Tunnelbanan som kom av sig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tunnelbanan som kom av sig"

Transkript

1 Tunnelbanan som kom av sig Publicerad 9 februari 2014 Uppdaterad 9 februari 2014 Bild: Elisabeth Alvenby Artikelbilder Mark Isitt Bild: Nils Petter Nilsson Göteborg bör bygga tunnelbana. Det slog kommunen fast både 1934 och Men spårvagnarna blev kvar och nu riskerar de att cementeras byggs Västlänken försvinner nödvändigt utrymme under jord. I dag inleder Mark Isitt sin reportageserie om Göteborgs kollektivtrafik, om hur drömmen om regionförstoring försvårar för den lokala trafiken.

2 För några månader sedan åkte jag fraktfartyg uppför Göta älv och när jag mönstrade av i Vänersborg var det gryning och restaurangvärdinnan på tågstationen kokade första kannan kaffe och jag köpte en kopp men rörde den knappt. Satt mest och stirrade på klockan. Fem klockor faktiskt, en för Tokyo, en för Moskva, en för London, en för New York och en för lilla Vänersborg. De satt där på rad som vore detta värsta Sheraton. Men så slog det mig, att fartyget jag just seglat med hade holländsk flagg och att fotot uppe på bryggan föreställde kung Willem Alexander och att lasten var från Tyskland och besättningen från Holland, Ryssland och Filippinerna och att vänersborgarna förstås är långt mer kosmopolitiska än vi storstadsbor vill tro för många av dem är Göteborg bara en passage på vägen mot metropolerna. Det var en nyttig insikt. Liksom det var en nyttig insikt att tala med fartygets kapten Okke te Loo. Han stod och rökte på det spotlightbelysta däcket när jag berättade om Göteborgs planer på en 13- metersbro över Göta älv. 13 meter!? utbrast han. Då kan ju knappt en enda båt passera utan broöppning! Då kan man ju lika gärna bygga en fem eller sex meter hög bro, så att folk åtminstone uppmuntras att cykla eller gå! Varpå han sög lite till på sin Rizzla, puffade så att rökmolnet stod som en gloria runt huvudet. Nej, bättre då att bygga en öppningsbar lågbro för fotgängare och cyklister och gräva ner resten i tunnel. Detta är vad det här reportaget handlar om. Om Tunneln. Om huruvida Tunneln är en idé man bara hasplar ur sig mitt i natten då hela älvdalen ligger och sover eller om den faktiskt kan fungera, effektivisera, strukturera Göteborg. Och om man kanske borde gräva lite till medan man väl håller på där under ytan. Det var inte tänkt att se ut så här. Stig Hammarson är 71 år, bär rutig skjorta, kofta och manchesterbyxor. Men han är ingen vanlig folkpensionär. Som Sveriges kanske främste expert på spårvägar finns det inte tid för sådant.

3 Vi befinner oss på sjätte våningen hos trafikkonsulten Trivector och utanför fönsterbandet ligger Göteborgs centralstation och sprakar och semaforerar sin bangård hela vägen bort till Skansen Lejonet. Jag räknar till totalt 16 spår, för både pendel- och fjärrtåg. Och fler riskerar det att bli, hävdar Trafikverket, om inte Västlänken realiseras. Om inte dagens säckstation görs om till tunnelstation. Men det är inte det seniorkonsult Hammarson vill göra mig uppmärksam på. Ser du där nere? Där skulle egentligen inte gå några spårvagnar. De skulle gå i tunnel. I tunnel? Ja. Jag har ett bildspel. Jag kallar det Tunnelbanan som kom av sig. Vill du se? Varpå en yngre kollega hjälper honom att sätta på datorn och tända projektorn och upp på duken dyker ett foto av ett maskinskrivet dokument. September 1934, säger Hammarson högtidligt. Det var då planerna på en tunnelbana för Göteborg föddes. Eller lokalbana som man då kallade det. Han harklar sig och läser innantill: "Även om man för vår stads vidkommande inte kan räkna med en lokalbana på åtskilliga år borde man redan nu undersöka möjligheterna. Ett uppskjutande av denna undersökning kan bliva ödesdiger därigenom att möjligheterna för utförandet mer och mer försvåras och fördyras av den fortskridande bebyggelsen." Han tittar triumferande på mig, som om det var han själv som författat rapporten och inte Carl Axel Reuterswärd, dåvarande direktör på Spårvägsstyrelsen: En ganska förutseende man, eller hur? Nästa bild. En linjekarta från samma år. Spåren går i markplan in mot centrum och därefter i tunnel. Bland de underjordiska stationerna märks Järntorget, Brunnsparken och Centralen. Och för att ta sig över älven till Hjalmar Brantingsplatsen tunnel. Precis som Okke te Loo föreslog.

