Hantering av alger och tång från Hallands stränder -En förstudie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hantering av alger och tång från Hallands stränder -En förstudie"

Transkript

1 Hantering av alger och tång från Hallands stränder -En förstudie Emelie Persson och Bertil Siversson 19 februari 2013

2 Aktuellt uppdrag På uppdrag av HEM, med medfinansiering från Region Halland och Halmstad kommun, genomföra en förförstudie med betoning på: Ekonomiska aspekter Lönsamhetsbedömning Aktuell kunskapsstatus inom området Biogasproduktion, men även alternativa användningsområden

3 Varför samla in tång och alger? Rensa badstränder under sommaren för att göra dem badvänliga. Detta är anledningen till att insamlingen sker idag. Minska övergödning i havet. Eftersom näringsämnen läckt och läcker ut kan insamling av tång vara ett sätt att försöka kompensera detta. Minska lokalpåverkan av ruttnande tång på marina ekosystem och därigenom på sikt försöka att återställa dem. Produktion av förnybar energi för att ersätta fossila alternativ. Sluta kretsloppet av näring genom återföring till åkermark (näring som läckt ut till havet har tagits upp av tång). Dock osäkert om lämpligt pga tångens innehåll av föroreningar och klorid.

4 Processchema -förstudie Insamling Logistik Användningsområde Slutprodukter Möjligheter Möjligheter Möjligheter Möjligheter Risker Risker Risker Risker Miljöaspekter Miljöaspekter Miljöaspekter Miljöaspekter Kostnad Kostnad Kostnad Kostnad Aktörer Aktörer Aktörer Aktörer

5 Hur hanteras tången idag i Halmstad och närliggande kommuner? Insamling Halmstad kommun: Insamling av tång och alger sker med traktor med skopa försedd med grep/gafflar under sommarmånaderna. Insamlad tång läggs på undanskymd plats invid strandkanten. Under 2012 samlades uppskattningsvis ton in för att göra de stora sandstränderna badvänliga.

6 Båstad kommun: Insamling ca ton/år samlas in under badsäsongen Förra året budgeterades kr för strandrensning (uppskattad kostnad för ca ton) Lagts på deponi alternativt skickats till lantbrukare för spridning på mark.

7 Laholms kommun: Insamling ca ton samlades in under förra badsäsongen (10-32 lastbilar a ton), varav ca 50 % bedömdes vara sand. Insamling sker vecka Budgeterad kostnad ca kr exkl. personal för strandrensning. Letar efter annan insamlingsteknik för att minska sand mängden, har bl.a. tittat på nyinköpt utrustning i Ängelholm. Handplockar bort plast från tångmassorna. Förra året användes tången för blandning med latrin från baja-major. Sköttes av lantbrukare med tillstånd. Tidigare även använts som anläggningsjord till vägvallar.

8 Insamling Mängder tång/alger Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix, Sveriges Radio Mängden tång som kan samlas in varierar stort mellan olika år och beror på väder och vind och tångens/algernas växtcykel. Mängden tång som skulle vara möjlig att samla in i Halland håller på att beräknas inom ett pågående LOVA-projekt som ska presenteras under våren. En möjlig potential på årston tång och alger från Halmstad kommun har antagits i underlaget för regional biogasstrategi (Sandberg m.fl. 2012). Lämplig mängd att samla in beror på syftet med insamlingen. Idag samlas ca 2000 ton/år in i Halmstads, Laholms och Båstads kommuner för att hålla stränderna badvänliga under sommaren.

9 Insamling av tång Insamling Halland har en lång kuststräcka, där de södra delarna domineras av långa sandstränder som i hög grad nyttjas för turism och rekreation under sommarmånaderna. För dessa stränder finns ett behov av att samla in tång för att hålla stränderna badvänliga. Ruttnande tång luktar illa och kan även öka halten bakterier i badvattnet. Behov för insamling finns under badsäsongen (juni, juli, augusti), då stränderna nyttjas för bad. Övriga tider på året kan möjlighet för insamling finnas, men restriktioner kan finnas under vår och höst då tången, och de organismer som lever i tången, kan utgöra viktig föda för exempelvis flyttfåglar. Vissa vikar och stenstränder kan vara olämpliga för insamling av tång av naturskyddsskäl. Exempelvis pga. ålyngel eller häckande fåglar. Tången är en del av det marina och strandnära ekosystemet och hänsyn till detta måste tas. Det kan finnas skillnader i innehåll av föroreningar i tången beroende på art och årstid. Innehållet i tången kan påverka hur man väljer att hantera den. Det finns lagar och regler som reglerar bortförsel av tång från stränder.

10 Tekniker Insamling Det finns olika metoder för insamling av tång från sandstränder. Vid en inventering på uppdrag av Kalmar kommun identifierades 21 olika maskiner för algskörd (Seaside Consulting, 2010). Olika metoder kan vara lämpliga beroende på mängd och struktur på tångmassorna. Metoden måste anpassas efter hur behandlingen av tången sedan ska ske. Detta gäller framförallt behov av avskiljning av sand. Många tekniker för rötning och biogasproduktion samt förbränning har stort behov av avskiljning av sand. Olika tekniker används idag, men det finns ett utvecklingsbehov och området får sägas vara under utveckling. Troligen behövs mer än en insamlingsteknik för att kunna anpassas till den aktuella tångstrandningen, exempelvis om tången ligger i stora högar/vallar eller är mer tunt utspridda.

11 Utmaningar Insamling Insamling av strandad tång ska helst ske inom 1-1,5 dygn. Detta dels då den annars hinner börja brytas ner och insamlingen väsentligt försvåras, dels då havet kanske annars redan hunnit ta med sig den ruttnande tången ut till havs igen. Sådan ruttnande tång sedimenterar ofta på ca meters djup och påverkar det liv som finns där mycket negativt (Sven-Bertil Johnsson, BioMarin). Att kunna samla in hela den potentiella mängden tång är troligen orealistiskt. Detta då det skulle behövas en mycket stor beredskap i form av bemanning och utrustning för att på endast några få dagar omhänderta stora strandningar av tång. Det vore önskvärt om metoder fanns för att förutsäga när tång och alger är på väg in mot land så att insamling kan planeras! Projekt som undersöker metoder för detta finns, men det får anses vara ett område under utveckling/forskning.

12 Insamling Tidsåtgång I LOVA projektet (Ohlsson, 2010) uppskattades den generella kapaciteten för insamling med den testade tekniken till ca 20 m3 tång/h inkl. transport och tömning av maskinen. Räkneexempel: En insamlingsmaskin skulle behöva arbeta 62 veckor, 40 h/vecka, om årston skulle samlas in (Antagen vikt: 0,5 ton/m3). Fotograf Anette Emanuelsson, källa Hallandsposten.

13 Innehåll i tång/alger Tång och alger är ett inhomogent material som bl.a. beror på art, årstid, ålder, nedbrytningsgrad och innehåll av störämnen såsom sand eller skräp. Tång och alger specialister på upptag av tungmetaller. Detta kan vara både en fördel och en nackdel. Det är troligt att tång/alger binder in metaller i olika grad beroende på art, var de växt samt hur gamla de är. Innehållsanalyser kopplade till tidpunkt för insamling respektive art. Vid genomgång av sammanställd analysdata (se bilaga 1) kan inga slutsatser kring detta dras.

14 Innehåll i tång/alger jmf med gödsel Parameter Tång/alger* Flytgödsel ko TS-halt (%) 19 9 VS-halt (% av TS) Total-kväve (kg/ton) 7,1 4,4 Total-fosfor (kg/ton) 0,4 0,7 Kalium (kg/ton) 3,2 4 Svavel (kg/ton) 5,9 0,6 Kadmium (mg/kg TS) 2 0,2 Cd/P-kvot Bly (mg/kg TS) 3,5 Koppar (mg/kg TS) 8,6 Zink (mg/kg TS) 122 * Medeltal från sammanställning av data från olika studier (se bilaga 1)

15 Förhållningssätt avseende innehållet i tång och spridning på åkermark LAGAR OCH REGLER: De regelverk som finns som reglerar metallinnehåll för spridning på åkermark gäller avloppsslam (slamförordningen) samt de biogasanläggningar som tillverkar certifierad biogödsel enligt SPCR120. För avloppsslam gäller för närvarande gränsvärdet 2 mg Cd/kg TS och för SPCR120 certifierad biogödsel gränsvärdet 1 mg Cd/kg TS. För avloppsslam och SPCR120 certifierad biogödsel finns även regler kring hur mycket metaller som får spridas per hektar. Det finns även ett gränsvärde för handelsgödsel som är 100 mg Cd/kg TS. Det finns ingen lagstiftning som reglerar metallinnehåll i stallgödsel och andra organiska gödselmedel för spridning på åkermark. Det finns därmed inget gränsvärde avseende metaller för spridning av tång och alger på åkermark. Det som reglerar spridningen är istället maxgiva av fosfor respektive kväve. Det finns inget absolut gränsvärde för metaller i ingående substrat för SPCR120 certifierad biogödsel. Däremot får inte en mindre ingående substratmängd på ett betydande sätt bidra till biogödselns metallinnehåll. Av denna anledning har SPCR120 vid förfrågan sagt nej till tång/alger som ingående substrat till certifierad biogasanläggning. ÖVRIGT: Det finns ett ökat fokus på kadmiumintag sedan nyligen gjorda beräkningar visar att intaget av kadmium från mat i Sverige kan ligga i nivå med eller över det maximala rekommenderade intaget enligt EFSA (European Food Safety Authority). Identifierade riskgrupper med avseende på kadmium är vegetarianer och personer med järnbrist. (Livsmedelsverket) Lantbrukare som producerar för Svenskt Sigill åtar sig att upprätta en kadmiumbalans för sin åkermark för att visa att inte föroreningar ackumuleras i marken. KRAV omnämner alger och tång som ett tillåtet organiskt gödselmedel för odling.

16 Sammanfattning juridiska- och övriga aspekter avseende spridning Det finns inget regelverk som reglerar innehållet av metaller i tång och alger för spridning på åkermark. För att kunna samla in större mängder tång måste acceptans för spridning eller alternativa avsättningsmöjligheter undersökas. Ett sätt att slippa hantera tång med mycket högt kadmiuminnehåll kan vara att först analysera kadmiuminnehåll i insamlad tånghög invid strandkanten innan den tas in på en anläggning.

17 Hantering av insamlad tång Logistik Transport av tång och alger med lastbil från strand till mellanlager eller behandlingsanläggning. Kostnad för transport, ca 25 kr/ton och mil Maximal transportsträcka som tången kan transporteras om max 5 % av energiinnehållet (biogaspotentialen) får förbrukas för transport är 5 mil. Lagring av tång och alger för biogasproduktion Lagring sker genom ensilering, vilket gör att tången konserveras och energivärdet för biogasproduktion bibehålls. Kostnad 10 kr/ton Ytbehov för 2000 årston, ca 800 kvm (substrat + rötrest) Ytbehov för årston, ca 7000 kvm (substrat + rötrest) Val av plats måste ske med tanke på att lukt kan uppstå vid hantering av substrat och rötrest. Fler fack för ensileringen jämfört med ensilering av majs bedöms behövas pga lukthantering. Förlagring av alger och tång för förbränning Om tången ska förbrännas kan torkning av tången vara en potentiell metod för att öka värmevärdet. Upplägg i strängar för torkning skulle eventuellt även kunna minska sandmängden något.

18 Våtmarksmassa I Laholm och Halmstad kommuner har omfattande projekt med att anlägga våtmarker för att minska näringsläckaget till vattendrag genomförts. De senaste 10 åren har ca 250 ha våtmarker anlagts i kommunerna. Ingen skörd av våtmarksmassa sker i dagsläget i Båstad eller Halmstad kommun. I Laholm görs vid behov en skörd av vegetation på kommunens våtmarker vart 10:e till 15:e år, men dessa massor uppskattas vara mycket små. Tidpunkt för skörd av våtmarksmassa måste anpassas efter djurlivet. En senare skörd ger ett material med mer lignin, som kan kräva förbehandling för att ge ett bättre biogasutbyte. Sen skörd är annars att föredra då djurlivet störs mindre och våtmarken kan vara mer lättillgänglig då den är torrare. I en inventering identifierades 15 olika maskiner för vasskörd (Seaside Consulting, 2010). I underlag till regionens biogasstrategi har 250 ton TS/år antagits kunna samlas in (skörd av 10 % av Halmstads och Laholms kommuns våtmarker). Detta uppskattades kunna ge 0,4 GWh/år vid rötning. Foto: Geraldine Thiere, källa Sveriges Radio

19 Rötning och biogasproduktion Användningsområde Alternativet: Samrötning i befintlig biogasanläggning med våtrötning (totalomblandad tank med olika substrat i vilken biogas produceras) Möjligheter: Ingen ny biogasanläggning behöver byggas. Insamlad tång levereras till en biogasanläggning som själv ansvarar för den vidare hanteringen. Sand från tången avskiljs genom rätt insamling och förbehandling. Hela gaspotentialen i tången kan erhållas. Risker: Innehållet av sand i tången skadar biogasanläggningens mekaniska utrustning. Sand från tången bygger upp i botten på rötkammaren och orsakar kostsamma driftstopp. Innehållet av kadmium i tången omöjliggör certifiering av biogödseln eller minskar acceptansen för rötresten hos lantbruket. Mekanisk bearbetning och finfördelning av tången blir svår och kostsam.

20 Användningsområde Sammanfattande slutsatser samrötning: Svårigheten att garantera lågt sand- och metallinnehåll i insamlad tång gör tång till ett oattraktivt substrat för en samrötningsanläggning. Då gårdsanläggningar för närvarande inte arbetar med certifiering av biogödseln bedöms de vara möjliga anläggningar för samrötning av tång i våtrötningsprocess (dock med hänsyn till ovanstående punkt). Gaspotentialen i tången bedöms kunna bli uppåt 250 Nm3 metan/ton VS. Ingen kostnadsuppskattning av alternativet har gjorts då för många osäkra parametrar först behöver klarläggas.

21 Användningsområde Alternativet: Separatrötning i en 2-stegs torrötningsanläggning (vätska strilas genom tången, varefter vätskan förs till ett metanbildningsfilter) Möjligheter: Kadmiuminnehållet kan reduceras med 50 % i processen. Sand från tången utgör inget problem för rötningsprocessen eller hanteringen. Ingen mekanisk bearbetning av tången krävs. Kväve från tången kan separeras ut och distribueras som ammoniumsalt till lantbruk. Risker: En mindre andel av det organiska materialet omvandlas till biogas då processen inte är omrörd. Innehållet av kadmium i tången ger låg acceptans för rötresten hos lantbruket.

22 Användningsområde Förutsättningar inledande kostnadsuppskattning för torrötning: 2 olika anläggningsstorlekar har bedömts;» 2000 årston» 5000 årston 2 olika anläggningstyper har bedömts;» Satsvis» Kontinuerlig Kostnaderna omfattar en komplett anläggning inkl. rötning, gashantering för intern uppvärmning, svavelvätekontroll med luftinblåsning/syresättning, mellanlager och bemanning. För de antaganden som gjorts vid uppskattning av kostnaderna, se bilaga 2. Intäkt för försäljning av biogasen är inkluderad i beräkningarna. Kostnadsuppskattningarna baseras på projekteringar av liknande anläggningar samt BioMils erfarenhet av tångrötning.

23 Användningsområde Resultat inledande kostnadsuppskattning separat torrötning: Anläggningsstorlek Satsvis (kr/ton) Kontinuerlig (kr/ton) 2000 årston årston

24 Användningsområde Sammanfattande slutsatser separatrötning i torrötningsanläggning: Separat rötning av tången innebär att kadmiuminnehållet inte späds ut. Kväve kan fällas ut från vätskefasen till ammoniumsalt, vilket kan användas som gödningsmedel. Gaspotentialen i tången bedöms kunna bli ca Nm3 metan/ton VS. Alternativet med satsvis torrötning bedöms ge 60 % nyttjandegrad av gaspotentialen, medan ingen reduktion bedöms för det kontinuerliga anläggningsalternativet. Det kontinuerliga alternativet är enligt gjorda antaganden och uppskattningar ekonomiskt mest fördelaktigt. Även om kadmium potentiellt kan reduceras med 50 % (försök i Trelleborg) är kadmiumhalterna i rötresten hög. Acceptansen för rötresten kan därför bli låg.

25 Användningsområde Övrigt rörande rötning av tång och alger: Separatrötning genom torrötning av tång är möjlig att kombinera med substrat som ökar gasproduktionen men ej TS-mängden (ex. vassle eller fettavskiljarslam). Tillskott av sådana substrat kan väsentligen öka gasutbytet, och därmed potentiellt även lönsamheten. Rötning av färsk tång/alger kan vara svårt alternativt ge sämre gasutbyte (S. Haghighatafshar, J. Ejlertsson, Siverssons försök i Smygehamn). En trolig förklaring är inhiberande ämnen. Tång innehåller mycket svavel. Hantering av de sulfatreducerande mikroorganismerna i processen och bildat svavelväte i biogasen är nödvändig. Studier har gjorts med olika sorters förbehandling av tång för ökat biogasutbyte, exempelvis enzymtillsats eller tryckkokning, samt metoder för reduktion av kadmium. Samtliga metoder bedöms vara kostsamma.

26 Slutprodukter Biogasutbyte En sammanställning av erhållna biogasutbyten från olika studier på tång/alger har gjorts i bilaga 1. Studierna visade i medeltal ca 160 Nm3 metan/ton VS. Detta kan jämföras med exempelvis flytgödsel från nöt eller svin som ger ca 210 respektive 270 Nm3 metan/ton VS. Bladvass uppskattas kunna ge Nm3 metan/ton VS (Gregeby, 2011).

27 Hantering av producerad biogas Slutprodukter Användningsområden för biogas: Värme Kraftvärme Fordonsgas Logistik Transport/distribution via gasledning eller transport på flak Gaslager

28 Hantering av rötrest Slutprodukter Avsättningsmöjligheter Gödsel till åkermark Tillsats av handelsgödsel fosfor för förbättrad Cd/P-kvot Användning vid tillverkning av jordprodukter Anläggningsjord till bullervallar, deponitäckning m.m. Kompostering med latrin för hantering av baja-major. Förbränning Logistik Lagring Transport

29 Slutprodukter Spridningsarealer för rötrest En uppskattning av behov av spridningsarealer för alternativet spridning på åkermark har gjorts, dels m.a.p. näringsinnehåll, och dels kadmiuminnehåll (om nuvarande slamförordning förutsätts innehållas avseende årlig maximal giva). Beräkningarna återfinns i bilaga 2. Anläggningsstorlek Minsta totala spridningsareal baserat på näringsinnehåll (ha) Total spridningsareal baserat på Cd (i enlighet med slamförordningens årliga maxgiva) (ha) 2000 årston årston årston Maximal årlig giva baserat på näringsinnehåll: 21 ton/ha och år Maximal årlig giva baserat på kadmiuminnehåll: 1,9 ton/ha och år

30 Förbränning Användningsområde Krav på reduktion av sand, < 10% Problem med kloridinnehållet Kostnad, 1100 kr/ton Direkt eller av rötrest efter biogasproduktion Förbehandling av tång för förbränning kan behövas för borttag av sand

31 Övriga alternativ Användningsområde Återbördning till havet (kräver ingen behandling) Agar-tillverkning Gödning av energiskog Spridning som gödningsmedel på åkermark utan föregående rötning Jordprodukter Kompostering för tillverkning av jordförbättringsmedel eller anläggnings-/industrijord Inblandning till latrin för baja-major

32 Juridiska/legala förutsättningar Tillstånd från markägaren krävs för insamling av tång och alger från strand och vattenbryn. Insamling Samråd enligt 12 kap. 6 MB ska genomföras. Följande ska ingå: Utpekande av geografiskt område Beskrivning av planerad åtgärd/verksamhet Tidpunkt för åtgärd/verksamhet Översyn av om geografiskt område omfattas av kända natureller kulturvärden Tillstånd/medgivande från berörda markinnehavare

33 Sammanställning av uppskattade kostnader Delmoment Kostnad Insamling, kr/ton Transport, kr/ton och mil 25 Ensilering, kr/ton 10 Rötning, kr/ton Förbränning, kr/ton 1100 Uppskattningarna baseras på uppgifter från upphandlingar och projekteringar för liknande tjänster/anläggningar. Rötning baseras på en anläggningsstorlek på årston med 2-stegs separat torrötning av tången (se bilaga 2 för detaljer) % högre kostnader för de olika delmomenten bedöms kunna tillkomma.

34 Uppskattade inkomster/kostnader för slutprodukter från rötning Biogas produktion vid en anläggning för 2000 årston tång kan ge en intäkt på tkr/år (ca kwh/ton tång). Värdet av producerad värme vid förbränning har ej uppskattats. Rötrest (kvarvarande tång efter biogasproduktion) bedöms inte utgöra någon källa till inkomst, utan är snarare en kostnad. Kostnadens storlek beror på avsättning och acceptans.

35 Moment Sammanställning uppskattade kostnader för biogasproduktion Lägsta intervall 2000 årston (tkr) Lägsta intervall 5000 årston (tkr) Högsta intervall 2000 årston (tkr) Högsta intervall 5000 årston (tkr) Insamling Transport, 1 mil Ensilering Rötning Transport rötrest, 1 mil SUMMA: SUMMA per ton:

36 Tillkommande kostnader Kostnader som kan tillkomma är: Lagring av rötrest om denna inte tillhandahålls av mottagaren. Biogashanteringsutrustning om biogasen ska vidareförädlas i egen regi. Kostnad för avsättning av rötrest.

37 Projektets affärsmässighet LÖNSAMHET: Kostnad hantering idag: Idag uppskattas de tre kommunerna tillsammans budgetera 900 tkr/år för insamling och hantering av tång och alger. Kostnad blir då ca 450 kr/ton tång (2000 årston) Insamling och rötning av tång och alger för biogasproduktion ger ingen ekonomisk vinst, utan innebär en uppskattad kostnad på ca kr/ton.

38 Projektets affärsmässighet MERVÄRDEN: Genom insamling av tång kan; Övergödande kväve från havet användas istället för konstgödsel på åkermark Förnyelsebar energi i form av biogas produceras Förhållandena i marina ekosystem förbättras Turism- och rekreationsvärden från strandbad främjas

39 Projektets affärsmässighet SLUTSATSER: Skillnaden mellan kommunernas uppskattade kostnader idag för hanteringen av tång och alger skiljer sig förvånansvärt lite från uppskattade kostnader för insamling av tång och alger inkl. biogasproduktion. Orsaken till detta skulle behöva undersökas. Det finns tydliga mervärden, framförallt avseende miljö, med att samla in tång och alger för biogasproduktion.

40 Aktörer Aktörer för insamling, transport, lagring, biogasproduktion, biogasförädling och rötresthantering krävs. Insamling: entreprenörer för insamling, kommun, leverantör av utrustning Logistik: transportbolag, lagrings anläggning, maskinentreprenör, kommun Användningsområde rötning: entreprenör biogasanläggning, anläggningsägare, driftorganisation anläggning, kommun, HEM Slutprodukter: avnämare av biogas, HEM, kommun, tillverkare av industri/anläggningsjord (ex. Kuskatorpet), lantbrukare

41 Samarbete/samordnings möjligheter Det är lämpligt att samarbeta över kommungränserna för att bygga en gemensam anläggning. För förädling av biogasen kan samlokalisering med befintligt reningsverk eller biogasanläggning vara attraktivt, alternativt i närheten till annan verksamhet som vill använda den. För att minska transportavstånden är närhet till insamlingsplats samt mottagare av rötrest viktig att beakta. Då tång luktar bör plats väljas med tanke på detta. Kanske i anslutning till annan verksamhet som kräver luktreducerande åtgärder.

42 Sammanställning -insamling Möjligheter Rena badstränder och blommande badturism Risker Ökad börda på kommunerna för att handha insamlingen Ansvar för att hantera insamlad tång på rätt sätt Miljöaspekter Kostnad Minskad övergödning Restaurering av marina ekosystem Återtag av tungmetaller som släppts ut i havet Insamlingen måste utformas så att skada inte sker på stränders ekosystem eller fågelliv Ca kr/ton Aktörer Kommunen Entreprenörer för insamling

43 Sammanställning -logistik Möjligheter Inte ha insamlade tånghögar kvar liggandes invid badstränderna. Risker Fördyrande borttransport från stranden motiverad endast om man har behandlingsmetoder och avsättningsmöjligheter för tången. Miljöaspekter Kostnad Aktörer Minskad luktproblematik och minskad avgång av växthusgaser från tånghögar vid stranden. Transporten bör ej vara längre än att transporten kan kompenseras av tångens eget energiinnehåll. Kortare transportavstånd ger mindre miljöpåverkan. Ca 25 kr/ton och mil för transport Ca 10 kr/ton för ensilering (tången konserveras för att kunna behandlas i en rötningsanläggning. Kommunen Transportbolag

44 Möjligheter Sammanställning användningsområde rötning Producera förnybar energi genom produktion av biogas som kan användas till värme, el eller fordonsbränsle. Risker Problem att få avsättning för rötresten. Miljöaspekter Kostnad Producera förnybar energi genom produktion av biogas. Minska halterna av övergödande näringsämnen och tungmetaller såsom kadmium som läckt ut i havet. Möjlighet att återföra kväve till åkermark. Ca kr/ton (anläggning dimensionerad för 2000 årston) Ca kr/ton (anläggning dimensionerad för 5000 årston) Aktörer Kommunen HEM Byggare av biogasanläggning

45 Sammanställning användningsområde förbränning Befintlig behandlingsanläggning för förbränning kan utnyttjas. Möjligheter Risker Miljöaspekter Kostnadskrävande. Svårt att erhålla tillräckligt låga halter av sand i tången så att förbränningsutrustningen ej tar skada. Tångens TS-halt är för låg för att tillföra någon energi/värmevärde. Producera förnybar energi genom förbränning i kraftvärmepanna. Minska halterna av övergödande näringsämnen och tungmetaller såsom kadmium som läckt ut i havet. Genom att omhänderta askan på rätt sätt kan kadmium tas ur kretsloppet. Kostnad 1100 kr/ton (under förutsättning att sandinnehållet < 10 %, uppgift från år 2012 från svensk förbränningsanläggning) Aktörer Kommunen HEM

46 Sammanställning slutprodukter vid rötning Möjligheter Kunna distribuera biogas, exempelvis som fordonsbränsle till kommunens fordon. Hitta en lämplig avsättning av en restprodukt så att den kan nyttiggöras. Risker Miljöaspekter Kostnad Öka åkermarkens innehåll av kadmium om rötresten direkt används för gödning av åkermark. Svårt att hitta lämplig avsättning för rötresten. Möjligt att återföra kväve som läckt ut i havet till åkermark, genom spridning av rötrest eller utfällt ammoniumsalt från perkolatvätska. Minska växthusgasutsläppen genom att ersätta fossil energi med förnybar biogas. Ca 25 kr/ton och mil för transport av rötrest. Kostnad för lagring och avsättning hos mottagare av rötrest kan tillkomma. Pris för producerad biogas beror på bl.a. användningsmöjligheter för gasen. Aktörer Kommunen Tillverkare av industri/anläggningsjord (ex. Kuskatorpet) Lantbrukare HEM (om förbränning av rötrest blir aktuell)

47 Sammanfattande slutsatser Det finns tekniker för insamling och rötning av tång och alger att köpa på marknaden. Tekniker för insamling och hantering av tång och alger får ses som ett utvecklingsområde och kunskapsnivån kan förväntas öka genom ökad efterfrågan. Intresset för att omhänderta tång som förts in till stränderna på ett bättre sätt har ökat under de senaste åren, exempelvis pågår utvecklingsprojekt i Trelleborgs och Kalmar kommuner. Insamling och rötning av tång och alger är inte någon vinstdrivande verksamhet. De inledande kostnadsuppskattningarna för biogasproduktion av tång och alger visar att kostnaderna nödvändigtvis inte behöver bli mycket större än vad de är idag för hanteringen av tång. Det kan finnas flera mervärden avseende miljöaspekter om tång samlas in från stränderna. Försiktighet och hänsyn till djurliv och andra naturvärden måste göras vid insamling av tång. Om inte befintlig kunskap och riktlinjer följs vid insamlingen kan allvarliga konsekvenser erhållas. Tångens innehåll av tungmetaller, framförallt kadmium, utgör en mycket central fråga vad gäller hur och i vilken omfattning tången kan samlas in och hanteras.

48 Rekommendation till fortsatt arbete Framtagning av ett underlag för att principiellt kunna besluta kring hur man ska förhålla sig till problematiken kring kadmium i tång och alger. Detta eftersom det inte finns någon lagstiftning som reglerar kadmium till åkermark från tång/alger. Hur man ställer sig till detta påverkar hur hanteringen bäst utformas. Naturvårdsverkets utredning för återföring av fosfor bör följas upp, liksom den fortsatta utvecklingen vad gäller förhållningssätt inom lantbruk och livsmedelsnäring avseende kadmium till åkermark. En förstudie för utredning av möjlighet till spridnings arealer för rötrest avseende acceptans från lantbruket eller annan avnämare. Spridningsarealer/avsättningsmöjligheter är en väsentlig begränsning för hur mycket tång som kan samlas in för biogasproduktion. Ett fortsatt arbete kring att utreda hur insamling och logistik av tång och alger krävs. En djupare ekonomisk bedömning av kostnad för insamling och rötning av tång och alger för biogasproduktion för att bättre kunna fastställa de faktiska kostnaderna och jämföra dem med kommunernas kostnader för hanteringen idag. Lokalisering och projektering av en torrötningsanläggning för årston.

49 Referenser SKRIFTLIGA REFERENSER Bladh M mfl. (2011). Restriktioner vid utnyttjande av marina substrat för biogasproduktion. Rapport 2011:12, Länsstyrelsen Kalmar län. Davidsson. Å. m.fl. (2008). Trelleborgs kommun: Tång och alger som en naturresurs och förnyelsebar energikälla Sammandrag av Rapport Steg 2. Detox-rapport. Gregeby, E. (2011). Biogas Nya substrat från havet. Haghighatafshar, S. (2012). Management of hydrogen sulfide in anaerobic digestion of enzyme pretreated marine macro-algae. VA-teknik, Lunds Tekniska Högskola, Master Thesis Hellstedt, C. (2010). Kunskapssammanställning biogas nya substrat från havet. WSP-rapport. Jogbratt A. (2011). Kadmium som begränsande faktor för användande av tång som biogassubstrat en laborativ undersökning. Examensarbete vid Högskolan i Halmstad, 17 maj Milenkovski, S. (2009). Tekniska lösningar för uppsamling och bortforsling av alger på strand, hav och längs kustremsan i Trelleborgs kommun Delprojekt inom Kretsloppet. Detox-rapport. Mustafic, A. m.fl. (2009). Tång och alger som en naturresurs och förnyelsebar energikälla Förutsättningar för hållbar rening och rötning av biomassa från hav och våtmarker vid Jordberga. Rapport Detox. Ohlsson, L., Davidsson, L.G. (2010). Strandnära tång- och alginsamling för närsaltsreduktion i havet. LOVA-projekt 2010, Halmstad och Laholms kommuner. Sandberg, A. m.fl. (2012). Underlag till regional biogasstrategi i Hallands län Förslag på vision och mål för produktion och användning av biogas i Halland. Rapportdatum Seaside Consulting AB (2010). Maskiner och utrustningar för vasskörd och algskörd -En studie av befintlig maskinutrustning och tekniker för att skörda vass och alger. På uppdrag av Kalmar kommun och del i projektet "Biogas - nya substrat från havet. Thulin Plate L mfl. (2001). Rättsliga förutsättningar för att skörda alger och öka vattenflödet genom vägbankar. EU-Life Algae (2001:48), Länsstyrelsen Västra Götaland. Trelleborgs kommun (2010). Evaluation of machines for the collection of algae. Wetlands, Algae Biogas (WAB) A southern Baltic Sea Eutrophication Counteract Project. Österling, L. m.fl. (2007). Slutrapport Våtmarksprojektet i Laholms kommun. Laholms kommun. WEB-BASERAT MATERIAL Jörgen Ejlertsson, Forsknings och utvecklingschef på Scandinavian Biogas Fuels AB, Biogas från tång och alger. Presentation nedladdad från Biogas Öst hemsida Livsmedelsverket. Hämtat Sidan senast uppdaterad MUNTLIGA REFERENSER Sven-Bertil Johnsson, Biomarin, telefonsamtal Magnus Skellerup och Johan Mårtensson, Båstad kommun, telefonsamtal Torsten Klint, Laholms kommun, telefonsamtal Charlotte Faiersson och Jonas Hellsten, Laholms kommun, telefonsamtal Lars Ohlsson, Halmstad kommun, telefonsamtal Bo von Bahr, SP, besiktningsman för SPCR120, samtal

Mikael Karlsson VD, Detox AB

Mikael Karlsson VD, Detox AB Mikael Karlsson VD, Detox AB Detox AB Affärside - Innovativt förena miljönytta med kundvärden och lönsamhet Mål - Hållbar utveckling Unikt arbetssätt Idé / Strategi Projektering Utförande Organisation

Läs mer

Marknadsanalys av substrat till biogas

Marknadsanalys av substrat till biogas Marknadsanalys av substrat till biogas Hur substratmarknaden bidrar till Biogas Västs mål på 1,2 TWh rötad biogas till 2020 Finansiärer VGR Avfall Sverige Region Halland Region Skåne Bakgrund Ökat intresse

Läs mer

Utredning: Blåmusslor som biogassubstrat

Utredning: Blåmusslor som biogassubstrat Utredning:Blåmusslorsombiogassubstrat Enhet Datum Projekt Tekniska Verken i Linköping AB (TVAB) 2010 02 22 Musslorsombiogassubstrat Avd.SvenskBiogasFoU Utfärdare Delges/Beställare ErikNordell,TVAB KerstinKonitzer,EnergikontoretÖstraGötaland

Läs mer

Möjligheter och risker vid samrötning

Möjligheter och risker vid samrötning RÖTREST användningsområden och certifiering Användningsområden Lagstiftning, certifiering etc. Möjligheter och risker vid samrötning Gunilla Henriksson 2011-01-27 SP I SIFFROR 2010 SP-koncernen ägs till

Läs mer

Biogas från tång och gräsklipp

Biogas från tång och gräsklipp Miljöberedningen, Ystad kommun Biogas från tång och gräsklipp Inledande biogasförsök Malmö 2008-03-10 Detox AB Upprättad av: Granskad av: Åsa Davidsson Eva Ulfsdotter Turesson 1420 Detox AB Arlövsvägen

Läs mer

Vass till biogas är det lönsamt?

Vass till biogas är det lönsamt? Vass till biogas är det lönsamt? Biogasproduktion av vass i Kalmar län en samhällsekonomisk studie Eva Blidberg, Industriell ekologi, KTH 2013-02-07 Systemanalys - KTH Resultat Positiv energibalans -Energiinsatsen

Läs mer

Samrötningspotential för bioslam från massa- och pappersbruk

Samrötningspotential för bioslam från massa- och pappersbruk Samrötningspotential för bioslam från massa- och pappersbruk Andreas Berg Scandinavian Biogas Fuels 1 Samrötningspotential för bioslam från massa- och pappersbruk projekt S09-204 Projektteam Andreas Berg

Läs mer

Biogasens värdekedja. 12 april 2012 Biogas i Lundaland

Biogasens värdekedja. 12 april 2012 Biogas i Lundaland Biogasens värdekedja 12 april 2012 Biogas i Lundaland Program 16.30 17.00 17.10 18.10 18.30 19.30 20.00 Registrering och kaffe Välkomna Biogasens värdekedja från råvara Fll konsument Macka, kaffe och mingel

Läs mer

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Biogas till Dalarna Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Kort historia om Dala BioGas LRF tittar på förutsättningarna att göra en biogasanläggning i södra Dalarna. En förundersökning utförs av SBI

Läs mer

Avsättning för rötrest och rötslam i Biogas Östs region

Avsättning för rötrest och rötslam i Biogas Östs region Avsättning för rötrest och rötslam i Biogas Östs region September 2011 Energikontoret i Mälardalen AB äger och driver projektet Biogas Öst Denna rapport har tagits fram som en del av projektet InfraBiogas

Läs mer

Strandnära biogas från alger. Matilda Gradin Hållbar utveckling Samhällsbyggnadsförvaltningen

Strandnära biogas från alger. Matilda Gradin Hållbar utveckling Samhällsbyggnadsförvaltningen Strandnära biogas från alger Hållbar utveckling Finn de områden som göder havet mest -rapport från Vattenmyndigheterna Photo: Fredrik Lundgren, Toxicon AB Tången problem eller resurs? 2009 Utredningar

Läs mer

REMISSVAR: Remiss betänkandet Skatt på kadmium i vissa produkter och kemiska växtskyddsmedel

REMISSVAR: Remiss betänkandet Skatt på kadmium i vissa produkter och kemiska växtskyddsmedel Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2017/04821/S2 Malmö den 28 april 2018 REMISSVAR: Remiss betänkandet Skatt på kadmium i vissa produkter och kemiska växtskyddsmedel Avfall Sverige är kommunernas

Läs mer

Lantbrukarens önskemål för god näringsåterförsel

Lantbrukarens önskemål för god näringsåterförsel Lantbrukarens önskemål för god näringsåterförsel 6 september 2012 Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF 08-7875156, sunita.hallgren@lrf.se Ansvarig kretsloppsfrågor Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

Småskalig biogasproduktion

Småskalig biogasproduktion Småskalig biogasproduktion Martin Fransson martin.fransson@biomil.se Biogas Norr 6 april 2011 Var kommer BioMil in i bilden? Förstudie Förprojektering Detaljprojektering Tillståndsansökan Upphandling Byggnadsfas

Läs mer

Växtbiomassa i dammar och våtmarker en resurs för biogasproduktion?

Växtbiomassa i dammar och våtmarker en resurs för biogasproduktion? Växtbiomassa i dammar och våtmarker en resurs för biogasproduktion? Höjeåprojektet II etapp III Uppdrag: Undersöka möjligheterna att lokalt ta tillvara på grönalger, undervattensvegetation och vassvegetation

Läs mer

Halm som Biogassubstrat

Halm som Biogassubstrat Halm som Biogassubstrat Lars-Gunnar Johansson, BRG/LRF lars-gunnar.johansson@lrf.se tel. 070 247 49 84 Halm en outnyttjad resurs Kräver förbehandling Flera olika metoder: Ångsprängning, pelletering, brikettering,

Läs mer

Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten

Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten ...utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Riksdagsbeslut 2010 Generationsmålet:

Läs mer

STYRMEDEL FÖR ÖKAD BIOGASPRODUKTION. sammanfattande slutsatser från ett forskningsprojekt

STYRMEDEL FÖR ÖKAD BIOGASPRODUKTION. sammanfattande slutsatser från ett forskningsprojekt STYRMEDEL FÖR ÖKAD BIOGASPRODUKTION sammanfattande slutsatser från ett forskningsprojekt Denna broschyr är författad av Profu, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) och Institutet för jordbruks- och

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! FAKTABLAD Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! sida 2 Så här producerar

Läs mer

Biogödsel från Rena Hav. Rapport från en förstudie genomförd av Biototal

Biogödsel från Rena Hav. Rapport från en förstudie genomförd av Biototal Biogödsel från Rena Hav Rapport från en förstudie genomförd av Biototal Biototal är ett företag i den gröna sektorn som kan växtnäring, kretslopp och jordbruk. Biototal värderar och hanterar förnyelsebar

Läs mer

LRF om användning av rötrest - biogödsel 31 maj 2011

LRF om användning av rötrest - biogödsel 31 maj 2011 LRF om användning av rötrest - biogödsel 31 maj 2011 Lars-Gunnar Johansson Lantbrukarnas Riksförbund, LRF 0521-57 24 52, lars-gunnar.johansson@lrf.se Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Jordbruket huvudaktör

Läs mer

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Look to Sweden Urban Kärrmarck Expert urban.karrmarck@energimyndigheten.se Förslag till en sektorsövergripande biogasstrategi (ER 2010:23)* Gemensam förslag

Läs mer

Kvalitetssystem och förutsättningar för ekologisk odling med biogödsel. Katarina Hansson Kvalitetsansvarig, Matavfallsanläggningar

Kvalitetssystem och förutsättningar för ekologisk odling med biogödsel. Katarina Hansson Kvalitetsansvarig, Matavfallsanläggningar Kvalitetssystem och förutsättningar för ekologisk odling med biogödsel Katarina Hansson Kvalitetsansvarig, Matavfallsanläggningar www.sysav.se Kvalitetsarbete under 20 års tid Marknaden har ställt krav

Läs mer

Jämtlandsgas ekonomisk förening Org:nr 769621-3763. Affärsidé: Industriell produktion och försäljning av fordonsgas och biogödsel.

Jämtlandsgas ekonomisk förening Org:nr 769621-3763. Affärsidé: Industriell produktion och försäljning av fordonsgas och biogödsel. Jämtlandsgas ekonomisk förening Org:nr 769621-3763 Affärsidé: Industriell produktion och försäljning av fordonsgas och biogödsel. Vindkraft på gång 785 verk = 5,1 TWh 75 % = 3,8 TWh Jämtlandsgas Vilka

Läs mer

BIOGAS I TORNEDALEN. Projektets resultat, slutsatser och beslutsförslag

BIOGAS I TORNEDALEN. Projektets resultat, slutsatser och beslutsförslag BIOGAS I TORNEDALEN Projektets resultat, slutsatser och beslutsförslag 2017-04-12 Innehåll Projektet... 2 Bakgrund... 2 Resultat - Kommunal biogasanläggning... 3 Resultat - Gårdsbaserad biogasanläggning...

Läs mer

Organiskt matavfall från Vimmerby och omkringliggande kommuner

Organiskt matavfall från Vimmerby och omkringliggande kommuner Uppdragsnr: 10154330 1 (5) BILAGA 1 Kompletterande substratinventering Krönsmon I den föregående utredningen (Utveckling av biogasverksamheten i Vimmerby) genomfördes en omfattande substratinventering

Läs mer

Rätt slam på rätt plats

Rätt slam på rätt plats Rätt slam på rätt plats Emelie Ljung JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik Centrum för optimal resurshantering av avfall www.wasterefinery.se Rätt slam på rätt plats? Biogas Inkommande substrat

Läs mer

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel 12 Tillverkning av produktionshjälpmedel KRAVs regler för produktionshjälpmedel talar om vilka typer av produktionshjälpmedel för växtodling (inklusive trädgårdsodling) som kan KRAV-märkas och vilka kriterier

Läs mer

På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund, Naturvårdsverket

På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund, Naturvårdsverket På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2013-12-04 1 Naturvårdsverket presenterar: Kartläggning av fosforresurser

Läs mer

Slutrapport. Gårdsbiogas i Sölvesborg. Genomförande och slutsatser. Deltagare, se bilaga. Gruppen består av lantbrukare från Listerlandet

Slutrapport. Gårdsbiogas i Sölvesborg. Genomförande och slutsatser. Deltagare, se bilaga. Gruppen består av lantbrukare från Listerlandet 1(5) Slutrapport Gårdsbiogas i Sölvesborg. Deltagare, se bilaga. Gruppen består av lantbrukare från Listerlandet Kursen upplägg har varit att ge en grund för hur biogas framställs och hur man affärsutvecklar

Läs mer

Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter

Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter Helägt kommunalt bolag Vi ansvarar för dricksvattenförsörjning, avloppsvattenhantering, hämtning av hushållsavfall, produktion

Läs mer

Gårdsbaserad biogasproduktion

Gårdsbaserad biogasproduktion juni 2008 Gårdsbaserad biogasproduktion Den stora råvarupotentialen för en ökad biogasproduktion finns i lantbruket. Det är dels restprodukter som gödsel och skörderester, men den största potentialen kommer

Läs mer

Klimatpåverkan från gårdsbaserade biogasanläggningar

Klimatpåverkan från gårdsbaserade biogasanläggningar Klimatpåverkan från gårdsbaserade biogasanläggningar Maria Berglund Hushållningssällskapet Halland maria.berglund@hushallningssallskapet.se tel. 035-465 22, 076-105 73 45 Koldioxid från fossil energi Jordbrukets

Läs mer

Vattenstämman 14 maj Kretsloppssamhälle eller förbränningssamhälle eller både och?

Vattenstämman 14 maj Kretsloppssamhälle eller förbränningssamhälle eller både och? Vattenstämman 14 maj 10.30-12.00 Kretsloppssamhälle eller förbränningssamhälle eller både och? Linda Gårdstam, Naturvårdsverket, Naturvårdsverkets Regeringsuppdrag fosfor, (20 minuter) Anders Finnson,

Läs mer

OPTIMERING AV BIOGASPRODUKTION FRÅN BIOSLAM INOM PAPPERS- MASSAINDUSTRIN VÄRMEFORSKS BIOGASDAG 2011

OPTIMERING AV BIOGASPRODUKTION FRÅN BIOSLAM INOM PAPPERS- MASSAINDUSTRIN VÄRMEFORSKS BIOGASDAG 2011 OPTIMERING AV BIOGASPRODUKTION FRÅN BIOSLAM INOM PAPPERS- MASSAINDUSTRIN VÄRMEFORSKS BIOGASDAG 2011 Bo Svensson Institutionen för Tematiska studier, Vatten och Miljö (Tema vatten) Linköpings universitet

Läs mer

Östersund 17 september 2013

Östersund 17 september 2013 Östersund 17 september 2013 Vad är rötning? Nerbrytning av organiskt material vid syrefria förhållanden och det metan bildas Vid nedbrytning med syre sker kompostering och det bildas koldioxid i stället

Läs mer

Vegetation som föroreningsfilter

Vegetation som föroreningsfilter Campus Helsingborg, OPEN CAMPUS 17/11/2012, Miljöstrategi Vegetation som föroreningsfilter Torleif Bramryd Miljöstrategi Lunds universitet, Campus Helsingborg VEGETATIONENS BETYDELSE I STADSMILJÖN -Rekreation

Läs mer

Torrötning en teknik på framfart

Torrötning en teknik på framfart Torrötning en teknik på framfart En stor del av biogaspotentialen finns bland torra material. När fasta och staplingsbara material ska rötas som exempelvis tång, skörderester och gödsel, erbjuder torrötning

Läs mer

Substratkunskap. Upplägg. Energinnehåll i olika substrat och gasutbyten. Olika substratkomponenter och deras egenheter

Substratkunskap. Upplägg. Energinnehåll i olika substrat och gasutbyten. Olika substratkomponenter och deras egenheter Substratkunskap Anna Schnürer Inst. för Mikrobiologi, SLU, Uppsala Upplägg Energinnehåll i olika substrat och gasutbyten Metanpotential vad visar den? Olika substratkomponenter och deras egenheter C/N

Läs mer

Biogasstrategin och biogasutlysningen

Biogasstrategin och biogasutlysningen Biogasstrategin och biogasutlysningen Energimyndighetens aktiviteter inom biogasområdet 2010 (och 2011) Kalle Svensson Handläggare Regeringens uppdrag Öka användningen av biogas Ta till vara sektorövergripande

Läs mer

... till tillämpning

... till tillämpning Rötning av avfall från jordbruk och samhälle Värmeforskdagen 27 januari 2011 Mats Edström JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik Från forskning...... till tillämpning 1 Biogasforskning vid JTI -

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

SVENSKA UTSLÄPP AV KLIMATGASER

SVENSKA UTSLÄPP AV KLIMATGASER Brodderad av Mo-Gerda 92 år på Mogården, Dalarna. År 1991. L Lars Brolin B li Projektchef P j kt h f Scandinavian Biogas Tfn: 0707 95 98 78 l lars.brolin@scandinavianbiogas.com b li @ di i bi UTSLÄPP AV

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Biogödsel från rötning av musslor

Biogödsel från rötning av musslor Biogödsel från rötning av musslor och dess värde vid användning inom jordbruk En studie genomförd av Biototal 0 Bakgrund och syfte Intresset för att odla musslor har ökat under senare tid. Förutom möjlighet

Läs mer

Behov av vallgröda. Delprojekt 5. Kaj Wågdahl Klimatskyddsbyrån Sverige AB 2014-01-20

Behov av vallgröda. Delprojekt 5. Kaj Wågdahl Klimatskyddsbyrån Sverige AB 2014-01-20 Behov av vallgröda Delprojekt 5 Kaj Wågdahl Sverige AB 2014-01-20 Bakgrund Strängnäs Biogas AB har under 2011-2013 genomfört ett antal utredningar inom projektet Säkerställande av affärsmässiga och tekniska

Läs mer

Söderåsens Bioenergi AB

Söderåsens Bioenergi AB Söderåsens Bioenergi AB Varför tror Wrams Gunnarstorp på biogas Erfarenheter av användning av biogödsel på Wrams Gunnarstorp Biogödseln - vad är den värd? Crafoordsalen Alnarp En presentation av VD 2012-06-18

Läs mer

Varför biogas? Instuderingsmaterial för skolan

Varför biogas? Instuderingsmaterial för skolan Varför biogas? Instuderingsmaterial för skolan Författare: Emma Bengtsson BIOGASSYS Komplement till utställningen på Biogas-centret, Framtidsannexet, Trelleborgs kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Läs mer

Biogas och biogödsel - något för och från den lilla skalan?

Biogas och biogödsel - något för och från den lilla skalan? Biogas och biogödsel - något för och från den lilla skalan? Illustration: Anders Suneson anders@tecknadebilder.se Peder Jonsson, tekn. dr. Disposition Intro och brasklappar Kunskaper från många områden

Läs mer

Biogas och miljön fokus på transporter

Biogas och miljön fokus på transporter och miljön fokus på transporter Maria Berglund Regionförbundet Örebro län, Energikontoret ÖNET Tel: +46 19 602 63 29 E-post: Maria.Berglund@regionorebro.se Variationsrikedom Varierande substrat Avfall,

Läs mer

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Piteå Biogas AB (PBAB) är ett privat bolag bildat av ett flertal lantbruksföretag med målsättning att etablera en biogasanläggning inom Piteå kommun för produktion

Läs mer

RÖTNINGSPRODUKTER GAS RÅGASENS INNEHÅLL VÄRME OCH KRAFT FORDONSGAS RÖTREST BIOGÖDSEL BIOGÖDSELNS INNEHÅLL LAGSTIFTNING OCH CERTIFIERING

RÖTNINGSPRODUKTER GAS RÅGASENS INNEHÅLL VÄRME OCH KRAFT FORDONSGAS RÖTREST BIOGÖDSEL BIOGÖDSELNS INNEHÅLL LAGSTIFTNING OCH CERTIFIERING RÖTNINGSPRODUKTER GAS RÅGASENS INNEHÅLL VÄRME OCH KRAFT FORDONSGAS RÖTREST BIOGÖDSEL BIOGÖDSELNS INNEHÅLL LAGSTIFTNING OCH CERTIFIERING RÅGASENS INNEHÅLL Metan Vatten Svavelväte (Ammoniak) Partiklar Siloxaner

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Jordbruk, biogas och klimat

Jordbruk, biogas och klimat 214-12- Biogas och klimatnytta Maria Berglund Hushållningssällskapet Halland maria.berglund@hushallningssallskapet.se tel. 3-46 22, 76-1 73 4 Jordbruk, biogas och klimat Mycket prat om KOLDIOXID från fossila

Läs mer

Tungmetaller i miljö och odlingslandskap. Gunnar Lindgren

Tungmetaller i miljö och odlingslandskap. Gunnar Lindgren Tungmetaller i miljö och odlingslandskap Gunnar Lindgren Kadmium, kvicksilver, bly och fosfor i musslor Innehållet av hälsofarliga tungmetaller i musslor är mycket stort i förhållande till växtnäringen.

Läs mer

Biogas nya substrat från havet Effekter på näringsflöden och klimat. Rapport från en förstudie genomförd av Biototal

Biogas nya substrat från havet Effekter på näringsflöden och klimat. Rapport från en förstudie genomförd av Biototal Biogas nya substrat från havet Effekter på näringsflöden och klimat Rapport från en förstudie genomförd av Biototal Biogas nya substrat från havet Effekter på näringsflöden och klimat Rapport från en förstudie

Läs mer

Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel

Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel 197 Du som är certifierad för tillverkning och marknadsföring av

Läs mer

Slamhantering ett framtida problem? Hur ska växtnäringen i vår restprodukt utnyttjas i framtiden?

Slamhantering ett framtida problem? Hur ska växtnäringen i vår restprodukt utnyttjas i framtiden? Slamhantering ett framtida problem? Hur ska växtnäringen i vår restprodukt utnyttjas i framtiden? Ulrika Olofsson 24 oktober 2012 Slamhantering (och slamstrategi) Konkreta nationella mål och riktlinjer

Läs mer

Uppdatering av Aktionsplan för återföring av fosfor ur avlopp Naturvårdsverkets svar på RU. Bakgrund. Hållbart nyttjande av fosfor

Uppdatering av Aktionsplan för återföring av fosfor ur avlopp Naturvårdsverkets svar på RU. Bakgrund. Hållbart nyttjande av fosfor Uppdatering av Aktionsplan för återföring av fosfor ur avlopp Naturvårdsverkets svar på RU. Linda Gårdstam Miljörättsavdelningen Enheten för Miljöfarlig verksamhet Bakgrund senast år 2015 ska minst 60

Läs mer

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Nedan finns en sammanställning om projektet Vid mötet ger vi

Läs mer

Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov Bild:BioMil AB

Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov 2013 Bild:BioMil AB Projekt stödjs av 20131120 www.piteabiogas.se 2 Piteå Biogas AB Piteå Biogas AB (PBAB) är ett privat bolag

Läs mer

NP-balans Växtbehovsanpassade gödselmedel från biogasanläggningar

NP-balans Växtbehovsanpassade gödselmedel från biogasanläggningar Kontaktinformation: Nina Åkerback: nina.akerback@novia.fi Cecilia Palmborg: cecilia.palmborg@slu.se NP-balans Växtbehovsanpassade gödselmedel från biogasanläggningar Nyhetsbrev september 2018 NP-BALANS

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

Utmaningar inom utveckling av biologisk behandling

Utmaningar inom utveckling av biologisk behandling Utmaningar inom utveckling av biologisk behandling Åke Nordberg JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Uppsala Centrum för optimal resurshantering av avfall www.wasterefinery.se System för biogasproduktion

Läs mer

Handläggning av slamärenden. Ewa Björnberg miljöförvaltningen i Lund

Handläggning av slamärenden. Ewa Björnberg miljöförvaltningen i Lund Handläggning av slamärenden Hässleholm 2011-11-22 22 Ewa Björnberg miljöförvaltningen i Lund Lagstiftning Miljöbalken hänsynsreglerna SNFS 1994:2 - bestämmelser om avloppsslam (Ny förordning på gång klar

Läs mer

Biogasanläggningen i Göteborg

Biogasanläggningen i Göteborg Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Lägesrapport KVVP etapp 1

Lägesrapport KVVP etapp 1 Lägesrapport KVVP etapp 1 Dammar och Våtmarker: En pågående entreprenad (Nr 750 Ry 4:1), Nr 781 Hammarlunda 7:1 upphandlas när skötsel av vindpump är klarlagd Resultat: 12 ha våtmarksyta, fiskevårdande

Läs mer

Tekno-ekonomisk potential för rötning av stallgödsel i ett Östersjöperspektiv

Tekno-ekonomisk potential för rötning av stallgödsel i ett Östersjöperspektiv JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik Tekno-ekonomisk potential för rötning av stallgödsel i ett Östersjöperspektiv Samrötning av fast- och flytgödsel ökar kvävetillgängligheten! Kan få igång en

Läs mer

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder Hållbara kretslopp mellan stad och land Nära mat, Luleå 2012-09-24 26 januari 2016 Janne Linder Varför jordbruk? Varför jordbruk? Producera mat, foder, energi mm Positiva bieffekter: öppet landskap, biologisk

Läs mer

Förstudie avfallsrötning i Karlstadregionen Presentation den 24 september 2008 av Gunnar Settergren

Förstudie avfallsrötning i Karlstadregionen Presentation den 24 september 2008 av Gunnar Settergren Förstudie avfallsrötning i Karlstadregionen Presentation den 24 september 2008 av Gunnar Settergren Huvudansvarig för studien: Katarina Starberg, WSP Förstudie Karlstad - bakgrund Målen i avfallsplan 2004

Läs mer

ETE310 Miljö och Fysik - Seminarium 5

ETE310 Miljö och Fysik - Seminarium 5 ETE310 Miljö och Fysik - Seminarium 5 Biogas Framställs genom rötning slam från reningsverk avfall från livsmedelsindustri sorterat hushållsavfall Metangas producerad genom bakteriell nedbrytning av organiskt

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 5 februari 2009 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel,

Läs mer

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF Slamfrågan Möte 7 okt 2009 SpmO Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF sunita.hallgren@lrf.se 08-7875156 Punkter Miljömål Ny lagstiftning på gång viktig milstolpe Slamfrågan komplex LRF & avloppsfraktioner

Läs mer

Klara Gas Ekonomisk Förening Vännäsprojektet Grönskördad rörflen till biogas?

Klara Gas Ekonomisk Förening Vännäsprojektet Grönskördad rörflen till biogas? Klara Gas Ekonomisk Förening Vännäsprojektet Grönskördad rörflen till biogas? Konferens Lycksele 12 februari 2014 Torbjörn Wennebro Några viktiga begrepp Klara Gas Ekonomisk Förening Sammanslutning av

Läs mer

PM Den svenska biogasmarknaden och dess aktörer

PM Den svenska biogasmarknaden och dess aktörer PM Den svenska biogasmarknaden och dess aktörer Lena Wiklander, BioMil AB Lund, november 2014 Inledning Inom ramen för projektet Intensifierat nationellt biogasarbete har BioMil AB haft i uppdrag att i

Läs mer

Motstridiga mål och regler - vad gäller?(?) 22 november 2011 Annika Nilsson

Motstridiga mål och regler - vad gäller?(?) 22 november 2011 Annika Nilsson Avloppsslam på åkermark Motstridiga mål och regler - vad gäller?(?) 22 november 2011 Annika Nilsson Regler om föroreningar i avloppsslam SNFS 1994:2 Föreskrifter om avloppsslam i jordbruket 8 Kadmiumhalt

Läs mer

Pilotförsök för ökad biogasproduktion. hygienisering av slam vid Sundets reningsverk i Växjö

Pilotförsök för ökad biogasproduktion. hygienisering av slam vid Sundets reningsverk i Växjö Pilotförsök för ökad biogasproduktion och hygienisering av slam vid Sundets reningsverk i Växjö Bakgrund Växjö behöver mer fordonsgas för sina stadsbussar Beslut att starta insamling av matavfall och samrötning

Läs mer

Fiskslam från problem till möjlighet. - Resultat från provrötning och näringsåterföring

Fiskslam från problem till möjlighet. - Resultat från provrötning och näringsåterföring Fiskslam från problem till möjlighet - Resultat från provrötning och näringsåterföring Varför detta projekt? Viktig att värna om Östersjön! Vi behöver fler lokala substrat att göra fordonsgas (biogas)

Läs mer

Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan. Anna Maria Sundin Linköping 7 mars Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1

Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan. Anna Maria Sundin Linköping 7 mars Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan Anna Maria Sundin Linköping 7 mars 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan och återföring av fosfor

Läs mer

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Varje år renar vi på Käppalaförbundet ungefär 50 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Det renade vattnet släpper

Läs mer

åtta förslag för att sluta kretsloppet

åtta förslag för att sluta kretsloppet åtta förslag för att sluta kretsloppet Biogasrapport i sammanfattning mars 2012 Centerpartiet 2012-03-30 Vi har bara en planet. Men i dag förbrukas naturkapital som om det fanns flera jordklot i reserv.

Läs mer

Tång och alger som en naturresurs och förnyelsebar energikälla

Tång och alger som en naturresurs och förnyelsebar energikälla Trelleborgs kommun Trelleborgs kommun Tång och alger som en naturresurs och förnyelsebar energikälla Sammandrag av Rapport Malmö 2008-03-17 Detox AB Upprättad av: Granskad av: Åsa Davidsson Eva Ulfsdotter

Läs mer

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone:

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone: Gasum AB Lidköping Nuvarande anläggning: Råvaran för biogastillverkningen Bild på substrat: Ensilage Avrens Sekunda spannmål Idag används grönmassa (t.ex. ensilage), spannmål och industriella biprodukter

Läs mer

RAPPORT. Kunskapssammanställning Biogas nya substrat från havet Upprättad av: Cajsa Hellstedt Granskad av: Regine Ullman

RAPPORT. Kunskapssammanställning Biogas nya substrat från havet Upprättad av: Cajsa Hellstedt Granskad av: Regine Ullman RAPPORT Kunskapssammanställning Biogas nya substrat från havet 2010-05-07 Upprättad av: Cajsa Hellstedt Granskad av: Regine Ullman Kund Regionförbundet i Kalmar län Box 763 391 27 Kalmar Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Biogas i Uppsala län.

Biogas i Uppsala län. Biogas i Uppsala län www.energikontor.se www.biogasost.se Biogas Öst arbetar för att Skapa de bästa regionala förutsättningarna för ökad produktion, distribution och konsumtion av biogas. Informera, kommunicera

Läs mer

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan BIOGAS SYD - ett nätverk för samverkan »Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande biogasregion i Sverige.« Biogas Syd Ett nätverk för samverkan Biogas Syd

Läs mer

Kort företagspresenta.on Arbetsmaterial

Kort företagspresenta.on Arbetsmaterial Kort företagspresenta.on Arbetsmaterial 1. Målsä(ning 2. Ägare och Styrelse 3. Posi:v miljöpåverkan i syd Östra Skåne 4. Förslag :ll företagsstruktur 5. Marknadsförutsä(ningar 6. Råvaruförsörjning och

Läs mer

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Tillsammans för världens mest hållbara stad Avloppsslam en viktig resurs som innehåller många växtnäringsämnen När man renar avloppsvatten från samhället

Läs mer

Vanliga frågor om certifiering av biogödsel och kompost

Vanliga frågor om certifiering av biogödsel och kompost Vanliga frågor om certifiering av biogödsel och kompost Vad är det för skillnad på rötrest, biogödsel och rötslam? Svar: Rötrest produceras vid en biogasanläggning genom att biologiskt lättnedbrytbara

Läs mer

PM om hur växthusgasberäkning och uppdelning på partier vid samrötning

PM om hur växthusgasberäkning och uppdelning på partier vid samrötning 2011-12-12 1 (5) Analysavdelningen Enheten för hållbara bränslen Linus Hagberg 016-544 20 42 linus.hagberg@energimyndigheten.se PM om hur växthusgasberäkning och uppdelning på partier vid samrötning Inledning

Läs mer

Ingår i... Ekologiskt lantbruk. Konferens 22-23 november 2005. Ultuna, Uppsala. Sammanfattningar av föredrag och postrar

Ingår i... Ekologiskt lantbruk. Konferens 22-23 november 2005. Ultuna, Uppsala. Sammanfattningar av föredrag och postrar Bibliografiska uppgifter för Växtkraft - stad och land i kretslopp Tidskrift/serie Utgivare Utgivningsår 2005 Författare SLU, Centrum för uthålligt lantbruk Pettersson C.M. Ingår i... Ekologiskt lantbruk.

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö biogas FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö satsar på biogas Ett av världens tuffaste miljömål Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar

Läs mer

Handlingsplan för plast som synliga föroreningar

Handlingsplan för plast som synliga föroreningar Handlingsplan för plast som synliga föroreningar Styrgruppen Certifierad återvinning Certifierad återvinning SPCR 120 och SPCR 152 Handlingsplan för plast som synliga föroreningar Denna handlingsplan är

Läs mer

Biogasanläggningen i Västerås

Biogasanläggningen i Västerås Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas Gårdsgas AB AB

Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas Gårdsgas AB AB Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas AB ÖSTGÖTA GÅRDSGAS Energibolaget MSE Privata Sektorn (Lantbrukarna) Bleckenstad Hulterstad Kommunen och invånarna i Mjölby - En del för att i regionen skapa en långsiktig

Läs mer

Välkommen till Kristianstad The Biogas City

Välkommen till Kristianstad The Biogas City Välkommen till Kristianstad The Biogas City Där vi samarbetar för att skapa en mer lönsam biogasbransch VD Krinova Incubator & Science Park Foto Biosfärkontoret Sven-Erik Magnusson Välkommen till Kristianstad

Läs mer

RÅGASPRODUKTION: ENERGIGASPRODUKTION FRÅN BIOMASSA OLIKA METODER FÖR RÖTNING GRUNDLÄGGANDE PROCESSBEGREPP BIOGASANLÄGGNINGENS DELAR EGENSKAPER HOS

RÅGASPRODUKTION: ENERGIGASPRODUKTION FRÅN BIOMASSA OLIKA METODER FÖR RÖTNING GRUNDLÄGGANDE PROCESSBEGREPP BIOGASANLÄGGNINGENS DELAR EGENSKAPER HOS RÅGASPRODUKTION: ENERGIGASPRODUKTION FRÅN BIOMASSA OLIKA METODER FÖR RÖTNING GRUNDLÄGGANDE PROCESSBEGREPP BIOGASANLÄGGNINGENS DELAR EGENSKAPER HOS OLIKA SUBSTRAT Principen för biogasanläggningar Energiutvinning:

Läs mer

Hållbarhetskriterier för biogas

Hållbarhetskriterier för biogas Hållbarhetskriterier för biogas En översyn av data och metoder MIKAEL LANTZ, ENERGI- OCH MILJÖSYSTEMANALYS VID LTH Hållbarhetskriterier för biodrivmedel För att anses vara hållbara måste biodrivmedel från

Läs mer

Region Skåne. Sammanfattning av biogas utvecklingsmedel 2015. Beviljade utvecklingsprojekt hösten 2015. Löpnr Projektnamn Sökande Sökt belopp

Region Skåne. Sammanfattning av biogas utvecklingsmedel 2015. Beviljade utvecklingsprojekt hösten 2015. Löpnr Projektnamn Sökande Sökt belopp Oddvar Fiskesjö Processledare 044-309 32 92 Pia.AC.sandell@skane.se Bilaga Sammanfattning Datum 2015-12-16 Dnr 1501271 1 (10) Sammanfattning av biogas utvecklingsmedel 2015 Beviljade utvecklingsprojekt

Läs mer