Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande av restfelsmodell Södertälje och Nykvarns kommuner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande av restfelsmodell Södertälje och Nykvarns kommuner"

Transkript

1 L A N T M Ä T E R I E T Lantmäteriet Division Informationsförsörjning BYTE AV REFERENSSYSTEM 1 (7) Geodetiska utvecklingsenheten SWEREF 99 Tina Kempe Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande av restfelsmodell Södertälje och Nykvarns kommuner Denna omleverans görs efter att kommunen kompletterat punktunderlaget för restfelsmodellen i området Holmen Viksäter. Inledning Inför övergången till SWEREF 99 har Lantmäteriet upprättat rutiner för att hjälpa kommuner och andra nätägare med analys och upprätning av de lokala referenssystemen. Genom att åtgärda bristande geometrier och ansluta de lokala näten till SWEREF 99 skapas en större enhetlighet angående kommunernas geografiska data. Möjligheterna att utbyta data med andra aktörer ökar och dessutom skapas förutsättningar för att på bästa sätt tillgodogöra sig modern mätteknik såsom GNSS-mätning. Lantmäteriet har, på uppdrag av och i samverkan med Lars-Eric Thofelt och Ebba Löndahl Åkerman på Södertälje kommun, analyserat deformationerna i Södertälje och Nykvarns kommuners stomnät och tagit fram en restfelsmodell för det lokala systemet. Det befintliga referenssystemet i båda kommunerna är Södertälje lokalt. Beräkningen av RIX 95-sambandet har utförts av Bengt Andersson. Stomnätsanalysen och restfelsmodellen har gjorts av Tina Kempe. Tina Kempe Lantmäteriet Division Informationsförsörjning Geodetiska utvecklingsenheten Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2C TELEFON DIREKT TELEFON VÄXEL E-POST christina.kempe@lm.se INTERNET

2 Lantmäteriet Stomnätsanalys Till grund för stomnätsanalysen ligger dels kommunens sanna lokala koordinater på använda punkter, dels de koordinater som erhållits genom GNSS-mätning och transformation med RIX 95- sambandet. För stomnätsanalysen har 36 RIX 95-punkter varav 11 belägna i omgivna kommuner använts, liksom 482 kompletterande restfelspunkter punkter som förtätningsmätts med nätverks-rtk av kommunen. Ett antal punkter ströks innan skapande av restfelsmodellen, då de inte bedöms vara representativa för sin närmaste omgivning. De strukna punkterna är: Hölö; STJ*POLS*59202 och STJ*POLS*59203 Järna; STJ*POLS*49203 Mölnbo; STJ*SMÅ* och STJ*SMÅ* Stångarö; STJ*POLS*29208 Viksäter; STJ*POLS*69015 Sex områden har större eller mindre avvikelser från omgivningen, men punkter i dessa områden är använda som utgångspunkter vid t.ex. detaljmätning eller fastighetsbildning, varför de bör behållas i restfelsmodellen: Nöttesta; punkterna STJ*POL*19201 och Stångarö; punkterna STJ*POLS*29212, och STJ*GRÄ*G Billstadalen; punkten STJ*POLS*49204 Nådhammar; punkterna STJ*POL*31068 och Holmenhalvön; 16 punkter av äldre ursprung Viksäter; 22 punkter av äldre ursprung Från kommunen önskade man därför att påverkan från de avvikande punkterna skulle avgränsas med hjälp av fiktiva punkter.

3 Lantmäteriet I Stångarö och Billstadalen begränsas påverkan med hjälp av fiktiva punkter som är placerade längs de avgränsningslinjer som levererats från kommunen. Restfelen för de fiktiva punkterna är interpolerade från omkringliggande punkter, vilket innebär att de avvikande punkterna får påverka restfelsmodellen inom respektive avgränsning, men påverkan avtar med ökande avstånd från respektive punkt ut mot begränsningslinjerna. Data utanför begränsningslinjerna blir helt opåverkade av de avvikande punkterna. Totalt 29 fiktiva punkter har använts för de två begränsningarna (illustration levereras i mappen Bilder; se nedan). Området i Nöttesta omringades med en barriär för att denna deformation inte ska extrapoleras utåt. Barriären består av fiktiva restfelspunkter som är parvis placerade så att de inre och de yttre punkterna tillsammans bildar en dubbel ram med ungefär en meters bredd. Data innanför barriären får sin korrektion från de avvikande punkterna, medan data utanför begränsningen lämnas opåverkade av de avvikande punkterna. Barriären är placerad längs den begränsningslinje som levererats från kommunen och antalet fiktiva punkter som använts är 14. Även för de två områdena i Holmen Viksäter har barriärer av samma slag placerats längs kommunens begränsningslinjer. För Holmen-området användes 86 fiktiva punkter och för området i Viksäter krävdes 166 fiktiva punkter. Punkterna i Nådhammar avviker främst från restfelspunkterna österut; i Vrå och Lindsberg. Därför lades en barriär i Långsjön, bestående av fyra punktpar, på samma sätt som ovan. Restfelet för de västra punkterna i respektive par har extrapolerats från de avvikande punkterna i Nådhammar, och de östra punkterna i respektive par har fått sitt restfel från närliggande restfelspunkter österut. Runtom kommunen har dessutom 5 fiktiva punkter lagts tills restfelsmodellen. Detta görs för att bidra till att modellen ska få täckning över kommunens hela fastlandsområde. Restfelen för dessa punkter har på lämpligt sätt hämtats från närliggande restfelspunkter. Totalt ingår alltså 819 punkter i restfelsmodellen. Transformation av SWEREF 99-koordinaterna på de 511 restfelspunkterna (exklusive de 308 fiktiva punkterna) med enbart RIX 95- sambandet ger ett RMS på 69 mm och största restfel är 471 mm i förhållande till de sanna lokala koordinaterna. Inom respektive tätort är deformationernas variationer mellan närliggande restfelspunkter vanligen inte större än ca 5 cm. Det finns dock mindre områden där restfelen varierar med upp till drygt 10 cm mellan närliggande restfelspunkter. Inom de två områden som avgränsats i Holmen Viksäter förekommer deformationsvariationer på upp till ca 20 cm.

4 Lantmäteriet Leverans av data Redovisningen av Lantmäteriets arbete sker helt digitalt, och innehållet i leveransen beskrivs här nedan. Variationsbilder Mappen Bilder innehåller bilder som beskriver stomnätsdeformationernas variationer. Normalt används den variationsbild där variationerna är viktade omvänt proportionellt mot roten ur punktavståndet, men i vissa fall behöver den kompletteras med en bild som visar absoluta differenser i deformationerna. De fall där de absoluta differenserna ger en bättre bild är i huvudsak följande: Där det är relativt långt mellan punkterna ser variationen i deformationerna väldigt liten ut i den viktade bilden, trots att den kan vara så stor att den behöver tas om hand med ytterligare förtätningsmätning. Det kontrolleras då med en bild på de absoluta differenserna. Där det är mycket kort avstånd mellan punkterna ser variationen i deformationerna i den viktade bilden mycket större ut än den egentligen är. Med de absoluta differenserna får man i detta fall en bättre bild av läget. De blå punkterna i variationsbilderna är de punkter som ligger till grund för restfelsmodellen och de mindre, svarta punkterna är kommunens stomnätspunkter.

5 Lantmäteriet Följande bilder levereras: stj_545restfel_variation_ viktad_ jpg stj_545restfel_variation_ abs_ jpg stj_545restfel_norra_abs_ jpg stj_545restfel_södra_abs_ jpg Swe99_lokalt-Stj_lokalt- 545-KDIFF.GIFF Legend_rotenur.jpg Legend_direktdiff.jpg Variationsbild över Södertälje lokalt, där viktsättningen av deformationernas variationer är omvänt proportionell mot roten ur punktavståndet. Variationsbild av Södertälje lokalt, där deformationernas variationer inte är viktade på punktavståndet. Även förstoringar av de norra respektive södra kommundelarna. Resultat från inpassning av restfelspunkternas transformerade koordinater på de sanna lokala koordinaterna i Södertälje lokalt. Begränsningslinjerna där fiktiva punkter lagts har ut är ritade med rött. Teckenförklaring för variationsbilder där viktsättningen av deformationernas variationer är omvänt proportionell mot roten ur punktavståndet. Teckenförklaring för absoluta variationsbilder där deformationernas variationer inte är viktade på punktavståndet. Inpassningen av restfelspunkternas transformerade koordinater på de sanna lokala koordinaterna redovisas som koordinatdifferenser, och visar alltså de restfel som kvarstår efter transformation av SWEREF 99-koordinater med RIX 95-sambandet. I ovanstående bilder ingår inte de fiktiva restfelspunkterna kring Nöttesta, de två områdena i Holmen Viksäter och i Nådhammar, eftersom sådana barriärer är svåra att åskådliggöra.

6 TP PT Restfelsvektorerna FPT FPT Lantmäteriet avgränsn_stångarö-kdiff.gif avgränsn_billstadalen-kdiff.gif avgränsn_nöttesta.giftpf avgränsn_holmen.gif* avgränsn_nådhammar.giftpf Bilderna visar de avvikande restfelspunkterna i Stångarö och Billstadalen, tillsammans med såväl begränsningslinjerna som levererats från kommunen, som de fiktiva punkterna. Bilden visar restfelspunkterna i Nöttesta, tillsammans med den begränsningslinje som levererats från kommunen. De fiktiva punkterna är parvis placerade längs begränsningslinjen så att de bildar en inre och en yttre ram kring området. Bilden visar restfelspunkterna i Holmen Viksäter, tillsammans med de begränsningslinjer som levererats från kommunen. De fiktiva punkterna är parvis placerade längs begränsningslinjerna så att de bildar en inre och en yttre ram kring respektive område. Bilden visar restfelspunkterna i Nådhammar, tillsammans med den begränsningslinje i Långsjön där de fiktiva punkterna är parvis placerade. har medvetet utelämnats i denna bild, då det är svårt att tydligt åskådliggöra barriärer där restfelspunkterna ligger så tätt.

7 Lantmäteriet Restfelsmodell I mappen Restfelsmodell finns restfelsmodeller TRIAD-baser för Gtrans. Transformationssambanden, som anropar restfelsmodellerna, kan användas för transformation av kartdata och går hela vägen från det deformerade lokala systemet till aktuell SWEREF 99- projektion. Innan restfelsmodellen används för ett referenssystemsbyte bör den testas på andra punkter än de som har legat till grund för modellen. stj_lok_sweref tf stj_korr.tr1 stj_lok_sweref tfi stj_korr.tr2 Transformation från Södertälje lokalt till SWEREF Transformation från SWEREF till Södertälje lokalt. För att få bästa möjliga resultat av upprätningen av databaserna bör de data som har sitt ursprung i stomnätet rätas upp med ovanstående restfelsmodeller. Data som har sitt ursprung i SWEREF 99 genom nätverks-rtk-mätning bör återföras till SWEREF 99 med samma transformationssamband som de en gång transformerades till lokalt system med. Till den första kategorin hör även data som mätts in med nätverks- RTK, men där man gjort lokal inpassning eller använt deformationsmodell för att få detaljerna att passa bättre med befintliga data. Om man däremot enbart har använt t.ex. RIX 95-sambandet i GNSSmottagaren bör data alltså transformeras tillbaka med inversen till samma RIX 95-samband. Vid transformation av kommunens stomnät med restfelsmodellen till SWEREF 99 återfår restfelspunkterna de inmätta SWEREF 99- koordinaterna, medan övriga stompunkter får sina SWEREF 99- koordinater genom transformation. De punkter som har mätts in med GNSS och ingått i stomnätsanalysen, men som av olika skäl har uteslutits ur restfelsmodellen kommer inte att återfå sina inmätta SWEREF 99-koordinater genom transformation med restfelsmodellen. Koordinaterna på dessa punkter bör därför läsas in separat från inmätningen, och de med restfelsmodellen transformerade koordinaterna skrivas över.

Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande av restfelsmodell Luleå kommun

Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande av restfelsmodell Luleå kommun L A N T M Ä T E R I E T Lantmäteriverket Informationsförsörjning BYTE AV REFERENSSYSTEM 1 (2) Geodetiska utvecklingsenheten SWEREF 99 Tina Kempe 2008-11-12 Redogörelse för stomnätsanalys och framtagande

Läs mer

Koordinatsystem och transformationer. Tina Kempe Lantmäteriet Informationsförsörjning geodesi tel. 026-63 38 56 christina.kempe@lm.

Koordinatsystem och transformationer. Tina Kempe Lantmäteriet Informationsförsörjning geodesi tel. 026-63 38 56 christina.kempe@lm. Koordinatsystem och transformationer Tina Kempe Lantmäteriet Informationsförsörjning geodesi tel. 026-63 38 56 christina.kempe@lm.se Geodesi Vetenskapen om jordytans uppmätning och kartläggning (Helmert

Läs mer

Att ta fram en restfelsmodell

Att ta fram en restfelsmodell L A N T M Ä T E R I E T Lantmäteriverket Informationsförsörjning BYTE AV REFERENSSYSTEM 1 (17) Geodetiska utvecklingsenheten SWEREF 99 Tina Kempe, Géza Lohász 2011-01-27 Ver. 3.2 Att ta fram en restfelsmodell

Läs mer

Byte av höjdsystem i en kommun

Byte av höjdsystem i en kommun L A N T M Ä T E R I E T Lantmäteriet Informationsförsörjning BYTE AV REFERENSSYSTEM 1 (7) Geodesienheten RH 2000 Per-Anders Olsson Linda Alm 2012-04-02 2014-05-14 Byte av höjdsystem i en kommun Inledning

Läs mer

INMÄTNING OCH BERÄKNING AV RESTFELSMODELL I PLAN FÖR DELAR AV SALA KOMMUN

INMÄTNING OCH BERÄKNING AV RESTFELSMODELL I PLAN FÖR DELAR AV SALA KOMMUN INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK OCH BYGGD MILJÖ INMÄTNING OCH BERÄKNING AV RESTFELSMODELL I PLAN FÖR DELAR AV SALA KOMMUN Eva Johansson Juni 2008 Examensarbete 15 hp B-nivå Geomatik Geomatikprogrammet Examinator:

Läs mer

Byte från lokalt referenssystem till SWEREF 99, fallstudie Gävle

Byte från lokalt referenssystem till SWEREF 99, fallstudie Gävle INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK OCH BYGGD MILJÖ Byte från lokalt referenssystem till SWEREF 99, fallstudie Gävle Kristoffer Edvardson och Martin Karlsson Juni 2007 C-uppsats 10 poäng i geomatik Geomatikprogrammet

Läs mer

Samhällsmätning i förändring

Samhällsmätning i förändring Samhällsmätning i förändring Förord I kommunerna finns en omfattande mätningsteknisk verksamhet. Denna tillgodoser samhällets behov av detaljerade kartor och annan geografisk information geodata. Informationen

Läs mer

LANTMÄTERIETS ARBETE MED KOMMUNALA PLAN- OCH HÖJDSYSTEM av Christina Kempe och Per-Ola Eriksson

LANTMÄTERIETS ARBETE MED KOMMUNALA PLAN- OCH HÖJDSYSTEM av Christina Kempe och Per-Ola Eriksson 1:1:1 LANTMÄTERIETS ARBETE MED KOMMUNALA PLAN- OCH HÖJDSYSTEM av Christina Kempe och Per-Ola Eriksson Lantmäteriet har tagit på sig en stor och viktig rådgivningsroll i införandeprocessen av SWEREF 99

Läs mer

Geodesienheten informerar

Geodesienheten informerar Geodesienheten informerar ERS seminarium Stockholm 2014-01-30 Innehåll Gamla mätningar ger nya höjder för beräkning av höjdskift Hur kan vi hantera ofullständiga gamla nät? Införandestatistik Geodesienhetens

Läs mer

Detaljmätning ska utgå från bruksnät och anslutningsnät som uppfyller krav enligt SIS TS 21143:2009 punkt 6..

Detaljmätning ska utgå från bruksnät och anslutningsnät som uppfyller krav enligt SIS TS 21143:2009 punkt 6.. BANSTANDARD I GÖTEBORG, KONSTRUKTION Kapitel Utgåva Sida K 1.1 SPÅR, Spårgeometri 1 (5) Avsnitt Datum Senaste ändring K 1.1.18 Inmätning / utsättning 2014-10-15 Upprättad av Fastställd av Håkan Karlén

Läs mer

Rapport från Lantmäteriverket om övergång till ett enhetligt nationellt referenssystem för lägesbestämning

Rapport från Lantmäteriverket om övergång till ett enhetligt nationellt referenssystem för lägesbestämning 1 (6) Handläggare direkttelefon Planering och Normering Ert datum Er beteckning Göran Nordström, 011-19 11 22 2002-03-22 M2001/4139/Hs Miljödepartementet Ivar Frostenson Enheten för hållbart samhällsbyggande

Läs mer

2011-01-01. Malmö stad byter höjdsystem till RH2000 den 1 januari 2011 för att förenkla användning av geografisk information

2011-01-01. Malmö stad byter höjdsystem till RH2000 den 1 januari 2011 för att förenkla användning av geografisk information 2011-01-01 malmö tar ny höjd Malmö stad byter höjdsystem till RH2000 den 1 januari 2011 för att förenkla användning av geografisk information Ett enhetligt referenssystem i höjd förenklar använd ningen

Läs mer

MÄTNINGAR INFÖR BYTE AV REFERENSSYSTEM I PLAN I OCKELBO KOMMUN

MÄTNINGAR INFÖR BYTE AV REFERENSSYSTEM I PLAN I OCKELBO KOMMUN INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK OCH BYGGD MILJÖ MÄTNINGAR INFÖR BYTE AV REFERENSSYSTEM I PLAN I OCKELBO KOMMUN Johanna Eriksson och Isak Svärd Juni 2009 Examensarbete 15 hp B-nivå Geomatik Geomatikprogrammet

Läs mer

NY NATIONELL HÖJDMODELL (NNH) TRIVS BÄST TILLSAMMANS MED NYTT NATIONELLT HÖJDSYSTEM (RH 2000)

NY NATIONELL HÖJDMODELL (NNH) TRIVS BÄST TILLSAMMANS MED NYTT NATIONELLT HÖJDSYSTEM (RH 2000) NY NATIONELL HÖJDMODELL (NNH) TRIVS BÄST TILLSAMMANS MED NYTT NATIONELLT HÖJDSYSTEM (RH 2000) Per-Ola Eriksson, Seminarium NNH 2011 ULI 2011-09-22 Frågor som vi ska belysa här Hur bra är Ny Nationell Höjdmodell?

Läs mer

Uppdraget ERS 2015. Enhetliga referenssystem

Uppdraget ERS 2015. Enhetliga referenssystem Karin Bergström 2014-12-17 Sida: 1 (6) Uppdraget Enhetliga referenssystem Uppdragets idé är att 2015 verka för att resterande kommuner inför SWEREF 99 och att ytterligare 65 kommuner inför RH 2000 genom

Läs mer

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Mats Blomqvist, HAFOK AB & Tobias Ekendahl, Länsstyrelsen i Jämtland Version

Läs mer

Produktbeskrivning: Primärkarta och mätarkiv Visning

Produktbeskrivning: Primärkarta och mätarkiv Visning 1(8) D atum: D ok umentversion: 2013-11-05 1.0 Produktbeskrivning: Primärkarta och mätarkiv Visning Förändringsförteckning Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 2 1.1 Innehåll... 2 1.1.1 Primärkarta...

Läs mer

Förslag externt VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER. HEJ! VAD HÄNDER NU?

Förslag externt VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER. HEJ! VAD HÄNDER NU? VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER. HEJ! Som Hyresbostäder tidigare meddelat så är vi ny kommunikationsoperatör av bredbandstjänster för dig som hyresgäst. Vi har redan monterat boxen som levererar

Läs mer

Jämförelse av olika metoder att föra över kartdetaljer till ett nytt koordinatsystem

Jämförelse av olika metoder att föra över kartdetaljer till ett nytt koordinatsystem ISSN 028-5731 LMV-rapport 2000:4 Rapportserie: Geodesi och Geografiska informationssystem Jämförelse av olika metoder att föra över kartdetaljer till ett nytt koordinatsystem X Y X Y? X Y X X Y Y Niklas

Läs mer

SWEREF 99 20 15 och RH2000

SWEREF 99 20 15 och RH2000 SWEREF 99 20 15 och RH2000 Nytt referenssystem i hela Skellefteå kommun Skellefteå kommun kommer den 1 juli 2009 att ersätta de referenssystem som har gällt sedan 1970-talet i området utanför Skellefteå

Läs mer

HMK. Geodesi: Teknisk specifikation och metodval. handbok i mät- och kartfrågor

HMK. Geodesi: Teknisk specifikation och metodval. handbok i mät- och kartfrågor HMK handbok i mät- och kartfrågor Geodesi: Teknisk specifikation och metodval Arbetsdokument juli 2015 Förord juli 2015 HMK-Geodesi arbetsdokument 2015 består av fyra dokument som tillsammans utgör HMK-Geodesi.

Läs mer

D I G I TA LT S K A PA N D E

D I G I TA LT S K A PA N D E DIGITALT SKAPANDE Innehåll WEBBPLATS PRESENTATION AV DIN KARMTAT... 4 Översiktsplan för arbetets olika moment... 4 Intervjuguide... 5 Inlämning senast onsdagen den 9 december... 5 Redovisning onsdagen

Läs mer

Sjön saneras från kvicksilver

Sjön saneras från kvicksilver Sjön saneras från kvicksilver 2 Arbeten vid åmynningen Området vid åmynningen innehåller en stor del av det kvicksilver som finns i Turingens sediment. När vattnet virvlas upp av åns vågrörelser och strömmar

Läs mer

Geodesi 2010 För en hållbar Geodetisk Infrastruktur. Införande av RH 2000

Geodesi 2010 För en hållbar Geodetisk Infrastruktur. Införande av RH 2000 Införande av RH 2000 Innehåll Varför bör lokala höjdsystem bytas ut mot RH 2000? Information om de nationella höjdsystemen Vad skiljer RH 2000 mot de äldre nationella höjdsystemen? Hur sker bytet till

Läs mer

Pris Bröllopsfotografering 2016

Pris Bröllopsfotografering 2016 Pris Bröllopsfotografering 2016 I alla paket ingår detta: *Rådgivning & planering. Finns möjlighet träffas vi. *Ett X antal högupplösta redigerade bilder på fil som ni själva kan använda till det ni vill,

Läs mer

Byte av referenssystem i plan i Oskarshamns kommun

Byte av referenssystem i plan i Oskarshamns kommun Byte av referenssystem i plan i Oskarshamns kommun Henrik Nilsson Examensarbete i geodesi nr. 3112 TRITA-GIT EX 9-6 Avdelningen för Geodesi Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) 1 44 Stockholm Maj 29 Förord

Läs mer

Semesteromställning Personec P

Semesteromställning Personec P 2016-04-20 1 (6) Semesteromställning Semesterår enligt semesterlagen 1 april - 31 mars 2016-04-20 2 (6) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Att tänka på inför sista löneberäkningen för april-lönen...

Läs mer

Problemet löd: Är det möjligt att på en sfär färga varje punkt på ett sådant sätt att:

Problemet löd: Är det möjligt att på en sfär färga varje punkt på ett sådant sätt att: Problemet löd: Är det möjligt att på en sfär färga varje punkt på ett sådant sätt att: 1. Om två punkter befinner sig på avståndet pi/2 från varandra så skall de ha olika färg. 2. Endast tre färger används.

Läs mer

Transformation av koordinater i ITRF2005, aktuell epok, till SWEREF 99

Transformation av koordinater i ITRF2005, aktuell epok, till SWEREF 99 L A N T M Ä T E I E T (6) PM 29-8-7 Version 3 Transformation av koordinater i ITF25, aktuell epok, till SWEEF 99 Inledning I samband med användning av vissa positionstjänster och GNSSberäkningar som ger

Läs mer

En rapport om driftprofiler för trafiksäkerhetskameror 2010-03-30

En rapport om driftprofiler för trafiksäkerhetskameror 2010-03-30 Utvärdering av ATKsystemet En rapport om driftprofiler för trafiksäkerhetskameror 2010-03-30 Sammanfattning Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Vägverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser

Läs mer

Transformation av stomnät till SWEREF 99 Fallstudie Norra Vätö, Norrtälje kommun

Transformation av stomnät till SWEREF 99 Fallstudie Norra Vätö, Norrtälje kommun 2010-08-19 Transformation av stomnät till SWEREF 99 Fallstudie Norra Vätö, Norrtälje kommun Simon Ingelman-Sundberg Ali Mishal Salem EXAMENSARBETE Högskoleingenjör med inriktning mot lantmäteriteknik Institutionen

Läs mer

NORMALAVTAL DRK 2007-10-03 Reviderad 2013-04-02. Lantmäteriets dnr: Kommunens dnr:

NORMALAVTAL DRK 2007-10-03 Reviderad 2013-04-02. Lantmäteriets dnr: Kommunens dnr: 1 (5) NORMALAVTAL DRK Lantmäteriets dnr: Kommunens dnr: NORMALAVTAL Detta normalavtal avser samverkan beträffande uppbyggnad, kvalitetsförbättring och nyttjande av digital registerkarta i kommuner där

Läs mer

Vilka konsekvenser kan solstormar. Lund 21 maj 2012. Gunnar Hedling och Peter Wiklund gunnar.hedling@lm.se Ragne Emardsson och Per Jarlemark SP

Vilka konsekvenser kan solstormar. Lund 21 maj 2012. Gunnar Hedling och Peter Wiklund gunnar.hedling@lm.se Ragne Emardsson och Per Jarlemark SP Vilka konsekvenser kan solstormar ha för GNSS-användningen? Seminariedag Solstormar I samhället Lund 21 maj 2012 Gunnar Hedling och Peter Wiklund gunnar.hedling@lm.se Ragne Emardsson och Per Jarlemark

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter L A N T M Ä T E R I E T 1 (21) PM Enkätsammanställning 2010-02-24 Dnr 508-2009/2970 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper inför betygssättningen i årskurs

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21

Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21 Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN SID 1 (9) 2007-12-20 DNR 9.3-17071/07 SSA 2007:16 Miljöförvaltningen Att: Håkan Andersson HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN Närvarande

Läs mer

Handledning för utskrift av Grafisk antavla

Handledning för utskrift av Grafisk antavla Handledning för utskrift av Grafisk antavla Med Bengt Samuelsson som centrumperson klickar du på längst upp t.v. i menyraden. Bild 1 Utskrift Välj utskriftsform I rutan Antavla klickar du på Grafisk och

Läs mer

Minnesanteckningar. Jag har beställt:

Minnesanteckningar. Jag har beställt: Minnesanteckningar Jag har beställt: Leveransdag: Mitt kortnummer: H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H H Lös in din gåva via Internet På www.newportb2b.com/giftcard

Läs mer

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Socialförvaltningen informerar Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

Höjdmätning med GNSS vägledning för olika mätsituationer

Höjdmätning med GNSS vägledning för olika mätsituationer LMV-Rapport 2010: 4 Rapportserie: Geodesi och Geografiska informationssystem Höjdmätning med GNSS vägledning för olika mätsituationer Sammanställd av Per-Ola Eriksson Gävle 2010 L A N T M Ä T E R I E T

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter L A N T M Ä T E R I E T 1 (19) PM Enkätsammanställning 2014-01-31 Dnr 508-2013/4315 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång

Läs mer

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S 1. Passa in kartan i Rikets nät- RT90 2. Ställa in Nordlinjer 3. Inställningar Garmin62s 4. Använda GPS i skogen 5. Överföra GPS-data till OCAD 1. Passa in kartan i Rikets

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter 1 (19) PM Enkätsammanställning 2013-01-23 Dnr 508-2012/4786 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång till de nationella referenssystemen

Läs mer

Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16

Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Gruppen kan tänka sig att detta område utnyttjas för servicefunktioner, ex. förskola. Förskolan får på så sätt närheten till skogen och havet utan att behöva korsa vägen.

Läs mer

Bygga hus med LECA-stenar

Bygga hus med LECA-stenar Bygga hus med LECA-stenar När man bygger hus med LECA-stenar finns det en del att tänka på. Till att börja med finns det LECA-stenar i olika dimensioner (t.ex. 59x19x19 och 59x19x39). Dessa dimensioner

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter ENKÄTSAMMANSTÄLLNING 2015-02-09 Dnr 508-2014/5510 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter TINA KEMPE I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång till de nationella referenssystemen

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen Handlingsplan vid fall av kränkning Reviderad sept. 2014 Drakbergsskolans mål Varje elev och all personal på Drakbergsskolan skall kunna gå till skolan utan att vara orolig för att

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner

Svensk- och tvåspråkiga kommuner Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2016 www.kommunerna.net/sprakinfo Kommunerna i Svenskfinland 2016 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter L A N T M Ä T E R I E T 1 (21) PM Enkätsammanställning 2011-01-18 Dnr 508-2010/2787 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång

Läs mer

Formulär används för att ta in anmälningar, göra undersökningar etc. Skapa en ny sidtyp och välj Formulär

Formulär används för att ta in anmälningar, göra undersökningar etc. Skapa en ny sidtyp och välj Formulär Snabbguide till EpiServer CMS 5 Formulär Vad är ett formulär? Formulär används för att ta in anmälningar, göra undersökningar etc. Du bygger upp ett formulär med frågor där besökare kan fylla i information

Läs mer

Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N

Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N Ett unikt avskärmningssystem lika enkelt som användbart Silentia Silver Line är ett patenterat avskärmningssystem, som utvecklats för att

Läs mer

Smart Ring 12kV kompaktställverk

Smart Ring 12kV kompaktställverk Smart Ring 12kV kompaktställverk Smart Ring 12kV Enfasisolerat kompaktställverk Allmänt Smart Ring är ett nyutvecklat kompaktställverk från HM Power avsett för distributionsnät. Ställverket kan erbjudas

Läs mer

Procedurell grottgenerator och eld i GLSL. Marcus Widegren

Procedurell grottgenerator och eld i GLSL. Marcus Widegren Procedurell grottgenerator och eld i GLSL Marcus Widegren 14 januari 2012 Innehåll 2 Sammanfattning Jag har gjort en enkel procedurell grottgenerator i GLSL och C++. För belysning används en fackla, som

Läs mer

Tekniska kontoret erbjuder god service i form av god tillgänglighet, gott bemötande samt leveranssäkerhet. Vi utvecklar och sköter om staden

Tekniska kontoret erbjuder god service i form av god tillgänglighet, gott bemötande samt leveranssäkerhet. Vi utvecklar och sköter om staden RAPPORT 1(6) 2015-10-05 TN 2015/0494 Handläggare Birgit Wadstein Kundundersökning med fokus på bemötande, tillgänglighet och leverans Kundundersökning med koppling till tekniska kontorets verksamhetsidé

Läs mer

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbord Alla våra skötbordsmodeller är ergonomiska och snälla mot din rygg. I denna broschyr ger vi dig en överblick samt en kort presentation av skötbordsmodeller

Läs mer

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag 2 Inledning Varsamhet ska enligt Plan- och bygglagen (kap 8 17) tillämpas vid om- och tillbyggnader, men även vid

Läs mer

FÖRDJUPAD SAMVERKAN INOM LANTMÄTERIOMRÅDET MELLAN DET STATLIGA LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA...1 0. SAMMANFATTNING...4 1. SYFTET MED RAMAVTALET...

FÖRDJUPAD SAMVERKAN INOM LANTMÄTERIOMRÅDET MELLAN DET STATLIGA LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA...1 0. SAMMANFATTNING...4 1. SYFTET MED RAMAVTALET... 2007-05-14 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRDJUPAD SAMVERKAN INOM LANTMÄTERIOMRÅDET MELLAN DET STATLIGA LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA...1 0. SAMMANFATTNING...4 1. SYFTET MED RAMAVTALET...4 2. BEHOVET AV SAMVERKAN,

Läs mer

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Egna anteckningar Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Kontakt Sjukhus Telefonnummer Kommun Telefonnummer Tid för mötet Primärvården Telefonnummer

Läs mer

Tips och anvisningar vid fiberanslutning inom tätort

Tips och anvisningar vid fiberanslutning inom tätort Tips och anvisningar vid fiberanslutning inom tätort En stabil framtid med fiber Nu är det inte längre frågan om vi ska ansluta ett område - utan när vi ska göra det! Intresset för fiberanslutning är mycket

Läs mer

Riktlinjer för digital arkivering

Riktlinjer för digital arkivering Riktlinjer för digital arkivering I Linköpings kommun Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen Status: Antaget 2014-06-17 243 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se

Läs mer

Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar

Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar Bilaga 8 Bilaga 8 1 (8) Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar 1 Uppgifter om Er organisation 1. Namnet på Er organisation: 2.

Läs mer

DHL HOME DELIVERY PÅLITLIGA HEMLEVERANSER PÅ DINA VILLKOR. DHL HOME DELIVERY

DHL HOME DELIVERY PÅLITLIGA HEMLEVERANSER PÅ DINA VILLKOR. DHL HOME DELIVERY 1 PÅLITLIGA HEMLEVERANSER PÅ DINA VILLKOR. 2 ALLTID I TID Viktigast av allt när det kommer till hemleveranser: Leverera i tid. Det är vår högsta prioritet och det vi är allra bäst på. Det är också det

Läs mer

Monteringsanvisning Novoroom Ultra

Monteringsanvisning Novoroom Ultra 2004-05-01 Uterum för hela året Monteringsanvisning Novoroom Ultra jus och inspiration i framtidens uterum Monteringsanvisning skjutbara dörrar och fönster. Novoroom Ultra levereras i skjutbara dörrar

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

Beachflaggor. 1. Beach Original

Beachflaggor. 1. Beach Original abab En beachflagga är en smidig reklambärare året om som gör att du direkt syns med ditt budskap. Det är ett utmärkt alternativ för kortare kampanjer och events på mässor, i butiker eller torgmöten. De

Läs mer

NU LÖNAR DET SIG ÄNNU MER ATT VARA energismart

NU LÖNAR DET SIG ÄNNU MER ATT VARA energismart NU LÖNAR DET SIG ÄNNU MER ATT VARA energismart En ny fjärrvärmeprismodell för NÄRINGSIDKARE Den som sparar mest energi vinner Du som valt fjärrvärme har helt klart gjort det miljöklokaste valet på marknaden.

Läs mer

Värmlands kommuner byter referenssystem till SWEREF 99. Förenklad användning av lägesbunden information

Värmlands kommuner byter referenssystem till SWEREF 99. Förenklad användning av lägesbunden information Värmlands kommuner byter referenssystem till SWEREF 99 Förenklad användning av lägesbunden information Ett enhetligt referenssystem förenklar användningen av lägesbunden information. Det säkrar även utbytbarheten

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008

Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008 Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008 Genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Stadsbiblioteket i Göteborg Innehåll Kapitel 1 Inledning 3 Kapitel 2 Metod 6

Läs mer

Information om skolplacering av grundskoleelever

Information om skolplacering av grundskoleelever 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Information om skolplacering av grundskoleelever Dnr: UN 15/106 Sammanfattning av ärendet Idag använder utbildningskontoret

Läs mer

Teknisk handbok. Relationshandlingar. Allmänna krav på relationshanlingar

Teknisk handbok. Relationshandlingar. Allmänna krav på relationshanlingar Teknisk handbok Relationshandlingar Allmänna krav på relationshanlingar Innehåll 1 Allmänna krav på relationshandlingar 2 1.1 Sammanfattning 2 1.2 Allmänt 2 1.3 Inmätning 2 1.4 Leverans av CAD-filer 2

Läs mer

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads)

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads) Arbetsmarknadsförvaltningen Administrativa enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-07 Handläggare Amanda Hernbäck Telefon: 08-508 35 511 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 maj 2015 Ärende 14 Beslut

Läs mer

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät PMSv3 Om konsten att hålla koll på ett vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge, Sverige E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: PMSv3, Om konsten att hålla koll

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS

Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS I en tidigare instruktion har jag visat hur Du tillverkar transformatorn/balunen och monterar den. Även tillverkningen av spolen

Läs mer

Så vill vi utveckla närsjukvården

Så vill vi utveckla närsjukvården Västra Götalandsregionen Vänersborg 2011-03-07 Så vill vi utveckla närsjukvården Mark - Svenljunga 2 (8) Innehållsförteckning Närsjukvård Mark - Svenljunga... 3 Vad vill Socialdemokraterna?... 3 Lokala

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR VIDARE- FÖRÄDLARE

ANVISNINGAR FÖR VIDARE- FÖRÄDLARE Utarbetad av Gäller från Godkänd av Version Carina Fredriksson, säljstödssamordnare 2012-09-21 Sofia Stjernlöf 1.6 Senaste ändring 2015-12-30 ANVISNINGAR FÖR VIDARE- FÖRÄDLARE Del 6; Anvisningar för kommersiell

Läs mer

Snart dags att inventera!

Snart dags att inventera! Snart dags att inventera! Systemet för våra Returpallar växer, fler och fler ser fördelarna och ansluter sig. Som användare i systemet har man det fulla ansvaret för sitt pallsaldo, utökningen av antalet

Läs mer

Anslutning av tryckavlopp och vatten

Anslutning av tryckavlopp och vatten Anslutning av tryckavlopp och vatten Information till fastighetsägare. Vattenanslutning Tryckavloppsanslutning Ansluta kommunalt vatten och tryckavlopp I den här broschyren beskriver vi hur det går till

Läs mer

Redovisning av aktiviteter per juni 2014

Redovisning av aktiviteter per juni 2014 Redovisning av aktiviteter per juni 2014 Tillståndsenheten Beslut i nämnden: /14, 2014-09-03, Dnr SRMH: 2014-1.54 Vår verksamhet Tillståndsenheten arbetar med tillståndsgivning för att få servera alkoholdrycker

Läs mer

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige Hitta ditt vatten - en handledning VISS - VattenInformationsSystem Sverige Vatteninformationssystem Sverige Produktion: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Tryckt på: Länsstyrelsen, Jönköping 2013

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till

Läs mer

Rutiner vid beställning av TMU/SLU 2014-2015

Rutiner vid beställning av TMU/SLU 2014-2015 HK (4100) 1 (6) Rutiner vid beställning av TMU/SLU 2014-2015 Detta dokument beskriver de praktiska förutsättningarna för Försäkringskassans beställningar av fördjupade medicinska utredningar från landstingen

Läs mer

Resultat av betygsenkät gjord av Skogshögskolans Studentkårs Studieråd 2006.

Resultat av betygsenkät gjord av Skogshögskolans Studentkårs Studieråd 2006. Resultat av betygsenkät gjord av Skogshögskolans Studentkårs Studieråd 26. Enkäten delades ut i två versioner, en pappersform och en webform. Skillnaden mellan de olika versionerna var att kurserna fick

Läs mer

Tips och anvisningar vid fiberanslutning inom tätort

Tips och anvisningar vid fiberanslutning inom tätort Tips och anvisningar vid fiberanslutning inom tätort En stabil framtid med fiber Nu är det inte längre frågan om vi ska ansluta ett område - utan när vi ska göra det! Intresset för fiberanslutning är mycket

Läs mer

DEC/2015 ALLT OM DÖRRAR. Nyhetsbrev Arkitekter

DEC/2015 ALLT OM DÖRRAR. Nyhetsbrev Arkitekter DEC/2015 ALLT OM DÖRRAR Nyhetsbrev Arkitekter TEMA: LJUDDÖRRAR MASSIVDÖRRAR När man pratar om ljuddörrar är det ofta massivdörrar man menar. En massivdörr är en trädörr som består av ett ramträ, en stomskiva

Läs mer

Tal Räknelagar Prioriteringsregler

Tal Räknelagar Prioriteringsregler Tal Räknelagar Prioriteringsregler Uttryck med flera räknesätt beräknas i följande ordning: 1. Parenteser 2. Exponenter. Multiplikation och division. Addition och subtraktion Exempel: Beräkna 10 5 7. 1.

Läs mer

Läkarintyg för sjöfolk. Hur gå vidare?

Läkarintyg för sjöfolk. Hur gå vidare? LÄKARWEBB 1 (5) Fartygsoperativa enheten Handläggare, direkttelefon Johan Bagge, 011-19 13 86 Ert datum Er beteckning Läkare som är intresserade av systemet för digitalt läkarintyg Läkarintyg för sjöfolk.

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Yttrande över betänkande En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

Yttrande över betänkande En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Datum 2015-10-07 Diarienummer 150319 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkande En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Vi har lyssnat på våra kunder, resultatet är Svenskboxen. En komplett postbox med marknadens högsta säkerhetsklass.

Vi har lyssnat på våra kunder, resultatet är Svenskboxen. En komplett postbox med marknadens högsta säkerhetsklass. Vi har lyssnat på våra kunder, resultatet är Svenskboxen. En komplett postbox med marknadens högsta säkerhetsklass. Svenskboxen är förberedd för ellås och digitalnamnmärkning som standard och uppfyller

Läs mer

KAPPA FLEXIBELT EFTER DINA ÖNSKEMÅL

KAPPA FLEXIBELT EFTER DINA ÖNSKEMÅL KAPPA FLEXIBELT EFTER DINA ÖNSKEMÅL Kappa Original 5 Kappa Klassisk 9 Kappa Bas 13 Upphängning 17 Färger 18 1 2 KAPPA Kappa En lösning för alla Bredast utbud Oavsett vilket behov som finns i ert projekt

Läs mer

Easy Planning blir med dessa funktioner ett mycket kraftfullt verktyg för planering. Vi hoppas att våra kunder ska få stor nytta av programmet.

Easy Planning blir med dessa funktioner ett mycket kraftfullt verktyg för planering. Vi hoppas att våra kunder ska få stor nytta av programmet. Vad är nytt i Easy Planning 6.23 Många förbättringar har gjorts i denna release. Schemabilden har fått ett nytt utseende, formuläret för nya aktiviteter har nya funktioner samt ett flertal nya funktioner

Läs mer

Kappa. Kapprumsinredning. Innehållsförteckning Kappa Original 3 Kappa Klassisk 7 Kappa Bas 11 Upphängning 15 Färger 16

Kappa. Kapprumsinredning. Innehållsförteckning Kappa Original 3 Kappa Klassisk 7 Kappa Bas 11 Upphängning 15 Färger 16 Kapprumsinredning Kappa Innehållsförteckning Kappa Original 3 Kappa Klassisk 7 Kappa Bas 11 Upphängning 15 Färger 16 Kappa En lösning för alla Bredast utbud Oavsett vilket behov som finns i ert projekt

Läs mer

Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service

Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service Flexibla arkivlösningar Välkommen till Sarpsborg Metall din leverantör av kontorsgarderob- arkivering- och lagringslösningar. Vi är ett

Läs mer