KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR Socialnämndens sammanträdesrum, Kungsgatan 12, Halmstad, kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR 2010-05-26 1. Socialnämndens sammanträdesrum, Kungsgatan 12, Halmstad, kl 17.00-19.00"

Transkript

1 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR Socialnämndens sammanträdesrum, Kungsgatan 12, Halmstad, kl Halmstads kommun: Handikapporg: Suzanne Åkerlund Maritha Johansson SD Anders Rosén Elsa Andersson Demens Rose-Marie Henriksson Maj Andersson IFS-AP Gunilla Andersson Hans Gardh SRF Rutger Johannesson Gunilla Wahlbeck AFASI Elisabeth Wetoft P Ann-Margret Andraey Reumatikerf.. Torbjörn Lagergren Lennart Germundsson Astma allergi Börje Carlsson FUB Olavi Väisänen SDR Övriga deltagare Sabina Andersson Stadskontoret Monika Johansson Björk Socialförvaltningen Utses att justera Maritha Johansson Sekreterare Ordförande Torbjörn Lagergren Suzanne Åkerlund Paragrafer Justerande Maritha Johansson

2 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR Sammanträdets öppnande Ordförande Suzanne Åkerlund hälsade välkommen till dagens sammanträde. 19 Godkännande av dagordningen Förslag till dagordning godkändes med två tillägg i form av information under övriga frågor om hjälpmedelcentralens inköp och aktuell fråga kring uteserveringar i Halmstad. 20 Val av justerare Till att justera dagens protokoll utsågs Maritha Johansson. 21 Föregående protokoll Godkändes och lades till handlingarna.

3 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR Redovisning av framtiden för Laxalinjen Sabina Andersson, stadskontoret, informerar om förändring av Laxalinjerna på kort och lång sikt. Laxalinjerna infördes i början av talet för att erbjuda ett alternativ till ordinarie stadsbusstrafik vilken då inte var fullt tillgänglig. Laxalinjerna har idag mycket lågt resande och ordinarie stadsbusstrafik har utvecklats och är tillgängligt för funktionshindrade. Hallandstrafiken har med bakgrund av detta föreslagit att Laxalinjerna skall läggas ner och att man för de resurser man sparar in på Laxalinjen genomför förstärkningar av övrig lokaltrafik. Rutterna kan då också planeras för ökad rättvisa till fler områden i staden som inte omfattas av Laxalinjen idag. Kommunstyrelsen har i yttrande till Hallandstrafiken uppgett att utredningen behöver fördjupas och att Laxalinjerna tillsvidare behålls. Nuvarande upphandling upphör den och därefter kommer de bussar som idag trafikerar Laxalinjen att bytas ut mot mindre fordon av "minibusstorlek", de kommer att följa samma tidtabell som tidigare trafik till i första hand årsskiftet. 23 Föredragning ang ny LSS-skrivning (Lagen om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning), projekt Brukarinflytande, Kognitiva hjälpmedel och om ny lag om anhörigstöd LSS har utretts under 4 år varit ute på remissbehandling under ca 2 år. Detta är resultatet i korthet. LSS blir kvar som rättighetslag Huvudmannaskapet ändras inte, en tanke var tidigare att lägga verksamheten personlig assistans under statlig förvaltning Kostnadsdämpande åtgärder bör övervägas varsamt Tydligare barnperspektiv, införs Tillståndsplikt för att bedriva personlig assistans, införs Tillsynen för alla verksamheter förstärks Ingen rättighet till arbete och sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder Enhetlig modell för utredning av personlig assistans, införs Rätt till personligt sammanträffande med beslutande nämnd eller tjänsteman för brukaren införs Obligatoriskt att erbjuda individuell plan, införs Krav på registerkontroll av all personal som arbetar med barn och ungdomar i LSS-verksamhet införs

4 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR forts Mötesdeltagare reagerade starkt mot att personer med psykisk funktionsnedsättning inte får tillgång till daglig verksamhet i den nya skrivningen. Ett av argumenten från staten mot införandet av denna rättighet var att man inte vill medverka till inlåsningseffekter av dessa personer i daglig verksamhet, staten har i stället lagt ut ganska mycket resurser på olika projekt som handlar om sysselsättningsskapande åtgärder för målgruppen. Rådet beslöt att till mötet den 29/9 inbjuda avdelningschefen för socialförvaltningens avdelning för personer med Beroende eller Psykiskt funktionshinder för att berätta om avdelningens verksamhet. Rådet beslöt också att handikappkonsulenten får uppdraget att till rätt instans påtala kommunala handikapprådets önskan att krav om utdrag ur belastningsregister vid anställande av personal inom LSS vuxenverksamhet skall efterfrågas. Projekt Brukarinflytande Projektet har påbörjats och projektledare Monika J-B har börjat med en kartläggning av vilka idéer personer från brukarorganisationerna har för att förbättra inflytandet för brukare/användare. Metoder för att ta fram dessa idéer har varit så kallade fokusgrupper. Utifrån fokusgrupperna har följande idéer framförts: Man behöver tränas att välja för att kunna utöva inflytande Tid och coachning för att kunna utöva inflytande Föräldrastöd för att skapa flygfärdiga föräldrar som kan släppa taget så att deras barn och vuxna anhöriga ges möjlighet att få utöva inflytande Studier, ex i samarbete med högskolan för att titta på inflytandet idag Samspel mellan brukare/föräldrar-gode män/personal om inflytande Tidigt inflytande i boendeplaneringen (elöverkänsliga) man måste kunna ha ett hem som är elsanerat för att kunna delta i samhällslivet och utöva inflytande Lättläst information för att kunna förstå vad som händer vilket medför att man växer och på sikt kan utöva inflytande Hjälpmedel och inflytandet över dessa är en viktig förutsättning för att kunna leva ett aktivt liv. Var finns den enskildes valfrihet när det gäller hjälpmedel?

5 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR forts Färdtjänsten och inflytandet över denna behöver förstärkas. Här framförs ofta klagomål men upplevelsen är att den är för krånglig och för lite serviceinriktad. Aktivt lyssnande politiker är en förutsättning för att bra beslut ska fattas För mycket anonymitet i handläggning av enskilda ärenden vilket medför att det blir enklare att fatta beslut. Mer direktkontakt mellan personer med funktionsnedsättning och politiker behövs för att politiker ska få större insikt och förståelse. Man upplever att tjänstemännen blir ett filter till politiken Ta hjälp av högskolan och spåna om ev medverkan Ännu mer fokus på tillgänglighet för att personer med funktionsnedsättning ska kunna utöva inflytande. Viktigt med bl a följande: -bemötandet -hörselslingor som fungerar och används -tillgänglig information som kan hittas och förstås -höjd på bänkar och bord i mötesrum är viktigt för att kunna delta i möten -dubbla ledstänger vid trappor -att personer med funktionsnedsättning inte kränker varandra genom att visa oförståelse inför varandras problem Intressanta områden 1. Coachning av brukare för att tränas att välja- utbildning och försöksverksamhet 2. Flygfärdiga föräldrar 3. Vem bestämmer- studie högskolan 4. Brukarrevision buku som metod 5. Utveckla brukarpaneler inom handikappomsorgen med intresserade brukare 6. Facebock / Tvitter fundera över användningsområden 7. LSS-samrådets uppgifter ev utvecklingsarbetet HSO 8. KHR:s uppgifter ev utvecklingsarbete HSO Tre delar av inflytande: 1) Individuellt inflytande 2) Inflytande över kommunala verksamheter 3) Påverkan på organisationer och system Monika arbetar vidare och återkommer gärna med avstämningar till KHR.

6 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR forts Projekt kring Kognitiva hjälpmedel Hjälpmedelsinstitutet har av regeringen tilldelas 15 miljoner per år under 3 år fr o m 2009 för att utveckla och informera om bra hjälpmedel till personer med psykiska funktionsnedsättningar. Hjälpmedelsinstitutet ska bland annat medverka till att utveckla nya hjälpmedel, tjänster och metoder och främja användningen av dessa. Kommunerna erbjuds nu att söka pengar för utvecklingen inom detta område och socialnämnden föreslås besluta om att godkänna upprättat förslag för att ansöka om medel för att fortsätta arbeta med frågan. Hjälpmedel som kompenserar fysiska funktionsnedsättningar används flitigt inom vården och det finns relativt goda kunskaper omkring dessa. Hjälpmedel för kognition, d v s för att kunna planera sin tid, strukturera sin vardag och kommunicera med andra finns det mindre kunskaper om. Hjälpmedel som kompenserar dessa brister används ännu inte i någon större utsträckning trots att de skulle kunna medverka till större självständighet, aktivitet och förutsägbarhet för den enskilde samt möjlighet till deltagande i samhällslivet. Anhörigstöd inom socialförvaltningen juli 2009 trädde en ny bestämmelse i socialtjänstlagen i kraft som handlar om anhörigstöd. 5 kap. 10 SoL Personer som vårdar eller stödjer närstående Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Med anhörig avses här den person som inom familje- eller släktkretsen bistår en annan. Ibland förekommer också att grannar och vänner träder in i anhörigas ställe och antar funktionen som anhörig. Med närstående menas den som vårdas.

7 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR forts Man vill att kommunerna: Förbättrar informationen om samhällets stöd Se till att informationen når ut till de olika målgrupperna Gör särskilda ansträngningar för att nå anhöriga till personer som är långvarigt sjuka eller personer som har en funktionsnedsättning och är under 65 år Samordnar anhörigstödet inom kommunen men även inom länet Med stöd menar man: Med stöd menar man olika insatser som underlättar för de personer som vårdar eller stödjer en närstående. Det kan handla om olika insatser som syftar till att psykiskt, fysiskt och socialt underlätta den anhöriges situation. Erkännande, respekt och delaktighet är viktiga delar i ett fungerande anhörigstöd och är det som ofta efterfrågas. I propositionen framhålls betydelsen av stödets preventiva ansats. Stödet bör kännetecknas av individualisering, flexibilitet och kvalitet. Det bör utformas så att det passar både den anhörige och den närstående. Målgruppen har utökats fr o m 1 juli Tidigare insatser kring anhörigstöd har främst riktats till äldre. Nya målgrupper : Anhöriga till äldre invandrare Yrkesverksamma vars närstående är yngre och som drabbats av demens, stroke, psykisk funktionsnedsättning, utvecklingsstörning, diabetes, reumatism, Parkinson, HIV, astma och allergier Syskon eller andra anhöriga till barn och ungdomar med funktionsnedsättning Anhöriga som bor på annan ort som på olika sätt är anhörigstödjare Anhöriga till personer inom särskilt boende Anhöriga inom individ- och familjeomsorgen.

8 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR Val av jury till årets Tillgänglighets- och Bemötandepris. År 2009 instiftade kommunstyrelsen ett Tillgänglighets och Bemötandepris att delas ut till företagare i kommunen som på särskilt föredömligt sätt utformat sin verksamhet och bemötande mot medborgarna på ett sätt som främjar tillgängligheten. Rådet beslutar utse till jury av Tillgänglighets och Bemötandepriset i Halmstad 2010, Suzanne Åkerlund ordförande, Bengt Bengtsson och Maritha Johansson handikapprådet, Annelie Abrahamsson handikapprepresentant, Leile Lindwe Halmstads Näringslivs AB och Ida Andersson Halmstads Cityförening AB. Beslutet av juryns utformning stämmer då överens med Kommunstyrelsens beslut från 2009 enligt skrivelse diarieförd under KS 2009/ Information från kommunens budgetarbete inför kommande år. Suzanne Åkerlund redovisar i korta ordalag att kommunens budgetarbete nu är avslutat för 2011 och att både alliansen och oppositionen verkar nöjda med sina respektive budgetförslag. Under 2009 blåste hårda ekonomiska vindar genom kommunen och man arbetade inom alla verksamheter med att finna besparingsmöjligheter och göra effektiviseringar som skulle gagna skattebetalarna. I detta arbete lyckades man bra och känner att man har kontroll på det ekonomiska läget just nu, dock krävs ju hela tiden att kommunen som företag prövar och omprövar sina verksamheter, finner ut bättre lösningar, tar bort eller omarbetar gamla verksamheter för att om möjligt anpassa till nya lösningar som ännu mer gagnar medborgaren i tiden.

9 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR Inkomna skrivelser redovisas. - Annonsering inför tillgänglighetsmarschen i särskilt annonsblad genomfördes ej. - Till handikappansvarig/handikapprådet för kännedom, Mullbacksinstitutet i Karlsborg, bedriva viss kursverksamhet. Skrivelsen är utsänd till samtliga organisationer som deltar i KHR. - FN ang ljudplattor i Trönningeskolan, tillgänglighetsmiljonen (beslut 8/12). - FN ang trapphiss Getinge idrottshall, tillgänglighetsmiljonen (beslut 8/12). - KN ang anpassning av utlåningsdiskar, Söndrums och Vallås bibliotek (beslut 8/12). 27 Rapporter från handikappkonsulenten. - Frågan om hur vi i kommunen kan lösa detta med offentliga toaletter med lyftanordning går vidare. Det som nu närmast står för dörren att lösa är att finna en verksamhet som helst är tillgänglig hela dygnet och där det finns personal i anslutning till toaletten och där den offentliga delen handlar om personer med så stora och omfattande omvårdnadsbehov finns att man är i behov av just lyftanordningen. Fortsatt rapportering till KHR sker vid kommande möten. - Den framtagna listan över samtliga beslut om åtgärder som skall finansieras av tillgänglighetsmiljonen sedan beslutet om tillgänglighetsmiljonen fattades, 2001, är ännu ej helt klar. Listan visades under mötet och i sitt kompletta utförande skall den redovisas till KHR. - Arbetet med den nya badrampen vid Svärjarhålans handikappbad fortskrider och förhoppningsvis skall den vara klar till årets badsäsong. - Arbetet med utplacering av ca 50 soffor i sk tillgänglighetsstråk mellan boendeområden och serviceområden är påbörjat och följer planeringen att bli färdigt under året, arbetet utförs av teknik- och fritidsförvaltningen. - Tidigare beslut att inköpa så kallade flytande rullstolar önskade nu rådet skulle verkställas, handikappkonsulenten arbetar vidare med förslag om alternativ till var de skall placeras. Rådet menade att det är viktigt att de kommer medborgarna till gagn redan under innevarande badsäsong.

