ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2009-08-12"

Transkript

1 Plats och tid Sessionssalen, Gamla Kommunalhuset, kl Beslutande Lennart Haraldsson, ordförande Sverre Moum Siw Gustavsson Thomas Lidberg Kerstin Gustavsson Peder Griph Elisabeth Edlund Åsa Merving, ersättare för Kenneth Axelsson Lars-Erik Nilsson AnnaCarin Ekdahl Johan Knutsson Sören Söderström Lars Rasch Anne-Louise Aspanius, ersättare för Tommy Risarp Lennart Pettersson Ej tjänstgörande Ulf Dahl Per Johansson Leif Leman Leif Carlzon Rune Tessin Övriga deltagande Karin Olanders, t f kommunchef Anita Sjösvärd, kommunsekreterare Utses att justera AnnaCarin Ekdahl och Johan Knutsson Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer Sekreterare Ordförande Justerande Organ Anita Sjösvärd Lennart Haraldsson AnnaCarin Ekdahl Johan Knutsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagning Förvaringsplats för protokollet Kommunledningsförvaltningen Underskrift

2 Tyst minut Kommunstyrelsens sammanträde inleds med en tyst minut med anledning av Marita Dahlgrens bortgång.

3 Information Bho Eklund lämnar vid dagens sammanträde med kommunstyrelsen en redovisning från den hearing som Åtvidabergs kommun inbjudits till och vars syfte var att följa upp hur reformen med lagen om skydd mot olyckor har förverkligats. Hearingen ägde rum i Stockholm den 2 juni En enkät som tidigare utsänts till berörda kommuner låg till grund för diskussionerna. Åtvidabergs kommun höll ett inledningsanförande inför frågestundens diskussioner om processen kring tillkomsten av kommunens handlingsprogram och utvecklingen av dessa. Bho Eklund tillsammans med t f kommunchefen informerar vidare om de förberedelser som sker inför en eventuell pandemi av svininfluensan. Kommunerna har ansvar för att följa de direktiv som kommer men också samordna och förbereda sig inför de situationer som kan uppstå. En samrådsgrupp bestående av räddningschefen, kommunledningen och primärvården har skapats som skall hantera frågor kring pandemin samt aktivera och aktualisera gällande pandemiplan.

4 Ks 107 Ekonomiinformation T f kommunchefen lämnar vid planerings- och ekonomiutskottets sammanträde i juni 2009 en årsprognos baserad på utfall till och med maj månad 2009, vilken i stort överensstämmer med redovisad prognos för april Motsvarande prognos lämnas vid kommunstyrelsens sammanträde i augusti. Redovisningen visar att avvikelsen från budget för verksamhetens nettokostnader uppgår till + 6,9 miljoner kronor. Kommunstyrelsens oförutsedda på 10,5 miljoner kronor ingår därvid under kommunledningsförvaltningen.

5 Ks 108 Dnr Åtvidabergs Industribyggen AB ej fullföljande av försäljningen - utredning Kommunfullmäktige har vid sammanträde den 25 februari 2009 beslutat att genomföra försäljning av Åtvidabergs Industribyggen AB enligt upprättat avtal om överlåtelse av aktier med fastighetsbolaget Industria Sverige AB som köpare av bolaget. Vid kommunstyrelsens sammanträde den 1 april 2009 informerar Sverre Moum om att kommunen inte kommer att fullfölja försäljningen av Åtvidabergs Industribyggen AB. Anledningen är att Industria Sverige AB ändrat i sin styrelse vilket bolaget garanterat att inte göra mellan avtalsdag och tillträdesdag enligt köpeavtalet. Åtvidabergs kommun anser att ändringen av styrelsen i Industria Sverige AB är ett allvarligt kontraktsbrott och avser därför inte att fullfölja försäljningen av aktierna i Åtvidabergs Industribyggen AB. Kommunfullmäktige har vid sammanträde den 15 april 2009 beslutat att inte fullfölja försäljningen av aktierna i Åtvidabergs Industribyggen AB samt godkänna att erlagd handpenning återbetalas till berörda parter. Kommunen bör nu istället tillsätta en arbetsgrupp för nya diskussioner om Industribyggens fortsatta verksamhet med den politiska inriktningen att föra över bolagets fastigheter till kommunens fastighetsbestånd. Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Vid planerings- och ekonomiutskottets sammanträde den 22 april 2009 tas frågan upp om Industribyggens fortsatta verksamhet samt direktiv till en utredning med inriktningen att föra över bolagets fastigheter till kommunens fastighetsbestånd. Planerings- och ekonomiutskottet har därvid beslutat uppdra till kommunledningsförvaltningen att utreda de ekonomiska och organisatoriska konsekvenserna av att föra över bolagets fastigheter till kommunen samt att därefter avveckla bolaget.

6 forts Ks 108 Kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskott utgör styrgrupp under utredningsarbetet. Den politiska inriktningen är dock att planeringsoch ekonomiutskottet fortsättningsvis skall ansvara för fastighetsförvaltningen i kommunen. Vid utskottets sammanträde den 24 juni 2009 föreligger utredning avseende överföring av Åtvidabergs Industribyggens fastigheter m m till kommunen. Lars Rasch och Sören Söderström meddelar att Kopparpartiet och Centerpartiet avser att återkomma vid kommunstyrelsens behandling av ärendet i augusti. Planerings- och ekonomiutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar uppdra till förvaltningsorganisationen att upprätta förvaltningsavtal mellan Åtvidabergs Industribyggen AB och Åtvidabergs kommun avseende förvaltning av en eller flera av Industribyggens fastigheter. Kommunfullmäktige beslutar uppdra till förvaltningsorganisationen att genomföra organisationsförändringar inom kommunen med hänsyn till utökad fastighetsförvaltning/utökat fastighetsinnehav. Kommunfullmäktige beslutar uppdra till förvaltningsorganisationen att verkställa så att Åtvidabergs kommun övertar Åtvidabergs Industribyggen ABs samtliga fastigheter, övriga tillgångar och skulder. Finansiering sker genom övertagande av bolagets lån. Kommunfullmäktige beslutar uppdra till förvaltningsorganisationen att därefter avveckla bolaget. Planerings- och ekonomiutskottet skall ansvara för den samlade fastighetsförvaltningen i kommunen. Kommunstyrelsens handläggning Lennart Haraldsson yrkar bifall till planerings- och ekonomiutskottets förslag.

7 forts Ks 108 Johan Knutsson yrkar med stöd av Lars Rasch att punkt 2 i planeringsoch ekonomiutskottets beslutsförslag kompletteras med att erforderliga personalrekryteringar skall starta omgående. Kommunstyrelsen biträder Johan Knutssons förslag. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar uppdra till förvaltningsorganisationen att upprätta förvaltningsavtal mellan Åtvidabergs Industribyggen AB och Åtvidabergs kommun avseende förvaltning av en eller flera av Industribyggens fastigheter. Kommunfullmäktige beslutar uppdra till förvaltningsorganisationen att genomföra organisationsförändringar inom kommunen med hänsyn till utökad fastighetsförvaltning/utökat fastighetsinnehav. Erforderliga personalrekryteringar skall starta omgående. Kommunfullmäktige beslutar uppdra till förvaltningsorganisationen att verkställa så att Åtvidabergs kommun övertar Åtvidabergs Industribyggen ABs samtliga fastigheter, övriga tillgångar och skulder. Finansiering sker genom övertagande av bolagets lån. Kommunfullmäktige beslutar uppdra till förvaltningsorganisationen att därefter avveckla bolaget. Planerings- och ekonomiutskottet skall ansvara för den samlade fastighetsförvaltningen i kommunen.

8 Ks 109 Dnr Granskning av tillgänglighet för handikappade - revisionsrapport Kommunrevisionen har genomfört en granskning av hur kommunen arbetat med tillgänglighet för funktionshindrade till kommunens olika verksamheter utifrån det handikappolitiska programmet. Granskningen visar sammantaget att det återstår en hel del arbete innan det handikappolitiska programmet är genomfört i den omfattning som kommunfullmäktige beslutat om. Arbetet rör allt från organisatorisk förankring av handikappfrågorna, implementering av ett synsätt som gagnar funktionshindrade till konkret genomförande. De största bristerna bedöms finnas inom områdena organisation och förankring samt området teknik vad gäller genomförandet. I den fördjupning som gjorts framgår att varken kultur- och samhällsbyggnadsutskottet eller kommunstyrelsen vidtagit tillräckligt omfattande åtgärder med anledning av det handikappolitiska programmet. Den samlade bedömningen är att kommunen på ett otillfredsställande sätt hanterat måluppfyllelse och hörsamhet till mål i det handikappolitiska programmet fastställt av kommunfullmäktige. Med anledning av revisionsrapporten önskar kommunrevisionen svar från kommunstyrelsen vilka åtgärder som vidtagits så här långt med anledning av det handikappolitiska programmet och i samband med detta klargöra vad som inte kan eller hinner åtgärdas till år Kommunstyrelsens handläggning Kommunstyrelsen har vid sammanträde den 1 april 2009 beslutat avge yttrande över revisionsrapporten avseende tillgänglighet för handikappade. Kommunrevisionen har med anledning av kommunstyrelsens yttrande inkommit med en begäran om kompletterande uppgifter senast den 10 juni 2009.

9 forts Ks 109 Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Vid planerings- och ekonomiutskottets sammanträde i maj 2009 meddelas att kommunrevisionen efter begäran förlängt svarstiden till den 12 augusti Ett förslag till kompletterande svar avseende åtgärder för ökad tillgänglighet kommer således att behandlas vid kommunstyrelsens sammanträde i augusti Kommunfullmäktige har tidigare uppdragit till kommunledningsförvaltningen att revidera nuvarande handikappolitiska program till ett program för funktionshindrade. Vård- och omsorgschefen tillika t f kommunchef kommer därvid att utföra uppdraget som skall vara slutfört under september 2009 för att därefter utsändas på remiss. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att avge ett kompletterande yttrande över revisionsrapport avseende tillgänglighet för handikappade i enlighet med föreliggande förslag.

10 Ks 110 Dnr 2009-KS Treårsplan för Regionförbundet ÖSTSAM Från Regionförbundet ÖSTSAM föreligger förslag till treårsplan med beskrivning av verksamhet och ekonomi. Beloppen i treårsplanen med förslag till budgetram för 2010 är upprättade i 2009 års prisläge. Medlemmarna och Regionförbundet har tidigare kommit överens om hur Regionförbundets budget skall kompenseras för pris- och löneökningar. Enligt överenskommelse skall indexuppräkningen mellan åren ske efter hur Regionförbundets ekonomi fördelas på personalkostnader respektive övriga omkostnader. Fördelningen görs dels för den egna verksamheten, dels för den överförda verksamheten, där fördelningen sker efter hur dessa kostnader fördels hos kulturinstitutionerna. Detta innebär att en fördelning av personalkostnader och övriga omkostnader baserat på föregående års bokslut görs inför varje nytt budgetår. Index för personalkostnader fastställs av landstinget i mars/april året före det aktuella budgetåret. Index för övriga kostnader inhämtas från Sveriges Kommuner och Landsting. Indexet för övriga kostnader är SKLs prognos för nettoprisindex som tas fram i april och revideras i september för det aktuella budgetåret. Slutligen vägs de ovan beskrivna pris- och löneindex samman till ett index/en procentsats. Det sammanvägda indexet för 2010, som beloppen i det utskickade förslaget till budgetram för 2010 i 2009 års prisnivå skall räknas upp med, är 1,7 procent. Förbundsfullmäktige har den 23 april 2009 fastställt Treårsplanen och därvid beslutat tillställa den förbundets medlemmar för beslut om medlemsbidrag 2010 samt ge möjlighet för medlemmarna att lämna synpunkter på Regionförbundets verksamhet som underlag för kommande treårsplaner. Åtvidabergs kommuns ställningstagande och beslut om medlemsbidrag för 2010 skall vara Regionförbundet ÖSTSAM tillhanda senast den 1 september 2009.

11 forts Ks 110 Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Regionförbundet ÖSTSAMs plan för verksamhet och ekonomi har underställts samtliga förvaltningar och kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskott under beredningen. Till planerings- och ekonomiutskottets sammanträde den 24 juni 2009 föreligger av t f kommunchefen utarbetat förslag till yttrande över Regionförbundet ÖSTSAMs treårsplan. Planerings- och ekonomiutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar avge yttrande över Regionförbundet ÖST- SAMs treårsplan i enlighet med upprättat förslag. Kommunfullmäktige beslutar tillstyrka förslag till medlemsbidrag för Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar avge yttrande över Regionförbundet ÖST- SAMs treårsplan i enlighet med upprättat förslag. Kommunfullmäktige beslutar tillstyrka förslag till medlemsbidrag för 2010.

12 Ks 111 Dnr Samarbetsavtal med Nuckö Planerings- och ekonomiutskottet har vid sitt sammanträde i januari 2007 beslutat uppdra till kommunledningsförvaltningen att se över kommunens vänortsarbete. Frågan om en översyn av kommunens vänortsarbete aktualiserades i samband med val av ledamöter till Nuckö-kommittén som organiserar utbytet med Nuckö. Kommunstyrelsen har vid sammanträde den 9 maj 2007 behandlat ett av kommunchefen utarbetat förslag till former för fortsatt vänortsverksamhet, innebärande att ett fortsatt kommunalt engagemang med vänorter fortsättningsvis bör baseras på en efterfrågan som styrs utifrån skolans behov av internationellt utbyte och som inte kan tillfredsställas genom projekt på andra håll. Kommunstyrelsen har vid nämnda sammanträde beslutat att budgetbeloppet för vänortsutbyte kvarstår oförändrat för år 2008, att disponeras av barn- och utbildningsförvaltningen för internationella kontakter. Vidare beslutades att vänortskommittén i sin nuvarande form med ledamöter utsedda av Åtvidabergs kommun upphör samt att utsedda ledamöter entledigas. Kommunfullmäktiges handläggning Vid kommunfullmäktiges sammanträde i juni 2008 ställdes en fråga till kommunfullmäktiges ordförande angående vänortsverksamheten med Nuckö. I samband med ordförandens svar på frågan uppdrogs till kommunstyrelsen att omarbeta nuvarande avtal från år 1990 mellan Nuckö och Åtvidaberg så att det stämmer med hur vänortsarbetet bedrivs idag. Kommunstyrelsen har sedermera uppdragit till kommunledningsförvaltningen att se över nuvarande avtal mellan Nuckö och Åtvidaberg med anledning av kommunstyrelsens tidigare beslut om ändrade former för vänortsverksamhet.

13 forts Ks 111 Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Vid planerings- och ekonomiutskottets sammanträde i juni 2009 föreligger reviderat förslag till samarbetsavtal mellan Nuckö och Åtvidaberg som överensstämmer med formerna för dagens vänortsverksamhet. Lars Rasch föreslår att nuvarande avtal mellan Nuckö och Åtvidaberg fortfarande skall gälla. Ordföranden biträder det reviderade förslaget till samarbetsavtal och föreslår därmed att en dialog förs med Nuckö kommun om den nya överenskommelsen. Kommunstyrelsens handläggning Sören Söderström med stöd av Lars Rasch föreslår att Åtvidabergs kommun tillsammans med Nuckö bör diskutera inom vilka eventuella områden dagens vänortsutbyte skall kunna bedrivas. Lars Rasch föreslår att nuvarande avtal mellan Nuckö och Åtvidaberg fortfarande skall gälla. Lars-Erik Nilsson yrkar bifall till planerings- och ekonomiutskottets förslag att godkänna reviderat förslag till samarbetsavtal mellan Nuckö och Åtvidaberg där ett utbyte inom utbildningsverksamhetens område främjas. Ajournering Elisabeth Edlund begär ajournering av sammanträdet. Lennart Haraldsson vidhåller Lars-Erik Nilssons yrkande om bifall planerings- och ekonomiutskottets förslag. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på Lars-Erik Nilssons yrkande jämte Sören Söderströms och Lars Rasch förslag, varvid han finner att kommunstyrelsen beslutat bifalla Lars-Erik Nilssons yrkande.

14 forts Ks 111 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att godkänna reviderat förslag till samarbetsavtal mellan Åtvidabergs kommun och Nuckö kommun. Reservation Sören Söderström, Lars Rasch och Anne-Louise Aspanius anmäler reservation mot kommunstyrelsens beslut till förmån för Sören Söderström och Lars Rasch förslag. Anteckning till protokollet Rune Tessin begär och får till protokollet antecknat att miljöpartiet stöder Sören Söderströms och Lars Rasch förslag.

15 Ks KS Ridanläggning på fastigheten Vrånghult 2:4 Efter diskussioner mellan representanter för kommunen och Åtvidabergs Ridklubb har kommunen för avsikt att överta hela ansvaret för ridanläggningen i Vrånghult. Vid Vrånghults ridanläggning finns en yta som är förberedd för en paddock. En färdigställd paddock skulle möjliggöra för Åtvidabergs Ridklubb att väsentligt utöka lektionstiderna för både sina medlemmar och eleverna på gymnasieskolans ridprofil. Detta i sin tur skulle möjliggöra ökade intäkter för klubben. Att färdigställa en komplett paddock med de markarbeten som krävs och att komplettera med inhägnad och belysning är en investeringskostnad på ca kronor. Klubbens intäktsökningar som en följd av en färdigställd paddock beräknas till minst kronor per år vilket skulle erläggas som ökad hyra till kommunen. Kapitaltjänstkostnaderna för investeringen, vid en avskrivningstid på 15 år, skulle med kommunens nuvarande internränta (4,5%) hamna på kronor per år vilket gör att investeringen i driftskostnadsperspektivet skulle bli kostnadsneutral. Kostnaden för en komplett paddock kommer att belasta innevarande investeringsbudget. Under åren planeras investeringar i ridanläggningen enligt ursprungliga planer. Medel för denna upprustning kommer att beaktas i pågående budgetarbete. Planerings- och ekonomiutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar godkänna att en paddock färdigställes vid Vrånghults ridanläggning för en kostnad av kronor. Medel för ändamålet tas från innevarande investeringsbudget. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar i enlighet med planerings- och ekonomiutskottets förslag.

16 Ks KS Politisk arbetsgrupp för kulturen Regionförbundet ÖSTSAMs styrelse har vid sammanträde den 12 juni 2009 beslutat att en arbetsgrupp skall inrättas för kulturområdet. Arbetsgruppen skall bland annat hantera följande frågor Ansvaret för framtagandet av förslag till en regional kulturstrategi, som beskriver hur förutsättningarna är för kulturverksamheten i hela Östergötland och vilka prioriteringar som bör göras för att kulturområdet skall stärkas och utvecklas. Följa och delta i de utvecklingsprojekt som pågår och som syftar till att ge kulturområdet en tydligare och större roll i det långsiktiga regionala utvecklingsarbetet. Vara en arena där kulturfrågor som är aktuella i kommunerna och i regionen kan lyftas och diskuteras. Åtvidabergs kommun inbjudes att utse en representant samt en ersättare till gruppen, som kommer att ledas av Regionförbundets politiske talesperson för kultur, senast den 31 augusti Ett första möte med gruppen är preliminärt planerat till den 17 september Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Namnförslag på representant och ersättare i arbetsgruppen kommer att lämnas vid kommunstyrelsens sammanträde i augusti, varvid ersättare utses av oppositionen. Kommunstyrelsens handläggning Lennart Haraldsson föreslår att som representant och ersättare i arbetsgruppen för kulturområdet utses Elisabeth Edlund respektive Johan Knutsson.

17 forts Ks 113 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att som representant och ersättare i arbetsgruppen för kulturområdet utses Elisabeth Edlund respektive Johan Knutsson.

18 Ks KS Arbetets museum Åtvidaberg ställs ut I Norrköping Mellan visas utställningen Industriland när Sverige blev modernt på Arbetets museum i Norrköping. Den skildrar perioden liv och arbete under perioden Utställningen är 900 kvm till ytan och är museets hittills största satsning. Under hösten 2009 skall tre av utställningens teman vision, kris och framtid byggas om. Arbetets museum erbjuder Åtvidaberg ca 100 kvm mitt i den pågående utställningen. Med Åtvidaberg som exempel vill Arbetets museum visa Den typiska visionen under industrilandsepoken Den typiska krisen under epoken och Dagens visioner Material till utställningen tas fram i samarbete med Brukskultur i Åtvidaberg där det finns arkivmaterial från Facit, intervjuer med Åtvidabergsbor, tidningsurklipp, filmmaterial, produkter m m och framtidens visioner genom att göra nya intervjuer med politiker, företagsledare, ungdomar och äldre personer i dagens Åtvidaberg. Dagens företagarlandskap illustreras med produkter från dagens Åtvidabergsföretag. Efter att utställningen har visats i Norrköping på Arbetets museum kommer den att flyttas till Åtvidaberg och Brukskultur lagom till 600- årsfirandet år Kostnaden för projektet beräknas till cirka kronor. Arbetets museum svarar för merparten av kostnaden. Åtvidabergs Sparbank bidrar med kronor. För att möjliggöra projektet krävs fler medfinansiärer från näringslivet i Åtvidaberg.

19 forts Ks 114 Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Planerings- och ekonomiutskottet har vid sammanträde den 24 juni 2009 behandlat ärendet och ser detta som en möjlighet att visa en positiv bild av Åtvidaberg på ett nationellt museum. Utskottet ställer sig positiv till projektets genomförande och är beredd att bidra till finansieringen med kronor. Planerings- och ekonomiutskottet uppdrar till personalchef Kerstin Skarin att i samråd med Susanne Fredriksson, Näringslivscentrum arbeta för projektets genomförande. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar ställa sig positiv till genomförande av projektet Det industriella mönstersamhället Åtvidaberg. Kommunstyrelsen beslutar att för ändamålet anvisa kronor ur anslaget för kommunstyrelsens oförutsedda utgifter.

20 Ks 115 Firmateckning kassa, bank, plusgiro Med anledning av vissa personalförändringar inom kommunen föreslås att de personer som framgår av nedanstående beslut får i uppdrag att teckna kassa, bank och plusgiro. Kommunstyrelsens beslut Stefan Nilsson, Sharmineh Kakoulidis, Anette Säberg och Lennart Haraldsson ges i uppdrag att två i förening teckna kassa, bank och plusgiro.

21 Ks 116 Dnr 2009-KS Biblioteksplan revidering Nu gällande biblioteksplan fastställdes av kommunfullmäktige i januari Kultur- och bibliotekschefen har gjort en utvärdering av den nu gällande biblioteksplanen och därvid upprättat ett förslag till ny biblioteksplan. Kultur- och samhällsbyggnadsutskottets handläggning Kultur- och samhällsbyggnadsutskottet har behandlat planen vid sitt sammanträde den 15 juni Kulturberedningen har därefter tagit del av förslaget till ny biblioteksplan. Kultur- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar anta föreliggande förslag till ny biblioteksplan. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar anta föreliggande förslag till ny biblioteksplan.

22 Ks 117 Dnr Dnr Vindkraftplan Kultur- och samhällsbyggnadsutskottets handläggning Riksdagens mål för den svenska vindkraftsutbyggnaden är att det år 2015 skall vara möjligt att producera 10 TWh vindkraft per år. Energimyndigheten har föreslagit till regeringen att det år 2020 skall vara möjligt att producera 30 TWh vindkraft. Dessa inriktningsmål innebär att det kan förväntas en utbyggnad av vindkraftsanläggningar på ett mer kraftfullt sätt än hittills. Vindkraftverken blir högre med betydligt större individuell effekt, samlas i större grupper och betydligt fler områden i inlandsoch skogsområden blir intressanta för etablering. Vissa av marknadens aktörer har redan visat intresse för områden inom Åtvidabergs kommuns gränser. Varje etablering skall prövas mot både plan- och bygglagen och miljöbalken, vilket ställer krav på kommunerna att hantera dessa frågor vid beviljande av bygglov för vindkraftsanläggningar. För vägledning och för att underlätta snabba beslut vid sådana tillfällen bör en övergripande plan för lokalisering av vindkraftverk finnas. En sådan plan kan betraktas som ett tillägg till översiktsplanen och är inte juridiskt bindande utan utgör ett underlag för beslut om användning av mark- och vattenområden samt hur den bebyggda miljön skall utvecklas och bevaras. Kostnaden för att arbeta fram en vindkraftplan för Åtvidabergs kommun beräknas till cirka kronor, varav hälften i normalfallet täcks av bidrag från Boverket. Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Planerings- och ekonomiutskottet har vid sammanträde den 22 april behandlat en motion väckt av Rune Tessin vid kommunfullmäktiges sammanträde i mars gällande vindkraftplan för Åtvidabergs kommun. Utskottet har därvid beslutat att uppdra till kommunledningsförvaltningen att handlägga motionen med inriktningen att utforma ett förslag till vindkraftplan för Åtvidabergs kommun.

23 forts Ks 117 Kultur- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar att uppdra till kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen att ansöka om bidrag till planeringsinsatser för vindkraft hos Boverket samt att arbeta fram en vindkraftplan för Åtvidabergs kommun. Kostnaden kronor bokförs på kontot för översiktlig planering. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att uppdra till kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen att ansöka om bidrag till planeringsinsatser för vindkraft hos Boverket samt att arbeta fram en vindkraftplan för Åtvidabergs kommun. Kostnaden kronor bokförs på kontot för översiktlig planering. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige anser motionen gällande vindkraftplan för Åtvidabergs kommun besvarad med det av kommunstyrelsen fattade beslutet om framtagande av en vindkraftplan för Åtvidabergs kommun.

24 Ks 118 Dnr Fastigheten Skolköket 1 försäljning överenskommelse Kommunfullmäktige har vid sammanträde den 30 maj 2007 beslutat försälja fastigheten Skolköket 1, Åtvidabergs kommun till Arve F Eid för en köpeskilling av kronor och på de villkor i övrigt som framgår av upprättat köpekontrakt. Inför kommunstyrelsens sammanträde i augusti 2009 föreligger överenskommelse om att villkoren i köpekontraktets 4 förlängs till att gälla fyra år från kontraktsdagen, till Köparen skall senast till Åtvidabergs kommun inkomma med en skriftlig redogörelse som visar köparens avsikter med fastigheten. Denna överenskommelse gäller under förutsättning av kommunfullmäktiges godkännande. I det fall fullmäktige väljer att inte förlänga avtalet till fyra år enligt ovanstående skall kommunens rätt att återköpa fastigheten enligt villkoren i 4 vara förlängd till Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att godkänna överenskommelse mellan Åtvidabergs kommun och Arve F Eid avseende köpekontrakt för fastigheten Skolköket 1 i enlighet med föreliggande förslag.

25 Ks 119 Dnr 2007/ Ramdirektivet för vatten Inom EU-samarbetet antog alla länder år 2000 Ramdirektivet för vatten. Riksdagen och regeringen har beslutat om nationell lagstiftning, vilket inneburit en komplettering av miljöbalken och en särskild vattenförvaltningsförordning samt organisation för den svenska vattenförvaltningen. Fem myndigheter har inrättats för genomförandet av vattendirektivet i Sverige. Målen för Ramdirektivet för vatten är att alla medlemsländer inom EU skall uppnå god vattenstatus senast år 2015 för ytvatten, kustvatten och grundvatten. God status skall uppnås för exempelvis övergödning, kemiska ämnen och ekologi. Vattenmyndigheterna för Sveriges fem vattendistrikt har tagit fram förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och miljökonsekvensbeskrivning. Ett samråd genomförs under perioden 1 mars till 1 september 2009 då samtliga remissinstanser har möjlighet att lämna synpunkter inför det fortsatta arbetet med Sveriges vattenförvaltning. I december 2009 fastställs de slutliga dokumenten. Dessa kommer sedan att gälla för perioden Sveriges Kommuner och Landsting vill uppmärksamma kommunerna på betydelsen av detta ärende. Det är viktigt att kommunen är observant på vad som föreslås i åtgärdsplanerna och hur det påverkar kommunen. Sveriges Kommuner och Landsting har till kommunerna översänt sitt beredningsförslag till yttrande angående förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram samt miljökonsekvensbeskrivning för vattendistrikt. Kommunledningsförvaltningens handläggning Ärendet har internremitterats till miljökontoret och kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen för yttrande.

26 forts Ks 119 Kommunstyrelsens handläggning Vid kommunstyrelsens sammanträde föreligger av miljönämnden utarbetat förslag till yttrande över Södra Östersjöns vattendistrikts förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och miljökonsekvensbeskrivning. Kommunstyrelsens beslut Åtvidabergs kommun avger yttrande över Södra Östersjöns vattendistrikts förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och miljökonsekvensbeskrivning i enlighet med föreliggande förslag.

27 Ks 120 Förköpsärende yttrande Förfrågan har inkommit huruvida Åtvidabergs kommun ämnar utöva sin förköpsrätt till fastigheten Åtvidaberg Stolmakaren 8, Åtvidabergs kommun. (Kopparvägen 3). Fastighetens areal är kvm och köpeskillingen uppgår till kronor. Fångeshandling: Köpekontrakt Säljare Köpare Mårten Mikael Bäck ½ Johan Urban Petersson ½ Kristallvägen HÄGERSTEN Pier Lindgren Timmervägen ÅTVIDABERG Då det är fråga om hyresfastighet hemställes även att kommunstyrelsen tar ställning till om kommunen ämnar påkalla prövning av förvärvet enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m. Hyresgästföreningen, som beretts tillfälle inkomma med yttrande i ärendet, har inget att erinra. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att ej utöva förköpsrätten till angiven fastighet eller påkalla prövning enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m.

28 Ks 121 Förköpsärende yttrande Förfrågan har inkommit huruvida Åtvidabergs kommun ämnar utöva sin förköpsrätt till fastigheten Åtvidaberg Borkhlt 2:47, Åtvidabergs kommun. (Borkhult Förvaltarbostaden). Fastighetens areal är kvm och köpeskillingen uppgår till kronor. Fångeshandling: Köpekontrakt Säljare Ola Molin Marina Wretman Borkhult Förvaltarbostaden ÅTVIDABERG Köpare Birgitta Löfberg Roldán 1/3 Estanislao Roldán Molina 1/3 Terrängvägen HÄGERSTEN Mickael Löfberg 1/3 Hollbergsgatan BROMMA Då det är fråga om hyresfastighet hemställes även att kommunstyrelsen tar ställning till om kommunen ämnar påkalla prövning av förvärvet enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m. Hyresgästföreningen, som beretts tillfälle inkomma med yttrande i ärendet, har inget att erinra. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att ej utöva förköpsrätten till angiven fastighet eller påkalla prövning enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m.

29 Ks 122 Rapporter Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning Ordföranden redovisar inkommen ansökan från länsstyrelsen till Åtvidabergs kommun avseende tillstånd till allmän kameraövervakning. Ansökan avser tillstånd till övervakning i bussar för av Veolia Transport Sverige AB utförd trafik inom Östergötlands län. Veolia Transport avser att successivt installera övervakningskameror i samtliga bussar inom tätorts- och landsortstrafiken i länet. Vid kommunstyrelsens diskussion i ärendet åberopas både för och emot bruket av kameraövervakning. Majoriteten är dock för kameraövervakning och föreslår bifall till inkommen ansökan. Viktigt att notera är att övervakningsintresset alltid skall vägas mot integritetsintresset. Johan Knutsson och Sören Söderström reserverar sig och anser att kommunen måste vara mycket restriktiv med att ge tillstånd till kameraövervakning. Kameraövervakning kan i många fall kränka den enskildes personliga integritet. Genom att bedriva sådan övervakning bidrar man till att skapa ett övervakningssamhälle. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunledningsförvaltningen att lämna remissvar till länsstyrelsen enligt ovanstående inriktning. Hotell Stallet Ordföranden lämnar en information med anledning av de uppgifter som framkommit att Guido Minerva misstänks för skattebedrägerier. Kommunen har i dagsläget inte för avsikt att bryta gällande avtal avseende Simhallen. Kommunen avvaktar dock den fortsatta utredningen.

30 Ks 123 Delegationsbeslut redovisning Kommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän enligt en av kommunstyrelsen antagen delegationsordning. Dessa beslut redovisas till kommunstyrelsen. Redovisningen innebär inte att kommunstyrelsen får ompröva eller fastställa delegationsbesluten. Däremot står det kommunstyrelsen fritt att återkalla lämnad delegation. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar godkänna redovisningen av delegationsbeslut samt foga dem till dagens protokoll.

31 Ks 124 Förköpsärende yttrande Förfrågan har inkommit huruvida Åtvidabergs kommun ämnar utöva sin förköpsrätt till fastigheten Åtvidaberg Blidsäter 1:41, Åtvidabergs kommun. Fastighetens areal är kvm och köpeskillingen uppgår till kronor. Fångeshandling: Köpebrev Säljare Kjell Mattsson Försäljning AB Stationsvägen ÅTVIDABERG Köpare Kjell Mattsson Stationsvägen ÅTVIDABERG Då det är fråga om hyresfastighet hemställes även att kommunstyrelsen tar ställning till om kommunen ämnar påkalla prövning av förvärvet enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m. Hyresgästföreningen, som beretts tillfälle inkomma med yttrande i ärendet, har inget att erinra. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att ej utöva förköpsrätten till angiven fastighet eller påkalla prövning enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m.

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25 Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg, kl 18.00-19.40 Beslutande Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren, Claes Drougge, Lars Rasch,

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen

Läs mer

Närvarande för fullmäktige tjänstgörande ersättare, se bilaga. Närvarande ej tjänstgörande ersättare, se bilaga. Anita Sjösvärd, kommunsekreterare

Närvarande för fullmäktige tjänstgörande ersättare, se bilaga. Närvarande ej tjänstgörande ersättare, se bilaga. Anita Sjösvärd, kommunsekreterare Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg kl 18.00-19.55 Beslutande Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren, Claes Drougge. Kerstin Gustavsson,

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2008-10-29

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2008-10-29 Plats och tid Beslutande Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg, Onsdagen den 29 oktober 2008 kl 18.00 20.50 Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 14.45 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), ordförande Magnus Hesse (M), vice ordförande Elisabeth Edlund (S) Mira Wedenberg (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(18)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(18) Sammanträdesprotokoll Sida 1(18) Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunhuset, Åtvidaberg, onsdag den 29 augusti kl. 14.00-16.50 Beslutande Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Lars

Läs mer

Anläggningsregister nedskrivning av poster

Anläggningsregister nedskrivning av poster Kf 108 Ks 160 Dnr 2007-248 043 Anläggningsregister nedskrivning av poster Under år 2006 upprättades ett nytt anläggningsregister. För de poster i det gamla registret där verklig tillgång inte kunde verifieras

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2011-03-02

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2011-03-02 Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunalhuset, kl 13.30 16.15 Beslutande Lennart Haraldsson, ordförande Sverre Moum Elisabeth Edlund Thomas Lidberg Maria Lind Peder Griph Siw Gustavsson Sirvan Mostafaey

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-04-15

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-04-15 Plat och tid Seionalen, Gamla kommunalhuet, kl 18.00 18.50 Belutande Kommunfullmäktige amtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren, Nil Holmberg, Clae Drougge, Kertin Gutavon, Lar-Erik Nilon, Kenneth

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Ingela Bergare, ekonomichef Mikael Jareke, kommunchef Lennart Aronsson, sekreterare. Torsdagen den 2 april 2015, Kommunhuset Storfors.

Ingela Bergare, ekonomichef Mikael Jareke, kommunchef Lennart Aronsson, sekreterare. Torsdagen den 2 april 2015, Kommunhuset Storfors. 1(6) Plats och tid Beslutande Ersättare Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, torsdagen den 2 april 2015, kl 08.15-10.20. Ajournering kl 09.10-09.40. Hans Jildesten (S) Christina Skogström (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(14) Närvarande för fullmäktige tjänstgörande ersättare, bilaga.

Sammanträdesprotokoll Sida 1(14) Närvarande för fullmäktige tjänstgörande ersättare, bilaga. Sammanträdesprotokoll Sida 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunhuset, Åtvidaberg, onsdagen den 27 februari, kl. 13.30-15.05. Mötet ajournerades kl. 14.55-15.00 Beslutande ledamöter Kommunfullmäktiges

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Se bilagd förteckning

Se bilagd förteckning Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2007-03-22 1 Plats och tid Torsdag 22 mars 2007 kl 19.00-19.50 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) 1(11) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.35 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Övriga närvarande

Läs mer

Rådhuset, kl , Enligt särskild förteckning, sidan 2. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Einar Nilsson.

Rådhuset, kl , Enligt särskild förteckning, sidan 2. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Einar Nilsson. 2009-08-25 1 (7) Plats och tid Rådhuset, kl. 16.00-16.50, 17.05-17.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 8.30-11.00 Beslutande Claes Pettersson ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Anders Söderström (s), ersättare för Sten Fransson (s) Claes Axelson (v)

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30-15.15 Beslutande Lennart Haraldsson, ordförande Sverre Moum Roger Nilsson, ersättare för Marita Dahlgren Thomas Lidberg Kerstin Gustavsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen 2013-06-18 1(7) Plats och tid: Centrumhuset i Alvesta den 18 juni 2013, kl 11.00 11.55. Beslutande Mats Johnsson (m), ordf. Per-Anders Nordahl (s) Thomas Johnsson (m) Thomas Haraldsson (c) Anne Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2019-06-19 1 () Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, klockan 15.00 15.40 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Hanna Lostelius (C) ordf Owe Nilsson

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Elisabeth Stenberg Michalski (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Elisabeth Stenberg Michalski (S) 1(16) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 8.30 10.35 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

Protokoll. Förbundsdirektionen 2011-06-10 15-21

Protokoll. Förbundsdirektionen 2011-06-10 15-21 Förbundsdirektionen 15-21 Förbundsdirektionen sammanträde 15. Godkännande av dagordning 16. Utseende av justeringsperson 17. Ramar och finansiella mål 2012-2014 18. Säkerhetssamordning ny uppgift för Räddningstjänstförbundet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00. Paus klockan 14.50-14.55. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa

Läs mer

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson 1 Sammanträdesdatum 2007-12-04 Plats och tid Kommunhusets tingssal, tisdagen den 4 december 2007 kl 09.00-12.10. Beslutande Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 14.30 Beslutande Ledamöter Magnus Hesse, (M), ordförande Lennart Haraldsson, (S), vice ordförande Ulf Dahl,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-02-15 Sid: 1 Instans Allmänna utskottet Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 13.00-16.50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Nicklas Huuva (KD) ordförande Bengt-Göran

Läs mer

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1993-12-15 Plats och tid Beslutande Ej tjg ers Stadshuset, Storrummet onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 Sven-Ove Cederstrand,

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Luspengymnasiet, Storuman 2018-02-27, kl. 08.45-09.30 Beslutande Se närvarolista sid. 2 Övriga Maria Mickelsson kommunsekreterare Peter Persson koncernchef

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Mjölby Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KS 114. Information angående remissvar på översiktsplaner för vindkraft från Ödeshög och Vadstena kommuner

Mjölby Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KS 114. Information angående remissvar på översiktsplaner för vindkraft från Ödeshög och Vadstena kommuner Kommunstyrelsen 2009-08-19 1 (7) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, kl 14:00-16.15 Beslutande Monika Gideskog, M Carina Johansson, FP Birgitta Engholm, M Ingemar Nycander, C Håkan Wass, KD Carina Jönsson,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-03-01 1(12) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: kl. 13.00 14.45, Fotbollens Hus Robert Mörk (S), ordförande Birgitta Höijer (C) Bjarne Rasmussen (S) Annika Engelbrektsson (S) Marianne Högberg (S)

Läs mer

Anette Karlsson (M) Björn Fagerlund (M) Henrik Karlsson (M) Marie Engström Rosengren (V) ledamot Mats Karlsson (MP)

Anette Karlsson (M) Björn Fagerlund (M) Henrik Karlsson (M) Marie Engström Rosengren (V) ledamot Mats Karlsson (MP) Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen, Stadshuset kl 15.00 16.25 Beslutande Johan Abrahamsson (M) ordförande Rune Skogsberg (C) 1:e vice ordförande Ida Ekeroth (S) 2:e vice ordförande Anette

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-09-29 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-09-29 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14. 2008-09-29 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14.35 Anders Tollin (S) Ordförande Leif Carlberg (S) Christina Waster Jansson

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2010-08-25

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2010-08-25 Plats och tid Beslutande Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg Onsdagen den 25 augusti 2010, kl 18.00 19.10 Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Lennart Pettersson,

Läs mer

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C)

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-02 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kl. 08:30-11:40. Ajournering 09:05-09:45 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Ronny Löfquist

Läs mer

Kommunkontoret, Heby, 20 november 2013, kl 13.45. Sekreterare Paragrafer 97-106 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby, 20 november 2013, kl 13.45. Sekreterare Paragrafer 97-106 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 11.20 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) Åsa

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-10-27 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 27 oktober 2008, klockan 13.00 15.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-10-27 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 27 oktober 2008, klockan 13.00 15. 2008-10-27 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 27 oktober 2008, klockan 13.00 15.25 Anders Tollin (S) Ordförande Leif Carlberg (S) Christina Waster Jansson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015 06 24 1 av 7 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande: Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 24 juni, kl. 17.00 17.35 i Astrakanen. Bo Wendt (BP), Ordförande Gösta Gebauer (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(16) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-12,00 13.00-15.50 Beslutande Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01 24 Allmän Plats och tid Kommunhuset, Björnekullasalen kl. 19.00-20.25 ande Reino Persson (S) ordförande Friberg, Gun (S) vice ordf. Hellman, Gertrud (M) Eriksson, Lennart (S) Andersson, Lena (C) tjg. ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-09-03

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-09-03 Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunhuset, kl 13.30 14.30 Beslutande Lennart Haraldsson (S), ordförande Magnus Hesse (M), vice ordförande Elisabeth Edlund (S) Thomas Lidberg (S) Maria Eklund (S) Peder

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2008-06-16 Ärendelista Sid nr Justering...3 479 Mål och resursplan för 2009 med plan för ekonomin 2010-2011...4 480 Korrigering av tidigare beslut: Ansvar för elit- och evenemangsarenor

Läs mer

Jan Lindström, kommunchef Jonas Axelsson, tf förvaltningschef Rune Wikström, ekonomichef Maria Östgren, kommunsekreterare

Jan Lindström, kommunchef Jonas Axelsson, tf förvaltningschef Rune Wikström, ekonomichef Maria Östgren, kommunsekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen, Ludvika, tisdag den 14 februari 2017, kl 13.15-14.45 ajournering 13.40-13.55 Beslutande ledamöter Ej beslutande ersättare Leif Pettersson

Läs mer

Charlotte Gustafsson (KD) ej 37

Charlotte Gustafsson (KD) ej 37 1(17) Plats och tid Carl August-rummet, tisdagen den 25 augusti 2015 kl 09:00 10.25 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Birgitta Widén Blomberg (KD) Ordförande Marianne Bremer (C) Elisabeth

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fredrik Löfqvist, kommunchef Karolina Larsson, nämndsekreterare, ej 49

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fredrik Löfqvist, kommunchef Karolina Larsson, nämndsekreterare, ej 49 Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.10. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Anette Hallberg (S), tjänstgörande ersättare för Birgitta Jönsson (S) Christer Laurell (C) Ej

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 9:00: - 11:00 Plats Kommunhuset, Skeppet Ledamöter Sofia Westergren (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 08:30 10:10 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Carin Palm (S) för Kenneth Axelsson, (M) Astrid-Marie Jonsson (C)

Läs mer

Dnr 9018/ Ny politisk organisation 2019

Dnr 9018/ Ny politisk organisation 2019 Dnr 9018/111.109 Ny politisk organisation 2019 Det fattades i början av mandatperioden 2015-2018 beslut om att göra en utvärdering av den politiska organisationen i Robertsfors kommun under 2017. Syftet

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Vallaskolans aula, kl 19.00-20.55 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad deltagarlista.

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) 1(11) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.00 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Tjänstgörande ersättare Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Fastighetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, 13,30-15.00 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson, (S), ordförande Lars-Erik Nilsson (M) Sören Söderström (C) Marianne

Läs mer

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10.

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10. 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 8.30-9.15 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Thomas Johansson (s), tj ers. Assar Nilsson (s) Mona

Läs mer

Se bilagd förteckning

Se bilagd förteckning Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunstyrelsen 2007-07-19 1 Plats och tid torsdag 19 juli 2007 kl. 19.00-20.35 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef Gunnar Fransson (m), ej tjänstgörande ersättare. Kommunkontoret 2009-01-15

Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef Gunnar Fransson (m), ej tjänstgörande ersättare. Kommunkontoret 2009-01-15 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Tingshuset, Kopparberg Tid: 13.00 14.50 Beslutande Övriga deltagande Ewa-Leena Johansson (s) Arne Eklund (s), tjänstgörande ersättare Gert Stark (s) Wiveca

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Ola Olin (V) Agneta Åhs-Sivertsen (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.00 15.15 Beslutande Ledamöter Per Eriksson (s) ordförande Per Jonsson (c) 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset, Lomma Tid kl. 19:00-19:10 Beslutande Ordinarie ledamöter Se bifogad närvarolista Tjänstgörande ersättare Se bifogad närvarolista Icke tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen 2004-10-12 1(11) Plats och tid Kommunkontoret, Grästorp 2004-10-12, kl 13.00-16.45 Beslutande Roger Andersson (c), ordförande Inger Paulsson (c) Svante Classon (c) Göran Enström (s) Sören

Läs mer

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare 1(6) Plats och tid Carl August-rummet, onsdagen den 26 oktober 2016 kl 08:00-08:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande

Läs mer

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-09:15 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Reglemente för bygg- och trafiknämnden

Reglemente för bygg- och trafiknämnden Reglemente för bygg- och trafiknämnden Fastställt av kommunfullmäktige 18 maj 1995, 78 Reviderat av kommunfullmäktige 29 mars 2007, 54 3 september 2009, 134 23 februari 2012, 38 1(6) Reglemente för bygg-

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2012-09-05

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2012-09-05 Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunalhuset, kl 13.30 15.25 Beslutande Lennart Haraldsson, ordförande Sverre Moum Odet Klaff, ersättare för Elisabeth Edlund Thomas Lidberg Maria Lind Peder Griph Lars-Åke

Läs mer

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S)

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S) Protokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen kl. 15.30 15.50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Torbjörn Karlsson (S), Ordförande Jan Isaksson (M) Bertil Larsson (SÖS), Vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 4 mars 1998, klockan 17.00-17.50 Beslutande Annica Eriksson, ordf Carl-Gustav Thunström Marianne Arvidsson Anette Larsson, tjg ers Åke Sundeqvist, tjg ers Torbjörn

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(11) Plats och tid Överförmyndarkansliet ANC, Arvika 09.30-11.20 Beslutande Patric Carlsson (V) ersättare för Birgitta Eklund (S) Ersättare saknas för Bengt Nilsson (KD) Arne Persson (Hela Edas Lista),

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(8) Plats och tid Bysjön, kommunhuset, kl 13:30-16.00 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), Ordförande Carl Donnér (M), 1:e vice ordförande Kenneth Hallberg (S) Lotta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-10-17, kl. 08:00-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Jerry Ahlström (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) 1(10) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 08:30 10:40 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Kenneth Axelsson, (M), vice ordförande Astrid-Marie Jonsson (C) Peder

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-02-23 Sida 1 av 7

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-02-23 Sida 1 av 7 Kommunstyrelsen 2009-02-23 Sida 1 av 7 Plats och tid: Folkets Hus, kl. 16.05-16.30 BESLUTANDE Ledamöter: Robert Mörk (S), ordf. Birgitta Höijer (C) Bjarne Rasmussen (S) Annika Engelbrektsson (S) Roland

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl PERSTORPS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2007-10-22 Sida 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret kl 16.00 18.20 Beslutande Leif Andersson, ordförande Catharina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2017-10-16 1 (8) Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 16 oktober 2017 klockan 19.00 21.00 Beslutande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-26 1(5) Kommunstyrelsen

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-26 1(5) Kommunstyrelsen 2013-03-26 1(5) Plats och tid: Centrumhuset i Alvesta den 26 mars 2013, kl 17.00 17.35. Beslutande Mats Johnsson (m), ordf. Per-Anders Nordahl (s) Thomas Johnsson (m) Thomas Haraldsson (c) Helen Gustavsson

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl. 09.00 09.15 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C), 1:e vice ordförande Hans Eriksson

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 15.55 Beslutande Ledamöter Magnus Hesse (M), ordförande Lennart Haraldsson (S), vice ordförande Ulf Dahl (S) Marie Karlsson (M) Sören Söderström

Läs mer