4 Nästa bild. Svartvit. Från En spårvagn skyndar från Vidkärr till Munkebäckstorg. Detta var en av de första linjerna anpassade för stadsbana, berättar Hammarson och förklarar att stadsbana är ett tyngre, längre och snabbare system än spårvagn. Man behöver kurvradier på meter, där en spårvagn bara behöver 25. Det låter som tunnelbana. Det är det. Stadsbana är bara ett annat namn för tunnelbana. Fram till 1978 anlade man inget annat. Biskopsgården, Frölunda, Bergsjön, delar av Angered alla de sträckningarna är byggda för lite bredare vagnar. Bara centrum kvar alltså? Ungefär. Men där måste man ner under jord, stadsbana går inte att kombinera med ett finmaskigt gatunät. Vore det möjligt? Jo, det går nog. Om inte det underjordiska utrymmet är intecknat förstås Johan Trouvé gillar också bildspel. Han är vd för Västsvenska handelskammaren och varm förespråkare av Västlänken, den sex kilometer långa tågtunneln under city som är tänkt att underlätta det långväga pendlandet. När han håller föredrag brukar han visa två kartbilder. Båda föreställer Västra Götalandsregionen med sina 49 kommuner. Bara en sak skiljer dem åt. Den ena ser ut att ha beskjutits med ett avsågat hagelgevär, den andra med en laserpistol. Den ena är pepprad med spridda skotthål, den andra har nästan bara ett, där Göteborg brukar ligga. Skotthålen representerar regionens invånare, hur de rör sig under ett dygn, från natt till dag, från hem till arbete. Det är rena rama folkvandringen, tycks Trouvé mena, nästan 70 procent vaknar på morgonen och tar sikte på jobbet eller skolan i Göteborg. Men fullt så dramatisk är inte förflyttningen.

5 Enligt statistiken bor två tredjedelar av de 70 procenten redan i eller nära Göteborg. De går och cyklar (20 procent), kör bil (50 procent) eller åker kollektivt (30 procent). Bara den sista tredjedelen bor i omlandet. De långpendlar med bil (över 70 procent) eller kollektivtrafik (knappt 20 procent). Det är främst för denna sista tredjedel som Västlänken byggs. Och i synnerhet för de 20 procenten kollektivtrafikresenärer 20 procent som sammantaget utgör runt sju procent av Västra Götalands hela befolkning. Min dröm, brukar Trouvé säga medan han hoppar med fjärrkontrollen mellan kartorna natt-dag natt-dag natt-dag är att allt detta vore en och samma arbetsmarknad. På hans blogg kan man läsa varför: För att få en konkurrensmässig region krävs en så stor arbetsmarknad som möjligt, där tillgången till kompetens av alla de slag är så stor som möjligt. Helst ska arbetsmarknaden vara en miljon invånare eller större. Precis detsamma säger ekonomerna på Västra Götalandsregionen. Redan 2005 presenterade de en rapport som hette Västsverige och den nya ekonomiska geografin och den måste ha luslästs av varenda kommun- och regionpolitiker för vi känner alla igen påståendena: Restidsavstånden måste begränsas till minuter eller mindre, står där. Göteborgsregionen måste bli en större lokal hemmamarknad. Och så det kanske vanligaste argumentet, ofta uttalat med gäll stämma i tider av lågkonjunktur: Med en större mångfald av olika sorters ekonomisk verksamhet får den lokala marknaden en bredare portfölj. På rikssvenska: Vi måste sluta lägga alla ägg i Volvokorgen. Däremot citeras sällan regionförstoringens negativa effekter. Om hur den påverkar de blott knappnålsstora arbetsmarknaderna på Trouvés laserkarta bara Trollhättan, Borås och Skövde ger något egentligt utslag. Så här skriver man i rapporten:

