Rå-anteckningar från dialogmöte om trängselskatt i Backa den 27 maj 2015.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rå-anteckningar från dialogmöte om trängselskatt i Backa den 27 maj 2015."

Transkript

1 Rå-anteckningar från dialogmöte om trängselskatt i Backa den 27 maj Upprättad av Per Bergström Jonsson, Anteckningen är utan bearbetning och därför kan det förekomma både upprepningar och otydligheter i syftningar. Trafikkontoret kommer att bearbeta materialet. Anteckningarna är förda på plats vid samtalsborden av de neutrala samtalsledarna, och renskrivna dagen eller dagarna efter. Struktur och detaljeringsgrad varierar. Detta material kan ej betraktas som trafikkontorets synpunkter eller ställningstaganden. Mötet hölls i lokalen Selma Center vid Selma Lagerlöfs Torg i Backa den 27 maj kl Ungefär 200 personer deltog. Flera besökare påpekade att det inte funnits tillräckligt med information och det uttrycktes en oro kring att folk nog inte visste om att det hände samt att det var med för kort varsel. Till en början var upplägget för vad som hände inne i lokalen lite förvirrat, men efterhand hittade vi en bättre process för att lyckas både informera, samtala och svara på frågor.

2 Anteckningar från samtalsledare 1 Varför diskrimineras Hisingen? Varför finns det inga stationer i södra Göteborg? Varför tjatar vi om Backa i denna fråga, varför tar vi inte ETT grepp i hela staden? Det är en fråga om rättvisa och att delar av staden (backa) blir diskriminerade. Vi är från Tuve och vi tycker att både H och G är dåliga för oss. Ingen trängselskatt alls på Hisingen, det ska bara vara när vi lämnar ön. Smeta ut kostnaden för västsvenska paketet på hela staden, för det är detta projekt som vi förväntas betala med trängselskatten. Kontrollen vid Älvsborgsbron är också fel. OM vi säger härifrån att G blir bra så FÅR INTE regeringen ändra sig igen. Det är mina premisser här. Kalla det vägskatt istället för trängselskatt. Om det heter trängselskatt ska det vara konsekvent i hela staden där det finns trängsel. Om vi ska ha dialog om denna fråga så får ni inte spela ut olika grupper mot varandra, exempelvis vi från backa och andra från Tuve. Det vore in schysst. Ni ska lyssna på oss alla. Det är viktigt att det är rättvist över HELA Göteborg. För att jag ska gå med på alternativ G så måste det finnas en garanti på att kontrollstationerna INTE görs om till betalstationer i ett senare skede. Jag och flera andra litar inte på detta annars och då skulle jag inte stötta alternativ G. Lika inför lagen, vad är det? Vi är inte lika inför lagen nu när vi bara är Backabor som betalar trängselskatt. Vi vill ha H som vi Bestämt!!!! Denna nya process kostar bara mer pengar. Jag tycker att Göteborgs stad som part i detta måste vara bestämda i frågan och säga tydligt till finansdepartementet att Vi står för alternativ H. Det är deras uppgift att prata för sina invånare nu när vi faktiskt bestämt oss för ett alternativ. Ta hit finansdepartementet, de förstår inte. De behöver komma hit och träffa oss. Detta får inte ta mer tid än det redan gjort. Ta ett beslut NU. Denna process går för långsamt och nu när alternativ G kommer in i bilden tar det bara ännu mera tid. Det fanns ett LÖFTE om att det skulle ske vid årsskiftet. Jag är rädd för att G alternativet skulle ta väldigt lång tid och det vore mycket olyckligt. Hela denna fråga tar på tok för lång tid, en sådan här liten skitsak måste Göteborgs stad kunna lösa snabbare. Se problemet och AGERA. Detta handlar i grunden om RESPEKT, detta samtal är meningslöst. Vi har ju redan röstat i frågan i september 2014, i folkomröstningen. OM ni vill visa att ni VERKLIGEN bryr er så behöver ni bara följa det beslutet. Detta samtal idag är att skratta oss i ansiktet. Varför finns det inga kontroller i väster? Det är djupt orättvist. Detta är ett svepskäl, ni beskattar bara oss på Hisingen. Hur lång tid ska förändringen ta? Detta var sagt att ske i januari, nu är vi snart i juni och det har fortfarande inte hänt något. Det var för lång tid. Varför kan inte Göteborgs stad ha beslutsmakt över dessa frågor? Det borde de ha. Stockholm vet ju inte hur läget är här. G alternativet känns rättvist för oss, vi gillar det.

3 G alternativet var ett vettigt och ännu mer rättvist alternativ eftersom det innefattar flera människor. Exempelvis de som kommer och vill hälsa på oss norrifrån. Varför finns det inga stationer på Långedragsvägen och upp mot Frölunda torg? Politiker ska inte lägga sig i våra privatliv på det sätt som trängselskatten gjort här i Backa. Det kommer för nära när det bestämmer vart de tycker att vi borde åka o handla våran mat etc. Vi litar inte på politikerna och denna process skapar ännu mera av det förakt jag känner. Detta har tagit ALLDELES för lång tid, det gör oss frustrerade. Folkomröstningen ska gälla, punkt! Centrala Göteborg är på andra sidan älven, vi i Backa är inte del av det och därför ska vi inte betala trängselskatten. Jag är emot västlänken också, därför vill jag heller inte vara med och betala den. Det är tråkigt att vi ska bli instängda Jag är också helt emot västlänken Vi vill ha det vi har betalat i trängselskatt utbetalat till oss när hela denna process är över. Vi ska kunna dra av detta på skatten. Det ska betalas ut retroaktivt till alla Backabor för åren 2014, 2015, För mig handlar motståndet om vart pengarna ska till. Jag kan betala men jag vill inte ha västlänken, då blir allt fel för mig. Det är ett intrång i mitt liv, det är inte okej detta. Jag känner mig inlåst. Kostnadsberäkningen för alternativ G är underskattade. Driftskostnaderna och hur mycket datorkraft som behövs för att hantera detta tror inte jag de har räknat på. Dessa pengar kommer ju gräva ur budgeten för trängselskatten o ge mindre till västlänken. Detta med trängselskatten i Backa är en ren klassfråga. Annars borde det finnas lika många stationer söder om staden Detta är storstadsfasoner, att de kommer nu och ska peta på alternativet som vi bestämde oss för. Vi har ju redan sagt vårt. Detta är Stockholms maktfullkomlighet plus att Anna Johansson sitter där uppe nu. Det är fel från början, det skulle byggts en ringled från början. Det finns inga andra europeiska storstäder där man får åka rakt igenom staden på detta vis. Vi borde byggt en ringled för 30 år sedan, då hade allt detta inte hänt. Dålig planering i grunden.

