tt afrikanskt tabu s Utblick k c b t fri Nätfångat a t t k s

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "tt afrikanskt tabu s Utblick k c b t fri Nätfångat a t t k s"

Transkript

1 Utblick: Ett afrikanskt tabu Utblick: Ett afrikanskt tabu Nätfångat

2 Innehåll N

3 Nu ska företagen lära sig hushålla med vatten och kunna märka produkterna med vattenfotavtryck. Läs också Shapes finansskola om direktavkastning. 16 E-handelns korta historia kantas av såväl fiaskon som framgångssagor. Klart är dock att vår nya kvartersbutik har kommit för att stanna. Alla papper signalerar något. Det vet tidningsmakarna som väljer papper med omsorg. Läs också om hur Kinas unga föräldrar väljer engångsblöjor Med ett bättre trygghetssystem i de asiatiska länderna skulle konsumtionen kunna få en rejäl skjuts och sätta fart på världsekonomin, tror OECD:s chefekonom Jørgen Elmeskov. Varför tillsätts kaktusextraktet Aloe vera i trosskyddet? Shape reder ut frågetecknen. Libra går till väders, tjuvkika på Gula Änkans nya förpackning och möt Ulf Larsson som stakat ut strategierna för SCA Forest Products. Bristen på mensskydd för kvinnorna i vissa afrikanska länder påverkar utbildningsnivån och därigenom ländernas ekonomiska utveckling. SCAs positiva trend fortsatte även under det fjärde kvartalet 2009.

4 Ett fotsteg i företagen på koldioxidavtrycket eller carbon footprint. Idag är de flesta företag och organisationer medvetna om hur mycket koldioxid de belastar miljön med. Nu vinner också begreppet vattenfotavtryck eller water footprint terräng. Vattenfotavtryck är den totala mängden vatten som det går åt för att ta fram en produkt eller som ett företag, land eller person använder. Konceptet vattenfotavtryck har vuxit fram för att bättre förstå hur handel och våra konsumtionsmönster påverkar vattensituationen i världen. För att odla bomullen till exempelvis en t-shirt går det åt liter vatten, säger Lasse Gustavsson Generalsekreterare på WWF. Enligt världsbankens beräkningar saknar en miljard människor tillgång till rent vatten. Med tanke på att världens befolkning växer, räknar man också med att efterfrågan på rent vatten ökar samtidigt som klimatförändringarna bedöms minska tillgången till rent vatten. Dessutom behöver industrin, särskilt processindustrin, allt mer rent vatten. En omöjlig ekvation om det internationella samfundet inte vidtar några åtgärder. standardiseringsorganisationens tekniska kommitté för miljöledning har därför inlett ett arbete med en gemensam global standard med principer, krav och vägledning för beräkning av vattenfotavtryck. Standarden ska ingå i ISO serien och målet är att den ska bli enkel att använda. Det kommer bara bli viktigare och viktigare för företag att förstå sitt vattenfotavtryck och aktivt jobba för att minska det, säger Lasse Gustavsson Räkna därför med att vattenfotavtrycket inom en inte alltför avlägsen framtid blir lika viktigt för miljöarbetet som koldioxidavtrycket.

5 pappersbok FINANSSKOLAN Över 13 miljo - ner kvinnor i USA lider av urininkontinens vilket årligen motsvarar närmare 20 miljarder dollar i sjukvårdskostnader. LÅT STÅ!

6 På drygt tio år har digital teknik i grunden revolutionerat en av mänsklighetens mest urgamla aktiviteter handel. Shape guidar genom fiaskon, framgångssagor och framtids förväntningar i e-handelns korta men dramatiska historia. uppkopplade befolkning är sannolikheten stor att du köpt grönsaker, böcker, beställt en resa eller ett par nya skor på nätet. Nätshopping har på ett årtionde blivit en del av vardagen för människor i de mer välbeställda delarna av världen. Snart har varenda uppkopplad sydkorean, tysk eller amerikan handlat över nätet. Även uppkopplade konsumenter i Afrika, Mellanöstern och Latinamerika bidrar till att andelen internetanvändare som gjort inköp på nätet idag ligger på 85 procent globalt. I takt med att våra liv blivit allt mer fragmenterade och fullspäckade, är det inte konstigt att allt fler drar nytta av internets bekvämlighet när det gäller att välja och köpa produkter, säger Jonathan Carson, international chef för Nielsen Online, ett undersökningsföretag för den globala digitala gallerian. Det är lätt att glömma att möjligheten att handla allt från flamländsk 1600-tals konst till morötter på nätet har en mycket kort historia. För bara tio år sedan var skaran shoppare liten och själva handlandet ett plågsamt kryssande mellan tungladdade sidor, tunna sortiment och beställningar som aldrig dök upp. e-handeln är kort och börjar i blygsam skala under 1990-talets första hälft. Efter en lågmäld början kom itbubblans visionära övermod. Att sätta www eller e framför den vardagligaste vara som hundmat skulle öppna dammluckorna till miljardvinster. Och miljarder investerades också i företag som pet.com, koszmo.com (som skulle leverera allt från tuggummi till pizza utan avgift) och boo.com (där idén var sälja dyra sportkläder online) som alla slutade i spektakulära krascher. Bakom haverierna låg bristande respekt för vanlig hederlig handlarkunskap om kundbeteenden, volymer, marginaler, kostnadskontroll och logistiska utmaningar. Samt en akut brist på de gammaldags dygderna tålamod och finansiell uthållighet. En av siffrorna jag såg 1994 som uppmuntrade mig att starta Amazon var en årlig ökning av nätanvändandet på procent om året. Men andelen användare var totalt väldigt liten, minns entreprenören Jeff Bezos: Trots att det går att se möjligheter så krävs det att du kan se väldigt långt in i framtiden. Under lång tid kommer den nya verksamheten att vara en väldigt liten del av företaget. Nyckeln till framgång är att vara villig att vänta i fem, sju eller tio år. Och de flesta företag har inte tålamod att vänta i tio år. Det tog åtta års tålamod innan Amazon år 2003 första gången visade vinst,

7

8 något som idag räknas till e-handelshistoriens milstolpar. Idag är Amazon världens största e-handelsföretag. Och tillsammans med en handfull överlevare från dotcom-slakten har de hyllade och sedan hånade företagen fått rejäl revansch. Man har inte bara överlevt, utan också i grunden skrivit om reglerna för den moderna handeln. Idag anser vi att det är självklart att ha tillgång till en global basar för allt från antikviteter till designade vibratorer, öppen dygnet runt och med möjlighet att jämföra priser i butiker från Grönland till Australien. De största vinnarna är konsumenterna själva. Ett avgörande skäl är att utbudet av tillgängliga varor och information ökat ofantligt. Något som ökat valfriheten och pressat priser. också skap at trevligare köpmän genom att radikalt förändra maktbalansen mellan konsument och handlare. En missnöjd kund har idag om kundtjänsten inte lyssnar en miljonpublik att vända sig till. Rekommendationer från andra konsumenter bekanta eller andra online-shoppare spelar en enorm betydelse för köpbeslut, konstaterar Jonathan Carson. Något som gjort de stora onlinehandlarna oerhört måna om sin kundvård och sina kundrelationer. Elektronikhandlarna på nätet slår sina butikskollegor med hästlängder i konsumentnöjdhet, konstaterar inflytelserika amerikanska konsumentmagasinet Consumer Report efter att ha undersökt köp av konsumentelektronik i slutet av förra året. Men de företag som troligen tjänat mest på utvecklingen är de stora rävarna inom den traditionella handeln, som nu fått nya kanaler och affärsmodeller. Listan över världens största onlinehandlare domineras idag av traditionella jättar som amerikanska Staples, Sears och engelska Tesco. I takt med att internet integreras alltmer i alla delar av det moderna livet suddas också gränserna ut mellan rena e-handelsföretag och de gamla jättarna med närvaro på internet. För en rad stora återförsäljare och varumärken har nätet öppnat nya och direkta kanaler till kunderna. Amerikanska datortillverkaren Dell har offline-rötter i 1980-talet. Men det var när företagets grundare och vd Michael Dell såg möjligheterna i att låta kunderna skräddarsy sina produkter på nätet som Dell blev en framgångssaga. mixen kreativ design, innovativa produkter och en smart internetstrategi i framgångskonceptet. Vissa modeller och tillbehör finns bara att köpa på internet. Och kanske viktigast; företaget bakom iphone och ipod har blivit en av den digitala musikens tungviktare med försäljning av nedladdningsbar musik via itunes Store. Andra har våndats mer, som världens största möbelhandlare: svenska Ikea. Företagets förmåga att skapa merförsäljning under kundernas noggrant utstakade vandring genom varuhusen har lagt sordin på entusiasmen inför virtuell shopping.

9 Före internet valde Ikea den udda strategin att ta mer betalt för varor som såldes på postorder. Väl medvetna om att en kund i varuhuset var mycket mer lönsam. Idag fortsätter Ikea den strategin genom att begränsa utbudet online. Samtidigt har företagets ambitiösa sajt blivit allt viktigare i marknadsföring och kundkontakter. Sedan många år kan kunderna planera sina kök i detalj på nätet med Ikeas köksplanerare. Inom andra branscher har internet inneburit gigantiska besparingar och kraftigt ökat vinsterna. Ett exempel är bankerna som var tidigt ute med att låta kunderna ta över kassajobbet virtuellt. En betalning på internet beräknas kosta bara en procent jämfört med samma tjänst via kontorets kassa. Men det finns också förlorare. Som etablerade resebyråer, bokhandlare och musikkedjor. På 1990-talet ansågs musikkedjan Tower Records med sina gigantiska butiker vara ett hot mot musikbranschen genom sin dominerande ställning gick företaget i konkurs. Just skivor tillsammans med böcker hörde till de produkter som tidigt blev nätets storsäljare.

10 G2 Något som drabbar i synnerhet stora bok- och musikkedjor. Musikbranschen har drabbats dubbelt genom att musik hör till de varor som kan laddas ned gratis som piratkopior eller i växande utsträckning - från legala sajter som Spotify och itunes. Men även om de musikkedjorna och de stora skivbolagen fått tuffa tider, har konsumenterna och i många fall även artister blivit vinnare. Totalt beräknas den samlade musikbranschen idag omsätta mer pengar än någonsin tidigare. Men den digitala tekniken har paradoxalt nog ökat intresset och intäkterna från musik IRL (In Real Life), alltså livekonserter som på den analoga tiden. Så samtidigt som de senaste tio årens utveckling inom e-handeln har inneburit båda nya möjligheter och kreativ förströelse, har den även bidragit till att bevara traditionella verksamheter och strukturer. För storspelarna inom handel är internet framförallt intressant genom att vara en billig kompletterande marknadsföringskanal och stå för tillväxt. Även i de mest uppkopplade länderna som Japan och USA står online bara för mellan 3 och 5 procent av den totala omsättningen inom handeln.

11 vi presenterar Inom livsmedel är siffran långt mycket mindre, under 1 procent i USA. Så internet är knappast något hot mot Lidl-butiken eller grönsakshandlaren i kvarteret. Däremot öppnar den digitala vägar för den skicklige violinmakaren, producenten av handgjord ekologisk ost i Toscana och den svenska smyckesdesignern till hundratals miljoner potentiella kunder. Detta gör den moderna världen lite mer gammaldags genom att skapa förutsättningar för miljontals småskaliga verksamheter som nu blivit kvartersbutiker i den globala byn.

12 charm på plats och planerar att öppna ytterligare tio under året, berättar Lennart Hjält, global chef för e-handel av hygienprodukter inom SCA. Med varumärket TENA inom inkontinensprodukter är SCA sedan flera år aktiva inom e-handel mot konsument. Nätet är på många sätt en idealisk kanal för försäljning och information kring en produkt där många kunder uppskattar den diskretion nätet ger, säger Lennart Hjält. SCA följer noga trenden inom övrig e-handel. Även om nätet idag står för bara några procentenheter av den samlade försäljningen fyller nätet en viktig funktion som informations- och marknadsföringskanal även mot de kunder som handlar på annat sätt. En av SCAs senaste webbshoppar är för blöjvarumärket Treasures, i Nya Zeeland. Webbshoppen är en kontaktyta och generar indirekt försäljning via andra kanaler som telefonoch postorderförsäljning, konstaterar Lennart Hjält. SCAs historia inom e-handel är längre än vad många tror och startade med b2bhandel redan före millennieskiftet. Idag är omsättningen kring 60 miljoner euro på marknader i Europa, USA, Korea och Japan. Vi hoppade på internet-tåget tidigt och är väl positionerade att följa med i utvecklingen inom ett område med mycket stark tillväxt, säger Lennart Hjält.

13 TM Tork Elevation dispensers simplify and complement any environment, providing a clean, hygienic appearance. Our new design ensures easy and intuitive maintenance, refilling and low cost-in-use. The dispensers are a unique combination of design and functionality that can lift washrooms to a new level. For more information visit

14 Säg det med på soffbordet ligger årets trender inom mode och inredning snyggt förpackade mellan magasinomslag i tjockt glättat papper. TV-bilagan prasslar lätt tillskrynklad och signalerar mig kan du slänga i returpapperslådan om en vecka. Här finns även tidningen från biståndsorganisationer vars budskap är din hjälp behövs. Det är här den senaste trenden blir som mest synlig att kommunicera miljötänkande genom att trycka tidskrifter på papper som uppfattas som miljövänligt. Trenden är tydlig framför allt bland välgörenhets- och frivilligorganisationer, säger Matthew Jolly, produktionsansvarig vid John Brown Media i London, som tillverkar tidningar, broschyrer och kataloger för ett stort antal företag och organisationer både i och utanför Storbritannien. Blankt och tjockt papper signalerar lyx och välmående. Ett magasin med grovt, oblekt papper säger i stället att vi hushållar med pengar eller tänker på miljön. Valet av papper har blivit en del av budskapet. Det är inte enbart faktorer som pris eller bildåtergivning som avgör vilket papper en tidskrift ska tryckas på. Ett mattare papper uppfattas av många som mer miljövänligt av det enkla skälet att de tror att papper med ett grövre utseende helt enkelt borde vara det. Detta trots att papper gjort på returmassa inte självklart är mer miljövänligt och dessutom oftare är mycket dyrare än det som är gjort på nya fibrer, konstaterar Matthew Jolly. att spridas till den mer kommersiella marknaden. Brittiske TV-kocken Jamie Olivers tidskrift Jamie Magazine, som trycks av John Brown Media, är ett trend typiskt exempel. Tryckt på ett vitt, rustikt papper som gör ett nästan grovkornigt intryck sticker tidningen ut bland andra mattidningar som säljer matmode och

15

16 recept med mer traditionellt blanka omslag. Viktigast är att papperet är certifierat och kommer från en förnybar källa, anser Matthew Jolly. Allt fler företag kräver att det papper som används är miljömärkt, oavsett om det rör sig om årsredovisningar, broschyrer eller tidskrifter. FSC- märkt papper är ett sådant exempel. En märkning från Forest Stewardship Council (FSC) ska garantera ett miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt bärkraftigt användande av världens skogsresurser. sett förut. Då, under första halvan av 1990-talet, var det oblekt som gällde. Då skulle det helst vara grått, för att det verkligen skulle synas att det var miljövänligt. Då pågick också en befogad debatt om klorblekning. Det problemet har vi inte idag, dessutom finns nu en annan kunskap om att vitt kan vara lika bra för miljön, säger Charlotta Folkelind, papperskonsult på den europeiska grossisten Map i Göteborg. Den här gången tror hon att miljötänkandet inom tidningsproduktion har kommit för att stanna, och att kravet på miljömärkning kommer bli allt viktigare vid val av papper. Efterfrågan på finare papper gjort på returpapper är störst i Europa. I Sverige och Norden har vi så gott om råvara att vi för skogens skull inte behöver använda returmassa till trycksaker. Trenden kommer från England och Frankrike där man inte har så mycket skog och man hela tiden utvecklar ny teknik för att förbättra returpapper, säger Charlotta Folkelind. Visst är det så, bekräftar Matthew Jolly. Men även här är mycket returpapper gjort på en mix av nya och gamla fibrer för att få den blanka finish som fortfarande bäst passar det flesta publikationer. Dessutom kan fibrer bara återvinnas fem eller sex gånger, så om alla bara använde returpapper skulle pappret snart ta slut, konstaterar han. Även i framtiden kommer alltså blanka omslag att locka oss till läsning. Matthew Jolly har oerhört svårt att föreställa sig Aston Martin presentera sin nya katalog på annat sätt än i blank förpackning som signalerar livets goda.

17 Tygblöjor har en lång och gedigen tradition i Kina, men i dag väljer framför allt den unga generationen engångsblöjor till sina barn. v tradition har en- inte spelat gångsblöjan någon framträdande roll i den kinesiska blöjkulturen. Förr brukade små barn bära tygblöjor, eller i många fall inga blöjor alls. Potträningen började ofta redan vid sex eller åtta månaders ålder, och många småbarn, framför allt pojkar, tultade omkring i så kallade kaidangku, färgglada byxor som är helt öppna i grenen och som tillåter dem att uträtta sina behov på öppna platser. I takt med den snabbt växande ekonomin och en förbättrad levnadsstandard för Kinas 1,3 miljarder invånare förändras trenderna. I dag är varuhusens hyllor, framför allt i städerna, fyllda till brädden med engångsblöjor, av både inhemska som importerade internationella märken. ettbarnspolitiken har lett till att familjerna numera lägger ner en avsevärd del av sin inkomst på sitt enda barn. I tätorterna visar den officiella statistiken att pengarna man spenderar på barnet utgör 30 procent av de totala utgifterna för familjen (och i den ingår ofta både mor- och farföräldrar).

18 Elina Li Lihua bor i Shanghai och har dottern Joanne Yang, som är 2 år. Elina berättar att användandet av blöjor delar dagens föräldrageneration: Många äldre föräldrar föredrar tygblöjor eftersom de menar att de är bekvämare för barnen. De yngre däremot väljer helst engångsblöjor eftersom de är mycket mer lätthanterliga. Ibland leder blöjfrågan till gräl mellan generationerna, säger Elina Li Lihua som själv köper engångsblöjor. hade dottern blöjor både dag och natt. Efter ett började hon pottränas, och i dag säger Joanne till när hon behöver gå på pottan och därför räcker det med blöjor på natten. Hemma i min provins använder man mest inhemska märken eftersom de är billigare, men i Shanghai köper de flesta jag känner internationella märken om de har råd. De är oftast av bättre kvalitet och irriterar huden mindre, säger Elina Li Lihua. Användningen av blöjor i Kina skiljer sig från Europas. I allmänhet kontrollerar de kinesiska mödrarna blöjan mer regelbundet och byter den oftast varje gång barnet kissat. Därför spelar absorptionsförmågan mindre roll när man väljer blöjor, medan hudvänlighet och att den känns bekväm är desto viktigare. Blöjförbrukningen vintertid är ganska hög upp till tio om dagen men under sommartid används de oftast bara under natten eller när man går ut.

19 världens konsumtion n

20 konsumtionen under det här millenniets första decennium kom att handla mycket om amerikansk bostadskonsumtion med i huvudsak lånade pengar, så har finanskrisen skapat helt andra förutsättningar för konsumentvaruinriktade företag. De närmaste tio åren kommer sannolikt att bli de mest omvälvande på 50 år. De ekonomiska och finansiella förutsättningarna har inte bara ändrats radikalt utan det handlar också om en snabb framväxt av nya marknader, större miljömedvetenhet och ett nytt politiskt klimat. På kort sikt är det givetvis spåren av finanskrisen som kommer att prägla våra konsumtionsmönster. Vi har redan sett nya förhållningssätt i USA med människor som är betydligt mer försiktiga än tidigare exempelvis minskade julhandeln i fjol för andra året i rad. Många hävdar att andra länders konsumenter ska kunna ta över stafettpinnen, men den amerikanska konsumenten förblir, i alla fall på kort sikt, den överlägset viktigaste motorn för världsekonomin. OECD:s(Organisation for Economic Co-operation and Development) chefekonom Jørgen Elmeskov lyfter fram flera förklaringar till att USA:s och västvärldens konsumtion har backat under de senaste åren. Hushållen har lägre förmögenhet eftersom bostadspriserna sjunkit och till den ökande konsumtionen är de snabbväxande ekonomierna i framför allt Asien. Den trenden tror Jørgen Elmeskov lär fortsätta och stärkas framöver. Han menar också att de här ländernas betydelse som konsumtionsmotor växer i snabb takt men påpekar samtidigt att man måste vara försiktig när effekten på världsekonomin i stort ska beräknas. De gamla industriländerna är fortfarande överlägset störst när det gäller den privata konsumtionens bidrag till världstillväxten. I de här nya, snabbväxande och befolkningsbörsen varit svag. Hushållen har känt sig mindre rika och i stället ökat sitt sparande. Samtidigt har bankerna dragit i bromsen för nya lån och förlängning av gamla krediter. faktorer som i den här konjunkturnedgången slagit extra hårt på grund av finanskrisens härjningar men också för att sparandet legat på exceptionellt låga nivåer under många år. Sen har ju konsumtionen normaliserats nu när många människor saknar jobb och inkomsterna är sämre, fortsätter Jørgen Elemskov. OECD räknar i sin senaste prognos med att mycket av anpassningen av sparandet är avklarad och att konsumtionen bland OECD-länderna därför kan ta försiktig fart under det här året. Men Jørgen Elmeskov erkänner att även den prognosen är osäker. Det beror ju i hög grad på om folk känner sig bekväma med återuppbyggnaden av sin ekonomi och att det inte kommer några bakslag. Vi hade exempelvis räknat med ett större prisfall på bostäder, så frågan är om den prisuppgång eller den prisstabilisering på bostadsmarknaden som skett på viktiga marknader som USA och Storbritannien är uthållig. Dessutom är hushållen numera väldigt priskänsliga framför allt när det gäller större inköp, något som företagen måste vara uppmärksamma på. Ytterligare skäl till försiktighet är fortsatt hög arbetslöshet, svag inkomstutveckling samt att de ekonomisk-politiska stimulanser som hållit uppe konsumtionen under de senaste åren kommer att försvinna. Ett mer troligt scenario är att den ekonomiska politiken kommer att stramas åt när räntor höjs och stater tvingas börja spara för att få ner budgetunderskotten. Bostadsbyggandet lär inte heller nå 00-talets nivåer på decennier eftersom det fortfarande finns ett överutbud av förhållandevis billiga bostäder på många viktiga marknader. Däremot ligger bilförsäljningen i västvärlden numera lågt i förhållande till den långsiktiga trenden så där finns hopp om en återgång till mer normala förhållanden under de kommande åren.

21 rika länderna är dessutom konsumtionen en betydligt mindre andel av BNP än i OECD-blocket så det är alldeles för tidigt att räkna med att de på egen hand ska kunna lyfta världsekonomin. På lite längre sikt är han dock mer hoppfull. Den kanske viktigaste åtgärden som kan genomföras är att börja bygga ut trygghetssystemen, som sjukvård och pensioner, i de här länderna. Idag tvingas människorna ha ett mycket högt säkerhetssparande. Med bättre trygghetssystem skulle konsumtionen kunna få en rejäl skjuts. Utvecklingen är på väg dit, även om det sker i små och försiktiga steg. I dagsläget är dessa ekonomier för små och för exportinriktade för att kompensera västvärldens bortfall fullt ut. Men på längre sikt är det dock tveklöst här som vi får se den stora konsumtionstillväxten. som väntas påverka den privata konsumtionen, framför allt på lite längre sikt, är energi- och miljöfrågan. För även om Köpenhamns mötet av de allra flesta bedömare ansågs som ett stort misslyckande så fortsätter kraven på mindre utsläpp. Något som i förlängningen betyder att energiförbrukningen måste ner. Människors miljömedvetenhet växer också och årets kalla vinter i Europa har varit en nyttig påminnelse om att billig energi numera är ett minne blott. Högre energipriser och kraven på utsläppsminskningar kommer definitivt att påverka konsumtionen på lite sikt. Men troligen kommer det att i högre grad påverka konsumtionsmönster snarare än nivån på konsumtionen. Efterfrågan på energisnåla produkter kommer att öka i takt med att priserna på energikrävande produkter fortsätter att stiga. Det ser vi redan idag. Det som företagen inte gör på frivillig basis kommer dessutom så småningom att tvingas på dem av politikerna. När det gäller det ökande miljömedvetandets effekt på konsumtionen är OECD:s chefekonom mer osäker. Det är mycket svårt att se vilka effekter miljötänkandet har haft på den totala konsumtionen. Vi kan ännu inte se något nytt mönster i form av exempelvis mer närproducerade varor eller helt nya varugrupper, avslutar Jørgen Elmeskov.

22 Kaktusen Aloe veras gel är känd för sina hudvårdande egenskaper. Men vilken nytta kan Aloe vera egentligen göra i en binda, ett trosskydd eller i en lättinkontinesprodukt? aloe vera finns i mängder av produkter, som hudkrämer, läppbalsam, juicer, som shots för magen och i tandkräm så varför skulle det inte också finnas i en binda, ett trosskydd eller en lätt inkontinensprodukt? Aloe vera är vanligt i hudkrämer på grund av sina hudvårdande egenskaper, det är bland annat känt för att använd as för brännskador, då det är otroligt effektivt. För vår del är det naturligt att använda Aloe vera eftersom våra produkter sitter tätt intill huden, säger Annika Hermenius, Technical Product Manager på SCA i Göteborg. läkande effekter har nästan mytiska proportioner, de engelska namnen burn plant, first aid plant, medicine plant eller miracle plant vittnar om det. Det är de blågrågröna långa spetsiga bladen som är eftertraktade, eller snarare den gel som finns inne i bladen. De snittas så att gelen kan rinna, eller pressas ut och den är faktiskt färdig att användas som den är. Här finns över 150 olika verksamma ämnen, som vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer, mono- och polysackarider, steoroler samt antrakinoner som lignin, saponiner, salicylsyra. Det är samverkan mellan ämnena som gör Aloe verans gel så eftertraktad. Bland annat gör lignin att ämnet tas upp av huden, saponiner har rengörande egenskaper och salicylsyra är smärtstillande och minskar inflammationer. Annika Hermenius och European Assortment Manager Nils Ostlin berättar att syftet med Aloe vera i intimprodukter är att skapa bättre komfort. Det är meningen att den ska minska påverkan som exempelvis bindan har på kroppen. Det är en känslig del av kroppen som under de dagar bindan används utsätts för en mekanisk nötning, vilket vi vill undvika i möjligaste mån, förklarar Nils Ostlin. Han säger att Aloe vera i en binda inte tas upp av kroppen hos användaren, det ersätter inte en salva eller liknande, utan det påverkar bindans ytskikt och skapar en skönare känsla. Just komfort och passform är A och O när man utvecklar en binda. Bindorna finns i olika storlekar, är kroppsformade eller icke kroppsform ade, med vingar eller utan. Allt för att varje användare ska hitta den variant som passar dem bäst. Det är den stora utmaningen eftersom varje kvinna är unik. Passformen är också kopplad till vad du har för kläder och till olika situationer. De ska fungera lika bra på mötet som på spinningpasset, säger Annika Hermenius. Annika Hermenius berättar att Aloe vera är så populärt som ingrediens i produkter att det finns home partyn, likt Tupperware-partyn, där olika produkter med Aloe vera säljs. Hon förklarar också att det finns kulturella skillnader i användandet, där exempelvis Ryssland är stora anhängare av Aloe vera. Personer som väljer produkter med Aloe vera, som lotion och juice, väljer ofta andra produkter som också innehåller Aloe vera, säger hon. av ett skalmaterial som består av en polyethylenefilm. Överst finns ett tygliknande plastmaterial som är gjort av tunna fibrer och däremellan finns olika typer av absorberande material SCA har cellulosabaserad fluffmassa och superabsorbenter. Aloe vera tillsätts på ytmaterialet i det som kallas för vätmedel och som sprutas på efter att fibrerna spunnits. Metoden att tillsätta ett additiv i tillverkningsprocessen är enkel, den största utmaningen med en tillsats är själva produktsäkerheten. Det innebär att det material vi släpper på marknaden får absolut under inga omständigheter skapa irritation, allergier eller besvär för konsumenten. Bara för att det är naturliga material kan man inte applicera dem hur som helst på en produkt, säger Annika Hermenius.

23 /Z]S ds`o w` S\ YOYbca a][ PZW`! [SbS` V U W Y`cYdwfb T]`[ `c\b # Q[ /Z]S ds`o\a c`a^`c\u b`]a do`o T`y\ ][`yrs\o RO VOdSb ]QV \]`R ab`o /T`WYO SdS\bcSZZb ;SRSZVOda][`yRS\O ]QV 9O\O`WS O`\O [S\ awys`b w` Obb ^ZO\bO\ WROU T `SY][[S` PyRS dwzr ]QV ]RZOR W /[S`WYO ]QV DwabW\RWS\ /T`WYO ]QV /aws\ >ZOab YcZ]` Uy` W\ W S\ Sfb`cRS` <w` YcZ]`\O a][ \c w` S\ À gbo\rs ^ZOab[OaaO b`gqya US\][ S\ ^ZObbO [SR bcas\boza VyZ ayo^oa PS`\ 6w` bwzzawbba dw`[s T ` Obb a[wzbo YcZ]`\O AY`cdS\ T ` YcZ]`\O T`O[yb Xc Zw\U`S T`O[ W Sfb`cRS`\ RSab] [W\R`S PZW` PZO RS\ ^y ay`cds\ ]QV Sbb b`gqy c^^aby` 9cZ]`\O a[wzba US\][ dw`[s ]QV b`gqy 0/9 BgUZWY\O\RS gbaywyb 2`w\S`W\UaZOUS` 1SZZcZ]aO [SR ac^s`opa]`ps\bs` A^w``aYWYb a][ O\ROa 4WfS`W\UaZW[ >O^^S`aS[aO a][ aygrro` YZWab`Sb 4WP`S`\O RWab`WPcS`Oa Xw[b ^y S\ ab]` `]bs `O\RS RcY dw`o\ 9gZZcTbS\ a][ YgZS` [OaaO\ a][ Y][ [S` cb c` a^w\\s`sbbs\ O\dw\Ra ao[ bwrwub T ` Obb R`O cb PS`\ 4WP`S`\O ab`wqya ]QV PZyaSa ^y [SR YgZZcTb T ` Obb RS W\bS ayo T]`bawbbO a[wzbo cbo\ Ty S\ TOab T]`[ 2S R`Oa cb ]QV YgZa W ao[[o absu T ` Obb PZW # [WY`] [SbS` # bcas\rsza [WZZW[SbS` 3TbS` YOZO\R`S`W\US\ bwzz awbba /Z]S ds`o\ SZZS` O\R`O ORRWbWd 2Sb ays` US\][ S\ PSab`gY\W\U Od dwds\ E7<27<5 2Sb Tw`RWUO [ObS`WOZSb `czzoa c^^ ^y S\ `czzs a][ asro\ ayw`a \S` bwzz `wbb RW[S\aW]\S` I K A6/>3 A1/!

24

25 3 frågor till ekonomiska Tryckpapper blir den största utmaningen. Vi har varit framgångsrika krisen under 2009 lyckades SCA Forest Products uppnå ett starkt resultat och få ett starkare cash flow. Ulf dukter även på en svag marknad, och med att utveckla efterfrågade pro- Larsson, vd för SCA Forest Products, berättar om förväntningar, utma- kommer också att fortsätta övergång- det arbetet kommer att fortsätta. Vi ningar och strategier för de närmaste åren och framtiden på längre en mot fler mervärdesprodukter. sikt. Utsikterna för 2010 ser relativt positiva ut för pappersmassa och trävaruprodukter eftersom leverantörerna lyckats minska produktionen i takt med den minskade efterfrågan. Tryckpapper har en stor överkapacitet, och hur de långsiktiga trenderna kommer att se ut är osäkert efter den kraftiga nedgången på grund av recessionen. Tillväxten är störst i Asien och Sydamerika, medan produktionskapaciteten finns i Europa och Nordamerika. På kort sikt kommer vi att fortsätta att arbeta med kostnader, produktivitet och cash flow inom alla affärsverksamheter. Vi kommer att skärpa vårt strategiska fokus kring energi. Efterfrågan på förnybar energi kommer med all säkerhet att öka, och viljan att övergå till miljövänlig teknik förväntas förbli stark. Vi kommer att fortsätta utveckla hanteringen av SCAs skogar för att öka produktionen av biomassa, samtidigt som vi fortsätter satsningen på träproduktion och biologisk mångfald.

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 2014 Jan Johansson, vd och koncernchef SCA-koncernen Ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Nettoomsättning: 93* miljarder SEK Idag 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Årsstämma 2012. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2012. Jan Johansson, vd och koncernchef Jan Johansson, vd och koncernchef SCA-koncernen 2011 Nettoomsättning 106 miljarder SEK 44 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder Världens tredje största hygienföretag TEN och Tork är ledande

Läs mer

Kraftfull avslutning på e-handelsåret 2009

Kraftfull avslutning på e-handelsåret 2009 + 15 % e-barometern Q4 2009 Kraftfull avslutning på e-handelsåret 2009 Försäljningen över internet satte återigen full fart under fjärde kvartalet 2009. Lågkonjunkturen lämnade under de tre första kvartalen

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Årsstämma 2011. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2011. Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 20 Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 20 SCA-koncernen Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 09 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 00 länder Världens

Läs mer

Stark avslutning på e-handelsåret 2010

Stark avslutning på e-handelsåret 2010 + 16 % e-barometern Stark avslutning på e-handelsåret 2010 Postens och HUI:s e-barometer visar att e-handelns försäljning steg med 15,6 procent under 2010 års sista kvartal. Det är den starkaste tillväxten

Läs mer

Aktiespararna. 24 november 2009 Bodil Eriksson, Kommunikationsdirektör

Aktiespararna. 24 november 2009 Bodil Eriksson, Kommunikationsdirektör Aktiespararna Bodil Eriksson, Kommunikationsdirektör 1 Det här är SCA 2 SCA Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 110 miljarder SEK 52 000 anställda och försäljning i 90 länder TEN och

Läs mer

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval!

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! PRINT SMOOTH PERFORMANCE SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag. Vi utvecklar och producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter.

Läs mer

Omtanke om människor och natur

Omtanke om människor och natur Detta är SCA SCA c/o life Nära vardagen SCA är en viktig del av vardagslivet i över 100 länder. Våra produkter och fackkunskaper förenklar livet för miljontals människor världen över. SCA utvecklar och

Läs mer

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014 En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet B1 Sammanfattning För femte året i följd har Svensk Digital Handel (tidigare Svensk Distanshandel) tagit fram rapporten Digital

Läs mer

Från fotbollsplan till affärsplan

Från fotbollsplan till affärsplan Från fotbollsplan till affärsplan Berättelsen om Newbody PRODUKTION Newbody AB, Göteborg 2011 Telefon 031-709 56 50 TEXT Dahn Renholm ILLUSTRATIONER och GRAFISK FORM Ulf Swerin Tryckt på miljövänligt papper

Läs mer

Pengar gör att vi kan lyfta upp vägarna i luften och odla den bördiga jorden. Adam Smith. Grundkurs i nationalekonomi, hösten 2014, Jonas Lagerström

Pengar gör att vi kan lyfta upp vägarna i luften och odla den bördiga jorden. Adam Smith. Grundkurs i nationalekonomi, hösten 2014, Jonas Lagerström Pengar gör att vi kan lyfta upp vägarna i luften och odla den bördiga jorden. Adam Smith Grundkurs i nationalekonomi, hösten 2014, Jonas Lagerström AEplan 45 o 1 0 Idioten i duschen Aggregerad prisnivå

Läs mer

SCA - Lokalt och globalt. Tunde Fenander, Communications Director Nordics Heimar Svensson, Corporate Branding Coordinator

SCA - Lokalt och globalt. Tunde Fenander, Communications Director Nordics Heimar Svensson, Corporate Branding Coordinator SCA - Lokalt och globalt Tunde Fenander, Communications Director Nordics Heimar Svensson, Corporate Branding Coordinator Trollhättan, Min Älv, 7 november 2014 Agenda SCA lokalt och globalt Team SCA i Volvo

Läs mer

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer 1 SCA 2 Drivkrafter 3 Innovationer för

Läs mer

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Save the world Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Olika indelningar av världen Olika indelningar av världen Första, andra och tredje världen Olika indelningar av världen Första, andra

Läs mer

Så handlar vi på nätet 2011. Företag och konsumenter på en global e-handelsmarknad

Så handlar vi på nätet 2011. Företag och konsumenter på en global e-handelsmarknad Så handlar vi på nätet 2011 Företag och konsumenter på en global e-handelsmarknad Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser... 3 1. Inledning... 5 2. E-handelsföretag på en global marknad... 6

Läs mer

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING Portföljserie LÅNGSIKTIGT CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING - Månadsbrev februari 2012 - VÄRLDEN Det nya börsåret inleddes med en rivstart då världsindex steg med nästan 5% under januari månad. Stockholmsbörsen

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST SAMMANFATTNING De svenska bolåneräntorna förblir låga under de kommande åren och det är fortfarande mest fördelaktigt att

Läs mer

Business to Success. Ta chansen och utnyttja detta gyllene tillfälle att uppfylla dina mål och drömmar. Du har allt att vinna och inget att förlora!

Business to Success. Ta chansen och utnyttja detta gyllene tillfälle att uppfylla dina mål och drömmar. Du har allt att vinna och inget att förlora! Business to Success DIN FRAMTID MED FOREVER LIVING PRODUCTS Välkommen till ett företag som är representerat över hela världen. Du kan själv välja var du vill sälja FLP:s produkter. Vi ger dig nyckeln till

Läs mer

SCAs hållbara värdekedja Susan Iliefski-Janols, Hållbarhetschef

SCAs hållbara värdekedja Susan Iliefski-Janols, Hållbarhetschef SCAs hållbara värdekedja Susan Iliefski-Janols, Hållbarhetschef sca Om du vill veta mer om SCA och vårt arbete sca.com Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara

Läs mer

Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information

Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information GS1 Seminarium Lena Sparring 28 Maj 2013 Detta är ICA Det här är ICA-idén Enskilda handlare i samverkan, som framgångsrikt kombinerar mångfald och

Läs mer

e-handeln når nya nivåer

e-handeln når nya nivåer + 24,5 % e-barometern Q4-2007 e-handeln når nya nivåer E-handelns försäljning steg under 2007 års fjärde kvartal med 24,5 procent. Svensk e-handel har, efter denna starka tillväxt, nått nya höjder och

Läs mer

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA Vad är FSC? Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende internationell organisation som främjar utvecklingen av miljöanpassade, socialt ansvarstagande och finansiellt

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

Samhällsekonomiska begrepp.

Samhällsekonomiska begrepp. Samhällsekonomiska begrepp. Det är väldigt viktigt att man kommer ihåg att nationalekonomi är en teoretisk vetenskap. Alltså, nationalekonomen försöker genom diverse teorier att förklara hur ekonomin fungerar

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

1 SCA-koncernen 2007-03-15. Presentation SCA-koncernen

1 SCA-koncernen 2007-03-15. Presentation SCA-koncernen 1 SCA-koncernen 2007-03-15 Presentation SCA-koncernen Vi förenklar vardagen Våra produkter används dagligen av miljontals människor Vår ambition är att utveckla och förbättra vardagen för människor världen

Läs mer

Q3-2010 Jetshop gör handel på nätet enkelt och lönsamt för butiker och konsumenter

Q3-2010 Jetshop gör handel på nätet enkelt och lönsamt för butiker och konsumenter e-survey Q3-2010 Jetshop gör handel på nätet enkelt och lönsamt för butiker och konsumenter FÖRORD OCH KOMMENTAR Socala medier har nu på bred front slagit igenom som en naturlig del i kommunikation och

Läs mer

Distanshandeln idag 2009. En rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel

Distanshandeln idag 2009. En rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel Distanshandeln idag 2009 En rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel Posten AB - Distanshandeln idag 2009 3 Förord För många är det idag en självklarhet att köpa varor på distans.

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

Cash or Crash Småföretagens ekonomiindikator

Cash or Crash Småföretagens ekonomiindikator Cash or Crash Småföretagens ekonomiindikator Cash or Crash? Hur går det för Sveriges småföretag? Vi har hört mycket om krisens effekter i storbolagen, inledningsvis de finansiella företagen och de större

Läs mer

hållbara Fem möjligheter

hållbara Fem möjligheter hållbara Fem möjligheter blir Hållbarheten din fördel Att tänka hållbarhet och långsiktighet är ett måste på dagens marknad, oavsett bransch. Det innebär att kraven som ställs på dig blir fler. För dina

Läs mer

Amerikanska ekonomer räknar med kortvarig nedgång i USA

Amerikanska ekonomer räknar med kortvarig nedgång i USA Swedbank Analys Nr 4 18 november 2008 Amerikanska ekonomer räknar med kortvarig nedgång i USA Till skillnad från OECD och IMF som förutser att USA:s ekonomi krymper nästa år, räknar ekonomerna i National

Läs mer

Hygien berör. SCA Hygienrapport 2010 Aranäsgymnasiet, Kungsbacka 8 december 2009

Hygien berör. SCA Hygienrapport 2010 Aranäsgymnasiet, Kungsbacka 8 december 2009 Hygien berör SCA Hygienrapport 2010 Aranäsgymnasiet, Kungsbacka SCA världens tredje största hygienföretag Antal anställda: 52 000 Geografier: över 100 länder Omsättning: 110 Mdr Ett av världens 3 största

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS 23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS Den ekonomiska återhämtningen i Europa fortsätter. Makrosiffror från både USA och Kina har legat på den svaga sidan under en längre tid men böjar nu

Läs mer

Kristina Enander SCA Ortviken

Kristina Enander SCA Ortviken Kompetens, industrikapital och innovation världens femte största tryckpappersbruks recept för lönsamhet och framtidstro Kristina Enander SCA Ortviken Ortviken idag 4 produktionslinjer Två för obestruket

Läs mer

Fokus på Sveriges ekonomi

Fokus på Sveriges ekonomi Vi står för fakta. Åsikterna får du stå för själv. Ekonomifakta är en källa till information och kunskap om Sveriges ekonomi. Näringslivets Ekonomifakta AB ägs av Svenskt Näringsliv och ska inspirera till

Läs mer

Marknadens och konsumenternas krav. Lena Dahl

Marknadens och konsumenternas krav. Lena Dahl Marknadens och konsumenternas krav på skogsbruket Lena Dahl Global Environment, Tetra Pak Tetra Pak startade t 1951 Vår förpackningsportfölj 158 miljarder förpackningar levererades 2010 Tetra Gemina Tetra

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Boräntan, bopriserna och börsen 2016

Boräntan, bopriserna och börsen 2016 Boräntan, bopriserna och börsen 2016 31 december 2015 Boräntorna stiger lite grann, bostadspriserna ökar någon procent och kanske börsen stiger en aning. Så kan man summera svenska folkets förväntningar

Läs mer

Öresund Food Network. Torsdagen den 19 mars Lars-Erik Skjutare VD, Sparbanken Finn

Öresund Food Network. Torsdagen den 19 mars Lars-Erik Skjutare VD, Sparbanken Finn Öresund Food Network Torsdagen den 19 mars 2009 Lars-Erik Skjutare VD, Sparbanken Finn Den största självständiga sparbanken i Sverige Sparbanken Finn 21 kontor i sydvästra och mellersta Skåne Affärsvolym

Läs mer

SCA Årsstämma 2006 Jan Åström

SCA Årsstämma 2006 Jan Åström SCA Årsstämma 2006 Jan Åström VD och Koncernchef 1 Agenda Ledande konsumentvaruoch pappersföretag Utveckling 2005 Strategiska styrkefaktorer 2 Globalt konsumentvaru- och pappersföretag Skogsindustriprodukter

Läs mer

TRENDSPANING - E-HANDEL UR ETT FASTIGHETSPERSPEKTIV NOVEMBER 2013 TOMAS KRUTH OCH RUDOLF ANTONI

TRENDSPANING - E-HANDEL UR ETT FASTIGHETSPERSPEKTIV NOVEMBER 2013 TOMAS KRUTH OCH RUDOLF ANTONI TRENDSPANING - E-HANDEL UR ETT FASTIGHETSPERSPEKTIV NOVEMBER 2013 TOMAS KRUTH OCH RUDOLF ANTONI INLEDNING Vi ser idag hur handeln omvandlas kraftigt när e handeln tar större del av den totala handeln.

Läs mer

Haldex delårsrapport, januari - september 2015

Haldex delårsrapport, januari - september 2015 Innovative Vehicle Solutions PRESSMEDDELANDE Landskrona, 23 oktober, 2015 Haldex delårsrapport, januari - september 2015 Stark rörelsemarginal och förbättrat kassaflöde Fokuserat arbete med kostnadsbasen

Läs mer

REvolution i e-handeln!

REvolution i e-handeln! REvolution i e-handeln! NU ÖPPNAR VI PLORIO nätshopping i verkligheten Du får en fysisk butik för dina varor Du och dina kollegor drar kunder till varandra Dina kunder kan känna på och prova varorna Du

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Inlåning & Sparande Nummer 9 2015 1 september 2015

Inlåning & Sparande Nummer 9 2015 1 september 2015 Inlåning & Sparande Nummer 9 2015 1 september 2015 Svenska hushåll fortsätter toppa :s ekonomiska liga. De har de starkaste finanserna i hela, är betydligt mer optimistiska om sin ekonomi än hushåll i

Läs mer

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA SAMMANFATTNING Återhämtningen i vår omvärld går trögt, i synnerhet i eurozonen där centralbanken förväntas fortsätta att lätta på penningpolitiken.

Läs mer

Konjunkturutsikterna 2011

Konjunkturutsikterna 2011 1 Konjunkturutsikterna 2011 Det går bra i vår omgivning. Hänger Åland med? Richard Palmer, ÅSUB Fortsatt återhämtning i världsekonomin men med inslag av starka orosmoment Världsekonomin växer men lider

Läs mer

Distanshandeln idag. - en rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel

Distanshandeln idag. - en rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel Distanshandeln idag - en rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel Distanshandeln möter dagens livsmönster Idag omsätter den svenska distanshandeln nästan 15 miljarder kronor. E-handeln

Läs mer

Vi heter Sofia & Michael och är två helt vanliga föräldrar, precis som du. Flickan på bilden är vår dotter Stella.

Vi heter Sofia & Michael och är två helt vanliga föräldrar, precis som du. Flickan på bilden är vår dotter Stella. Hej, kul att du är här! Vi heter Sofia & Michael och är två helt vanliga föräldrar, precis som du. Flickan på bilden är vår dotter Stella. Sedan hösten 2014 har vi djupdykt i ämnet potträning och nu vill

Läs mer

Stigande optimism i e-handeln

Stigande optimism i e-handeln + 4 % e-barometern Q2 2009 Stigande optimism i e-handeln Den ekonomiska krisen har pressat ner e-handelns kraftiga tillväxt till svagare nivåer men optimismen bland e-handlarna stiger trots detta. Försäljningen

Läs mer

DIBS Payment Services Tredje kvartalet 2011

DIBS Payment Services Tredje kvartalet 2011 DIBS Payment Services Tredje kvartalet DIBS roll i värdekedjan Positiv trend i kärnverksamheten Omsättning (MSEK) 40 35 36,9 35,0 35,9 37,5 38,0 Nettoomsättning i SEK +3% till 38,0 Mkr Försäljningstillväxt

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Välkommen till SCA SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2014 uppgick till 104 miljarder SEK 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Aktuellt på Malmös bostadsmarknad

Aktuellt på Malmös bostadsmarknad Aktuellt på Malmös bostadsmarknad Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2008.09.02 1.0 Anna Bjärenlöv Stadskontoret Strategisk utveckling Detta PM avser att kortfattat redogöra

Läs mer

RÄNTEFOKUS NOVEMBER 2012 BRA LÄGE BINDA RÄNTAN PÅ LÅNG TID

RÄNTEFOKUS NOVEMBER 2012 BRA LÄGE BINDA RÄNTAN PÅ LÅNG TID RÄNTEFOKUS NOVEMBER 2012 BRA LÄGE BINDA RÄNTAN PÅ LÅNG TID SAMMANFATTNING Vi bedömer att den korta boräntan (tre månader) bottnar på 2,75 procent i slutet av nästa år för att därefter successivt stiga

Läs mer

Välkommen till Q4-presentation. Cecilia och Robert, Järna Rosor

Välkommen till Q4-presentation. Cecilia och Robert, Järna Rosor Välkommen till Q4-presentation Cecilia 1 och Robert, Järna Rosor Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, fjärde kvartalet 2012 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen

Läs mer

Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015

Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015 PRESSINFORMATION 2015-05- 08 Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015 Tillväxt i väst fortfarande utmaningar i Ryssland Koncernen Nokian Tyres omsättning minskade med 9.8 procent och var 281.3 MEUR

Läs mer

VÅR 2013. Hett i Norge. Varmt i Sverige Svalt i Danmark. Nordens största undersökning om bostadsmarknaden

VÅR 2013. Hett i Norge. Varmt i Sverige Svalt i Danmark. Nordens största undersökning om bostadsmarknaden VÅR 2013 Hett i Norge Varmt i Sverige Svalt i Danmark Nordens största undersökning om bostadsmarknaden Nordic Housing Insight VÅR 2013 Nordic Housing Insight är en återkommande undersökning som visar hur

Läs mer

Några lärdomar av tidigare finansiella kriser

Några lärdomar av tidigare finansiella kriser Några lärdomar av tidigare finansiella kriser KAPITEL 1 FÖRDJUPNING Hittills har den finansiella orons effekter på börskurser och r äntor på företagsobligationer varit mindre än vid tidigare liknande p

Läs mer

Stark efterfrågan driver världsmarknaderna

Stark efterfrågan driver världsmarknaderna På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-06-07 Stark efterfrågan driver världsmarknaderna Världsmarknadspriserna på spannmål väntas minska något i reala termer de kommande tio åren, i takt

Läs mer

Ekologisk hållbarhet och klimat

Ekologisk hållbarhet och klimat Ekologisk hållbarhet och klimat Foto: UN Photo/Eskinder Debebe Läget (2015) Trenden Mängden koldioxid i atmosfären, en av orsakerna till växthuseffekten, är högre idag än på mycket länge, sannolikt på

Läs mer

Fondbarometern. Om svenska folkets syn på börsen och fondsparande SBAB Fondbarometern nr 3 2013

Fondbarometern. Om svenska folkets syn på börsen och fondsparande SBAB Fondbarometern nr 3 2013 Fondbarometern Om svenska folkets syn på börsen och fondsparande SBAB Fondbarometern nr 3 2013 Risken på börsen har ökat, och Asien har minskat kraftigt i popularitet sedan årsskiftet. SBAB 10 JULI 2013

Läs mer

Marknadsföring i lågkonjunktur.

Marknadsföring i lågkonjunktur. Marknadsföring i lågkonjunktur. av c a r i n fr e d l u n d FÖR EFFEKTIVARE KOMMUNIKATION d u ve t nat u r l i g t v i s att reklam lönar sig. Även i bistra tider. Men riktigt säker kan man ju inte vara.

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Tjänster i julhandeln

Tjänster i julhandeln Tjänster i julhandeln Innehållsförteckning 1. Förord...3 2. Konsumenterna efterfrågar tjänster i årets julhandel och är redo att betala...4 3. Detaljhandeln tjänstefieras...6 4. Presentkortsförsäljningen

Läs mer

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam DR-monitorn DR-akademien Vi har låtit TNS Sifo genomföra en telefonundersökning om svenskarnas inställning till reklam. Här bjuder vi på ett axplock ur

Läs mer

Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland?

Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland? Pentti Hakkarainen Finlands Bank Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland? Mariehamn, 15.8.2016 15.8.2016 1 Ekonomiska utsikter för euroområdet 15.8.2016 Pentti Hakkarainen 2 Svagare

Läs mer

Connecting ecommerce and Digital Marketing. E-handel inom B2B. Stor potential, men dåligt utnyttjad av svenska företag

Connecting ecommerce and Digital Marketing. E-handel inom B2B. Stor potential, men dåligt utnyttjad av svenska företag E-handel inom B2B Stor potential, men dåligt utnyttjad av svenska företag Sverige ligger internationellt sett långt fram inom internetmognad och i framkant gällande telekommunikation. Men svensk tillverkande

Läs mer

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet:

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: o Stor industriell expansion i slutet 1900talet. USA hade passerat både GB och Tyskland. Världskriget hade betytt ett enormt uppsving.

Läs mer

Full fart på den svenska hotellmarknaden

Full fart på den svenska hotellmarknaden Full fart på den svenska hotellmarknaden Utveckling första tertialet 2015 Box 3546, 103 69 Stockholm T +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg T +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 Malmö T +46 40 35 25 00

Läs mer

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1 Manus Världskoll-presentation Svenska FN-förbundet Uppdaterad 2014-02-04 Bild 1 65 %, en klar majoritet, av alla svenskar tror att mindre än hälften av världens befolkning har tillgång till rent vatten.

