Riktlinjer för efterlevandestöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för efterlevandestöd"

Transkript

1 Riktlinjer för efterlevandestöd Syftet med dessa riktlinjer är att förmedla stöd och bemöta anhöriga efter ett dödsfall på ett strukturerat sätt. Ett gott bemötande av närstående under och efter sjukdomstiden är värdefullt och kan underlätta sorgearbetet. De som vårdat den avlidne på avdelningen eller haft mest kontakt med patient och anhöriga har en särskild betydelse för de efterlevande. Det är därför viktigt att den undersköterska eller sjuksköterska som finns med när patienten avlider eller som haft en nära kontakt med anhöriga ringer upp de efterlevande en tid efter dödsfallet. Detta för att följa upp de anhörigas situation, avsluta sjukdomstiden, fånga upp om det finns kvarvarande frågor och efterhöra om det finns behov av särskilt stöd. Efterlevandesamtalet är även värdefullt för personalen. Personalen får möjlighet att avsluta sin relation med de anhöriga och får den anhöriges berättelse och synpunkter på vården som är viktigt för vårt förbättringsarbete. Målsättning Målet är att den närmaste anhörige vid varje dödsfall ska bli uppringd för att få avsluta sjukdomstiden, få berätta hur vårdtiden upplevdes och hur den anhöriges situation ser ut just nu. Källor Den huvudsakliga källan till detta arbete är Lungmedicinska klinikens arbete för efterlevandestöd vid Universitetssjukhuset i Linköping. Arbetsgruppen har även hämtat inspiration från Vrinnevisjukhusets riktlinjer vid dödsfall samt ett från Akutkliniken, US, för omhändertagande av anhöriga. Arbetsgruppen har även deltagit i föreläsningar i ämnet sorg och kulturella aspekter på sjukdom och död. Arbetet genomfördes 2007 och har därefter reviderats Arbetet är ett resultat av ett uppdrag från Hälso-och sjukvårdsnämnden.

2 Omhändertagande av avliden Hämta den korg som finns i sanitetsförrådet på KAVA och avd 103. Där finns de saker du behöver! Ta av smycken och klocka och lägg dem synligt på bordet. Dra KAD, låt CVK, venflon, drän och andra infarter sitta kvar. Detta enligt patologen pga risken för efterblödning efter att likstelheten släpper. Stöd hakan vid behov, exempelvis med hjälp av ett ihoprullat lakan bakom huvudet. Sätt in tandprotes om den avlidne har det och stäng ögonlocken. Tvätta den avlidne vid behov och klä denne i op.skjorta eller kläder enligt anhörigas önskemål. Lägg armarna längst sidorna eller på bröstet över lakanet så de anhöriga kan röra vid den avlidne. Det finns sidenblommor att lägga vid händerna eller på bordet bredvid. Byt vid behov lakan i sängen. Bädda gärna med färgat påslakan och lägg över den gröna fleecefilten. Det är vaktmästarnas önskemål att vi bäddar med två lakan om sängen saknar madrassvar (tempur). Detta för att de lättare ska kunna flytta över den avlidne på patologen. Snygga till runt den avlidne och plocka ihop dennes tillhörigheter. Om anhöriga är närvarande överlämnas dessa. Om anhöriga inte kan ta vara på den avlidnes värdesaker omedelbart tar personalen hand om dessa enligt avdelningens rutiner för värdesaker/patienttillhörigheter. Markera dörren med skylten kontakta personalen. Sätt speciella namnlappar runt den avlidnes ben och på lakanet, följ instruktionerna på lappen. Detta efter att anhöriga har tagit farväl. Tänk på kulturella och religiösa aspekter. Fråga anhöriga om det finns speciella önskemål. Sjukhuskyrkan finns här som en resurs för personalen. Information finns på LISA, se bilaga Religioner Information om några världsreligioner under A till Ö samt i Sjukhuskyrkans pärm på avd. Det finns ingen regel för hur länge den avlidne bör ligga kvar på avdelningen eller när den avlidne senast ska ha transporterats till patologen. Det kan ändå vara bra att ha som riktlinje att den avlidne ej bör kvarstanna på avd mer än 6-8 timmar. Kontakta Coor dagtid tfn: 33070, jourtid sök för transport av den avlidne till Patologen.

3 Omhändertagande av anhöriga Bemötande Var lyhörd för om de anhöriga vill samtala och låt de styra takten och längden på samtalet. Låt dem ge uttryck för sin sorg utan att försöka trösta. Ibland kan det kännas tryggt med en hand på sin arm, men det är inte alla som vill ha kroppskontakt. Känn efter och gör det som känns rätt. Vi vill så långt det är möjligt förmedla omsorg, värme, lugn och trygghet. Avskedstagande Följ med anhöriga till dagrummet och erbjud kaffe eller något annat att dricka. Under tiden omhändertar vi den avlidne. Tänk även på att det finns två samtalsrum på avdelningen där de anhöriga kan sitta i lugn och ro. Titta först om det är ledigt! Uppmuntra anhöriga att se den avlidne eftersom det bidrar till att göra det overkliga verkligt, speciellt vid hastiga dödsfall. Avråd inte barn att följa med. Barn är mer konkreta och tar det mer naturligt än vuxna. Berätta innan ni går in hur det ser ut på rummet och hur den avlidne ser ut. Det är skönt för de anhöriga att hinna förbereda sig och skapa sig en bild av den närstående. Om det finns barn med så tänk på att använda enkla fakta som t ex blundar, kan inte prata, blek istället för förklaringar som kan misstolkas. Ta gärna fram en stol som barnet kan stå på. Följ därefter med anhöriga in på rummet till den döde. Fråga om de vill vara ensamma eller om de vill att du stannar en stund. Vi lämnar vårt kort och ger det till anhöriga innan de lämnar avdelningen. Erbjudet efterlevandesamtal ska dokumenteras i Cosmic i den avlidnes journal! När korten tagit slut i pärmen finns fler hos kuratorn för påfyllnad. Läkarsamtal I de fall behandlande läkare inte träffar anhöriga i samband med dödsfallet erbjud samtal med denne inom rimlig tid. Uppföljning Fyll i efterlevandeblanketten och sätt in den i efterlevandepärmen. Kontakta anhöriga efter 4-6 v. Om det varit något speciellt kring dödsfallet kan en uppföljande kontakt vara aktuell redan efter några dagar. Om vi inte når anhöriga vid det första försöket ska vi försöka ytterligare en gång. Efter detta skickar vi ett avslutskort där vi informerar om att vi försökt nå dem och att de är välkomna att höra av sig vid behov. Om det vid telefonsamtalet visar sig finnas behov av fortsatt stöd för de anhöriga ska de informeras om att kurator kan ringa upp dem, om de så önskar. Kontakta kurator och lämna efterlevandeblanketten till henne. Kurator efterhör vid sin kontakt vilket stöd som kan behövas

4 och förmedlar kontakt med resurspersoner på hemorten (kurator, psykolog, sjukhuspräst, terapeut, sorgegrupper) och/eller ordnar avslutande eftersamtal med läkare och kurator här. När det gäller patienter från Linköping eller andra närliggande orter kan kurator efter bedömning av behov ha uppföljande stödsamtal med efterlevande en tid efter dödsfallet. Kom ihåg att efterlevandesamtalet ska dokumenteras i den avlidnes journal i Cosmic när det är genomfört! Där bör det inte stå mer än att samtal har ägt rum. Efterlevandes personliga upplevelser och/eller synpunkter ska inte dokumenteras i den avlidnes journal. Det finns en särskild mall för detta i Cosmic. När vår kontakt anses avslutad ska efterlevandeblanketten sparas i pärmen till årets slut. Viktigt: Om ett dödfall sker nattetid/helg och - läkaren som konstaterar dödsfallet inte känner patient och anhöriga - om vi vet att det finns vissa oklarheter kring dödsorsaken och det ev kan bli fråga om obduktion då är det viktigt att påminna den läkare som kontaktar anhöriga att denne ska efterhöra de anhörigas inställning till obduktion samt var de går att nå de närmsta dagarna (mobilnummer?). Detta för att underlätta för ordinarie läkare att få kontakt med anhöriga innan ev remiss för obduktion ska skrivas. Kom ihåg att du själv som personal är ett levande verktyg i detta jobb. Att vårda en människa i livets slutskede och / eller möta sörjande anhöriga sätter spår. På avd 103 / KAVA ska du inte behöva möta en döende och anhöriga ensam som vårdpersonal om du känner sig osäker eller ovan. Du ska veta att du alltid kan vända dig till dina kollegor för stöd och när koordinatorn är i tjänst kan hon/han vara en extra resurs i just dessa situationer. Prata med dina arbetskamrater om hur du mår och hur du upplevde händelsen. Det är viktigt att få möjlighet att samtala om sina upplevelser med någon som lyssnar och förstår. Stöd från kollegor eller arbetsledare är tillräckligt i de flesta fall. En genomgång i arbetslaget kan dock underlätta vid specifika händelser. Samtalet kan då ledas av någon utanför arbetsgruppen och som inte varit inblandad i händelsen, t ex kurator eller personal från psykologisk beredskapsgrupp (vid extrem händelse)

5 Information till anhöriga Vad händer nu? Vad ska jag göra nu? Kanske får du frågan när anhöriga ska lämna avdelningen. Då kan det vara bra att veta följande: Den avlidne förs till patologen i väntan på att anhöriga vänt sig till en begravningsbyrå och valt kista. Någon från begravningsbyrån kontaktar därefter patologen och ser till att den avlidne förs till ett gravkapell i väntan på begravningen. Om anhöriga önskar ytterligare visning följande dag kan personal på patologen el kurator vara behjälplig vid en visning på patologen (under veckorna). Om de anhöriga redan kontaktat begravningsbyrå står de till tjänst med visning, dock ej under helgerna. De anhöriga tar kontakt med begravningsbyrå och bestämmer tid för samtal om hur de vill ha begravningen. De anhöriga behöver inte kontakta en begravningsbyrå omedelbart. Det kan vara bra att vänta någon dag eftersom de kan behöva fundera i lugn och ro och prata med de närmaste om hur de vill ha begravningen och annat ordnat före besöket på begravningsbyrån. Ibland frågar de anhöriga om vi kan rekommendera någon speciell byrå, men de är likvärdiga. Hänvisa till telefonkatalogens Gula sidor under rubriken Begravningsbyråer. På begravningsbyrån finns människor som är vana och kunniga när det gäller att hantera allt det praktiska kring ett dödsfall. Deras uppgift är att visa vilka valmöjligheter som finns och att ordna allt det man vill ha hjälp med. De är även utbildade och kan bistå med bouppteckning, testamenten och dyl. Om det inte skulle finnas pengar i dödsboet till begravning bistår kommunen med bidrag till en skälig begravning. Begravningsbyrån kan upplysa om vem man ska kontakta på kommunen. I efterlevandepärmen finns några broschyrer om sorg som vi enligt vårdenhetscheferna får dela ut till anhöriga, även om de är utgivna av olika begravningsbyråer. Vi måste dock tala om att vi inte kan rekommendera någon byrå framför någon annan, utan att vi delar ut broschyrerna eftersom de innehåller bra information.

6 Uppföljningssamtalet några hållpunkter Du som lämnat ut ett kort till anhöriga och lovat att ringa ett efterlevandesamtal har ansvar för att komma ihåg att genomföra det. Se till att du har gott om tid, att du sitter ostört och har stängt av ev sökare/bärbara telefoner för en stund. Telefonsamtalet I början av samtalet kan det vara bra att hänvisa till det kort som de fick med sig från avdelningen. Det kan också vara bra att påminna om att det handlar om ett uppföljande samtal för att stämma av hur den anhöriges situation ser ut, följa upp om det finns oklarheter och göra ett avslut. Nedan följer förslag på ämnen som kan vara lämpliga att samtala kring. Nutid De anhörigas situation i dagsläget. Hur har du det nu? Vilket stöd har du kring dig? Dåtid Upplevelse av vårdtiden? Något som kunde ha gjorts annorlunda? Hur blev slutet? Framtid Hur har du gått vidare? Hur ser närmaste framtiden ut? Finns kvarvarande frågor / behov av samtal med läkare? Finns behov av ytterligare stöd / kontakt med kurator? Förmedla gärna kontakt till kurator om det framkommer behov som du ej vet hur du ska gå vidare med. Kom ihåg att dokumentera att samtalet ägt rum i Cosmic! Det finns en särskild mall för detta.

7 Litteraturtips för intresserade Döden är livsviktig av Elisabeth Kübler-Ross Den enklaste glädjen av Tomas Sjödin Livet måste ha en mening av Viktor Frankl Familjen i ett omvårdnadsperspektiv av M Kirkevold Tröst och omvårdnad i livets slutskede av June Cerza Kolf Värdig vård vid livets slut, SOU 2001:6 Patienten och du, förhållningssätt i omvårdnad av Barbro Holmdahl Palliativ medicin av Barbro Beck-Friis Sorgebearbetning av John W James & Russel Friedman Det sociala nätverkets stöd vid plötsligt dödsfall av Kari och Atle Dyregrov Orden och tystnaden av Lars Björklund Religioner information om några världsreligioner på LISA, söker under A - Ö

8 Blankett Personnummer: Namn: Avliden den (år,mån,dag) Diagnos: Anhörigs namn: Telefon Anhörigs namn: Telefon Omständigheterna vid dödsfallet (som minnesstöd inför efterlevandesamtalet): Namn på närvarande vid dödsbädden: Anhöriga: Personal: Ansvarig för uppföljningssamtalet: Avböjt uppföljningssamtal: Uppföljningssamtal Planeras den: genomfört den: kontakt avslutad den Ej fått kontakt via telefon trots 2 försök Skickat avslutningskort Behov av kontakt med läkare Tid bokad den: Behov av kontakt med kurator Tid bokad den: Kom ihåg att dokumentera efterlevande samtalet i den avlidnes journal! Denna blankett sparas till årets slut för utvärdering.

Efterlevandepärm - Riktlinjer för efterlevandestöd

Efterlevandepärm - Riktlinjer för efterlevandestöd Efterlevandepärm - Riktlinjer för efterlevandestöd I denna pärm finns riktlinjer för omhändertagande av anhöriga i samband med dödsfall liksom för uppföljning med efterlevande via telefonsamtal. Ett bra

Läs mer

Anhörigstöd - Efterlevande barn

Anhörigstöd - Efterlevande barn Godkänt den: 2017-04-18 Ansvarig: Åsa Himmelsköld Gäller för: Region Uppsala Innehåll Efterlevande barn... 2 Oväntade dödsfall... 3 Väntade dödsfall... 3 Avsked... 3 Före avskedet... 3 Vid avskedet...

Läs mer

Anhörigstöd - Efterlevande vuxna

Anhörigstöd - Efterlevande vuxna Godkänt den: 2017-04-18 Ansvarig: Åsa Himmelsköld Gäller för: Region Uppsala Innehåll Innehåll... 1 Efterlevande... 2 Inledning... 2 Rutin för efterlevandestöd... 2 Väntade dödsfall... 3 Avsked... 3 Efter

Läs mer

VÄRDIGT SLUT ANTECKNINGAR OM DÖDSFALLET 01 OMHÄNDERTAGANDE EFTER DÖDSFALLET 02 VAD ÄR VIKTIGT NU SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL 02 STÖD TILL NÄRSTÅENDE

VÄRDIGT SLUT ANTECKNINGAR OM DÖDSFALLET 01 OMHÄNDERTAGANDE EFTER DÖDSFALLET 02 VAD ÄR VIKTIGT NU SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL 02 STÖD TILL NÄRSTÅENDE EFTER DÖDSFALLET NVP DEL 3 MÅL MED NVP DEL 3 Att den avlidnes värdighet och integritet respekteras och att närstående känner sig väl omhändertagna. VÄRDIGT SLUT ANTECKNINGAR OM DÖDSFALLET 01 OMHÄNDERTAGANDE

Läs mer

När någon avlidit. till dig som närstående, information och praktiska råd

När någon avlidit. till dig som närstående, information och praktiska råd När någon avlidit till dig som närstående, information och praktiska råd I den här foldern kan du läsa om vad som sker i samband med att någon avlidit och vad du som närstående har ansvar för samt vart

Läs mer

Sara Magnusson Leg. Sjuksköterska Neuro - Strokeenheten Östersundssjukhus

Sara Magnusson Leg. Sjuksköterska Neuro - Strokeenheten Östersundssjukhus Sara Magnusson Leg. Sjuksköterska Neuro - Strokeenheten Östersundssjukhus Neuro-Strokeenheten Stroke / Hjärntumörer / Neurologiska sjukdomar 20 vårdplatser 45 Dödsfall på Neuro-Strokeenheten år 2012 Du

Läs mer

Omhändertagande vid dödsfall

Omhändertagande vid dödsfall Riktlinjer för hälso- och sjukvården Ansvarar för att riktlinjen blir känd: Respektive arbetsledare Dokumentets namn: Omhändertagande vid dödsfall. Utfärdad av: Margaret Fritz Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

Barn i livets slutskede - omhändertagande på neo

Barn i livets slutskede - omhändertagande på neo Rutin Process: 3.3 RGK Specialiserad somatisk vård Område: Neonatologi Faktaägare: Gunvor Svensson, Barnsjuksköterska, Neonatalavdelning 10 Fastställd av: Anna Bärtås, verksamhetschef, Barn- och ungdomskliniken

Läs mer

Instruktion gällande omhändertagande av avliden samt transport till bårhus

Instruktion gällande omhändertagande av avliden samt transport till bårhus Sid 1(5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Verksamhetsområde Vårdboende, Hemvård, Funktionsstöd, Biståndskontoret Karlstad 2015-09-01 verksamhetsutvecklare Instruktion gällande omhändertagande av avliden

Läs mer

När någon avlidit. till dig som närstående, information och praktiska råd

När någon avlidit. till dig som närstående, information och praktiska råd När någon avlidit till dig som närstående, information och praktiska råd Att mista en livskamrat, en förälder, ett barn eller en nära vän är en av livets mest omvälvande händelser. Därför är det naturligt

Läs mer

att lämna svåra besked

att lämna svåra besked att lämna svåra besked Jakob Carlander Liten lathund, checklista och komihåg Det finns några grundläggande punkter som bör gälla svåra besked i de flesta sammanhang. Se detta som en checklista du går igenom

Läs mer

Omvårdnad vid förestående och inträffad död. Annette Holst-Hansson 2017

Omvårdnad vid förestående och inträffad död. Annette Holst-Hansson 2017 Omvårdnad vid förestående och inträffad död Annette Holst-Hansson 2017 DÖENDET OCH DÖDEN EN NATURLIG DEL AV LIVET Livshotande tillstånd - sjukdom - trauma - suicid OMVÅRDNAD I SAMBAND MED Döende och död

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Avliden patient, omhändertagande

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Avliden patient, omhändertagande Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 11573 su/med 2017-01-17 4 Innehållsansvarig: Mirjam Milkewitz, Undersköterska, Thoraxintensivavdelning (mirmi1); Erica Lindgren, Ivasjuksköterska, Thoraxintensivavdelning

Läs mer

När någon i familjen har dött - information till barn, unga och vuxna.

När någon i familjen har dött - information till barn, unga och vuxna. När någon i familjen har dött - information till barn, unga och vuxna. Vad händer nu? När en människa dör på ett sjukhus ska en läkare besöka den som dött, för att bekräfta dödsfallet. Personalen gör sedan

Läs mer

Sollefteå kommun Vård- och äldreförvaltningen

Sollefteå kommun Vård- och äldreförvaltningen 1(5) Riktlinje/rutin fastställda av: Marina Jones Medicinskt ansvarig sjuksköterska Dokument: i livets slut. Ersätter dokument: Omhändertagande av avliden 2010-01-01 Rutinerna träder ikraft: 2013-04-15

Läs mer

och läkemedelshantering finns framtagen, se länk under referenser.

och läkemedelshantering finns framtagen, se länk under referenser. RIKTLINJE 1(5) Socialförvaltningen Socialförvaltningens stab Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för palliativ vård i livets slutskede Den här riktlinjen

Läs mer

RUTIN FÖR BRYTPUNKTSBEDÖMNING OCH ORDINATION AV LÄKEMEDEL

RUTIN FÖR BRYTPUNKTSBEDÖMNING OCH ORDINATION AV LÄKEMEDEL 1 PRIMÄRVÅRD VLL HÄLSOCENTRAL BJURHOLM 18.2. KOMMUN BJURHOLM ÄLDRE OCH HANDIKAPPOMSORG Bjurholm, mars 2015 Palliativ vård vid livets slut utgår från Nationell vårdprogram för palliativ vård och Socialstyrelsens

Läs mer

Instruktioner för åtgärder i samband med dödsfall. Väntat dödsfall i hemsjukvård och särskilda boendeformer

Instruktioner för åtgärder i samband med dödsfall. Väntat dödsfall i hemsjukvård och särskilda boendeformer Åtgärder i samband med dödsfall Sida 1 (5) 1. Dokumenttyp 2. Fastställande/upprättad Instruktion 2011-05-31 av Vård- och omsorgschefen 3. Senast reviderad 4. Detta dokument gäller för 5. Giltighetstid

Läs mer

Omsorgs- och handikappfrågor Sjukvård/Tandvård Kommuners ansvar för avlidna Bilagor: Cirkulär 1993:21 Mötet med döden inom kommunens vård och omsorg

Omsorgs- och handikappfrågor Sjukvård/Tandvård Kommuners ansvar för avlidna Bilagor: Cirkulär 1993:21 Mötet med döden inom kommunens vård och omsorg Cirkulärnr: 1994:227 Diarienr: 1994:3208 Handläggare: Avdsek: Alwa Nilsson Lena Sandström Vård Komrätt Datum: 1994-12-21 Mottagare: Rubrik: Äldreomsorg Omsorgs- och handikappfrågor Sjukvård/Tandvård Kommuners

Läs mer

Dödsfall och omhändertagande av avliden

Dödsfall och omhändertagande av avliden Sida 1 (10) 2016-01-19 MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (10) Innehåll... 1 Inledning... 3 1 Ansvar... 3 Medicinskt

Läs mer

Palliativ vård i livets slutskede

Palliativ vård i livets slutskede RIKTLINJER FÖR Palliativ vård i livets slutskede Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2018-11-06 Giltighetstid 2022-11-06 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning vid Dödsfall Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument Lag/föreskrift/råd:

Läs mer

Beslutad av Omsorgsförvaltningen. Gäller för Omsorgsförvaltningen och externa utförare

Beslutad av Omsorgsförvaltningen. Gäller för Omsorgsförvaltningen och externa utförare 1 Dokumenttyp Rutin vid dödsfall Dokumentansvarig Gudrun Ek Särne Medicinskt ansvarig sjuksköterska Beslutad av Omsorgsförvaltningen Gäller för Omsorgsförvaltningen och externa utförare Giltig fr o m 2009-04-08

Läs mer

Döendet. Palliativa rådet

Döendet. Palliativa rådet Döendet Palliativa rådet Övergå till palliativ vård i livets slut Sjukdomsförloppet kan se olika ut och pågå under olika lång tid bl.a. beroende av diagnos patienten har Palliativ vård i livets slutskede

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: DÖDSFALL OMHÄNDER- TAGANDE AV AVLIDNA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: DÖDSFALL OMHÄNDER- TAGANDE AV AVLIDNA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (10) 2014 06 24 Sjuksköterskor REV 2014 08 28 Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: DÖDSFALL OMHÄNDER- TAGANDE AV AVLIDNA Sjuksköterskor

Läs mer

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn De flesta människor i Sverige dör den långsamma döden där döendet är ett utdraget förlopp till följd av sjukdom eller ålder. Under

Läs mer

Begravning. Vi vill med den här foldern berätta om begravning i Skellefteå landsförsamling.

Begravning. Vi vill med den här foldern berätta om begravning i Skellefteå landsförsamling. Begravning När en människa som står oss nära dör, drabbas vi av många blandade känslor. Men oavsett vad vi känner är det viktigt att få ta avsked på ett sätt som är rätt både för den döda och för oss efterlevande.

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Handlingsplan/ Krishantering

Handlingsplan/ Krishantering Handlingsplan/ Krishantering KATASTROFPLAN En dramatisk händelse, som en olycka eller ett dödsfall kan få stora konsekvenser för både den drabbade och hennes/hans omgivning. Därför är det viktigt att denna

Läs mer

Omvårdnad vid livets slutskede

Omvårdnad vid livets slutskede Ansvarig för rutin Medicinsk ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2016-07-14 Revideras 2018-07-14 Omvårdnad vid livets slutskede SOSFS 2005:10 Grundläggande för all vård-

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning vid Dödsfall Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska(mas) Styrdokument Lag/föreskrift/råd: Hälso- och sjukvårdslag(2017:30)

Läs mer

Till dig som förlorat di barn

Till dig som förlorat di barn Till dig som förlorat di barn Spädbarnsfonden Till dig som förlorat ditt barn Vi som skrivit den här foldern är mammor och pappor som också har förlorat ett barn. Ett ögonblicks skillnad, från en sekund

Läs mer

Att våga prioritera det existentiella samtalet

Att våga prioritera det existentiella samtalet Att våga prioritera det existentiella samtalet Vad innebär existentiella frågor? När man drabbas av svår sjukdom handlar det inte bara om en sjuk kropp Livets, själva existensens grundvalar skakas Det

Läs mer

Session Sorg. Efterlevandestöd Ny forskning i sorg Barn och familj i sorg och saknad en gruppintervention

Session Sorg. Efterlevandestöd Ny forskning i sorg Barn och familj i sorg och saknad en gruppintervention Session Sorg Efterlevandestöd Ny forskning i sorg Barn och familj i sorg och saknad en gruppintervention Inger Benkel, socionom, Med Dr Palliativt Centrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Christina

Läs mer

Omvårdnad vid livets slutskede

Omvårdnad vid livets slutskede Ansvarig för rutin Medicinsk ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2016-07-14 Revideras 2018-07-14 Omvårdnad vid livets slutskede SOSFS 2005:10 Grundläggande för all vård-

Läs mer

LOKALA RUTINER FÖR OMHÄNDERTAGANDE AV AVLIDNA VILHELMINA SJUKSTUGA/PRIMÄRVÅRDEN OCH VILHELMINA KOMMUN SÄRSKILDA BOENDEN

LOKALA RUTINER FÖR OMHÄNDERTAGANDE AV AVLIDNA VILHELMINA SJUKSTUGA/PRIMÄRVÅRDEN OCH VILHELMINA KOMMUN SÄRSKILDA BOENDEN LOKALA RUTINER FÖR OMHÄNDERTAGANDE AV AVLIDNA VILHELMINA SJUKSTUGA/PRIMÄRVÅRDEN OCH VILHELMINA KOMMUN SÄRSKILDA BOENDEN Så brusar vi in i tiden den ena efter den andra evigheten tar över Så brusar vi in

Läs mer

Efterlevandesamtal. Yvonne Hajradinovic Tarja Dahlin Lindhe. PKC Palliativt kompetenscentrum i Östergötlandtland

Efterlevandesamtal. Yvonne Hajradinovic Tarja Dahlin Lindhe. PKC Palliativt kompetenscentrum i Östergötlandtland Efterlevandesamtal Närståendestöd efter vårdtidenv Yvonne Hajradinovic Tarja Dahlin Lindhe Många berörs rs av sorg & dödd 80% (=72 000) dör d r den långsamma l dödend den (SOU 2001:6) > 90 000 individer

Läs mer

KRISPLANER FÖR TEGSPEDAGOGERNAS EKONOMISKA FÖRENING

KRISPLANER FÖR TEGSPEDAGOGERNAS EKONOMISKA FÖRENING KRISPLANER FÖR TEGSPEDAGOGERNAS EKONOMISKA FÖRENING KRISPLANER FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN OCH FAMILJEDAGHEM TEG/BÖLEÄNG OMRÅDET För att den upprättade krisplanen skall fungera behövs vissa gemensamma förutsättningar.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Slutskede

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Slutskede Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13179 su/med 2018-01-09 4 Innehållsansvarig: Jennie Bobeck, Specialsjuksköt, Avdelning 115 reumatologi (jenbo4); Erika Olsson,, Allemanshälsans vårdcentral

Läs mer

UNDERSKÖTERSKANS ROLL

UNDERSKÖTERSKANS ROLL Symtomkontroll Närståendestöd UNDERSKÖTERSKANS ROLL Marie-Louise Ekeström Leg sjuksköterska FoUU Kommunikation/ Relation? Teamarbete 1 Några frågor Vad är god omvårdnad vid livets slut? Hur ser det ut

Läs mer

Välkommen till. vår hemtjänst

Välkommen till. vår hemtjänst Välkommen till vår hemtjänst Vi har alltid nära hem till dig Vi har alltid nära hem till dig Hemtjänsten i Kungsbacka kommun är namnet på den kommunala hemtjänsten. Vi som arbetar här är anställda av kommunen.

Läs mer

Barnen och sjukdomen. Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1

Barnen och sjukdomen. Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1 Barnen och sjukdomen Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1 I familjer där förälder eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Rutin m m i samband med transport av avlidna

Rutin m m i samband med transport av avlidna Rutin m m i samband med transport av avlidna Bakgrund Bakgrund till denna rutin är cirkulär 2005:52 från Sveriges Kommuner och Landsting Underlag för rutiner kring omhändertagande av avlidna. I hälso-

Läs mer

Dokument till kvalitetssystem Arbetsområde: Gällivare kommun. Reviderad senast: 2015-05-18

Dokument till kvalitetssystem Arbetsområde: Gällivare kommun. Reviderad senast: 2015-05-18 Sida 1 (8) Samverkansprogram Rutin vid suicid samt andra onaturliga dödsfall utanför sjukhuset inom Sida 2 (8) Rutin vid suicid samt andra onaturliga dödsfall utanför sjukhuset. Polis eller ambulans kallar

Läs mer

Omhändertagande vid dödsfall.

Omhändertagande vid dödsfall. 1 (5) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Hälso- och sjukvård Ansvarig: MAS Fastställare: Gäller fr.o.m: 2015-02 Diarienummer: KS 13.272 Utgåva/version: Uppföljning: 2016-02 Omhändertagande

Läs mer

vid livets slut Till dig som arbetar inom vården, inför mötet med människor vid livets slut

vid livets slut Till dig som arbetar inom vården, inför mötet med människor vid livets slut vid livets slut Till dig som arbetar inom vården, inför mötet med människor vid livets slut 2 Vid livets slut Död och begravning är i många kulturer lika viktigt som livet självt. Därför är det av yttersta

Läs mer

ÖNSKEMÅL OM MIN BEGRAVNING. Min sista vilja. nordbegravning.se

ÖNSKEMÅL OM MIN BEGRAVNING. Min sista vilja. nordbegravning.se ÖNSKEMÅL OM MIN BEGRAVNING Min sista vilja nordbegravning.se 1. Jag, pers nr vill att nord begravning ombesörjer min begravning och att den arrangeras i så nära överensstämmelse med de önskemål jag ger

Läs mer

Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH)

Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) ASH Uppsala Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) finns för dig som bor i Uppsala och Knivsta kommun och är i behov av vård och symtomlindring genom

Läs mer

Rutiner vid psykiatriska kliniken i Kalmar vid dödsfall

Rutiner vid psykiatriska kliniken i Kalmar vid dödsfall 1 Rutiner vid psykiatriska kliniken i Kalmar vid dödsfall * Ring jourhavande läkare, som ska inställa sig inom 30 minuter för att konstatera dödsfallet. Notera klockslaget då patienten avled. * Kontakta

Läs mer

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Att möta och uppmärksamma patienters behov av existentiellt stöd vid livets slut Annica Charoub Specialistsjuksköterska palliativ vård

Läs mer

Reviderad rutin för dödsfall inom vård- och omsorgsboende

Reviderad rutin för dödsfall inom vård- och omsorgsboende TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Christina Erlandsson 2017-06-01 ON 2017/0067 53592 Omsorgsnämnden Reviderad rutin för dödsfall inom vård- och omsorgsboende Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

vid livets slut Till dig som arbetar inom vården, inför mötet med människor vid livets slut

vid livets slut Till dig som arbetar inom vården, inför mötet med människor vid livets slut vid livets slut Till dig som arbetar inom vården, inför mötet med människor vid livets slut Vid livets slut Död och begravning är i många kulturer lika viktigt som livet självt. Därför är det av yttersta

Läs mer

Dödsfall och omhändertagande av avliden

Dödsfall och omhändertagande av avliden Dödsfall och omhändertagande av avliden Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS/MAS Skribent SAS/MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 252/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från

Läs mer

Anhörigstöd och omhändertagande vid oväntat dödsfall i hemmet eller på allmän plats - Hälso- och sjukvård, Region Gävleborg

Anhörigstöd och omhändertagande vid oväntat dödsfall i hemmet eller på allmän plats - Hälso- och sjukvård, Region Gävleborg Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-32768 Fastställandedatum: 2016-10-05 Giltigt t.o.m.: 2017-10-05 Upprättare: Margareta E Berger Fastställare: Svante Lönnbark Anhörigstöd och omhändertagande

Läs mer

Bertil Axelsson Adj lektor i palliativ medicin, Umeå universitet Öl Storsjögläntans palliativa hemsjukvårdsteam

Bertil Axelsson Adj lektor i palliativ medicin, Umeå universitet Öl Storsjögläntans palliativa hemsjukvårdsteam Bertil Axelsson Adj lektor i palliativ medicin, Umeå universitet Öl Storsjögläntans palliativa hemsjukvårdsteam Mortaliteten i befolkningen = 100% 90-95 000 dör varje år i Sverige ( 1%) 76 000 (=80%) dör

Läs mer

Svenska Palliativregistret -ett kraftfullt verktyg för att förbättra vården i livets slut!

