Villa Gotthem H A M M E N H Ö G

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Villa Gotthem H A M M E N H Ö G"

Transkript

1 Villa Gotthem H A M M E N H Ö G

2 På den tiden när järnvägen gick tvärs genom Hammenhög passerade den rakt framför villan. Stinsen bodde här, och hade byggt huset åt sig själv. Förvånansvärt väl tilltagen var det en mycket ståtlig byggnad för en stins, och parkträdgården bakom ovanligt anslående. Överlag stod nog husen i kvarteret ett snäpp över rådande byggnadsstil i småsamhällen på Österlen, men så har hammenhögarna också alltid burit huvudet högt inför grannarna! Byn har mycket gamla anor, och var tidigt en viktig centralort i bygden. Hit förlades betydande institutioner och byggnader. Kyrka, prästgård, tingshus, häradsbank, folkhögskola och naturligtvis en klassisk gästgivargård som än idag bjuder på brässerad råka, skjuten med salongsgevär!

3 Hamundahögh har, som de flesta gamla byar, haft sina storhetstider och perioder av stillhet, men framåtanda har alltid präglat samhället. Genom framsynta entreprenörer fick man tidigt ett stort uppsving inom fröodling och växtförädling. En av de framstående botanikerna bodde sedermera i Villa Gotthem. Historien berättar också att Selma Lagerlöf bott i grannhuset under en tid för att få lugn och ro för att skriva på Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige Det är närapå omöjligt att tänka sig att den ståtliga villan stått obebodd en tid. Nu har huset vaknat upp ur sin Törnrosasömn tack vare en kvinna med visioner, och fått ett helt nytt liv. En vitskimrande tegelbyggnad med rejäla proportioner möter vid den gamla järnvägsgatan. Centralt belägen, men med stor integritet, och en lummig, lite hemlig trädgård på den skyddade baksidan. Fasadens mönstermurning detaljrik och fint arbetad. Hela huset nyligen upprustat med känsla för det klassiskt eleganta. Representativt. Smakfullt. Det är bara att flytta in!

4 Planlösningen upplevs nästan öppen tack vare breda dörröppningar, och ändå är rummen väl avgränsade. Långa perspektiv genom huset. Genomlysta rum. Tillgänglighet tack vare välplacerade dörrar som tillåter rundvandring. Vackra detaljer, dörrar och fint arbetade lister. Platsbyggda skåp i matsalen. Hantverkskänsla! Rymd och ljus och ordning. Det är vad människan behöver lika mycket som hon behöver bröd eller någonstans att sova. Le Corbusier

5 Salong och matsal med en inbodd, trivsam karaktär. Men allt är nyrustat och fräscht! Sobra färger. Vackra material. Rikedom på detaljer. En varm känsla av trä.

6 Generösa, sällskapsvänliga ytor. Goda, människovänliga material. Ljus och luft. Spröjsade fönster på rad. Färgsättningen mild och sober. Den estetiskt tilltalande stämningen präglar boendet, men de praktiska lösningarna är lika väl uttänkta. Två badrum i huset. Smart förvaring i rymliga sovrum. God takhöjd överallt, även i rummen en trappa upp. Källare finns med ytterligare förvaringsutrymmen. Ett hus som väckts ur sin Törnrosasömn. Elegant. Smakfullt. Lätt att leva i!

7 Mjuka, varma sovrum att söka sig till när dagen gått till ända. Inbyggda garderober för många plagg. Badrummet blott ett par steg bort. När dagen gryr finns en egen utgång till trädgården...

8 Jag har så enkel smak. Jag vill bara ha det bästa av allt. Oscar Wilde

9 Köksliv. Tid att njuta. Färska råvaror. Kulinarisk konst. Goda viner. Ett recept för hälsa och glädje!

10 Känslan i köket kan beskrivas som stilfullt lantlig. Tankarna går åt ett modernt herrgårdskök där kraven på utrymme, fräscha vitvaror och ett bekvämt liv är höga. Fönstren tar in mycket ljus och takhöjden skapar härlig rymd. Ett kök där den goda maten med säkerhet alltid kommer att stå centre stage!

11 Ljusa, fräscha rum på ovanvåningen - med spännande lösningar! Takfönster och takhöjd. Rum att trivas i med en god bok. Eller med sällskap. Förutom sovrummen finns ett lite mer privat familjerum. Här kan man ägna tid åt skrivarbete. Läsa. Se på teve. Stämningen är rofylld. Rum med gott om plats för avkoppling.

12 Perspektiv. Detaljer. Det storslagna och det intima. En imponerande parkträdgård, skyddad bakom lummiga träd och väldiga rhododendronbuskage. Inget duttande med smårabatter, utan istället är det de stora penseldragen som skapar det anslående intrycket. Här promenerar man hellre i armkrok än rensar ogräs! Dricker té i skuggan av ett parasoll. Bjuder in till garden party med svalkande bål och fruktkaka. Läser högt ur C S Lewis böcker under mammutträdet. Eller hur man nu kan tänka sig att njuta av sin egen förtrollade trädgård?

13 Mammutträdet är en vänlig, gammal jätte!

14 Öppna platser och intima hörn. Österlenskt och exotiskt. Äpplen. Silverpäron. Rhododendron i stora sjok. Ett jättelikt mammutträd, kalifornisk redwood, som får besökaren att spärra upp ögonen! Bakgrunden till att trädet står här är inte svår att gissa sig till. En av husets tidigaste ägare hade ju det botaniska intresset också som daglig profession! Sol och skugga. Öppenhet och skydd. En rofylld parkträdgård.

15 Österlens hela palett av upplevelser i Din hand! Läget, mitt mellan Ystad och Simrishamn, är ju synnerligen förnämligt ur ett geografiskt perspektiv. Mitt på Österlen, vill nog hammenhögsborna själva framhålla! Och kanske är det just den inställningen som på senare år fått samhället att åter befinna sig i en blomstringstid. Det är en utmärkt plats att låta sig smittas av kreativ energi och framåtanda. Kulturlivet har vind i seglen. Företag, entreprenörer och konstnärer flyttar gärna hit. Det finns krogar, butiker och ett anrikt möbelvaruhus. Mataffären ligger faktiskt bara knappa minuten bort, och bykiosken likaså. Frk Östergrens Café är en populär mötesplats, och de goda kanelsnäckorna har en strykande åtgång. Hammenhög kan vara en plats att slå sig till ro på, lika väl som en utgångspunkt för ett nytt, spännande liv på tröskeln till kontinenten!

16

17 Siffror & kalla fakta: Byggnadstyp: 1 ½ plans hus med inredd vind. Byggnadsår/renoveringsår: Uppförd i slutet av 1800-talet. Genomgående renoverat Storlek: Bostad ca 200 kvm, varav bv ca 125 kvm och ov ca 75 kvm. Källare ca 25 kvm. V.v. se ritning - angivna ytor ovan avser användbar golvyta. Konstruktion: Krypgrund med grundmur av natursten. Stomme av tegel och tilläggisolerat med träulit. Bjälklag av trä. Fasad av tegel. Tak av tegelpannor (omlagt 2011). Utvändigt plåtarbete är nytt. Dubbelkopplade två-glasfönster med spröjs. Ytterdörren är en pardörr i original som är målad. Murstock godkänd. Gjutjärnskamin (ej inkopplad). All el nydragen med jordfelsbrytare och automatsäkringar. Självdragsventilation. Nydränerat runt huset. Inredning & utrustning: Lidingö Ikeakök med spis, fläkt, kyl, induktionshäll, varmluftsugn. Källare förberett för tvättmaskin. Badrum bv toa, tvättställ (dubbel handfat), helkaklat i duschen. Badrum på ov med toa, tvättställ och dusch. Spegeldörrar. Trätrappa till ov. Golv: Ekparkett i vardagsrum på bv. I badrum och hall finns Marrakech betongklinker och i kök klinker av sten. På ov i vardagsrum finns ekparkett och i sovrum heltäckningsmatta. Badrum klinker av sten. I källaren klinkers. Uppvärmning: Värmepump luft/vatten (2011). Vattenburet system. Golvvärme på bv. Vattenburna radiatorer på ov. Golvvärme i badrum på ov. Vatten & avlopp: Kommunalt. Pris: :- eller bästa bud Fastighetsbeteckning: Simrishamn Hammenhög 31:3 Adress: Frögatan 5, Hammenhög Areal: kvm Taxeringsvärde: :- varav byggnad :- (2010) Taxeringskod: 220 (efter omtaxering) Pantbrev: 2 st om totalt :- Försäkring: Fullvärdesförsäkrad Servitut: Inga kända Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Gröna huset i Kivik Lat: N 55º Long: E 014º Box 45, Kivik

18 Simrishamn Hammenhög 31:3 Järnvägsgatan 10 Text, foto & layout: Lasse Mangs Text & layout: Gabrielle Malmberg Foto: Andreas Johansson

19 Vår filosofi är ganska enkel. Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i. Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget. Men, det ska erkännas - udda hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Tavlan jag håller i famnen, målade jag som tonåring. En smula naiv, jovisst, men så ville jag att mina drömmars hus skulle vara. Varje dag, efter snart ett kvartssekel som mäklare, påminner den mig om hur fundamentalt det är med både drömmar och hus! Och jag vill gärna se och höra om hur din husdröm ser ut Stundtals är jag full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig! För egen del upplever jag livskvalitet när jag ibland lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Fotograf Peter Carlsson Gabrielle Malmberg VD/aukt.fastighetsmäklare Text, foto & layout Lotta Nordstedt Grafisk form, foto & web Fastighetsmäklarstuderande Andreas Johansson Visningar & foto Leila Jansro Visningar, inredning & trädgårdsdesign Anna Ingelgren Reg. fastighetsmäklare Lasse Mangs Text, foto & layout Ingrid Fredriksson Skisser & ritningar

Barnmorskehuset i ELJARÖD

Barnmorskehuset i ELJARÖD Barnmorskehuset i ELJARÖD - 1 - Ett rött hus med vita knutar. Sikten över åker och äng sträcker sig långt ut i alla väderstreck. Runtom ligger gårdar, utströdda i landskapet. Härliga promenadvägar bland

Läs mer

s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad.

s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad. s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad. Modernt boende. Lantlig stämning. Generösa ytor. Närhet till kommunikation. En modern planlösning på gjutna, gråmålade betonggolv där kök och matsal är ett.

Läs mer

handmade houses RÖRUMS KYRKBY - 1 -

handmade houses RÖRUMS KYRKBY - 1 - handmade houses RÖRUMS KYRKBY - 1 - Att leva nära naturen, mitt i det mjukt böljande landskap som är Österlens själ. Att kunna bo i ett hus vars estetik är allt det vi förväntar oss av en genuin skånelänga.

Läs mer

g a m l a b a g e r i e

g a m l a b a g e r i e g a m l a b a g e r i e t o m m a r p Doften av nybakade muffins känns redan på den kullestensbelagda innergården. Husets ägarinna tar emot i sommarklänning. Barfota. Eftermiddagssolen dränker köket i

Läs mer

Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP

Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP Platsen har varit bebodd i nästan tusen år. I fjärran medeltid var Tumathorp en betydelsefull stad i danska Skåne. Ett ryktbart världsligt och andligt centrum vid Tommarpsån

Läs mer

GAMLA SKOLAN I SILLARÖD

GAMLA SKOLAN I SILLARÖD GAMLA SKOLAN I SILLARÖD Lite hemligt, men bara ett stycke från lilla Sillaröds by, ligger den gamla skolbyggnaden. Fridfullt, men utan att kännas ensamt hus och torp kantar vägen med jämna mellanrum. Fram

Läs mer

VITABY P ILOSVÄG - 1 -

VITABY P ILOSVÄG - 1 - VITABY P ILOSVÄG - 1 - FJÄRILARNAS HUS Trädgården full av fjärilar! Vitaby en levande och trivsam liten by på höjderna ovanför Kiviks fiskeläge. Lugna smågator längs prunkande trädgårdar av den nätta sorten.

Läs mer

KVERRESTAD. Lantligt & romantiskt

KVERRESTAD. Lantligt & romantiskt KVERRESTAD Lantligt & romantiskt f r i t t. Slingrande vägar genom öppet landskap. Rapsgula fält och gröna åkrar. Långt borta en skimrande horisontlinje. Gårdar och hus utspridda som slumpvis strödda över

Läs mer

Hallamölla vid Verkeåns vattenfall

Hallamölla vid Verkeåns vattenfall Hallamölla vid Verkeåns vattenfall Gladan seglar över himlen utan att röra sina majestätiska vingar. De dramatiska höjderna och branterna längs Verkeån är hans rike. Sommarhettan dallrar i ravinen. Trollsländan

Läs mer

MATROSSTRÄDDET SKILLINGE

MATROSSTRÄDDET SKILLINGE MATROSSTRÄDDET SKILLINGE Himmel och jord. Hav och land. Öppna fält. Solglitter över silvrigt hav. Vita segel. Hallasten och släta, badvänliga klippor. Grönskande strandängar där betesdjur håller markerna

Läs mer

Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen...

Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen... A ttusa Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen... Allévägen mellan Fågeltofta och St Olof löper förbi Kronovalls slott, vindlar och svänger, upp och ned, förbi gårdar och längor, stengärdsgårdar

Läs mer

NYEHUSEN. Sandskog. Solgass. Havsbrus

NYEHUSEN. Sandskog. Solgass. Havsbrus NYEHUSEN Sandskog. Solgass. Havsbrus Inga måsten. De tar obönhörligen slut i höjd med landsvägen som svänger ner mot Yngsjös milslånga stränder. På sanddynerna, bland sandskogens mjuka tallar och på kullarna

Läs mer

Vila. Ro. Tystnad. Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen

Vila. Ro. Tystnad. Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen NÄRA GYLLEBOSJÖN Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen var på lite bushumör dagen då detta område kom till. Vill man på österlen ha

Läs mer

Margaretetorp. Södra Lökaröd

Margaretetorp. Södra Lökaröd Margaretetorp Södra Lökaröd Brösarps norra backar. Den sandiga marken är mörklila av blommande ljung. Vyerna över vidsträckt hed är storslagna. Landskapet bär en ålderdomlig prägel. Det är vandrarnas och

Läs mer

Sandby no. 2. nära Sandhammaren

Sandby no. 2. nära Sandhammaren Sandby no. 2 nära Sandhammaren Vidsträckta vyer, där årstidernas skiftningar ger livet rytm. I skrivande stund spirar redan höstsåddens gröna, och lovar en framtid av frodiga fält av raps och säd och betor.

Läs mer

RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus.

RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus. RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus. Landskapet veckar sig i kullar och dalar kring Rörums kyrkby. Kulturbygden bär spår av fjärran stenålder och i skrifter från 1100-talet nämns byn för första gången. Prägeln

Läs mer

Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station

Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station Emmas hus. Elliotts hus. Emma efter kvinnan som levde här under större delen av förra seklet. Elliott efter ägarparets Lagottohund som fått leka

Läs mer

Karl Johansgården. Trelängad skånegård i HÖRRÖD

Karl Johansgården. Trelängad skånegård i HÖRRÖD Karl Johansgården Trelängad skånegård i HÖRRÖD En kultiverad oas! Mängder av rosor som doftar, klättrar och klänger. Å ena sidan mjuka, gröna gräsmattor för bara fötter i daggvåt gryningstimme. Å andra,

Läs mer

HED. HIMMEL. HAV. VITEMÖLLA

HED. HIMMEL. HAV. VITEMÖLLA HED. HIMMEL. HAV. VITEMÖLLA - 1 - Ovanför det branta backafallet ligger Furet. Solvarm, doftande furuskog. Ljusrosa trift och backtimjan i skyar över hela Marknadsfältet, som en gång om året byter stämning

Läs mer

ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 -

ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 - ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 - I byns gamla skola råder ett milt och mycket trivsamt kaos. De mäktiga byggnaderna hyser en stor familj med ett innehållsrikt liv. Maria, Janne, sönerna, hundarna

Läs mer

HAV HIMMEL HORISONT NÄRA YNGSJÖ HAVSBAD. i Gropahålets naturreservat

HAV HIMMEL HORISONT NÄRA YNGSJÖ HAVSBAD. i Gropahålets naturreservat HAV HIMMEL HORISONT NÄRA YNGSJÖ HAVSBAD i Gropahålets naturreservat Viker av från kustvägen som förbinder Maglehem med Friseboda, Rigeleje med Nyehusen och som fortsätter längs kusten mot Österlens norra

Läs mer

I fridfulla kvarter...

I fridfulla kvarter... Hammenhög Ett resligt, klassiskt gatuhus anno 1930. Fridfulla kvarter med liknande hus uppförda vid ungefär samma tid, men alla med egen karaktär. Putsade i gult, grått, vitt. Röda tegelhus, s n. Huskroppen

Läs mer

EN MODERN KLASSIKER LUND

EN MODERN KLASSIKER LUND EN MODERN KLASSIKER LUND Historia och framtid. Tradition och innovation. Forskning och entreprenörsskap. Anno 1953 i kvarteret invid Stadsparken. Åkerlund & Rausing grundades 1929. Verksamheten bedrevs

Läs mer

SKÅNE TRANÅS. LesLavandes

SKÅNE TRANÅS. LesLavandes SKÅNE TRANÅS LesLavandes När man lämnat lilla kyrkbyn Skåne Tranås tar det nästan ingen stund alls innan man är framme vid den trelängade gården. Det faluröda planket mot den smala och ganska kurviga landsvägen

Läs mer

HALLAMÖLLA GÅRD. Bostad & verksamhet. Ett levande liv...

HALLAMÖLLA GÅRD. Bostad & verksamhet. Ett levande liv... HALLAMÖLLA GÅRD Bostad & verksamhet. Ett levande liv... Vårt mål är att våra gäster ska känna sig som hemma. Ledig klädsel och avspänd miljö Idag finns: 24 bäddar fördelade på 9 dubbelrum rum och 2 små

Läs mer

OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN

OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN Längorna skimrar kritvita i morgonljuset. Den soldränkta gården är ettt vardagsrum vars hela golv är stensatt, suddar gränsen mellan inne och ute. Trädgårdsmöbeln under parasollen

Läs mer

Bögerups Gård Stockamöllan

Bögerups Gård Stockamöllan Bögerups Gård Stockamöllan Bögerups gård i försommarskrud. Här gick Magnus Stenbocks svenska armé över ån på väg till det avgörande slaget mot danskarna i Helsingborg i februari 1710. Vid Stockamölla har

Läs mer

T r i l l a b a k k a g å r d. nära Övedskloster

T r i l l a b a k k a g å r d. nära Övedskloster T r i l l a b a k k a g å r d nära Övedskloster Smältande sol, ljusblå himmel. Vida åkrar utsträckta över kuperat landskap. Axen fullmogen, nickar och vajar i knappt märkbar bris. Under de höga trädens

Läs mer

Rävåkra. säng & frukost. Ett personligt B&B mitt på Österlen

Rävåkra. säng & frukost. Ett personligt B&B mitt på Österlen Rävåkra säng & frukost Ett personligt B&B mitt på Österlen Solgläntan Himmelriket Kärnhuset Rosenrummet Hönshuset Svalboet Alla har de egna namn, rummen som gästerna återvänt till år efter år. Ett Bed

Läs mer

S i m r e m a r k e n. Ett modernt strandhus på sydkusten

S i m r e m a r k e n. Ett modernt strandhus på sydkusten S i m r e m a r k e n Ett modernt strandhus på sydkusten Ett hus vid havet. Vyer över obruten horisont, där hav och himmel möts. Solen gassar. Vågorna glittrar. Rufsiga moln seglar över himlen. En kort

Läs mer