Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]"

Transkript

1 Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

2 . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som jorden, där vi bor. Ja, det mesta ser faktiskt ut som på vår planet. Fast bara nästan. Träden ser ut ungefär som våra träd, fast bara nästan. Marken ser ut ungefär som vår mark, fast bara nästan. Husen ser ut ungefär som våra hus, fast annorlunda. Ja, det mesta är faktiskt nästan som hos oss, fast annorlunda. Den här boken handlar om en av dem, Rymdis. Rymdis är ungefär som du, fast annorlunda. Planeten Grönis skrammel klonk rassel Rymdis har en hund också. Plåtis heter den, och är en robothund. Och eftersom robotar är gjorda av plåt så heter den just Plåtis. Inuti Plåtis finns en massa remmar, kuggar och datorer, huller om buller. Det är därför man hör när Plåtis kommer, för det skramlar så mycket.

3 Dom som bor på Grönis ser ut ungefär som vi, fast bara nästan. Dom är gröna och rätt så runda med stora gröna fötter, och så har dom alldeles stora runda ögon. Håret ser ut som saltgurkor, fast det är det förstås inte.

4 .. Nu ar det morgon... och Rymdis äter frukost. Rymdis stoppar i sig blåa rymdbullar, gul rymdmjölk och grön rymdgegga. Men så ringer telefonen. Det är hans bästa kompis, Rymdalina som ringer. Hon vill att han ska komma över så dom kan leka. Men hur skall Rymdis komma dit? Rymdalina bor ju på en annan planet. Varken Rymdis mamma eller pappa har tid att skjutsa. Då får Rymdis en bra idé. Rymdalina

5 Hmmm, jag bygger mig ett eget rymdskepp och åker dit själv, tänker Rymdis. Kan ingen skjutsa en dit man vill så får man skjutsa sig själv.

6 Sagt och gjort... Rymdis går ut till sin lekstuga där även verkstaden finns. Där finns en massa rymdprylar, mojänger och grunkor. Rymdis sätter i gång och börjar bygga. Inifrån verkstaden kan man höra hur det bankar, slamrar och skramlar.

7 ... Sa har bygger man... ett rymdskepp: (så här gör Rymdis i alla fall). 1. Först bygger man en grej som man kan sitta i. 2. Sedan sätter man dit ett par vingar. Snyggt rymdskepp, tycker Rymdis. 3. Raketmotorer måste man ju ha, annars kan man ju inte åka. 4. För att kunna landa på någon planet måste man ha hjul. 5. Oj, ratten. Hur skall man annars kunna styra om man inte har en ratt. 6. En glasbubbla gör så man inte trillar ur. Nu är det färdigt. Vad fint det blev. Alldeles blankt och glänsande.

8 Här bor Rymdis.. Rymdis satter sig i rymdskeppet...

9 och här borta bor Rymdalina och drar i startspaken. Rymdskeppet far iväg med jättefart. Plåtis far efter, han kan faktiskt flyga. Långt ut i rymden bär det av. Dom åker tvärs över hela galaxen, dit Rymdalina bor. Rätt så långt alltså.

10 Rymdalina bli när Rymdis landar. Dom har ju inte träffats på jättelänge. Hej vad kul att du kunde komma säger Rymdalina, nu leker vi. Hos Rymdalina sparkar dom rymdboll. Dom åker och köper rymdglass på rymdskateboards. En sådan har nästan alla rymdbarn. Sedan leker dom med Rymdalinas rymdkatt som heter Kattapult som kan hoppa hur högt som helst. Fast Plåtis bara jagar Kattapult hela tiden. Dom äter rymdgodis också, och den som aldrig har ätit rymdgodis vet inte hur gott det smakar. Rymdgodis Rymdis är inte så duktig på att åka, men till slut går det ganska bra i alla fall.

11 .. r jatteglad... Rymdglass Rymdkatten Kattapult hoppar högre än någon annan katt.

12 .. Men plotsligt... så kommer det jätteslemmiga, geggiga och kladdiga rymdmonstret Kladdis. Det bästa han vet är rymdgodis. Så om man äter rymdgodis så får man akta sig. Sakta kryper han närmre och närmre samtidigit som han viftar med alla ögonen, klapprar med sina stora tänder och försöker se riktigt farlig ut. Rymdis och Rymdalina springer iväg så fort dom kan. Men Plåtis är modig. Han springer fram och slänger några godisbitar till Kladdis och ropar, ta dom här bitarna och stick.

13 När ingen ser passar Kattapult på att äta upp resten av rymdgodiset. Kladdis mumsar i sig godiset och vill gärna ha mer, men han är lite rädd för Plåtis hammare. Så han kryper hem till sig och tänker att snålare rymdisar, det har han då aldrig stött på. Och den där Plåtis vill han aldrig träffa igen. Lite rädd är nog Plåtis i alla fall, fast det inte syns.

14 .. Nar Rymdis kommer hem... är klockan mycket och Rymdis känner sig ganska så trött. Det tar på krafterna att åka i rymden. Han lutar huvudet i händerna och känner att det nog skall bli rätt så skönt att gå och lägga sig. Han äter middag, borstar tänderna och går och lägger sig. Rymdtandkräm löddrar mycket mer än vår tandkräm, och så smakar den köttbullar. Plåtis gäspar så han tappar hammmaren. Den landar på hans tass, så Rymdis får trösta honom.

15 Z Z Z Z Z Z Z När Rymdis lagt sig, och lyssnar på sagan som pappa läser, så somnar han. Pappa går försiktigt ut och låter nattlampan vara tänd. Rymdis drömmer rymddrömmar om konstiga planeter där allt kan hända. Plåtis ligger också i sängen. Han sover nästan, men vad han ska drömma om vet ingen. Schhhhh, stäng boken försiktigt så inte Rymdis vaknar.

16 Det kommer att komma fler böcker om Rymdis, håll utkik. Om du vill veta mer om Rymdis och hans vänner så surfa in på hans hemsida: Du kan också mejla honom: Text och bild: Jonas Sahlström