Verksamhetsmodell för nivån Hållbar Grön Flagg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsmodell för nivån Hållbar Grön Flagg"

Transkript

1 Verksamhetsmodell för nivån Hållbar Grön Flagg Nytt inom nivån Hållbar Grön Flagg 2014 Från och med början av år 2014 förändras verksamheten inom Hållbar Grön Flagg: verksamhetens tyngdpunkt bör ligga i att upprätthålla den nådda nivån istället för att fokusera på nya teman och projekt. Fyll i en skild ansökningsblankett då ni anhåller om att avancera till Hållbar nivå. Med hjälp av blanketten kan ni blicka tillbaka på era tidigare prestationer under Grön Flagg. Fyll också i den nya blanketten för verksamhetsplanen och rapporten. Den fungerar som hjälp då ni planerar er långsiktiga Grön Flagg-verksamhet. De som redan är på Hållbar nivå, ska endast fylla i den nya verksamhetsplanen. Inledningsvis krävs det lite ansträngning eftersom ni skall göra en omfattande och bestående plan för er verksamhet under de kommande åren. Men! Då ni en gång gjort er upprätthållningsplan kan ni följa den år efter år. Givetvis kan ni vid behov göra ändringar i planen. Precis som förr finns det en färdig blankett för planen och rapporteringen. Med hjälp av blanketten planerar ni hur ni kommer att bedriva miljöfostran inom minst två tidigare grundteman (minskning av avfall, vatten, energi), hur ni minskar på miljöbelastningen, hurudana kartläggningarna är, samt hurudant samarbete ni bedriver. Ni bör alltså fortsättningsvis planera er verksamhet och rapportera till Natur och Miljö minst vartannat år. Flaggan beviljas på basen av rapporteringen. Planen behöver inte göras om från början varje gång, utan ni kan använda samma plan i upp till sex år. Vid sidan av upprätthållning av nivån kan ni inom er Grön Flagg-verksamhet förverkliga andra temainnehåll inom hållbar utveckling. Ni väljer själv på vilket sätt och i vilken omfattning detta görs. Det krävs nytt temainnehåll åtminstone var tredje verksamhetsperiod (kriterierna 1.2 och 1.3).

2 Nivån Hållbar Grön Flagg - allmänna anvisningar Då dagvårdsplatsen eller läroanstalten behandlat tre teman och beviljats flaggan tre gånger, kan man anhålla om att få avancera till nivån Hållbar Grön Flagg. Daghem och skolor som uppnått nivån Hållbar Grön Flagg har inkorporerat miljöfostran och vardaglig miljömedvetenhet som bestående delar av sin verksamhet. De föregår med gott exempel för hur barn och unga genom sina egna val kan bidra till att målen med hållbar utveckling uppnås. Rätten att använda flaggan är i kraft två år i taget. Under denna tid bör rapporteringen ske i enlighet med de ställda kraven. Målsättningen för den Hållbara nivån är en fortsatt utveckling av Grön Flagg programmets verksamhet. Kraven för att uppnå nivån Hållbar Grön Flagg är: - deltagaren fortsätter Grön Flagg-verksamheten i enlighet med kraven för Hållbar nivå - Grön Flagg-rutinerna har utvecklats till bestående vanor - de tre senaste flaggorna har beviljats inom högst fem år - deltagaren har fått en grön flagga för åtminstone två grundteman (vatten, energi, minskning av avfall) Att anhålla om nivån Hållbar Grön Flagg För att uppnå Hållbar nivå krävs gemensamt betänkande och planeringsarbete, vilket kan vara tidskrävande. Inom arbetsgemenskapen och miljörådet bör ni utvärdera er Grön Flagg-verksamhet, bekanta er med kraven och anvisningarna för Hållbar Flagg, samt planera er framtida verksamhet under Hållbar Grön Flagg. Grundtanken med att anhålla om Hållbar nivå är att ni reflekterar över alla uppnådda resultat under den tid ni deltagit i Grön Flagg-projektet. Samtidigt gör ni upp planer för framtiden: vad kan vi förbättra, vad skall vi göra till näst? Ifall ni genomfört tre projekt och upplever att er verksamhet inte uppfyller kraven för Hållbar nivå, t.ex. det finns brister i Grön Flagg-rutinerna eller rum för förbättring vad gäller de teman ni behandlat, kan ni om ni vill genomföra ett fjärde projekt med temat "repetition" före ni anhåller om att få avancera till Hållbar nivå. Anhållan görs till Natur och Miljö. Frågorna i formuläret skall få er att reflektera över er gemensamma verksamhet. Därtill skall man fylla i blanketten med verksamhetsplanen. Blanketten hjälper er planera verksamheten under de kommande åren.

3 Grön Flagg-kommittén fattar beslut om avancemang till Hållbar nivå. Detta sker i maj eller december. Anhållan bör vara framme senast 15.4 eller Anhållan kan göras i samband med att man returnerar den tredje rapporten, eller inom ett år efter att den tredje rapporten blivit godkänd. Råd och tips för att upprätthålla Hållbar nivå Kriterierna för Hållbar Grön Flagg utgör grunden för er verksamhet på Hållbar nivå. Flaggan beviljas på basen av kriterierna. Allmänt Idén med den upprätthållande verksamheten på Hållbar nivå är att ni fokuserar på att upprätthålla de goda koncept, rutiner, undervisningsinnehåll, funktioner, samarbetsrelationer o.s.v. ni uppnått genom er tidigare Grön Flagg-verksamhet. Om ni har någonting ogjort i tidigare projekt, eller om verksamheten inte varit så smidig, kan ni genom den upprätthållande verksamheten göra förbättringar. Om ni redan behandlat många teman och genomfört många projekt kan ni t.o.m. välja alla de teman ni redan behandlat, men minimikravet för den upprätthållande verksamheten är två grundteman. Kriterier och anvisningar för att uppfylla dem I följande behandlas varje enskilt kriterium för Hållbar nivå, och vad de har för praktisk betydelse för er Grön Flagg-verksamhet. 1. Tema Grön Flagg-verksamheten bedrivs genom att upprätthålla de behandlade temanas goda rutiner och kutymer, samt genom att behandla nya teman med jämna mellanrum. 1.1 I den upprätthållande verksamheten bör saker från åtminstone två av de tidigare grundtemana (energi, vatten, minskning av avfall) ingå. 1.2 Vid sidan av den upprätthållande verksamheten bör man välja ytterligare ett skiljt tema minst var tredje verksamhetsperiod. Det skilda temat är fritt till formen. 1.3 Det skilda temat kan vara något av de programmet erbjuder, eller ett annat som anknyter till någon ekologisk, social eller kulturell aspekt med hållbar utveckling. Den upprätthållande verksamheten bygger på de temana (två eller fler) som

4 ni tidigare behandlat och som redan gett er goda rutiner och kutymer. Dessa teman utgör grunden för er Grön Flagg-verksamhet. Därtill kan ni utvidga era rutiner till att innefatta andra åtgärder som stöder hållbar utveckling. Men huvudsaken är att de två teman ni valt sköts och fungerar bra. Utöver den upprätthållande verksamheten bör ni ta er an något annat temainnehåll minst var tredje verksamhetsperiod, men man får givetvis göra det varje verksamhetsperiod om man så vill. Temainnehållet kan vara ett annat Grön Flagg-tema, eller alternativt någonting ni upplever som väldigt intressant eller aktuellt. Det kompletterande temat behöver inte behandlas på ett lika heltäckande sätt som ni blivit vana vid i samband med de tidigare projekten. Ni kan behandla temat kortfattat, eller behandla olika teman inom olika åldersgrupper. Temat kan behandlas i form av enbart evenemang, enbart som en del av undervisningen, el. dyl. Ni väljer själva! 2. Miljöråd och personalteam Daghemmet/läroanstalten bör ha ett miljöråd och ett personalteam. 2.1 Rådets uppgift är att ställa upp mål för verksamheten, komma med idéer och planera verksamheten, samt att utvärdera de resultat man nått. 2.2 Rådsverksamheten skall förstärka barns och ungas delaktighet genom att ge dem genuint inflytande och handlingsmöjligheter. 2.3 Rådet skall bestå av - Inom dagvården: personal och barn. Barnen bör vara i majoritet. - Läroanstalter: lärare och elever. Av rådets medlemmar bör minst 2/3 vara elever, helst så att åldersgrupperna är jämnt representerade. 2.4 I mån av möjlighet skall också övriga personalen vara representerade i rådet (städning, kök, gårdskarl), och även föräldrar då det är frågan om småbarn. 2.5 Rådet bör samlas minst en gång per månad. 2.6 Bland personalen väljs ett team som sköter om att Grön Flagg-projektet framskrider och att kriterierna uppfylls. Teamet ansvarar också för den interna informeringen och för att man binder sig till projektet. 2.7 Personalteamet stöder miljörådet i sin verksamhet och åtminstone en del av teamet är medlemmar i miljörådet. 2.8 Personalteamet ser till att målen om hållbar utveckling i läroplanen/planen för småbarnsfostran kommer fram i Grön Flagg-projektet.

5 Kriterierna för miljörådet och teamet är de samma som förr. Rådet är fortfarande den viktigaste delen av Grön Flagg-verksamheten. Man kanske undrar vilken betydelse rådet har då verksamheten styrs av upprätthållningsplanen. Rådets uppgift är att genomföra verksamheten: karteringar, evenemang, utfärder, besök o.s.v. kan vara en del av deras ansvarsområde (lite beroende på åldersgrupp). Därtill är det rådets uppgift att komma med nya idéer om temainnehåll för verksamheten. 3. Miljökarteringar Daghemmet/läroanstalten bör åtminstone en gång per år göra en kartering som består av två delar: kartering av miljöbelastning och kartering av miljömedvetenhet. 3.1 Karteringarna (både miljöbelastning och miljömedvetenhet) bör inkludera saker förknippade med åtminstone två teman man behandlat tidigare. Temana bör vara grundteman (minskning av avfall, vatten, energi). (Temana är de samma som i punkt 1.1.) 3.2 Syftet med karteringen av miljömedvetenhet är att reda ut attityd- och kunskapsnivån. 3.3 Genom karteringen av miljöbelastning tar man reda på hur stor miljöbelastning läroanstalten/daghemmet förorsakar, och bör inkludera information i siffror. 3.4 I verksamhetsplanen uppges resultaten från de senaste karteringarna (såväl miljöbelastning som miljömedvetenhet). 3.5 I verksamhetsperiodens slutrapport inkluderas resultaten från de senaste karteringarna (färskare än i verksamhetsplanen), och man kan också jämföra resultaten mellan karteringarna i verksamhetsplanen och slutrapporten. Syftet med karteringarna är att se till att den goda nivå ni uppnått vad gäller miljöbelastning och miljömedvetenhet bibehålls. För miljöbelastningens del bör ni följa med att avfallsmängden hålls vid den uppnådda låga nivån/att det förbrukas så lite energi som möjligt/att det sparas på vatten som förr (alltså åtminstone två av de nämnda temana). För miljömedvetenhetens del bör ni se till att alla kan agera miljövänligt i enlighet med de teman ni valt, alltså följa era Grön Flagg-rutiner. Därtill bör man veta varför det är bra att spara på vatten/energi, att sopsortera och att minska på mängden avfall. Följ också med attityderna, alltså hur såväl barn/unga som vuxna förhåller sig till miljövänliga handlingar.

