EN KONCIS INTRODUKTION TILL RINGTEORI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EN KONCIS INTRODUKTION TILL RINGTEORI"

Transkript

1 EN KONCIS INTRODUKTION TILL RINGTEORI DANIEL LARSSON Sammanfattning. En kort introduktion till ringteori. Innehåll 1. Inledning 1 2. Definition Heltalsdomäner 3 3. Exempel, kommutativa ringar 4 4. Exempel, icke-kommutativa ringar 5 5. Homomorfier 6 6. Kroppar, vektorrum och algebror 6 7. Polynomringar Divisionsalgoritmen Nollställen och faktorisering Principalideal och PIDs Ekvivalensrelationer och ideal Ändliga kroppar Konstruktion av ändliga kroppar 12 Bruksanvisning. Vissa delar av dessa föreläsningsanteckningar är något svårare än vad som strängt taget krävs för att klara kursen 1. Dessa delar står mellan två stycken. Övningar som är svårare ackompanjeras med. 1. Inledning I förra delen så införde vi en abstrakt struktur som delas av många matematiska objekt som ni har sett under er matematiska karriär, nämligen, gruppstrukturen. I denna del ska vi införa ytterligare en struktur som kallas ringstruktur. Som ni kanske märkte vad det gäller grupper så hade en hel del exempel (såsom Z eller R) två slutna binära operationer: addition och multiplikation. Detta är kärnan i definitionen på en ring. 1 Anledningen till att dessa delar och övningar finns med är att de av er (om någon) som önskar fördjupa sig i t ex, kodningsteori eller kryptologi kommer att tvingas bita i det sura äpplet ändå så småningom och t o m vara tvungna att lära er mer (fan också)! Jag erbjuder här en snabb introduktion till vissa av dessa begrepp till er oändliga glädje. :) 1

2 2 D. LARSSON 2. Definition Vi startar hårt med följande definition. Definition 1. Låt R vara en binär mängd med två slutna binära operationer, (addition) och (multiplikation). Då säges R = (R,, ) vara en ring om addition och multiplikation är kompatibla enligt följande axiom: Rng1: R med ska vara en abelsk grupp, d v s, a b = b a för alla a, b R. Rng2: Det finns ett element 1 som uppfyller 1 a = a 1 = a för alla a R, m a o, en multiplikativ enhet, också kallad etta. Rng3: Multiplikationen är associativ: Rng4: De distributiva lagarna gäller: a (b c) = (a b) c, a, b, c R. a (b c) = a b a c och (b c) a = b a c a, a, b, c R. Anmärkning 1. Strängt taget så kallas en ring som uppfyller ovanstående axiom för en associativ ring med etta. Ska man vara riktigt generell så tar man bara med axiom Rng1 och Rng4 och det finns många exempel på strukturer som bara uppfyller dessa två axiom. Men för oss räcker det med att definiera ringar på ovanstående sätt. Notera! Från och med nu så skriver vi addition och multiplikation som vanligt + och eller bara ab istället för a b. Ovanstående axiom abstraktifierar några av de vanliga räknereglerna som vi är vana vid precis som gruppaxiomen gjorde när vi endast hade ett räknesätt. Vi har nu följande lista med egenskaper som kan gälla för ringar förutom axiomen: Ringar kan vara kommutativa, d v s, ab = ba för alla a, b R. Notera att man inte säger abelsk i ringfallet. Med exakt samma bevis som för grupper visar man att det multiplikativa enhetselementet är unikt. Det kan finnas så kallade nolldelare, d v s, element a 0, b 0, så att ab = 0. Ringen kan vara kommutativ: ab = ba för alla a, b R. Notera att man inte säger att ringen är abelsk. En invers till a R är ett element a 1 så att aa 1 = a 1 a = 1. Till skillnad från grupper så behöver inte alla element i en ring ha inverser. Men notera att additiva inverser existerar eftersom R också är en abelsk grupp! En ring där alla icke-noll element har en invers kallas för en divisionsring eller skevring (eng. skew ring ). Om ringen är kommutativ kallas den för en kropp. Notera att det heter field på engelska (som är en felaktig översättning från franska/tyska). En subring 2 S till en ring R är en (abelsk) undergrupp S i R så att 1 S och om a, b S så ab, ba S. Alltså är S en ring i egen person. Notera att om a S har en invers i R så behöver inte a 1 S! 2 Jag borde säga underring, men av någon anledning känns det fel, trots att jag oftast, t ex, säger undergrupp. Ni får använda det som känns bäst för er! :)

3 3 En rings karakteristik, char(r), är det minsta heltal n så att na = a } + a {{ + a } = 0 för alla a R. n ggr Om inget sådant n existerar sätter man char(r) = 0. Till exempel har vi att char(z n ) = n samt char(z) = 0. Det är inte svårt att se att char(r) = p > 0 är ekvivalent med att p är ett primtal. Definition 2. Ett vänsterideal i R är en (abelsk) undergrupp i i R så att för alla r R och alla a i, ra i. Högerideal definieras analogt: ar i för alla r R och a i. För kommutativa ringar är höger- och vänsterideal samma, men för icke-kommutativa ringar är det inte nödvändigtvis så. Men för vårt vidkommande kommer alla exempel att vara sådana så jag kommer bara att säga ideal. Här följer nu enkel, generell, sats. Sats 2.1. För alla ringar R och alla a, b, c R (ingen av dem 0) gäller (i) 0a = a0 = 0, (ii) ( a)b = a( b) = (ab), och (iii) om en multiplikativ invers till a existerar är denna unik. Bevis. Som sagt dessa är enkla: (i) 0a = (0 + 0)a = 0a + 0a = 2 0a 0a = 0 och likadant gäller a0 = 0. (ii) Det man bör observera är att för att visa (ii) behöver man visa att alla dessa är additiva inverser till ab. Då följer det att de är lika på grund av att additiva inverser är unika (eftersom det är en gruppstruktur). Till exempel, ab + ( a)b = (a + ( a))b = (a a)b = 0b = [från (i)] = 0. De andra är precis likadana och lämnas till er. (iii) Antag att det finns b, c R så att ab = ac = 1. Då har vi ab ac = 0 a(b c) = 0 så multiplicera med en av inverserna från vänster: ba(b c) = 0 1(b c) = 0 b = c Heltalsdomäner. Definition 3. En ring R sådan att varje 0 a R inte är en nolldelare kallas för en heltalsdomän eller ett heltalsområde (även integritetsområde förekommer 3 ). Anledningen till det lustiga namnet är att man tänkte sig, i ringteorins begynnelse, att ringar helt enkelt var generaliseringar av heltal och en ring som inte hade nolldelare betraktades som heltalslika. Sats 2.2. Att R är en heltalsdomän är ekvivalent med att, om a 0 så ab = ac = b = c, och ba = ca = b = c. Bevis. Antag först att R är en heltalsdomän. Att ab = ac är ekvivalent med 0 = ab ac = a(b c) och då R inte har några nolldelare och a 0 så har vi att b c = 0. På samma sätt visar man högervarianten. Omvänt, om ab = ac b = c, antag att xy = 0 med x 0. Detta är ekvivalent med xy = x0 x(y 0) = 0 alltså är y = 0. 3 Eller, ja, det är faktiskt så att detta är den officiella svenska översättningen av det engelska integral domain. Men jag tycker detta låter så fånigt så jag använder helst inte den termen. Å andra sidan, när jag nu smakar på orden låter nog heltalsdomän och heltalsområde ganska fåniga också, men vad göra?

4 4 D. LARSSON Sats 2.3. Varje divisionsring är en heltalsdomän. Bevis. Låt ab = 0 och a 0. Multiplicera ab = 0 med a 1 från vänster och få b = 0. Sats 2.4. Varje ändlig heltalsdomän är en divisionsring. Bevis. Låt R := {0,1, a 2,, a n }. Välj ett element 0 b R. Vi vill hitta ett c R så att bc = cb = 1. Multiplicera alla element i R med b från vänster. Vi får då: {0, b, ba 2, ba 3, ba n }. Alla element i R förekommer i denna mängd precis en gång, ty, ba i = ba k a i = a k eftersom R är en heltalsdomän. Det betyder att 1 måste förekomma i denna mängd: alltså ba j = 1 för något (specifikt) a j. Samma argument håller från höger. Sats 2.5. Nolldelarna i Z n är precis de element m 0 som inte är koprima med n, alltså, gcd(m, n) = d > 1. Bevis. Först, om gcd(m, n) = d > 1, m 0, så m(n/d) = (m/d)n = 0 i Z n eftersom högerledet är en multipel av n. Detta betyder att m är en nolldelare i Z n eftersom varken m eller n/d är 0. Å andra sidan, om gcd(m, n) = 1, m 0, och mk = 0 = tn. Alltså måste n dela mk. Men eftersom m och n är relativt prima så n k vilket är ekvivalent med att k = 0 i Z n. Notera att vi hoppar mellan Z och Z n utan att vara speciellt försiktig. Detta rekommenderas i allmänhet inte! Följdsats 2.6. Ringen Z p, p ett primtal, har inga nolldelare. Följdsats 2.7. Ringen Z n är en kropp om och endast om n är ett primtal. Bevis. Om n inte är ett primtal finns nolldelare. Å andra sidan, om n = p så följer av Sats 2.4 och föregående följdsats, tillsammans med det faktum att Z n är kommutativ (för alla n), att Z p är en kropp. Övning 2.1. Visa att om 1 i så är i = R. Bestäm idealen i en kropp. Finn alla ideal och subringar i Z 5 och Z 6. När man betraktar Z p som en kropp brukar man skriva F p. 3. Exempel, kommutativa ringar Exempel 3.1. Följande är exempel på kommutativa ringar som ni känner väl vid det här laget: Z, Q, R, C and Z n. Exempel 3.2. Men Z, Q, R, C and Z n är inte ringar på ett naturligt sätt (varför?). Exempel 3.3. Låt C 0 (R) (eller C 0 (C)) vara mängden av alla reellvärda kontinuerliga funktioner på R (eller C), d v s, C 0 (R) := {f : R R f kontinuerlig} (och analogt C 0 (C)). Då är C 0 (R) en kommutativ ring: (f + g)(r) := f(r) + g(r), och (fg)(r) := f(r)g(r), r R. Detta exempel kan naturligtvis generaliseras vidare till vektorvärda funktioner eller till funktioner mellen mer generella mängder (men då behöver de inte vara kommutativa).

