ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09"

Transkript

1

2 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen baserad på utfall till och med oktober månad. Prognosen innebär ett resultat före jämförelsestörande poster uppgående till + 20,2 miljoner kronor, vilket är drygt 5 miljoner kronor bättre än budget. Skatteintäkter och generella statsbidrag är korrigerade med senaste uppgifter från Kommuner och Landsting. Av prognosen framgår att verksamhetens nettokostnader överstiger budget med cirka 8,0 miljoner kronor. De största prognostiserade avvikelserna står barn- och utbildningsförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen för med gymnasieskolan respektive handikappomsorgen.

3 Ks 2 Dnr Initiativ till kommunal folkomröstning Enligt Kommunallagen har röstberättigade kommunmedlemmar minst fem procent av de röstberättigade initiativrätt i fullmäktige i ärende om att hålla folkomröstning i en viss fråga. Till kommunen har inkommit krav på en kommunal folkomröstning gällande försäljning av Åtvidabergs Bostads AB. Fullmäktige har att behandla detta ärende och efter beredning ta ställning till om folkomröstning skall hållas eller inte. Kommunfullmäktiges handläggning Kommunfullmäktige har vid sammanträde den 27 november 2007 beslutat överlämna begäran om kommunal folkomröstning gällande försäljning av Åtvidabergs Bostads AB till kommunstyrelsen för beredning inför kommunfullmäktiges ställningstagande i frågan. Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Vid planerings- och ekonomiutskottets sammanträde i december 2007 redovisar ordföranden att majoriteten har för avsikt att avslå kravet om kommunal folkomröstning gällande försäljning av Åtvidabergs Bostads AB. Motiveringen till avslaget är dels att det är få medborgare som berörs av ärendet, dels att en folkomröstning åsidosätter det representativa systemet. Majoriteten framhåller vikten av att arbeta för en avveckling av de kommunala bolagen och ett ansvarstagande för kommunens ekonomi. Sören Söderström meddelar att centerpartiet stöder majoritetens förslag om att avslå framställan om kommunal folkomröstning. Lars Rasch meddelar att Kopparpartiet ej biträder detta förslag. Kommunstyrelsens handläggning Lennart Haraldsson yrkar med stöd av Sören Söderström avslag på framställan om kommunal folkomröstning gällande försäljning av Åtvidabergs Bostads AB. Motiveringen till avslaget är dels att det är få

4 forts Ks 2 medborgare som berörs av ärendet, dels att en folkomröstning åsidosätter det representativa systemet. Majoriteten framhåller vikten av att arbeta för en avveckling av de kommunala bolagen och ett ansvarstagande för kommunens ekonomi. Lars Rasch yrkar med stöd av Lennart Pettersson bifall till kravet på en kommunal folkomröstning. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på Lennart Haraldssons m fl yrkande jämte Lars Rasch m fl yrkande varvid han finner att kommunstyrelsen beslutat bifalla Lennart Haraldssons m fl yrkande. Nils Holmberg föreslår att sista meningen i motiveringen till avslaget Majoriteten framhåller vikten av att arbeta för en avveckling av de kommunala bolagen och ett ansvarstagande för kommunens ekonomi stryks inför den vidare handläggningen av ärendet. Kommunstyrelsen biträder Nils Holmbergs förslag. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att avslå framställan om kommunal folkomröstning gällande försäljning av Åtvidabergs Bostads AB Reservation Lars Rasch och Lennart Pettersson anmäler reservation mot kommunstyrelsens beslut till förmån för Lars Rasch yrkande.

5 Ks 3 Konsumentvägledning Åtvidabergs kommun har sedan september 2007 ett avtal med Söderköpings kommun och dess konsumentrådgivning om att även boende i Åtvidabergs kommun har möjlighet till denna tjänst via telefon- och mailrådgivning. Avtalet gäller fram till årsskiftet 2007/2008 men kommer att förlängas till våren Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Planerings- och ekonomiutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde i december 2007, varvid utskottet föreslår att en förlängning sker av nuvarande avtal med Söderköpings kommun avseende gemensam konsumentrådgivning. Kommunstyrelsens handläggning Lennart Haraldsson yrkar i enlighet med planerings- och ekonomiutskottets förslag med det tillägget att nuvarande avtal förlängs till halvårsskiftet Kommunstyrelsen biträder Lennart Haraldssons tilläggsförslag. Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen beslutar att förlänga nuvarande avtal med Söderköpings kommun avseende gemensam konsumentrådgivning till halvårsskiftet 2008.

6 Ks 4 VD för kommunens helägda bolag Dag Segrell har frånträtt tjänsten som kommunchef i Åtvidabergs kommun den 30 september 2007, men tjänstgör som VD för kommunens helägda bolag fram till och med 31 december På grund av pågående arbete med försäljning av Åtvidabergs Industribyggen AB och Åtvidabergs Bostads AB erfordras att Dag Segrells tjänstgöring som VD förlängs. Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Vid planerings- och ekonomiutskottets sammanträde i december 2007 behandlas ärendet. Utskottet godkänner därvid redovisat ordförandebeslut innebärande att nu gällande beslut förlängs till den 9 januari 2008 då kommunstyrelsens första sammanträde äger rum. Förlängning av Dag Segrells tjänstgöring som VD kommer därefter att ske med en månad i taget fram tills arbetet är slutfört. Kommunstyrelsen beslutar att förlänga Dag Segrells tjänstgöring som VD för kommunens helägda bolag fram till den 6 februari 2008.

7 Ks 5 Organisation för ÅBRÅ revidering Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Vid planerings- och ekonomiutskottet i december 2007 aktualiseras ett ärende angående ÅBRÅs organisation. Det har framkommit önskemål om att räddningschefen skall ingå i ledningsgruppen för Åtvidabergs Brottsförebyggande Råd (ÅBRÅ). Planerings- och ekonomiutskottet föreslår därvid att ledningsgruppen för ÅBRÅ kompletteras med räddningschefen i dess fortsatta arbete. Kommunstyrelsen beslutar att komplettera ledningsgruppen för ÅBRÅ med räddningschefen i dess fortsatta arbete.

8 Ks 6 Dnr Intresse för försök med lokala servicekontor Länsstyrelsen har fått förfrågan från Lars Högdahl, som har regeringens utredningsuppdrag enligt direktiv Myndighetssamverkan vid lokala servicekontor, om eventuella förslag till orter i en försöksverksamhet med lokala servicekontor eller servicelösningar i andra former. Inom ramen för uppdraget planerar utredaren en konkret försöksverksamhet i kommuner som vill delta. Länsstyrelsen efterhör härmed kommunstyrelsens intresse av ett försök med lokalt servicekontor i kommunen och i så fall synpunkter på hur ett eventuellt försök skulle kunna utformas. Skrivelsen från Lars Högdahl till samtliga länsstyrelser samt regeringens direktiv Myndighetssamverkan vid lokala servicekontor bifogas. Kommunens synpunkter skall vara länsstyrelsen tillhanda senast den 10 januari Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Planerings- och ekonomiutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde i december Planerings- och ekonomiutskottet föreslår att i nuläget inte delta i redovisad försöksverksamhet med lokalt servicekontor. Utskottet konstaterar dock att denna form av samverkan är intressant och föreslår att kommunen arbetar vidare med frågan internt. Kommunstyrelsen beslutar att i nuläget inte delta i redovisad försöksverksamhet med lokalt servicekontor. Kommunstyrelsen föreslår dock att kommunen arbetar vidare med frågan internt då denna form av samverkan är intressant.

9 Ks 7 Dnr Granskning av upphandling i Åtvidabergs kommun Ernst & Young har på uppdrag av kommunrevisionen genomfört en granskning av organisationen för upphandling i kommunen. Med anledning av rapporten har konstaterats att kommunens samordnare av upphandling fortsättningsvis bör samverka med de olika upphandlare som finns på förvaltningarna. Av granskningen framkommer också att det ännu saknas en strukturerad uppföljning av alla direktupphandlingar som görs. Kommunens revisorer överlämnar föreliggande revisionsrapport till kommunstyrelsen för handläggning och anhåller om svar senast under april 2008 på hur man vill stärka och förbättra upphandlingsfrågorna. Kommunstyrelsen beslutar uppdra till kommunledningsförvaltningen att utreda hur inköpsverksamheten inom kommunen kan förbättras i syfte att tillmötesgå i revisionsrapporten redovisade förslag och synpunkter. Utredningen skall vara klar senast den 10 mars 2008.

10 Ks 8 Dnr Nytt regionalt samverkansavtal för gymnasieskolan förslag Den 1 januari 2008 träder ändringar i skollagens bestämmelser om gymnasieskolan i kraft. Eleverna ges en utsträckt möjlighet att tas emot till en utbildning i en annan kommun även om utbildningen finns i hemkommunen. Riksdagsbeslutet om frisökning gäller andrahandsmottagning dvs mottagande för frisök gäller i mån av plats sedan alla elever med rätt till förstahandsmottagning tagits in. Enligt det nuvarande regionala samverkansavtalet tillämpas fritt val enligt närhetsprincipen för samtliga nationella och specialutformade program inför år 1 och år 2. Efter analys av riksdagsbeslutet om frisökning och innehållet i det nuvarande regionala samverkansavtalet föreslår L 15 att kommunerna tecknar ett nytt samverkansavtal. Den politiska arbetsgruppen L 15 har den 14 december 2007 kommit överens om att rekommendera kommunerna i regionen att godkänna samverkansavtal för gymnasieskolan enligt föreliggande förslag. Kommunstyrelsens handläggning Lars-Erik Nilsson yrkar bifall till förslaget till nytt regionalt samverkansavtal för gymnasieskolan. Kommunstyrelsen beslutar att godkänna regionalt samverkansavtal för gymnasieskolan i enlighet med föreliggande förslag.

11 Ks 9 Dnr Skyldigheter vid farlig verksamhet Länsstyrelsen har i samrådshandling daterad efterfrågat Åtvidabergs kommuns synpunkter angående anläggningar inom kommunen som omfattas av ägarens eller verksamhetsutövarens skyldigheter enligt 2 kap 4 Lagen om skydd mot olyckor. Exempel på anläggningar enligt länsstyrelsens skrivelse är exempelvis flygplatser, kärntekniska anläggningar, gruvor och dammar. Om kommunen bedömer att ingen anläggning bör omfattas skall likaså det meddelas länsstyrelsen. Kommunledningsförvaltningens handläggning Ärendet har internremitterats till bygg- och miljökontoret för yttrande. Miljöskyddschefen har bedömt att ingen anläggning inom Åtvidabergs kommun omfattas av bestämmelserna i Lagen om skydd mot olyckor - 2 kap 4. Kommunstyrelsen beslutar meddela länsstyrelsen att ingen anläggning inom Åtvidabergs kommun omfattas av bestämmelserna i Lagen om skydd mot olyckor - 2 kap 4.

12 Ks 10 Dnr Erbjudande om samverkan I förordningen om miljökvalitetsnormer för utomhusluft ges möjligheten att bedriva kontrollen av miljökvalitetsnormerna genom samverkan mellan flera kommuner. Kommuner som ingår i ett samverkansområde kan minska sina kostnader för kontrollen. Lagstiftningen inom området utomhusluft innebär ett mycket stort ansvar på samtliga kommuner att ha kunskap om luftföroreningshalterna i kommunerna. En stor del av länets kommuner har svårt att uppfylla dessa grundkrav. Som ett led i detta har Östergötlands Luftvårdsförbund beslutat att konkret stödja kommunerna i deras roll som ansvariga för luftvårdsfrågor. Luftvårdsförbundet arbetar nu därför för att bilda ett samverkansområde vad gäller kontroll av utomhusluft. Kostnaden för att ingå i föreslaget samverkansområde uppgår för Åtvidabergs kommuns del till kronor per år. Samverkansområdet avser att provas och vara i drift under tre år framåt. Därefter kommer Luftvårdsförbundet tillsammans med länets kommuner att utvärdera konceptet och ta ställning till fortsatt samverkan. Kommunledningsförvaltningens handläggning Ärendet har internremitterats till bygg- och miljökontoret för yttrande. Bygg- och miljökontoret har bedömt det angeläget att ett länstäckande samverkansområde bildas och därmed underlätta för kommunerna att uppfylla kraven i lagstiftningen till minsta möjliga kostnad. Kommunstyrelsen beslutar att ingå i samverkansområde Östergötland vad avser luftvårdsfrågor. Medel för ändamålet anvisas från kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningens budgetram.

13 Ks 11 Dnr Bildande av Ristskeda naturreservat i Åtvidabergs kommun remiss Länsstyrelsen har upprättat förslag till bildande av Ristskeda naturreservat. Åtvidabergs kommun har lämnats tillfälle att inkomma med synpunkter på förslaget. Syftet med Ristskeda naturreservat är att vårda och bevara värdefulla naturmiljöer, i form av lövrik barrnaturskog med gott om gamla träd och död ved och inslag av lövsumpskogar och lövbryn. Syftet är även att bevara biologisk mångfald knuten till dessa miljöer. Syftena skall nås genom att området i huvudsak lämnas orört, men med mindre åtgärder i lövsumpskogar och lövbryn för att bibehålla lövträdsdominansen. Kulturlämningar bevaras genom frihuggning. Kommunledningsförvaltningens handläggning Ärendet har internremitterats till kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen för yttrande. Av kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande framgår att naturreservatet berör ingen kommunägd mark. Området ingår i kommunens naturvårdsprogram. Bildandet av naturreservatet är i linje med kommunens strategi att verka för att områden i naturvårdsprogrammets objektsdel med högt naturvårdsvärde skyddas enligt miljöbalken. Åtvidabergs kommun tillstyrker förslaget till bildandet av Ristskeda naturreservat. Åtvidabergs kommun tillstyrker förslaget till bildandet av Ristskeda naturreservat.

14 Ks 12 Dnr Medborgarundersökning Kommunledningsförvaltningen har på uppdrag av kommunledningen genomfört en utredning avseende möjligheterna att genomföra medborgarundersökning i kommunen. Ett flertal aktörer finns som genomför medborgarundersökningar och med lite olika metoder. Vissa har standardiserade enkätfrågor med möjlighet till att komplettera med egna frågor och vissa ger stöd och hjälp med att upprätta enkätfrågor tillsammans med kommunen. Vidare sker själva datainsamlingen antingen via telefonintervjuer eller skriftliga enkätsvar. Kommunstyrelsen har vid sammanträde den 8 augusti 2007 beslutat genomföra en medborgarundersökning under hösten 2007 med anlitande av Statistiska Centralbyrån (SCB). SCB har genomfört medborgarundersökningen i Åtvidabergs kommun under hösten Undersökningen genomfördes som en urvalsundersökning under tiden 18 september 6 november med ett urval på 500 personer i åldrarna år. Svarsandelen blev 66 procent vilket är något högre än genomsnittet. Kommunstyrelsens handläggning Ordföranden lämnar vid dagens sammanträde med kommunstyrelsen en kortare redovisning av medborgarundersökningen. Kommunstyrelsen beslutar uppdra till kommunledningsförvaltningen att göra en fördjupad analys av resultatet från undersökningen. Ärendet kommer att behandlas på nytt vid kommunstyrelsens sammanträde i februari. Undersökningsmaterialet med kommentarer kommer därefter att distribueras ut bland annat via kommunens hemsida.

15 Ks 13 Dnr Utvecklingsmedel till kvinnojourverksamheter För att bättre kunna möta frågor som rör våld mot kvinnor såväl i den egna verksamheten som i kommunen i stort har en grupp inom Individoch Familjeomsorgen arbetat fram en ansökan om statliga utvecklingsmedel. I skrivelse daterad presenterar områdeschefen ansökan som även avser en projekttjänst. Vård- och omsorgsutskottets handläggning Vård- och omsorgsutskottet har vid sitt sammanträde den 18 december 2007 behandlat ärendet och därvid tagit del av ansökan i sin helhet. Vård- och omsorgsutskottets beslut Vård- och omsorgsutskottet beslutar ställa sig bakom ansökan om statliga utvecklingsmedel till kvinnojourverksamheter till en sammanlagd summa av kronor. Vård- och omsorgsutskottet beslutar meddela kommunstyrelsen att ansökan är inlämnad till länsstyrelsen. Kommunstyrelsen beslutar att hos länsstyrelsen ansöka om statliga utvecklingsmedel till kvinnojourverksamheter till en sammanlagd summa av kronor.

16 Ks 14 Dnr Förfrågan om deltagande och abonnemang vid Äldrecentrum Östergötland år 2008 Äldrecentrum Östergötland är ett forsknings- och utvecklingsprojekt som bygger på nära samarbete med kommunerna, landstinget, universitetet och pensionärsorganisationerna m fl med syfte att bidra till kunskapsutveckling och kompetenshöjning när det gäller vård och omsorg av äldre, om äldre och åldrande i allmänhet. Landstinget är huvudman för verksamheten som startade den 1 mars Åtvidabergs kommun har deltagit i projektet från start. Åtvidabergs kommun har möjlighet att teckna fortsatt abonnemang för år 2008 till en kostnad av 1,20 kronor per invånare i kommunen. Den 30 september 2007 var invånareantalet personer vilket ger en kostnad av kronor. Vård- och omsorgsutskottets handläggning Vård- och omsorgsutskottet har vid sitt sammanträde den 18 december 2007 behandlat ärendet. Vård- och omsorgsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar teckna abonnemang vid Äldrecentrum Östergötland år 2008 till en kostnad av kronor. Kommunstyrelsen beslutar teckna abonnemang vid Äldrecentrum Östergötland år 2008 till en kostnad av kronor. Medel för ändamålet anvisas från vård- och omsorgsförvaltningens budgetram

17 Ks 15 Rapporter Elisabeth Edlund lämnar en rapport från sammanträdet med ÖSTSAMs förbundsstyrelse som ägde rum den 7 december Av rapporten framgår att vid mötet presenterades bland annat Motala kommuns lokala utvecklingsprogram som är en lokal motsvarighet till det Regionala utvecklingsprogrammet för Östergötland. Vidare lämnades en information kring regionfrågan.

18 Ks 16 Delegationsbeslut redovisning Kommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän enligt en av kommunstyrelsen antagen delegationsordning. Dessa beslut redovisas till kommunstyrelsen. Redovisningen innebär inte att kommunstyrelsen får ompröva eller fastställa delegationsbesluten. Däremot står det kommunstyrelsen fritt att återkalla lämnad delegation. Kommunstyrelsen beslutar godkänna redovisningen av delegationsbeslut samt foga den till dagens protokoll.

19 Ks 17 Dnr Förköpsärende yttrande Förfrågan har inkommit huruvida Åtvidabergs kommun ämnar utöva sin förköpsrätt till fastigheten Åtvidaberg Marknadsbodarna 7, Åtvidabergs kommun. (Bruksgatan 16). Fastigheternas areal är kvm och köpeskillingen uppgår till kronor. Fångeshandling: Köpekontrakt Säljare Åtvidabergs Fotbollförening Invest AB Box ÅTVIDABERG Köpare Thomas Johansson Blåbärsvägen ÅTVIDABERG Då det är fråga om hyresfastighet hemställes även att kommunstyrelsen tar ställning till om kommunen ämnar påkalla prövning av förvärvet enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m. Hyresgästföreningen, som beretts tillfälle inkomma med yttrande i ärendet, har inget att erinra. Kommunstyrelsen beslutar att ej utöva förköpsrätten till angiven fastighet eller påkalla prövning enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m.

20 Ks 18 Dnr Förköpsärende yttrande Förfrågan har inkommit huruvida Åtvidabergs kommun ämnar utöva sin förköpsrätt till fastigheten Åtvidaberg Borkhult 2:31, Åtvidabergs kommun. (Borkhult Forshem). Fastigheternas areal är kvm och köpeskillingen uppgår till kronor. Fångeshandling: Köpekontrakt Säljare Kerstin Sonja Birgitta Persson Yxnerum Norrby ÅTVIDABERG Köpare Jan Rosin ½ Camilla Rosin ½ Borkhult, Kastanjekullen ÅTVIDABERG Då det är fråga om hyresfastighet hemställes även att kommunstyrelsen tar ställning till om kommunen ämnar påkalla prövning av förvärvet enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m. Hyresgästföreningen, som beretts tillfälle inkomma med yttrande i ärendet, har inget att erinra. Kommunstyrelsen beslutar att ej utöva förköpsrätten till angiven fastighet eller påkalla prövning enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m.

21 Ks 19 Valärende i kommunstyrelsen anhållan om entledigande Claes Drougge har anhållit om entledigande från sitt uppdrag som ersättare i kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskott. Kommunstyrelsen beslutar att entlediga Claes Drougge från uppdraget som ersättare i kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskott. Till ny ersättare i kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskott utses Lars-Erik Nilsson.

22 Ks 20 Fråga från Nils Holmberg Nils Holmberg ställer en fråga angående utbildning och information i kommunstyrelsen vid lämpliga tillfällen. Demokratifrågor och framtidsfrågor är exempel på viktiga teman för utbildning. Ordföranden anser frågan viktig och skall återkomma med en handlingsplan för utbildningsaktiviteter.

23

24

25

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Ks 21 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde en information om kommunens ekonomi och med olika scenarier redovisar kommunens möjligheter att halvera koncernens långfristiga

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2011-03-02

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2011-03-02 Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunalhuset, kl 13.30 16.15 Beslutande Lennart Haraldsson, ordförande Sverre Moum Elisabeth Edlund Thomas Lidberg Maria Lind Peder Griph Siw Gustavsson Sirvan Mostafaey

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25 Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg, kl 18.00-19.40 Beslutande Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren, Claes Drougge, Lars Rasch,

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2008-10-29

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2008-10-29 Plats och tid Beslutande Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg, Onsdagen den 29 oktober 2008 kl 18.00 20.50 Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren,

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.40. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Birgitta Jönsson (S) 29-33 Christer Laurell (C) Lennart Pettersson (C) 34 Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning.

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning. Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning Veronica Blank Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET...

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-08-21. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-08-21. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-08-21 PLATS OCH TID Sannerudsskolan, torsdag 21 augusti 2014, kl. 19.00 Välkomna på invigningen av Sannerudsskolan kl. 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-05-29 0 Innehållsförteckning Ärende 72 Projektdirektiv för revidering av miljöprogrammet och energi- och klimatstrategin... 88 73 Upphandling av entreprenad för tillbyggnad av Alléskolan... 89 74

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C)

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C) 1(14) Plats och tid sammanträdesrum 1, kommunhuset klockan 08.30-12.00 ande ledamöter Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare: Erling Persson (GPKS) Britta Aasvold (M) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 131-137 Eva Nilsson

Ej tjänstgörande ersättare: Erling Persson (GPKS) Britta Aasvold (M) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 131-137 Eva Nilsson 1(9) Plats och tid Näringslivscenter i Osby klockan 13.00-14.25 Beslutande Mats Ernstsson (C), ordförande Ingmar Bernthsson (S), vice ordförande Pontus Plantman (M) Susanne Colldin (S) ersätter Monica

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Ärende till kommunfullmäktige: 7. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar

Ärende till kommunfullmäktige: 7. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (14) Ärendelista 16 september 2013 Ärende till kommunfullmäktige: 7 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Program för omsorg

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Andris Widuss (M) Lennart Aronsson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Andris Widuss (M) Lennart Aronsson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(7) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, måndagen den 4 april 2016, kl. 08.15-09.15. Hans Jildesten (S) Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) Inger Nordström (V) Håkan Larsson

Läs mer

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Protokoll Vux 108/2012 Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Datum: 2012-04-04 Klockan: 13:30-16:30 Plats: Språk och framtid Närvarande ledamöter Anders Hagström (KD) Lena Beime (S) Britta Bjelle

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2012-09-11 KS 108 Risk- och sårbarhetsanalys 2012 KS 109 Yttrande över handlingsprogram för Räddningstjänsten Östra Kronoberg 2011-2012 KS 110 Revisionsrapport Granskning av tillämpning

Läs mer

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00.

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00. Sida 1 (14) Plats och tid Stadshuset, klockan 17.00-17.45 Beslutande Cecilia Lind (S) ordförande Lars Månsson (S) 1:e vice ordförande Tony Hansson (S) ledamot Lena Emilsson (S) ledamot Bernt Nilsson (S)

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23 STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 08:30-12:10 Plats Kommunhuset, Rodret Ledamöter Kent Sylvan (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson (FP)

Läs mer

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet.

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet. Innehåll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHET... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 2 2 Generella uppgifter och bemyndiganden för nämnden... 2 3 Delegering från kommunfullmäktige... 3 4 Planering,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 19 Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2016-02-25

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 19 Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2016-02-25 Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-06-18

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-06-18 STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 13:00-15:40 Plats Kommunhuset, Rodret Ledamöter Kent Sylvan (M) ordförande 73-82, 84-89 Bo Pettersson (S) vice ordförande, 73-82, 84-89

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret

Barn- och utbildningskontoret 1(17) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00 16.30 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Måns Nilsson (S) Anneli Björck-Andersson (S) Sven-Olov

Läs mer

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Lokal Strået, kl. 13.40 15.25 Ajournering kl. 14.40 14.55 Beslutande Birgitta Jönsson (S), ordförande Torsten Vigre (M), tjänstgörande ersättare för Olof Röstin (M) Agnetha Persson (C)

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Kay Stark (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Kay Stark (S) 1(24) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.30 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Kay Stark (S) Övriga närvarande

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-14.15 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad 1 av 7 Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad Det gemensamma reglementet innehåller grundläggande bestämmelser om arbetsformer för Vaxholms stads nämnder. Det gemensamma reglementet

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (14) Kommunfullmäktige Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Britt Sandström Sammanträdesdatum Onsdag 4 juni 2014 Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, kl 16:00 VÄSTERÅS STAD

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden 2000-09-12 1 (24) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30.

Barn- och ungdomsnämnden 2000-09-12 1 (24) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30. 1 (24) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30. Beslutande Göte Eriksson Bror Sterner Elisabeth Lönnberg Mayvor Lundberg Solveig Mäkinen Kenneth Rosén Ingrid Karlsson Senja Peltonen Klas Lundbergh

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 9 KS/2015:418. Begäran om extra anslag för tjänst som bygglovhandläggre/ byggnadsinspektör

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 9 KS/2015:418. Begäran om extra anslag för tjänst som bygglovhandläggre/ byggnadsinspektör Arbetsutskott 2016-01-25 1 (1) 9 KS/2015:418 Begäran om extra anslag för tjänst som bygglovhandläggre/ byggnadsinspektör Vid dagens sammanträde upptas byggnadsnämndens äskande för beredning. Arbetsutskottet

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 08.15-11.34 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Dennis Nilsson (M) Linda Hägglund (S) 22-33 Mikael Sporgelin (S) Lars

Läs mer

Plats och tid Hemlingbystugan, HackstenHacksten, onsdagen 2014-12-17 kl. 13.30 - 1. Mötets öppnande, upprop, tjänstgöringsordning

Plats och tid Hemlingbystugan, HackstenHacksten, onsdagen 2014-12-17 kl. 13.30 - 1. Mötets öppnande, upprop, tjänstgöringsordning Kallelse Kultur- och fritidsnämnden kallas till sammanträde 2014-12-17 Plats och tid Hemlingbystugan, HackstenHacksten, onsdagen 2014-12-17 kl. 13.30 - Gruppmöte Kl. 12.30 13.30 Majoriteten Hacksten Opposition

Läs mer

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S)

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S) 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30 09.30 Beslutande Ledamöter Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2013-06-18 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2013-06-18 1 Socialnämnden 2013-06-18 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 99 Rutin för handläggning av bostadsanpassningärenden 100 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 101

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Åstorps kommuns Reglemente för överförmyndarnämnden Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-11-17 197 Dnr 2014/292 2(8) Innehåll 1 VERKSAMHETER... 3 2 NÄMNDSPECIFIKA UPPGIFTER:... 3 3 NÄMNDGEMENSAMMA UPPGIFTER:...

Läs mer

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(20) Plats och tid A-salen, kl. 9.00 11.20 Beslutande Ledamöter Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Gun Christensson, (GPKS), ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S), vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C)

Gun Christensson, (GPKS), ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S), vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C) 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum 1, kommunhuset klockan 08.30-10.50 Beslutande Gun Christensson, (GPKS), ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S), vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-11-21 1(13) Plats och tid Kommunhuset, kl 16.00-19.10 ande Övriga deltagande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Claes

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Utbildningsnämnden 2011-12-20 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 84-95. Kristina Sköld.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Utbildningsnämnden 2011-12-20 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 84-95. Kristina Sköld. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Plats och tid Koordinaren Stora Mötet kl 13.15-17.10 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Solweig Ericsson-Kurg (FP) Linda Hägglund (S) Mikael Sporgelin (S)

Läs mer

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden.

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden. Till kommunfullmäktige 2008 ÅRS REVISIONSBERÄTTELSE Vi har granskat kommunstyrelsens och övriga nämnders verksamhet samt årsredovisning, sammanställd redovisning och räkenskaper för år 2008 i Vaggeryds

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Östersunds kommun 2010-10-22 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Bakgrund

Läs mer

Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund. Se bifogad sammanträdeslista (Bilaga Kf 75)

Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund. Se bifogad sammanträdeslista (Bilaga Kf 75) Kommunfullmäktige 2015-03-31 1 (20) Plats och tid Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund Beslutande Ledamöter Övriga deltagare Tjänstemän/övriga deltagare Se

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18) 2014-10-15 1 (18) Plats och tid Älmhults kommunhus tisdagen den 15 oktober 2014 kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga deltagande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), förste vice ordförande Ann

Läs mer

Annette Riesbeck (C), ordförande. Inge Östlund (C) Linda Viklund (C) Anders Åkerlund (C) Henrieta Vedberg (M) Susanne Säbb Danielsson (FP)

Annette Riesbeck (C), ordförande. Inge Östlund (C) Linda Viklund (C) Anders Åkerlund (C) Henrieta Vedberg (M) Susanne Säbb Danielsson (FP) 1(14) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 09.00-11.00 Beslutande Ledamöter Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M) Inge Östlund (C) Linda Viklund (C) Anders Åkerlund (C) Henrieta Vedberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2011-04-04 88 (107) Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, måndagen den 4 april 2011 kl 14.00-17.00 Beslutande Jörgen Larsson (S), ordf 70-72 Camilla Anglemark (S), ordf 73-86 Anneli Bengtsson

Läs mer

Tid och plats Tisdagen den 23 oktober kl. 17.00-18.15, Yrkeshögskolan Bryggaregatan 17

Tid och plats Tisdagen den 23 oktober kl. 17.00-18.15, Yrkeshögskolan Bryggaregatan 17 2012-10-23 1(8) Tid och plats Tisdagen den 23 oktober kl. 17.00-18.15, Yrkeshögskolan Bryggaregatan 17 Omfattning 115-130 Beslutande ledamöter Anna Svalander (FP) Per Carlsson (S) Birgitta Bergman (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-06-14 1 (14) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 09.00 12.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Mariette Sjölund (S), ordförande

Läs mer

Gymnasienämnden. Protokoll Gy 52/2013. Datum: 2013-04-10 Klockan: 13:00-16:20 Plats: Risbergska skolan. Närvarande ledamöter

Gymnasienämnden. Protokoll Gy 52/2013. Datum: 2013-04-10 Klockan: 13:00-16:20 Plats: Risbergska skolan. Närvarande ledamöter Protokoll Gy 52/2013 Gymnasienämnden Datum: 2013-04-10 Klockan: 13:00-16:20 Plats: Risbergska skolan Närvarande ledamöter Jessica Ekerbring (S) Ordförande Maria Rönnbäck (C) 1:e vice ordförande Maria Haglund

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Vård- och omsorgsnämnden 2010-05-19

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Vård- och omsorgsnämnden 2010-05-19 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Stadshuset, kl. 17.30 19.30 Beslutande Övriga närvarande Bernt Nilsson (S) Lesley Holmberg (FP) Elo Larsen (S) Lena Munther (S) Kerstin Ekoxe (S) Lars-Erik Björklund

Läs mer

Skolnämnd nordost. Protokoll Sno 23/2014. Datum: 2014-06-12 Klockan: 13:30 16:30 Plats: Engelbrektsskolan

Skolnämnd nordost. Protokoll Sno 23/2014. Datum: 2014-06-12 Klockan: 13:30 16:30 Plats: Engelbrektsskolan Protokoll Sno 23/2014 Skolnämnd nordost Datum: 2014-06-12 Klockan: 13:30 16:30 Plats: Engelbrektsskolan Närvarande ledamöter Elisabeth Malmqvist (C) Eghbal Kamran (M) Allan Armaghan (S) Anette Stålnacke

Läs mer

Nytt reglemente för kommunstyrelsen, ny organisation

Nytt reglemente för kommunstyrelsen, ny organisation Ks 173 Dnr KS06/595 001 Nytt reglemente för kommunstyrelsen, ny organisation Kommunstyrelsens reglemente har reviderats med anledning av ny organisation. Kommunfullmäktige beslutar anta reviderat reglemente

Läs mer

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor 1(1) Plats och tid Beslutande Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30 Enligt bilagor sidor 15 och 16. Övriga deltagande Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor Utses att justera Rolf

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-24 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-12:00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Olle Engström Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Ekebyhovs slott, Wrangelska salen, kl. 13.00-18.30

Ekebyhovs slott, Wrangelska salen, kl. 13.00-18.30 1 Ekebyhovs slott, Wrangelska salen, kl. 13.00-18.30 Peter Carpelan (m), ordf Anna-Karin Ullgren (m) Lennart Nilsson (m) Nils Lundqvist (m) Kjell Öhrström (m) Staffan Strömbäck (m) Jan-Eric Billter (fp)

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden Dnr KS.2014.208

Reglemente för överförmyndarnämnden Dnr KS.2014.208 Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Kommunfullmäktige Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden Följas upp: Minst vart 4:e

Läs mer

Socialnämnden 2013-09-12 67

Socialnämnden 2013-09-12 67 Socialnämnden 2013-09-12 67 Plats och tid Hjernet, 2013-09-12 kl. 14:00-16:25 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson (S) Håkan Boman (S) Jan-Åke Wildhammar

Läs mer

Programnämnd barn och utbildning

Programnämnd barn och utbildning Protokoll Bou 1232/2014 Programnämnd barn och utbildning Datum: 2015-02-04 Klockan: 13:15-16:30 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Kenneth Nilsson (S) Anders Östman (KD) Ersättare för Kenneth

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun 2012-09-05 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, kl. 08.30 11.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Ahlkvist (M) ordförande Pelle Skerup (M) Kjell-Åke

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: 11, 12, 14. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST. 3. Kommundirektören informerar

Ärenden till kommunfullmäktige: 11, 12, 14. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST. 3. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (21) Ärendelista 9 mars 2015 Ärenden till kommunfullmäktige: 11, 12, 14 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Helårsrapport

Läs mer

Socialnämnden 2015-01-21

Socialnämnden 2015-01-21 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(16) Plats och tid Kommunkansliet, 2015-01-21, 09:00-15:10 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Jan Larsson, S, 2 12, 15 Inger Karlsson, S Carolina Suikki, V

Läs mer

Utbildningsnämnden 2011-05-24 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16.

Utbildningsnämnden 2011-05-24 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16. Utbildningsnämnden 2011-05-24 1 Plats och tid Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16.30 Närvarande och beslutande Enligt förteckning

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19) 2009-10-19 ARBETSUTSKOTT Paragrafer 200-212 ( 210 har justerats omedelbart) Plats och tid Stadshuset, Trätäljarummet, kl. 09.00 14.20 ande Daniel Bäckström (C) Kerstin Einevik

Läs mer

Innehållsförteckning 2(13)

Innehållsförteckning 2(13) 2(13) Innehållsförteckning 54 Justering av protokollet och fastställande av föredragningslista 3 55 Ekonomiuppföljning oktober 2014 56 Remissvar Regional strategi för miljökvalitetsmålet Ingen övergödning

Läs mer

Sekreterare. Ärende Beteckning Sida

Sekreterare. Ärende Beteckning Sida Utbildnings- och kulturnämnden 2015-09-21 Plats: Kronetorps mölla ( OBS!) Tid: 2015-09-28 kl. 18.00 Kl. 17.00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela er ersättare. Vid eventuellt förhinder

Läs mer

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.35 Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson,

Läs mer

Ajournering mellan 40 och 41 kl. 09.40 10.00, under 46 kl. 12.00 13.00 38 53, 55 57

Ajournering mellan 40 och 41 kl. 09.40 10.00, under 46 kl. 12.00 13.00 38 53, 55 57 Kommunstyrelsen 2014-04-08 1(24) Plats och tid Salen, Centralplan1, Alvesta 8 april 2014 kl. 08.00 14.30 Ajournering mellan 40 och 41 kl. 09.40 10.00, under 46 kl. 12.00 13.00 Justerade paragrafer 38 53,

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2009-06-01 Sida 1 (11)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2009-06-01 Sida 1 (11) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2009-06-01 Sida 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Lilla Sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 19:00 20.20 Katja Larsson, ordförande Lars-Erik Wollmér

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-01-24 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-01-24 1 Socialnämnden 2012-01-24 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 2 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 3 Gruppbostad

Läs mer

Plats och tid Bergaholm måndagen den 15 januari 2007 kl. 19.00 20.30. Berith Grönqvist. Maria Eklund (s) Jörgen Niklasson (mp)

Plats och tid Bergaholm måndagen den 15 januari 2007 kl. 19.00 20.30. Berith Grönqvist. Maria Eklund (s) Jörgen Niklasson (mp) Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Socialnämnden 2007-01-15 1 Plats och tid Bergaholm måndagen den 15 januari 2007 kl. 19.00 20.30 Beslutande Övriga deltagande Lars Pilsetnek, ordförande, (m) Ulla Wickstein

Läs mer

Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot

Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl 13.00-16.00 1 (22) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot Övriga deltagande Mats Rydby,

Läs mer

137 Allmänhetens frågestund Ingen allmänhet närvarar vid dagens sammanträde.

137 Allmänhetens frågestund Ingen allmänhet närvarar vid dagens sammanträde. 2015-09-22 1(8) Tid och plats Tisdagen den 22 september 2015, kl. 16.00-16.40, Utbildningsförvaltningen Omfattning 135-158 Beslutande ledamöter Helene Sandberg (S) Andreas Cerny (FP) Anita Spjuth (V) Anders

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2011

Revisionsberättelse för år 2011 Till Kommunfullmäktige Revisionsberättelse för år 2011 Arvika kommuns revisorer har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet. Genom utsedda lekmannarevisorer har vi även granskat verksamheten

Läs mer

Protokoll 2012-05-21

Protokoll 2012-05-21 2012-05-21 Plats och tid Filmstudion Hällabrottet, 2012-05-21, klockan 18:30 19:15 Beslutande Roger Arvidsson (S) Elisabeth Berglund (V) Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Katarina Hansson (S) Karl-Gunnar

Läs mer

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C)

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C) Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Lokal Roten kl. 14.10 16.00 Beslutande Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C) Övriga deltagare Anneli Persson

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 januari 2016

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 januari 2016 Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 januari 2016 Sid Justering... 3 1 Information om projektet förebyggande föräldrastöd i Sundsvalls

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 14.40 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), ordförande Magnus Hesse (M), vice ordförande Mira Wedenberg (M) Sören Söderström (C)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(18)

Sammanträdesprotokoll 1(18) Sammanträdesprotokoll 1(18) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, onsdagen den 23 november 2011, 09.00 11.45 ande Övriga närvarande Åsa Eriksson (S), Gunnar Tiger (S), Arne Pettersson (S), Kjell Karlsson

Läs mer

Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01

Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01 Reglemente 1(8) Omsorgs- och socialförvaltningen Fastställt av kommunfullmäktige: 2008-05-20 62 Reviderat: 2009-12-15 142 2014-12-16 142 Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01

Läs mer

Revisionsstrategi 2015-2018

Revisionsstrategi 2015-2018 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag

Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag Revisionsrapport Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag Katrineholms kommun Februari 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 63 Information om Räddningstjänsten... 107 64 Kommuninvest-avtal om regress m.m.... 108 65 Svar på betänkadet Likvärdiga förutsättningar översyn av den kommunala utjämningen... 109

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17 2010-10-27 1-17 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.00 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Kommunchef Svante Melander Utses

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 5 april 2004

Protokoll Kommunstyrelsen 5 april 2004 Protokoll Kommunstyrelsen 5 april 2004 Ks 46 a Dnr KS04/226 005 Information om nya hemsidan Informationssekreterare Eva Österlind informerar om Arvika kommuns nya hemsida. Ks 47 Dnr KS03/706 311 Information

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (22) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (22) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare Folkets Hus kl. 13:00 17.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (22) Leif Andersson (S), Christer Bech (S), tjänstgörande ersättare Anna-Lena Carlsson (C), ej 44 Elisabeth

Läs mer

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-10:15 Beslutande Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) Ersättare

Läs mer