10 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR forts - Från KHR har miljögruppen avgivit synpunkter till programsamråddetaljplan inför eventuellt byggande av Resecentrum Halmstad, synpunkterna har delgivits KHR inför dagens möte och handikappkonsulenten tar emot ytterligare synpunkter från mötets deltagare inför kommande planering och samråd vid byggnation. - Tillgänglighetsguide under tillverkning, hanteras av mediarummet inom arbetslivsförvaltningens ram. Uppdaterad upplaga skall föras in på hemsidan, halmstad.se och ett antal broschyrer skall fördelas mellan turistbyrån, biblioteket och ev rådhusets reception. - Tillgänglighets- och Bemötandebroschyr under tryckning, den blir klar under vecka 21. Broschyren är tänkt att delas ut till företagare och fastighetsägare för att uppmuntra till nya initiativ för ökad tillgänglighet samt att broschyren innehåller anmälningsblankett för deltagande i tävlingen om kommunens Tillgänglighets- och Bemötandepris. 28 Övriga frågor. * Hjälpmedelcentralen har beslutat inköpa fritidshjälpmedel för barn och ungdomar upp till 20 års ålder. I nuvarande hjälpmedelsanvisningar finns inskrivet att man ska tillhandahålla hjälpmedel för att ge möjlighet att delta i fritids- och rekreationsaktiviteter. Det bör vara hjälpmedel för de aktiviteter som är vanligast förekommande vid vistelse i utemiljö, i skog och mark, vid cykling och bad som ska ingå i begreppet fritidshjälpmedel. Utlåning av fritidshjälpmedel ska vara begränsat till barn och ungdomar upp till 20 års ålder och sker utan kostnad för den enskilde om man själv hämtar och lämnar sitt hjälpmedel, (ev kostnad tillkommer om särskild transport till och från bostaden behövs). Följande produkter skall inköpas: 2 st Tandemcyklar 1 st Parcykel 2 st Duet, rullstolscykel 2 st Hippocampe, rullstol lämplig för bad och terräng Hjälpmedelscentralen tillhandahåller service som är kopplad till ovanstående hjälpmedel. Denna service ska tillhandahållas från och med juni 2010 och utvärderas efter säsongen.

11 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR forts * Frågan om dålig framkomlighet i anslutning till stadens uteserveringar har uppmärksammats från olika handikapporganisationer. Ansvarig tjänsteman för tillståndsgivningen på teknik- och fritidsförvaltningen är medveten om problemet och om det framkommer att utformningen inte stämmer med regelverket så får näringsidkaren först påminnelse att följa reglerna alternativt kan man mista sitt tillstånd. 29 Mötets olika samlade beslut Att till mötet den 29/9 inbjuda avdelningschefen för socialförvaltningens avdelning för personer med Beroende eller Psykiskt funktionshinder för att berätta om avdelningens verksamhet. Handikappkonsulenten får uppdraget att till rätt kommunal instans påtala kommunala handikapprådets önskan att krav om utdrag ur belastningsregister vid anställande av personal inom LSS vuxenverksamhet skall efterfrågas. Att ge klartecken till teknik- och fritidsförvaltningen om inköp av två sk, flytande rullstolar av märket minicrosser/hippocampe för att de skall bli levererade under innevarande badsäsong. 30 Mötets avslutande. Ordförande Suzanne Åkerlund tackade handikapprådet för väl genomfört sammanträde och förklarade mötet avslutat.

KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR Socialnämndens sammanträdesrum, Kungsgatan 12, Halmstad, kl

KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR Socialnämndens sammanträdesrum, Kungsgatan 12, Halmstad, kl KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR 2010-12-08 1 Socialnämndens sammanträdesrum, Kungsgatan 12, Halmstad, kl 17.00-19.00 Halmstads kommun: Handikapporg: Suzanne Åkerlund Maritha Johansson SD Anders Rosén Elsa

Läs mer

KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR

KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR 2010-03-10 1 Plats och tid Socialnämndens sammanträdesrum, Kungsgatan 12, Halmstad, kl 17.00-19.00 Beslutande Halmstads kommun: Handikapporg: Suzanne

Läs mer

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Anders Rosén (S) Gunilla Andersson (M) Imre Gulyas (S) Christina Warman (M)

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Anders Rosén (S) Gunilla Andersson (M) Imre Gulyas (S) Christina Warman (M) Kommunala handikapprådet 2014-12-03 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-19:00 Beslutande: Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Anders Rosén (S) Gunilla Andersson (M) Imre

Läs mer

KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR 2010-09-29 1

KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR 2010-09-29 1 KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET, KHR 2010-09-29 1 Socialnämndens sammanträdesrum, Kungsgatan 12, Halmstad, kl 17.00-19.00 Halmstads kommun: Handikapporg: Anders Rosén Maritha Johansson SD Rose-Marie Henriksson

Läs mer

Socialnämndens anvisning för anhörigkontakter gällande personer med långvarig sjukdom eller funktionshinder

Socialnämndens anvisning för anhörigkontakter gällande personer med långvarig sjukdom eller funktionshinder Socialnämndens anvisning för anhörigkontakter gällande personer med långvarig sjukdom eller funktionshinder SOCIALFÖRVALTNINGEN Innehåll I anhöriganvisningen ingår... 3 Inledning... 4 Kompetens... 5 Information

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2012-05-10 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-19:00 Beslutande: Inger Larsson (FP), Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP)

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Handikapprådet. KHR: Kommunala handikapprådet. ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna

Handikapprådet. KHR: Kommunala handikapprådet. ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna Kommunala KHR Handikapprådet Kommunala handikapprådet ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna KHR: Kommunala handikapprådet ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Vad säger lagarna och hur kan de användas?

Vad säger lagarna och hur kan de användas? Vad säger lagarna och hur kan de användas? Socialförsäkringssystemet Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen ------------- + LSS Samhälle med mångfald som grund Full delaktighet i samhällslivet Jämlikhet

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kommunala funktionsrättsrådet 2019-04-04 1(19) Plats och tid Föreningshuset Husknuten, Nässjögatan 10, 4 april 2019 kl 17:00 Beslutande Ledamöter Lovisa Aldrin (L), Ordförande Eva-Marie Pålsson (S) Ewa

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2014-05-22

Kommunala handikapprådet 2014-05-22 Kommunala handikapprådet 2014-05-22 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-19:00 Beslutande: Suzanne Åkerlund (FP) Christina Warman (M) Gunilla Andersson (M) Christer Henriksson

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2012-03-22 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-19:00 Beslutande: Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP) Inger

Läs mer

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP)

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP) Kommunala handikapprådet 2013-12-05 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-20:00 Beslutande: Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Socialförvaltningen Verksamheten för Individ och familjeomsorg Antagen i socialnämnd 2013-09-18 Innehåll 1 Bakgrund 5 1.1 Syfte med anhörigstöd...

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kommunala handikapprådet 2017-12-07 1(14) Plats och tid Föreningshuset Husknuten, 7 december 2017 kl 17:00 Beslutande Ledamöter Suzanne Åkerlund (L), Ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Mariann Norell

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Verksamheten för funktionshinder Antagen i socialnämnd 2013-08-21 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2015-06-09 77 Ansvarig: Områdeschef bistånd och stöd Revideras: Var fjärde år Följas upp: Vartannat år Riktlinjer för

Läs mer

Välkommen att arbeta i Halmstad en stad för alla

Välkommen att arbeta i Halmstad en stad för alla Välkommen att arbeta i Halmstad en stad för alla Ett Halmstad för alla är målet Samhället skall designas för alla medborgare. Ett tillgängligt samhälle och ett bra bemötande är viktiga utgångspunkter för

Läs mer

Ärenden Föredragande kl

Ärenden Föredragande kl 2019-09-04 Kallelse till ledamöter i kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionshinderfrågor samt valda politiker För kännedom till ersättare i kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Imre Gulyas (S) Svein Henriksen (MP)

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Imre Gulyas (S) Svein Henriksen (MP) Kommunala handikapprådet 2014-10-09 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-19:00 Beslutande: Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-11-29. Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP) Christina Warman (M),

Kommunala handikapprådet 2012-11-29. Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP) Christina Warman (M), Kommunala handikapprådet 2012-11-29 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-20:00 Beslutande: Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP)

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP) Kommunala handikapprådet 2013-05-16 Plats och tid: Kungsgatan 12, socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-19:30 Beslutande: Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson

Läs mer

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVÄRDERING OCH ANAL YS SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Lotta Burenius Telefon: 08-508 36 210 Till Äldrenämnden Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2011-12-07

Kommunala handikapprådet 2011-12-07 Kommunala handikapprådet 2011-12-07 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-19:00 Beslutande: Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Anki Lind (S) Christina

Läs mer

Rose-Marie Henriksson (S) Anders Rosén (S) Ella Kardemark (KD) Tommy Lundkvist (FP) Imre Gulyas (S)

Rose-Marie Henriksson (S) Anders Rosén (S) Ella Kardemark (KD) Tommy Lundkvist (FP) Imre Gulyas (S) Kommunala handikapprådet 2015-12-10 Plats och tid: Halmstad Arena, Jutarum, kl 17:00-20:00 Beslutande: Rose-Marie Henriksson (S) Anders Rosén (S) Ella Kardemark (KD) Tommy Lundkvist (FP) Imre Gulyas (S)

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP)

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP) Kommunala handikapprådet 2013-10-10 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-20:00 Beslutande: Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Gunilla Andersson

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-12-16 22 Plats och tid DHR:s lokal, Rådmansgatan 9, 2014-12-16 kl. 15.00-17.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Hans Nordgren, FUB Kent

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Marianne Norell (V) Tove Bergman (MP)

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Marianne Norell (V) Tove Bergman (MP) Kommunala handikapprådet 2015-10-08 Plats och tid: Nässjögatan 10, Föreningshuset Husknuten, kl 17:00-20:00 Beslutande: Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Marianne Norell

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2007-05-31 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2007-05-31 1 (11) 2007-05-31 1 (11) Plats och tid Senioren Kl 13.30 15.45 Beslutande Ersättare Anna Gustavsson, ON ordf Arne Johansson, SRF v ordf Gun Arhag, Reumatikerföreningen Birgitta Nilsson, NHR Helen Larsson, FUB

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

PROTOKOLL Handikappråd

PROTOKOLL Handikappråd 1 (12) Paragrafer 9-16 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset, Klippan, kl. 18.00-20.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Gunilla

Läs mer

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Foto: Bo Dahlgren Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-28 Förkortad version Detta är en kortversion av Mjölby kommuns handikappolitiska plan. Förhoppningen är att

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2009-11-24

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2009-11-24 1 Tid och plats: den 24 november 2009 kl.17.30-20.00 i rum 386 Närvarande Ledamöter och ersättare: Gunnar Pihl (FP), ordf. Veronika Cornils Berg (C) Roger Axelsson (S) Anne Lindberg (MP) Anitha Lindwall,

Läs mer

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd Enköpings kommun Träffar du i ditt arbete personer som är anhöriga? Den 1 juli 2009 gjordes en ändring i Socialtjänstlagen: Socialnämnden ska erbjuda stöd

Läs mer

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström Mora Kommun Handikapprådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdes datum 12-03-12 sida1-14 Plats och tid Beslutande KS salen, Mora kommunhus Peter Helander, KS/ordförande Ingvar Niilimaa, KS Carina Renhall,

Läs mer

Riktlinje anhörigstöd

Riktlinje anhörigstöd DATUM UTSKRIFT 2016-06-22 SIDA 1/8 KAPITEL AVSNITT GILTIGT INOM SOCIALTJÄNSTEN, VALLENTUNA KOMMUN GODKÄNT DATUM 2016-06-14 DOKUMENTANSVARIG URBAN JONSSON GODKÄNT AV SOCIALNÄMNDEN DIARIENR SN 2016.098 REVIDERAD

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-10-14 15 Plats och tid Hagby Ängar, 2014-10-14 kl. 15.00-16.35 Beslutande Kent Nilsson (S), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Gunbritt Lindén

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 PROTOKOLL Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 Plats och tid: Kommunstyrelsesalen Stadshuset 100303 kl. 13.00 15.00 Närvarande: Ledamöter: Gun Engström Fibromyalgifören. Marianne Johansson DHR Eva

Läs mer

Verksamhetsberättelse juni juni 2017

Verksamhetsberättelse juni juni 2017 [Ange dnr] LSS-rådet [Ange namn och funktion] 1(5) Verksamhetsberättelse 2016- LSS-rådet LSS-rådet drivs i projektform sedan beslut i nämnd i april 2016 och ska utvärderas under. Vid LSS-rådets möte 19

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet Protokoll Tid torsdagen den 6 november 2008, kl. 13.30-16.00 Plats Rådhuset, sammanträdesrum Kupolen Närvarande Jonas Eriksson ordförande (MP) Veronika Plamén-Lemke (M) Ingeborg

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset 18.30-21.00 Beslutande Hans-Bertil Sinclair (m) Socialnämnden ordförande Ingrid Larsson (m) Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet 1 Protokoll Kommunala Handikapprådet Plats och tid Beslutande Övriga ledamöter Sandvikens Stadshus, Varkaussalen, tisdagen den 30 november 2010 kl 09.00-14.00 Marie Frestadius HO ordf. Lars-Göran Wadén

Läs mer

SKARPNÄCKS STADSDELSNÄMNDS HANDI- KAPPRÅD. Protokoll från Skarpnäcks lokala handikappråd

SKARPNÄCKS STADSDELSNÄMNDS HANDI- KAPPRÅD. Protokoll från Skarpnäcks lokala handikappråd SKARPNÄCKS STADSDELSNÄMNDS HANDI- KAPPRÅD SEKRETERARE: ANN-MARIE JOACHIMSSON TEL 508 15 025 SID 1 (5) 2011-06-14 Protokoll från Skarpnäcks lokala handikappråd 2011-06-14 Plats: Konferensrummet Fältet på

Läs mer

Senioren Göran Sjögren, Kultur-och fritid Marianne Carlson, sekreterare. Lennart Svensson Rönngården

Senioren Göran Sjögren, Kultur-och fritid Marianne Carlson, sekreterare. Lennart Svensson Rönngården 2010-12-15 Sida 1 av 10 Plats och tid Senioren 18.00 20.30 Beslutande Övriga deltagare Hans-Bertil Sinclair (m), ordförande, Socialnämnden Lennart Svensson, (c) Kultur- och fritidsnämnden Nore Hansson,

Läs mer

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Torsdagen den 27 november 2014. 14.30-16.00 Kommunens representanter Anncatrin Ek Ingvar Jarfjord Handikapporganisationernas representanter Kerstin Hvirf Bengt

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Imre Gulyas (S) Gunilla Andersson (M) Gullvi Johansson (S) Svein Henriksen (MP)

Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Imre Gulyas (S) Gunilla Andersson (M) Gullvi Johansson (S) Svein Henriksen (MP) Kommunala handikapprådet 2014-03-26 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-20:00 Beslutande: Suzanne Åkerlund (FP), ordförande Imre Gulyas (S) Gunilla Andersson (M) Gullvi

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2015 Version: 1.0 Fastställd: SN 2013-02-21 Uppdateras: 1:a kvartalet 2014 Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bestämmelser

Läs mer

Kl. 09.00 11.00. Annika Jansson, MAS Eila Ulf, anhörigstrateg. Paragrafer 16-27. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson

Kl. 09.00 11.00. Annika Jansson, MAS Eila Ulf, anhörigstrateg. Paragrafer 16-27. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 11.00 Politiker och representanter Johan Schenström, ordf Eva Kerstin Lundborg (mp), ers Annika Karlssn (c), ers Marianne Ramlöv, FUB Margareta Johansson, Hjortensbergskyrkan

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2013-03-27 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 17:00-19:30 Beslutande: Gunilla Andersson (M) Anders Rosén (S) Svein Henriksen (MP) Imre Gulyas (S)

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 5 (23) Vård- och omsorgsnämnden

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 5 (23) Vård- och omsorgsnämnden ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 5 (23) Vård- och omsorgsnämnden 2008-12-17 84 REMISS: LSS-UTREDNINGENS SLUTBETÄNKANDE SOU 2008:77 Ärendebeskrivning LSS-utredningen har under hösten lämnat sitt slutbetänkande Möjlighet

Läs mer

Kommunala Handikapprådet (5) Kommunhuset, Plan I, Sal 119, Sundsgatan 29, Vänersborg Torsdagen den 6 december 2007, Kl

Kommunala Handikapprådet (5) Kommunhuset, Plan I, Sal 119, Sundsgatan 29, Vänersborg Torsdagen den 6 december 2007, Kl Kommunala Handikapprådet 2007-12-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, Plan I, Sal 119, Sundsgatan 29, Vänersborg Torsdagen den 6 december 2007, Kl. 15.00 18.40 Närvarande Övriga Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning LÄTTLÄST SVENSKA Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning Ett samhälle för alla Politiker i Uppsala kommun har bestämt en plan för delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på

Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på 1 FALU KOMMUN KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET 2009-01-29 Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på Slutbetänkande av LSS-kommittén SOU 2008:77 Möjlighet att leva som andra, Ny lag om stöd och service

