Uppföljning av 2016 års interna kontrollplan för Servicenämnden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av 2016 års interna kontrollplan för Servicenämnden."

Transkript

1 Rapport 1 (6) Datum Uppföljning av 2016 års interna kontrollplan för Servicenämnden. Enligt kommunens reglemente för intern kontroll (KF ) skall nämnderna varje år antaga en särskild plan för den interna kontrollen. Denna plan skall följas upp av nämnderna och nämnden skall senast i samband med upprättande av årsanalysen rapportera resultatet från uppföljningen till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen beslutade om gemensamma kontrollmål för nämnderna år Servicenämnden beslutade om plan för internkontroll Underlaget för den interna kontrollplanen är den risk- och säkerhetsanalys som ledningsgruppen för serviceförvaltningen, dvs respektive avdelningschef, sammanställt av sårbara punkter inom förvaltningen. Kontrollmål 1 (kommunövergripande) Uppföljning och kontroll av externa leverantörer Kontroll av att det finns rutiner för uppföljning och kontroll av externa leverantörer Upphandlingschefen har genomfört granskningen. Vid upphandling kräver Upphandlingsavdelningen att anbudsgivare skall vara registrerad i bolagsregistret eller motsvarande. Anbudsgivare utesluts om Upphandlingsavdelningen får kännedom om att anbudsgivare är dömd för ex organiserad brottslighet, bestickning, bedrägeri, penningtvätt. Upphandlingsavdelningen utesluter även leverantör om de är försatta ex i konkurrs, dömda för fel i yrkesutövningen eller inte fullgjort sina åliggande när det gäller Socialförsäkringsavgift eller andra relevanta skatter. Detta säkerställs efter kontakt med Skatteverket och vid behov med Kronofogdemyndigheten. en har genomförts genom att fem slumpmässigt utvalda tjänsteavtal gällande under 2014 och 2015 kontrollerats. Trelleborg2000, v 1.0, Följande avtal har granskats: Larm och bevakning, dnr 2015/215

2 2 (6) Uppföljning: Löpande uppföljning och kontroll av levererade väktarrapporter som utmynnar i kontroll av leverantörsfakturan. Serviceavtal för reparation av storköksmaskiner, dnr 2015/35 Uppföljning: Löpande uppföljning och kontroll av beställda och utförda tjänster. Beställningar dokumenteras på måltidsservice enheter och matchas mot arbetsorder och leverantörsfaktura. Grönyteskötsel, dnr 2014/286 Uppföljning: Månadsvis uppföljning av beställda och fakturerade uppdrag inom avtalet. Livsmedel, dnr 2014/172 Uppföljning: Löpande uppföljningar av beställda och fakturerade leveranser inom avtalet. Målningsarbeten 2015/161 Uppföljning: Kontroll genomförda och fakturerade arbeten mot avtal De kontrollerade avtalen innehåller avtalsvillkor för respektive avtal. Den ekonomiska kontrollen av avtalen sker i samband med den gängse kontrollen av leverantörsfakturor. Kontrollmål 2 (kommunövergripande) Förvaltningschefernas användning av Stratsys Kontrollera att alla förvaltningschefer använder Stratsys enligt upplägget i beslutet om nytt ledningssystem en visar att förvaltningschefen på serviceförvaltningen varit inloggad 8 gånger under Under 2016 är det biträdande förvaltningschefen som hanterat samtliga aktiviteter i Stratsys. Användningen av systemet bedöms till 7 på en 10-gradig skala. Systemet innebär en förenkling avseende likformighet av rapportering till mottagaren men utveckling och förenkling av vissa funktioner i systemet är önskvärda. Kontrollmål 3 (kommunövergripande) Bevakning av lagar och förordningar Kontroll av att det finns dokumenterade rutiner för att säkerställa kännedom om lagändringar Inom respektive avdelning och verksamhetsområde är det avdelningschefen som ansvarar för att säkerställa kännedom om lagändringar.

