Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen (SoL) av Sävik behandlingshem AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen (SoL) av Sävik behandlingshem AB"

Transkript

1 BESLUT 1(8) Sociala enheten Britta Johnsson Direktnr Faxnr Sävik behandlingshem AB Box SÄTER Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen (SoL) av Sävik behandlingshem AB Beslut Sävik behandlingshem uppfyller lagstiftningen och dess intentioner i de delar tillsynen avser. Länsstyrelsen avslutar ärendet. Bakgrund till tillsynen Regeringen har gett Socialstyrelsen och länsstyrelserna i uppdrag att öka antalet tillsynsinsatser samt utveckla tillsynen av missbruksvården under Tillsynen syftar till att öka säkerheten, kvaliteten och likvärdigheten i de vård- och behandlingsinsatser som kommuner, landsting och enskilda verksamheter tillhandahåller. Det samlade resultatet av tillsynen kommer att redovisas i en gemensam rapport som ska överlämnas till regeringen (socialdepartementet) senast den 1 mars Inom uppdraget ska Länsstyrelsen särskilt utöva tillsyn av ett urval av enskilda och offentliga verksamheter som erbjuder öppenvård och samtliga HVB/behandlingshem som erbjuder frivillig institutionsvård för den aktuella målgruppen. Genomförande Inför tillsynen har länsstyrelserna och Socialstyrelsens RT-enheter 1 bildat gemensamma arbetsgrupper som tagit fram de underlag (enkäter, granskningsmallar etc.), som används i tillsynen. Genom detta skapas en enhetlighet över hela landet. För varje granskningsområde finns nyckelfrågor som genom tillsynens olika delar ska belysas/besvaras. Två nyckelfrågor är övergripande för hela tillsynen och ska besvaras i 1 Regional tillsynsenhet Länsstyrelsen Dalarna Telefon Webb Plusgiro Postadress FALUN Fax E-post lansstyrelsen@w.lst.se Bankgiro Besöksadress Åsgatan 38 Orgnr

2 BESLUT 2(8) alla deluppdrag. Det gäller hur barn och närståendes situation uppmärksammas och om det finns brister i samverkan som leder till att klientens behov inte tillgodoses. Länsstyrelsen gjorde tillsynsbesök på Sävik den 24 augusti Tillsynen genomfördes av socialkonsulenterna Britta Johnsson och Tarja Sandström. Länsstyrelsen genom socialkonsulent Britta Johnsson deltog även vid Socialstyrelsens tillsynsbesök den 26 november Vid tillsynen har intervju genomförts med föreståndare, personal och inskrivna. Dokumentation granskades vid båda besöken. Telefonintervjuer har genomförts med socialsekreterare, handläggare på kriminalvården och personer som avslutat sin behandling. Inför tillsynen har en enkät besvarats. Länsstyrelsen har även tagit del kvalitetsmaterial från verksamheten, exempelvis verksamhetens processer och behandlingsmetoder och handlingsplan vid krissituationer. Underlaget har kommunicerats med föreståndare Bernt Belt, inga synpunkter har inkommit till Länsstyrelsen. Tillämpad lagstiftning Socialtjänstlagen, Socialtjänstförordningen, SOSFS 2003:20 och 2006:11 Redovisning av tillsynen Kvalitet /Dokumentation Nyckelfrågor Bedrivs vården med god kvalitet när det gäller personalens kompetens, system för kvalitetssäkring, dokumentation samt metoder? Hur uppmärksammas barn och närståendes situation? Kvalitet Sävik har tillstånd att ta emot 37 personer i åldern 18 år till 55 år. Utöver det har verksamheten fyra utslussningsplatser. Målgruppen är män med olika former av samsjuklighet, främst psykiatriska eller neuropsykiatriska problem i kombination med beroendeproblematik. I dagsläget placeras 70% via kriminalvård och 30 % via socialtjänst. I Annexet finns tolv platser för motivation och utredning, där inleds vistelsen i 4-8 veckor för de flesta som blir inskrivna. Där påbörjas de grundläggande utredningar som görs för samtliga. Om uppdrag finns påbörjas även annan neuropsykiatrisk utredning. Övriga 25 platser för behandling/utredning finns i huvudbyggnaden intill. I verksamheten används en kognitiv psykoterapeutisk metod. I behandlingen ingår gruppterapi, individuella samtal, föreläsningar och social träning.

3 BESLUT 3(8) För inskrivna som har barn finns möjlighet till familjebesök på helger. Då verksamheten har gjort bedömningen att miljön på Sävik inte är optimal för övernattning med barn har man hittat lösningar med ett vandrarhem som ligger i nära anslutning till hemmet. Där kan den inskrivne bo tillsammans med barnen. Även andra lösningar kan göras, exempelvis hembesök med personal för att träffa barn. I behandlingen finns även möjlighet till par- och familjesamtal. Verksamheten håller på att utvärderas via Skandinavisk sjukvårdsinformation, några data därifrån har ännu inte kommit in. En enkät skickas ut till uppdragsgivare varje år för att få in synpunkter från dessa och via avslutningssamtal får verksamheten in synpunkter från de personer som varit inskrivna. Verksamheten har haft svårt att få till en bra utvärdering över tid då det är svårt att få in svar från de personer som avslutat sin behandling. Sävik har en dialog med ett par universitet för ett eventuellt samarbete vad gäller utvärdering. Verksamheten tycker att det utvärderingssystem som används under placeringstiden fungerar bra. Personalen har enligt sin egen och ägarens bedömning tillräcklig kompetens för att bedriva arbetet på ett bra sätt. Enligt den personalmatris som sändes in till Länsstyrelsen i samband med tillsynen framkommer att personalen har grundutbildning och vidareutbildning som har relevans för verksamheten, samt att flertalet har flerårig erfarenhet från liknande arbete. Ett grundkrav för att arbeta som terapeut är att ha minst steg-1 utbildning. Enligt kvalitetsdokument som granskats och vad som framkom vid intervjuer görs årligen genomgång av utvecklingsbehovet för personalen. Verksamheten satsar mycket på kompetensutveckling och har i samarbete med högskolan Dalarna genomfört en utbildning på 7,5 högskolepoäng för personalen. Utbildningssatsningarna går i fas med de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård. Bland annat har personal utbildats i MI 2 och ASI 3. All personal har handledning. För introduktion av vikarier finns en checklista, den som ska vikariera går inledningsvis parallellt med ordinarie personal under fem arbetspass. Vid intervju av klienter och remittenter har det framkommit att terapeuterna och deras kompetens uppskattas mycket. En viss oro för att Sävik vuxit har även framkommit. Det finns en farhåga att terapeuterna inte ska räcka till och att det blir mindre tid för enskilda samtal. 2 Motiverande samtal (engelska Motivational Interviewing, MI) är en förändringsinriktad, klientcentrerad och samtidigt styrande samtalsmetodik, som används på främst livsstilsområdet 3 Addiction Severity Index, en systematisk intervjumetod för klienter med missbruksproblem

4 BESLUT 4(8) Dokumentation Sävik använder ett datoriserat system för dokumentation i verksamheten. Varje anställd har egen inloggning och ansvarar för sin dokumentation. Övriga handlingar arkiveras i låsbara skåp. Initialt skrivs en preliminär behandlingsplanering/ankomstrapport. För vidare rapportering till uppdragsgivare används löpande månadsrapport, slutrapport och i de fall vistelsen avbryts, avbrottsrapport. Efter tiden på Annexet görs en behandlingsplanering för resten av vårdtiden. Dokumentation för fem personer har granskats, samtliga med beslut från kriminalvård. I den konceptualisering/intervju som görs initialt framkommer den enskildes egna synpunkter/mål med behandlingen. Placeringsavtal och behandlingsplan finns i de akter som granskats. I dokumentationen finns även de rapporter som verksamheten skriver under vårdtiden, de utredningar som gjorts och de skattningar och övrigt material som använts under utredningstiden. Journaler förs kontinuerligt och kronologiskt. I dokumentationen syns de kontakter som finns med barn/närstående och samverkansparter. När avståndet är långt används telefonkonferens för uppföljning med inskrivna och remittenter. De rapporter/utredningar som skrivs under vistelsen kommuniceras med den enskilde. Vid intervju framkommer att det från kriminalvården oftast finns med en vårdplan i beslutet, från socialtjänsten är det inte lika lätt att få in vårdplaner. Från verksamhetens sida får man stöta på för att få in de handlingar som krävs. Vid intervju med socialsekreterare och handläggare inom kriminalvården framkommer att de varit mycket nöjda med den skriftliga rapportering de får från Sävik, både avseende utredningar och rapporter. Kvalitet Sävik genomför utredningar och tillhandahåller behandling för målgruppen män med samsjuklighet. På Sävik finns genom egen personal och konsulter knutna till verksamheten den kompetens som krävs för att kunna bedriva vården med god kvalitet. För denna målgrupp är det viktigt att både missbruket och övriga psykiatriska diagnoser behandlas parallellt. Bredden på personalen gör att detta är möjligt. De metoder som används har stöd i de nationella riktlinjer för missbruks och beroendevård som finns framtagna. Verksamheten satsar på utbildning av personal i enlighet med riktlinjerna. Verksamheten har ett utvecklat ledningssystem för kvalitet. För tillfället pågår en extern utvärdering av verksamheten. Genom enkäter och avslutningssamtal genomförs även intern utvärdering.

