Nätverksgruppen kring EU projekt som rör frågor om digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nätverksgruppen kring EU projekt som rör frågor om digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial"

Transkript

1 Digisam Datum (6) Tid: , Plats: Riksarkivet, Sammanträdesrummet Seminarierummet Nätverksgruppen kring EU projekt som rör frågor om digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial Deltagare: Sanja Halling, Digisam Moa Ranung, Digisam Susanne Danelius, APEx Ulrika Sundberg, Nordiska museet Petra Leinmark, Nordiska museet Anders Telenius, Naturhistoriska riksmuseet Karin Glasemann, Nationalmuseum Ulf Jakobsson, SND Stefan Ekman, SND 1. Välkomna Sanja Halling hälsar alla välkomna till mötet. 2. Rapport från de olika verksamheterna och EU projekten bordet runt Digisam: Digisam ägnar sig just nu åt att ta fram olika checklistor (exempelvis en för beständiga identifierare). Digisam för också dialog med SUNET kring infrastrukturella frågor, och kommer eventuellt att genomföra en pilot kring lagring för kulturarvsinstitutioner, inom ramen för ett Memorandum of Understanding som har skrivits mellan SUNET, Vetenskapsrådet och Riksarkivet som huvudman för Digisam. SUNET har idag en lagringstjänst (back up) och frågan är huruvida ett bevarandeperspektiv för kulturarvsinstitutioner kan kopplas till den tjänsten. En fråga som lyftes upp i nätverket är huruvida SNIC som är en gridtjänst för forskningsdata kan användas. Naturhistoriska riksmuseet: Samlingar omfattar 33 miljoner föremål, mindre än 15% är digitaliserat. Växterna (herbarier) är prioriterade för att de är enklare att digitalisera än föremål, och av dessa är omkring 20% digitaliserade. Mycket har digitaliserats on-demand, t.ex. vid lån eller nyaccessioner. Ibland är det även extern finansiering för specifika syften som har används, t.ex. genom Mellon foundation. Det skulle kosta museet 100 miljoner kr Postadress: Krigsarkivet, Stockholm Besöksadress: Banérgatan 64, Stockholm Telefon: Telefax: E-post: digisam@riksarkivet.se Internet: Organisationsnr:

2 2 (6) att digitalisera allt. Finansiering för en större insats vad gäller digitalisering av herbarieblad söktes genom Vetenskaprådet men fick avslag. I GBIF finns omkring 500 miljoner data och 15 miljoner av dessa avser föremål. CETAF har haft möte kring möjligheterna till ett EU-projekt med syftet att skapa en ERIC (en av EU erkänd forskningsinfrastruktur i deras roadmap ESFRI). Bygger man en sådan struktur borde man kunna göra något motsvarande för kulturarvsektorn. DINA-systemet håller på att implementeras; ett konsortium med flera tillhörande nationer. Nordiska museet: Europeana Fashion kommer efter projekttidens slut att gå över i ett konsortium. En utvärdering av arbetet kommer att göras, bland annat med hjälp av statistik över användning av data, i relation till DigitaltMuseum. Informationen har berikats på hemmaplan och sedan skickats vidare, för att kunna behålla ändringar i informationen i den egna organisationen. Användarna hittar mer information i projektets portal än i Europeanas dito. Det har varit mycket nyttigt att genom deltagande i projektet få möjlighet att arbeta med sociala medier, ha skrivarstuga m.m. Nationalmuseum: Det hade varit önskvärt om vi inom ramen för Athena Plus projektet fått metadataregistrera i det egna systemet istället för att endast göra berikning i själva aggregeringsportalen. Det är mycket enklare att berika mot en thesaurus om man kan göra berikningen i systemet. Den stora vinsten med deltagandet i Athena Plus-projektet är att informationen nu finns i Europeana, vilket har triggat vårt samarbete med Wikimedia. Wikipedia har laddat ner vår information om målningar och kommer att berika denna information direkt i Wikidata. Utan detta projekt hade vi kanske inte funnit något sätt att skicka information till Europeana. EDM (Europeana Data Model) kan dock tyvärr inte visa informationen i önskad granularitet. Vi levererar inte information till K-Samsök, men det kan bli av under detta år. Vi vill kunna använda oss av TMP (Terminology Management Platform) framåt i och med att det går att mappa mellan KulturNavs resurser och TMP. APEx: Projektet har fått förlängt 7 månader och kommer att hålla en slutkonferens i september. Sammanlagt kommer det att finnas 36 deltagande länder. APEx kommer att leva vidare i APEf (=APE foundation) som kommer att styras från Riksarkivet i Nederländerna. Visningsgränssnittet i Europeana har varit problematiskt, eftersom materialet avser arkivbeskrivningar och Europeana ännu inte har åstadkommit en hierarkisk display. SND: Vad gäller DARIAH så var SND associate partner men man deltog inte i Sverige som partner eftersom forskarsamhället behövde ta själva initiativet vi kunde inte göra det på eget bevåg. Man har nu börjat se över en eventuell ansökan.

3 3 (6) Gällande Europeana Cloud är SND mest aktiva i WP1 och WP 6, WP1 handlar om vad forskarna önskar sig för att kunna ta del av materialet. Det som finns i Europeana visade sig vara väldigt svårt att använda för forskarna p.g.a. att det finns alltför lite metadata, därför behöver forskarna tillgång till grundinformationen. Nu satsas det på att ta fram API:er, men man verkar just nu inte lösa de problem som forskarna lyfter. Forskarna vill dock använda de verktyg som de redan använder, och på så sätt löser API:er en del av problemen. Ännu har vi inte sett något från Europeana Research. Europeana Labs verkar vara en snyggare variant av Europeanaportalen, och bygger fortfarande på det material som finns där. Tanken var att det skulle vara en molntjänst, men just nu är det osäkert hur det blir. Inom Ariadne-projektet har man kommit halvvägs och har fört diskussioner inför utvärderingen. Just nu diskuteras teknisk utveckling av portalen, uppladdningsfunktionerna för metadata är inte de bästa. Förhoppningen är att man under 2015 ska kunna visa upp vissa delar av sökportalen för metadata. Från början var tanken att lägga in data, inte bara metadata, men alla vill inte ladda upp alla data. Det går nu att ladda upp data om man så vill, annars bara metadata. Man vill kunna mappa mot CIDOC-CRM, och diskussioner förs kring utveckling som rör detta. Vid förra årets enkät var responsen enorm från forskarsamhället och diskussioner förs om ett Ariadne Gruppdiskussioner: Nyttan med EU projekt (SWOT analys) Deltagarna diskuterar i grupp vilken nytta som kommer ut av EU-projekt, samt diskuterar deltagande i EU-projekt utifrån SWOT-modellen ( Resultatet av diskussionerna är som följer: Styrkor: Utvecklingsmöjligheter i projekt kan leda till utveckling i själva organisationen. SND är t.ex. med i utvecklingen av Ariadnes system och kan därigenom utveckla ett bättre söksystem själva. Nätverkandet, t.ex. vad gäller hjälp med metadatastandarder. Man får också länkar in i olika organisationer via ett och samma projekt. Kompetensutveckling, man måste t.ex. läsa in sig på en annan metadatastandard för att kunna mappa mot denna. Gemensamma lösningar (tekniska). Nordiska museet tog t.ex. fram Guidelines for editathons. Utrymme ges för arbete som annars inte skulle blivit gjort. Kod och data görs tillgängligt för fler (open source). Svagheter: Frustration om det inte går att leverera, om vi inte når projektmålen. Projektet tar slut en dag. Det innebär att t.ex. projektanställda försvinner, vilket gör att även kunskap försvinner.

4 4 (6) Förväntningarna överensstämmer inte alltid med verkligheten. Möjligheter: Det kan vara så att man inte alltid vill vara med i ett specifikt projekt, men att deltagandet i just det projektet gör att man får ett insteg till andra projekt. Kunskapsöverföring mellan organisationer. Synliggörande av material utanför nationella gränser. Tröskeln för att på sikt delta i andra projekt blir lägre. Det är naturligt med krav på standarder i EU-projekt, vilket är bra. Hot: Om andra aktörer exempelvis inte besitter den kompetens de behöver. Vissa medverkande i projektet försökte att göra saker själva, för att sedan inse att de inte har rätt kompetens. Prioriteringsordningen behöver vara strukturerad inom ett projekt ofta får man ta sig an plötsliga deadlines, och det är inte alltid det finns personal som kan göra det som behöver göras (många organisationer har sin personal i många olika projekt). Det är inte alltid tydligt vad som i framtiden kommer att hända med det man åstadkommer inom ett projekt. Vem ska t.ex. förvalta allting? T.ex. behöver någon ansvara för hantering av all data framåt. Krånglig byråkrati avskräcker - man räknar inte alltid med hur mycket administration det kräver att delta i ett projekt. Tveksam modell när vinstdrivande företag är projektledare. Inom Europeana Fashion hade man en samprojektledare som var ett bolag. Detta kan ha som konsekvens att syftet med projektet inte alltid styrs av de som deltar i projektet. 4. Dialog: Hur kan man dra nytta av lärdomarna från EU projekten i framtiden? Sanja Halling frågar deltagarna: Hur kan man dra nytta av dessa lärdomar inför framtiden? Hur kan man ge råd åt andra, t.ex. till dem som är nya på området deltagande i EU-projekt? Det som lyfts som svar på frågorna är: Teknisk utveckling och möjligheten att implementera är viktigt. Det är inte alltid så att tekniken överensstämmer med institutionens egen utveckling. Många sitter ensamma ute på institutionerna, och det brukar vara olika nivå på kunskapen hos de deltagande institutionerna. Inom Ariadne är det flera aktörer som inte har någon erfarenhet från EUprojekt. Stöd för svaga aktörer är viktigt, särskilt i början. Administration tar tid, varför det är viktigt att avsätta tid för detta redan från början. Gemensamma stödfunktioner är viktigt. Underlag inför hur nästa utlysning ska se ut är bra. Projekten kan bli väl strängt riktade mot leveranserna.

5 5 (6) Finns det goda exempel på hur deltagande i EU-projekt lett till goda effekter inom organisationen? Det är viktigt att ta del av utvärderingar som gjorts utav tidigare EU-projekt. I Digisams vägledande principer ed_digitalt_kulturarv.pdf står det att organisationer bör inrätta rutiner för att publicera information (för öppen insyn) om planerade, pågående och avslutade digitaliseringsprojekt. Tekniska stödfunktioner: Vilka har implementerat något tekniskt som har utvecklats i ett EU-projeket? SND kommer att utföra teknisk implementering utifrån deltagandet i Ariadne (CIDOC CRM). Hur är det med öppna data? Sker det automatiskt att man arbetar med öppna data inom projekten? I projektet Ariadne ska data läggas in på ett maskinläsbart sätt, metadata ska vara fritt och helst även data (CC-BY eller CC-0 licens). Även om man själv inte laddar upp data ska det man länkar till helst också vara fritt. Har man inte arbetat i EU-projekt tidigare är det svårt att läsa av de mål som lyfts inom projektets ramar. Därmed blir det också svårt att avläsa hur fortsättningen kommer att bli. En handbok vore önskvärd, som visar vad man ska tänka på under deltagandet och som beskriver olika scenarier. Många missar vikten av att läsa i DOW (Description of Work); vem är t.ex. WP-ledare? Det kan t.ex. stå i en beskrivning att man ska leverera data, men inte när eller vad. Det är viktigt att gå på alla möten inom projektet. Å andra sidan är inte resorna alltid inkluderade. Det är viktigt att man lyfter projektplanen i relation till general assembly. Det vore bra att få veta mer om de WP man själv inte är aktivt delaktig i. Deltagarna har ofta svårt att tycka till om olika WP innan det är för sent, för att man inte har haft tid att landa i hur arbetet bör se ut. Ofta får man mycket begränsad tid på sig att utföra ett arbete. T.ex. kan man behöva vänta på underlag från ledaren för att kunna börja arbeta. Det är bra att veta att finansieringen kan dröja, i och med att EUkommissionen ska se närmare på arbetet. Det kan bli problematiskt för en organisation om pengarna först kommer året därpå. Inom Europeana Fashion hålls t.ex. 10% av summan inne fram tills att projektet är avslutat. Viktigt blir att stämma av med projektkoordinatorn hur finansieringssituationen ser ut i respektive projekt. Kanske kan man också få avdrag på pengarna om man inte når de uppsatta målen? Att semestertiderna krockar över Europa kan åstadkomma problem. Olika WP-ledare kan ha olika åsikter om vad som ska prioriteras. För att undvika dragkamp kan det vara bra att enbart ha en WP-ledare i ett projekt. I respektive DOW brukar det stå information om vem i ordningen man ska kontakta om problem uppstår. Det är bra om det finns en plan för detta.

6 6 (6) Varje projekt har en så kallad sustainability plan. Problemet är finansieringen; när pengarna är slut är det sällan någon som kan eller vill fortsätta arbetet. Är det resultat som kommer ut av ett EU-projekt tillräckligt intressant så skulle organisationerna kunna välja att bygga vidare på detta och förvalta open source-lösningar. Det är bra om det förs dialog inom projektet kring om det finns något resultat utav projektet som varje partner kan tänka sig att förvalta vidare. Vissa av Ariadnes partners diskuterar t.ex. hur de kan gå ihop på sikt och fortsätta förvalta det som åstadkommits. Att det finns olika slags koordinatorer inom projektet kan vara bra (exempelvis projektkoordinatorer respektive tekniska koordinatorer). I APEx fanns t.ex. en scientific coordinator som såg till att målen nåddes och att alla arbetade mot state of the art. Olika roller är viktigt att tänka på när man skriver en projektansökan. Sammanfattningsvis så kan man säga att olika typer av stöd behövs; dels stöd i form av exempelvis checklistor och handledningar i hur man ska göra, alltifrån projektledning till olika processer (metadatamappning m.m.), dels i form av stöd för teknisk implementering/förvaltning av olika verktyg som utvecklas inom ramen för olika EU-projekt. Från Digisams sida kan vi som ett första steg publicera en checklista som bygger på denna SWOT-analys. Vad gäller tekniska verktyg kan ett första steg vara att synliggöra på Digisams webbplats de verktyg som har utvecklats inom olika projekt, med öppen källkod, för att på så sätt förhoppningsvis skapa en dialog och samarbetsyta där flera institutioner som ser verktyg som de är intresserade av får möjligheter att samverka kring anpassning, utveckling och förvaltning av dessa verktyg. Sanja Halling tar, kopplat till denna diskussion, fram ett utkast på checklista för deltagande i EU-projekt. Förslagsvis kan denna delas upp i tre delar: Före, innan och efter projektet. 5. Checklista: Persistenta identifierare Sanja Halling visar ett utkast på en checklista som rör persistenta identifierare, och som ska kunna användas som ett stöddokument av t.ex. kulturarvsinstitutioner. Utkastet finns här: Sanja ber EU-nätverksgruppen att titta på checklistan samt efterlyser kommentarer på den. (SND lyfter också DOI (Digital Object Identifier). Med sådana garanterar man att det alltid sker en hänvisning någonstans. SND tittar på Handle men har ännu inte valt att använda det. DOI:er är propritetära och SND har rättigheter att dela ut dessa i Sverige).

2014-10-03. Tid: 2014-09-15, kl.13.00 16.00 Plats: Riksarkivet Sammanträdesrummet Seminarierummet. Deltagare:

2014-10-03. Tid: 2014-09-15, kl.13.00 16.00 Plats: Riksarkivet Sammanträdesrummet Seminarierummet. Deltagare: Digisam Datum 2014-10-03 Tid: 2014-09-15, kl.13.00 16.00 Plats: Riksarkivet Sammanträdesrummet Seminarierummet Nätverksgruppen kring EU-projekt som rör frågor om digitalisering, tillgängliggörande och

Läs mer

2014-01-28. Nätverksgruppen kring EU-projekt som rör frågor om digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial

2014-01-28. Nätverksgruppen kring EU-projekt som rör frågor om digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial Digisam Datum 2014-01-28 1 (5) Tid: 2014-01-28, kl.13.00 15.30 Plats: Krigsarkivet Sammanträdesrummet Stora Konferensrummet Nätverksgruppen kring EU-projekt som rör frågor om digitalisering, tillgängliggörande

Läs mer

2013-03-11. Tid: kl.13.00 15.30 Plats: Krigssarkivet Sammanträdesrummet Stora Konferensrummet

2013-03-11. Tid: kl.13.00 15.30 Plats: Krigssarkivet Sammanträdesrummet Stora Konferensrummet Digisam Datum 2013-03-11 1 (5) Tid: kl.13.00 15.30 Plats: Krigssarkivet Sammanträdesrummet Stora Konferensrummet Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör frågorna som gäller digitalisering, tillgängliggörande

Läs mer

Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör frågorna som gäller digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial

Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör frågorna som gäller digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör frågorna som gäller digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial Sanja Halling Digisam Samordningssekretariatet för digitalisering,

Läs mer

Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör digitaliseringsfrågorna

Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör digitaliseringsfrågorna Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör digitaliseringsfrågorna Rolf Källman @rolfkallman Sanja Halling @sanja_halling Riksarkivet, den 15 september 2014 Dagordning 1. Välkomna 2. Aktuellt från pågående

Läs mer

Checklista samlingssystem

Checklista samlingssystem Checklista samlingssystem I samlingssystem/samlingsdatabaser hanterar man digital information om de objekt som en kulturarvsinstitution förvaltar. Samlingssystem används främst för intern hantering av

Läs mer

Checklista: Beständiga identifierare

Checklista: Beständiga identifierare Checklista: Beständiga identifierare Beständiga identifierare (persistent identifiers/pid:ar) är unika kodsträngar 1 kopplade till olika poster. De är en förutsättning för att man ska kunna skapa länkar

Läs mer

Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör frågorna som gäller digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial

Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör frågorna som gäller digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör frågorna som gäller digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial Sanja Halling Digisam Samordningssekretariatet för digitalisering,

Läs mer

Vetenskapsrådets samordningsuppdrag om öppen tillgång till forskningsdata - datahanteringsplaner

Vetenskapsrådets samordningsuppdrag om öppen tillgång till forskningsdata - datahanteringsplaner Öppen tillgång till forskningsdata Vetenskapsrådets samordningsuppdrag om öppen tillgång till forskningsdata - datahanteringsplaner 2019-06-03 Sanja Halling SND-nätverksträff, Högskolan i Gävle Nationell

Läs mer

CESSDA-arbete i Sverige

CESSDA-arbete i Sverige Göteborgs universitet Karolinska institutet Lunds universitet Stockholms universitet Sveriges lantbruksuniversitet Umeå universitet Uppsala universitet CESSDA-arbete i Sverige Iris Alfredsson SND:s nätverksträff

Läs mer

Workshop om informationshantering och aggregering

Workshop om informationshantering och aggregering Digisam Datum 2013-04-05 1 (5) Workshop om informationshantering och aggregering Närvarande: Digisam: Rolf Källman Sanja Halling Martin Malmsten, KB Fredrik Ronquist, NRM Håkan Adenkrantz, KB Peder Andrén,

Läs mer

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg Digikult, Göteborg 2015-03-25 Digisam Johanna Berg Digisam ska Presentera allmänna råd för digitalisering och tillgängliggörande av samlingar och arkiv som ska främja prioriteringar inom digitaliseringsarbetet

Läs mer

Vad händer på SND. Arbetet framåt. Max Petzold

Vad händer på SND. Arbetet framåt. Max Petzold Vad händer på SND. Arbetet framåt. Max Petzold Härnäst 15/11 Diskussion med Melinda Gates om Open Data. 20/11 Förhandling med Vetenskapsrådet om villkoren för fortsatt finansiering. 24/11 Förhandling om

Läs mer

Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå - slutrapport Författare: projektledare Johan Eriksson

Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå - slutrapport Författare: projektledare Johan Eriksson Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå - slutrapport Författare: projektledare Johan Eriksson 1. Sammanfattning Projektet Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå pågick under perioden 20170418 20171213

Läs mer

EDLocal EDLocal tillgängliggör digitalt kulturarvsmaterial från lokala och regionala aktörer genom European Digital Library (EDL)

EDLocal EDLocal tillgängliggör digitalt kulturarvsmaterial från lokala och regionala aktörer genom European Digital Library (EDL) EDLocal EDLocal tillgängliggör digitalt kulturarvsmaterial från lokala och regionala aktörer genom European Digital Library (EDL) Kortfattad sammanfattning av EDLocal Under tre års projekttid siktar EDLocal

Läs mer

Johanna Berg från Digisam och Karin Nilsson från LSH hälsar alla välkomna till mötet.

Johanna Berg från Digisam och Karin Nilsson från LSH hälsar alla välkomna till mötet. Digisam Datum 2014-03-25 1 (8) Nätverksmöte 3 rörande myndighets-/institutionsvisa planer Livrustkammaren den 19 mars 2014 Minnesanteckningar Introduktion Johanna Berg från Digisam och Karin Nilsson från

Läs mer

Vision och strategisk inriktning för Swepub

Vision och strategisk inriktning för Swepub Vision och strategisk inriktning för Swepub Denna vision är framtagen för att lyfta Swepub som en del av forskningens infrastruktur. Visionen tydliggör vad Kungliga biblioteket (KB) tillsammans med lärosätena

Läs mer

Svensk Nationell Datatjänst

Svensk Nationell Datatjänst Göteborgs universitet Karolinska institutet Lunds universitet Stockholms universitet Sveriges lantbruksuniversitet Umeå universitet Uppsala universitet Svensk Nationell Datatjänst Polarforum 2018 Sara

Läs mer

Vad är Svensk nationell datatjänst och hur kan det bistå dig kring forskningsdata och datahantering?

Vad är Svensk nationell datatjänst och hur kan det bistå dig kring forskningsdata och datahantering? Vad är Svensk nationell datatjänst och hur kan det bistå dig kring forskningsdata och datahantering? Mälardalens högskola Biblioteketskurs för doktorander Mattias Persson, Svensk nationell datatjänst,

Läs mer

VÄLKOMNA! SND workshop 15 november

VÄLKOMNA! SND workshop 15 november VÄLKOMNA! SND workshop 15 november SND idag Uppdrag från Vetenskapsrådet sedan 2008, Göteborgs universitet är värduniversitet Forskningsinfrastruktur för forskningsdata en serviceorganisation för svensk

Läs mer

Digisams frågeschema för arbetet med myndighets/ institutionsvisa planer

Digisams frågeschema för arbetet med myndighets/ institutionsvisa planer Digisam Datum Dnr RA 06-2013/4851 2013-10-30 1 (9) Digisams frågeschema för arbetet med myndighets/ institutionsvisa planer 1. Myndighetens/institutionens namn: Riksutställningar 1.1. Hur ser myndighetens/institutionens

Läs mer

Ansökningsblankett för projekt inom Kulturarvslyftet

Ansökningsblankett för projekt inom Kulturarvslyftet Ansökningsblankett för projekt inom Kulturarvslyftet Anvisningar till ansökningsblanketten finns i Bilaga 1. Sökande/anordnare 1. Namn på anordnaren/arbetsgivaren 2. Anordnarens verksamhet inom kulturarvsområdet

Läs mer

Nordiska arkivdagar. Forskarnas röst och digitalt material

Nordiska arkivdagar. Forskarnas röst och digitalt material Nordiska arkivdagar Tavastehus 25.5.2012, Arkivchef Mikael Korhonen Forskarnas röst och digitalt material En utredning över behovet av och tillgången till minnesorganisationernas digitala material. Sammanställd

Läs mer

Spectrum möte 11-12.2.2013, Sturegatan 2a, Helsingfors. Varför har ert land valt att översätta en viss del av Spectrum?

Spectrum möte 11-12.2.2013, Sturegatan 2a, Helsingfors. Varför har ert land valt att översätta en viss del av Spectrum? Spectrum möte 11-12.2.2013, Sturegatan 2a, Helsingfors Allmänna tankar och diskussioner Varför har ert land valt att översätta en viss del av Spectrum? Finland Översätter Appendix 1 - Detta vad Finlands

Läs mer

SND Nätverksträff 1 juni Välkomna!

SND Nätverksträff 1 juni Välkomna! SND Nätverksträff 1 juni 2017 Välkomna! SND 2.0 Network Distributed domain expertice and local support Consortium: Göteborg University* Karolinska Institutet Lund University* Stockholm University* Swedish

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Minnesanteckningar Möte 2 Mötesdatum 2012-05-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl.

Läs mer

Den svenska statens arbete med att främja öppna data

Den svenska statens arbete med att främja öppna data Den svenska statens arbete med att främja öppna data - Vad ingår i Riksarkivets uppdrag? 2018-05-23 Vem är jag? Monika Jansson, utredare och arkivarie Har arbetat hos Riksarkivet i snart 2 år Har arbetat

Läs mer

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA)

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Framtid i Access Projektplan Fastställd av styrgruppen 2006-11-28 Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Bakgrund ABM-centrum är ett samarbetsprojekt mellan Kungl. biblioteket, Statens ljud-

Läs mer

Ulf Bodin NORDLOD

Ulf Bodin NORDLOD http://kulturnav.org Gemensam samnordisk hantering av länkad öppen terminologi för kultursektorn i praktiken NORDLOD 2014-10-24 Ulf Bodin ulf.bodin@kulturit.se +46 723 614 444 http://kulturnav.org - Skapa,

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering,

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, Minnesanteckningar Möte 3 Göran Konstenius Avdelningen för nationell samverkan 010 +46 10 709 32 00 goran.konstenius@kb.se Mötesdatum 2012-10-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-10-04

Läs mer

Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök

Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök Avtal/överenskommelse Datum 2012-10-** Dnr 159-1562-2012 Avdelning Informationsavdelningen Enhet Enheten för informationsutveckling Författare Johan Carlström Avtal/överenskommelse för leverans till K-

Läs mer

Digitalisering. enligt Kungliga biblioteket

Digitalisering. enligt Kungliga biblioteket Digitalisering enligt Kungliga biblioteket Kungliga biblioteket var en av de institutioner och myndigheter som i december 2009 fick i uppdrag av regeringen att ge ett underlag till en nationell strategi

Läs mer

Göteborgs universitetsbibliotek

Göteborgs universitetsbibliotek HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 Göteborgs universitetsbibliotek DATUM: 2018-10-26 BESLUTAD AV: Margareta Hemmed, överbibliotekarie KONTAKTPERSON: Håkan Carlsson,

Läs mer

SND-forum 14 nov Transfers of research data to National Archives and use of our data for research. Magnus Geber

SND-forum 14 nov Transfers of research data to National Archives and use of our data for research. Magnus Geber SND-forum 14 nov 2017 Transfers of research data to National Archives and use of our data for research Magnus Geber magnus.geber@riksarkivet.se Leveranser till RA Statliga allmänna handlingar som skall

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Riktlinjer och mål för digitaliseringsarbete

Riktlinjer och mål för digitaliseringsarbete Riktlinjer och mål för digitaliseringsarbete Inledning I december 2011 beslutade regeringen om en Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial

Läs mer

Öppna data och PSI. Sanja Halling Riksarkivet Arkivkonferensen

Öppna data och PSI. Sanja Halling Riksarkivet Arkivkonferensen Öppna data och PSI Sanja Halling Riksarkivet Arkivkonferensen 2017-10-10 Vad är öppna data? Öppna data är digital information som kan användas fritt utan avgifter eller att acceptera annat villkor än att

Läs mer

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Diarienr: Elisabeth Strandhagen Utgåva:7 Projektdirektiv SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Direktivet är en överenskommelse mellan projektägare/beställare SND 2.0-konsortiet genom Max

Läs mer

Statens historiska museers digitaliseringsstrategi

Statens historiska museers digitaliseringsstrategi Dnr. 131-1440-2015 Statens historiska museers digitaliseringsstrategi Föreliggande strategi gäller för Statens historiska museers (SHMM:s) arbete med att digitalisera, digitalt tillgängliggöra samt digitalt

Läs mer

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin.

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin. Samverkan och nätverk inom ABM-området Infrastruktur i samverkan 11 november 2008 Gunnar Sahlin Från separata arkiv, bibliotek och museer till ett samlat digitalt nätverk utan nationsgränser Biblioteksvärlden

Läs mer

Digitala utställningar vad innebär det?

Digitala utställningar vad innebär det? Digitala utställningar vad innebär det? Sanja Halling Digisam Samordningssekretariatet för digitalisering, digitalt bevarande och digitalt tillgängliggörande av kulturarvet Digikult, 2015-03-25 Digital

Läs mer

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling DAGORDNING Datum 2015-04-02 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-04-16 kl. 09.30 Plats: Kävlinge bibliotek, Kvarngatan 17, Kävlinge

Läs mer

Digisams frågeschema för arbetet med myndighets/ institutionsvisa planer

Digisams frågeschema för arbetet med myndighets/ institutionsvisa planer Digisam Datum Dnr RA 06-2013/4851 2013-10-30 1 (9) Digisams frågeschema för arbetet med myndighets/ institutionsvisa planer 1. Myndighetens/institutionens namn: Riksantikvarieämbetet 1.1. Hur ser myndighetens/institutionens

Läs mer

Digitaliseringsplan Stiftelsen Skansen

Digitaliseringsplan Stiftelsen Skansen Digitaliseringsplan Stiftelsen Skansen Innehåll Inledning och sammanfattning... 3 Sammanfattning... 3 Beskrivning av verksamhet... 4 Styra... 5 Producera... 7 Tillgängliggöra... 9 Bevara... 10 Digitaliseringsplan

Läs mer

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016 [DNR] 1 (av 6) Projektdirektiv Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: Peter Nilén Inkl 2 bilagor: Bilaga 1 Delprojekt Bilaga 2 SND projektplan Revisionsinformation Version Datum Kommentar [0.1-0.5]

Läs mer

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 SVID, Stiftelsen Svensk Industridesigns, remissyttrande angående Inordnande av Statens centrum för arkitektur och design i Moderna museet en kraftsamling

Läs mer

Öppen tillgång Nationella riktlinjer

Öppen tillgång Nationella riktlinjer Öppen tillgång Nationella riktlinjer FÖRSLAG TILL NATIONELLA RIKTLINJER FÖR ÖPPEN TILLGÅNG TILL VETENSKAPLIG INFORMATION VETENSKAPSRÅDETS RAPPORTER 2015 Juli 2012: rekommendation från EU-kommissionen till

Läs mer

http://kulturnav.org Gemensam samnordisk terminologihantering för kultursektorn DISKA-seminarium 2014-02-11

http://kulturnav.org Gemensam samnordisk terminologihantering för kultursektorn DISKA-seminarium 2014-02-11 http://kulturnav.org Gemensam samnordisk terminologihantering för kultursektorn DISKA-seminarium 2014-02-11 Företaget ägs av Norsk Folkemuseum (50%) och Lillehammer museum (50%). Drivs tillsammans med

Läs mer

Öppen tillgång till forskningsdata Forskarsamhället i förändring

Öppen tillgång till forskningsdata Forskarsamhället i förändring Öppen tillgång till forskningsdata Forskarsamhället i förändring Elisabeth Strandhagen, bitr föreståndare, Svensk nationell datatjänst Göteborgs universitet - Karolinska institutet - Lunds universitet

Läs mer

Forskningsdata vid Stockholms universitet ursäkta röran, vi bygger om våra tjänster

Forskningsdata vid Stockholms universitet ursäkta röran, vi bygger om våra tjänster Forskningsdata vid Stockholms universitet ursäkta röran, vi bygger om våra tjänster Sabina Anderberg Projektledare för forskningsdataprojektet Verksamhetsutvecklare, Stockholms universitetsbibliotek UiT,

Läs mer

EuropeanaLocal. Project management board. Möte i Prag den 7 december 2010

EuropeanaLocal. Project management board. Möte i Prag den 7 december 2010 EuropeanaLocal Project management board Möte i Prag den 7 december 2010 Den 7 december var Christian och jag representanter för EL Sverige vid PBM mötet för EL. ABM Resurs har en plats i styrgruppen och

Läs mer

Uppdrag och inbjudan att bidra till en nationell strategi för digitalisering, elektronisk tillgång och digitalt bevarande.

Uppdrag och inbjudan att bidra till en nationell strategi för digitalisering, elektronisk tillgång och digitalt bevarande. Regeringsbeslut 12 2009-11-26 Ku2009/2152/KT Kulturdepartementet Enligt bilaga 1 och 2 Uppdrag och inbjudan att bidra till en nationell strategi för digitalisering, elektronisk tillgång och digitalt bevarande

Läs mer

http://kulturnav.org Digikult 2014 Gemensam samnordisk auktoritets-hantering för kultursektorn Ulf Bodin 2014-03-26

http://kulturnav.org Digikult 2014 Gemensam samnordisk auktoritets-hantering för kultursektorn Ulf Bodin 2014-03-26 http://kulturnav.org Gemensam samnordisk auktoritets-hantering för kultursektorn Digikult 2014 Ulf Bodin 2014-03-26 Ulf Bodin ulf.bodin@kulturit.se +46 723 614 444 - Digitala kulturavskoncept i praktiken

Läs mer

ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA

ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA Vetenskapsrådets samordningsuppdrag Sofie Björling Chef för avdelningen för forskningsinfrastruktur Uppsala U-CARE 2017-12-11 Förslag till nationella riktlinjer för öppen

Läs mer

Digisams förslag till principer för verksamhet som omfattas av regeringens digitaliseringsstrategi , kulturarv

Digisams förslag till principer för verksamhet som omfattas av regeringens digitaliseringsstrategi , kulturarv Digisam Datum 2014-02-14 1 (8) Digisams förslag till principer för verksamhet som omfattas av regeringens digitaliseringsstrategi 2011-15, Digit@lt kulturarv Förslaget utgår från TOGAFs modell för arkitekturprinciper.

Läs mer

Myndigheter/institutioner lämnar enligt uppdrag sina planer till Regeringen

Myndigheter/institutioner lämnar enligt uppdrag sina planer till Regeringen Digisam Datum 2013-10-30 1 (5) Nätverksmöte 1 rörande myndighets/institutionsvisa planer Medelhavsmuseet den 22 oktober 2013 Minnesanteckningar I onsdags, den 22 oktober, höll Digisam det första av tre

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

DiVA systemägarmöte. Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013

DiVA systemägarmöte. Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013 DiVA systemägarmöte Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013 Dagordning 10.30-11.00: Kaffe finns i Linnérummet 11.00-11.15: Mötet börjar, inledning Lars 11.15-12.30: Utveckling i DiVA

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004

Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004 Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004 Närvarande: Christian Bajomi, Länsmuseet Västernorrland Olle Burlin, Länsmuseet Västernorrland Märta Molin, ABM

Läs mer

Svensk nationell datatjänst, SND BAS Online

Svensk nationell datatjänst, SND BAS Online Pass 4: Metadatastandarder Mer om metadatastandarder Välkommen till presentation 3 i pass 4. Den här presentationen handlar om några olika teman som har att göra med metadatastandarder. Jag kommer att

Läs mer

BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR FAIR. Vetenskapsrådets uppdrag

BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR FAIR. Vetenskapsrådets uppdrag BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR FAIR Vetenskapsrådets uppdrag Karl Gertow/Magnus Eriksson/Sanja Halling Avdelningen för forskningsinfrastruktur SND Nätverksträff, Göteborg, 8 oktober 2018 Samordningsuppdraget

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ulf Malmqvist Läkare 046-17 33 33 Ulf.Malmqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2019-01-08 Dnr 1802292 1 (5) Remiss. Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser tillstyrker

Läs mer

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Datahanteringsplaner Ämnet för den här presentationen är datahanteringsplaner, ett praktiskt verktyg för att få kontroll över sin datahantering och se till

Läs mer

Utveckling och implementering av tjänster och stöd för forskningsdata - ett universitetsövergripande arbete

Utveckling och implementering av tjänster och stöd för forskningsdata - ett universitetsövergripande arbete Utveckling och implementering av tjänster och stöd för forskningsdata - ett universitetsövergripande arbete Sabina Anderberg, Verksamhetsutvecklare, Stockholms universitetsbibliotek Margareta Ödmark, IT-arkivarie,

Läs mer

det korta svaret Swe-Clarin är den svenska delen av den europeiska forskningsinfrastrukturen CLARIN ERIC

det korta svaret Swe-Clarin är den svenska delen av den europeiska forskningsinfrastrukturen CLARIN ERIC Vad är Swe-Clarin? det korta svaret Swe-Clarin är den svenska delen av den europeiska forskningsinfrastrukturen CLARIN ERIC CLARIN European Research Infrastructure Consortium CLARIN-ERIC

Läs mer

Svensk nationell datatjänst, SND BAS Online

Svensk nationell datatjänst, SND BAS Online Pass 3: Metadata Vad är metadata? I den här presentationen kommer jag ge en introduktion till metadata och forskningsdata på ett principiellt plan. Vi kommer bland annat titta lite närmare på vad metadata

Läs mer

Sunet distribuerad lagring Förstudierapport

Sunet distribuerad lagring Förstudierapport Sunet distribuerad lagring Förstudierapport Inledning/Bakgrund Under 2016 genomförde Sunet tillsammans med ett antal av de större nationella och internationella infrastrukturerna (SND, SNIC, SciLifeLab,

Läs mer

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020)

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) BESLUT 1 2014-03-27 STYR 2014/203 Rektor Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) Bakgrund Denna handläggningsordning

Läs mer

Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata. VR:s registerforskningsuppdrag

Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata. VR:s registerforskningsuppdrag 1 Ny hantering fr.o.m. 2015 inklusive utlysning 2015 Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata VR:s registerforskningsuppdrag SND workshop 11 november 2015

Läs mer

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: 2014-11-11 Tid: Tisdagen den 11 november 2014, kl. 13.00-16.00 Plats: Närvarande: Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla Peter Heie,

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 15 september 2016, kl Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 15 september 2016, kl Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 15 september 2016, kl 14.00-16.00 Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Vid protokollet Mia Eriksson Justerat den: 20 september 2016 Bengt Storbacka Ordförande

Läs mer

Hosting, drift, administration och tillgänglighet under projekttiden

Hosting, drift, administration och tillgänglighet under projekttiden Version 2017-09-08 BUILD UP Skills SWEBUILD Agreement number IEE/13/BWI/708/SI2.680176 Författarna har ensamma ansvaret för innehållet i detta dokument. Det företräder inte nödvändigtvis Europeiska gemenskapens

Läs mer

Projektkunskap ledning och process

Projektkunskap ledning och process Projektkunskap ledning och process Athena & Atlas Universitets- och högskolerådet UHR Stockholm 31 januari 2013 Christel Bäckström, GR Utbildning Internationalisering som utvecklingskraft Internationalisering

Läs mer

VÅGEN AV DIGITALISERING

VÅGEN AV DIGITALISERING VÅGEN AV DIGITALISERING innebär enorma förändringar för organisationer idag och i framtiden. Inte minst på grund av det explosionsartade användandet av molntjänster. Visste du att en genomsnittlig organisation

Läs mer

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Checklista för datahanteringsplaner Att utveckla en datahanteringsplan för ett projekt är inte alltid en enkel uppgift. Det finns många detaljer som man åtminstone

Läs mer

Information om dataskyddsförordningen

Information om dataskyddsförordningen Information om dataskyddsförordningen 2018-04-12 Agenda Kort om dataskyddsförordningen (GDPR) Info om centralt GDPR-projekt Övriga frågor Bakgrund Dataskyddsförordningen (GDPR) ersätter personuppgiftslagen

Läs mer

KB, E-boken och den egna digitaliseringen.

KB, E-boken och den egna digitaliseringen. KB, E-boken och den egna digitaliseringen. E-boken en gräddtårta för biblioteken? Örebro 2013-09-04 Göran Konstenius Verksamhetsutredare Kungliga biblioteket Föredragets upplägg Från ABM-centrum till Digisam

Läs mer

Interreg III B Nordsjön, insatsområde 1, åtgärd 1:2 Utveckla och främja komplementaritet, samarbete och nätverk mellan städer Projekttid 2004-01-01

Interreg III B Nordsjön, insatsområde 1, åtgärd 1:2 Utveckla och främja komplementaritet, samarbete och nätverk mellan städer Projekttid 2004-01-01 Interreg III B Nordsjön, insatsområde 1, åtgärd 1:2 Utveckla och främja komplementaritet, samarbete och nätverk mellan städer Projekttid 2004-01-01 2007-06-30 Total budget 6,2 miljoner euro, EU-stödet

Läs mer

Metoder: Centrumbildningar, open science, involvera parter i processen

Metoder: Centrumbildningar, open science, involvera parter i processen Hur få till samverkan för hållbar utveckling Metoder: Centrumbildningar, open science, involvera parter i processen Se utbildning som samverkan. Studenter är impact!! Hinder/ möjligheter: Svårigheter att

Läs mer

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Centrala områden inom datahantering I den här presentationen ska jag ta upp tre huvudsakliga områden inom datahantering och några centrala delar av dessa.

Läs mer

PEPESEC. Partnership Energy Planning as a tool for realising European Sustainable Energy Communities. Projektperiod: januari 2008 juni 2010

PEPESEC. Partnership Energy Planning as a tool for realising European Sustainable Energy Communities. Projektperiod: januari 2008 juni 2010 PEPESEC Partnership Energy Planning as a tool for realising European Sustainable Energy Communities Projektperiod: januari 2008 juni 2010 Projektpartners Manchester (GB) lead partner Greater Manchester

Läs mer

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv The Capital of Scandinavia Begrepp Gallring Sekretess PUL Diarie-dossiéeplan /registreringsplan Diarium (NO

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata

Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata 25 Oktober 2012, Open Access Week, Stockholm Anna Wetterbom, PhD Forskningssekreterare, e-vetenskap Enheten för Infrastruktur Anna.wetterbom@vr.se Vanliga frågor

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Öppna data. erik. Bild 1

Öppna data. erik. Bild 1 Öppna data erik Bild 1 Transparens, insyn Råmaterial för innovation Demokrati Plattform för aktörer Vad är öppna data bra för? Bild 2 Värdet av data uppstår först vid användning ÖPPNA data, inte öppna

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Ett svenskt digitalt tidskriftsarkiv en förstudie kring de upphovsrättsliga frågorna

Ett svenskt digitalt tidskriftsarkiv en förstudie kring de upphovsrättsliga frågorna Ett svenskt digitalt sarkiv en förstudie kring de upphovsrättsliga frågorna Wilhelm Widmark Stockholms universitetsbibliotek December 2003 Internationellt har det skapats ett antal digitala sarkiv där

Läs mer

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Slutrapport Foto: Peter Jonasson Mars 2017 Sida 1 av 12 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och ramar... 4 3. Styrgrupp... 4 4. Projektgrupp...

Läs mer

MONA Referensgruppsmöte

MONA Referensgruppsmöte Datum Beteckning 2017-11-13 Dnr U-2017/0385 1 (7) Ert datum Er beteckning MONA-supporten Susanne Dahllöf MONA Referensgruppsmöte 2017-11-13 Närvarande: Erik Bihagen, Stockholms universitet Susanna Bylin,

Läs mer

Uppfödarutbildningen på distans stfb Organisation

Uppfödarutbildningen på distans stfb Organisation Uppfödarutbildningen på distans stfb Organisation Studiefrämjandet Småland-Gotland Projektledare Jennie Krafft e-postadress jennie.krafft@studieframjandet.se Tel 036-440 1210, 0708-162599 Syfte och deltagare

Läs mer

Moment Tidpunkt Ansvarig Verktyg Kommentar Projektdokumentation: - Förstudierapport. Före Finsams styrelse

Moment Tidpunkt Ansvarig Verktyg Kommentar Projektdokumentation: - Förstudierapport. Före Finsams styrelse Projektdokumentation: - Förstudierapport Mall för förstudie - Ansökan Mall projektansökan - Projektplan - Minnesanteckningar som tillför sakuppgifter - Övrig dokumentation av tillfällig eller ringa betydelse

Läs mer

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020 Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 00 Samtliga projektansökningar genomgår under bedömningen fyra steg: 1. Basvillkor måste uppfyllas för att projektet ska gå vidare i ansökningsprocessen. Om projektansökan

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet DIGITAL 2015-16 Förstudieansökan Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet 1. Bakgrund Den här ansökan har sin bakgrund i Länsbiblioteket i Västerbottens ständiga strävan att

Läs mer

Torsdag 15 december 2016, kl i Allians, Samverkanshuset, plan 7

Torsdag 15 december 2016, kl i Allians, Samverkanshuset, plan 7 Minnesanteckningar Forskningsstrategiska rådets möte, Torsdag 15 december 2016, kl 1300-1500 i Allians, Samverkanshuset, plan 7 Dagordning 1. Forskningsinfrastruktur (befintlig infrastruktur vid UmU samt

Läs mer