Att berätta med film. Ett utbildningskompendium för lärare och elever. Framtaget under projektet Filmens Väg i Skolan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att berätta med film. Ett utbildningskompendium för lärare och elever. Framtaget under projektet Filmens Väg i Skolan."

Transkript

1 Att berätta med film Ett utbildningskompendium för lärare och elever. Framtaget under projektet Filmens Väg i Skolan. Av Jon Rudberg Svenska Filminstitutet & Kultur Malmö 2000

2 Innehåll Att förstå och analysera filmens språk. Meningen med detta kompendium är att ge några svar på hur man i en grupp kan lära sig mer om filmens språk. I detta ingår: 1. Bilders olika betydelser - Hur och varför man använder sig av olika bildutsnitt. - Kamerans placering och rörelse. Klipp: - Vad händer när man sätter bilder och ljud efter varandra. - Hur förändrar man tittarens upplevelse med olika klipptekniker. 2. Ljudets betydelse - Känslobärande och faktabärande. 3. Dramaturgi - Uppbyggnaden av en berättelse. Hur man berättar en historia. 4. Karaktärer - Hur presenteras karaktärer i film och media. Vad kan de säga oss om oss själva? Vilka karaktärer behövs för att berätta en historia?

3 Att berätta med film Film är ett språk. De flesta av oss förstår det flytande. Vi accepterar det utan att fundera så mycket på det. Litteratur och talspråk är vi vana att analysera och tala om, men filmen diskuteras inte lika mycket. Barn och ungdomar i dag ser så mycket på tv och film att de har stor kunskap i filmens språk. De vet när det kommer ett klipp, och hur en karaktär kommer att utvecklas. Vad de inte alltid har är en vokabulär och ett språk för att uttrycka sin kunskap. De behöver detta språk för att kunna diskutera och sortera de intryck de får från att se på film eller tv. Därför är media-, och filmpedagogisk undervisning ett viktigt komplement till den reguljära undervisningen. Filmens språk skiljer sig från både litteraturens och bildkonstens, men härstammar från båda. Där litteraturen kan sätta en stämning genom att skriva t.ex. Hon är eftertänksam, måste filmaren och skådespelaren visa detta genom bilder och skådespeleri och få publiken att uppfatta denna stämning utan att göra det övertydligt. Att berätta med bilder istället för ord är därför krångligare, men kan också vara ett mycket effektivt berättande. I en novell accepteras ganska abstrakta påståenden. Filmarens uppgift är att konkretisera det abstrakta och skapa bilder som återspeglar det. Till skillnad från bildkonsten kan filmen även hoppa genom tiden och berätta en historia med ett tidsperspektiv. När man ser en bra film glömmer man ofta bort att det är en film, för att man engagerar sig i hur det ska gå för karaktärerna. När detta händer är det för att man på något sätt känner igen sig själv i karaktärerna. Att försätta betraktaren i denna stämning och hålla kvar dem där är att utnyttja filmens språk Ett filmiskt budskap måste innehålla faktamässig såväl som känslomässig information. Musik är ett dåligt sätt att ge faktisk information, men ett bra sätt att förmedla känslor. Bilden förmedlar fakta mycket effektivt. Att använda sig av film i skolan kan man göra på många olika sätt. Att se film skapar en gemensam nämnare hos alla som sett den. Givetvis kan man se en film bara i underhållningssyfte, och varje film måste inte analyseras ned i minsta beståndsdel. Men genom att diskutera en berättelse alla tagit del av kan den få en större innebörd för alla.

4 1. Bilden som berättarkomponent Hur förmedlar bilder ett budskap? Film består av enstaka bilder som visas efter varandra. De enstaka bilderna kan se ut på många olika sätt. Kameran kan visa saker nära, eller långt ifrån. Stå stilla eller springa nerför en gata. Bilderna förmedlar olika saker. En närbild på ett öga med lite dunkelt ljus och hemsk musik eller samma öga med ett romantiskt ljus och stråkar ger oss olika känslor. Idag har vi lärt oss att acceptera olika sorters bilder. Men så har inte alltid varit fallet. Genom åren har vi utvecklat gemensamma regler för vad vi accepterar av filmens språk. I en av de första filmerna Ett tåg anländer till stationen, kör ett tåg nästan rakt mot kameran. När det visades för första gången reagerade publiken väldigt starkt och sprang åt sidan i biosalongen. Det skulle vi inte göra idag, men ändå så rycker vi till i biofåtöljen eller tv-soffan när någonting flyger emot oss på duken eller på tv:n. På gott och ont har vi skapat en skyddande mur mellan oss och filmen. Vi vet att den inte kan påverka oss fysiskt. Men bilden trängerr ändå in i vårt medvetande. Om vi i en modern film ser en person gå in genom porten till ett hyreshus, och i nästa bild kommer in i en lägenhet uppfattar vi inget konstigt i det. I själva verket är ju detta en tidsförkortning eftersom vi inte får se personen gå uppför trapporna, låsa upp dörren etc. Vi accepterar att lägenheten ligger i det hyreshus vi såg förut. Det hade förvirrat publiken för hundra år sedan. Bilderna är ord som ska sättas in i meningar. Några termer som används när man ska beskriva en bild är: total-, hel-, halv-, och närbild. De olika bilderna förmedlar olika saker. De har olika funktioner. En närmare förklaring av dessa termer finns senare i detta kapitel. Inte bara bildens storlek har betydelse utan även kamerans placering och rörelse. Var kameran står bestämmer vilket perspektiv bilden har. Grodperspektiv- Vi betraktar objektet i bilden underifrån. Vi uppfattar oss som små i jämförelse. Det förstärker en persons eller ett objekts makt över oss. Normalperspektiv- Vi ser i det perspektiv vi är vana vid. Fågelperspektiv- Vi blickar ned på någon eller någonting. Kamerans rörelse påverkar också hur vi uppfattar bilden. Den ger oss ett tempo och därmed också en känsla. En skakig kamera ger oss ett starkare intryck av att vi själva är närvarande. Att kameran rör sig innebär också att bilden hela tiden förändras. Det gör att vi tittar på ett aktivare sätt. Vi måste hela tiden läsa av bilden och se vad som tillkommer. I reklamfilm använder man mycket närbilder och kamerarörelser för att skapa ett aktivare och därmed effektivare tittande.