6 Verklig regionförstoring i Västra Götaland innebär att antalet lokala arbetsmarknader reduceras. God natt. I Radisson Blus 30-metersatrium skvalar muzaken och fontänen i kapp och stökiga Drottningtorget där vagnset och bussar passerar dagligen framstår som en annan galax, långt, långt borta. Komforten är förstås en av anledningarna till att folk väljer att åka bil, säger professor Anders Hagson, trafik- och stadsbyggnadsforskare på Chalmers, och pöser i den rymliga hotellfåtöljen, som om han satt i en fjädrande Citroën. Men ännu viktigare är bebyggelsestrukturen. De flesta av Göteborgs kranskommuner domineras nästan helt av småhus. Sådana områden är inte lätta att kollektivtrafikförsörja det lönar sig liksom inte att åka runt där med buss och leta passagerare. Från dessa områden sker mer än 90 procent av inpendlingen till Göteborg med bil. Så illa är det, bekräftar ingenjör Mikael Bigert som sitter mittemot. Kollektivtrafiken står för en mycket liten del av resandet. Antalet pendeltågsresenärer i Göteborgsregionen rör sig om kanske Bigert som annars arbetar på Volvo personvagnar i Torslanda och bär en självlysande reflexjacka och har en ryggsäck full av papper och sitter allra längst ut på fåtöljens kant. Han är en ettrig kritiker av de processer som lett fram till Västlänken. Varför? Diskrepansen, säger han medan han snabbt sorterar papperen i två högar. För pendeltågen har man enorma ambitioner och massor av miljarder. Men för det lokala nätet, det de flesta av oss använder, saknas visionerna helt. Om detta har han skrivit i den ena av högarna. Dokumentet heter Västlänken en betraktelse. En titel som låter snäll och nästan skönlitterär Bigert skriver romaner på fritiden men visar sig vara det motsatta. Sakliga argument mot Västlänken radas upp likt vagnar vid broöppning. Han ifrågasätter behovet:

7 Antalet pendeltåg per vardag med stående passagerare var under februari/mars 2013 högst två till tre stycken per dygn. Han ifrågasätter attraktiviteten, hur lockande Västlänken faktiskt blir för bilister: Medelväntetiden under högtrafik för pendeltågen kommer minska från 7,5 till 5 minuter. Sannolikt ger detta inte mer än ett par procent nya resenärer. Och han gör en rätt skoningslös jämförelse med Citytunneln i Malmö: Citytunneln, till skillnad från Västlänken, leder till restidsvinster för alla resenärer. Dess attraktionskraft är högre eftersom den knyter Malmö till Köpenhamn. Och Station Hyllie ger helt nya resmöjligheter till ett nytt område som kan exploateras. Västlänken har ingen av dessa fördelar. Kom ihåg, säger Hagson som ser mig läsa med allt större bestörtning, politik är det möjligas konst. Det önskvärda är något helt annat. I hög två finns förklaringen till vad dessa båda herrar har gemensamt. Det kommer ju hela tiden farbröder, som Anneli Hulthén kallat dem, med en massa alternativ till Västlänken, säger Bigert. Och visst, förslagen kommer väldigt sent, Trafikverket har ju redan fått i uppdrag att implementera Västlänken, de har inget intresse av att utvärdera några nya idéer. Men det har vi, säger Hagson och knackar hårt på högen. Det här dokumentet är ett försök att göra en opartisk granskning. Vi tittar på alla alternativ som hittills framkommit, totalt åtta stycken, och använder oss av samma beräkningssätt som Trafikverket använt för Västlänken. Så att de ska vara lätta att jämföra. Och resultatet? Vi är inte riktigt klara ännu, men hittills framstår Västlänken som det samhällsekonomiskt sämsta alternativet.

