Uppföljning av tidigare granskning Personalförsörjning -Söderhamns kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av tidigare granskning Personalförsörjning -Söderhamns kommun 2002 -"

Transkript

1 Uppföljning av tidigare granskning Personalförsörjning -Söderhamns kommun Ove Lindholm och Siv Dammbro Februari 2003 (1)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Bakgrund Syfte Metod Granskningsrapport Personalförsörjning Sammanfattande bedömning i den förra granskningen Kommunfullmäktiges beslut 132/ ang revisionsrapporten Kommentarer Politiska beslut och pågående projekt som berör personalförsörjningen Politiska beslut Kommunens övergripande mål för personal i budget Kommentarer Kommunfullmäktige 33/ ang motion om heltidstjänster en rättighet, deltidstjänster en möjlighet Kommentar Pågående projekt, personalförsörjning Arbetstidsprojekt - omvårdnadsförvaltningen Projektet Ett bättre jobb omvårdnadsförvaltningen Kompetensutvecklingsbehovsprojekt - omvårdnadsförvaltningen Projektet Attraktiv skola Politiska beslut och pågående projekt som berör sjukfrånvaroproblematiken Politiska beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott 251/ ang översyn av kommunens rehabiliteringsarbete Kommentarer Kommunstyrelsen 178/ , ang deltagande i nätverk om arbetsmiljö och hälsa Friskare kommuner Pågående projekt Nätverk för långtidssjukskrivna Kommentar Arbetsmiljöutbildningen Den goda arbetsplatsen Sammanfattning (2)

3 1. Inledning 1.1 Bakgrund Söderhamns kommuns revisorer har godkänt och har överlämnat Komrev inom Örhlings PricewaterhouseCoopers granskning om personalförsörjning till kommunstyrelsen våren Revisorerna har i sin planering för 2002 beslutat om uppföljning av rapporten. 1.2 Syfte Syftet med granskningen är att - Följa upp vad som har hänt med de synpunkter och förslag som lämnades i rapporten. - Hur kommunen arbetar med sjukfrånvaroproblematiken 1.3 Metod Vi har intervjuat representanter från barn- och utbildningsnämnden, f d utbildningsnämnden, omvårdnadsnämnden, kommunledningskontoret, personalenheten samt fackliga representanter december Vidare har vi studerat olika dokument och protokoll. 2. Granskningsrapport Personalförsörjning Sammanfattande bedömning i den förra granskningen Effektivt och konkurrenskraftigt personalförsörjningsarbete måste rikta sig mot nyrekrytering men också mot att behålla och utveckla befintlig personal. I ett långsiktigt personalförsörjningsarbetet ingår därför många olika delar, bl a: - Marknadsföring - Rekrytering - Kompetensutveckling - Ledarskapsutveckling - Löner och andra anställningsförhållanden - Arbetsvillkor som arbetsorganisation, flexibla arbetstider, delaktighet, belöningssystem, arbetsmiljö mm - Samarbete med andra kommuner (3)

4 - Samarbete inom kommunens totala arbetsmarknad Behovet av samordning är stort för dessa delar men också mellan delarna, bl a för att optimera de resurser som behövs. Behov finns också att samordna den personalstatistik som behövs för att verksamheterna skall ha tillgång till relevant beslutsunderlag av den typen. Vår uppfattning är därför att kommunstyrelsen bör ta en tydligare och aktivare roll. Bl a genom att fastställa de övergripande mål och policys som behövs för att nämnderna skall få tydliga riktlinjer för sitt arbete och därefter genom samordning och uppföljning styra mot dessa mål. Kommunstyrelsen behöver också ta beslut om de eventuella gemensamma resurser som kan behövas. Bl a personal för att arbeta övergripande med personalförsörjningsfrågorna. Vad gäller samverkansprojektet anser vi att kommunstyrelsen tydligt bör uttala sitt politiska ansvar för projektet och därefter genom kontinuerlig information och uppföljning säkerställa att man kan följa projektet och ta de beslut som behövs. En viktig produkt som bör komma ut av projektet är en samlad personal- /kompetensförsörjningsplan för kommunen. Planen bör bygga på bedömningar av vilka resurser och vilken kompetens som behövs i framtiden i förhållande till dagsläget samt vilka åtgärder man behöver arbeta med för att säkra detta. De synpunkter som framförts av de fackliga representanterna när det gäller personalförsörjning/kompetensutveckling för den administrativa personalen i kommunen är därvid viktiga att beakta. De granskade nämnderna arbetar var för sig med personalförsörjningsfrågorna och vi vill lämna följande sammanfattande synpunkter: Barn- och ungdomsnämnden och omvårdnadsnämnden anser vi har god kännedom om sitt personalläge och om framtida behov. Båda nämnderna bedriver ett antal olika åtgärder för att försöka klara sina personalfrågor, som för båda består av dels övertalighet och dels personalbrist. Vid utbildningsnämnden uppstår den huvudsakliga personalbristen om 5-6 år. Nämnden har kännedom om personalläget och om framtida behov. Någon uttalad strategi och några konkreta handlingsplaner för hur man skall klara sitt behov finns ännu inte. När man bedömer det framtida behovet utifrån antalet pensioneringar kan det vara viktigt att beakta det faktum att ett allt mindre antal anställda arbetar kvar till sin ordinarie pensionsålder. Även den ökande långtidssjukfrånvaron är en faktor att beakta. Personalförsörjningen är en strategisk fråga. Det är därför viktigt att den politiska nivån, som har ansvaret för verksamheten, är med och styr i dessa frågor. (4)

5 De marknadsföringsinsatser som görs av olika förvaltningar på högskolor mm bör samordnas så att Söderhamn som kommun presenteras i sin helhet. 2.2 Kommunfullmäktiges beslut 132/ ang revisionsrapporten Kommunfullmäktige beslutade att: 1. Personalenheten ges i uppdrag att utarbeta förslag till samlad personalpolicy för Söderhamns kommun. 2. För att samordna kommunens personalrekrytering bildas en samordningsgrupp för personalrekrytering bestående av samma befattningshavare som i projektledningsgruppen för samverkansprojektet. I marknadsföringsfrågor förstärks gruppen med informationschefen. 3. Personalenheten ges i uppdrag att utreda frågan om en intern gemensam bemanningsenhet. 4. Kommunstyrelsens arbetsutskott skall varannan månad med början i september erhålla lägesrapport angående samverkansprojektet med Svenska Kommunförbundet kring strategiska arbetsgivarfrågor. 2.3 Kommentarer Det saknas fortfarande en samlad personalpolicy. Kommunstyrelsens arbetsutskott har den 22 maj beslutat om dokumenten Arbetsmiljöpolicy, Handläggning av rehabiliteringsärenden och Förebyggande hälsoarbete och friskvård. Dokumenten avses utgöra grunden till Söderhamns kommuns arbetsmiljöhandbok. Vi vill gärna understryka vikten av att kommunfullmäktige beslutar om dokument av dylik karaktär. Kommunfullmäktige har beslutat om ett lönepolitiskt program för Söderhamns kommun. Dokumentet skall fortsättningsvis gälla för alla anställda och därmed ersätta hittillsvarande dokument. Samordningsgruppen för personalrekrytering existerar men man har inte haft något möte. Kommunfullmäktige beslutade att förstärka gruppen med informationschefen med anledning av revisionsrapporten. (5)

6 Intern bemanningsenhet har inrättats och har formellt startat sin verksamhet 1 juli Tio personer med barnsköterske- och undersköterskekompetens ingår i gruppen. Tanken är att enheten skall växa med ytterligare 10 personer vid årsskiftet 2003/2004. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 7 mars att kommunen även fortsättningsvis skulle delta i samverkansprojektet. Samverkansprojektet avslutades hösten Slutlig rapport finns tillgänglig på Kommunförbundets hemsida. På grund av att en av projektledarna började att arbeta för en annan arbetsgivare deltog inte kommunen så aktivt i slutet av projektperioden. Förslag till personalförsörjningsplan redovisas i tjänsteutlåtande daterad med förslag om att arbetsutskottet beslutar att sända ut planen på remiss till samtliga nämnder med personalansvar. 3. Politiska beslut och pågående projekt som berör personalförsörjningen. 3.1 Politiska beslut Kommunens övergripande mål för personal i budget 2000 I budget för 2002 anges som övergripande mål för Söderhamns kommun att: - Antalet långtidssjukskrivna skall minska med 15 % till utgången av Antalet ofrivilligt deltidsanställda skall inventeras samt halveras till utgången av 2002 för att ha upphört senast utgången av Personalenheten skall senast vid utgången av 2002 ha tagit fram en kommunövergripande personalförsörjningsplan Kommentarer I samband med granskningen av årsredovisning 2002 sker avstämning av om kommunen har uppnått målet att långtidssjukskrivna har minskat med 15 % Kommunfullmäktige 33/ ang motion om heltidstjänster en rättighet, deltidstjänster en möjlighet Kommunfullmäktige beslutade med anledning av motionen: 1. Kommunfullmäktige skall ges information om antalet deltidsanställda i förhållande till antalet heltidsanställda i varje nämnd och kommunstyrelsen, varvid dagens datum (6)

7 skall utgöra riktpunkt. Redovisningen skall ske senast vid kommunfullmäktiges sammanträde Kommunfullmäktige i december 2002 skall informeras om uppfyllelsen av målet Att antalet deltidsanställda skall inventeras och halveras till utgången av 2002 och denna information skall även innefatta redovisning av den kommunövergripande personalförsörjningsplanen där det skall gå att utläsa hur kommunen som arbetsgivare ska se till att antalet ofrivilligt deltidsarbetslösa har upphört år Den 30/ beslutade kommunfullmäktige: Kommentar 1. Att lägga redovisning av antalet deltidsanställda i kommunen till handlingarna. 2. Vidare att den kartläggning som skall göras av hur många deltidsanställda som önskar heltidsanställning också skall innehålla uppgifter om kön och ålder. Redovisning av kartläggningen har skett till kommunfullmäktige i januari Förslag till personalförsörjningsplan redovisas i tjänsteutlåtande daterad med förslag om att arbetsutskottet beslutar att sända ut planen på remiss till samtliga nämnder med personalansvar. 3.2 Pågående projekt, personalförsörjning Arbetstidsprojekt - omvårdnadsförvaltningen Under våren 2001 startades ett projekt där de anställda ges en större möjlighet att själva planera sin arbetstid. Genom detta projekt kan de anställda välja sysselsättningsgrad med möjlighet att arbeta heltid för dem som så önskar. Omvårdnadsnämnden har fått information om projektet enligt 81/2002 och införandet av arbetstidsmodellen beräknas vara införd i nämndens samtliga verksamheter sommaren Projektet Ett bättre jobb omvårdnadsförvaltningen Söderhamns kommuns omvårdnadsnämnd deltar som en av fyra pilotkommuner i Svenska Kommunförbundets personal- och kompetensförsörjningsprojekt Ett bättre jobb. Inom projektet erbjuder Kommunförbundet en ledarskapsutbildning om fyra dagar Kommunikativt ledarskap. Förbundet har informerat om Investors In People (IIP) en modell för utvärdering av den lokala arbetsgivarpolitiken och ett effektivt sätt att stimulera personalens engagemang. På arbetsplatserna som har deltagit i projektet har därefter gjorts en s k GAP-analys. (Enriset, Forsgården och Linden.) I analysen har gap identifierats dvs skillnaden mellan nuläge och de krav som måste uppfyllas för att få certifiering som en IIP- (7)

8 verksamhet. Analysen visade bl a på behov av att utarbeta kompetensplaner på individ- och gruppnivå, kopplade till verksamhetens behov i enlighet med definierade riktlinjer för kompetensutveckling/utbildning. Kommunstyrelsens arbetsutskott 239/ beslutade att godkänna att Söderhamns kommun deltar i Svenska Kommunförbundets projekt Ett bättre jobb Kompetensutvecklingsbehovsprojekt - omvårdnadsförvaltningen Omvårdnadsförvaltningen och CFL har sökt och erhållit medel från Växt-kraft Mål 3 för att arbeta med analys av kompetensutvecklingsbehov vid kommunens äldreboenden. Forsgården, Enriset, Linden och Nejlikan har genomfört analysarbetet och flera andra enheter har startat. Analysarbetet vid samtliga enheter beräknas vara klart i maj CFL samarbetar med enhetscheferna i analysarbetet. Varje enhet har fyra analysträffar. Analysen av kompetensutvecklingsbehov utgår från tre perspektiv: omvärlden, gruppen och individen. Ytterligare ett EU-projekt finns kopplat till kompetensutvecklingsprojektet, ett arbetsrotationsprojekt. Kommunstyrelsens arbetsmarknadsenhet rekryterar och introducerar vikarier som ska ersätta vårdpersonal vid ordinarie personals deltagande i kompetensutveckling Projektet Attraktiv skola I projektplanen 2002 redovisas bl a att: Projektet Attraktiv skola är ett resultat av den avsiktsförklaring som undertecknades i augusti 1998 av skolministern och skolans olika parter. I den markeras den strategiska betydelsen för Sverige att kompetenta och behöriga lärare ska kunna rekryteras till förskolan, skolan och vuxenutbildningen samt att lärare också skall vilja stanna kvar i yrket. Ägare av det nationella projektet är Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Skolledarförbundet, Svenska Kommunförbundet, Utbildningsdepartementet och Skolverket i samverkan. Nationella projektets mål är - att skapa organisationer som stödjer utvecklings- och kvalitetsarbete i skolan - att finna nya utvecklings- och karriärmöjligheter för lärare - att främja skolutveckling genom samarbete med högskola och näringsliv - att visa på vägar att sprida erfarenheter mellan skolor - att sprida den kunskap och erfarenhet som projektet genererar (8)

9 Lokalt representeras ägarna av Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Skolledarförbundet och Söderhamns kommun. Söderhamns kommun har slutit lokalt skolutvecklingsavtal. I avtalet noteras utvecklingsområden inom bl a arbetstid, arbetsmiljö, arbetsorganisation/arbetssätt, kompetensutveckling, introduktion av nyanställda. Ett av målen för projektperioden är att 10 % av kommunens lärartjänster ska betraktas som fasta eller tidsbegränsade karriärtjänster (forskning, specialinriktning, utveckling, ledarskap etc) Aktiviteter 2002 är bl a: - att i samarbete med och genom handledning av Lärarhögskolan i Stockholm och högskolan i Gävle få igång samtliga delprojekt att genomföras inom ramen för ett forskningsmetodiskt synsätt, - att etablera samarbete mellan projektet och andra pågående utvecklingsprojekt inom BUN och UN, - att under ht 2002 sammanställa delprojektens första rapport. Söderhamnsprojektet baseras på ett antal lokala utvecklingsprojekt med olika inriktning och mål. Projekten bygger på frivilligt deltagande. Aktuella projekt som noteras i projektplanen är bl a - Samverkan mellan lärare i karaktärsämnen och kärnämnen - Att utveckla arbetsmiljön på arbetsplatsen. Utbildningsnämnden och barn- och ungdomsnämnden har beslutat att delta i projektet. (9)

10 4. Politiska beslut och pågående projekt som berör sjukfrånvaroproblematiken 4.1 Politiska beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott 251/ ang översyn av kommunens rehabiliteringsarbete Arbetsutskottet beslutade 175/2000 att ge personalenheten i uppdrag att senast 30 november 2000 utreda och redovisa orsakerna till långtidssjukskrivningarna i kommunen. Vid arbetsutskottets sammanträde den 12 december 2000 redovisar personalenheten att man har genomfört en enkätundersökning bland långtidssjukskrivna i kommunen och redovisar resultatet av enkäten. Arbetsutskottet beslutar att djupare analys skall göras i form av intervjuer med de långtidssjukskrivna, där syftet är att finna individuella handlingsplaner. Personalenheten ansvarar för detta i samverkan med förvaltningar, företagshälsovård och försäkringskassa Kommentarer Vi kan inte återfinna den djupare analysen vid kontroll av det diarienummer som gäller för paragraf 251/ Kommunstyrelsen 178/ , ang deltagande i nätverk om arbetsmiljö och hälsa Friskare kommuner Kommunen har fått en förfrågan från Svenska Kommunförbundet om att i projektform ingå i ett nätverk av kommuner. Målet med projektet är att visa hur förbättrad styrning och samordning av kommunens egna resurser, företagshälsovården och andra externa aktörer kan bidra till friska medarbetare i en attraktiv verksamhet. Projekttiden omfattar två år och sju kommuner kommer att ingå i nätverket. I nätverket föreslås en ledande politiker, personalchef, en eller två förvaltningschefer, en representant från företagshälsovården samt en facklig företrädare att ingå från varje deltagande kommun. Kommunstyrelsen beslutade att Söderhamns kommun ska delta i Svenska Kommunförbundets nätverk om arbetsmiljö och hälsa. (10)

11 4.2 Pågående projekt Nätverk för långtidssjukskrivna Söderhamns kommun driver sedan februari 2002 ett nätverk för långtidssjukskrivna. Nätverket riktar sig till sjukskrivna med stressrelaterade besvär eller belastningsrelaterade problem. Deltagarna får ingå i grupper om 10 personer som träffas fem dagar i veckan. Målsättningen med nätverket är att deltagarna skall bli stärkta både psykiskt och fysiskt och underlätta för en återgång till arbetslivet. I nätverket ingår två handledare som leder gruppernas aktiviteter Kommentar Utvärdering av nätverket har inkommit till kommunen 28/ Rehabiliteringsprojekt omvårdnadsförvaltningen. Våren 2001 anställdes en projektledare och projektets målsättning är att minska sjuktalet inom förvaltningen, att stötta ansvariga chefer i deras rehabiliteringsarbete samt att skapa verktyg för att på ett strukturerat sätt arbeta med rehabiliteringsärenden. Omvårdnadsnämnden beslutade enligt 85/2002 om förlängning av projektet till Arbetsmiljöutbildningen Den goda arbetsplatsen En utbildning för samtliga chefer samt de fackliga organisationernas huvudskyddsombud genomfördes hösten 2001 och våren Ett kommunövergripande styrdokument är framtaget för det fortsatta arbetet med arbetsmiljöfrågor, förebyggande hälsoarbete, friskvård samt rehabilitering. Kommunen räknar med att projektet kommer att leda till nya arbetsformer. Som uppföljning på utbildningarna kommer chefer, arbetsledare, Försäkringskassan och företagshälsovården att delta. Där kommer man att inventera vilka behov som finns på de olika arbetsplatserna utifrån underlag som cheferna har med sig från diskussioner på arbetsplatsträffar. Med dessa underlag kan man sedan planera hur man ska arbeta vidare med arbetsmiljöfrågor, rehabilitering, förebyggande hälsoarbete samt friskvård inom de olika förvaltningarna. (11)

12 5. Sammanfattning I den förra granskningen av kommunens arbete med att säkra personalförsörjningen kunde vi konstatera att nämnderna hade god kännedom om sitt personalläge och om framtida behov. Speciellt Omvårdnadsnämnden och Barn-och ungdomsnämnden bedrev åtgärder för att klara den framtida personalförsörjningen. Gymnasieskolans ökade elevantal låg då några år framåt i tiden, men börjar nu starkt närma sig och därmed ökar också behovet av åtgärder för att klara strukturförändringen inom gymnasieskolan. De utredningar som pågår om en förändrad gymnasieskola kan också komma att påverka behovet av personal. Samtalen med förvaltningarna har visat att man har bra kontroll på sina pensionsavgångar. Besparingar, lagregleringar, sjukskrivningar, förtida avgångar, eventuella förändringar i verksamhetsvolymerna mm påverkar också behovet av personal, något som också måste vägas in i personalplaneringen. Samlad personalpolicy saknas ännu i kommunen. Kommunstyrelsen syns ha koncentrerat sitt ledningsarbete på att ta fram kommungemensamma riktlinjer för arbetsmiljöarbetet, handläggningen av rehabiliteringsärenden, förebyggande hälsoarbete och friskvård samt lönepolitiken. Dokument som är tänkta att ingå i en samlad Arbetsmiljöhandbok. När det gäller en samlad personalförsörjningsplan kan vi konstatera att en sådan nu är ute på remiss. Förvaltningsrelaterade projekt har startats upp när det gäller personalens kompetensutveckling. I det nya personaladministrativa systemet ska det på sikt finnas en modul som kan användas för att dokumentera uppgifter som kan ligga till grund för att planera bl a kompetensutveckling. Ett antal olika projekt, såväl övergripande som inom respektive nämnd, pågår inom kommunen i syfte att säkra den framtida personal- och kompetensförsörjningen. Även när det gäller rehabilitering och andra åtgärder för att minska sjukfrånvaron pågår ett antal projekt inom respektive nämnd. Vi vill poängtera vikten av att kommunstyrelsen tar en aktiv roll för att åstadkomma den samordning, verksamhetsmässigt och ekonomiskt, som behövs när det gäller de olika projekten och att man genom systematisk uppföljning och utvärdering verkar för att de kommungemensamma riktlinjerna får avsedd verkan i verksamheten. Att på något sätt skapa en erfarenhetsbank inom kommunen för att sprida goda exempel syns i det här läget, med många pågående projekt, vara viktigt. (12)

13 Intern bemanningsenhet har inrättats och har formellt startat sin verksamhet 1 juli Tio personer med barnsköterske- och undersköterskekompetens ingår i gruppen. Tanken är att enheten skall växa med ytterligare 10 personer vid årsskiftet 2003/2004. Några avslutande frågeställningar: - Kommunen har deltagit i Svenska kommunförbundets samverkansprojekt om arbetsgivarfrågor. Projektet avslutades hösten Vilka erfarenheter har dragits av det projektet och hur kommer erfarenheterna att användas i det fortsatta arbetet? - I den förra granskningen påpekade vi vikten av att de marknadsföringsinsatser som görs av de olika förvaltningarna på högskolor mm samordnas så att Söderhamns kommun presenteras i sin helhet. I granskningen har framkommit att den av kommunfullmäktige bildade samordningsgruppen för personalrekrytering inte har varit aktiv. Beror det på att det inte funnits något behov av gruppen? Att samordningen ordnats på annat sätt? - Kommunen har sedan februari 2002 bedrivit ett nätverk för långtidssjukskrivna (se avsnitt 4.2.1). Går det att se några effekter? Har någon utvärdering skett? - Som ett led i arbetsmiljöutbildningen Den goda arbetsplatsen, skulle en inventering göras (se avsnitt 4.2.4). Resultatet av inventeringen skulle sedan användas för planering av fortsatt arbetsmiljöarbete. Hur har det gått? - Kommunens arbetsgivaransvariga är de förtroendevalda. Den politiska nivån ska därför delta i beslutsfattandet när det gäller personal- och arbetsmiljöfrågorna och hålla sig informerade om hur besluten verkställs och vilka effekter de får. Viktiga kommunövergripande riktlinjer, som t ex Arbetsmiljöpolicy och Förebyggande hälsoarbete och friskvård, anser vi bör tas upp för beslut i fullmäktige. (13)

Revisionsrapport. Granskning av. Sjukfrånvaro Uppföljning av tidigare granskningar om sjukfrånvaro. Bollnäs kommun. November 2005.

Revisionsrapport. Granskning av. Sjukfrånvaro Uppföljning av tidigare granskningar om sjukfrånvaro. Bollnäs kommun. November 2005. Revisionsrapport Granskning av Sjukfrånvaro Uppföljning av tidigare granskningar om sjukfrånvaro Bollnäs kommun November 2005 Lena Forssell INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...3

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 AU 7:13 Dnr. KS 2014/223-750 Revidering av Arbetsmiljöpolicy Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Uppföljande granskning: Sjukfrånvaro och rehabilitering. Strömsunds kommun

Uppföljande granskning: Sjukfrånvaro och rehabilitering. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljande granskning: Sjukfrånvaro och rehabilitering Robert Bergman Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte... 3 1.3. Avgränsning

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning Härjedalens Kommun 27 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Revisionsrapport Systematiskt arbetsmiljöarbete Marks kommun 18 mars 2009 Bo Thörn Sammanfattning Revisorerna i Marks kommun har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska kommunens

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Med ett helhetsperspektiv på hållbar hälsa och goda arbetsmiljöer

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy Innehållsförteckning Kommunens målsättning 3 Definition av begreppet arbetsmiljö 3 Regelverk 3 Delegation 4 Systematiskt arbetsmiljöarbete undersöka, åtgärda och följa upp 4 Samverkan

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Personal- och kompetensförsörjning

Personal- och kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Pär Sturesson Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Personal- och kompetensförsörjning Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Policy Arbetsmiljöpolicy

Policy Arbetsmiljöpolicy Policy Arbetsmiljöpolicy Fastställd av: KF 182 2016-11-22 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Policy Arbetsmiljöpolicy... 3 Omfattning... 3 Vem omfattas av policyn... 3 Definition av arbetsmiljö i denna

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG 2018-03-27 75 Svar på revisionsrapport om granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet KS/2017:432 1.1.7 Beslut Kommunstyrelsen ger kommundirektören i uppdrag att,

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

LEDARSKAP 2 OMPLACERING / PERSONALAVVECKLING 4 UPPVAKTNINGAR MM 6

LEDARSKAP 2 OMPLACERING / PERSONALAVVECKLING 4 UPPVAKTNINGAR MM 6 PERSONALPOLITISKT PROGRAM 1/6 SAMVERKAN 2 ARBETSPLATSTRÄFFAR 2 LEDARSKAP 2 2 PERSONALUTVECKLING 2 INTRODUKTION 3 PERSONALUTBILDNING 3 PERSONALRÖRLIGHET 4 PERSONALFÖRSÖRJNING 4 OMPLACERING / PERSONALAVVECKLING

Läs mer

Olofström kommun. Sjukfrånvaro och rehabilitering. Revisionsrapport KPMG AB. 1 juni Antal sidor: 14

Olofström kommun. Sjukfrånvaro och rehabilitering. Revisionsrapport KPMG AB. 1 juni Antal sidor: 14 ABCD Olofström kommun Sjukfrånvaro och rehabilitering Revisionsrapport KPMG AB 1 juni 2016 Antal sidor: 14 ABCD Olofström kommun Sjukfrånvaro och rehabilitering 2016-06-02 Innehåll 1. Sammanfattning 1

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Personalpolitik Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2005-06-16, Kf 39/05 Ansvar Personalchef Personalpolitik Kävlinge

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM 2017 2019 Dokumenttyp Fastställd Program Av kommunfullmäktige 2017-04-10, 18 Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2017 2018 Dokumentansvarig Personalchef

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Sjukfrånvaro och rehabilitering

Sjukfrånvaro och rehabilitering www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman Sjukfrånvaro och rehabilitering Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2.

Läs mer

Granskning av sjukfrånvaro och rehabilitering. Forshaga kommun revisorer

Granskning av sjukfrånvaro och rehabilitering. Forshaga kommun revisorer www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av sjukfrånvaro och rehabilitering Maria Jäger Cert kommunal revisor revisorer November 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Revisionsfrågor,

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun

Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Kommunens mål och policy Skövde kommun har angett mål och policy för arbetsmiljö- och rehabiliteringsarbetet i särskilda handlingsprogram. Här

Läs mer

Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting. Kristina Folkesson Sveriges Kommuner och Landsting

Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting. Kristina Folkesson Sveriges Kommuner och Landsting Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting Kristina Folkesson Sveriges Kommuner och Landsting Har ett mycket meningsfullt arbete % 100 80 60 40 20 0 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Arbetsmiljöprogram

Arbetsmiljöprogram PROGRAM 1 (8) INLEDNING I Regionplanen för perioden -2019 framgår det att regionen ska utvecklas som arbetsplats med ledarskap och medarbetarskap som proaktivt påverkar arbetsmiljön i positiv riktning

Läs mer

Revisionsrapport Söderhamns kommun

Revisionsrapport Söderhamns kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor Söderhamns kommun Bengt Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga 1 1.2 Metod 1 2 Resultat

Läs mer

Personalpolicy. ljusdal.se. Fastställd datum Internkontroll, medarbetarundersökning. Vart fjärde år från senaste datum för fastställande

Personalpolicy. ljusdal.se. Fastställd datum Internkontroll, medarbetarundersökning. Vart fjärde år från senaste datum för fastställande NORMDOKUMENT Personalpolicy Dokumenttyp Policy Fastställd datum 2018-04-23 Fastställd av Gäller för Dokumentansvarig Förvaltare Publicering Uppföljning Giltighetstid Revideras Översyn Senast reviderad

Läs mer

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige 2003-10-09 Inledning Som anställd i Falu Kommun är Du en viktig del av alla Falubors vardag. Det är genom ditt och alla dina kollegors arbete

Läs mer

Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor

Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor Revisionsrapport Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor Smedjebackens kommun December 2008 Bengt Andersson Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga...

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Blad 1 BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Antagna av kommunfullmäktige 13 mars 2014 (Ersätter tidigare beslutad hälsopolicy KS 2004-08-25 samt Arbetsmiljöbestämmelser med riktlinjer för systematiskt

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN

POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN God arbetsmiljö ska prägla Härjedalens kommun i dess tjänster, i utrustningar, lokaler,

Läs mer

Uppdaterad Rehabilitering. Råd, stöd och riktlinjer i rehabiliteringsarbetet

Uppdaterad Rehabilitering. Råd, stöd och riktlinjer i rehabiliteringsarbetet Uppdaterad 2017-08-21 Rehabilitering Råd, stöd och riktlinjer i rehabiliteringsarbetet Innehåll Rehabiliteringens mål... 3 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar... 3 Arbetstagarens ansvar... 4 Rehabilitering

Läs mer

Revisionsrapport. Leksands kommun

Revisionsrapport. Leksands kommun Revisionsrapport Efterlevnad av fullmäktiges styroch policydokument Ove Axelsson november 2011 Leksands kommun Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga 1 1.2 Avgränsning och metod

Läs mer

Utredningsuppdrag 17/14 En plan för att minska sjukskrivningar

Utredningsuppdrag 17/14 En plan för att minska sjukskrivningar TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2017-05-03 Dnr 170023 Landstingsdirektörens stab Centrala HR-enheten Landstingsstyrelsen Utredningsuppdrag 17/14 En plan för att minska sjukskrivningar Förslag till beslut

Läs mer

Den goda arbetsplatsen. Program

Den goda arbetsplatsen. Program Personalpolitiskt program FÖR sandvikens kommun OCH DESS BOLAG Program Personalpolitiskt program är ett övergripande politiskt måldokument. I programmet framgår vad kommunen och dess bolag vill åstadkomma

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy 2012

Arbetsmiljöpolicy 2012 Arbetsmiljöpolicy 2012 Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 20120613 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelseförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Diarienummer: KS 14-172 >Policy Program Plan Riktlinje

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen 2016-09-13 179 Dnr 2016-000266 Svar på granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Kommunstyrelsens

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan för Perstorps kommun Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019 Hälsa & Arbetsmiljö Politikerutbildning våren 2019 Olika perspektiv på hälsa FRISKFAKTORER Främja Hälsoarbetet (friskfaktorer, utgår från det friska, det som fungerar bra/bibehålla/utveckla) RISKFAKTORER

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Personalförsörjningspolicy. Falköpings kommun

Personalförsörjningspolicy. Falköpings kommun Personalförsörjningspolicy Falköpings kommun 1 Inledning Falköpings kommun står inför en stor personalomsättning den närmaste femårsperioden. Cirka 600 medarbetare kommer att behöva rekryteras på grund

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Vilhelmina kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-14 49 PERSONALPOLITISKT PROGRAM Det personalpolitiska programmet syftar till att ge riktlinjer och en gemensam ram för vad

Läs mer

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun Information Så fungerar samverkan på olika nivåer Enköpings kommun Foto IBL Innehåll Inledning 5 Detta är samverkansavtalet 6 CSG central samverkansgrupp 8 FSG förvaltningens samverkansgrupp 10 SG enhetens

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Socialnämnden Revisionsrapport 2017-10-26 Sammanfattning I denna rapport sammanfattas resultatet av granskning av bemanningssituationen. ens syfte är att undersöka och bedöma

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Dnr: KS 2014/621 Reviderad: 2008 Reviderad: 2015-01-26, 13 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box

Läs mer

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012 Datum 1 Sida Nämnd/styrelse/förvaltning etc. Kommunstyrelseförvaltningen Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012 Sammanfattning Resultatet av uppföljningen av det systematiska

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Personalpolitiskt program - uppdatering

Personalpolitiskt program - uppdatering Titel: Personalpolitiskt program 1 (6) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 4.0 Fastställd: KF 2016-09-14, 75 Uppdateras: Personalpolitiskt program - uppdatering Styrdokument för personalarbetet

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) - rapport

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) - rapport Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2014-03-03 2012/85 Personalenhetschef Helen Svensson 0410-73 34 96, 0708-81 79 35 helen.svensson@trelleborg.se Bildningsnämnden Uppföljning av det systematiska

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning Personalstrategi 2008 2012 Varför behövs personalstrategin? Personalstrategin uttrycker det gemensamma förhållningssättet i vårt strategiska och operativa personalarbete inom Falköpings kommun. Det personalstrategiska

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Ledningskontoret 2012-04-10 1(5) PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Fastställd av Kommunstyrelsen den 10 april 2012, 31 BAKGRUND Diskrimineringslagen gäller från den 1 januari

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

Sigtuna kommuns jämställdhetsplan 2008-2011. Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2008

Sigtuna kommuns jämställdhetsplan 2008-2011. Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2008 Sigtuna kommuns jämställdhetsplan 2008-2011 Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2008 Fotograf: Mikael Sjöberg Konstnär: Hans Kündig Skulpturen Rondo, 4 meter bred och 4 meter hög, stod på plats till

Läs mer

EN ARBETSGIVARPOLITIK FÖR UTVECKLING OCH TRYGGA ARBETSPLATSER Gemensamt rödgrönt principprogram inför landstingsvalet 2010

EN ARBETSGIVARPOLITIK FÖR UTVECKLING OCH TRYGGA ARBETSPLATSER Gemensamt rödgrönt principprogram inför landstingsvalet 2010 EN ARBETSGIVARPOLITIK FÖR UTVECKLING OCH TRYGGA ARBETSPLATSER Gemensamt rödgrönt principprogram inför landstingsvalet 2010 Landstinget i Uppsala län 2010-04-08 2 (7) Innehållsförteckning Vi kan och vill

Läs mer

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19.

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Kommunledningskontorets personalavdelning Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer för Arbetsmiljö Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att visa Kristianstads

Läs mer

Uppdraget som arbetsgivarföreträdare. Politikerutbildning 2015-03-30

Uppdraget som arbetsgivarföreträdare. Politikerutbildning 2015-03-30 1 Uppdraget som arbetsgivarföreträdare Politikerutbildning 2015-03-30 2 Kommunallagen Fullmäktige ansvarar för att nämnderna får resurser och ett tydligt uppdrag för att kunna bedriva verksamheterna enligt

Läs mer

Uppföljning av. det systematiska arbetsmiljöarbetet, fortbildningsinsatserna och jämställdhetsarbetet inom förvaltningen

Uppföljning av. det systematiska arbetsmiljöarbetet, fortbildningsinsatserna och jämställdhetsarbetet inom förvaltningen Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet, fortbildningsinsatserna och jämställdhetsarbetet inom förvaltningen Barn- och utbildningsnämnden År 2011 2 Bakgrund Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Granskning av kompetens- och personalförsörjning. Nynäshamns kommun

Granskning av kompetens- och personalförsörjning. Nynäshamns kommun Revisionsrapport Granskning av kompetens- och personalförsörjning Nynäshamns kommun Lars Åke Claesson Oskar Lannerhjelm November 2011 Innehåll 1 Sammanfattning 1 2 Bakgrund och revisionsfråga 3 3 Metod,

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

Revisionsrapport* Sjukfrånvaro. Krokoms kommun. Mars 2008 Maj-Britt Åkerström. *connectedthinking

Revisionsrapport* Sjukfrånvaro. Krokoms kommun. Mars 2008 Maj-Britt Åkerström. *connectedthinking Revisionsrapport* Sjukfrånvaro Krokoms kommun Mars 2008 Maj-Britt Åkerström *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning...3 2 Inledning...5 2.1 Bakgrund...5 2.2 Uppdrag

Läs mer

Elin Niemi, personalchef H Johansson, personalkonsult, Laila Mäki ANSLAG/BEVIS

Elin Niemi, personalchef H Johansson, personalkonsult, Laila Mäki ANSLAG/BEVIS PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2017-03-06, kl 0900-1150 ande Laila Mäki, S Anna Kumpula Kostet, V Övriga deltagande Elin Niemi, personalchef H Johansson, personalkonsult,

Läs mer

Uppföljning av personalpolitiskt program 2005

Uppföljning av personalpolitiskt program 2005 Uppföljning av personalpolitiskt program 2005 Vilhelmina kommun Uppföljning 2005 Uppföljning av de åtta målen i det personalpolitiska programmet Det personalpolitiska programmet syftar till att ge riktlinjer

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING GEMENSAMMA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ANPASSNINGS-, REHABILITERINGS- OCH OM- PLACERINGSÄRENDEN ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2009-05-13, 151 Kommungemensamma riktlinjer

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Reviderad 2018-11-28, 167 Dnr KS 2018/606 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Samverkansavtal. Kalmar kommun

Samverkansavtal. Kalmar kommun Samverkansavtal Kalmar kommun 2007 Samverkan är grunden för att Kalmar kommun ska vara en attraktiv, utvecklande och effektiv kommunal arbetsplats. Det handlar om delaktighet och inflytande för alla anställda

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Arbetsmiljöarbetet. inom länssjukvårdsnämndens ansvarsområde. Landstinget Halland. December 2001 Manfred Bachmann

Arbetsmiljöarbetet. inom länssjukvårdsnämndens ansvarsområde. Landstinget Halland. December 2001 Manfred Bachmann Arbetsmiljöarbetet inom länssjukvårdsnämndens ansvarsområde Landstinget Halland December 2001 Manfred Bachmann KOMREV AB Tel 0340-88659, 070-665 48 45 E-post: manfred.bachmann@komrev.se Hemsida: www.komrev.se

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten Tjänsteskrivelse 2005-02-16 Dnr 05KS/0139 Handläggare: Jonas Rydberg Tel: 08/570 383 38 Kommunstyrelsen Jämställdhetspolicy respektive jämställdhetsplan 2005 vid Värmdö

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor

Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor Revisionsrapport Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor Avesta kommun Februari 2008 Bengt Andersson Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 1 1.2

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Reviderat av kommunstyrelsen 2008-06-11, 177 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187 Reviderat av kommunfullmäktige 2011-04-26, 33 1(6) Innehåll Systematiskt

Läs mer

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 FAS 05 Lokalt kollektivavtal Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan Munkedals kommun Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 Sida 2 av 9 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Gemensamma åtaganden

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning

Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Anders Törnqvist Erik Wottrich Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning Ekerö kommun Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun

Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Personaldelegationen Personalchef Anne Elgmark 2014-12-09 1 (5) Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer