Grön Flagg-verksamhetsplan och -rapport Skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grön Flagg-verksamhetsplan och -rapport Skola"

Transkript

1 Grön Flagg-verksamhetsplan och -rapport Skola Anvisningar: Verksamhetsplanen skrivs i början av den termin då projektet inleds. När ni gör verksamhetsplanen lämnar ni blankettens rapportdel tom (högra spalten). Rapportspalten fylls i vid projektets slut. Rapportspaltens symbol hänvisar till att ni borde ta ställning till det som ni skrivit i verksamhetsplanens spalt. Mera anvisningar finns i slutet av blanketten. All information bör ingå i den här blanketten. Inga bilagor ska skickas in. Returnera blanketten per e-post till adressen gronflagg@naturochmiljo.fi. Obs! Samma blankettfil lämnas alltså in för utvärdering två gånger. I samma fil får ni också utvärderarens kommentarer. OM ni kompletterar er verksamhetsplan utgående från utvärderingen, skriv in kompletteringarna med en annat färg än svart. Returneringsdatum för verksamhetsplanen är antingen 15.3 eller Returneringsdatum för rapporten är antingen 15.4 eller Verksamhetsplanens datum Rapportens datum Skolans/läroanstaltens namn: Modell skola Kommun: Energiby Adress: Skolvägen 1 Postnummer: 0000 Postanstalt: Norra Energiby Skolans/läroanstaltens tfn: Skolans/läroanstaltens e-post: modell.skola@energiby.fi Kontaktperson(er): Person Ett och Person Två (rekommenderat att ha 2 personer som ansvarar för grön flagg) Kontaktpersonens e-post: person.ett@energiby.fi och person.tva@energiby.fi Kontaktpersonens tfn: och Elevernas antal: 60 Årskurser: 1-6 Personalens antal: 12 Är ni på Hållbar Grön Flagg-nivå?: Nej Projektets tema: Energi Projekttid (mån / år): 08/ /2014

2 Tidigare behandlade teman och beviljade flaggor (om inte på Hållbar nivå) 1. Tema Minskning av avfall 2. Tema Vatten 3. Tema Har ni en fadderbeslutsfattare (t.ex. kommunalpolitiker)? Vem? Nej Har ni en stödperson (t.ex. en expert på temat)? Vem? Nej Verksamhetsplanen skrevs av:person Ett, tillsammans med miljörådets äldre medlemmar Rapporten skrev av: Samma personer Bakgrundsinformation om er organisation och verksamhet (valfritt) När beviljades flaggan? Flaggan beviljad (mån/år): 12/11 Flaggan beviljad (mån/år): 5/13 Flaggan beviljad (mån/år): / VERKSAMHETSPLAN 1. Tema 1. Tema Om temat är något annat än ett av programmets sex teman, beskriv det här: Om temats innehåll har förändrats under projektets gång, beskriv hur: 2. Miljöråd och personalteam 2. Miljöråd och personalteam Miljörådet Miljörådets sammansättning; barnens antal: 16 inkl. suppleanter och ålder: 7-12, de vuxnas antal: 3 och yrken: 2 klasslärare och 1 förälder Plan för rådets verksamhet: mötesarrangemang och funktioner Skolans miljöråd har möte alltid sista fredagen i månaden kl extra möten vid behov. Under mötet fungerar en elev som ordförande och en elev som sekreterare (med stöd av lärarna). Rådets funktion är att - ge idéer och planera verksamheten Miljörådet Förverkligades miljörådets sammansättning som planerat? Ja Om inte, hur skiljde sig miljörådets sammansättning från planerna? Förverkligades rådets verksamhet som planerat? Ja Om inte, hur skiljde sig rådets verksamhet från planerna?

3 - genomföra vissa funktioner i anslutning till Grön Flagg rutinerna (tex övervaka sopsorteringen) - introducera temat och verksamheten i klasserna samt utvärdera verksamheten. Möten som ni hittills ordnat:: September: två möten -val av tema, nya rutiner, planering av verksamhet, oktober: två möten - plan av karteringen, ifyllning av verksamhetsplanen Personalteamet Personalteamets sammansättning; medlemmarnas antal: 6 och yrken: klasslärare, speciallärare, assistent, kökspersonal, serviceman Plan för teamets verksamhet: Personalteamet träffas varannan torsdag efter personalmötet för att diskutera kommande program och vad som ska tas upp på rådsmötet. Eventuella övriga kommentarer angående verksamheten i rådet och teamet Rådet sammanträdde 11 gånger under projektets gång. Utvärdera barnens deltagande och ansvar i rådet på en skala från 1-5: o Verksamhetsidéer och diskussionen 4 o Verksamhetsplanering 3 o Verkställandet av planer 2 o Utvärdering av verkställd verksamhet 5:barnen i en aktiv roll Personalteamet Förverkligades personalteamets sammansättning som planerat? Nej Om inte, hur skiljde sig teamets sammansättning från planerna? assistenten kunde inte delta på vårterminen Förverkligades teamets verksamhet som planerat? Ja Om inte, hur skiljde sig teamets verksamhet från planerna? Vi hann inte alla alltid träffas så som planerat, men ungefär en gång varannan vecka träffades åtminståne en del av rådet. Eventuella övriga kommentarer angående verksamheten i rådet och teamet 3. Miljökartläggningarna - förkartläggning 3. Miljökartläggningarna slutkartläggning och utvärdering Kartläggning av nivån på kunskap och attityder: Förverkligande: Kunskapsenkäten innehöll en uppgift som gick ut på att rita vad man associerade till när man hörde ordet "energi" (bilder, bildtext, tankekarta) och vad man eventuellt skulle vilja lära sig angående energi, samt frågor som behandlade fakta om energi, energikällor, energiförbrukning, lampor, Kartläggning av nivån på kunskap och attityder: Genomfördes slutkartläggningen på samma sätt som förkartläggningen? Ja Om inte, hur skiljde sig förverkligandet?

4 sortering, att spara energi, klimat och miljövänligt beteende.. Resultat: Kunskapsenkäten besvarades av totalt 57 elever Det kom fram att ordet "energi" främst associeras till olika apparater, mat, energidryck, endel energikällor såsom solen, vind, vatten, skräp, batteri. Någon nämnde också att spara energi. 1. Majoriteten av skoleleverna 67% menar att energi finns överallt Att energi behövs alltid när något skall hända och att energi finns i all materia är oklart för majoriteten av skoleleverna. 40% svarade rätt på det första påståendet och 16% på det andra % av skoleleverna visste att nästan all energi härstammar från solen. 5. Begreppet "energikälla" verkar vara klart för 65% av skoleleverna Begreppen "förnybara och icke förnybara energikällor" verkar vara diffusa för många skolelever för av eleverna svarade rätt på påståendena enligt 41% respektive 35%. 8. Av skoleleverna visste 40% att energi varken kan skapas eller förstöras. 9. Enheten watt används på glödlampor och det kände 35% av skoleleverna till. 10. De flesta skolelever, 93%, vet att det finns många olika sätt hur vi kan spara energi Begreppen "lågenergilampa - glödlampa", nyttan av att använda lågenergilampa kontra glödlampa samt vilken lampa som ger mera ljus per watt är saker som är oklara för många. Av skoleleverna visste 56% det rätta svaret. Det lönar sig att använda lågenergilampor i rum där det ofta är tänt långa stunder anser 46% av skoleleverna % av skoleleverna vet vart trasiga lågenergilampor skall sorteras. 15. Att släcka lampor när jag går ut ur ett rum minskar energianvändningen beträffande belysningen hemma och i skolan. 71% av skoleleverna är av denna åsikt. 16. Energimärkning A-E är oklar för många för endast 26% av skoleleverna svarade rätt på påståendet att en apparat med märkningen "A" använder mindre energi än en med märkningen "D". Resultat: - Jämförelse: Beskriv och utvärdera skillnader som skett mellan för- och slutkartläggningen: Vi har inte hunnit göra denna del av kartläggningen ännu, men ska göra den i maj. På basen av de resultat vi får kan vi vid behov jobba lite ännu med något del-område på hösten.

5 17. Av skoleleverna visste 39% att ett varmt bad i badkar förbrukar mera energi än en varm dusch. 18. Begreppet "isolering" angående minskning av värmeförlust i hus verkar också vara diffust, 43% av eleverna svarade rätt på påståendet. 19. De flesta skolelever, 82% vet att de mest miljövänliga sätten att ta sig hemifrån till skolan är att gå eller cykla. 20. Klimatfrågor är stora och kan vara svåra att förstå. Det är oklart för 58% av skoleleverna att energianvändningen kan påverka atmosfären och klimatet. 21. Slutligen är majoriteten, 82% av skoleleverna av den åsikten att det är miljövänligt och ekonomiskt klokt att spara energi. Kartläggning av miljöbelastningen Förverkligande: Medlemmar av miljörådet gjorde en undersökning på - hur många lampor och apparater stod onödigt på under en rast och efter skoldagen. -I klassrummen mätte vi också temperaturen. - Kontroll av elräkningen Resultat: Belysningen var på i onödan i 3 av 4 klassrum, i kansliet, speciallärarens rum, pojkarnas toalett, lärarnas omklädningsrum, kopieringsrummet och städrummet. Smartboarden var onödigt påkopplad i två klassrum. Datorerna, kopieringsmaskinerna och printrarna, stängs när skoldagen är slut, men däremot blir många apparater som tex datorscreenen, stereon och tv-n på i stand-by läge. Temperaturen i klassrummen varierade mellan + 21 och 24 grader. Elräkningen fanns ännu inte till förfogande Eventuella övriga kommentarer angående kartläggningarna: Kartläggning av miljöbelastningen Genomfördes slutkartläggningen på samma sätt som förkartläggningen? Ja Om inte, hur skiljde sig förverkligandet? Resultat: Belysningen var på i onödan i 2 av 4 klassrum, i både pojkarnas och flickornas toalett och kopieringsrummet. Smartboarden var onödigt påkopplad i ett klassrum. Vi har inskaffat nya el-ledningar som kan stängas av med en knapp så numera stängs alla elapparater vid skoldagen är slut. Temperaturen i klassrummen varierade mellan + 20 och 23 grader Jämförelse: Beskriv och utvärdera skillnader som skett mellan för- och slutkartläggningen: Vi har blivit bättre på att stänga av elapparater, men belysningen står ännu ibland på under rasterna (fast vi har nog blivit lite bättre på det också!). Klasstemperaturen varierar fortfarande, men det är inte lika hett som tidigare. Eventuella övriga kommentarer angående kartläggningarna:

6 4. Att minska miljöbelastningen 4. Att minska miljöbelastningen Målsättning för minskning av miljöbelastningen: - minska totala elkonsumtionen med -10% - minst 50% förbättring med att släcka lampor och andra onödigt påslagna elapparater Grön Flagg-rutiner Grön Flagg rutiner som ni eftersträvar genom det här projektet: - Vi släcker lamporna när vi lämnar ett utrymme för en längre tid än 10 minuter. - Vi stänger av apparater som inte används aktivt. Vid skoldagens slut stängs alla elapparater. - Vi håller oss till en rumstemperatur på 21 grader och klär på oss enligt det. - Vi använder endast kallt vatten då varmvatten inte behövs, tex då vi målar. Hur tas de nya Grön Flagg rutinerna i bruk? Hur informeras hela skolan om rutinerna? Miljörådet presenterade de nya rutinerna i samband med en morgonsamling för hela skolan. De nya rutinerna hängs upp upp i klassrummen och skolans gemensamma utrymmen tillsammans med våra tidigare rutiner. Föräldrarna informeras om de nya rutinerna så att de kan stöda vår verksamhet i skolan på ett miljöbefrämjande sätt. Nådde ni de uppsatta målen? Delvis Om ni svarade Nej eller Delvis, vilka mål uppnådde ni inte och varför? Vi minskade den total elkonsumtionen med ca -20%. En bidragande orsak till detta goda resultat var den väldigt varma vintern, eftersom en stor del av vår elkonsumtion går till uppvärmning av fastigheten. Det förblev oklart hur mycket vi själva har kunnat påverka elkonsumtionen. Vi har lyckats minska antalet påslagna lampor under dagstid, men kunde ännu förbättra oss. Övriga elapparater stängs numera oftast av då de inte är i bruk. Detta har underlättats av de nya el-sladdarna vi köpt med av/på knapp för många apparater på en gång. Grön Flagg-rutiner Grön Flagg-rutiner som ni har tagit i bruk under projektets gång: Alla Hur är Grön Flagg-rutinerna allmänt synliga (eller på annat sätt dagligen närvarande)?i varje klassrum, i lärarrummet och skolans korridor finns en grön blomma på vars blad står alla rutiner.rutiner som hör ihop med ett visst tema har samma färg. Vid nästa projekt kan man lätt lägga till nya blad/rutiner :-) Introduceras Grön Flagg-rutinerna för nya elever? Ja Om ni svarade ja, beskriv på vilket sätt: I början av varje termin (augusti och januari) hålls en Grön flagg morgonsamling för hela skolan. I augusti berättas det om Grön flagg kort, de rutiner vi har och om miljörådets verksamhet, (i september presenteras nya rutinerna), i januari ges en mellan

7 Tidigare i bruk tagna Grön Flagg-rutiner (ifall det inte är frågan om ert första projekt): Vi använder båda sidorna av kopieringspappret och ritpappret om det är möjligt. rapport om resultat och kommande program. Introduceras Grön Flagg-rutinerna för nya medlemmar i personalen? Ja Om ni svarade ja, beskriv på vilket sätt: Grön flagg tas upp redan vid arbetsintervjun, sedan ber vi läraren bekanta sig med Grön flagg pärmen, speciellt det aktuella temat (detta gäller även andra lärare). Vi sorterar allt papper, kartong och metall, om det inte går att återanvända till något annat. VI återanvänder skolmaterialet så långt som möjligt. Vi använder restbitar i teknisk slöjd och återvinner textilmaterial i textilslöjden. Vi använder inte engångskärl på föräldramöten och utfärder. Underhållet under projekttiden Hurdana förbättringar tänker ni göra för att minska miljöbelastningen inom följande underhållsfunktioner?: Städningen: - Vi fortsätter med att hjälpa till med städningen så att vi sorterar våra sopor så effektivt det bara går, och städar undan efter oss (t.ex. lyfter upp stolarna när skoldagen är slut för att underlätta golvstädningen). - Utanför dörren har anskaffats en ny ställning för att underlätta putsandet av skorna innan man går in. - Alla använder innetossor inomhus. -Vi utreder möjligheten att byta ut handpappren mot handduksrullar. - Vi utreder möjligheten att byta ut tvättmedlen mot miljövänliga. Matlagningen: Vi strävar till att äta upp den mat vi tar på tallriken så att inget onödigt bioavfall bildas. Vi kan inte direkt påverka själva matlagningen för maten tillreds i en annan skola och hämtas med bil till vår skola. Men vi Underhållet under projekttiden Genomfördes förbättringarna enligt planerna? Delvis Om ni svarade Nej eller Delvis, vad uppnådde ni inte och varför? Vi kunde inte vid det här skedet byta ut handpappren, men möjligen nästa år. Alla tvättmedel kunde inte bytas mot miljövänligare alternativ. Genomfördes förbättringarna enligt planerna? Nej Om ni svarade Nej eller Delvis, vad uppnådde ni inte och varför? Detta

8 följer med vilken mat som blir ofta över och försöker få matmängderna anpassade till åtgång. Fastighetsskötseln: Vi meddelar genast om läckande kranar och WC-byttor, till vintern kommer vi att meddela om eventuella fönster och dörrar som drar. Inköpen: Vi fortsätter med att göra större inköp på en gång vilket minskar transporterna av varor till skolan. Vi strävar efter att köpa varor av hållbar kvalitet vilket gynnar återanvändning. Eventuella övriga kommentarer angående minskning av miljöbelastningen: glömdes bort Genomfördes förbättringarna enligt planerna? Ja Om ni svarade Nej eller Delvis, vad uppnådde ni inte och varför? Genomfördes förbättringarna enligt planerna? Ja Om ni svarade Nej eller Delvis, vad uppnådde ni inte och varför? Eventuella övriga kommentarer angående minskning av miljöbelastningen: 5. Att förverkliga miljöfostran 5. Att förverkliga miljöfostran Personalteamets målsättningar för miljöfostran: (t.ex. 2-5 st): Målsättning 1: Eleverna skall få en förförståelse för begreppet "energi". Målsättning 2: Eleverna och får en förståelse för att energiförbrukning (direkt och indirekt) kostar och har en inverkan på miljön. Målsättning 3: Eleverna skall bli medvetna om varför det lönar sig att spara energi och lär sig hur man kan spara energi. Målsättning 4: Målsättning 5: Har förverkligandet av Grön Flagg-programmet skrivits in i skolans årsplan? Ja Hur engagerar ni eleverna till att aktivt dela i planering, förverkligande och utvärdering av verksamheten? - i skolan finns en grön flagg idé-låda dit alla kan anonymt tex föreslå verksamhet, eller - så kan man säga sina idéer till medlemmar i rådet, som tar dem upp på mötet. Namnen på klassernas rådsmedlemmar finns på en lista. -Frivilliga eller utnämnda elever hjälper till vid specialevenemang, alla elever deltar i evenemangen, Utvärdera hur varje målsättning uppnåddes på en skala på 1-5: Målsättning 1: 3 målet uppnåddes delvis Målsättning 2: 3 målet uppnåddes delvis Målsättning 3: 4 målet uppnåddes nästan helt Målsättning 4: 0 Målsättning 5: 0 Eventuella kommentarer angående årsplanen: Förverkligades elevernas deltagande enligt planerna? Delvis Om ni svarade Nej eller Delvis, vad uppnådde ni inte och varför? Vi hann inte alltid utvärdera verksamheten Obs! Elevernas deltagande behandlas noggrannare under punkt 8 (Deltagarantal).

9 - efter evenemangen diskuteras i klassen vad de lärt sig, om det var roligt osv. I vilka läroämnen tänker ni behandla temat? Energi-temat kommer att behandlas i miljö- och naturkunskap, bildkonst, musik, matematik, och modersmål. Men även möjligen i övriga läroämnen. Hurdana projekt, temadagar eller veckor, evenemang, utfärder eller andra aktiviteter planerar ni? *temadagar med olika energiteman (energikällor, sparidéer, experiment, energi- och näringskedjor, drakbyggardag med drakflygning) *energisparvecka på hösten v. 41/på våren i samband med Earth Hour (bl.a. utgående från Motivas material "Hej, allt fungerar!") *på hösten under skolans arbetslördag hösttalko med bl.a. sopsortering, energilekar, energiexperiment, bokbytarmarknad, UNICEF-runda, *utställningar t.ex. "Den onödigaste elapparaten" *energikonst och uppfinningar med beskrivningar på hur uppfinningarna fungerar så miljövänligt som möjligt *"Dagen utan el" *energidetektivverksamhet (göra upp en elektrisk-karta över skolan och anteckna var energin "läcker", energimätningar) *utfärd med kollektivtrafik, gående eller med cykel *på våren 2014 storyline med energitema *Earth Hour på våren 2014 Planen är flexibel och nya evenemang och jippon kan kopplas in efterhand. Räkna upp de läroämnen som innefattade temat i undervisningen. Ge därtill några exempel på hur temat behandlats i olika läroämnen och för olika årskurser. Miljö och naturkunskap - Lill-Kalles elskola (åk 1-2), olika energiformer (åk 4-6) Bildkonst - olika energiformer, elapparater vs manuella (alla) Musik (alla), Matematik (åk 4-6) Modersmål (åk 4-6)-energi i media, Gymnastik (alla) Lista här förverkligade aktiviteter som hör till temat; temadagar, tävlingar, projekt, fester, tillställningar mm (namn och månad): September - städdag på skolgården och omgivningen Oktober - förkartläggning Oktober - energisparveckan med olika evenemang, bla energiexperiement, en dag utan el då vi lagade mat utan el, inte tände lamporna eller jobbade med datorer November - temadag med energilekar och utställning kring temat "den onödigaste elapparaten" December - energidetektivverksamhet Januari - Loppis i skolans gymnastiksal, temadag kring olika energiformer Februari grön flagg temadag, besök på åldringshem Mars - besök till vattenkraftverk, heart hour April - slutkartläggning, städ-dag ute Maj - slutkartering av kunskap och attityder, städ-dag inne, flagghissningsfest (?)

10 Eventuella övriga kommentarer angående förverkligandet av miljöfostran: Eventuella övriga kommentarer angående förverkligandet av miljöfostran: 6. Samarbete 6. Samarbete Har ni planerat samarbete med myndigheter? Ja Om ja, med vilka och hurdant samarbete? XXXX stad, komposteringskärl Har ni planerat samarbete med föreningar? Ja Om ja, med vilka och hurdant samarbete? Hem och Skola, i samband med fester och andraevenemang Har ni planerat samarbete med företag? Ja Om ja, med vilka och hurdant samarbete? Eventuellt med något energibolag för att kunna göra ett studiebesök Har ni planerat samarbete med någon annan instans? Ja Om ja, med vilka och hurdant samarbete? Ansökan av ekonomiska bidrag av t.ex. xxxxx för fadderklassverksamhet med närmaste naturskola Hur är elevernas familjer engagerade i Grön Flagg verksamheten? Familjerna är informerade om att vi är med i Grön Flagg-programmet och det nya temat presenteras i samband med ett infobrev hem. I övrigt engageras familjerna när de är med på skolans evenemang. Eventuella övriga kommentarer angående samarbete: Hur har samarbetet med myndigheter förverkligats? Vi har anökt om komposteringskärl men har inte ännu fått något. Vi ska pånytt ta upp saken inför nästa läsår. Hur har samarbetet med föreningar förverkligats? Ja Hur har samarbetet med företag förverkligats? Ja, vi gjorde ett studiebesök till Energibys vattenkraftverk. Hur har samarbetet med övriga instanser förverkligats? Vi har fått pengar från XXXX för start av fadderklassverksamhet nästa läsår :-) Har elevernas familjer informerats om Grön Flagg-verksamheten? Ja Förhåller sig familjerna positivt till Grön Flagg-verksamheten? Ja Deltar familjerna i Grön Flagg-verksamheten? Ja Eventuella övriga kommentarer angående samarbete: 7. Projektets varaktighet och kontinuitet 7. Projektets varaktighet och kontinuitet

11 Sammanställ en preliminär tidtabell för projektet. Augusti GF morgonsamling, start av nytt projekt September miljörådsval och val av tema, nya rutinerna presenteras Oktober förkartläggning, planen in Januari Grön flagg morgonsamling nr 2 April slutkartläggning Maj Flagghissningsfest (?) Eventuella övriga kommentarer angående projektets varaktighet och kontinuitet: Genomfördes projektet enligt tidtabellen? Delvis Om ni svarade Nej eller Delvis, vilka delar av tidtabellen höll inte och varför? Slutkartläggningen gällande kunskap och attityder hinner vi göra först i maj Eventuella övriga kommentarer angående projektets varaktighet och kontinuitet: Vi kommer att fortsätta med temat ännu nästa höst med temadagar kring energi. Speciellt en dag utan el var omtyckt, även loppisen som säkert förblir en årlig tradition. Vi firar även elsparveckan. Anvisningar för att göra upp verksamhetsplanen När ni fyller i blanketten, använd Grön Flagg kriterierna som hjälp! Blankettens uppbyggnad och utvärderingen av Grön Flagg-verksamheten utgår ifrån kriterierna. 1. Tema Den här punkten behöver ni inte fylla i om det tema ni valt är något av Grön Flagg programmets färdiga teman (vatten, energi, minskning av avfall, närmiljön, hållbar konsumtion eller vårt gemensamma jordklot). 3. Miljökartläggning Kartläggning av nivån på kunskap och attityder: Beskriv här på vilket sätt ni har kartlagt elevernas attityder och kunskaper rörande temat. Det kan göras t.ex. genom enkäter, intervjuer eller mind-mapping. I Grön Flagg-mappen finns hjälpsamma anvisningar för varje tema. Skriv upp resultaten så åskådligt och 8. Deltagarantal Aktivitet Deltog minst 10% av eleverna aktivt i verksamheten? Ja Hur medverkade aktiva elever utanför miljörådet? Eleverna fungerade som miljöansvariga i klassen Ja Eleverna planerade miljökartläggningen Nej Eleverna genomförde miljökartläggningen Ja Eleverna planerade evenemang, temadagar o.d. Ja Eleverna deltog aktivt på något annat sätt, vilket? Deltog minst 70 % av eleverna i aktiviteter/evenemang/temadagar osv? Ja Deltog minst 70 % av eleverna i lektioner som behandlar temat? Ja Deltog majoriteten av personalen i Grön Flagg-projektet? Ja

12 noggrant som möjligt. Kartläggning av miljöbelastningen: Om ert tema är något annat än minskning av avfall, vatten, energi eller hållbar konsumtion, kan ni kartlägga miljöbelastningen som hänger ihop med tidigare behandlade teman. I ett Grön Flagg-projekt ska man alltid mäta miljöbelastningen och ha målsättningar för hur man ska kunna minska på miljöbelastningen. Om ni har ouppnådda mål från tidigare projekt, kan ni ta upp dem på nytt nu. Anvisningar och tips för kartläggningen finns i Grön Flagg-mappen under varje tema. Skriv upp resultaten så åskådligt och noggrant som möjligt. Skriv därefter era slutsatser på basen av resultaten: vilka saker vill ni förbättra under ert projekt? 4. Att minska miljöbelastningen Rådet ställer upp målsättningar för minskning av miljöbelastningen utgående från resultaten av förkartläggningen. Målet kan uttryckas procentuellt; t.ex. Mängden blandavfall minskar med 75 % och mängden bioavfall minskar med 40 %. Allt avfall sorteras i skilda uppsamlingskärl. Grön Flagg-rutinerna beskrivs mera ingående i mappens A-del på sidorna Att förverkliga miljöfostran Miljöfostran = fostrande / pedagogisk verksamhet som stöder en livslång inlärningsprocess på så sätt att individens eller samhällets värderingar, kunskaper och agerande förändras i enlighet med en hållbar utveckling. Personalteamets målsättningar för miljöfostran: I det här fältet skriver ni projektets målsättningar inom miljöfostran. Hurdana attityder, upplevelser och erfarenheter önskar ni att projektet ska ge eleverna och personalen? Målsättningarna kan hänga ihop med hållbar utveckling i allmänhet samt specifikt med det aktuella temat. Exempel på målsättningar: var och en förstår Engagemang Har skolans/läroanstaltens ledning förbundit sig till Grön Flagg-verksamheten? Ja Grön Flagg-rutinerna efterföljs oftast Grön Flagg-rutinerna efterföljs av största delen Elevernas inställning till Grön Flagg-verksamheten är positiv Personalens inställning till Grön Flagg-verksamheten är ganska positiv Eventuella övriga kommentarer angående deltagandet? Alla sorterar soporna väldigt duktigt men att släcka lamporna verkar svårt! Alla evenemang var omtyckta. 9. Utvärdering Hur bra tycker ni att projektet lyckades ur ett helhetsperspektiv? Ge ett skolvitsord åt ert projekt: 0 På vilket sätt samlade ni in utvärdering av eleverna? I klassrummen genom diskussion Hurdan utvärdering fick ni av eleverna? Väldigt positiv, specialevenemang och temadagar är alltid omtyckta! Barnen säger att det är lättare att förstå genom att göra saker. På vilket sätt utvärderade personalen projektet? Genom diskussion under lärarmötet Hurdan utvärdering fick ni av personalen? Uppmuntrande, många har tagit upp sortering och elsparande även i hemmen.

13 hur han genom sina egna handlingar inverkar på vår gemensamma miljö, ansvarskänslan för vår egen närmiljö växer, var och en förstår varför det lönar sig att spara energi. Hur tänker ni utnyttja den erfarenhet projektet har gett er? Vi kunde utöka vårt samarbete med kommunen och andra Grön flagg skolor. 7. Projektets varaktighet och kontinuitet Sammanställ en tidtabell för projektet. Aktiviteterna kan vara insatta enligt månad. Utvärderarens allmänna kommentarer och utvärderarens namn: Utvärderarens allmänna kommentarer och utvärderarens namn:

GRÖN FLAGG PROGRAMMET SOM STÖD FÖR MILJÖFOSTRAN I DAGHEMMEN

GRÖN FLAGG PROGRAMMET SOM STÖD FÖR MILJÖFOSTRAN I DAGHEMMEN GRÖN FLAGG PROGRAMMET SOM STÖD FÖR MILJÖFOSTRAN I DAGHEMMEN Theresa Knopp Natur och Miljö -2014- Vad är Grön Flagg? Daghemmens, skolornas och läroanstalternas program för hållbar utveckling. Ett internationellt

Läs mer

Grön Flagg programmets kriterier för nivån Hållbar Grön Flagg

Grön Flagg programmets kriterier för nivån Hållbar Grön Flagg Grön Flagg programmets kriterier för nivån Hållbar Grön Flagg Kriterierna för nivån Hållbar Grön Flagg utgör grunden för verksamheten på Hållbar nivå. Flaggan beviljas på basen av kriterierna. Målsättningen

Läs mer

Kartläggningsguide för energitemat

Kartläggningsguide för energitemat Kartläggningsguide för energitemat Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga mallar och metoder för kartläggningar inom energitemat. Häftet innehåller kartläggningsverktyg för både miljöbelastningen

Läs mer

Kartläggningsguide för energitemat

Kartläggningsguide för energitemat Kartläggningsguide för energitemat Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga modeller och metoder för kartläggningar inom energitemat. Häftet innehåller kartläggningsverktyg för både miljöbelastning

Läs mer

Grön Flagg , VÖS

Grön Flagg , VÖS Grön Flagg 2010-2011, VÖS Tema: Hållbar konsumtion Infon om programmet Grön Flagg baserar sig på Natur och Miljös hemsida: www.naturochmiljo.fi Vad är Grön Flagg? Grön Flagg är ett program för hållbar

Läs mer

Verksamhetsmodell för nivån Hållbar Grön Flagg

Verksamhetsmodell för nivån Hållbar Grön Flagg Verksamhetsmodell för nivån Hållbar Grön Flagg Nytt inom nivån Hållbar Grön Flagg 2014 Från och med början av år 2014 förändras verksamheten inom Hållbar Grön Flagg: verksamhetens tyngdpunkt bör ligga

Läs mer

SKOLANS VERKSAMHETSKUL- TUR

SKOLANS VERKSAMHETSKUL- TUR SKOLANS VERKSAMHETSKUL- TUR Hur? Hur fungerar detta i skolans vardag? Vad lyckas bra? Vad kan utvecklas? Konkreta förslag: Varför? Hur? När? Vem? 1. Verksamhetskulturen i vår skola befrämjar samarbete

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

Handlingsplan. Har ni redan arbetat med Grön Flagg? Använd era erfarenheter och addera Energifallet till pågående miljöarbete!

Handlingsplan. Har ni redan arbetat med Grön Flagg? Använd era erfarenheter och addera Energifallet till pågående miljöarbete! Handlingsplan Genom att arbeta med övningarna i Energifallet blir alla på skolan mer energismarta. Nästa steg är att låta arbetet bli långsiktigt så att skolans energislukande kan minska även på sikt.

Läs mer

Kartläggningsguide för temat Ett gemensamt jordklot

Kartläggningsguide för temat Ett gemensamt jordklot Kartläggningsguide för temat Ett gemensamt jordklot Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga mallar och metoder för kartläggningar inom temat Ett gemensamt jordklot. Häftet innehåller kartläggningsverktyg

Läs mer

Kartläggningsguide för avfallstemat

Kartläggningsguide för avfallstemat Kartläggningsguide för avfallstemat Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga mallar och metoder för kartläggningar inom avfallstemat. Häftet innehåller kartläggningsverktyg för både miljöbelastningen

Läs mer

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson Teknik med el sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål ur Lgr 11: Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta (Teknik åk 4-6) Olika sätt att hushålla med

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola Rapport Grön Flagg Idala förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-11-29 11:51: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Det är inspirerande att läsa er rapport och se

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

Lärarrummet Hemma Skola Kommun Värld Använd mindre Allt på sin plats Återvinn - Återanvänd Dåtid Nutid Framtid

Lärarrummet Hemma Skola Kommun Värld Använd mindre Allt på sin plats Återvinn - Återanvänd Dåtid Nutid Framtid Lärarrummet Att jobba med avfallsfrågor i skolan är både tacksamt, lätt och roligt. Det är ett ämne som ligger nära oss alla. Alla har sopor hemma, alla har ett förhållningssätt till det och det nära perspektivet

Läs mer

LJUSETS VÄKTARE. Övningens mål

LJUSETS VÄKTARE. Övningens mål LJUSETS VÄKTARE Övningens mål De övergripande målen med övningen är att eleverna ska förstå sambandet mellan belysningen i klassrummet och energiförbrukningen att eleverna ska lära sig minska energiförbrukningen

Läs mer

Kartläggningsguide för temat Ett sunt liv

Kartläggningsguide för temat Ett sunt liv Kartläggningsguide för temat Ett sunt liv Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga mallar och metoder för kartläggningar inom temat Ett sunt liv. Häftet innehåller kartläggningsverktyg för både

Läs mer

Energiklok bostadsrättsförening

Energiklok bostadsrättsförening Energiklok bostadsrättsförening Kristina Landfors 15 maj 2014 Effektivare användning av el 2014-05-12 Var tar elen vägen? Fastighetsel Uppvärmning Drift av fläktar och pumpar Belysning i trapphus, tvättstugor

Läs mer

HEJ! Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan.

HEJ! Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. HEJ! FÖR TIONDE ÅRET I RAD ARRANGERAS DEN NATIONELLA UTMANINGEN GÅ OCH CYKLA TILL SKOLAN SOM VÄNDER SIG TILL SVERIGES ALLA ELEVER OCH PEDAGOGER I ÅR F-6. AKTIVITETEN ARRANGERAS AV TRAFIKKALENDERN - SVERIGES

Läs mer

INLEDANDE KARTLÄGGNING AV EKOSTÖDVERKSAMHETEN

INLEDANDE KARTLÄGGNING AV EKOSTÖDVERKSAMHETEN INLEDANDE KARTLÄGGNING AV EKOSTÖDVERKSAMHETEN Bästa ekostödperson, Du håller nu i din hand blanketten för en inledande kartläggning av ekostödverksamheten. Med hjälp av blanketten får er arbetsgemenskap

Läs mer

1. Miljöråd. 2. Tema, mål & aktiviteter

1. Miljöråd. 2. Tema, mål & aktiviteter Rapporten godkänd 2010-12-02 Kommentar: Vilkent roligt och kreativt sätt att presentera frågeställningarna till barnen! Era mål är välformulerade och ni har härliga bilder som visar er verksamhet, vi skulle

Läs mer

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Energieffektivisering i BRF Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Dagens presentation Är det intressant att spara energi? Ett exempel Tre steg mot effektivare energianvändning Energideklarationen

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Kvällen. Inledning och presentation

Kvällen. Inledning och presentation Idrott och energi Kvällen Inledning och presentation Information om projektet Energismart idrottsförening Energiarbete på anläggning Goda exempel Fikapaus Information om material och stöd från SISU Eknomiskt

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Regnmakarnas verktygslåda del 1, 2 och 3

Regnmakarnas verktygslåda del 1, 2 och 3 Regnmakarnas verktygslåda del 1, 2 och 3 Verktygslådan är uppdelad i tre delar; 1. En Regnmakare ÄR, 2. En Regnmakare VET och 3. En Regnmakare GÖR vilka följer de tre delarna av berättelsen om Regnmakarna,

Läs mer

Fostran och undervisning samt tyngdpunktsområden under läsåret

Fostran och undervisning samt tyngdpunktsområden under läsåret LÄSÅRSPLANEN FÖR ISNÄS SKOLA OCH FÖRSKOLA 2012-2013 Behandling: Personalmöte 13.08.2012 Direktionen 01.10.2012 Underskrifter: Isnäs, 01.10.2012 Mikael von Martens direktionsordförande Laura Ståhl tf. föreståndare

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Checklista vid miljörond - Effektiv energianvändning på anläggningar

Checklista vid miljörond - Effektiv energianvändning på anläggningar KULTUR & FRITID GÄVLE Checklista vid miljörond - Effektiv energianvändning på anläggningar Beteende, funktion och underhåll 2017 En bra hjälp Den här checklistan är en bra hjälp för er när ni ska gå igenom

Läs mer

Foto: Emma Ingolf. Grön Flagg

Foto: Emma Ingolf. Grön Flagg Foto: Emma Ingolf Grön Flagg Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i fler än 40 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket finns idag i mer än 2000 skolor

Läs mer

Vi jobbar så här: Varför läser vi om miljö. Vilka ämnen ingår. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? LPP miljö.notebook.

Vi jobbar så här: Varför läser vi om miljö. Vilka ämnen ingår. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? LPP miljö.notebook. Vi jobbar så här: Varför läser vi om miljö Vilka ämnen ingår Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Hur skall vi visa att vi når målen? Vi jobbar enligt den här planen. jan 30 14:41 1 Varför läser

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Sandalidens skola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna.

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna. Verktyget är uppdelat i sex delar: 1. el och värme, 2. mat och matavfall, 3. transporter, 4. varor, 5. avfall och återvinning samt 6. planering och kommunikation Dela upp klassen i 6 grupper och låt dem

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling När jag såg filmen tänkte jag på hur dåligt vi tar hand om vår jord och att vi måste göra något åt det. Energi är ström,bensin och vad vi släpper ut och det är viktigt att

Läs mer

RÄKNA MED ELEKTRICITET!

RÄKNA MED ELEKTRICITET! RÄKNA MED ELEKTRICITET! Övningens mål Eleverna lär sig att beräkna energibehoven för elektriska apparater. Eleverna förstår begreppet kwh och kan beräkna det. Eleverna lär sig hur de ska göra för att minska

Läs mer

FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER. En del av verktyget: www.seeeffect.se

FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER. En del av verktyget: www.seeeffect.se FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER En del av verktyget: www.seeeffect.se SeeEffect har utvecklats i samarbete mellan Interactive Institute - Swedish ICT och Håll Sverige Rent. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Grön skola kriterier 2010-09-23

Grön skola kriterier 2010-09-23 2009 års kriterier för GRÖN SKOLA Bildningsnämnden Lysekil Lpo 94 Mål att sträva emot Visar respekt för och omsorg om såväl närmiljö som miljön i ett vidare perspektiv. Utvecklar sin förmåga att göra och

Läs mer

Earth Hour krysset! Bilden: Natt över jorden - massor av lampor som är påslagna, är det en bra idé och ser det ut att vara lika mycket ljus överallt?

Earth Hour krysset! Bilden: Natt över jorden - massor av lampor som är påslagna, är det en bra idé och ser det ut att vara lika mycket ljus överallt? Earth Hour krysset! Energi är det i den mat vi äter, värmen i ett hus, bensinen som driver bilen framåt och elen vi måste ha för att våra mobiltelefoner och lampor ska fungera. Energi som vi kan använda

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 2-3

Trafiken i praktiken Åk 2-3 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 2-3 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Skolans namn: Vanstaskolan. Kommun: Nynäshamn. Kategori: Grundskola- F-6. Kontaktperson: Sonja Ericsson. Tema: Livsstil & hälsa

Skolans namn: Vanstaskolan. Kommun: Nynäshamn. Kategori: Grundskola- F-6. Kontaktperson: Sonja Ericsson. Tema: Livsstil & hälsa Skolans namn: Vanstaskolan Kommun: Nynäshamn Kategori: Grundskola- F-6 Kontaktperson: Sonja Ericsson Tema: Livsstil & hälsa Rapporten godkänd: 2009-11-26 08:53:31 Mål 1: Trygga raster Aktiviteter som har

Läs mer

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Skriven av Elisabeth Fors Normer och värden 1. Alla barn ska i maj 2013 ha fått möjlighet att lyssna, berätta och ge uttryck för sina uppfattningar. Halvtidsutvärdering:

Läs mer

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning Kvalitetsenkät : Grundläggande utbildning Innehåll 1. Bakgrundsinformation Respondenter: vem svarade på enkäten 2. Enkätens resultat Skolans ledning Personal och ekonomi Läroplanen och läsårsplanen styr

Läs mer

Energivecka 2014. Energi- och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo 2014-04-28

Energivecka 2014. Energi- och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo 2014-04-28 Energivecka 2014 Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför vi behöver lära oss mer om energi... 3 Varför energivecka... 3 Målgrupp och inbjudan... 3 Val av plats för energiveckan... 4 Utställningen...

Läs mer

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!!

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!! Välkommen till Svenskasamskolan i Tammerfors 1 Välkommentillskolanihöst Attbörjaskolanärenstorhändelsebådeförbarnetochförfamiljen.Enspännandeochnytidbörjar.Imånga familjerfunderarmanombarnetkanalltdetsomkrävsavenlitenskolelev.grundskolanharändratmycketpå

Läs mer

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 Uppgift Arbetet ska vara datorskrivet och varje grupp ska skriva 5-6 A4 sidor. Texten ska vara skriven i Times new roman storlek 12. Normalt radavstånd och

Läs mer

Lokal verksamhetsplan BUF

Lokal verksamhetsplan BUF Lokal verksamhetsplan BUF Lokal verksamhetsplan BUF 2010 (Grundskoleområde 2) Hållsta skola Kursiverad text från BoU-förvaltningen, övrigt från GSO2 1. Delaktiga och engagerade invånare, hållbar utveckling

Läs mer

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning.

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. 25 kommuner i Stockholmsregionen deltar i samarbetet, som samordnas av Kommunförbundet Stockholms län. Botkyrka Danderyd

Läs mer

Läsårsplan för eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola

Läsårsplan för eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola Läsårsplan för eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola 2015 2016 1 Eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola 2015 2016 Eftermiddagsverksamheten (eftis) i Västankvarns skola riktar sig till eleverna

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

1. Miljöfostran in Ingå

1. Miljöfostran in Ingå Innehåll 1. Miljöfostran in Ingå... 2 1.1. Ett positivt förhållningssätt till naturen och miljön... 2 2. Hållbar utveckling... 4 2.1. Agenda 2030... 4 2.2. Hållbar utveckling i planer som styr fostran

Läs mer

Läsårsplan för morgon och eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola 2016 2017

Läsårsplan för morgon och eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola 2016 2017 Läsårsplan för morgon och eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola 2016 2017 1 Morgon och eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola 2016 2017 Morgon och eftermiddagsverksamheten (eftis) i Västankvarns

Läs mer

Upptäck Jordens resurser

Upptäck Jordens resurser Upptäck Jordens resurser Hur tar vi hand om jordens resurser, människor och miljö så att en hållbar utveckling blir möjlig? Upptäck Jordens resurser tar upp de delar ur kursplanen i geografi i Lgr 11 som

Läs mer

Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 läsåret

Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 läsåret Årsunda kyrkskola Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 2017-2018 MEDBORGARE (Kunskapsnämndens mål) Resultatet för lärande och kunskap förbättras jämfört med närmast föregående mätning. Elevernas inflytande

Läs mer

Enkät, hösten 2010, till lärare som deltagit i energitemat på Tekniska museet

Enkät, hösten 2010, till lärare som deltagit i energitemat på Tekniska museet Enkät, hösten 2010, till lärare som deltagit i energitemat på Tekniska museet Utformning och sammanställning av Per Bengtson Dessa frågor skickade till 52 lärare den 2 december. 20 svar hade kommit in

Läs mer

Min skolväg Djupadalsskolans temavecka

Min skolväg Djupadalsskolans temavecka Min skolväg Djupadalsskolans temavecka Dag 1 Undersökningar och experiment kring energi. Skolår 1-3 gör dessa studier på skolan Skolår 4-5 åker till Klimat-X halva dagen och diskuterar olika sätt för dem

Läs mer

HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN

HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN MILJÖFÖRVALTNINGEN RÅDRUMMET Karlstad 2014 CHECKLISTA HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN Hej! Vi vill hjälpa dig att göra ditt evenemang så hållbart som möjligt: miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

Läs mer

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Det utmärkta matrådet! Så påverkar du maten på din skola Det här är ett matråd Varje skola

Läs mer

Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f

Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f Kallbäck Lekis grundades 1.9.1968. Lekiset startade vid Eriksnäsvägen. Sedan 1.9.1994 finns lekiset vid Kuusvägen 19

Läs mer

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter.

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Spela roll! Klimatet är en av våra viktigaste frågor. För oss, våra barn och barnbarn.

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

små enkla energimätare, det vill säga apparater som mäter energiförbrukning och som registrerar även låga nivåer. diverse apparater.

små enkla energimätare, det vill säga apparater som mäter energiförbrukning och som registrerar även låga nivåer. diverse apparater. APPARATER I VILOLÄGE Övningens mål Eleverna blir medvetna om de elektriska apparaternas energiförbrukning i viloläge, och lär sig att stänga av apparaterna helt. Eleverna lär sig att välja apparater med

Läs mer

Lilla klimatfostransguiden

Lilla klimatfostransguiden Lilla klimatfostransguiden Klimatfostran? Vad är det? Begreppet klimatfostran innefattar fakta om klimatförändringen, om hur den påverkar oss och världen nu och i framtiden samt om hur vi kan bromsa klimatförändringen

Läs mer

Frågor & Svar samt Spartips

Frågor & Svar samt Spartips Gårdstensbostäder presenterar Frågor & Svar samt Spartips om individuell mätning Juni 2010 Installation av individuell mätning finns nu snart i hela Gårdsten. Denna folder förklarar en del frågor som du

Läs mer

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Våra 5 mål Vi ska lära oss vad som gäller Allemansrätt Vi ska kunna hitta med hjälp av kartor och GPS Vi ska lära oss om vad man kan göra i naturen Vi ska lära oss vad

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Trafiksäkerhetsveckan, material för högstadiet

Trafiksäkerhetsveckan, material för högstadiet Trafiksäkerhetsveckan, material för högstadiet Trafiksäkerhetsveckans tema är ouppmärksamhet användning av mobiltelefon (prata, lyssna på musik, spela) att röra sig i grupp att rikta uppmärksamheten på

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 14 februari 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och ger er båda

Läs mer

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6.

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Handledning för pedagoger Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Jorden mår ju pyton! Det konstaterar den tecknade programledaren Alice i inledningen till UR:s serie.

Läs mer

Kunskaper om märkningar på varor Gunnesboskolan VS Lerbäckskolan. Maja Månsson 9c 2010-05-20 Handledare: Senait Bohlin

Kunskaper om märkningar på varor Gunnesboskolan VS Lerbäckskolan. Maja Månsson 9c 2010-05-20 Handledare: Senait Bohlin Kunskaper om märkningar på varor Gunnesboskolan VS Lerbäckskolan Maja Månsson 9c 2010-05-20 Handledare: Senait Bohlin Innehållsförteckning Innehållsförteckning s.2 Inledning, Bakgrund & Metod.s.3 Resultat...s.4

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Orrvikens förskola, skola och fritidshem. Kontaktperson: Helena Hertz

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Orrvikens förskola, skola och fritidshem. Kontaktperson: Helena Hertz Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Orrvikens förskola, skola och fritidshem Kontaktperson: Helena Hertz 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas 2 gånger per termin,

Läs mer

2014-11-27 Energi och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo

2014-11-27 Energi och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo Gyllene skräp festivalen MÄSSTITEL Gyllene skräp ORT Vadstena FRÅN DATUM TILL DATUM PLATS 2014-07-04 2014-07-04 Slottet Vadstena Energirådgivare Vadstena- Ödeshög Bild 1 Mässmontern Mässan Mässan är en

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Liv och miljö Lärarmaterial

Liv och miljö Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som

Läs mer

SMÅ DROPPAR, STORT SLÖSERI

SMÅ DROPPAR, STORT SLÖSERI SMÅ DROPPAR, STORT SLÖSERI Övningens mål Eleverna får en förståelse för att vatten är en begränsad och ändlig naturresurs. Eleverna lär sig att vi slösar bort en betydande mängd vatten varje dag. Eleverna

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013

PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013 DAGHEMMET LILLBONDEN PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ENHETENS VERKSAMHETSIDE 2. BESKRIVNING AV ENHETENS INLÄRNINGSMILJÖ 3. FOSTRINGSGEMENSKAPEN 4. BARNETS

Läs mer

Nuläge: Handlingsplan: Mål: Ansvarig: Nuläge: Handlingsplan: Mål: Aktivitet: När: Ansvarig:

Nuläge: Handlingsplan: Mål: Ansvarig: Nuläge: Handlingsplan: Mål: Aktivitet: När: Ansvarig: ! "! 5.# I stort sett all personal har gått miljöutbildning på Ekocentrum. Mål: All personal, även nyanställd ska ha gått miljöutbildning. Personalen i miljögruppen går på nätverksmöten och vidareutbildningar

Läs mer

Barns och ungdomars engagemang

Barns och ungdomars engagemang Barns och ungdomars engagemang Delaktighet definieras av WHO som en persons engagemang i sin livssituation. I projektet har vi undersökt hur barn och ungdomar med betydande funktionshinder är engagerade

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför?

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Allt vi konsumerar (handlar, använder) kommer någonstans ifrån och tar vägen någonstans när vi har förbrukat det. Vi människor köper och använder mer än vi behöver.

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Grön Flagg. Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som. Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor!

Grön Flagg. Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som. Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Lundbyskolan Eskilstuna September 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

Plan för att skydda elever mot mobbning, våld och trakasserier

Plan för att skydda elever mot mobbning, våld och trakasserier Plan för att skydda elever mot mobbning, våld och trakasserier HANDLINGSPLAN VID MOBBNING Godkänd i bildningsnämndens svenska skolsektion 16.5.2012 Stadens skolor är med i Kiva Skola programmet och följer

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013.

Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013. Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013. 1 Normer och värden. 1. Vi vill att vi tillsammans, både barn och vuxna ska ta ansvar för att alla trivs i gruppen och att vi är rädda om våra leksaker och vår närmiljö.

Läs mer