3 3 (6) Förvaltningens avdelningschefer ansvarar för att kommunicera förändringar av lagar och förordningar till berörda inom avdelningen. Rutinen fungerar och inga avvikelser har rapporterats. Kontrollmål 4 Delegation et innebär att samtliga fattade delegationsbeslut inom serviceförvaltningen ska anmälas till servicenämnden i efterhand efter fattat beslut en genomförs kontinuerligt efter varje kalendermånads avslut i samband med framtagandet av kallelsen till servicenämnden av nämndssekreteraren genom avstämning av redovisade delegationsbeslut och diarieförda ärenden. Ärendehanteringen av delegationsbeslut till servicenämnden avhandlas på ledningsgruppens möten inför servicenämndens sammanträde. Delegationsbeslut redovisas alltid med få undantag, till nämnden men en viss eftersläpning kan förekomma. Arbetet med att rapportera fattade delegationsbeslut har ytterligare belysts under året. Deadlines för rapportering och aktualisering av delegationsordningen har varit återkommande punkter för utsedda delegater. Kontrollmål 5 Säkerställa uppföljningen av IT-säkerhets relaterade hot och attacker mot kommunen Sammanställning och uppföljning av IT-säkerhets relaterade hot och attacker mot kommunen Trelleborgs kommun är ständigt utsatta för IT-säkerhetsrelaterade hot från Internet. Angreppssätten förändras över tid, men de generellt vanligaste hoten under 2016 har varit överbelastningsattacker (Ddos) som innebär att man skickar stora trafikmängder mot utpekade mål så att ingen annan trafik kommer till eller från dessa samt mail med länk till programvara som sedan krypterar alla tillgängliga filer och begär lösensumma för att återställa dem (Ransomware). Som skydd mot detta finns antivirus system på datorer, servrar och mailsystem med central uppdateringsfunktion, filtrering av internettrafiken till och från kommunen genom brandväggar, filtrering av inkommande och utgående mail, samt skydd mot överbelastningsattacker genom funktion hos vår internetleverantör.

4 4 (6) Trots ett omfattande skydd går det inte att garantera att organisationen aldrig blir drabbad, hoten förfinas och förändras ständigt. Det är väldigt viktigt att man som användare förstår detta och kritiskt granskar och ifrågasätter rimligheten i information och mail som man får till sig. Alla händelser i de olika säkerhetssystemen övervakas och loggas. en av detta kontrollmål har gjorts genom kontroll av loggarna i säkerhetssystemen. Dessa visar att det under 2016 vid 161 av årets dagar identifierats skadlig kod som tagits bort av det centrala antivirus systemet. Vidare att vårt skydd mot överbelastningsattacker (Ddos) aktiverats vid två tillfällen under kortare perioder. När det gäller skydd mot oönskade mail tog kommunen totalt emot mejl under st har klassats som oönskade mejl i form av spam eller virus. Det motsvarar ca 81% oönskade mejl vilket tyvärr är en normal siffra för kommunal verksamhet. Alla händelser i de olika säkerhetssystemen övervakas och loggas. en av detta kontrollmål har gjorts genom sammanställning och genomgång av loggarna. Utifrån granskningen anses att uppföljningen av IT-säkerhets relaterade hot på detta sätt kan följas upp på ett fullt acceptabelt sätt. Kontrollmål 6 Informationshantering i byggprojekt Säkerställa att projektspecifik information hanteras och lagras enhetligt Projektplatser har framarbetats i förvaltningens dokumenthanteringssytem EMMA. Projektplatserna på EMMA minskar sårbarheten avseende information vid enskilda medarbetares frånvaro och ökar spridningen av information inom avdelningen. Kontrollmål 7 Säkerställa innehåll och märkning av medicinska specialkoster Utbildning av berörd måltidspersonal För att säkerställa innehåll och märkning av medicinska specialkoster hölls fyra utbildningar/workshops för måltidspersonal under vecka Dietist har också varit tillgänglig för att svara på frågor om, och hantering av, medicinska specialkoster. Under året har även genomgångar av specialkoster hållits ute på ett antal förskolor och skolor. Inga incidenter har rapporterats.

5 5 (6) Kontrollmål 8 Säkerställa innehåll och märkning av medicinska specialkoster Genomgång av interna rutiner för specialkost Information och diskussioner kring säkerställande av specialkoster har skett fortlöpande områdesvis på APT. Inga incidenter har rapporterats. Kontrollmål 9 Säkerställa att rutiner kring personalförflyttningar inom avdelningen efterlevs Genomgång av förflyttningar Rutinbeskrivning för tillfälliga respektive permanenta förflyttningar inom måltidsservice har framtagits av en arbetsgrupp och beslut fastställdes på samverkan Rutinbeskrivningen har lett till en ökad förståelse och delaktighet kring placering på arbetsställen inom måltidsservice. Kontrollmål 10 Avtalsuppföljning Uppföljning av gällande avtal Upphandlingsenheten arbetar löpande med avtalsuppföljning avseende giltighetstid genom att bevaka verksamhetssystemets automatiska påminnelser om avtals upphörande och genom manuella kontroller av avtalstider. När det gäller uppföljning av avtal sker det löpande beroende på typ av upphandling. Det kan vara en gång i kvartalet, en gång per halvår eller en gång per år. Detta skrivs in redan i avtalet, och följs upp gemensamt av beställaren och upphandlaren. Diskussionspunkter dokumenteras i dagordning samt i protokoll. Rutiner för ovanstående arbete är inarbetade i upphandlingsenhetens löpande arbete. Avtalsuppföljningen kommer att utvecklas under 2017.

6 6 (6) För att förfina uppföljningen, både ur ett ekonomiskt perspektiv och ur ett verksamhetsperspektiv, måste digitala lösningar införskaffas i form av system för inköp och uppföljning. Kontrollmål 11 Investeringar större Rutiner för implementering av investeringsbudgetar i upphandlingsverksamheten Upphandlarna har kontinuerligt, i samband med servicenämndens möten, under året informerats om begäran om beviljande av investeringsanslag främst avseende fastighetsprojekt. Därutöver inhämtas fortlöpande information från övriga förvaltningar. Informationen om kommande investeringsprojekt underlättar planering och förberedelser av kommande upphandlingar. Kontrollmål 12 Internposten Leverans av internpost till rätt mottagare Ett fåtal avvikelser har anmälts till internposten. Information kring adressering av främst internpost bör kommuniceras. Kontrollmål 13 Internposten Hantering sekretess/känslig internpost Inga avvikelser har rapporterats. Rutiner avseende ofullständig adressat och känsligt innehåll i försändelsen har inneburit säkrare leverans till rätt mottagare. Sammanfattning Resultatet av uppföljningen av den interna kontrollplanen 2016 föranledde inga allvarliga brister i förvaltningens rutiner i kontrollpunkterna. Servicenämnden föreslås godkänna uppföljningen av den Interna kontrollen 2016.

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Rapport 1 (5) Datum 2018-01-30 Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Enligt kommunens reglemente för intern kontroll (KF 2012-04-23 85) skall nämnderna

Läs mer

Internkontrollplan 2016 för teknik- och servicenämnden, uppföljning i samband med årsrapport 2016

Internkontrollplan 2016 för teknik- och servicenämnden, uppföljning i samband med årsrapport 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Bilaga 8:1 Teknik- och servicekontoret Handläggare Kersti Hellström Tel. 0152-291 37 Dnr TSN/2015:710-003 Teknik- och servicenämnden 2017-02-01 1/2 Internkontrollplan 2016 för teknik-

Läs mer

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag Förfrågningsunderlag stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Krav

Läs mer

Uppföljning av Intern kontroll 2010.

Uppföljning av Intern kontroll 2010. BILAGA 7 2011-01-05 Johan Nilsson Staben 08-508 270 15 Uppföljning av Intern kontroll 2010. Bakgrund Fastighetsnämnden antog vid sitt sammanträde den 15 december 2009, i samband med verksamhetsplanen för

Läs mer

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18 Blekingesjukhuset Internkontroll 2014 Marie Edvardsson 2014-11-18 Rapport uppföljning av 2014 års interna kontrollplaner Utanordning av lön. Kontrollmoment att rätt person belastar rätt ansvar och period.

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

Inköp och upphandling - process

Inköp och upphandling - process TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 0480-45 00 28 2018-05-23 KS 2018/0162 Martina Adiels Balk 0480-45 05 74 Kommunstyrelsen Inköp och upphandling - process Förslag till beslut

Läs mer

Internkontrollplan för 2014

Internkontrollplan för 2014 1 (2) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-11-25 Sbn 2013-3 Förvaltningsadministration Agneta Bergquist Samhällsbyggnadsnämnden Internkontrollplan för 2014 FÖRSLAG TILL BESLUT Förslaget internkontrollplan

Läs mer

Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah

Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah 2012-01-10 1 (8) Äldrenämnden Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse den 10 januari 2012 Sammanfattning

Läs mer

Revisorerna Plats och tid: Medborgarhuset, sammanträdesrum Betan Beslutande:

Revisorerna Plats och tid: Medborgarhuset, sammanträdesrum Betan Beslutande: Plats och tid: Medborgarhuset, sammanträdesrum Betan 13.00 15.00 Beslutande: Jan Holm Kurt Nilsson Gunnar Rune Gustavo Garcia Christer Grevlund Övriga deltagare: Sofie Bredberg, EY Lars Eriksson, EY 78

Läs mer

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 (1) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-11-28 2013-005797- AD Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 10 december 2014 Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och

Läs mer

Internkontrollrapport Vård- och omsorgsnämnden 2017

Internkontrollrapport Vård- och omsorgsnämnden 2017 Vård- och omsorgsnämndens handling nr 5/2018 Internkontrollrapport Vård- och omsorgsnämnden 2017 2018-02-14 Dnr VON/2016:76-049 Handläggare: Marie Myrbeck Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2018-03-01,

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen

Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen Upphandlingsprocessen ut ett leverantörsperspektiv Analys, planering & förfrågan När en upphandling startar görs flera

Läs mer

Driftnämnden Regionservice Rapport Uppföljning av Intern kontrollplan

Driftnämnden Regionservice Rapport Uppföljning av Intern kontrollplan Datum Diarienummer 2016-09-29 DNRGS160030 Driftnämnden Regionservice Rapport Uppföljning av Intern kontrollplan Beslut Driftnämnden beslutar att godkänna redovisningen samt att därefter överlämna rapporten

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

Internkontrollrapport Socialnämnden 2018

Internkontrollrapport Socialnämnden 2018 s handling nr 3/2019 Internkontrollrapport 2018 Dnr: SOCN/2014:95-759 Antagen av socialnämnden 2019-02-20, 33 www.katrineholm.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Definition

Läs mer

Rapport intern kontroll 2016

Rapport intern kontroll 2016 Rapport Dnr: 2016/13 2017-01-27 Kommunstyrelsen Rapport intern kontroll 2016 Bakgrund och sammanfattning Enligt reglementet för internkontroll ska varje nämnd årligen anta en plan för granskning samt uppföljning

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Lokal lex Sarah-rutin Kommunfullmäktige har utfärdat riktlinjer för nämndernas verksamhet när det gäller tillämpningen av bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänsten (SoL)

Läs mer

Uppföljning direktupphandlingar serviceförvaltningen

Uppföljning direktupphandlingar serviceförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Marcus Kindahl 2018-09-10 SFN 2018/0292 0480-450518 Servicenämnden Uppföljning direktupphandlingar serviceförvaltningen Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Svar på granskningsrapport om Nässjö kommun avtalsefterlevnad

Svar på granskningsrapport om Nässjö kommun avtalsefterlevnad 1 (5) Datum 2017-02-23 Diarienummer KS 2017-5 Handläggare Camilla Petersson Direkttelefon 0380-51 80 10 E-postadress Camilla.petersson@nassjo.se Kommunstyrelsen Svar på granskningsrapport om Nässjö kommun

Läs mer

Bilaga 3 Säkerhet Dnr: /

Bilaga 3 Säkerhet Dnr: / stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Krav på säkerhetsarbete

Läs mer

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Granskning av intern kontroll Söderhamns kommun Revisionsrapport Februari 2011 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Robert Heed Revisionskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Omfattning Dessa riktlinjer omfattar samtliga nämnder och förvaltningar inom Tyresö kommun och avser all extern upphandling av varor och tjänster.

Omfattning Dessa riktlinjer omfattar samtliga nämnder och förvaltningar inom Tyresö kommun och avser all extern upphandling av varor och tjänster. RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING I TYRESÖ KOMMUN 2010 1 Allmänt Omfattning Dessa riktlinjer omfattar samtliga nämnder och förvaltningar inom Tyresö kommun och avser all extern upphandling av varor och tjänster.

Läs mer

Utförd intern kontroll 2014

Utförd intern kontroll 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Per-Ola Johansson 2015-01-15 KFN 2014/0031 50075 Kultur- och fritidsnämnden Utförd intern kontroll 2014 Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

N 1 REGLEMENTE FÖR INKÖPSDELEGERADE JÄMTE LOKALA ANVISNINGAR FÖR ANSKAFFNING AV VAROR OCH TJÄNSTER INOM KIRUNA KOMMUNS FÖRVALTNINGAR

N 1 REGLEMENTE FÖR INKÖPSDELEGERADE JÄMTE LOKALA ANVISNINGAR FÖR ANSKAFFNING AV VAROR OCH TJÄNSTER INOM KIRUNA KOMMUNS FÖRVALTNINGAR N 1 REGLEMENTE FÖR INKÖPSDELEGERADE JÄMTE LOKALA ANVISNINGAR FÖR ANSKAFFNING AV VAROR OCH TJÄNSTER INOM KIRUNA KOMMUNS FÖRVALTNINGAR Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 119 Komplettering i anvisningarna

