DressCode ett slut eller en början?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DressCode ett slut eller en början?"

Transkript

1 PM 2003:08 DressCode ett slut eller en början? ett drama i sju akter

2 Förord Den svenska klädbranschen har i flera år försökt skapa en social märkning för sina butiker genom det fleråriga projektet DressCode men inte lyckats nå målet. Mats Wingborg, som producerar studier om internationell arbetsmarknad, fick Konsumentverkets uppdrag att granska varför. DressCode var ett väl genomarbetat förslag till oberoende kontroll av företag i de utvecklingsländer som tillverkar kläder åt Hennes & Mauritz, Lindex, KappAhl och Indiska. Även fler svenska klädföretag kunde ha anslutit sig till projektet. Ett lyckat resultat skulle givit de svenska konsumenterna en möjlighet att köpa kläder i förvissning om att deras köpval var till nytta och glädje inte bara för dem själva utan även för de människor som tillverkat kläderna. Mats Wingborg redovisar resultatet av granskningen i rapporten DressCode ett slut eller en början Ett drama i sju akter. Han medverkar som föredragande och leder diskussioner i seminarier o.d. om socialt ansvar. Han ingår också i en grupp som heter Context och har tel samt e-post adress mats@context.nu.

3 Innehåll Förklaring...4 Bakgrund...5 Metod...7 Akt 1: Mats Svensson, Industrifacket: "DressCode kunde inte leverera en oberoende granskning"...9 Akt 2: Sven Englesson, Handelsanställdas förbund: "Från början verkade idén bra, sedan förstod vi vad den innebar."...12 Akt 3: Renée Andersson, tidigare projektledare för DressCode, numera anställd vid Indiska: "Allt stupade på att facket sade nej"...13 Akt 4: Bosse Sundqvist, Fair Trade Center: "När facket hoppade av lämnade också vi skutan."...15 Akt 5: Petra Andersson, Palmecentret: "Facket påverkades av den internationella fackliga debatten."...16 Akt 6: Ingrid Schullström, Hennes & Mauritz: "Globala avtal kan aldrig ersätta oberoende kontroll."...17 Akt 7: Ann-Marie Heinonen vid KappAhl: "Det har varit lättare att arbeta i Norge."...19 Bedömning av argumenten och slutsatser för framtiden...20 Intervjuer...24 Skriftliga underlag...25 Bilaga...26 Dress Code ett slut eller en början? ett drama i sju akter PM 2003:08 ISBN Konsumentverket 2003 Konsumentverket/KO PM 2003:08 3 (29)

4 Förklaring DressCode var ett förslag till oberoende kontroll av de företag i fattiga länder som tillverkar kläder åt Hennes & Mauritz, Lindex, KappAhl och Indiska. Även fler svenska klädföretag kunde ha anslutit sig. Denna studie handlar om varför DressCode aldrig sjösattes och vilka motiv och argument olika aktörer hade. Studien granskar också vilka vägar som nu kan vara framkomliga. Studien består i huvudsak av intervjuer med sju personer som berättar sin version av samma händelseförlopp. Det blir likt ett modernt drama en historia som gång på gång rullas upp, men varje gång i en ny tonart. Konsumentverket/KO PM 2003:08 4 (29)

5 Bakgrund Under 1999 startade kampanjen Rena Kläder, Hennes & Mauritz, Lindex, KappAhl och Indiska Projektet för oberoende kontroll av klädtillverkning. Syftet var att förbättra arbetsförhållandena i beklädnadsindustrin, framförallt bland leverantörer till de svenska klädföretagen. Inom projektets ram tillsattes en pilotstyrelse med representanter från klädföretag, mänskliga rättighetsorganisationer och fackföreningar. Pilotstyrelsen tog initiativ till ett antal studier för att testa oberoende kontroller och revisioner av leverantörerna och klädföretagen. Utifrån studierna togs ett förslag fram till uppförandekoder (krav som klädföretagens leverantörer skulle efterleva) och kravspecifikation (som riktade sig till klädföretagen). Förslaget fick namnet DressCode. DressCodes uppförandekod grundade sig på FNs mänskliga rättigheter, däribland FNs konvention om barnets rättigheter och centrala ILO-konventioner (enligt version av förslaget till DressCode). Uppförandekoderna var i flera avseenden mer omfattande än ILOs kärnkonventioner, bland annat innehöll koderna krav på skäliga löner, skälig arbetstid, säker och hälsosam arbetsmiljö och en skyldighet för leverantörerna att i första hand erbjuda fast anställning DressCode skulle vara en förening öppen för svenska ideella organisationer, fackförbund och konsumentorganisationer. DressCode skulle i sin tur äga det icke vinstdrivande bolaget DressCode Kontroll, vars syfte skulle vara att ansvara för den oberoende kontrollen av klädföretagens leverantörer. Kontrollkommittén inom DressCode Kontroll skulle bestå av personer utan personlig bidning till klädföretagen eller deras leverantörer. Personerna i kontrollkommittén skulle utses vid DressCodes årsmöte. Svenska klädföretag skulle kunna teckna avtal med DressCode Kontroll. Den första kontrollen skulle göras på det svenska huvudkontoret för att se om ett ledningssystem för uppförandekoden hade införts av företaget. Nästa steg skulle bestå i att kontroller skulle utföras både på huvudkontoret och hos ett urval av de största leverantörerna. Vid godkännande av dessa kontroller skulle företagen kunna tala om för kunder och aktieägare att de tecknat avtal med DressCode och lät utsätta sig för en oberoende kontroll för ständiga förbättringar. I ett tredje steg skulle en bredare kontroll genomföras hos ett större antal leverantörer. Svenska klädföretag skulle i sina butiker kunna informera om att de tecknat avtal med DressCode Kontroll. Om klädföretagets leverantörer efter förnyad kontroll inte visat sig uppfylla DressCodes uppförandekoder och om leverantörerna inte heller vidtog åtgärder i en process för ständiga förbättringar, skulle rätten att få använda DressCodes emblem tas bort. Organisationen DressCode skulle finansieras av ideella och statliga i medel utan koppling till klädföretagen. Däremot skulle de medverkande klädföretagen betala en avgift till Konsumentverket/KO PM 2003:08 5 (29)

6 DressCode Kontroll, den avgiften skulle finansiera kontrollerna. Ett enskilt klädföretag skulle dock inte få stå för mer än hälften av intäkterna för DressCode Kontroll under två år i rad. Förslaget till DressCode diskuterades kontinuerligt av pilotstyrelsen, för formuleringarna i förslaget stod projektledaren Renée Andersson. Företrädare för en rad organisationer deltog i diskussionerna för att utforma förslaget däribland LO, Industrifacket, Handelsanställdas Förbund, Rädda Barnen, ABF, Lutherhjälpen, Röda Korset, Fair Trade Center och de fyra klädföretagen. Pilotstyrelsen skickade under 2001 ut en enkät till en stor mängd svenska klädföretag. Tio svarade, däribland de fyra i projektet. Alla ville utsätta sig för oberoende kontroll, ett av företagen vill dock veta mer innan de bestämde sig. Förslaget till DressCode finns utförligt presenterat i promemorian DressCode Uppförandekod för klädbranschen. I promemorian ingår bland annat förslag till ledningssystem, uppförandekoder, kontroll vid anslutning och förslag till stadgar ii. Förslaget är daterat den 2 maj En revidering av förslaget till uppförandekoder genomfördes dock den 15 november Det är till detta reviderade förslag som denna studie hänvisar. * * * Trots tre års intensivt arbete, trots stort engagemang från klädföretag och en rad organisationer, trots ekonomiska satsningar från alla inblandade parter kom DressCode aldrig att sjösättas. Varför? Det är föremålet för denna studie. Närmare bestämt ställs två frågor i studien: 1) Vad hände? Varför kom DressCode aldrig att förverkligas? 2) Vilken kritik hade de inblandade parterna av DressCode? Vilka motiv låg bakom agerandet? Konsumentverket/KO PM 2003:08 6 (29)

7 Metod Underlaget för denna rapport består som tidigare nämnts av sju intervjuer, dessutom av ett antal skriftliga källor. I ett slutkapitel dras vissa slutsatser. Men somliga frågor förblir oklara därför att de olika intervjuerna ger olika beskrivningar som inte helt överensstämmer. Tre av intervjuerna har varit betydligt längre än de övriga och har genomförts genom direkta möten med de intervjuade. Det gäller intervjuerna med Mats Svensson, internationell handläggare på Industrifacket, Renée Andersson, tidigare projektledare inom Dress- Code och Ingrid Shullström, chef för miljö och socialt ansvar på Hennes & Mauritz. Dessa intervjuer har också genomförts på ett speciellt sätt. De intervjuade har avkrävts tilläggs- och ändringsförslag av texterna. Det som här publicerats är den text som de själva godkänt och med de egna ändringarna införda iii. Med Mats Svensson, från Industrifacket, har även en uppföljande telefonintervju genomförts. Renée Andersson har vidare lämnat synpunkter på avsnittet Bakgrund. Det finns mot denna bakgrund anledning att särskilt tacka tre personer för att studien har kunnat komma till Mats Svensson, Renée Andersson och Ingrid Schullström de har utan knot offrat flera timmar av sin arbetstid. Övriga fyra intervjuer har genomförts med Sven Englesson (Handelsanställdas förbund), Bosse Sundqvist, (Fair Trade Center), Petra Andersson, (Olof Palmes Internationella Centrum) och Ann-Marie Heinonen (KappAhl). Samtliga dessa intervjuer har utförts på telefon. De intervjuade har per mejl fått se texten och fått möjlighet att komma med korrigeringar. De har dock inte avkrävts ändringsförslag men Petra Andersson vid Palmecentret, Bosse Sundqvist från Fair Trade Center och Ann-Marie Heinonen från KappAhl har inkommit med ändringsförslag. Läsaren bör uppmärksamma att intervjutexterna enbart speglar de intervjuades uppfattning. En bedömning av deras argument finns i kapitlet Bedömning av argumenten och slutsatser för framtiden. Slutsatserna i rapporten består framför allt av en genomgång av de argument som de olika aktörerna använt i diskussionen om DressCode. I vissa fall sker en viss värdering av argumentens hållbarhet och relevans. Vidare analyseras vilka vägar som nu är framkomliga efter DressCodes kollaps. Längst bak i studien finns en förteckning av genomförda intervjuer och det bakgrundsmaterial som använts. Erfarenheter från denna typ av studier är att det alltid finns ytterligare personer som anser att även de borde ha blivit intervjuade. Och visst kunde fler personer ha hörts och fler frågor ha behandlats. Men uppgiften att ta fram studien har haft starka tidsbegränsningar. Studien är finansierad av Konsumentverket och för att skriva den har det funnits ett arvode som motsvarar ersättningen för fem arbetsdagar. Konsumentverket/KO PM 2003:08 7 (29)

8 Kerstin Kjellman vid Konsumentverket har fått möjlighet att lämna synpunkter på en första version av hela studien. Den har även genomgått Contexts kvalitetsgranskning iv. Granskningen har utförts av Jocke Nyberg. Konsumentverket/KO PM 2003:08 8 (29)

9 Akt 1: Mats Svensson, Industrifacket: DressCode kunde inte leverera en oberoende granskning Mats Svenssons, internationell handläggare på Industrifacket, drogs in i arbetet kring DressCode sommaren 2000 när han efterträdde Henning Carlson på Industrifacket. Då hade arbetet i referensgruppen redan pågått i två år. Referensgruppen kring DressCode avslutade sitt arbete våren Då publicerades förslaget DressCode Uppförandekod för klädbranschen, skrivet av projektledaren Renée Andersson. Mats Svensson och representanten från Handelsanställdas Förbund (Sven Englesson) uppfattade att förslaget skulle gå ut på remiss till berörda aktörer. Industrifacket och Handels skrev så småningom också ett remissvar, men då hade projektledaren redan distribuerat ändringsförslag av rapporten som stärkte DressCodes uppförandekod genom att tydligare betona de grundläggande ILO-konventionerna bland de kriterier som leverantörer inom klädbranschen skulle uppfylla. Samtidigt gjorde Industrifacket och Handels klart att de fackliga organisationerna i detta skede inte kunde inleda förhandlingar med de berörda klädföretagen kring DressCode. Skälet var att Industrifacket och Handels inte ansåg sig ha mandat från de anställdas organisationer i Syd att bedriva sådana förhandlingar, något som man inte heller ansåg att några svenska NGO:s hade. Samtidigt, hävdar Mats Svensson, väntade Industrifacket på ett slutförslag från DressCode. Han menar att det därför är felaktigt att hävda att Industrifacket hoppade av DressCode. Något sådant avhopp skedde aldrig, enligt honom. I själva verket, väntade Industrifacket, vid den tidpunkten, på ett slutförslag från projektledaren, som aldrig kom. Något som försvårade möjligheterna för att komma vidare var att oenigheten om processen ledde till personliga motsättningar mellan de fackliga företrädarna och projektledningen. Det blev alltför mycket pajkastning, vilket skadade förtroendet mellan aktörerna, säger Mats Svensson. Sedan DressCode blev ett vilande projekt har Mats Svenssons kritik mot DressCode tilltagit. Det betyder att det blivit ännu mer orealistiskt att försöka ta upp DressCode igen. Mats Svenssons kritik av DressCode grundar sig på tre punkter: 1. Enligt DressCode-förslaget skulle organisationen DressCode äga det oberoende och icke vinstdrivande bolaget DressCode Kontroll. DressCode Kontroll skulle utföra den oberoende kontrollen av leverantörerna. Kontrolltjänsterna skulle säljas till klädföretagen till självkostnadspris. Enligt Mats Svensson bör dock inte ett sådant system benämnas som oberoende kontroll. DressCode Kontroll skulle nämligen, enligt honom, vara beroende av att företagen köper deras tjänster. DressCode Kontroll skulle därför inte kunna ställa större krav än vad klädföretagen skulle kunna acceptera. Mats Svensson menar att det är en uppenbar risk att de fackliga organisationerna skulle kunna hamna i en situation där man ger företagen en legitimitet som man inte kan garantera. 2. DressCode skulle fixera en bestämd kravnivå gentemot leverantörerna. Enligt Mats Svensson tyder facklig erfarenhet på att bra och innehållsrika uppförandekoder förbättrat Konsumentverket/KO PM 2003:08 9 (29)

10 arbetsvillkoren på leverantörsföretagen, men att de inte lett till bildande av lokala fackliga organisationer i någon större utsträckning. Detta innebär att man inte skapar incitamentet för att de anställda själva följer upp och arbetar med att ytterligare förbättra arbetsvillkoren. Tydliga tendenser visar att det blir svårt för de anställda att höja sig över den fastslagna ribban, menar Mats Svensson. Därför anser Industrifacket att globala avtal tecknade mellan kläd- och textilföretag och de globala fackliga yrkesinternationalerna är ett bättre alternativ. De globala avtalen är ramavtal som innehåller miniminormer. De globala avtalen ska i sin tur anpassas till nationella och lokala förhållanden genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare på respektive nivå. 3. Alla aktörer inom DressCode skulle beläggas med tystnadsplikt när ny information kom fram från DressCode Kontroll. Det skulle försätta de fackliga organisationerna i en omöjlig situation. Den fackliga strategin bygger, enligt Mats Svensson, på att först försöka nå resultat förhandlingsvägen. När inte det går försöker man istället skapa tryck genom opinionsbildande aktioner, bland annat genom att försöka nå ut med kritiken i massmedia. Fackföreningsrörelsen kan och ska inte binda sig vid att hålla tyst om missförhållanden i företag, säger Mats Svensson. Särskilt problematisk blir tystnadsplikten när den innebär att det inte ens går att föra en dialog med lokalt fackligt aktiva på de berörda företagen. Som synes är ett skäl till att Mats Svensson blivit mer kritisk till DressCode att framväxten av allt fler globala avtal framstår som ett långt bättre alternativ. Enligt Mats Svensson bör den fackliga huvudlinjen vara att utveckla världsomspännande avtal och förmå ILO v, eller andra globala organ att inta rollen som utbildare och övervakare av att internationella överenskommelser och avtal efterlevs: Den största fördelen med globala avtal är att de skapar förutsättningar för, och stimulerar lokal facklig verksamhet. Däremot finns inget som tyder på att företagens ensidigt antagna uppförandekoder eller etisk märkning stärkt lokal facklig verksamhet. Även om etiska koder slår fast rätten att bilda fackliga organisationer så saknar många anställda i företag i utvecklingsländer kunskap om vad facklig verksamhet innebär. De måste få kunskap från andra fackligt aktiva. Därför är kontakten med yrkesinternationalerna, som ofta har regionala kontor, viktig, säger Mats Svensson. En vanlig invändning mot Mats Svenssons resonemang är att facklig verksamhet saknas på många företag i utvecklingsländer eller att de fackföreningar som finns inte fungerar i praktiken. Mats Svensson håller med om detta, men tror ändå inte att etiska och sociala emblem är en framgångsrik väg för att förbättra arbetsvillkoren och de ger definitivt inte de anställda ett ökat inflytande över den egna arbetssituationen. Han hävdar att erfarenheten visar att långsiktigt hållbara förändringar kräver lokal facklig medverkan: Genom lokala fackliga organisationer får du också en kontroll inifrån från de anställda själva, hävdar Mats Svensson. Mats Svensson medger samtidigt att fackföreningsrörelsen har ett pedagogiskt problem. Idag sker flera initiativ för att förbättra arbetsvillkor och miljö i fattiga länder. Många organisationer arbetar med påtryckningar med hjälp av olika metoder. Bara i Sverige finns Konsumentverket/KO PM 2003:08 10 (29)

11 bland annat Fair Trade Center, Rena Kläder, Swedwatch, Amnesty Business Group, Amnestys fackliga grupp, Attac:s företagsgrupp etc: Facket måste noga fundera över roll, uppgift och ansvarsfördelning innan man går in i ett samarbete med andra organisationer. Men facket bör vara försiktigt med att låna sitt namn åt olika kampanjer. Samtidigt gäller det att förhindra att facket uppfattas som passivt. Mats Svenssons slutsats är att facket måste ha en dubbel strategi: Facket ska utveckla globala avtal och trycka på ILO för att få bättre globala normer på arbetsmarknaden. Samtidigt ska man bedriva en aktiv dialog och samarbeta med andra initiativ, ofta är ju målen desamma även om metoderna skiljer sig åt. Det viktiga är att man har klart för sig vilka olika roller man har som NGO och som facklig organisation. Ett bra exempel på detta är den arbetsansvarsfördelning som finns inom den svenska Rena Kläder Kampanjen. En av Mats Svenssons slutsatser är att han ställer sig frågande till social märkning. Ingen märkning i världen kan garantera att produkterna är producerade på ett socialt acceptabelt sätt. Han medger att den kritiken även drabbar en organisation som Rättvisemärkt. Särskilt kritisk är han till idén att sänka ribban inom en organisation som Rättvisemärkt för att kunna sänka priserna på varorna och öka försäljningen. Då blir drivkraften i projektet en affärsidé och den ursprungliga idéen och de ursprungliga målen av underordnad betydelse, säger Mats Svensson. Konsumentverket/KO PM 2003:08 11 (29)

12 Akt 2: Sven Englesson, Handelsanställdas förbund: Från början verkade idén bra, sedan förstod vi vad den innebar. Sven Englesson, handläggare vid Handels, deltog från början i den arbetsgrupp vars arbete så småningom ledde fram till förslaget om DressCode. Han berättar att han inledningsvis var mer positiv till arbetet. Från början tyckte jag att idén lät bra. Att det verkligen skulle kunna bli något. Men ju djupare vi kom in i arbetet, desto svårare insåg jag att det skulle bli. Mot slutet var jag orolig för att vi skulle hamna i någon styrelse och sedan få kritik från media det vill säga att vi skulle ha godkänt företag genom etisk märkning samtidigt som missförhållanden på företagen blev uppenbara. Huvudskälet, enligt Sven Englesson, till att arbetet gick snett var att det inte fanns något sätt att få en fungerande oberoende kontroll: Vi hittade aldrig något bra system för det. De föreslagna kontrollanterna skulle ha blivit ekonomiskt beroende av klädföretagen. Sven Englesson hävdar att mycket gick snett under slutperioden av DressCodes arbete, det blev mycket påhopp och personliga motsättningar. Han har dock inte blivit generellt negativ till etisk märkning av produkter. Däremot anser han att märkning i första hand bör kopplas till globala avtal slutna mellan klädbolag och fackliga yrkesinternationaler. Den bästa formen av kontroll utförs, enligt Sven Englesson, av lokala fackliga klubbar. Han medger dock att det är ett problem att lokal facklig verksamhet saknas på många företag, särskilt i utvecklingsländer. Konsumentverket/KO PM 2003:08 12 (29)

13 Akt 3: Renée Andersson, tidigare projektledare för DressCode, numera anställd vid Indiska: Allt stupade på att facket sade nej. Renée Andersson menar att DressCode aldrig kunde förverkligas därför att facket sade nej. Det definitiva brottet kom i samband med ett möte den 6 december 2001 när förslaget om DressCode skulle diskuteras. Redan innan mötet kom Industrifacket och Handels tillsammans in med en skrivelse där de deklarerade att de varken trodde på uppförandekontroller eller oberoende kontroll. Därmed blev det i praktiken omöjligt att driva DressCode vidare. Renée Andersson reagerade särskilt på att facket formulerade dessa åsikter i slutskedet av ett projekt som hade pågått i tre år: Och på att de varit med i Kampanjen Rena Kläder sedan 1996, vilket gör drygt fem år. ( De är fortfarande med i Kampanjen Rena Kläder. Clean Clothes Campaign finns i elva europeiska länder sedan Två av CCC:s fyra hörnstenar och krav är just uppförandekod och oberoende kontroll. ) Renée Andersson ställer sig frågande inför mycket av den kritik som de fackliga företrädarna formulerat. Att förslaget inte tydligt skulle innehålla ILO:s kärnkonventioner är exempelvis felaktigt. Tvärtom reviderades ett första utkast till DressCode så att ILO:s kärnkonventioner kom ännu tydligare till uttryck: DressCode-förslaget innehåller alltså 7 av 8 kärnkonventioner vi samt minst 4 till, då löner, arbetstid, riktiga anställningar och hälso- och säkerhetsfrågorna finns med. Renée Andersson anser vidare att de fackliga organisationerna har fel när de hävdar att kontrollmekanismen inom ramen för DressCode inte skulle vara oberoende. Kontrollkommittén skulle utses av de medverkande aktörerna, det vill säga den oberoende organisationen DressCodes styrelse, och kunna agera fritt utifrån det förtroendet. Företagen skulle inte ha möjligt att styra vilka leverantörer som skulle kontrolleras, vad som skulle betonas i kontrollerna (inom ramen för de uppställda normerna), hur kontrollrapporterna skulle utformas. Kontrollkommittén skulle ha full insyn i samtliga rapportdokument. Renée Andersson menar att detta uppfyller kraven på oberoende. Däremot skulle förstås DressCode vara beroende av företagens frivilliga medverkan och företagens vilja att också betala för kontrollsystemet. Men, undrar Renée Andersson, vem skulle annars betala för kontrollen?. Förslaget är dessutom utformat så att inget företag får stå för mer än högst 50 procent av DressCode Kontrolls årsomsättning. Renée Andersson ställer sig likaledes oförstående till kritiken att kontrollkommittén inom ramen för DressCode skulle ha tystnadsplikt: Kontrollkommitténs uppgift skulle vara att övervaka att leverantörerna förändrades i rätt riktning. Om missförhållanden uppstod skulle kommittén kunna rekommendera DressCode att svenska klädföretag borde bli ifråntagna möjligheten att använda etiketten DressCode. Däremot skulle endast kommittén ha full insyn i alla kontroller. Om alla enskilda fall skulle bli offentliga inom Dress- Code så skulle leverantörer och inköpande företag hängas ut, även om förbättringar genomfördes. En sådan kontrollmekanism skulle göra att det blev omöjligt att få med de svenska klädföretagen. Det fackliga kravet på öppenhet skulle alltså omöjliggöra ett fungerande kontrollsystem. Konsumentverket/KO PM 2003:08 13 (29)

14 Renée Andersson hävdar att det är felaktigt att kalla DressCode för ett förslag om etisk eller social märkning. Idén har aldrig varit att några kläder skulle märkas. Däremot skulle företagen kunna skylta med att de utsatte sig för oberoende kontroll genom DressCode och i butikerna skulle det finnas information om DressCode. Inte heller skulle DressCode vara en garant för att mänskliga rättigheter alltid efterlevdes i alla produktionsled. Någon sådan garanti går aldrig att ge. Det är omöjligt att med hundraprocents säkerhet kontrollera alla kedjor i produktionen, dessutom måste vi ge företagen tid för att genomföra förbättringar. Vad skylten DressCode skulle visa var istället att leverantörerna rörde sig i rätt riktning och att det svenska klädföretaget använde sig av ett oberoende kontrollsystem. Nu hävdar Industrifacket och Handels att globala avtal är en bättre lösning än DressCode. Renée Andersson är skeptisk. Hon anser att de globala avtalen saknar konkretion och kontrollmekanismer. Hon tvivlar på att de globala avtalen får någon som helst betydelse på leverantörsföretag där fackliga organisationer saknas eller där den fackliga verksamheten inte fungerar. Renée Andersson menar dessutom att system för att förbättra arbetsvillkoren hos leverantörer inom klädbranschen inte bör vara alltför storskaliga: Detta är något nytt och vi måste börja i begränsad skala för att få det att fungera. Renée Andersson avslutar med att säga: Vi lever i en ny tid. Vi måste pröva nya metoder för att förbättra villkoren i företagen. Vi måste också vara beredda att ta risker. Det gör företagen. Förslag som DressCode skulle kunna leda till att de svenska företagen förlorade viktiga leverantörer. Andra aktörer måste också vara beredda att ta risker. Konsumentverket/KO PM 2003:08 14 (29)

15 Akt 4: Bosse Sundqvist, Fair Trade Center: När facket hoppade av lämnade också vi skutan. DressCode dog därför att de fackliga organisationerna inte vill fortsätta arbetet. För oss stod detta klart vid ett möte med bland annat fackliga företrädare och Palmecentret den 25 mars Vi drog omedelbart konsekvenserna och lämnade projektet. Fair Trade Center kan inte ingå i sådant projekt om inte de fackliga organisationerna också ingår. Ett primärt syfte för oss är att stödja uppbygget av fackliga organisationer i utvecklingsländer, därför måste vi ha de fackliga organisationerna med i samarbetet. In i det längsta kämpade vi för att sy ihop en kompromiss. Vi hade också stor hjälp av Palmecentret som stödde oss. Men till slut stod det klart att vi inte kunde komma vidare. Vi har aldrig riktigt förstått varför de fackliga organisationerna inte kunde stödja Dress- Code. Vi har hört många olika argument från formfrågor till flera olika sakskäl. Vi har ansträngt oss för att följa argumentationen, men det har varit svårt. Några kritiska synpunkter från de fackliga organisationerna gällde att kontrollen av leverantörerna inte borde finansierats genom avgifter från klädföretagen och att alla kritiska synpunkter på leverantörernas verksamhet skulle vara offentliga. När det gällde både dessa synpunkter utropade vi: bra låt oss diskuetra era förslag! Vi tog upp en belgisk idé om att låta kontroller betalas via en liten promilleandel som avsätts i kollektivavtalen och vi hävdade att full offentlighet vore önskvärd. Trots detta lyckades vi inte föra diskussionen framåt. Vi förstod aldrig varför. Den fackliga linjen för närvarande är att sluta globala avtal mellan den fackliga textilinternationalen och klädföretagen. Det tycker vi är bra. Vi välkomnar fackliga avtal. Men globala avtal är inte tillräckliga. På 90 procent vii av leverantörsföretagen saknas fungerande fackföreningar, dessutom saknar de globala avtalen en kontrollmekanism. Medvetna kunder i Sverige kräver en bättre kontroll. (Fair Trade Center är en ideell förening vars syfte är att främja rättvis handel, detta sker framför allt genom att försöka påverka svenska företags agerande i utvecklingsländer.) Konsumentverket/KO PM 2003:08 15 (29)

16 Akt 5: Petra Andersson, Palmecentret: Facket påverkades av den internationella fackliga debatten. DressCode blev aldrig något därför att de fackliga organisationerna inte vill delta. De deltagande organisationerna beslöt gemensamt att inte fortsätta driva projektet DressCode vidare när de fackliga organisationerna Handels och Industrifacket inte hade intresse av att vara med i arbetet. Även om Palmecentret var positivt till DressCode som idé, såg vi ingen framtid i projektet utan ett samarbete med fackföreningarna eftersom vi såg det som en förutsättning för att DressCode skulle fungera. Jag tror att den viktigaste orsaken till att de fackliga organisationerna valde att stå utanför var att det hade kommit igång ett policyarbete kring frågor om etisk och social märkning etc inom den internationella fackföreningsrörelsen, det vill säga inom yrkesinternationalerna och Fria Fackföreningsinternationalen. De svenska fackliga organisationerna ville agera i samklang med denna övernationella policy och ville därför avvakta för att se hur den kom att utvecklas. (Olof Palmes Internationella Centrum är arbetarrörelsens organisation för internationellt utvecklingssamarbete och opinionsbildning. Palmecentret grundades av LO, KF och socialdemokratiska partiet. Palmecentret deltog i diskussionerna under slutfasen av DressCode-projektet.) Konsumentverket/KO PM 2003:08 16 (29)

17 Akt 6: Ingrid Schullström, Hennes & Mauritz: Globala avtal kan aldrig ersätta oberoende kontroll. Ingrid Schullström chef för miljö och socialt ansvar på Hennes & Mauritz pekar på två orsaker till att DressCode föll på mållinjen efter tre års ansträngningar. För det första att facket, i detta fall Industrifacket och Handels, inte ställde sig bakom förslaget. Även LO avvisade det. Deras motivering då handlade mycket om formfel, förslaget gick ut på remiss men facken ansåg att svaren inte beaktades tillräckligt och att det inte gick ut en slutversion för godkännande efter ändringar. Vi hade fått uppfattningen att vi hela tiden varit överens. Det trodde vi även inför det sista mötet när det stod klart att facket inte längre ville vara med. För det andra verkade det som om de fackliga organisationerna plötsligt bytte strategi. De ville ha globala avtal istället för DressCode. Ingrid Schullström sticker inte under stolen med att hon var besviken över det fackliga agerandet. Under de tre år som mötena pågick var de fackliga representanterna tämligen passiva. Och sedan när ett förslag till sist blev klart då ville de inte längre vara med. Kanske, säger Ingrid Schullström, hade det varit möjligt att komma vidare även utan de fackliga organisationerna, särskilt med tanke på att Palmecentret länge stödde förslaget. Till sist skulle det dock visa sig att det faktum att facket stod utanför påverkade DressCodes legitimitet, finansiärerna uteblev och det fanns inte ekonomiska resurser för att dra igång DressCode. Ingrid Schullström hävdar att ett avgörande skäl för att Hennes & Mauritz stödde Dress- Code var att man ville visa konsumenter att företaget bedrev ett uthålligt arbete för att förbättra arbetsvillkoren hos leverantörerna. Därför var det också viktigt med oberoende verifikation av det egna kontrollarbetet, det skulle ge företaget ökad trovärdighet. Visst skulle företagen vara med och betala för DressCode, men Ingrid Schullström anser ändå att de föreslagna kontrollerna förtjänade att kallas oberoende. För det första skulle de initiala kostnaderna och den sammanhållande administrationen inom DressCode inte finansieras av företagen (utan genom statligt stöd). För det andra skulle företagen betala en klumpsumma för all inspektionsverksamhet. Det skulle aldrig vara frågan om att företagen beställde enskilda inspektioner. Företagen skulle överhuvudtaget inte styra var kontrollerna skulle genomföras. Ingrid Schullström understyrker att DressCode inte skulle garantera att missförhållanden bland leverantörerna aldrig förekom. Det viktiga var den långsiktiga processen mot fortsatta förbättringar. Tanken var också att kraven riktade mot leverantörerna successivt skulle trappas upp. Konsumentverket/KO PM 2003:08 17 (29)

18 Angående den föreslagna tystnadsplikten för kontrollkommittén menar Ingrid Schullström att det var rimligt att endast den övergripande bedömningen skulle publiceras och inte alla detaljer: Vi ville ju få med fler klädföretag företag som skulle betala för att få vara med. Då måste man också ge företagen ett visst erkännande om man bedriver ett seriöst kontrollarbete. Det skulle vara orimligt att enskilda misslyckande skulle leda till offentlig kritik. Ingrid Schullström berättar att hon nyligen avvisat ett förslag till globalt avtal som presenterats av den fackliga textilinternationalen. Förslaget hade utarbetats av fackliga företrädare utan någon dialog med Hennes & Mauritz. Det betyder inte att Hennes & Mauritz säger nej till globala avtal. Tvärtom håller företaget dörren öppen. För Ingrid Schullström utgör dock inte globala avtal ett alternativ till DressCode: Det är två helt olika saker, som inte har med varandra att göra, globala avtal kan aldrig ersätta det som DressCode stod för, säger Ingrid Schullström Enligt Ingrid Schullström hade DressCode en sammansättning av olika organisationer och en oberoende kontroll som borgade för att förslaget skulle respekteras av alla grupper. Detta kan inte globala avtal leverera. Där saknas kontrollsystem. Många grundfrågor hänger i luften: Vi ställer oss tveksamma till att det finns resurser och personal för att klara de åtaganden man åtar sig från fackens sida i förslaget de lagt fram. Skälet, säger Ingrid Schullström till att vi satt med i DressCode var att förslaget skulle ge oss en ökad trovärdighet, någon sådan ökad trovärdighet, i konsumenternas ögon, skulle vi knappast uppnå med globala avtal. Möjligen, tillägger Ingrid Schullström, skulle vi kunna hitta områden där vi och facken kan samarbeta för att uppnå bättre resultat, till exempel när det gäller utbildning i fackliga frågor. Ingrid Schullström är därför öppen för att diskutera nya former för globala avtal. Men hon är också intresserad av förslag i DressCodes anda: Egentligen vore det ännu bättre med ett kontrollsystem på europeisk nivå. Hennes & Mauritz har bara cirka tio procent av sin försäljning i Sverige. Därför har jag intresserat mig för det förslag som formulerats av Fair Wear Foundation i Holland, kanske kan det vara en väg framåt för att åstadkomma ett oberoende kontrollsystem på europeisk nivå. Men det återstår att se. Enligt Ingrid Schullström visar sammanfattningsvis erfarenheterna av DressCode och de övriga initiativen i Schweiz, Holland, Frankrike och England att det inte råder någon brist på idéer, men på samordning. Konsumentverket/KO PM 2003:08 18 (29)

19 Akt 7: Ann-Marie Heinonen vid KappAhl: Det har varit lättare att arbeta i Norge. Facket satte sig emot DressCode och jag var inte särskilt imponerad av deras argument. De hade deltagit i arbetet med DressCode i tre år och de var med i kampanjen Rena Kläder som förordar oberoende kontroll. Så plötsligt trodde de inte längre att oberoende kontroll var möjligt. Nu driver de svenska fackliga organisationerna att de istället vill ha globala avtal. Huruvida det är en bra väg beror helt på hur avtalen kommer att se ut. Men även globala avtal kräver någon form av kontroll och vem ska sköta den? Från KappAhls sida fortsätter vi dock arbetet. I Norge, där vi har 75 butiker, har det varit lättare att arbeta än i Sverige. Där har vi gått med i Initiativ for etisk handel viii, som i stora drag liknar DressCode. I Norge står både fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna bakom förslaget, det har givit en helt annat stabilitet. Men visst kändes det trist att få börja om från början. På europeisk nivå är vi aktiva i ett projekt som drivs av branschorganisationen Foreign Trade Association (FTA). Avsikten med projektet är att utveckla en metod där inspektioner utförs av certifierade revisionsbyråer och där resultatet av inspektionerna ska matas in i en databas som kan användas av de aktörer som är anslutna. Konsumentverket/KO PM 2003:08 19 (29)

20 Bedömning av argumenten och slutsatser för framtiden Det är inte särskilt fruktbart att fortsätta reda ut varför DressCode misslyckades. Frågan är fortfarande inflammerad och rör upp starka känslor bland flera av de inblandade. Brytpunkten uppstod när Industrifacket och Handels deklarerade sin negativa inställning till DressCode under slutet av 2002, försöken därefter att sy ihop en kompromiss var lönlösa. Industrifacket och Handels framförde sin kritik genom att lämna in ett remissvar ix som skarpt kritiserade DressCode, bland alla andra inblandade parter fanns en positiv inställning till det förslag som då låg på bordet. Om sedan facket hoppade av eller inte förefaller att vara en oväsentlig fråga. Att sista perioden av DressCodes historia präglades av formdiskussioner och missförstånd tyder på både åsiktsskillnader i sak och starka personliga motsättningar. De personliga motsättningarna kommer jag härmed att lämna åt sidan. Av den redovisade x kritiken mot DressCode förefaller det som om ett argument är av mindre vikt. Mats Svensson, från Industrifacket, menar att förslag likande DressCode visserligen leder till bättre arbetsvillkor, men inte till att det lokala fackliga arbetet stärks (och det blir därför svårt att höja sig över den fastslagna ribban ). Även om detta argumentet är hållbart är relevansen svag. Bättre arbetsvillkor är i sig något positivt även om inte den fackliga verksamheten stimuleras (däremot skulle argumentet få relevans om det gick ut på att DressCode skulle hämma facklig verksamhet, men det är inte det Mats Svensson hävdar). Ett annat argument som inte är särskilt tungt framförs i Industrifackets och Handels remissvar. Där hävdar de två fackförbunden att devisen DressCode skulle kunna ge intrycket av att samtliga företagets produkter är producerade på ett etiskt och socialt riktigt sätt. Av förslaget till DressCode framgår att emblemet inte skulle ge någon sådan garanti. Däremot kan det vara sant att emblemet skulle ge ett sådant intryck. Dock återkommer inte detta argument när de fackliga företrädarna idag redovisar sin kritik av DressCode. Av detta går det att dra slutsatsen att de redovisade skillnaderna i uppfattningen om DressCode framför allt handlar om två frågor: Finansieringen av de oberoende kontrollerna. Offentligheten av inspektionsresultaten. I sitt gemensamma remissvar till DressCode anser de fackliga företrädarna att kontroll av företagens etiska policyn / / inte ska bekostas av staten. I både remissvaret och i intervjuerna betonar vidare de fackliga företrädarna att det är problematiskt att företagen ska vara med och betala för kontrollerna. En kärnfråga är uppenbarligen hur eventuella kontroller ska finansieras. En tolkning är att de fackliga organisationerna varken anser att finansieringen ska ske av staten eller av företagen. Mats Svensson från Industrifacket nämner finansiering av ILO som ett ytterligare alternativ, men det är knappast realistiskt på kort sikt (därför att resurser saknas). xi Konsumentverket/KO PM 2003:08 20 (29)

21 Ett annat sätt att närma sig en av grundbultarna i diskussionen är att utgå från önskemålet om en oberoende kontroll. I remissvaret hävdar Industrifacket och Handels följande: Vi är dock tveksamma till om 'DressCode' kan sägas vara oberoende eftersom man kommer att vara helt beroende av att företagen är beredda att köpa 'DressCodes' tjänster. Och i intervjun ovan säger Mats Svensson att DressCode inte borde kallas oberoende eftersom företagen skulle betala för kontrollerna. DressCode Kontroll skulle därför inte kunna ställa större krav än vad klädföretagen skulle kunna acceptera. Mot detta invänder Renée Andersson och Ingrid Schullström med argumenten att företagen inte skulle kunna påverka vilka leverantörer som skulle kontrolleras, vad som skulle betonas i kontrollerna och hur kontrollrapporterna skulle utformas (Andersson) samt att företagen skulle betala en klumpsumma för all inspektionsverksamhet, det skulle inte vara frågan om att företagen beställde enskilda inspektioner (Schullström). För en utomstående är diskussionen något märklig. Först har de inblandade enats om att det är önskvärt med oberoende kontroller (något som det fackliga remissvaret också implicerar), därefter har oenighet uppstått om vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att oberoende ska råda. Ett mer fruktbart sätt att angripa frågan förefaller att vara att för ett ögonblick strunta i uttrycket oberoende och istället gå direkt på kärnfrågan: Vilka kriterier bör kontroller av leverantörer uppfylla? Här råder någorlunda enighet om att klädföretagen inte ska kunna styra vilka leverantörer som ska kontrolleras. Vidare råder någorlunda enighet om vad som ska kontrolleras. På två punkter råder dock oenighet. För det första när det gäller finansiering, där de fackliga företrädarna inte vill att kontrollerna ska vara beroende av betalning från företagen och inte heller av staten. För det andra när det gäller tystnadsplikten, där de fackliga organisationerna inte accepterar att kontrollkommittén inom DressCode inte skulle få offentliggöra detaljkritik. En central fråga är hur en kontroll av leverantörer inom klädbranschen skulle se ut för att de fackliga företrädarna skulle acceptera den. Finns någon väg för finansiering som är godtagbar? Innebär kritiken att alla rapporter från kontrollanter ska vara helt offentliga? Den fackliga ståndpunkten skulle kunna tolkas som att reviderade kriterier för kontrollen, som tog hänsyn till de fackliga kraven, skulle göra ett förslag som DressCode möjligt. En annan tolkning är att den fackliga kritiken är så djuplodande att det inte är möjligt att utforma ett kontrollsystem som skulle uppfylla de fackliga kraven. När Mats Svensson från Industrifacket får frågan vilken tolkning som är rimligast (i en uppföljande telefonintervju den 21 maj) blir svaret en tredje tolkning: Han avfärdar helt möjligheten att på nationell nivå upprätta ett förslag liknande DressCode, däremot öppnar han dörren för att genomföra ett oberoende kontrollsystem på en högre nivå, helst globalt i samarbete med ILO, eller kanske på europeisk nivå xii. På en direkt fråga svarar Mats Svensson att det är möjligt att det skulle gå att samverka med Fair Wear Foundation (FWF) på europeisk nivå. Att Mats Svensson lämnar öppet för samarbete med FWF är intressant, samma organisation nämns i positiva ordalag av Ingrid Schullström, dessutom är den holländska fackföreningsrörelsen FNV en del av FWF xiii. Huruvida oberoende kontrollsystem på global eller europeisk nivå kan uppfylla fackliga Konsumentverket/KO PM 2003:08 21 (29)

22 krav på kontroller av leverantörsföretag och offentlighet av granskningsresultaten är emellertid en fråga som återstår att besvara. Vad som bidragit till att öka den fackliga skepsisen till DressCode är att en annan strategi kommit i förgrunden: att försöka förbättra villkoren hos leverantörerna genom att upprätta globala avtal slutna mellan klädföretagen och textilinternationalen ITGLWF (International Textile, Garment & Leather Workers' Federation). Motsvarande globala avtal har redan slutits mellan andra fackliga yrkesinternationaler och multinationella företag, exempelvis finns ett avtal mellan kemi- och industriinternationalen ICEM och Statoil. Redan idag har många företag egna uppförandekoder som slår fast en etisk policy och krav som företagen ställer på leverantörer. En avgörande skillnad mellan företagens uppförandekoder och globala avtal är dock att de senare är förhandlade mellan företagen och de fackliga internationalerna. När det gäller innehållet i de globala avtalen är några punkter fundamentala för de fackliga organisationerna, bland annat hänvisningar till ILO:s grundläggande konventioner. Svagheten med globala avtal är att det endast på en liten majoritet av leverantörsföretagen existerar fungerande fackliga organisationer. Det är därför inte märkligt att klädföretag ser globala avtal som otillräckliga. Klädföretag som hävdar att de tar seröst på sociala villkor hos leverantörsföretagen vill få en chans att göra detta tydligt för konsumenterna genom att använda någon form av självständigt kontrollsystem. I annat fall riskerar seriösa företag att konkurreras ut av oseriösa klädföretag som struntar i sociala villkor och därmed kan sänka kostnaderna. Det finns också ett brett konsumentintresse av ett kontrollsystem som täcker hela fältet av leverantörer xiv och inte bara den lilla grupp leverantörsföretag där det finns fungerande facklig verksamhet. Samtidigt ligger det något i argumentet att globala avtal i sig främjar framväxten av lokala fackliga organisationer. Om globala avtal existerar uppstår ytterligare ett motiv för anställda inom textilindustrier i utvecklingsländer att bilda lokala fackklubbar och att ansluta sig till förbund som illhör den globala textilinternationalen (ITGLWF). Genom en sådan organisering får fackklubbarna en större tyngd i sina krav och det blir svårare att neka dem grundläggande fackliga rättigheter. Om de svenska klädföretagen menar allvar med att de är positiva till lokal facklig organisering på leverantörsföretagen bör de också vara positiva till globala avtal (däremot kan företagen förstås ha synpunkter på hur avtalen bör vara utformade). Kontrollmekanismen i de globala avtalen består av larm från lokala fackliga organisationer. Ur konsumenters synvinkel är detta, som nämnts ovan, ännu inte tillfredställande. Först när det finns fackliga organisationer på de absolut flesta leverantörsföretag får förslaget tyngd. En möjlighet vore att komplettera globala avtal med system av kontrollmekanismer liknande DressCode. Både klädföretagen och Fair Trade Center för resonemang som går ut på att globala avtal idag inte kan ersätta andra kontrollsystem. Därmed leder resonemanget om globala avtal tillbaka till DressCode (eller Fair Wear Foundation) och då kommer vi tillbaka till knutarna om finansiering av kontrollerna av leverantörerna och huruvida granskningsrapporterna ska vara offentliga. Positionerna är dock inte helt låsta. Konsumentverket/KO PM 2003:08 22 (29)

23 Sammanfattande förslag Tre spår kan fortfarande leda framåt: För det första finns en facklig offensiv för att upprätta globala avtal. Företagen har inte stängt dörren för dessa och NGO:s både i Sverige och övriga Europa förefaller att vara positiva. Globala avtal har begränsningar. Men de skulle också ha en positiv effekt, bland annat skulle framväxten av lokala fackföreningar stimuleras. Däremot förefaller det som om bedömningen av globala avtals betydelse varierar starkt. De fackliga organisationerna tillmäter de globala avtalen stor betydelse medan klädföretagen är mer skeptiska, olika NGO:s befinner sig däremellan. Genom att bli mer uttalat positiva till globala avtal skulle klädföretagen tydligare kunna markera att de är positiva till lokal facklig verksamhet på leverantörsföretagen. För det andra finns möjlighet att upprätta självständiga kontrollmekanismer på global eller europeisk nivå xv. Att det övernationella spåret är framkomligt bekräftas av Mats Svensson vid Industrifacket: Globala avtal måste kompletteras med någon form av oberoende kontroll på global eller europeisk nivå under den tid vi behöver för att bygga upp starkare fackliga organisationer i utvecklingsländer. xvi Mats Svensson hänvisar även till det pågående policyarbetet inom de fackliga yrkesinternationalerna och Fria Fackföreningsinternationalen kring frågor om oberoende kontrollsystem. Tendensen är att övernationella system betonas, även om det finns åsiktsskillnader mellan olika fackliga organisationer xvii. Starka skäl talar också för att globala avtal och självständiga kontrollmekanismer inte står i motsättning till varandra. De fyller snarare kompletterande funktioner. Globala avtal främjar lokal facklig verksamhet xviii medan självständiga kontrollsystem ger konsumenter någorlunda trovärdiga belägg för vilka företag som är seriösa. Eller uttryckt på annat sätt: En från företagen självständig kontroll premierar företag som bedriver en seriös produktion, dessa företag får därigenom möjlighet att profilera sig gentemot oseriösa företag, något som även anställda och fackliga organisationer som vill motverka social dumping har nytta av. För det tredje. Att på nationell nivå åter få enighet kring ett förslag liknande DressCode förefaller för närvarande inte enkelt. Snarare förefaller sprickan mellan de tidigare aktörerna inom DressCodes pilotverksamhet att ha ökat. Kanske finns ändå en smal öppning. De fackliga organisationerna vill främst ha globala avtal. Klädföretag som anser att de har nytta av att visa upp sin påstådda seriösa policy vill ha DressCode (eller något liknande). NGOs med inriktning på konsumentfrågor vill ha både globala avtal och DressCode. Detta kan öppna för en kompromiss. Det skulle kunna sluta med att både globala avtal och något liknande DressCode blir verklighet. Kanske finns anledning att ännu en sista gång lyssna på aktörerna och var de står idag. Konsumentverket/KO PM 2003:08 23 (29)

24 Intervjuer Intervjuer vid direkta möten: Mats Svensson, Industrifacket, 29 april Renée Andersson, tidigare projektledare för DressCode, 12 maj Ingrid Schullström, chef för miljö och socialt ansvar på Hennes & Mauritz, 20 maj Tomas Brytting, var ordförande i pilotstyrelsen för DressCode, arbetar nu vid Etikakademin, 15 maj (Tomas Brytting sökte egentligen upp mig för att utföra en intervju med mig om Rättvisemärkt, i samband med det intervjuade jag honom om DressCode.) Telefonintervjuer: Kristina Bjurling, Fair Trade Center, ingick i DressCodes projektgrupp och pilotstyrelse, 22 maj Sven Englesson, Handelsanställdas förbund, 8 maj Bosse Sundqvist, deltog som representant för Fair Trade Center under slutfasen av arbetet med DressCode, 21 maj 2003: Petra Andersson, deltog som representant för Olof Palmes Internationella Centrum under slutfasen av arbetet med DressCode, 21 maj 2003: Ann-Marie Heinonen vid KappAhl, ingick i projektgruppen och pilotstyrelsen för DressCode, 22 maj Mats Svensson, Industrifacket, uppföljande telefonintervju, 21 maj Konsumentverket/KO PM 2003:08 24 (29)

25 Skriftliga underlag Angående: Svar på förfrågan om medlemskap i DressCode oberoende kontroll av uppförandekod för klädbranschen (ett svar på remissvar från Industrifacket och Handelsanställdas Förbund, Renée Andersson, 5 december, DressCode för oberoende kontroll av mänskliga rättigheter i klädtillverkningen (enkät som DressCode skickade ut till klädföretag), DressCode Uppförandekod för klädbranschen, promemoria framtagen av projektledaren Renée Andersson, daterad 2 maj 2001, reviderad, 15 november Förslag till globalt avtal inom textilbranschen, utkast, 2003, ej publicerat. Genmäle till artikel Handels sågar DressCode, Renée Andersson, 14 december 2001, stencil. Global Solidarity In A Global Industry, International Textile, Garment and Leather Workers' Federation, Global Solidarity In A Global Industry: An Agenda for ITGLWF Action, International Textile, Garment and Leather Workers' Federation, Handels sågar DressCode, Tuve Bergman, artikel i Handelsnytt, n2 10/2001. Remissvar ang. förlag till oberoende kontrollorgan för mänskliga rätigheter i klädhandeln!, Industrifacket och Handelsanställdas Förbund, 18 november, Vårt ansvar om H&M och socialt ansvar, Hennes & Mauritz, ej daterat. Konsumentverket/KO PM 2003:08 25 (29)

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan 1 Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter Mellan Elanders ( Bolaget ) och UNI Global Union ( UNI ) 2 1. Inledning: 1.1

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Semcon Code of Conduct

Semcon Code of Conduct Semcon Code of Conduct Du håller nu i Semcons Code of Conduct som handlar om våra koncerngemensamma regler och förhållningssätt. Semcons mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL LÄRARHANDLEDNING

GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL LÄRARHANDLEDNING GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL Så skapar vi hållbar konsumtion och produktion LÄRARHANDLEDNING Hej Lärare! Detta är ett utbildningsmaterial som syftar till att förklara hur man på olika nivåer jobbar för att

Läs mer

Ethical Trading Initiative (ETI)

Ethical Trading Initiative (ETI) INITIATIV Sammanfattning Fair Wear Foundation (FWF) för textilindustrin med fokus på arbetsvillkor i. Fair Labor Association (FLA) verifieringssystem som arbetar för förbättring av arbetsvillkoren bland

Läs mer

Våra etiska regler Uppförandekod

Våra etiska regler Uppförandekod Våra etiska regler Uppförandekod ABA Skol AB erbjuder det bästa inom bild- & lekmaterial, läromedel och skolmöbler till de viktigaste människorna i världen! Vi är ett företag som säljer bild-, förbruknings-

Läs mer

Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115

Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115 Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115 Om Sektor 3 och United Minds United Minds är ett analys- och rådgivningsföretag med huvudkontor i Stockholm. Genom undersökningar och analyser

Läs mer

Verksamhetsstrategier för Fair Action

Verksamhetsstrategier för Fair Action Verksamhetsstrategier för Fair Action Antagen av styrelsen den 29 april 2015 Fair Action är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Vi arbetar för en hållbar värld där mänskliga rättigheter

Läs mer

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod BILAGA 3 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (12) Bedömningsmall Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod Centrala grundförutsättningar: Frågorna avser tillverkningsprocessen

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Foto: Jeanette Andersson KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Om förhandlingsprotokoll 1 Förhandlingar 4 a) Olika typer av förhandlingar 4 b) Förhandlingens genomförande 4 2 Allmänt om protokoll 5 3 Protokollets

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

5. Administrationen vill, innan den motbevisar styrekonomens argument, klargöra bakgrunden till ärendet.

5. Administrationen vill, innan den motbevisar styrekonomens argument, klargöra bakgrunden till ärendet. 01-0439 AKTSKRIVELSE Ärende: Begäran om upphävande av styrekonomens nekande av godkännande nr 01/04 1. I ett meddelande av den 11 juni 2001 informerade styrekonomen chefen för personalavdelningen om sitt

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras!

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras! Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF Samtal pågår men dialogen kan förbättras! En undersökning kring hur ekonomer uppfattar sin situation angående

Läs mer

Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen

Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen Vi jobbar för att Sverige ska få världens bästa chefer Svenska folket underkänner dagens svenska modell I Ledarna har vi länge kritiserat

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling

Utkast till lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling Yttrande Utkast till lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling Bakgrund Svenska ILO-kommittén har genom remiss den 26 februari 2016 (Fi2016/00530/UR) ombetts att yttra sig

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

IMFs modell för internationellt ramavtal

IMFs modell för internationellt ramavtal IMFs modell för internationellt ramavtal INLEDNING 1. Den ekonomiska globaliseringen minskar hindren för handel med varor och tjänster och överföring av kapital, och den gör det möjligt för transnationella

Läs mer

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056 Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se 2 Avtalet är befrielse Kollektivavtalet handlar om löner, arbetstider och ersättningar. Men

Läs mer

ITF:s STYRELSE. London, 22-23 oktober 2009 GLOBALA RAMAVTAL

ITF:s STYRELSE. London, 22-23 oktober 2009 GLOBALA RAMAVTAL EB/Oct 09/10(d) ITF:s STYRELSE London, 22-23 oktober 2009 Punkt 10(d) på dagordningen: GLOBALA RAMAVTAL Inledning 1. Styrelsen (oktober 2007) instruerade generalsekreteraren att tillsätta en arbetsgrupp

Läs mer

S e t t e r w a l l s

S e t t e r w a l l s S e t t e r w a l l s FÖRSTUDIE AVSEENDE ASSOCIATIONSFORM FÖR UNGA KLARA 2 1. Bakgrund och frågeställning 1.1 Unga Klara är för närvarande en verksamhetsgren inom Stockholms Stadsteater AB (Stadsteatern).

Läs mer

Val av leverantör och leverantörens ansvar

Val av leverantör och leverantörens ansvar - förord De flesta företag kräver en bra produkt och kvalitet till ett motsvarande relevant pris av sina leverantörer. Vi på Nudie Jeans tycker dessutom att det är mycket viktigt att ta ett större ansvar

Läs mer

Arbetstidsdirektivet

Arbetstidsdirektivet Arbetstidsdirektivet Arbetstiden är på tapeten igen och EU-kommissionen kommer troligen att ge ut ett nytt förslag om arbetstidsdirektivet i början av 2015. Hur det påverkar EPSU och dess medlemsförbund

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. Män mot hedersförtyck med fokus mot tvångsäktenskap Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap Många organisationer gör starka insatser mot hedersförtryck. En del har fokuserat på olika

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:4 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sociala krav vid upphandling uppförandekod för leverantörer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Landstingsdirektören framhåller

Läs mer

Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande

Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande 2016:4 Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande Marknadsområde Södra Mälardalen Östergötland Granskning initierad av IAF Dnr: 2014/731 Arbetsförmedlingen Huvudkontor

Läs mer

Fair Trade enligt WFTO

Fair Trade enligt WFTO Fair Trade enligt WFTO Bättre villkor och rättvis betalning World Fair Trade Organization, WFTO, är en samarbetsorganisation för rättvis handel som arbetar för att marginaliserade producenter ska få bättre

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:45 RI (Dnr 110-321/2016) Utkast till lagrådsremiss Miljö- social och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling (Fi2016/00530/UR) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 21 mars 2016 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Förändringsarbete hur och av vem?

Förändringsarbete hur och av vem? Förändringsarbete hur och av vem? Aspekter på jämställdhetsintegreringen av Konstnärernas Riksorganisation och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KRO/KIF) Av Jenny Wendefors Utredande rapport

Läs mer

HAR FRIHANDELS- OVÄNNERNA NÅGOT STÖD?

HAR FRIHANDELS- OVÄNNERNA NÅGOT STÖD? Rapport från Svensk Handel HAR FRIHANDELS- Johan Norberg Paula Werenfels Röttorp HAR FRIHANDELS- september 2000 SVENSK HANDEL 1 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord 5 Positiva till frihandel 6 U-landsfrågan 7

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

COOR HÅLLBARHETSPOLICY

COOR HÅLLBARHETSPOLICY Coor-Group 1 (7) COOR HÅLLBARHETSPOLICY Syfte Coors ambition är att ständigt utveckla verksamheten från ett brett och långsiktigt perspektiv att bedriva en lönsam och sund verksamhet idag utan att kompromissa

Läs mer

EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version

EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version I. INLEDNING i) Förenta nationerna har bl.a. i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), konventionen

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Utvärderingsriktlinjer för LO-TCO Biståndsnämnd

Utvärderingsriktlinjer för LO-TCO Biståndsnämnd Utvärderingsriktlinjer för LO-TCO Biståndsnämnd Antagna av styrelsen 2006-06-21 Inledning LO-TCO Biståndsnämnd är ett samarbetsorgan mellan LO och TCO för internationellt fackligt utvecklingssamarbete.

Läs mer

Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015

Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015 1(5) Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015 Sammanfattning En del länder vill behålla reglerna ungefär som de är, medan andra vill avskaffa hela systemet. De länder som vill behålla reglerna ser

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad PM inför arbete med ökad användning av social hänsyn i offentlig upphandling av tjänster inom Göteborg Stad 2012-02-02 Helena Sagvall och Marie

Läs mer

A-kassan är till för dig som har arbete

A-kassan är till för dig som har arbete A-kassan är till för dig som har arbete Illustration: Robert Nyberg. Trygga vågar Trygga människor vågar. Vågar ställa om och pröva nya banor. Samhällets sätt att tillverka varor och erbjuda tjänster förändras

Läs mer

Företagens samhällsansvar. Daniel Nordström

Företagens samhällsansvar. Daniel Nordström Företagens samhällsansvar Daniel Nordström Presentationens innehåll Företags samhällsansvar Begreppsmodell Globaliseringen skapar nya förutsättningar Företagens affärsverksamhet ger samhällsnytta Goda

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24). R-2010/0926 Stockholm den 6 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/5531/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

Mänskliga rättigheter är en av huvudprinciperna som vägleder Åkes Sportservice AB i våra dagliga handlingar.

Mänskliga rättigheter är en av huvudprinciperna som vägleder Åkes Sportservice AB i våra dagliga handlingar. Uppförandekod Introduktion Åkes Sportservice AB:s uppförandekod är skriven i enlighet med The World Federation of the Sporting Goods Industry (WFSGI)s vägledande principer för uppförandekoder samt FN:s

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst. Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010

Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst. Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010 Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010 Sociologiska institutionen, Göteborgs universitet 1 Inledning Hösten 2009 fick Sociologiska

Läs mer

Proposition 1 Stadgarna

Proposition 1 Stadgarna Proposition 1 Stadgarna Förslag till förändringar i stadgarna för PeaceWorks Sweden. PeaceWorks styrelse har under året som gått genomfört en översyn av föreningens stadgar i syfte att förtydliga utveckla

Läs mer

Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling (SOU 2016:15) Svar på remiss från kommunstyrelsen ( /2016)

Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling (SOU 2016:15) Svar på remiss från kommunstyrelsen ( /2016) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-26 Handläggare Isabelle Vas Telefon: 08-508 25 025 Till Socialnämnden 2016-09-20 Arbetsklausuler och sociala hänsyn i

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Försvarsförbundets Verksamhetsinriktning 2007-2011 Antagna av Försvarsförbundets kongress 12-14 juni 2007 2 FÖRSVARSFÖRBUNDET VERKSAMHETSINRIKTNING 2007-2011 3 Försvarsförbundets vision Vi i Försvarsförbundet

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Bra chefer gör företag attraktiva

Bra chefer gör företag attraktiva Bra chefer gör företag attraktiva Chefens roll är på många sätt avgörande för ett företags attraktionskraft och förmåga att behålla sin personal. Det visar den senaste Manpower Work Life-undersökningen

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade kommunfullmäktige i Skellefteå en motion angående rättvis handel. Därefter har uppdrag utförts på olika platser i kommunorganisationen

Läs mer

EN RESA TILL SOLSTOLSFABRIKEN. Har företagen noll koll eller full kontroll?

EN RESA TILL SOLSTOLSFABRIKEN. Har företagen noll koll eller full kontroll? EN RESA TILL SOLSTOLSFABRIKEN Har företagen noll koll eller full kontroll? 2005 granskade Swedwatch Clas Ohlsons, Biltemas och Julas inköp i Kina. Inget av företagen hade då någon kontroll på arbetsvillkoren

Läs mer

Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande

Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande Detta är en vägledning för entreprenörer som har Trafikkontorets sociala kontraktsvillkor inskrivna i sina avtal. Syftet är att underlätta

Läs mer

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna 1 Innehåll Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Få unga är nöjda

Läs mer

Arbetsgivarens skyldighet att förhandla enligt 11 MBL primärförhandling/medbestämmande

Arbetsgivarens skyldighet att förhandla enligt 11 MBL primärförhandling/medbestämmande Arbetsgivarens skyldighet att förhandla enligt 11 MBL primärförhandling/medbestämmande Pia Turtiainen 0770 93 90 66 pia.turtiainen@maleriforetagen.se Primär förhandlingsskyldighet 11 MBL Innebär en skyldighet

Läs mer

Datum 2013-11-15. Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning i kommunal verksamhet

Datum 2013-11-15. Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning i kommunal verksamhet KS 15 5 MARS 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Datum 2013-11-15 Diarienummer KSN-2013-0260 Kommunstyrelsen Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preem Sustainability System for Biofuels 2011-09-07 Nadja Paz, Miljökoordinator Varuförsörjningen Preems kontrollsystem och dess grunder Kontrollsystemets grunder

Läs mer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer Uppförandekod för vindkraftprojektörer Fredrik Lindahl Ordförande Svensk vindkraftförening VD Slitevind AB 2011-01-29 2 Svensk Vindkraftförening Ideell och politiskt obunden Öppen för alla Bildades 1986

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling - om möjligheterna att ställa krav på kollektivavtalsvillkor Upphandlingsdagarna 29 januari 2015 Lisa Sennström Definition av socialt ansvarsfull upphandling

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården

Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården Andra delen; tema Demokrati och legitimitet av Per Rosén Landstinget i Östergötland 2005-12-02 Vem ska bestämma? Hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Swedish Medtechs affärskod. antagen vid Swedish Medtechs årsmöte 14 maj 2014 BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK

Swedish Medtechs affärskod. antagen vid Swedish Medtechs årsmöte 14 maj 2014 BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK antagen vid Swedish Medtechs årsmöte 14 maj 2014 BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK Om Swedish Medtech Swedish Medtech är branschorganisationen för de medicintekniska företagen i Sverige. Swedish

Läs mer

Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin

Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin Björn Horgby 1 Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin Under 1930-talet formulerades den välfärdsberättelse som under den tidiga efterkrigstiden strukturerade den tidiga

Läs mer

Har barn alltid rätt?

Har barn alltid rätt? Har barn alltid rätt? Knepig balansgång i möten med barn och unga Möten med barn och unga, och med deras föräldrar, hör till vardagen för personal inom vården. Ofta blir det en balansgång mellan barnets

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-05-17 Sektionen för demokrati och styrning Björn Kullander Arbetsrättssektionen Sophie Thörne Kulturdepartementet 10333 STOCKHOLM Förslag till en nationell institution för

Läs mer

COACHING - SAMMANFATTNING

COACHING - SAMMANFATTNING . COACHING - SAMMANFATTNING Joakim Tranquist, Mats Andersson & Kettil Nordesjö Malmö högskola, 2008 Enheten för kompetensutveckling och utvärdering 1 Copyright 2007 Malmö högskola, Enheten för kompetensutveckling

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige 2013

Landsorganisationen i Sverige 2013 Integrationspolicy Landsorganisationen i Sverige 2013 Foto: Lars Forsstedt Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm 2013 isbn 978-91-566-2907-5 lo 13.12

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Starka tillsammans Genom att vi är många och håller ihop är vi starka. Genom aktiva och engagerade medlemmar formar vi våra

Läs mer

UNI-OTE Globalt avtal

UNI-OTE Globalt avtal UNI-OTE Globalt avtal INLEDNING Detta avtal mellan Union Network International (hädanefter UNI), med huvudkontor i Genève (Nyon), Schweiz, som representerar fackförbund som organiserar OTE-anställda världen

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Varför är vår uppförandekod viktig?

Varför är vår uppförandekod viktig? Vår uppförandekod Varför är vår uppförandekod viktig? Det finansiella systemet är beroende av att allmänheten har förtroende för oss som bank. Få saker påverkar kunden mer än det intryck du lämnar. Uppförandekoden

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

DATUM: 17 MARS 2014, VERSION: 2.0 LEVERANTÖRS- DEKLARATION

DATUM: 17 MARS 2014, VERSION: 2.0 LEVERANTÖRS- DEKLARATION DATUM: 17 MARS 2014, VERSION: 2.0 LEVERANTÖRS- DEKLARATION 1 / 4 Bästa leverantör! Sapa är en internationell och diversifierad industrikoncern. Sapas värderingar och principer för hållbar utveckling är

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen LÄRARHANDLEDNING Arbetslivet Om arbetsmarknaden i Sverige och världen Lärarhandledning Om materialet Det här materialet är producerat av Arena skolinformation, en del av Arenagruppen, i nära samarbete

Läs mer

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJER RUTIN ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen RIKTLINJER Fastställda av: Generalsekreteraren

Läs mer

Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference

Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference PM 2004 RVIII (Dnr 006-732/2004) Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Stadsdirektören ges i uppdrag att underteckna förbindelse

Läs mer

Social uppförande kod AB Sporrong. Lagliga krav

Social uppförande kod AB Sporrong. Lagliga krav Social uppförande kod AB Sporrong Lagliga krav Vår allmänna regel är att alla våra leverantörer, i all sin verksamhet måste följa nationell lagstiftning i de länder där de verkar. Skulle något av Sporrongs

Läs mer

Facket handlar rättvist

Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist LO arbetar för rätten till förbättrade löner och arbetsvillkor över hela världen. En del av det internationella solidaritetsarbetet är samarbetet med Fairtrade.

Läs mer

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen INTRODUKTION: TEMA TEXTIL För 40 50 år sedan producerades det kläder i Sverige. Klädindustrin har varit

Läs mer