8 Säger han, bara så där, som om det inte var ett dugg sensationellt. Och det kanske det inte är längre, tänker jag, deras rapport är ju inte den första som påpekar bristerna. Bigert påminner om en från infrastrukturspecialisterna SIKA Statens institut för kommunikationsanalys: Man efterlyste en granskning av effekterna av en tunnelbana eller högbana. Man menade att effektiviteten i ett sådant system skulle göra Västlänken obsolet. Det var ordet man använde. Och Anders Hagson refererar till en annan, från Riksrevisionsverket, som noterade att det inte räcker att bygga Västlänken, ska pendeltågstrafiken växa behöver tåglinjerna till och från Göteborg upprustas. Detta till en kostnad av 20 till 35 miljarder. Pengar som ska adderas till de 20 miljarder som Västlänken beräknas gå på. Men den kalkylen har politikerna envist avfärdat, säger Hagson irriterat. Man har hävdat att Riksrevisionen tänkt fel, att de missat den region- och stadsutvecklingspotential Västlänken ger. Så nu han tar ett djupt andetag och höjer rösten en oktav står ord mot ord. Vem ska man lita på? Ska man lita på politikerna som investerat all sin prestige i projektet? Eller på den oberoende statliga myndigheten? En entusiastisk Stig Hammarson är nu framme vid Solblekta foton på spårvagnsmodeller har passerat förbi i tunnelbanefart Stan köpte in dubbelriktade vagnar, med dörrar på bägge sidor! himmelsblå tågset mot en fond av snövita miljonprogramshus. Biskopsgården, Bergsjön, Frölunda Framtiden! Så som den tedde sig innan bilen tog över, på den tiden då det var lika självklart att försörja en ny stadsdel med kollektivtrafik som med vatten- och avlopp. Och då! säger Hammarson och trycker fram nästa bild. Två spiralpärmar. Snabbspårvägsutredningen från En maffig rapport. Den värkte kommunen fram under fem år.

9 Snabbspårvägsutredningen är Rosettastenen bland spårentusiaster, övertygar han mig. En analys som avhandlade Göteborgs hela topografi och geologi och befolknings- och bebyggelse- och trafikutveckling. Som var ännu mer radikal än Reuterswärds plan från 1934 eftersom den föreslog en nästan total nedgrävning av spåren. Ända från Olskroken i nordost till Slottsskogen i sydväst. Ända från Hjalmar Brantingsplatsen i norr till Krokslätt i söder. Plus förstås en tunnel under älven. Hammarson citerar ur minnet: Som dåvarande spårvägsdirektören Sixten Camp uttryckte det: Det spelar ingen roll hur fina ytterlinjer vi har, de blir ändå oräntabla om vi tvingas snigelköra genom centrum. Hur var det nu, kommer Västlänken att omöjliggöra en tunnelbana under city? Kommer det fortskridande byggandet vara ödesdigert, som det formulerades i Reuterswärds utredning från 1934? Hammarson misstänker det. Göteborg är en schweizerost. Och docent Leif Jendeby, projektledare för Västlänkens geotekniska bit, ger honom delvis rätt. Västlänken har ju lagt beslag på det bästa och ytligaste stråket, säger han över telefon. Sedan kan man naturligtvis gå djupare, det går ju alltid, men då ska man gå genom våra pålar. Och det blir dyrt. Fruktansvärt dyrt. Ämnet Om Västlänken blir verklighet försvinner en gång för alla möjligheterna att bygga tunnelbana i Göteborg. Och medan det finns ambitioner och miljarder för pendeltågen i regionen saknas visioner för lokaltrafiken i stan. Skribenten

10 Mark Isitt är arkitekturskribent och medverkar regelbundet i GP. Skrev senast om Göteborgs universitets planer på att expandera och förvandla Renströmsparken till Campus Näckrosen. Detta är första delen i en serie om tre. Ljuset i tunneln. Mark Isitt

Västlänken, historia

Västlänken, historia Västlänken, historia En kort genomgång av projektets (för)historia Mikael Bigert Frågor och kommentarer: VLOCHALT@GMAIL.COM Ingen copyright / Västlänken och Alternativen 1 Ursprungsidén /10/: September

Läs mer

Vänersborg 2015-01-22

Vänersborg 2015-01-22 Vänersborg 2015-01-22 Regionstyrelsen Västra Götlandsregionen ärende 9 mötet 2015-01-27 Yttrande över Kungörande och granskning av Järnvägsplan för Västlänken (Remiss från Trafikverket) Sverigedemokraterna

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare 2014-07-01 Bakgrund Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare 150 000 människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare Älvstaden - ca 4,6 milj m² - 25 000 bostäder - 45 000 arbetsplatser

Läs mer

Västlänken vad är det?