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

Ärende 17. Internkontroll 2018 kommunövergripande - upphandlingsenhetens verksamhet

Ärende 17. Internkontroll 2018 kommunövergripande - upphandlingsenhetens verksamhet Ärende 17 Internkontroll 2018 kommunövergripande - upphandlingsenhetens verksamhet Tjänsteskrivelse 1 (5) 2018-02-14 KS 2017.0045 Kommunfullmäktige Tillägg till Internkontrollplan kommunövergripande för

Läs mer

Internkontrollplan för kommunstyrelsens verksamhetsområde 2013-2014

Internkontrollplan för kommunstyrelsens verksamhetsområde 2013-2014 V handläggare Jenny Bolander Biträdande förvaltningschef kommunledningsförvaltningen 1 (7) Internkontrollplan för kommunstyrelsens verksamhetsområde 2013-2014 Kommunledningsförvaltningen Kontrollområde

Läs mer

Rutin Kundval i hemtjänsten

Rutin Kundval i hemtjänsten Diarienummer: Samverkan Rutin Kundval i hemtjänsten Gäller från: 2019-04-01 Gäller för: Beställare och utförare utav hemtjänst Fastställd av: Socialförvaltningens kvalitetsgrupp Utarbetad av: Socialförvaltningens

Läs mer

Revideras senast: Revideras av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Dokumentansvarig förvaltning: Socialförvaltningen

Revideras senast: Revideras av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Dokumentansvarig förvaltning: Socialförvaltningen Diarienummer: Samverkan Rutin Kundval i hemtjänsten Gäller från: 2012-11-01 Gäller för: Beställare och utförare utav hemtjänst Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad av: Socialförvaltningens

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

DNR: KS2017/761/01. Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/ (2)

DNR: KS2017/761/01. Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/ (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum -11-20 1 (2) Kommunstyrelsen Internkontrollplan för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner års återrapport

Läs mer

Årsrapport Itincidentrapportering

Årsrapport Itincidentrapportering samhällsskydd och beredskap 1 (8) Årsrapport Itincidentrapportering 2016 samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Allmänt om rapporteringen...

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Detta dokument beskriver hur professionella inköp och upphandlingar ska göras, vilka generella riktlinjer som finns och hur ansvarsfördelningen ser

Läs mer

Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp

Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp Per Stomberg Teodora Heim Deloitte AB Februari 2016 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1 Bakgrund och syfte... 4 2.2 Revisionskriterier...

Läs mer

SURFTOWNS SÄKERHETSMILJÖ. Databehandlingsavtal - Bilaga 1

SURFTOWNS SÄKERHETSMILJÖ. Databehandlingsavtal - Bilaga 1 SURFTOWNS SÄKERHETSMILJÖ Databehandlingsavtal - Bilaga 1 Innehållsförteckning Fysisk säkerhet... 2 Loggning... 2 Sårbarhetshantering... 2 Övervakning... 2 Backup... 3 Kryptering... 3 Underleverantörer...

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Driftnämnden Regionservice Rapport: Uppföljning av Internkontrollplan 1/2017

Driftnämnden Regionservice Rapport: Uppföljning av Internkontrollplan 1/2017 Datum Diarienummer 2017-05-17 DNRGS160435 Driftnämnden Regionservice : Uppföljning av Internkontrollplan 1/2017 Ärendet Enligt Kommunallagen kap 6, 7 regleras nämndens ansvar för den interna kontrollen.

Läs mer

Driftnämnden Regionservice Rapport Uppföljning av Intern kontrollplan

Driftnämnden Regionservice Rapport Uppföljning av Intern kontrollplan Datum Diarienummer 2017-01-25 DNRGS160030 Driftnämnden Regionservice Rapport Uppföljning av Intern kontrollplan Beslut Driftnämnden beslutar att godkänna redovisningen samt att därefter överlämna rapporten

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll 2014

Uppföljning av intern kontroll 2014 Sida 1 (10) 2015-01-30 Bilaga A Johan Nilsson 08-508 270 15 johan.nilsson@stockholm.se Uppföljning av intern kontroll 2014 Bakgrund Fastighetsnämnden fastställde i samband med behandlingen av förslaget

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Handläggare Per-Ola Hedberg Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS ansvara för att de som

Läs mer

Digitala handlingar UN-2011/22

Digitala handlingar UN-2011/22 Utbildningsnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Klas Bergström (M) 2011-02-24 ordförande Utbildningsnämnden Digitala handlingar UN-2011/22 Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att godkänna tidplanen

Läs mer

Rutin hantering av Lex Sarah

Rutin hantering av Lex Sarah Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

Sortera post - Centralt

Sortera post - Centralt Extern Centralt Vaktmästeri Förvaltning Sortera post - Centralt Skicka fakturor via internpost (Lev. Skickat fel) Osorterad post Tömma postboxen (samtliga lev.fakt hänvisas till boxen) Utsorterad post

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden Fastighetsnämnden Handläggare Lena Lien Telefon: 08-508 270 00 Dnr: FSK2019/61 Sid 1 (13) 2019-01-28 Till Fastighetsnämnden Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden Sid 2

Läs mer

Revidering av internkontrollplan för 2013

Revidering av internkontrollplan för 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Karin Carlsson 2013-09-11 UAN-2013-0083 Tuomo Niemelä Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Revidering av internplan för 2013

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport - granskning av kommunens IT-verksamhet

Yttrande över revisionsrapport - granskning av kommunens IT-verksamhet Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Servicenämnden 2015-06-25 1 Svn 59 Dnr SVN 2015/0034 Yttrande över revisionsrapport - granskning av kommunens IT-verksamhet Beslut Servicenämnden beslutar att - ta

Läs mer

Granskning av avtalsefterlevnad

Granskning av avtalsefterlevnad Granskning av avtalsefterlevnad Granskningsrapport Olofströms kommun KPMG AB 2017-03-14 Antal sidor 11 Antal bilagor 0 Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Olofströms kommun Granskning av avtalsefterlevnad

Läs mer

Värmdö kommun. Granskning av ärendehanteringsprocessen inom kommunstyrelsen. Granskningsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-05-22 Antal sidor: 5

Värmdö kommun. Granskning av ärendehanteringsprocessen inom kommunstyrelsen. Granskningsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-05-22 Antal sidor: 5 Granskning av ärendehanteringsprocessen inom Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 5 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Avgränsning 2 5. Revisionskriterier 2 6.

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplan 2018

Uppföljning av internkontrollplan 2018 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2018-11-20 KTN-2018-0635 Kulturnämnden Uppföljning av internkontrollplan 2018 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Revisionsrapport Avtalshantering Haparanda Stad Linda Marklund April 2014

Revisionsrapport Avtalshantering Haparanda Stad Linda Marklund April 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Avtalshantering Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga... 2 2.3. Metod

Läs mer

Att införa IPv6 internetprotokoll version 6 En praktisk vägledning

Att införa IPv6 internetprotokoll version 6 En praktisk vägledning Att införa IPv6 internetprotokoll version 6 En praktisk vägledning Internetdagarna 2011 IPv6 Ett helhetsgrepp Erika Hersaeus Nätsäkerhetsavdelning Regeringens digitala agenda Alla myndigheter bör vara

Läs mer

Uppföljning intern kontroll Utbildningsnämnd

Uppföljning intern kontroll Utbildningsnämnd Uppföljning intern kontroll 2018 Utbildningsnämnd 1 Inledning I denna uppföljning görs en genom gång av de kontrollpunkter som (enligt kontrollplanen) har följts upp under året. 2 Genomgång känsliga konton

Läs mer

Delegationsordning för Tekniska nämnden

Delegationsordning för Tekniska nämnden LULEÅ KOMMUN DELEGATION Dnr 1 (5) Beslut TN 2012-12-13, 149 Susanne Rimpisalo Enhetschef Tekniska nämnden Delegationsordning för Tekniska nämnden Allmänt om delegering Regler om delegering av nämndsärenden

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll per april 2018

Uppföljning av plan för intern kontroll per april 2018 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2017-05-14 MHN-2017-6707 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 29 maj 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll per april

Läs mer

Uppföljning internkontroll Tekniska nämnden

Uppföljning internkontroll Tekniska nämnden Uppföljning internkontroll 2017 Tekniska nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Uppföljning av nämndens arbete med intern kontroll...3 3 Uppföljning av områden...4 3.1 Ekonomi...4 3.2 Verksamhet...5

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-09-09 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delrapport om internkontrollarbetet för år 2013 FRI-2013-2447 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden

Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden Bilaga 8 Sida 1 (5) 2017-01-23 Tina Lindberg 08-508 26 735 tina.lindberg@stockholm.se Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden Sida 2 (5) Inledning Fastighetsnämnden fastställde

Läs mer

Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare. Synpunkter som gäller otydligheter eller felaktigheter i rapporten

Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare. Synpunkter som gäller otydligheter eller felaktigheter i rapporten 2018-05-28 1 (6) YTTRANDE Socialnämnden Kommunrevisionen Kommunrevisionen Dnr Son 2018/193 Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare Yttrandet kommer att fokusera dels på synpunkter som

Läs mer

Utredning avseende tre projekt inom tekniska nämnden Oktober Slutredovisning

Utredning avseende tre projekt inom tekniska nämnden Oktober Slutredovisning www.pwc.com/se Utredning avseende tre projekt inom tekniska nämnden Oktober 2012 Slutredovisning 2012-10-08 Lars-Åke Claesson Lotta Ricklander Uppdrag Utreda beslut och händelser inom tre projekt inom

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01

Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-11-23 1 (2) Kommunstyrelsen Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Bilaga 2 till dokumentet Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr:

Läs mer

Revisionsrapport Kundfakturering Sundsvalls kommun Linda Marklund Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Kundfakturering Sundsvalls kommun Linda Marklund Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Kundfakturering Sundsvalls kommun Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2

Läs mer

Delegationsordning för fastighetsnämnden

Delegationsordning för fastighetsnämnden FN 2016/0135 1 för fastighetsnämnden Delegationens syfte Fastighetsnämndens ansvar och befogenheter regleras i fastighetsnämndens reglemente fastställt av kommunfullmäktige. Nämnden har möjligheten att

Läs mer

Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019 Gäller fr.o.m. 2019-04-05 Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019 INNEHÅLL 1 Inledning... 1 2 E-post som arbetsverktyg och kommunikationskanal... 1 3 Funktionsbrevlådor...

Läs mer

Revisionsrapport 4 / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2011. Huddinge kommun. Granskning av upphandling och stöd från upphandlingsenheten

Revisionsrapport 4 / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2011. Huddinge kommun. Granskning av upphandling och stöd från upphandlingsenheten Revisionsrapport 4 / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2011 Huddinge kommun Granskning av upphandling och stöd från upphandlingsenheten Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...4 2.1.

Läs mer

Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun mars 2015

Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun mars 2015 www.pwc.se Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun Annika Hansson, Velid Jahic Är kommunstyrelsens och nämndens interna kontroll tillräcklig för att säkerställa

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplan per april 2019

Uppföljning av internkontrollplan per april 2019 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bexelius Annila Eriksson Michael (Avdelningschef) Widh Towa Datum 2019-05-02 Diarienummer GSN-2019-0123 Gatu- och samhällsmiljönämnden Uppföljning av internkontrollplan

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti 2018

Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti 2018 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2018-09-27 2017-6707 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 29 maj 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti

Läs mer

Utförd egen- och internkontroll 2015

Utförd egen- och internkontroll 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-02-09 SN 2014/0652.03.01 0480-450950 Socialnämnden Utförd egen- och internkontroll 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK

Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Lindqvist Johan Datum 2014-04-15 Diarienummer UAN-2014-0205 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Policy för användande av IT

Policy för användande av IT Policy för användande av IT Inledning Det här dokumentet beskriver regler och riktlinjer för användningen av IT inom företaget. Med företaget menas [fylls i av kund] och med IT-avdelning menas vår partner

Läs mer

Revisionsrapport och handlingsplan för fastighetsverksamheten avseende investeringsprojekt

Revisionsrapport och handlingsplan för fastighetsverksamheten avseende investeringsprojekt TJÄNSTESKRIVELSE 1[6] Referens Maude Andersson Pekkanen Gunilla Melkersson Mottagare Tekniska nämnden Revisionsrapport och handlingsplan för fastighetsverksamheten avseende investeringsprojekt Förslag

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Riskbedömning inför internkontrollplan Beslut. Arbetsutskottet beslutar

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Riskbedömning inför internkontrollplan Beslut. Arbetsutskottet beslutar Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-17 75 Riskbedömning inför internkontrollplan 2016 Beslut Arbetsutskottet beslutar att verksamhetskontroller och socialchef ska sammanställa de punkter

Läs mer

Uppföljning intern kontrollplan 2015

Uppföljning intern kontrollplan 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2016-02-04 KFN 2015/0077 50661 Kultur- och fritidsnämnden Uppföljning intern kontrollplan 2015 Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 18-35

Regionstyrelsens arbetsutskott 18-35 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 18-35 Tid: 2016-02-22, kl. 13:00-13:15 Plats: Regionens hus, sal A 24 Intern kontrollplan 2016 Diarienummer: RJL 2016-289 Beslut Regionstyrelsen föreslås

Läs mer

Policy med mål och riktlinjer för privata utförare

Policy med mål och riktlinjer för privata utförare Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: lagakraft vunnit beslut Beslut: KF 4, 2017-02-13 Policy med mål och riktlinjer för privata utförare Lagstiftningen och dess syfte Lagstiftning

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011)

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011) Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 11-09-14 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll 2015, DR2

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll 2015, DR2 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-09-02 Vår referens Lars Tingsmark Ekonomichef Lars.Tingsmark@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av intern kontroll 2015, DR2 SOFN-2015-46 Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK

Revisionsrapport Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK www.pwc.se Revisionsrapport Carl-Stefan von Engeström Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK Carl-Stefan von Engeström Projektledare Roger Burström Uppdragsledare

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll 2017

Uppföljning av plan för intern kontroll 2017 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2018-02-28 2016-6178 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 28 februari 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll 2017

Läs mer

Cybercrime. Mänskliga misstag i en digital värld

Cybercrime. Mänskliga misstag i en digital värld Cybercrime Mänskliga misstag i en digital värld Anmälda bedrägeribrott Förra året anmäldes över 200 000 brott Ökningen under 2018 ligger på omkring 25% Varje dag anmäls det närmare 700 bedrägeribrott 90

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Sida 1(1) /ALN0028. Arbetslivsförvaltningen Per-Olof Jinnegård Kommunstyrelsen

Sida 1(1) /ALN0028. Arbetslivsförvaltningen Per-Olof Jinnegård Kommunstyrelsen Arbetslivsförvaltningen Per-Olof Jinnegård 033-35 38 85 Sida 1(1) 2017-02-20 2016/ALN0028 Kommunstyrelsen Intern kontrollplan 2017 Intern kontroll är primärt ett ledningsverktyg med väsentlig betydelse

Läs mer

Svar till Kommunrevisionen på revisionsrapport angående upphandling

Svar till Kommunrevisionen på revisionsrapport angående upphandling Sida 1(1) Kommunledningsförvaltningen Kristian Jeppsson Datum 2015-02-10 Dnr: 2015:32 Kommunstyrelsen Svar till Kommunrevisionen på revisionsrapport angående upphandling Sammanfattning Kommunrevisionen

Läs mer

Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde:

Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde: Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 2.2.2.-633/2015 Sida 1 (3) 2016-01-11 Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde:

Läs mer

Policy för informationssäkerhet

Policy för informationssäkerhet .. - T C Q o,.. e Policy för informationssäkerhet Landstingsdirektörens stab augusti 2015 CJiflt LANDSTINGET BLEKINGE Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Genomförande...

Läs mer

Upphandlings- och e-handelsenheten

Upphandlings- och e-handelsenheten Upphandlings- och e-handelsenheten Vilka är vi? Upphandlingsenheten Upphandlingschef Kerstin Svensson Upphandlare Hans Löthman Helena Ekström Dagnielo Sanchez Matilda Alskog (praktikant) Marja-Leena Engren

Läs mer

Rapport Dnr: BN2016/6 1 (6) 2016-11-22 Byggnadsnämnden Rapport intern kontroll 2016 Beslutsförslag Byggnadsnämnden beslutar: Att godkänna av förvaltningen upprättad skrivelse, daterad 2016-11-22, avseende

Läs mer

Riktlinjer för kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Riktlinjer för kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Syfte Vägledning för hur arbetet med att ge privata aktörer uppdrag att utföra kommunala angelägenheter ska genomföras och vad det ska innehålla. Gäller för Alla nämnder Referensdokument SKL: Program för

Läs mer

Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola

Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola Dnr KOB 2018-0054 Delegationsordning Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola Region Uppsala Fastställd av kulturnämnden 2018 - xx - xx 2 (8) Kulturnämndens delegationsordning Grunderna för delegering

Läs mer

Avvikelsehantering statistikproduktion

Avvikelsehantering statistikproduktion Avvikelsehantering statistikproduktion Denna processbeskrivning behandlar rutiner för hantering av avvikelser i verksamheten, som medfört eller skulle kunna ha medfört, fel eller förseningar i Trafikanalys

Läs mer

Kommunstyrelsens internkontrollplan 2017

Kommunstyrelsens internkontrollplan 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1[7] Referens Eva-Britt Berghäll Frida Enocksson Wikström Mottagare s internkontrollplan 2017 Förslag till beslut godkänner kommunledningsförvaltningens förslag till internkontrollplan

Läs mer