Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna."

Transkript

1 Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna ti! för? Hur navigerade vikingarna? Varför ka!as de vikingar? Hur förvarade vikingarna sin mat? Annan rolig fakta... Calla Dinkelspiel, Igelboda skola, 6!

2 Oftast när man tänker på vikingar idag, ser man rövare med horn på hjälmarna. Men sanningen är att vikingarna var bönder. De åkte inte bara på plundringståg, utan också på handelsresor. Dåtidens vikingar hade inte ens hört talas om liknande hjälmar, en mindre sett en. Det är inte solklart exakt när vikingatiden ägde rum, men det var ungefär år e.kr. År 793 anföll nämligen danska vikingar ett kloster i nordöstra England. Då började perioden i människornas historia som vi har valt att kalla vikingatiden. Jag har kollat 4 olika källor, och alla säger samma sak. (Unga fakta, SO-rummet, Wikipedia, Historiska). Hur gjorde man med mat eller andra varor? På vikingatiden fanns det inte pengar. Idag skulle man inte klara sig utan pengar. Vi behöver det till bilar, bostad, möbler, mat, vatten, kläder, värme, hyran, m.m. Som du ser så har vi lagt hela vårt liv i pengarnas händer. Men så funkade det inte för vikingarna. Istället för att betala med pengar, betalade de med andra saker. De bytte med varandra. Vi säger att jag t.ex har fyra äpplen. Min kompis Ulla har en kycklingklubba. Jag vill ha den kycklingklubban, så istället för att betala säger jag: - Om jag får kycklingklubban får du fyra äpplen. - Okej, säger Ulla, visst. Jag ger henne äpplena och hon ger mig kycklingklubban. De första städerna: Från första början bildades städerna för att bli mötesplatser för de som ville köpa eller sälja, så att folk skulle ha det lättare. På så sätt visste man exakt vart man skulle åka för att t.ex sälja sin stenyxa. Allt eftersom började folk bosätta sig där. Nu blev städerna inte bara mötesplatser, utan också hem till många personer och vikingar. Så här kan man beskriva en stad på vikingatiden: Folk samlades för att byta saker, några bodde där året om eller så arbetade människorna och erbjöd tjänster. Det började likna städerna vi lever i idag. Idag bor de flesta i - eller i alla fall nära - en stad. Vi skulle inte överleva utan. Vi handlar färdiga varor, vi jobbar, roar oss m.m. Vildmarksliv för oss är skogen med motorvägen 4 meter till vänster. Men för de flesta vikingarna var det självklart att bygga egna hus, jaga själva, försörja sig på olika sätt. Vissa av dem bodde till och med tre dagars resa från närmaste stad. Det är en av de saker som jag tycker är så fascinerande med vikingarna.

3 Hur förvarade vikingarna mat egentligen? Idag har vi kylskåp, frys, skafferi m.m. Men det fanns inte då. Jo, nu ska jag berätta för er hur de fick maten att hålla längre. De torkade, saltade eller rökte maten. De använde sig bl.a. av en ställning som kunde se ut såhär: Ofta var den mindre, eller så använde sig vikingarna bara av vanliga pinnar. Om man tittar noga på den, kan det se ut lite som en ställning som vi idag använder för att torka tvätt. Hur navigerade vikingarna? Idag kan vi åka ut t.ex till havs och veta exakt var vi är någonstans med hjälp av GPS eller en kompass. Enkelt. Men vikingarna hade inte tillgång till någon GPS. Hur kunde de då veta var de var någonstans eller hur de skulle ta sig hem? De navigerade med hjälp av stjärnorna och solen. Men vad tror du hände om det var mulet? Då kan man inte se solen, vilket gör det svårt att avgöra dess position på himlen. Man tror att vikingarna också använde sig av genomskinliga kristaller - t.ex kalcit - för att veta var de var. Dessa kristaller tror man har brutit ljuset på ett speciellt sätt, vilket kan ha gjort det möjligt för vikingarna att se var någonstans solljuset kom från. Forskare vet fortfarande inte om det var så, men det kan ha varit så. Vikingarna lärde sig dessutom att känna igen olika miljöer och på så sätt kunde de veta ungefär var de befann sig någonstans. Om du har rest utomlands någon gång har du kanske sett att det ser lite annorlunda ut. Det märkte vikingarna också. Varför kallas vikingarna för vikingar? Ordet vikingar tros betyda från viken, vilket stämmer ganska bra. För att kunna ta sig till olika platser åkte de båt och för att de skulle kunna åka båt behövde de bo vid ett hav eller en vik. Det är därifrån - tror man - att namnet vikingar kommer ifrån.

4 Runor och runstenar Idag skriver vi med, ja, bokstäver. Figurer som vi har lärt oss att förstå. Allt som jag skriver nu är - hoppas jag - begripligt för dig. Vikingarna hade också ett sätt att skriva, men inte med samma krumelurer som vi. Deras bokstäver kallades runor. De kunde se ut ungefär så här: För oss ser det konstigt ut, men för vikingarna var det så här runorna (bokstäverna) såg ut. Vikingarna skrev inte ner sina runor på papper. Istället ristade de in dem på stenar och stenblock. Dessa kallas för runstenar. Idag har vi hittat flera olika stenar med mönster på, som kommer från vikingatiden. En sådan runsten kan se ut ungefär så här: Calla Dinkelspiel 6D

5 Källor Trovärdighet Hur mycket Använt Wikipedia Wikipedia är tyvärr inte en så trovärdig källa, eftersom att vem som helst kan gå in och skriva. Mitt tips är därför att kolla med andra källor och se om de säger samma sak (vilket jag har gjort). Jag har inte använt Wikipedia så mycket eftersom att jag inte riktigt litar på dem, men när jag gjorde det så kollade jag med andra källor också. Jag läste från Wikipedia den 9 maj, men jag skrev in det den 20 maj. So-rummet So-rummet är en väldigt pålitlig källa enligt mig. Anledningen till detta är att den är rekommenderad från många lärare, dessutom kan man klicka på om oss, för att få reda på mer om vilka som skriver. So-rummet har jag - precis som Wikipedia - inte använt så mycket, även om det är en pålitlig källa So-rummet läste jag från den 9 maj, men skrev in det 20 maj. Mycket av det som jag läste på unga fakta kontrollerade jag med So-rummet. Unga fakta Unga fakta är en väldigt pålitlig källa eftersom att det inte finns någon reklam (de försöker inte sälja någonting och man kan klicka på om oss för att få reda på mer om dem som skriver. Unga fakta är den källan som jag använt mest. Men medan jag har använt unga fakta har jag också jämfört med andra källor. Onsdag 7 maj Unga fakta, 11 maj (Jag läste om det 11 maj, men skrev inte in det förrän 14 maj).unga fakta, 2 maj (Jag läste om det 2 maj, men jag skrev inte in det förrän 14 maj). Historiska Historiska är en pålitlig källa dels eftersom att det är ett känt museum. Man kan dessutom kontakta dem och se vilka som skrivit allt. Historiska har jag inte tagit någon information ifrån, bara jämfört med andra källor. onsdag 7 maj.

6 Källor Trovärdighet Hur mycket Använt Allt om historia Allt om historia är en tidning, och man kan dessutom klicka på om oss, vilket gör att man kan kontakta dem. Allt om historia har jag bara använt två gånger, men det är en väldigt bra sida. 14 maj, Jag läste om det tidigare, men jag skrev in det 14.