5 Sedan den första filmen spelades in har det hänt mycket i filmens språk. I de första filmerna stod kameran på ett ställe. Att stänga av kameran, göra bilden större eller mindre, eller flytta på kameran, innan man filmade nästa bild gjordes inte. Kameran var för stor och otymplig. I dag är detta en självklarhet. Att ställa två bilder bredvid varandra kallar vi idag för ett klipp. När vi idag tittar på en film som gjorts för hundra, eller bara för femtio år sen, så tycker vi att det ser gammalt ut. Tempot är för långsamt och vi reagerar på avsaknaden av bland annat närbilder. Det kan man också tycka när man tittar på egna filmer från semestern eller liknande. Att man ofta står för långt ifrån, inte flyttar kameran, och inte växlar mellan olika bildutsnitt. Se en av de första filmerna med din klass (t.ex. Den bevattnade vattnaren) Jämför sedan med en scen ur en modern film. Diskutera vad skillnaden är mellan gamla och moderna filmer. Några saker som kommer upp är : Det är inte färg utan svartvitt. Det finns inget ljud. Inga klipp. En kamerainställning, dvs. kameran flyttar inte på sig. Prata sen om hur filmen skulle kunna se ut om ni skulle göra om den idag. Varje bild är ett ord som ska sättas in i en mening Storyboard / Bildmanus En storyboard, eller bildmanus, är en skiss där man ritar upp vilka bilder som ska användas i en scen. Då ser man hur alla klipp kommer att se ut, och det underlättar för planeringen när man ska filma själv. Alla som ska vara med och filma kan se hur det är tänkt. En storyboard måste inte följas slaviskt under själva inspelningen, men är ett bra underlag. Den måste inte ritas nogrannt med många detaljer. Det räcker med streckgubbar. För att få en bra överblick av filmen, om den inte är för lång, ta ett A3 ark. Rita upp rutor, ca. 10 x 7 cm., efter varandra i rader. Lämna lite plats under varje bild där det kan skrivas en kort förklaring av vad som händer i bilden. Skriv där också upp vilket slags bildutsnitt det är. Total-, hel-bild etc. Vad har bilden för funktion? Vad är det ni ska förmedla? Utifrån det väljer ni vilket bildutsnitt ni ska använda. När ni kommit överens och ritat upp alla bilder som ska filmas kan ni på detta sätt se hur filmen kommer att bli. Tänker ni filma berättelsen så kom ihåg att åtskilligt kommer troligtvis att ändras under inspelningen, pga. att verkligheten överträffar ens egen fantasi, det är bara att acceptera. Det händer på alla filminspelningar.

6 Totalbild: Den största bilden. Etablerar och beskriver en plats, ensituation, och vilka som befinner sig i den. Bilden kan hållas rätt så länge utan att man tröttnar pga. att många saker kan hända samtidigt. Betraktaren kan själv välja vad man vill titta på. Det kan samtidigt förvirra betraktaren om någonting viktigt händer i bilden som är för smått att se. Tänk på att inte visa större bild än nödvändigt. Helbild: Etablerar en person. Ger en mer detaljerad bild av personen än vad som är möjligt i en totalbild. Vad är det vi behöver se? Vilka kläder bär personen, utrustning, etc.? Vad händer i situationen? Halvbild: Den vanligaste bilden. Berättar historien. Vanlig bild vid dialog mellan skådespelare, och i intervjuer. Visar hur personen utför sin syssla. Närbild: Poängterar detaljer. Har en stark känslomässig effekt. Blir tröttsam eller obehaglig om den visas för länge. Extrem Närbild: Används som en närbild men har ännu starkare känslomässig effekt. Vanlig i skräckfilm

7 Egna övningar: Bilden Övning 1: Rita en storyboard till en kort berättelse med 10 bilder. Använd total-, hel-, halv-, och närbild. Beskriv varför de skall användas. Vad det är ni vill visa. Håll berättelsen väldigt enkel. I stil med: En pojke går på gatan och äter banan. Han slänger bananskalet på marken. Han möter en man. Mannen snubblar på bananskalet. Han reser sig upp och går iväg. Denna berättelse kan delas upp i 10 bilder. Om eleverna får samma uppgift kan ni efteråt jämföra hur de är olika eller lika. Om man klipper från en totalbild med många människor i bild och en extrem närbild på t.ex. ett öga så har tittaren en svårt att veta vilken av dessa människor som visas. Klipper man däremot från en helbild på en person till sama öga så tar vi för givet att det är personen som nyss sågs i bild. Att klippa mellan två bilder som är någorlunda lika varandra föreställande samma person kan se konstigt och ryckigt ut. Det brukar man kalla för jumpcut. Hur man klipper så att det blir ett mjukt och naturligt tempo är någonting man kan öva upp men tar tid. Övning 2: Manusövning där en scen ska brytas ned i en storyboard. Läs igenom en kort scen ur ett film manus och fundera hur ni skulle vilja filma scenen. Dela upp scenen i bilder. Skriv upp på ett papper vilka bilder ni skulle använda. Om ni vill kan ni rita en storyboard. Titta sedan på scenen och jämför era förslag med hur regissören har gjort.

8 2. Ljud Känslobärande och faktabärande. Ljudet är en väldigt stor del av hur vi uppfattar en film. Det har flera viktiga uppgifter i det filmiska språket. Ljudet ger oss faktisk information i dialoger och miljöljud. Det kan informera oss om saker som händer utanför bilden. Men det har också en stor känslomässig uppgift. Musik har stor betydelse för om vi uppfattar en scen som spännande, komisk, sorglig, etc. Kanske har du själv stängt av ljudet när du sett en skräckfilm för att det inte ska vara lika läskigt? När filmen kom fanns inte den tekniska möjligheten att spela in dialog och miljöljud och fästa den på filmremsan. Därav benämningen stumfilm. För att ge publiken den faktainformation den behövde för att följa berättelsen fick filmskaparna enbart lita till bilden. Till viss del var det också en sporre för dem att utveckla ett effektivt bildberättande. När stumfilmen visades på bio så lät man en orkester spela musik till. Musiken förstärkte de känslor man ville att publiken skulle känna. Vad är det vi hör? Vi hör dialog. Människor som pratar med varandra. Dialog kan förmedla fakta om saker som är svåra att förklara i bild. Ibland kan det bli för mycket dialog för oss att hinna uppfatta. Det kan också vara irriterande när dialogen används för att berätta någonting som skulle uttryckts bättre i bild. Vi hör miljö- och atmosfärljud. Ljudet av omgivningen. Dessa ljud är viktiga för att skapa ett rum. Befinner sig två personer i en stor fabrik förstärker atmosfärljudet med maskiner och eko denna miljö även under närbilder då vi kanske inte ser så mycket annat än personens ansikte. I film spelas inte alltid ljudet in där bilden spelas in. Mycket på film spelas ju in i en studio. Då använder man ljud från andra platser för att vi inte ska känna att någonting är fel. Vi hör effektljud. Ljud som förstärker någonting i bilden. Bra exempel på sådana här ljud finns att finna i bl.a science-fictionfilmer. Ingen av oss har ju någonsin sett ett rymdskepp ( i alla fall inte jag ) Ändå har vi efter att ha sett på rymdfilmer en uppfattning av hur de borde låta. Skulle rymdskeppen i nya Star Wars filmen ha låtit som en Volvo kombi från 1975, så skulle vi ha skrattat gott. Men det kanske är så de låter egentligen. Ofta låter vi oss luras. I action filmer låter det väldigt mycket om någon bryter ett ben. Ni som har brutit någonting vet ju att det i själva verket inte låter så mycket alls. Det som låter i action filmer är kycklingben som bryts av framför en mikrofon. Sen placeras det ljudet till bilden. Någon skriker, och det hela verkar göra väldigt ont. Effektljud är, som det låter, till för att skapa en effekt, någonting extra. De behöver inte var så konstgjorda som dessa två exempel, utan kan vara ett ganska normalt ljud som förhöjs för att poängtera någonting.

9 3. Dramaturgi Var sak har sin tid. På samma sätt som det är viktigt i vilken ordning bilderna i en scen klipps efter varandra, så är det av betydelse också i vilken ordning saker händer i filmen. För att det ska bli spännande och för att den dramatiska effekt man vill förmedla bäst ska komma till sin rätt. Detta är dramaturgi. Som mottagare av en berättelse försöker man alltid orientera sig i den och dra samband. Berättaren måste vara medveten om vad han förmedlar. Publiken kommer att dra egna slutsatser som kan vara annnorlunda än det berättaren vill säga. När man berättar en historia väljer man att berätta vissa saker och väljer bort andra. Det finns många modeller för dramaturgisk analys av film. För många för att förklara alla i ett sånt här häfte. Syftet här blir att visa hur du med din klass kan bryta ner en berättelse så att ni kan se hur manusförfattaren och regissören har valt att berätta sin berättelse. Ett drama innehåller en början, en mitt, och ett slut. Den första delen av en berättelse kallas för anslag. Här etableras en känsla hos betraktaren. Denna känsla är utgångspunkten och vår ingång i berättelsen. När vi på måndag morgon ska berätta för en vän om det roliga som hänt i helgen gör vi på samma sätt. Vi börjar med att sätta en stämning; Oj, du skulle varit med i helgen, vilket väder! Och vilken trevlig fest! Eller; Suck! Du gjorde rätt som inte följde med i helgen. Då har du gjort en överenskommelse med lyssnaren vilken stämning som är utgångspunkten för just den berättelsen. Som påpekas under avsnittet karaktärer, är karaktärerna krafter i berättelsen. De behöver en ordentlig presentation så att vi kan lära känna dem och tro på dem. Vi måste också förstå karaktärernas relation till varandra. En fördjupning av karaktärerna. Detta för att bättre förstå konflikten. Vi måste också veta i vilken tid och miljö berättelsen äger rum. Film handlar om problem. Konflikter mellan människor och åsikter.en berättelse kan innehålla många konflikter. Vad som är huvudkonflikten är värt att diskutera. I en grupp kan det finnas flera åsikter om detta. I början av en berättelse råder en slags jämvikt. Ett status quo. Någonting händer och status quo rubbas. Därav konflikten. När konflikten är löst och en sida har fått övertaget råder ett nytt status quo. Upptrappningen av konflikten är den längsta delen av filmen. Där kämpar två uppfattningar mot varandra. I modern film kan det verka som det bara är två karaktärer som kämpar mot varandra, men de representerar varsin åsikt eller ideologi. De personifierar varsin kraft som driver berättelsen framåt.

10 Efter upplösningen följer en avtoning. En nedtrappning i intensitet som visar följderna av upplösningen. Kanske är den mer känd för dig som slutkyssen eller hjälten rider bort i solnedgången. Utan denna del skulle man känna sig snopen och kanske en aning lurad på konfekten. Inom skräckfilmsgenren är det är också vanligt att här introducera en möjlig fortsättning. Att antyda för publiken att allt inte är så solklart som det verkar. Är monstret verkligen död? Eller, Var det verkligen den goda sidan som vann? Vändpunkter För att berättelsen ska utvecklas finns det vändpunkter i berättelsen. Då tillförs någonting så att berättelsen tar en ny vändning. Någonting uppdagas så att huvudkaraktären kan utvecklas. Dessa vändpunkter placeras efter en fjärdedel och efter tre fjärdedelar i berättelsen. Många filmer följer detta mönster nästan på sekunden. Genom att studera och diskutera vad vändpunkterna är i en berättelse kommer man ett steg på vägen att förstä konflikten. Ett budskap är inte förmedlat förrän det är mottaget Film är ett kommunikationsinstrument. Regissören förmedlar en berättelse till oss enligt hans värderingar och åsikter. Men det som fullbordar kommunikationen är hur vi tar emot de bilder och ljud som visas. När man själv skapar en historia ska man tänka på hur man bäst får fram det man vill säga. Vad vill jag förmedla? Vad är det bästa sättet att uttrycka detta? Vem vill jag nå? Vilka är min publik? Hur når jag dem bäst? Varje scen/bild/situation måste ha ett syfte. Vad är syftet? Karaktärsutvecklingen pågår under hela upptrappningen, så att huvudkaraktären mot slutet har utvecklats från det han/hon var i början. Hur mycket karaktären har utvecklats skiljer sig beroende på vilken funktion den har i berättelsen. För en fullbordad utveckling av dramat måste konflikten få en lösning. En slutgiltig konfrontation där en sida får övertaget. På vilket sätt upplösningen sker beror ofta på vilken filmgenre det är. Det kan vara komplext eller tydligt. I vissa fall löses konflikten enbart genom kraft, men det är mer sällsynt än vad man kan tro. Oftast är lösningen av mer psykologisk natur.

11 Dramaturgikurva Nedan visas en så kallad dramaturgi kurva som innehåller de delar i en film som beskrevs på föregående sida. Den visar också graden av intensitet, eler spänning i en film. Detta är en ungefärlig beskrivning av en berättelses struktur, och man bör därför inte stirra sig blind på den. Den fungerar däremot bra som ett diskussionsunderlag. Det kan vara intressant att rita upp en egen kurva för en film man sett. Anslag- Fångar publikens intresse. Ger en föraning om filmens innehåll. Presentation- Var, när, och med vilka berättelsen äger rum. Fördjupning- Går djupare än presentationen. Presenterar karaktärernas förhållande till varandra,deras livssituation, konflikter dem emellan. Leder berättelsen framåt. Konfliktens upptrappning- Olika krafter drar åt olika håll. Motsätttningar i form av idéer eller kamp om makt över andra. Konfliktlösning/Vändpunkt- Filmens klimax. Någon sida får övertaget och utnyttjar det. Avtoning- Följderna av det som hänt vid konfliktlösningen. Konfliktlösningens konsekven ser. Ett bokslut.

12 Egna övningar: Dramaturgi Att komma ihåg är att film är en konstform och inte en exakt vetenskap. Filmer är inte stöpta efter en form.om man pratar om film utan att ha detta i åtanke kommer man ibland att ha fel. Regler är till för att brytas och på så sätt överraska tittaren. Titta därför noga igenom de exempel som ni ska prata om innan, egen historia och bakgrund. En människas upplevelse och åsikt om hur de uppfattat en film kan därför aldrig vara fel. Hur man upplever en berättelse kan däremot berätta mycket om en person. Övning 1: Hur visar man på ett enkelt sätt en films struktur? Utgå från en film hela gruppen sett. Be eleverna beskriva händelser från filmen. Markera ut dessa händelser på en tidslinje markerad med början, mitt, och slut. Eller be eleverna göra detta själv. Diskutera sedan varför dessa scener kommer i den ordning de gör och vad som händer om man flyttar på dem i förhållande till varandra. T.ex. om man flyttar någon av de sista scenerna till början. Då blir filmen en tillbakablick där man bygger upp historien mot den scenen. Början Mitt Slut Vändpunkt 1 Vändpunkt 2 Övning 2: Försök identifiera var de olika dramaturgiska delarna börjar och slutar. - När börjar presentationen av karaktärerna? - När kan man börja ana vad huvudkonflikten är. - Vad består konflikten av? Hur många konflikter finnns det? Vilken är huvudkonflikten? - Vad består konfliktlösningen av? - Vad händer efter konfliktlösningen, och varför är det viktigt för berättelsen?

13 4. Karaktärer Karaktärer utgör en stor del av hur man uppfattar en berättelse. Syftet och konflikten i berättelsen personifieras genom karaktärerna. Begreppen handling och karaktär är så tätt sammankopplade att det är svårt att tala om dem som separata fenomen. För att en berättelse ska kännas trovärdig krävs trovärdiga karaktärer. Med trovärdig menar jag inte normal, att karaktären måste vara som du och jag. Men det måste finnas någonting i karaktären som vi kan känna igen oss i.tittaren måste kunna identifiera sig med karaktären för att kunna förstå varför den reagerar och handlar som den gör. E.T. uppfattas som en trovärdig karaktär, fastän han är en utomjording. Inte så att vi förväntar oss att träffa på honom nästa gång vi går och handlar, men vi kan känna igen oss i hans känslor. Det är viktigt för en berättelse att vi inte känner igen oss bara i de goda karaktärerna utan även i de onda. Ingen är bara ond eller bara god. För att bygga upp en trovärdig karaktär måste man känna till dennes bakgrund. Vad som motiverar, driver, och orsakar handlingar och reaktioner. Se exempel från en film. Hur presenteras karaktärerna? Vad vet vi om dem efter de första fem minuterna? Vad vet vi inte? Vad kännetecknar olika sorters karaktärer? Hur känner man igen en hjälte och en fiende. Det goda och det onda? Varje berättelse kräver en huvudkaraktär / protagonist, en motståndare / antagonist, och en tredje kraft. En tredje kraft brukar man även kalla för hjälpare, för att den hjälper huvud karaktären att utvecklas på det sätt den behöver för att nå en upplösning. En tredje kraft måste inte nödvändigtvis vara en person utan kan vara en idé, händelse, eller liknande. Karaktärerna är de krafter som driver berättelsen framåt. Bara huvudkaraktären behöver egentligen vara en människa. Huvudkaraktären är alltid i underläge i början av en film. Han eller hon har sämre förutsättningar än motkraften. Skurkarna är fler och är bättre förberedda. Orsaken till detta är att det är mer spännande att se en svag vinna över en stark. Som i David & Goliat så hejar man alltid på den svagare. Kanske för att man själv kan uppfatta sig som svag ibland och det är skönt att se att man kan vinna ändå. Alla har vi väl fantiserat om att vara hjälten i en spännande film. Men vem är då huvudkaraktären? Är det hjälten, den gode. Eller någon annan? Det är vanligt att säga att den som utvecklats mest under filmen är huvudkaraktären.

14 Egna övningar: Karaktärer Övning 1: Be eleverna göra en egen karaktärsbeskrivning. Som utgångspunkt kan de välja stillbilder att basera karaktären på. Klipp ut dessa ur tidningar. Om eleverna får välja själva kanske de väljer en bild på någon de vet vem det är. Får de en bild på någon annan måste de själva hitta på vem det skulle kunna vara. Skriv antingen en och en, eller i grupper. Före övningen, prata ordentligt om karaktärer ur en film och hur de presenteras där. Vad är det vi ser? Prata om ålder, kön, etnicitet, social status, klädsel, attribut, etc. Kom ihåg att de inte ska skriva en berättelse om personen utan någonting att basera en karaktär på, i en berättelse. Övning 2: Som en fortsättning på övning 1: skapa grupper så att ni har tre karaktärer i varje grupp. Be eleverna hitta på en historia med en konflikt som kan finnas mellan dessa tre karaktärer. Konflikten ska komma från det de har skrivit om sina karaktärer. Som beskrivs i avsnittet Dramaturgi, skriv först ett synopsis för berättelsen. Som en senare övning i dramaturgi kan ni återvända till denna synopsis, och utveckla den vidare till en hel berättelse.

Dramats form Var sak har sin tid. anslag presentation fördjupning

Dramats form Var sak har sin tid. anslag presentation fördjupning Dramats form Var sak har sin tid. På samma sätt som det är viktigt i vilken ordning bilderna i en scen klipps efter varan- dra, så är det av betydelse också i vilken ordning saker händer i filmen. För

Läs mer

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning BOKEN PÅ DUKEN Lärarhandledning Inledning Barn ser alltmer rörliga bilder och läser allt färre böcker men de båda medierna står inte i något motsatsförhållande till varandra. Film ger upphov till starka

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

7. Filmen berättar på olika sätt om ett sexualiserat samhälle där olika typer av gränser hela tiden överskrids. Hur berättar filmen om detta?

7. Filmen berättar på olika sätt om ett sexualiserat samhälle där olika typer av gränser hela tiden överskrids. Hur berättar filmen om detta? TRUST Annie är 14 år och har träffat Charlie online. De är lika gamla, båda spelar volleyboll och han är den första kille som förstår henne. Hon berättar inget om honom för sina föräldrar, inte heller

Läs mer

FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD

FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD ENGAGERA UTBILDA BERÄTTA FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD 2018 90% VIDEOKLIPP FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD DET FUNGERAR! FILMA

Läs mer

Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket

Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket Tema: att stå för sina handlingar, vänskap och svek Lettlands Oscarsbidrag handlar om 12-åriga Raimonds som bor med sin hårt arbetande

Läs mer

Manus kan användas som. Protokoll Diskussionsunderlag Försäljningsunderlag Minnesverktyg Etc.

Manus kan användas som. Protokoll Diskussionsunderlag Försäljningsunderlag Minnesverktyg Etc. Att skriva manus Manus kan användas som Protokoll Diskussionsunderlag Försäljningsunderlag Minnesverktyg Etc. Analys Syfte + mål Vem är användaren? Definiera målgrupp ålder, språk, kunskapsnivå mm Få tittarna

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Dramaturgi och berättartekniska verktyg

Dramaturgi och berättartekniska verktyg Dramaturgi och berättartekniska verktyg VAD ÄR DRAMATURGI hur man bygger upp en berättelse på ett ändamålsenligt sätt? om att upprätthålla publikens intresse i en berättelse spänning kontraster motstånd

Läs mer

En bok om film. Ur kursplanen för svenska: Kunskaper om genrer samt berättartekniska. från olika tider, dels i film och andra medier.

En bok om film. Ur kursplanen för svenska: Kunskaper om genrer samt berättartekniska. från olika tider, dels i film och andra medier. En bok om film En bok om film är en exposé över filmmediets framväxt och dess fundamentala betydelse för dagens globala kulturvärld. Boken ger insikter i filmens berättarteknik, genrer och stilistiska

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus.

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus. Skapande skola Film Att göra film är en fantastik lärprocess. Att göra film är språkutvecklande och engagerande, utmärkt för redovisningar, bra som underlag för diskussioner och det främjar ett mediekritiskt

Läs mer

VINTERVIKEN. Läs en film-handledning. Bisse Falk och Malin Lagergren

VINTERVIKEN. Läs en film-handledning. Bisse Falk och Malin Lagergren VINTERVIKEN Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren Läs en film Hur kommer det sig att man gör en film, när det redan finns en bok med samma historia? Är det någon skillnad mellan upplevelsen

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Kan du vissla Johanna. Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren

Kan du vissla Johanna. Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren Kan du vissla Johanna Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren 1 LÄS EN FILM Hur kommer det sig att man gör en film, när det redan finns en bok med samma historia? Är det någon skillnad

Läs mer

Skräck i film och litteratur

Skräck i film och litteratur Skräck i film och litteratur Denna fördjupning går ut på att ni ska genomföra följande: Bekanta er med någon/några kända litterära klassiker inom temat skräck Lära er vad som kännetecknar en novell och

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Filmklanen. Video Workshop

Filmklanen. Video Workshop Filmklanen Video Workshop Filmklanens video-workshop Hur ska vi börja? Man måste börja nånstans. Det finns de filmmakare som vill skippa planeringen och genast påbörja filmningen. För andra kan planeringen

Läs mer

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN AV JONAS KARLSSON 1 Jonas Karlsson är författare, dramatiker och skådespelare. Han har medverkat i en rad succéfilmer som Livet är en schlager,

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen. Filmpedagog: Bokning av skolbio:

Medioteket Utbildningsförvaltningen. Filmpedagog: Bokning av skolbio: Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar. Språkets struktur med meningsbyggnad,

Läs mer

Kristinedalskolan. F-9 skola i Stenungsund 500 elever 30 språk

Kristinedalskolan. F-9 skola i Stenungsund 500 elever 30 språk Kristinedalskolan F-9 skola i Stenungsund 500 elever 30 språk Klassen Årskurs 4-6 ca 30 elever flera modersmål Elevernas tidigare erfarenheter Kameran som penna : Filmkameran Perspektiv Dialog Storyboard

Läs mer

Vad har boken för teman? Kärlek, sorg, kamp, hat, sorg Hur kommer dessa teman fram i handlingen?

Vad har boken för teman? Kärlek, sorg, kamp, hat, sorg Hur kommer dessa teman fram i handlingen? 1 Bokanalysfrågor Handling Redogör kort för den konkreta handlingen i boken så här långt i läsningen (den så kallade fabeln). Varför tror du boken börjar som den gör? Vilken effekt ger det? Vad har du

Läs mer

Spelfilmens dramaturgi.!

Spelfilmens dramaturgi.! Spelfilmens dramaturgi.! Dramaturgi!! En väldigt enkel modell: Hjälte Hinder Hinder Mål Spelfilmens dramaturgi!! Många av de spelfilmer vi ser idag följer den amerikanska filmdramaturgin.! Dvs a? filmen

Läs mer

Rapport från klassrummet: Filmvisning och samtal om dramat Skellig

Rapport från klassrummet: Filmvisning och samtal om dramat Skellig Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-09-07 Rapport från klassrummet: Filmvisning och samtal om dramat

Läs mer

För dig med små resurser, men stor kapacitet! Välj en bok du själv gillar det funkar bäst då!

För dig med små resurser, men stor kapacitet! Välj en bok du själv gillar det funkar bäst då! BOK event light För dig med små resurser, men stor kapacitet! Välj en bok du själv gillar det funkar bäst då! Välj bok utifrån målgrupp. Vad vet du om dem som ska delta? Försök få reda på så mycket som

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR SKOLBIO

LÄRARHANDLEDNING FÖR SKOLBIO LÄRARHANDLEDNING FÖR SKOLBIO Högstadiet och gymnasiet Att använda film i skolan är både roligt och lärorikt. Film är ett språk som förmedlar budskap om vår tillvaro. Att förstå filmmediet är viktigt då

Läs mer

FILMHANDBOK SÅ GÖR DU FILM!

FILMHANDBOK SÅ GÖR DU FILM! Liten FILMHANDBOK SÅ GÖR DU FILM! ANSVARIG UTGIVARE : Marie Nilsson TEXTER : Ingrid Bergman, Måns Berthas, Anders Justin, Erika Moll, Marie Nilsson, Karin Westin ILLUSTRATIONER : Clara Lindegren GRAFISK

Läs mer

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor!

