Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (2) Upphandlingsdialog Dalarna Falun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (2) Upphandlingsdialog Dalarna Falun"

Transkript

1 Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (2) Upphandlingsdialog Dalarna Falun

2 Nya obligatoriska uteslutningsgrunder: 1. Terroristbrott eller brott med anknytning till terroristverksamhet 2. Människohandel

3 Är leverantören en juridisk person, ska leverantören uteslutas om en person som ingår i leverantörens förvaltnings-, lednings- eller kontrollorgan har dömts för brottet. Detsamma gäller om den som har dömts för brottet är behörig att företräda, fatta beslut om eller kontrollera leverantören. (13 kap. 1 andra stycket LOU)

4 En leverantör som enligt lagakraftvunnen dom eller beslut inte fullgjort sina skyldigheter att betala skatt eller sociala avgifter i hemlandet eller i det land där upphandlingen sker ska uteslutas. Kan detta visas på annat lämpligt sätt får leverantören uteslutas. (13 kap. 2 LOU)

5 Nya frivilliga uteslutningsgrunder: 1. Inte fullgjort miljö-, social- eller arbetsrättsliga skyldigheter 2. Kartellbrott 3. Tidigare avtalsbrott i offentliga kontrakt 4. Jäv 5. Konsultjäv 6. Otillbörligt sökt påverka på den upphandlande myndigheten eller tillägnat sig sekretessbelagda uppgifter 7. Lämnat vilseledande uppgifter som rör uteslutning eller kvalificering

6 En upphandlande myndighet ska, innan den beslutar att utesluta en leverantör, ge leverantören tillfälle att inom en bestämd tid yttra sig över de omständigheter som enligt myndigheten utgör skäl för uteslutning. (13 kap. 4 LOU)

7 En leverantör som omfattas av någon uteslutningsgrund enligt 1 eller 3 ska inte uteslutas, om leverantören visar att den är tillförlitlig genom att den har 1. ersatt eller åtagit sig att ersätta skador som har orsakats av brottet eller missförhållandet,

8 2. klargjort förhållanden och omständigheter på ett uttömmande sätt genom att aktivt samarbeta med de utredande myndigheterna, och 3. vidtagit konkreta tekniska, organisatoriska och personalmässiga åtgärder som är ägnade att förhindra brott eller missförhållanden. (13 kap. 5 första stycket LOU)

9 En leverantör som har fullgjort sina skyldigheter avseende betalning av skatter och socialförsäkringsavgifter, inklusive ränta och sanktionsavgifter, eller ingått en bindande överenskommelse om betalning eller motsvarande ska inte uteslutas enligt 2. (13 kap. 5 sista stycket LOU)

10 Föreligger någon uteslutningsgrund enligt 13 kap. 1-3 LOU kommer leverantören uteslutas om inte leverantören kan visa att denne vidtagit åtgärder som styrker leverantörens tillförlitlighet eller, ifråga om uteslutning på grund av obetalda skatter eller socialförsäkringsavgifter, fullgjort sin betalningsskyldighet alternativt ingått bindande överenskommelse om betalning

11 Innan beslut om uteslutning fattas kommer leverantören ges tillfälle att yttra sig över de omständigheter som enligt Staden utgör skäl för uteslutning. (Lidingös mall Kravspecifikation, p Uteslutningsgrunder)

12 En upphandlande myndighet får låta bli att följa en skyldighet att utesluta en leverantör, om det är motiverat av tvingande hänsyn till allmänintresset. (13 kap. 6 LOU)

13 Medlemsstaten ska fastställa längsta tillåtna uteslutningsperiod. Om sådan inte fastställs gäller för obligatoriska uteslutningsgrunder högst fem år från dom meddelades och för frivilliga uteslutningsgrunderna tre år från dagen för relevant händelse. (2014/24/EU, artikel 57.7)

14 Ett krav enligt 1 första stycket 2 får innebära att leverantören ska ha 1. en viss minsta årsomsättning eller en minsta omsättning inom det område som omfattas av kontraktet, 2. en viss kvot mellan tillgångar och skulder, eller 3. en lämplig ansvarsförsäkring. (14 kap. 3 LOU)

15 En upphandlande myndighet får begära utredning av en leverantörs ekonomiska och finansiella ställning i första hand i form av 1. lämpliga intyg från banker eller, i förekommande fall, bevis om lämplig ansvarsförsäkring, 2. årsredovisningar eller utdrag ur dem, om offentliggörande av årsredovisningar krävs enligt lagstiftningen i det land där leverantören är etablerad, eller

16 3. uppgift om företagets samlade omsättning och, i förekommande fall, omsättningen för det verksamhetsområde som upphandlingen gäller, för högst de tre senaste verksamhetsåren, om uppgifter om denna omsättning är tillgängliga. (15 kap. 10 första stycket LOU)

17 Om en leverantör har godtagbara skäl för att inte lämna in sådan utredning som den upphandlande myndigheten begär, får leverantören i stället åberopa annan utredning som myndigheten finner lämplig. (15 kap. 10 andra stycket LOU)

18 Ett krav på minsta omsättning enligt 3 andra stycket 1 får inte bestämmas till ett belopp som är mer än två gånger så högt som det uppskattade värdet av upphandlingen. Om det finns särskilda skäl med hänsyn till byggentreprenadernas, tjänsternas eller varornas art, får omsättningskravet bestämmas till ett högre belopp (14 kap. 4 LOU)

19 En upphandlande myndighet får begära utredning av en leverantörs tekniska kapacitet i form av 1. en förteckning över genomförda byggentreprenader under högst de fem senaste åren, åtföljd av intyg om att de viktigaste byggentreprenaderna har utförts på ett tillfredsställande sätt, 2. en förteckning över de viktigaste varuleveranser eller tjänster som har utförts under högst de tre senaste åren, med angivande av värde, tidpunkt och privata eller offentliga mottagare (15 kap. 11 LOU)

20 Om det är nödvändigt för att en effektiv konkurrens ska säkerställas, får en upphandlande myndighet begära att en leverantör ska lämna en utredning till myndigheten om relevanta varuleveranser, tjänster eller byggentreprenader som har utförts tidigare än vad som anges i 11 1 och 2. (15 kap. 12 LOU)

21 Anbudsgivaren ska ha minst två (2) års erfarenhet av den typ av vara/tjänst som upphandlingen avser. För nystartade företag gäller att personer i anbudsgivarens ledning ska ha minst två (2) års erfarenhet av den typ vara/tjänst som uppdraget avser (Lidingös mall Kravspecifikation, Teknisk och yrkesmässig kapacitet)

22 En upphandlande myndighet får för en upphandling 1. reservera deltagandet för skyddade verkstäder eller för leverantörer vars främsta syfte är social och yrkesmässig integration av personer med funktionsnedsättning eller av personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, eller 2. föreskriva att ett kontrakt ska fullgöras inom ramen för ett program för skyddad anställning

23 En förutsättning för att en leverantör ska få delta i en upphandling enligt första stycket är att minst 30 procent av dem som sysselsätts i den skyddade verkstaden, hos leverantören eller i programmet för skyddad anställning är personer med funktionsnedsättning eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. (4 kap. 18 LOU)

24 En leverantör som lämnar ett anbud eller en anbudsansökan får också lämna en egen försäkran om 1. att det inte finns grund enligt 13 kap. 1-3 för att utesluta leverantören från att delta i upphandlingen, 2. att leverantören uppfyller de krav som den upphandlande myndigheten har ställt enligt 14 kap. 1-5, och 3. att leverantören uppfyller de kriterier som myndigheten i förekommande fall ställt upp enligt 4 kap. 6. (15 kap. 1 första stycket LOU)

25 Om leverantören åberopar andra företags kapacitet enligt 14 kap. 6, ska leverantörens försäkran åtföljas av en särskild försäkran för vart och ett av de företag vars kapacitet åberopas. (15 kap. 1 andra stycket LOU)

26 En försäkran enligt första eller andra stycket ska lämnas i det standardformulär som Europeiska kommissionen har fastställt enligt artikel 59.2 i direktiv 2014/24/EU. (15 kap. 1 tredje stycket LOU)

27 Regeringen kan emellertid inte finna något stöd i direktivet för att användandet av ESPD och egens försäkran skulle vara obligatoriskt för leverantören (prop. 2015/16:195, s. 769)

28 Upphandlande myndigheter måste emellertid för varje upphandling över tröskelvärdena tillhandahålla en ESPD för den aktuella upphandlingen för den leverantör som önskar använda sig av den. (prop. 2015/16:195, s. 769)

29 Den egna försäkran måste vara uppdaterad, vilket i princip innebär att en ny egen försäkran ska göras inför varje upphandling (prop. 2015/16:195, s. 770)

30 För att ett sådant återanvändande ska vara möjligt är det emellertid nödvändigt att den nya upphandlingen ställer samma krav som den tidigare upphandlingen. (prop. 2015/16:195, s. 770)

31 Den/de leverantör/er som Staden avser att tilldela kontraktet ska på begäran lämna kompletterande dokument som visar att leverantören inte ska uteslutas och uppfyller krav på ekonomisk och finansiell ställning respektive teknisk och yrkesmässig kapacitet. (Lidingös mall Kravspecifikation, p Kontroll enligt 15 kap. 4 LOU)

32 På begäran av den upphandlande myndigheten ska den leverantör som myndigheten avser att tilldela kontraktet lämna sådana kompletterande dokument enligt 6-13, och i förekommande fall enligt 14 och 15, som visar aktuella förhållanden. En sådan begäran ska göras innan myndigheten beslutar om att tilldela ett kontrakt. (15 kap. 4 LOU)

33 Vidare ska den upphandlande myndigheten begära in de kompletterande dokumenten avseende den leverantör myndigheten avser att tilldela kontraktet. En leverantör ska alltså inte kunna tilldelas ett kontrakt innan den har kontrollerats med avseende på de skäl för uteslutning och tillämpliga kvalificeringskrav

34 Detta görs obligatoriskt då det bör säkerställas att inte någon leverantör som inte uppfyller kraven tilldelas kontraktet. (prop. 2015/16:195, s. 770)

35 Den nya regleringen innebär däremot att det införs en obligatorisk kontroll av dokumenten rörande brottslighet avseende leverantörer som myndigheterna avser att tilldela kontrakt

36 Denna skyldighet för myndigheterna kan också i praktiken komma att innebära, trots att syftet med de nya direktiven kan sägas vara den motsatta, en viss ökning av antalet belastningsregisterutdrag som begärs ut och ges in till myndigheter med anledning av ett upphandlingsförfarande. (prop. 2015/16:195, s. 771)

37 En leverantör får för ett visst kontrakt åberopa andra företags kapacitet för att uppfylla krav som avser ekonomisk och finansiell ställning eller teknisk och yrkesmässig kapacitet enligt 1 första stycket 2 och 3. När kapaciteten gäller sådana utbildningsoch yrkeskvalifikationer som avses i 15 kap får leverantören dock endast åberopa ett annat företags kapacitet om det företaget också kommer att utföra den tjänst eller byggentreprenad för vilken kapaciteten krävs. (14 kap. 6 första stycket LOU)

38 När en leverantör åberopar ett annat företags kapacitet enligt 14 kap. 6 för att uppfylla något kvalificeringskrav, ska detta företag kontrolleras enligt 10 andra stycket 2 och 3. (4 kap. 11 LOU)

39 En upphandlande myndighet som vid en kontroll enligt 4 kap. 11 finner att ett företag som åberopas av en leverantör inte uppfyller de krav företaget åberopas för eller att företagets förhållanden är skäl för uteslutning enligt 13 kap. 1 eller 2 första stycket, ska begära att leverantören ska byta ut företaget mot ett annat företag

40 Myndigheten får begära byte om det finns skäl för uteslutning enligt 13 kap. 2 andra stycket eller 3. (14 kap. 7 LOU)

41 Den upphandlande myndigheten får kräva att det företag vars kapacitet leverantören åberopar åtar sig ett solidariskt ansvar för leverantörens fullgörande av kontraktet, om den kapacitet som åberopas avser ekonomisk och finansiell ställning enligt 1 första stycket 2. (14 kap. 8 första stycket LOU)

42 Myndigheten får kräva att vissa uppgifter som är avgörande för anskaffningen ska utföras direkt av leverantören själv, om kontraktet avser en tjänst, en byggentreprenad eller ett monterings- eller installationsarbete inom ramen för en upphandling av en vara. (14 kap. 8 andra stycket LOU)

43 En upphandlande myndighet får besluta att ett kontrakt ska tilldelas i separata delar. Myndigheten får då också fastställa storleken på och föremålet för dessa delar. (4 kap. 13 LOU)

44 Om en upphandlande myndighet beslutar att inte tilldela ett kontrakt i separata delar, ska skälen för detta anges. Skälen ska lämnas i något av upphandlingsdokumenten eller i en sådan individuell rapport som avses i 12 kap. 15. (4 kap. 14 LOU)

45 En upphandlande myndighet som enligt 13 beslutar att ett kontrakt ska tilldelas i delar, ska bestämma om leverantörerna får lämna anbud på en, flera eller alla delar av kontraktet. (4 kap. 15 första stycket LOU)

46 Om anbud får lämnas på flera eller alla delar av ett kontrakt enligt första stycket, får myndigheten begränsa det antal delar av kontraktet som myndigheten kan komma att tilldela en och samma leverantör. När myndigheten beslutar om en sådan begränsning, ska den också fastställa den ordning som ska gälla när en och samma leverantör vid en tillämpning av tilldelningskriterierna ska tilldelas fler delar av kontraktet än vad begränsningen medger. (4 kap. 15 andra stycket LOU)

47 Märkning 9 kap

48 Staden kommer i denna upphandling anta anbud enligt utvärderingsgrunden bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, 16 kap. 1 LOU. (Lidingös mall Kravspecifikation, p Utvärderingsgrund)

49 En upphandlande myndighet ska tilldela den leverantör ett kontrakt vars anbud är det ekonomiskt mest fördelaktiga för myndigheten. Vilket anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet ska utvärderas på någon av följande grunder: 1. bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, 2. kostnad, eller 3. pris.

50 Myndigheten ska i något av upphandlingsdokumenten ange den grund för utvärdering av anbud som den avser att använda. (16 kap. 1 LOU)

51 När en upphandlande myndighet utvärderar ett anbud på grunden bästa förhållandet mellan pris och kvalitet ska den bedöma anbudet utifrån kriterier som har anknytning till det som ska anskaffas. Ett tilldelningskriterium ska anses ha anknytning till den vara, tjänst eller byggentreprenad som ska anskaffas om kriteriet i något avseende hänför sig till denna vara eller tjänst eller till byggnadsverket under något skede av livscykeln.

52 Tilldelningskriterierna ska säkerställa en effektiv konkurrens och får inte ge den upphandlande myndigheten en obegränsad valfrihet. De ska presenteras så att det utifrån leverantörens uppgifter går att kontrollera hur väl ett anbud uppfyller kriterierna. Om det finns anledning ska myndigheten kontrollera att leverantörens uppgifter är riktiga. (16 kap. 2 LOU)

53 a) kvalitet, inbegripet tekniska fo rdelar, estetiska och funktionella egenskaper, tillga nglighet, utformning med tanke pa samtliga anva ndares behov, sociala, miljo ma ssiga och inno vativa egenskaper och handel och villkoren fo r handel, b) organisation av samt kvalifikationer och erfarenheter hos den personal som utses att verksta lla kontraktet, om kvaliteten pa den personal som utsetts pa ett betydande saẗt kan pa verka niva n pa kontraktets fullgo rande, eller

54 c) eftermarknadsservice och tekniskt sto d samt leveransvillkor, sa som leveransdag, leveransprocess och leveranstid eller tid fo r fullgo randet (2014/24/EU, artikel 67.2)

55 Den upphandlande myndighetens metod för att bedöma kostnader för externa miljöeffekter enligt 4 andra stycket ska grundas på objektivt verifierbara och ickediskriminerande kriterier. De får inte på ett otillbörligt sätt gynna eller missgynna vissa av leverantörerna. Metoden ska vara tillgänglig för leverantörerna

56 Metoden ska utformas så att de uppgifter som krävs med rimliga ansträngningar ska kunna tillhandahållas av en omdömesgill leverantör. (16 kap. 5 LOU)

57 Får referenser vara ett tilldelningskriterium? Domstolen konstaterar följaktligen att artiklarna 23.1, 32 och 36.1 i direktiv 92/50 utgör hinder för att den upphandlande myndigheten under ett anbudsförfarande beaktar anbudsgivarnas erfarenhet, personalstyrka och utrustning samt förmåga att utföra projektet inom den fastställda tidsfristen inte med hänvisning till att dessa faktorer utgör kriterier för kvalitativt urval, utan i stället till att de utgör kriterier för tilldelning. (C-532/06 Lianakis, p. 32)

58 Är ett kriterium för tilldelning enligt vilket varureferenser bedöms på så sätt att enbart antalet referenser beaktas om det inte görs någon innehållsmässig bedömning av huruvida de erfarenheter som upphandlande myndigheter gjort med varan varit bra eller dåliga förenligt med de relevanta bestämmelserna i gemenskapsrätten (C-315/01 GAT, p. 22)

59 Enligt kammarrättens mening kan referenser från med upphandlingen likvärdiga uppdrag ge relevant information för bedömning av vilket anbud som med hänsyn till kvalitén är det ekonomiskt mest fördelaktiga

60 Vidare kan kammarrätten av EGdomstolens praxis inte utläsa något generellt förbud mot att låta referenser utgöra ett utvärderingskriterium (jfr. domstolens avgörande i mål C-315/01, GAT och C-532/06, Lianakis). (Kammarrätten i Göteborg, mål )

61 A third interpretation, however and the one preferred by the present author is that Lianakis does not preclude considering either the abilities of the tenderer or the qualities of the individuals or team working on the contract, to the extent

62 that these are actually relevant to the quality of the work that will be done under the contract i.e. in determining which offer is the most economically advantegous. (Sue Arrowsmith, The Law of Public and Utilities Procurement, vol 1, 2014, p )

63 Tilldelningskriteriet Referenser är en del av utvärderingen för att fastställa vilket anbud som ger det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet...

64 Referenstagningen syftar till att Staden kan bedöma den kvalitet Staden kan förvänta sig av leverantören i detta uppdrag på grundval av den kvalitet som leverantören levererat i tidigare uppdrag (Lidingös mall Kravspecifikation, p Referenser)

65 För anbudsgivare som utfört uppdrag för Stadens räkning i enlighet med ovan angiven tidsperiod ska en av referenserna vara Staden... (Lidingös mall Kravspecifikation, p Referenser)

66 För varje fråga läggs betygen från de två referenstagningarna samman och delas med två för att på så vis får fram det genomsnittliga betyget för varje fråga. Dessa fem genomsnittliga betyg läggs därefter samman och delas med fem för att få fram det medelvärde som måste vara minst tre (3) för att anbudet ska kunna antas. (Lidingös mall Kravspecifikation, p Referenser)

67 First, there is nothing in the 2004 Public Procurement Directive to indicate that no overlap exists between the criteria permitted in the qualification/selection process and the award process...

68 To the contrary, it is clear that in many contexts the same quality issues both the ability to deliver the basic requirements and the extent to which the tenderer ca exceed the requirement on that same matter may be considered at both selection and award stage. (Sue Arrowsmith, The Law of Public and Utilities Procurement, vol 1, 2014, p )

69 In evaluating what different tenderers can offer in their tenders, a contracting authority may sometimes wish to set minimum thresholds that tenderers must meet in relation to some of the award criteria, in particular minimum quality scores that tenderers must receive or affordablity limits for tenders

70 Since the directive and regulations clearly allow setting minimum requirements for tenderers to meet as regards what is supplied it seems clear that quality and affordability thersholds are not in principle precluded, provided that they comply with the general principles of the directives that apply to all requirements and criteria. (Sue Arrowsmith, The Law of Public and Utilities Procurement, vol 1, 2014, p )

71 Vid bedömning av utvärderingsmodellen och förfrågningsunderlaget måste hänsyn tas till upphandlingsföremålets karaktär. Föremålet för aktuell upphandling är konsulttjänster i form av projekt- och klusterutvärderingar

72 Det är alltså inte fråga om en specificerad och jämförbar produkt och det måste därför finnas utrymme för den upphandlande myndigheten att använda sig av en mer öppen kravställning och utvärderingsmodell

73 Den omständigheten att anbudsgivare genom att endast ta del av förfrågningsunderlaget inte fullt ut kan förutse utfallet av utvärderingen medför inte att utvärderingsmodellen brister i transparens (Kammarrätten i Stockholm, dom , mål )

74 Vid bedömningen av om Arbetsförmedlingen beaktat de upphandlingsrättsliga principerna om transparens och likabehandling behöver man ta hänsyn till upphandlingsföremålets karaktär. Eftersom upphandlingsföremålet är en utbildningstjänst måste Arbetsförmedlingen kunna använda sig av en mer öppen kravställning och utvärderingsmodell

75 Med hänsyn till upphandlingsföremålets karaktär av utbildningstjänst anser kammarrätten att det i och för sig inte kan anses strida mot de upphandlingsrättsliga principerna med denna form av utvärdering av anbudsgivarens egen beskrivning utifrån kravställningen i förfrågningsunderlaget

76 Betygsättningen är beroende av hur tydligt beskrivningen av upplägg och genomförande bedöms tillföra ett mervärde när det gäller att nå målsättningen med utbildningen [Dock ges det ingen] ledning rörande vad som utgör en faktisk miniminivå för vad som minst kan förväntas för att målsättningen ska uppnås och vad som därutöver alltså utgör ett mervärde

77 Det ges inte heller någon ledning för vad som tillmäts betydelse för att anbudsgivarna ska få ett visst betyg, och det är också svårt att förstå vilken skillnaden är mellan olika betyg. (Kammarrätten i Stockholm, mål )

78 Staden sätter mervärden på anbudets beskrivning av rekryteringsprocess enligt p ovan. Mervärde kr får anbud som enligt Stadens bedömning ger mycket stort mervärde vad gäller 1) hur väl leverantören kommer bedriva sökning, dvs. i vilken utsträckning leverantören kommer använda sig av ändamålsenliga kanaler och kontakter för att hitta de mest lämpliga kandidaterna

79 2) hur väl leverantören kommer genomföra urval, inklusive intervjuer, djupintervjuer, tester, referenstagning och andra verktyg för att välja ut de allra mest lämpliga kandidaterna samt 3) hur väl leverantören kommer att återkoppla till sökanden så att sökanden förstår de beslut som tagits och kan utvecklas.

80 Av beskrivningen bör framgå att leverantören anpassar sitt arbetssätt efter uppdragets innehåll, Stadens önskemål och efter ny forskning på området. Mervärde kr innebär stort mervärde, mervärde kr visst mervärde och mervärde kr litet eller inget mervärde. (Lidingö stads upphandling av rekryteringstjänster)

81 Mervärde kr får anbud som erbjuder två huvudansvariga som båda har minst tio (10) års erfarenhet av rekrytering av personer i chefsbefattningar och i specilaistfunktioner. Mervärde kr får anbud som erbjder två huvudansvariga som båda har minst sju (7) års erfarenhet...

82 Mervärdebetyg kr får anbud som erbjuder två huvudansvariga som båda har minst fem (5) års erfarenhet. (Lidingö stads upphandling av rekryteringstjänster)

83 Klart att Fryshuset etableras i Dalarna Borlänge får en injektion (Borlänge tidningar )

84 Anbudet bör innehålla en utförlig, dock högst fem (5) sidor (högst ord) lång beskrivning (exklusive CV:n) av hur leverantören kommer att arbeta för att uppnå kommunens mål enligt p. 1.2 Upphandlingsföreskrifter.

85 1. Leverantören erbjuder ett brett utbud av metoder för målgruppen gällande aktiviteter, insatser och utvecklingsmöjligheter för att målgruppen ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden, genomföra studier eller skaffa sig en mer meningsfull fritid (50 procent)...

86 Betyg 5 Leverantören erbjuder ett mycket brett utbud av metoder som kommunen bedömer kommer ge ett högt mervärde till den verksamhet som kommunen bedriver idag. Betyg 4 Leverantören erbjuder ett brett utbud av metoder som kommunen bedömer kommer ge ett visst mervärde till den verksamhet som kommunen bedriver idag. Betyg 3 Leverantören erbjuder ett utbud av metoder som är likvärdigt med det utbud som kommunen erbjuder målgruppen idag. Leverantören erbjuder alltså inget mervärde...

87 Betyg 2 Leverantören erbjuder ett utbud av metoder som kommunen inte bedömer når upp till det utbud som kommunen erbjuder målgruppen idag. Leverantören erbjuder alltså inget mervärde. Betyg 1 Leverantören erbjuder ett utbud av metoder som kommunen bedömer är långt under det utbud som kommuner erbjuder målgruppen idag. Leverantören erbjuder alltså inget mervärde (Borlänge upphandling av extern aktör för utveckling av ungdomsverksamhet)

88 Om anbud på grund av högt pris inte kan komma ifråga kommer Staden inte att pröva anbudet mot kvalitetskriterierna i syfte att spara tid. (Lidingö stads upphandling av rekryteringstjänster)

89 Kostnadselementet kan ocksa ha formen av ett fast pris eller en fast kostnad da r de ekonomiska akto rerna enbart konkurrerar i fra ga om kvalitetskriterier. (2014/24/EU, artikel 67.2)

90 Med tanke pa de ma nga mo jligheter som finns att bedo ma fo rha llandet mellan kvalitet och pris pa grundval av materiella kriterier bo r man undvika att tillgripa lottdragning som den enda metoden fo r tilldelning av kontrakt. (2014/24/EU, beaktandesats 93)

91 Om kriteriet om det ekonomisk mest fördelaktiga anbudet tillämpas och flera anbudsgivare har lämnat lika fördelaktiga anbud, ska vid den preliminära rangordningen företräde ges till den anbudsgivare vars kuvert med anbud registrerats först eller det anbud som ingetts tidigast genom e-post. (Litauisk upphandling i C-538/13 eviglo)

Obligatoriska uteslutningsgrunder. URT-konferensen, 23 november 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna

Obligatoriska uteslutningsgrunder. URT-konferensen, 23 november 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna Obligatoriska uteslutningsgrunder URT-konferensen, 23 november 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna Om Övergripande om obligatorisk uteslutning Obligatorisk uteslutning vid vissa brott och vid obetalda skatter

Läs mer

Leverantörsprövning: Uteslutning, kvalificering och ESPD

Leverantörsprövning: Uteslutning, kvalificering och ESPD Leverantörsprövning: Uteslutning, kvalificering och ESPD Henrik Grönberg, Upphandlingsmyndigheten Konferens Upphandling 24 Malmö den 17 februari 2016 Innehåll Uteslutning. Kvalificering. Det europeiska

Läs mer

ATT TÄNKA PÅ I SAMBAND MED DE NYA UPPHANDLINGSLAGARNA

ATT TÄNKA PÅ I SAMBAND MED DE NYA UPPHANDLINGSLAGARNA ATT TÄNKA PÅ I SAMBAND MED DE NYA UPPHANDLINGSLAGARNA Principer för offentlig upphandling Lagen om upphandling av koncessioner (LUK) är en helt ny lagstiftning som omfattar upphandling av bygg- och tjänstekoncessioner.

Läs mer

NYA UTESLUTNINGSGRUNDER OCH TILLÄMPNING AV REGLER OM SJÄLVSANERING UPPHANDLINGSJURIDIK I PRAKTIKEN 20 SEPTEMBER 2016

NYA UTESLUTNINGSGRUNDER OCH TILLÄMPNING AV REGLER OM SJÄLVSANERING UPPHANDLINGSJURIDIK I PRAKTIKEN 20 SEPTEMBER 2016 NYA UTESLUTNINGSGRUNDER OCH TILLÄMPNING AV REGLER OM SJÄLVSANERING UPPHANDLINGSJURIDIK I PRAKTIKEN 20 SEPTEMBER 2016 NUVARANDE LAGSTIFTNING NUVARANDE LAGSTIFTNING Obligatoriska uteslutningsgrunder 10 kap.

Läs mer

Viktiga nyheter i upphandlingslagarna. Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund

Viktiga nyheter i upphandlingslagarna. Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund Viktiga nyheter i upphandlingslagarna Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund Upphandling en del av EU-rätten Upphandlingslagarna bygger på EU-direktiv Direktiven ska genomföras

Läs mer

Viktiga nyheter i nya LOU. Mathias Sylvan Upphandlingsdialog Dalarna Upphandling som strategi för hållbar tillväxt

Viktiga nyheter i nya LOU. Mathias Sylvan Upphandlingsdialog Dalarna Upphandling som strategi för hållbar tillväxt Mathias Sylvan Upphandlingsdialog Dalarna Upphandling som strategi för hållbar tillväxt 2017-03-16 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och

Läs mer

Korruption i upphandlingskontext

Korruption i upphandlingskontext 1 Korruption i upphandlingskontext Martin Vildhede, Setterwalls Advokatbyrå Göteborg 2 mars 2017 Korruption i upphandlingskontext Hur hänger korruption och upphandling ihop? Riskfaktorer Tät kontakt mellan

Läs mer

NYA GRUNDER FÖR UTVÄRDERING AV ANBUD MALMÖ DEN17 FEBRUARI 2016

NYA GRUNDER FÖR UTVÄRDERING AV ANBUD MALMÖ DEN17 FEBRUARI 2016 NYA GRUNDER FÖR UTVÄRDERING AV ANBUD MALMÖ DEN17 FEBRUARI 2016 NUVARANDE ONORMALT LAGSTIFTNING LÅGA ANBUD MALMÖ DEN 17 FEBRUARI 2016 TILLDELNINGSKRITERIER I LOU/LUF En upphandlande myndighet ska anta antingen

Läs mer

Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent

Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent 1 Fakta om offentlig upphandling Cirka 600-700 miljarder kronor per år (eller är

Läs mer

Europeiskt enhetligt upphandlingsdokument. Förenklingar vid anbudslämnande

Europeiskt enhetligt upphandlingsdokument. Förenklingar vid anbudslämnande Europeiskt enhetligt upphandlingsdokument Förenklingar vid anbudslämnande Europeiskt enhetligt upphandlingsdokument Bestämmelser genom förordning ESPD är ett standardformulär som fastställts av kommissionen

Läs mer

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Nya EU-direktiv och implementering Europarlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26

Läs mer

Nya upphandlingslagar. Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund

Nya upphandlingslagar. Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund Nya upphandlingslagar Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund 2 Upphandling en del av EU-rätten Upphandlingslagarna bygger på EU-direktiv Direktiven ska genomföras

Läs mer

NYA UTVÄRDERINGSKRITERIER VID TILLDELNING AV KONTRAKT UPPHANDLINGSJURIDIK I PRAKTIKEN 20 SEPTEMBER 2016

NYA UTVÄRDERINGSKRITERIER VID TILLDELNING AV KONTRAKT UPPHANDLINGSJURIDIK I PRAKTIKEN 20 SEPTEMBER 2016 NYA UTVÄRDERINGSKRITERIER VID TILLDELNING AV KONTRAKT UPPHANDLINGSJURIDIK I PRAKTIKEN 20 SEPTEMBER 2016 NUVARANDE LAGSTIFTNING TILLDELNINGSKRITERIER I NUVARANDE LOU/LUF En upphandlande myndighet eller

Läs mer

Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (nya LOU) Upphandlingsdialog Dalarna Falun

Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (nya LOU) Upphandlingsdialog Dalarna Falun Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (nya LOU) Upphandlingsdialog Dalarna Falun 2017-03-17 Nya begrepp: Upphandlingsdokument (1 kap. 23 LOU) Bästa förhållandet mellan pris och kvalitet Kostnad Pris

Läs mer

Märken i offentlig upphandling

Märken i offentlig upphandling Märken i offentlig upphandling Nya svenska LOU år 1994 En upphandlande enhet måste noga ange vilka omständigheter den avser att beakta i de fall den väljer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent Nyheter inom offentlig upphandling Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent 1 Tre nya upphandlingslagar 2017-01-01 Lagen om offentlig upphandling (LOU) + komplettering 2017-06-01 Lagen om upphandling inom

Läs mer

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN Upphandlingsdagarna 29-30 januari 2014 AGENDA Nyheter i korthet Fem tips om hur du upphandlar affärsmässigt med de nya direktiven Utmaningar

Läs mer

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Regeringen: Jag vill i detta sammanhang betona vikten av att miljöhänsyn vägs in i all offentlig

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet 05 ÅLR 2017/7257 Linje 1 Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Anna Borgs Förvaltningsrättsnotarie DOM 2012-05-09 Meddelad i Falun Mål nr 321-12 1 SÖKANDE Miljöteamet i Stockholm AB, 556202-4348 Virdings allé 32 B 754 50 Uppsala MOTPART Gästrike Vatten AB, 556751-1661

Läs mer

ESPD och kvalificering

ESPD och kvalificering ESPD och kvalificering 2019-09-24 Upphandlingskonsult +46 (0)72-531 02 37 amar@zian.se Agenda Uteslutning Krav på leverantör Registrering Ekonomiska ställning Teknisk och yrkesmässig kapacitet Yrkeskunnande

Läs mer

Temadag LABU 12. Upphandlaren/inköparens perspektiv. Anders Pihl

Temadag LABU 12. Upphandlaren/inköparens perspektiv. Anders Pihl Temadag LABU 12 Upphandlaren/inköparens perspektiv Anders Pihl Upphandlingsutredningen Betonar vikten LCC-kalkyler Menar att användandet av LCCkalkyler kan leda till kostnadsbesparingar Upphandlingsdirektivet

Läs mer

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Lagstiftningsarbetet Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig upphandling

Läs mer

Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (3) Upphandlingsdialog Dalarna Falun

Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (3) Upphandlingsdialog Dalarna Falun Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (3) Upphandlingsdialog Dalarna Falun 2017-03-17 Lidingö stad, konsult och servicekontoret, har fått i uppdrag att upphandla ramavtal avseende till Lidingö stad

Läs mer

Checklista för förfrågningsunderlag (upphandlingsdokument) enligt LOU

Checklista för förfrågningsunderlag (upphandlingsdokument) enligt LOU Checklista för förfrågningsunderlag (upphandlingsdokument) enligt LOU Syftet med checklistan är att underlätta kvalitetssäkring av det upphandlingsdokument som tidigare kallades förfrågningsunderlaget.

Läs mer

ESPD: En vägledning för upphandlare och leverantörer. Robin Anderson Boström, Upphandlingsmyndigheten

ESPD: En vägledning för upphandlare och leverantörer. Robin Anderson Boström, Upphandlingsmyndigheten ESPD: En vägledning för upphandlare och leverantörer Robin Anderson Boström, Upphandlingsmyndigheten ESPD ESPD? ESPD-formulär ESPD, ESPD, ESPD! Egenförsäkran ESPD-systemet ESPD, ESPD! ESPD, ESPD, ESPD!

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 5 DOM 2017-01-27 Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) Mål nr 6086-16 KLAGANDE Arbetsförmedlingen Enheten Juridik 113 99 Stockholm MOTPART A Ombud: Advokat Mikael Engström och jur.kand. Ellen Dalsryd

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Utvärderingsmodeller. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Jessica Lindell

Utvärderingsmodeller. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Jessica Lindell Utvärderingsmodeller TMALL 0141 Presentation v 1.0 Jessica Lindell Förutsättningar Grunder för tilldelning Ekonomiskt mest fördelaktiga utifrån: bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, kostnad, eller

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Meddelande om upphandling försörjningssektorerna. Tjänster

Meddelande om upphandling försörjningssektorerna. Tjänster 1 / 5 Meddelande om upphandling försörjningssektorerna Tjänster direktiv 2014/25/EU Avsnitt I: Upphandlande enhet I.1) Namn och adresser Öresundståg AB 556794-3492 Stortorget 29 211 34 Kontaktperson: Mats

Läs mer

Nya upphandlingsdirektiv på gång vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner

Nya upphandlingsdirektiv på gång vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner 2 Agenda Inledning Förslaget till nya upphandlingsdirektiv Sociala hänsyn Intressekonflikter och

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 5 DOM 2017-01-27 Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) Mål nr 5053-16 KLAGANDE A Ombud: Advokat Mikael Engström och jur.kand. Ellen Dalsryd Advokatfirman Cederquist KB Box 1670 111 96 Stockholm MOTPART

Läs mer

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende busstrafik Avtalsområde S6 Linje 10

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende busstrafik Avtalsområde S6 Linje 10 Sidan 1 av 6 Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende busstrafik Avtalsområde S6 Linje 10 Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län inbjuder härmed till ansökan om att delta

Läs mer

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Undertecknad [namn på den person som undertecknar handlingen], som företräder: (fysisk person) mig själv Nummer på ID-handling eller

Läs mer

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Eva.sveman@skl.se 1 Man kan ha olika uppfattning om de nya upphandlingsdirektiven. Svensk EU-parlamentariker 2 Lagrådet

Läs mer

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner Eva Sveman Nya upphandlingsdirektiv Direktiv om upphandling inom den klassiska sektorn Direktiv om upphandling inom försörjningssektorn Direktiv om upphandling

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Nya upphandlingsregler.

Nya upphandlingsregler. Nya upphandlingsregler magnus.ljung@skl.se Ny upphandlingslagstiftning Lag (2016:1145) om offentlig upphandling implementering av direktiv 2014/24/EU Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna

Läs mer

Starkare medel att utesluta leverantörer

Starkare medel att utesluta leverantörer Starkare medel att utesluta leverantörer Anna Ulfsdotter Forssell /Partner/Advokat Nya LOU och LUF Stockholm den 2 december 2015 Disposition Konkurrensbrott och misskötta upphandlade avtal Nya lagstiftningen

Läs mer

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Miljökrav och sociala krav Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Offentlig upphandling som verktyg Offentlig upphandling har en framträdande roll och ska vara ett av de marknadsbaserade instrumenten

Läs mer

Referenser vid tjänsteupphandlingar. Eva Sveman eva.sveman@skl.se

Referenser vid tjänsteupphandlingar. Eva Sveman eva.sveman@skl.se Referenser vid tjänsteupphandlingar Eva Sveman eva.sveman@skl.se EG-domstolens dom 2008-01-24 mål C-532/06 ( Lianakis ) - En grekisk kommun upphandlade en konsulttjänst avseende viss stadsplanering - Tilldelningskriterierna

Läs mer

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Nya regler för ramavtal Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Tiden efter den18 april 2016 Från och med den 19 april 2016 kommer: de svenska förvaltningsdomstolarna att vara skyldiga att tolka

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

3. Leverantörskvalificering samtliga anbudsområden

3. Leverantörskvalificering samtliga anbudsområden Förfrågningsunderlag 2016-04-18 Upphandlande organisation Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Upphandling Språk- och översättningstjänster Goran Alilovic 96-57-2015 Symbolförklaring: Sista anbudsdag:

Läs mer

Mathias Sylvan. Kort om LOU. Upphandlingsdialog Dalarna Borlänge

Mathias Sylvan. Kort om LOU. Upphandlingsdialog Dalarna Borlänge Kort om LOU Upphandlingsdialog Dalarna Borlänge 2019-04-09 Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) är en implementering av EU:s direktiv 2014/24/EU. LOU har 22 kapitel och 392 paragrafer som reglerar

Läs mer

CENTRALA ÄNDRINGAR I EU-FÖRFARANDET

CENTRALA ÄNDRINGAR I EU-FÖRFARANDET CENTRALA ÄNDRINGAR I EU-FÖRFARANDET 1 Upphandlingsförfaranden Öppet och selektivt förfarande - (nästan) som förut Förhandlat förfarande och konkurrenspräglad dialog» Samma villkor för användning för båda»

Läs mer

Idéburet offentlig partnerskap vad, varför och hur? Hållbar upphandling Stockholm

Idéburet offentlig partnerskap vad, varför och hur? Hållbar upphandling Stockholm Idéburet offentlig partnerskap vad, Hållbar upphandling Stockholm 2017-02-09 Idéburet offentligt partnerskap vilka möjligheter erbjuder EUI-rätten? Rapport Forum juli 2016 Med idéburna organisationer avses

Läs mer

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 14 Det förhållandet att en upphandlande myndighet själv har inhämtat registeruppgifter om leverantörer genom att använda befintliga och allmänna register men begärt att utländska leverantörer

Läs mer

Utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling

Utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling Utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling Föredrag 5 februari 2009 Nätverket Renare Mark - Norrköping Advokat Rikard Setterlid Upphandlingsrättsliga utgångspunkter Korrekt och saklig reglering av

Läs mer

2. Krav på leverantören

2. Krav på leverantören Upphandlingsdokument Upphandlande organisation Zian AB Amar Al-Djaber Upphandling Mall upphandlingsdokument 18/1 Symbolförklaring Texten ingår i annonsen Texten kommer att ingå i avtalet Texten ingår i

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

Sociala krav vid offentliga upphandlingar. April 2013 Ardalan Shekarabi

Sociala krav vid offentliga upphandlingar. April 2013 Ardalan Shekarabi Sociala krav vid offentliga upphandlingar April 2013 Ardalan Shekarabi Offentliga marknaden Upphandlas för 480-580 miljarder kr per år. Hela offentliga marknaden är värd 820 miljarder, ¼ av BNP. Offentliga

Läs mer

Nya upphandlingsdirektiv och upphandling av livsmedel

Nya upphandlingsdirektiv och upphandling av livsmedel Nya upphandlingsdirektiv och upphandling av livsmedel 2014-04-03 Monica Sihlén, projektledare livsmedel och måltidstjänster, monica@msr.se Miljöstyrningsrådet är Sveriges expertorgan som ger stöd att ställa

Läs mer

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet?

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Ellen Hausel Heldahl Malmö 161028 Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen

Läs mer

2. Kvalificering och obligatoriska krav

2. Kvalificering och obligatoriska krav Förfrågningsunderlag 2012-06-11 Upphandlingsansvarig Gotlands kommun Upphandling Företagshälsovårdstjänster Carina Westergren Larsson SF 2012/23 Sista anbudsdag: 2012-07-09 Symbolförklaring: Texten/frågan

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

OFFENTLIG UPPHANDLING AV FUNKTIONSENTREPRENADER FÖR DRIFT OCH UNDERHÅLL. Gatukontorsdagarna 2012. Advokat Per-Ola Bergqvist

OFFENTLIG UPPHANDLING AV FUNKTIONSENTREPRENADER FÖR DRIFT OCH UNDERHÅLL. Gatukontorsdagarna 2012. Advokat Per-Ola Bergqvist OFFENTLIG UPPHANDLING AV FUNKTIONSENTREPRENADER FÖR DRIFT OCH UNDERHÅLL Gatukontorsdagarna 2012 Advokat Per-Ola Bergqvist Fällor och fallgropar? Inga specifika för just denna typ av entreprenader Avsaknaden

Läs mer

Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling

Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling Fairtrade Sveriges analys av hur direktivet påverker målsättingen att öka andelen rättvist handlade varor inom kommunen Mars 2014 Inledning Europaparlamentet röstade

Läs mer

Utvärdering av anbud. Stockholm, den 17 mars 2017

Utvärdering av anbud. Stockholm, den 17 mars 2017 Utvärdering av anbud Stockholm, den 17 mars 2017 Frågeställningar Vad säger lagen? Vad säger rättspraxis Hur ska jag förhålla mig? Metod Vad säger lagen, 16 kap. LOU Tilldelning av kontrakt och grunder

Läs mer

Hur hantera ESPD? Aktualitetsdagar i upphandling Nagu Jurist Jonna Törnroos

Hur hantera ESPD? Aktualitetsdagar i upphandling Nagu Jurist Jonna Törnroos Hur hantera ESPD? Aktualitetsdagar i upphandling Nagu Jurist Jonna Törnroos ESPD - syfte Europeiskt enhetligt upphandlingsdokument European Single Procurement Document Dokument med vilket anbudsgivare

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman Nya upphandlingsregler Upphandlingskonferens 21-22 oktober 2015 Eva Sveman Lagrådsremiss Nytt regelverk som upphandling Förslag på implementering av EU:s nya upphandlingsdirektiv inom den klassiska sektorn

Läs mer

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Undertecknad [namn på den person som undertecknar handlingen], som företräder: (fysisk person) mig själv Nummer på ID-handling eller

Läs mer

Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling. Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström

Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling. Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn i de nya upphandlingsdirektiven Möjligheterna att ta miljö-,

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Upphandlingsfunktionen 2009-01-13 Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Trädde ikraft 2008-01-01 Disposition: Kap 1-14 Över tröskelvärdena (varor och tjänster: > 200 000 Euro) Kap 15 Under tröskelvärdena

Läs mer

UTVÄRDERING OCH TRANSPARENS. Kan jag bli en vinnare i domstolslotteriet?

UTVÄRDERING OCH TRANSPARENS. Kan jag bli en vinnare i domstolslotteriet? UTVÄRDERING OCH TRANSPARENS Kan jag bli en vinnare i domstolslotteriet? Vinna domstolslotteriet den ultimata förenklingen! Krav på utvärderingskriterier Utvärderingskriterierna ska: Ha ett samband med

Läs mer

ESPD-systemet i Sverige Robin Anderson Boström

ESPD-systemet i Sverige Robin Anderson Boström ESPD-systemet i Sverige Robin Anderson Boström 18 april 2018 Innehåll Obligatorisk, för vem? ESPD-formulärets vidareutveckling En nordisk utblick Framtiden för ESPD-systemet ESPD ESPD-formulär ESPD? ESPD,

Läs mer

Officiellt namn: Nationellt registreringsnummer: 2

Officiellt namn: Nationellt registreringsnummer: 2 Tillägg till Europeiska unionens officiella tidning Information och blanketter online: http://simap.ted.europa.eu Avsnitt I: Upphandlande myndighet I.1) Namn och adresser 1 (ange alla upphandlande myndigheter

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun S.Sundin Förvaltningsrättsnotarie DOM 2012-05-18 Meddelad i Falun Mål nr 1050-12 1 SÖKANDE Menigo Foodservice AB, 556044-4647 Box 9081 120 05 Årsta Ombud: Advokat Liselott Fröstad och jur. kand. Eleonore

Läs mer

28.11.2001 Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 333/27

28.11.2001 Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 333/27 28.11.2001 Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 333/27 Tolkningsmeddelande från kommissionen om gemenskapslagstiftning med tillämpning på offentlig upphandling och om möjligheterna att ta sociala

Läs mer

Upphandlingsanvisning för Åda Ab

Upphandlingsanvisning för Åda Ab Upphandlingsanvisning för Åda Ab sid 2 (5) 1. Anvisningens tillämpningsområde I enlighet med landskapslag (1994:43) angående tillämpningen i landskapet Åland av lagen om offentlig upphandling ska lagen

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA SOCIALT ANSVARSFULL OFFENTLIG UPPHANDLING

UPPHANDLINGSKRÖNIKA SOCIALT ANSVARSFULL OFFENTLIG UPPHANDLING Upphandlingskrönika socialt ansvarsfull offentlig upphandling UPPHANDLINGSKRÖNIKA SOCIALT ANSVARSFULL OFFENTLIG UPPHANDLING Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Jag har i en tidigare krönika behandlat det som

Läs mer

Officiellt namn: Nationellt registreringsnummer: 2

Officiellt namn: Nationellt registreringsnummer: 2 Tillägg till Europeiska unionens officiella tidning Information och blanketter online: http://simap.ted.europa.eu Avsnitt I: Upphandlande enhet I.1) Namn och adresser 1 (ange alla upphandlande enheter

Läs mer

Intern upphandling och upphandling mellan upphandlande myndigheter. Upphandlingsdialog Dalarna Falun

Intern upphandling och upphandling mellan upphandlande myndigheter. Upphandlingsdialog Dalarna Falun Intern upphandling och upphandling mellan upphandlande myndigheter Upphandlingsdialog Dalarna Falun 2017-03-16 EU-domstolens dom den 18 november 1999 i C-107/98 Teckal I detta avseende a r det enligt artikel

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

En anbudsgivare får vid behov åberopa andra företags ekonomiska, tekniska och yrkesmässiga kapacitet i enlighet med 14 kap. 6 LOU.

En anbudsgivare får vid behov åberopa andra företags ekonomiska, tekniska och yrkesmässiga kapacitet i enlighet med 14 kap. 6 LOU. Nacka kommun Upphandlingens namn UH-2017-440 Anbudsgivare Naturskog AB, Huvudkonto (85214) Sista anbudsdag 2017-08-30 Inlämnat 2017-08-30 Öppnat 2017-08-31 1.0 (UF3.1) Former för upphandling Krav 1.1 SEKRETESS

Läs mer

Skillnader mellan LOU och LUF

Skillnader mellan LOU och LUF Skillnader mellan LOU och LUF Upphandling The VÄRMEK Way Lag om offentlig upphandling, LOU, är en lagstiftning som är processinriktad. Den är gjord så för att garantera att små leverantörer ska ha samma

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

DE NYA UPPHANDLINGSLAGARNA OCH AKTUELLA RÄTTSFALL. Upphandlingsdagen 2016 HBV Per-Ola Bergqvist Foyen advokatfirma

DE NYA UPPHANDLINGSLAGARNA OCH AKTUELLA RÄTTSFALL. Upphandlingsdagen 2016 HBV Per-Ola Bergqvist Foyen advokatfirma OCH AKTUELLA RÄTTSFALL Upphandlingsdagen 2016 HBV Per-Ola Bergqvist Foyen advokatfirma Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

3. Ansökan om LOV avtal Program för primärvården i Västmanland

3. Ansökan om LOV avtal Program för primärvården i Västmanland Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2015-10-21 Upphandlande organisation Västmanlands läns landsting Anette Öhrn DLL Upphandling Program för primärvården i Västmanland - LOV DU-UPP15-0189 Symbolförklaring:

Läs mer

Vi utvecklar människor som utvecklar företag. Offentlig upphandling HT 2017

Vi utvecklar människor som utvecklar företag. Offentlig upphandling HT 2017 Vi utvecklar människor som utvecklar företag Offentlig upphandling HT 2017 Intro och upplägg Tanken med föreläsningarna Upplägget Allmän info Bakgrund m.m. Främja kostnadseffektivt användande av skattemedel

Läs mer

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk 2 Krav på leverantör 2014 Stöd- och tilläggstjänster, Ansvarig: Josefine Barsk 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KRAV PÅ LEVERANTÖR 4 1.1 INTYG OCH BEVIS ANGÅENDE LEVERANTÖR 4 1.2 LEVERANTÖRENS EKONOMISKA STÄLLNING

Läs mer

2. Krav på anbudssökande

2. Krav på anbudssökande Inbjudan 2015-12-17 Upphandlande organisation Härryda kommun Alexandra Dalle Vacche Upphandling Externt psykologstöd 2015KS519 Sista ansökansdag: 2016-01-18 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller krav

Läs mer

Reserverade kontrakt i LOU samt begreppet IOP

Reserverade kontrakt i LOU samt begreppet IOP Reserverade kontrakt i LOU samt begreppet IOP Olle Lindberg, Associate 22 november 2017 Upphandlingsdialog Dalarna 1 Agenda > Systematiken i LOU > Reserverade kontrakt > Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Nya regler om upphandling

Nya regler om upphandling 1(7) Svarsdatum 2014-10-01 Socialdepartementet Sofia Råsmar 0725273120 sofia.rasmar@tco.se Nya regler om upphandling Delbetänkande av genomförandeutredningen, SOU 2014:51, och Ds 2014:25 (Utredningen).

Läs mer

Annonsering. viktigt eller

Annonsering. viktigt eller Annonsering viktigt eller Annonsen en del av upphandlingsdokumenten Dubbelarbete Sammanfattning Saknas vägledning(ar) för området Osamlad reglering Upphandlingsverktygen skapar en falsk trygghet Annonsering

Läs mer

Officiellt namn: Nationellt registreringsnummer: 2

Officiellt namn: Nationellt registreringsnummer: 2 Tillägg till Europeiska unionens officiella tidning Information och blanketter online: http://simap.ted.europa.eu Avsnitt I: Upphandlande enhet I.1) Namn och adresser 1 (ange alla upphandlande enheter

Läs mer

Vad kännetecknar ett ramavtal

Vad kännetecknar ett ramavtal Vad kännetecknar ett ramavtal Med ramavtal avses ett avtal som ingås mellan en eller flera upphandlande myndigheter och en eller flera leverantörer i syfte att fastställa villkoren i kontrakt som senare

Läs mer

Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter?

Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter? Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter? Hur tar vi oss igenom regelverket? Seminarium 23 januari 2013 Advokat Kaisa Adlercreutz och jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten

Läs mer

Samverka för att vinna det här gäller för gemensamma anbud. Christian Martinsson, Advokat, MAQS Advokatbyrå

Samverka för att vinna det här gäller för gemensamma anbud. Christian Martinsson, Advokat, MAQS Advokatbyrå Samverka för att vinna det här gäller för gemensamma anbud Christian Martinsson, Advokat, MAQS Advokatbyrå Gemensamma anbud 1 kap. 11 LOU: Grupper av leverantörer har rätt att ansöka om att få lämna anbud

Läs mer

En upphandlande myndighet kan med stöd av 10 kap. 2 LOU komma att utesluta anbudsgivare från upphandlingen om denne:

En upphandlande myndighet kan med stöd av 10 kap. 2 LOU komma att utesluta anbudsgivare från upphandlingen om denne: Upphandlingscenter Skallkrav Diarie UH-2014-402 Namn Revisionstjänster Linköpings Stadshus AB Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär. Skallkravsformuläret ska besvaras

Läs mer

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 50 Det är inte förenligt med upphandlingslagstiftningen att som obligatoriskt krav ange att anbud med ett timarvode under en viss nivå (s.k. golvpris) inte kommer att antas. 1 kap. 9 och

Läs mer

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling.

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-060 PM 2 2002-10-30 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. Säters kommun har vid inhyrning av anläggningsmaskiner

Läs mer

Statens inköpscentral

Statens inköpscentral Sid 1 Introduktionsseminarium - Avrop från de statliga ramavtalen Sebastian Svartz och Karl Ekman Jurister, Enheten för ramavtalsförvaltning, Statens inköpscentral 2016-11-18 Agenda 09.30 Statens inköpscentrals

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 20 maj 2016 KLAGANDE RenoNorden AB, 556749-8026 Ombud: Advokat Stefan Gustavsson och advokat Jonas Edward Advokatfirman Fylgia KB Box 55555

Läs mer