6 Karteringar välj åtminstone två grundteman (minskning av avfall, vatten, energi) ni redan behandlat (er Hållbar Grön Flagg-verksamhet grundar sig på dessa teman) planera karteringar som lätt går att upprepa och som mäter miljöbelastningens och miljömedvetenhetens nivå för de valda temanas del (exempel nedan). Ni kan gärna sammanställa era karteringar genom att utnyttja era gamla karteringar. karteringarna bör utgå ifrån barnen/eleverna! gör en ny kartering minst en gång per år vid ungefär samma tidpunkt (rekommendationen är två karteringar per år) till verksamhetsplanen tillfogas alltid resultaten från den senaste karteringen i rapporten inkluderas också resultaten från den senaste karteringen, men inte samma som i projektets verksamhetsplan som inledande kartering inför ett nytt projekt duger det förra projektets avslutande kartering! rutinerna är de samma från år till år. Under årens lopp samlas en hel del intressant information! Om ni så önskar kan ni göra karteringen av miljöbelastningen och karteringen av miljömedvetenheten vid olika tillfällen under året; den ena under våren och den andra under hösten. OBS! Om ni väljer ett läsår/kalenderår som längd för en verksamhetsperiod måste ni göra två karteringar under det första året. Exempel: Verksamhetsperioden inleds i augusti. Ni gör upp en verksamhetsplan före 15.10, och rapporterar senast 15.4 nästa vår. I detta fall måste ni göra en kartering i början av hösten, och en på våren före ni rapporterar. I fortsättningen räcker det med att enbart rapportera på våren. Exempel på karteringar Kartering av miljöbelastning: Mäta mängden avfall: följa med avfallsmängderna och graden av sopsortering under en vecka. Varje dag under en vecka antecknar barnen/eleverna i en tabell mängden av varje avfallssort. Därtill görs observationer om avfallssorteringen, alltså ifall avfallet sorterats på rätt sätt. Mäta energiförbrukningen: Eleverna/barnen gör i en veckas tid varje dag en "energirazzia". Under en paus/rast prickar de av alla apparater och lampor som är på i onödan. Mäta vattenförbrukningen: Eleverna/barnen räknar hur många gånger

7 händerna tvättas genom att placera ett anteckningspapper vid varje lavoar. Då man tvättat händerna tillsätter man t.ex. ett krux. Därtill läser man av vattenmätaren t.ex. en gång per månad. Kartering av miljömedvetenhet: Gör ett frågeformulär och be eleverna ta ställning till påståenden som berör de teman ni valt (attityder och kunskap). Då det är frågan om småbarn kan man också muntligt framföra påståenden som de kan ta ställning till genom att markera, visa med tummen el. dyl. Se också till att Grön Flagg-rutinerna följs. För att kartlägga i vilken utsträckning rutinerna följs kan ni t.ex. skapa ett kontrollsystem så att eleverna/barnen fungerar som övervakare. Medlemmar i rådet kan exempelvis parvis ansvara för en Grön Flagg-rutin och under en bestämd tid iaktta hur/om de andra följer rutinen? 4. Att minska på miljöbelastningen Daghemmets/läroanstaltens miljöbelastningsnivå bör åtminstone hållas på den uppnådda nivån för de valda temanas del. (Temana är de samma som i punkt 1.1.) 4. 1 Miljöbelastningsnivån bevaras genom att följa de miljövänliga rutinerna (alltså Grön Flagg-rutinerna) alla fått ta del av. 4.2 Miljöbelastningsnivån bevaras också för städningens, fastighetsskötselns, införskaffningarnas och andra aktiviteters del som inte är direkt kopplade till de vardagliga rutinerna. På Hållbar nivå fokuseras verksamheten till att upprätthålla en god nivå och att vid behov göra förbättringar. Med hjälp av karteringarna får ni inblick i er nuvarande nivå, och kan på basen av det göra upp planer för hur läget kan korrigeras. För att minska på miljöbelastningen är barnens/de ungas/de vuxnas agerande det mest centrala i Grön Flagg-programmet: hur bör man agera i vardagliga situationer så att man sparar på energi/vatten, minskar på mängden avfall, samt sorterar rätt? En viktig metod för att styra verksamheten är era Grön Flagg-rutiner. Ange era miljövänliga handlingssätt. På Hållbar nivå kan ni också ändra på era Grön Flagg-rutiner för att få saker att löpa smidigare, och tillägga nya vid behov. Vid sidan av de vardagliga rutinerna bör man minska på miljöbelastningen även genom sådana aktiviteter som inte är direkt kopplade till barnens/elevernas egna handlingar och val. Till dessa hör åtminstone städning, fastighetsskötsel och införskaffningar. Därtill kan man även beakta t.ex. måltider, uteliv och utfärder. För dessas del bör ni ha tydliga verksamhetsmodeller och anvisningar som de som ansvarar för ovannämnda saker följer, och vid behov utvecklar.

8 5. Genomförande av miljöfostran Daghemmet/skolan genomför miljöfostran för de valda temanas del såväl i undervisningen som i de vardagliga rutinerna. (Temana är de samma som i punkt 1.1.) 5.1 Grön Flagg-programmet bedrivs i enlighet med skolornas och daghemmens egna läroplaner eller planer för småbarnsfostran med betoning på de mål för miljöfostran man ställt upp. 5.2 I Grön Flagg-verksamheten ingår en mångsidig miljöfostran med betoning på funktionalitet och delaktighet. 5.3 I skolor bör de temamässiga innehållen och målen inkluderas i de olika undervisningsämnena. I daghemmen bör de temamässiga innehållen och målen inkluderas i all fostringsverksamhet och i förskoleundervisningen. 5.4 Projektet skall erbjuda barn och unga möjligheten att delta i och påverka projektets planering, genomförande och evaluering. På Hållbar nivå bör man precis som i tidigare projekt satsa på miljöfostran, men verksamheten kan vara årligen återkommande. De valda temana bör synas såväl i undervisningen som i övrig verksamhet. Ni bestämmer själva hur ni organiserar miljöfostran. Många skolor på nivån Hållbar Grön Flagg har under flera års tid behandlat klass-/åldersspecifika innehåll. Ett bra tips är att göra en Grön Flagg kalender för daghemmet/skolan. I kalendern skriver ni in alla saker som bör göras under året. Detta underlättar arbetets alla delområden. 6. Samarbete Grön Flagg-verksamheten genomförs i samarbete med andra aktörer. På nivån Hållbar Grön Flagg bör man idka mångsidigt samarbete med en rad olika aktörer. En viktig part är naturligtvis barnens/de ungas familjer. Andra möjliga parter är bl.a. lokala företag, föreningar och myndigheter, samt givetvis andra skolor och daghem. På Hållbar nivå kan ni utveckla långsiktiga samarbetsformer tillsammans med samarbetspartners som är relevanta med hänsyn till de teman ni valt. Ni kan t.ex. ordna ett årligt besök till ett vattenverk, energiverk, avstjälpningsplats el. dyl. Ni kan ordna en årlig loppmarknad, varuutbytesdag, eller något annat evenemang familjerna kan delta i. Gärna flera under ett och samma år! Möjligheterna är obegränsade.

9 7. Projektets varaktighet och kontinuitet Grön Flagg-verksamheten bör vara varaktig och regelbunden. 7.1 Minimilängden för en verksamhetsperiod inom projektet är ett läsår/kalenderår, och maximilängden två år. 7.2 En ny verksamhetsperiod kan inledas först då Grön Flagg-kommittén godkänt den tidigare. 7.3 Rätten att använda flaggan är i kraft i två år. En verksamhetsperiod kan vara i ett, ett och ett halvt, eller två år. Ni har alltså tre alternativ för att passa in verksamhetsperioden med läsårskalendern och returneringsdatumen: 1) Verksamhetsperiod som varar i ett år och börjar a) i början av höstterminen (verksamhetsplanen returneras före 15.10, och rapporten före nästa vår) b) i början av vårterminen (verksamhetsplanen returneras före 15.3, och rapporten före nästa höst) 2) Verksamhetsperiod som varar i ett och ett halvt år och börjar a) i början av höstterminen (verksamhetsplanen returneras före 15.10, och rapporten före nästa höst) b) i början av vårterminen (verksamhetsplanen returneras före 15.3, och rapporten före 15.4 nästa vår) 3) Verksamhetsperiod som varar i två år och börjar a) i början av höstterminen (verksamhetsplanen returneras före 15.10, och rapporten senast ett och ett halvt år senare 15.4) b) i början av vårterminen (verksamhetsplanen returneras före 15.3, och rapporten senast ett och ett halvt år senare 15.11) Välj periodlängd enligt er egen situation, och använd er av olika periodlängder.

10 8. Deltagarantal Grön Flagg-verksamheten skall beröra hela daghemmet/skolan. 8.1 För daghemmens del skall minst 80 % av barnen delta i projektets vardagliga rutiner eller evenemang. 8.2 I skolorna skall minst 10 % av eleverna aktivt delta i projektet, t.ex. som medlemmar i miljörådet, som klassens miljöansvariga, som verkställare av miljökarteringar, eller som evenemangsplanerare. Därtill deltar minst 70 % av eleverna i projektets vardagliga rutiner eller evenemang. 8.3 Hela personalen bör vara medveten om verksamheten och dess mål. Ledningen och största delen av personalen bör vara bundna till projektet. Hållbar Grön Flagg-verksamheten är hela skolans/daghemmets gemensamma aktivitet, precis som på "grundnivån". 9. Verksamhetsplanen Daghemmet/skolan bör göra en verksamhetsplan för verksamhetsperioden 9.1 Verksamhetsplanen görs med hjälp av den nyaste blanketten på nätet ( > lärare -> Grön Flagg -> Blanketter och anvisningar). 9.2 Verksamhetsplanen skickas per e-post till Natur och Miljö senast 15.3 eller På nivån Hållbar Grön Flagg är tanken att man fullföljer samma plan under flera års tid, men planen kan uppdateras och kompletteras vid behov. Planen skickas i varje fall in för evaluering. (Kriteriet 9.1 är lite vilseledande eftersom ni inte varje gång behöver ladda ner den nyaste möjliga blanketten utan kan använda samma blankett i upp till tre verksamhetsperioder). 10. Rapportering Daghemmets/skolans Grön Flagg-verksamhet evalueras på basen av rapporten, varpå de som uppfyller kriterierna beviljas Grön Flagg Rapporten om Grön Flagg-verksamheten skickas till Natur och Miljö. Rapporten bör vara inne senast på hösten och senast 15.4 på våren Blankett för rapporten finner man på nätet ( Använd er av den nyaste blanketten.

11 10.3 Rapporten bör vara tydlig och informativ, och det bör tydligt framgå vilka kriterier som projektet uppfyllt I rapporten bör det ingå material från hela verksamhetsperioden Barnen/de unga skall delta i Grön Flagg-projektets evaluering och rapportering. Det skall synas att barnen varit delaktiga i rapporteringsarbetet. Om den som deltar är med i någon bredare miljöverksamhet (exempelvis Certifikat av hållbar utveckling i läroanstalterna eller kommunernas miljöprogram) kan en rapport om sådan verksamhet delvis ersätta Grön Flagg-rapporten. I sådana fall skall deltagaren på förhand ta kontakt med Natur och Miljö. Grön Flagg-kommittén beviljar (eller låter bli att bevilja) flaggan på basen av er rapport. Därför bör det tydligt framgå på vilket sätt er verksamhet uppfyller kriterierna för nivån Hållbar Grön Flagg. (Kriteriet 10.2 är lite vilseledande eftersom ni inte varje gång behöver ladda ner den nyaste möjliga blanketten utan kan använda samma blankett i upp till tre verksamhetsperioder).