4 Anteckningar från samtalsledare 2 Många uttrycker en frustration över att man hävdar att alternativ H inte är lika för lagen eftersom om det hade varit rättvist hade vi aldrig stått här idag. Ni har gjort fel, dessutom erkänt det genom alla dessa processer, så ställ till rätta det ni gjort fel! Flera pratar om att de vant sig vid alternativ H och att allt rivs upp nu igen. Många känner att det är svårt att förstå förslag G. Hur skall man kunna hålla reda på vad som är vad och vilka stationer man kört igenom på vilka tider osv. Det är många som fortsätter att uttrycka en frustration över hur jobbigt det är att bo i Backa idag och hur mycket trafiken ökat inne i området. Många tycker att det är alldeles för dyrt med alternativ G och ser därför att det inte finns anledning att gå ifrån alternativ H. Flera är mycket frustrerade över att processen är för långsam. Dom lovade oss en förändring redan vid årsskiftet! Flera pratar också om att de som har mandat att bestämma inte har kunskapen därför att de inte bor i området. Låt dem (beslutsfattare) flytta hit i några månader så skall ni se att det kommer att hända saker! Allt detta har skapat misstro till politiken! och missnöjet växer ju mer tiden går. Ett par personer pratar om detta möte och att det varit för dålig information med för kort varsel och en person uttrycker irritation kring att även detta möte kostar pengar. Alt G som innebär fler kameror kommer att göra människor ännu mera irriterade var det någon som sa. Det var också någon som hade hängt upp sig på halvtimmen och inte förstod den biten av alt G och var irriterad över att "skall jag behöva sätta klockan då, det känns ju vansinnigt". En annan person pratade om att det nog kommer att skapas irritationer för att folk kommer att hävda att de väntat en halvtimme innan de kört igenom båda och så kommer kamerorna hävda något annat. Det kommer att krävas noggrann kalibrering osv. och vara komplicerat rent tekniskt var det någon som oroade sig över. En person var mycket sa mycket upprört att "folk kommer ju att snedtända om de väljer alt G och vem kommer att tjäna på det?" Alt H är det minst dåliga. Två personer pratade om att alt G var bra för då kunde släkt som bodde norröver komma och hälsa på utan att betala. Någon påpekade att det var bra med ett sådant här möte för att hon kände sig som en bra medmänniska när hon fick komma och yttra sig. "Ta bort hela trängselskattesystemet och börja om från början!" var det någon som sa. Någon tyckte att om vi får undantagstillstånd i Backa så kommer det att medföra att andra vill ha undantagstillstånd på andra platser och att detta inte var praktiskt genomförbart. Samma person uttryckte också att han inte litade på alt G då politikerna lovat saker innan som de inte har hållit. Kanske finns risken att kamerorna ändå kommer att ingå i det befintliga systemet och att man då kommer att registreras även när man åker till Backaplan.

5 Personen pratade också om den dyra och svåra administrationen kring alt G. Det blir dyrare administrativt än vad det är idag. Bygg istället om infrastrukturen! Trängselskattesystemet fallerar till slut när alla vill ha undantag. Ett par stycken uttryckte oro kring att de aldrig kanske skulle få uppleva lättnaden. De tyckte att man skulle ta alt H så länge då alt G skulle ta för lång tid så att de skulle få ta del av lättnaden och när alla vägar och Marieholmstunneln är klar så kan man ta alt G.

6 Anteckningar från samtalsledare 3 Om sakfrågan: Alt G eller H? Flera saker talar emot G-alternativet: Stor risk att de som jobbar på Volvo och kommer från Stenungsund, Stora Höga, Kungälv då kör Skälltorpsvägen som smitväg. Det skulle innebära 1) orättvisa, då de också borde betala trängselskatt; 2) att blir trångt för oss Backabor att kunna komma ut på vägen, att kollektivtrafikens bussar drabbas av förseningar, att det blir ökade problem med mycket avgaser. För att slippa dessa problem behöver ytterligare en betalstation sättas upp, innan rondellen på Skälltorpsvägen. Men då skulle Tuveborna orättvist tvingas betala om de åker till Backaplan och då tror jag det blir för dyrt, och jag är rädd att hela Backa-undantaget skulle försvinna. G är sämre än H för Backaborna. G skapar barriärer går inte nå både Backaplan och Bäckebol inom en halvtimme. Det är omöjligt att ta ställning till G, för vi vet inte exakt var kontrollstationerna kommer vara placerade, och vi vet inte om det kommer vara 4 eller 5 kontrollstationer. Kan skapa inlåsningseffekter beroende på var de placeras. För Backaborna vore H bäst kostar minst pengar. Men jag tycker egentligen att H2 var mer rättvist för Backaborna. Men det viktigaste är att ett av alternativen G eller H tas snabbt. Jag tycker att alt. H är bäst. Kommer gå snabbt att genomföra. Risk att alt. G kommer ta tid att genomföra kan dra ut på tiden flera år. Jag vill se kalkyler på varför driftskostnaden för H-alternativet gått upp från 750 tusen kr till fem miljoner. Som boende i H-området tycker jag att H-alternativet är bäst. Då blir det bara vi som bor här som kan röra oss i området avgiftsfritt. G-alternativet ger via smitvägar fler skäl att röra sig i Backaområdet utan att ha något ärende hit. Man åker inte hit och handlar. Det finns ingen anledning att åka hit om man inte känner någon. (Hade man haft IKEA, Biltema e.d. hade det varit annorlunda är en magnet. Men man kommer inte hit utifrån för Hemköp.) Bara vi som bor i H-området eller ska hälsa på någon har skäl att röra sig i Backaområdet. Blir det G tror jag att många kommer hitta smitvägar, vilket gör att trafiken kommer att öka ännu mer. Redan nu är det många som kör på Litteraturgatan i rusningstrafik. Bussen har svårt att komma ut. Borde finnas trafikljus (redan nu) på Litteraturgatan så att bussen kan komma ut. Vid alt. G kan fler bilar köra in i området. Vad är vitsen med det? Vid alt. G är jag rädd att fler bilar kör in i området även utländska lastbilar med lägre miljökrav och lägre säkerhet (t.ex. ang. bromsar) än svenska lastbilar. G-alternativets argument likhet inför lagen haltar. Varför ska då Örgryteborna, Guldhedsborna mfl betala? Vore bättre att lägga det på vanliga skatten det vore lika. I promemorian finns en underton av Skatt ska inte utgå från var man bor. Men massor av skatter utgår från var man bor. Varför har man invändningar i just detta fall? Jag tycker att alt. H ska gälla, när man nu enats bakom det. Jag är besviken att man beslutat sig för att dra det en vända till nu - risk att det fortsätter under lång tid. Jag är besviken på Anna Johansson, även om det är Transportstyrelsen och Skatteverket som haft invändningarna. Alla de kan nog påverka varandra, och politikerna är de som bestämmer. De

7 är de folkvaldas röst och ska inte låta myndigheterna bestämma. Jag är besviken i ljuset av att man redan satt datumet 1 jan -15, som beslutet skulle gälla från. Men sedan får man besked att myndigheter haft invändningar. Det är som att hålla upp godis inför barn KF:s förslag var noga genomarbetat. Varför böjer sig regeringen när 25 av 27 remissinstanser inte har något att invända? Det fanns ett förslag Göteborgarna var nöjda med. Stå upp för det! Övrigt om trängselskatten/betalstationerna Önskar att betalstation 22 helt tas bort eller flyttas bort mot t.ex. moskén för då kan stationerna tas bort för inget Backaproblem finns kvar längre då. Alla är överens om att nuvarande lösning är orättvis och fel, till Backabornas nackdel. När den nya rättvisare lösningen börjar gälla måste Backaborna retroaktivt få tillbaka den skatt man betalat felaktigt sedan trängselskattens införande. Om betalstationerna hade suttit bara på väg in i centrum skulle vi ha accepterat det. Politikerna lovade inför valet i höstas: Rösta på S så tar vi Backaundantaget. Efter valet förhalar de detta Magdalena Andersson, Stefan Löfvén Skatt är det väl enbart svenskar som betalar; avgifter gäller väl alla även utländska fordon? Kan man ändra namnet/kategorin till trängselavgift istället för trängselskatt, så att även utländska fordon får betala? (Det borde väl gå att lösa bland EU:s länder alla har väl fordonsregister?) Kalla det bompeng istället för trängselskatt. Då fick alla även utländska fordon betala. (Funkar i Norge, Australien. Kör man genom bom där får man räkning till Sverige). Det är inte konkurrens på lika villkor att utländska fordon slipper betala. Trängselskatten kan göra att fler utländska åkare anlitas på bekostnad av svenska. Man är sur på trängselskatten, av princip, så då använder man smitvägarna. (Även om det kostar mer i bränsle). Avgiften är ett annat skäl till att ta smitvägar. Det skapar köer. Senast vi var här blev vi lovade att detta skulle klubbas snabbt. (Alla politiska partier var eniga i Gbg fick vi höra). Nu ser det ut som om det dröjer även 2016 innan vi blir befriade. Jag använder sällan kraftuttryck, men nu vill jag använda ett: horribelt! Jag tycker det är horribelt att man placerat betalstationerna så orättvist. Jag åstadkommer inte trängsel om jag kör till Kungälv etc. Övrigt om samhällets utveckling, kopplat till trängselskatten Jag känner misstro gentemot politiker i både Göteborg, Ale och hela Sverige. Jag tänker att SD vinner röster när politikerna beter sig som de gör. (Berättar om helt annan situation, kopplat till Ale kommun, som bidrar till misstron). Jag pratar inte för mig själv jag har råd att betala utan för andra Backabor som inte har råd och som då blir arga och hittar på djävulskap. Skjutningar och att man slår sönder busskurar hänger samman med detta. Rent psykologiskt har dessa saker med varandra att göra, för man mår mentalt dåligt. Det hänger också ihop med bostadsbrist och trångboddhet.

