FRÅGOR OCH SVAR OM JURISTFÖRSÄKRING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRÅGOR OCH SVAR OM JURISTFÖRSÄKRING"

Transkript

1 FRÅGOR OCH SVAR OM JURISTFÖRSÄKRING Tilläggsinformation om det kollektiva försäkringsskyddet för Elektrikerförbundets medlemmar avseende juridiska tjänster som HELP Försäkring tillhandahåller. Varför behöver jag en juristförsäkring, jag har ju redan rättshjälp via min hemförsäkring? Det är helt riktigt att du som har hemförsäkring redan omfattas av ett mindre rättshjälpsskydd. Detta skydd omfattar endast tvist/konflikt och har många undantag. Undantagen är på områden där du vanligtvis har störst behov av juridisk hjälp, som t.ex. vid utformande av kontrakt/avtal, testamente, inom familjerätt och arv. Rättshjälpsskyddet i hemförsäkringen har en låg övre gräns för vad som är den maximala ersättningsnivån: kronor. Dessutom hög självrisk: kronor eller 20 % av de totala omkostnaderna, och du står även risken att få betala motpartens rättegångskostnader om du förlorar i rätten. Med juristförsäkringen kan du fritt använda HELPs jurister inom en rad områden som är viktigt för dig som privatperson, upp till 15 timmars rådgivning per år. Skulle du behöva ta ett ärende till rätten täcker försäkringen dessutom egna och vid förlust motpartens rättegångskostnader, upp till 2 miljoner kronor. Det finns inte heller någon självrisk för dig som enskild medlem. Hur mycket pengar sparar jag på att ha en juristförsäkring, i jämförelse med att anlita en jurist direkt? Att anlita en jurist privat kostar ca kronor per timme och det blir ganska snabbt många timmar. Ett fall som kräver lite engagemang från en jurist blir snabbt 10 timmar, vilket innebär en kostnad på kronor. För dig som medlem i Elektrikerförbundet kostar juristförsäkringen 720 kronor per år. Detta innebär att vad som skulle kunna bli en kostnad på kronor endast kostar dig 720 kronor för ett år, motsvarande 60 kronor i månaden.

2 Dessutom har du i princip fri tillgång till juridisk hjälp av HELPs jurister i händelse av att ett ärende blir en rättssak. En stor kostnad vid en rättegång är de egna kostnaderna för ombud. Dessutom riskerar du att få bekosta motpartens rättegångskostnader i händelse av en förlust. Dessa kostnader är totalrisken och kan beskrivas som processrisken. För den som har en juristförsäkring är processrisken med avseende på egna och motpartens rättegångskostnader helt eliminerad. HELP Försäkring täcker dessa kostnader och du slipper på så vis att förlora en rättssak, för att sedan stå där med en räkning på flera hundratusen kronor. Hur mycket spar jag på att teckna försäkring som medlem i Elektrikerförbundet i förhållande till om jag tecknar försäkringen direkt med HELP? Ordinarie pris för individuellt tecknad försäkring är 220 kronor/månad, men du som medlem i Elektrikerförbundet betalar endast 60 kronor/månad. Du får 73 % rabatt på ordinarie premie genom ditt medlemskap. Får man träffa juristen som jobbar med mitt ärende? Finns det behov kommer det i inledningsskedet vid en eventuell process vara möten mellan juristen och klienten. Vid tvist handläggs dessa ärenden lokalt vid den tingsrätt där klienten är bosatt. Klienten och juristen träffas alltid inför själva förhandlingen. I en del fall anlitar vi advokater/jurister på den ort som klienten är bosatt på. Skall en lokalt anlitad advokat/jurist utses för att företräda vår klient, sker det alltid i dialog med klienten. Utgångspunkten från HELP är att de jurister som anlitas sitter samlade i Stockholm. Bakgrunden till detta är att vi vill kunna upprätthålla hög specialistnivå på de jurister vi jobbar med, vilket inte skulle vara möjligt om vi anlitade jurister som var utspridda över hela landet. Enklare ärenden och frågor handläggs i huvudsak via telefon eller e-post, men även via vanlig post. Vi är måna om att säkerställa att vi har en kostnadseffektiv hantering av våra ärenden, samtidigt som våra kunder får snabb och effektiv handläggning av jurister med spetskompetens.

3 Hur kan jag använda HELPs jurister - till vilken typ av ärenden och i vilken typ av frågor? Du får hjälp av HELPs jurister i en lång rad juridiska frågor eller problem* du kan komma att ställas inför: Hjälp till att upprätta avtal och kontrakt Äktenskapsförord Samboavtal Hyreskontrakt Säljkontrakt vid försäljning av bil/mc/båt etc Kontrakt med hantverkare vid ombyggnation/renovering etc. Upprättande av testamente HELP kan hjälpa dig när du behöver råd och vägledning i juridiska frågor vad du bör göra, vart du ska vända dig och vilka rättigheter du har. Skulle du vara i konflikt med en leverantör, grannen eller vad det än må vara - våra jurister hjälper dig att skriva brev till den du är i konflikt med, där juristen framställer dina krav och yrkande å dina vägnar. I tillägg finns det bistånd och kostnadstäckning vid rättsaker. *Arbetsrelaterade frågor och ärenden är undantagna i och med att du som medlem omfattas av detta skydd genom ditt fackliga medlemskap. Försäkringskassan har fattat beslut om att jag inte längre är berättigad till sjukpenning eller sjukersättning, kan jag få hjälp av HELPs jurister om detta skulle hända? Har du fått ett avslag på din ansökan om sjukpenning eller sjukersättning måste en begäran om omprövning av ärendet skickas till Försäkringskassan, vilket måste ske inom en viss tid efter att beslutet delgavs dig. HELPs jurister kan hjälpa dig att överklaga ett avslag på ansökan om sjukpenning eller sjukersättning och hjälpa dig att begära en omprövning av ditt ärende. Du kommer själv att behöva inhämta nya sjukintyg från din läkare, men HELP kommer att hjälpa dig med att säkerställa att du är så detaljerad som möjligt. När du fått omprövningsbeslutet från Försäkringskassan och är missnöjd med detta beslut och det föreligger sakliga grunder, kommer HELPs jurister att hjälpa dig med att överklaga ditt ärende till förvaltningsrätten.

4 Jag ska bygga ett garage på vår tomt, men får inte bygglov av kommunen kan HELPs jurister hjälpa mig att överklaga kommunens beslut? HELPs jurister kan hjälpa dig att överklaga kommunens beslut att inte ge dig bygglov för att bygga ett garage på din tomt. De kan även hjälpa dig att upprätta bygglovshandlingar så att risken för ett avslag minimeras. Vad gör jag om de 15 timmarnas fria rådgivning per år är förbrukade och ärendet inte blir löst? Vi kommer alltid slutföra ärendet även om de 15 timmarna är förbrukade. Ärenden som kräver mer än 15 timmar är normalt något som räknas som en tvist och då täcker vi kostnaderna upp till 2 miljoner kronor. Kan jag fortsätta att anlita HELPs jurister även efter att de 15 timmarna är förbrukade? Om det finns omfattande förfrågningar eller om du har flera frågor du behöver hjälp med och har förbrukat det antal timmar du har rätt till för rådgivning, kan HELPs jurister vägleda dig och ge dig råd om vad du ska göra härnäst. HELP är ett försäkringsbolag och har för närvarande ingen möjlighet att hyra ut sina jurister utöver vad försäkringen täcker. Vem gäller försäkringen för bara för mig som medlem eller för hela min familj? Försäkringen gäller för hela hushållet, dvs. för make/maka/sambo och hemmaboende barn under 20 år.

5 Om ett ärende skulle bli en rättssak, hur långt kan jag räkna med att HELPs jurister är beredda att gå och vad kommer det i så fall att kosta mig? Om det är nödvändigt att föra ett ärende till rätten (vilket förutsätter att det föreligger sakliga grunder för att kunna göra detta) och det sedan skulle visa sig nödvändigt att driva ärendet hela vägen till Högsta domstolen, täcker försäkringen omkostnader upp till 2 miljoner kronor (i praktiken är detta en obegränsad ersättning i och med att kostnaden aldrig kommer att bli så hög). Omkostnader som omfattas av försäkringen är: jurist, bedömningar, expertutlåtanden och rättegångskostnader. Och även om du skulle förlora ärendet och blir tilldömd att stå för motpartens rättegångskostnader, är det HELP som står för dessa kostnader för dig och motparten. Självrisken* bekostas av förbundet. *Självrisk förekommer endast i händelse av att ett ärende blir en tvist som hamnar i rätten. Denna självrisk belastar inte den enskilde medlemmen utan bekostas av förbundet. Är det HELP som avgör om ett ärende går till rätten? Hur vet jag att HELP inte bara försöker spara pengar genom att inte driva ett ärende vidare? Det är du själv som bestämmer om du vill driva ett ärende och hur lång du vill driva ditt ärende, däremot kan HELP avslå din rätt att få kostnaderna täckta via försäkringen om man bedömer att det inte föreligger en saklig grund för att driva ditt ärende. Det måste finnas möjlighet till att vinna ärendet om det skall föras in för domstol är det utsiktslöst att vinna ett ärende kommer HELP att avslå din rätt till att få dina kostnader täckta för att få det prövat inför domstol. Är du oenig med en bedömning som HELP gjort och fått avslag på att få kostnaderna täckta av HELP, är det en opartisk överklagandenämnd som tar ställning och prövar din överklagan. Denna nämnd kan ge dig rätt och begära att försäkringsbolaget skall pröva ditt ärende inför domstol. Nämnden kommer att bestå av en medlemsrepresentant från förbundet vars syfte är att säkerställa att förbundet har full insyn i denna typ av beslut. Du som kund ska känna dig trygg med att alla får en professionell, korrekt och opartisk bedömning.

6 Finns det områden som är undantagna från försäkringen när det gäller juridisk hjälp och rådgivning? Försäkringen täcker endast det privaträttsliga området frågor som rör dig i egenskap av näringsidkare omfattas inte. Straffrätt, skatterätt, köp och sälj av fast egendom och köp och sälj av varor eller tjänster som har kostat mindre än kronor omfattas inte. Förtal och frågor som rör barnomsorg omfattas inte heller. Detta är speciella rättsområden som du redan uppbär skydd för i det offentliga rättssystemet. Villkoren ger mer omfattande information om vad försäkringen omfattar. Arbetsrättliga frågor och ärenden är också undantagna från försäkringen, i och med att medlemmar i Elektrikerförbundet redan omfattas av ett fackligt skydd. Vad gäller om jag är mitt uppe i en tvist när försäkringen träder i kraft, kan jag använda försäkringen då? Försäkringen gäller endast för saker som uppstår efter att försäkringen har trätt i kraft. Så fungerar alla försäkringar: Det går inte att teckna en brandförsäkring när huset brinner. När det kommer till äktenskapstvister finns det en karenstid om tolv månader när försäkringen tecknas individuellt, men denna begränsning gäller inte för Elektrikerförbundets medlemmar. Vad händer om det uppstår en tvist mellan äkta makar, vem kommer då att kunna använda försäkringen? Den som är registrerad som medlem i förbundet kan använda försäkringen. Är både maken och makan medlemmar och båda har valt att teckna försäkringen, kommer HELP att bistå båda och utse en opartisk extern jurist till en av parterna. Hur betalas försäkringen och hur länge gäller den? Du kommer att få ett inbetalningskort hemskickat till dig. Försäkringen gäller under förutsättning att du betalar premien och så länge du är medlem i Elektrikerförbundet, eller tills det att avtalet sägs upp mellan förbundet och HELP.

7 Kan jag reservera mig från försäkringen efter att jag haft den en tid? Reservationsrätten gäller endast i samband med att medlemsförmånen införs. Du kan däremot välja att inte fortsätta betala premien på årsförfallodagen, vilket då innebär att ditt försäkringsskydd upphör att gälla och du står utan juristförsäkring. Väljer du att inte fortsätta betala premien på årsförfallodagen kan du inte, en månad senare, välja att återigen ansluta dig medlemsförmånen. Vill du återgå till att omfattas av juristförsäkringen måste du i så fall teckna försäkringen som en individuellt tecknad försäkring. Premien blir då kronor/år plus att du får en karens om tolv månader med avseende på äktenskapsrelaterade frågor, vilket även omfattar vårdnadstvister. Har jag möjlighet att få försäkringen även om jag har reserverat mig? Tackar du nej till försäkringen som medlemförmån kommer du inte att få möjlighet att vid ett senare tillfälle teckna försäkringen genom ditt medlemskap i Elektrikerförbundet. Vad gäller för mig som blir ny medlem i förbundet efter att försäkringen införts, kommer jag då att kunna teckna försäkringen? Samtliga nya medlemmar kommer att kunna ansluta sig till försäkringen på samma villkor som övriga medlemmar, men det måste ske i direkt anslutning till att du blir ny medlem. Det går dessvärre inte att först välja att avstå från att ansluta sig till försäkringen, för att några månader senare välja att ansluta sig till den. Vilket är det vanligaste sammanhanget då man använder en jurist? Jurister används i en rad olika sammanhang, i såväl konfliktsammanhang som vid vanlig rådgivning. Vid upprättande av avtal eller kontrakt av olika slag, vid köp av bil, reklamation av en vara, konflikter vid äktenskapsskillnad och vårdnadstvister är några av de områden där det är vanligast att man anlitar jurist.