5 5 Exempel 3.4. Här kommer ett exempel på en ring som inte har etta. Låt L(R) vara mängden av (Riemann) integrerbara reellvärda funktioner (på R). Addition är som i förra exemplet men vi inför en ny produkt (som kallas konvolutionsprodukten) (f g)(r) := f(r t)g(t)dt. R Det är inte helt uppenbart men detta definierar en kommutativ ring utan multiplikativ enhet (etta). För besserwissern på dåligt humör bör det kanske påpekas att jag har förenklat detta exempel lite. Så det är inte helt korrekt som givet, men tillräckligt korrekt för att ge er en känsla av hur generellt och användbart ringbegreppet kan vara. Exempel 3.5. Ett av de absolut viktigaste exemplen på kommutativa ringar är polynomringar. Jag kommer att säga mer om detta i en senare sektion. Men låt mig bara kort säga att, som namnet antyder, en polynomring är en mängd polynom sluten under addition och multiplikation. Exempel-Övning 3.6. Som ett sista exempel här låt Q( 2) := {a + b 2 a, b Q}. Detta är en kommutativ ring (visa detta!). Det är t o m en kropp (visa detta också! Ledtråd: definiera inverser på samma sätt som för komplexa tal). Denna och liknande ringar är mycket viktiga i talteori och vi kommer att diskutera detta snart. Varför är det inte så intressant att betrakta R( 2) := {a + b 2 a, b R}? 4. Exempel, icke-kommutativa ringar Kanske, från överrasknings-synpunkt, är det mer intressant med icke-kommutativa ringar. Här följer en svit exempel som jag finner speciellt fascinerande! Exempel 4.1 (Kvaternioner). Så vitt jag vet var kvaternionerna det första ickekommutativa talsystemet. Dra er till minnes att de komplexa talen C bildades genom att från R lägga till ett imaginärt tal i := 1. Som ni säkert kommer ihåg så C := {a + bi a, b R}. Detta är en kropp: zw = wz och varje element z har en invers 4. En fråga som ställdes på 1800-talet var om man skulle kunna lägga till ytterligare ett element j så att man får en ny kropp. Detta visar sig vara omöjligt! Däremot insåg W.R. Hamilton 1843 att om man lägger till ytterligare ett element k så får alla element inverser. Men man förlorar kommutativitet! Definitionen är som följer. Definition 4. Mängden av alla tal H := {z = a + bi + cj + dk a, b, c, d R, i 2 = j 2 = 1 1, ij = ji = k} är en icke-kommutativ ring, där alla element 0 har invers, d v s, H är en divisionsring. 4 En sak som man däremot förlorar när man lägger till i till R är ordning: det är meningslöst att undra vilket som är störst av två komplexa tal.

6 6 D. LARSSON Den naturliga följdfrågan är nu: kan man lägga till ännu fler element och få nya talsystem? Svaret är ja, vilket visades bara några månader efter Hamiltons upptäckt av J.T Graves och senare av A. Cayley. Men det räcker inte med att lägga till ett element, man måste lägga till fyra nya! Resultatet man får kallas oktonioner, O. Problemet är bara att dessa är icke-associativa! Så ännu en gång förlorar man önskvärda egenskaper. Efter oktonionerna kommer de sexton-dimensionella sedonionerna, S (som inte är en divisionsring eftersom den har nolldelare) och man kan sedan fortsätta i all oändlighet med dubblad dimension och förlust av egenskaper. Man kallar den svit av ringar för Cayley Dickson algebror (CDA s) R C H O S } {{ } CDA och är inget jag kan något som helst om! För de som finner detta fascinerande rekommenderar jag Wikipedias artikel om Cayley Dickson konstruktionen. Exempel 4.2 (Komposition av funktioner). Om vi ändrar multiplikationen i C 0 (R) till komposition, d v s, (f g)(x) := (f g)(x) = f(g(x)) då är C 0 (R) fortfarande en ring men inte längre kommutativ. Exempel-Övning 4.3 (Triangulära matrisringar). Låt R, S och T vara kommutativa ringar med etta. Bilda mängden ( ) {( ) } R T r s M(R, S, T) := = r R, s S, t T. 0 S 0 t Visa att detta är en ring. Är den kommutativ? Finns etta? Skriv upp multiplikationsoch additionstabeller i fallet när R = Z 2, S = Z 3 och T = Z 3. Vilka inverser finns? Vad mer, om något, kan utläsas ur tabellerna? 5. Homomorfier Kom ihåg att en grupphomomorfi var en avbildningen φ : G H mellan grupper som dessutom relaterade gruppstrukturna till varandra: φ(ab) = φ(a)φ(b). Motsvarande koncept finns för ringar, nämligen ringhomomorfi. Den formella definitionen är: Definition 5. Låt R och S vara ringar och φ : R S en mängdteoretisk avbildning. Då är φ en ringhomomorfi eller bara homomorfi 5 om φ(1 R ) = 1 S φ(a + b) = φ(a) + φ(b) φ(ab) = φ(a)φ(b) (grupphomomorfi/linjaritet) (multiplikationsbevarande). Med andra ord är en ringhomomorfi en grupphomomorfi som kopplar ihop multiplikationerna på R och S. Följande definitioner och satser mostsvarande från gruppteorin. 5 Oftast brukar man inte blanda ihop homomorfier mellan grupper och homomorfier mellan ringar trots att de heter samma. Finns det risk för förvirring så kommer jag att tydligt påpeka vad jag menar.

7 7 Definition 6. Låt R φ S och för s S låt φ 1 (s) := {r R φ(r) = s}. Detta kallas den inversa bilden av s eller fibern över s. Sätt ker(φ) := φ 1 (0) = {r R φ(r) = 0}. Denna mängd kallas kärnan till φ. Låt dessutom vilket är bilden till φ. im(φ) := {s S r R, φ(r) = s}, Eftersom φ är en grupphomomorfi så gäller φ(0) = 0 (observera att vi betecknar det additiva enhetselementet i båda ringarna med samma symbol!). Sats 5.1. Följande gäller för en ringhomomorfi R φ S ker(φ) är ett ideal i R. im(φ) är en subring i S men inte nödvändigtvis ett ideal. Bevis. Beviset är tämligen lätt: Att im(φ) är en subring följer direkt från definitionen. Tänk igenom detta så att ni förstår hur. Låt b ker(φ) R, a S. Ta r R. Vi vill visa att rb ker(φ) för att visa att ker(φ) är ett (vänster-) ideal. Men det är klart, ty, φ(rb) = φ(r)φ(b) = φ(r) 0 = 0, så rb ker(φ). (På samma sätt visar man att ker(φ) är ett högerideal.) 6. Kroppar, vektorrum och algebror Låt oss repetera vad en kropp är: Definition 7. En kropp F är en kommutativ ring där varje element 0 har en invers. Definition 8. Ett vektorrum över F är en abelsk grupp V sådan att för varje v V och a F, av V. Elementen i ett vektorrum kallas av naturliga skäl för vektorer. Detta är en ganska abstrakt definition men tänk efter vad den betyder i fallet med R n. Man kan visa att varje vektorrum V har en bas, d v s, en mängd linjärt oberoende över F element i V som genererar V som grupp. Att {e 1,...,e n } är linjärt oberoende över F betyder, som vanligt, att om α 1 e 1 + α 2 e 2 + α n e n = 0, för α i F, 1 i n, så är alla α i = 0. Dimensionen över F, dim F V, är kardinaliteten på en bas (man kan visa att detta är väldefinierat: varje bas har lika många element). Definition 9. Låt F vara en kropp. En kropp E som innehåller F, F E kallas för en kroppsutvidgning av F. Man brukar skriva detta som E : F. Eftersom F E så kan varje element i E multipliceras med element från F. Med andra ord, E är ett vektorrum över F. Om dim F (E) < kallas utvidgningen för ändlig. Dimensionen av utvidgningen brukar skrivas som [E : F]. Exempel 6.1. De komplexa talen C : R är ändlig eftersom [C : R] = 2. Däremot är R : Q en utvidgning med [R : Q] =. Vi har också, från ett tidigare exempel, att Q( 2) : Q är en två-dimensionell kroppssutvidgning.

8 8 D. LARSSON Låt mig återigen poängtera att skrivsättet E : F bara betyder att E är ett vektorrum över F (alltså, varje e E kan skrivas som α 1 e 1 + +α n e n för α i F och n 1) samt att E är en kropp (d v s, element e E kan multipliceras (kommutativt) och inverteras). Detta är ett exempel på något mer generellt: Definition 10. En algebra över F är ett vektorrum över F med en multiplikation (alltså en ringstruktur). Exempel 6.2. Man inser lätt (hatar ni när man säger så?) att Q( 2) : Q är en algebra över Q. På samma sätt ser man att C : R är en algebra över R och R : Q en algebra över Q. Exempel 6.3. Kvaternionerna H är ett exempel på en algebra över R som inte är en kroppsutvidgning. Notera att dim R H = 4. Exempel 6.4. Betydligt mer esoteriskt, men förhoppningsvis välbekant, är följande tre-dimensionella exempel. Det finns på R 3 en produkt av vektorer som heter kryssprodukt (eller vektorprodukt) som ni säkert kommer ihåg. Den är sådan att om u, v R 3 så är u v u, v och u v = 0 om och endast om antingen u v (då de, som vektorer, är lika), eller u = 0 eller v = 0. u v v u. Däremot så är inte associativ: u (v w) (u v) w och det finns inte heller något multiplikativt enhetselement (etta). Så (R 3, ) är en icke-associativ algebra (utan etta) över R. Detta är ett exempel på en så kallad Lie algebra. 7. Polynomringar Låt oss först påminna om och generalisera en sats som bör vara välbekant för er. Sats 7.1 (Binomialsatsen). Låt R vara en kommutativ (med 1) ring. Då är n ( ) n (a + b) n = a k b n k, k där, som vanligt, ( ) n k = n! k!(n k)!. Bevis. Bevisa denna själva! k=0 Det är lite klurigt att definiera polynomringar rigoröst så låt mig istället försöka mig på en pseudo-rigorös (men intuitiv) variant. Låt R vara en ring. Definiera { } R[z] := r i z i r i R, ändlig summa. i Elementet z kallas för den obekanta och R för koefficientringen. Ett element i R[z] är alltså på formen p(z) = p 0 + p 1 z + p 2 z 2 + p n z n, p i R. Addition är

9 9 komponentvis: p(z) + q(z) = (p 0 + p 1 z + + p n z n ) + (q 0 + q 1 z + + q m z m ) = Multiplikation är inducerad av den distributiva lagen: p(z)q(z) = (p 0 + p 1 z + + p n z n )(q 0 + q 1 z + + q m z m ) = = n+m k=0 ( i+j=k = (p 0 + q 0 ) + (p 1 + q 1 )z +. p i q j )z k = n+m k=0 j=0 k p k j q j z k. Övertyga er om detta! Vi förutsätter alltid att rz = zr för alla r R, d v s, element ur R kommuterar med den obekanta z. Detta betyder att R[z] är en ring, en så kallad polynomring (kan ni förstå!). Om R = S[u], d v s, om R är en polynomring över en annan ring S så är R[z] = S[u][z] := S[u, z] (vi förutsätter att uz = zu, m a o, att obekanta kommuterar med obekanta) mängden av alla ändliga summor S[u][v] := S[u, z] = { i,j s i,j u i z j s i,j S, ändlig summa}. Uppenbarligen kan detta generaliseras till godtyckligt många obekanta. Från och med nu så är alla polynomringar för enkelhets skull över en kropp, F. Låt P(z) = p 0 + p 1 z + + p n z n F[z]. Definiera deg(p(z)) := n. Detta kallas graden till P och uppfyller deg(pq) = deg(p) + deg(q). Man brukar göra konventionen att deg(0) =. Notera att för 0 P F[z] så är deg(p) 0. Elementet p n F kallas för ledande koefficienten om p k = 0 för k > n och betecknas LC(P). Om LC(P) = 1 så kallas P för moniskt. Genom att multiplicera ett polynom med LC(P) 1 (vi har koefficienter i en kropp så vi kan ta inverser) kan varje polynom fås på monisk form. Detta är inte alltid sant för generella polynomringar. Sats 7.2. Ringen F[z] är en heltalsdomän. Bevis. Antag P(z)Q(z) = 0. Då har vi = deg(0) = deg(pq) = deg(p) + deg(q). För att denna likhet ska gälla måste antingen P eller Q (eller båda) vara nollpolynomet (eftersom om P 0 så är deg(p) 0) Divisionsalgoritmen. Det finns en divisionsalgoritm för polynom i F[z]. Detta är något som ni säkert har använt er av i gymnasiet utan att veta om det när ni dividerat polynom med varandra. Sats 7.3 (Divisionsalgoritmen för polynom). Låt F(z), G(z) F[z], d v s, n m F(z) = f i z i, G(z) = g i z i. i=0 i=0

10 10 D. LARSSON Antag att m n. Då finns unika q(z) och r(z), med 0 deg(r(z)) < m så att F(z) = q(z)g(z) + r(z). Bevis. Beviset är tämligen enkelt (men ganska långt) och står i boken. Till F[z] finns associerad en kanonisk familj av homomorfier. Definition 11. Definiera ev a : F[z] F, för a F genom ev a (P(z)) := P(a) F. Denna ringhomomorfi (kontrollera detta!) kallas för evalueringshomomorfin i a. Så för varje element i F finns en unik homomorfi F[z] F. Det var detta jag menade med familj ovan. Man bör notera att det finns en Euklides algoritm för att räkna ut största gemensamma delare i F[z] på samma sätt som i Z. Se boken för mer information och exempel Nollställen och faktorisering. Definition 12. Ett nollställe till ett polynom P(z) F[z] är ett element a F så att ev a (P(z)) = P(a) = 0. Sats 7.4 (Nollställessatsen). Låt P(z) F[z], deg(p(z)) > 0. Då är a F ett nollställe till P(z) om och endast om P(z) = (z a)q(z) för Q(z) F[z], deg(q(z)) < deg(p(z)). Bevis. Om P(z) = (z a)q(z) så är det uppenbart att P(a) = 0, så antag att a F är ett nollställe. Eftersom deg(p(z)) > 0 så kan vi skriva det som P(z) = (z a)q(z) + r(z), 0 deg(r(z)) < 1 enligt divisionsalgoritmen. Alltså måste r(z) vara en konstant. Då P(a) = 0 + r(a) = 0 ser vi att r(z) = 0 som polynom! Följdsats 7.5. Låt P(z) F[z] och antag deg(p(z)) = n > 0. Då har P högst n stycken nollställen. Bevis. Det är tämligen klart hur detta ska bevisas. Om P inte har något nollställe så är satsen bevisad. Antag nu att P har a F som ett nollställe. Då är P(z) = (z a)q(z), med deg(q(z)) < deg(p(z)) enligt föregående sats. Ett lämpligt induktionssteg slutför beviset. Definition 13. Ett polynom P(z) F[z] som kan skrivas som P(z) = R(z)S(z), där R(z), S(z) F[z] och deg(r(z)) > 0, deg(s(z)) > 0, kallas för reducibelt. Om P inte kan reduceras kallas det irreducibelt. Det är värt att notera att irreducibiliteten beror på vilken kropp man jobbar över. Till exempel, om vi betraktar P(z) := z 2 2 som element i Q[z] så är det irreducibelt eftersom 2 / Q, men över R är det reducibelt. På samma sätt infördes de komplexa talen då man ville få z reducibelt. Här följer nu två trevliga och användbara kriterier för faktorisering av polynom. Sats 7.6. Låt P(z) = p 0 + p 1 z + + p n z n Z[z]. Antag att q = a/b Q (vi kan anta att gcd(a, b) = 1) är ett nollställe till P. Då a p 0 och b p n. Om P är moniskt följer speciellt att q Z.

11 11 Bevis. Antag att q = a/b. Eftersom q är ett nollställe får vi 0 = P(q) = P(a/b) = p 0 + p 1 (a/b) + p 2 (a/b) p n (a/b) n. Multiplicera hela uttrycket med b n : p 0 b n + p 1 ab n 1 + p 2 a 2 b n p n a n = 0. Eftersom b uppenbart delar alla termer utom den sista måste b dela den sista också. Men då gcd(a, b) = 1 så måste b p n. På samma sätt ser vi att a delar alla termer utom den första och då måste a p 0. Det sista påståendet följer nu lätt. Sats 7.7 (Eisensteins kriterium). Låt F(z) = f 0 + f 1 z + + f n z n Z[z] och låt p Z vara ett primtal. Antag att p f n men att p f i, i < n och p 2 f 0. Då är F irreducibelt över Q Principalideal och PIDs. Till en början, låt R vara en generell kommutativ (för enkelhets skull) ring. Ni kommer säkert ihåg att i en grupp G kan man bilda den cykliska undergruppen a genererad av a G. Motsvarande kan man göra i ringar. Definition 14. Låt a R. Mängden a := {Ra R R R} är ett ideal (visa detta!) kallat principalidealet genererat av a. En ring där alla ideal är principalideal kallas för en principalidealdomän eller PID. Observera att a är idealet av alla multiplar av a med element från R. Sats 7.8. Heltalsringen Z och polynomringen F[z] är båda principalidealdomäner. Bevis. Jag visar detta i fallet med Z. Låt i Z vara ett ideal. Det finns ett minsta positivt heltal n i. Välj ett godtyckligt m i. Då är m = qn + r där 0 r < n. Då m och n ligger i i så måste r i vilket betyder att r = 0 eftersom n var det minsta positiva heltalet i i. Denna sats med tillhörande bevis fungerar, nästan ord för ord, för en generell grupp kommutativa ringar som kallas Euklidiska domäner. Dessa är heltalsdomäner sådana att det finns en divisionsalgoritm Ekvivalensrelationer och ideal. Låt mig poängtera: alla ideal i F[z] (och Z) är alltså givna som a(z) := {f(z)a(z) f(z) F[z]}, alltså, multipler av generatorn a(z) F[z]. Övertyga er själva att detta verkligen är ett ideal. Vi inför nu en ekvivalensrelation på F[z] associerad till ett ideal a(z) som följer: P(z) a(z) Q(z) P(z) Q(z) a(z). Notera att detta i sin tur är ekvivalent med att P(z) Q(z) = F(z)a(z), för något F(z) F[z]. Exempel-Övning 7.1. Visa att detta är en ekvivalensrelation. Mängden av ekvivalensklasser modulo a(z) brukar betecknas F[z]/ a(z). Dessutom brukar av tradition ekvivalensklassen till P(z) betecknas P(z) + a(z). Notera att vi kan få en representant till P(z) s ekvivalensklass modulo a(z) som resten av P(z) med division med a(z). Jämför allt detta med Z n!

12 12 D. LARSSON Sats 7.9. Mängden F[z]/ a(z) med multiplikation och addition definierade av ( P(z) + a(z) ) ( Q(z) + a(z) ) := (P(z) + Q(z)) + a(z), ( P(z) + a(z) ) ( Q(z) + a(z) ) := P(z)Q(z) + a(z). är en kommutativ ring. Utskrivet med beteckningar som vanligtvis används för ekvivalensklasser så definierar [P(z)] [Q(z)] := [P(z) + Q(z)] och en ringstruktur på F[z]/ a(z). [P(z)] [Q(z)] := [P(z)Q(z)] Bevis. Låt oss använda de sistnämnda beteckningarna för enkelhets skull. (i) Om [P(z)] = [P 1 (z)] så P(z) P 1 (z) a(z) och likadant [Q(z)] = [Q 1 (z)] så Q(z) Q 1 (z) a(z). Så för att [P(z)] [Q(z)] := [P(z)+Q(z)] ska vara väldefinierat så ska [P 1 (z)+q 1 (z)] = [P(z)+ Q(z)]. Men det är uppenbart så, ty P(z) + Q(z) P 1 (z) Q 1 (z) = (P(z) P 1 (z)) + (Q(z) Q 1 (z)) a a vilket är ekvivalent med att [P 1 (z) + Q 1 (z)] = [P(z) + Q(z)]. (ii) För att visa att [P 1 (z)q 1 (z)] = [P(z)Q(z)] krävs ett litet trick: P(z)Q(z) P 1 (z)q 1 (z) = = P(z)Q(z) P 1 (z)q(z) + P 1 (z)q(z) P 1 (z)q 1 (z) = = (P(z) P 1 (z))q(z) + P 1 (z)(q(z) Q 1 (z)) vilket ligger i a(z) eftersom a(z) är ett ideal. 8. Ändliga kroppar Låt R vara en ring (med 1). Definiera en homomorfi ξ : Z R som ξ(z) := z 1. Att ξ är en homomorfi är uppenbart. Det finns nu två möjligheter för ker(ξ): { 0 ker(ξ) = p, för p Z. Om ker(ξ) = 0 så säger man att R har karakteristik 0 och i det andra fallet p. Låt oss anta att R är en heltalsdomän. Vi vet att p måste vara det minsta heltal så att ker(ξ) = p (såvida inte ker(ξ) = 0). Om p inte är ett primtal kan man faktorisera det p = mn. Då ser man att 0 = ξ(p) = ξ(mn) = ξ(m)ξ(n) och eftersom R var en heltalsdomän måste antingen ξ(n) eller ξ(m) vara noll. Antag att det är ξ(n). Men då ligger n i ker(ξ) och är mindre än p vilket leder till en motsägelse mot att p var det minsta talet i ker(ξ). Alltså måste p vara ett primtal. Det är inte svårt att se att denna definition av karakteristik är ekvivalent med den tidigare när R = F. Faktum är att om F är en kropp finns alltid en subkropp G F så att { F p = Z p om och endast om char(f) = p > 0, eller G = Q om och endast om char(f) = 0.

13 13 Sats 8.1. Låt F q vara en ändlig kropp med q element och anta att E : F q är en ändlig utvidgning. Då är antalet element i E lika med q r för r = dim Fq (E). Dessutom, har vi att char(e) = p > 0. Bevis. Uppenbart. Eller? Notera! Här krävs det att jag påpekar en subtilitet angående notation som jag själv då och då gör glömmer bort (efterföljande frustration och panik får mig att komma på mitt misstag). När p är ett primtal så betecknar man kroppen Z p med F p. Men F q är inte Z q om q inte är ett primtal. Det är betecknar då helt enkelt en kropp med q element 6. Så var försiktig! Sats 8.2. Låt F vara en godtycklig kropp och G vara en ändlig undergrupp till F = (F \ {0}, ). Då är G cyklisk. Bevis. Som abelsk grupp är G = Z d1 Z d2 Z dk, där d i = p li i (primtalspotenser). Låt y vara minsta gemensamma multipeln av alla d i. Det är klart att y d 1 d k. Om a i Z di så är a y i = e och alla element i G uppfyller denna ekvation. Eftersom denna ekvation har högst y stycken lösningar så är y d 1 d k. Alltså är y = d 1 d k. Detta betyder (eftersom y var minsta gemensamma multipel) att alla d i är distinkta primtal och l i = 1 för alla i. Alltså är G cyklisk. Följdsats 8.3. Om F = F q så är F q cyklisk. Sats 8.4. Det existerar en kropp med p n element för alla primtal p och alla r > 0. En sådan kropp är en n-dimensionell kroppsutvidgning av F p. Bevis. Se boken Konstruktion av ändliga kroppar. Vi har följande sats. Sats 8.5. Låt f(z) vara ett irreducibelt polynom i F p [z]. Då är F p [z]/ f(z) en ändlig kropp med p deg(f(z)) element. Bevis. Vi vet att det är en ring. Element i F p [z]/ f(z) har alla grad mindre än r. Antalet sådana polynom är p r. Eftersom f(z) är irreducibelt så har P(z) / a(z) och f(z) inga gemensamma faktorer, alltså gcd(f(z), P(z)) = 1 P(z)Q(z) + f(z)g(z) = 1. Definition 15. En generator för F q kallas för ett primitivt element. Om z är ett primitivt element för kroppen F p [z]/ f(z) så säges f(z) vara ett primitivt polynom. Övning 8.1 (**). Är den direkta produkten av två kroppar en kropp? Med andra ord, om F 1 och F 2 är kroppar är F 1 F 2 := {(f 1, f 2 ) f 1 F 1, f 2 F 2 } en kropp? Glöm inte att motivera ert svar. Övning 8.2 (**). För varje kropp E av karakteristik p > 0 med dimension n finns en avbildning Frob r : E E, Frob r (a) := a pr, för alla a E. Visa att Frob är en homomorfi, och 6 Ibland betecknar man Fq med GF(q), där GF står för Galois Field (efter Évariste Galois). Men jag och många andra väljer att inte beteckna ändliga kroppar som F q.

14 14 D. LARSSON Frob är bijektiv. En bijektiv homomorfi från en ring R till sig själv kallas för en automorfi. Automorfin Frob kallas för den relativa Frobenius (automorfin) om r > 1 och den absoluta Frobenius om r = 1. Övning 8.3 (**). Som ni vet utgör alla punkter (a, b) R 2 som uppfyller a 2 +b 2 = 1, enhetscirkeln S 1. Alltså är punkterna på S 1 precis lösningarna till ekvationen f(x, y) = x 2 + y 2. På samma sätt kan man fråga sig vilka lösningarna till f(x, y) är om man, istället för R 2, betraktar F 2 p. Då får man enhetscirkeln S 1 p i F 2 p. (a) Finn antalet lösningar till f(x, y) när kroppen är F 2, F 3, F 5. (b) Finn antalet lösningar till f(x, y) i Z 2 6. Notera att vi här söker lösningar över en ring inte en kropp! (c) Låt nu f(x, y) = y 2 x 3 x 2 x i F 2 3. Hur många lösningar finns? Lösningsmängden till f(x, y) i (c) är ett exempel på en elliptisk kurva över en ändlig kropp och sådana är numera väldigt populära i samband med kodningsteori och kryptologi.

Grupper och RSA-kryptering

Grupper och RSA-kryptering UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 26 oktober 2007 Grupper och RSA-kryptering Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen

Läs mer

Några satser ur talteorin

Några satser ur talteorin Några satser ur talteorin LCB 997/2000 Fermats, Eulers och Wilsons satser Vi skall studera några klassiska satser i talteori, vilka är av betydelse bland annat i kodningsteknik och kryptoteknik. De kan

Läs mer

Övningshäfte 6: 2. Alla formler är inte oberoende av varandra. Försök att härleda ett par av de formler du fann ur några av de övriga.

Övningshäfte 6: 2. Alla formler är inte oberoende av varandra. Försök att härleda ett par av de formler du fann ur några av de övriga. GÖTEBORGS UNIVERSITET MATEMATIK 1, MAM100, HT2005 MATEMATISK BASKURS Övningshäfte 6: Syftet med övningen är att utforska strukturen hos talsystemen under addition respektive multiplikation samt sambandet

Läs mer

Tal och polynom. Johan Wild

Tal och polynom. Johan Wild Tal och polynom Johan Wild 14 augusti 2008 Innehåll 1 Inledning 3 2 Att gå mellan olika typer av tal 3 3 De hela talen och polynom 4 3.1 Polynom........................... 4 3.2 Räkning med polynom...................

Läs mer

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Mats Boij 18 november 2001 15 Ringar, kroppar och polynom Det fjortonde kapitlet behandlar ringar. En ring har till skillnad

Läs mer

3. Bestäm med hjälpa av Euklides algoritm största gemensamma delaren till

3. Bestäm med hjälpa av Euklides algoritm största gemensamma delaren till UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Isac Hedén, isac@math.uu.se Prov i matematik Vi räknar ett urval av dessa uppgifter vid vart och ett av de tio lektionstillfällena. På kurshemsidan framgår

Läs mer

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Mats Boij 18 november 2001 13 Grupper Det trettonde kapitlet behandlar grupper. Att formulera abstrakta begrepp som grupper

Läs mer

Ändliga kroppar. Anna Boman. U.U.D.M. Project Report 2016:12. Department of Mathematics Uppsala University

Ändliga kroppar. Anna Boman. U.U.D.M. Project Report 2016:12. Department of Mathematics Uppsala University U.U.D.M. Project Report 2016:12 Ändliga kroppar Anna Boman Examensarbete i matematik, 15 hp Handledare: Gunnar Berg Examinator: Veronica Crispin Quinonez Juni 2016 Department of Mathematics Uppsala University

Läs mer

Övningshäfte 3: Polynom och polynomekvationer

Övningshäfte 3: Polynom och polynomekvationer LMA100 VT2005 ARITMETIK OCH ALGEBRA DEL 2 Övningshäfte 3: Polynom och polynomekvationer Syftet med denna övning är att repetera gymnasiekunskaper om polynom och polynomekvationer samt att bekanta sig med

Läs mer

Algebra och kombinatorik 28/4 och 5/ Föreläsning 9 och 10

Algebra och kombinatorik 28/4 och 5/ Föreläsning 9 och 10 Grupper En grupp är ett par (G,*) där G är en mängd och * är en binär operation på G som uppfyller följande villkor: G1 (sluten) x,yϵg så x*yϵg G2 (associativ) x,y,z ϵg (x*y)*z=x*(y*z) G3 (identitet) Det

Läs mer

DEL I. Matematiska Institutionen KTH

DEL I. Matematiska Institutionen KTH Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment B, för D2 och F, SF63 och SF63, den 25 maj 2 kl 8.-3.. Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna på tentamensskrivningen.

Läs mer

EN KONCIS INTRODUKTION TILL GRUPPTEORI

EN KONCIS INTRODUKTION TILL GRUPPTEORI EN KONCIS INTRODUKTION TILL GRUPPTEORI DANIEL LARSSON Sammanfattning. En kort introduktion till gruppteori. Innehåll 1. Binär operation, slutenhet, grupper 1 2. Exempel, abelska grupper 2 3. Exempel, icke-abelska

Läs mer

1. (3p) Ett RSA-krypto har parametrarna n = 77 och e = 37. Dekryptera meddelandet 3, dvs bestäm D(3). 60 = = =

1. (3p) Ett RSA-krypto har parametrarna n = 77 och e = 37. Dekryptera meddelandet 3, dvs bestäm D(3). 60 = = = Matematiska Institutionen KTH Lösningar till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment B, för D2 och F, SF63 och SF630, den 20 maj 2009 kl 08.00-3.00. Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna

Läs mer

SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Måndagen den 9 mars 2009

SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Måndagen den 9 mars 2009 SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Måndagen den 9 mars 2009 (1) a) Definiera vad som menas med centralisatorn till ett element g i en grupp G. (1) b) Visa att

Läs mer

Definitionsmängd, urbild, domän

Definitionsmängd, urbild, domän 5B1493, lekt 5, HT06 Funktioner Definition av begreppet Definition: Låt X och Y vara två mängder. En funktion f av typ X Y är detsamma som en delmängd av X Y, sådan att 1. Om (x, y) och (x, z) f, så är

Läs mer

EXAMENSARBETEN I MATEMATIK

EXAMENSARBETEN I MATEMATIK EXAMENSARBETEN I MATEMATIK MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET AKS-algoritmen för att bestämma om ett tal är ett primtal eller inte av Per Westerlund 2005 - No 14 MATEMATISKA INSTITUTIONEN,

Läs mer

Abstrakt algebra för gymnasister

Abstrakt algebra för gymnasister Abstrakt algebra för gymnasister Veronica Crispin Quinonez Sammanfattning. Denna text är föreläsningsanteckningar från föredraget Abstrakt algebra som hölls under Kleindagarna på Institutet Mittag-Leffler

Läs mer

Hela tal LCB 1999/2000

Hela tal LCB 1999/2000 Hela tal LCB 1999/2000 Ersätter Grimaldi 4.3 4.5 1 Delbarhet Alla förekommande tal i fortsättningen är heltal. DEFINITION 1. Man säger att b delar a om det finns ett heltal n så att a Man skriver b a när

Läs mer

POLYNOM OCH POLYNOMEKVATIONER

POLYNOM OCH POLYNOMEKVATIONER Explorativ övning 8 POLYNOM OCH POLYNOMEKVATIONER Syftet med denna övning är att repetera gymnasiekunskaper om polynom och polynomekvationer samt att bekanta sig med en del nya egenskaper hos polynom.

Läs mer

Mer om faktorisering

Mer om faktorisering Matematik, KTH Bengt Ek november 2013 Material till kursen SF1662, Diskret matematik för CL1: Mer om faktorisering Inledning. Är alla ringar som Z? De första matematiska objekt vi studerade i den här kursen

Läs mer

Symbolisk integrering av rationella funktioner

Symbolisk integrering av rationella funktioner Symbolisk integrering av rationella funktioner Gustaf Lönn 28 augusti 2013 Helsingfors universitet Institutionen för matematik och statistik Handledare: Mika Seppälä Innehåll 1 Inledning 2 2 Abstrakt algebra

Läs mer

SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Fredagen den 5 juni 2009

SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Fredagen den 5 juni 2009 SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Fredagen den 5 juni 2009 (1) a) Definiera vad som menas med en grupphomomorfi. (1) b) Visa att exponentialfunktionen, exp

Läs mer

Sats 2.1 (Kinesiska restsatsen) Låt n och m vara relativt prima heltal samt a och b två godtyckliga heltal. Då har ekvationssystemet

Sats 2.1 (Kinesiska restsatsen) Låt n och m vara relativt prima heltal samt a och b två godtyckliga heltal. Då har ekvationssystemet Avsnitt 2 Tillägg om kongruensräkning Detta avsnitt handlar om två klassiska satser som används för att förenkla kongruensräkning: Kinesiska restsatsen och Fermats lilla sats. Den första satsen används

Läs mer

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 5

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 5 Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 5 5.3. Vi använder Euklides algoritm och får 4485 = 1 3042 + 1443 3042 = 2 1443 + 156 1443 = 9 156 + 39 156 = 4 39. Alltså är sgd(3042, 4485) = 39. Om vi startar

Läs mer

Exempel. Komplexkonjugerade rotpar

Exempel. Komplexkonjugerade rotpar TATM79: Föreläsning 4 Polynomekvationer och funktioner Johan Thim 2 augusti 2016 1 Polynomekvationer Vi börjar med att upprepa definitionen av ett polynom. Polynom Definition. Ett polynom p(z) är ett uttryck

Läs mer

10! = =

10! = = Algebra II: Gamla tentor Algebra II: Lösningar till tentan den 28. maj 2012 Hjälpmedel: Papper skrivdon samt miniräknare. 1. Låt ϕ : N N vara Eulers ϕ-funktion. (a) Primfaktorisera ϕ(10!). Lösning: Faktoriseringen

Läs mer

Rekursionsformler. Komplexa tal (repetition) Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac

Rekursionsformler. Komplexa tal (repetition) Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac distans@math.uu.se Algebra I, 5 hp Vecka 21. Vi nämner något kort om rekursionsformler för att avsluta [Vre06, kap 4], sedan börjar vi med

Läs mer

1. (3p) Ett RSA-krypto har de offentliga nycklarna n = 33 och e = 7. Dekryptera meddelandet 5. a b c d e. a a b c d e

1. (3p) Ett RSA-krypto har de offentliga nycklarna n = 33 och e = 7. Dekryptera meddelandet 5. a b c d e. a a b c d e 1 Lösning till MODELLTENTA DISKRET MATEMATIK moment B FÖR D2 och F, SF1631 resp SF1630. DEL I 1. (3p) Ett RSA-krypto har de offentliga nycklarna n = 33 och e = 7. Dekryptera meddelandet 5. Lösning: Vi

Läs mer

TATM79: Föreläsning 3 Komplexa tal

TATM79: Föreläsning 3 Komplexa tal TATM79: Föreläsning 3 Komplexa tal Johan Thim 22 augusti 2018 1 Komplexa tal Definition. Det imaginära talet i uppfyller att i 2 = 1. Detta är alltså ett tal vars kvadrat är negativ. Det kan således aldrig

Läs mer

Föreläsning 8 i kursen Ma III, #IX1305, HT 07. (Fjärde föreläsningen av Bo Åhlander)

Föreläsning 8 i kursen Ma III, #IX1305, HT 07. (Fjärde föreläsningen av Bo Åhlander) Föreläsning 8 i kursen Ma III, #IX1305, HT 07. (Fjärde föreläsningen av Bo Åhlander) Böiers 5.3 Relationer. Vi har definierat en funktion f: A B som en regel som kopplar ihop ett element a A, med ett element

Läs mer

(A B) C = A C B C och (A B) C = A C B C. Bevis: (A B) C = A C B C : (A B) C = A C B C : B C (A B) C A C B C

(A B) C = A C B C och (A B) C = A C B C. Bevis: (A B) C = A C B C : (A B) C = A C B C : B C (A B) C A C B C Sats 1.3 De Morgans lagar för mängder För alla mängder A och B gäller att (A B) C = A C B C och (A B) C = A C B C. (A B) C = A C B C : A B A C (A B) C B C A C B C (A B) C = A C B C : A B A C (A B) C B

Läs mer

Låt n vara ett heltal som är 2 eller större. Om a och b är två heltal så säger vi att. a b (mod n)

Låt n vara ett heltal som är 2 eller större. Om a och b är två heltal så säger vi att. a b (mod n) Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén Algebra I, 5 hp Sammanfattning av föreläsning 9. Kongruenser Låt n vara ett heltal som är 2 eller större. Om a och b är två heltal så säger vi att

Läs mer

Lösning till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment B, för D2 och F, SF1631 och SF1630, den 1 juni 2011 kl

Lösning till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment B, för D2 och F, SF1631 och SF1630, den 1 juni 2011 kl Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik moment B för D2 och F SF63 och SF63 den juni 2 kl 8.- 3.. Examinator: Olof Heden tel. 7354789. Hjälpmedel: Inga

Läs mer

1 Grundläggande kalkyler med vektorer och matriser

1 Grundläggande kalkyler med vektorer och matriser Krister Svanberg, mars 2015 1 Grundläggande kalkyler med vektorer och matriser Trots att läsaren säkert redan behärskar grundläggande vektor- och matriskalkyler, ges här i Kapitel 1 en repetition om just

Läs mer

x 23 + y 160 = 1, 2 23 = ,

x 23 + y 160 = 1, 2 23 = , Matematiska Institutionen KTH Lösningar till några övningar, inför tentan moment B, på de avsnitt som inte omfattats av lappskrivningarna, Diskret matematik för D2 och F, vt08.. Ett RSA-krypto har n =

Läs mer

Relationer. 1. Relationer. UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin. Specialkursen HT07 23 oktober 2007

Relationer. 1. Relationer. UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin. Specialkursen HT07 23 oktober 2007 UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 23 oktober 2007 Relationer Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen är

Läs mer

TALSYSTEM OCH RESTARITMETIKER. Juliusz Brzezinski

TALSYSTEM OCH RESTARITMETIKER. Juliusz Brzezinski TALSYSTEM OCH RESTARITMETIKER Juliusz Brzezinski MATEMATISKA INSTITUTIONEN CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORG 2002 FÖRORD Detta häfte handlar om talsystem, restaritmetiker och polynomringar

Läs mer

Övningshäfte 3: Funktioner och relationer

Övningshäfte 3: Funktioner och relationer GÖTEBORGS UNIVERSITET MATEMATIK 1, MAM100, HT2014 INLEDANDE ALGEBRA Övningshäfte 3: Funktioner och relationer Övning H Syftet är att utforska ett av matematikens viktigaste begrepp: funktionen. Du har

Läs mer

Algebra och kryptografi Facit till udda uppgifter

Algebra och kryptografi Facit till udda uppgifter VK Algebra och kryptografi Facit till udda uppgifter Tomas Ekholm Niklas Eriksen Magnus Rosenlund Matematiska institutionen, 2002 48 Grupper. Lösning 1.1. Vi väljer att studera varje element i G H för

Läs mer

TALBEGREPPET AVSNITT 11

TALBEGREPPET AVSNITT 11 AVSNITT 11 TALBEGREPPET Vi har redan mött olika typer av tal: naturliga, hela, rationella, reella och komplexa, betecknade med N, Z, Q, R resp. C. Vad är det som skiljer olika talmängder? Finns det andra

Läs mer

Entydig faktorisering och Fermats stora sats i fallet n = 3

Entydig faktorisering och Fermats stora sats i fallet n = 3 AKADEMIN FÖR TEKNIK OCH MILJÖ Avdelningen för elektronik, matematik och naturvetenskap Entydig faktorisering och Fermats stora sats i fallet n = 3 Leroy Kermanshahani 2018 Examensarbete, Grundnivå (kandidatexamen),

Läs mer

Vi börjar med en viktig definition som inte finns i avsnitt 3.4 i [EG], den formella definitionen av kongruens modulo n:

Vi börjar med en viktig definition som inte finns i avsnitt 3.4 i [EG], den formella definitionen av kongruens modulo n: MAAA26 Diskret Matematik för Yrkeshögskoleutbildning-IT Block 6 BLOCK INNEHÅLL Referenser Modulär aritmetik. Inledning 1. Kongruens modulo n 2. Z n -- heltalen modulo n 3. Ekvationer modulo n 4. Övningsuppgifter

Läs mer

1 Positivt definita och positivt semidefinita matriser

1 Positivt definita och positivt semidefinita matriser Krister Svanberg, april 1 1 Positivt definita och positivt semidefinita matriser Inom ickelinjär optimering, speciellt kvadratisk optimering, är det viktigt att på ett effektivt sätt kunna avgöra huruvida

Läs mer

Lösningar till Algebra och kombinatorik

Lösningar till Algebra och kombinatorik Lösningar till Algebra och kombinatorik 091214 1. Av a 0 = 1 och rekursionsformeln får vi successivt att a 1 = 1 + a 0 1 a 0 = 1 + 1 1 1 = 2, a 2 = 1 + a 1 1 a 0 + 1 a 1 = 1 + 2 1 + 1 = 4, 2 a 3 = 1 +

Läs mer

Lösningar till Algebra och kombinatorik

Lösningar till Algebra och kombinatorik Lösningar till Algebra och kombinatorik 090520 1. Av a 0 = 0, a 1 = 1 och rekursionsformeln får vi successivt att a 2 = 1 4 a 1 a 0 + 3 2 = 1 4 1 0 + 32 = 4, a 3 = 1 4 a 2 a 1 + 3 2 = 1 4 4 1 + 32 = 9,

Läs mer

Komplexa tal: Begrepp och definitioner

Komplexa tal: Begrepp och definitioner UPPSALA UNIVERSITET Baskurs i matematik, 5hp Matematiska institutionen Höstterminen 007 Erik Darpö Martin Herschend Komplexa tal: Begrepp och definitioner Komplexa tal uppstod ur det faktum att vissa andragradsekvationer,

Läs mer

Om relationer och algebraiska

Om relationer och algebraiska Om relationer och algebraiska strukturer Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning Även i analysen behöver man en del algebraiska begrepp. I den här artikeln definierar vi

Läs mer

Kinesiska restsatsen

Kinesiska restsatsen Matematik, KTH Bengt Ek juli 2017 Material till kurserna SF1679 och SF1688, Diskret matematik: Kinesiska restsatsen Vi vet att för varje m Z + och varje a Z, ges alla x Z som uppfyller x a (mod m) av x

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Linjär Algebra II Lärarlyftet

Föreläsningsanteckningar Linjär Algebra II Lärarlyftet Föreläsningsanteckningar Linjär Algebra II Lärarlyftet Per Alexandersson Föreläsning I Timme I: Repetition av matriser, linjära ekvationssystem Linjärt ekvationssystem: x + y + z 3w = 3 2x + y + z 4w =

Läs mer

TILLÄMPADE DISKRETA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski och Jan Stevens

TILLÄMPADE DISKRETA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski och Jan Stevens TILLÄMPADE DISKRETA STRUKTURER Juliusz Brzezinski och Jan Stevens MATEMATIK CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORG 2001 FÖRORD Termen Diskret matematik täcker ett mycket brett spektrum

Läs mer

Lösningsförslag till övningsuppgifter, del V

Lösningsförslag till övningsuppgifter, del V Lösningsförslag till övningsuppgifter, del V Obs! Preliminär version! Ö.1. (a) Vi kan lösa uppgiften genom att helt enkelt räkna ut avståndet mellan vart och ett av de ( 7 ) = 1 paren. Först noterar vi

Läs mer

Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL2 och Media 1, SF1610 och 5B1118, onsdagen den 17 augusti 2011, kl

Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL2 och Media 1, SF1610 och 5B1118, onsdagen den 17 augusti 2011, kl Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL och Media, SF60 och 5B8, onsdagen den 7 augusti 0, kl 4.00-9.00. Examinator: Olof Heden Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Mer om analytisk geometri