5 BESLUT 5(8) Det finns möjlighet för barn och närstående att komma på besök. För att göra vistelsen trygg sker övernattning på vandrarhem intill. Verksamheten hittar även alternativa lösningar då besök inte är möjligt. I behandlingen finns möjlighet till par- och familjesamtal. I dokumentationen är det synligt att barns situation uppmärksammats. Det har även framkommit vid intervjuer. Den oro som framkommit vid intervjuer om att verksamheten växer och att detta skulle kunna påverka kvaliteten negativt är något som verksamheten får ta med sig i sin planering. Länsstyrelsen finner sammantaget att verksamheten uppfyller lagstiftarens intentioner inom kvalitetsområdet. Dokumentation Länsstyrelsen gör bedömningen att verksamhetens dokumentation förs i enlighet med gällande lagstiftning. Samverkan Nyckelfråga Finns brister i samverkan som gör att personer med missbruk eller beroende inte får sina vårdbehov tillgodosedda? Ett samarbete med placeringskommun eller kriminalvård finns för de inskrivna. Hur väl det fungerar beror till viss del på vilken kommun den placerade kommer från. Det finns en tanke att utveckla verksamheten med att oftare använda sig av nätverksmöten för att ytterligare stärka samverkan. Vid intervju framkommer att samverkan med andra aktörer, exempelvis psykiatrin kan vara svår. Särskilt i samband med utslussning och fortsatt medicinering kan svårigheter uppstå. Personalen på Sävik arbetar för att det i så stor utsträckning som möjligt ska finnas en vårdgivare som tar vid när deras ansvar upphör. Verksamheten upplever även att det kan uppstå svårigheter vid övergång från kriminalvård till socialtjänst, men att det ofta löser sig för den enskilde. Vid intervju med socialsekreterare framkommer att samarbete mellan Sävik, socialtjänst och kriminalvård ofta är aktuell under placeringstiden och vid utslussning kan även andra aktörer vara aktuella. Vid intervju med klienter framkommer önskemål om tätare samverkan just mellan kriminalvård och socialtjänst då det kan förekomma oklarheter om vem som ansvarar för olika delar. Länsstyrelsen gör bedömningen att verksamheten samverkar med adekvata aktörer för att tillgodose de inskrivnas behov under placeringstid och i samband med utslussning. För

6 BESLUT 6(8) målgruppen med samsjuklighet är samverkan en nyckelfråga. Vårdinsatser för denna målgrupp ska enligt de nationella riktlinjerna ges samtidigt och i samordnade former. Vid intervju framkom att svårigheter ibland kan uppstå. Verksamheten får fortsätta att utveckla formerna för samverkan för att tillgodose de inskrivnas vårdbehov på bästa sätt. Säkerhet Nyckelfråga Finns rutiner för att förebygga, upptäcka och åtgärda missförhållanden i verksamheten? Det finns skriftliga ordnings-/trivselregler för verksamheten. Det finns även framtaget en handlingsplan för krissituationer. Skriftliga rutiner finns för att upptäcka dåligt mående hos de inskrivna och för att föra över viktig information vid överlämningar. Nattetid finns alltid minst två stycken personal i tjänst, varav en vaken. En alkohol- och drogpolicy finns antagen som avser de anställda. För att förebygga att alkohol och droger kommer in i verksamheten tas urin- och utandningsprov vid flera tillfällen per vecka. Det görs även rumsvisitationer och lokalerna genomsöks med hjälp av narkotikahund ett tiotal gånger per år. I den enkät som besvarats har inte någon incident inom verksamheten skett de senaste 12 månaderna, om man bortser från återfall i missbruk. Ett klagomål gällande stöld av läkemedel har inkommit till Länsstyrelsen. Detta har vidarebefordrats till Socialstyrelsen för hantering inom deras tillsynsområde. I behandlingen ingår att lära de inskrivna att hantera konflikter därför finns det ett fokus på situationer som skulle kunna bli riskfyllda. Ett bra förhållningssätt är en viktig del i att förhindra att risksituationer uppstår. Vid klient- och socialsekreterarintervjuer har inga synpunkter runt säkerhet framkommit. Den aktuella målgruppen gör att verksamheten har en medvetenhet kring säkerhetsfrågor. Vid intervju framkommer att de sällan händer incidenter. De finns skriftliga rutiner inom verksamheten för att förebygga, upptäcka och åtgärda missförhållanden. Länsstyrelsen gör bedömningen att verksamheten uppfyller lagstiftarens intentioner inom området. Delaktighet Nyckelfråga Är klienten delaktig i planering och uppföljning och har möjlighet att påverka behandlingen?

7 BESLUT 7(8) Initialt görs en intervju med de inskrivna. I denna får de ange sina egna mål för behandlingen. Genom dagliga morgonmöten finns forum för att ta upp synpunkter på verksamhetens innehåll. Dessutom hålls avslutningssamtal där tillfälle ges för synpunkter. En enkät för de inskrivna har tagits fram, men har ännu inte kommit i bruk. Uppföljningsmöten hålls regelbundet med remittent och den inskrivne, där förs en dialog om behandlingsresultat. I övrigt finns en ständig dialog runt innehållet i behandlingen med den inskrivne. Det går att anpassa innehållet efter den enskildes behov. Vid intervjuer med inskrivna framkommer att de anser sig ha haft goda möjligheter att påverka sin behandling på Sävik, det egna behovet styr i stor utsträckning. Vid klient- och socialsekreterarintervjuer framkommer positiva synpunkter på att Sävik har en stor lyhördhet och att de som deltagit i behandling i stor utsträckning känt sig delaktiga. Länsstyrelsen gör bedömningen att verksamheten uppfyller lagstiftarens intentioner inom området. I verksamheten är den enskilde delaktig i sin behandlingsplanering. En dialog förs kontinuerligt för att följa vården. Vid intervjuer framkommer positiva synpunkter kring detta område. Hälsa Nyckelfråga Får klienten sina behov av hälso- och sjukvård tillgodosedda under placeringen? Verksamheten har egen hälso- och sjukvårdspersonal som i stor utsträckning kan tillgodose de inskrivnas behov under placeringstiden. Två sjuksköterskor är anställda på heltid, två läkare finns på konsultbasis samt en psykolog för utredningsuppdrag och handledning. Utöver det finns en etablerad kontakt med vårdcentralen i Säter. Vad gäller tandvård kan kontakt förmedlas med lokala tandläkare vid behov. De inskrivna har ofta en etablerad kontakt med psykiatrin i hemkommunen, i dessa fall försöker verksamheten få tillstånd ett samarbete. Exempelvis vad gäller påbörjad medicinering i samband med utslussning. Vid intervju med klienter framkommer att frågor kring tandvård, fysisk- och psykisk hälsa tas omhand på ett bra sätt av verksamheten. Vid intervju med samverkanspartner framkommer att Sävik i mycket större utsträckning än många andra behandlingshem tar sig an den psykiska hälsan hos de inskrivna.

8 BESLUT 8(8) Länsstyrelsen gör bedömningen att Sävik har möjlighet att tillgodose de inskrivnas behov av hälso- och sjukvård under placeringstiden genom både egen personal, konsulter knutna till verksamheten och andra vårdgivare som upparbetade kontakter finns med. I detta ärende har socialdirektör Pelle Björklund beslutat och socialkonsulent Britta Johnsson varit föredragande. Pelle Björklund Socialdirektör Britta Johnsson Socialkonsulent

Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen (SoL) av Behandlingshemmet Ulfshyttan

Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen (SoL) av Behandlingshemmet Ulfshyttan BESLUT 1(8) Sociala enheten Britta Johnsson Direktnr. 023-815 68 Faxnr. 023-815 50 britta.johnsson@lansstyrelsen.se Behandlingshemmet Ulfshyttan Ulfshyttan 31 781 96 BORLÄNGE Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen

Läs mer

HVB-verksamhet enligt 7 kap 1 Socialtjänstlagen avseende ändring av tillstånd för Säviks Behandlingshem AB

HVB-verksamhet enligt 7 kap 1 Socialtjänstlagen avseende ändring av tillstånd för Säviks Behandlingshem AB BESLUT 1(5) 2008-04-14 Dnr: 702-834-08 Sociala enheten Berndt Johansson Direktnr. 023-815 65 Faxnr. 023-815 50 berndt.johansson@w.lst.se SÄVIKS BEHANDLINGSHEM AB VEDGÅRDSVÄGEN 9 BOX 61 783 22 SÄTER HVB-verksamhet

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn enligt socialtjänstlagen (2001:453) av behandlingshemmet 4:e Våningen

BESLUT. Ärendet Tillsyn enligt socialtjänstlagen (2001:453) av behandlingshemmet 4:e Våningen JiL Socialstyrelsen BESLUT 2012-10-23 Dnr 9.1-46133/2012 1(6) T/RegionalatillsynsenhetenSydöst/Sek3 StefanRoman, Stefan.Romangsocialstyrelsen.se 4:e våningen i Jönköping AB Barnarpsgatan 36 553 16 Jönköping

Läs mer

Anmälan av Länsstyrelsens i Stockholms län tillsyn av Stockholm HVB Barn & Ungdoms institutioner, Linggården, Giovannis och skyddade boendet Kruton

Anmälan av Länsstyrelsens i Stockholms län tillsyn av Stockholm HVB Barn & Ungdoms institutioner, Linggården, Giovannis och skyddade boendet Kruton SOCIALTJÄNSTNÄMNDEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER SID 1 (5) 2007-08-16 Handläggare: Anders Fall Telefon: 08-508 25 608 Till Socialtjänstnämnden Anmälan av Länsstyrelsens i Stockholms län tillsyn av Stockholm

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka TgK1 2016 v 1.1 BESLUT Avdelning sydväst Annalena Berndtsson Annalena.berndtsson@ivo.se 2017-02-09 Dnr 8.4.2-43330/2016-5 1(6) Gryning Vård AB Box 5154 402 26 Göteborg Ärendet Tillsyn av hem för vård eller

Läs mer

BESLUT. Ärendet Föranmäld tillsyn av HVB-hemmet Skogsro enligt 13 kap. 1 socialtjänstlagen

BESLUT. Ärendet Föranmäld tillsyn av HVB-hemmet Skogsro enligt 13 kap. 1 socialtjänstlagen T1_1 2010 v 1.0 BESLUT Tillsynsavdelningen Ingrid Bäcklund Pihlblad ingrid.backlund-pihlblad@socialstyrelsen.se 2012-03-12 Dnr 9.1-6190/2012 1(6) Skogsro AB Såggatan 3 920 70 Sorsele Huvudman Skogsro AB

Läs mer

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar Bakgrund *Socialtjänstlagen och Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade har bestämmelser om att kvaliteten i verksamheten

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-14 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Rapport från tillsyn av Ljung & Sjöberg AB

Rapport från tillsyn av Ljung & Sjöberg AB A Socialtjänst- och Arbetsmarknadsförvaltningen RESURSTEAMEN BARN OCH UNGDOM Adoption Familjehem Placeringskonsultation B C D E Rapport från tillsyn av Ljung & Sjöberg AB Datum för tillsyn 2009-09-10 Närvarande

Läs mer

Föreläggande mot Lövängens behandlingshem enligt 13 kap 8 socialtjänstlagen

Föreläggande mot Lövängens behandlingshem enligt 13 kap 8 socialtjänstlagen Tgi2013 r-i fin BESLUT inspektionen forvárdochomsorg 2014-0545 Dm 3-7-1-17630/2014 1(5) Avdelning sydöst Ingela Hansson m8 1a-han5S n@iv -S LövängensBehandlingshem Appelholmsgatan 9 570 02 Stockaryd Huvudman

Läs mer

Här pratar de ju med mig - pojke 14 år om att vara på behandlingshem. Sociala frågor

Här pratar de ju med mig - pojke 14 år om att vara på behandlingshem. Sociala frågor Har institutionsvården för barn och unga i Skåne län god kvalitet? Rapport från tillsyn av hem för vård eller boende för barn och unga samt för barn och familj 2006-2008 Här pratar de ju med mig - pojke

Läs mer

Välkommen till Återföringsdialog!

Välkommen till Återföringsdialog! Välkommen till Återföringsdialog! Vilka faktorer kan stärka kvaliteten i HVB för vuxna? På vilket sätt kan tillsyn och granskning påverka kvaliteten? Agneta Krantz, Ulf Modin, Magdalena Helgesson och Lena

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 20 december 2012 Reviderade 25 mars 2014 26 Innehållsförteckning Inledning...3 Målgrupp...3 Lagstiftning...3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Huvudman Magelungen utveckling AB

Huvudman Magelungen utveckling AB T2_1 2010 v 1.0 BESLUT Tillsynsavdelningen Eva Stoor Karlberg eva.stoor-karlberg@socialstyrelsen.se 2012-04-16 Dnr 9.1-375/2012 1(6) Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 STOCKHOLM Huvudman Magelungen

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS) och socialtjänstlagen (SoL)

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS) och socialtjänstlagen (SoL) Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för socialtjänsttillstånd 2012-10-19 Dnr 6.3.1-1(5) Allomsorg S&R AB Lundagatan 5 171 63 Solna Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag

Läs mer

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet Ringgården i Färgelanda.

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet Ringgården i Färgelanda. TgK1 2017 v 1.2 BESLUT 2018-12-18 Dnr 8.4.2-30412/2018-8 1(5) Ringgården AB Drottninggatan 50 11121 Stockholm Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet

Läs mer

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet.

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet. [ l Y 7fl TgK1 2016 v 1.1 Inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2017 03 06 Dnr 8.4.2 5308/2017-5 1(6) Wemind HVB AB Box 38 149 21 NYNÄSHAMN Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende, HVB, för barn

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2014-03-13 Dnr 8.4.2-568/2014 1(55) Avdelning mitt Anna Hugelius anna.hugelius@ivo.se Båktorp AB Tunaholm 1 611 95 Nyköping Ärendet Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol-

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping.

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping. BESLUT Inspektionen vård och omsorg 2016-06-16 Dnr 8.4.2-1268/2016-21 1(6) Avdelning sydväst Karin Nyqvist Karin.Nyqvist@ivo.se Lidköpings kommun Social- och arbetsmarknadsnämnden 531 88 Lidköping [LIDKÖPINGS

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende för barn med föräldrar Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/189 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att:

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att: BESLUT Datum 2017-02-17 Dnr 6.3.1-15770/2016 Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Falukommun Socialnämnden i Falu kommun Indomi AB Box 127 791 23 Falun Ärendet Indomi AB, med org.nr. 559045-6272,

Läs mer

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut.

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut. Tg1 2013 v 2.5 BESLUT 2016-02-24 Dnr 6.3.1-18969/2015 1(5) Frösunda Omsorg i Stockholm AB Box 708 169 27 Solna Ärendet Frösunda Omsorg i Stockholm AB, org.nr. 556597-2352, har ansökt om tillstånd att bedriva

Läs mer

Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors. Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården

Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors. Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården 2015-09-15 1(7) Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården Samverkan mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård när det gäller personer

Läs mer

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun (9) Socialstyrelsen BESLUT K 0.M f\il N ch On'sorg Zigi -12- Regionala tillsynsenheten syd/sek3 Rolf Köhler Rolf.Kohler@socialstyrelsen.se 2011-12-05 Dnr 1-26754/Z911 Enligt sändlista V60. 2011.0ON Vårdgivare

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag G2 2013 v 2.1 2014-01-23 Dnr 10.1-44318/2013 1(8) Avdelning sydväst Annelie Andersson annelie.andersson@ivo.se Socialstyrelsen Avdelningen för regler och behörighet Enheten för socialjuridik 106 30 Stockholm

Läs mer

Senaste version av SOSFS 2003:20. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende

Senaste version av SOSFS 2003:20. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Sparregården i Vänersborg.

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Sparregården i Vänersborg. TgK1 v1.1rit TN 2016 Inspektionen för vård och omsorg 2017 06-15 Dnr 8.4.2-3701/2017-13 1(5) Gryning Vård AB Box 5154 402 26 Göteborg Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

avskaffa reviren Alla behövs

avskaffa reviren Alla behövs Alla behövs Alla beh avskaffa reviren Alla behövs Om samverkan, boende och sysselsättning för personer med psykiskt funktionshinder och missbruk. Resultatet av Länsstyrelsens och Socialstyrelsens tillsyn.

Läs mer

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Äldre personer med missbruk

Äldre personer med missbruk Äldre personer med missbruk Rutiner för samverkan Ledningsgruppen för social-och fritidsförvaltningen 2014-09-22 Ledningsgruppen för omsorgsförvaltningen 2014-04-10 Innehåll 1 Uppdraget 5 1.1 Mål med

Läs mer

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning 1(5) Ramona Persson Tfn 0155-26 40 27 Vård- och omsorgsnämnden i Oxelösunds kommun 613 81 Oxelösund Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning BESLUT Länsstyrelsen avslutar ärendet

Läs mer

Socialstyrelsens. Huvudman BESLUT. Ärendet

Socialstyrelsens. Huvudman BESLUT. Ärendet J&Socialstyrelsen BESLUT 2012-11-15 Dnr 9.1-17246/2012 1(6) T/RegionalatillsynsenhetenSydöst/Sek3 MaricaRostedt marica.rostedt@socialstyrelsen.se Villa Lindö Behandlingshem Lindölundsgatan 18 392 35 Kalmar

Läs mer

inspektionen for vard och omsorg 2013-06-19 Dnr 8.4.2-17710/2013 1(4)

inspektionen for vard och omsorg 2013-06-19 Dnr 8.4.2-17710/2013 1(4) BESLUT inspektionen for vard och omsorg 2013-06-19 Dnr 8.4.2-17710/2013 1(4) Sydvast/Socialtjanst 1 Inger Ekh Inger.Ekh@ivo.sc Bergasa HVB AB Tornasvagen 11 314 98 Torup Arendet Tillsyn av HVB barn och

Läs mer

2012-03-18. Inledning

2012-03-18. Inledning Inledning Dokumentet bygger på de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen, 2007) och förtydligar hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Piteå älvdal kan samarbeta och avgränsa sitt arbete kring

Läs mer

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna Gemensamma riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Dalarna Riktlinjer för socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens verksamhet för personer med missbruk- och beroendeproblem Version 2007-11-05 Inledning

Läs mer

Riktlinje, vägledning extra tillsyn eller ständigt närvarande personal

Riktlinje, vägledning extra tillsyn eller ständigt närvarande personal Socialtjänsten Godkänd Löpnr Dokumentklass Version Sida Silvia Sandin Viberg, Socialdirektör SN 2018 00167 Riktlinje och vägledning 1.0 1(5) Författare Datum: Datum fastställande: Anders Engelholm 2018-11-20

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016 Sida 1(8) Vård,omsorg, e-hälsa och folkhälsa, Nya Perspektiv Birgitta Svensson, 054-701 11 35 Birgitta.svensson@regionvarmland.se Karin Thyselius 054-701 1134 Karin.thyselius@regionvarmland.se Datum 2015-03-17

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Sammanfattning Detta bygger på av socialstyrelsen 2007 utfärdade nationella riktlinjerna

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 1(5) Helena Forssell 0155-26 41 19 Eskilstuna kommun Vuxennämnden 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 Bakgrund

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser

Läs mer

En missbruksvård i framkant, motion från L yttrande till kommunstyrelsen

En missbruksvård i framkant, motion från L yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2016-10-13 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2016/268 Kst 2016/228 En missbruksvård i framkant, motion från L yttrande till kommunstyrelsen Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Bilagor Uppföljning av avtal vid Inslussboende skrivelse

Bilagor Uppföljning av avtal vid Inslussboende skrivelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/63-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Uppföljning av avtal Inslussboende

Läs mer

Yttrande över Jämförelser i Missbruksvården resultat i tre kommuner, Luleå, Sundsvall och Umeå kommun

Yttrande över Jämförelser i Missbruksvården resultat i tre kommuner, Luleå, Sundsvall och Umeå kommun Allmänna utskottet 2010-09-14 46 5 Socialnämnden 2010-09-23 112 8 Dnr 2010/223-752 Yttrande över Jämförelser i Missbruksvården resultat i tre kommuner, Luleå, Sundsvall och Umeå kommun Bilagor: Slutdokument

Läs mer

Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare

Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare Handläggare Maria Degerman Omsorgschef 033-231334 maria.degerman@bollebygd.se FÖRSLAG DATERAT 2009-08-03 Riktlinje Fastställd av omsorgsnämnden 2009-09-24 xx 1 (10) Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun BESLUT 1(7) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Sociala enheten Lena Bohgard 040-25 25 18 Kristianstad kommun Socialnämnden 291 80 Kristianstad Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE

HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE Individ- och familjeomsorgen Socialförvaltningen HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE Handläggare: Befattning Sara Bouacid Socialsekreterare Upprättad: 2014-01-28 Version:

Läs mer

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS RÄTTIGHETER Barns bästa ska vara avgörande Barnkonventionen artikel 3 och 1 kap 2 SoL Barns rätt att göra sin röst hörd/ till information Barnkonventionen artikel

Läs mer

Upphandling ramavtal HVB för vuxna med missbruk

Upphandling ramavtal HVB för vuxna med missbruk SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2019-01-15 Diarienummer SCN-2019-0022 Socialnämnden Upphandling ramavtal HVB för vuxna med missbruk Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Vuxna i missbruk - tillämpningen av LVM

Vuxna i missbruk - tillämpningen av LVM Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2018-12-04 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Carolina Morales 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2019-01-22 Vuxna i

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva privat verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ansökan om tillstånd att bedriva privat verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 1 Ansökan om tillstånd att bedriva privat verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information Riktlinjer för länsstyrelsens handläggning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE

RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE Gäller från 1 januari 2010 Allmänt Innehåll Kommunens Övergripande Avgränsning Missbruksvård riktlinjer vision mål i dokument utveckling Socialnämndens

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Socialstyrelsens författningssamling. Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS SOSFS 2006:11 (S) och allmänna råd Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-10776/2014 1(5) 2014-05-16 Kopia för kännedom Brandmyndigheten i Söderköping Socialnämnden i Söderköping Jordnära Omsorg Alvvillan HB Smedjan 1 Gårdeby 614 95 Söderköping Ärendet Ansökan

Läs mer

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT 2017-10-18 Dnr 6.3.1-33032/2017 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Salems kommun Södertörns brandförsvarsförbund Menige Omsorg AB Flygfältsgatan 5 128

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information På länsstyrelsens webbplats finns Riktlinjer för länsstyrelsens

Läs mer

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Innehållet i denna överenskommelse är framtaget av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen,

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (5)

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (5) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET SAMVERKAN OCH STYR- NING UTIFRÅN EFFEKTER FÖR MÅLGRUPPEN SAMORDNAD VÅRDPLAN FÖR

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a)

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a) Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i HSL (8b) och SoL (5a.9a) Målgrupper 1. Föräldrar/gravida med missbruk/beroende samt deras barn (inkl. det väntade barnet) 2. Ungdomar

Läs mer

Kvalitetsberättelse för perioden januari 2016 april 2017 avseende Kvinnohemmet Rosen

Kvalitetsberättelse för perioden januari 2016 april 2017 avseende Kvinnohemmet Rosen Kvalitetsberättelse 2017-04-07 Kvalitetsberättelse för perioden januari 2016 april 2017 avseende Kvinnohemmet Rosen Översikt och historia om verksamheten Kvinnohemmet Rosen startades den 1/12 år 2000 av

Läs mer

Riktlinjer för missbruks- och beroendevården i Klippan

Riktlinjer för missbruks- och beroendevården i Klippan Riktlinjer för missbruks- och beroendevården i Klippan Antagen i socialnämnden 52 Socialnämnden har valt att erbjuda en vårdkedja som ska präglas av en humanistisk människosyn med respekt och tillit till

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning mars 2017 Johanna Bjurek, Enhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Kartläggning av kommunernas uppdrag till privata vårdgivare i samband med placering av personer med psykisk funktionsnedsättning

Kartläggning av kommunernas uppdrag till privata vårdgivare i samband med placering av personer med psykisk funktionsnedsättning Kan tydliga uppdrag förbättra livsvillkoren för personer med psykisk funktionsnedsättning? JANUARI Sociala enheten informerar 2009 Kartläggning av kommunernas uppdrag till privata vårdgivare i samband

Läs mer

Har alkohol eller droger blivit ett hinder i ditt liv? Kontakta oss på avdelningen för missbruk och beroende, Socialkontoret

Har alkohol eller droger blivit ett hinder i ditt liv? Kontakta oss på avdelningen för missbruk och beroende, Socialkontoret Har alkohol eller droger blivit ett hinder i ditt liv? Kontakta oss på avdelningen för missbruk och beroende, Socialkontoret Om du har egna problem Har alkohol eller droger blivit ett problem eller hinder

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg IVO - Verksamhetstillsyn enligt socialtjänstlagen (Dnr 9.2-21753/2012)

Inspektionen för vård och omsorg IVO - Verksamhetstillsyn enligt socialtjänstlagen (Dnr 9.2-21753/2012) KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Danielsson Åsa Eva Egnell Datum 2013-08-26 Rev 2013-09-04 Diarienummer UAN-2013-0412 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Inspektionen för vård

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Martin Christensen Kvalitetscontroller Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared September 2014 sida 2

Läs mer

Stimulansmedel till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk 2007

Stimulansmedel till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk 2007 Stimulansmedel till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk 2007 Information Inom ramen för regeringens satsning på utveckling av vården för personer med tungt missbruk har för år 2007

Läs mer

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Lotten Rudberg Flismark Tjänsteutlåtande 2011-04-14 1(5) Socialnämnden den 24 maj 2011 SN 2011/0028 Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140116 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk ALL-teamet Individ och Familj Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: GudrunJohansson Tfn: 08-508 03 209 Petra Oredsson Tfn: 08-508 03 208 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-05-26 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Vårdgaranti för missbruksvård

Vårdgaranti för missbruksvård HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2008-04-08 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Sdn 2008-04-23 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017 Socialförvaltningen Avdelningen för statsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-17 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 437 27 Till Socialnämnden 2017-04-18 Yttrande över revisionsrapport

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden SOSFS (S) Föreskrifter och allmänna råd Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

SOSFS 2003:20 (S) Hem för vård eller boende. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2003:20 (S) Hem för vård eller boende. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS (S) frfattningssam och ling allmänna råd Hem för vård eller boende Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; 1 2014-11-11 SOSFS 2015:XX (S) Utkom från trycket den 2015 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; beslutade den XX XX 2015. Socialstyrelsen

Läs mer

Boendestöd och case manager, slutrapport

Boendestöd och case manager, slutrapport HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-12 DNR 100-09-500 SDN 2009-03-19 Handläggare: Lena Ahlsén Telefon: 508 23 303 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Rapport från tillsyn år 2009 av HVB Kricagården

Rapport från tillsyn år 2009 av HVB Kricagården HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDEDN DNR 384-09-502 SID 1 (5) 2009-06-15 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Rapport från tillsyn år 2009 av HVB Kricagården

Läs mer