Grön Flagg programmets kriterier för nivån Hållbar Grön Flagg

Grön Flagg programmets kriterier för nivån Hållbar Grön Flagg Grön Flagg programmets kriterier för nivån Hållbar Grön Flagg Kriterierna för nivån Hållbar Grön Flagg utgör grunden för verksamheten på Hållbar nivå. Flaggan beviljas på basen av kriterierna. Målsättningen

Läs mer

GRÖN FLAGG PROGRAMMET SOM STÖD FÖR MILJÖFOSTRAN I DAGHEMMEN

GRÖN FLAGG PROGRAMMET SOM STÖD FÖR MILJÖFOSTRAN I DAGHEMMEN GRÖN FLAGG PROGRAMMET SOM STÖD FÖR MILJÖFOSTRAN I DAGHEMMEN Theresa Knopp Natur och Miljö -2014- Vad är Grön Flagg? Daghemmens, skolornas och läroanstalternas program för hållbar utveckling. Ett internationellt

Läs mer

Grön Flagg , VÖS

Grön Flagg , VÖS Grön Flagg 2010-2011, VÖS Tema: Hållbar konsumtion Infon om programmet Grön Flagg baserar sig på Natur och Miljös hemsida: www.naturochmiljo.fi Vad är Grön Flagg? Grön Flagg är ett program för hållbar

Läs mer

Grön Flagg-verksamhetsplan och -rapport Skola

Grön Flagg-verksamhetsplan och -rapport Skola Grön Flagg-verksamhetsplan och -rapport Skola Anvisningar: Verksamhetsplanen skrivs i början av den termin då projektet inleds. När ni gör verksamhetsplanen lämnar ni blankettens rapportdel tom (högra

Läs mer

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran. vårterminen 2017 *****

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran. vårterminen 2017 ***** Måsens meddelande Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran vårterminen 2017 ***** Brevet skickas i ett exemplar till daghemmen. Vänligen sätt brevet på ett synligt ställe tack!

Läs mer

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik 1.4.2019 Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik Barnets plan för småbarnspedagogik ska utgå från barnets bästa 1 och barnets behov. Syftet med barnets plan för småbarnspedagogik (nedan barnets

Läs mer

SKOLANS VERKSAMHETSKUL- TUR

SKOLANS VERKSAMHETSKUL- TUR SKOLANS VERKSAMHETSKUL- TUR Hur? Hur fungerar detta i skolans vardag? Vad lyckas bra? Vad kan utvecklas? Konkreta förslag: Varför? Hur? När? Vem? 1. Verksamhetskulturen i vår skola befrämjar samarbete

Läs mer

CAF - HÅLLBAR UTVECKLING

CAF - HÅLLBAR UTVECKLING FINANSMINISTERIET Avdelningen för förvaltningsutveckling CAF - HÅLLBAR UTVECKLING Hållbar utveckling innebär att vi lämnar de framtida generationerna lika mycket möjligheter som vi har haft, om inte rentav

Läs mer

1. Miljöfostran in Ingå

1. Miljöfostran in Ingå Innehåll 1. Miljöfostran in Ingå... 2 1.1. Ett positivt förhållningssätt till naturen och miljön... 2 2. Hållbar utveckling... 4 2.1. Agenda 2030... 4 2.2. Hållbar utveckling i planer som styr fostran

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola Rapport Grön Flagg Lillebo förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 11:53:38: Ni har tydliga mål och bra aktiviteter till dessa. Bilderna speglar aktiviteterna på ett tydligt sätt. Bra! Vilket

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till skolorna. vårterminen 2017 *****

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till skolorna. vårterminen 2017 ***** Måsens meddelande Borgå naturskolas nyhetsbrev till skolorna vårterminen 2017 ***** Brevet skickas i ett exemplar till skolan. Vänligen sätt brevet på ett synligt ställe tack! Du hittar brevet även på

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD Bilaga till ansökningsmeddelande 12/2017 10.4.2017 Programmet Den nya grundskolan, spetsprojekt 1: Utveckling av undervisningspersonalens kompetens till stöd för genomförandet av försöket med språk ANVISNINGAR

Läs mer

Lilla klimatfostransguiden

Lilla klimatfostransguiden Lilla klimatfostransguiden Klimatfostran? Vad är det? Begreppet klimatfostran innefattar fakta om klimatförändringen, om hur den påverkar oss och världen nu och i framtiden samt om hur vi kan bromsa klimatförändringen

Läs mer

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6 ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

Handlingsplan. Har ni redan arbetat med Grön Flagg? Använd era erfarenheter och addera Energifallet till pågående miljöarbete!

Handlingsplan. Har ni redan arbetat med Grön Flagg? Använd era erfarenheter och addera Energifallet till pågående miljöarbete! Handlingsplan Genom att arbeta med övningarna i Energifallet blir alla på skolan mer energismarta. Nästa steg är att låta arbetet bli långsiktigt så att skolans energislukande kan minska även på sikt.

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

Lilla klimatfostransguiden

Lilla klimatfostransguiden Lilla klimatfostransguiden Klimatfostran? Vad är det? Begreppet klimatfostran innefattar fakta om klimatförändringen, om hur den påverkar oss och världen nu och i framtiden samt om hur vi kan bromsa klimatförändringen

Läs mer

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key.

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Miljöpolicy Kriterium 1.2. Er verksamhets miljöpolicy ska bifogas ansökan. Miljöpolicyn

Läs mer

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information.

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. Målet för undervisningen är att stödja eleven att fördjupa de kunskaper

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet

Läs mer

för spejarscoutprogrammet

för spejarscoutprogrammet för spejarscoutprogrammet Innehåll 1. Inledning 3 2. Hur man tar ibruk spejarprogrammet på ett smidigt sätt 4 3. Samarbete med äventyrsscoutavdelningen 8 4. Spejarscoutavdelningens gemensamma träffar 9

Läs mer

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik 20.6.2017 Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik Syftet med barnets plan för småbarnspedagogik (nedan barnets plan) är att sätta upp gemensamma mål och komma överens om hur barnets individuella

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Kommentar från Håll Sverige Rent 2011-05-11 19:28:37: Ni har relevanta mål och anpassade aktiviteter och era bilder avspeglar

Läs mer

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Betyg och bedömning Lokala kursplaner Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Johan Dahlberg 2010 Att arbeta med bedömning och betygssättning så att en rättssäker och likvärdig

Läs mer

Kan vi bli en Sälle-hamn?

Kan vi bli en Sälle-hamn? Kan vi bli en Sälle-hamn? INNEHÅLL Vad går Sälle-hamnprogrammet ut på? Vad förutsätts av Sälle-hamnarna? Så här stöds Sälle-hamnarna av HSR rf Hur kan vi bli en Sälle-hamn? Sälle-hamnprogrammet pågår året

Läs mer

PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013

PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013 DAGHEMMET LILLBONDEN PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ENHETENS VERKSAMHETSIDE 2. BESKRIVNING AV ENHETENS INLÄRNINGSMILJÖ 3. FOSTRINGSGEMENSKAPEN 4. BARNETS

Läs mer

Kartläggningsguide för temat Ett sunt liv

Kartläggningsguide för temat Ett sunt liv Kartläggningsguide för temat Ett sunt liv Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga modeller och metoder för kartläggningar inom temat Ett sunt liv. Häftet innehåller kartläggningsverktyg för

Läs mer

Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Förskolan 1 5 år Efter ett gemensamt beslut om att arbeta för utmärkelsen gör ni en intresseanmälan via Internet: http://www.skolutveckling.se/utvecklingsteman/hallbarutveckling/utmarkelsen/

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor

Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor Generella utgångspunkter Lönebildningen och lönesättningen ska bidra till att arbetsgivaren når målen för verksamheten. Lönen ska

Läs mer

Kartläggningsguide för temat Ett gemensamt jordklot

Kartläggningsguide för temat Ett gemensamt jordklot Kartläggningsguide för temat Ett gemensamt jordklot Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga mallar och metoder för kartläggningar inom temat Ett gemensamt jordklot. Häftet innehåller kartläggningsverktyg

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-14 10:37:28: Tack för era kompletteringar. Vi kan läsa oss till barnens delaktighet

Läs mer

RUC/LTU kompetensutveckling

RUC/LTU kompetensutveckling RUC/LTU kompetensutveckling 2011-2012 26 januari 2012 utvärdering, uppföljning och utveckling av verksamheten Del 1: Systematiskt kvalitetsarbete Vad är det? Arbetet med målen en grundbult i kvalitetsarbetet!

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 TUKES-anvisning 3.10.2006 HANDLING ÖVER SÄKERHETSPRINCIPERNA 1. INLEDNING Enligt förordningen om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier (59/1999) skall

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Förskolebarnens utveckling - vår utmaning

Förskolebarnens utveckling - vår utmaning K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Familjedaghem Högdalen-Örby Förskolebarnens utveckling - vår utmaning Familjedaghem för dig som vill ha både tryggheten att vistas i en lugn miljö med få barn

Läs mer

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet BESLUT Liu-2011-00453 Universitetsförvaltningen 2011-03-03 2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

Uppdaterad 08/2012. Praktik i speciallärarutbildningen

Uppdaterad 08/2012. Praktik i speciallärarutbildningen Uppdaterad 08/2012 Praktik i speciallärarutbildningen Straffregisterutdrag: I enlighet med universitetslag 558/2009, 43 ska alla nya studerande uppvisa ett straffregisterutdrag innan praktik inleds. Mer

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan Studerande

Jämställdhets- och likabehandlingsplan Studerande Jämställdhets- och likabehandlingsplan Studerande Godkänd av direktionen 13.6.2012 Axxells ledningssystem är certifierat enligt standarderna ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001 INLEDNING Målsättningen

Läs mer

Asien-programmet Utbildningssamarbete

Asien-programmet Utbildningssamarbete 1 Asien-programmet Utbildningssamarbete Utlysning 2012 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt viktiga för Finland,

Läs mer

Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM

Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM 1. REGIONINSTRUKTÖREN STÖDER KÅRLEDNINGEN 1.1. Regioninstruktörens uppdrag 1.2. Personlig kontakt 1.3. Regioninstruktörerna fungerar parvis 1.4. Regioninstruktörens uppgift

Läs mer

Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa. Tammerfors Sept.2016

Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa. Tammerfors Sept.2016 Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa Tammerfors Sept.2016 Förberedande arbete - Utkast till grunderna för planen för förskoleundervisning 2000, 2010, 2014, nya grunderna 2016 Arbetet

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp

Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp För en bättre dagvård - utvecklande av specialdagvården inom småbarnsfostran i Västra och Mellersta Nyland Barnets behov

Läs mer

Gör nåt på riktigt! Klimatförändring i Helsingforsregionen begränsning och anpassning

Gör nåt på riktigt! Klimatförändring i Helsingforsregionen begränsning och anpassning Gör nåt på riktigt! Klimatförändring i Helsingforsregionen begränsning och anpassning Klimatet år 2030 Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Kyrkslätt och Kervo med sammanlagt över 60 000 arbetstagare har

Läs mer

MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista. Bästa kunnande

MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista. Bästa kunnande MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista Bästa kunnande MOD ATT FÖRNYA DEN NYA YRKESUTBILDNINGEN BLIR VERKLIGET GENOM ARBETE! METODER OCH REDSKAP FÖR UNDERVISANDE OCH HANDLEDANDE PERSONAL Hur introducerar jag

Läs mer

Lahden kaupunki

Lahden kaupunki Ändringar och kompletteringar som berör undervisningen i A1- språket i årskurs 1 2 i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen in Lahtis 1.8.2019 2 (9) Sisällys 13. Årskurs 1 2......

Läs mer

REVISIONSVERKETS STÄLLNINGSTAGANDEN

REVISIONSVERKETS STÄLLNINGSTAGANDEN REVISIONSVERKETS STÄLLNINGSTAGANDEN Huvudsyftet med revisionen var att klarlägga huruvida LEADER+, Pomo+, ALMA- och mål 1 -programmen har genomförts i enlighet med de för programmen uppställda målsättningarna

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Anvisningar 1(7) Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Användning av uppgifterna Statistikcentralen sänder uppgifterna på blanketten Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning

Läs mer

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Intervju Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping I en undervisning kan olika former

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus Vasa övningsskola

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus Vasa övningsskola DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS Annika Lassus Vasa övningsskola alassus@abo.fi Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språkstudierna ger underlag för att forma

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

SLÖJD. Läroämnets uppdrag

SLÖJD. Läroämnets uppdrag 1 SLÖJD Läroämnets uppdrag Läroämnet slöjd har som uppdrag att lära eleverna att hantera slöjdprocessen på ett heltäckande sätt. I detta ingår självständig eller gemensam planering och framställning av

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola Rapport Grön Flagg Idala förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-11-29 11:51: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Det är inspirerande att läsa er rapport och se

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019 1 (5) 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den

Läs mer

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt Avsluta Oavsett om det är en kort aktivitet eller en verksamhet som pågår under en längre tid så är det viktigt att regelbundet stämma av vad deltagarna tycker och koppla tillbaka till de syftet, mål och

Läs mer

Bedömningsverktyg för psykologens och kuratorns klientarbete (förskoleundervisningen, grundläggande utbildningen, andra stadiets utbildning)

Bedömningsverktyg för psykologens och kuratorns klientarbete (förskoleundervisningen, grundläggande utbildningen, andra stadiets utbildning) Bedömningsverktyg för psykologens och kuratorns klientarbete (förskoleundervisningen, grundläggande utbildningen, andra stadiets utbildning) - Med bedömningsverktyget samlar man in information om psykologens

Läs mer

PM om frånvaro och CSN

PM om frånvaro och CSN 2014-05-14 Till studiehandledarpärmen PM om frånvaro och CSN Kunskapsförbundet Väst Birger Sjöberggymnasiet Postadress Box 217 Besöksadress Telefon Telefax E-post Hemsida 462 23 Vänersborg Idrottsgatan

Läs mer

Jämställdhetsplan. Lemlands kommun

Jämställdhetsplan. Lemlands kommun Jämställdhetsplan Lemlands kommun Antagen av kommunstyrelsen den 25.1.2010 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Juridisk grund... 3 3. Syfte och målsättningar... 3 4. Kartläggning av situationen i

Läs mer

Styrgrupp och nätverk har utsetts 3/2014. Gymnasiernas IKT-strategier har delgetts nämnden (digabi) 8/2014. Pilottest

Styrgrupp och nätverk har utsetts 3/2014. Gymnasiernas IKT-strategier har delgetts nämnden (digabi) 8/2014. Pilottest Föregångarskap Åtgärder 2014 2015 2016 KokoHelaGrani Projektet genomför under åren 2014 16 bildningssektorns andel i IT-strategin som fullmäktige godkände år 2013. Styrgrupp och nätverk har utsetts 3/2014

Läs mer

FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i

FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

Kartläggningsguide för temat Ett sunt liv

Kartläggningsguide för temat Ett sunt liv Kartläggningsguide för temat Ett sunt liv Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga mallar och metoder för kartläggningar inom temat Ett sunt liv. Häftet innehåller kartläggningsverktyg för både

Läs mer

ANSÖKNINGSINFO. ESF-utlysningen som stängs En bra ansökning

ANSÖKNINGSINFO. ESF-utlysningen som stängs En bra ansökning ANSÖKNINGSINFO ESF-utlysningen som stängs 1.10.2015 En bra ansökning Egenskaper hos en bra ansökan Förenlig med programmet och utlysningen Tydligt skriven; vad som eftersträvas vad som görs för att uppnå

Läs mer

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING UNDERVISNING OCH HANDLEDNING I TRÄNINGS- OCH REHABILITERINGSSYFTE FÖR HANDIKAPPADE STUDERANDE I GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

TREKLÖVER-GILWELL-UTBILDNINGEN ANVISNINGAR FÖR DELTAGARE OCH HANDLEDARE SISÄLLYSLUETTELO

TREKLÖVER-GILWELL-UTBILDNINGEN ANVISNINGAR FÖR DELTAGARE OCH HANDLEDARE SISÄLLYSLUETTELO TREKLÖVER-GILWELL-UTBILDNINGEN ANVISNINGAR FÖR DELTAGARE OCH HANDLEDARE SISÄLLYSLUETTELO Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry 2019 Innehållsförteckning... 1 INLEDNING... 3 UPPLÄGGET FÖR SCOUTLEDARENS

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Sandalidens skola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m. 1.1.2018 Timo Repo överingenjör Innehåll Yrkeskompetens för förare, allmänt Tillstånd som krävs för utbildningsverksamheten Yrkeskompetensutbildning

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 2017-11-30 1 (19) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella

Läs mer

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD BILAGA 6/011/2014 ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD 4.3 Studerandevård Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande,

Läs mer

A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag

A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013)

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Utfärdare Revisorer Verksamheter Antagen den 22 november 2013 Innehåll Inledning... 4 Utfärdare... 4 Revisorer... 4 Verksamheter... 4 Definitioner och begrepp i standarden...

Läs mer

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET CIRKULÄR 23/2005 BILAGA 2 1 (5) ANVISNINGAR OM HUR FAMILJEDAGVÅRD I FAMILJEDAGVÅRDARENS HEM SKA ARRANGERAS 1 Ansökan om och beviljande av dagvårdsplats I 2 2 mom. i lagen

Läs mer

Till undervisningssituationerna väljer man sådana uppgifter som ligger så nära yrkets vardagssituationer och arbetsuppgifter som möjligt.

Till undervisningssituationerna väljer man sådana uppgifter som ligger så nära yrkets vardagssituationer och arbetsuppgifter som möjligt. Med integrering avses i det här sammanhanget en förening av studierna i gemensamma examensdelar med studier i yrkesinriktade examensdelar. Det görs både innehållsmässigt och fysiskt så att studierna sker

Läs mer

Barnets namn och födelsetid: Offentlighetslagen 24 1 mom. 25 punkten. BARNETS BILD

Barnets namn och födelsetid: Offentlighetslagen 24 1 mom. 25 punkten. BARNETS BILD BARNETS BILD För varje barn görs en egen individuell Plan för småbarnspedagogik. Denna blankett är planens andra del. Planen stöder barnets individuella utveckling, fostran och lärande. En småbarnspedagogik

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR SOLROSEN I handlingsplanen beskrivs de mål vi har för vår verksamhet och hur vi arbetar för att uppnå dem

HANDLINGSPLAN FÖR SOLROSEN I handlingsplanen beskrivs de mål vi har för vår verksamhet och hur vi arbetar för att uppnå dem HANDLINGSPLAN FÖR SOLROSEN 2018-2019 I handlingsplanen beskrivs de mål vi har för vår verksamhet och hur vi arbetar för att uppnå dem SOLROSENS HANDLINGSPLAN 2018-2019 Syfte I handlingsplanen beskrivs

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD Nämnden Svenska rum 26.2.2015 Träder i kraft 1.8.2015 RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD ALLMÄNNA PRINCIPER - Med en skolresa avses en resa mellan hemmet och skolan inom Esbo som

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström Grön Flagg- rapport Tema: Närmiljö Berga förskola Kontaktperson: Lena Sinnerström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? En gång i månaden, vid samlingen med alla barn. b. Hur har miljörådet

Läs mer

Kulturskolans roll i samhället Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor

Kulturskolans roll i samhället Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor Kulturskolans roll i samhället 02.02.2016 Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor Grundtanken Kulturen är en del av alla människors vardag och alla har rätt till kulturservice oberoende

Läs mer

MÅL ÅTGÄRDER ANSVARSSEKTOR TIDTABELL

MÅL ÅTGÄRDER ANSVARSSEKTOR TIDTABELL ÅTGÄRDSFÖRSLAG 1. FÖREBYGGANDE ARBETE MÅL ÅTGÄRDER ANSVARSSEKTOR TIDTABELL 1.1 Effektivisera det förebyggande arbetet Åtgärderna indelas enligt åldern: 1) Spädbarn, 0 2 år 2) Barn i lekåldern, 3 5 år 3)

Läs mer

Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen

Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Jaana Summanen, sakkunnig Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Undervisningsväsendets personalutbildning 2013 Informationstillfälle 2.11.2012, Utbildningsstyrelsen

Läs mer

1. Miljöråd. 2. Tema, mål & aktiviteter

1. Miljöråd. 2. Tema, mål & aktiviteter Rapporten godkänd 2010-12-02 Kommentar: Vilkent roligt och kreativt sätt att presentera frågeställningarna till barnen! Era mål är välformulerade och ni har härliga bilder som visar er verksamhet, vi skulle

Läs mer

GRUNDERNA FÖR BEDÖMNINGEN AV DE STUDERANDE VID UTBILDNING SOM FÖRBEREDER INVANDRARE FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

GRUNDERNA FÖR BEDÖMNINGEN AV DE STUDERANDE VID UTBILDNING SOM FÖRBEREDER INVANDRARE FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING DNr 6/011/2000 FÖRESKRIFT Iakttas som förpliktande DATUM 21.1.2000 Giltighetstid från 21.1.2000 tills vidare L 630/98 25 2 mom F 811/98, ändring 10, 4 mom., F 1139/99 Tillägg till föreskriften 9/011/99,

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Xmentors. modell för förändringsledning

Xmentors. modell för förändringsledning Xmentors modell för förändringsledning SÅ HÄR TÄNKER VI Xmentors affär är att hjälpa kunder vid förändringsarbete som ligger utanför ordinarie verksamhet. Det kan handla om att flytta verksamhet, etablera

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Svalans Förskola. Kontaktperson: Linnéa Ahlberg

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Svalans Förskola. Kontaktperson: Linnéa Ahlberg Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Svalans Förskola Kontaktperson: Linnéa Ahlberg 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Vi har träffats 2 gånger per månad. Varannan måndag mellan 9.30-11.

Läs mer

Motionär: Förbundsstyrelsen

Motionär: Förbundsstyrelsen Motionär: Förbundsstyrelsen Verksamhetsplanens syfte är att formulera vad Ung Media ska göra under kommande verksamhetsår och på så sätt definiera förbundsstyrelsens uppdrag så att de jobbar mot mål som

Läs mer

CERTIFIERINGSREGLER ( )

CERTIFIERINGSREGLER ( ) CERTIFIERINGSREGLER (13.4.2004) Miljöcertifikat för läroanstalter kan sökas av alla läroanstalter som strävar efter att förbättra miljöarbetet i sina egna lednings-, undervisnings- och servicefunktioner.

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Diarienummer: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 Dnr: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 1 (25) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Om de nationella

Läs mer

BIOLOGI. Läroämnets uppdrag

BIOLOGI. Läroämnets uppdrag 1 BIOLOGI Läroämnets uppdrag Biologiundervisningens uppdrag är att hjälpa eleven förstå livet och dess utveckling, utöka elevens naturkännedom och hjälpa eleven förstå hur ekosystemet fungerar och människans

Läs mer