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! SKRIVÖVNINGAR Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! Du kan börja att skriva på din övningssida och sedan fortsätta på ett eget papper, så att du får plats

Läs mer

School of Management and Economics Anders Hytter.

School of Management and Economics Anders Hytter. Jag gör en presentation inför ledningsgruppen. De verkar alla engagerade och alerta, förutom Sven. Sven sitter vid bordsändan och verkar riktigt uttråkad. Han vänder bort sina mörka, dystra ögon och sätter

Läs mer

Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang.

Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang. ESVfoto 50p foto uppgift 1 Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang. A) Ta minst fem bilder med kameran som beskriver ett skeende, dvs något

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Synopsis. Synopsis och storyboard. Video. Film. Handledare. Analys- är det effektivaste medlet? Kalle Prorok Sept 2007

Synopsis. Synopsis och storyboard. Video. Film. Handledare. Analys- är det effektivaste medlet? Kalle Prorok Sept 2007 Synopsis Synopsis och storyboard Kalle Prorok Sept 2007 Wikipedia: Synopsis, från grekiskans syn och optik (samskådande), kortfattad översikt (över berättelse). Inom litteraturvetenskap och andra litterära

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Din idé. Innehåll. stephen king

Din idé. Innehåll. stephen king Din idé Jag vill försätta några personer (kanske ett par, kanske bara en ensam människa) i en brydsam situation och sedan se hur de ska klara sig ur det hela. stephen king Det allra viktigaste är förstås

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Manus Att välja sida

Manus Att välja sida Manus Att välja sida Av: Grupp 4 (Sixten, Ebba, Karl, Hampus och Rebecca) SCEN 1: INT. KORRIDOR - DAG Dick går i den nästan tomma korridoren (prat och skratt i bakgrunden). Längre fram står Emilia, Agnes,

Läs mer

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion Bild- och videoteknik Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion Förproduktion Idé Synopsis Treatment Manus Storyboard Budget Casting Team Teknik Idé Jag har en grym filmidé! Filmidé Story, scen,

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag Samlade kopieringsunderlag tidningsveckan 2011 Här finner du de samlade kopieringsunderlagen till Lärarmaterial Tidningsveckan 2011 Tema nyheter. Alla kopieringsunderlag är fria att kopiera och sprida

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Att skriva manus. Manus kan användas som. Protokoll Diskussionsunderlag Försäljningsunderlag Minnesverktyg Etc.

Att skriva manus. Manus kan användas som. Protokoll Diskussionsunderlag Försäljningsunderlag Minnesverktyg Etc. Att skriva manus Manus kan användas som Protokoll Diskussionsunderlag Försäljningsunderlag Minnesverktyg Etc. 1 Analys Syfte + mål Vem är användaren? Definiera målgrupp ålder, språk, kunskapsnivå mm Få

Läs mer

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i:

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i: Bild åk 7 Ämnets syfte: Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

LEKTÖRSUTLÅTANDE Bok: XX Författad av: XX

LEKTÖRSUTLÅTANDE Bok: XX Författad av: XX LEKTÖRSUTLÅTANDE Bok: XX Författad av: XX 1 Bokens partier Du skriver väldigt bra och jag vidhåller att det här mycket väl är publicerbart. I stort är storyn bra. Enkel men ändå skönt med personyttringar

Läs mer

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Hej! Nu ska ni snart gå på teater! Det kommer att bli spännande och klassen har nog en del funderingar och förväntningar inför besöket. Vad handlar

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Massmedier. Inledning

Massmedier. Inledning Massmedier Inledning Ordet medium kommer från latin och betyder mitten, centrum eller förmedlare. I plural (när det är flera) säger man media eller medier. Medier är egentligen bara olika kanaler eller

Läs mer

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11.

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11. Lokal studieplan för introduktionsgrupper årskurs 8-9 Centrum för tvåspråkighet Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet;

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Förmåga Kunskapskrav E Kunskapskrav C Kunskapskrav A

Förmåga Kunskapskrav E Kunskapskrav C Kunskapskrav A Lokal pedagogisk planering Bild -Reklam, a k 6 Inledning Vad har egentligen hänt innan en reklamfilm blir till. Hur har de som gjort den tänkt? Får man verkligen luras hur som helst för att få folk att

Läs mer

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N Innehållsstrategi för Rädda Barnen Instagram Instagram är ett medium där vi förväntar oss att konsumtionen av innehållet ska gå snabbt. Vi föreslår att ni försöker

Läs mer

Workshop. Berätta genom bilder - bildspråk i skolarbetet SPIDERWEB. Kontakt Linda Hallén linda.hallen@konstfack.se 0707-157979

Workshop. Berätta genom bilder - bildspråk i skolarbetet SPIDERWEB. Kontakt Linda Hallén linda.hallen@konstfack.se 0707-157979 SPIDERWEB stad Blogg Länkar d Smyckesverk Hem Medieverksta Hej och välkomna till min sida! med och jag har jobbat Min historia är lång i många år nu. re många bildet och media hittar du som besöka med

Läs mer

Huset. LPP i svenska, årskurs 5. Vänd!

Huset. LPP i svenska, årskurs 5. Vänd! Huset LPP i svenska, årskurs 5 I den här skrivuppgiften kommer du att skriva en berättelse efter en viss struktur. Du kommer att skriva om personer som bor i ett hus och vad som händer dem. Med målande

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum.

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. En jobbdröm handlar om arbete - varför vi arbetar, vad fritid är och vad

Läs mer

Får jag använda Wikipedia?

Får jag använda Wikipedia? Får jag använda Wikipedia? Wikipedia är ett unikt uppslagsverk som skapas av sina läsare. Det innebär att vem som helst kan skriva och redigera artiklar. Informationen på Wikipedia kan vara vinklad eller

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Varje elev skriver ner så många förslag som den kan komma på. Samla förslagen på blädderblock. (välj ålder som ligger ca 2 år över

Varje elev skriver ner så många förslag som den kan komma på. Samla förslagen på blädderblock. (välj ålder som ligger ca 2 år över Jämställdhet och betygsskillnader Storyline Nyckelfrågor Aktiviteter Gruppering Material Resultat 1. Tonåringarna Vilka ord tror ni vi kan använda för att beskriva 17-åringar? Varje elev skriver ner så

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Lika och olika Barnkonventionens artikel 2 säger att alla barn har lika värde och samma rättigheter. I svensk lagstiftning finns

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

KOMMUNIKATION ATT LÄRA AV

KOMMUNIKATION ATT LÄRA AV KOMMUNIKATION ATT LÄRA AV VARANDRA Agenda Inledning och incheckning Kommunikation vad är det? Övning Dialogens principer Feedback när, hur och varför? Övning Avslutning Incheckning En saga Vad var Rabbinens

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Bara vara vanlig? En storyline om HBT, heteronormativitet och sexuell läggning. Sanna Ranweg, 2006, för projektet Under ytan

Bara vara vanlig? En storyline om HBT, heteronormativitet och sexuell läggning. Sanna Ranweg, 2006, för projektet Under ytan Bara vara vanlig? En storyline om HBT, heteronormativitet och sexuell läggning. Sanna Ranweg, 2006, för projektet Under ytan 1. Familjen Hur kan en familj se Brainstorm i grupp, Grupp om 4-5 En första

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Vad är visuell kommunikation?

Vad är visuell kommunikation? Vad är visuell kommunikation? Det vi ser upplever läser tar in... och påverkas av... då är det mycket att förhålla sig till. Hur klarar vi av att sortera? Varför påverkas vi av viss kommunikation och inte

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jessika Berglund Vad handlar boken om? Boken handlar om två personer som går i samma klass. Båda tycker att det är ganska stökigt i klassen och drar sig undan bråk och stök. De lägger

Läs mer

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK Framförandeteknik Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Innehåll Inledning... 1 Retorik för lärare... 2 Rätt röst hjälper dig nå fram konsten att tala inför grupp... 3 Analys... 4 Sammanfattning:...

Läs mer

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman Läsnyckel Hästhuvudet Återberättad av Mats Rehnman I vår strävan efter att bemästra ett språk helt och fullt glömmer vi ofta att glädje är den viktigaste ingrediensen för att lyckas tillägna sig ett språk.

Läs mer

ATT GÖRA FILM PÅ SÄTRASKOLAN

ATT GÖRA FILM PÅ SÄTRASKOLAN Publicerat den 28 september 2018 Exemplet är hämtat från Sätraskolan ATT GÖRA FILM PÅ SÄTRASKOLAN I exemplet kan du följa arbetet från manus till film. LGR11 del 4 för fritidshemmet samt kommentarmaterialet

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Inledning Du har tidigare fått uppgifter i medieundervisningen där du fått öva på att berätta något för en bestämd målgrupp eller att ditt

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

RETORISK ANALYS: NÄR LAMMEN TYSTNAR (1991) KLIPP: ( 0:00-06:40 MIN) Publicerad på Mackansfilm.com

RETORISK ANALYS: NÄR LAMMEN TYSTNAR (1991) KLIPP:   ( 0:00-06:40 MIN) Publicerad på Mackansfilm.com RETORISK ANALYS: NÄR LAMMEN TYSTNAR (1991) KLIPP: HTTP://BIT.LY/2L53AAY ( 0:00-06:40 MIN) Publicerad på Mackansfilm.com Innehåll Ethos... 1 Logos... 1 Pathos... 2 Språket & Fallasier... 2 Actio & Kameraarbete...

Läs mer

Med filmen som språk Metodhandledning

Med filmen som språk Metodhandledning Med filmen som språk Metodhandledning Grav språkstörning Vad innebär det att ha grav språkstörning? Grav språkstörning är en språklig funktionsnedsättning där den språkliga förmågan är nedsatt på olika

Läs mer

Romanläsning i praktiken att samtala och skriva om litteratur. Carl-Johan Markstedt Martin Sandberg

Romanläsning i praktiken att samtala och skriva om litteratur. Carl-Johan Markstedt Martin Sandberg Romanläsning i praktiken att samtala och skriva om litteratur Carl-Johan Markstedt Martin Sandberg Romanläsning i tre steg Introducera romanen Tematiska diskussioner eller diskussioner utifrån högläst

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

Filmen börjar med ett par miljöbilder från Göteborg på Poseidon, Avenyn samt hamnen. Tre personer i åldrarna 18-25 får frågorna

Filmen börjar med ett par miljöbilder från Göteborg på Poseidon, Avenyn samt hamnen. Tre personer i åldrarna 18-25 får frågorna Synopsis Susanna Bellak 910216-1222 VRA102 2012-10-19 Titel: Göteborg Syfte: Lyfta Göteborgs höjdpunkter för nyinflyttade/turister som är i åldrarna 18-25 Form: Kortfilm Målgrupp: Personer mellan 18-25

Läs mer