Lewykroppssjukdomar nya forskningsrön och framtida behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lewykroppssjukdomar nya forskningsrön och framtida behandling"

Transkript

1 Lewykroppssjukdomar nya forskningsrön och framtida behandling Forskaren Thomas Näsströms föreläsning. Vad vet vi idag? Symtom, diagnos och bakomliggande mekanismer. Vilka behandlingar finns och vilka behandlingar försöker forskarna ta fram? Nya forskningsrön och teorier. Thomas Näsström disputerade i december Disputationen handlade om Parkinsons sjukdom och relaterade åkommor. Ett syfte med forskningen är att upptäcka en behandling som gör att sjukdomen kan avstanna. Thomas Näsström hoppas på att han kan lämna kunskapsskuggan om Parkinsons sjukdom bakom sig genom sin forskning. Foto: Björn Grönlund.

2 Hjärnan: Bilden tillhör Uppsala universitet. * Hjärnan är vår styrcentral. Den styr våra sinnen, det centrala och perifera nervsystemet, där hjärnan och ryggmärgen är insyltade - Thomas Näsström jobbar mest med detta. * Ryggmärgsvätskan förser hjärnan med näring. * Hjärnan förändras vid neurodegenerativa sjukdomar. Konstnären Wiliam Utermohlen levde mellan Han led sedan tidig ålder av Alzheimers sjukdom. I början av sjukdomen kunde han måla tydliga tavlor föreställande väl synliga konturer och med rätt proportioner. Allt eftersom sjukdomen framskred försämrades förmågorna och mer och mer fokus lade han på vänster öra i sina målningar. Han kände till slut inte igen sig själv i målningen. Till slut var det svårt att urskilja vad hans målning föreställde Lewykroppssjukdomarna: * Vid speciellt Lewykroppsjukdomarna - hjärnstammen runtomkring mellanhjärnan - blir det en förlust av dopaminproducerande celler. * Arvid Carlsson visade att dopamin är viktigt för motorik och rörelse. Man kan säga att hans upptäckt var viktig för att förstå vad som saknas vid Parkinsons sjukdom. * Lewybodykroppssjukdomar - Lewykroppar är stora proteinklumpar som hittas i hjärnan.

3 Symtom vid Parkinsons sjukdom: tremor (skakningar), rigiditet (stelhet) och rörelsefattigdom.... Symtom vid Lewy body-demens: demens, fluktuerande kognition (ibland är man väldigt med, men vissa dagar känner man sig lite lägre), visuella hallucinationer (synhallucinationer) och parkinsonism. Lewy body demens innebär att det finns proteinklumpar i hjärnan samt att det sker dopaminförlust i hjärnan - även långt upp i hjärnan. Minnesstörningar som liknar Alzheimers sjukdom förekommer och medicineringen kan bli ganska komplicerad. Det är svårt att skilja Lewy body demens från Alzheimers sjukdom. Väldigt många Alzheimerpatienter har samtidigt en Lewy body demens sjukdomsbild. Den medicinska behandlingen är en blandning av antiparkisonistiska läkemedel och neuroleptika.... Multipel systematrofi (MSA) innebär att patienterna kan få balansproblem, och autonom dysfunktion (om patienten ställer sig upp kan han eller hon vingla till, det kan bli ostadigt genom sjunkande blodtryck). Behandlingen vid denna sjukdom kan vara att patienten får stödstrumpor eller att patienten ändrar på sin kost. En blandad sjukdomsbild vid MSA, men det kan finnas samma problematik vid lillhjärnan, som vid Parkinsons sjukdom. En blandning mellan blodtrycksmedicin och dopaminantagonister ges som behandling av MSA Åter till Parkinsons sjukdom: * Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som drabbar både män som kvinnor. * ~25000 människor i Sverige tros ha sjukdomen. * Sjukdomen debuterar vanligast i års åldern.

4 * Innan 63 års ålder brukar man tala om en tidig Parkinsons sjukdom. Efter 63 års ålder talar man om en sen Parkinsons sjukdom. Detta baseras på när symtomen kommer. * Thomas jobbar med Alfa synuklein, som kan klumpa ihop sig vid Parkinsons sjukdom och bete sig fel. * Muhammed Ali och Michael J Fox drabbades av Parkinsons sjukdom. Michael J Fox fick symtomen när han var 31 år. Hans sjukdom är medärvd, parkingenen. Symtomen är skakningar och att han har svårt att sitta still. * Vid Parkinsons sjukdom har man egentligen en förändring i hjärnan vid substantia nigra genom basala ganglierna - där finns det en liten kärna av celler som producerar dopamin - de sitter på en järnvägsknut som skickar iväg signaler ut i kroppen. * Behovet är olika för olika patienter. Det behövs olika doser och olika kombinationer med läkemedel - detta är viktigt att kolla upp. * Vid framtida Parkinsons sjukdom kan man även testa neuroleptika (en psykosmedicin) samt läkemedel mot depression. * Nedstämdhet och sömnsvårigheter kan komma tidigare än skakningar och rörelsefattigdom. * Man tror att sjukdomen börjar väldigt långt ner i förlängda märgen och sedan sprider den sig upp mot cortex. Det finns en liten kärna (locus coeruleus) långt, långt ner - med celler som styr hur man känner och mår.... Diagnosen vid Parkinsons sjukdom: * Den baseras till största delen på om patienten svarar på l-dopa och dopamin - det är en väldigt tydlig indikation. * Samtidigt måste man utesluta andra sjukdomar genom att patienten får genomgå en skiktröntgen. * Intervjun med patienten är viktig för att få veta vad som har hänt, när symtomen kom och så vidare. * Tester av muskelspänningsreflexerna och tester av balansen kan ge en indikation på Parkinsons sjukdom.

5 Foto: Björn Grönlund. Parkinsons sjukdom, proteiner och hjärnan: Thomas Näsström studerar proteiner. Proteiner finns i allt, i håret, i naglarna och i stekt ägg och i öl (det finns massor av protein i skummet). Flera företag håller på att forska fram läkemedel mot Parkinsons sjukdom. * 95 procent handlar om slumpen för att insjukna i Parkinsons sjukdom. * Det finns många miljörelaterade faktorer som bidrar till att utveckla sjukdomen. Man ska undvika tungmetaller och man ska bära skydd om man arbetar med tungmetaller för att inte komma i kontakt med dem. Även kemikalier ska man försöka att undvika. En stor studie från USA visar att de som hade jobbat i ett aluminiumverk utvecklade sjukdomen är ett spännande år för då hoppas forskarna kunna se om antikropparna har någon effekt vid behandlingen.... * Aggregerat protein finns i Lewy-kropparna. * Kroppen är uppbygga av massor av olika beståndsdelar. Proteinerna är väldigt viktiga i våra kroppar. * Vissa enzymer har någon form av funktion, de äter upp ett annat protein. * Hemoglobin transporterar syre runt i blodomloppet cellerna ska få syre. * Försvarsprotein. De ser till att virus och bakterier hålls i schack. * Strukturproteinerna sitter på cellerna och fungerar som ett staket, så att kroppen ska ha en rejäl uppbyggnad.

6 * Varje protein måste ha en veckning för att ha sin funktion. När proteinet bildas i kroppen så kodas det. Det finns en kod i kroppen, DNA-genomet, som kodar protein. * Det finns över proteiner i kroppen, som alla har olika funktioner. * När proteinet produceras så får det bara en linjär struktur, det är bara ute och simmar utan egentlig funktion. Men våra kroppar har kvalitetssystem som gör att proteinet veckas och får en speciell struktur. * Veckningen ger proteinet en funktion. * Kvalitetssystemet i kroppen fungerar så att om det protein som tillverkas inte tillverkas korrekt så bryter kvalitetssystemet ner det proteinet. Det bryter ner proteinet och skickar proteinet tillbaka till aminosyrorna, de små byggblocken som bygger upp proteinerna, så att de får göra om det igen. * Det finns små, små delar i cellerna som bryter ner dessa proteiner och ibland så går det fel. Man får en sjukdom på grund av felveckade proteiner. Det finns flera sjukdomar som är karaktäriserade av denna process, bland annat Alzheimers sjukdom på grund av inlagrade proteiner i hjärnan av något som heter beta-amyloid. Alfa-synuklein klumpar i hop sig och faller ut - det bli stora proteinklumpar i hjärnan. * I slutet av 1990-talet var det aktuellt med Galna kosjukan. Det finns ett protein, prionproteinet, som kan smitta andra proteiner att börja klumpa ihop sig. * ALS är en annan sjukdom där man tittar på detta med klumpar i hjärnan. Men det finns även den så kallade Skellefteåsjukan, där man får proteinlagringar utanför det centrala nervsystemet. Skellefteåsjukan innebär att hjärta, lever, och njurar slutar att fungera. På grund av inlagringar i dessa organ av olika proteiner. * När något går fel: proteiner lägger sig rakt och börjar binda sig till sig själva. Sedan börjar de att bygga upp enorma strukturer - det blir som långa fibrer. Detta är karaktäristiskt för aggregerade proteiner eller nystan. * Forskarna tittade på proteinerna i mikroskop och kunde se långa proteintrådar som kan vara någon meter långa. När man tittade i den delen där substantia nigra finns kunde man se att det finns ett naturligt pigment som finns i hjärnan. Speciellt i de dopaminproducerande cellerna. Vid sjukdom så försvinner detta pigment eftersom nervcellerna dör. * Varför klumpar proteinerna ihop sig? Orsak till proteinklumpning kan vara att hjärnan konsumerar väldigt mycket socker (glykos) och så konsumerar den väldigt mycket syre. * En biprodukt när cellerna andas är fria radikaler. Fria radikaler är ostabila molekyler, de är inte

7 kompletta utan far runt i kroppen. De försöker att interagera med andra molekyler. * Antioxidanterna har som uppgift att hålla de fria radikalerna i schack. Med ökad ålder minskas antalet städgubbar - antioxidanterna. Men hjärnan använder lika mycket syre hela tiden, så det leder till att de fria radikalerna ökar. * De fria radikalerna kan attackera proteinerna. * Ät mycket mörka frukter såsom blåbär, svarta vinbär med flera frukter. Citrusfrukter innehåller mycket antioxidanter. * Aldehyden HNE bildas av fria radikaler. * Thomas och hans kollegor tänkte att de skulle utnyttja denna molekyl och de studerade den närmare. De blandade ihop ett provrör med HNE och Alfa-synuklein och såg sedan vad som hände. Med olika biokemiska metoder kunde man sedan studera hur de resulterande proteinnystanen beter sig. Till exempel kan man separera olika delar där störst går först och på så sätt få en uppfattning om vilka enheter som befinner sig ett komplext prov. Man tog de stora proteinklumparna och tillsatte i nervcellerna. Nervcellerna såg ledsna ut. Forskarna hade nu hittat en molekyl som påverkar nervcellerna negativt. Ökad koncentration av oligomerer som blandas med nervcellerna. * Dessa oligomerer är väldigt potenta att ta ihjäl dessa nervceller. Cellöverlevnaden minskar. När nervcellerna är döda - då har det gått för långt. Det gäller tidigt att se till att nervcellerna inte förstörs Alfa synuklein = SNCA * Detta är det protein som Thomas Näsström är intresserad av och forskar om. * Kan visa sig bland annat som stora proteinklumpar, de finns inuti cellen och cellen kan inte ta hand om dem. * Har egentligen ingen naturlig veckning. Det är det som är konstigt med detta protein, det är som en kameleont. När den kommer i en viss miljö i kroppen så veckar den sig unikt för just den delen av kroppen. * Den består av 140 aminosyror. Dessa syror är byggkropparna för proteinerna, de gör att de blir en kod. * Alfa-synuklein finns främst i synapsen, där cellerna kommunicerar med en annan cell. * Forskare har hittat tre stycken punktmutationer som gör att man får en medärvd sjukdom. Har man någon av dessa mutationer så klumpar proteinet ihop sig ännu snabbare.

8 * Genkopior, man kan ha flera kopior av genen vilket innebär att man får en ökad dos av Alfasynuklein = man blir sjuk fortare. * Det är en tydlig koppling med ärftlighet och genen i Alfa-synuklein. Alfa-synuklein måste vara viktigt för sjukdomen, den bidrar till sjukdomen. * Man vet att Alfa-synuklein är inblandad inte bara i Parkinsons sjukdom utan även i MSA och Lewy body demens. * Parkin, den genen är väldigt vanlig hos patienter med Parkinson. * Forskarna försöker att förstå hur en Alfa-synuklein-molekyl binder sig till sig själv för att kunna bygga upp de jätteordnade strukturerna som forskarna kan se när de tittar i mikroskop. Först binder en molekyl. Alfa-synuklein, den rullar ihop sig som en boll och den får en konstig veckning. * Oligomererna (molekyler) tar sig in i nervcellen relativt enkelt. De orsakar cellskada genom att framkalla programmerad celldöd och påskyndar sjukdomen i hjärnan. Dessa bovar oligomererna är direkt giftiga för cellerna Behandlingar vid Parkinsons sjukdom: * Om inte behandlingen har effekt på symtomen så har den ingen verkan. Om symtomen försvinner - då blir det succé är ett spännande år för då hoppas forskarna kunna se om antikropparna har någon effekt vid behandling.... Dopaminerga behandlingar: Levodopa är den behandling som används mest. * Den ska inte intas med proteinrik mat, därför att levodopa och speciellt dopamin binder protein i kroppen - effekten av dopamin minskar i hjärnan, det tas inte upp i hjärnan. * Man ger levodopa därför att dopaminet över huvud taget ska ta sig in över blod- hjärnbarriären i det centrala nervsystemet.... MAO-hämmare * Kan tillsammans med COMT-hämmare ges tillsammans med levodopa - detta gör att dopaminet i mindre grad binder till proteiner. * Det finns bland annat ett enzym som aktivt går på dopamin. * Märker man att levodopans effekt uteblir kan man ge MAO-hämmare och COMT-hämmare.

9 Dopaminantagonister kan även ges samtidigt som COMT-hämmare. * De binds till samma receptor som dopaminet - när man tar dessa läkemedel så får man effekt i hjärnan. * Dopaminantagonister är väldigt effektiva vid exempelvis stelhet och rörelsefattigdom, men de har även effekt på skakningar. Vid insjuknande tidigt kan man behandla med MAO-hämmare tillsammans med levodopa. Har detta effekt exempelvis genom att skakningarna minskar då kan behandlingen fortsätta.... COMT-hämmare förhindrar att levodopa bryts ner innan det når hjärnan Intracerebal stimulering, DBS: Bilden tillhör Thomas Näsström. * Denna behandling har visat sig vara väldigt effektiv. Man opererar in en elektrod i det område i hjärnan där man vill ha effekt. * Patienter med med stora problem med skakningar trycker på en knapp innanför huden och får då en stimulans (se bild). Skakningarna upphör direkt. Den ges i ett senare skede i sjukdomsstadiet då dopamin behandlingen inte har effekt. * Behandlingen används till stor del i södra Europa.

10 Stamcellstransplantation: * I södra Sverige, speciellt i Lund, är sjukvården väldigt duktig på just stamcellstransplantationer. Patrik Brundin och Anders Björklund är väldigt duktiga på denna form av behandling och har studerat den mycket noga. * Man injicerar stamceller in i hjärnan. Dessa stamceller är som en oborstad diamant, den kan fylla väldigt många olika funktioner så fort den får stimulans i det område som den är i. Foto: Uppsala universitet. Cellerna åker in i den delen av hjärnan och antar en nervcells liknande funktion. Cellen kan börja producera dopamin om det är dopamin som saknas. * En patient fick en behandling med stamceller injicerade i hjärnan, där dopamin saknades. Patienten hade svår Parkinsons sjukdom och levde 15 år med de transplanterade cellerna. När de 15 åren hade gått gjordes en ny undersökning och man studerade hur transplantaten såg ut: om de hade de överlevt som cell och om cellen hade ett fint utseende.

11 Foto: Uppsala Universitet. Det sjuka protein, som patienten hade sedan tidigare hade spridit sig in i transplantaten och bildat Lewy-kroppar. Ett unikt fynd som gjordes detta år, * Sedan har forskningen runt stamceller ökat väldigt markant. Stamcellstransplantation har givit mer kunskap vid sidan av god behandlingseffekt. Foto: Uppsala universitet. Alfa-synukleinaggregat kan spridas från cell till cell. Närbild. Bilden tagen från Brundin et al 2008, Nature.

12 Sjukdomen är som galna kosjukan, den kan sprida sig och smitta mellan olika regioner i hjärnan, nervcell till nervcell. Sjukdomen hindras i kroppen så att de inte kommer åt att smitta nästa nervcell. * Det Thomas och hans kollegor i Uppsala har gjort är att injicera oligomerer (proteinklumpar) i möss. Mössen producerar den mänskliga delen av Alfa-synuklein. Prover jämfördes. De möss som injicerades hade efter fyra månader fått massor med prickar i hjärnan. Oligomererna kan påskynda sjukdomen, de är högst relevanta för sjukdomen och skadar nervcellen Immunterapi: Foto: Uppsala universitet. * Immunterapi innebär att man använder sig av kroppens immunförsvar för att attackera de sjuka proteinerna. * Thomas Näsström och hans forskarkollegor kontaktade ett läkemedelsföretag i Stockholm som jobbar med att utveckla immunterapi mot Alzheimers sjukdom - det ser väldigt lovande ut och arbetet är inne i fas 2. * Det ihopklumpade proteinet, felveckade proteiner, injicerades i möss = antigen, någonting som kroppens immunförsvar går emot. Mössens immunförsvar reagerade. Det är bra att kroppen reagerar då något främmande kommer in i kroppen, antikropparna bildas som svar på de inkräktande patogenerna - då antikroppar produceras. * Antikropparna är gjorda för att specifikt känna igen de sjuka sakerna. När dessa är framtagna så blandas antikropparna med b-celler (immunceller) från musen. * Cancerceller används,då de är odödliga. De fortsätter att dela sig, får de näring fortsätter de att dela sig i all evighet och denna odödlighet utnyttjas: En odödlig cell som producerar antikroppar i rasande fart - antikroppar som specifikt känner igen de sjuka sakerna - plötsligt finns det nu ett läkemedel.

13 * Om man testar antikroppar som är gjorda i möss, på människor fungerar det inte - kroppens immunförsvar slår fullständigt bakut - men då används tekniker så att inte kroppen mår dåligt av dessa antikroppar. * Genom Parkinsonfonden åkte Thomas Näsström ner till Portugal för en tillfällig forskningsperiod. Portugal använder sig av intressanta tekniker: * Confokal mikroskopi gör att man kan komma väldigt, väldigt djupt ner i en cell. En nervcell den har ett väldigt långt, utdraget utseende. Cellen färgas för att man ska kunna se cellens barriärer, för att se vad dess kanter är. Cellkärnan, där allt DNA, den genetiska koden finns, har blivit färgad. Antikroppar, som tillsattes, som även de fick en egen färg, letade sig in i cellen. Vidare studier visar att de celler som antikropparna har bundit sig till, de cellerna mår bättre och överlever längre då en antikropp har tagit hand om de stora klumparna med protein. * Dessa klumpar blir ihopsamlade och omhändertagna. Det sjuka proteinet hamnar på en cellens sopstation, där det bryts ner. Cellen överlever sedan. * I Portugal upptäckte man att efter att cellerna hade behandlats med antikroppar, så fick man en behandlingseffekt = mängden ihopklumpat protein är mindre. Effekten var god mot dåligt Alfa-synuklein. Då man inte ger antigen utan antikropp, så måste man förmodligen ge flera separata behandlingar för att man ska få effekt. Kroppen bryter ner dessa antikroppar - en aktiv nedbrytning. * I Portugal finns även en forskare som jobbar väldigt mycket för att lösa gåtan Parkinsons sjukdom Vad har hänt på forskningsfronten under de sista tre åren? * Forskarna har fått väldigt bra koll på hur sjukdomen egentligen börjar. * Flera internationella forskargrupper som har sett att det inte bara är i hjärnan och andra delar av centrala nervsystemet som man ser dessa proteinklumpar. * Man upptäckte även sådana här proteinklumpar i tarmen. Alfa-synuklein-Lewykroppar i de yttre väggarna av tarm och magsäck. * Forskare har visat hur Alfa-synuklein har spridit sig från hjärnans nedre delar och upp mot cortex och de yttre delarna av hjärnan. Sitter de lågt ner kan man få sömnsvårigheter. * Kommer det till de dopaminproducerande cellerna kan man få skakningar. * Sprids den vidare kan man bli dement. Lewy-bodydemens.

14 * Forskarrön visar att sjukdomen kan komma till på två sätt: den skulle kunna börja i magen och sprids via nerver i magen upp mot centrala nervsystemet. Eller så skulle den kunna spridas via luktsinnet. Flera personer har tappat luktsinnet efter att ha insjuknat. En del tappar luktsinnet i tidig ålder. Detta forskas det om nu Bakom Parkinson och Lewy-historik * James Parkinson, , begav sig ut på Londons gator. Han hade utstuderat sex personer under en lång tid. Dessa personer gick sakta och med böjda ryggar. James Parkinson blev intresserad av detta och han skrev 1817 artikeln An essay of the shaking palsy. I denna artikel beskrev han dessa människor och det konstiga fenomen som de led av. * Sedan tog det 95 år tills en tysk neurolog, Friedrich Lewy, , skrev Handbuch der neurologie. Friedrich Lewy studerade hjärnorna och han upptäckte stora proteinklumpar, som sedan kom att kallas Lewykroppar. I mellanhjärnan kunde han se dessa förändringar. * Ungefär 80 år senare kunde forskare visa att de stora proteinklumparna hörde ihop med MSA. Lewy Body demens och Parkinsons sjukdom. Dessa klumpar innehåller Alfa synuklein.

15 Kontaktuppgifter: Avslutning: Lars Strümpel, ordförande i Parkinsonförbundet i Kalmar län, tackade Thomas Näsström och överräckte en gåva. Foto: Björn Grönlund.

Transplantation av hjärnceller vid Parkinson

Transplantation av hjärnceller vid Parkinson Transplantation av hjärnceller vid Parkinson Ingrid Strömberg Professor Institutionen för integrativ medicinsk biologi Enheten för histologi med cellbiologi Jag tänkte först berätta lite om Parkinsons

Läs mer

Hur kan stamceller bidra till att behandla Parkinsons sjukdom?

Hur kan stamceller bidra till att behandla Parkinsons sjukdom? Hur kan stamceller bidra till att behandla Parkinsons sjukdom? Oscar Cidon Sporrong Populärvetenskaplig sammanfattning av självständigt arbete i biologi HT 2013 Institutionen för biologisk grundutbildning,

Läs mer

På toppen av karriären eller en samhällsbörda.

På toppen av karriären eller en samhällsbörda. På toppen av karriären eller en samhällsbörda. Fler Neurologer: Var hittar jag en specialist. Rätt medicin: Hjälp mig att få bra behandling. Lika vård: Vad finns att få ute i landet. Parkinsons sjukdom

Läs mer

- ALS - Introduktion. Neurodegenerativa sjukdomar

- ALS - Introduktion. Neurodegenerativa sjukdomar Introduktion Hjärnan och ryggmärgen utgör det centrala nervsystemet i vår kropp och är ett av våra mest komplexa organ. Nervsystemet byggs upp av ett flertal olika typer av celler som tillsammans bildar

Läs mer

Proteinklumpar i nervsystemet en mekanism bakom flera sjukdomar

Proteinklumpar i nervsystemet en mekanism bakom flera sjukdomar Proteinklumpar i nervsystemet en mekanism bakom flera sjukdomar Ludmilla Morozova-Roche Forskare Inst. för medicinsk kemi och biofysik Jag ska berätta om ett fenomen på molekylär nivå som ligger bakom

Läs mer

Till dig som nyligen fått diagnosen Parkinsons sjukdom

Till dig som nyligen fått diagnosen Parkinsons sjukdom Till dig som nyligen fått diagnosen Information och utbildning Medlemmen i centrum Forskning och vård Livslust och framtidsmål Förbundet, Länsföreningar och lokala föreningar i samverkan Du har nyligen

Läs mer

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt Din kropp består av 100000 miljarder celler Alla celler ser inte ut på samma sätt Det som skiljer levande varelser från sådant som inte lever är att: Det som lever är uppbyggt av celler. Det som lever

Läs mer

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm Ataxier Vad händer i nervsystemet? Lillhjärnan samordnar våra rörelser. Lillhjärnan ligger under storhjärnans nacklober alldeles bakom hjärnstammen, som den också är förenad med. Lillhjärnan är framför

Läs mer

Icke-motoriska symtom

Icke-motoriska symtom Icke-motoriska symtom vid Parkinsons sjukdom Klas Wictorin Neurologi, Helsingborg Icke-motoriska symtom Vanliga vid Parkinsons sjukdom Blodtrycksfall Salivöverskott Förstoppning Urinträngningar Sömnsvårigheter

Läs mer

Parkinsons sjukdom. Neurodegenerativ sjukdom Prevalens - ca i Sverige Ca 1% > 65 år Vanligaste debutålder kring 70 år Vanligare hos män

Parkinsons sjukdom. Neurodegenerativ sjukdom Prevalens - ca i Sverige Ca 1% > 65 år Vanligaste debutålder kring 70 år Vanligare hos män PARKINSONS SJUKDOM Parkinsons sjukdom Neurodegenerativ sjukdom Prevalens - ca 20.000 i Sverige Ca 1% > 65 år Vanligaste debutålder kring 70 år Vanligare hos män Historik James Parkinson 1817 An essay on

Läs mer

Gula Villan 2015 12 Johan Rådberg Neurologi och Rehabkliniken

Gula Villan 2015 12 Johan Rådberg Neurologi och Rehabkliniken Parkinsons sjukdom Gula Villan 2015 12 Johan Rådberg Neurologi och Rehabkliniken Neurologiska sjukdomar-12 i topp Stroke Epilepsi Parkinson Multipel skleros MS Hjärntumörer Polyneuropathi Myastenia Gravis

Läs mer

TILL DIG MED HUDMELANOM

TILL DIG MED HUDMELANOM TILL DIG MED HUDMELANOM Hudmelanom är en typ av hudcancer Hudmelanom, basalcellscancer och skivepitelcancer är tre olika typer av hudtumörer. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomarna är nu bland

Läs mer

LPP Nervsystemet, hormoner och genetik

LPP Nervsystemet, hormoner och genetik LPP Nervsystemet, hormoner och genetik Det är bara hormonerna och han är full av hormoner är två vanliga uttryck med ordet hormon, men vad är egentligen hormoner och hur påverkar de kroppen? Vi har ett

Läs mer

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen.

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. 75102 Anatomiset Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. Andningssystemet För att delar av kroppen ska fungera krävs det näring

Läs mer

Thomas Brännström Universitetslektor, överläkare Inst. för medicinsk biovetenskap Enheten för patologi

Thomas Brännström Universitetslektor, överläkare Inst. för medicinsk biovetenskap Enheten för patologi Kan man ärva ALS? Thomas Brännström Universitetslektor, överläkare Inst. för medicinsk biovetenskap Enheten för patologi Jag ska försöka besvara ytterligare några frågor än rubrikens. Jag börjar med att

Läs mer

Att leva med. Parkinsons sjukdom

Att leva med. Parkinsons sjukdom Att leva med Parkinsons sjukdom Att leva med Parkinsons sjukdom Jag mår bättre än jag gjort på mycket länge Hans Arnell var 35 år, nyskild småbarnsfar och trivdes med sitt jobb på polisen, när han förstod

Läs mer

Kroppens Nervsystem. Micke Sundström, Granbergsskolan 7-9, Bollnäs Micke Sundström

Kroppens Nervsystem. Micke Sundström, Granbergsskolan 7-9, Bollnäs  Micke Sundström Micke Sundström, Granbergsskolan 7-9, Bollnäs www.lektion.se Micke Sundström Nervsystemets två huvuddelar Det centrala nervsystemet Hjärnan & ryggmärgen Det perifera nervsystemet Nervtrådarna i övriga

Läs mer

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell Celler- Byggstenar för allt levande Allt levande från de minsta bakterier till enorma växter och djur är uppbyggt av små byggstenar som kallas celler. Alltså allt som lever består av en eller flera celler.

Läs mer

Från gen till protein. Niklas Dahrén

Från gen till protein. Niklas Dahrén Från gen till protein Niklas Dahrén Innehållet i denna undervisningsfilm: Vad är skillnaden mellan kromosom, DNA- molekyl, gen och protein? Hur kan vårt DNA avgöra hur vi ser ut och fungerar? Proteinernas

Läs mer

Klipp-och-klistra DNA: fixa mutationen med gen editering DNA, RNA och Protein

Klipp-och-klistra DNA: fixa mutationen med gen editering DNA, RNA och Protein Huntingtons sjukdom forsknings nyheter. I klartext Skriven av forskare För de globala HS medlemmarna. Klipp-och-klistra DNA: fixa mutationen med gen editering Forskare gör exakta ändringar av DNA i ett

Läs mer

Pedagogisk planering Elev år 5

Pedagogisk planering Elev år 5 Pedagogisk planering Elev år 5 Arbetsområde (Vad?): Biologi och kemi Kroppen Under denna tid kommer vi att lära oss mer om hur kroppen fungerar och är uppbyggd. Vad våra inre organ heter, ser ut, var de

Läs mer

Medicin B, Sjukdomslära med farmakologi, 15hp Tentamen del I, provkod 0101. (För studenter registrerade V15) Kurskod: MC1402.

Medicin B, Sjukdomslära med farmakologi, 15hp Tentamen del I, provkod 0101. (För studenter registrerade V15) Kurskod: MC1402. Medicin B, Sjukdomslära med farmakologi, 15hp Tentamen del I, provkod 0101. (För studenter registrerade V15) Kurskod: MC1402. Kursansvarig: Per Odencrants Datum: 2015 06 13 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng:

Läs mer

Kroppen del 2 Stencilhäfte

Kroppen del 2 Stencilhäfte Kroppen del 2 Stencilhäfte Arbetsområden att kunna: Kroppens reningsverk Kroppens eget försvar Muskler Skelett Livets början och slut Begrepp att kunna Lever Galla Njurar Urinblåsa Urinledare Urinrör Urin

Läs mer

Beteendegenetik. Vårt genetiska kod. Koden överförs vid celldelning. Handlar om hur psykologiska förmågor och möjliga beteenden ärvs i DNA

Beteendegenetik. Vårt genetiska kod. Koden överförs vid celldelning. Handlar om hur psykologiska förmågor och möjliga beteenden ärvs i DNA Beteendegenetik Handlar om hur psykologiska förmågor och möjliga beteenden ärvs i DNA Handlar också om samspelet mellan arv och miljö Viktigt att skilja på Genotyp den specifika genetiska koden vi har

Läs mer

Felveckning och denaturering av proteiner. Niklas Dahrén

Felveckning och denaturering av proteiner. Niklas Dahrén Felveckning och denaturering av proteiner Niklas Dahrén Felveckning av proteiner Strukturen är helt avgörande för proteinets funktion ü E# protein är helt beroende av sin struktur för a& kunna fullgöra

Läs mer

Det magiska med färgat ljus

Det magiska med färgat ljus Huntingtons sjukdom forsknings nyheter. I klartext Skriven av forskare För de globala HS medlemmarna. Upplysning av framskridandet av Huntingtons sjukdom Forskare har använt sig av möss med upplysta hjärnceller

Läs mer

Huntingtons sjukdom - en hjärnsjukdom

Huntingtons sjukdom - en hjärnsjukdom Huntingtons sjukdom forsknings nyheter. I klartext Skriven av forskare För de globala HS medlemmarna. Benmärgstransplantation vid Huntingtons sjukdom Benmärgstransplantation skyddar HS-möss från vissa

Läs mer

Parkinsons sjukdom. Specialist i neurologi

Parkinsons sjukdom. Specialist i neurologi Parkinsons sjukdom Maria Lüttgen Specialist i neurologi Parkinsons sjukdom Beskrevs första gången av en engelsk läkare, James Parkinson 1817, An Essay on the Shaking Palsy. Senare beskrev den berömde franske

Läs mer

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens.

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens. DEMENS Ordet demens beskriver en uppsättning symptom som kan innebära förlust av intellektuella funktioner (som tänkande, minne och resonemang) som stör en persons dagliga funktion. Det är en grupp av

Läs mer

Nina Fransén Pettersson doktorand, immunologi, Institutionen för klinisk mikrobiologi. Filmer och färgbilder till detta föredrag kan ses på

Nina Fransén Pettersson doktorand, immunologi, Institutionen för klinisk mikrobiologi. Filmer och färgbilder till detta föredrag kan ses på Kan man se diabetes? Nina Fransén Pettersson doktorand, immunologi, Institutionen för klinisk mikrobiologi Filmer och färgbilder till detta föredrag kan ses på www.medfak.umu.se/forskning/forskningens-dag/-forskningens-dag-2012/

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Parkinsons sjukdom. Arbete inom informationsteknik YHHV8 28.4.2004 Katrina Fröberg Johanna Lehtonen Stella Sarmaja

Parkinsons sjukdom. Arbete inom informationsteknik YHHV8 28.4.2004 Katrina Fröberg Johanna Lehtonen Stella Sarmaja Parkinsons sjukdom Arbete inom informationsteknik YHHV8 28.4.2004 Katrina Fröberg Johanna Lehtonen Stella Sarmaja Innehållsförteckning: Symptom...1 Nervcellernas förstörelse...1 Sjukdomsförloppet...2 Diagnos...2

Läs mer

Neurorapporten Avsnitt 2 Forskning om hjärnans sjukdomar

Neurorapporten Avsnitt 2 Forskning om hjärnans sjukdomar Neurorapporten 2019 Avsnitt 2 Forskning om hjärnans sjukdomar I AVSNITT 2 Forskning om hjärnans sjukdomar 2 16 Särtryck ur Neurorapporten 2019 Vi lever i en tid då mycket går framåt. Forskningen har hjälpt

Läs mer

Sara Ekvall, doktorand Inst. för immunologi, genetik & patologi Uppsala universitet Handledare: Marie-Louise Bondeson & Göran Annerén

Sara Ekvall, doktorand Inst. för immunologi, genetik & patologi Uppsala universitet Handledare: Marie-Louise Bondeson & Göran Annerén Sara Ekvall, doktorand Inst. för immunologi, genetik & patologi Uppsala universitet Handledare: Marie-Louise Bondeson & Göran Annerén Celler & DNA Vår kropp är uppbyggd av ~100 000 miljarder celler I cellen

Läs mer

Neurologisk utbildning för sjukgymnaster Dag 1 Termin 3 Vårterminen 2010, 8-20 februari Ansvarig: Erik Lundström, neurolog och medicine doktor

Neurologisk utbildning för sjukgymnaster Dag 1 Termin 3 Vårterminen 2010, 8-20 februari Ansvarig: Erik Lundström, neurolog och medicine doktor Neurologisk utbildning för sjukgymnaster Dag 1 Termin 3 Vårterminen 2010, 8-20 februari Ansvarig: Erik Lundström, neurolog och medicine doktor * Mån 8 feb 08:15-09:00 Intro till kursen Erik Lundström Genomgång

Läs mer

LEVA MED PARKINSON KONST ÄR MIN DRIVKRAFT VÅRDFOKUS. NUMMER ETT 2015

LEVA MED PARKINSON KONST ÄR MIN DRIVKRAFT VÅRDFOKUS. NUMMER ETT 2015 LEVA MED PARKINSON KONST ÄR MIN DRIVKRAFT 42 VÅRDFOKUS. NUMMER ETT 2015 Conny lever för skapandet. När han mår bra är han gärna aktiv tills han stupar, trots att parkinsonsjuksköterskan manar till balans

Läs mer

Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare. Guide för anhöriga. Svar på dina frågor. www.bms.se

Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare. Guide för anhöriga. Svar på dina frågor. www.bms.se Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Guide för anhöriga Svar på dina frågor Att ta hand om någon med avancerat malignt melanom är inte en lätt uppgift. Det kan också kännas oroväckande

Läs mer

Är genetiken på väg att bota diabetes?

Är genetiken på väg att bota diabetes? Är genetiken på väg att bota diabetes? Simon Eklöv Populärvetenskaplig sammanfattning av Självständigt arbete i biologi 2013 Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala universitet. Under början

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Hjärna Parkinson PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Hjärna Parkinson PDF ladda ner Hjärna Parkinson PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Staffan Råberg. Kända och mindre kända symptom och deras konsekvenser för Parkinsonsjuka och deras omgivning. Författaren är sjuksköterska

Läs mer

Cancer som en ämnesomsättningssjukdom del 1

Cancer som en ämnesomsättningssjukdom del 1 Cancer som en ämnesomsättningssjukdom del 1 Artiklarna skrivna av Dr Georgia Ede (översättning S E Nordin) Thomas Seyfried PhD, en hjärncancerforskare med över 25 års erfarenhet inom området, gav en banbrytande

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Kroppen bildar antikroppar mot sig själv. Kan vara antingen ANA - antinukleära antikroppar.

Läs mer

Sammanfattning Arv och Evolution

Sammanfattning Arv och Evolution Sammanfattning Arv och Evolution Genetik Ärftlighetslära Gen Information om ärftliga egenskaper. Från föräldrar till av komma. Tillverkar proteiner. DNA (deoxiribonukleinsyra) - DNA kan liknas ett recept

Läs mer

den 11 april 2014 i Lund Behandling av Parkinsons sjukdom nuläge och framtidsperspektiv

den 11 april 2014 i Lund Behandling av Parkinsons sjukdom nuläge och framtidsperspektiv Program för Världsparkinsondagen, den 11 april 2014 i Lund Behandling av Parkinsons sjukdom nuläge och framtidsperspektiv 13.00 Välkomsthälsning Inledning 13.10 Det svenska Parkinsonregistret Enkät om

Läs mer

Blod och blodomloppet

Blod och blodomloppet Blod och blodomloppet Blodets delar En vuxen människa har ca 4-6 liter blod. Blodet består till ca 45 % av röda och mindre än 1 % vita blodkroppar samt mindre än 1 trombocyter, s.k. blodplättar. Resten

Läs mer

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp BIOLOGI Vår fantastiska kropp 6.1 Celler i samarbete Allt liv är uppbyggt av celler. Vissa organismer består av en enda cell, andra av flera miljarder celler. Människokroppen består av tiotusentals miljarder

Läs mer

20 år av framgångsrik hjärnforskning

20 år av framgångsrik hjärnforskning 20 år av framgångsrik hjärnforskning Var tredje svensk kommer att drabbas av en hjärnsjukdom Cirka 100 000 människor i Sverige lider idag av Alzheimers sjukdom, var 17:e minut drabbas någon av stroke och

Läs mer

Nej, i förhållande till den beräknade besparing som Bioptron ger, innebär den en avsevärd vård och kostnadseffektivisering.

Nej, i förhållande till den beräknade besparing som Bioptron ger, innebär den en avsevärd vård och kostnadseffektivisering. Hur hjälper behandling med Bioptron immunsystemet? Ljusbehandling har visat sig minska smärta på flera olika sätt. Activerar celler som gör bakterierna till sitt byte. Aktiverar celler som bryter ner mikrober.

Läs mer

MRT vid MS. Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS

MRT vid MS. Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS MRT vid MS Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS MULTIPEL SKLEROS EN KORT BESKRIVNING Vid multipel skleros (MS), uppstår inflammation som försämrar framkomligheten för de elektriska signalerna

Läs mer

Frågor till Kroppen del 2

Frågor till Kroppen del 2 Frågor till Kroppen del 2 Läs sidan 32 i Koll på NO 1. Vilka är kroppens två stora reningsverk? Levern och njurarna 2. Varför behöver vi ha dessa reningsverk? Vi behöver dessa två reningsverk för de bryter

Läs mer

Fakta om tuberös skleros (TSC)

Fakta om tuberös skleros (TSC) Fakta om tuberös skleros (TSC) Tuberös skleros är en medfödd genetisk sjukdom som karaktäriseras av tumörliknande förändringar i hjärnan och olika organ i kroppen. Förändringarna kan vara allt från små

Läs mer

Cell Fusion i Hjärnan och Ryggmärgen Nya Möjligheter att Stödja Skadade Nervceller

Cell Fusion i Hjärnan och Ryggmärgen Nya Möjligheter att Stödja Skadade Nervceller Cell Fusion i Hjärnan och Ryggmärgen Nya Möjligheter att Stödja Skadade Nervceller Clas B. Johansson, Docent, af Jochnick fellow CMM, Karolinska Institutet Forskningsområden - Reparativ neurobiologi Blodcellers

Läs mer

DNA-analyser: Diagnosticera cystisk fibros och sicklecellanemi med DNA-analys. Niklas Dahrén

DNA-analyser: Diagnosticera cystisk fibros och sicklecellanemi med DNA-analys. Niklas Dahrén DNA-analyser: Diagnosticera cystisk fibros och sicklecellanemi med DNA-analys Niklas Dahrén Diagnosticera cystisk fibros med DNA-analys Cystisk fibros Vad innebär sjukdomen?: Sjukdomen innebär att de epitelceller

Läs mer

Forskning om diagnos och behandling vid Alzheimers sjukdom

Forskning om diagnos och behandling vid Alzheimers sjukdom Forskning om diagnos och behandling vid Alzheimers sjukdom Erik Portelius Sahlgrenska Universitetssjukhuset, PhD Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs Universitet Kompetensutveckling

Läs mer

Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar

Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar www.e-imd.org Vad är störningar i ureacykeln/organisk aciduri? Maten vi äter bryts ned av kroppen med hjälp av tusentals kemiska reaktioner

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB)

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB) TILL DIG SOM FÅR (NATALIZUMAB) BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS Tag noga del av informationen i bipacksedeln som följer med läkemedlet. 1 Denna broschyr är ett komplement till behandlande

Läs mer

Sjukdoms- och läkemedelsrelaterad neuroanatomi

Sjukdoms- och läkemedelsrelaterad neuroanatomi Sjukdoms- och läkemedelsrelaterad neuroanatomi 2016-09-16 + 2016-09-19 Magnus Johnsson ST-läkare neurologi Mål: Skapa intresse och nyfikenhet! Få ett hum om hur nervsystemet funkar (mer eller mindre hum..)

Läs mer

Att leva med Ataxier

Att leva med Ataxier Att leva med Ataxier Att leva med ataxier Jag kan fortfarande göra allt på mitt eget sätt Johanna Nordbring, 47 år i dag, gick tredje årskursen på gymnasiet när hon märkte att hon hade problem med balansen.

Läs mer

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att

Läs mer

Lewy body sjukdom. Elisabet Londos. Överläkare, professor. Minnesmottagningen Minneskliniken, Malmö Skånes universitetssjukhus

Lewy body sjukdom. Elisabet Londos. Överläkare, professor. Minnesmottagningen Minneskliniken, Malmö Skånes universitetssjukhus Lewy body sjukdom Elisabet Londos Överläkare, professor Minnesmottagningen Minneskliniken, Malmö Skånes universitetssjukhus Patienter med Lewy body demens har synhallucinationer men tål inte neuroleptika

Läs mer

Fakta om spridd bröstcancer

Fakta om spridd bröstcancer Fakta om spridd bröstcancer Världens vanligaste kvinnocancer Bröstcancer står för närmare 23 procent av alla cancerfall hos kvinnor och är därmed världens vanligaste cancerform bland kvinnor i såväl rika

Läs mer

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler 1. När vi pratar om biologi, vad pratar vi om då? Ge förslag

Läs mer

Adaptogener. September 2007

Adaptogener. September 2007 Adaptogener September 2007 Adaptogener växter Ginseng Ginseng rot Fjärilsranka frukt 2 Adaptogener - produkter med Röd gerimax Blå gerimax 3 Adaptogener Adaptogener har psykostimulerande och prestationshöjande

Läs mer

Studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet

Studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet Studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet Augusti 2013 Här är vi 36 nyfikna och förväntansfulla elever som står framför Naturhistoriska riksmuseet. Vi tog en gruppbild som ett minne från denna dag. Vi

Läs mer

Omtentamen. Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I. Kurskod: MC1029. Kursansvarig: Gabriella Eliason. 2012-08-20 Skrivtid.

Omtentamen. Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I. Kurskod: MC1029. Kursansvarig: Gabriella Eliason. 2012-08-20 Skrivtid. Omtentamen Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I Kurskod: MC1029 Kursansvarig: Gabriella Eliason 2012-08-20 Skrivtid. 240 min Totalpoäng: 54 poäng Gabriella Eliason 18 poäng Ulrika Fernberg

Läs mer

Åsa Konradsson-Geuken Karolinska Institutet & Uppsala Universitet

Åsa Konradsson-Geuken Karolinska Institutet & Uppsala Universitet Åsa Konradsson-Geuken Karolinska Institutet & Uppsala Universitet Människa i fokus Vätterbygdens folkhögskola Jönköping April 2016 oo Omgiven av mig as Mats Konradsson Mina upplevelser Allmänt om hjärnan

Läs mer

Delprov 3 Vetenskaplig artikel. Namn: Personnummer:

Delprov 3 Vetenskaplig artikel. Namn: Personnummer: Delprov 3 Vetenskaplig artikel Namn: Personnummer: Länk till artikeln: https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2588684 Question #: 1 I denna uppgift ska du läsa en vetenskaplig artikel

Läs mer

Dopaminergika dopaminliknande effekter mot WED/RLS

Dopaminergika dopaminliknande effekter mot WED/RLS Dopaminergika dopaminliknande effekter mot WED/RLS Dopaminergika är ett annat namn för läkemedel som har dopaminliknande effekter på vissa specialiserade hjärnceller, neuroner. Inom dopaminergika finns

Läs mer

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) jakten på the Holy Grail

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) jakten på the Holy Grail Amyotrofisk lateralskleros (ALS) jakten på the Holy Grail ALS Likemannstreff 26 mars 2014 Clas B. Johansson, Docent, af Jochnick fellow CMM, Karolinska Institutet, Jämtlands Läns Landsting Neurologiska

Läs mer

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Tema Neuro och Rörelse Skriftlig tentamen 23 mars 2012 OBS!!! Frågorna skall läggs i separata lila omslag enligt nedan: Martin Gunnarsson: 1, 3, 4, 6,

Läs mer

DNA- analyser kan användas för att

DNA- analyser kan användas för att Genteknik DNA- analyser kan användas för att -identifiera och koppla misstänkta till brottsplats -fria oskyldigt utpekade och oskyldigt fällda -personidentifiering vid masskatastrofer, krig, massgravar

Läs mer

Spelar fysisk aktivitet någon roll för äldres psykiska tillstånd? Ingvar Karlsson

Spelar fysisk aktivitet någon roll för äldres psykiska tillstånd? Ingvar Karlsson Spelar fysisk aktivitet någon roll för äldres psykiska tillstånd? Ingvar Karlsson Hur kan fysisk aktivitet påverka hjärnan? Den fysiska aktiviteten skapar cytokiner som påverkar levern. I levern bildas

Läs mer

Fakta om talassemi sjukdom och behandling

Fakta om talassemi sjukdom och behandling Fakta om talassemi sjukdom och behandling Talassemi Talassemi är en ärftlig kronisk form av blodbrist (anemi). Sjukdomen är ovanlig i Sverige, mellan 40 och 50 personer beräknas ha en svår symtomgivande

Läs mer

Stamceller är sådana celler som kan bli vilken sorts cell som helst Stamceller specialiserar sig så småningom till ex. muskelceller, blodceller,

Stamceller är sådana celler som kan bli vilken sorts cell som helst Stamceller specialiserar sig så småningom till ex. muskelceller, blodceller, Stamceller Vad är stamceller? Från början är vi bara en cell Den cellen delar på sig och blir 2 celler, 4 celler, 8 celler osv tills de är de 100 000 miljarder celler en vuxen människa består av Men alla

Läs mer

Mutationer. Typer av mutationer

Mutationer. Typer av mutationer Mutationer Mutationer är förändringar i den genetiska sekvensen. De är en huvudorsak till mångfalden bland organismer och de är väsentliga för evolutionen. De här förändringarna sker på många olika nivåer

Läs mer

Alzheimers och andra demenser. Specialist i Neurologi

Alzheimers och andra demenser. Specialist i Neurologi Alzheimers och andra demenser Maria Lüttgen Specialist i Neurologi Förekomst 7 % av befolkningen > 65 år r lider av en demenssjukdom 150 000 personer i Sverige är r dementa 90 000 (60%) av dessa har Alzheimer

Läs mer

Demenssjukdomar och ärftlighet

Demenssjukdomar och ärftlighet Demenssjukdomar och ärftlighet SveDem Årsmöte 141006 Caroline Graff Professor, Överläkare caroline.graff@ki.se Forskningsledare vid Karolinska Institutet Centrum för Alzheimerforskning, Huddinge Chef för

Läs mer

Wilson's disease for younger people

Wilson's disease for younger people Wilson's disease for younger people 1 / 23 Varför har den ett så märkligt namn? För att läkaren som först upptäckte sjukdomen 1905 hette Wilson. FRÅGA : Vad tror du att dessa personer upptäckte? SVAR :

Läs mer

Att leva med Lewy body-demens VICTORIA LARSSON

Att leva med Lewy body-demens VICTORIA LARSSON Att leva med Lewy body-demens VICTORIA LARSSON Dagens uppgift 1. Vad är Lewy body-demens (LBD)? - fall - kriterier - behandling 2. Hur är det att leva med LBD? - exempel från djupintervjuer Globalt Demens

Läs mer

Emma Ölander Överläkare Hematologen i Sundsvall

Emma Ölander Överläkare Hematologen i Sundsvall Emma Ölander Överläkare Hematologen i Sundsvall Aggressiva lymfom = högmaligna lymfom Cellerna delar sig snabbt och det betyder att lymfomet växer snabbt. Obehandlat leder ett aggressivt lymfom till döden.

Läs mer

Deepti vill flytta fokus från huden

Deepti vill flytta fokus från huden Deepti vill flytta fokus från huden Idag vet vi att den som har psoriasis löper större risk än andra att drabbas av hjärtkärlsjukdomar. Men vi vet inte varför det är så. Det vill forskaren Deepti Verma

Läs mer

Gurkmeja. Curcuma longa.

Gurkmeja. Curcuma longa. Gurkmeja Gurkmeja är en vackert blommande planta i familjen Zingiberaceae. Gurkmeja används ofta för färgning och smak i curryblandningar. Modern forskning pekar på att gurkmeja kank förebygga demens,

Läs mer

Stamceller För att få mer kött på benen

Stamceller För att få mer kött på benen Stamceller För att få mer kött på benen Av Nicole Loginger Populärvetenskaplig sammanfattning av självständigt arbete i biologi 2013, Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala. Hunger, miljöproblem

Läs mer

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2 Så började det Liv, cellens byggstenar Biologi 1 kap 2 Liv kännetecknas av följande: Ordning- allt liv består av en eller flera celler Ämnesomsättning Reaktion på stimuli (retningar) Tillväxt och utveckling

Läs mer

P A T I E N T D A G B O K M P N

P A T I E N T D A G B O K M P N PATIENTDAGBOK MPN KÄNN IGEN DINA SYMTOM MPN-dagboken har tagits fram av Novartis i samarbete med Blodcancerförbundet. Syftet med dagboken är att visa vikten av att beskriva sina symtom tydligt och därigenom

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT FRISKARE NORRLAND

TILLSAMMANS FÖR ETT FRISKARE NORRLAND Den medicinska forskningen ligger mig varmt om hjärtat. Du kan stödja detta livsviktiga arbete med att ge en gåva. SVERKER OLOFSSON Samhällsengagerad journalist och hedersdoktor vid Medicinska fakulteten

Läs mer

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi Organisk kemi / Biokemi Livets kemi Vecka Lektion 1 Lektion 2 Veckans lab Läxa 41 Kolhydrater Kolhydrater Sockerarter Fotosyntesen Bio-kemi 8C och D vecka 41-48 42 Kolhydrater Fetter Trommers prov s186-191

Läs mer

Områden om människokroppen. Celler

Områden om människokroppen. Celler Celler Vad är en cell? Var finns celler, hur och när upptäcktes dem? Hur många celler består en människa av. Vad finns det för olika typer av celler i människokroppen. Förklara skillnaden mellan cell,

Läs mer

Tack för en trevlig helg och för alla fina samtal, ha det fint tills vi ses igen.

Tack för en trevlig helg och för alla fina samtal, ha det fint tills vi ses igen. Yngre Parkinsson-träff i Höllviken 31aug - 2 sept 2018 Hej Då jag gillar att skriva så gör jag alltid anteckningar vid olika föreläsningar. Här kommer mina minnesanteckningar från de föreläsningar vi fick

Läs mer

FÖDA, MATSPJÄLKNING, TRANSPORT OCH FÖRSVAR

FÖDA, MATSPJÄLKNING, TRANSPORT OCH FÖRSVAR FÖDA, MATSPJÄLKNING, TRANSPORT OCH FÖRSVAR Kost och hälsa Vad behöver kroppen för att hålla sig frisk? Varför behöver kroppen mat? FÖDA S. 146-152 Vatten Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineraler

Läs mer

Caroline Zakrisson [Kurs] [Datum]

Caroline Zakrisson [Kurs] [Datum] Mål att uppnå För stå hur männniskans kropp är uppbyggd i stora drag. Förstå sambandet mellan maten du äter och hur din kropp fungerar. Förstå hjärnans och nervernas betydelse för att vi minns, lär oss

Läs mer

Biologiprov den 18 dec

Biologiprov den 18 dec Biologiprov den 18 dec Cellerna Kroppen är uppbyggd av en mängd små delar som kallas celler. Varje cell är en egen levande enhet som kan föröka sig, ta emot olika typer av information. Även om cellerna

Läs mer

Förstå din Tecfidera -behandling. Information till dig som blivit ordinerad behandling med Tecfidera.

Förstå din Tecfidera -behandling. Information till dig som blivit ordinerad behandling med Tecfidera. Förstå din Tecfidera -behandling Information till dig som blivit ordinerad behandling med Tecfidera. Innehåll Behandling med Tecfidera Om multipel skleros (MS) Multipel Skleros En kort beskrivning Diagnos

Läs mer

Flerårigt projekt för att förbättra äldres läkemedelsbehandling Apoteket AB, PRO, SPF www.kollpalakemedel.se

Flerårigt projekt för att förbättra äldres läkemedelsbehandling Apoteket AB, PRO, SPF www.kollpalakemedel.se Flerårigt projekt för att förbättra äldres läkemedelsbehandling Apoteket AB, PRO, SPF www.kollpalakemedel.se Koll på läkemedel inte längre projekt utan permanent verksamhet Fakta om äldre och läkemedel

Läs mer

Kroppen. Cirkulation. Skelett. Muskler. Nervsystem Hormonsystem

Kroppen. Cirkulation. Skelett. Muskler. Nervsystem Hormonsystem Kroppen Cirkulation Skelett Muskler Nervsystem Hormonsystem Kroppen Skelett: Muskelfästen, skydd, stöd Muskler: Rörelse, inre transport Cirkulation: Ämnestransport, skydd, temperaturreglering Nervsystem:

Läs mer

PARKINSONS SJUKDOM OCH TRÖTTHET

PARKINSONS SJUKDOM OCH TRÖTTHET PARKINSONS SJUKDOM OCH TRÖTTHET Man har alltsedan James Parkinson år 1817 beskrev Parkinsons sjukdom kännt till att trötthet hör till symtomen vid Parkinsons sjukdom. Han fäste sig vid de typiska sömnstörningarna

Läs mer

6.7 Musklerna ger dig rörelseförmåga

6.7 Musklerna ger dig rörelseförmåga 6.7 Musklerna ger dig rörelseförmåga Musklerna gör att vi kan röra oss och styra vår kropp på alla möjliga sätt. Tre olika typer av muskler; skelettmuskler, glatta muskler och hjärtmuskeln. Skelettmuskler

Läs mer

Detta informationsblad som du har fått av din läkare/sjuk sköterska innehåller information om Dacepton (apomorfin) Behandling med D-mine Pen

Detta informationsblad som du har fått av din läkare/sjuk sköterska innehåller information om Dacepton (apomorfin) Behandling med D-mine Pen Detta informationsblad som du har fått av din läkare/sjuk sköterska innehåller information om Dacepton (apomorfin) Behandling med D-mine Pen Vad är Dacepton? Dacepton är ett läkemedel som liknar dopamin

Läs mer

Ögonmusklerna: Aldrig trötta och sällan sjuka

Ögonmusklerna: Aldrig trötta och sällan sjuka Ögonmusklerna: Aldrig trötta och sällan sjuka Fatima Pedrosa-Domellöf Professor i anatomi, docent i oftalmiatrik, ögonläkare Enheten för oftalmiatrik Det finns fler än 600 muskler i kroppen och de används

Läs mer