Svenska Palliativregistret -ett kraftfullt verktyg för att förbättra vården i livets slut! Svenska Palliativregistret -ett kraftfullt verktyg för att förbättra vården i livets slut! Maria Taranger Överläkare internmedicin och hematologi Sektionschef 353 Med/Ger/Akutenhet Östra Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

I händelse av kris/katastrof

I händelse av kris/katastrof 1 (6) HANTERING AV KRIS/KATASTROF I händelse av kris/katastrof 1. Rädda liv 2. Larma: Ring 112 3. Anteckna a. tidpunkt för samtal/meddelande b. vem som lämnar meddelande samt dennes telefonnummer c. vad

Läs mer

Referensdokument Dokumentnamn

Referensdokument Dokumentnamn Referensdokument Dokumentnamn 9.1 A. OMHÄNDERTAGANDE AV SVÅRT SJUKA OCH DÖENDE Äldreförvaltningen Indikator Äldreförvaltningen Processindikator Vård i livets slut Område 9 Enhet Äldreboenden, korttidsboende

Läs mer

Rutiner för utvecklingssamtal (US) på GFHS

Rutiner för utvecklingssamtal (US) på GFHS Gamleby maj 2009 Rutiner för utvecklingssamtal (US) på GFHS TERMIN 1 Blankett Vad? När? Vem? Hur? A + Intervju Första veckan/ veckorna på Gfhs Kontaktlärare och den studerande Den studerande får blankett

Läs mer

MAS Riktlinje Åtgärder vid dödsfall

MAS Riktlinje Åtgärder vid dödsfall MAS Riktlinje Åtgärder vid dödsfall 1 Inledning I hälso- och sjukvårdslagens (HSL)1 första paragraf regleras att omhändertagande av avlidna tillhör hälso- och sjukvården och i 2d HSL regleras att När någon

Läs mer

Sundsvall

Sundsvall Sundsvall 2019-06-04 Astrid Lindgren skriver vi föds och vi dör, så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Vi som arbetar i äldreomsorgen har alltid döden ständigt närvarande på ett eller annat

Läs mer

Rutiner vid dödsfall

Rutiner vid dödsfall Vård- och omsorgskontoret 2009-12-09 Uppdaterad 2010-07-08, Vård- och omsorgskontoret 2011-01-01, 2011-03-11 2013-08-01 Ann-Mari Godeberg Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 7 08-579 214 20 Hälso-

Läs mer

Inom SABH har mer än 160 barn vårdats i livets slutskede.

Inom SABH har mer än 160 barn vårdats i livets slutskede. Inom SABH har mer än 160 barn vårdats i livets slutskede. medfödda missbildningar kromosomdefekter metabola sjukdomar neurologiska sjukdomar onkologiska sjukdomar SABH fungerar som ett kompetenscentrum

Läs mer

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en rikstäckande organisation som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Allmän palliativ vård Det här arbetsmaterialet riktar sig till dig som i ditt yrke möter personer i livets slutskede som har palliativa vårdbehov samt

Läs mer

Omhändertagande vid livets slut och av avlidna

Omhändertagande vid livets slut och av avlidna 1(10) Framtagen av Sida Medicinskt ansvariga sjuksköterskor 1 (10) Utgåva Ersätter Godkänd och fastställd av 8 081001 Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Fastställd Utvärderas 2010-06-09 2011-06 Omhändertagande

Läs mer

VÄGLEDNING VID DÖDSFALL

VÄGLEDNING VID DÖDSFALL VÄGLEDNING VID DÖDSFALL 2001-05-22 Rektorsämbetet Universitetskaplan Christina Stendahl 2001-05-17 Vägledning vid en anställds dödsfall När en medarbetare och arbetskamrat dör efter en kortare eller längre

Läs mer

Anhörigstöd på akutmottagningen

Anhörigstöd på akutmottagningen Anhörigstöd på akutmottagningen sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Anhörigstöd på akutmottagningen Sedan hösten 2011 finns ett fungerande anhörigstöd på akutmottagningen vid Danderyds sjukhus. Stödet har

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS:

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: Region Stockholms innerstad Sida 1 (7) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: Sida 2 (7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Revideringar i denna version. Revidering under hur ambulanspersonalen handhar avliden person, samt nya telefonnummer.

Revideringar i denna version. Revidering under hur ambulanspersonalen handhar avliden person, samt nya telefonnummer. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 19291 su/adm 2017-03-13 4 Innehållsansvarig: Madelene Andreasson, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (madan7) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård

Dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Rutin Malmö Stad Upprättad Datum: Reviderad: Fastställd: 2001-10-15 2014-05-27 Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska Innehållsförteckning Dödsfall inom kommunal hälso-

Läs mer

Rutin för palliativ vård i livets slutskede

Rutin för palliativ vård i livets slutskede Rutin för palliativ vård i livets slutskede Sotenäs kommuns riktlinje utgår från Socialstyrelsens, Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede, som ger ett stöd för styrning och ledning.

Läs mer

Så här fyller du i Genomförandeplanen ÄBIC

Så här fyller du i Genomförandeplanen ÄBIC INSTRUKTION Sid: 1 (7) Målgrupp Gällande utgåva nr. Datum Utförarenheten 3 2015-04-27 Förvaltare Ersätter utgåva nr. Datum Områdeschef område 3 (arbetsgrupp social dokumentation) 2 2014-12-02 Beslutande

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SÖDERSJUKHUSETS HJÄRTAVDELNING

VÄLKOMMEN TILL SÖDERSJUKHUSETS HJÄRTAVDELNING VÄLKOMMEN TILL SÖDERSJUKHUSETS HJÄRTAVDELNING Att vårdas på hjärtavdelning Du får gärna använda dig av avdelningens gemensamma utrymmen vilket är TV-rum, samtalsrum samt en patientmatsal. Du får röra dig

Läs mer

Välkommen till Hospice Palliativt centrum

Välkommen till Hospice Palliativt centrum Välkommen till Hospice Palliativt centrum Välkommen! Ordet Hospice betyder gästfrihet, den relation som finns mellan värd och gäst. Vården ska sträva efter bästa möjliga livskvalitet med hänsyn till patientens

Läs mer

Önskemål Inför livets slut

Önskemål Inför livets slut Önskemål Inför livets slut Dokumentet Önskemål inför livets slut och skriften Inför livets slut är framtagna av Sveriges Begravningsbyråers Förbund för att underlätta för dig som vill planera inför din

Läs mer

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering 2008-01-01 Definition Insatser som krävs vid en dramatisk händelse som en olycka, brand eller rån vilka kan få stora konsekvenser på arbetsplatsen eller verksamheten. Det omfattar även händelser i medarbetares

Läs mer

Palliativ vård. Vård vid. slutskede

Palliativ vård. Vård vid. slutskede Palliativ vård Vård vid slutskede Grafisk produktion: Mediahavet Foto: Cia Lindkvist/Mediahavet att leva tills man dör Palliativ vård handlar om sjukdomar som vi inte kan läka och hela. Inför svår sjukdom

Läs mer

Rutin om anställd eller student förolyckas eller avlider

Rutin om anställd eller student förolyckas eller avlider Rutin om anställd eller student förolyckas eller avlider Checklista om anställd eller student förolyckas eller avlider utanför Stockholms universitet Åtgärderna nedan ska om inte annat anges vidtagas av

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Område 6 Med detta informationshäfte

Läs mer

Vård i livets slutskede Innehållsförteckning

Vård i livets slutskede Innehållsförteckning Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren chef Vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 3 Gäller från 2015-01-18

Läs mer

Dödsfall och omhändertagande av avliden

Dödsfall och omhändertagande av avliden Sida 1 (8) 2016-04-26 MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (8) Innehåll Inledning... 3 Ansvar... 3 Medicinskt Ansvarig

Läs mer

ÖNSKEMÅL OM MIN BEGRAVNING

ÖNSKEMÅL OM MIN BEGRAVNING ÖNSKEMÅL OM MIN BEGRAVNING 1. Jag, vill att Axelssons Begravningsbyrå AB ombesörjer min begravning och den arrangeras i så när överenskommelse med de önskemål som jag ger uttryck för i detta dokument.

Läs mer

Omvårdnad vid livets slutskede

Omvårdnad vid livets slutskede Ansvarig för rutin Medicinsk ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2014-07-08 Revideras 2016-07-25 Omvårdnad vid livets slutskede SOSFS 2005:10 Grundläggande för all vård-

Läs mer

Rutin vid bältesläggning

Rutin vid bältesläggning Rutin vid bältesläggning Inledning Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) gäller en allmän skyldighet att erbjuda en god vård som skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda

Läs mer

Närstående i palliativ vård

Närstående i palliativ vård Närstående i palliativ vård Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård Leg Specialistsjuksköterska i Cancervård, Diplomerad i Palliativ vård, Institutionen för vårdvetenskap, Palliativt forskningscentrum,

Läs mer

Vid livets slut. De sista timmarna. De sista timmarna. Johanna Norén 2007

Vid livets slut. De sista timmarna. De sista timmarna. Johanna Norén 2007 Vid livets slut De sista timmarna De sista timmarna Johanna Norén 2007 Vårdfilosofin i livets slut God omvårdnad Smärtlindring o symtomkontroll Anhörigstöd Lagarbete Den döendes rättigheter Jag har rätt

Läs mer

Dödsfall åtgärder inom hälso- och sjukvård Lokal överenskommelse inom Mittenälvsborg

Dödsfall åtgärder inom hälso- och sjukvård Lokal överenskommelse inom Mittenälvsborg Dödsfall åtgärder inom hälso- och sjukvård Lokal överenskommelse inom Mittenälvsborg Regionen ansvarar för all hälso- och sjukvård inom primärvård och sjukhus. Kommunerna har hälso- och sjukvårdsansvaret

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER Tänk på Pärm måste finnas tillgänglig med föräldrars aktuella telefonnummer både till hemmet och till arbetet. I pärmen ska även aktuell anhöriglista med telefonnummer

Läs mer

Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun

Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun Vi tar uppdraget på allvar Hemtjänsten i Mörbylånga kommun har till uppgift att se till att du kan bo kvar hemma så länge som möjligt och känna dig trygg i ditt hem.

Läs mer

Omhändertagande vid livets slut och av avlidna i särskilt boende

Omhändertagande vid livets slut och av avlidna i särskilt boende Direktiv 2017-02-03 Omhändertagande vid livets slut och av avlidna i särskilt boende Här skriver du diarienummer VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (13) 1 Syfte Syftet med detta dokument är att skapa enhetliga

Läs mer

STÖD VID MÖTEN. Om det här materialet

STÖD VID MÖTEN. Om det här materialet STÖD VID MÖTEN Om det här materialet Det är ofta i möten med okända människor och miljöer som en person med Aspergers syndrom upplever svårigheter. Här presenteras materialet "Stöd vid möten", som på ett

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1 Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1 Innehållsansvarig: Katarina Jernstig, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (katje); Maria Mattsson, Sektionsledare, Giltig från: 2018-02-20 Avdelning 34 (marma69)

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Viktigt att veta när man mist någon nära

Viktigt att veta när man mist någon nära en informationsbroschyr från Toarps Begravningstjänst Viktigt att veta när man mist någon nära Någonting brister stilla. En röst, en sång dör ut. Och plötsligt förnimmer man tydligt att ingenting är som

Läs mer

Handlingsplan för krissituation

Handlingsplan för krissituation PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för krissituation Rostaskolan Oktober 2015 orebro.se/rostaskolan Innehållsförteckning INLEDNING... 2 VIKTIGA TELEFONNUMMER... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Dagens föreläsningsbilder finns på tonhuset.blogg.se klicka på Vardagsetik 100412

Dagens föreläsningsbilder finns på tonhuset.blogg.se klicka på Vardagsetik 100412 Dagens föreläsningsbilder finns på tonhuset.blogg.se klicka på Vardagsetik 100412 Etiska dilemman i vardagen kunskap, teamarbete, etisk analys fordras i god palliativ vård Gunnar Eckerdal överläkare Palliativa

Läs mer

PM OM HANDLÄGGNING AV DÖDSFALL

PM OM HANDLÄGGNING AV DÖDSFALL Textförfattare: Jan Dahlström, chefläkare Faktaansvarig: Jan Dahlström, chefläkare Ursprungsdatum: Senast reviderad: våren 2005 Antal sidor: 10 Lokal anvisning till Handbok för hälso- och sjukvård Avsnitt

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer