Workshop 24/ Nya tjänster för framtidens skogsägare. Norra skogsägarna Länsstyrelsen Västerbotten Designhögskolan i Umeå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Workshop 24/10 2011 Nya tjänster för framtidens skogsägare. Norra skogsägarna Länsstyrelsen Västerbotten Designhögskolan i Umeå"

Transkript

1 Workshop 24/ Nya tjänster för framtidens skogsägare Norra skogsägarna Länsstyrelsen Västerbotten Designhögskolan i Umeå

2

3 Nya tjänster för framtidens skogsägare Länsstyrelsen tillsammans med Norra skogsägarna bjöd den 24/ in till en gemensam workshop på Designhögskolan i Umeå. Workshopen är en del av Projektet Kreativa Processer i tre organisationer som syftar till att att se hur kreativa processer kan användas för att utveckla traditionell basnäring. Utifrån samtal med Norra skogsägarna kom vi fram till följande: Vem som är medlem i Norra Skogsägarna kommer att förändras i en snar framtid. Det är framför allt fler kvinnor och en yngre ålderskategori som kommer att utgöra en större del av framtidens medlemmar. Även personer som funderar på att köpa skog men kanske inte tycker att de har tillräckligt med erfarenhet och kapital kan vara framtidens skogsägare. Norra skogsägarna har idag medlemmar. Organisationen är till för att skapa mervärde för sina medlemmar, att gå med vinst är även det viktig för att verksamheten skall kunna utvecklas och leva vidare. För att tillsammans med en blandning av olika kompetenser titta på nya möjligheter och tjänster för framtidens skogsägare, anordnades en workshop. I denna workshop samlades både skogsägare, icke skogsägare, medlemmar i Norra skogsägarna och icke medlemmar. Workshopen gav nya och kreativa idéer kring den framtida skogsägarföreningens utformning och sätt att bemöta och attrahera medlemmar. Diskussionerna kommer att erbjuda underlag både för att fatta beslut och för att utveckla de tjänster och produkter som medlemmarna kommer att ha nytta och glädje av att använda framöver. Workshopen leddes av industridesigner Linda Bresäter. Kreativa processer i tre organisationer Projektet är en fortsättning på Kulturella och kreativa näringar en del av Landsövdingen samtalar, en serie samtal om länets utveckling på länsresidenset i Umeå. Projektet ska konkretisera hur kreativa kompetenser kan ge mervärde till traditionell basindustri. Två företag och en kommun ska med hjälp av Designhögskolan prova på att arbeta med sin egen verksamhet utifrån ett nytt förhållningssätt. De tre organisationerna är: Norra skogsägarna, Olofsfors AB och Norsjö kommun. Projektet ska visa hur bra det är med korsbefruktning. Poängen är att hitta metoder för att de kreativa och kulturella näringarna bättre ska kunna jobba tillsammans med näringslivet. Projektledare i projektet är Helena Österlind och processledare är Linda Bresäter.

4

5 Schema 10:00 Hej och välkomna 10:10 Uppvärmning 10:15 Presentation 10:25 Brainstorming regler 10:30 Vad betyder skog för dig? 10:45 Brainstorming - Scenario 11:00 Gruppera och utveckla tankarna 11:15 Vilket problem är mest relevant? 11:20 Hur kan vi lösa problemet? Presentations förberedelse 12:00 Presentation 12:15 Lunch Schemat för dagen såg ut som följande. Dagen började och avslutades med lunch vid 12:15. Workshopens olika delar bygger på varandra och sammanfattas i slutet med en presentation för att de olika grupperna skulle få en inblick i vad de andra grupperna kom fram till. Vi började med en uppvärmnings övning för att få igång blodcirkulationen och för att få en flygande start på dagen. Grupperna började med att tänka kring frågan Vad betyder skog för dig? Sedan följde en brainstorming utifrån två berättelser eller scenarion om två personer som står inför valet att bli skogsägare. Frågorna som uppstår kring scenariot användes sedan som grund för att generera nya idéer och lösningar för nya tjänster för en bra upplevelse av att köpa och äga skog. Resultatet av workshopen presenteras i detta häfte.

6

7 Vad betyder skog för dig? För att starta upp diskussionen och för att öppna upp tankarna för vad skog kan betyda för andra människor började grupperna med frågeställningen: Vad betyder skog för dig? Uppgiften löd: Vad tänker du på när du hör ordet skog?/ Vad betyder skog för dig? Gå runt två varv i gruppen. Alla deltagarna säger högt vad de tänker, skriv ner tankarna på Post-it lappar. Sätt upp alla lappar på ett större papper i mitten av bordet. Om det finns tid kvar: Diskutera och utveckla tankarna som samlats på papperet. På vänster sida ser du ett kollage av de ord som kom upp i diskussionen. Storleken på orden visar hur frekvent det ordet användes. Det vill säga, det ord som användes flest gånger är störst och de som användes minst är också minst i storlek. Som går att läsa ut av kollaget är att det finns två starka sidor av upplevelsen av skog. Den ena sidan handlar om frihetskänsla och rekreation, avkoppling och fritidsaktiviteter. Den andra sidan handlar om ekonomi och ansvar. Men störst av alla är ordet möjligheter, och det är ett bra ledord och sammanfattar på ett positivt sätt alla skogens olika sidor. Detta kollage är gjort med gratistjänsten Wordle och finns på adressen:

8

9 Brainstorming - Scenario För att djupare gå in i vilka tankar och känslor som uppstår vid tanken på att äga och förvalta skog, utgick grupperna från två olika scenarion. Genom att läsa om de två olika personerna och deras specifika situation uppmanades deltagarna att tänka sig in i situationen och se vilka frågor och tankar som uppstår. Detta för att forma en startpunkt i ett fortsatt arbete med att erbjuda service och hjälp för framtidens skogsägare. Uppgiften löd: Utgå från scenariot och brainstorma kring tankar, känslor och frågor som uppstår Scenario 1 Lisa är 27 år och arbetar med datasupport på Norrlands Universitetssjukhus. Hennes stora intressen är hennes två hundar och att gå ut och dansa med sina vänner. Lisa får plötsligt beskedet att hennes morfar som dog för ett tag sedan har lämnat en större bit skog åt henne. Tänk dig in i Lisas situation, vad gör/känner Lisa? Scenario 2 Erik 35 äger en närbutik. En dag vinner han en större vinst på Triss. Han upplever att börsen är för osäker att satsa pengarna på och bestämmer sig för att köpa en bit skog som en investering till hans två små barn. Tänk dig in i Eriks situation, vad behöver han veta för att lyckas? Hur fick han idén från första början? Ansvar och kunskap är två ord som står ut bland de andra i resultatet av brainstormingen. Ansvar är ett övergripande ord som innefattar många olika delar. Man känner ansvar av personliga skäl som innefattar ansvar gentemot sin familj, ansvar för skogen samt ansvar gentemot myndigheter. För att få en överblick och en känsla för vilken typ av ansvar man tar på sig söker man kunskap. I kunskapssökandet finns en stark önskan att få rätt och opartisk kunskap och information, gärna av någon som förstår min situation och vill mitt bästa. Därför är personliga nätverk det första man tänker på, finns det någon i familjen som kan? Känner jag någon som vet något? Där det finns kunskaps luckor inom de egna personliga nätverken eller där personliga nätverk saknas blir utomstående aktörer viktigt. När man vänder sig till utomstående blir känslan av förtroende än mer viktigt. Känslan av Dom vill bara tjäna pengar på mig eller Dom har en dold agenda kan bli förödande för förtroendet för den information som ges. Om vi går tillbaka till ansvaret det innebär att äga skog och tittar lite djupare i de olika områden man känner ansvar för står olika saker i centrum. På ett personligt praktiskt plan undrar man Hur mycket tid och energi kommer detta att ta? Vad förväntas det att jag ska göra? Sen är det starka personliga ekonomiska skäl Vad kan jag tjäna? Vad kommer det att kosta mig? Kommer jag att göra vinst på detta?

10 Problemformulering Röstning För att sammanfatta kartläggningen av frågor och tankar från förra övningen fick grupperna rösta utifrån sina personliga åsikter om vad som var det mest relevanta problemet. Det område som fick flest röster togs sedan vidare till nästa steg. Problemområdet formulerades som en fråga för att göra det lättare att arbeta med. Uppgiften löd: Alla deltagare får en klister prick var och placerar pricken vid det problem som de upplever vara mest relevant att lösa. Ta det vinnande problemet och formulera det som en fråga. Hur kan vi lösa...? Ingen vinnare? Ge alla två prickar, man får inte sätta båda prickarna på samma problem. Gruppernas frågor Grupperna formulerade sina frågor kring de områden som gruppen ansåg vara mest relevant. Gruppernas frågeställningar: Hur skapar Norra en personlig kontakt med nya skogsägare för att skapa förtroende? Hur ska Norra nå ut med information? Hur hittar jag relevant information om skogsägande? Hur hittar Lisa information som hon känner att hon kan lita på? Hur får vi Lisa att välja att bli en ansvarsfull skogsägare?

11 Idéer Här presenteras de idéer som presenterades under presentationstillfället, den sista punkten för dagen. Texterna nedan är en sammanställning av det som sades under presentationen och det som stod på presentationerna. Vissa delar är en tolkning av det som stod för att kunna skriva en sammanhållande text bit. På nästa sida finns fler idéer som är samlade från Post-it lappar från de olika grupperna samt från efterföljande diskussion med gruppledarna. Skogsportalen Här kan du hitta allt du behöver veta för att bli en bra skogsägare och att kunna fatta viktiga beslut. Här finns information från flera avsändare och även oberoende källor. Här finns svar på alla dina frågor från skogsskötsel, juridik och förklaring till svåra ord som hör till skogsägandet. Du kan även på ett lätt sätt skapa kontakt med rådgivare eller ställa dina frågor direkt till en expert. Två grupper presenterade liknande förslag som här är sammansatt till ett. Paketerbjudande Här finns en möjlighet för dig som ny skogsägare att köpa ett tjänstepaket. Paketet innehåller i princip sådana tjänster som finns idag men ompaketerade till tydliga paketerbjudanden. Paketen marknadsförs sedan via olika typer av media och även genom produktplacering och kändisar som affischnamn. Det finns även en möjlighet att bygga ditt eget paket av olika enheter, precis efter dina egna behov. Skapa en historia Ett långsiktigt synsätt där Norra utvecklar och berättar både sin och skogsägandets historia. Genom att använda sig av storytelling skapas en grund både för att skapa förtroende och för att på ett trevligt sätt informera om sin verksamhet. Även skogsägandet kan få sin egen historia och för att öka personers intresse för att äga skog kan skolklasser bjudas in för historieberättande i skogen eller i klassrummet. Visualisering över skogsägandet Skapa en visuell överblick av hur resan genom skogsägandet ser ut. Här kan du se vad det kommer att kosta i såväl pengar som din egen tid. Här finns även olika val synliga och vad du kan tjäna utifrån olika tidsperspektiv. Här finns även utmärkt vart du kan välja att använda dig av olika tjänster. För att inspirera finns här även goda exempel på personer som själva berättar om sina resor och vilka val de har gjort.

12 Skognet En hemsida och kanal för att köpa och sälja skog. En sida likt Hemnet. Här visas värdet på skogen och möjligheterna som finns på ett sätt så att alla förstår. När man köpt skog ingår även utbildning i hur man sköter den, precis som när man köpt en ny kamera. Gör det själv program Information i underhållningsform som Äntligen hemma. Här kan man på ett pedagogiskt och underhållande sätt visa hur man planterar eller röjer sin skog. Men även annat som kan vara bra att kunna och trevliga tips, tillexempel: Varför inte ta med barnbarnen ut i skogen och grilla korv och prata skog? eller Så här fyller du i blanketter för ansökan av tillstånd mm. Se olika experter och olika personers synsätt så att det finns en bredd på informationen. Allt finns naturligtvis även på nätet. Din egen sida där du kan få råd och tips direkt av din skogsmentor. En egen sida som handlar om din skog. Här kan du få råd och tips från din Skogsmentor eller beställa tjänster och rådgivning. Du kan även följa utvecklingen av din skog. Du kan även följa skogen efter avverkning och se vad det blir av den i slutändan, kanske husvirke eller tyg! App för frågor, omröstningar och kontakt och information. En app för smartphones där man kan få information, läsa nyheter och kan kommunicera med andra och Norra skogsägarna. Genom appen kan man även svara på undersökningar och enkäter som tillexempel: Vad du skulle vilja ha för hjälp? eller Hur skulle Norra kunna förbättras? Du kan även själv ställa frågor till Norra eller till din egen Skogsmentor. Familjens skogshistoriebok med erfarenheter, tankar och råd. Ett ställe där man aktivt samlar informationen om familjens skog. Här samlas information och dokumentation om skogen och hur den sköts men även goda råd, tips och kommentarer. Här finns också plats för trevliga historier och bilder. Olika familjemedlemmar kan bidra på olika sätt med sin kunskap. Historieboken blir ett redskap för att både engagera nästa generation som ska ta över skogen. Den blir som en vägledning som underlättar att förvalta, dela med sig och föra vidare kunskap. Skogsskolan För att tidigt börja skapa intresse för att äga och sköta skog skulle skogskurser kunna erbjudas till skolklasser och andra intresserade. Ett info paket skickas till skolorna att användas i undervisning alternativt att skolklasserna får besöka en skog. Barnen får lära sig om skog genom en spännande och lärorik historia. Dataspel Skogsspel typ Sims där man spelar i en miljö som efterliknar sin egen skog. Här kan man testa olika möjligheter och scenarios tillexempel: Vad händer om jag gödslar och/eller avverkar om tre år? Även icke skogsägare kan testa att sköta om en virtuell skog och se hur spelarna lyckas uppfylla olika mål. Man kan även tävla mot andra i olika kategorier.

13 Skogskvällar introducerande kvällar/skogsdagar. Ta med skogsägarna på en lärorik promenad i sin egen skog tillsammans med vänner, lägereld och en kopp kaffe ingår. Även personer som inte äger skog kan följa med ut på turer. Här finns även möjlighet att skapa nätverk med andra i liknande situationer. Skapa förebilder Skapa förebilder är viktigt för att visa positiva exempel och att inspirera personer som inte tror att dom kan bli ansvarsfulla skogsägare. Dessa personer kan vara helt vanliga personer eller kändisar. Förebilderna kan berätta om sina erfarenheter för framförallt nya målgrupper. Genom att skapa ett igenkännande i personerna skapas en känsla av att man faktiskt kan klara av detta. hon/han är precis som jag och har klarat det, då kan jag med! Företagshjälp En företagshjälp där man hjälper till med allt som har med företagande att göra som skatter, avgifter, lån mm. Certifiering Skapa en certifiering tillsammans med andra organisationer för bland annat rådgivare. Certifieringen ska visa vilken värdegrund som man arbetar utifrån och att man kan lita på den personens kunskap och opartiskhet. Tack! Tack för en inspirerande och rolig dag! Er medverkan uppskattas mycket och era tankar och idéer kommer att användas som grund för vidare arbete. Denna sammanställning skickas till samtliga deltagare i workshopen och till Norra skogsägarna. Om ni har några frågor eller kommentarer om workshopen eller sammanställningen så är ni välkomna att skicka dessa till linda.bresater@lansstyrelsen.se dessa bifogas som bilaga till häftet. Frågor om projektet skickas till Helena Österlind: helena.osterlind@lansstyrelsen.se Hälsningar Linda Bresäter och Helena Österlind

14

15

Workshop 28/ Framtidens hållbara skogsbruk. Olofsfors AB Länsstyrelsen Västerbotten

Workshop 28/ Framtidens hållbara skogsbruk. Olofsfors AB Länsstyrelsen Västerbotten Workshop 28/10 2011 Framtidens hållbara skogsbruk Olofsfors AB Länsstyrelsen Västerbotten Framtidens hållbara skogsbruk Schema Olofsfors AB och Länsstyrelsen i Västerbotten bjöd den 28/10 2011 in till

Läs mer

Workshop 9/11 2011 Kreativt möte om Norsjös utveckling. Norsjö kommun Länsstyrelsen Västerbotten

Workshop 9/11 2011 Kreativt möte om Norsjös utveckling. Norsjö kommun Länsstyrelsen Västerbotten Workshop 9/11 2011 Kreativt möte om Norsjös utveckling Norsjö kommun Länsstyrelsen Västerbotten Kreativt möte om Norsjös utveckling Onsdagen 9 november bjöd Norsjö kommun tillsammans med Länsstyrelsen

Läs mer

En workshop om workshops

En workshop om workshops En workshop om workshops Idégenerering i grupp, Suniweb 2014 Processen i korthet Att vara i nuet Att ta fram hållbara kreativa idéer är en process och alla steg i processen är viktiga. Det är även viktigt

Läs mer

Inspirationsfasen. Fortsättning på nästa sida. Hållbar utveckling B, vårterminen 2013. Cemus/CSD Uppsala, Uppsala universitet & SLU

Inspirationsfasen. Fortsättning på nästa sida. Hållbar utveckling B, vårterminen 2013. Cemus/CSD Uppsala, Uppsala universitet & SLU Inspirationsfasen Förvänta er framgång! Fokusera på problemet, men leta efter möjligheter. Titta på världen, observera och låt dig inspireras. Utforska det som kittlar din nyfikenhet! Ha med så många olika

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

KAMPANJBOK. -Var med i Sveriges största samtalskampanj.

KAMPANJBOK. -Var med i Sveriges största samtalskampanj. KAMPANJBOK -Var med i Sveriges största samtalskampanj. Jag vet att Sverige kan vara möjligheternas land för alla. Men då måste jobben sättas först och vi måste investera i infrastruktur, klimatomställning

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Checklista workshopledning best practice Mongara AB

Checklista workshopledning best practice Mongara AB Checklista workshopledning best practice Mongara AB Detta dokument ska ses som ett underlag för vilka frågeställningar vi jobbar med inom ramen för workshopledning. I dokumentet har vi valt att se processen

Läs mer

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben Slutprojekt 2010 Medieinstitutet Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben http://www.youtube.com/watch?v=sifypqjyhv8 Problem, syfte och mål

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

f H ör a l n är dl ar edn e ing

f H ör a l n är dl ar edn e ing Handledning för lärare Välkommen till Skolval 2010! Under planeringen av Skolval 2010 pratade vi länge och väl om huruvida projektet skulle vara en del av undervisningen eller inte. Vi kom fram till att

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa dig hur den fungerar. Så här går det till. Du börjar med

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder LÄRARHANDLEDNING FÖR Lärarhandledningen är tänkt att användas tillsammans med programmet som ni får under föreställningen. Det finns flera olika typer av övningar och uppgifter och vår förhoppning är att

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar.

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Till dig som är chef Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Vilja och våga på jobbet Vår värdegrund pekar ut riktningen framåt i det stora, men kan också vara till hjälp i det

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Öka dina chanser att hitta kärleken!

Öka dina chanser att hitta kärleken! Öka dina chanser att hitta kärleken! Du är trevlig. Du är attraktiv. Du är smart. Du tycker att med alla dina fördelar, borde du ha träffat någon för länge sedan! Hur kommer det sig att andra, som inte

Läs mer

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden Intervju Guide Europeiska flyktingfonden Egna anteckningar 1. Presentation 4 2. Grundregler 4 3. Inledning av intervjun 5 4. Substantiella fasen 5 5. Paus 8 6. Kompletterande frågor 9 7. Förtydliganden

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. Genom enastående ledarskap och kreativitet

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

Lathund sociala medier

Lathund sociala medier Lathund sociala medier Att komma igång och ha en aktiv närvaro i sociala medier behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Men det gör sig inte själv och det behöver underhållas och man behöver ha en

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Workshop ENKLA ÄRENDEN

Workshop ENKLA ÄRENDEN Workshop ENKLA ÄRENDEN Denna handledning kan användas som inspiration eller ramverk för att arrangera möten eller workshops i anslutning till webbseminariet om ENKLA ÄRENDEN som arrangeras av kommittén

Läs mer

Sammanställning av mötet på Enskede Värdshus den 20 september, tema:

Sammanställning av mötet på Enskede Värdshus den 20 september, tema: Sammanställning av mötet på Enskede Värdshus den 20 september, tema: Hur ser företagandet ut i Söderort och hur kan vi utveckla det? Här en sammanfattning av vad som sas av medverkande i Gilla Söderort

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor Enkätsvar 4 Enkäsvaren vid undersökning på Kyrkans Familjerådgivning i Stockholm och Haninge våren 4.. Män 62 47% Kvinnor 7 53% Summa: 32 Fler kvinnor 53% 47% 2. Ensam 26 Flest par Par Familj 5 32 8 6

Läs mer

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT!

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Charlotte Berglund 070-5148307 Professionell Utveckling i Sverige AB 4 skolledarträffar! - Leda lärande (skolledare från

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT. Instruktioner för volontären, församlingen och missionären.

VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT. Instruktioner för volontären, församlingen och missionären. VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT Instruktioner för volontären, församlingen och missionären. Innehåll Inledningsord - Att sända ut volontärer Instruktioner för volontären Instruktioner

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Skogsägande på nya sätt

Skogsägande på nya sätt Skogsägande på nya sätt Sätt guldkant på arbete och ledighet I din egen skog har du plats för såväl fritidsintressen som ett stabilt sparande åt kommande generationer. Nu har du som privatperson chans

Läs mer

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING Kontaktpersoner: Åsa Sebelius asa.sebelius@stockholm.se Målgrupp: Alla undervisande lärare i år 1 9 oavsett ämne. Alla lärare måste

Läs mer

Vad är delaktighet för dig?

Vad är delaktighet för dig? Vad är delaktighet för dig? Inspiration till samtal om delaktighet, självbestämmande och inflytande Detta häfte bygger på rapporten Vad är delaktighet för dig? ett delprojekt i satsningen för en evidensbaserad

Läs mer

Jag kände mig lite osäker skulle jag våga

Jag kände mig lite osäker skulle jag våga Procent i vardagen Idén till detta arbete växte fram när författaren, Ulrika Gustafsson, själv bytte bank och funderade på omläggning av lån och nytt sparande. Varför inte göra detta till ett arbetsområde

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda ➊ Nu börjar cirkeln! Det är viktigt att cirkeldeltagarna känner att starten blir bra. Ett sätt kan vara att göra starten lite mjuk, till exempel genom att börja fråga hur de olika deltagarna fick höra

Läs mer

Att skapa trygghet i mötet med brukaren

Att skapa trygghet i mötet med brukaren NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Att skapa trygghet i mötet med brukaren November 2014 Instruktioner till träff 2, Hösten 2014, Värdighetsgarantierna i Mölndal stad. Del 1 Att skapa trygghet

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB VAD kan jag? HUR delar jag med mig? VILKEN är Affärsnyttan? VARFÖR har mina kunder valt mig? www.stepeducation.se olofson@stepeducation.se 070 208 67 88 St Lars

Läs mer

Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud

Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud Version januari 2011 Innehåll Att tala med en talapparat... 3 Kom ihåg... 3 VocaFlexibel är en samtalsapparat!... 3 Varför är VocaFlexibel

Läs mer

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar (internat) samt tre fristående dagar. Datum: 17-18 augusti, 24 september, 22 oktober samt 14 januari 2016. Ort

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Dimitras resa Elevmaterial

Dimitras resa Elevmaterial Dimitras resa Elevmaterial Hej! Visste du att alla barn har rätt till en meningsfull fritid? Vi på Majblomman arbetar för att förbättra barns villkor och vi har en vision om att alla barn ska få vara med

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus.

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus. Skapande skola Film Att göra film är en fantastik lärprocess. Att göra film är språkutvecklande och engagerande, utmärkt för redovisningar, bra som underlag för diskussioner och det främjar ett mediekritiskt

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

Tid för tävlingen Tävlingen pågår under perioden 1 maj - 31 maj 2011. Beställ kitet redan i dag så är du med från början!

Tid för tävlingen Tävlingen pågår under perioden 1 maj - 31 maj 2011. Beställ kitet redan i dag så är du med från början! Tid för tävlingen Tävlingen pågår under perioden 1 maj - 31 maj 2011. Beställ kitet redan i dag så är du med från början! Här beställer du kitet: http://www.magdas.se/scrapfeber-2011-c-293-1.aspx Deltävlingarna

Läs mer

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu.

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. HUR 1. Hur skiljer sig content marketing från traditionell reklam? 2. Varför snackar alla om content marketing? 3. Så bygger

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

KATARINA L GIDLUND, CAROLINE WALLMARK, LISA SÄLLVIN MITTUNIVERSITETET Forum för Digitalisering

KATARINA L GIDLUND, CAROLINE WALLMARK, LISA SÄLLVIN MITTUNIVERSITETET Forum för Digitalisering KATARINA L GIDLUND, CAROLINE WALLMARK, LISA SÄLLVIN MITTUNIVERSITETET Forum för Digitalisering Lärarhandledning Varsågod! Dina mellanstadieelever kan genom din vägledning och detta material bli DIGITALISERINGSAGENTER.

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Ditt barn ska komma till habiliteringen och göra en cpup-mätning. Det är svårt att med enbart ord förklara vad det är, därför har vi gjort den här boken. Barnet får genom berättelsen

Läs mer

Brainstorming Workshop. Kirsten Rassmus-Gröhn, Avd. för Rehabiliteringsteknik, Inst. för Designvetenskaper

Brainstorming Workshop. Kirsten Rassmus-Gröhn, Avd. för Rehabiliteringsteknik, Inst. för Designvetenskaper Brainstorming Workshop Projektstart! Brainstorming idag Handledning onsdag 1/4 15-17, lokalinfo skickas ut av handledaren Idé-presentation onsdag 8/4 10-12 1 slide med gruppnamn, gruppens medlemmar 1 slide

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Antalet deltagare Vill man ha ett högt tempo så är 5 spelare idealiskt. Det är bättre att öka på antalet än att minska det.

Antalet deltagare Vill man ha ett högt tempo så är 5 spelare idealiskt. Det är bättre att öka på antalet än att minska det. Första gången ni spelar Idéspelet Här är en kortfattad vägledning för dig som ansvarar för den allra första spelomgången med idéspelet i er organisation. Börja med att läsa Quickstarten och därefter denna.

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

Patientenkät. Vad tycker Du om vården? Din åsikt är viktig för oss! Svaren är anonyma och sammanställningen kommer att redovisas.

Patientenkät. Vad tycker Du om vården? Din åsikt är viktig för oss! Svaren är anonyma och sammanställningen kommer att redovisas. Patientenkät Vad tycker Du om vården? Din åsikt är viktig för oss! Svaren är anonyma och sammanställningen kommer att redovisas. Jag är O kvinna O man Min ålder är O 0-19 år O 20-39 år O 40-59 år O 60-79

Läs mer

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 1(7) 2011-08-29 s plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 18 august-20 december Steg 1: Ämnesläraren dokumenterar Syfte synliggöra utvecklingsbehov Ämnesläraren dokumenterar elevens

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa. På gång! Nätverksträff för kontaktpersonerna. För mer information se sist i nyhetsbrevet!

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa. På gång! Nätverksträff för kontaktpersonerna. För mer information se sist i nyhetsbrevet! Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa Nyheter! Hej! Här kommer det första nyhetsbrevet från Folkhögskolor för jämlik utbildning och hälsa. Jag, Mari Karlsson, kommer att som processledare på

Läs mer

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande med Skogen i Skolan NYFIKENHET TEKNIK Motivation tävling livsmedel SKOG MILJÖ Hälsa framtiden friluftsliv Drivkrafter innovationer Entreprenörskap kreativitet

Läs mer

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät Kartlägg mångfalden Vem är den typiske volontären hos er? Finns det en överrepresentation av personer i en viss ålder, utbildningsbakgrund eller sysselsättning? Varför tror ni att dessa personer har valt

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Uppsala län september 2011-mars 2012 Projektplan - 14 september 2011 som Kultur i länet, Riksteatern Uppsala län och Riksteatern enades kring Det här samarbetet

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Vi gör det lättare att vara företagare. Skogsägare

All rådgivning på ett ställe. Vi gör det lättare att vara företagare. Skogsägare All rådgivning på ett ställe Vi gör det lättare att vara företagare Skogsägare Vi hjälper dig att tjäna pengar på din skog Det som också skiljer oss från många andra rådgivare är att vi finns där din

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Nöjdhetsmätning bland besökare på parklekar, mötesplatser, träffpunkter och ungdomens hus i Skärholmen.

Nöjdhetsmätning bland besökare på parklekar, mötesplatser, träffpunkter och ungdomens hus i Skärholmen. -- FRYSHUSET I SKÄRHOLMEN TRIVSELENKÄT Nöjdhetsmätning bland besökare på parklekar, mötesplatser, träffpunkter och ungdomens hus i Skärholmen. Linda Peltonen, Nabila Abdul Fattah, Hicham Souadi Innehållsförteckning

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

syfte planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,!

syfte planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,! fit For Life en presentation av ett arbetsområde från planeringsstadiet med Lgr 11! till slutbedömning och dokumentation.! Å lite till...!!!!! IDROTT & HÄLSA! sammanfattningsvis ges syfte förutsättningar

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

LÄGGA GRUNDEN ATT BÖRJA PRATA OM SEXUALITET

LÄGGA GRUNDEN ATT BÖRJA PRATA OM SEXUALITET LÄGGA GRUNDEN Det är viktigt att avsätta tid för den startsträcka som ofta behövs för att sätta sexualundervisningen i ett sammanhang och skapa förtroende. I detta kapitel finns tips och metoder för att

Läs mer

VÅGA VARA KREATIV! 1

VÅGA VARA KREATIV! 1 VÅGA VARA KREATIV! 1 VÅGA VARA KREATIV! Ta steget och våga använda fantasin! Prova olika uttryckssätt i en workshop som berör såväl kropp som själ! Genom konst och kultur kan ni gemensamt utveckla en öppnare

Läs mer