Plats och tid Stadshuset Örnsköldsvik, kl. 16:00 19:30. Enligt bifogad närvaroförteckning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid Stadshuset Örnsköldsvik, kl. 16:00 19:30. Enligt bifogad närvaroförteckning"

Transkript

1 Kommunfullmäktige (43) Plats och tid Stadshuset Örnsköldsvik, kl. 16:00 19:30 Beslutande Övriga deltagare Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av närvaro Tid och plats för justering Kommunstyrelsens kansli den 29 februari 2008 Sekreterare Paragrafer = Matti Ohlsson Ordförande = Agneta Lundberg (s) Justerare = Yvonne Öhlund (s) Åsa Nilsson (m) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Instans Kommunfullmäktige Anslaget sätts upp Anslaget tas ned Förvaringsplats för Kommunledningskontoret protokollet. Underskrift Namnförtydligande. Ann-Christin Nordqvist

2 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:3 36 Informationsärenden och delgivningar Delgivningar Plan och miljökontoret delger kommunfullmäktige detaljplaner som vunnit lagakraft enligt följande: Detaljplan för Vågen 4 m.fl., antagen av plan- och miljönämnden 20 juni 2007, har vunnit laga kraft 18 juli Detaljplan för kv Kraften m.fl., antagen av plan- och miljönämnden 20 juni 2007, har vunnit laga kraft 18 juli Upphävande av områdesbestämmelse för Fjärdvik 1:24, antaget av Gun-Marie Sjöström 26 juni 2007, har vunnit laga kraft 17 juli Detaljplan för Örnsköldsvik 7:1, del av (Sörlidenkiosken), antagen av Karin Skopac 26 september 2007, har vunnit laga kraft 17 oktober Upphävande av del av fastighetsplan för Gullvivan, Prästkragen, Vitsippan, antaget av Sonja Eliasson 9 oktober 2007, har vunnit laga kraft 30 oktober Detaljplan för kv Turisten m.fl., antagen av plan- och miljönämnden 8 november 2007, har vunnit laga kraft 6 december Detaljplan för Örnsköldsvik 4:21 m.fl., antagen av plan- och miljönämnden 8 november 2007, har vunnit laga kraft 6 december Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige anser sig tagit del av informationen.

3 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:3 37 Information från kommunfullmäktiges revisorer Som en ny "fast punkt" på dagordningen återfinns från och med dagens sammanträde rubriken "Information från kommunfullmäktiges revisorer". Information kring bakgrunden har lämnats till kommunfullmäktige vid sammanträde den 28 januari Till dagens sammanträde har revisorerna ej aviserat några informationer. Vid dagens sammanträde finns inga nya revisionsrapporter inlämnade. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige anser sig tagit del av informationen.

4 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:18 38 Interpellationssvar, kommunens loge på Swedbank Arena Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Mats Hedell (v), Åsa Fahlgren (v), och tjänstgörande ersättaren Gunnar Eklöf (v), vid sammanträde den 28 januari 2008, till kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s), interpellation daterad 29 december 2007 angående kommunens loge på Swedbank Arena. Interpellationen I interpellationen noteras att kommunen "äger" en loge på Swedbank Arena, vilket föranleder följande frågor: - För vilka är logen avsedd? - Vilka brukar nyttja den? - Finns möjlighet för anställda i kommunen att få disponera den? - Tillåts alkoholförtäring? Och sist men inte minst - Skulle det finnas möjlighet för funktionshindrade att få tillgång till logen vid något tillfälle. Framför allt den sista frågan ligger vänsterpartisterna varmt om hjärtat. De vet hur uppskattat det skulle vara för den här gruppen om de någon gång per säsong fick ha tillgång till logen. Avslutningsvis ställs frågan: - Är det möjligt, eller finns några osynliga hinder som i denna stund inte har kunnat överblickas? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s) har under 29/2008 meddelat att hon avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 25 februari Kommunfullmäktige har under 29/2008 beslutat att emotse svar på interpellationen vid sammanträde den 25 februari 2008.

5 Kommunfullmäktige (43) 38 (forts) Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Elvy Söderström (s) interpellationen genom överlämnande av skriftligt interpellationssvar daterat den 25 februari Av svaret framgår att kommunen har en konferenslokal/loge i Arenan. Målsättningen är att lokalen ska användas så mycket som möjligt i representationssyfte av oss alla, oavsett om det är matcher eller evenemang i Arenan. Lokalen kan också användas övriga tider under våra arbetsdagar och vi ska se lokalen som ett nytt spännande lokalalternativ i vår kommunala verksamhet när vi har möten, sammankomster eller andra träffar. Användning av konferenslokalen/logen ska användas i tre syften enligt punkterna 1-3: 1. Under normal arbetstid, med undantag för matchdag fr.o.m. lunch, kan lokalen användas som arbetslokal för sammanträden, konferenser, projektgrupper och liknande i kommunens övergripande verksamhet. 2. Matchdagar från och med lunch ska lokalen i huvudsak användas för kommunens arbete med Tillväxt- och näringslivsutveckling och representation som stödjer det syftet. 3. För övrig representation av övergripande karaktär får lokalen bokas om inte lokalen är bokad enligt syftet i punkt 2 och att det bidrar till kommunens utveckling i stort eller i personalvårdande syfte. 4. Näringslivschefen som är huvudansvarig för lokalen äger rätt att senast 1 vecka före aktuellt arrangemang ändra bokning/ar om representation av extraordinär karaktär uppstår. Vid ett sådant tillfälle ska om möjligt ett lämpligt alternativ erbjudas. När det gäller användningen av lokalen på dagtid så är det mest handikappomsorgen som nyttjat logen. När Modos hemmamatcher har ägt rum har i stort sett samtliga förvaltningar nyttjat möjligheten. Dels för representation men även för personalträffar. Med andra ord så har kommunens anställda möjlighet att vara i logen. Den 28 december lottades platserna ut bland de örnsköldsviksbor som ville vara med. När det är andra evenemang som Melodifestivalen och som nu när Kent kommer till Arenan så lottas dessa platser ut bland kommunens medarbetare. Alkoholförtäring tillåts inte vid något tillfälle i logen. Vad gäller logens tillgänglighet för alla så är det en självklarhet. Säkert har någon av de gäster som besökt logen också haft ett funktionshinder. Om man vill boka för ett särskilt ändamål så vänder man sig till tillväxtavdelningen.

6 Kommunfullmäktige (43) 38 (forts) Den sista frågan var svår att tyda men antalet platser är naturligtvis ett hinder om än synligt. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar förutom Elvy Söderström (s) och Mats Hedell (v) även Dan Olsson (c), Ingrid Ågren (spi) och Roland Wikner (c). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

7 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:22 39 Interpellationssvar, vårdnadsöverflyttningar Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Mats Hedell (v), vid sammanträde den 28 januari 2008, till Humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström (s), interpellation daterad 15 januari 2008 angående vårdnadsöverflyttningar. I interpellationen konstateras att enligt SoL. 6 kap 8 och LVU 13 ska socialnämnden eller motsvarande, när ett barn varit placerat i samma familjehem under tre år från det att placeringen verkställdes, övervägas om det finns skäl att ansöka om överflyttning av vårdnaden enligt bestämmelserna i 6 kap.8 föräldrabalken (från 1 juni 2003). Interpellationen Mot bakgrund av ovanstående och att det kommit till Hedells kännedom att det finns familjehem som önskar av hela sitt hjärta att även juridiskt överta vårdnaden för "sina barn" ställer Hedell följande frågor: - Tillfrågas familjhemmen om de är intresserade av detta? - Hur ofta tillämpas denna möjlighet till vårdnadsöverflyttningar i Örnsköldsviks kommun? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström (s) har under 30/2008 meddelat att han avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 25 februari Kommunfullmäktige har under 30/2008 beslutat att emotse svar på interpellationen vid sammanträde den 25 februari Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Jan-Olov Häggström (s) interpellationen genom överlämnande av skriftligt interpellationssvar daterat den 25 februari Av interpellationssvaret framgår att i samband med överväganden var sjätte månad, ska kommunen enligt rutinerna göra en bedömning av om det kan finnas skäl att ansöka om vårdnadsöverflyttning och redovisa den för SU. Detta gäller barn som varit placerade i tre år. I denna bedömning ska man väga skälen för och emot en vårdnadsöver-

8 Kommunfullmäktige (43) 39 (forts) flyttning. Det är då det enskilda barnets bästa som ska vara avgörande (enligt 6 kap 8 föräldrabalken). Om bedömningen görs att det kan vara bäst för barnet att vårdnaden överflyttas inleds en utredning för att kunna bedöma om det finns skäl att ansöka om en vårdnadsöverflyttning. I inledningskedet av denna utredning får familjehemsföräldrarna ingående information om rättsverkningar, ekonomiska förutsättningar m.m. Om det bedöms att det inte är förenligt med barnets bästa görs ingen vidare utredning. Om familjehemsföräldrarna är positiva fortsätter utredningen med sedvanliga kontakter med barnet och vårdnadshavarna. Därefter görs en bedömning av om en vårdnadsöverflyttning är det bästa för barnet. När det gäller fråga 2 så är svaret att ansökan om vårdnadsöverflyttning görs 1-2 gånger per år. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar förutom Jan-Olov Häggström (s) och Mats Hedell (v) även Ingrid Ågren (spi). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

9 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:51 40 Interpellationssvar, samhällsbetalda resor Med kommunfullmäktiges medgivande framställer ledamöterna Lars Näslund (m), Per Hörnblad (m), Camilla Svensson (m), Anita Danielsson (m), och Magnus Ekwall (m), och tjänstgörande ersättaren André Nilsson-Hugo (m), vid sammanträde den 28 januari 2008, till kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s), interpellation daterad den 28 januari 2008 angående Samhällsbetalda resor. Interpellationen I interpellationen konstateras att Örnsköldsviks kommun hjälper medborgare med samhällsbetalda resor och handikapptillstånd. Resor och tillstånd som är viktiga för behövande personer. Personer som får samhällsbetalda resor och tillstånd har getts tillgång till detta på grund av ett behov. Mot bakgrund av detta ställs följande frågor: - Vad händer med tillstånd för samhällsbetalda resor om behovet av resor inte längre finns? - Vad gör kommunen för att följa behovet av parkeringstillstånd? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s) har under 34/2008 meddelat att hon avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 25 februari Kommunfullmäktige har under 34/2008 beslutat emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 25 februari Interpellationssvar Elvy Söderström (s) har överlåtit till kommunstyrelsens vice ordförande Glenn Nordlund (s) att besvara interpellationen. Vid dagens sammanträde besvarar Glenn Nordlund (s) interpellationen genom överlämnande av skriftligt interpellationssvar daterat den 25 februari Av interpellationssvaret framgår avseende fråga 1 att behovet av resor inte utreds. Den sökande kan ha behov av resor varje vecka, månad eller ett par tillfällen per år

10 Kommunfullmäktige (43) 40 (forts) och det är inget som påverkar bedömningen av färdtjänsttillstånd. Enligt 7, Lag om färdtjänst, ska tillstånd till färdtjänst meddelas för de som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel. Ovanstående är grunden i bedömning vid färdtjänstansökan. Färdtjänsthandläggarna bedömer alltså inte behovet av resor, utan bedömer snarare funktionshindrets påverkan att förflytta sig och/eller att åka med allmänna kommunikationsmedel. Vid utredning görs bedömning om hur varaktigt funktionshindret är. Denna bedömning görs i många ärenden utifrån läkarutlåtande. Beroende av bedömd varaktighet ges ett beslut, tidsbegränsat eller tillsvidare. Beslutet grundar sig på en bedömning av nuvarande förhållanden. Tidsbegränsade beslut följs naturligt upp vid en eventuell ansökan om förlängning av färdtjänstillståndet. Under en beslutsperiod på exempelvis två år, görs inte någon uppföljning under beslutsperioden. Om det vid förlängning av färdtjänst konstateras att den sökandes funktionshinder reducerats och den sökande inte längre uppfyller kriterierna för färdtjänst ges avslag, med möjlighet att överklaga i Länsrätten. Fråga 2 Kommunen utreder inte behovet av parkeringstillstånd. Det är rörelsehindret och varaktigheten som utreds. Enligt trafikförordningen kap 13, 8, kan ett särskilt parkeringstillstånd utfärdas för rörelsehindrade. Tillståndet kan utfärdas både till rörelsehindrade som själva kör motordrivna fordon och till andra rörelsehindrade som regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet. Ett parkeringstillstånd ska gälla under viss tid, dock längst 3 år. Vid ansökan om förlängning av parkeringstillstånd utreds aktuell situation, vad gäller rörelsehinder och varaktighet. Den sökande kan överklaga ett eventuellt avslag till Länsrätten. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar Glenn Nordlund (s) och Magnus Ekwall (m).

11 Kommunfullmäktige (43) 40 (forts) Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

12 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:36 41 Interpellationssvar, avgift för skidåkning på Skyttis Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Göran Sydhage (kd), vid sammanträde den 28 januari 2008, till Kultur- och fritidsnämndens ordförande Kaisa Hautala (s), interpellation daterad 15 januari 2008 angående avgifter på Skyttis. Interpellationen I interpellationen konstateras att ryktet går - och artiklar i ÖA talar om att de kostar pengar att åka skidor på Skyttis. Mot bakgrund av detta ställer Sydhage följande frågor: - Om kultur- och fritidsnämnden beslutar att det ska tas in avgifter och det i en antagen budget finns upptaget kronor, varför skyltas det inte så att människor får möjlighet att betala och göra rätt för sig? - Eller är det så att kultur- och fritidsnämnden har så gott om pengar att man inte be höver dessa intäkter och vem har i så fall fattat beslut om att pengarna inte behöver tas in. Kommunfullmäktiges tidigare behandling Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s) har under 32/2008 meddelat att interpellationen avses att besvaras vid sammanträde den 25 februari Kommunfullmäktige har under 32/2008 beslutat emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 25 februari Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Kaisa Hautala (s) interpellationen genom överlämnande av skriftligt interpellationssvar daterat den 25 februari Av interpellationssvaret framgår att Kultur- och fritidsnämnden den 21 november 2007 fattade ett enhälligt beslut om att avgiftsbelägga Skyttis skidanläggning avseende tillgång till konstsnö. Direkt efter beslut utformades ett tillfälligt A3-blad med information om att avgift gäller och att dagkortsautomat finns i omklädningsbyggnaden samt att årskort kan köpas i turistbyrån. Avgiften är 40 kronor per dag och 400 kronor för årskort. Bladet sattes upp på dörrar och väggar i omklädningsrummen samt uppe vid

13 Kommunfullmäktige (43) 41 (forts) viadukten och i Varggropen. Arbetet utfördes av vaktmästarna på Skyttis och var klart den 17 december. Förslag till permanenta skyltar togs fram före jul och är beställda via upphandlingsenheten. Det är ett omfattande skyltprogram, med kartor och mycket detaljrik information till vägledning för användarna. De permanenta skyltarna är genomtänkta och har getts omsorg i utformningen och kommer att finnas uppsatta så snart de anländer från företaget. Kaisa Hautala meddelar också att många Örnsköldsviksbor tagit in den information som gått ut. Från den 17 december fram till idag har det köpts års- och dagkort för kronor. Kultur- och fritidsnämnden är glada över viljan och ärligheten hos dem som nyttjar konstsnön för att få motion och rekreation i vår vackra natur. Precis så som nämndens andre vice ordförande, Hanna Sydhage, så bra skrev i Ordet fritt i Örnsköldsviks Allehanda den 29 januari, så skulle vi inte ha råd med konstsnö om inte alla hjälper till och betalar. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar Kaisa Hautala (s) och Göran Sydhage (kd). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

14 Kommunfullmäktige (43) Ks/2006: Svar på medborgarförslag, afrikanskt kulturforum - ett forum för mångfald Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag daterat 30 oktober 2006 från Modou Jallow med förslag om utredning avseende möjligheterna att skapa ett Forum för mångfald - ett afrikanskt kulturcentrum. Syftet med kulturcentrat är att sprida en annan bild av Afrika och afrikaner än den rådande samt att centrat ska vara tillgängligt för både afrikaner och svenskar så att integrationen kan ske i båda riktningarna. Centrat ska sätta fokus på kultur- och information, samarbete mellan organisationer och institutioner och arbeta med vägledning och information för kvinnor samt drog- och brottsförebyggande verksamhet bland ungdomar. Kommunfullmäktige har under 147/2006 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av medborgarförslaget Kommunledningskontoret har remitterat medborgarförslaget till kultur- och fritidsnämnden och humanistiska nämnden. Kultur- och fritidsnämnden har avgett ett yttrande till medborgarförslaget under 52/2006. I denna ställer man sig positiv till bildandet av ett centra men ser gärna att det blir ett multietniskt kulturcentra där kunskaper om olika etniska grupper kan bidra till att segregationen i samhället minskar. I dagsläget finns det varken personella eller ekonomiska resurser för denna typ av verksamhet varför dessa frågor måste diskuteras och klargöras innan beslut om eventuellt tillskapande av ett afrikanskt/multietniskt kulturcentrum kan tas. Humanistiska nämnden har avgett ett yttrande under 78/2007. I yttrandet skriver man att man har inget att erinra mot bildandet av ett afrikanskt kulturforum som är öppet för alla som är intresserade av afrikansk kultur och centrets verksamhet. Inom 1-2 år bör verksamheten ha breddats till att gälla ett multietniskt kulturcenter. Nämnden ser positivt på integrationen i båda riktningarna, informationen bland annat till arbetsgivare vilket i förlängningen kan leda till arbete. Positivt är även arbetet mot segregation i

15 Kommunfullmäktige (43) 42 (forts) samhället. Man bör även diskutera ekonomiska förutsättningar, samarbetspartner och utvecklingsmöjligheter. Kommunledningskontorets synpunkter Kommunledningskontoret konstaterar att båda remissinstanserna har ställt sig positiv till medborgarförslaget men att det återstår att klarlägga villkor som ekonomi, ansvar samt utvecklingsmöjligheter för att medborgarförslaget ska kunna bli ett faktum. Kommunledningskontoret anser i likhet med de nämnder som yttrat sig att medborgarförslaget bör utvidgas till att inbegripa även andra nationaliteter än afrikanska. Det finns anledning att arbeta för en bättre integration gentemot alla större grupper av människor som kommer till vårt land. Medborgarförslaget bör därför snarare handla om att gälla ett multietniskt kulturcenter. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 19 november Arbetsutskottets 19/2008. Kommunstyrelsens 30/2008. Kommunfullmäktiges behandling Förslagsställaren Modou Jallow har, enligt kommunens regler för behandling av medborgarförslag, beretts tillfälle att yttra sig i samband med kommunfullmäktiges behandling av ärendet. Modou Jallow framför vid sammanträdet sitt tack för behandlingen av medborgarförslaget och talar engagerat om vikten av integration i dagens samhälle. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Jan-Olov Häggström (s) och Gunnar Melin (fp) bifall till kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige bifaller medborgarförslaget genom att uppdra till humanistiska nämnden att tillsätta en utredning som ska klarlägga förutsättningarna för att starta ett multietniskt kulturcenter som ska arbeta för integration mellan boende i Örnsköldsviks kommun och nytillkomna medborgare i kommunen. Utredningen ska klarlägga tillhörighet för kulturcentrat, ekonomiska förutsättningar, samarbetspartners samt utvecklingsmöjligheter. Utredningen ska genomföras i samverkan med berörda förvaltningar.

16 Kommunfullmäktige (43) 42 (forts) Uppdraget ska redovisas för kommunfullmäktige senast utgången av Därefter tar kommunfullmäktige ställning till om multietniskt kulturcenter kan tillskapas.

17 Kommunfullmäktige (43) Ks/2007: Svar på medborgarförslag, Modovägen tunnel från stationshuset till Ågrenshuset Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag daterat den 2 augusti 2007 från Birger Byström, Själevad angående tunnelbygge för Modovägen. I medborgarförslaget föreslås att Modovägen byggs i en tunnel från Stationshuset till Ågrenshuset. Beredning av ärendet Kommunfullmäktige har den 27 augusti 2007, 142 överlämnat medborgarförslag till kommunstyrelsen för beredning. Därefter är förslaget remitterat till Nämnden för teknik och service för yttrande. Bedömning från nämnden för teknik och service Nämnden för teknik och service har behandlat ärendet under 134/2007. I denna hemställer nämnden att kommunfullmäktige med åberopande av tekniska kontorets synpunkter avslår medborgarförslaget. Tekniska kontoret skriver i yttrande daterad 23 november 2007 att man anser att nyttja mark nära centrala delar av staden är alltid bra. Redan vid tidpunkten för förslagets inlämnande så hade ombyggnaden av Modovägen påbörjats. Att bygga in vägen i en tunnel medför mycket ökade investeringskostnader samt en betydligt förlängd byggtid och stora svårigheter att leda om trafiken under byggtiden. (Modovägen har ÅDT). Tekniska kontoret meddelar vidare att man har varit i kontakt med förslagsställaren. Beredande organs förslag till beslut Arbetsutskottets 8/2008. Kommunstyrelsens 23/2008. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget mot bakgrund av synpunkterna från nämnden för teknik och service.

18 Kommunfullmäktige (43) Ks/2007: Motionssvar, tillsättande av permanent evenemangsgrupp Sammanfattning av ärendet Föreligger motion från Göran Sydhage (kd), Dan Olsson (c), Mattias Rosdahl (m) och Gunnar Melin (fp) instämplad vid kommunledningskontoret 7 mars I motionen föreslås att kommunen bör ta initiativ till att en permanent evenemangsgrupp tillsätts. En sådan grupp bör vara "så bred som möjligt" - alltså både bestå av kommunala företrädare och företrädare för näringslivet. Kommunfullmäktige har under 43/2007 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av motionen Kommunledningskontoret har remitterat motionen till kultur- och fritidsnämnden, kommunledningskontoret (information- och marknadsföring) och kommunledningskontoret (näringsliv). Kultur- och fritidsnämnden har under 129/2007 ställt sig bakom sin förvaltnings yttrande daterad 19 november I skrivelsen föreslår förvaltningen att motionen bifalls och att man samtidigt beaktar det arbete som pågår inom besöksnäringen och evenemangsutvecklingen. Kommunledningskontoret har avgett ett samlat yttrande under tillväxtavdelningen daterad 18 december I yttrandet beskrivs att ett av satsningsområdena inom Världsklass 2015 är "Värt att se" och handlar om hur vi vill utveckla vår besöksnäring. Tillväxtavdelningen ger vidare ett antal exempel på hur man har arbetat med besöksnäringen de senaste åren. Tillväxtavdelningens slutsats är att man tror att det på sikt behövs en professionell evenemangsorganisation med kommunen som en aktiv part. Kommunen bör dock inte äga frågan om evenemang utan fungera som samarbetspartner. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 18 december Arbetsutskottets 17/2008. Kommunstyrelsens 28/2008.

19 Kommunfullmäktige (43) 44 (forts) Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Göran Sydhage (kd), Elvy Söderström (s) och Gunnar Melin (fp) bifall till kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges behandling i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige bifaller motionens syfte att tillsätta en evenemangsgrupp där kultur- och fritidsförvaltningen initialt har rollen som sammankallande.

20 Kommunfullmäktige (43) Ks/2006: Motionssvar, förebyggande av spelmissbruk Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad 2 november 2006 från Mats Hedell (v) angående spelmissbruk. I motionen föreslår Hedell att kommunfullmäktige ska besluta om att tillsätta en utredning om hur spelmissbruket ska förebyggas för i första hand ungdomar. Kommunfullmäktige har under 165/2006 överlämnat föreliggande motion till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av ärendet Kommunledningskontoret har remitterat motionen till humanistiska nämnden för beredning. Nämnden har avgett ett svar i 75/2007 i vilken man delar motionärens uppfattning om att det ökande spelandet är ett problem. Nämnden anser att motionärens förslag angående tillsättning av en utredning om hur spelmissbruket ska förebyggas för i första hand våra ungdomar, bör bifallas. Utredningsuppdraget bör förslagsvis läggas till humanistiska nämnden och kunna redovisas för kommunfullmäktige vid årsskiftet 2007/2008. Kommunledningskontorets synpunkter Kommunledningskontoret noterar att berörd facknämnd har ställt sig positiv till motionärens intentioner och dessutom kan tänka sig att genomföra den utredning om spelmissbruk som föreslås. Kommunledningskontoret anser det lämpligt att nämnden får uppdrag att genomföra utredningen och redovisa denna för kommunfullmäktige senast utgången av Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 14 januari Arbetsutskottets 18/2008. Kommunstyrelsen har under 29/2008, efter omröstning och med omröstningssiffrorna 9-6, beslutat lämna förslag om bifall till motionen.

21 Kommunfullmäktige (43) 45 (forts) Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Jan-Olov Häggström (s), Mats Hedell (v) och Glenn Nordlund (s) bifall till arbetsutskottets förslag om bifall till motionen. Lars Näslund (m) yrkar att motionen avslås med hänvisning till att verksamhetsområdet är statens ansvar och att statliga instanser redan genomfört föreslagna utredningar. Under den fortsatta behandlingen yrkar Jan-Olov Häggström (s) att ett tillägg görs innebärande att föreslagen utredning utmynnar i en handlingsplan för kommunens arbete med att motverka spelmissbruk. Ordförande ställer proposition på ställda förslag och finner bifall till kommunstyrelsens förslag. Ordförande ställer därefter proposition på Jan-Olov Häggströms tilläggsförslag och finner bifall till detsamma. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige bifaller föreliggande motion genom att uppdra till humanistiska nämnden att tillsätta en utredning om hur spelmissbruket ska förebyggas för i första hand våra ungdomar. Utredningsarbetet ska utmynna i en handlingsplan för kommunens arbete med att motverka spelmissbruk. Utredningsuppdraget inklusive handlingsplanen ska redovisas för kommunfullmäktige senast utgången av 2008.

22 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:5 46 Övik Energi, hemställan om kommunal borgen för nyupplåning Sammanfattning av ärendet Föreligger skrivelse från kommunledningskontoret daterad 4 januari Av skrivelsen framgår att Övik Energi AB i skrivelse daterad 2 januari har hemställt till kommunen om att bevilja kommunal borgen för lån på 243 miljoner kronor för det investeringsprogram som bolaget för närvarande genomför. Kommunledningskontorets kommentarer Rodrets styrelse har godkänt och ekonomiberedningen har tagit del av samtliga bolags investeringar för åren under november månad Övik Energi AB presenterade då ett ordinarie investeringsprogram för 2008 på 243,5 Mkr. En kommunal borgen innebär enligt tidigare erfarenhet räntenivåer som är mellan 0,5-1% lägre än finansiering utan denna säkerhet. 0,5 % av genomsnittliga borgensåtaganden tillfaller kommunen som borgensprovision enligt tidigare beslut i kommunfullmäktige. Övik Energi AB har idag lån till kreditinstitut med 1 014,5 Mkr och till Örnsköldsviks kommun med 97,4 Mkr. Kommunledningskontoret föreslår att kommunfullmäktige beviljar Övik Energi AB kommunal borgen för nyupplåning av 243 Mkr till ordinarie investeringsprogram Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 4 januari Arbetsutskottet har vid sammanträde den 15 januari, under 3/2008, efter omröstning och med omröstningssiffrorna 4-3 beslutat avgöra ärendet vid sammanträdet och därefter med samma omröstningssiffror beslutat föreslå att kommunfullmäktige beviljar Övik Energi AB kommunal borgen för nyupplåning av 243 Mkr till ordinarie investeringsprogram Arbetsutskottet har vidare under 3/2008 noterat att information om Övik Energi AB och SEKAB:s verksamheter kommer att lämnas av Per Fridström vid kommunstyrelsens sammanträde den 5 februari 2008.

23 Kommunfullmäktige (43) 46 (forts) Inför kommunstyrelsens behandling av ärendet under 19/2008 lämnar Pelle Fridström, VD Övik Energi AB, och Jörgen Gidlund, VD Rodret, information om Övik Energi AB och SEKAB:s verksamheter mot bakgrund av arbetsutskottets behandling. Kommunstyrelsen har under 19/2008 lämnat förslag om att kommunfullmäktige beviljar framställan om borgen. Kommunfullmäktiges behandling Vid kommunfullmäktiges behandling redovisar Per Häggmark (s) kompletterande detaljer i det redovisade investeringsprogrammet. Per Häggmark (s) yrkar, med instämmande av Elvy Söderström (s) och Gunnar Jutterström (s) bifall till framställan om kommunal borgen från Övik Energi AB. Lars Näslund (m) yrkar, med instämmande av Göran Sydhage (kd), Gunnar Melin (fp), Dan Olsson (c) och Ingrid Ågren (spi) att ärendet återremitteras för en genomgång av de olika delarna som ingår i investeringsprogrammet och hur dessa kan minskas alternativt skjutas framåt i tiden. Elvy Söderström (s) yrkar att ärendet avgörs vid dagens sammanträde. Ordförande ställer proposition på det ställda återremissyrkandet och finner att ärendet ska avgöras vid dagens sammanträde. Omröstning begärs. Propositionsordning Ja-röst för avgörande vid dagens sammanträde. Nej-röst för bifall till Lars Näslund med fleras återremissyrkande. Omröstningsresultat 37 ja-röster (enligt bifogad omröstningslista) 24 nej-röster (enligt bifogad omröstningslista) Kommunfullmäktige har således med hänvisning till kommunallagens regler om så kallad minoritetsåterremiss beslutat återremittera ärendet.

24 Kommunfullmäktige (43) 46 (forts) Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige återremitterar ärendet för en genomgång av de olika delarna som ingår i investeringsprogrammet och hur dessa kan minskas alternativt skjutas framåt i tiden.

25 Kommunfullmäktige (43) Ks/2007: Antagande av jämställdhets- och mångfaldsplan 2008 för Örnsköldsviks kommun Sammanfattning av ärendet Föreligger skrivelse från kommunledningskontoret. Av skrivelsen framgår att jämställdhetslagen och andra lagar som berör diskriminering i arbetslivet innehåller krav på att arbetsgivaren ska bedriva ett målinriktat arbete inom ramen för dessa frågor. I jämställdhetslagen anges också att arbetsgivaren ska upprätta en plan för sitt arbete. Kommunledningskontorets kommentarer Kommunledningskontoret har utarbetat förslag till jämställdhets- och mångfaldsplan för 2008 daterad 12 december I planen redovisas de åtgärder som genomförts under 2007 samt de insatser som planeras för Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse 9 januari Arbetsutskottets 6/2008. Kommunstyrelsens 21/2008. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Ingrid Ågren (spi) på följande förändring: Under rubriken "Planerade åtgärder" (sid. 5.), 4:e stycket sätts punkt efter ordet "kompetens" i andra meningen. Emil Källström (c) yrkar att tillägget "sexuell läggning" görs under rubriken "Planerade åtgärder" (sid. 5.), sist i 4:e stycket. Mats Hedell (v) biträder Emil Källströms yrkande och yrkar avslag på Ingrid Ågrens yrkande. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige fastställer jämställdhets- och mångfaldsplan för 2008 enligt för-

26 Kommunfullmäktige (43) 47 (forts) slag reviderat med följande tillägg: Ordet "sexuell läggning" läggs till under rubriken "Planerade åtgärder" (sid. 5.), sist i 4:e stycket.

27 Kommunfullmäktige (43) Ks/2007:48 48 Fastställande av nya ordningsföreskrifter om katter och hundar Sammanfattning av ärendet Föreligger skrivelse från kommunledningskontoret daterad 14 december Av skrivelsen framgår att Djurskyddet i Örnsköldsvik har gjort en framställning daterad 24 september 2001 om att det ska införas en skyldighet i vår kommun att ha katter märkta så att de kan identifieras när de uppehåller sig på offentlig plats. Kommunledningskontoret har gjort en utförligare beskrivning av ärendet i skrivelse daterad 17 september En sådan ordningsföreskrift rörande katter som djurskyddet föreslår har tillstyrkts av plan- och miljönämnden i 163/2007. Detta har också gjorts av Örnsköldsviks närpolisområde i skrivelse samt av chefen för Djursjukhuset. Beträffande precisering av platser där märkningsskyldigheten ska gälla har kommunledningskontoret efter plan- och miljönämndens yttrande justerat det tidigare förslaget att nu gälla områden som är allmän plats i detaljplan (d.v.s. gator, vägar, torg, parker m.m.) samt områden för lek, idrott, camping eller friluftsliv, badplatser, järnvägsområden och begravningsplatser, förutsatt att dessa områden är upplåtna för allmänheten. Efter förslag av plan- och miljönämnden föreslås vidare att kopplingstvång införs för hundar (f.n. gäller endast att hunden inom ett område av centrala staden ska "hållas under omedelbar tillsyn") och att denna föreskrift ska gälla inom samma områden som nu föreslås för den nya föreskriften om märkning av katt. Förslaget tillstyrks av chefen för närpolisområdet. Avslutningsvis föreslår kommunledningskontoret att gruppen hundar som idag är undantagna från föreskrifterna för hundar (nya kopplingstvånget, upplockning av hundbajs) utökas att gälla även service- och signalhundar. Förslaget tillstyrks av plan- och miljökontoret samt av chefen för närpolisområde. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 14 december Arbetsutskottet har under 7/2008 beslutat överlämna ärendet till kommunstyrelsen utan förslag till beslut. Kommunstyrelsen har under 22/2008 lämnat förslag om Kommunfullmäktige gör följande ändringar och tillägg till de lokala ordningsföreskrifterna:

28 Kommunfullmäktige (43) 48 (forts) Hundar som avsnittsrubrik i ordningsföreskrifterna (f.n. fr.o.m. 9 ) ändras till: "Hundar och katter". Som ny 9 införs föreskriften: "Hundens eller kattens ägare eller den som vårdar en hund eller en katt ska följa föreskrifterna i samt 13 ". Som ny 10 (ersätter nuvarande 9 ) införs föreskriften: "Hund ska hållas kopplad på allmän plats i detaljplanelagt område (d.v.s. gator, vägar, torg, parker m.m. som har upplåtits för sitt ändamål) samt vidare inom områden för lek, idrott, camping eller friluftsliv, badplatser, järnvägsområden, och begravningsplatser, förutsatt att området är tillgängligt för allmänheten". Ny 11 blir nuvarande 10 om skyldighet att plocka upp förorening efter hund. Nuvarande 12 om undantag för vissa hundar kompletteras med följande kategori: "Service- och signalhund som är försedd med tjänstetecken". Som ny 13 införs föreskriften: "När en katt inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer. Katten får istället vara ID-märkt på annat sätt som möjliggör kontakt med ägaren. Denna skyldighet gäller på allmän plats i detaljplanelagt område (d.v.s. gator, vägar, torg, parker m.m. som har upplåtits för sitt ändamål) samt vidare inom områden för lek, idrott, camping eller friluftsliv, badplatser, järnvägsområden, och begravningsplatser, förutsatt att området är tillgängligt för allmänheten". I 2 som anger var föreskrifterna normalt gäller (offentlig plats enligt ordningslagens definition) görs en hänvisning till att föreskrifterna om hund och katt i 10 och 13 gäller inom det utökade område som anges där. Nuvarande föreskrift om märkning av hundar har ersatts av lagen (2000:357) om märkning och registrering av hundar vilket innebär att nuvarande 11 utgår därför ur de lokala bestämmelserna. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Kristin Ögren (s) att ärendet återrmitteras för kompletterande beskrivningar av de områden som avses omfattas av föreskrifterna. Åsa Fahlgren (v), Mats Hedell (v), Lars Eidenvall (kd), och Roland Wikner (c) biträder återremissyrkandet.

29 Kommunfullmäktige (43) 48 (forts) Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige återremitterar ärendet till plan- och miljönämnden för kompletterande beskrivningar av de områden som avses omfattas av föreskrifterna.

30 Kommunfullmäktige (43) Ks/2007: Hemställan om bildande av bolag - Bio Energy Development AB Sammanfattning av ärendet Föreligger skrivelse daterad 22 januari Av skrivelsen framgår att Rodrets styrelse beslutade 12 november 2007 att godkänna Övik Energi ABs hemställan om att bilda ett bolag tillsammans med Umeå Energi AB och Umeå Universitet för att fortsätta forska kring utveckling av rostning och biomaterial för förbränning i förgasning och värmeanläggningar. Övik Energis andel 33,33% motsvarar totalt kr i aktiekapital. Tidigare behandling av ärendet Kommunstyrelsen har tidigare under 7/2008 behandlat Övik Energi AB:s hemställan om förvärv av aktier i Bio Energy Development AB och beslutade att återremittera ärendet till kommunledningskontoret för kompletteringar avseende: Syftet med bolagsbildningen Kommunens framtida åtaganden gentemot bolaget Kommunens framtida förväntningar på bolaget Bolagets investeringsplan Bolagets affärsplan På kommunstyrelsens uppdrag har kommunledningskontoret inhämtat information till komplettering samt planerat för att muntlig information i ärendet kommer att ges i kommunstyrelsen. Övik Energi har lämnat kompletteringar till ärendet och förklarat att syftet med bolagsbildningen är att: Utveckla, demonstrera och kommersialisera torrefiering Utveckla och kommersialisera förgasning av biobränsle Arbeta med tekniska innovationer och kontinuerlig processutveckling Skydda upphovsrättigheterna för torrefiering i ett bolag. Övik Energis framtida åtaganden gentemot bolaget återfinns i 2009-års investeringsplan där Övik Energi planerar att uppföra en anläggning för torrefiering genom att t.ex. bygga om en biobränslepanna. Material som kommer ur anläggningen ska därefter säljas till Umeå Energi som ska uppföra en förgasningsanläggning. Bio Energy Development söker bidrag för ovanstående investeringar från Energimarknadsinspektionen (EMI ) och beräknar att få 50 % av finansieringen. För att få utnyttja patent kommer

31 Kommunfullmäktige (43) 49 (forts) energibolagen att belastas med licensavgifter på 500 kkr/år. Övik Energis s framtida förväntningar på bolaget är att kunna använda torrefierat biobränsle i energiframställning, t.ex. pellets samt att kommersialisera tekniken kring torrefiering i samverkan med lokala leverantörer. Bio Energy Developments affärsplan baseras på ett kapitalbehov på 1,2 Mkr, varav ett aktiekapital på 100 kkr. Resultatet beräknas till 100 kkr/år. Bolagets investeringsplan utgår från det planerade utvecklingsarbetet, tekniska innovationer samt att skydda upphovsrätterna och investeringarna kommer att finansieras genom att kunder köper licenser av bolaget. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 22 januari Arbetsutskottets behandling Arbetsutskottet har under 11/2008 noterat att information kommer att lämnas vid kommunstyrelsens behandling av ärendet. Arbetsutskottet har under 11/2008 överlämnat ärendet till kommunstyrelsen utan förslag till beslut. Kommunstyrelsens behandling I anslutning till kommunstyrelsens behandling av ärendet under 24/2008 lämnar professor Anders Nordin, Energy Technology and Thermal Process Chemistry (ETPC) information kring det planerade arbetet inom det planerade bolaget samt pågående utvecklings- och forskningsarbete vid Umeå Universitet. Kommunstyrelsen har under 24/2008 lämnat förslag om godkännande av Övik Energis framställan om bolagsbildning. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Elvy Söderström (s), Lars Näslund (m), Roland Wikner (c) och Göran Sydhage (kd) bifall till framställan. Ingrid Ågren (spi) och Gunnar Melin (fp) yrkar avslag på framställan.

32 Kommunfullmäktige (43) 49 (forts) Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige godkänner att Övik Energi AB med 33,33% andel, gemensamt med Umeå Energi AB och Umeå Universitet, bildar bolaget Bio Energi Development AB. Kommunfullmäktige noterar att inför större investeringar i bolaget ska en presentation av planerna lämnas till kommunstyrelsen. Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig ledamöterna tillhörande (spi) respektive (fp) till förmån för framställda återremissyrkanden.

33 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:24 50 Hemställan om ianspråktagande av medel för ombyggnadsarbeten för energieffektivisering vid Geneskolan Sammanfattning av ärendet Föreligger Nämnden för teknik och service 7/2008. Av beslutet framgår att nämnden föreslår att kommunfullmäktige godkänner ombyggnadsarbeten för energieffektivisering vid Geneskolan till en beräknad kostnad av kronor samt att kommunfullmäktige medger ianspråktagande av budgeterade medel. Motiven till ombyggnadsarbetena är att Geneskolan värms idag till vissa delar med elbaserad luftburen värme. Detta system har hög energiåtgång. Underhållsbehovet avseende installationerna: el, värme och ventilation är betydande. Tätskikt på yttertak samt fasader är i stort behov av renovering. Stort värmeläckage genom vindsbjälklag. Planerade åtgärder Tekniska kontoret planerar att konvertera befintlig ventilationsanläggning till ett energieffektivt system med hög återvinningsgrad samt eleffektiva fläktar. Vattenburet radiatorsystem installeras. Ny energieffektiv belysning installeras. Anläggningen får ett modernt styr- och övervakningssystem som medger att rumstemperatur och luftflöden anpassas till rådande behov. Vindsbjälklag tilläggsisoleras och yttertak förses med nytt tätskikt. Fasader renoveras och stora delar av fönsterytor byggs igen. Fönster byts. Övriga förutsättningar Ansökan om stöd för energieffektiviseringar i offentliga lokaler har sökts. Länsstyrelsen har fattat preliminärt beslut om stöd på kronor, med villkoret att åtgärderna ska vara utförda senast 31 december Elenergianvändningen beräknas reduceras med ca kwh/år. Ekonomi Totalkostnaden för projektet beräknas uppgå till kronor. Den årliga driftskostnadsbesparingen beräknas till kronor.

34 Kommunfullmäktige (43) 50 (forts) Då investeringarnas storlek överstiger 100 basbelopp måste kommunfullmäktige lämna sitt medgivande. Arbetsutskottets behandling Arbetsutskottet har under 13/2008 uppdragit till kommunledningskontoret att, tillsammans med tekniska kontoret, fram till kommunstyrelsens behandling, komplettera föreliggande investeringskalkyl med uppgifter om pay-off tid samt särskiljande av vad som utgör investeringsbelopp samt energibesparande åtgärder. Arbetsutskottet har vidare under 13/2008 lämnat förslag om godkännande av ombyggnadsarbeten samt beviljande av medel. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 25/2008 föreligger kompletterande handlingar i form av "Totalkalkyl", "Investerings- och driftskostnadskalkyl med uppgifter om pay-off tid" upprättade utifrån arbetsutskottets beslut. Av materialet framgår att den beräknade återbetalningstiden för investeringen är 17,47 år. Kommunstyrelsen har under 25/2008 lämnat förslag om godkännande av ombyggnadsarbeten samt beviljande av medel. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkas bifall till kommunstyrelsens förslag av Ingrid Ågren (spi), Roger Burland (s) samt John Norberg (s). Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige godkänner ombyggnadsarbeten för energieffektivisering vid Geneskolan. Kommunfullmäktige medger nämnden för teknik och service ianspråktagande av budgeterade medel enligt följande: Ansvar Verksamhet underhållsmedel kronor investering verksamhetsanp " energiåtgärder " Beviljat stöd från Länsstyrelsen kronor

35 Kommunfullmäktige (43) Ks/2007: Tillägg till kommunfullmäktiges arbetsordning om besvarande av interpellationer Sammanfattning av ärendet Föreligger skrivelse från kommunledningskontoret daterad 18 januari Av skrivelsen framgår att enligt kommunallagen 5:52 får kommunfullmäktige bestämma att interpellationer får ställas även till andra förtroendevalda än ordföranden i nämnderna (och fullmäktigeberedningar). Fråga har uppkommit om att utöka gruppen förtroendevalda som får interpelleras med vice ordförandena i nämnderna. Detta är fullt möjligt att göra. Det skulle då omfatta både 1:e och 2:e vice ordförandena i nämnderna. Bestämmelsen kan placeras som ett tillägg i 29 (ny p. 8) i fullmäktiges arbetsordning. Frågan om extra arvodering av vice ordföranden vid besvarande av interpellationer har remitterats till Förhandlingsdelegationen. Förtroenderådet har noterat att det i första hand är kommunstyrelsens 1:e vice ordförande respektive 2:e vice ordförande som, utöver nämndsordförandena, bör kunna interpelleras. Detta förfarande medför inget behov av justering av arvodesreglerna. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 18 januari Arbetsutskottets 16/2008. Kommunstyrelsen 27/2008. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige beslutar att interpellationer ska utöver till nämndsordförandena, även kunna ställas till kommunstyrelsens 1:e vice ordförande respektive 2:e vice ordförande. Kommunfullmäktige beslutar att ett tillägg om detta ska införas i fullmäktiges arbetsordning under avsnittet om interpellationer, 29 p 8 (ny). Kommunfullmäktige noterar att detta förfarande inte medför något behov av justering av arvodesreglerna.

36 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:72 52 Avsägelse och fyllnadsval för ersättare i barn- och utbildningsnämnden Föreligger skrivelse daterad den 7 februari 2008 vari Nils-Gunnar Bylund (c) avsäger sig sitt uppdrag som ersättare i Barn- och utbildningsnämnden. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar att med entledigande av Nils-Gunnar Bylund (c), till ny ersättare i Barn- och utbildningsnämnden, för återstoden av innevarande mandatperiod, utse Maria Westin, Ström 137, Arnäsvall.

37 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:64 53 Motion, ökad kunskap om jämställdhet Föreligger motion daterad den 2 februari 2008 från Mats Hedell (v) och Åsa Fahlgren (v) angående ökad kunskap om jämställdhet. I motionen konstateras att Sverige är världens mest jämställda land, men det är fortfarande mycket kvar att göra. Ett framgångsrikt jämställdhetsarbete gynnar förnyelse och positiv utveckling på alla nivåer i samhället. Vidare noteras att Arbetslivsenheten på Sveriges kommuner och landsting ( ) har tillsammans med Stockholms län landsting, arbetat fram ett studiematerial som kallas "Hälsa, Arbete & Kön". Materialet skildrar hur arbets- och livsvillkoren och hälsan ser ut för kvinnor och män i Sverige. Motionen I motionen föreslås att Örnsköldsviks kommun arbetar för att öka kunskapen om jämställdhet på alla nivåer inom både politik- och verksamhetsorganisation samt att kommunen förslagsvis använder sig av studiematerialet "Hälsa, Arbete & Kön" för detta arbete. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige överlämnar föreliggande motion till kommunstyrelsen för beredning.

38 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008:65 54 Motion, Plan D - som i Demokrati, kommunfullmäktiges sammanträdestider, allmänhetens frågestund m.m. Föreligger motion daterad den 5 januari 2008 från Emil Källström (c) med rubriken "Plan D - som i demokrati" och innehållande förslag om genomförandet av kommunfullmäktiges sammanträden. Motionen I motionen lämnas följande förslag: Kommunfullmäktiges sammanträden tidigareläggs. "Allmänhetens frågestund" blir en stående punkt på kommunfullmäktiges dagordning. De "Extra intressanta" punkterna på kommunfullmäktiges dagordning läggs till bestämda klockslag. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige överlämnar föreliggande motion till kommunstyrelsen för beredning.

39 Kommunfullmäktige (43) Ks/2008: Motion, extra gratifikation till kommunens frivilligarbetare Föreligger motion daterad den 25 februari 2008 från Mats Hedell (v) och Åsa Fahlgren (v) angående extra gratifikation till kommunens frivilligarbetare. I motionen konstateras att frivilligarbetare som finns inom kommunens olika verksamheter utför ett mycket viktigt men tyvärr lågarvoderat arbete. Motionen I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att kontakt- och stödpersoner, familjehem etc. förutom sitt månatliga arvode belönas med något extra, till exempel någon av de förmåner som nämns i motionen. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige överlämnar föreliggande motion till kommunstyrelsen för beredning.

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (3) Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (3) Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens Kommunfullmäktige 2006-11-27 2 (3) Lars Näslund (m) och Ingrid Ågren (spi) och yrkar avslag på framställan. Gunnar Melin (fp) och yrkar avslag på framställan om kommunal borgen. Ordförande ställer proposition

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Kommunstyrelsen 2011-12-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S),

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, 15:00 19:30

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, 15:00 19:30 Kommunstyrelsen 2008-02-05 1 (35) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, 15:00 19:30 Beslutande Ordföranden: Elvy Söderström (s) Ledamoten: Glenn Nordlund (s), Jim Sundelin (s) 16:15, Lena Kvarnström

Läs mer

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (6) 159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kst/2016:82 Bakgrund/Ärendet Föreligger motion daterad den 8 februari 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617)

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Föreligger motion daterad den 28 oktober 2015 från Bertil Jonsson

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Kommunstyrelsen 2010-05-31 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Beslutande Övriga deltagare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter:, Glenn Nordlund (S), Jim Sundelin (S), Lena

Läs mer

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205)

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Föreligger motion daterad den 24 mars 2014 från Anna-Lena Lindberg (C) angående förslag om en ny

Läs mer

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (5) Kst/2016:195 162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Ärendet Föreligger motion daterad den 21 mars 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunfullmäktige 2007-05-10 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00 Beslutande Övriga deltagare Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson, sekr. Kommundirektör

Läs mer

Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning

Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning Kommunfullmäktige 2008-12-15 52 (75) Ks/2007:406 275 Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning Sammanfattning av ärendet Föreligger

Läs mer

stadshuset, Gene, k111.00-12.05 Elvy Söderström, ordf. Glenn Nordlund Tom Sundelin Laila Bylund Dan Olsson Lars Eidenvall, 11.

stadshuset, Gene, k111.00-12.05 Elvy Söderström, ordf. Glenn Nordlund Tom Sundelin Laila Bylund Dan Olsson Lars Eidenvall, 11. STYRELSESAMMANTRÄDE Plats och tid: Beslutande: stadshuset, Gene, k111.00-12.05 Elvy Söderström, ordf. Glenn Nordlund Tom Sundelin Laila Bylund Lars Eidenvall, 11.05 - Gunnar Melin Övriga deltagande: Lars

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll Kommunstyrelsen 2010-09-27 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9:00 09.15 Beslutande Övriga ersättare: Övriga deltagare Ordförande: Glenn Nordlund (S) Ledamöter: Marianne Vestin (S), Jim

Läs mer

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447)

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Kommunfullmäktige 2016-05-30 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag daterat den 19 september 2013 angående införande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214)

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Kommunfullmäktige 2014-04-28 1 (5) 66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 23 april 2012 från alliansen i omsorgsnämnden genom Anna-Lena Holmström

Läs mer

159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217)

159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217) Kommunfullmäktige 2017-09-25 1 (7) 159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217) Ärendebeskrivning En motion om integrationsprojekt Kompis Sverige, daterad den 7 mars 2017 har lämnats

Läs mer

103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574)

103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574) Kommunfullmäktige 2012-06-18 1 (5) 103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag

Läs mer

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437)

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Kommunfullmäktige 2017-12-18 1 (5) 236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Ärendebeskrivning Motionen lämnades in av Maria Gulliksson, Hanna Sydhage, Birgitta Sedin, Maria Nordberg

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 09:

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 09: Kommunstyrelsen 2013-02-25 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 09:00 10.15 Beslutande Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S), Lena Kvarnström (S), Laila Bylund (S),

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30 Kommunstyrelsen 2008-06-16 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30 Beslutande Övriga deltagare Ordföranden: Elvy Söderström (s) Ledamoten: Glenn Nordlund (s), Marianne Vestin (s),

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Enligt separat närvaroförteckning. Sekreterare Eva Isaksson Kommundirektör Agneta Marell 1 Ekonomidirektör Mikael Öhrling 2 Ekonom Marie Edlund 2

Enligt separat närvaroförteckning. Sekreterare Eva Isaksson Kommundirektör Agneta Marell 1 Ekonomidirektör Mikael Öhrling 2 Ekonom Marie Edlund 2 Kommunfullmäktige 2009-01-26 1 (26) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, kl.13:00-17:55 Enligt separat närvaroförteckning Sekreterare Eva Isaksson Kommundirektör Agneta Marell

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen 2008-03-31 1 (15) Plats och tid Arken, kl. 10:00 11:00 Beslutande Övriga deltagare Godkännande av närvaro Tid och plats för justering Ordföranden: Elvy Söderström (s) Ledamoten: Glenn Nordlund

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265)

129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265) Kommunfullmäktige 2016-06-20 1 (6) 129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265) Föreligger motion instämplad hos kommunledningsförvaltningen den 9 april

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med Dnr 48/2013 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige, 3 att gälla från och med 2014-10-15. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269)

184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269) Kommunfullmäktige 2017-10-30 1 (5) 184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269) Ärendebeskrivning I kommunledningsförvaltningens

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Luspengymnasiet, Storuman 2018-02-27, kl. 08.45-09.30 Beslutande Se närvarolista sid. 2 Övriga Maria Mickelsson kommunsekreterare Peter Persson koncernchef

Läs mer

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Vallaskolans aula, kl 19.00-20.55 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad deltagarlista.

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. (Kapitel och paragrafhänvisningar under rubrikerna

Läs mer

Plats och tid Stadshuset kl. 10:00-11:00

Plats och tid Stadshuset kl. 10:00-11:00 Kommunstyrelsen 2009-03-30 1 (15) Plats och tid Stadshuset kl. 10:00-11:00 Beslutande Beslutande ersättare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamoten: Glenn Nordlund (S) Lena Kvarnström (S) Helge Westman

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-02-12 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Arbetsordning för kommunfullmäktige Dnr: KS 2018-67 Typ av dokument: Arbetsordning Handläggare: Linda Ökvist, kommunsekreterare Antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Februari 1996

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Februari 1996 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Februari 1996 Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:30

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:30 Kommunfullmäktige 2010-05-31 1 (47) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:30 Beslutande Övriga deltagare Enligt närvarolista Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av närvaro Tid och

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Omsorgsnämnden 2007-09-14 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson (c) Lillemor Edlund

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00.

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00. Samhällsbyggnadsnämnden 2011-01-27 1 (19) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00. Beslutande ledamöter Roger Burland (S), ordförande Esbjörn Jonsson (S) Malin Westman

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Älvsbyns kommuns Arbetsordning för kommunfullmäktige

Älvsbyns kommuns Arbetsordning för kommunfullmäktige 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2009-10-19 Älvsbyns kommuns Arbetsordning för kommunfullmäktige Detta dokument ersätter Arbetsordning för kommunfullmäktige med senaste ändring 2007-11-26. Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 20:45. Enligt bifogad närvaroförteckning

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 20:45. Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunfullmäktige 2008-03-31 1 (51) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 20:45 Beslutande Övriga deltagare Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson Revisorernas ordförande

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:00. Beslutande Enligt närvaroförteckning sidan 2

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:00. Beslutande Enligt närvaroförteckning sidan 2 Kommunfullmäktige 2009-09-28 1 (67) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:00 Beslutande Enligt närvaroförteckning sidan 2 Övriga deltagare Kommunsekreterare Matti Ohlsson Knut Pettersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 25 mars 2015 kl. 08.00-13.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Remco Andersson (FP) Lisa

Läs mer

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207)

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Kommunfullmäktige 2015-12-14 1 (6) 228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Föreligger motion daterad den 13 mars 2015 från Lars Näslund (M), Johannes Nordin (M) samt Annica Jonsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Arbetsordning för Solna kommunfullmäktige

Arbetsordning för Solna kommunfullmäktige Arbetsordning för Solna kommunfullmäktige 2 (11) Antagen av kommunfullmäktige den 27 januari 1992, 1 Reviderad av kommunfullmäktige den 31 maj 1999, 100 den 18 februari 2002, 41 den 19 februari 2007, 5

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 17:45. Enligt separat närvaroförteckning

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 17:45. Enligt separat närvaroförteckning Kommunfullmäktige 2008-04-28 1 (27) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 17:45 Beslutande Övriga deltagare Enligt separat närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/288 2018/11 2014-11-03 2018-01-29 Kf 2014-11-03 96 Kf 2018-01-29 14 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 1999-01-26 4 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2014-12-15 105 INLEDNING Hagfors kommun ska aktivt arbeta för att

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

Kommunfullmäktiges arbetsordning

Kommunfullmäktiges arbetsordning Kommunfullmäktiges arbetsordning Dokumentets namn Kommunfullmäktiges arbetsordning Diarienr KS 2018/439 Dokumenttyp Fastställd av Kommunfullmäktige Datum och 2018-10-22 162 paragraf Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 10.30-11.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Marianne Sandin Bäckestrand

Marianne Sandin Bäckestrand Socialnämnden 2005-08-30 1 (11) Plats och tid Kasern Möller kl 15.00 15.40 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Gunnel Persson (s) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Anita Johannesson

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00-17:45. Enligt separat närvaroförteckning

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00-17:45. Enligt separat närvaroförteckning Kommunfullmäktige 2007-03-26 1 (38) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00-17:45 Beslutande Övriga deltagare Enligt separat närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ESKILSTUNA KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ESKILSTUNA KOMMUN ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ESKILSTUNA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 1991, att gälla fr o m den 1 januari 1992. Ändring antagen av kommunfullmäktige den 26 augusti 1993,

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag, kl. 19.00-20.30 Beslutande Övriga deltagare 29 ordinarie ledamöter och 6 tjänstgörande ersättare, totalt 35 beslutande Se bifogade närvaro-

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gagnefs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gagnefs kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gagnefs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-03 226, dnr 2011:910/00 Komplettering, kommunfullmäktige 2016-11-10 x, dnr 2011:910/00 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 21:30. Beslutande Enligt närvarolistan sidan 3

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 21:30. Beslutande Enligt närvarolistan sidan 3 Kommunfullmäktige 2010-03-29 1 (36) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 21:30 Beslutande Enligt närvarolistan sidan 3 Övriga deltagare Kommunsekreterare Matti Ohlsson Revisorerna ordförande

Läs mer

Dnr KS/2014/0073, Ändring av arbetsordning för Kommunfullmäktige ARBETSORDNING. Fastställd av KF 119/140825

Dnr KS/2014/0073, Ändring av arbetsordning för Kommunfullmäktige ARBETSORDNING. Fastställd av KF 119/140825 ARBETSORDNING för kommunfullmäktige i Söderhamns kommun Fastställd av KF 119/140825 Jonna Källström Börresson 1 (11) Arbetsordning för Kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

Eva Edberg (s) - 13 Frits Söderlind (s) 14 Ersättare Frits Söderlind (s) Barbro Olsson (c) Lars-Åke Norman (s) Christina Göransson (kd)

Eva Edberg (s) - 13 Frits Söderlind (s) 14 Ersättare Frits Söderlind (s) Barbro Olsson (c) Lars-Åke Norman (s) Christina Göransson (kd) Omsorgsnämnden 2007-01-10 1 (16) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe kl 13:00-14:50. Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelser i denna arbetsordning Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 45 ledamöter.

Läs mer

REGIONFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING

REGIONFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING REGIONFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING Antagen av regionfullmäktige/kommunfullmäktige 1992-04-13. Ändrat 1995-02-13, 2004-04-26 2006-12-18, 2009-03-23 och 2011-02-21 49. Utöver det som föreskrivs om regionfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-09-0 Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen Meddelande 2 Ägardirektiv för Vårgårda bostäder AB 3 Svar på motion, besparingsåtgärder avseende förtroendevaldas

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-12-18 1(13) Plats och tid Åsele Folkets Hus 08 00 10 20 Beslutande Peter Lindström(s) ordf Egon Persson(åkl) vice ordf Urban Lindström(s) Tommy Danielsson(s) Peter

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 1(11) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 87 Dnr 2006.199 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Sida 1(10) PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl

Sida 1(10) PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl 1(10) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl 09.00-11.00 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordförande Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve Persson (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 16:00

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 16:00 Kommunfullmäktige 2010-09-27 1 (34) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 16:00 Beslutande Övriga deltagare Enligt närvarolista Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av närvaro Tid och

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

IP Malung-Sälens kommun

IP Malung-Sälens kommun IP Malung-Sälens kommun ID 1 Plats och tid Beslutande Orrskogen, Malung, kl. 16:00-16:30 Kurt Podgorski (S), ordförande Christin Löfstrand (V) Lars-Erik Bech (V) Pär Kindlund (C) Bitte Lindberg-Ås (S)

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 13:00 15:50

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 13:00 15:50 Nämnden för teknik och service 2008-08-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 13:00 15:50 Ordförande Roger Burland (s) Ledamot Malin Ögren (s) Erik Nordlander

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN Diarenr Ks 2015-00023 1(10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN 2015-2018 Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Läs mer

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15.

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15. 1 (12) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 10-11 Beslutande: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers Övriga närvarande: Sune Höglander, teknisk chef, 40, 42 Arne

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Datum Mathias Brandt, kommunsekreterare Birgitta Berggren, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgitta Berggren

Datum Mathias Brandt, kommunsekreterare Birgitta Berggren, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgitta Berggren 1(8) Plats och tid Kommunhuset, Valsverket, Kl. 14.00-16:10 Beslutande Ledamöter Susanne Grundström (S), ordförande Erkki Vuorijärvi (GL) Wilhelm Tham ersätter Arne Rubin (KD) Göran Strömqvist (M) Tommy

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Utöver vad som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. SID 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT Kf 42/17 Ändring 2017-02-20 Kf 125/17 Ändring 2017-06-12 Kf 167/17 Ändring 2017-10-02 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Utöver vad som föreskrivs om kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 255 Dnr: KS 2014/740 Första gången antagen av kf 1992-01-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ORSA KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ORSA KOMMUN ORSA KOMMUN Sidan 1 (11) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ORSA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2012-03-26, 21, att gälla från och med 2012-05-01. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige

Läs mer