Tankar, förväntningar och upplevelser i det dagliga livet kan antecknas via websidan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tankar, förväntningar och upplevelser i det dagliga livet kan antecknas via websidan."

Transkript

1 1. Inledning Traditionell E-hälsa och telemonitorering innebär ofta en från sjukvården initierad övervakning av objektiva parametrar så som blodtryck och puls. Sådana system begränsar patientens möjlighet att vara delaktig i beslut av vård och behandling, att ta fullt ansvar för sin sjukdom. Därför vill vi undersöka effekterna av en webb- och mobiltelefonbaserad hälsodagbok som bygger på befintlig webbteknologi samt mobiltelefoni. SYMGO-HD (Symptoms-On-The-Go-HealthDiary) och SYMGO-Mobile är en produkt som bygger på idén att använda en vanlig mobil så som en Apple iphone som en mobil hälsodagbok. I kombination med webbprodukten SYMGO-HD utgör de lätt-tillgängliga och användarvänliga egenvårdsprodukter för patienten. Fördelen är möjligheten att kunna hantera sina egna tankar och idéer om sin sjukdom på en plattform som förenar webbens lättillgänglighet och snabbhet via datorns tangentbord, videokamera etc. med ett användarvänlig, mobilt och snabbt komplement via en mobiltelefon. Via hälsodagboken SYMGO-HD möjliggör vi ett partnerskap mellan vårdgivare och patient efter en hjärtinfarkt och underlättar kommunikationen med sjukvården, myndigheter, patientorganisationer samt anhöriga. Personcentrerad vård är en framtidsvision inom svensk och internationell sjukvård och har fått stöd från politiker och patientorganisationer. Personcentrerad vård utgår från att patienter inte bara har behov utan även resurser och en vilja till ansvarstagande för sin egen vård. Vårdformen har hittills testats vid sjukhusvård men behöver också utvecklas för användning inom primär- och kommunal vård, där E-hälsa är en viktig nyckel för en framgångsrik, resurseffektiv personcentrerad vård. Projektet bygger på två komponenter: kommunikation (SYMGO-HD) och mobilitet (SYMGO-Mobile). Webbportalen SYMGO-HD (Symptoms-On-The-Go-HealthDiary) kommer att utgöra basen i projektet i form av en webbaserad elektronisk dagbok för patienten, och har följande användningsområden: Tankar, förväntningar och upplevelser i det dagliga livet kan antecknas via websidan. Trendgrafer över sin fysiska aktivitet och utvecklingen av symptom kan följas via SYMGO-Mobile. Information om sjukdomar, behandlingar, undersökningar samt en patientanpassad sammanfattning av vårdtiden finns tillgänglig. Tillgänglighet till chat med andra patienter i studien.

2 Kontakt med försäkringskassan samt primärvårdens hälsocoacher/lotsar via chat eller ip-telefoni är möjlig. SYMGO-Mobile (en mobil egenvårdsapplikation till mobiltelefoner): Ger full mobilitet för patienten, där patienten varje dag får mata in sina symptom av trötthet, smärta samt aktivitetsnivå. Aktivitetsmätningen sker via mobiltelefonens inbyggda hårdvara (accelerometer) för att påvisa en förändring i patientens aktivitet via medelenergiförbrukning så kalla Energy Expenditure algoritm (EE). Dessa symptom och tecken visas i mobilen på en stor, enkel tidsgraf där patienten kan följa sina symptom och aktivitetsutveckling över en tidperiod. SYMGO-Mobile synkroniserar i realtid med SYMGO-HD för att patienten alltid ska kunna ha sin dagbok/journal till hands, på webben och via mobilen Det innovativa och unika i detta projekt är att all utformning av dagboken, kommunikation samt egenvård i portalen skapas och formas av patienten. Detta torde innebära att patienten får en ökad kunskap om sjukdomen, en ökad möjlighet för delaktighet samt en ökad självkännedom om sin sjukdom och situation. 2. Mål och syfte Syftet är att utvärdera effekterna av personcentrerade e-tjänster i form av en webbaserad patientutformad journal och mobil hälsodagbok i efterförloppet av akut kranskärlssjukdom. 3. Projektbeskrivning Projektet är en fortsättning på en pilotstudie där vi vid Göteborgs Universitet Centrum för Personcentrerad vård (GPCC) utvecklade en mobil applikation för smartphones. Patienter i pilotstudien var över 75 år gamla och led av hjärtsvikt. Målet med studien var att undersöka användarvänligheten samt patientens egna tankar kring att använda smartphone som en hälsodagbok. Pilotstudien avslutades 2010 och ligger till grund för detta projekt, där vi nu utökar projektet med en webbaserad hälsodagbok som interagerar med smartphone applikationen. Telefonens fördel är mobilitet, nackdelen är det mindre formatet. Genom ett komplement med internetsidan kan patienten använda tangentbord för att skriva dagboken i fritext samt enkelt kunna chatta med andra patienter. Hemsidan kan även användas hos läkaren eller sjuksköterskan vid ett öppenvårdsbesök för att visa trender på sina symptom eller aktivitet på en större skärm. Studien syftar vidare till att utvärdera effekten av

3 personcentrerad vård vid akut kranskärlssjukdom vad gäller sjuklighet (sjukskrivning) och aktivitet. Vi skall också undersöka hur personcentrerad vård kan förbättra och effektivisera omhändertagandet från sjukhus till primärvård och kommunal vård. Resultaten av studien kommer att ge kunskap om hur patienter kan öka tilltron till den egna förmågan efter att ha insjuknat i akut kranskärlssjukdom. Projektet med att kombinera hemsidan (kallad SymGo-HD) och mobilapplikationen (kallad SymGo-Mobile) ingår i den randomiserade personcentrerade interventionstudien Personcentrerad vård för patienter med akuta kranskärlssjukdom som startade i Göteborg sommaren 2011 (se appendix 1 för närmare beskrivning). Arbetet med att ta fram hemsidan startades våren 2011 och utvecklingsteamet bestod av patientforskaren Kerstin Frid (kronisk hjärtsjuk), projektledare och programmerare/designer från EDB consulting group (upphandlad via Göteborgs Universitet) samt forskare från GPCC. Hela gruppen träffades vid två tillfällen (workshops) för att ta fram en kravspecifikation samt designförslag. Tanken var att bygga en användarvänlig samt tämligen avskalad hemsida som byggde på tre huvudmoduler: Patient rapporterade resurser/symptom: Ett batteri av fem standardiserade frågor kring symptom/resurser så som trötthet, koncentrationsförmåga, aktivitet etc. Frågorna besvarades med hjälp av förutbestämda svarsalternativ som sedan visades grafisk via en trendkurva. Denna modul är likadan som i mobil applikationen och synkroniserar i realtid mellan dator och mobiltelefonen. Patient dagbok: En dagboks funktion som enbart finns på hemsidan. Här kan patienten skriva mera utförligt kring sin rehabilitering, symptom eller bara helt vardagliga saker. Symptom och sjukdomsupplevelser går ej att standardisera via frågor därför är det viktigt att kunna ge patienten möjlighet att skriva sina tankar i ett mer fritt medium. Chatt funktion: Alla patienter i studien har tillgång till ett öppet chatt forum, där information och funderingar kan utbytas med varandra, forskarna och patientrepresentanter. Andra funktioner: Länkar: Länkar till primärvårdscentraler, försäkringskassan etc.

4 Mina dokument: En modul där patienten själv kan lagra dokument så som vårdplanen på hemsidan och kan därigenom samla allt på ett och samma ställe. Byggandet av hemsidan slutfördes april 2011 och efterföljdes av en två månaders testperiod där vi ville kontrollera att allt fungerade samt att synkroniseringen mellan mobilapplikationen och hemsidan fungerade tillfredsställande. Den första patienten började använda hemsidan i juni Sedan starten av studien har cirka ett tjugotal patienter randomiserats till interventionen samt tackat ja till att använda Symgo-HD och/eller SymGo-Mobile. Studien håller den planerade inklusionstakten och alla patienter beräknas vara inkluderade under Leverabler Utformning av krav specifikation/ design Jan-Feb 2011 dokument Utveckling av hemsidan Feb-mars 2011 Färdigställandet samt leverans av hemsidan April 2011 Beta test av hemsida samt synkning mot mobil Maj 2011 Start av den PAK studien där SymGo-HD juni 2011 utgör en del av interventionen Kontinuerlig inklusion av patienter i både kontrollgrupp (sedvanlig vård) och interventionsgrupp (personcentrerad vård) Pågående, beräknat slut Sammanlagd skall 240 patienter (120 i vardera grupp) inkluderas. Analys av material Resultat Design samt utveckling av hemsidan har gått som planerat. Den planerade funktionen att kunna chatta med försäkringskassan implementerades inte på grund av tekniska- och säkerhetsaspekter. Tekniska problem med hemsidan samt mobil applikationent har efter inklusion av ett tjugotal patienter ännu inte identifierats. I genomsnitt tackar ca 85% av interventionspatienterna ja till erbjudandet att använda SymGo-HD och/eller SymGo-Mobile.

5 6. Utvärdering och analys a. Utvärdering av resultat Utvärdering kommer att ske i 2 steg: Kvantitativ: Genom analys av inloggningsmönster, patientens symtom/resurs utvärdering samt patient dagboken. Vi kommer även att analysera benägenhet att svara på symtom/resursfrågorna via mobil vs hemsida för att utforska potentialen av mobil plattformen. Kvalitativt: patienter kommer att intervjuas efter 6 månader, för att beskriva erfarenheter av en person-centrerad e-hälso dagbok, samt deras tankar kring vilken plattform (mobil eller hemsida) som de skulle kunna tänkas sig använda. En viktig aspekt i den kvalitativa delen är att utforska hur patienterna har använt sig av tjänsten samt om det har kunna använda den i mötet med läkaren/sjuksköterskan. b. Förslag på förbättringar Det verkar finnas en trend att fler väljer mobil applikationen ( mera aktiva ) än hemsidan, fri text dagboken torde därför, med fördel, kunna implementeras i mobil applikationen. Chatten med försäkringskassan eller möjligheten till det bör också implementeras på hemsidan. Vad gäller frågorna kommer dessa att utvecklas till att vara mera känsliga för små förändringar i tid. Aktivitetsmätaren har just nu enbart ett dagsvärde (medel aktiviteten under 24 timmar) men funktionen att kunna se en mera detaljerad vy av dagen har efterfrågats. Men den största förbättringsbiten ligger i interoperabilitet av sidan. Bör kanske integreras med sidor så som mina hälsokontakter etc. 7. Framtida arbeten Projektet SymGo-HD fortsätter i sin nuvarande form tills studien är avslutad. Flera forskargrupper har visat intresse för att använda SymGo-HD som utgångsläge för andra diagnos specifika studier inom GPCC. SymGo-HD kommer även att vidareutvecklas med förhoppningen att kunna användas av allmänheten som en e-hälso dagbok på nätet.

6 Appendix 1 Person-centrerad vård vid Akut Kranskärls sjukdom (PAK): Det övergripande syftet med projektet är att genom en fullständig anamnes (patientberättelse) identifiera och använda resurser hos den enskilde individen som insjuknat i akut kranskärlsjukdom. Detta ger möjlighet till individualisering och optimering av rehabilitering och behandling. Projektet underlättar effektivisering och möjlighet att skapa gynnsammare förutsättningar för personlig vårdplanering genom hela vårdkedjan genom att införa personcentrerad vård vid kranskärlssjukdom. Målet är att projektet skall leda till en ökad tilltro till den egna förmågan av att klara framtida utmaningar, ett ökat välbefinnande och aktivitetsgrad samt minskad sjukskrivning. Cirka 12% av befolkningen lider av hjärt- och kärlsjukdomar och utgör cirka 16% av alla vårdtillfällen inom slutenvården. År 2006 vårdades cirka patienter vilket motsvarar vårddagar till en kostnad av 2 miljarder kronor. Många personer som insjuknat i hjärt- kärlsjukdom uppger trötthet (med eller utan samtidig depression) som ett uttalat symtom, vilket har visat sig ha en negativ påverkar i det dagliga livet. Tröttheten försvårar också möjligheten att återgå i arbete. Socialstyrelsen rekommenderar cirka fyra veckors sjukskrivning medan den i verkligheten är betydligt längre [1]. Andelen heltidssjukskrivna var cirka 40% efter åtta veckor, relaterat till akut kranskärlssjukdom och efter ett år var nästan 25% fortfarande del- eller heltidssjukskrivna under 2007 [1]. Sjukskrivningen är svår att följa bland patienter med akut kranskärlssjukdom och mörkertalet är betydande. Det finns behov av att effektivisera vård och rehabilitering i efterförloppet av sjukhusvistelsen för att minska antalet sjukskrivningar och förtidspensioneringar samt det personliga lidandet hos personer i arbetsför ålder Tidigare erfarenheter och forskning visar att patienter upplever sjukvården som både reaktiv och fragmenterad. Den är reaktiv i den meningen att den är uppbyggd kring vård och behandling av akuta tillstånd vars mål är att bota och fragmentering innebär att det idag råder ett bristande samarbete såväl inom som mellan olika vårdinstanser, sjukhus, öppenvård och primärvård. Den så viktiga rehabiliteringen och eftervården får inte den centrala roll som behövs för att kunna återgå till sitt dagliga liv avseende såväl arbete som ett aktivt fritidsliv. Idag ger vårdgivare patienten ofta rollen som passiv mottagare, i en många gånger godtycklig vård och behandling. Det har även visat sig att patienter upplever stora variationer i

7 sjukdomsuppfattning [2] samtidigt som patienter har en mycket god förmåga att ta ansvar och hantera sina symtom [3]. Häri ligger en problematik att såväl läkare som övrig personal ofta ger en oklar bild av sjukdomen och dess behandling, med olika råd och förklaringar [4]. Hjärtinfarkt som ofta innebär ett akut insjuknande kan (av patienter) upplevas som allt från en isolerad händelse till en kronisk sjukdom [2]. Det har även visat sig att många patienter upplever en betydande trötthet efter en hjärtinfarkt vilket bidrar till och försvårar möjligheterna att återgå i arbete och/eller längre sjukskrivningsperiod [2]. Ju fler sjukskrivningsdagar under året desto högre är risken att förtidspensioneras uppleva lägre livskvalitet samt ökad risk för en förtidig död [5]. Den smärta som patienter upplevde i samband med insjuknandet kan innebära en framtida överdriven och irrationell rädsla för rörelse och att röra sig med smärta har en djup existentiell påverkan på individen [6]. Problematiken är betydande och behovet och efterfrågan av en förändrad vårdstruktur som är personcentrerad är stor. Projektet underlättar till att effektivisera och skapa gynnsammare förutsättningar för personlig vårdplanering genom hela vårdkedjan genom att införa personcentrerad vård vid kranskärlssjukdom. Målet är att projektet skall leda till ökat välbefinnande, minskad sjukskrivning och ökad aktivitetsgrad genom att införa personcentrerad vård vid insjuknandet i kranskärlsjukdom. Vi vill undersöka om vi kan: Minska/mildra de begränsande symtom som påverkar det dagliga livet (symptom burden) som kan uppstå i efterförloppet av akut kranskärlssjukdom (trötthet, oro, rörelserädsla). Öka tilltron till den egna förmågan av att hantera sitt dagliga liv. Hjälpa patienten att återgå till sitt arbete efter fyra veckors sjukskrivning. Beskriva eventuella genusaspekter att ta hänsyn till. De samarbetspartners som står bakom det övergripande projektet är Göteborgs Universitet, Centrum för personcentrerad vårdforskning (GPCC), Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Institutionen för arbets- och miljömedicin Göteborgs Universitet, Sjukvårdande samverkansparter, Sahlgrenska sjukhuset, Angereds närsjukhus och Primärvården Göteborg. Kunskapscentrum för jämställd vård Västra Götalandsregionen, Patientföreningen Handikappades samordnings organisation (HSO), Försäkringskassan. Referenser 1. Riks-Hia årsrapport Alsén, P. and Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Illness perception and fatigue after myocardial infarction. 2009, Institute of Health and Care Sciences at

8 Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg,: Göteborg. p. 54 s. 3. Larsson, M. and Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Attitudes of responsibility for musculoskeletal disorders : instrument development, distribution and association to background factors in a general population, relationship to outcome of physiotherapy treatment and patients' narrated views. 2009, Dept. of Clinical Neuroscience and Rehabilitation, Institute of Neuroscience and Physiology at Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg,: Göteborg. p. 89, [7] s. 4. From Attebring, M., Evaluation of risk factor modification management in patients with coronary heart disease and patients' experiences of secondary prevention. 2004: Göteborg,. p. 65 s. 5. Wallman, T., Disability pension with special reference to sick leave track record, health effects, health care utilisation and survival : a population-based sudy. 2008, Acta Universitatis Upsaliensis,: Uppsala. p. 63 s. 6. Lundberg, M., Kinesiophobia : various aspects of moving with musculoskeletal pain. 2006, Department of Orthopaedics, Institute of Clinical Sciences, The Sahlgrenska Academy at Göteborg University,: Göteborg. p. 130 s.

9

10

"Vilka resultat går att uppnå med personcentrerad vård, och hur mäter vi effekterna?" Lars-Eric Olsson Fil. Dr

Vilka resultat går att uppnå med personcentrerad vård, och hur mäter vi effekterna? Lars-Eric Olsson Fil. Dr "Vilka resultat går att uppnå med personcentrerad vård, och hur mäter vi effekterna?" Lars-Eric Olsson Fil. Dr Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, centrum för personcentrerad vård Personer är vi

Läs mer

Mötet. Vad händer i ett hälsofrämjande möte? Anna Hertting Leg. fysioterapeut, med dr folkhälsovetenskap, senior rådgivare

Mötet. Vad händer i ett hälsofrämjande möte? Anna Hertting Leg. fysioterapeut, med dr folkhälsovetenskap, senior rådgivare Mötet Vad händer i ett hälsofrämjande möte? Leg. fysioterapeut, med dr folkhälsovetenskap, senior rådgivare Allt verkligt liv är möte Den kände filosofen Martin Buber ägnade sitt liv åt att påvisa den

Läs mer

Sekundärprevention efter hjärtinfarkt- når vi målen?

Sekundärprevention efter hjärtinfarkt- når vi målen? Sekundärprevention efter hjärtinfarkt- når vi målen? Inledning Det är sedan länge känt att sekundärpreventiv behandling efter genomgången hjärtinfarkt är effektivt, och i europeiska riktlinjer publicerade

Läs mer

Personcentrerad vård till nytta och nöje forskning och erfarenheter om patienter med hjärtsvikt och akut kranskärlssjukdom

Personcentrerad vård till nytta och nöje forskning och erfarenheter om patienter med hjärtsvikt och akut kranskärlssjukdom Personcentrerad vård till nytta och nöje forskning och erfarenheter om patienter med hjärtsvikt och akut kranskärlssjukdom Andreas Fors Hälsopedagog, Leg. Anestesisjuksköterska, Doktorand Vårdcentralen

Läs mer

Närståendes uppfattade delaktighet vid vårdplanering för personer som insjuknat i stroke

Närståendes uppfattade delaktighet vid vårdplanering för personer som insjuknat i stroke Närståendes uppfattade delaktighet vid vårdplanering för personer som insjuknat i stroke Percieved Participation in Discharge Planning and Health Related Quality of Life after Stroke Ann-Helene Almborg,

Läs mer

GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD

GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD En patient är en person som är mer än sin sjukdom Begreppet personcentrerad vård omfattar alla former av hälso- och sjukvård, rehabilitering och omsorg. Inom personcentrerad

Läs mer

Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov?

Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov? Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov? Torsdag 16 oktober 2014 Florean Pietsch Verksamhetschef Geriatrik Medicin Södertälje Sjukhus AB 2014-10-15 Din nära specialistvård

Läs mer

Wearable sensors in smart textiles

Wearable sensors in smart textiles THE SAHLGRENSKA ACADEMY Wearable sensors in smart textiles Margit Alt Murphy PhD, postdoc Institute of Neuroscience and Physiology Sahlgrenska Academy Gothenburg University Bärbara sensorer vid utredning

Läs mer

Risk- och friskfaktorer för långvarig smärta hos äldre. Caroline Larsson Leg. Sjukgymnast, MSc Gerontologi

Risk- och friskfaktorer för långvarig smärta hos äldre. Caroline Larsson Leg. Sjukgymnast, MSc Gerontologi Risk- och friskfaktorer för långvarig smärta hos äldre Caroline Larsson Leg. Sjukgymnast, MSc Gerontologi Hur väcktes idén till ditt projekt? Varför bestämde du dig för att börja forska? Vad är smärta?

Läs mer

Agneta Franksson Säljdirektör för Lifecare Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Lifecare Programmet.

Agneta Franksson Säljdirektör för Lifecare Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Lifecare Programmet. Morgondagens vårdsystem finns redan idag Agneta Franksson Säljdirektör för Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Programmet April 2015 Agenda Introduktion Vad är? Medborgartjänster Hur

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Bättre vård för. -beskrivning av psykisk ohälsa och kostnader, samt utvärdering av en internetbaserad intervention

Bättre vård för. -beskrivning av psykisk ohälsa och kostnader, samt utvärdering av en internetbaserad intervention Bättre vård för patienter med ickekardiell bröstsmärta -beskrivning av psykisk ohälsa och kostnader, samt utvärdering av en internetbaserad intervention ICKE-KARDIELL BRÖSTSMÄRTA Definition: Smärta som

Läs mer

Personcentrerad vård. INGER EKMAN professor, centrumföreståndare GPCC. Gothenburg university centre for Person-Centred Care.

Personcentrerad vård. INGER EKMAN professor, centrumföreståndare GPCC. Gothenburg university centre for Person-Centred Care. Personcentrerad vård INGER EKMAN professor, centrumföreståndare GPCC Gothenburg university centre for Person-Centred Care En människa en person personcentrering människans behov människans förmågor Sen

Läs mer

Analysis of factors of importance for drug treatment

Analysis of factors of importance for drug treatment Analysis of factors of importance for drug treatment Halvtidskontroll 2013-09-25 Lokal: rum 28-11-026, CRC, Ing 72, SUS Malmö Jessica Skoog, distriktsläkare, doktorand vid institutionen för kliniska vetenskaper

Läs mer

Maria Bäck, Göteborg. Rörelserädsla. Ett hinder för lyckad hjärtrehabilitering?

Maria Bäck, Göteborg. Rörelserädsla. Ett hinder för lyckad hjärtrehabilitering? Kardiovaskulära Vårmötet XIVSvenska 25-27 april, 2012, Stockholm Maria Bäck, Göteborg Rörelserädsla Ett hinder för lyckad hjärtrehabilitering? Sahlgrenska Akademin, Institutionen för Medicin, Göteborgs

Läs mer

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25]

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] 1 I slutet av 1990-talet fick jag möjlighet att samordna ett projekt för personer

Läs mer

FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014

FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014 FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014 FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014 Framtiden - jag? MATTIAS SCHINDELE Västgöte,

Läs mer

Syfte. Att utvärdera om patienter med försämring av kronisk hjärtsvikt rapporterar mindre osäkerhet vid

Syfte. Att utvärdera om patienter med försämring av kronisk hjärtsvikt rapporterar mindre osäkerhet vid Tryggare patient med personcentrerad vård Kerstin Dudas Leg sjuksköterska, Med. Dr, Lektor och Omvårdnadsforskare Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, GPCC Uncertainty in illness

Läs mer

Somatisk hälso- och sjukvård för personer med långvarig psykisk sjukdom Marie Rusner, forskningschef Södra Älvsborgs Sjukhus, adjungerad lektor

Somatisk hälso- och sjukvård för personer med långvarig psykisk sjukdom Marie Rusner, forskningschef Södra Älvsborgs Sjukhus, adjungerad lektor Somatisk hälso- och sjukvård för personer med långvarig psykisk sjukdom Marie Rusner, forskningschef Södra Älvsborgs Sjukhus, adjungerad lektor Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet Malmö 2017-10-12

Läs mer

vårdcoacher inom SLL sammanfattande resultat

vårdcoacher inom SLL sammanfattande resultat Aktiv hälsostyrning med vårdcoacher inom SLL sammanfattande resultat av 1-årig uppföljning Presentationsmaterial - Januari 2012 Sammanfattning (1) Sedan juni 2010 pågår å inom SLL två pilotstudier t för

Läs mer

Min vårdplan introduktion och manual

Min vårdplan introduktion och manual Min vårdplan introduktion och manual Nationella cancerstrategin lyfter i många stycken fram sådant som stärker patientens ställning. Ett kriterium för en god cancervård är att varje cancerpatient får en

Läs mer

Telia Healthcare. - effektivare sjukvård på patienternas villkor

Telia Healthcare. - effektivare sjukvård på patienternas villkor Telia Healthcare - effektivare sjukvård på patienternas villkor Telia Healthcare Telia Healthcare - effektivare sjukvård på patienternas villkor Sjukvården är inne i ett skede av stora förändringar. Den

Läs mer

Studie 1. Personcentrerad vård (PCV) av patienter med höftfraktur kostnader och effekter

Studie 1. Personcentrerad vård (PCV) av patienter med höftfraktur kostnader och effekter Studie 1 Personcentrerad vård (PCV) av patienter med höftfraktur kostnader och effekter A cost-effectiveness study of a patient-centred integrated care pathway. Olsson LE, Hansson E, Ekman I, Karlsson

Läs mer

patienter? brukare? dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer?

patienter? brukare? dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer? patienter? brukare? PCV= Person medborgare? Centrerad Vård dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer? 1 Varför nu? Patientlagen (150101) Stärka och främja patientens ställning Främja

Läs mer

VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR

VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR Eller Strukturerad dokumentation - stämmer det med personcentrerad vård? INGER JANSSON UNIVERSITETSLEKTOR, SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

ehälsa invånarperspektivet

ehälsa invånarperspektivet Ehälsa och stategisk IT ehälsa invånarperspektivet Ewa Printz ehälsa är. de digitala tjänster som ökar tillgängligheten till vården oavsett tid och plats, förbättrar samordningen av vårdinformationen,

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Blir vården bättre med artrosregister?

Blir vården bättre med artrosregister? Blir vården bättre med artrosregister? Carina Thorstensson, leg sjukgymnast Docent Göteborgs Universitet Registeransvarig BOA-registret carina.thorstensson@registercentrum.se Vad är artros? En sjukdom

Läs mer

Helle Wijk Legitimerad sjuksköterska, Docent Sahlgrenska Akademin Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Göteborg Universitet

Helle Wijk Legitimerad sjuksköterska, Docent Sahlgrenska Akademin Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Göteborg Universitet Stödjande miljöer för personer med minnesnedsättning och förvirringssymtom Helle Wijk Legitimerad sjuksköterska, Docent Sahlgrenska Akademin Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Göteborg Universitet

Läs mer

Kan vårdsamordnare vara en framgångsrik modell på vårdcentraler för patienter med psykisk ohälsa?

Kan vårdsamordnare vara en framgångsrik modell på vårdcentraler för patienter med psykisk ohälsa? Kan vårdsamordnare vara en framgångsrik modell på vårdcentraler för patienter med psykisk ohälsa? Cecilia Björkelund Göteborgs universitet/västra Götalandsregionen Åsa Porathe, Västra Götalandsregionen

Läs mer

Patienters erfarenhet av oförklarad bröstsmärta

Patienters erfarenhet av oförklarad bröstsmärta Patienters erfarenhet av oförklarad bröstsmärta Karin Kjellgren, Hälsouniversitetet, Linköping Resultat från två avhandlingar Margaretha Jerlock Annika Janson Fagring Sahlgrenska Akademin, Göteborg Oförklarad

Läs mer

Överföring från barnsjukvård till vuxensjukvård - ungdomar med medfödda hjärtfel

Överföring från barnsjukvård till vuxensjukvård - ungdomar med medfödda hjärtfel Överföring från barnsjukvård till vuxensjukvård - ungdomar med medfödda hjärtfel Ewa-Lena Bratt, Docent, Specialistsjuksköterska Barnhjärtcentrum, Drottning Silvias Barn och ungdomssjukhus, Göteborg Institutionen

Läs mer

En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom

En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom Utskrivning En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom Efter 1-2 veckor Efter 6-10 veckor Efter 3-4 månader Catrin Henriksson Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset Efter 6 och/eller

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Personcentrerad psykosvård. Forskningsresultat från implementeringsprojekt vid Psykiatri psykos, SU

Personcentrerad psykosvård. Forskningsresultat från implementeringsprojekt vid Psykiatri psykos, SU Personcentrerad psykosvård. Forskningsresultat från implementeringsprojekt vid Psykiatri psykos, SU Anneli Goulding PhD, Psykolog Psykiatri Psykos, SU Anneli.Goulding@vgregion.se Margda Waern, Professor,

Läs mer

För bästa omhändertagande av sårbara äldre med behov av vård och omsorg. Projekt Vårdkedja Anne-Charlotte Larsson

För bästa omhändertagande av sårbara äldre med behov av vård och omsorg. Projekt Vårdkedja Anne-Charlotte Larsson För bästa omhändertagande av sårbara äldre med behov av vård och omsorg Känd problematik det saknas kontinuitet, överblick och samverkan i vård och omsorg för äldre sårbara personer Ålder = riskfaktor

Läs mer

IT stödd rapportering av symtom i palliativ vård i livets slutskede

IT stödd rapportering av symtom i palliativ vård i livets slutskede IT stödd rapportering av symtom i palliativ vård i livets slutskede Leili Lind, PhD Inst för medicinsk teknik, Linköpings universitet & SICS East Swedish ICT Bakgrund: Svårigheter och behov Avancerad cancer:

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt

Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt Tiden före och efter dödsfallet Maria Liljeroos Leg sjuksköterska, medicine doktor Hjärtsvikt innebär Hög mortalitet, 50% avlider inom 5 år Hög symtombörda

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Gabriella Frisk, Onkolog, Sektionschef Sektionen för cancerrehabilitering, Onkologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Agenda Bakgrund

Läs mer

Case management för sköra äldre personer (+65)

Case management för sköra äldre personer (+65) Infoga eget foto Infoga ett foto som täcker sidytan och placera det längst bak. Ta sedan bort exempelfotot! (markera och klicka delete ) Case management för sköra äldre personer (+65) EFFEKTER PÅ SJUKVÅRDSKONSUMTION,

Läs mer

Personcentrerad. vård

Personcentrerad. vård Personcentrerad vård En patient är en person som är mer än sin sjukdom Personcentrerad vård ser patienten som en kapabel person med resurser och förmågor. Sjukvården har i allt för hög utsträckning fokuserat

Läs mer

Innovationskraft i samverkan Angereds Närsjukhus. Vitalis 2014-04-09

Innovationskraft i samverkan Angereds Närsjukhus. Vitalis 2014-04-09 Innovationskraft i samverkan Angereds Närsjukhus Vitalis 2014-04-09 Huvuduppdrag Västra Götalandsregionen Tillväxt och utveckling Hälso- och sjukvård som tillsammans skapar mervärden En långsiktigt hållbar

Läs mer

CheckUp www.explizit.se www.checkup.se

CheckUp www.explizit.se www.checkup.se CheckUp Idag utvecklas tekniken i snabb takt och den integreras i våra liv allt mer. Detta gäller lika mycket för hälso- och sjukvården som för vårt arbete eller våra fritidsaktiviteter. E-hälsa är samlingsbegreppet

Läs mer

Sjuksköterskemottagningar för cancerpatienter

Sjuksköterskemottagningar för cancerpatienter Sjuksköterskemottagningar för cancerpatienter Maria Larsson onkologisjuksköterska, docent i omvårdnad Karlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper Utgångsläge den stora utmaningen! Fördubbling

Läs mer

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsbladet utgör första sidan i tentamensfilen. Instruktioner för kursansvariga om hanteringen: mah.se/hs/tentamedarbetare * Fylls i av kursansvarig

Läs mer

Personcentrerad. vård

Personcentrerad. vård Personcentrerad vård En patient är en person som är mer än sin sjukdom Personcentrerad vård ser patienten som en kapabel person med resurser och förmågor. Sjukvården har i allt för hög utsträckning fokuserat

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Inventering av rehabiliteringsfrågor i Riksstrokes akutformulär

Inventering av rehabiliteringsfrågor i Riksstrokes akutformulär Inventering av rehabiliteringsfrågor i Riksstrokes akutformulär 1 FÖRORD Riksstroke har i sitt akutformulär frågor avseende rehabilitering både under vårdtid på sjukhus men även rehabilitering som är planerad

Läs mer

Ett ledningsperspektiv på aktiv hälsostyrning och personcentrerad vård i Västra Götalandsregionen

Ett ledningsperspektiv på aktiv hälsostyrning och personcentrerad vård i Västra Götalandsregionen Ett ledningsperspektiv på aktiv hälsostyrning och personcentrerad vård i Västra Götalandsregionen Presentation för Hälsoekonomiskt nätverk i VGR 1 mars 2012 Vårdsystem med fokus på patientnytta Väl kända

Läs mer

HÖGDOS ALTERNATIVT LÅGDOS OXYTOCIN FÖR VÄRKSTIMULERING UNDER FÖRLOSSNING

HÖGDOS ALTERNATIVT LÅGDOS OXYTOCIN FÖR VÄRKSTIMULERING UNDER FÖRLOSSNING SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA HÖGDOS ALTERNATIVT LÅGDOS OXYTOCIN FÖR VÄRKSTIMULERING UNDER FÖRLOSSNING Lotta Selin Barnmorska, doktorand SFOG VECKAN 2017 STOCKHOLM Det

Läs mer

Ökad vikt vid patientens egen upplevelse ny kultur i vården?

Ökad vikt vid patientens egen upplevelse ny kultur i vården? Ökad vikt vid patientens egen upplevelse ny kultur i vården? Karl Swedberg Professor, Överläkare Avdelningen för akut och kardiovaskulär medicin Forskningsledare, Gothenburg Centre for PersonCentred Care

Läs mer

Maria Nilsson Sjuksköterska Danderyds sjukhus

Maria Nilsson Sjuksköterska Danderyds sjukhus Maria Nilsson Sjuksköterska Danderyds sjukhus Peace in our world can only start with peace in our minds Sri Sri Rari Shankar Vad är yoga? Yoga är sedan ca 5000 år en beprövad teknik för att kropp och själ

Läs mer

Professor Inger Ekman Centrumföreståndare,GPCC.

Professor Inger Ekman Centrumföreståndare,GPCC. Professor Inger Ekman Centrumföreståndare,GPCC Risk! Medicinsk forskning har inneburit viktiga framsteg inom medicinsk praxis. Men. En biokemisk förändring kan ofta inte översättas direkt till en sjukdom.

Läs mer

En personorienterad svensk hälso- och sjukvård

En personorienterad svensk hälso- och sjukvård En personorienterad svensk hälso- och sjukvård Copyright Forum för Välfärd www.forumforvalfard.se Vi är Forum för Välfärd Forum för Välfärd (FfV) lanserades under Almedalsveckan 2013 som en gemensam plattform

Läs mer

Caroline Löfvenmark, leg ssk, doktorand Karolinska Institutet, Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus

Caroline Löfvenmark, leg ssk, doktorand Karolinska Institutet, Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus Multiprofessionellt utbildningsprogram för närstående till hjärtsviktspatienter Caroline Löfvenmark, leg ssk, doktorand Karolinska Institutet, Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

GERIATRISKT FORUM september Läkaresällskapet, Stockholm

GERIATRISKT FORUM september Läkaresällskapet, Stockholm GERIATRISKT FORUM 2012 13-14 september Läkaresällskapet, Stockholm Tack för inbjudan! 2 : En samverkan mellan ambulanssjukvården och geriatrik Berit Larsson, ST-läkare i Geriatrik och Akutsjukvård. Eva

Läs mer

Framtidens hälsoundersökning redan idag

Framtidens hälsoundersökning redan idag Framtidens hälsoundersökning redan idag Din hälsa är din största tillgång Vi använder den senaste generationens magnetkamerateknik (MR) från Philips Medical Systems för bästa bildkvalitet och patientkomfort.

Läs mer

Psykisk hälsa i primärvård

Psykisk hälsa i primärvård Göteborgs Universitet Psykisk hälsa i primärvård hur bemöter vi och hur kan vi i primärvården bemöta den växande psykiska ohälsan? Cecilia Björkelund Sahlgrenska Akademin Enheten för allmänmedicin GU/VG-regionen

Läs mer

Bedöma och intervenera för att möta partners behov. Susanna Ågren

Bedöma och intervenera för att möta partners behov. Susanna Ågren Bedöma och intervenera för att möta partners behov Susanna Ågren Vårdgivarbörda och stress! Att vårda kan vara betungande och stressande! Vårdgivarbörda! Samband mellan hjälpbehov utförda av partnern och

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Hur kan forskning komma till nytta i praktiken?

Hur kan forskning komma till nytta i praktiken? Hur kan forskning komma till nytta i praktiken? Axel Wolf Leg. sjuksköterska, Uni.lektor vårdvetenskap Ins=tu=onen för vårdvetenskap och hälsa Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet & Sahlgrenska

Läs mer

Patientrapporterade utfallsmått i kvalitetsregister (PROM) - användbara för forskning?

Patientrapporterade utfallsmått i kvalitetsregister (PROM) - användbara för forskning? Patientrapporterade utfallsmått i kvalitetsregister (PROM) - användbara för forskning? Lotti Orwelius Med Dr, Intensivvårdssjuksköterska Registercentrum sydost (RCSO) /PROMcenter Verksamhetsutvecklare

Läs mer

Tidig understödd utskrivning från strokeenhet

Tidig understödd utskrivning från strokeenhet Tidig understödd utskrivning från strokeenhet En fallstudie av ett förbättringsarbete inom rehabilitering Charlotte Jansson Bakgrund Stroke 30 000 personer drabbas årligen i Sverige Flest vårddagar inom

Läs mer

När primärvården har byggt ut de automatiserade processerna så att en del av det arbete vi gör idag kan lyftas över till patienterna, då kan vi frigöra nog med kraft för att ta hand om de mest sjuka och

Läs mer

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsbladet utgör första sidan i tentamensfilen. Instruktioner för kursansvariga om hanteringen: mah.se/hs/tentamedarbetare * Fylls i av kursansvarig

Läs mer

NATIONELLA KVALITETSREGISTER UR ETT NATIONELLT PERSPEKTIV

NATIONELLA KVALITETSREGISTER UR ETT NATIONELLT PERSPEKTIV NATIONELLA KVALITETSREGISTER UR ETT NATIONELLT PERSPEKTIV RC SYD REGISTERDAGAR 2014-09-26--27 Karin Christensson Kansliet för Nationella Kvalitetsregister VISION Nationella Kvalitetsregistren används integrerat

Läs mer

Neurorapporten Avsnitt 7 Nära vård

Neurorapporten Avsnitt 7 Nära vård Neurorapporten 2019 Avsnitt 7 Nära vård I AVSNITT 7 Nära vård 7 58 Särtryck ur Neurorapporten 2019 Hälso- och sjukvården i Sverige har påbörjat en förändringsresa. Den är inte bara av godo, utan också

Läs mer

Framtidens primärvård

Framtidens primärvård Framtidens primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten dela information med andra vårdgivare överföring till kvalitetsregister verksamhetsuppföljning

Läs mer

Det Europeiska Hjärthälsofördraget

Det Europeiska Hjärthälsofördraget Det Europeiska Hjärthälsofördraget Förord Sjuk- och dödlighet Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos Europeiska kvinnor och män (1). Sådan sjukdom förorsakar nära hälften av alla dödsfall

Läs mer

Sjukhusen flyttar ut patienter till hemmet

Sjukhusen flyttar ut patienter till hemmet Sjukhusen flyttar ut patienter till hemmet Jörgen Nordenström Framtidens sjukvård 24 januari 2019 jorgen.nordenstrom@ki.se Jorgen.nordenstrom@vbmcare.com The Future Starts Today Not Tomorrow Påve Johannes

Läs mer

Artrosskola för ett. Bättre omhändertagande av patienter med artros (BOA) Carina Thorstensson

Artrosskola för ett. Bättre omhändertagande av patienter med artros (BOA) Carina Thorstensson Artrosskola för ett Bättre omhändertagande av patienter med artros (BOA) Carina Thorstensson Leg sjukgymnast, Dr Med Vet Registeransvarig BOA-registret Registercentrum VGR Att komma ihåg Artros är en sjukdom

Läs mer

Utvärdering av vården vid stroke

Utvärdering av vården vid stroke Utvärdering av vården vid stroke 2018 UTVÄRDERING AV VÅRDEN VID ASTMA OCH KOL SOCIALSTYRELSEN 1 Utvärdering av vården vid stroke Allt färre insjuknar och avlider i stroke och det är framförallt den kraftiga

Läs mer

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsbladet utgör första sidan i tentamensfilen. Instruktioner för kursansvariga om hanteringen: mah.se/hs/tentamedarbetare * Fylls i av kursansvarig

Läs mer

Vilka ytterligare åtgärder eller andra aktiviteter behöver vi gemensamt vidta för att lyckas med uppdraget?

Vilka ytterligare åtgärder eller andra aktiviteter behöver vi gemensamt vidta för att lyckas med uppdraget? Bil 3 Vilka ytterligare åtgärder eller andra aktiviteter behöver vi gemensamt vidta för att lyckas med uppdraget? Sammanställning av app-svar från Workshop 28 september 2018 Rutiner Använda liknande rutiner

Läs mer

Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering

Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering Förtroendemannagruppen Rörelseorganens sjukdomar och skador augusti 2005 1 Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering Cathrin Mikaelsson, själv värkmästare och initiativtagare

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan

Läs mer

Aktiv hälsostyrning med vårdcoacher inom SLL

Aktiv hälsostyrning med vårdcoacher inom SLL Aktiv hälsostyrning med vårdcoacher inom SLL sammanfattande resultat av 1-årig uppföljning Presentationsmaterial Sammanfattning (1) Sedan juni 2010 pågår inom SLL två pilotstudier för att utvärdera och

Läs mer

BEHOVET AV EN NATIONELL SMÄRTPLAN

BEHOVET AV EN NATIONELL SMÄRTPLAN BEHOVET AV EN NATIONELL SMÄRTPLAN 1012-1017 Långvarig smärta 20% av befolkningen har problem med långvarig smärta som kräver kontakt med sjukvården. 7% av befolkning har ett stort vårdbehov p g a långvarig

Läs mer

SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa

SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa Temadagen Psykisk ohälsa och arbetsliv, mars 2018 ANNIKA LEXÉN, Dr med vet, Lunds universitet Bakgrund till stödpaketet Psykisk ohälsa: o Ett växande problem i vårt

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 19/2011 Arbets- och miljömedicin Lund ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång (ADA) en metod för att underlätta återgång i arbete för patienter sjukskrivna för utmattning Björn Karlson Peter

Läs mer

PERSONCENTRERAD VÅRD. Åsa Andersson

PERSONCENTRERAD VÅRD. Åsa Andersson PERSONCENTRERAD VÅRD Åsa Andersson Leg. sjuksköterska, doktorand Strategisk rådgivare Svensk sjuksköterskeförening asa.andersson@swenurse.se 24.10.2014 Centrum för personcentrerad vård, Tvärvetenskapligt

Läs mer

Hur kan patientens egna mätningar och uppfattningar bidra till registerutvecklingen?

Hur kan patientens egna mätningar och uppfattningar bidra till registerutvecklingen? Hur kan patientens egna mätningar och uppfattningar bidra till registerutvecklingen? Carina Andrén, vårddesigner, patientrepresentant Staffan Lindblad, SRQ registerhållare, QRC-chef Svensk Reumatologis

Läs mer

Förändringsledning. Stöd & behandling Anette Cederberg

Förändringsledning. Stöd & behandling Anette Cederberg Förändringsledning Stöd & behandling Förändring It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the ones most responsive to change Charles Darwin, The Origin of Species,

Läs mer

Värderingsmall för internetbaserade stödprogram

Värderingsmall för internetbaserade stödprogram ersion av stödprogrammet: Datum när mallen är ifylld av utgivaren: 6.0 2018-10-08 ärderingsmall för internetbaserade stödprogram ärderingsmallen har tagits fram av SKL:s nationella kompetensgrupp för internetbaserat

Läs mer

Health Informatics Centre a collaboration between Stockholm County Council and KI

Health Informatics Centre a collaboration between Stockholm County Council and KI Health Informatics Centre a collaboration between Stockholm County Council and KI E-hälsa - hur kan vi dra nytta av den nya tekniken? Maria Hägglund, Ph.D. Hälsoinformatik Health Informatics Centre, Dept.

Läs mer

Team och personcentrerad vård vid prioriteringar

Team och personcentrerad vård vid prioriteringar Team och personcentrerad vård vid prioriteringar Kerstin Dudas, leg. sjuksköterska, med dr, universitetslektor och forskare vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet Kerstin.dudas@gu.se

Läs mer

Wearable sensors in smart textiles

Wearable sensors in smart textiles Wearable sensors in smart textiles Kristina Malmgren Professor in Neurology Institute of Neuroscience and Physiology Sahlgrenska Academy Gothenburg University wearitmed Stiftelsen för Strategisk Forskning

Läs mer

I ett sammanhang. Psykiskt funktionshinder Allvarlig psykiska sjukdom. Psykisk ohälsa. Psykisk hälsa

I ett sammanhang. Psykiskt funktionshinder Allvarlig psykiska sjukdom. Psykisk ohälsa. Psykisk hälsa I ett sammanhang Psykiskt funktionshinder Allvarlig psykiska sjukdom Psykisk hälsa Psykisk ohälsa 1 Ingen hälsa utan psykiska hälsa (World Federation on Mental Health) För den enskilde är psykisk hälsa

Läs mer

STUDIE AV UNGA VUXNA CANCER

STUDIE AV UNGA VUXNA CANCER unga canceröverlevare STUDIE AV UNGA VUXNA CANCER Många unga canceröverlevare brottas med känslan av att inte vara attraktiva och de är i många fall också missnöjda med sin sexuella förmåga. Vi som arbetar

Läs mer

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan 2012-2016 The 11th Community Mental Health (CMH) conference, Lund 3-4 juni 2013 Mikael Malm, handläggare SKL 2013-06-03 mikael.malm@skl.se 1 Långsiktig och

Läs mer

Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop!

Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop! Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop! Förväntningar inför dagarna (från måndagen) o Inblick i framtidens äldreboende, mänskliga tekniska lösningar o Framtidssäkring beslut idag morgondagens

Läs mer

Mobilt Öppenvårdsteam Östra MÖT. Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Mobilt Öppenvårdsteam Östra MÖT. Sahlgrenska Universitetssjukhuset Mobilt Öppenvårdsteam Östra Mobila Team från sjukhus Startade som projekt inom Västra Götalandsregionen Del av omställningen till nära vård Syfte: Trygg utskrivning från sjukhuset, ökat samarbete med kommun

Läs mer

Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping

Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping Förslag från Moderaterna september 2018 Utveckling kräver idéer och ledarskap! I början av 2000-talet var striderna stora om Vrinnevisjukhuset framtid. Förslag om

Läs mer

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503 Hospice och andra vårdformer i livets slutskede LD-staben/planeringsavdelningen 2016-11-25 Ärende: 2016/01503 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Palliativ vård... 3 Vård i livets

Läs mer

Vårt sjukvårdsuppdrag. Ålderspyramid Sveriges befolkning 31 december 2010. Medellivslängden i Sverige 2011-01-18. Åldersstruktur Epidemiologi

Vårt sjukvårdsuppdrag. Ålderspyramid Sveriges befolkning 31 december 2010. Medellivslängden i Sverige 2011-01-18. Åldersstruktur Epidemiologi Vårt sjukvårdsuppdrag Åldersstruktur Epidemiologi Immigration Födelsetal Ålderspyramid Sveriges befolkning 31 december 2010 Källa: SCB Figur 2:1 Medellivslängden i Sverige Källa: SCB. Figur 3:1 1 Spädbarnsdödligheten

Läs mer

Patientens upplevelse av vården på intensivvårdsavdelning. PROM i Svenska Intensivvårdsregistret

Patientens upplevelse av vården på intensivvårdsavdelning. PROM i Svenska Intensivvårdsregistret Patientens upplevelse av vården på intensivvårdsavdelning PROM i Svenska Intensivvårdsregistret Uppföljning av vårdresultat Tidigare mortalitet Bedömning av effektivitet och fördelar, relaterat till mänskliga

Läs mer