Dopaminergika dopaminliknande effekter mot WED/RLS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dopaminergika dopaminliknande effekter mot WED/RLS"

Transkript

1 Dopaminergika dopaminliknande effekter mot WED/RLS Dopaminergika är ett annat namn för läkemedel som har dopaminliknande effekter på vissa specialiserade hjärnceller, neuroner. Inom dopaminergika finns läkemedelsgrupperna dopaminagonister och dopamin prekursorer. Dopamin är en så kallad transmittorsubstans eller neurotransmittor vilket betyder att dopamin vidarebefordrar nervimpulserna från en nervcell till en annan. Ibland kallas dopamin också för budbärarsubstans. Dopamin bildas ofta under natten och lagras sedan i små blåsor, vesiklar, i hjärncellen (neuronet), för att sedan vid behov utsöndras i mellanrummet mellan hjärncellerna,synapsen. För att dopamin ska kunna produceras i nervcellen behövs järn. Järn är viktigt för hela funktionskedjan för dopamin, vilket innebär: o o o o tillverkning, utsöndring och transport till nästa nerv, den postsynaptiska stimulering av receptorerna (mottagarna) på den postsynaptiska nervcellen receptorns (mottagarens) funktion eliminering eller återupptagning av dopamin i den utsöndrande cellen, det presynaptiska neuronet.

2 Dopamin utsöndras från en nerv-ända till nästa hjärncell där dopamin dockar med en receptor (en mottagaryta) som vidarebefordrar informationen. Mellan varje hjärncell, neuron, finns ett litet mellanrum som kallas för synaps. Dopamin för informationen från en cell via synapsen till nästa cell. När informationen överförts förstörs dopaminet eller tas tillbaka upp i den cell det kom ifrån (det presynaptiska neuronet). För mycket dopamin i synapsen kan leda till biverkningar, därför är det viktigt att inte ta för mycket av de läkemedel som innehåller dopamin. Det finns idag teorier om att en förhöjd dopaminkoncentration i synapsen leder till en stimulering av de receptorer som förvärrar WED/RLS symtomen. Dessa receptorer benämns D1 receptorer. För att få en positiv effekt vid WED/RLS vill man stimulera D2 receptorerna, som har en lugnande inverkan. Upptäckt av dopamin gav Nobelpriset 2000 Professor Arvid Carlsson (f. 1923) fick Nobelpriset år 2000 för sin fantastiska upptäckt av dopamin, som han klargjorde i

3 Göteborg Upptäckten av och dokumentation om dopamin innebar att läkemedelsföretagen kunde börja tillverka och marknadsföra läkemedel som ökade dopaminhalten i hjärnan. Detta var ett stort genombrott i behandlingen av Parkinson, WED/RLS och psykiska sjukdomar. Professor Arvid Carlsson nobelpristagare i medicin Professor Sevket Akpinar, turkisk neurolog I slutet av 1990 talet kom sedan dopaminagonisterna som innebar ytterligare möjligheter att förbättra behandlingen. Professor Sevket Akpinar ( ) var en turkisk neurolog, som är fader till den dopaminerga behandlingen av WED/RLS. Han behandlade i början av 1980-talet Parkinsonpatienter med Madopark och kom på att patienter som även hade WED/RLS blev av med sina symtom när de fick Madopark. Dopaminergiska läkemedel även för Parkinson Dopaminergiska läkemedel används även för att behandla Parkinson, men i betydligt högre dosering eftersom det är brist på dopamin hos Parkinsonpatienter.

4 Dopaminagonister mot WED/RLS Dopaminagonister i låga doser är idag det bästa sättet att behandla WED/RLS-symtomen. Tre godkända dopaminagonistiska läkemedel är Adartel, Neupro och Sifrol. En agonist kan sägas vara en medspelare, någon som hjälper till. Med den definitionen kan vi säga att dopaminagonister hjälper dopaminsystemet till en bättre funktion. De tre läkemedlen Adartrel, Neupro och Sifrol har liknande effekter i dopaminöverföringen. Det är emellertid olika grundsubstanser och därigenom är de olika när det gäller verkningsort, tid innan det når full effekt samt hur lång tid de har effekt. Man kan byta från ett läkemedel till ett annat över dagen genom att sluta med det ena och nästa dag börja med den lägsta dosen av nästa. Dygnsdos Det är oftast bättre att dela upp dygnsdosen och ta doserna vid flera tillfällen under dygnet i stället för att ta hela dosen på en enda gång. Vet man att symtomen startar klockan kan man med fördel ta en del av dosen minst två timmar innan och resterande dos vid sänggåendet. Med Sifrol är det enkelt att dela upp dygnsdosen i och med att tabletterna är delbara. Med Adartrel kan man lösa problemet genom att låta doktorn skriva ut flera olika styrkor som man då kan kombinera. Med Neupro har man inga problem i detta avseende eftersom plåstret avger exakt samma mängd substans under hela dygnet. Räcker inte ett plåster kan man göra som med Adartrel be doktorn skriva ut olika styrkor och sätta på ett svagt och ett starkare plåster.

5 Godkända dopaminagonister/läkemedel Idag finns i Sverige och de flesta andra länder tre läkemedel som är godkända av lokala och europeiska läkemedelsmyndigheter för behandling av medelsvår och svår WED/RLS. Adartrel den aktiva substansen är ropinirol Adartrel finns som ej delbara tabletter i styrkorna 0,25 mg, 0,5 mg och 2 mg. Lämplig startdos är 0,25 mg och maximal dos per dygn är 4,0 mg. Effekten sätter oftast in efter ca två timmar och varar mellan 6 10 timmar. Adartrel godkändes som andra dopaminagonist för behandling av medelsvår till svår WED/RLS och har ropinirol som aktiv substans. Substansen utsöndras till största delen via urinen och njurarna. Den som har en svår njursjukdom bör därför diskutera med sin läkare angående doseringen. Även Requip har samma aktiva substans, ropinirol. Båda läkemedel tillverkas och marknadsförs av GSK (GlaxoSmithKline). Företaget har valt att använda namnet Requip för Parkinson och namnet Adartrel för WED/RLS. Kopior av Adartrel/Requip I och med att patenttiden för GSK och Adartrel har tagit slut har det kommit kopior av Adartrel/Requip på marknaden. Dessa är oftast billigare än originalet. Den aktiva substansen ska vara identisk med originalpreparatet. I Sverige finns flera kopior

6 kallade Ropinirol, som också är godkända för behandling av WED/RLS. Neupro dopaminagonistiskt plåster Neupro finns endast i plåsterform och med styrkorna 2 mg, 4 mg, 6 mg och 8 mg. Endast plåstret med 2 mg är godkänt för WED/RLS. Resterande styrkor är enbart godkända för Parkinsons sjukdom. Plåstret ska bytas mot ett nytt plåster, som sätts på ett nytt ställe på kroppen, vid samma tidpunkt varje dag. Neupro är det senaste tillskottet bland dopaminagonisterna och den aktiva substansen heter rotigotin. Användning av Neupro-plåster Lämplig startdos är 1 mg och maximal dos 3 mg per dag. Rent praktiskt blir maxdosen i Sverige 2 mg, då den dosen är godkänt för WED/RLS, samt att doserna 1 och 3 mg inte säljs här (läs gärna Ekonomi och politik längre ner). Vid första användandet tar det uppemot 1 dygn innan Neupro ger full effekt, då det avger exakt samma mängd aktiv substans under 24 timmar. Effekten håller därefter i sig vid varje byte. Plåstret ska sedan bytas mot ett nytt plåster, som sätts på ett annat ställe på kroppen för att undvika hudirritation. Effekten håller därefter i sig vid varje byte och ger en jämn koncentration av substansen i blodet dygnet runt. När man sätter på plåstret är det viktigt att aktivera det genom att under minst 30 sekunder pressa hårt med handflatan över plåstret. På så vis blir även klisterskiktet aktiverat och plåstret sitter kvar.

7 Fördel och nackdel med Neupro Fördelen med Neupro är den jämna insöndringen av läkemedlet över hela dygnet i jämförelse med tabletterna som först ger en hög koncentration i blodet som sedan dalar mot noll. En nackdel med Neupro kan vara hudirritationer till följd av plåstrets klisteryta samt att man har läkemedel i blodet även när man ej har symtom. Den som har en svår njursjukdom bör diskutera med sin läkare angående doseringen. Ekonomi och politik inomläkemedelsförsäljning Som du kanske märkt så nämndes inte doserna 1 mg och 3 mg i första stycket på denna sida. De säljs nämligen inte i Sverige. Den troliga orsaken är att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, inte subventionerar Neupro som läkemedelsförmån för WED/RLS-drabbade, trots att det är godkänt som läkemedel för WED/RLS. Läkemedelsföretaget som säljer Neupro, UCB, drar därför slutsatsen att försäljningen av dessa doser kommer att vara låga. Låg försäljning ger låg inkomst, dvs det lönar sig inte att importera och sälja dem här. Allt handlar om ekonomi och politik. Tillverkare av Neupro-plåster Neupro tillverkas och marknadsförs av det belgiska läkemedelsföretaget UCB (Union Chimique Belge) köpte UCB det tyska läkemedelsföretaget Schwarz Pharma, som är det företaget som utvecklat Neupro. Än så länge finns ingen kopia av Neupro.

8 Sifrol den aktiva substansen är pramipexol Sifrol finns i delbara tabletter i styrkorna 0,18 mg, 0,35 mg och 0,70 mg. Lämplig startdos är 0,09 0,18 mg och maximal dos för WED/RLS-drabbade är 0,54 mg per dygn. Effekt fås ca två timmar efter intaget och den effektiva verksamhetstiden ligger runt 12 timmar. Sifrol är en specifik dopaminagonist med pramipexol som aktivsubstans (ämne). Genom de olika styrkorna och de delbara tabletterna kan man ställa in en mycket exakt dos. Sifrol lämnar kroppen i stort sett oförändrat via njurarna och urinen. Den som har en svår njursjukdom bör dock diskutera med sin läkare angående doseringen. Tabletterna finns numera även som depottabletter, vilket innebär att en tablett per dygn kan räcka, då den aktiva substansen långsamt frisläpps i tarmen. Denna form är dock inte godkänd för WED/RLS. I stället för tre tabletter á 0,18 mg skulle en WED/RLS patient kunna ta en depåtablett med 0,52 mg. Sifrol tillverkas och marknadsförs av Boehringer Ingelheim. Läkemedlet kan även heta Mirapex, Mirapexin eller Pexola vid parallellimport beroende på vilket land produkten kommer från. Sifrol var den första dopaminagonisten som godkändes i Sverige och EU området. Kopior av Sifrol inte lika effektiva Patentet för Sifrol vid behandling av Parkinsons Sjukdom gick ut Patentet för läkemedlet vid behandling av WED/RLS löper emellertid till Det finns kopior av medicinen, som är

9 godkända för behandling av Parkinsons Sjukdom. Kopiorna heter Pramipexol och tillverkarens namn och är inte godkända för behandling av WED/RLS. Relativt ofta kommer information som visar att kopiorna inte är lika effektiva som originalet. Dopaminprekursorer mot WED/RLS Dopaminprekursorer är läkemedel som innehåller levodopa (L-dopa), ett försteg (prekursor) till dopamin. Först när L-dopa kommer in i nervcellen i hjärnan omvandlas det till dopamin. I nervcellen utsöndras dopaminet via det presynaptiska neuronet, dvs. via den nervcell (neuron) som ligger innan synapsen (mellanrummet mellan nervcellerna). Därefter agerar läkemedlet som om det vore kroppens eget dopamin och stimulerar den nervcell som finns bakom synapsen, dvs. ser till så att det postsynaptiska neuronets sinnesceller (receptorer) kan ta emot signalen. Så förmedlas nervsignalen vidare igenom nervcellerna i hjärnan. Substanser i dopaminprekursorer L-dopa omvandlas egentligen till dopamin så fort det kommer in i blodet. För att förhindra detta och säkerställa att omvandlingen sker först i nervcellen i hjärnan, så har man satt till en inhibitor (hämmare), ett ämne som förhindrar en förtidig omvandling. I Madopark heter denna substans benserazid och i Sinemet karbidopa. Oftast skrivs styrkan på Madopark eller Sinemet som 100/25 och det betyder 100 mg L-dopa och 25 mg benserazid resp. karbidopa.

10 Dessa läkemedel ska inte tas tillsammans med proteinhaltig eller järnhaltig näring för då försvinner effekten. Det bör vara en timme mellan mat och läkemedelsintag. Mer om: Madopark aktiv substans är levodopa Madopark har levodopa (L-dopa) som aktiv substans. Det innehåller även eninhibitor (hämmare) som heter benserazid och som förhindrar att Madopark omvandlas till dopamin innan det kommit in i nervcellerna i hjärnan. Madopark var den första medicinen med levodopa (L-dopa, 100 mg/tablett) som aktivsubstans (ämne), som började användas för behandling av WED/RLS. Läkemedlet innehåller även en inhibitor (hämmare) som heter benserazid (25 mg/tablett) och som förhindrar att det omvandlas till dopamin innan läkemedlet kommit in i hjärnans nervcellerna. I början använde man betydligt högre doser än vad som görs idag. Nu vet vi att patienterna ska ta max 200 mg per dag för att inte få en biverkan, som kallas föraugmentation. Madopark tillverkas och marknadsförs av det schweiziska läkemedelsföretaget Roche. Madopark finns som delbara tabletter och ger oftast effekt inom en timme och varar i uppemot fyra timmar. Madopark Depot finns som kapslar. Depot betyder att det är enretardform (fördröjning av substansen) som ger längre effekt, dvs. att kapslarna verkar lite längre tid än tabletterna.

11 Madopark Quick är en delbar tablett som man kan tugga eller lösa upp i vatten och som ger effekt inom 20 minuter och som sitter i någon timme. Kan vara ett bra alternativ i medicinburken vid akuta problem. Läkemedlet är egentligen en medicin mot Parkinsons sjukdom och ej godkänd för WED/RLS. Sinemet aktiv substans är levodopa Sinemet har levodopa (L-dopa) som aktiv substans (ämne) och innehållerkarbidopa, som inhibitor (hämmare), o ch som förhindrar att medicinen omvandlas till dopamin innan det kommit in i nervcellerna i hjärnan. Sinemet finns som: o delbara tabletter med 100 mg levodopa och 10 eller 25 mg karbidopa o tabletter med 250 mg levodopa och 25 mg karbidopa o depotkapslar med 100 eller 200 mg levodopa och 25 eller 50 mg karbidopa. Läkemedlet tillverkas och marknadsförs av MSD (MerckSharp & Dome) och är egentligen för Parkinsons sjukdom och ej godkänd för WED/RLS.

SAKEN BESLUT 1 (5) UCB Nordic A/S Arne Jacobsens Alle 15 2300 Köpenhamn S SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna

SAKEN BESLUT 1 (5) UCB Nordic A/S Arne Jacobsens Alle 15 2300 Köpenhamn S SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna 2010-06-07 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE UCB Nordic A/S Arne Jacobsens Alle 15 2300 Köpenhamn S SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV avslår ansökan

Läs mer

BESLUT. Datum 2012-11-26. Uppföljning och omprövning av beslut inom läkemedelsförmånerna.

BESLUT. Datum 2012-11-26. Uppföljning och omprövning av beslut inom läkemedelsförmånerna. BESLUT 1 (5) Datum 2012-11-26 Vår beteckning FÖRETAG GlaxoSmithKline AB P.O. Box 516 169 29 Solna SAKEN Uppföljning och omprövning av beslut inom läkemedelsförmånerna. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,

Läs mer

Vad är livskvalitet hos patienter med Restless Legs Syndrom? enkät i Sverige 2006/2007 bland medlemmar i RLS Förbundet

Vad är livskvalitet hos patienter med Restless Legs Syndrom? enkät i Sverige 2006/2007 bland medlemmar i RLS Förbundet Etiologin till RLS är ännu så länge till största delen oklar men troligtvis multifaktoriell. Vid RLS är det ingen brist på neuronalt dopamin utan troligtvis en störning i den neuronala dopaminfunktionen.

Läs mer

BESLUT. Datum 2012-12-12

BESLUT. Datum 2012-12-12 BESLUT 1 (5) Datum 2012-12-12 Vår beteckning FÖRETAG GlaxoSmithKline AB P.O. Box 516 169 29 Solna SAKEN Omprövning av beslut inom läkemedelsförmånerna. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV,

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2009-11-04 Vår beteckning SÖKANDE UCB Nordic A/S Arne Jacobsens Allé 15 DK-2300 Köpenhamn S Företrädare: Fredrik Berggren SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och

Läs mer

Dopaminerga läkemedel Dopa inkl. kombinationer med dekarboxylahämmare (Benserazid och Carbidopa) N04BA02

Dopaminerga läkemedel Dopa inkl. kombinationer med dekarboxylahämmare (Benserazid och Carbidopa) N04BA02 1 Läkemedelsbehandling vid Parkinsons sjukdom i Norden augusti 2012 Dopaminerga läkemedel Dopa inkl. kombinationer med dekarboxylahämmare (Benserazid och Carbidopa) N04BA02 Intestinalgel 20 mg/ml och 5mg/ml

Läs mer

Pramipexol Stada. 18.10.2013, Version V01 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Pramipexol Stada. 18.10.2013, Version V01 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pramipexol Stada 18.10.2013, Version V01 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Pramipexol STADA 0,088 mg tabletter Pramipexol STADA 0,18 mg tabletter

Läs mer

Generiska läkemedel. Same same different name

Generiska läkemedel. Same same different name Generiska läkemedel Same same different name Vad är generika? de 5 miljarder som samhället sparar årligen på generika motsvarar 11 000 sjuksköterskor* *(inkl. sociala avgifter) En del patienter som står

Läs mer

Allmänmedicin innefattande allmän och speciell farmakologi 15 högskolepoäng

Allmänmedicin innefattande allmän och speciell farmakologi 15 högskolepoäng Allmänmedicin innefattande allmän och speciell farmakologi 15 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Allmän och Speciell farmakologi, tillfälle 1 Ladokkod: 62DA01 Tentamen ges för: Vdist 17h, Gdist 18h, fristående

Läs mer

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning 2007-11-19 1072/2007

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning 2007-11-19 1072/2007 BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning 2007-11-19 SÖKANDE Smerud Medical Research International AS Drammensveien 41 N-0271 Oslo Norge SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS

Läs mer

Augmentation, behandlingen RLS/WED

Augmentation, behandlingen RLS/WED Sedan tre dopaminagonister har erhållit godkännande för behandling av restless legs syndrome/willis-ekbom disease (RLS/WED) har förskrivningen i landet skjutit fart, men nu uppmärksammas alltmer en bekymmersam

Läs mer

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning för nedanstående läkemedel.

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning för nedanstående läkemedel. BESLUT 1 (5) Datum 2017-06-21 Vår beteckning SÖKANDE Ebb Medical AB Box 114 371 22 Karlskrona SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan

Läs mer

Boehringer Ingelheim AB Box 47608 117 94 Stockholm. Fråga om läkemedelsförmåner med anledning av ny godkänd indikation för Sifrol; initiativärende.

Boehringer Ingelheim AB Box 47608 117 94 Stockholm. Fråga om läkemedelsförmåner med anledning av ny godkänd indikation för Sifrol; initiativärende. BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning Boehringer Ingelheim AB Box 47608 117 94 Stockholm SAKEN Fråga om läkemedelsförmåner med anledning av ny godkänd indikation för Sifrol; initiativärende.

Läs mer

Parkinson utanför neurologkliniken. Mellansvenskt läkemedelsforum 2015 Örebro

Parkinson utanför neurologkliniken. Mellansvenskt läkemedelsforum 2015 Örebro Parkinson utanför neurologkliniken Mellansvenskt läkemedelsforum 2015 Örebro Önskemål/krav från patienter Förbättrad tillgång till neurologisk vård och rehabilitering Likvärdig vård över hela landet Rätt

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Requip 0,5 mg filmdragerad tablett

Bipacksedel: Information till användaren. Requip 0,5 mg filmdragerad tablett Bipacksedel: Information till användaren Requip 0,25 mg filmdragerad tablett Requip 0,5 mg filmdragerad tablett Requip 1 mg filmdragerad tablett Requip 2 mg filmdragerad tablett Requip 5 mg filmdragerad

Läs mer

Transplantation av hjärnceller vid Parkinson

Transplantation av hjärnceller vid Parkinson Transplantation av hjärnceller vid Parkinson Ingrid Strömberg Professor Institutionen för integrativ medicinsk biologi Enheten för histologi med cellbiologi Jag tänkte först berätta lite om Parkinsons

Läs mer

HAR DU OBEHAG I BENEN? Willis-Ekbom Disease WED / Restless Legs Syndrom RLS

HAR DU OBEHAG I BENEN? Willis-Ekbom Disease WED / Restless Legs Syndrom RLS HAR DU OBEHAG I BENEN? Willis-Ekbom Disease WED / Restless Legs Syndrom RLS Lider även du av WED? WED Willis-Ekbom Disease (wed) är ett nyare namn för Restless Legs Syndrom (rls). Båda beteckningarna förekommer,

Läs mer

HAR DU OBEHAG I BENEN? Willis-Ekbom Disease WED / Restless Legs Syndrom RLS

HAR DU OBEHAG I BENEN? Willis-Ekbom Disease WED / Restless Legs Syndrom RLS HAR DU OBEHAG I BENEN? Willis-Ekbom Disease WED / Restless Legs Syndrom RLS WED Willis-Ekbom Disease (wed) är ett nyare namn för Restless Legs Syndrom (rls). Båda beteckningarna förekommer, och de syftar

Läs mer

BILAGA II INNEHAVARE AV TILLVERKNINGSTILLSTÅNDET ANSVARIG FÖR IMPORT OCH FRISLÄPPANDE AV TILLVERKNINGSSATS OCH VILLKOR ELLER BEGRÄNSNINGAR AVSEENDE

BILAGA II INNEHAVARE AV TILLVERKNINGSTILLSTÅNDET ANSVARIG FÖR IMPORT OCH FRISLÄPPANDE AV TILLVERKNINGSSATS OCH VILLKOR ELLER BEGRÄNSNINGAR AVSEENDE BILAGA II INNEHAVARE AV TILLVERKNINGSTILLSTÅNDET ANSVARIG FÖR IMPORT OCH FRISLÄPPANDE AV TILLVERKNINGSSATS OCH VILLKOR ELLER BEGRÄNSNINGAR AVSEENDE FÖRORDNANDE OCH ANVÄNDNING 4 A. INNEHAVARE AV TILLVERKNINGSTILLSTÅNDET

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2015-10-29 Vår beteckning SÖKANDE Takeda Pharma AB Box 3131 169 03 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, bifaller ansökan

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin)

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Denna broschyr har du fått av din läkare eller sjuksköterska INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Patientinformation för dig som behandlas med JARDIANCE mot typ 2-diabetes Ett steg i

Läs mer

Information om Reminyl depotkapslar (galantamin)

Information om Reminyl depotkapslar (galantamin) Information om Reminyl depotkapslar (galantamin) Alzheimers sjukdom I Sverige finns det cirka 150 000 personer som har en så kallad demenssjukdom. Egentligen är demenssjukdom ett samlings - begrepp för

Läs mer

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt.

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Till dig som behandlas med VIKTIGT Den här informationen vänder sig till patienter som fått PLENADREN förskrivet på recept.

Läs mer

Ta kontroll över din blåsa

Ta kontroll över din blåsa Ta kontroll över din blåsa M ånga människors liv begränsas av att de känner trängningar, att de går på toaletten ofta och att de ibland inte hinner fram till toaletten i tid. Orsaken är ofta så kallad

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

Ta kontroll över din blåsa

Ta kontroll över din blåsa Ta kontroll över din blåsa 3 M ånga människors liv begränsas av att de känner trängningar, att de går på toaletten ofta och att de ibland inte hinner fram till toaletten i tid. Orsaken är ofta så kallad

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN SIFROL 0,26 mg depottabletter SIFROL 0,52 mg depottabletter SIFROL 1,05 mg depottabletter SIFROL 1,57 mg depotabletter SIFROL 2,1 mg depottabletter SIFROL 2,62

Läs mer

Detta informationsblad som du har fått av din läkare/sjuk sköterska innehåller information om Dacepton (apomorfin) Behandling med D-mine Pen

Detta informationsblad som du har fått av din läkare/sjuk sköterska innehåller information om Dacepton (apomorfin) Behandling med D-mine Pen Detta informationsblad som du har fått av din läkare/sjuk sköterska innehåller information om Dacepton (apomorfin) Behandling med D-mine Pen Vad är Dacepton? Dacepton är ett läkemedel som liknar dopamin

Läs mer

Läkemedel mot Parkinsons sjukdom Yulia Surova Specialist i Neurologi Neurologiska kliniken Lund

Läkemedel mot Parkinsons sjukdom Yulia Surova Specialist i Neurologi Neurologiska kliniken Lund Bakgrund Läkemedel mot Parkinsons sjukdom Yulia Surova Specialist i Neurologi Neurologiska kliniken Lund Färre celler i hjärnan som producerar Dopamin Färre nervtrådar Läkemedel mot Parkinsons sjukdom

Läs mer

På toppen av karriären eller en samhällsbörda.

På toppen av karriären eller en samhällsbörda. På toppen av karriären eller en samhällsbörda. Fler Neurologer: Var hittar jag en specialist. Rätt medicin: Hjälp mig att få bra behandling. Lika vård: Vad finns att få ute i landet. Parkinsons sjukdom

Läs mer

Kloka Listan 2013. Expertrådet för neurologiska sjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté

Kloka Listan 2013. Expertrådet för neurologiska sjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Kloka Listan 2013 Expertrådet för neurologiska sjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Stroke Ett välreglerat blodtryck och god metabol kontroll, att vara fysisk aktiv, undvika överkonsumtion av alkohol

Läs mer

BESLUT. Datum 2015-05-21

BESLUT. Datum 2015-05-21 BESLUT 1 (5) Datum 2015-05-21 Vår beteckning SÖKANDE Evolan Pharma AB Box 120 182 12 Danderyd SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (6) Datum 2016-04-21 Vår beteckning SÖKANDE Nigaard Pharma AS, Norge filial Medicon Village 223 81 Lund SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV,

Läs mer

Rätt rustad för vägen framåt

Rätt rustad för vägen framåt Patientinformation Rätt rustad för vägen framåt Behandling med TRAJENTA vid typ 2-diabetes Behandling vid typ 2-diabetes Typ 2-diabetes är, som du säkert redan vet, en sjukdom som innebär att man har

Läs mer

Gula Villan 2015 12 Johan Rådberg Neurologi och Rehabkliniken

Gula Villan 2015 12 Johan Rådberg Neurologi och Rehabkliniken Parkinsons sjukdom Gula Villan 2015 12 Johan Rådberg Neurologi och Rehabkliniken Neurologiska sjukdomar-12 i topp Stroke Epilepsi Parkinson Multipel skleros MS Hjärntumörer Polyneuropathi Myastenia Gravis

Läs mer

Utskicksinformation för läkare och apotekspersonal om Bupropion 150 mg och 300 mg tabletter med modifierad frisättning

Utskicksinformation för läkare och apotekspersonal om Bupropion 150 mg och 300 mg tabletter med modifierad frisättning Utskicksinformation för läkare och apotekspersonal om Bupropion 150 mg och 300 mg tabletter med modifierad frisättning Läs produktresumén för läkemedlet noga innan du förskriver Bupropion Sandoz till en

Läs mer

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning /2005

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning /2005 BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning SÖKANDE H. LUNDBECK AB Box 23 250 53 Helsingborg SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT Läkemedelsförmånsnämnden

Läs mer

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20257 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20257 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20257 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Fredriksson, Lisa Emilia Title: TNFalpha-signaling in drug-induced liver injury

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-05-17 Vår beteckning SÖKANDE Evolan Pharma AB Box 120 182 12 Danderyd SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Domperidon Ebb Munsönderfallande tablett. 10 mg Blister, 30 tabletter

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Domperidon Ebb Munsönderfallande tablett. 10 mg Blister, 30 tabletter 2013-04-24 1 (7) Vår beteckning SÖKANDE Ebb Medical AB Box 114 371 22 Karlskrona SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående läkemedel

Läs mer

Om läkemedel. vid adhd STEG 2. Din första kontakt med BUP? Ring BUP-linjen, , var du än bor i länet.

Om läkemedel. vid adhd STEG 2. Din första kontakt med BUP? Ring BUP-linjen, , var du än bor i länet. Om läkemedel vid adhd Din första kontakt med BUP? Ring BUP-linjen, 010-476 19 99, var du än bor i länet. STEG 2 BUP-mottagning finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48

Läs mer

Morbus Parkinson, någon ny medicin på gång?

Morbus Parkinson, någon ny medicin på gång? Morbus Parkinson, någon ny medicin på gång? Dag Nyholm, leg.läk., docent Neurologkliniken Inst. f. neurovetenskap, neurologi Morbus Parkinson, någon ny medicin på gång? Hur ställs diagnosen och vilka differentialdiagnoser

Läs mer

Parkinsons sjukdom. Arbete inom informationsteknik YHHV8 28.4.2004 Katrina Fröberg Johanna Lehtonen Stella Sarmaja

Parkinsons sjukdom. Arbete inom informationsteknik YHHV8 28.4.2004 Katrina Fröberg Johanna Lehtonen Stella Sarmaja Parkinsons sjukdom Arbete inom informationsteknik YHHV8 28.4.2004 Katrina Fröberg Johanna Lehtonen Stella Sarmaja Innehållsförteckning: Symptom...1 Nervcellernas förstörelse...1 Sjukdomsförloppet...2 Diagnos...2

Läs mer

En bra start på dagen

En bra start på dagen Medikinet kapsel med modifierad frisättning Medikinet tablett En bra start på dagen Så lite som möjligt Så mycket som krävs Varför Medikinet kapsel? Flexibilitet -marknadens bredaste sortiment Medikinet

Läs mer

Du har fått den här informationsbroschyren av din läkare i samband med att han/hon ordinerat Concerta (metylfenidat) till dig. Metylfenidat är ett

Du har fått den här informationsbroschyren av din läkare i samband med att han/hon ordinerat Concerta (metylfenidat) till dig. Metylfenidat är ett Information om din behandling med Concerta Läkemedelsbehandling vid ADHD Du har fått den här informationsbroschyren av din läkare i samband med att han/hon ordinerat Concerta (metylfenidat) till dig. Metylfenidat

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Du har fått den här informationsbroschyren av din läkare i samband med att han/hon ordinerat Concerta (metylfenidat) till dig. Metylfenidat är ett

Du har fått den här informationsbroschyren av din läkare i samband med att han/hon ordinerat Concerta (metylfenidat) till dig. Metylfenidat är ett Information om din behandling med Concerta Läkemedelsbehandling vid ADHD Du har fått den här informationsbroschyren av din läkare i samband med att han/hon ordinerat Concerta (metylfenidat) till dig. Metylfenidat

Läs mer

Hos ringmaskar består nervsystemet huvudsakligen av nervsträngar med knutpunkter, ganglier.

Hos ringmaskar består nervsystemet huvudsakligen av nervsträngar med knutpunkter, ganglier. Hos ringmaskar består nervsystemet huvudsakligen av nervsträngar med knutpunkter, ganglier. Hos insekter består nervsystemet huvudsakligen av två nervsträngar med knutpunkter, ganglier. De har avancerade

Läs mer

Frågor och svar om smärtlindring

Frågor och svar om smärtlindring Frågor och svar om smärtlindring M-PRO-05-PAIN-002-ALK-ELIXIR Pfizer AB. Telefon 08-519 062 00. Fax 08-519 062 12. www.pfizer.se Information till dig som har fått Dolcontin (morfinsulfat) Ansvarig läkare...

Läs mer

Frågor och svar om NT-rådet

Frågor och svar om NT-rådet Frågor och svar om NT-rådet NT-RÅDET Vad är NT-rådet? Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer

Läs mer

Riskerar du att falla på grund av dina mediciner? Fråga doktorn om dina läkemedel

Riskerar du att falla på grund av dina mediciner? Fråga doktorn om dina läkemedel Fråga doktorn om dina läkemedel Här är några tips på frågor som du kan ställa till din läkare om du får en ny medicin. Fråga också om du känner av symtom som yrsel och bristande balans när du tar vissa

Läs mer

En vanlig behandling i en annorlunda form

En vanlig behandling i en annorlunda form LEVODOPA/KARBIDOPA INTESTINAL GEL En vanlig behandling i en annorlunda form - Kontinuerlig dopaminerg behandling vid Parkinsons sjukdom Detta informationsblad som du har fått av din läkare/sjuksköterska

Läs mer

Parkinsonskolan Del 1. Sammanställd av. Anders Borgman

Parkinsonskolan Del 1. Sammanställd av. Anders Borgman Parkinsonskolan Del 1 Sammanställd av Anders Borgman 2 Parkinsons sjukdom Diagnosen Parkinsons sjukdom (PS) kan inte fastställas genom exempelvis ett blodprov eller genom en röntgen av hjärnan etc. Med

Läs mer

HAR DU OBEHAG I BENEN? Willis-Ekbom Disease, WED/ Restless Legs Syndrom, RLS 1

HAR DU OBEHAG I BENEN? Willis-Ekbom Disease, WED/ Restless Legs Syndrom, RLS 1 HAR DU OBEHAG I BENEN? Pirrar, bränner, sticker, bubblar, smärtar, hettar, kryper eller svider det då kanske du har WED/RLS. Willis-Ekbom Disease, WED/ Restless Legs Syndrom, RLS 1 LIDER DU OCKSÅ AV WED/RLS?

Läs mer

Beviplex Comp BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Filmdragerade tabletter

Beviplex Comp BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Filmdragerade tabletter BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Beviplex Comp Filmdragerade tabletter Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel är receptfritt. Beviplex

Läs mer

SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna

SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna 2013-03-27 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE Orifice Medical AB Aktergatan 2 271 55 Ystad SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om att Hygropax,

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda dett läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda dett läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. 2+ Duroferon 100 mg Fe depottabletter järnsulfat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda dett läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Använd alltid detta läkemedel

Läs mer

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara Läkemedel inom förmånssystemet och periodens Innehållsförteckning Syfte... 2 Terminologi... 2 Bakgrund... 2 Innehåll... 4 Integration & presentation... 4 Teknisk dokumentation... 4 Sid 1/5 Syfte Information

Läs mer

BESLUT. Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Levetiracetam Dragerat granulat i 250 mg Dospåsar, ,97 642,50.

BESLUT. Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Levetiracetam Dragerat granulat i 250 mg Dospåsar, ,97 642,50. BESLUT 1 (5) 2011-08-25 Vår beteckning SÖKANDE Desitin Pharma AB Box 2064 431 02 Mölndal SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående

Läs mer

Dokument ID: Fastställandedatum: 2015-01-01. Revisionsnr: Giltigt t.o.m.: 2016-12-31

Dokument ID: Fastställandedatum: 2015-01-01. Revisionsnr: Giltigt t.o.m.: 2016-12-31 Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Neurologi Huvudvärk Migrän Se Läkemedelsboken för spänningshuvudvärk m.fl. Anfallsbehandling paracetamol* acetylsalicylsyra naproxen* sumatriptan* metoklopramid*

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN OLANZAPIN RATIOPHARM Datum: 21.7.2014, Version 1.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av den offentliga sammanfattningen VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Olanzapin

Läs mer

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan)

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan) Jinarc (tolvaptan) Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Bipacksedel: Information till användaren Memantine Merz 10 mg filmdragerade tabletter Memantinhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

en liten faktabok om Parkinsons sjukdom symtom, diagnostik och behandling Bo Johnels Miriam Carlsson

en liten faktabok om Parkinsons sjukdom symtom, diagnostik och behandling Bo Johnels Miriam Carlsson en liten faktabok om Parkinsons sjukdom symtom, diagnostik och behandling Bo Johnels Miriam Carlsson En liten faktabok om Parkinsons sjukdom Symtom, diagnostik och behandling Bo Johnels, neurolog med mångårig

Läs mer

Inledning och introduktion till diabetes

Inledning och introduktion till diabetes Inledning och introduktion till diabetes Kristina Lejon Universitetslektor, immunologi, Institutionen för klinisk mikrobiologi Välkomna till den här dagen där vi ska berätta om diabetesforskning, framför

Läs mer

Läkemedelsverket informerar

Läkemedelsverket informerar Läkemedelsverket informerar 2016/32 GODKÄNDA LÄKEMEDEL Bocouture 100 enheter pulver till injektionsvätska, 53023 Rx lösning Innehavare av godkännande för försäljning: Merz Pharmaceuticals GmbH, Frankfurt

Läs mer

SAKEN BESLUT 1 (5) BioPhausia AB Blasieholmsgatan 2 111 48 Stockholm SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna

SAKEN BESLUT 1 (5) BioPhausia AB Blasieholmsgatan 2 111 48 Stockholm SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna 2013-07-22 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE BioPhausia AB Blasieholmsgatan 2 111 48 Stockholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, bifaller ansökan om

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2014-12-11 Vår beteckning SÖKANDE Boehringer Ingelheim AB Box 47608 117 94 Stockholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

för erhållande av Receptarielegitimation 3 december 2014

för erhållande av Receptarielegitimation 3 december 2014 NAMN: KUNSKAPSPROV I FARMAKOLOGI för erhållande av Receptarielegitimation 3 december 2014 Var vänlig kontrollera att alla frågor finns med! Del I, 1-11, 33p Del II, 12-18, 23p Del III, 19-22, 15p Glöm

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Ropinirol Mylan 0,25 mg filmdragerade tabletter Ropinirol Mylan 0,5 mg filmdragerade tabletter Ropinirol Mylan 1 mg filmdragerade tabletter Ropinirol Mylan 2 mg

Läs mer

Om läkemedel. vid depression STEG 2 4

Om läkemedel. vid depression STEG 2 4 Om läkemedel vid depression STEG 2 4 BUP finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48 24 40 Falkenberg Tfn 0346-561 25 Halmstad/Hylte/Laholm Tfn 035-13 17 50 Välkommen

Läs mer

Handbok för personer med nydiagnostiserad Parkinsons sjukdom

Handbok för personer med nydiagnostiserad Parkinsons sjukdom Handbok för personer med nydiagnostiserad Parkinsons sjukdom Handbok för personer med nydiagnostserad Parkinson sjukdom Anne-Maria Kuopio, LT, neurologi. Översättning: Maria Laaksonen Du har nyligen fått

Läs mer

INFORMATION OM ADHD OCH CONCERTA

INFORMATION OM ADHD OCH CONCERTA INFORMATION OM ADHD OCH CONCERTA VAD ÄR ADHD? ADHD betyder Attention Deficit Hyperactivity Disorder, eller hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning på svenska. ADHD är ett väl dokumenterat och

Läs mer

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan)

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan) Jinarc (tolvaptan) Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV avslår ansökan om att Flexilev ska ingå i läkemedelsförmånerna.

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV avslår ansökan om att Flexilev ska ingå i läkemedelsförmånerna. BESLUT 1 (6) Datum 2015-04-13 Vår beteckning SÖKANDE Sensidose AB Vetenskapsvägen 10 191 38 Sollentuna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV avslår

Läs mer

Information om. Reminyl (galantamin)

Information om. Reminyl (galantamin) Information om Reminyl (galantamin) Alzheimers sjukdom I Sverige finns det cirka 140 000 personer som har en så kallad demenssjukdom. Ungefär hälften har Alzheimers sjukdom. Denna sjukdom drabbar i de

Läs mer

SAKEN BESLUT. H. Lundbeck AB Box Helsingborg SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna

SAKEN BESLUT. H. Lundbeck AB Box Helsingborg SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna 1 (5) 2011-03-02 Vår beteckning SÖKANDE H. Lundbeck AB Box 23 250 53 Helsingborg SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om att Azilect,

Läs mer

Dokument ID: Fastställandedatum: Revisionsnr: Giltigt t.o.m.:

Dokument ID: Fastställandedatum: Revisionsnr: Giltigt t.o.m.: Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Neurologi Huvudvärk Migrän Se Läkemedelsboken för spänningshuvudvärk m.fl. Anfallsbehandling paracetamol* acetylsalicylsyra naproxen* sumatriptan* metoklopramid*

Läs mer

2. Skriv tydligt och läsvänligt. Oläslig handstil medför att poängbedömning ej sker.

2. Skriv tydligt och läsvänligt. Oläslig handstil medför att poängbedömning ej sker. Farmakologi Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: GSJUK16V 7,5 högskolepoäng Student-ID: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 7 april 2017 Tid: 3 tim Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt antal

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Miglustat Bluefish 100 mg hårda kapslar. miglustat

Bipacksedel: Information till användaren. Miglustat Bluefish 100 mg hårda kapslar. miglustat Bipacksedel: Information till användaren Miglustat Bluefish 100 mg hårda kapslar miglustat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning)

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. VIKTIGT Den här guiden ersätter inte

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Requip 0,25 mg filmdragerad tablett Requip 5 mg filmdragerad tablett. ropinirol (som hydroklorid)

Bipacksedel: Information till användaren. Requip 0,25 mg filmdragerad tablett Requip 5 mg filmdragerad tablett. ropinirol (som hydroklorid) Bipacksedel: Information till användaren Requip 0,25 mg filmdragerad tablett Requip 1 mg filmdragerad tablett Requip 2 mg filmdragerad tablett Requip 5 mg filmdragerad tablett ropinirol (som hydroklorid)

Läs mer

Patientinformation. PALEXIA depot (tapentadol) PALEXIA (tapentadol)

Patientinformation. PALEXIA depot (tapentadol) PALEXIA (tapentadol) Patientinformation (tapentadol) (tapentadol) Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel. Varför ska jag läsa denna information? Denna broschyr är till

Läs mer

Läkemedelsdelning. Dospåsar Dosett Originalförpackning

Läkemedelsdelning. Dospåsar Dosett Originalförpackning Läkemedelsdelning Dospåsar Dosett Originalförpackning Vad innebär dosexpedition, Apodos? Läkemedlet delas upp i doser av apotek och levereras i regel för två veckor i taget Dosrecept ersätter recept och

Läs mer

DELEGERING LÄKEMEDELSPLÅSTER

DELEGERING LÄKEMEDELSPLÅSTER DELEGERING LÄKEMEDELSPLÅSTER Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad. Fastställt av: 2016-12-30 MAS-enheten Dokumentet

Läs mer

Evra - världens första p-plåster

Evra - världens första p-plåster Evra - världens första p-plåster Evra är ett preventivmedel i plåsterform som är avsett för kvinnor. Det är världens första p-plåster som har blivit godkänt av läkemedelsmyndigheterna i USA, Kanada och

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Laktulos Meda 670 mg/ml oral lösning flytande laktulos Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

ADHD FÖRSVINNER INTE NÄR SKOLDAGEN ÄR SLUT

ADHD FÖRSVINNER INTE NÄR SKOLDAGEN ÄR SLUT ADHD FÖRSVINNER INTE NÄR SKOLDAGEN ÄR SLUT För barn med ADHD hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning Vad är ADHD? ADHD betyder Attention Deficit Hyperactivity Disorder, eller hyperaktivitetssyndrom

Läs mer

BESLUT. Datum 2010-03-26

BESLUT. Datum 2010-03-26 BESLUT 1 (5) Datum 2010-03-26 Vår beteckning SÖKANDE Nordic InfuCare AB Box 1225 131 28 Nacka Strand SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Evra - världens första p-plåster

Evra - världens första p-plåster Evra - världens första p-plåster Evra är ett preventivmedel, avsett för kvinnor, i plåsterform. Det är världens första p-plåster. Evra har blivit godkänt av läkemedelsmyndigheterna i USA, Kanada och Europa.

Läs mer

Restless Legs Syndrom Medicinska riktlinjer

Restless Legs Syndrom Medicinska riktlinjer Restless Legs Syndrom Medicinska riktlinjer Per-Erik Lygner, öl Neurologimottagn Frölunda Specialistsjukhus Varför? Restless Legs Syndrom (RLS) prevalens 5-15% i vuxna befolkningen Liten andel med svåra,

Läs mer

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) (2 x 90 x 1) tablett tabletter (endos) 5 mg/1000 mg Blister, 180 (2 x 90 x 1) 12,5 mg/850 mg Blister, 60 x 1

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) (2 x 90 x 1) tablett tabletter (endos) 5 mg/1000 mg Blister, 180 (2 x 90 x 1) 12,5 mg/850 mg Blister, 60 x 1 BESLUT 2015-09-25 Vår beteckning Diarienummer till rättelse enligt 26 förvaltningslagen 3306/2015 1 (5) SÖKANDE Boehringer Ingelheim AB Box 47608 117 94 Stockholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna

Läs mer

NEUROLOGI. Parkinsons sjukdom. Epilepsi partiella anfall. Epilepsi generaliserade, svårklassifierade. Dopaminagonist

NEUROLOGI. Parkinsons sjukdom. Epilepsi partiella anfall. Epilepsi generaliserade, svårklassifierade. Dopaminagonist 56 SJUKHUSLISTAN 2009 NEUROLOGI partiella anfall R karbamazepin Trimonil Retard generaliserade, svårklassifierade anfall R valproat Ergenyl Retard Akutbehandling av toniskt/kloniskt anfall R diazepam,

Läs mer

SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna

SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna 2013-03-04 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE Teva Sweden Aktiebolag Box 1070 251 10 Helsingborg SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

2. Vad du behöver veta innan du använder Ropinirol Krka

2. Vad du behöver veta innan du använder Ropinirol Krka Bipacksedel: Information till användaren Ropinirol Krka 2 mg, 4 mg samt 8 mg depottabletter ropinirol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Läkemedelsverket informerar

Läkemedelsverket informerar Läkemedelsverket informerar 2019/21 GODKÄNDA LÄKEMEDEL Allopurinol Accord 100 mg tablett 56976 Rx 300 mg tablett 56977 Rx Datum för godkännande: 2019-06-18 Godkänd enligt den decentraliserade proceduren.

Läs mer

Pirrar det i benen så att du har svårt att sova?

Pirrar det i benen så att du har svårt att sova? Pirrar det i benen så att du har svårt att sova? I natt pirrar det i benen på alltför många svenskar. Få känner till att obehagskänslorna inne i benen kan vara ett sjukdomstillstånd, Restless Legs Syndrom

Läs mer

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara Läkemedel inom förmånssystemet och periodens Innehållsförteckning Syfte... 2 Terminologi... 2 Bakgrund... 2 Innehåll... 4 Krav... 4 Rekommendation... 4 Teknisk dokumentation... 5 Version Datum Författare

Läs mer

Frågor och svar TLV:s omprövning av subvention för läkemedlet Nexium, enterotabletter

Frågor och svar TLV:s omprövning av subvention för läkemedlet Nexium, enterotabletter Frågor och svar TLV:s omprövning av subvention för läkemedlet Nexium, enterotabletter Offentliggörs 101020 TLV:s utredning och beslut om subvention av Nexium 1.Vad har TLV kommit fram till i omprövningen

Läs mer