Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ormkärrskolan Inger Burström rektor (13)

2 Grunduppgifter Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar Ormkärrskolan Verksamhet Planen gäller för grundskolan, grundsärskolan och fritidshemmet. Vår vision Det är vår ära att skapa lust att lära. Ormkärrskolan - en skola för alla. Ormkärrskolan ska upptäcka diskriminering och kränkande behandling och inte lämna någon utsatt utan hjälp. Planen gäller från Planen gäller till Ansvariga för planen Rektor ansvarar för att Plan mot diskriminering och kränkande behandling årligen utvärderas, förankras och följs upp. Elevernas delaktighet Elevrådet arbetar med planen för att sedan föra det vidare till klasserna via klassråd. Föräldrarnas delaktighet Varje läsår förankras och diskuteras Plan mot diskriminering och kränkande behandling på föräldrarådet. Medarbetarnas delaktighet Värdegrundsgruppen utvärderar och upprättar planen årligen med hjälp av lärlagen. Förankring av planen All personal ska vara väl förtrogen med planen. Förankring sker via lärlagen samt på konferenstid (13)

3 Utvärdering Utvärdering av förra årets plan Värdegrundsgruppen har fört ut frågeställningar kring förra årets plan till lärlagen. Delaktighet i utvärderingen av förra årets plan All personal har via lärlagen fått utvärdera planen. Resultat av utvärderingen av förra årets plan Mål för förra årets plan Ser över, diskuterar och fördjupar våra kunskaper kring hur skolans regler, rutiner, aktiviteter och organisation kan ge upphov till diskriminering och kränkningar. Fokus detta läsår kommer ligga på diskrimineringsgrunden Funktionsnedsättning. Arbetar med att hitta lösningar för att åtgärda trånga passager, skrymmande föremål samt att det ska finnas tillgång till lugna rum för barn i behov, avskilda arbetsplatser att använda vid behov. Får eleverna mer delaktiga i planen. Åtgärder Varje lärlag skriver ett eget mål i sin lärlagsplan som berör ovanstående mål. Värdegrundsgruppen tar fram lämpligt fördjupningsmaterial i frågan, som varje lärlag ska sätta sig in och diskutera. En lokalgrupp ser över möjligheten att förbättra och göra åtgärder för att t ex öka framkomligheten. Motivera åtgärd Vid kartläggningen fann vi att det i många fall finns risker för diskriminering och kränkande behandling, utifrån funktionsnedsättning, som beror på skolans organisation, regler, rutiner och arbetsformer. Det är viktigt att vidare se över detta och fördjupa personalens kunskaper i detta ämne. För att få eleverna att känna till planen och att den är till för dem, ska vi aktivt jobba med att konkretisera den. Elevrådet har som uppgift att delegera detta till klasserna. Utvärdering av förra årets plan Värdegrundsgruppen förde ut frågeställningar kring förra årets plan till lärlagen (13)

4 Resultat och analys All personal har i sina lärlag läst och diskuterat Lika rättigheter i skolan från Diskrimineringsombudsmannen 1-5 ggr under läsåret. De flesta har delat upp materialet och diskuterat vid fler tillfällen utifrån sin egen verksamhet. Fler lärlag har diskuterat och fördjupat sina kunskaper om skillnaderna mellan trakasserier, diskriminering och kränkande behandling. Personalen är i större utsträckning medveten om detta och hur det påverkas av skolans regler, rutiner, aktiviteter och organisation. Vi har diskuterat hur vi ska skapa framkomligare passager och utrymmen i skolan. Vissa förbättringar har gjorts t ex papperstunnor som tidigare stått i korridorer har flyttats ut på avdelningarna, bord och stolar i en trång passage har flyttats. Det här är något som vi regelbundet måste se över så att alla elever kan ta sig fram på ett säkert sätt i skolan. Vi har inte aktivt arbetat med att få eleverna mer delaktiga i planen. Årets plan ska utvärderas senast Ansvarig för att årets plan utvärderas är Inger Burström Arbetet med att främja lika rättigheter Vi arbetar aktivt med värdegrundsarbetet. Det bygger på sex olika teman: ansvar, empati/solidaritet, att vara schyst, uthållighet, samarbete och respekt för mig själv och andra. Varje tema sträcker sig över en termin. Personalen träffas inför varje tema för att tillsammans diskutera och reflektera över hur vi alla visar och lär våra elever på bästa sätt. Vi involverar föräldrar genom en värdegrundsläxa som är kopplad till temat. Vi arbetar för att öppet klimat för oliktänkande och berikande mångfald, och vi samtalar om etik och värdegrund regelbundet samt har klassråd varje vecka för att skapa ett positivt klimat. Skolan har ordningsregler som vi diskuterar tillsammans med elever och föräldrar varje läsårsstart. Vi vuxna är tydliga mot eleverna då det gäller frågor som handlar om vänskap, solidaritet och tolerans. Vi påpekar för eleverna när kränkande ord och ovårdat språk används (13)

5 Alla vuxna som är rastvärdar har på sig reflexvästar för att synas bra. Då vet barnen vilka de kan vända sig till om något händer. Skolan har en Here4U-juniorgrupp som består av elever från år 4-5. Gruppen träffas ungefär varannan vecka. De ska tillsammans arbeta förebyggande och främja trivsel och trygghet på skolan. Skolan deltar i Trivselledarprogrammet och elever ur år 3-5, tillsammans med vuxenansvariga arrangerar och leder rastaktiviteter/lekar varje förmiddagsrast. Elever som är trivselledare deltar kontinuerligt i utbildning, för att leda aktiviteter. Vi arbetar aktivt för att samverka mellan grundskolan och grundsärskolan. Syftet är att alla ska få större förståelse för varandra. Samarbetet kan vara i form av rastfaddrar, gemensamma storsamlingar, lovverksamheter, traditioner, klassrumsaktiviteter och friluftsdagar. Kartläggning av risker Kartläggningsmetoder Vi använde oss av Diskrimineringsombudsmannens material Husmodellen för att kartlägga var det finns risk att diskriminering, trakasserier och kränkande behandling kan ske i verksamheten. Vi fokuserade kartläggningen på diskrimineringsgrunderna: funktionsnedsättning och kön. All personal deltog vid kartläggningen. Man arbetade i grupper där varje grupp hade fokus på antingen funktionsnedsättning eller kön. Gruppen fick frågeställningar att diskutera och komma fram till vilka risker man kan se på olika platser i skolan, vid olika aktiviteter samt i skolans organisation. Dessa riskområden sammanställdes och vi enades om några punkter och i år fokuserar vi på Funktionsnedsättning. Områden som berörs i kartläggningen Kränkande behandling degradingtreatme Kön gender Könsidentitet eller könsuttryck genderidentity Etnisk tillhörighet ethnicity Religion eller annan trosuppfattning religion Funktionsnedsättning disabilities (13)

6 Sexuell läggning sexualorientation Ålder age Funktionsnedsättning Skolans miljöer Lokalerna är till viss del trånga, framför allt i korridorer och passager. Detta tillsammans med köbildande rutiner kan vara orsak till konflikter och kränkningar. Delar av skolans lokaler är dåligt anpassade för elever med olika funktionsnedsättningar. Ibland behövs avskilda arbets-/viloplatser för elever med funktionsnedsättning. Skolgården planeras göra mer tillgänglig för elever med funktionsnedsättningar. Synliga/osynliga funktionsnedsättningar Det är större risk för kränkningar vid en dold funktionsnedsättning. Vi har identifierat en del platser på skolan som kan vara svårframkomliga för vissa elever med funktionsnedsättning. Det kan t ex röra sig om trånga passager där många möts, pappersinsamlingstunnor som står i korridoren. Trånga utrymmen i kombination med rutiner som ger upphov till köer, skapar grogrund för konflikter och kränkningar. Vi måste samtala mer om hur vi ska lösa dessa problem både lokalmässigt men också se över våra rutiner. Hur möter vi elever med olika funktionsnedsättningar? Att ha en god kännedom om hur skolans regler, rutiner, aktiviteter och organisation kan ge upphov till diskriminering och kränkningar för elever med dolda funktionsnedsättningar. Det är viktigt att pedagoger får information om dolda funktionsnedsättningar hos elever så att det blir bästa möjliga möte. Klasslärare bör informera all berörd personal om funktionsnedsättningen och ge tips på bemötande som passar den eleven. All personal har inte kunskap på detta område och det är viktigt att vi får kontinuerlig utbildning/för diskussioner. Sådan fortbildning är planerad läsåret 16/17. Förebyggande arbete Att motverka diskriminering och kränkande behandling Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling degradingtreatme Kön gender Könsidentitet eller könsuttryck genderidentity ethnicity Etnisk tillhörighet (13)

7 Religion eller annan trosuppfattning religion Funktionsnedsättning disabilities Sexuell läggning sexualorientation Ålder age Mål och uppföljning Vi ska se över, diskutera och fördjupa våra kunskaper kring hur skolans regler, rutiner, aktiviteter och organisation kan ge upphov till diskriminering och kränkningar. Fokus detta läsår kommer ligga på diskrimineringsgrunden Funktionsnedsättning. Vi ska se över, diskutera och fördjupa våra kunskaper kring skolans tillgänglighet för alla elever. Vi ska hitta former för att få eleverna mer delaktiga i planen. Åtgärd. Värdegrundsgruppen tar fram lämpligt fördjupningsmaterial gällande funktionsnedsättningar, som varje lärlag sedan ska sätta sig in och diskutera. Vi har skapat en skolgårdsgrupp som arbetar för en mer tillgänglig skolgård. ORT leder pedagogiska samtal kring elever med olika funktionsvariationer. Involvera eleverna mer i planen. Motivera åtgärd Vid kartläggningen fann vi att i många fall finns risker för diskriminering och kränkande behandling, utifrån funktionsnedsättning, som beror på skolans organisation, regler, rutiner och arbetsformer. Det är viktigt att vidare se över detta och fördjupa personalens kunskaper i detta ämne. För att få eleverna att känna till planen och att den är till för dem, ska vi aktivt jobba med att konkretisera den. Elevrådet har som uppgift att delegera detta till klasserna. Ansvarig Rektor och VG(Värdegrundsgruppen) Datum när det ska vara klart (13)

8 Rutiner för akuta situationer Policy Det ska råda nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling på vår skola. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Skolan arbetar för att alla, såväl vuxna som elever ska vara uppmärksamma på situationer där elever kan utsättas för kränkande behandling t ex i kapprum, i omklädningsrum, på raster och på internet. Here 4U-junior är en resurs för att upptäcka kränkande behandling och deras uppgift är att föra detta vidare till någon vuxen. Utanför klassrummet verkar rastvärdar för att främja en lugnare och tryggare skolmiljö. Rastvärdarna har färgade västar på sig för att barnen lätt skall kunna se vem de kan vända sig till. Trivselledarprogrammet bidrar också till en lugnare och tryggare skolmiljö ute på rasterna. I samtliga klasser genomförs trivselenkäter två gånger per läsår. Värdegrundsarbetet är en viktig del i att göra eleverna medvetna. Kontaktpersoner som elever kan vända sig till utöver klasslärare: Elisabet Lithammer: Christer Larsson: (exp. och be att få tala med Christer) Katarina Hansson (Boans fritidshem) Inger Burström: Annica Torseng Here4U junior Here4U Junior Here4U Junior Rektor Bitr. Rektor Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av andra elever Diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling ska upphöra så snabbt som möjligt. Ansvaret för de akuta åtgärderna ligger i första hand hos lärlagen. All personal har dock skyldighet att ingripa vid konflikter. När vi får reda på att en viss elev troligen är utsatt: (13)

9 1. Samtal med den som är utsatt. Vad har hänt? Hur ofta? Vilka är inblandade? Samtalet ska alltid dokumenteras. 2. Inom arbetslaget pratar man med varandra och bestämmer hur man ska arbeta med situationen. Är det diskriminering/kränkande behandling? Vilka har utfört kränkningen? 3. När de/den som utfört kränkningen finns i skolan, kallas de en i taget till samtal. De upplyses om att vi vet att de utsätter någon för kränkande behandling, att vi ser mycket allvarligt på situationen och att den kränkande behandlingen omedelbart måste upphöra. Det är viktigt att den/de får tid att berätta själv och att den vuxne inte ger för mycket information. Samtalet ska alltid dokumenteras. 4. Kontakt med de inblandades föräldrar för att berätta om vad som hänt. Samtalet dokumenteras. 5. Inom en vecka sker enskilda uppföljningssamtal med de/den som utfört kränkningen och den utsatte. Samtalet dokumenteras. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av personal 1. Händelsen anmäls till klasslärare, elevvårdsteam, vuxna i Here4U eller annan vuxen på skolan som eleven har förtroende för. 2. Den som tar emot anmälan, anmäler händelsen till rektor via blankett Anmälan om upplevd diskriminering och/eller kränkande behandling, som finns i pärmen i kopieringsrummet. 3. Vårdnadshavare informeras. Ansvarig för att detta sker är rektor. 4. Rektor informerar till huvudman. 5. Rektor ansvarar för att utredning görs enligt följande: Samtal med samtliga berörda parter. Samtalen dokumenteras på blankett Utredning av diskrim inering och kränkande behandling, som finns på Insidan Rektor ansvarar för att lämpliga åtgärder vidtas. Åtgärderna dokumenteras. Rektor följer upp ärendet med elev och vårdnadshavare. Rektor följer upp med den personal som kränkt eleven. Utredning och åtgärder utvärderas och dokumenteras. Rutiner för uppföljning Vi följer Västerås stads skolverksamheters blankett Utredning av diskriminering och kränkande behandling. Där står det tydligt hur och när åtgärderna ska följas upp och utvärderas. Ansvariga för hanteringen av utredningen: Elisabet Lithammer, Inger Burström eller Annica Torseng. 2 av dessa 3 ansvara för att detta följs. Rutiner för dokumentation Särskild blankett för dokumentation finns och ska användas enligt rutinerna ovan. Dokumentationen förvaras i en speciell pärm som finns hos elevhälsoteamet. Ansvarsförhållande Personal som får kännedom om kränkning/ trakassering/ diskriminering meddelar rektor. Elev som upplever sig kränkt/ trakasserad/ diskriminerad av personal meddelar själv eller tillsammans med förälder rektor (13)

10 Rektor uppdrar åt klassläraren eller annan pedagog i lärlaget, att utreda ärendet enligt särskild blankett. Om utredningen visar att detta är en diskriminering/kränkning skickas blanketten per post till registrator för sekretessmärkning och diarieföring. Om utredningen visar att detta inte är någon diskriminering/kränkning sparas dokumentationen på ett säkert sätt i skolan. Bilaga 1 Diskrimineringsgrunderna 1. Kön Skolan ska förebygga och förhindra diskriminering och trakasserier som har samband med kön. Skolan ska också aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för elever som deltar eller söker till verksamheten oavsett kön. 2. Etnisk tillhörighet Med diskrimineringsgrunden etnisk tillhörighet menas nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. 3. Funktionshinder Med funktionshinder menas varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. 4. Religion eller annan trosuppfattning Skolan ska förebygga och förhindra diskriminering och trakasserier som har samband med religion eller annan trosuppfattning. Skolan ska också aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för barn och elever som deltar eller söker till verksamheten oavsett religion eller annan trosuppfattning. 5. Sexuell läggning Skolan ska förebygga och förhindra diskriminering och trakasserier som har samband med sexuell läggning. Skolan ska också aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för de barn och elever som deltar eller söker till verksamheten oavsett sexuell läggning (13)

11 Könsöverskridande identitet (behöver inte ingå i planen, men får gärna göra det) Med könsöverskridande identitet eller uttryck menas att någon inte identifierar sig med sin biologiska könstillhörighet som man eller kvinna eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön. Ålder (behöver inte ingå i planen, men får gärna göra det) Barn och elever får i skolan inte utsättas för diskriminering och trakasserier som har samband med ålder. Viktiga länkar Skollag 2010: _sfs / Diskrimineringslag 2008:567 Förordning (2006:1083) om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling Skolverkets allmänna råd för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling pubext%2ftrycksak%2frecord%3fupp%3d0%26m%3d7%26w%3dnative%2528%2527multi%2bph%2bwords%2b% 2527%2527Allm%25E4nna%2Br%25E5d%2527%2527%2527%2529%26order%3Dnative%2528%2527dateweb%252F Descend%2527%2529 Hjulet för likabehandlingsarbetet %20utbildning/hjulet.pdf Lika rättigheter i skolan en handledning (13)

12 (13)

13 DMATERIAL: Stödmaterial för planer mot diskriminering och kränkande behandling Grundskola, grundsärskola och gymnasieskol åva: 1 Publicerad: Källa: 54da8443 e-47e8-8a9c-65074dda090a#9a9aea42-cca6-46d6-b037-e45eb0565e6e cess: [Process] dmaterial för planer mot diskriminering och kränkande behandling Grundskola, grundsärskola 13

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ormkärrskolan Inger Burström rektor Grunduppgifter Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar Ormkärrskolan Verksamhet Planen gäller för grundskolan,

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2017-08-25 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Ormkärrskolan Inger Burström Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Ormkärrskolan Inger Burström Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Årlig plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan

Årlig plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan nternati Årlig plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan För Ormkärrskolan, Västerås stad Antagen av Skolans personal 2011-11-01 progr polic handlings riktlin Alltid bästa möjliga möte Ormkärrskolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Rösegårds förskola Förskolechef: Margareta Sundgren Grunduppgifter Namn på förskolan som planen omfattar Förskolan : Rösegårds förskola Verksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Rösegårds förskola Förskolechef: Margareta Sundgren Grunduppgifter Namn på förskolan som planen omfattar Förskolan : Rösegårds förskola Verksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Piltorps förskola Pernilla Thölin förskolechef Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021 39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Rösegårds förskola Förskolechef: Margareta Sundgren Grunduppgifter Namn på förskolan som planen omfattar Förskolan : Rösegårds förskola Verksamhet

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 PRAKTISKA KIRUNA Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 1 Innehållsförteckning 1. Inledning & Syfte... 3 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 3 3. Vision mot kränkande behandling... 3 4. Delaktighet...

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stackgrönnanskolan Från 181001 till 191001. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass årskurs 1-4 och fritidshem Ansvariga för

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola Järbo/Jäderfors RO 170815 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola 2017-2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvarig för planen

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2018-12-01 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Luktärtens förskola Förskolechef: Marie Jansson Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se 2018-12-01

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola, fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass, grundskola

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2017-08-25 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Önstaskolans grund- och grundsärskola Mats Jensen Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se

Läs mer

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och fritidshem Ansvariga för planen All personal

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

Broskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Broskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Broskolans plan mot diskriminering och Planen gäller i skolans samtliga verksamheter, grundskola, öppenverksamhet, fritidsgård. Läsåret 2016/17 Tuula.tahkaaho@upplands-bro.se 08-58169403 www.upplands-bro.se

Läs mer

Plan mot diskriminering. och kränkande behandling

Plan mot diskriminering. och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vallbyskolan Kerstin Hammarström Ahlström Vallbyskolans Verksamhet Grundskola F-6 skola Vår vision Nolltolerans råder när det gäller diskriminering och

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Önsta förskola Pernilla Thölin förskolechef Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Upprättad 2017-11-23 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2(5) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Denna plan gäller för all verksamhet vid Charlottenborgsskolan - förskoleklass,

Läs mer

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Stråtjära F-6 och fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef och likabehandlingspilot Planen gäller

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 År: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-09-06

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-09-06 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-09-06 Innehållsförteckning 1. Rektors ord och skolans ansvarsfördelning 2. Definitioner 3. Svenska skolans värdegrund och vision 4. Svenska skolans

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Busbackens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018...

Läs mer

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för planen Lotta Öijerstedt

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola SJÖBO FÖRSKOLEOMRÅDE Stadsdelsförvaltning Norr Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola 2014-2015 På samtliga förskolor finns en gemensamt framtagen värdegrund som ska genomsyra vardagsarbetet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vårbacka Förskola 2013-2014 Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att värna barnens rättigheter och skall genomsyra allt arbete på Vårbacka Förskola!

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolans individuella program Läsår: 2018/2019 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Kungsgårdsskolans/Prästgärdet/Kristines plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsgårdsskolans/Prästgärdet/Kristines plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsgårdsskolans/Prästgärdet/Kristines plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6, grundsärskolan 1-5, träningsskola och fritidshem.

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Vision Alla på Bokenskolan ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning av föregående års plan Föregående

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Furuskolan F-6 samt fritidshemmet Från 201709 till 20180630. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem

Läs mer

Fritidshemmet Daggkåpans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fritidshemmet Daggkåpans plan mot diskriminering och kränkande behandling Fritidshemmet Daggkåpans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skolbarnomsorg/Fritidshem Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Innehål sförteckning Grunduppgifter Utvärdering Främjande insatser Kartläggning 5 Förebyggande åtgärder Rutiner för akuta situationer

Innehål sförteckning Grunduppgifter Utvärdering Främjande insatser Kartläggning 5 Förebyggande åtgärder Rutiner för akuta situationer Linneskolans likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018 2019 1 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 3 Främjande insatser... 4 Kartläggning... 5 Förebyggande

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret 2016-08-26 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solvallens förskola läsåret 2016-17 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-3 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Önstaskolans grund- och grundsärskola Mats Jensen Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Böle Byskola 2016-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Årlig plan 3 Vision 3 Vad säger styrdokumenten? 4 Definitioner 5 Ansvarsfördelning 6 Huvudman och Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Dingtuna Skola 2013-2014 Margareta Vestlund Rektor Grunduppgifter Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar Dingtuna skola och fritidshem. Verksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola, skola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga

Läs mer

Åkersskolan och Åkersskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Åkersskolan och Åkersskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Åkersskolan och Åkersskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, Grundsärskola F-7 och fritidshem Läsår Vt-2015/Ht-2015 1/8

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 181001 till 190930. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids

Läs mer

Plan mot diskriminering. och kränkande behandling

Plan mot diskriminering. och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vallbyskolan Kerstin Hammarström Ahlström Vallbyskolans Verksamhet Grundskola F-6 skola Vår vision Nolltolerans råder när det gäller diskriminering och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Nävertorp grundsärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jordens uteförskola läsåret 2014/15 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Klockarskogsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 5 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 5 Vår vision... 5 Planen gäller från och med...

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs Upprättad 2017-10-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs 2(6) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Bilaga 7 Upprättad 2010-10-19 Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll 1. Vad säger diskrimineringslagen och skollagen?... 3 2. Diskrimineringsgrunderna... 3 3. Vad är diskriminering?...

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Rev 2016-09-19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Dingtuna Skola 2016-2017 Ansvarig: Margareta Öhman Rektor Planens giltighetstid: 2016-10-01-2017-10-01 Innehållsförteckning 1. GRUNDUPPGIFTER...

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Carina

Läs mer

Kungsgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshem a för planen: Tf rektor Göran Garmo Vår vision

Läs mer

Sjukhusundervisningen Östersund Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjukhusundervisningen Östersund Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjukhusundervisningen Östersund Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Särskild undervisning vid sjukhus Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass- åk 6, fritids a för planen Rektor Elisabeth Sterner/ bit

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2015/2016. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Vision Alla på Lapplands Gymnasium - Jokkmokk ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning

Läs mer

Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015

Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015 Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 3 Utvärdering...4 Främjande insatser... 5 Kartläggning... 6 Förebyggande åtgärder...

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 Ansvariga för planen

Läs mer