8 Jag är rädd att de undantag de godkänner nu (och hittills) kommer de framöver ta bort. Trängselskatten är en ny skattebas som vi aldrig kommer komma ur när man väl infört den. När man behöver ha in mer skattepengar kommer man framöver börja ta ut mer via trängselskatt. Det är mest synd om ensamstående föräldrar måste betala mycket, med liten ekonomi. Vore rättvist att betala det istället via kommunalskatt. Bilister betalar redan mycket. Ökad bränsleskatt. Detta är kattens lek med råttan. Här tar man upp och ber oss ha åsikter om något vi inte kan eller får påverka alls. Hittills har de inte visat att vi kan påverka något. Det är litegrann härskarfolkets metod att ställa folket mot varandra. Det är manipulativt beräknat att få oss att komma och prata om frågor som inte är de viktiga. De viktiga frågorna vore istället skola, sjukvården, välfärden (istället för kostbar tunnel i lera). Det är beklämmande att se även de som kommer hit och ställer upp på en seriös debatt. Vi luras in i att tro att vi kan påverka när vi ändå inte kan. Det är skendemokrati och arrogans. Oförskämt att detta möte inte är annonserat. Inte ens en skylt i dörren. Jag klev in av erfarenhet vet att här pågår något. Dessa frågor är kopplade till att folk känner uppgivenhet. Och då känner man De struntar i mig, då struntar jag i dem. Det känns som om jag inte hunnit med att ge uttryck för mer än hälften av den kritik jag skulle vilja ge. Jag håller med vi lever i en skendemokrati! Övrigt Uppdatera så mycket som möjlighet på hemsidan så att man kan följ vad som händer. Gärna möjlighet att få ett nyhetsbrev med besked om när ny information publicerats. Jag vill gärna ha svar, via webb-platsen. Lägg det gärna som fråga och svar i en FAQ e.d.

9 Anteckningar från samtalsledare 4 Alternativ G är bäst. Då kan jag röra mig fritt som jag vill. Vill jag in till centrum så tar jag bilen och parkerar på Backaplan och sedan buss in till centrum. Bättre parkering där. Jag känner mig instängd. Vi har ju röstat, varför inte bara ta bort det? Ska jag välja på två dåliga alternativ så väljer jag G. G är den smartaste lösningen på två dåliga alternativ Alternativ H. Det andra alternativet är för krångligt. Åker du på leden, genomfart, så ska du inte betala. In i centrum är det okej med trängselskatt men inte att köra igenom staden. Titta på köerna på morgonen, har inte hänt så mycket. Inget emot trängselskatt sig. Ska vi välja på pest eller kolera så väljer vi H. I väst behöver man inte betala för att handla. Ta bort station helt. Går det inte att införa pensionärsrabatt? Orättvist med den här tarmen. Varför inte ha en åt söder och väster också? G är egentligen det bästa alternativet men eftersom det kommer att ta lång tid och kostar mycket så är H bäst. Åker man bort från staden är det inte bra att man behöver betala. Flyttade hit för att slippa trängselskatten. G är bäst. Det är diskriminering, som en Berlinmur. Lidingö har ju undantag, varför kan inte då ha det? H är mer logisk.

10 Foto på vägganteckningar så som det såg ut direkt efter stängningstiden kl 19.00

11

12

13

14

15

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Föräldrar borde förstå att man inte kan diskutera när

Läs mer

Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa

Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa Hur boende i Backa, Brunnsbo, Skälltorp och Skogome påverkas Tillgänglighet med bil till arbete, handel och fritid. Hur boende i Tuve,

Läs mer

Information om trängselskatten. räknautträngselskatten.se

Information om trängselskatten. räknautträngselskatten.se Information om trängselskatten 1 Fridkullagatan 2 Gibraltargatan 3 Doktor Allards gata 4 Ehrenströmsgatan 5 Dag Hammarskjöldsleden 6 Margaretebergsgatan 7 Fjällgatan/Ljungmansgatan 8 Stigbergsliden 9 E45

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

BÄCKEBOLS HANDELS- OMRÅDE

BÄCKEBOLS HANDELS- OMRÅDE Alternativ A En fortsättning med en oförändrad trängselskatt i Backa Alternativ A är den lösning som gäller idag och som är jämförelsematerial för de alternativ som presenteras på följande sidor. BÄCKEBOLS

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

I Backa beskattas enbart genomfartstrafik

I Backa beskattas enbart genomfartstrafik Alternativ G I Backa beskattas enbart genomfartstrafik Anta att vi målar betalstationerna 17 21 blåa och dessutom tillför nya betalstationer väster om Backa och målar dessa gröna. Enbart resor som passerar

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Den framtida konsumentpolitiken

Den framtida konsumentpolitiken Ds 2004/05:51 Den framtida konsumentpolitiken - Ett underlag till en ny konsumentpolitisk strategi 2006 LÄTTLÄST Jordbruksdepartementet Regeringens nya konsumentpolitik...3 Detta vill regeringen med konsumentpolitiken...4

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba Lektion 2 Att göra en stretch eller fördelen med att se sig själv som en amöba Utdrag ur Utrustad Johan Reftel, Kristina Reftel och Argument Förlag 2005 15 Att göra en stretch är att göra något som man

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Power point Försörjnings enkät

Power point Försörjnings enkät Power point Försörjnings enkät Enkäten skickades ut till samtliga hushåll som under september 2008 månad erhöll ekonomiskt bistånd. 221 hushåll. Av dessa har 50 svar inkommit till socialförvaltningen,

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv IQ Stars är ett samarbete mellan IQ-initiativet och Riksidrottsförbundet. Läs mer på www.iqstars.se Detta häfte tillhör: Hur gör vi svensk

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Svensk grammatik Ordklasser!

Svensk grammatik Ordklasser! Svensk grammatik Ordklasser! Grammatik är läran om ett språk, hur detta språk är uppbyggt och hur det fungerar i tal/skrift. Alla ord betyder något och kan delas in i olika ordklasser. Det finns 9 olika

Läs mer

Kunskaps och attitydundersökning, Stockholmsförsöket Intervjuer i maj 2006 Vägd svarsfördelning

Kunskaps och attitydundersökning, Stockholmsförsöket Intervjuer i maj 2006 Vägd svarsfördelning Kunskaps och attitydundersökning, Stockholmsförsöket Intervjuer i maj 2006 Vägd svarsfördelning 1. Vad vet du om Stockholmsförsöket? Känner du till att... a. Försöket görs under en tidsbegränsad period?

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Representanter från partierna var: Sjöbopartiet: Roger Karlsson och Carina Jönsson Moderaterna: Kent-Ivan Andersson (ordförande

Läs mer

Det bör vara klart i förväg hur ett nej ska tolkas: samma paket men annan finansiering, mindre paket eller avvakta ändrad statlig hållning t ex.

Det bör vara klart i förväg hur ett nej ska tolkas: samma paket men annan finansiering, mindre paket eller avvakta ändrad statlig hållning t ex. Evalis Björk: Då var chatten med Jonas Ransgård över. Som sagt blev en hel del frågor obesvarade. Det är som vanligt många som vill diskutera trängselskatt. 14:02, 4 February 2013 Tack för tips, frågor

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Edward de Bono: Sex tänkande hattar

Edward de Bono: Sex tänkande hattar Edward de Bono: Sex tänkande hattar Tänkandet är vår viktigaste mänskliga resurs. Men vårt största problem är att vi blandar ihop olika saker när vi tänker. Vi försöker för mycket på en gång; vi blandar

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Föräldragrupper på Mini Maria Göteborg

Föräldragrupper på Mini Maria Göteborg Föräldragrupper på Mini Maria Göteborg Folkets Hus 2015-05-06 Ingegerd Nilsson Socionom Samordnare Mini Maria Hisingen Mattias Gullberg Auktoriserad socionom Legitimerad psykoterapeut Handledare i psykosocialt

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12 Tierpspanelen Utvärdering 2-3-12 Utvärdering Nu går kommunens försöksprojekt med medborgarpanel in i sitt slutskede. I samband med detta kommer ansvariga för panelen att ta fram ett förslag på hur kommunen

Läs mer

Tema: Arbete & Bostad

Tema: Arbete & Bostad - BLADET NR 67 Maj 2013 Tema: Arbete & Bostad 2 - B L A D E T - BLADET NR 67 Maj 2013 Många unga utan bostad Tema: Arbete & Bostad 189 000 nya bostäder skulle behövas i Sverige bara för att ge de ungdomar

Läs mer

1. På vilket sätt hade du huvudsakligen kontakt med utredningen om trängselskatt i Backa? (Flera svar är möjliga)

1. På vilket sätt hade du huvudsakligen kontakt med utredningen om trängselskatt i Backa? (Flera svar är möjliga) Utvärdering av dialogen om trängelskatt 1. På vilket sätt hade du huvudsakligen kontakt med utredningen om trängselskatt i Backa? (Flera svar är möjliga) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 37.4% 63.7% 38.4%

Läs mer

FRITIDSHEM I BARNS PERSPEKTIV. Annaliisa Närvänen Linnéuniversitetet Helene Elvstrand Linköpings universitet

FRITIDSHEM I BARNS PERSPEKTIV. Annaliisa Närvänen Linnéuniversitetet Helene Elvstrand Linköpings universitet FRITIDSHEM I BARNS PERSPEKTIV Annaliisa Närvänen Linnéuniversitetet Helene Elvstrand Linköpings universitet FRITIDSHEM EN ARENA FÖR DELAKTIGHET Barn rätt till delaktighet både utifrån FN:s konvention om

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Skattenyheter december trängselskatt

Skattenyheter december trängselskatt Visma Skatteprogram Skattenyheter december 2017 - trängselskatt Av Jan-Erik W Persson I nyhetsbrevet som publicerades i november lovade vi att återkomma med utförligare beskrivning. Nedan visas en utökad

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Hur bör vi investera i kollektivtrafiken?

Hur bör vi investera i kollektivtrafiken? Hur bör vi investera i kollektivtrafiken? Jonas Eliasson Professor Transportsystemanalys, KTH Föreståndare Centrum för Transportstudier Vår region behöver ny infrastruktur för 30 miljarder När det reser

Läs mer

En säker skolväg. Barn och vuxna berättar om sin skolväg På en del ställen har man gjort jämförande

En säker skolväg. Barn och vuxna berättar om sin skolväg På en del ställen har man gjort jämförande En säker skolväg I många klasser tar man upp Skolvägen som ett tema. Barnen beskriver skolvägen i bilder, berättelser och dikter. De berättar om husen och växtligheten, om människor och djur som de möter.

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Trängselskatt Backa. Resultat från telefonintervjuer i Hisings Backa och övriga norra Hisingen

Trängselskatt Backa. Resultat från telefonintervjuer i Hisings Backa och övriga norra Hisingen Trängselskatt Backa Resultat från telefonintervjuer i Hisings Backa och övriga norra Primärområden - SDN Norra Folkmängd 2012 Backa Brunnsbo Skogome Skälltorp 7 592 6 444 2 549 8 488 Säve Rödbo Kärra Tuve

Läs mer

VARFÖR HAR VI REGLER? Sidan 2, uppgift 5 TA STÄLLNING TILL FÖLJANDE:

VARFÖR HAR VI REGLER? Sidan 2, uppgift 5 TA STÄLLNING TILL FÖLJANDE: VARFÖR HAR VI REGLER? Sidan 2, uppgift 5 5. Varför behövs det regler? Kan eleven framföra sina åsikter? Kan eleven förklara varför regler behövs? Kan eleven se vad konsekvenserna skulle bli om det inte

Läs mer

Sammanställning av anteckningar från referensgrupper gällande det nya trafikförsörjningsprogrammet

Sammanställning av anteckningar från referensgrupper gällande det nya trafikförsörjningsprogrammet UTVECKLINGSENHETEN FÖR BARNS HÄLSA OCH RÄTTIGHETER www.vgregion.se/barnhalsaratt 16 maj 2014 Sammanställning av anteckningar från referensgrupper gällande det nya trafikförsörjningsprogrammet Referensgrupper

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Sensus inkluderingspolicy Fastställd av Sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 Lättläst svenska

Sensus inkluderingspolicy Fastställd av Sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 Lättläst svenska Sensus inkluderingspolicy Fastställd av Sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 Lättläst svenska Alla ska kunna vara med i Sensus Det här är Sensus plan för hur Sensus ska arbeta mot diskriminering i allt Sensus

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Darlene Ryan Boken handlar om: Daniel och hans tjejkompis, Mac, brukar träffas i ett gammalt klubbhus i parken. Mac har en del hemligheter och berättar inte speciellt

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Huset,

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Cecilia Olsson, Susanne Rydberg-Lif, Lars Thorsell,

Cecilia Olsson, Susanne Rydberg-Lif, Lars Thorsell, Cecilia Olsson, Susanne Rydberg-Lif, Lars Thorsell, FUB:s Forskningsstiftelse ALA Allmänna Arvsfonden och Specialpedagogiska skolmyndigheten för elever som har en lindrig utvecklingsstörning eller andra

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Ungas attityder till att vittna

Ungas attityder till att vittna Ungas attityder till att vittna - En enkätundersökning bland 1 650 ungdomar i Stockholms län som besökte Ung08 i augusti 2007 Inledning Våga Vittna är ett arbete för att starta en dialog med ungdomar om

Läs mer

Vargens rätt i samhället

Vargens rätt i samhället Vargens rätt i samhället Ämne: Svenska Namn: Viktor Bagge Handledare: Bettan Klass: 9 Årtal: 2009-04-27 Innehållsförteckning Första sida....1 Innehållsförteckning. 2 Inledning...3 Bakgrund.3 Syfte, frågeställningar,

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen

Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen 2013-07-01 12:26: Synpunktskategori: Kommun & politik Rubrik: Undrar Beskrivning: Ser ju ut som ett bra drag av kommuner ekonomiskt. Men vete tusan om inte Ängelholmarna

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04 Rapport Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen Bil Sweden 213--4 Förord BilSweden bedriver ett aktivt opinionsarbete. I frågor som rör attityd och behov av bil, parkering och framkomlighet

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Kimmo Eriksson Professor i tillämpad matematik

Kimmo Eriksson Professor i tillämpad matematik Kimmo Eriksson Professor i tillämpad matematik Lönar det sig att vara självisk? Kimmo Eriksson Professor i tillämpad matematik Boktips Full av underbara enkla tankeexperiment för att demonstrera skillnaden

Läs mer