Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande av restfelsmodell Luleå kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande av restfelsmodell Luleå kommun"

Transkript

1 L A N T M Ä T E R I E T Lantmäteriverket Informationsförsörjning BYTE AV REFERENSSYSTEM 1 (2) Geodetiska utvecklingsenheten SWEREF 99 Tina Kempe Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande av restfelsmodell Luleå kommun Denna omleverans görs efter att kommunen kompletterat punktunderlaget för Luleå lokalt (RT 38), då kvaliteten på den tidigare restfelsmodellen bedömdes vara otillräcklig i några områden. Restfelsmodellen för Luleå lokala har också uppdaterats så att de data som kommunen har i RT R12 kan räknas över till Luleå lokalt som en förberedelse för övergången till SWEREF 99. I denna leverans har restfelsmodellen för Luleå lokala uppdaterats jämfört med leveransen som gjordes , men restfelsmodellen för RT R12 är oförändrad. Inledning Inför övergången till SWEREF 99 har Lantmäteriet upprättat rutiner för att hjälpa kommuner och andra nätägare med analys och upprätning av de lokala referenssystemen. Genom att åtgärda bristande geometrier och ansluta de lokala näten till SWEREF 99 skapas en större enhetlighet angående kommunernas geografiska data. Möjligheterna att utbyta data med andra aktörer ökar och dessutom skapas förutsättningar för att på bästa sätt tillgodogöra sig modern mätteknik såsom GNSS-mätning. Lantmäteriet har på uppdrag av och i samverkan med Luleå kommun, via Markus Wasara-Hammare på Lantmäteriet, analyserat deformationerna i kommunens stomnät och tagit fram restfelsmodeller för de lokala systemen. De befintliga referenssystemen i Luleå kommun är RT R12 5 gon O 72:-1 i Niemisel och Vitån samt Luleå lokala (RT 38 5 gon O 72:-1) i större delen av övriga kommunen. Beräkningen av RIX 95-sambanden har utförts av Bengt Andersson. Stomnätsanalysen och restfelsmodellerna har gjorts av Tina Kempe. Tina Kempe Lantmäteriet Informationsförsörjning Geodetiska utvecklingsenheten Gävle Besök: Lantmäterigatan 2C Tel. direkt: Tel. växel: E-post: christina.kempe@lm.se Internet:

2 Stomnätsanalys Till grund för stomnätsanalysen ligger dels kommunens sanna lokala koordinater på använda punkter, dels de koordinater som erhållits genom GNSS-mätning och transformation med RIX 95- sambandet. Luleå lokalt För stomnätsanalysen har RIX 95-punkter inom kommunen använts, liksom restfelspunkter som förtätningsmätts med nätverks-rtk genom kommunens försorg. Mätning med nätverks-rtk har gjorts med två mätserier à 10 mätningar på varje punkt, med initialisering mellan varje mätning. Det har kontrollerats att mätvärdena från RTK-mätningen är sammanhållna och inga s.k. utstickare (outliers) förekommer. Mätvärden som avviker mer än 40 mm i plan från mätseriens medelvärde stryks och positionsmedelvärdena för de två mätserierna på en punkt bör inte skilja mer än 40 mm från varandra i plan. De fyra restfelspunkter som lagts till i och med denna komplettering av restfelsmodellen har dock mätts i endast en mätserie om 10 mätvärden. I den resulterande restfelsmodellen ingår 23 RIX 95-punkter inklusive beställningspunkter, och 201 restfelspunkter som mätts med nätverks-rtk. För punkterna _lulea, 72231, och som mätts med nätverks-rtk skilde de två medelvärdena från resp. mätserie strax över 40 mm, men dessa punkter behölls ändå i arbetet. Punkterna 4488 och 283 ingick också i arbetet med stomnätsanalysen men ströks innan skapande av restfelsmodellen, eftersom de misstänktes vara rubbade. Därefter lades 11 fiktiva punkter till för att utöka restfelsmodellens täckning till hela det område där man idag använder systemet Luleå lokalt. Dessa punkters restfel extrapolerades från de närmast belägna restfelspunkterna. I Sundom lades en fiktiv punkt till, som gavs samma restfel som punkt Fem områden med avvikande restfel omringades med en barriär för att denna deformation inte ska extrapoleras utåt. Barriären består av fiktiva restfelspunkter som är parvis placerade så att de inre och de yttre punkterna tillsammans bildar en dubbel ram med ungefär en meters bredd (ca 2,5 meters bredd i Lulnäset). Barriärerna är placerade längs de begränsningslinjer som Markus Wasara-Hammare levererat. De fem områdena är belägna i Bensbyn (9 punktpar), Bälinge (13 punktpar), Kvarnträsket (11 punktpar), Jaktviken (6 punktpar) och Lulnäset (22 punktpar).

3 Slutligen utökades restfelsmodellens täckningsområde till hela kommunen för att man ska kunna använda restfelsmodellen för att transformera data i RT R12 till Luleå lokala utan att behöva extrapolera. Det gjordes med sex fiktiva punkter som tilldelades nollrestfel. Totalt ingår alltså 364 punkter i restfelsmodellen. Transformation av SWEREF 99-koordinaterna på de 224 restfelspunkterna (exklusive de fiktiva punkterna) för Luleå lokalt med enbart RIX 95-sambandet ger ett RMS på 232 mm och största restfel är 1,42 m i förhållande till de sanna lokala koordinaterna. I de centrala delarna av Luleå är deformationernas variationer mellan närliggande restfelspunkter vanligen mindre än ca 5 cm, men det finns områden där restfelen varierar med upp till ca 10 cm. På många andra håll är det vanligare att deformationerna mellan närliggande restfelspunkter varierar betydligt mer, i synnerhet i utkanten av respektive stomnät. I t.ex. Lulnäset, Bälinge, Hindersön och Klöverträsk förekommer mycket stora restfel. Ytterligare kompletteringsmätningar har föreslagits i de områden där deformationsvariationerna är stora, men i kommunen har man tagit beslutet att inte genomföra dessa eftersom det inte finns primärkarta i dessa områden och stomnäten inte längre används. RT R12 För stomnätsanalysen har RIX 95-punkter inom kommunen använts, liksom restfelspunkter som förtätningsmätts med nätverks-rtk genom kommunens försorg. Mätning med nätverks-rtk har gjorts med två mätserier à 10 mätningar på varje punkt, med initialisering mellan varje mätning. Det har kontrollerats att mätvärdena från RTK-mätningen är sammanhållna och inga s.k. utstickare (outliers) förekommer. Mätvärden som avviker mer än 40 mm i plan från mätseriens medelvärde stryks och positionsmedelvärdena för de två mätserierna på en punkt bör inte skilja mer än 40 mm från varandra i plan. I den resulterande restfelsmodellen ingår 43 RIX 95-punkter inklusive beställningspunkter, och 6 restfelspunkter som mätts med nätverks-rtk. Slutligen lades ytterligare 33 riksnätspunkter runt om kommunen till de ovan nämnda punkterna för att restfelsmodellen skulle få täckning över hela kommunen. Totalt ingår alltså 82 punkter i den resulterande restfelsmodellen. Transformation av SWEREF 99-koordinaterna på de 82 restfelspunkterna för RT R12 med enbart RIX 95-sambandet ger ett RMS på

4 35 mm och största restfel är 200 mm i förhållande till de sanna lokala koordinaterna. I Niemisel är deformationernas variationer små, medan deformationernas variationer mellan närliggande restfelspunkter i Vitån uppgår till ca 10 cm inom samhället och ca 20 cm gentemot närliggande riksnätspunkter. Leverans av data Redovisningen av Lantmäteriets arbete sker helt digitalt, och innehållet i leveransen beskrivs här nedan. Variationsbilder Mappen Bilder innehåller bilder som beskriver stomnätsdeformationernas variationer. Normalt används den variationsbild där variationerna är viktade omvänt proportionellt mot roten ur punktavståndet, men i vissa fall behöver den kompletteras med en bild som visar absoluta differenser i deformationerna. De fall där de absoluta differenserna ger en bättre bild är i huvudsak följande: Där det är relativt långt mellan punkterna ser variationen i deformationerna väldigt liten ut i den viktade bilden, trots att den kan vara så stor att den behöver tas om hand med ytterligare förtätningsmätning. Det kontrolleras då med en bild på de absoluta differenserna. Där det är mycket kort avstånd mellan punkterna ser variationen i deformationerna i den viktade bilden mycket större ut än den egentligen är. Med de absoluta differenserna får man i detta fall en bättre bild av läget. De blå punkterna i variationsbilderna är de punkter som ligger till grund för restfelsmodellen och de mindre, svarta punkterna är kommunens stomnätspunkter.

5 Följande bilder levereras: Luleå lokalt luleå_restfel_variation_viktad_ _zoom.jpg luleå_restfel_norra_abs_ jpg luleå_restfel_södra_abs_ jpg Swe99_lokalt-Luleå_lokalt- KDIFF.GIF IF Variationsbild över Luleå lokalt, där viktsättningen av deformationernas variationer är omvänt proportionell mot roten ur punktavståndet. Variationsbild av Luleå lokalt, där viktsättningen av deformationernas variationer inte är viktade på punktavståndet. Förstoringar av olika kommundelar. Resultat från inpassning av restfelspunkternas transformerade koordinater på de sanna lokala koordinaterna i Luleå lokalt. Bilden visar också begränsningslinjerna för de fem områden som avgränsats med fiktiva punkter i en barriär. RT R12 restfel_rtr12_variation_ viktad_ jpg restfel_rtr12_zoom_abs_ jpg Swe99_lokalt-Rtr12- KDIFF.GIF Variationsbild över RT R12, där viktsättningen av deformationernas variationer är omvänt proportionell mot roten ur punktavståndet. Variationsbild av RT R12, där viktsättningen av deformationernas variationer inte är viktade på punktavståndet. Förstoring av Niemisel och Vitån. Resultat från inpassning av restfelspunkternas transformerade koordinater på de sanna lokala koordinaterna i RT R12. Legend_rotenur.jpg Legend_direktdiff.jpg Teckenförklaring för variationsbilder där viktsättningen av deformationernas variationer är omvänt proportionell mot roten ur punktavståndet. Teckenförklaring för absoluta variationsbilder där deformationernas variationer inte är viktade på punktavståndet.

6 Inpassningen av restfelspunkternas transformerade koordinater på de sanna lokala koordinaterna redovisas som koordinatdifferenser, och visar alltså de restfel som kvarstår efter transformation av SWEREF 99-koordinater med RIX 95-sambandet. I ovanstående bilder ingår inte de fiktiva restfelspunkterna kring de fem områdena Bensbyn, Bälinge, Kvarnträsket, Jaktviken och Lulnäset. Restfelsmodell I mappen Restfelsmodell finns restfelsmodeller TRIAD-baser för Gtrans. Transformationssambanden, som anropar restfelsmodellerna, kan användas för transformation av kartdata och går hela vägen från det deformerade lokala systemet till aktuell SWEREF 99- projektion. Innan restfelsmodellerna används för ett referenssystemsbyte bör de testas på andra punkter än de som har legat till grund för modellen. Luleå lokalt lulea_lokalt_sweref tf lulea_lok_korr.tr1 lulea_lokalt_sweref tfi lulea_lok_korr.tr2 Transformation från Luleå lokalt system till SWEREF Transformation från SWEREF till Luleå lokalt. RT R12 lulea_rtr12_sweref tf lulea_rtr12_korr.tr1 lulea_rtr12_sweref tfi lulea_rtr12_korr.tr2 Transformation från RT R12 till SWEREF Transformation från SWEREF till RT R12. För att få bästa möjliga resultat av upprätningen av databaserna bör de data som har sitt ursprung i stomnätet rätas upp med ovanstående restfelsmodeller. Data som har sitt ursprung i SWEREF 99 genom nätverks-rtk-mätning bör återföras till SWEREF 99 med samma transformationssamband som de en gång transformerades till lokalt system med. Till den första kategorin hör även data som mätts in med nätverks- RTK, men där man gjort lokal inpassning eller använt deformationsmodell för att få detaljerna att passa bättre med befintliga data. Om man däremot enbart har använt t.ex. RIX 95-sambandet i GNSSmottagaren bör data alltså transformeras tillbaka med inversen till samma RIX 95-samband.

7 Transformation av RT R12 till Luleå lokalt Man har från kommunen önskat kunna transformera data som nu ligger i RT R12 till Luleå lokalt som en tillfällig lösning för att kunna lagra alla data i en gemensam databas, innan bytet till SWEREF 99 sker. Transformationen sker i två steg, med ovan nämnda transformationskedjor och restfelsmodeller, via SWEREF 99. Transformation görs från RT R12 till SWEREF 99 med restfelsmodell och sedan vidare till Luleå lokalt, även det med restfelsmodell. I mappen rtr12_rt38 finns färdiga transformationssamband som kan användas för att räkna om RT R12 till Luleå lokalt: lulea_rtr12_rt38.tf lulea_rtr12_korr.tr1 lulea_lok_korr.tr2 lulea_rtr12_rt38.tfi lulea_lok_korr.tr1 lulea_rtr12_korr.tr2 Transformation från RT R12 till Luleå lokalt (RT 38). Transformation från Luleå lokalt (RT 38) till RT R12. När data har räknats över från RT R12 till Luleå lokalt ska enbart restfelsmodellen för Luleå lokalt (lulea_lokalt_sweref tf) användas för transformation till SWEREF Man kommer då vid övergången till SWEREF 99 att ha tagit hand om deformationerna i såväl Luleå lokalt som RT R12. Så länge man arbetar kvar i Luleå lokalt kommer man dock fortfarande att ha deformationer även i det f.d. RT R12-området och först när man genomför övergången till SWEREF 99 kommer dessa att tas omhand. Vid GPS-mätning bör därför deformationsmodell för Luleå lokalt användas i mottagaren för att anpassa mätdata till stomnät och andra data som har sitt ursprung i stomnätet.

8 Transformationssamband Mappen Transformationssamband innehåller RIX 95-samband mellan de Luleå lokalt och SWEREF 99. Luleå lokalt Lulea_lokalt_S1_1.tf Lulea_lokalt_S1_1.tfi Lulea_lokalt_S1_1_ passfel.doc Transformationsfil för Gtrans, från SWEREF 99 lat/long till Luleå lokalt (RT 38). Invers transformationsfil för Gtrans, från Luleå lokalt (RT 38) till SWEREF 99 lat/long. Resultat från inpassning av restfelspunkternas transformerade koordinater på de sanna lokala koordinaterna i Luleå lokalt (RT 38). Transformationssambandet är en direktprojektion från SWEREF 99 lat/long till det lokala systemet. Vid transformation från SWEREF 99 erhålls koordinater i en lokal projektion av SWEREF 99 med koordinatvärden som liknar det lokala systemets, men utan den inhomogena geometrin i det lokala systemet. Transformationssambandet kan användas i GNSS-mottagaren för att komma till det lokala systemet, eventuellt kombinerat med en deformationsmodell. Deformationsmodell för GNSS-mottagare Mappen Deformationsmodell_gnssmottagare innehåller deformationsmodell i rutnätsformat för GNSS-mottagare. rt38_def.csc Deformationsmodell för Luleå lokalt i gridformat, anpassad för GNSS-mottagare av fabrikat Leica. Deformationsmodellen för Leica är baserad på den deformationsmodell för Luleå lokalt som tagits fram i TRIAD. Rutnätet som skapades har begränsningarna x_min: 40000, x_max: , y_min: och y_max: Delningen är 200 meter i både x och y; totalt punkter. Modellen skall användas i kombination med RIX 95-sambandet Lulea_lokalt_S1_1.tf. För att testa transformationsresultatet i deformationsmodellen lades RIX 95sambandet och modellen in i Leica GeoOffice som transformerade de restfelspunkter som ligger till grund för restfelsmodellen. Transformationen gjordes från SWEREF 99 lat/long till det lokala systemet.

9 Vid jämförelsen mellan transformerade och sanna koordinater i det lokala systemet erhölls avvikelser på 1 cm eller större på 50 av de 303 restfelspunkterna belägna inom rutnätet (exklusive fiktiva punkter). För 18 av punkterna var avvikelsen 2 cm eller större, och den största avvikelsen var 199 mm. Skillnaden kommer av att beräkningen sker på olika sätt när gridpunkterna interpoleras i TRIADmodellen och när restfelspunkterna beräknas i gridet. De största avvikelserna finns i områden där restfelspunkterna ligger tätt, alltså där gridet (med en täthet på 200 m) inte klarar av att modellera alla variationer i stomnätets deformationer. Det är bra om deformationsmodellen kan testas i fält för att bedöma om kvaliteten är godtagbar innan den börjar användas. Den test som har utförts på Lantmäteriet är begränsad till de punkter som ligger till grund för modellen.

Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande av restfelsmodell Södertälje och Nykvarns kommuner

Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande av restfelsmodell Södertälje och Nykvarns kommuner L A N T M Ä T E R I E T Lantmäteriet Division Informationsförsörjning BYTE AV REFERENSSYSTEM 1 (7) Geodetiska utvecklingsenheten SWEREF 99 Tina Kempe 2009-09-04 Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande

Läs mer

Att ta fram en restfelsmodell

Att ta fram en restfelsmodell L A N T M Ä T E R I E T Lantmäteriverket Informationsförsörjning BYTE AV REFERENSSYSTEM 1 (17) Geodetiska utvecklingsenheten SWEREF 99 Tina Kempe, Géza Lohász 2011-01-27 Ver. 3.2 Att ta fram en restfelsmodell

Läs mer

Koordinatsystem och transformationer. Tina Kempe Lantmäteriet Informationsförsörjning geodesi tel. 026-63 38 56 christina.kempe@lm.

Koordinatsystem och transformationer. Tina Kempe Lantmäteriet Informationsförsörjning geodesi tel. 026-63 38 56 christina.kempe@lm. Koordinatsystem och transformationer Tina Kempe Lantmäteriet Informationsförsörjning geodesi tel. 026-63 38 56 christina.kempe@lm.se Geodesi Vetenskapen om jordytans uppmätning och kartläggning (Helmert

Läs mer

INMÄTNING OCH BERÄKNING AV RESTFELSMODELL I PLAN FÖR DELAR AV SALA KOMMUN

INMÄTNING OCH BERÄKNING AV RESTFELSMODELL I PLAN FÖR DELAR AV SALA KOMMUN INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK OCH BYGGD MILJÖ INMÄTNING OCH BERÄKNING AV RESTFELSMODELL I PLAN FÖR DELAR AV SALA KOMMUN Eva Johansson Juni 2008 Examensarbete 15 hp B-nivå Geomatik Geomatikprogrammet Examinator:

Läs mer

Byte av höjdsystem i en kommun

Byte av höjdsystem i en kommun L A N T M Ä T E R I E T Lantmäteriet Informationsförsörjning BYTE AV REFERENSSYSTEM 1 (7) Geodesienheten RH 2000 Per-Anders Olsson Linda Alm 2012-04-02 2014-05-14 Byte av höjdsystem i en kommun Inledning

Läs mer

Geodesienheten informerar

Geodesienheten informerar Geodesienheten informerar ERS seminarium Stockholm 2014-01-30 Innehåll Gamla mätningar ger nya höjder för beräkning av höjdskift Hur kan vi hantera ofullständiga gamla nät? Införandestatistik Geodesienhetens

Läs mer

NY NATIONELL HÖJDMODELL (NNH) TRIVS BÄST TILLSAMMANS MED NYTT NATIONELLT HÖJDSYSTEM (RH 2000)

NY NATIONELL HÖJDMODELL (NNH) TRIVS BÄST TILLSAMMANS MED NYTT NATIONELLT HÖJDSYSTEM (RH 2000) NY NATIONELL HÖJDMODELL (NNH) TRIVS BÄST TILLSAMMANS MED NYTT NATIONELLT HÖJDSYSTEM (RH 2000) Per-Ola Eriksson, Seminarium NNH 2011 ULI 2011-09-22 Frågor som vi ska belysa här Hur bra är Ny Nationell Höjdmodell?

Läs mer

Geodesi 2010 För en hållbar Geodetisk Infrastruktur. Införande av RH 2000

Geodesi 2010 För en hållbar Geodetisk Infrastruktur. Införande av RH 2000 Införande av RH 2000 Innehåll Varför bör lokala höjdsystem bytas ut mot RH 2000? Information om de nationella höjdsystemen Vad skiljer RH 2000 mot de äldre nationella höjdsystemen? Hur sker bytet till

Läs mer

Jämförelse av olika metoder att föra över kartdetaljer till ett nytt koordinatsystem

Jämförelse av olika metoder att föra över kartdetaljer till ett nytt koordinatsystem ISSN 028-5731 LMV-rapport 2000:4 Rapportserie: Geodesi och Geografiska informationssystem Jämförelse av olika metoder att föra över kartdetaljer till ett nytt koordinatsystem X Y X Y? X Y X X Y Y Niklas

Läs mer

MÄTNINGAR INFÖR BYTE AV REFERENSSYSTEM I PLAN I OCKELBO KOMMUN

MÄTNINGAR INFÖR BYTE AV REFERENSSYSTEM I PLAN I OCKELBO KOMMUN INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK OCH BYGGD MILJÖ MÄTNINGAR INFÖR BYTE AV REFERENSSYSTEM I PLAN I OCKELBO KOMMUN Johanna Eriksson och Isak Svärd Juni 2009 Examensarbete 15 hp B-nivå Geomatik Geomatikprogrammet

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter L A N T M Ä T E R I E T 1 (21) PM Enkätsammanställning 2010-02-24 Dnr 508-2009/2970 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång

Läs mer

RIX 95-projektet. Projektets bakgrund

RIX 95-projektet. Projektets bakgrund 1 RIX 95-projektet RIX 95 är ett nationellt projekt som syftar till att skapa goda samband mellan lokala (kommunala) och nationella/globala referenssystem, för att underlätta utbyte av geografisk information

Läs mer

Värmlands kommuner byter referenssystem till SWEREF 99. Förenklad användning av lägesbunden information

Värmlands kommuner byter referenssystem till SWEREF 99. Förenklad användning av lägesbunden information Värmlands kommuner byter referenssystem till SWEREF 99 Förenklad användning av lägesbunden information Ett enhetligt referenssystem förenklar användningen av lägesbunden information. Det säkrar även utbytbarheten

Läs mer

Inmätning för projektering 2016:1. Anvisningar från Stadsbyggnadsförvaltningen

Inmätning för projektering 2016:1. Anvisningar från Stadsbyggnadsförvaltningen Inmätning för projektering 2016:1 Anvisningar från LULEÅ KOMMUN PM Dnr 1 (3) 2016-09-20 Utgåva 2016:1 Anvisningar för utförande och leverans av inmätning för projektering Allmänt Alla handlingar som tas

Läs mer

Förenklad användning av lägesbunden information

Förenklad användning av lägesbunden information Oskarshamn och Sveriige byter referenssystem Förenklad användning av lägesbunden information Ett enhetligt referenssystem förenklar användningen av lägesbunden information. Det säkrar även utbytbarheten

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter L A N T M Ä T E R I E T 1 (21) PM Enkätsammanställning 2011-01-18 Dnr 508-2010/2787 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång

Läs mer

Sverige byter referenssystem

Sverige byter referenssystem Kommunerna har en nyckelroll Sverige byter referenssystem Förenklad användning av lägesbunden information FOTO: Björn Hårdstedt Ett enhetligt referenssystem förenklar användningen av lägesbunden information.

Läs mer

Byte av referenssystem i plan i Oskarshamns kommun

Byte av referenssystem i plan i Oskarshamns kommun Byte av referenssystem i plan i Oskarshamns kommun Henrik Nilsson Examensarbete i geodesi nr. 3112 TRITA-GIT EX 9-6 Avdelningen för Geodesi Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) 1 44 Stockholm Maj 29 Förord

Läs mer

LANTMÄTERIETS ARBETE MED KOMMUNALA PLAN- OCH HÖJDSYSTEM av Christina Kempe och Per-Ola Eriksson

LANTMÄTERIETS ARBETE MED KOMMUNALA PLAN- OCH HÖJDSYSTEM av Christina Kempe och Per-Ola Eriksson 1:1:1 LANTMÄTERIETS ARBETE MED KOMMUNALA PLAN- OCH HÖJDSYSTEM av Christina Kempe och Per-Ola Eriksson Lantmäteriet har tagit på sig en stor och viktig rådgivningsroll i införandeprocessen av SWEREF 99

Läs mer

TEKNISKT PM STOMNÄT. Anslutningsnät i plan och höjd. Projektnamn: Väg 939 Gång- och cykelbana. Projektnummer: Uppdragsnr: (5)

TEKNISKT PM STOMNÄT. Anslutningsnät i plan och höjd. Projektnamn: Väg 939 Gång- och cykelbana. Projektnummer: Uppdragsnr: (5) Uppdragsnr: 10209303 1 (5) TEKNISKT PM STOMNÄT Anslutningsnät i plan och höjd Projektnamn: Väg 939 Gång- och cykelbana Projektnummer: 10209303 WSP Samhällsbyggnad Laholmsvägen 10 30266 Halmstad Besök:

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter L A N T M Ä T E R I E T 1 (18) PM Enkätsammanställning 2012-05-25 Dnr 508-2011/3338 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång

Läs mer

Undersökning av kvaliteten av bytet av geodetiskt referenssystem i Ljusdals kommun

Undersökning av kvaliteten av bytet av geodetiskt referenssystem i Ljusdals kommun AKADEMIN FÖR TEKNIK OCH MILJÖ Avdelningen för industriell utveckling, IT och samhällsbyggnad Undersökning av kvaliteten av bytet av geodetiskt referenssystem i Ljusdals kommun Jämförelse mellan passivt

Läs mer

BYTE REFERENSSYSTEM LULEÅ SWEREF99/RH 2000

BYTE REFERENSSYSTEM LULEÅ SWEREF99/RH 2000 BYTE REFERENSSYSTEM LULEÅ SWEREF99/RH 2000 FRÅN TILL PLAN LULEÅ LOKALA RT 38 5 gon O (72:-1) RT R12 R12 5 gon O (72:-1) SWEREF 99.21.45 HÖJD RH 00 RH 2000 RT 90 6 Projektioner SWEREF 99 12 Projektioner

Läs mer

Ny Nationell Höjdmodell

Ny Nationell Höjdmodell Ny Nationell Höjdmodell Janos Böhm Anpassning till ett förändrat klimat 2010-04-21/22 Malmö Ny nationell höjdmodell Klimat- och sårbarhetsutredningen föreslår i sitt betänkande (SOU 2007:60) att Lantmäteriet

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter L A N T M Ä T E R I E T 1 (19) PM Enkätsammanställning 2014-01-31 Dnr 508-2013/4315 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång

Läs mer

Byte från lokalt referenssystem till SWEREF 99, fallstudie Gävle

Byte från lokalt referenssystem till SWEREF 99, fallstudie Gävle INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK OCH BYGGD MILJÖ Byte från lokalt referenssystem till SWEREF 99, fallstudie Gävle Kristoffer Edvardson och Martin Karlsson Juni 2007 C-uppsats 10 poäng i geomatik Geomatikprogrammet

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter 1 (19) PM Enkätsammanställning 2013-01-23 Dnr 508-2012/4786 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång till de nationella referenssystemen

Läs mer

GPS del 2. Sadegh Jamali

GPS del 2. Sadegh Jamali GPS del 2 Sadegh Jamali Baserat på material från: Mohammad Bagherbandi, Stig-Göran Mårtensson, Faramarz Nilfouroushan (HIG); Lars Ollvik och Sven Agardh (LTH) 1 GPS-mätmetoder Absolut positionering (en

Läs mer

Transformation av koordinater i ITRF2005, aktuell epok, till SWEREF 99

Transformation av koordinater i ITRF2005, aktuell epok, till SWEREF 99 L A N T M Ä T E I E T (6) PM 29-8-7 Version 3 Transformation av koordinater i ITF25, aktuell epok, till SWEEF 99 Inledning I samband med användning av vissa positionstjänster och GNSSberäkningar som ger

Läs mer

Teknisk handbok. Relationshandlingar. Allmänna krav på relationshanlingar

Teknisk handbok. Relationshandlingar. Allmänna krav på relationshanlingar Teknisk handbok Relationshandlingar Allmänna krav på relationshanlingar Innehåll 1 Allmänna krav på relationshandlingar 2 1.1 Sammanfattning 2 1.2 Allmänt 2 1.3 Inmätning 2 1.4 Leverans av CAD-filer 2

Läs mer

GPS del 2. Sadegh Jamali. kredit: Mohammad Bagherbandi, Stig-Göran Mårtensson, och Faramarz Nilfouroushan (HIG); Lars Ollvik och Sven Agardh (LTH)

GPS del 2. Sadegh Jamali. kredit: Mohammad Bagherbandi, Stig-Göran Mårtensson, och Faramarz Nilfouroushan (HIG); Lars Ollvik och Sven Agardh (LTH) GPS del 2 Sadegh Jamali kredit: Mohammad Bagherbandi, Stig-Göran Mårtensson, och Faramarz Nilfouroushan (HIG); Lars Ollvik och Sven Agardh (LTH) 1 Satellit positionering typer Absolut positionering (en

Läs mer

Mätdata och Import/Export av data

Mätdata och Import/Export av data Mätdata och Import/Export av data Syfte Lära sig grunderna och verktygen för att hantera fältdata i GEOSECMA Viktiga punkter: Koordinatsystem Läsa in data till GEOSECMA Exportera data från GEOSECMA Mätdata

Läs mer

GSD-Höjddata, grid 50+ hdb

GSD-Höjddata, grid 50+ hdb 1(9) Datum: Dokumentversion: 2016-12-01 2.3 Produktbeskrivning: GSD-Höjddata, grid 50+ hdb LANTMÄTERIET 2016-12-01 2 (9) Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Geografisk

Läs mer

Restfelshantering med Natural Neighbour och TRIAD vid byte av koordinatsystem i plan och höjd

Restfelshantering med Natural Neighbour och TRIAD vid byte av koordinatsystem i plan och höjd Restfelshantering med Natural Neighbour och TRIAD vid byte av koordinatsystem i plan och höjd Jenny Illerstam och Susanna Bosrup Examensarbete i geodesi nr. 3111 TRITA-GIT EX 09-04 Avdelningen för Geodesi

Läs mer

Ett geografiskt koordinatsystem definierar platser på en sfärisk modell av jorden. Det använder en ellipsoid modell av jorden.

Ett geografiskt koordinatsystem definierar platser på en sfärisk modell av jorden. Det använder en ellipsoid modell av jorden. Koordinatsystem och projektioner Ett koordinatsystem är en referensram för att definiera platser på en yta. Det är väldigt viktigt att man definierar rätt koordinatsystem för att kartan ska visas rätt

Läs mer

Styrgruppsmöte Gute-RTK

Styrgruppsmöte Gute-RTK L A N T M Ä T E R I E T 1 (5) MÖTESANTECKNINGAR 2007-01-24 Kopia till: Kopia till Se förteckning i slutet av dokumentet. Styrgruppsmöte Gute-RTK Tid: Plats: Närvarande: Den 23 januari, kl. 10:00-12:00

Läs mer

Deformationer av fasta geometrier en metodstudie

Deformationer av fasta geometrier en metodstudie ISSN 028-5731 LMV-rapport 2004:4 Rapportserie: Geodesi och Geografiska informationssystem Deformationer av fasta geometrier en metodstudie Maria Andersson Gävle 2004 Deformationer av fasta geometrier

Läs mer

Kvalitetskontroll laserscanning Göta- och Nordre älvs dalgångar

Kvalitetskontroll laserscanning Göta- och Nordre älvs dalgångar Kvalitetskontroll laserscanning Göta- och Nordre älvs dalgångar Scanning utförd maj 2006 Mats Nyborg 2006-11-16 VATTENFALL POWER CONSULTANT Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev. nr. Rapportdatum Uppdragsnummer

Läs mer

Dokumentation Dokumentnamn Sida KFF Beskrivning av DFU 1 (5) Status Godkänd av Giltig från Version Gällande Michael Cliffoord

Dokumentation Dokumentnamn Sida KFF Beskrivning av DFU 1 (5) Status Godkänd av Giltig från Version Gällande Michael Cliffoord Fastighetsbildning Dokumentation Dokumentnamn Sida KFF Beskrivning av DFU 1 (5) Status Godkänd av Giltig från Version Gällande Michael Cliffoord 2018-11-06 1.1 BESKRIVNING AV DFU Lantmäteriet, 801 82 Gävle

Läs mer

Jämförelse av överlappande höjdmodeller

Jämförelse av överlappande höjdmodeller L A N T M Ä T E R I E T 1 (10) PM Jämförelse av överlappande höjdmodeller 2011-07-01 Dnr Jämförelse av överlappande höjdmodeller Bakgrund Vid uppbyggnaden av Ny nationell höjdmodell kommer laserskanningen

Läs mer

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl januari, 2015.

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl januari, 2015. FÖRSÄTTSBLAD I nstitutionen för Naturgeografi och Ekosystemvetenskaper I nstitutionen för Teknik och Samhälle Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl. 8-13 12 januari, 2015. Denna tentamen

Läs mer

Lantmäteriets Geodetiska Arkiv och dess tillgänglighet via Internet

Lantmäteriets Geodetiska Arkiv och dess tillgänglighet via Internet Lantmäteriets Geodetiska Arkiv och dess tillgänglighet via Internet Av Mikael Lilje, mikael.lilje@lm.se, Lantmäteriet 1 Det geodetiska arkivet Det geodetiska arkivet på Lantmäteriet innehåller akter och

Läs mer

Morgondagens geodetiska infrastruktur i Sverige

Morgondagens geodetiska infrastruktur i Sverige Morgondagens geodetiska infrastruktur i Sverige Lars E. Engberg Lantmäteriet lars.engberg@lm.se Geodesi 2010 Vision är att tillgodose samhällets behov av en enhetlig, hållbar geodetisk infrastruktur samt

Läs mer

Anna Halvarsson. Privat - Ridning - Skidåkning framförallt nerför - Husrenovering och vedkapning

Anna Halvarsson. Privat - Ridning - Skidåkning framförallt nerför - Husrenovering och vedkapning GITTER.SE Anna Halvarsson Jobbet - GIS ingenjörsutbildningen i Kiruna - GIS och geodata i alla former sedan 1997 - Från 2015-04-01 GITTER Consult AB tillsammans med Johan Esko Privat - Ridning - Skidåkning

Läs mer

Kapitel. 9-1 Innan graflösning används 9-2 Analys av en funktionsgraf

Kapitel. 9-1 Innan graflösning används 9-2 Analys av en funktionsgraf Kapitel Graflösning Det går att använda följande metoder för att analysera funktionsgrafer och approximera resultat. Beräkning av roten Bestämning av lokalt maximivärde och lokalt minimivärde Bestämning

Läs mer

Integration av geodetiska observationer i beräkningstjänsten

Integration av geodetiska observationer i beräkningstjänsten Uppdragsnr: 10141701 1 (12) PM Integration av geodetiska observationer i beräkningstjänsten Upprättad av: Johan Vium Andersson, WSP Samhällsbyggnad Lars Jämtnäs, Lantmäteriet 2011-11-17 WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Geofysisk undersökning inom fastigheten Ibis 6, Oskarshamn.

Geofysisk undersökning inom fastigheten Ibis 6, Oskarshamn. 2016-04-06 inom fastigheten Ibis 6, Oskarshamn. Inledning och syfte har genomfört, på uppdrag av, en geofysisk undersökning inom fastigheten Ibis 6. Fastigheten är belägen på Norra Strandgatan 7 i Oskarshamn,

Läs mer

Svar till beräkningsuppgifter för instuderingsfrågor i övning 2

Svar till beräkningsuppgifter för instuderingsfrågor i övning 2 Svar till beräkningsuppgifter för instuderingsfrågor i övning 2 F1: Introduktion till samhällsmätning a) Ge ett par exempel på geografisk information. b) Vad behandlas inom vetenskaperna geodesi respektive

Läs mer

SweRef99-SS - samordningsbehov

SweRef99-SS - samordningsbehov SweRef99-SS - samordningsbehov 1. En projektplan som överordnat beskriver aktiviteter och då framförallt tidplaner i jan-feb 2009, då det kritiska skedet är. 2. Vi önskar att SLK stöttar med kompetens

Läs mer

Produktbeskrivning: Gränspunkt Direkt

Produktbeskrivning: Gränspunkt Direkt 1(8) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2018-02-01 2.0 1.0 Produktbeskrivning: Gränspunkt Direkt Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 2 1.1 Geografisk utsnitt... 2 1.2

Läs mer

Transformation av stomnät till SWEREF 99 Fallstudie Norra Vätö, Norrtälje kommun

Transformation av stomnät till SWEREF 99 Fallstudie Norra Vätö, Norrtälje kommun 2010-08-19 Transformation av stomnät till SWEREF 99 Fallstudie Norra Vätö, Norrtälje kommun Simon Ingelman-Sundberg Ali Mishal Salem EXAMENSARBETE Högskoleingenjör med inriktning mot lantmäteriteknik Institutionen

Läs mer

ÖVA SYSTEMHANDLING STOCKHOLM EKOLODNING

ÖVA SYSTEMHANDLING STOCKHOLM EKOLODNING ÖVA SYSTEMHANDLING STOCKHOLM 2016-12-01 8.1 EKOLODNING 8.1 Ekolodning Sweco Civil har genomfört Sjömätning (ekolodning) genom Emanuel Pettersson i följande områden i vilka man har för avsikt att planera

Läs mer

Undersökning av transformationsmetoder inom Ammenäs området, Uddevalla kommun

Undersökning av transformationsmetoder inom Ammenäs området, Uddevalla kommun Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Examensarbete, 10 p Degree project, 15 ECTS Undersökning av transformationsmetoder inom Ammenäs området, Uddevalla kommun Investigation of transformation methods

Läs mer

Lantmäteriets testmätningar med RTK och Galileo i SWEPOS fram till januari 2017

Lantmäteriets testmätningar med RTK och Galileo i SWEPOS fram till januari 2017 PM 2017-01-24 Lantmäteriets test med RTK och Galileo i SWEPOS fram till januari 2017 STEFAN ÖBERG, DAN NORIN, FREDRIK STEDT Sammanfattning SWEPOS Nätverks-RTK-tjänst har under många år använt kombinationen

Läs mer

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl december, 2012.

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl december, 2012. FÖRSÄTTSBLAD Institutionen för Naturgeografi och Ekosystemvetenskaper Institutionen för Teknik och Samhälle Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl. 8-13 21 december, 2012. Denna tentamen

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter ENKÄTSAMMANSTÄLLNING 2015-02-09 Dnr 508-2014/5510 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter TINA KEMPE I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång till de nationella referenssystemen

Läs mer

Vilka konsekvenser kan solstormar. Lund 21 maj 2012. Gunnar Hedling och Peter Wiklund gunnar.hedling@lm.se Ragne Emardsson och Per Jarlemark SP

Vilka konsekvenser kan solstormar. Lund 21 maj 2012. Gunnar Hedling och Peter Wiklund gunnar.hedling@lm.se Ragne Emardsson och Per Jarlemark SP Vilka konsekvenser kan solstormar ha för GNSS-användningen? Seminariedag Solstormar I samhället Lund 21 maj 2012 Gunnar Hedling och Peter Wiklund gunnar.hedling@lm.se Ragne Emardsson och Per Jarlemark

Läs mer

HMK SyostGIS

HMK SyostGIS HMK 2014 SyostGIS 2014-11-11 C Bakgrund HMK HMK Handbok till Mätningskungörelsen gavs ut 1993-1995 Teknikbeskrivningar samt stöd för kvalitetskontroll och upphandling av mättjänster 9 delar HMK-Geodesi,

Läs mer

MÄT-R MÄTNINGSTEKNISK REDOVISNING

MÄT-R MÄTNINGSTEKNISK REDOVISNING Uppdragsnr: 10209303 1 (7) MÄT-R MÄTNINGSTEKNISK REDOVISNING Projektnamn: Väg 939 Projektnummer: 10209303 WSP Samhällsbyggnad Laholmsvägen 10 302 66 Halmstad Besök: Laholmsvägen 10 Tel: +46 10 722 50 00

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess A. I samverkan tas enhetliga specifikationer och samverkansprocesser fram Pär Hedén, Lantmäteriet Lars Malmestål, Järfälla kommun B. Nationella geodetiska referenssystem

Läs mer

Teknisk specifikation SIS/TS 21143:2004. Byggmätning Geodetisk mätning, beräkning och redovisning vid långsträckta objekt

Teknisk specifikation SIS/TS 21143:2004. Byggmätning Geodetisk mätning, beräkning och redovisning vid långsträckta objekt Teknisk specifikation Utgåva 1 November 2004 Byggmätning Geodetisk mätning, beräkning och redovisning vid långsträckta objekt Engineering survey for construction works Surveying and mapping for long range

Läs mer

HMK - handbok i mät- och kartfrågor HMK. Anders Grönlund Lantmäteriet. Introduktion HMK

HMK - handbok i mät- och kartfrågor HMK. Anders Grönlund Lantmäteriet. Introduktion HMK HMK - handbok i mät- och kartfrågor HMK Anders Grönlund Lantmäteriet Introduktion HMK C Bakgrund HMK HMK Handbok till Mätningskungörelsen gavs ut 1993-1995 Teknikbeskrivningar samt stöd för kvalitetskontroll

Läs mer

Lantmäterirapport 2015:4. Rapportserie: Geodesi och Geografiska informationssystem. RIX 95-projektet. slutrapport

Lantmäterirapport 2015:4. Rapportserie: Geodesi och Geografiska informationssystem. RIX 95-projektet. slutrapport Lantmäterirapport 2015:4 Rapportserie: Geodesi och Geografiska informationssystem RIX 95-projektet slutrapport Bengt Andersson, Anders Alfredsson, Anders Nordqvist och Ronald Kilström Gävle 2015 Copyright

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter ENKÄTSAMMANSTÄLLNING 2016-06-17 Dnr 508-2015/4543 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter TINA KEMPE I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång till de nationella referenssystemen

Läs mer

Nationella höjdsystem historik

Nationella höjdsystem historik L A N T M Ä T E R I E T 1 (5) 2005-12-16 Nationella höjdsystem historik Introduktion De svenska höjdsystemens historia består till stor del av de tre nationella precisionsavvägningarna, genomförda under

Läs mer

Artikel publicerad i Sveriges Kart- & Mätningstekniska Förenings (SKMF:s) tidskrift Sinus, nr , sid 12-13

Artikel publicerad i Sveriges Kart- & Mätningstekniska Förenings (SKMF:s) tidskrift Sinus, nr , sid 12-13 2018-03-09 PM Artikel publicerad i Sveriges Kart- & Mätningstekniska Förenings (SKMF:s) tidskrift Sinus, nr 1 2018, sid 12-13 Om SWEN17_RH2000 den nya nationella geoidmodellen TINA KEMPE & JONAS ÅGREN

Läs mer

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl december, 2013.

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl december, 2013. FÖRSÄTTSBLAD I nstitutionen för Naturgeografi och Ekosystemvetenskaper I nstitutionen för Teknik och Samhälle Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl. 8-13 20 december, 2013. Denna tentamen

Läs mer

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband Experimentella metoder, FK3001 Datorövning: Finn ett samband 1 Inledning Den här övningen går ut på att belysa hur man kan utnyttja dimensionsanalys tillsammans med mätningar för att bestämma fysikaliska

Läs mer

Rapport från Lantmäteriverket om övergång till ett enhetligt nationellt referenssystem för lägesbestämning

Rapport från Lantmäteriverket om övergång till ett enhetligt nationellt referenssystem för lägesbestämning 1 (6) Handläggare direkttelefon Planering och Normering Ert datum Er beteckning Göran Nordström, 011-19 11 22 2002-03-22 M2001/4139/Hs Miljödepartementet Ivar Frostenson Enheten för hållbart samhällsbyggande

Läs mer

SWEREF 99 20 15 och RH2000

SWEREF 99 20 15 och RH2000 SWEREF 99 20 15 och RH2000 Nytt referenssystem i hela Skellefteå kommun Skellefteå kommun kommer den 1 juli 2009 att ersätta de referenssystem som har gällt sedan 1970-talet i området utanför Skellefteå

Läs mer

Introduktion till GNSS

Introduktion till GNSS Introduktion till GNSS Christina Lilje SWEPOS-seminariet 16 oktober 2007 Gävle Satellitsystem GNSS - Global Navigation Satellite Systems Samlingsnamn för satellitsystem för navigering och positionsbestämning

Läs mer

Krav avseende beräkning och redovisning i beräkningstjänsten utifrån SIS-TS och BVS. 1 Sammanfattning

Krav avseende beräkning och redovisning i beräkningstjänsten utifrån SIS-TS och BVS. 1 Sammanfattning Uppdragsnr: 10141701 1 (10) PM Krav avseende beräkning och redovisning i beräkningstjänsten utifrån SIS-TS och BVS 1 Sammanfattning Detta PM är en del i Trafikverkets forsknings- och innovationsprojekt

Läs mer

Topografisk webbkarta, raster

Topografisk webbkarta, raster 1(11) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2018-10-23 1.0 1.0 Produktbeskrivning: Topografisk webbkarta, raster LANTMÄTERIET 2018-10-23 2 (11) Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning...

Läs mer

Samhällsmätning i förändring

Samhällsmätning i förändring Samhällsmätning i förändring Förord I kommunerna finns en omfattande mätningsteknisk verksamhet. Denna tillgodoser samhällets behov av detaljerade kartor och annan geografisk information geodata. Informationen

Läs mer

Geodetisk infrastruktur för projekt i Göteborgsområdet

Geodetisk infrastruktur för projekt i Göteborgsområdet Geodetisk infrastruktur för projekt i Göteborgsområdet Geodesidagarna 2019 Göteborg, 5 7 februari 2019 Dan Norin Lantmäteriet, dan.norin@lm.se Lantmäteriet Geodetisk infrastruktur Del av Geodatadivisionen

Läs mer

Produktbeskrivning: Höjdmodell Visning

Produktbeskrivning: Höjdmodell Visning 1(11) D atum: D ok umentversion: A vser tjänstens gränssnittsversion: 2014-12-12 1.0 1.0 Produktbeskrivning: Höjdmodell Visning Förändringsförteckning Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 2 1.1

Läs mer

Skogliga grunddata produktbeskrivning. Innehållsförteckning 1(5)

Skogliga grunddata produktbeskrivning. Innehållsförteckning 1(5) 1 1(5) Datum 2018-01-22 Skogliga grunddata produktbeskrivning Dokumentversion 1.0 Innehållsförteckning Skogliga grunddata produktbeskrivning... 1 Allmän beskrivning... 2 Innehåll... 2 Geografisk täckning...

Läs mer

SOV 2015:10 - Gränser i havet

SOV 2015:10 - Gränser i havet LANTMÄT E RI E T REMISSYTTRANDE Regeringskansliet Utrikesdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2015-08-13 Dnr 102-2015/1745 SOV 2015:10 - Gränser i havet Sammanfattning Utredningen tar i sitt betänkande upp frågor

Läs mer

Vad är god kvalitet vid mätning med GNSS/RTK?

Vad är god kvalitet vid mätning med GNSS/RTK? Vad är god kvalitet vid mätning med GNSS/RTK? MBK-dag, 4 november 2015 Lars Jämtnäs Enheten för geodetisk infrastruktur lars.jamtnas@lm.se Att bedöma kvalitet vid realtidsmätning Finns det något att jämföra

Läs mer

Sammanfattning av enkätsvar, en kortfattad sammanfattning per fråga

Sammanfattning av enkätsvar, en kortfattad sammanfattning per fråga Svensk geoprocess/wms-stompunkt Enkät 131112 131201 Peter Andersson av enkätsvar, en kortfattad sammanfattning per fråga Enkät 131112, inom Kravförstudie WMS-stompunkt Målgrupp: Referensgruppen med deltagare

Läs mer

GNSS-status och Galileoanvändning

GNSS-status och Galileoanvändning GNSS-status och Galileoanvändning vid nätverks-rtk Geodesidagarna 2019 Göteborg, 5 7 februari 2019 Stefan Öberg Lantmäteriet, stefan.oberg@lm.se Lantmäteriet Geodetisk infrastruktur Del av Geodatadivisionen

Läs mer

Topografisk webbkarta Visning, cache

Topografisk webbkarta Visning, cache 1(10) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2018-06-29 1.7 1.0.3 Produktbeskrivning: Topografisk webbkarta Visning, cache LANTMÄTERIET 2018-06-29 2 (10) Innehållsförteckning 1 Allmän

Läs mer

1(7) Kart- och Mätpolicy. Styrdokument

1(7) Kart- och Mätpolicy. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-10-31 151 Dokumentansvarig GIS ingenjör Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Allmän orientering...4 1.1 Syfte...4

Läs mer

Skogliga grunddata produktbeskrivning

Skogliga grunddata produktbeskrivning 1 1(5) Datum 2016-03-08 Skogliga grunddata produktbeskrivning Dokumentversion 1.0 Innehållsförteckning Skogliga grunddata produktbeskrivning... 1 Allmän beskrivning... 2 Innehåll... 2 Geografisk täckning...

Läs mer

PROJEKTERINGSANVISNINGAR DEL

PROJEKTERINGSANVISNINGAR DEL PROJEKTERINGSANVISNINGAR DEL 7- INMÄTNING Datum: 2018-12-20 Rev. datum: Utgåva nr: 0.1 Granskad av: Marcus Zetterqvist Fastställd av: Rune Blomster Projekteringsanvisningar 2018-01-16 2(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Topografisk webbkarta Visning, cache

Topografisk webbkarta Visning, cache 1(10) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2018-09-14 1.9 1.1.0 Produktbeskrivning: Topografisk webbkarta Visning, cache LANTMÄTERIET 2018-09-14 2 (10) Innehållsförteckning 1 Allmän

Läs mer

Avtal om kommunal medverkan i statlig fastighetsbildning

Avtal om kommunal medverkan i statlig fastighetsbildning L A N T M Ä T E R I V E R K E T S V E N S K A K O M M U N F Ö R B U N D E T NORMALAVTAL 2000-08-31 1(5) Avtal om kommunal medverkan i statlig fastighetsbildning Mellan Lantmäterimyndigheten..län (Lantmäterimyndigheten)

Läs mer

AutoKa-PC v2.42 v2.42a v2.42b v2.42c v2.42d v2.42.e v2.42f 2.42g 2.42h och 2.42i ALLMÄN INFORMATION. Utgivningsdatum 2009-07-30.

AutoKa-PC v2.42 v2.42a v2.42b v2.42c v2.42d v2.42.e v2.42f 2.42g 2.42h och 2.42i ALLMÄN INFORMATION. Utgivningsdatum 2009-07-30. 1 (21) Inledning Från och med deluppdat nr 1 (APC 2.40a) till och med deluppdat nr 8 (APC 2.40d) är AutoKa-PC verifierat för Windows 95 och för Windows NT4. I båda fallen på datorer med högst 2.0 GHz processorer.

Läs mer

Realtidsuppdaterad fristation

Realtidsuppdaterad fristation Realtidsuppdaterad fristation Testmätningar BanaVäg i Väst April 2011 Milan Horemuz Kungliga Tekniska högskolan, Institution för Samhällsplanering och miljö Avdelningen för Geodesi och geoinformatik Teknikringen

Läs mer

Utbildningsbehovet i frågor kring infrastrukturen för geodata hos informationsansvariga myndigheter och kommuner.

Utbildningsbehovet i frågor kring infrastrukturen för geodata hos informationsansvariga myndigheter och kommuner. PM 1(8) Utbildningsbehovet i frågor kring infrastrukturen för geodata hos informationsansvariga myndigheter och kommuner. - En enkätundersökning genomförd under februari-april 2012 Organisation Postadress

Läs mer

Ny nationell höjdmodell (NNH) Gävle kommun - användarerfarenheter

Ny nationell höjdmodell (NNH) Gävle kommun - användarerfarenheter 2011-09-20 Ny nationell höjdmodell (NNH) Gävle kommun - användarerfarenheter Ungefär 1/3 av Gävles yta har skannats och materialet levererades i januari 2011. Innehåll: o Projekt - Nya nivåkurvor till

Läs mer

Förtätning av nätverks-rtk i nordvästra Skåne

Förtätning av nätverks-rtk i nordvästra Skåne STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN STADSMILJÖ KART OCH MÄT Förtätning av nätverks-rtk i nordvästra Skåne 2017-11-10 Sida 1 Swepos nätverks-rtk referensstationer Nationellt nät av fasta referensstationer för GNSS

Läs mer

Produktbeskrivning: Historiska ortofoton

Produktbeskrivning: Historiska ortofoton L A N T M Ä T E R I E T 1(12) Datum: Dokumentversion: 2012-12-04 1.1 Produktbeskrivning: Historiska ortofoton Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Geografisk täckning...

Läs mer

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl januari, 2018.

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl januari, 2018. FÖRSÄTTSBLAD I nstitutionen för Naturgeografi och Ekosystemvetenskaper I nstitutionen för Teknik och Samhälle Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl. 8-13 9 januari, 2018. Denna tentamen

Läs mer

Metodbeskrivning RUFRIS

Metodbeskrivning RUFRIS Metodbeskrivning RUFRIS Dokumenttitel: Underlag till metodbeskrivning RUFRIS Skapat av: Johan Vium Andersson Dokumentdatum: 2012-03-16 Dokumenttyp: Rapport Publikationsnummer 2012:210 Version: 1,0 Publiceringsdatum:

Läs mer

Förrättningsmätning FREDRIK WARNQUIST, FASTIGHETSVETENSKAP LTH

Förrättningsmätning FREDRIK WARNQUIST, FASTIGHETSVETENSKAP LTH Förrättningsmätning FREDRIK WARNQUIST, FASTIGHETSVETENSKAP LTH Lantmäterimyndigheten Statlig myndighet som har ansvar för hela landet Kommunala myndigheter i vissa kommuner som tar över ansvaret inom den

Läs mer

Underlag till metodbeskrivning RUFRIS

Underlag till metodbeskrivning RUFRIS Uppdragsnr: 10141701 1 (7) PM Underlag till metodbeskrivning RUFRIS Upprättad av: Johan Vium Andersson, WSP Samhällsbyggnad 2011-11-09 WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel:

Läs mer

Förrättningsmätning FREDRIK WARNQUIST, FASTIGHETSVETENSKAP LTH

Förrättningsmätning FREDRIK WARNQUIST, FASTIGHETSVETENSKAP LTH Förrättningsmätning FREDRIK WARNQUIST, FASTIGHETSVETENSKAP LTH Lantmäterimyndigheten Statlig myndighet som har ansvar för hela landet Kommunala myndigheter i vissa kommuner som tar över ansvaret inom den

Läs mer

Allmän beskrivning: GSD - Höjddatabanken

Allmän beskrivning: GSD - Höjddatabanken L A N T M Ä T E R I V E R K E T 1 (5) Datum: Version: 1998-01-29 1.2 Allmän beskrivning: GSD - Höjddatabanken Detta dokument ger en allmän beskrivning av GSD-Höjddatabanken. Vid en leverans till kund kan

Läs mer