GAMLA SKOLAN I SILLARÖD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GAMLA SKOLAN I SILLARÖD"

Transkript

1 GAMLA SKOLAN I SILLARÖD

2 Lite hemligt, men bara ett stycke från lilla Sillaröds by, ligger den gamla skolbyggnaden. Fridfullt, men utan att kännas ensamt hus och torp kantar vägen med jämna mellanrum. Fram till 60-talet var här byskola, och självaste lärarinnan bodde här med sin familj. Hon bor faktiskt kvar i närheten, och hennes dotter var nyligen på kärt besök i sitt gamla barndomshem. De yttre ramarna finns kvar att känna igen, men inomhus finns numera ett modernt boende som nog var svårt att tänka sig för ett halvsekel sedan!

3 Lätt och ledigt. Ljust och befriande.

4 Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill, jorden vi ärvde och lunden den gröna, vildrosor och blåsippor och lindblommor och kamomill låt dem få leva, de är ju så sköna! Evert Taube Änglamark Trakten kring Christinehofs slott och ekopark. En lantlig idyll, just som vi tänker oss den. Vida vyer, som bryts av lövdungar, sänkor och höjder landskapet är omväxlande. Ett snirklande system av småvägar. Slottsalléer och åkrar under öppet himlavalv. Mjuka ängslyckor och beteshagar med ljushyllta kossor i loj sensommarvärme. Mogen råg i skördetid. Jorden vi ärvde.

5 Ägarna har genomfört en genomgripande upprustning, men sparat allt sådant som de ville ha kvar omkring sig. Mycket har paret gjort själva, med fingertoppskänsla och kärlek, men slipningen av många kvadratmetrar fint trägolv överläts till professionella hantverkare. Kök och bad genomgick en fullständig omvandling. Bröstpanelerna som ger karaktär åt flera av rummen behölls och målades i ljust grått. Genom hela huset råder en mild färgskala som skänker ljus, enhetlighet och harmoni. Takhöjden är härligt generös utan att kännas övermäktig. Ljuset och rymden är befriande... Utvalda detaljer. Avskalat. Lätt att fylla med sin egen stil. Rummen vilar i sina självklara former och med generösa ljusinsläpp. Inget som gjorts i huset känns överlastat - och det som gjorts känns genomtänkt i en sammansatt helhet av gammalt och nytt. Det allra mest uppenbara är det lättlevda, bekväma boendet. En fräsch bostad med en avskalad, modern stämning.

6 Här finns rejäla ytor att leva i.

7 Ett rymligt och vackert kök med ett sparsmakat formspråk. Sällskapsrummet i ena änden av huset är mer en stämningsfull sal än ett ordinärt vardagsrum. Ljuset flödar över vitlutade trägolv. En spännande kakelkamin ger karaktär, och är både ett statement och ett fint blickfång. Veden, snyggt uppradad, är en riktig ögonvilare i skolans gamla materialskåp. Och den svarta tavlan är visserligen nyinköpt men anknyter självklart till byggnadens historia Avspänt och ambitiöst - på samma gång!

8 Det finns mycket kravlöst som lockar här!

9 Det enkla livet. Utan måsten. Utan krav. Det är ju bara att flytta in. Alla är inte intresserade av att renovera och rusta ett gammalt hus, och föredrar att ägna sig åt bokläsning och matlagning eller helt enkelt att tillbringa sin lediga tid i hängmattan eller vandra i skogarna, ligga på stranden eller ja, det finns mycket kravlöst som lockar här! Trakten är ett paradis för allehanda människor. Vandrare. Fågelskådare. Konstnärer som söker motiv för penna, pensel eller kamera. Livskonstnärer!

10 Uthuset tjänar nu som förråd och vedbod, men vem vet vad som kan göras av det i framtiden? Ett Trädgården är en generös canvas som du kan fortsätta fylla med vadhelst du önskar. Här finns en lummig ligusterhäck längs tomtgränsen mot vägen. En rad av blodbokar som alla härstammar från en enorm bok i Sillaröd som var något av ett signum för byn. Här finns gamla aplar, krusbärsbuskar och hallon. En kaprifol vid ena ingången och en klättrande ros vid den andra. Massor av plats att ställa utemöbler, allt efter solens och skuggans vandring. gästboende måhända?

11 Skånes hjärtpunkt. Österlens västra utmarker. Linderödsåsens sydsluttningar. Sillaröds by är bebodd och levande, även om storhetstiden med skola, smedja och affär är svunnen. Sommargäster och permanentboende fyller de gamla husen. Blandningen av olika sorters människor skapar förutsättningar för spännande möten. Det är högt i tak och samvaron sägs vara mycket god. Gemensamma aktiviteter ordnas genom byalaget som har riktigt gamla anor förde byalagen kontinuerligt anteckningar som numera finns på landsarkivet i Lund och att köpa som bok! Oavsett om just du vill bli året-runtboende eller söker ett fritidshus att återvända till med jämna mellanrum passar skolan i Sillaröd fint. Höst, vinter och vår har alla sina lockelser, men visst står sommaren kanske högst av alla årstider? Sommarlov. Öppna fönstren på vid gavel. Damma och skura. Vädra sängkläder och plädar på ett streck mellan träden. Ta in blommor och sätta i vas. Känna tillfredsställelse när allt är på plats. Den första måltiden i det gröna

12 Trakten omfattar några av de mest unika naturmiljöerna i landet, och stora ansträngningar läggs på att bevara särarten och artrikedomen. Mycket mark ägs och brukas av Högestad och Christinehof som gjort sig kända för att sköta all sin verksamhet med ekologiska förtecken. Det är kanske ren skol-abc för framtiden? Bördig jord. Sunda grödor. Friska träd. Rena vattendrag där fiskar trivs. Skogar där djurlivet frodas. Evert Taube skulle nog instämma. Låt barnen dansa som änglar kring lönn och alm, leka tittut mellan blommande grenar. Låt fåglar leva och sjunga för oss sin psalm, låt fiskar simma kring bryggor och stenar. Sluta att utrota skogarnas alla djur, låt örnen flyga, låt rådjuren löpa! Låt sista älven som brusar i vår natur brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur.

13 Naturen är rik på upplevelser. Men ibland kanske en tur till stadsgatorna kan vara en påminnelse om just hur priviligierad man är, med ett hemligt litet paradis i hjärtat av landskapet. Lövestad har en mindre mataffär, men när man behöver en större påfyllning av förnödenheter finns Brösarps och Tomelillas välsorterade affärer inom räckhåll. Det mesta av all önskvärd service finns också där. Vill man bada havsbad vid vita stränder och uppleva lite folkvimmel finns Vitemölla och Kivik på bekvämt avstånd. Verkeåns lopp genom landskapet bjuder också på möjligheter till stora naturupplevelser längs vandringslederna. Haväng heter platsen där ån möter Östersjön, enligt många den allra vackraste stranden i Skåne. Till städerna kring Öresund är avståndet pendlingsbart. Och på halvannan timme tar man sig ända till Kongens Nytorv!

14 Flaggfönster Tvåluftsfönster med småspröjs De stora fönstren passar förvisso huset alldeles utmärkt, men den som önskar kan leka med tanken hur det skulle se ut med lite fin fönsterspröjs på den gamla skolan. Vi har tagit oss friheten att hjälpa dig lite på traven med photoshopmontage av fönster från Allmogefönster... Om Du vill fortsätta renovera på den inslagna vägen... Ovanvåningen har lämnats i stort sett orörd men går att bebo alldeles utmärkt. Ett stort sovrum, en möblerbar hall och de gamla inbyggda skåpen är utomordentliga till massor av förvaring. Skulle det behövas finns dessutom en torr och fin råvind att inreda. Huset genomgick en rejäl undersökning för ett år sedan och enligt besiktningsmannen såg taket ut som om det vore alldeles nytt! Tvåluftsfönster med två spröjs

15

16 Siffror & kalla fakta: Byggnadstyp: Skolbyggnad i två plan och källare. Gårdshus. Byggnadsår/renoveringsår: Uppfört tidigt 1900-tal. Genomgående renovering gjord inklusive elarbete. Storlek: Ca 200 kvm ( ). Gårdshus/ förråd ca 45 kvm. V.v. se ritning - angivna ytor ovan avser användbar golvyta. Konstruktion: Källargrund och krypgrund. Grundmur av natursten. Stomme av tegel och fasad av handslagen tegel. Träbjälklag och tak av tegel. Dubbelkopplade fönster (förmodligen 60-tal). Spegeldörrar. Nya ytterdörrar. Ny el med automatsäkringar. 20 Ampere. Äldre plåtarbete. Självdrag. Inredning & utrustning: IKEA-kök med luckor från Pickyliving, g-asspis Bertazzoni, fläkt, diskmaskin och kyl/frys (2014). Nytt helkaklat badrum bv vid sovrummen med toa, vask och dusch. Klinker med golvvärme. Äldre toalett med handfat vid entrén. Äldre toalett med hanfat och badkar på ov. Tvättmaskin äldre modell. Golv: Genomgående nyslipade och vitlutade (hårdvaxolja) trägolv. Klinker i badrum på bv. Plastmatta i badrum på ov. Uppvärmning: Vattenburet system via värmepump och jordvärme från Murstock av tegel med insatsrör till Contura kakelkamin inkl. värmemagasin i olivinsten (godkänd 2014). Golvvärme (el) i badrum vid sovrummen. Vatten & avlopp: Enskilt vatten (vattenprov våren 2014). Trekammarbrunn med infiltration (godkänd 2007) Övrigt: Ligusterhäck och blodbokar mot vägen. Bärbuskar och fruktträd. Parkeringsplatser innanför grindarna. Pris: :- eller bästa bud Fastighetsbeteckning: Tomelilla Sillaröd 3:35, Sillaröd 335, Brösarp Areal: kvm Taxeringsvärde: varav byggnad :- (2013) Taxeringskod: Helårsbostad Pantbrev: 5 st om totalt :- Försäkring: Fullvärdesförsäkrat Servitut: Inga kända Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Uppvik & döttrar uppmanar dig som spekulant/köpare att noggrant undersöka fastigheten i enlighet med JB 4:19 Uppvik & döttrar på landet! Månstorp Smedstorp

17 Tomelilla Sillaröd 3:35 Sillaröd Brösarp Foto & layout: Lotta Nordstedt Text: Lasse Mangs

18 Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning Till innehållet Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning Bra för fastighetsmäklare att veta om Budgivning Mäklarens skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen En fastighetsmäklare är skyldig att upprätta en förteckning över budgivningen med uppgifter om spekulanters namn, kontaktuppgift (adress, e-postadress eller telefonnummer) samt bud med tidpunkt för när budet lämnades och uppgift om eventuella villkor om t.ex. lån eller besiktning. Om bud lämnas genom ombud är det tillräckligt att anteckna ombudets namn. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget slutförts. Om uppdraget slutförts utan att någon försäljning skett (t.ex. vid uppsägning av uppdragsavtalet) ska mäklaren överlämna förteckningen till uppdragsgivaren. Mäklarens information om budgivningen Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur en eventuell budgivning kommer att gå till och hur bud bör lämnas. Mäklaren ska också informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren för försäljningen. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden En mäklare ska redovisa alla spekulanter som visat intresse för att köpa objektet till uppdragsgivaren. Informationen ska omfatta alla bud och andra meddelanden från spekulanterna. Detta gäller även om buden inte lämnats på det sätt som bestämts. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden gäller till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av både säljaren och köparen. Det är enbart säljaren som kan bedöma om ett bud är intressant eller inte. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter. Krav på tydlighet vid budgivningen Det är säljaren som bestämmer till vem objektet ska säljas en mäklare kan därför inte lova en spekulant att denne ska få köpa. Det är säljaren som bestämmer när objektet ska säljas en mäklare kan därför inte lova en spekulant ytterligare tid för att lägga nya bud. Det är säljaren som bestämmer till vilket pris objektet ska säljas en mäklare får därför inte avbryta pågående marknadsföring utan säljarens samtycke. Fejkade bud och vilseledande marknadsföring Mäklaren ska ta tydligt avstånd från att medverka till s.k. fejkade bud. Det förekommer att mäklare får frågor om förfaranden som riskerar att vilseleda spekulanter om budgivningen eller annat som gäller förmedlingen. Mäklaren bör då upplysa om vad som följer av kravet på god fastighetsmäklarsed. Fastighetsmäklarinspektionens rekommendation Inför kontraktskrivningen bör mäklaren vara tydlig i sin information om skriftlighetskravet vid köp av fastighet och bostadsrätt. Mäklaren bör framhålla att köpet är bindande först då både köpare och säljare undertecknat köpekontraktet. I samband med att överenskommelse om tid för kontraktskrivning träffas kan det finnas anledning att påminna om mäklarens skyldighet att vidarebefordra alla bud till säljaren. Fastighetsmäklarinspektionen är den statliga myndighet som registrerar fastighetsmäklare och har tillsyn över dessa samt informerar om god fastighetsmäklarsed. Myndigheten ger ut faktablad som du hittar under rubrikerna Fastighetsmäklare, Student, Konsument och Press. Faktabladen kan beställas hos Fastighetsmäklarinspektionen eller hämtas på myndighetens webbplats. POSTADRESS Box 17174, Stockholm BESÖKSADRESS Sankt Paulsgatan 6 TELEFON VX TELEFAX E-POST WEBBPLATS Sida 1 av 1

19 Vår filosofi är ganska enkel. Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i. Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget Men, det ska erkännas - udda hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Tavlan jag håller i famnen, målade jag som tonåring. En smula naiv, jovisst, men så ville jag att mina drömmars hus skulle vara. Varje dag, efter snart ett kvartssekel som mäklare, påminner den mig om hur fundamentalt det är med både drömmar och hus! Och jag vill gärna se och höra om hur din husdröm ser ut Stundtals är jag full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig! För egen del upplever jag livskvalitet när jag ibland lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Fotograf Peter Carlsson Gabrielle Malmberg VD/reg. fastighetsmäklare Text, foto & layout, (nås bäst via sms) Lotta Nordstedt Fastighetsmäklare Grafisk form, foto & web Andreas Johansson Visningar, koordinator & foto Elisabeth Wretsell Fastighetsmäklare Ansvarig för Uppvik VÄST Lasse Mangs Text, foto & layout

Havsnära familjevilla! Kungsvägen 30

Havsnära familjevilla! Kungsvägen 30 Havsnära familjevilla! Kungsvägen 30 Husfakta PRIS 2 875 000 kr ADRESS Kungsvägen 30, 302 70 Halmstad FASTIGHETSBETECKNING Frösakull 1:46 BOSTADSTYP Friliggande villa BYGGNADSTYP 1 ½-plans villa BYGGÅR

Läs mer

STUREGATAN 14, 4 tr. STORLEK: 2 rok, 69 kvm AVGIFT: 3 452 kr/månad ACCEPTERAT PRIS: 3 295 000 kr POTENTIELLT DRÖMBOENDE MED BALKONG!

STUREGATAN 14, 4 tr. STORLEK: 2 rok, 69 kvm AVGIFT: 3 452 kr/månad ACCEPTERAT PRIS: 3 295 000 kr POTENTIELLT DRÖMBOENDE MED BALKONG! STUREGATAN 14, 4 tr STORLEK: 2 rok, 69 kvm AVGIFT: 3 452 kr/månad ACCEPTERAT PRIS: 3 295 000 kr POTENTIELLT DRÖMBOENDE MED BALKONG! 2 POTENTIELLT DRÖMBOENDE MED BALKONG! Det här är en lägenhet med stor

Läs mer

Köpguide - Bostadsrätt

Köpguide - Bostadsrätt Köpguide - Bostadsrätt Innehåll Hur fungerar sidan BotillBo.se... 2 Hur fungerar lånelöfte... 2 Pant... 3 Lagfart... 3 Planritning... 3 Visning... 3 Begär föreningens årsredovisning:... 4 Undersökningsplikt...

Läs mer

Köpa och sälja genom fastighetsmäklare. Information om förmedlingstjänsten till dig som är spekulant, köpare eller säljare

Köpa och sälja genom fastighetsmäklare. Information om förmedlingstjänsten till dig som är spekulant, köpare eller säljare Köpa och sälja genom fastighetsmäklare Information om förmedlingstjänsten till dig som är spekulant, köpare eller säljare Denna information är en del i Fastighetsmäklarinspektionens arbete för att nå visionen

Läs mer

Värdefull information för Dig som skall köpa villa.

Värdefull information för Dig som skall köpa villa. Värdefull information för Dig som skall köpa villa. I detta häftet finner Du information som kan vara bra att känna till när det är dags att köpa villa. BUDGIVNING Den allmänna utgångspunkten för budgivning

Läs mer

FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING

FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING Är det rätt tidpunkt att sälja nu? Hur mycket är bostaden värd? Ska jag sälja först och köpa sen eller tvärtom? Det är många aspekter att ta hänsyn till när man

Läs mer

50år jubileum 1962-2012

50år jubileum 1962-2012 50år 1962-2012 jubileum 1969 intervju med Elswieg Nyberg Anställdes 1:a mars 1969 och har sedan dess varit företaget trogen Det har varit en fantastisk tid. Tänk när jag började satt jag och byggmästaren

Läs mer

Bostadsrätt BALKONGEN. din ODLA PÅ. Skattechock höjer avgiften SÅ KAN DU PÅVERKA POLITIKERNA. Nu blommar asfalten BOSSE RAPPNE GÖR GÅRDEN GRÖN

Bostadsrätt BALKONGEN. din ODLA PÅ. Skattechock höjer avgiften SÅ KAN DU PÅVERKA POLITIKERNA. Nu blommar asfalten BOSSE RAPPNE GÖR GÅRDEN GRÖN din Bostadsrätt För dig som bor i en SBC-förening eller bosparar i SBC. Nummer 2 juni 2006 www.sbc.se Skattechock höjer avgiften SÅ KAN DU PÅVERKA POLITIKERNA Nu blommar asfalten BOSSE RAPPNE GÖR GÅRDEN

Läs mer

Här finns det plats för dig! Snart kan du bo klokt i Nyköping!

Här finns det plats för dig! Snart kan du bo klokt i Nyköping! Här finns det plats för dig! Snart kan du bo klokt i Nyköping! Plasknära Från 4.830:- i månaden. Se mer i boendekalkylen på sidan 15. Vi beräknar månadsavgifterna utifrån ett förväntat ränteläge. Förändras

Läs mer

En trygg bostadsaffär bostadsrätt

En trygg bostadsaffär bostadsrätt En trygg bostadsaffär bostadsrätt sid 1 (4) Juridisk information till dig som köper eller säljer en bostadsrätt Avtalet är bindande För att köpet ska vara giltigt måste vissa formkrav i lagen följas. Avtalet

Läs mer

SOLEL. Seniorlån. Pyssla i TRÄDGÅRDEN 8. LYKTOR - får ditt hem att framstå i bättre dager 12-13-14 FÖRSÄLJNINGEN 6 VÄXER 4. Styla ditt hem inför

SOLEL. Seniorlån. Pyssla i TRÄDGÅRDEN 8. LYKTOR - får ditt hem att framstå i bättre dager 12-13-14 FÖRSÄLJNINGEN 6 VÄXER 4. Styla ditt hem inför Bygga, bo och trädgård Foto: In-lite & SPOTLIGHTS LYKTOR - får ditt hem att framstå i bättre dager 2-3-4 Styla ditt hem inför FÖRSÄLJNINGEN 6 Seniorlån - VÄXANDE MARKNAD 22 Pyssla i TRÄDGÅRDEN 8 INTRESSET

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

MILJARD- Skapa en ny gård Lyckad totalomvandling Tips och inspiration Prylar för gården. TEMA:Förvaltning pengar att spara

MILJARD- Skapa en ny gård Lyckad totalomvandling Tips och inspiration Prylar för gården. TEMA:Förvaltning pengar att spara b o s ta d s r ät t s t i d n i n g e n Pris 39:50 kronor NR 2 2008 det föreningen behöver veta MILJARD- Kostnad vattenskador största hotet mot föreningarna l Upptäck l Undvik l Åtgärda Dessutom: reglerna

Läs mer

hyresrätten Hemma hos Ut i världen Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag ett temamagasin från ernst rosén

hyresrätten Hemma hos Ut i världen Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag ett temamagasin från ernst rosén hyresrätten ett temamagasin från ernst rosén Hemma hos Vi besöker tre familjer i hyresrätt Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag Ut i världen hur hyr man en bostad i ett annat land?

Läs mer

lomma läge Drömmen om att sätta dig själv i centrum 6,2 takhöjd

lomma läge Drömmen om att sätta dig själv i centrum 6,2 takhöjd lomma läge Drömmen om att sätta dig själv i centrum 6,2 takhöjd Låt humöret blomma flytta till Lomma Härliga bad, långa strandpromenader och livfullt hamnliv är bara några anledningar till att Lommaborna

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Ett besök i Sveriges trädgård

Ett besök i Sveriges trädgård Vida NYTT B Sverige Porto Betalt #3 2009 pe r s o n l i g h e t e r i vi d a vä r l d e n Äppelodling på Kurt-Egons vis. Sid 3 Ett besök i Sveriges trädgård Med distribution i fokus Sid 6 Hemma hos Himmestorparn.

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Hus Villan. Vänern, vardagsrum. Charmigt kvarter nära natur och bad. Välkommen till Nya Bro etapp 2, Upplands-Bro

Hus Villan. Vänern, vardagsrum. Charmigt kvarter nära natur och bad. Välkommen till Nya Bro etapp 2, Upplands-Bro Hus Villan Vänern, vardagsrum Charmigt kvarter nära natur och bad Välkommen till Nya Bro etapp 2, Upplands-Bro 2 Peab reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Bilder kan skilja sig från verkligheten.

Läs mer

ATT KÖPA HUS AV JM RADHUS OCH VILLOR

ATT KÖPA HUS AV JM RADHUS OCH VILLOR ATT KÖPA HUS AV JM RADHUS OCH VILLOR DIN STÖRSTA AFFÄR SKA KITTLA UNDER FÖTTERNA. INTE I MAGEN. En kopp nybryggt kaffe och mjukt kittlande grässtrån under tårna. Drömmer inte du också om en sådan start

Läs mer

Vi har alla något att lära i denna verksamhet SFI PÅ JAMTLI. Rapport över effekter

Vi har alla något att lära i denna verksamhet SFI PÅ JAMTLI. Rapport över effekter Vi har alla något att lära i denna verksamhet SFI PÅ JAMTLI Rapport över effekter Våren 2012 1 Projektet SFI på Jamtli har möjliggjorts med stöd från Östersunds kommun. Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik

Läs mer

Här finns plats för dig! Hej Upplands Väsbys klokaste!

Här finns plats för dig! Hej Upplands Väsbys klokaste! Här finns plats för dig! Hej Upplands Väsbys klokaste! Nu bygger vi radhus för er i Fresta. En boendekostnad på 10.265:- i månaden Se mer i boendekalkylen på sidan 19. Nybyggt, ursnyggt och klokt som bara

Läs mer

Vill bo nära naturen och nära staden...

Vill bo nära naturen och nära staden... Vill bo nära naturen och nära staden... Älska Säffle! Älska Säffle 1 Välj dina egna vägar. 2 Älska Säffle Allt nära Är du en av många människor som bär på en dröm om ett bra boende? Vill bo nära naturen

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Segersäng By - Nynäshamn kv Inägan och Tjäderhöjden

Segersäng By - Nynäshamn kv Inägan och Tjäderhöjden Segersäng By - Nynäshamn kv Inägan och Tjäderhöjden Lantlivshus på Sörgårdsvis Lantlivshus med lust och fägring I Segersäng By har vi byggt gammaldags lantlivshus sedan 2003 med stor framgång hos livsstilssökande

Läs mer

Grönare odling. Toaletter utan vatten. Sally Voltaire. Vi älskar eko. Lätta recept från

Grönare odling. Toaletter utan vatten. Sally Voltaire. Vi älskar eko. Lätta recept från Vi älskar eko Lätta recept från Sally Voltaire Grönare odling Bättre skördar med permakultur Stadsodling med höns Rolig odling för barn 3 EKOHEM Halvtid på landet Estetisk återvinning i lägenhet Snabbt

Läs mer

Bygg med känsla. SOTENÄS KOMMUN Miljö och Bygg. Råd och riktlinjer för nybyggnad och ombyggnad av småhus i Sotenäs kommun

Bygg med känsla. SOTENÄS KOMMUN Miljö och Bygg. Råd och riktlinjer för nybyggnad och ombyggnad av småhus i Sotenäs kommun Bygg med känsla SOTENÄS KOMMUN Miljö och Bygg Råd och riktlinjer för nybyggnad och ombyggnad av småhus i Sotenäs kommun Förord Den byggda miljön är en stor tillgång för Sotenäs kommun. Bebyggelsen skapar

Läs mer