Läs mer

Hur stor blir kakan och vem kommer att äta upp den?

Hur stor blir kakan och vem kommer att äta upp den? Hur stor blir kakan och vem kommer att äta upp den? Om framtidens handel och handelsplatser Fredrik Bergström, ek. dr. Affärsområdeschef WSP Analys & Strategi 1 Innehåll Inledning Del 1: Handelns utveckling

Läs mer

E-handel i Norden. Tema: Vägen till e-handelsköpet Q2 2015

E-handel i Norden. Tema: Vägen till e-handelsköpet Q2 2015 E-handel i Norden Tema: Vägen till e-handelsköpet Q2 2015 Nordisk e-handel för 40,5 miljarder SEK under andra kvartalet FÖRORD E-handeln i Norden ökade kraftigt under andra kvartalet. Nordborna e-handlade

Läs mer

COUNTRY PAYMENT REPORT. Sverige

COUNTRY PAYMENT REPORT. Sverige COUNTRY PAYMENT REPORT 16 Sverige Country Payment Report 16: SVERIGE Intrum Justitia har samlat in uppgifter från tusentals i Europa för att få insikt i ens betalningsbeteenden och ekonomiska tillstånd.

Läs mer

Petra Engström Stockholm Business region Maj 2007

Petra Engström Stockholm Business region Maj 2007 FÖR VEM DESIGNAR DU? Petra Engström Stockholm Business region Maj 2007 EN PRODUKTS URSPRUNG Vad ger en produkt existensberättigande? Är det tillgång och efterfrågan? Eller är det så att åtrå, längtan,

Läs mer

Investor Brief. INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen

Investor Brief. INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen MEDELKLASSEN I ASIEN NOVEMBER 2015 INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen De senaste decennierna har en rad asiatiska länder tagit ett ekonomiskt tigersprång, vilket kan komma att vända upp och ner

Läs mer

B SHOPPER PULSE 2015

B SHOPPER PULSE 2015 B SHOPPER PULSE 2015 SHOPPER PULSE 2015 01. Rapporten i korthet 02. Demografisk utveckling 03. Hur vi handlar dagligvaror 04. Hur vi handlar dagligvaror på nätet 05. Kort om uteätande med fokus på lunchen

Läs mer

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa Den 26 oktober 2016 släpper Industriarbetsgivarna sin konjunkturrapport 2016:2. Nedanstående är en försmak på den rapporten. Global konjunktur: The New Normal är här för att stanna Efter en tillfällig

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2528. Beredskap för utebliven ekonomisk tillväxt. Förslag till riksdagsbeslut. Bakgrund.

Motion till riksdagen: 2014/15:2528. Beredskap för utebliven ekonomisk tillväxt. Förslag till riksdagsbeslut. Bakgrund. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2528 av Valter Mutt och Annika Lillemets (MP) Beredskap för utebliven ekonomisk tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen

Läs mer

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef NYEMISSIONEN VISAR TYDLIGA RESULTAT VI SKAPAR STORT INTRESSE OCH FÖRTROENDE Nyemissionen tillförde cirka MSEK 1 996 Starkt stöd från aktieägare

Läs mer

http://orsa.naturskyddsforeningen.se/ Anders Claesson

http://orsa.naturskyddsforeningen.se/ Anders Claesson http://orsa.naturskyddsforeningen.se/ Anders Claesson Hur kan vi leva hållbart? Earth Hour 2014-03-29, kl. 20.30-21.30 Vad menas med hållbarhet? Tänk er en lök med 3 skal: Social hållbarhet (målet) Ekonomisk

Läs mer

Analytiker Simon Johansson Gustav Nordkvist

Analytiker Simon Johansson Gustav Nordkvist Concentric Rekommendation: Behåll Riktkurs DCF: 115 Den goda vinsttillväxten - Bolaget har sedan sin notering genererat en god vinsttillväxt trots en mer eller mindre oförändrad omsättning. Detta tyder

Läs mer

Domsjö Fabriker Bioraffinaderiet Hållbar verksamhet. Riksdagen, 4 e Juni, 2015 Lars Winter, VD Domsjö Fabriker

Domsjö Fabriker Bioraffinaderiet Hållbar verksamhet. Riksdagen, 4 e Juni, 2015 Lars Winter, VD Domsjö Fabriker Domsjö Fabriker Bioraffinaderiet Hållbar verksamhet Riksdagen, 4 e Juni, 2015 Lars Winter, VD Domsjö Fabriker Konkurrens om naturens resurser VATTEN LJA BMULL MAT Skogen är en del av lösningen! Vår gemensamt

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

NORDISK E-HANDEL FLERMARKNADSÖVERSIKT

NORDISK E-HANDEL FLERMARKNADSÖVERSIKT NORDISK E-HANDEL FLERMARKNADSÖVERSIKT @ ERIK HAGENRUD REGIONAL EXPORTRÅDGIVARE EXPORTRÅDET NORRBOTTEN / SKELLEFTEÅ VÄNDPUNKT 2010 FEM TRENDER INOM NORDISK E-HANDEL 1. Fortsatt snabb tillväxt 93 % av nordiska

Läs mer

Handel på nätet. & Konvertering. Prestationsbaserad Marknadsföring från första annonsvisningen till sista klicket. tradedoubler.

Handel på nätet. & Konvertering. Prestationsbaserad Marknadsföring från första annonsvisningen till sista klicket. tradedoubler. Handel på nätet & Konvertering Prestationsbaserad Marknadsföring från första annonsvisningen till sista klicket Europas shoppare vänder sig först till prestationsbaserade marknadsföringskanaler när de

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie

Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie 2009 : 2 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie Byggindustrin är en konjunkturkänslig bransch som i högkonjunktur ofta drabbas av kapacitetsbegränsningar

Läs mer

Jays - Företagets bästa kvartal

Jays - Företagets bästa kvartal Jays - Företagets bästa kvartal I oktober i fjol lanserade Jays sin nya hörlur - a-jays Five - individuellt anpassad för Android, ios samt Windows Phone. Oktober var sista månaden i kvartal två 2013, vilket

Läs mer

Vi ökade antalet butiker med 250 netto till totalt 1 988. Konjunkturläget skapade möjligheter som vi med vår finansiella styrka kunde ta vara på.

Vi ökade antalet butiker med 250 netto till totalt 1 988. Konjunkturläget skapade möjligheter som vi med vår finansiella styrka kunde ta vara på. Kära aktieägare, Det är väldigt roligt att stå här och träffa er för första gången som vd. Jag vill gärna berätta om året som har gått och också lite om början av det här året. 2009 var ett händelserikt

Läs mer

Att mäta konkurrenskraft

Att mäta konkurrenskraft Att mäta konkurrenskraft RAPPORT OM SVENSK KONKURRENSKRAFT 1990-2015 Kinnwall Mats INDUSTRIARBETSGIVARNA Marknadsandel och konkurrenskraft Debatten om hur svensk konkurrenskraft har utvecklats är intensiv,

Läs mer

Alla barn till skolan Schools for Africa

Alla barn till skolan Schools for Africa Alla barn till skolan Schools for Africa Lågstadium Printa ut de här anteckningarna skiljt. Du kan inte läsa dem från skärmen under diaförevisningen! Instruktioner F5 = börja diaförevisning = gå framåt

Läs mer

EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015

EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015 EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015 Macklean insikter 2 Rapportens konklusioner i korthet 1 Ekologiskt är en växande konsumenttrend som skapar en

Läs mer

Optimismen fortsatt god men krymper

Optimismen fortsatt god men krymper Optimismen fortsatt god men krymper Fortsatt optimism Förväntningar att antal anställda, vinst, antal kunder och omsättningen kommer att öka, snarare än minska Optimismen dock något mindre än tidigare

Läs mer