Mer om analytisk geometri 1 Onsdag v 5 Mer om analytisk geometri Determinanter: Då man har en -matris kan man till den associera ett tal determinanten av som också skrivs Determinanter kommer att repeteras och studeras närmare

Läs mer

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Mats Boij 28 oktober 2001 1 Heltalen Det första kapitlet handlar om heltalen och deras aritmetik, dvs deras egenskaper som

Läs mer

Algebra I, 1MA004. Lektionsplanering

Algebra I, 1MA004. Lektionsplanering UPPSALA UNIVERSITET Matematiska Institutionen Dan Strängberg HT2016 Fristående, IT, KandDv, KandMa, Lärare 2016-11-02 Algebra I, 1MA004 Lektionsplanering Här anges rekommenderade uppgifter ur boken till

Läs mer

Imz. Rez. Bo E. Sernelius

Imz. Rez. Bo E. Sernelius KKKA 2005 Imz Rez Bo E. Sernelius Kort kurs i komplex analys Förord Den här kursen är avsedd som en kort introduktion till komplex analys för studenter som går på Fysikprogrammet. Avsikten är delvis att

Läs mer

Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk. 0. Inledning

Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk. 0. Inledning Matematik, KTH Bengt Ek november 207 Material till kursen SF679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk 0 Inledning Talet π (kvoten mellan en cirkels omkrets och dess diameter) är inte ett rationellt tal

Läs mer

Kontinuitet och gränsvärden

Kontinuitet och gränsvärden Kapitel Kontinuitet och gränsvärden.1 Introduktion till kontinuerliga funktioner Kapitlet börjar med allmänna definitioner. Därefter utvidgar vi successivt familjen av kontinuerliga funktioner, genom specifika

Läs mer

Svar till vissa uppgifter från första veckan.

Svar till vissa uppgifter från första veckan. Svar till vissa uppgifter från första veckan. Svar till kortuppgifter F:. Ja! Förhoppningsvis så ser man direkt att g fx) är ett polynom. Vidare så gäller det att g fα) = gfα)) = gβ) = 0. Använd faktorsatsen!

Läs mer

ALGEBRAISKA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski

ALGEBRAISKA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski ALGEBRAISKA STRUKTURER Juliusz Brzezinski MATEMATISKA VETENSKAPER CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA OCH GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORG 2005 FÖRORD Detta kompendium täcker innehållet i kursen Algebraiska strukturer,

Läs mer

Matematik 5 Kap 2 Diskret matematik II

Matematik 5 Kap 2 Diskret matematik II Matematik 5 Kap 2 Diskret matematik II Inledning Konkretisering av ämnesplan (länk) http://www.ioprog.se/public_html/ämnesplan_matematik/struktur_äm nesplan_matematik/struktur_ämnesplan_matematik.html

Läs mer

Diofantiska ekvationer

Diofantiska ekvationer Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac distans@math.uu.se Algebra I, 5 hp Vecka 19. Diofantiska ekvationer Vi börjar med en observation som rör den största gemensamma delaren till

Läs mer

Moment 5.5 Övningsuppgifter I 5.60a. 5.60b, 5.60.c, 61

Moment 5.5 Övningsuppgifter I 5.60a. 5.60b, 5.60.c, 61 Moment 5.5 Övningsuppgifter I 5.0a. 5.0b, 5.0.c, 1 Linjära ekvationssystem Vi har redan tidigare i kursen stött på linjära ekvationssystem. Nu är stunden kommen till en mera systematisk genomgång. Kvadratiska

Läs mer

KTHs Matematiska Cirkel. Reella tal. Joakim Arnlind Tomas Ekholm Andreas Enblom

KTHs Matematiska Cirkel. Reella tal. Joakim Arnlind Tomas Ekholm Andreas Enblom KTHs Matematiska Cirkel Reella tal Joakim Arnlind Tomas Ekholm Andreas Enblom Institutionen för matematik, 2005 Finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse Innehåll 1 Mängdlära 7 1.1 Mängder...............................

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FÖR DELTAGARNA I WORKSHOP GRUPPER

MINNESANTECKNINGAR FÖR DELTAGARNA I WORKSHOP GRUPPER MINNESANTECKNINGAR FÖR DELTAGARNA I WORKSHOP GRUPPER SONJA KOVALEVSKYDAGARNA 2008; HANNA USCKA-WEHLOU 0. Praktiska anmärkningar Det finns följande moment i workshop: en föreläsningsdel - jag berättar om

Läs mer

SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK

SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET Femtegradsekvationen av Niklas Fransson 2017 - No 44 MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET, 106 91 STOCKHOLM

Läs mer

MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh. Lösningsförslag Algebra och kombinatorik

MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh. Lösningsförslag Algebra och kombinatorik MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh Lösningsförslag Algebra och kombinatorik 015-01-16 Uppgift 1 Vi noterar att 31 är ett primtal, så Z 31 är en kropp.

Läs mer

Geometriska vektorer

Geometriska vektorer Föreläsning 1, Linjär algebra IT VT2008 1 Geometriska vektorer De begrepp som linjär algebra kretsar kring är vektorer och matriser Dessa svarar mot datorernas fält (`arra') av dimension ett respektive

Läs mer

Matematiska Institutionen KTH. Lösning till några övningar inför lappskrivning nummer 5, Diskret matematik för D2 och F, vt09.

Matematiska Institutionen KTH. Lösning till några övningar inför lappskrivning nummer 5, Diskret matematik för D2 och F, vt09. 1 Matematiska Institutionen KTH Lösning till några övningar inför lappskrivning nummer 5, Diskret matematik för D2 och F, vt09. 1. Betrakat gruppen G = (Z 19 \ {0}, ). (a) Visa att G är en cyklisk grupp.

Läs mer

Lite additioner till Föreläsningsanteckningarna. 1 Tillägg till kapitel 1.

Lite additioner till Föreläsningsanteckningarna. 1 Tillägg till kapitel 1. Lite additioner till Föreläsningsanteckningarna. Följande additioner har gjorts till anteckningarna men ligger ändå som ett separat dokument för er som redan har skrivit ut anteckningarna och inte vill

Läs mer

Explorativ övning 7 KOMPLEXA TAL

Explorativ övning 7 KOMPLEXA TAL Explorativ övning 7 KOMPLEXA TAL Övningens syfte är att bekanta sig med komplexa tal. De komplexa talen, som är en utvidgning av de reella talen, kom till på 1400 talet då man försökte lösa kvadratiska

Läs mer

Gausselimination fungerar alltid, till skillnad från mer speciella metoder.

Gausselimination fungerar alltid, till skillnad från mer speciella metoder. LINJÄRA EKVATIONSSYSTEM, GAUSSELIMINATION. MATRISER. Läs avsnitten 4.-4.. Lös övningarna 4.ace, 4.2acef, 4., 4.5-4.7, 4.9b, 4. och 4.abcfi. Läsanvisningar Avsnitt 4. Det här avsnittet handlar om Gauss-elimination,

Läs mer

MA 11. Hur starkt de binder. 2 Reella tal 3 Slutledning 4 Logik 5 Mängdlära 6-7 Talteori 8 Diofantiska ekvationer 9 Fördjupning och kryptografi

MA 11. Hur starkt de binder. 2 Reella tal 3 Slutledning 4 Logik 5 Mängdlära 6-7 Talteori 8 Diofantiska ekvationer 9 Fördjupning och kryptografi MA 11 Talteori och logik 2 Reella tal 3 Slutledning 4 Logik 5 Mängdlära 6-7 Talteori 8 Diofantiska ekvationer 9 Fördjupning och kryptografi propositionssymboler: bokstäver konnektiv Paranteser konnektiv

Läs mer

MATRISTEORI. Pelle Pettersson MATRISER. En matris är ett rektangulärt schema med tal, reella eller komplexa, vilka kallas matrisens

MATRISTEORI. Pelle Pettersson MATRISER. En matris är ett rektangulärt schema med tal, reella eller komplexa, vilka kallas matrisens MATRISTEORI Pelle Pettersson ALLMÄN MATRISKUNSKAP MATRISER En matris är ett rektangulärt schema med tal, reella eller komplexa, vilka kallas matrisens element Exempel Matrisen 2 3 4 5 6 har två rader och

Läs mer

MULTIPLIKATION AV MATRISER, BASER I RUMMET SAMT FÖRSTA MÖTET MED MATRISINVERSER = = =

MULTIPLIKATION AV MATRISER, BASER I RUMMET SAMT FÖRSTA MÖTET MED MATRISINVERSER = = = Matematiska institutionen Stockholms universitet CG Matematik med didaktisk inriktning 2 Problem i Algebra, geometri och kombinatorik Snedsteg 5 MULTIPLIKATION AV MATRISER, BASER I RUMMET SAMT FÖRSTA MÖTET

Läs mer

MA2047 Algebra och diskret matematik

MA2047 Algebra och diskret matematik MA2047 Algebra och diskret matematik Något om komplexa tal Mikael Hindgren 17 oktober 2018 Den imaginära enheten i Det finns inga reella tal som uppfyller ekvationen x 2 + 1 = 0. Vi inför den imaginära

Läs mer

Diskret matematik: Övningstentamen 1

Diskret matematik: Övningstentamen 1 Diskret matematik: Övningstentamen 1 1. Bevisa att de reella talen är en icke-uppräknelig mängd.. För två mängder av positiva heltal A och B skriver vi A C B, om det är så att A innehåller ett heltal som

Läs mer

Linjär algebra. Lars-Åke Lindahl

Linjär algebra. Lars-Åke Lindahl Linjär algebra Lars-Åke Lindahl 2009 Fjärde upplagan c 2009 Lars-Åke Lindahl, Matematiska institutionen, Uppsala universitet Innehåll Förord................................. v 1 Linjära ekvationssystem

Läs mer

Block 2 Algebra och Diskret Matematik A. Följder, strängar och tal. Referenser. Inledning. 1. Följder

Block 2 Algebra och Diskret Matematik A. Följder, strängar och tal. Referenser. Inledning. 1. Följder Block 2 Algebra och Diskret Matematik A BLOCK INNEHÅLL Referenser Inledning 1. Följder 2. Rekursiva definitioner 3. Sigmanotation för summor 4. Strängar 5. Tal 6. Övningsuppgifter Referenser Följder, strängar

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson LÄSANVISNINGAR VECKA 36 VERSION 1. ARITMETIK FÖR RATIONELLA OCH REELLA TAL, OLIKHETER, ABSOLUTBELOPP ADAMS P.1 Real Numbers and the Real

Läs mer

Finaltävling i Uppsala den 24 november 2018

Finaltävling i Uppsala den 24 november 2018 SKOLORNAS MATEMATIKTÄVLING Svenska matematikersamfundet Finaltävling i Uppsala den 4 november 018 1. Låt ABCD vara en fyrhörning utan parallella sidor, som är inskriven i en cirkel. Låt P och Q vara skärningspunkterna

Läs mer

Basbyten och linjära avbildningar

Basbyten och linjära avbildningar Föreläsning 11, Linjär algebra IT VT2008 1 Basbyten och linjära avbildningar Innan vi fortsätter med egenvärden så ska vi titta på hur matrisen för en linjär avbildning beror på vilken bas vi använder.

Läs mer

Övningar. MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik. Linjär algebra 2. Senast korrigerad:

Övningar. MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik. Linjär algebra 2. Senast korrigerad: MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Linjär algebra 2 Senast korrigerad: 2006-02-10 Övningar Linjära rum 1. Låt v 1,..., v m vara vektorer i R n. Ge bevis eller motexempel till

Läs mer

Matriser. En m n-matris A har följande form. Vi skriver också A = (a ij ) m n. m n kallas för A:s storlek. 0 1, 0 0. Exempel 1

Matriser. En m n-matris A har följande form. Vi skriver också A = (a ij ) m n. m n kallas för A:s storlek. 0 1, 0 0. Exempel 1 Matriser En m n-matris A har följande form a 11... a 1n A =.., a ij R. a m1... a mn Vi skriver också A = (a ij ) m n. m n kallas för A:s storlek. Exempel 1 1 0 0 1, 0 0 ( 1 3 ) 2, ( 7 1 2 3 2, 1 3, 2 1

Läs mer

MYSTERIER SOM ÅTERSTÅR

MYSTERIER SOM ÅTERSTÅR Matematiska institutionen Stockholms universitet C.G. Matematik med didaktisk inriktning 2 Problem i Algebra, geometri och kombinatorik Snedsteg 6 MYSTERIER SOM ÅTERSTÅR Mysteriet med matrisinversen. Det

Läs mer

Stora bilden av Linjära algebran. Vektorrum, linjära transformationer, matriser (sammanfattning av begrepp)

Stora bilden av Linjära algebran. Vektorrum, linjära transformationer, matriser (sammanfattning av begrepp) Stora bilden av Linjära algebran. Vektorrum, linjära transformationer, matriser (sammanfattning av begrepp) Linjär algebra består av tre grenar eller koncept: geometriska begreppet av vektorrum, analysbegreppet

Läs mer

Linjär Algebra M/TD Läsvecka 2

Linjär Algebra M/TD Läsvecka 2 Linjär Algebra M/TD Läsvecka 2 Omfattning och Innehåll 2.1 Matrisoperationer: addition av matriser, multiplikation av matris med skalär, multiplikation av matriser. 2.2-2.3 Matrisinvers, karakterisering

Läs mer

Lösningsförslag till övningsuppgifter, del II

Lösningsförslag till övningsuppgifter, del II Lösningsförslag till övningsuppgifter del II Obs! Preliminär version! Ö.1. För varje delare d till n låt A d var mängden av element a sådana att gcd(a n = d. Partitionen ges av {A d : d delar n}. n = 6:

Läs mer

18 juni 2007, 240 minuter Inga hjälpmedel, förutom skrivmateriel. Betygsgränser: 15p. för Godkänd, 24p. för Väl Godkänd (av maximalt 36p.

18 juni 2007, 240 minuter Inga hjälpmedel, förutom skrivmateriel. Betygsgränser: 15p. för Godkänd, 24p. för Väl Godkänd (av maximalt 36p. HH / Georgi Tchilikov DISKRET MATEMATIK,5p. 8 juni 007, 40 minuter Inga hjälpmedel, förutom skrivmateriel. Betygsgränser: 5p. för Godkänd, 4p. för Väl Godkänd (av maximalt 36p.). Förenkla (så mycket som

Läs mer

Läsanvisningar till kapitel

Läsanvisningar till kapitel Läsanvisningar till kapitel 2.3 2.5 2.3 Analytiska funktioner Analytiska funktioner, eller holomorfa funktioner som vi kommer kalla dem, är de funktioner som vi komer studera så gott som resten av kursen.

Läs mer

Block 1 - Mängder och tal

Block 1 - Mängder och tal Block 1 - Mängder och tal Mängder Mängder och element Venndiagram Delmängder och äkta delmängder Union och snittmängd Talmängder Heltalen Z Rationella talen Q Reella talen R Räkning med tal. Ordning av

Läs mer

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner Kapitel 4 Funktioner I det här kapitlet kommer vi att undersöka funktionsbegreppet. I de första sektionerna genomgås definitionen av begreppet funktion och vissa egenskaper som funktioner har. I slutet

Läs mer

x2 6x x2 6x + 14 x (x2 2x + 4)

x2 6x x2 6x + 14 x (x2 2x + 4) Tentamenskrivning MATA15 Algebra: delprov 1, 6hp Måndagen den 5:e november 01 Matematikcentrum Matematik NF LÖSNINGSFÖRSLAG 1. För vilka reella tal x gäller olikheten x 6x + 14? Lösningsalternativ 1: Den

Läs mer

Block 1 - Mängder och tal

Block 1 - Mängder och tal Block 1 - Mängder och tal Mängder Mängder och element Venndiagram Talmängder Heltalen Z Rationella talen Q Reella talen R Räkning med tal. Ordning av talen i R Intervall Absolutbelopp Olikheter 1 Prepkursen

Läs mer

KTHs Matematiska Cirkel. Talteori. Andreas Enblom Alan Sola

KTHs Matematiska Cirkel. Talteori. Andreas Enblom Alan Sola KTHs Matematiska Cirkel Talteori Andreas Enblom Alan Sola Institutionen för matematik, 2008 Finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse Innehåll 0 Mängdlära 1 0.1 Mängder...............................

Läs mer

TATM79: Föreläsning 1 Notation, ekvationer, polynom och summor

TATM79: Föreläsning 1 Notation, ekvationer, polynom och summor TATM79: Föreläsning 1 Notation, ekvationer, polynom och summor Johan Thim 22 augusti 2018 1 Vanliga symboler Lite logik Implikation: P Q. Detta betyder att om P är sant så är Q sant. Utläses P medför Q

Läs mer

Vectorer, spannet av vektorer, lösningsmängd av ett ekvationssystem.

Vectorer, spannet av vektorer, lösningsmängd av ett ekvationssystem. Vectorer, spannet av vektorer, lösningsmängd av ett ekvationssystem. Begrepp som diskuteras i det kapitlet. Vektorer, addition och multiplikation med skalärer. Geometrisk tolkning. Linjär kombination av

Läs mer

Andragradspolynom Några vektorrum P 2

Andragradspolynom Några vektorrum P 2 Låt beteckna mängden av polynom av grad högst 2. Det betyder att p tillhör om p(x) = ax 2 + bx + c där a, b och c är reella tal. Några exempel: x 2 + 3x 7, 2x 2 3, 5x + π, 0 Man kan addera två polynom

Läs mer

Gaussiska heltal. Maja Wallén. U.U.D.M. Project Report 2014:38. Department of Mathematics Uppsala University

Gaussiska heltal. Maja Wallén. U.U.D.M. Project Report 2014:38. Department of Mathematics Uppsala University U.U.D.M. Project Report 014:38 Gaussiska heltal Maja Wallén Examensarbete i matematik, 15 hp Handledare och examinator: Gunnar Berg Juni 014 Department of Mathematics Uppsala University Innehållsförteckning

Läs mer

Subtraktion. Räkneregler

Subtraktion. Räkneregler Matriser En matris är en rektangulär tabell av tal, 1 3 17 4 3 2 14 4 0 6 100 2 Om matrisen har m rader och n kolumner så säger vi att matrisen har storlek m n Index Vi indexerar elementen i matrisen genom

Läs mer