Västlänken vad är det? VÄSTLÄNKEN Station Centralen Västlänken vad är det? Station Haga Station Korsvägen Vänersborg En åtta kilometer lång ny järnvägsförbindelse, varav sex kilometer i tunnel, som ska ge Göteborg en genomgående

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar BRVT 2006:03:09 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Underlagsrapporter 03 Byggskedet 04 Gestaltning 05 Grundvatten 06 Kapacitet

Läs mer

Västlänken - en del av Göteborgs framtid

Västlänken - en del av Göteborgs framtid - en del av Göteborgs framtid Bakgrund Göteborgs lokala arbetsmarknad ska växa med över en halv miljon människor till år 2020 Göteborgs centrala delar, regionens kärna, stärks med fler arbetsplatser, fler

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Var bor de som arbetar i regionens kärna?

Var bor de som arbetar i regionens kärna? Var bor de som arbetar i regionens kärna? (En tredjedel av alla arbetsplatser i Göteborgsregionen) Källa: Chalmers Sida 2 Kan man inte bara öka antalet bussar, tåg och spårvagnar? Sida 3 Trafik och resandeutvecklingen

Läs mer

Christer Falkesäter. DEKRA Stålbyggnadskontroll

Christer Falkesäter. DEKRA Stålbyggnadskontroll Christer Falkesäter DEKRA Stålbyggnadskontroll 2 Varför en Citytunnel? Varför en Citytunnel? I översiktsplan för Malmö 1990 föreslog man att södra stambanan skulle dras fram till Öresundbron längs kusten

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Västlänk2021. Lösning baserad på en Slinga ovan markplan vid Centralen Kurt G Larsson. Utgåva 2

Västlänk2021. Lösning baserad på en Slinga ovan markplan vid Centralen Kurt G Larsson. Utgåva 2 Västlänk2021 Lösning baserad på en Slinga ovan markplan vid Centralen Kurt G Larsson Mårten Krakow Leden Utgåva 2 För r att möta m förvf rväntad ökning av pendling kring Göteborg G genomfördes Järnvägsutredningen

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

Hur påverkar Västlänken resenärernas vardag?

Hur påverkar Västlänken resenärernas vardag? Hur påverkar Västlänken resenärernas vardag? Visionen förutsätter att Västlänken genomförs enligt alternativet Haga Korsvägen. Stadsbyggnadskontoret om Vision Älvstaden, PM 2012-08-16 (diarienr 0635/11

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 Peter Blid Tel: 0739 403922 Peter.blid@novusgroup.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761

Läs mer

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Västsvenska infrastrukturpaketet För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Innehållsförteckning FÖR JOBB OCH UTVECKLING I GÖTEBORGSOMRÅDET 3 Göteborgsregionen - Västra Götalands motor 3 BAKGRUND OM VÄSTSVENSKA

Läs mer

Västsvenska paketet med Västlänken och trängselskatt. Claes Westberg Trafikingenjör

Västsvenska paketet med Västlänken och trängselskatt. Claes Westberg Trafikingenjör Västsvenska paketet med Västlänken och trängselskatt Claes Westberg Trafikingenjör Västsvenska paketet Västlänken Marieholmstunneln Delfinansiering av nya Hisingsbron Kollektivtrafikbefrämjande åtgärder

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK ÄR INGET SJÄLVÄNDAMÅL Syftet med kollektivtrafiken är att göra samhället tillgängligt genom att skapa möjligheter för människor att resa

Läs mer

Storkring Ett stort steg mot en Stadsbana för Göteborg. Hur Spårvägarna kan framtidssäkras. Presentation

Storkring Ett stort steg mot en Stadsbana för Göteborg. Hur Spårvägarna kan framtidssäkras. Presentation Storkring 2030 Ett stort steg mot en Stadsbana för Göteborg Hur Spårvägarna kan framtidssäkras Presentation -06-09 Ingen copyright / Storkring 2030 / Mikael Bigert 1 Storkring 2030, intro Mål: Utveckla

Läs mer

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010 Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet Enkätundersökning december 2010 Utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet Trafikkontoret Göteborgs Stad 1 Resvanor hos studenter på Pedagogen

Läs mer

Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken

Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken Allmänt Vägvalet anser att de föreslagna detaljplanerna inte bör genomföras. Motiveringen framgår nedan: Tågtunneln i Göteborg (Västlänken) var från början ett

Läs mer

Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap

Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap KORTVERSION Resultat av enkät genomförd 1-15 juni 27 Göteborg 27-9-27 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning

Läs mer

s : Gårda, nej tac

s : Gårda, nej tac k s. 100-104: Gårda, nej tac Gårda, nej tack Med jämna mellanrum har man i Göteborgs-Posten kunnat läsa om Gårdagruppens förslag om en helt ny centralstation i berget öster om motorvägen i höjd med Gårda.

Läs mer

VÄSTLÄNKEN, SANNOLIKHET FÖR ETT STOPP MARTIN WANNHOLT

VÄSTLÄNKEN, SANNOLIKHET FÖR ETT STOPP MARTIN WANNHOLT VÄSTLÄNKEN, SANNOLIKHET FÖR ETT STOPP MARTIN WANNHOLT BAKGRUND POLITISKT PROJEKT Ide från konsult att bygga en järnvägstunnel under Göteborg Politiskt initiativ att utreda en järnvägstunnel 1989 Västlänken

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

Västsvenska paketet. Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder

Västsvenska paketet. Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder En vision om framtidens Västsverige! Det Västsvenska paketet utgår från Vision Västra Götaland Det goda livet och

Läs mer

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010 Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet Enkätundersökning december 2010 Utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet Trafikkontoret Göteborgs Stad 1 Enkät resvanor studenter på

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet Västsvenska paketet framtidens transportsystem Trängselskatt i Göteborg minskad trängsel, bättre miljö och finansiering av Västsvenska paketet Innehåll: - Varför

Läs mer

K-märkt ellerutmärkt om Sveriges sämsta järnväg, Göteborg-Borås

K-märkt ellerutmärkt om Sveriges sämsta järnväg, Göteborg-Borås K-märkt ellerutmärkt om Sveriges sämsta järnväg, Göteborg-Borås För ett västsvenskt näringsliv i världsklass Västsvenska Handelskammaren är en privat partipolitiskt oberoende näringslivsorganisation med

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta

Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta 9 Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta FÖR VÅRA BESLUTSFATTARE har den välbekanta trion skola, vård och omsorg närmast blivit ett mantra. Själva tycker vi att det saknas ett ord kollektivtrafik.

Läs mer

Ungdomars resor. - Ungdomars upplevelser av transportsystem. Linda Hallenberg

Ungdomars resor. - Ungdomars upplevelser av transportsystem. Linda Hallenberg Ungdomars resor - Ungdomars upplevelser av transportsystem Linda Hallenberg RAP. 6 juli 2005 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...5 2 SYFTE...6 3 METOD...6 4 RESULTAT...6 4.1 T-BANAN ÄR EN OTRYGG OCH

Läs mer

s : Vändplats Alme

s : Vändplats Alme s. 84-89: Vändplats Alme dal Vändplats Almedal Jag har redan vittnat om min oro för Olskroken. Vid gränsen till Mölndal finns en annan plats som, trots att den ligger ljusår ifrån i komplexitet, förtjänar

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011 Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Göteborg och Västsverige ska vara en attraktiv, hållbar och växande region nu och i framtiden För att skapa god

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Varannan svensk är nära sitt drömjobb

Varannan svensk är nära sitt drömjobb Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Sedan 2008 har Manpower Group tagit reda på svenskarnas syn på drömjobbet vilket det är, hur man når dit, och vad en arbetsgivare kan göra

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

Lite pengar gör stor skillnad

Lite pengar gör stor skillnad Lite pengar gör stor skillnad Om undersökningen Undersökningen genomfördes i Sverige i månadsskiftet oktober-november 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e- postenkät tillsammans med datainsamlingsföretaget

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria åker tåg till sin farmor i Göteborg. Mittemot henne på tåget sitter en kille, Alex, och en tjej, Anna. Maria tycker att tjejen är så söt. Hon läser dikter

Läs mer

Vad kan man göra för att få fler att åka kollektivt?

Vad kan man göra för att få fler att åka kollektivt? 1 Vad kan man göra för att få fler att åka kollektivt? Inledning.3 Bakgrund.3 Syfte 3 Metod...4 Resultat 4 Slutsats 4 Felkällor... 5 Avslutning...5 Datum: 21/5-2010 Handledare: Gert Alf Namn: Lukas Persson

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Planskild Storkring. Ett koncept för Stadsbana med Hög kapacitet och Korta restider i Göteborg

Planskild Storkring. Ett koncept för Stadsbana med Hög kapacitet och Korta restider i Göteborg Planskild Storkring BACKAPLAN LINDHOLMEN CENTRALEN JÄRNTORGET KORSVÄGEN SAHLGRENSKA Ett koncept för Stadsbana med Hög kapacitet och Korta restider i Göteborg Planskild Storkring, Ingen copyright Mikael

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg 1 SPÅRVÄG & CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE

Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE Bakklubben Bakom Hanna och Matilda satt i Hannas kök och tuggade på varsin snustorr scones. Kan vi inte sluta med vår bakklubb, försökte Matilda

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

Gårdagruppens yttrande över Järnvägsplaner för Olskroken Planskildhet och Västlänken (dnr TRV 2013/92338)

Gårdagruppens yttrande över Järnvägsplaner för Olskroken Planskildhet och Västlänken (dnr TRV 2013/92338) Till Trafikverket Region Väst 405 33 Göteborg goteborg@trafikverket.se Gårdagruppens yttrande över Järnvägsplaner för Olskroken Planskildhet och Västlänken (dnr TRV 2013/92338) Efter att ha tagit del av

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Västsvenska paketet Sida 1

Västsvenska paketet Sida 1 Västsvenska paketet Sida 1 Ett paket för en växande region Västra Götaland det goda livet Halland bästa livsplatsen Göteborgsregionen uthållig tillväxt Ett hållbart Göteborg Sida 2 Visionen om Västsverige

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

De flesta känner otrygghet i storstäder och nattetid

De flesta känner otrygghet i storstäder och nattetid Forfatter(e): Ingunn Stangeby Oslo 2004, 34 sider Sammanfattning: Trygg kollektivtrafik Trafikanters upplevelse av kollektivtrafikresor och åtgärder for att öka tryggheten. Sammanfattningsrapport Om man

Läs mer

Hur löser vi framtidens krav på hållbara transporter Hur bygger vi det framtida Västsverige? Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren

Hur löser vi framtidens krav på hållbara transporter Hur bygger vi det framtida Västsverige? Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren Hur löser vi framtidens krav på hållbara transporter Hur bygger vi det framtida Västsverige? Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren Regionförstoring 1970-2011 LA Stockholm LA Göteborg Geografisk

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Detta är fjärde gången som Manpower Work Life undersöker

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

LIISA: AYRAN: Grekland, tick tick tick tick. LIISA: Nej! Inte tick tick tick. Du måste använda ord! AYRAN: Jag kan inte. Inte bra. LIISA: Varför?

LIISA: AYRAN: Grekland, tick tick tick tick. LIISA: Nej! Inte tick tick tick. Du måste använda ord! AYRAN: Jag kan inte. Inte bra. LIISA: Varför? AYRAN står några meter snett framför LIISA. AYRAN står hela tiden med ansiktet mot publiken. Medan LIISA rör sig runt på scenen, talar ömsom direkt till AYRAN, ömsom ut mot publiken, men hela tiden bakom

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare Tre minuter om Citybanan pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare 1. Bra för dig Din genväg i vardagen Förseningar och trängsel i tågtrafiken beror på att dagens järnvägsspår i Stockholm inte

Läs mer

...du är lite bättre än jag trodde i detta eminenta hjärnspel, så helt tom i bollen är du nog inte.

...du är lite bättre än jag trodde i detta eminenta hjärnspel, så helt tom i bollen är du nog inte. ...du är lite bättre än jag trodde i detta eminenta hjärnspel, så helt tom i bollen är du nog inte. Kapitel 2: Den i schack satte mannen flyttade sin ende kvarvarande löpare till F6 för att försvara sin

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje Stockholm 2013-02-20 Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje www.socialdemokraterna.se/stockholm I korthet: En helt ny lila tunnelbanelinje från syd till nord. Hagsätra Älvsjö Årstafältet Liljeholmen Fridhemsplan

Läs mer

KOMMERSENS VÄRDEN. integrationsskapande mötesplats. ett konstverk som skapar livfullhet. en inkubator för nya företagare. med flera...

KOMMERSENS VÄRDEN. integrationsskapande mötesplats. ett konstverk som skapar livfullhet. en inkubator för nya företagare. med flera... KOMMERSENS VÄRDEN ett minne av trävaruindustri och blandstad en inkubator för nya företagare integrationsskapande mötesplats ett konstverk som skapar livfullhet ekologisk resursanvändning gratis integration

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer