Sammanställning av HiGs miljömålsarbete för år 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning av HiGs miljömålsarbete för år 2007"

Transkript

1 1(11) Sammanställning av HiGs miljömålsarbete för år 2007 Sammanställningen är baserad på rapporter från sex institutioner (Institutionen för vårdvetenskap, Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap, Institutionen för pedagogik, didaktik och psykologi, Institutionen för teknik och byggd miljö, Institutionen för matematik, natur- och datavetenskap, och Institutionen för ekonomi) och fyra administrativa enheter (Förvaltningen, Biblioteket och Avdelningen för studentservice samt Rektors kansli, UFK och Kontakttorget som behandlas som en enhet i sammanställningen). Högskolans övergripande miljömål för år INDIREKTA 1. Personal och studenter ska ha minst grundläggande kompetens om miljö och hållbar utveckling. -80% av personalen med minst 40% anställning ska ha genomgått HiGs grundläggande utbildning inom miljö och hållbar utveckling eller ha motsvarande kompetens -Alla nya programstudenter och internationella studenter ska få grundläggande information om HiGs arbete för miljö och hållbar utveckling 2. Miljöaspekter ska integreras i relevant undervisning och forskning. 3. Miljöaspekter ska beaktas vid upphandling av varor och tjänster. 4. Miljöaspekter ska lyftas fram vid all samverkan med det omgivande samhället. RESURSANVÄNDNING 5. Användning av material och energi ska effektiviseras och föroreningar förebyggas. AVFALL 6. Mängden osorterat avfall ska minska Miljöenheternas detaljerade miljömål De sex institutionerna och fyra administrativa avdelningarna benämns miljöenheter i miljöledningsarbetet. Varje miljöenhet sätter utifrån de övergripande miljömålen egna detaljerade miljömål och formulerar handlingsplaner. Sju av de tio miljöenheter har miljöarbetet integrerat i verksamhetsplanen för HS-inst har inte fastställt någon verksamhetsplan för N-inst har inte någon verksamhetsplan, men ett kortare verksamhetsuppdrag. UFK och ledningskansliet har inga verksamhetsplaner då de inte har något verksamhetsuppdrag. Resurser i årsarbetstid som använts under 2007 för miljöarbetet på HiG är 60 personveckor. Arbetstiden avser systemansvarig, 10 miljösamordnare, personal anlitade för interna revisioner, arbete med att följa och uppdatera lagstiftningkrav, webbuppdateringar, arbetstid för samverkan med andra högskolor i nätverk vid t.ex. konferenser.

2 2(11) Sammanställningen redovisar resultat för detaljerade miljömål som finns på flertalet eller samtliga av miljöenheterna. Dessutom redovisas resultat av efterlevnad av lagar och andra krav, samt resursförbrukning där mätningar görs centralt. Utvärdering av att lagar och andra krav följs Uppdatering av senaste miljölagstiftning och andra krav som berör HiG sker två gånger om året i ledningsgruppsmöten. Åtta av miljöenheterna anger att ansvariga har gått utbildning och fått uppdatering av miljölagstiftning så att de är medvetna om sitt ansvar. N-inst har en nyanställd ämnesföreträdare som inte ännu deltagit i någon utbildning gällande miljölagar och uppdatering av lagar och andra krav, då inget sådant tillfälle har erbjudits sedan personen tillträdde tjänsten. Bibl anger att miljösamordnaren inte har deltagit in uppdatering av miljölagar under året, då bibliotekschefen (som deltagit vid ledningsgruppens uppdateringstillfälle) gjorde bedömningen var att inte några nya miljölagar berörde bibl. Lagefterlevnaden kontrollerades med hjälp av följande frågor (tabell 1). Tabell 1. Resultatet av kontroll av lagefterlevnad Besvara följande frågor för din miljöenhet Har all nyanställd ledning och laboratorieansvariga genomgått en utbildning gällande miljölagar? Har alla ansvariga tagit del av årets uppdateringar av miljölagar och andra krav? Ja (antal) Nej (antal) Kommentar 4 1 Ej aktuellt för bibl, adm, stud service, P, HS 9 1 Ej aktuellt för stud service, bibl Har miljöenheten ordning på alla tillstånd enligt miljölagar och andra krav? 9 Ej aktuellt för bibl, UFK Har alla nödvändiga miljörelaterade anmälningar till myndigheter gjorts? 7 Ej aktuellt för bibl stud service, UFK, HS Är det ordning på alla miljödokument, t.ex. transportkvitton? 9 Ej aktuellt för stud service, Har någon/några blivit fälld/a för miljöbrott? 10 Ö1 Personal och studenter ska ha minst grundläggande kompetens om miljö och hållbar utveckling.

3 3(11) -80% av personalen med minst 40% anställning ska ha genomgått HiGs grundläggande utbildning inom miljö och hållbar utveckling eller ha motsvarande kompetens Totalt vid HiG har 81,6% av P40 genomgått miljöutbildningen till och med år 2007, (bilaga 1). Detta är en liten ökning jämfört med år HiG har nått det övergripande målet gällande utbildning av personal i M/HU, att minst 80% ska ha deltagit i utbildningen. Från år 2006 inräknas personal som har anställning på minst 40% (P40) i statistiken. Fram till och med år 2005 användes andel utbildade HÅE. Fortsättningsutbildning i miljö och hållbar utveckling för personal Några av miljöenheterna har detaljerade mål som handlar om att personalen ska genomgå fortsättningsutbildning i miljö och hållbar utveckling. Under våren 2007 anordnade Kontakttorget en inspirationsdag. Deltagande vid detta tillfälle räknades av flera enheter som fortsättningsutbildning i M/HU. Dagen startade med miljöfrukost, samt en föreläsning om väder och klimat med meteorologen Anders Nylund. Därefter visades Al Goores film En obekväm sanning. Aktiviteterna var välbesökta av personal men även studenter. Den inrapportering som gjorts visar att vid RK/UFK/Kontakttorget har 76% av personalen genomgått fortsättningsutbildning i M/HU. Vid Administrativa avdelningen har 45% av personalen deltagit i fortsättningsutbildning i M/HU. HS hade under året en inspirationsföreläsning om miljö i samband med en institutionskonferens. En stor del av personalen vid institutionen för vårdvetenskap och sociologi har deltagit i en uppföljande miljöutbildning. Vid Avdelningen för studentservice och TB-institutionen har fortsättningsutbildningar genomförts för delar av personalen under mätperioden , men detta är inte redovisat i sammanställningarna eftersom det inte är preciserats som detaljerade miljömål för dessa miljöenheter. N-institutionen har detaljerade mål om fortsättningsutbildning, men har inte påbörjat arbetet med dessa utbildningar. Sju av tio miljöenheter anger att de anser att utbildningsinsatserna är tillräckliga -Alla nya programstudenter och internationella studenter ska få grundläggande information om HiGs arbete för miljö och hållbar utveckling I samband med introduktion till nya studenter gör avdelningen för studentservice utskick med miljöinformation. Information har lämnats på minimässan som hålls för nya studenter vid högskolans aula respektive vid Studentcentrum, vid vårterminens och höstterminens start. Information har getts till internationella studenter i samband med introduktionsmöten vid terminsstarterna. Bokmärket med HiGs miljöpolicy har delats ut och studenterna har fått en introduktion till HiGs miljöarbete.

4 4(11) Kurser som är granskade och bedömda att de innehåller eller har inslag av miljö- eller hållbar utveckling är märkta i kurskatalogen samt att det finns en beskrivning i kurskatalogen av vad det innebär. Ö2 Miljöaspekter ska integreras i relevant undervisning och forskning. Kurser med inslag av miljö/hållbar utveckling En mall har tagits fram centralt och används för att klassificera HiGs kurser. De olika klasserna är: - Kursen är till en övervägande del en kurs om miljö/hållbar utveckling - Kursen har inslag av miljö/hållbar utveckling - Kursen har ännu inte inslag av miljö/hållbar utveckling - Inslag av miljö/hållbar utveckling är inte relevant för kursen Totalt av HiGs kurser har 83% granskats med avseende på inslag av miljö och hållbar utveckling. 100% av kurserna är granskade vid E-inst. P-inst har granskat 94% av kurserna, TB har 89,3% och HS 89%. V har uppnått 77,3% granskade kurser och N visar 52,2% granskade. I figuren, bilaga 2 visas totalt (max) sex staplar för varje miljöenhet samt för hela HiG. Den vänstra av staplarna är andelen granskade kurser. Sedan följer klasserna i turordning enligt ovan angiven klassificering. Sista stapeln är andelen ej granskade kurser. V-inst har inrapporterat miljöklassade kurser A- och B-klass tillsammans, och kurser som ännu inte har inslag samt där det inte är relevant C- och D-klass tillsammans. Detta är förklaringen till V- inst redovisning av endast två staplar med klassade kurser i diagrammet (bilaga 2). Av kurserna är andelen med övervägande del M/HU och inslag av M/HU 55,3% av de granskade kurserna (se figur 1 nedan). Det aktuella Bolognaarbetet medför att många kursplaner revideras och detta kan förklara minskning av andel granskade kurser vid några av institutionerna.

5 5(11) Andel kurser klassade med M/HU av granskade kurser år 2004 till 2007 Andel (%) kurser med M/HU till övervägande del eller inslag av 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0 0,0 E HS N P TB V Tot HiG Miljöenhet Figur 1. Andel kurser klassade M/HU av granskade kurser åren 2004, 2005, 2006 och 2007 Examensarbeten med inslag av miljö och hållbar utveckling. Mall för granskning av examensarbeten finns centralt framtagen. Klassificeringen motsvarar den ovan angivna för kursgranskning. E-institutionen arbetar med granskning av examensarbeten avseende miljö och hållbar utveckling. Vid E-institutionen har granskats 100% (totalt 98 examensarbeten) på C-nivå och D-nivå avseende inslag av miljö och hållbar utveckling. 6% av dessa var till övervägande del om M/HU och 4,1% hade inslag av M/HU. Flera institutioner arbetar för att ta fram gemensamma rutiner för hur granskning av examensarbeten ska göras och av vem granskning ska göras. Program med inslag av miljö/hållbar utveckling En mall har tagits fram centralt och används för att klassificera utbildningsprogram. De olika klasserna är: - Programmet består till en övervägande del av kurser med inslag av miljö/hållbar utveckling - Programmet har inslag av miljö/hållbar utveckling - Programmet har ännu inte inslag av miljö/hållbar utveckling, men det finns möjlighet att införa det - Inslag av miljö/hållbar utveckling är inte relevant för programmet Programgranskning sker på våren under pågående läsår, varför granskningen för 2006 redovisas i denna sammanställning då den genomfördes under år Målet var att bibehålla andelen program med inslag av miljö och hållbar utveckling. Samtliga program är granskade avseende M/HU år Andelen program med till övervägande del och med inslag av M/HU är sammanlagt 94%, samma andel som i 2006 års sammanställning (se figur 2). Endast två av programmen saknar inslag av M/HU.

6 6(11) Granskning av M/HU i program 2003 till 2006 Andel (%) av totala antalet program 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0 0, granskade övervägande M/HU inslag M/HU ännu inte inslag inte relevant ej granskade År Figur 2. Granskning av programklassificerade M/HU under åren 2003, 2004, 2005 och 2006 HiGs forskningsprojekt med anknytning till miljö och hållbar utveckling För samtliga forskningsansökningar som tas upp i HiGs olika forskningsnämnder krävs från och med hösten 2004 en klassificering utifrån miljöklassningslistan. En mall har tagits fram centralt och används för att klassificera forskningsansökningarna. De olika klasserna är: - Forskningsprojektet bidrar med en övervägande del till en hälsosam och god miljö/hållbar utveckling - Forskningsprojektet bidrar med en mindre del till hälsosam och god - miljö/hållbar utveckling - Bidrag till en hälsosam och god miljö/hållbar utveckling är inte relevant för forskningsprojektet - Osäkert om forskningsprojektet bidrar till hälsosam och god miljö/hållbar utveckling Målnivån är att 100% av forskningsprojekt alltid ska klassificeras. För forskningsansökningar inför år 2008 är resultatet 92% granskade ansökningar. Andel granskade ansökningar har hållit sig på ungefär samma nivå under åren, kring 90% med en variation på några procentenheter. Jämförelse av klassificeringen av forskningsansökningarna för 2005, 2006, 2007 och 2008 visas i figur 3. Andelen forskningsansökningar för år 2008 som bidrar med en övervägande del respektive bidrar med en mindre del till en hälsosam och god miljö/hållbar utveckling har ökat något, till 63,1%, en ökning med 4,5% från 2007, se figur 3.

7 7(11) M/HU i forskningsansökningar år 2005, 2006, 2007 och ,0 80,0 Andel (%) 60,0 40, ,0 0,0 Övervägande Anknytning Inte relevant Osäkert Ej granskade Figur 3. Miljö och hållbar utveckling i forskningsansökan Ö 3 Miljöaspekter ska beaktas vid upphandling och inköp av varor och tjänster I både policy och mål finns formuleringar som säger att vid upphandling skall relevanta miljökrav ställas på varor och tjänster. Till stöd för detta använder sig inköpsenheten av EKUverktyget. Dessutom begärs information om potentiella leverantörers miljöarbete in i samband med upphandling. Under år 2007 gjorde inköpsenheten sex upphandlingar. Vid samtliga upphandlingar stämdes HiGs kriterier av mot de kriterier miljöstyrningsrådet rekommenderar. Antal avrop mot de statliga ramavtalen var 650 st under året. När det gäller avrop från de statliga avtalen utgår inköpsenheten från att ramavtalsmyndigheterna ställt riktiga och tillräckliga miljökrav. Ö 4 Miljöaspekter ska lyftas fram vid all samverkan med det omgivande samhället. Administrativa avdelningen har informerat alla utställare och hyresgäster om HiGs källsorteringsrutiner, avfallshantering och miljöarbete. Kontakttorget sprider information om HiGs miljöcertifiering till alla kunder inom uppdragsutbildning. Kontakttorget har tagit fram en informationsbroschyr som används t.ex. vid möten med företag, organisationer och myndigheter. En lärare vid N-inst var vid tre tillfällen med i en programserie i Radio Gävleborg där miljö och klimatfrågor togs upp.

8 8(11) RESURSANVÄNDNING Ö 5 Användning av material och energi ska effektiviseras och föroreningar förebyggas. Flera enheter har kontinuerlig information till anställda om att använda dubbelsidiga utskrifter och kopiering samt uppmuntrar till att använda e-post för information. Ytterligare exempel på hur arbetet med effektiviseringar och förebyggande av föroreningar görs är t.ex. att några enheter genomför regelbundna stickprovskontroller av sortering av avfall i personalkök och några enheter gör stickprovskontroller av att datorer och lampor mm stängs av vid arbetsdagens slut. TB har minskat biltransporter mellan Brynäs och Kungsbäck under 2006 och Målet var att minska bensinkostnaderna med 30% resp 20% under dessa år. TB redovisar en minskning med 72,9% av bensinkostnaderna. Kontakttorget och Rektors kansli har minskat antalet personkilometer för tjänsteresor med ca 40%. Bibliotekets personal har under året gjort sina tjänsteresor med tåg vid 77% av resorna. HS mål var att minska förhyrning av bil med 2%, men en ökning har skett med 3%. Avdelningen för studentservice har genomfört kontroller att maskiner, utrustning och lampor stängs av vid arbetsdagens slut. Även V-institutionen gör kontroller på liknande sätt. Pappersförbrukning Pappersförbrukning till utskrifter och kopiering har minskat betydligt sedan miljöarbetet startade. Under 2007 har förbrukningen sjunkit rejält och har nu nått den lägsta nivån sedan miljöledningsarbetet startade, se tabell 2 nedan med pappersförbrukningen i tusental ark. Tabell 2 HiGs pappersanvändning * (1000 ark) (1000 ark) (1000 ark) (1000 ark) (1000 ark) (1000 ark) Repro 7 536, ,5 IT-enheten Brynäs Summa pappersförbrukning: 9856, * Korrigerad siffra för pappersförbrukningen. Inför tidigare sammanställningar för år 2005 och 2006 hade felaktig siffra inrapporterats på pappersförbrukningen gällande år 2005 och detta är ändrat här. Elanvändning Uppgifter om fastighetsel för HiG lämnas av Akademiska Hus.

9 9(11) Administrativa avdelningens detaljerade miljömål är att bibehålla befintlig elförbrukning, ett resultat som uppnåtts då det är en minskning av elanvändningen. Elanvändningen har minskat med 1,5%, från 79,8 kwh/m 2 år 2006 till 78,3 kwh/m 2 år Dessa siffror är exklusive kylan, som också drivs med el. AVFALL Ö 6 Mängden osorterat avfall ska minska Centralt gjorda mätningar vid Administrativa avdelningen visar att målet att osorterat avfall ska minska med 10% är uppfyllt. Några av miljöenheterna har egna mål för att minska mängden osorterat avfall och kontrollerar med stickprov på avdelningarna. Institutionen för vårdvetenskap och sociologi har kontinuerlig information och kontroll då miljöenheten hanterar riskavfall. Avdelningen för studentservice har en motsvarande rutin med information och kontroll eftersom studenthälsan finns inom enheten och sänder riskavfall till länssjukhuset. Kostnaden för sophämtning vid HiG har minskat från kr år 2005 till kr år 2007, se tabell 3 nedan. Förklaringen till denna sänkning är förhyrning av komprimator som gjorts från hösten Utan komprimator skulle HiGs kostnader för sophämtning under 2007 har varit kr, alltså en besparing på mer än kr. Motsvarande besparing med anledning av komprimatorn var under år 2006 var kr. Under de två åren, , har åtgärden med förhyrning av komprimatorn gett en besparing på omkring kr för kostnaderna för sophämtning. Tabell 3 Avfall Kostnad för sophämtning Batteriavfall NiCd, Pb, Hg kr kr kr kr kr kr kr 800 st 123 kg 40 kg kg Lysrörsavfall 400 st 25 kg 25 kg 220 kg 243 kg Elektronikskrot 3969 kg 9098 kg 3583 kg 4398 kg Batteriavfall hämtas inte varje år då kärlen är så stora att detta behov av inte finns.

10 BILAGA 1 till Sammanställning av miljömålsarbetet BILAGA 1 Grundläggande personalutbildning M/HU - jämförelse Andel (%) Adm Avd.Studserv Bibl E HS N P TB V UFK/RK/KT Tot HiG Miljöenhet

11 BILAGA 2 till Sammanställning av miljömålsarbetet BILAGA 2 Granskning av inslag av M/HU i kurser ,0 90,0 80,0 70,0 Andel (%) 60,0 50,0 40,0 % granskade av totala % övervägande M/HU % inslag M/HU % ännu inte inslag % inte relevant % ej granskade 30,0 20,0 10,0 0,0 E HS N P TB V Tot HiG Institution

Sammanställning av HiGs miljömålsarbetet för år 2004

Sammanställning av HiGs miljömålsarbetet för år 2004 Sammanställning av miljömålarbetet 24 1(1) Sammanställning av HiGs miljömålsarbetet för år 24 Baserat på rapporter från sex institutioner och fyra administrativa enheter, saknas gör belastningsskadecentrum

Läs mer

Använda förkortningar

Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV amg AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(9) DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering DATUM 01-12 MALL GÄLLER FRÅN

Läs mer

Enhetschef. Använda förkortningar

Enhetschef. Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/maaekn GODKÄND AV DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering AKADEMI/ENHET AHA DIARIENR HIG2011/18 DATUM Rev 2012-05-14 SIDA 1(8)

Läs mer

GODKÄND AV Maria Sörby. DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Maria Sörby. DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/Maria Åstrand Swenneke GODKÄND AV Maria Sörby AKADEMI/ENHET HGA DIARIENR HIG-STYR 2017/19 SIDA 1(13) DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner

Läs mer

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/roelof GODKÄND AV gls AKADEMI/ENHET ATM DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DATUM 2017-01-16

Läs mer

DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV sbr AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2020, inklusive inrapportering DATUM 2016-12-13

Läs mer

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Dokumentupprättare: MLS HiG/aho, roelof Godkänd av: Inst: Diarienr: 101-329/07 Sida: 1(6) Dokumentnamn: Redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Datum 2007-02-28 Mall gäller från datum: 2003-09-30 Modell

Läs mer

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/ GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg AKADEMI/ENHET AHA DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DIARIENR

Läs mer

GODKÄND AV Maivor Hallén, Erika Rosén

GODKÄND AV Maivor Hallén, Erika Rosén DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/Karin Meyer Lundén GODKÄND AV Maivor Hallén, Erika Rosén AKADEMI/ENHET Biblioteket, KSII, RK DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN Detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Dokumenttillhörighet: MLS HiG Enhet: Diarienr: Sida: 1(5) Dokumentnamn: ENHETERNAS DETALJERADE MÅL och HANDLINGSPLAN för miljö för år 2008-2009

Dokumenttillhörighet: MLS HiG Enhet: Diarienr: Sida: 1(5) Dokumentnamn: ENHETERNAS DETALJERADE MÅL och HANDLINGSPLAN för miljö för år 2008-2009 1(5) Uppgifter för 2009 markerat med grönt! Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att redovisa enheternas detaljerade miljömål för åren 2008-2009 och utgöra underlaget för HiGs samlade

Läs mer

Syftet med detta dokument

Syftet med detta dokument 1(5) Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att redovisa enheternas detaljerade miljömål för åren 2010-2011 och utgöra underlaget för HiGs samlade miljömål för åren 2010-2011. Övergripande

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Detta dokument visar vilka dokument som finns inom HiG:s miljöledningssystem, var dokumenten finns och vem som är ansvarig för uppdatering.

Detta dokument visar vilka dokument som finns inom HiG:s miljöledningssystem, var dokumenten finns och vem som är ansvarig för uppdatering. DOKUENTUPPÄTTAE K AIEN HIG-STY 1(6) ALL GÄLLE FÅN Detta visar vilka som finns inom HiG:s miljöledningssystem, var en finns och vem som är ansvarig för uppdatering. Förkortningar som används i et är: =

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 Dnr 17/2014 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Läs mer

Rutin för miljöaspekter, miljömål och handlingsplan

Rutin för miljöaspekter, miljömål och handlingsplan STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2017/19 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Annika Johansson Beslutsdatum: 2017-03-09 Reviderad: 2017-03-09 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10

Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10 1(6) Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10 Närvarande Bo Malmström Åsa Hadin Rose-Marie Löf Path Lindgren Ulla Nyberg Björn Ansnes Gunilla Nylund Matilda Ekman Kaisu Sammalisto Förvaltningen Biblioteket

Läs mer

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA1 Redovisande dokument F 8 393/05

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

E som alternativ kommer att strykas!

E som alternativ kommer att strykas! Du skriver kursplan för en ny kurs som har dessa mål: Efter genomgången kurs skall studenten ha kunskaper om och förtrogenhet med -Teknikens roll i samhällsutvecklingen -Samspelet teknik-människa-miljö

Läs mer

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 1. Energi Mål för perioden 2011-2013 Högskolan i Borås ska i samarbete med fastighetsägare minska energianvändningen räknat per

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2016

Miljöhandlingsplan 2016 2016-04-22 Dnr: 306-2.10.1-0220-16 1(8) Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2016 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Ledningens miljögenomgång , Habilitering och hjälpmedel

Ledningens miljögenomgång , Habilitering och hjälpmedel Ledningens miljögenomgång 2010-04-21, Habilitering och hjälpmedel Närvarande: Från ledningsgruppen Cajse-Marie Lindquist, Eva Widenfalk, Gunnel Haglund, Mia Pless, Sven Arne Åsman, Lars Österberg Övriga

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2015

Miljöhandlingsplan 2015 1 (7) 2015-02-18 Dnr SU Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik 106 91 Stockholm Besöksadress: Frescativägen 54

Läs mer

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda?

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda? SMHIs redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter

Läs mer

Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS

Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS 1 (5) Projektplan 2010-02-11 Dnr SU 83-0286-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS 1. Bakgrund Under hösten 2009

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 KONKURRENSVERKET BESLUT 2013-02-21 Dnr 70/2013 t Swedish Competition Authority Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet

Läs mer

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2010:8 2010 10 07 Närvarande: Ahl, Matilda Andersson, Bo Lennart (ATM) Ansnes, Björn(ATM, UFK) Donner, Tanja (Bibl) Johansson, Annika (SA) Karlsson, Björn

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

mal och hai 2011-201

mal och hai 2011-201 INSPEKTIONEN mal och hai 2011-201 an 1(5) Box 199 Finningevagen 54 B Telefon: 0152-650 100 Fax:0152-650 180 registratorp!ot.teriinspektionen.se www.lotteriinspektianen.se Org. nr: 202100-3310 INSPEKTIONEN

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017.

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017. HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Dnr 286-15 1 (8) Lokal handlingsplan för hållbar utveckling på Akademi A3, 2015-16 Högskolan i Borås arbetar

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 216 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 1 (5) 2010-04-12 Dnr SU 83-0941-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 Inledning Stockholms universitet har sedan 1997 har arbetat med att förbättra

Läs mer

RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING - INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE

RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING - INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE MILJÖLEDNINGSSYSTEM M1 1171091 0110 Sida 1 av 8 dnr 1171091 RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE Syfte Syftet är att säkerställa att Högskolan i Borås miljöarbete följs upp och

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

- Ny miljösamordnare för V-inst är Julian Ilicki, för Biblioteket är Jörgen Boman och för TB-inst är Rose-Marie Löf.

- Ny miljösamordnare för V-inst är Julian Ilicki, för Biblioteket är Jörgen Boman och för TB-inst är Rose-Marie Löf. Protokoll från miljörådet torsdagen den 17 april. Närvarande: Björn Ansnes Jörgen Boman Sara Dahlström Matilda Ekman Julian Ilicki Liss-Britt Landén Path Lindgren Rose-Marie Löf Gunilla Nylund Sammanträdets

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Föredragningslista Rådets beslut: Temat för detta möte ska vara indikatorer (lagutbildning är bestämt till nästa RHU-möte)

Föredragningslista Rådets beslut: Temat för detta möte ska vara indikatorer (lagutbildning är bestämt till nästa RHU-möte) 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2016-11-18 Närvarande: Johansson, Helena (Ordförande) Johansson, Annika (SA) Löf, Rose-Marie (ATM) Åstrand, Swenneke, Maria (HGA) Claesson, Leif (ATM

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001 Universitetsledningen, Universitetsadministrationen, SLU-biblioteket i, har ett miljöledningssystem som uppfyller kraven enligt SS -EN vad gäller: has an environmental management system that fulfils the

Läs mer

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA4 Redovisande dokument 0 5 Upprättad

Läs mer

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Rektor har beslutat att hela universitet ska miljöcertifieras innan utgången av 2016. ISO 14001 Internationell standard för miljöledningssystem Grundkravet:

Läs mer

Miljömål för Högskolan Dalarna

Miljömål för Högskolan Dalarna Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 Beslut: Rektor 2013 03 11 Reviderad: 2014 02 25 Dnr: DUC 2013/494/10 Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig för uppdatering: Miljörådet 1 Bakgrund Miljömålen

Läs mer

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1 Diarenr: Akademi 1 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016: A1_fd_THS Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma mål för hållbar

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen Beslut Beslutsinstans Rektor Beslut fattat av P eter Guclmundson? 7 Föredragande Birgitta Westin Datum 2012-10-18 Beslut expedierat ;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef

Läs mer

Redovisning av måluppfyllelse avseende miljömålen 2011

Redovisning av måluppfyllelse avseende miljömålen 2011 Protokoll 2012-04-11 Ledningens miljögenomgång 2012-04-25 Närvarande: Från förvaltningsledningsgruppen Gunnel Haglund, Eva Widenfalk, Lena Sagström Övriga Jerry Fahlgren, miljösamordnare 1. Inledning och

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING dnr 55513 Sida 1 av 8 Institutioner och enheter ansvar för att i en treårig handlingsplan ta fram institutions/enhetsspecifika mål för perioden 2014201 samt att ta fram delmål och aktiviteter för resp.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Förslag till Lokal handlingsplan för Hållbar utveckling på Bibliotek & läranderesurser 2014

Förslag till Lokal handlingsplan för Hållbar utveckling på Bibliotek & läranderesurser 2014 1 (7) 2013-08-15 Dnr 491-13 Bibliotek & läranderesurser Svante Kristensson Förslag till Lokal handlingsplan för Hållbar utveckling på Bibliotek & läranderesurser 2014 Denna handlingsplan tar utgångspunkt

Läs mer

DOKUMENTNAMN Dokument HiGs miljöledningssystem: förvaring, uppdatering, mätning, ansvar och lagkrav

DOKUMENTNAMN Dokument HiGs miljöledningssystem: förvaring, uppdatering, mätning, ansvar och lagkrav DOKUMENTUPPÄTTAE MLS HiG/kso, rlf, DIAIEN 1(5) MALL GÄLLE FÅN : Detta dokument visar vilka dokument som finns inom HiGs miljöledningssystem, var dokumenten finns och vem som är ansvarig för uppdatering.

Läs mer

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten 2011-2015 Om vi tilltror den konstnärliga verksamheten möjligheten att öka kunskapen om och förtydliga tillvaron så förstår vi

Läs mer

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2016-01-11 dnr 999-14 Verksamhetsstöd Jessika Weilitz och Elias Regelin Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin

Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin Fastställd av: Prefekt Anders Oldfors Handläggare: Miljösamordnare Yvonne Josefsson (2014), Cecilia Koskinen

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Kultur i länet

Ledningens miljögenomgång Kultur i länet PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång Kultur i länet 21-3-23 Närvarande: Maria Törnfeldt, Länsbiblioteket Uppsala Annika Einarsson Gillegård, Kulturenheten Lars Gejpel, Wiks folkhögskola Frank Nilsson, Wiks

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Datum: 2008-04-05 Utarbetad av L-Å Andersson i samråd med prefekt Lars Förlin 1. Forskning och utbildning Universitetsgemensamt

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 5 Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Hyresvärd är Stiftelsen Clara, vars enda uppgift är att försörja Södertörns högskola med lokaler.

Hyresvärd är Stiftelsen Clara, vars enda uppgift är att försörja Södertörns högskola med lokaler. 2011-02-02 Avdelningen för lokalplanering Dnr 143/10/2011 Till UTBILDNINGSDEPARTEMENTET NATURVÅRDSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA I bilaga redovisas miljöledningsarbetet

Läs mer

Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten

Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten Dnr F8 70/11 Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten 2011-2015 Beslutsfattare Handläggare Dekan Anna Lindal Miljösamordnare Amanda Forsman Beslutsdatum 2011-12-19

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L

abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L Nulägesanalys - kartläggning av verksamhetens miljöpåverkan En nulägesanalys utreder sambanden mellan din arbetsplats och dess påverkan på miljön

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Utformning av miljöledningssystem

Utformning av miljöledningssystem Utformning av miljöledningssystem Principskiss för miljöledningssystem miljöutredning Ledningens genomgång Miljörevision och uppföljning miljöpolicy Ständig förbättring Miljömål Miljöprogram Införande/genomförande

Läs mer

Gapanalys av Högskolan Dalarnas miljöledningssystem

Gapanalys av Högskolan Dalarnas miljöledningssystem Gapanalys av Högskolan Dalarnas miljöledningssystem Innehåll Bakgrund... 2 Metod och disposition... 3 Gapanalys... 3 1. Organisation och ansvar... 3 2. Miljöutredning... 4 3. Miljöpolicy... 6 4. Miljömål

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (4) Bilaga 4 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt med

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 2019-03-05 DNR ISV-2019 00079 HANDLINGSPLAN 1(8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden

Läs mer

Dokumentation av uppnådda miljömål enligt miljö- och handlingsplan

Dokumentation av uppnådda miljömål enligt miljö- och handlingsplan Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.5 Uppföljning 4.5.1 Övervakning och mätning Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.5.1.2 Redovisande dokument F8 324/06 0 5 Upprättad av Fastställd

Läs mer

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016.

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. dnr 1001-14 Birgitta Påhlsson Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling och avser aktiviteter

Läs mer

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Dnr 876-13 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

och

och Ledningsgruppen och miljöansvariga PROTOKOLL: Ledningens genomgång Sammanträdesdatum: 2009-03-24 och 2009-04-21 Närvarande David Turner, dekanus, ordförande Anna Stina Sandelius, prodekanus Marie Rådbo,

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01 KRAVSTANDARDEN Svensk Miljöbas 2006-01-01 Svensk Miljöbas Kravstandard Publicerad: 2005-12-05 Status: Gällande Gäller from: 2006-01-01 Dokumenttyp: Systemdokument Innehållsförteckning 1. Krav på verksamheter

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 Miljöhandlingsplan 2018 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer