- Ny miljösamordnare för V-inst är Julian Ilicki, för Biblioteket är Jörgen Boman och för TB-inst är Rose-Marie Löf.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- Ny miljösamordnare för V-inst är Julian Ilicki, för Biblioteket är Jörgen Boman och för TB-inst är Rose-Marie Löf."

Transkript

1 Protokoll från miljörådet torsdagen den 17 april. Närvarande: Björn Ansnes Jörgen Boman Sara Dahlström Matilda Ekman Julian Ilicki Liss-Britt Landén Path Lindgren Rose-Marie Löf Gunilla Nylund Sammanträdets öppnande Ordförande Bo Malmström, kan inte närvara och MLS ansvarig Sara Dahlström leder mötet och förklarar det öppnat. 1a. Sekreterare för mötet: Matilda Ekman i enlighet med förslag. 1b. Föregående protokoll - Bordläggs till nästa möte. 2. Arbete på enheterna, laget runt, etc. Lis-Britt redogjorde i korthet för budgetläget. - Ny miljösamordnare för V-inst är Julian Ilicki, för Biblioteket är Jörgen Boman och för TB-inst är Rose-Marie Löf. - Sara Dahlström är ny MLS-ansvarig. Miljörådet hälsar de nya miljömedarbetarna välkomna! - Laget runt TB Rose-Marie: Det finns viss oro inför den externa miljörevisionen men Rose-Marie har fått god respons från sina kollegor och arbetet med miljömålen har tagit fart. Rose-Marie har även introducerat sig som miljösamordnare på Brynäs. Där sopsortering och kemikaliehantering eventuellt bör ses över. N-inst Björn: Efter den interna revisionen finns det lite punkter att åtgärda, framför allt på utbildningssidan. Det uppstår ett problem när många av lärarna är proffs på miljö och hållbarutveckling, men ändå ska gå grundutbildning i Högskolan i Gävles regi. Argument för grundutbildning kan vara att känna till MLS. Björn vill även lyfta diskussionen kring miljögranskning av kursplaner vilka kriterier ska gälla? Det återstår frågor kring kemikaliehanteringen, se punkt 9 övriga frågor. Arbetet med miljömålen fortskrider, och

2 frågan kring var miljömålen för varje enhet ska finnas tas upp. Förlag ges på att de ska ligga på den interna hemsidan för varje enhet. Förvaltningen, Path: Miljömålen är klara. Arbetet med ett verktyg för att göra riskanalys för kemikalier står och stampar lite, det saknas tydlighet för vilka rutiner som ska följas vilket efterfrågas, se punkt 9 övriga frågor. HS-inst Gunilla: Extern miljörevision närmar sig och Gunilla laddar genom att titta över miljömål och miljödokument. Problematik kring utbildning finns, men Gunilla strävar vidare. UFK Lis-Britt: Internrevision gick bra och kändes mycket positivt, engagerade medarbetare gör miljöarbetet lättare. Miljömålen är inte klara men de kommer att var färdiga tills den externa miljörevisionen 23/4-08. Lis-Britt lyfter frågan om hur kuvert ska sop- sorteras och även vilken sorts kuvert Högskolan i Gävle har och skickar iväg post i. Path får i uppdrag att titta på hur stor volymen är på kuvert som skickas från Högskolan i Gävle. Samt vilken kvalité dessa kuvert har ur miljösynvinkel. Förslag ges även på att det ska finnas ett extra tryck på kuverten, med information om hur de ska sorteras. Biblioteket Jörgen: Har börjat botanisera i miljödokumenten, målen är klara. Jörgen har börjat fundera på insatser riktade främst mot besökarna på Biblioteket. Prioritet ett är att besökare ska slänga sina sopor! Prioritet två är att de ska sopsortera, nu finns det insamling av pant flaskor och burkar. En text i Dass Högtryck som är snyggt formulerad ska uppmuntra till detta! V-inst Julian: Har precis startat som miljösamordnare och har konstaterat att sopsorteringen finns och fungerar. Julian känner sig lite ny på området men ska sätta sig in i vad det innebär att vara miljösamordnare. P-inst Matilda: Målen är inlämnade. Innan externa revisionen ska miljödokumenten på P-inst hemsida uppdateras och pärmen bort från fikarummet. 3. Miljöaspekter, policy, mål - Läget, Detaljerade mål för enheterna UFK, N-inst, E-inst och V-inst har ej lämnat i de detaljerade målen för enheterna. - Uppdatering miljöutredningen, bla läget med enkäten (sdo) Vid Ledningens genomgång bestämdes det att miljöutredningen ej ska uppdateras. 4. Revisioner - Interna revisioner under våren 2008; N , Förvaltningen (Avdelningen för studentservice, ledningskansli, avdelningen för kommunikation och samverkan, Avdelningen för lokaler och service), UFK , P , E, V kvarstår Rose-Marie och Björn tar kontakt. - Extern revision, bokat 6-7 maj!

3 5. Utbildning - Planer på fortsättningsutbildning på enheterna Det tipsas om att utnyttja öppna föreläsningar med miljötema som miljöutbildning, information kring öppna föreläsningar med miljöinriktning välkomnas! - Förslag på personer att bjuda in (HiGs forskare mfl) i miljö och hållbar utveckling till miljörådet. Kaisu Sammalisto kan vid/efter förfrågan komma och hålla en föreläsning. Fler förslag mottas tacksamt! - Förteckning över miljöforskare, temanummer i HA (sdo) Första nr av Högaktuellt ska ha miljötema för att synliggöra miljö- och hållbarutveckling - inriktade forskare på Högskolan i Gävle. Miljösamordnarna får i uppdrag att höra efter om det finns intresse att medverka, på den egna institutionen. Sara kommer att skicka mail till prefekt samt miljösamordnare på institutionerna. 6. Info/kommunikation Nyhetsbevakning HiG/miljö En notis om en grupp forskare som tagit fram en metod för att miljöklassa hus. - Uppföljning Johan Ahlgrens besök Miljörådet vill gärna att det ska synas att Högskolan i Gävle är miljöcertifierad och att det skulle vara intressant att ha med i marknadsföringen av Högskolan i Gävle. Frågan kring vilka rutiner det finns för extern kommunikation lyfts, finns det möjlighet att lägga till att vi är miljöcertifierade i mallarna/rutinerna? 7. Avvikelser och förbättringsförslag - Vad hände med avvikelse nr 16? (pln) Har avslutats men systemet har hängt sig, ska tas bort. Ej startade ärenden ID Senast uppdaterad Skickad Sammanfattning Påbörjat Avslutat Dokumenterad riskbedömning och hand.. Ärendet ligger hos Path På miljöhemsidan finns inaktu.. Ärendet ligger hos Path och biblioteket, Jörgen Bätre struktur på info p&arin.. Ärendet ligger hos Path och biblioteket, Jörgen.

4 Det skedde en brand uppe i kemisalen i h.. Björn avslutar ärendet Avslutas, avvikelsen är utan text. Rose-Marie/Sara Ej avslutade ärenden ID Senast uppdaterad Skickad Sammanfattning Påbörjat Avslutat Sorteringsmöjligheter saknas i Idun Path avslutar ärendet. 8. Förebyggande åtgärder - Rörlighet bland personal Om personal får ett annat jobb internt inom högskolan anser miljörådet att utbildning ska flyttas med, och att personens ord ska räcka, det bör ej krävas styrkande dokument. - Gunillas förbättringsförslag angående bedömning av examensarbeten: borde införas i förbättringsförslagssystemet (gnd). Uppföljning (igen). Hur gör institutionerna? Miljörådet konstaterar att arbetet och rutiner för uppsatser ser olika ut på olika enheter och därför är en gemensam rutin svår att göra, och införa. Som en parentes vill rådet uppmuntra till engagemang och idéer för att sträva framåt, utan att få avvikelser. - Mall om granskning på webben är ok (sdo) Det är möjligt att lägga mallen på hemsidan under Är du student? för att nå ut till studenterna. Sara ska undersöka närmre om mallen även kan innehålla miljögranskningskriterierna. 9. Övriga frågor - Centrala medel för entusiasmutbildning (roelof) Finns tyvärr ej medel för det. Tipsar om Blackboardutbildningen. - Kriterier för kursgranskning (sdo, roelof) Frågan om det ska tillsättas en grupp som ska definiera vad miljö och hållbarutveckling är, och att gruppen ska få mandat för att definitionen sedan ska gälla centralt för hela Högskolan i Gävle. Sara tar frågan till Hans-Gunnar Johansson, Svante Brunåker och Bo Malmström. - Två leasade bilar (roelof) De två leasade bilarna är hyrda efter konstens alla regler via inköp. Det finns riktlinjer som visar att det om det är möjligt ska hyras miljöbilar. (Rådet frågar sig vad är en miljöbil? men låter frågan vara obesvarad).

5 - FAQ på webben? (roelof) Frågan bordläggs, till nästa möte. - Svenska Ekodemiker (roelof) Miljörådet har blivit kontaktade av Svenska Ekodemiker och de vill gärna ha kontakt med Högskolan i Gävle. Rådet utser Sara som representant. - Kemikaliediskussionen Välkommen Margareta Jansson, tekniker vid N-institutionen, Miljörådet har bjudit in Margareta för att bl.a. diskutera följande: - info om praktiska rutiner, samverkan Det finns allmänt hållna riktlinjer men hur det praktiskt tillämpas och informeras om dem är oklart i dagsläget. - var har ansvaret hamnat för t.ex. hantering av kemikalieavfall Ansvaret ligger hos prefekten, praktiska rutiner för hur kemikalier hanteras upplevs som bristande, på N-inst. Framförallt upplevs de praktiska rutiner för information till ny personal, gästforskare och i viss mån till studenter. Kunskap och kompetens finns hos de anställda. - rutiner för hur kemikalier ska hanteras Frågan är även en arbetsmiljö och säkerhetsfråga. Kontentan är att Kemikaliehanteringen är en ansvarsfråga, säkerhetsfråga och arbetsmiljöfråga inte bara en miljöfråga. Ärendet läggs till slut hos N-inst och Björn. Miljörådet tackar Margareta Jansson för att hon kom! - Mötet avslutas av Sara Dahlström.

Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10

Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10 1(6) Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10 Närvarande Bo Malmström Åsa Hadin Rose-Marie Löf Path Lindgren Ulla Nyberg Björn Ansnes Gunilla Nylund Matilda Ekman Kaisu Sammalisto Förvaltningen Biblioteket

Läs mer

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2010:8 2010 10 07 Närvarande: Ahl, Matilda Andersson, Bo Lennart (ATM) Ansnes, Björn(ATM, UFK) Donner, Tanja (Bibl) Johansson, Annika (SA) Karlsson, Björn

Läs mer

Sammanträdets öppnande, val av sekreterare för mötet. Rådets beslut: Maria Åstrand Swenneke, Förvaltningen

Sammanträdets öppnande, val av sekreterare för mötet. Rådets beslut: Maria Åstrand Swenneke, Förvaltningen 1(6) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2011-24-11 Närvarande: Andersson, Bo-Lennart (ATM) Ansnes, Björn, (ATM) Donner, Tanja (Biblioteket) Johansson, Annika Johansson, Helena (UFK) Kågström,

Läs mer

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll Närvarande: Sammalisto, Kaisu (Ordförande) Donner, Tanja (Biblioteket) Andrén, Marianne (AHA) Kågström, Jonas (AUE) Johansson, Annika (SA) Löf, Rose-Marie

Läs mer

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling MLS HiG/ 1(5) RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll Närvarande: Sammalisto, Kaisu (Ordförande) Andrén, Marianne (AHA) Claesson, Leif (ATM ) Donner, Tanja (Biblioteket) Johansson, Annika (SA) Kågström,

Läs mer

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling MLS HiG/ 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2013-12-12 Närvarande: Kaisu Sammalisto (Ordförande) Annika Johansson (SA) Leif Claesson (ATM) Rose Marie Löf (ATM) Tanja Donner (Bibl.) Josefin

Läs mer

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll Närvarande: Helena Johansson (Ordförande) Annika Johansson (SA) Maria Åstrand, Swenneke (HGA) Path Lindgren (HGA) Leif Claesson (ATM) Josefin Hallström

Läs mer

DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling

DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll Närvarande: Johansson, Helena (Ordförande) Johansson, Annika (SA) Kågström, Jonas (AUE) Andrén, Marianne (AHA) Löf, Rose-Marie (ATM) Åstrand Swenneke,

Läs mer

RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2012-11-14

RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2012-11-14 MLS HiG/ 1(7) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll Närvarande: Sammalisto, Kaisu (Ordförande) Johansson, Annika (SA) Kågström, Jonas (AUE) Nilvander, Frida (AUE) Åstrand, Swenneke, Maria (Förvaltningen)

Läs mer

Använda förkortningar

Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV amg AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(9) DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering DATUM 01-12 MALL GÄLLER FRÅN

Läs mer

Enhetschef. Använda förkortningar

Enhetschef. Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/maaekn GODKÄND AV DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering AKADEMI/ENHET AHA DIARIENR HIG2011/18 DATUM Rev 2012-05-14 SIDA 1(8)

Läs mer

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling

GODKÄND AV ajh. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling 1(5) RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2014-03-27 Närvarande: Johansson, Helena (Ordförande) Andersson Bo-Lennart (ATM) Andrén, Marianne (AHA) Donner, Tanja (Biblioteket) Johansson, Annika (SA) Kågström,

Läs mer

Dokumenttillhörighet: MLS HiG Enhet: Diarienr: Sida: 1(5) Dokumentnamn: ENHETERNAS DETALJERADE MÅL och HANDLINGSPLAN för miljö för år 2008-2009

Dokumenttillhörighet: MLS HiG Enhet: Diarienr: Sida: 1(5) Dokumentnamn: ENHETERNAS DETALJERADE MÅL och HANDLINGSPLAN för miljö för år 2008-2009 1(5) Uppgifter för 2009 markerat med grönt! Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att redovisa enheternas detaljerade miljömål för åren 2008-2009 och utgöra underlaget för HiGs samlade

Läs mer

DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling

DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2016-12-08 Närvarande: Johansson, Helena (Ordförande) Willmer, Mikaela (AHA) Johansson, Annika (SA) Löf, Rose-Marie (ATM) Åstrand, Swenneke, Maria (HGA)

Läs mer

XXXV. Mötets öppnande: Bo Malmström hälsade de närvarande välkomna.

XXXV. Mötets öppnande: Bo Malmström hälsade de närvarande välkomna. 1(5) Närvarande: Ansnes, Björn N Johansson, Mona P-inst Kågström, Jonas E Lindgren, Path Admin Malmström, Bo Ordf. Moberg, Eira Studeranderepresentant Löf, Rose-Marie Projektgruppen Nyberg, Ulla Bibl.

Läs mer

GODKÄND AV roelof. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling

GODKÄND AV roelof. DOKUMENTNAMN Protokoll Rådet för hållbar utveckling 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2017-11-30 Närvarande: Johansson, Helena (Ordförande) Löf, Rose-Marie (SA) Johansson, Annika (ATM) Claesson, Leif (ATM ) Willmer Mikaela (AHA) Åstrand,

Läs mer

Sammanställning av HiGs miljömålsarbetet för år 2004

Sammanställning av HiGs miljömålsarbetet för år 2004 Sammanställning av miljömålarbetet 24 1(1) Sammanställning av HiGs miljömålsarbetet för år 24 Baserat på rapporter från sex institutioner och fyra administrativa enheter, saknas gör belastningsskadecentrum

Läs mer

Annika Johansson, MLS-ansvarig Jonas Kågström, AUE Leif Claesson, ATM Rose-Marie Löf, ATM Daniel Ringström, stud.repr. Maria Åstrand Swenneke, HGA

Annika Johansson, MLS-ansvarig Jonas Kågström, AUE Leif Claesson, ATM Rose-Marie Löf, ATM Daniel Ringström, stud.repr. Maria Åstrand Swenneke, HGA 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2016: Närvarande: Helena Johansson, ordf. Annika Johansson, MLS-ansvarig Jonas Kågström, AUE Leif Claesson, ATM Rose-Marie Löf, ATM Daniel Ringström,

Läs mer

RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2010:2 2010 02 10. Närvarande:

RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2010:2 2010 02 10. Närvarande: 1(9) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2010:2 2010 02 10 Närvarande: Ahl, Matilda Andersson, Bo Lennart (ATM) Ansnes, Björn(ATM, UFK) Donner, Tanja (Bibl) Eklund, Sandra (Studentrepresentant)

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Föredragningslista Rådets beslut: Temat för detta möte ska vara indikatorer (lagutbildning är bestämt till nästa RHU-möte)

Föredragningslista Rådets beslut: Temat för detta möte ska vara indikatorer (lagutbildning är bestämt till nästa RHU-möte) 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2016-11-18 Närvarande: Johansson, Helena (Ordförande) Johansson, Annika (SA) Löf, Rose-Marie (ATM) Åstrand, Swenneke, Maria (HGA) Claesson, Leif (ATM

Läs mer

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Dokumentupprättare: MLS HiG/aho, roelof Godkänd av: Inst: Diarienr: 101-329/07 Sida: 1(6) Dokumentnamn: Redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Datum 2007-02-28 Mall gäller från datum: 2003-09-30 Modell

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/roelof GODKÄND AV gls AKADEMI/ENHET ATM DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DATUM 2017-01-16

Läs mer

GODKÄND AV roelof. DOKUMENTNAMN Minnesanteckningar Rådet för hållbar utveckling

GODKÄND AV roelof. DOKUMENTNAMN Minnesanteckningar Rådet för hållbar utveckling 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Minnesanteckningar Närvarande: Johansson, Helena (Ordförande) Löf, Rose Marie (SA) Willmer, Mikaela (AHA) Claesson, Leif (ATM ) Kågström, Jonas (AUE) Åstrand, Swenneke,

Läs mer

Rutiner och plan för miljörevisioner

Rutiner och plan för miljörevisioner Rutiner och plan för miljörevisioner Beslut: Miljörådets ordförande 2018-02-13 Reviderad: - Dnr: HDa 1.2-2018/307 Gäller fr o m: 2018-02-13 Relaterade dokument: Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan

Läs mer

HGA: Maria rapporterar att hon informerat mer än 500 gymnasieelever, vilka fick info om HiG:s hållbarhetsarbete och certifiering.

HGA: Maria rapporterar att hon informerat mer än 500 gymnasieelever, vilka fick info om HiG:s hållbarhetsarbete och certifiering. 1(6) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll Närvarande: Johansson, Helena (Ordförande) Andersson Bo-Lennart (ATM) from Energidiskussionen Andrén, Marianne (AHA) Claesson, Leif (ATM ) Donner, Tanja

Läs mer

DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV sbr AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2020, inklusive inrapportering DATUM 2016-12-13

Läs mer

Rutin för intern revision

Rutin för intern revision STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2018/4 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rose-Marie Löf Beslutsdatum: 2017-11-24 Reviderad: 2018-02-27 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/ GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg AKADEMI/ENHET AHA DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DIARIENR

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

GODKÄND AV Maria Sörby. DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Maria Sörby. DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/Maria Åstrand Swenneke GODKÄND AV Maria Sörby AKADEMI/ENHET HGA DIARIENR HIG-STYR 2017/19 SIDA 1(13) DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001 Universitetsledningen, Universitetsadministrationen, SLU-biblioteket i, har ett miljöledningssystem som uppfyller kraven enligt SS -EN vad gäller: has an environmental management system that fulfils the

Läs mer

Karin Meyer, Bibl Jonas Kågström, AUE Leif Claesson, ATM Rose-Marie Löf, ATM Daniel Ringström, stud.repr. Maria Åstrand Swenneke, HGA

Karin Meyer, Bibl Jonas Kågström, AUE Leif Claesson, ATM Rose-Marie Löf, ATM Daniel Ringström, stud.repr. Maria Åstrand Swenneke, HGA 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2016:01 Närvarande: Helena Johansson, ordf. Karin Meyer, Bibl Jonas Kågström, AUE Leif Claesson, ATM Rose-Marie Löf, ATM Daniel Ringström, stud.repr.

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

GODKÄND AV Maivor Hallén, Erika Rosén

GODKÄND AV Maivor Hallén, Erika Rosén DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/Karin Meyer Lundén GODKÄND AV Maivor Hallén, Erika Rosén AKADEMI/ENHET Biblioteket, KSII, RK DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN Detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Arbetet med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM sker i åtta steg. Denna information beskriver övergripande hur arbetet är uppbyggt och hur ni startar det. Trots att

Läs mer

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd 20101207 Kravstandard Järfälla kommuns Miljödiplomering Fastställd 2010-12-07 1. ALLMÄNT 3 2. GRUNDLÄGGANDE KRAV 3 3. MILJÖANSVARIG 3 4. MILJÖUTREDNING 3 5. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN 4 6. RUTINER OCH/ELLER

Läs mer

Sammanställning av HiGs miljömålsarbete för år 2007

Sammanställning av HiGs miljömålsarbete för år 2007 1(11) Sammanställning av HiGs miljömålsarbete för år 2007 Sammanställningen är baserad på rapporter från sex institutioner (Institutionen för vårdvetenskap, Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap,

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2011-10-14 1(13) Typ av revision: SS-EN ISO 14001:2004: Uppföljande revision samt förberedelser inför omcertifiering EMAS III: Uppföljande revision samt förberedelser inför omcertifiering

Läs mer

Högskolan i Halmstad Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport 2015-03-19

Högskolan i Halmstad Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport 2015-03-19 Högskolan i Halmstad Sid 1 (6) Intern miljörevision av Högskolan i Halmstad Tid: 5-6 mars 2015 Plats: Halmstad Revisionsledare: arianne Dalbro Standard/kravdokument: Förordning (2009:907) om miljöledning

Läs mer

Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS

Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS 1 (5) Projektplan 2010-02-11 Dnr SU 83-0286-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS 1. Bakgrund Under hösten 2009

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Övergripande mål, detaljerade mål och handlingsplaner

Övergripande mål, detaljerade mål och handlingsplaner 1(5) Övergripande mål, detaljerade mål och handlingsplaner Syfte Syftet med de övergripande- och detaljerade miljömålen är att uppfylla företagets miljöpolicy. Målarbetet är även ett verktyg för ständiga

Läs mer

Qvalify AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat

Qvalify AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat Revisionsprotokoll Revisionsteam Uppdragsledare: Yvonne Hellsén Revisionens omfattning Systemdokumentation: Åtgärdade avvikelser: Kvarstående avvikelser: OHSAS 18001:2007 Typ av revision: På Intranät Samtliga

Läs mer

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet Utdrag Protokoll RK 89 2008-02-28 FA2008/390/STAB Statsrådsberedningen Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet (1 bilaga) Bakgrund Miljöledningsarbetet är en viktig

Läs mer

ST inom Polisväsendet Länssektionen

ST inom Polisväsendet Länssektionen Protokoll nr 3-2011 Fört vid möte i 2011-01-28 Närvarande: Åsa Jacobsson Mika Eskelinen fr o m 8 Kristina Savhed Lena Svangren Susanne Pettersson May Hilland Lennart Roth, närvarade ej under 4 Mehrdad

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

HÖGSKOLAN I GÄVLE PROTOKOLL 2006:2 1(5)

HÖGSKOLAN I GÄVLE PROTOKOLL 2006:2 1(5) HÖGSKOLAN I GÄVLE PROTOKOLL 2006:2 1(5) Högskolestyrelsen Sammanträdesdatum 2006-04-07 Plats: Högskolan i Gävle Tid: Fredagen den 7 april 2006, kl 08.30-13.00 Närvarande Ledamöter: Lars Eric Ericsson ordförande

Läs mer

Detta dokument visar vilka dokument som finns inom HiG:s miljöledningssystem, var dokumenten finns och vem som är ansvarig för uppdatering.

Detta dokument visar vilka dokument som finns inom HiG:s miljöledningssystem, var dokumenten finns och vem som är ansvarig för uppdatering. DOKUENTUPPÄTTAE K AIEN HIG-STY 1(6) ALL GÄLLE FÅN Detta visar vilka som finns inom HiG:s miljöledningssystem, var en finns och vem som är ansvarig för uppdatering. Förkortningar som används i et är: =

Läs mer

Välkommen till NMTs miljöledningssystem

Välkommen till NMTs miljöledningssystem Välkommen till NMTs miljöledningssystem Presentationsslingan Denna presentationsslinga fungerar som en introduktion och handbok till NMTs miljöledningssystem. Här beskrivs ledningssystemets uppbyggnad.

Läs mer

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 Revisionskriterier Frågor Revisorns anteckningar Tema: Ledarskap och åtagande ISO 14001:2015, kap 5.1 Tema: Miljöpolicy ISO 14001:2015, kap 5.2 SFS 2009:907

Läs mer

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet Innehållsförteckning Miljökurser inom ramen för universitetets miljöledningssystem... 1 Utbildningsplan och målgrupper...

Läs mer

Handlingsplaner för arbetsmiljö, miljö och lika villkor

Handlingsplaner för arbetsmiljö, miljö och lika villkor Handlingsplan för Arbetsmiljö Institution/motsvarande: IMT Behandlad i LSG: Fastslagen i institutionsstyrelsen/ motsvarande: Beskrivning av vision: Arbetsmiljön ska vårdas och utvecklas i den dagliga verksamheten

Läs mer

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 MILJÖMÅL MED HANDLINGSPLAN 1 2014-12-18 Dnr V 2014/1687 Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 Mål 1: Identifiera direkt och indirekt miljöpåverkan, lagkrav och organisation

Läs mer

Ledningens uppföljning

Ledningens uppföljning Ledningens uppföljning Industriell teknik och managements miljöledningssystem Möte 160927 1. Mötet öppnas 1 1. Val av justerare Förslag: Pär Jönsson, vice skolchef 1. Inledning och syfte Uppfylla krav

Läs mer

Revision, Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren

Revision, Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren Revision, Göteborgs Universitet, 2008-06-12--2008-08-25 Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren LISTA PÅ AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Avvikelse id: BJo6 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, 4.5.1 Beskrivning:

Läs mer

Sammanställning av detaljerade AM mål för ATM_AHA_Förv_Bibl_UFK_RK rev 2012 06 18 1(6)

Sammanställning av detaljerade AM mål för ATM_AHA_Förv_Bibl_UFK_RK rev 2012 06 18 1(6) Sammanställning av detaljerade AM mål för Förv_Bibl rev 2012 06 18 1(6) Detaljerade mål: Vad ska vi ha uppnått under 2012 13 Ansvaret för arbetsmiljön vid högskolan vilar på rektor. Rektor har fördelat

Läs mer

Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare

Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare Närvarande Vid protokollet Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare Henrik Tallgren 1 Mötets öppnande Dekanus öppnar mötet

Läs mer

Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2004

Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2004 Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2004 2015-10-20--2015-10-21 Resultat Styrkor och förbättringsområden

Läs mer

Lönestatistik - Högskolan i Gävle 2003-02-28

Lönestatistik - Högskolan i Gävle 2003-02-28 1(5) Lönestatistik - Högskolan i Gävle 2003-02-28 Den redovisade lönen i tabellen utgörs av månadslönen (grundlönen) för februari månad 2003. Prefekter och övriga chefer med grundanställning som lärare

Läs mer

Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle

Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle HIG-STYR 2016/91 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2016-06-21 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Högskolan i Gävle sätter människan

Läs mer

Ledningens genomgång och ledningens representant för miljöfrågor vid Lunds universitet

Ledningens genomgång och ledningens representant för miljöfrågor vid Lunds universitet BESLUT 205-0-08 Dnr V 205/404 Rektor Ledningens genomgång och ledningens representant för miljöfrågor vid Lunds universitet Bakgrund Lunds universitets miljömål med handlingsplan fastställdes av rektor

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice.

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice. STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 08:30 09:20 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Sammanträdesrum Rodret Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice. ordförande Bo Pettersson (c) Ersättare:

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Restaurang Sjömagasinet

Restaurang Sjömagasinet REVISIONSRAPPORT FÖR MILJÖDIPLOMERING 2017 Grunduppgifter Omdiplomering - tredjepartsrevision Utfärdare Revisionskriterier: Kraven enligt Göteborgsmetoden för miljödiplomering som är godkända enligt Svens

Läs mer

Intern revision av miljöledningssystemet vid Mark, vatten och miljöcentrum

Intern revision av miljöledningssystemet vid Mark, vatten och miljöcentrum 1(1) DNR: SLU.ua.2015.1.1.3-2572 Exp. 2015-06-18 /ASM Planeringsavdelningen Ann-Sofie Morén Intern revision av miljöledningssystemet vid Mark, vatten och miljöcentrum 2015-05-29 Sammanfattning Den 29 maj

Läs mer

Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara, Götala, Lanna ISO 14001:

Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara, Götala, Lanna ISO 14001: Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara, Götala, Lanna ISO 14001:2015 2016-10-11--2016-10-12 Resultat Organisationens resultat inom miljöledning är gott. Resultat av arbetet med mål visar en positiv utveckling

Läs mer

E som alternativ kommer att strykas!

E som alternativ kommer att strykas! Du skriver kursplan för en ny kurs som har dessa mål: Efter genomgången kurs skall studenten ha kunskaper om och förtrogenhet med -Teknikens roll i samhällsutvecklingen -Samspelet teknik-människa-miljö

Läs mer

Rutin för miljöaspekter, miljömål och handlingsplan

Rutin för miljöaspekter, miljömål och handlingsplan STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2017/19 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Annika Johansson Beslutsdatum: 2017-03-09 Reviderad: 2017-03-09 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Protokoll extra LSG sektor Utbildning Ärende: Extra sammanträde med Lokal Samverkansgrupp sektor Utbildning

Protokoll extra LSG sektor Utbildning Ärende: Extra sammanträde med Lokal Samverkansgrupp sektor Utbildning Ärende: Extra sammanträde med Lokal Samverkansgrupp sektor Utbildning Tid: 10:45 12:00 Plats: Förstamajgatan 2b, Kortedala Deltagare: För arbetsgivaren: Medzit Selmani, områdeschef Laila Svensson, områdeschef

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Närvarande Ledamöter: Ridell, Karin Universitetslektor, ordförande. Lundgren-Svensson, Ingegärd Tandsköterska

Närvarande Ledamöter: Ridell, Karin Universitetslektor, ordförande. Lundgren-Svensson, Ingegärd Tandsköterska 1 Närvarande Ledamöter: Ridell, Karin Universitetslektor, ordförande Haglund, Anders Tandläkarstuderande Lundgren-Svensson, Ingegärd Tandsköterska Olsson, Henrik Klinisk assistent Olsson, Lars-Ingmar Kanslichef

Läs mer

Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO och ISO 9001

Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO och ISO 9001 Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO 14001 och ISO 9001 Göteborgs Stads Upphandlings AB Anna Lundeen anna.lundeen@canea.se 2016-05-17 Packhusgatan 6 SE-411 13 Göteborg Folkungagatan 49 SE-116

Läs mer

Projektplan: Miljöledningsprojektet

Projektplan: Miljöledningsprojektet SLU Infra Miljö Projektplan: Miljöledningsprojektet Projektledare: Johanna Sennmark Uppdragsgivare: Martin Melkersson Datum:2014-05-15 1. Bakgrund och motiv Enligt rektorsbeslut 2013-09-02, DNr: SLU ua

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Miljöaktiviteter FN

Miljöaktiviteter FN Miljöaktiviteter 4 FN.026 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott -06-01 28 Miljöaktiviteter (FN.026) Beslut Fritidsnämnden ger fritidsförvaltningen i uppdrag att genomföra

Läs mer

Stig Ögren, R Ros-Marie Eriksson, HRF Elsa Eriksson, SRF Syrene Öberg, HCK Gun Eirand, Nordmalings astma- och allergiförening

Stig Ögren, R Ros-Marie Eriksson, HRF Elsa Eriksson, SRF Syrene Öberg, HCK Gun Eirand, Nordmalings astma- och allergiförening 1(12) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.10 Beslutande: Margareta Gustavsson (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Anneli Kuosmanen (s) Stig Ögren, R Ros-Marie Eriksson,

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2017-04353 2017-06-20 Göteborgs Symfoniker AB Konserthuset, Götaplatsen 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2017 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2018-05654 2018-06-27 Göteborgs Symfoniker AB Götaplatsen 8 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2018 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann Miljörevisor,

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017)

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Krav på: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 2017-04-26 117 41 Stockholm Sida 0 av 11 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Utfärdare... 3 Revisorer...

Läs mer

Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2. Redovisning av. Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002

Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2. Redovisning av. Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002 STUN Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2 Redovisning av Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002 Den centrala miljöplanen Detta är Stockholms universitets tredje centrala miljöplan. Den första antogs

Läs mer

PROTOKOLL 2009:3 Nämnden för humaniora, vård- och samhällsvetenskap vid Högskolan i Gävle (HVS-nämnden) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 2009:3 Nämnden för humaniora, vård- och samhällsvetenskap vid Högskolan i Gävle (HVS-nämnden) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 2009:3 Nämnden för humaniora, vård- och samhällsvetenskap vid Högskolan i Gävle (HVS-nämnden) Sammanträdesdatum 2009-09-15 Närvarande: Ledamöter: Agneta Ney, ordförande Mårten Eriksson Marja-Leena

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (5) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg

Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg Hanna Hermansson, miljö- och fastighetsingenjör Syftet med miljödiplomeringen Systematiskt, strukturerat arbetssätt Ständig förbättring

Läs mer

Lundgren-Svensson, Ingegärd Tandsköterska. Ledamot med endast närvaro- och yttranderätt:

Lundgren-Svensson, Ingegärd Tandsköterska. Ledamot med endast närvaro- och yttranderätt: 1 Närvarande Ledamöter: Wolf, Eva Biträdande lektor/ötl, Ordförande Landt, Karin Tandsköterska Lundgren-Svensson, Ingegärd Tandsköterska Olsson, Lars-Ingmar Kanslichef Övriga: Liljeholm, Gunilla Övertandsköterska,

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid: 25 oktober 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Berith Jakobsson Standard/kravdokument:

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (6) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

Stockholms universitets dokumentation av miljöledningssystemet

Stockholms universitets dokumentation av miljöledningssystemet Sida 1 (6) Nedan ges en översikt av dokumentationen av Stockholms universitets miljöledningssystem. De dokument som har en koppling till miljöarbetet men står utanför Miljörådets ansvarområde finns att

Läs mer

Representant Integrativ Medicinsk Biologi. Studeranderepresentant kv10 Suppleant Idé- och samhällsstudier

Representant Integrativ Medicinsk Biologi. Studeranderepresentant kv10 Suppleant Idé- och samhällsstudier Sid 1 (7) Närvarande Michael Gruber Anngelica Kristofersson Lars-Erik Janlert Johan Eriksson Ulrich Olsson Kirk Sullivan Jens Jansson Pär Sundström Erica Åström Maria Göransdotter Programkoordinator och

Läs mer

Information om intern miljörevision 11 KS

Information om intern miljörevision 11 KS Information om intern miljörevision 11 KS 2015.127 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-10-24 170 Information om intern miljörevision (KS 2015.127) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (5) Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Tidpunkt: 2016-09-16, kl. 10.00 12.00 Lokal: Norrholmen,, plan 7. Lotta Rosenström Ordförande Mikael Erdefelt Justerare Närvarande:

Läs mer

Nyheter i ISO 14001 och 14004

Nyheter i ISO 14001 och 14004 Nyheter i ISO 14001 och 14004 Anne Swartling, SIS, 10 november, 2004 2004-11-17 1 Drivkrafter för revision av 14001/4 Överensstämmelse med ISO 9001 Förtydliga befintlig text Översättningsfrågor ISO 14004

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA1 Redovisande dokument F 8 393/05

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [ ] [17] RUTIN Miljöarbetets organisation, ansvar och roller

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [ ] [17] RUTIN Miljöarbetets organisation, ansvar och roller Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [2017-11-15] [17] Innehållsansvarig: [Johanna Knape ( johkn3 ) (Verksamhet Medicinsk fysik och teknik/område 4/Sahlgrenska Universitetssjukhuset)]

Läs mer