8 Hur mycket anlitar folk i allmänhet jurister? Enligt de undersökningar som HELP gjort under år 2009 är det c:a 19% av befolkningen som under de senaste tre åren anlitat en jurist. Hela 24% har övervägt att anlita en jurist men har ansett att det är för dyrt. Vad är HELP Försäkring? HELP Försäkring är ett norskt försäkringsbolag som etablerades Det är det enda försäkringssällskapet i Norge som har specialiserat sig på juristförsäkring. I egenskap av norskt försäkringsbolag är man under tillsyn av Finansinspektionen, vilket borgar för att kundens rättigheter alltid är tillvarataget och säkerställt. HELP Försäkring har solida ägare i form av Storebrand och Ferd samt det tyska bolaget ARAG. ARAG är ett globalt bolag som specialiserat sig på denna typ av försäkringslösningar. Hur kommer jag i kontakt med juristerna? När du omfattas av försäkringsskyddet kontaktar du HELP försäkring direkt och uppger att du är medlem i Elektrikerförbundet. Vad är självrisken? Som medlem betalar du ingen självrisk, oavsett hur långt ett ärende går. Fackförbundet täcker självrisken för sina medlemmar. Oavsett hur lång tid ditt ärende tar, kommer du aldrig att behöva betala mer än 60 kronor per månad. Var kan jag få mer information om försäkringen? Du kan läsa mer på: Du kan också ringa HELPs kundtjänst på tel , öppettider mån-tors 9-17, fredag 9-16, lunchstängt mellan och Du kan även kontakta HELP Försäkring vi mail, post@helpforsakring.se

Juristförsäkring. Frågor & svar

Juristförsäkring. Frågor & svar Juristförsäkring Frågor & svar FRÅGOR OCH SVAR - JURISTFÖRSÄKRING Tilläggsinformation om det kollektiva försäkringsskyddet för Sekos medlemmar avseende juridiska tjänster som HELP Försäkring tillhandahåller.

Läs mer

Juristförsäkring. För Sekos medlemmar. Medlemsförmån. 35 kr/månad* *Fr.o.m. 2018 kostar juristförsäkringen 40 kr/månad.

Juristförsäkring. För Sekos medlemmar. Medlemsförmån. 35 kr/månad* *Fr.o.m. 2018 kostar juristförsäkringen 40 kr/månad. Foto: Linus Meyer Juristförsäkring För Sekos medlemmar Medlemsförmån 35 kr/månad* *Fr.o.m. 2018 kostar juristförsäkringen 40 kr/månad Juristförsäkring som förmån hos Seko Inför lagen är vi alla lika, sägs

Läs mer

Juristförsäkring. För Säljarnas medlemmar. Medlemsförmån. 40 kr/månad

Juristförsäkring. För Säljarnas medlemmar. Medlemsförmån. 40 kr/månad Juristförsäkring För Säljarnas medlemmar Medlemsförmån 40 kr/månad Juristförsäkring som förmån hos Säljarnas Det är viktigt att stänga av jobbet och fylla på med energi under helger, kvällar och på semestern.

Läs mer

Försäkringsvillkor kollektiv Juristförsäkring Gäller fr.o.m. 1 november 2013

Försäkringsvillkor kollektiv Juristförsäkring Gäller fr.o.m. 1 november 2013 Försäkringsvillkor kollektiv Juristförsäkring Gäller fr.o.m. 1 november 2013 Innehåll: 1. ALLMÄNNA VILLKOR... 3 1.1 VEM OMFATTAS AV FÖRSÄKRINGEN... 3 1.2 FÖRSÄKRINGSPERIOD... 3 1.3 BEHOVET AV RÄTTSHJÄLP

Läs mer

Vad är rättshjälp? Innehåll

Vad är rättshjälp? Innehåll Rättshjälp 1 Innehåll Vad är rättshjälp? Vad är rättshjälp?... 3 Rättsskydd i din försäkring... 5 Rådgivning... 6 Ung i rättssamhället... 7 Ny i Sverige... 7 Snabbguide till rättshjälp... 8 Vem kan få

Läs mer

Försäkringsvillkor kollektiv Juristförsäkring. Juristförsäkring Premium

Försäkringsvillkor kollektiv Juristförsäkring. Juristförsäkring Premium Försäkringsvillkor kollektiv Juristförsäkring Juristförsäkring Premium Gäller fr.o.m. 1 november 2013 Innehållsförteckning 1. Allmänna villkor... 2 1.1 Vem omfattas av försäkringen...2 1.2 Försäkringsperiod...

Läs mer

grundläggande rättighet. De allmänna domstolarna består av tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen.

grundläggande rättighet. De allmänna domstolarna består av tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen. Högsta domstolen Att få sin sak prövad i en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. De allmänna domstolarna består av tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen. Högsta domstolens domar är prejudicerande

Läs mer

Försäkringsvillkor. Individuellt tecknad Juristförsäkring. Gäller fr.o.m. 1 januari 2013

Försäkringsvillkor. Individuellt tecknad Juristförsäkring. Gäller fr.o.m. 1 januari 2013 Försäkringsvillkor Individuellt tecknad Juristförsäkring Gäller fr.o.m. 1 januari 2013 Innehållsförteckning 1. ALLMÄNNA VILLKOR. 3 1.1 VEM OMFATTAS AV FÖRSÄKRINGEN..3 1.2 FÖRSÄKRINGSPERIOD 3 1.3 BEHOVET

Läs mer

Gå på avslut gå med i Säljarnas!

Gå på avslut gå med i Säljarnas! Gå på avslut gå med i Säljarnas! Yrkesförbundet för dig som jobbar med försäljning. Att vara säljare är världens bästa jobb. I alla fall om du frågar oss. Friheten, utmaningen och den individuella prestationen

Läs mer

Är skaderegleringen för nackskadade rättssäker?

Är skaderegleringen för nackskadade rättssäker? Är skaderegleringen för nackskadade rättssäker? Enkäten är framtagen av: i samarbete med: Nackskadeförbundet Trigger-Punkt Whiplashinfo SVT Uppdrag granskning 2014-05-09 Hej! Personskadeförbundet RTP,

Läs mer

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018 Förvaltningsrätten Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer, företag och myndigheter. Hit vänder man sig om

Läs mer

Ökad trygghet med Ledarnas inkomstförsäkring

Ökad trygghet med Ledarnas inkomstförsäkring FÖRKÖPSINFORMATION GÄLLER FRÅN 1 JULI 2014 Ökad trygghet med Ledarnas inkomstförsäkring ARBETSLÖSHET BLIWA LIVFÖRSÄKRING I SAMARBETE MED LEDARNA Du som är medlem i Ledarna har genom ett samarbete mellan

Läs mer

Att få sin sak prövad av en opartisk

Att få sin sak prövad av en opartisk förvaltningsrätten 2 Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. är den domstol som avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Det är hit man vänder sig om

Läs mer

Förköpsinformation LEDARNAS INKOMSTFÖRSÄKRING I BLIWA Gäller från 1 januari 2016

Förköpsinformation LEDARNAS INKOMSTFÖRSÄKRING I BLIWA Gäller från 1 januari 2016 BLIWA SKADEFÖRSÄKRING BOX 5138, 102 43 STOCKHOLM Organisationsnummer 516401-6585 BLIWA I SAMARBETE MED LEDARNA Förköpsinformation LEDARNAS INKOMSTFÖRSÄKRING I BLIWA Gäller från 1 januari 2016 Allmänt om

Läs mer

Studentlivförsäkring. 100.000 kr Ekonomisk ersättning vid dödsfall. Kostnadsfri försäkring! För dig som studentmedlem i ditt fackförbund.

Studentlivförsäkring. 100.000 kr Ekonomisk ersättning vid dödsfall. Kostnadsfri försäkring! För dig som studentmedlem i ditt fackförbund. Kostnadsfri försäkring! För dig som studentmedlem i ditt fackförbund. Dock längst till 40 års ålder. Studentlivförsäkring 100.000 kr Ekonomisk ersättning vid dödsfall Försäkringen betalar ut ett skattefritt

Läs mer

Ledarnas inkomstförsäkring i Bliwa

Ledarnas inkomstförsäkring i Bliwa Förköpsinformation Gäller från 1 oktober 2018 FÖRKÖPSINFORMATION: Ledarnas inkomstförsäkring i Bliwa I förköpsinformationen framgår den information som Bliwa enligt lag ska lämna innan en försäkring tecknas.

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Laholms kommun Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-onsdag 10-16, torsdag 10-17 och fredag 10-15. Lunchstängt

Läs mer

Hemöms U25. Vår hemförsäkring för unga

Hemöms U25. Vår hemförsäkring för unga Hemöms U25 Vår hemförsäkring för unga 01.01.2015 Vår hemförsäkring för unga Genast du flyttar till egen bostad behöver du skaffa trygghet för dig själv och din egendom. Det gör du enkelt genom vår förmånliga

Läs mer

Sjukskyddsförsäkring Om du blir långvarigt sjukskriven

Sjukskyddsförsäkring Om du blir långvarigt sjukskriven Sjukskyddsförsäkring Om du blir långvarigt sjukskriven Vid långvarig sjukdom kan din ekonomi påverkas avsevärt. Det inkomstbortfall som en längre tids sjukdom medför blir ofta en ekonomisk påfrestning

Läs mer

Kajsa Råhlander är vårt Rättsombud Se bifogad information med tips om vad ni kan få hjälp med

Kajsa Råhlander är vårt Rättsombud Se bifogad information med tips om vad ni kan få hjälp med Aktiviteter Vill du vara med och påverka? Vi vill starta en Kompisgrupp för personer med utvecklingsstörning Kom till vårt informationsmöte - Måndag den 20 januari kl 19 (se separat inbjudan) Vinterfest

Läs mer

LATHUND FÖR HANDLARE ATT DELTA I SKADESTÅNDSKRAVET MOT JOHN LILJA OCH FLORIBUS

LATHUND FÖR HANDLARE ATT DELTA I SKADESTÅNDSKRAVET MOT JOHN LILJA OCH FLORIBUS 2015-03-17 LATHUND FÖR HANDLARE ATT DELTA I SKADESTÅNDSKRAVET MOT JOHN LILJA OCH FLORIBUS 1. Ring till ditt försäkringsbolag och säg att du ska göra en gemensam process med flera handlare angående försäljning

Läs mer

Handlingar till myndigheter

Handlingar till myndigheter Handlingar till myndigheter Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje eftertryck och/eller kopiering utan

Läs mer

Livförsäkring Ekonomiskt stöd för din familj vid dödsfall

Livförsäkring Ekonomiskt stöd för din familj vid dödsfall Även för din partner! Du kan medförsäkra din registrerade partner, make/maka eller sambo till samma erbjudande. Livförsäkring Ekonomiskt stöd för din familj vid dödsfall Om du avlider kan en livförsäkring

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr ut Innehållsförteckning - Kortfattad Information Sida 3 - Vad är Andrahandsuthyrning Sida 3 - När får jag

Läs mer

Fakta om dina medlemsförsäkringar

Fakta om dina medlemsförsäkringar Fakta om dina medlemsförsäkringar Seko ger dig det bästa försäkringsskyddet Det ingår fler försäkringar i Sekos medlemskap än hos de flesta andra fackförbund. Vi tycker nämligen att trygghet både på jobbet

Läs mer

Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013

Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013 1 (11) Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013 Uppdaterad: (se markering i marginal) 2013-06-11 2013-06-18 Innehåll Allmänna frågor...3 1. Vart ska man vända sig

Läs mer

TRYGGHET FÖR BILÄGARE

TRYGGHET FÖR BILÄGARE BILÄGARPANEL TRYGGHET FÖR BILÄGARE Håller inte alls med 28 2 Håller inte med helt och hållet 37 3 Håller varken med eller inte 89 7 Håller delvis med 345 27 Håller med helt 772 60 Ingen uppfattning 10

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

Ökad trygghet med Finansförbundets inkomstförsäkring

Ökad trygghet med Finansförbundets inkomstförsäkring FÖRKÖPSINFORMATION FRÅN 1 JANUARI 2014 Ökad trygghet med Finansförbundets inkomstförsäkring ARBETSLÖSHET Du som är medlem i Finansförbundet har genom ett samarbete mellan Finansförbundet och Bliwa möjlighet

Läs mer

Rådgivningsavdelningen informerar om

Rådgivningsavdelningen informerar om Rådgivningsavdelningen informerar om Kompletterande klausuler till köpekontrakt Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga

Läs mer

Kompletterande villkor Grupphemförsäkring. Juridisk rådgivning

Kompletterande villkor Grupphemförsäkring. Juridisk rådgivning Kompletterande villkor Grupphemförsäkring Juridisk rådgivning Innehåll 1. Gemensamma bestämmelser i Juridisk rådgivning...3 2. Juridisk rådgivning...4 2.1 Hur gäller Juridisk rådgivning...4 3. Vi vill

Läs mer

Som medlem i Kommunal får du styrkan att påverka

Som medlem i Kommunal får du styrkan att påverka Som medlem i Kommunal får du styrkan att påverka Du och Kommunal Ett medlemskap i Kommunal ger dig möjlighet att påverka hur dina anställningsvillkor och arbetsmiljö ska se ut. Vilka frågor är viktiga

Läs mer

BO STADS. anpassnings BIDRAG. Information från Socialförvaltningen i Örkelljunga kommun

BO STADS. anpassnings BIDRAG. Information från Socialförvaltningen i Örkelljunga kommun BO STADS anpassnings BIDRAG Information från Socialförvaltningen i Örkelljunga kommun Bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsbidraget är ett kommunalt bidrag för anpassning av vissa åtgärder som behövs

Läs mer

MEDLEMSFÖRSÄKRING. Försäkringar för kropp och själ RÄTT FÖRSÄKRING FÖR MEDLEMMAR I SVENSKA NAPRAPATFÖRBUNDET

MEDLEMSFÖRSÄKRING. Försäkringar för kropp och själ RÄTT FÖRSÄKRING FÖR MEDLEMMAR I SVENSKA NAPRAPATFÖRBUNDET MEDLEMSFÖRSÄKRING RÄTT FÖRSÄKRING FÖR MEDLEMMAR I SVENSKA NAPRAPATFÖRBUNDET Försäkringar för kropp och själ Trygghet är att veta att du inte står ensam om något skulle hända, vare sig det gäller jobbet

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringstagare är Villaägarnas Riksförbund, som tecknar försäkringen kalenderårsvis (Försäkringsår) med början

Läs mer

Ersättning för personskada

Ersättning för personskada Ersättning för personskada 2 En personskada har hänt Vad behöver du göra? Anvisningarna i denna broschyr gör inte anspråk på att vara fullständiga, men kan i de flesta skadefall tjäna som vägledning om

Läs mer

Tillämpning av faktureringsvillkor när rättsskydd beviljats. Erinran.

Tillämpning av faktureringsvillkor när rättsskydd beviljats. Erinran. Tillämpning av faktureringsvillkor när rättsskydd beviljats. Erinran. Bakgrund X har anlitat advokaterna A och B som ombud i en tvist. Anmälan X har i anmälan, som kom in till Advokatsamfundet den 11 juli

Läs mer

Vårdförbundets Studentförsäkringar

Vårdförbundets Studentförsäkringar 1 januari 2015 Vårdförbundets Studentförsäkringar i samarbete med Folksam Vårdförbundet väljer förmånliga studentförsäkringar I den här broschyren från Folksam kan du läsa mer om studentförsäkringarna

Läs mer

Allmänna villkor samt tecknande av kärltvättsabonnemang mellan privatkund och Clean Me; Clean Me är en bifirma till Morpan Konsult & Konferens HB

Allmänna villkor samt tecknande av kärltvättsabonnemang mellan privatkund och Clean Me; Clean Me är en bifirma till Morpan Konsult & Konferens HB Allmänna villkor Allmänna villkor samt tecknande av kärltvättsabonnemang mellan privatkund och Clean Me; Clean Me är en bifirma till Morpan Konsult & Konferens HB Clean Me, Morpan 1, 611 94 Nyköping Org.nr:

Läs mer

Enkät resultat 2013. Bygglov 74 skickades ut 32 svarade 43% deltog.

Enkät resultat 2013. Bygglov 74 skickades ut 32 svarade 43% deltog. Enkät resultat 2013 Bygglov 74 skickades ut 32 ade 43% deltog. Kundenkät bygglov Åtvidabergs kommun, Byggkontoret genomför enkätundersökningar bland alla som har ansökt om bygglov. Resultaten i enkäterna

Läs mer

Trygghet vid arbetslöshet med Journalistförbundets inkomstförsäkring

Trygghet vid arbetslöshet med Journalistförbundets inkomstförsäkring FÖRKÖPSINFORMATION FRÅN 1 JANUARI 2015 Trygghet vid arbetslöshet med Journalistförbundets inkomstförsäkring ARBETSLÖSHET I förköpsinformationen framgår den information som Bliwa enligt lag ska lämna innan

Läs mer

Bodelningsförrättarens roll. Vi är specialister på privatjuridik

Bodelningsförrättarens roll. Vi är specialister på privatjuridik Vi är specialister på privatjuridik Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 Byte/entledigande av bodelningsförrättare...6 När blir det aktuellt med en bodelningsförrättare?...3 Finansiering...6 Vad är en

Läs mer

4. Ansvarsförsäkring Med tillägg till allmänna villkor avsnitt 4 Ansvarsförsäkring, gäller för VD- och styrelseansvarsförsäkringen följande.

4. Ansvarsförsäkring Med tillägg till allmänna villkor avsnitt 4 Ansvarsförsäkring, gäller för VD- och styrelseansvarsförsäkringen följande. Särskilt villkor Gäller från 2009-04-01 Genom detta särskilda villkor utökas försäkringen att omfatta VD och styrelseledamots ansvar vid skadeståndsskyldighet för ren förmögenhetsskada i försäkrat aktiebolag.

Läs mer

NYHET! Garanterat Renoverat. Ditt medlemskap ökade just med upp till 500 000 kr i värde.

NYHET! Garanterat Renoverat. Ditt medlemskap ökade just med upp till 500 000 kr i värde. NYHET! Garanterat Renoverat Ditt medlemskap ökade just med upp till 500 000 kr i värde. Garanterat Renoverat efter byggkonstens alla regler. Det sätter vi upp till en halv miljon på. Vi jobbar varje dag

Läs mer

För dig som läkarstudent

För dig som läkarstudent För dig som läkarstudent Arbetsgivare Myndigheter Opinionsbildande organisationer Läkarförbundet Branschorganisationer MSF Beslutsfattare Regeringskansli Media Läkaresällskapet Medlemmar Allmänhet Politiker

Läs mer

Sjukförsäkring. Extra inkomst vid sjukskrivning. Även för din partner!

Sjukförsäkring. Extra inkomst vid sjukskrivning. Även för din partner! Även för din partner! Du kan medförsäkra din registrerade partner, make/maka eller sambo till samma erbjudande. Sjukförsäkring Extra inkomst vid sjukskrivning Vid långvarig sjukdom kan din ekonomi påverkas

Läs mer

LRF Juridikhjälpen backar upp dig vid tvister!

LRF Juridikhjälpen backar upp dig vid tvister! Ny unik försäkring från LRF T I L L L R F s F Ö R E TAG A R M E D L E M M A R LRF Juridikhjälpen backar upp dig vid tvister! LRF Juridikhjälpen på din sida En viktig uppgift för LRF är att se till att

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 november 2008 Ö 1139-08 KLAGANDE ME MOTPART HE Ombud: Advokat MA SAKEN Avvisande av ansökan om försäljning enligt lagen (1904:48 s.

Läs mer

1206:01. oenden i Stockholm

1206:01. oenden i Stockholm oenden i Stockholm ra alternativa boendeformer att välja bland. Bostadsförmedling i seniorlägenheter och trygghetsbostäder. Dessutom finns ende för dig med större behov av service och omvårdnad. r som

Läs mer

Trygg med ST. försäkringsskydd för medlemmar. försäkringsskydd för medlemmar

Trygg med ST. försäkringsskydd för medlemmar. försäkringsskydd för medlemmar Trygg med ST försäkringsskydd för medlemmar Trygg med ST försäkringsskydd för medlemmar ST, 2016. Produktion: STs kommunikationsenhet Tryck: Rich Port AB, Januari 2017. Upplaga: 2 500ex. Beställ fler exemplar

Läs mer

FTFs inkomstförsäkring i Bliwa

FTFs inkomstförsäkring i Bliwa Förköpsinformation Gäller från 1 januari 2018 FÖRKÖPSINFORMATION: FTFs inkomstförsäkring i Bliwa I förköpsinformationen framgår den information som Bliwa enligt lag ska lämna innan en försäkring tecknas.

Läs mer

Om jag får avslag Sveriges läkarförbund 2015. Om jag får avslag. Sveriges läkarförbund

Om jag får avslag Sveriges läkarförbund 2015. Om jag får avslag. Sveriges läkarförbund 2015 Om jag får avslag Sveriges läkarförbund 1 Utgåva I, 2015 Läkarnas allmäntjänstgöring (AT) och specialiseringstjänstgöring (ST) regleras av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. Utbildningarnas

Läs mer

Information. till dig som söker ersättning från Ersättningsnämnden. Lättläst

Information. till dig som söker ersättning från Ersättningsnämnden. Lättläst Information till dig som söker ersättning från Ersättningsnämnden Lättläst Information till dig som söker ersättning från Ersättningsnämnden Om du har varit omhändertagen för samhällsvård och blivit utsatt

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Våra tjänster

ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Våra tjänster ALLMÄNNA VILLKOR Följande villkor gäller för alla uppdrag och tjänster som utförs av Creo Advokater AB, org. nr.556725-0344, (Creo) för våra klienter, om inte annat följer av lag eller särskild skriftlig

Läs mer

FÖRETAGSPRODUKTER Företagsprodukter från Skattebetalarnas Förening

FÖRETAGSPRODUKTER Företagsprodukter från Skattebetalarnas Förening FÖRETAGSPRODUKTER Företagsprodukter från Skattebetalarnas Förening VÄLKOMMEN TILL SKATTEBETALARNA Du vet hur viktigt det är att få hjälp och ersättning om något oförutsett händer. Hur viktigt det är att

Läs mer

Sjuk? Så gör du när du inte kan jobba

Sjuk? Så gör du när du inte kan jobba Sjuk? Så gör du när du inte kan jobba Så kan vi hjälpa dig Journalistförbundet kan hjälpa dig som är medlem med din kontakt med arbetsgivaren. Vi kan också driva eventuella tvister mot Försäkringskassan

Läs mer

JURIDIK OCH FAMILJ. FAMILJEN OCH FÖRETAGET För dig som driver företag och har familj

JURIDIK OCH FAMILJ. FAMILJEN OCH FÖRETAGET För dig som driver företag och har familj JURIDIK OCH FAMILJ FAMILJEN OCH FÖRETAGET För dig som driver företag och har familj VI VET ATT DET ÄR LÄTT ATT SKJUTA UPP BESLUT SOM GÄLLER AVTAL INOM FAMILJEN Så här ser det ut i Sverige 68 % av de tillfrågade

Läs mer

TRANSPORT MEDLEMSANSÖKAN

TRANSPORT MEDLEMSANSÖKAN TRANSPORT MEDLEMSANSÖKAN www.transport.se MEdlemskap i svenska transportarbetareförbundet GER dig: Tecknande och bevakning av kollektivavtal avtalen innehåller regler för löner, arbetstider, semester,

Läs mer

Välkommen till Kommunal. Blankett för ansökan om medlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunals a-kassa

Välkommen till Kommunal. Blankett för ansökan om medlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunals a-kassa Välkommen till Kommunal Blankett för ansökan om medlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunals a-kassa Som medlem i Kommunal får du styrkan att påverka Du och Kommunal Ett medlemskap i

Läs mer

Barn På Gån. en raviditetsförsäkrin från Skandia

Barn På Gån. en raviditetsförsäkrin från Skandia Barn På Gån en raviditetsförsäkrin från Skandia 2 Extra try het för di som väntar barn Att bli förälder är livets största under. Magen växer och barnet gör sig påmint på olika sätt, känslorna växlar mellan

Läs mer

Beskrivning av Carnegie Pension & Försäkring

Beskrivning av Carnegie Pension & Försäkring Beskrivning av Carnegie Pension & Försäkring Allmänt Carnegie Pension & Försäkring är en enhet inom Carnegie Investment Bank AB (publ) ( Carnegie ). Vi verkar på den svenska pensionsmarknaden med målsättningen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelad i Stockholm den 24 mars 2017 T 484-16 KLAGANDE MM Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Jur.kand. TM MOTPART BA Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen:

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

Fonus en stor del av Sverige

Fonus en stor del av Sverige Fonus en stor del av Sverige Vad är Fonus? Många känner igen Fonus som Sveriges största begravningsbyrå. Men vi är mer än så. Vi lotsar människor genom stora beslut och arbetar för att göra livet enklare

Läs mer

kisse Försäkring för katter 1 januari 2009 För din älskade

kisse Försäkring för katter 1 januari 2009 För din älskade kisse Försäkring för katter 1 januari 2009 För din älskade Ibland behövs mer än nio liv Även om din katt har nio liv behövs en bra försäkring. Folksams hör till de bästa på marknaden. Både när det gäller

Läs mer

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende För dig som vill veta mer om Särskilt boende Innehåll Särskilt boende - så fungerar det... sidan 3 Så här söker du särskilt boende...sidan 3 Bo tillsammans...sidan 3 Så här fattas beslutet...sidan 4 Beslut...sidan

Läs mer

Ansökan Tilläggsförsäkringar 2014

Ansökan Tilläggsförsäkringar 2014 Ansökan Tilläggsförsäingar 2014 Företagets namn Organisationsnummer Adress Postnummer & ort Kontaktperson Verksamhet Telefon E-post Medlem i TOMER Ja, medlemsnummer Nej, se nedan. För dig som inte är medlem

Läs mer

TRYGG BRANDMAN. Sjuk- och diagnosförsäkring

TRYGG BRANDMAN. Sjuk- och diagnosförsäkring Gäller från 1 jan 2017 TRYGG BRANDMAN Sjuk- och diagnosförsäkring Med Trygg Brandman kan du skydda din ekonomi om du skulle bli långvarigt sjuk eller drabbas av en särskild diagnos. Sjukförsäkringen ger

Läs mer

Rådgivningsavdelningen informerar om Fastighetsbestämning

Rådgivningsavdelningen informerar om Fastighetsbestämning Rådgivningsavdelningen informerar om Fastighetsbestämning Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje eftertryck

Läs mer

FÖRSÄKRING. Om ersättning vid arbetsskada PSA

FÖRSÄKRING. Om ersättning vid arbetsskada PSA FÖRSÄKRING Om ersättning vid arbetsskada PSA Maj 2011 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist och dödsfall. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal

Läs mer

Din information FÖRKÖPSINFORMATION ICKE KOLLEKTIVAVTALAD TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING Gäller från 1 januari 2015

Din information FÖRKÖPSINFORMATION ICKE KOLLEKTIVAVTALAD TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING Gäller från 1 januari 2015 BLIWA LIVFÖRSÄKRING, ÖMSESIDIGT BOX 5125, 102 43 STOCKHOLM Organisationsnummer 502006-6329 Din information FÖRKÖPSINFORMATION ICKE KOLLEKTIVAVTALAD TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING Gäller från 1 januari 2015

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 juni 2013 Ö 1956-12 KLAGANDE OCH MOTPART SH Ombud: Advokat GS KLAGANDE OCH MOTPART TRS SAKEN Ansökan om vitesföreläggande enligt 26

Läs mer

avbeställningsförsäkring Om du måste avboka

avbeställningsförsäkring Om du måste avboka avbeställningsförsäkring Om du måste avboka Avboka oavsett anledning. Nu kan du försäkra dig mot otur. Om något oförutsett inträffar som gör att du måste avboka en förbetald resa ersätter vi dig. Men inte

Läs mer

Vad är kammarrätten? I anslutning till kammarrätterna tjänstgör också cirka 250 nämndemän som deltar i det dömande arbetet.

Vad är kammarrätten? I anslutning till kammarrätterna tjänstgör också cirka 250 nämndemän som deltar i det dömande arbetet. Kammarrätten Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Domstolarnas uppgift är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt. De allmänna förvaltningsdomstolarna

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

för dig som har enskild firma och är medlem i Musikerförbundet och Företagsservice

för dig som har enskild firma och är medlem i Musikerförbundet och Företagsservice 1 oktober 2013 Företagsförsäkring för dig som har enskild firma och är medlem i Musikerförbundet och Företagsservice i samarbete med Folksam Företagsförsäkring för enskild firma För dig som har enskild

Läs mer

och vägleder dig till ett anpassat försäkringsskydd

och vägleder dig till ett anpassat försäkringsskydd E t t an passat försäk ringss k ydd personförsäkringar och vägleder dig till ett anpassat försäkringsskydd Corbis/Scanpix Över 100 år av omtanke Där vi kommer ifrån måste man bry sig lite mer För drygt

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID SJUKDOM

FÖRSTA HJÄLPEN VID SJUKDOM FÖRSTA HJÄLPEN VID SJUKDOM Vilka regler gäller för ersättning? LO-TCO Rättsskydd AB FRÅN KAOS TILL KLARHET Reglerna i socialförsäkringssystemet är inte lätta att hålla reda på. Inte ens för dem som ska

Läs mer

Produktinformation. Rättskyddsförsäkring

Produktinformation. Rättskyddsförsäkring Produktinformation Rättskyddsförsäkring Produktinformation Rättskyddsförsäkring Denna information är en kortfattad beskrivning av försäkringsvillkoret Rättsskyddsförsäkring R 1. För försäkringen gäller

Läs mer

Allmänna avtalsbestämmelser

Allmänna avtalsbestämmelser Allmänna avtalsbestämmelser God Man och Förvaltare Allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2015-04-01 Detta försäkringsvillkor ingår i en serie av villkor. 1 (5) 1 Allmänna avtalsbestämmelser God

Läs mer

Vill du bli god man?

Vill du bli god man? Vill du bli god man? Är du vår nästa god man eller förvaltare? Överförmyndarmyndigheten i Järfälla och Upplands-Bro har alltid behov av gode män för personer som har svårt att klara sin vardagsekonomi

Läs mer

För din älskade. vovve Försäkring för hundar 1 januari 2009

För din älskade. vovve Försäkring för hundar 1 januari 2009 För din älskade vovve Försäkring för hundar 1 januari 2009 Hur mycket betyder din hund? Säkert är du mån om att din hund ska ha det bra. Det bästa du kan göra för att skydda den är att skaffa en riktigt

Läs mer

Ersättning för personskada

Ersättning för personskada Ersättning för personskada 2 Ersättning Personskada En personskada har hänt Vad behöver du göra? Anvisningarna i denna broschyr gör inte anspråk på att vara fullständiga, men kan i de flesta skadefall

Läs mer

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Omsorg, stöd och service för dig som har en funktionsnedsättning och som bor i Huddinge. Vart vänder jag mig? Du som bor eller vistas i Huddinge kommun, är under 65

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2015-04-14 809 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Digibiz AB (org/pers nr 556913-6095) Box 5339 102 47 Stockholm Ombud: Advokatfirman Cederquist Att: Jens Tillqvist och

Läs mer

Försäkringsförmedlaren

Försäkringsförmedlaren Sida 1 av 6 Försäkringsförmedlaren - din partner på försäkringsmarknaden Sida 2 av 6 Vad är en försäkringsförmedlare? Med försäkringsförmedling avses att yrkesmässigt: lägga fram och förslå försäkringsavtal

Läs mer

RÄTTS- HJÄLP FÖRHANDLINGSHJÄLP FACKLIG INFORMATION PÅ BETALD ARBETSTID RÄTT ATT KRÄVA KOLLEKTIVAVTAL

RÄTTS- HJÄLP FÖRHANDLINGSHJÄLP FACKLIG INFORMATION PÅ BETALD ARBETSTID RÄTT ATT KRÄVA KOLLEKTIVAVTAL RÄTTS- HJÄLP FÖRHANDLINGSHJÄLP FACKLIG INFORMATION PÅ BETALD ARBETSTID RÄTT ATT KRÄVA KOLLEKTIVAVTAL AVTALSBEVAKNING KONFLIKTERSÄTTNING VID STREJK RÅDGIVNING UTBILDNING GEMENSAM STYRKA Ditt skydd på arbetsmarknaden

Läs mer

Försäkringsvillkor. Ansvarsförsäkring för VD och Styrelse A

Försäkringsvillkor. Ansvarsförsäkring för VD och Styrelse A Försäkringsvillkor Ansvarsförsäkring för VD och Styrelse A50 2011-12-01 1 Ansvarsförsäkring för VD- och styrelse A1 Vem försäkringen gäller för A1.1 Försäkrade personer Försäkringen gäller för försäkringstagarens

Läs mer

SBR Medlemsförsäkringar

SBR Medlemsförsäkringar SBR Medlemsförsäkringar SBR Försäkringar anpassade för dig, med omfattning och premier förhandlade för många. SBR SBR Byggingenjörerna är en rikstäckande ideell yrkesorganisation med höga kompetenskrav

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:116) om skiljeförfarande Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 4 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1999:116)

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa

Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2013-07-05 Vår referens Sara Mellander Nämndsekreterare Sara.mellander@malmo.se Tjänsteskrivelse Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa

Läs mer

Ekonomiskt bistånd. i Lessebo kommun

Ekonomiskt bistånd. i Lessebo kommun Ekonomiskt bistånd i Lessebo kommun Rätten till bistånd Rätten till bistånd (stöd) regleras i 4 kap, 1, Socialtjänstlagen (SoL). Rättigheten förutsätter dock att man inte själv kan tillgodose sina behov

Läs mer

DU BEHÖVER TRANSPORT OCH TRANSPORT BEHÖVER DIG! www.transport.se

DU BEHÖVER TRANSPORT OCH TRANSPORT BEHÖVER DIG! www.transport.se DU BEHÖVER TRANSPORT OCH TRANSPORT BEHÖVER DIG! www.transport.se MEDLEMSKAP I SVENSKA TRANSPORTARBETAREFÖRBUNDET GER DIG: Tecknande och bevakning av kollektivavtal avtalen innehåller regler för löner,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 mars 2013 Ö 3334-11 KLAGANDE TL Ombud: Advokat PA MOTPART JA Ombud: Advokat NL SAKEN Förordnande av bodelningsförrättare ÖVERKLAGAT

Läs mer

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK ST 2015. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Fackförbundet ST. Tilltryck: April 2016. En arbetsplats en fackförening ST är det ledande fackförbundet

Läs mer

Fullständiga villkor för försäkringsprodukten finns att hämta på www.aigdirekt.se. Försäkringen innehåller följande moment:

Fullständiga villkor för försäkringsprodukten finns att hämta på www.aigdirekt.se. Försäkringen innehåller följande moment: Förköpsinformation För oss är det viktigt att du som kund vet vad du får. Vi uppmanar dig därför att ta del av förköpsinformationen nedan samt de fullständiga villkoren innan du tecknar försäkring. Allmänt

Läs mer

PENSIONSPOLICY FÖR IM Sweden EX AB

PENSIONSPOLICY FÖR IM Sweden EX AB PENSIONSPOLICY FÖR IM Sweden EX AB 556810-1058 1. INLEDNING Syftet med denna pensionspolicy är att våra anställda skall ges valfrihet vad gäller utformningen av pensionslösningen samtidigt som den administrativa

Läs mer

Ska du vara föräldraledig?

Ska du vara föräldraledig? Ska du vara föräldraledig? Information om vad man ska tänka på när man ska vara föräldraledig Ska du vara föräldraledig? När du är föräldraledig sänks din medlemsavgift till Handels gäller inte avgiften

Läs mer

Om Högsta förvaltningsdomstolen

Om Högsta förvaltningsdomstolen Om Högsta förvaltningsdomstolen Att få sin sak prövad i en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. De allmänna förvaltningsdomstolarna avgör mål mellan 2 myndigheter och enskilda personer eller

Läs mer

PSA OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA

PSA OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA PSA OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA Maj 2008 1 Din trygghet om något händer - Avtal om ersättning vid personskada (PSA) Du omfattas av ett avtal via jobbet. Avtalet är ett komplement till den ersättning

Läs mer