Läs mer

Lättläst OMVÅRDNAD GÄVLE. Värdighetsgarantin. vårt kvalitetslöfte till dig som kund

Lättläst OMVÅRDNAD GÄVLE. Värdighetsgarantin. vårt kvalitetslöfte till dig som kund OMVÅRDNAD GÄVLE Lättläst Värdighetsgarantin vårt kvalitetslöfte till dig som kund Värdighetsgaranti Omvårdnadsnämnden i Gävle kommun beslutade om värdighetsgarantin den 19 december år 2012. Värdighetsgarantin

Läs mer

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 17 november 2009, kl 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE

UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll - boende är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Sessionssalen, kommunhuset Lena Landin, RBU Marianne Carlson, sekreterare. Rönngården Marianne Carlson.... Hans-Bertil Sinclair

Sessionssalen, kommunhuset Lena Landin, RBU Marianne Carlson, sekreterare. Rönngården Marianne Carlson.... Hans-Bertil Sinclair Sida 2009-06-17 1 (11) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset 18.30-21.45 Beslutande Hans-Bertil Sinclair (m) Socialnämnden ordförande Boris Svensson (s) Socialnämnden Kent Lodesjö (s) Miljö- och Byggnadsnämnden

Läs mer

byggstenar för att forma ett samhälle för alla 4Handikappnämndens målprogram i Karlskrona kommun Lättläst

byggstenar för att forma ett samhälle för alla 4Handikappnämndens målprogram i Karlskrona kommun Lättläst byggstenar för att forma ett samhälle för alla 4Handikappnämndens målprogram i Karlskrona kommun Lättläst Målprogram för handikappnämnden i Karlskrona Det här vill handikappnämnden och så här ska vi arbeta

Läs mer

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala Riktlinje för kommunalt tillsatta råd - Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumentnamn Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige

Läs mer

1. Framtida behov av bostad med särskild service

1. Framtida behov av bostad med särskild service VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-02-12 DNR SN 2012.207 TONY HULTHÉN SID 1/1 UTREDARE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Framtida behov av bostad med särskild service Förslag till beslut

Läs mer

Rose-Marie Henriksson (S) Tove Bergman MP Mariann Norell V

Rose-Marie Henriksson (S) Tove Bergman MP Mariann Norell V Kommunala handikapprådet 2016-03-17 Plats och tid: Socialnämndens sammanträdesrum, Westerbergs gata 10, våning 6 17:00-20:00 Beslutande: Rose-Marie Henriksson (S) Tove Bergman MP Mariann Norell V Representanter

Läs mer

Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun

Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun Socialförvaltningen Anhörigstöd Förslag Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Bergengrenska gården TELEFON: 0414-81 91 65 FAX: 0414-81 97

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Hjördis Hultgren (c), ers Lilian Persson (s), ers Jim Grönman (Diabetesföreningen) Allan Häll (FUB)

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS. Hjo kommun

Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS. Hjo kommun Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS Hjo kommun Till personer som vill veta mer om insatsen personlig assistans I den här broschyren informerar kommunen om insatsen personlig

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 6 mars 2012 kl 10:00-12:00

Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 6 mars 2012 kl 10:00-12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 6 mars 2012 kl 10:00-12:00 Beslutande Stig Eng (c) ordförande Bengt-Ola Olsson,

Läs mer

Familjehemsplacerade barn

Familjehemsplacerade barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-05 Handläggare Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Familjehemsplacerade barn

Läs mer

Protokoll från rådet för funktionshinder

Protokoll från rådet för funktionshinder Socialtjänstavdelningen Östermalms stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1 (6) 2018-01-09 Protokoll från rådet för funktionshinder Protokollet har justerats per mejl 2018-01-11 Närvarande ledamöter: Jan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2008-05-29 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2008-05-29 1 (10) 2008-05-29 1 (10) Plats och tid Silviaskolan Hässleholm. Kl 13.30 16.15 ande Anna Gustavsson, ordf, ON Arne Johansson, v ordf SRF Ingvar Malmström, HLR Gun Arhag, Reumatikerför Yvonne Gustavsson, HRF Helen

Läs mer

Insatser enligt Socialtjänstlagen

Insatser enligt Socialtjänstlagen SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Myndigheten för personer med funktionsnedsättning Insatser enligt Socialtjänstlagen - för personer med funktionsnedsättning under 65 år Vem vänder sig insatserna till?... 3

Läs mer

Riktlinje för boendestöd

Riktlinje för boendestöd Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler >> Styrdokument Riktlinje för boendestöd ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-05-04, 143 ANSVAR UPPFÖLJNING: Socialchef GÄLLER TILL OCH MED: 2019 Våra

Läs mer