Martin Alfborger. Justeringstid Kommunkontoret, , kl Paragrafer Agnes Granath Storm, Sekreterare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Martin Alfborger. Justeringstid Kommunkontoret, , kl Paragrafer Agnes Granath Storm, Sekreterare"

Transkript

1 Sida 1 Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret kl , Beslutande Christer Aronsson (c), ordförande Barbro Gustafsson (m) Maria Radivoj (s) Gunilla Hermansson (kd) Martin Alfborger (fp) Bengt Viktorsson (m) Lars-Erik Högemark (c) Torbjörn Forsström (s) Marie-Louise Svensson (m) Mats Olsson (mp), ej tjänstgörande ersättare Anita Persson (s), ej tjänstgörande ersättare Övriga Bo Cerdier, kommunchef Thomas Hugosson, väg- och va ingenjör, Tord Hallén, plan- och byggingenjör, 213 Pia Jacobsson, administrativ chef, Anne Wramdemark, redovisningschef, 227 Justerande Martin Alfborger Justeringstid Kommunkontoret, , kl Paragrafer Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret Agnes Granath Storm Agnes Granath Storm, Sekreterare Christer Aronsson, Ordförande Martin Alfborger, Justerande

2 Sida 2 Ks 212 Besök på Gullregnet, Torggatan 10 Nossebro Kommunfullmäktige 14, , beslutade att godkänna ombyggnad av fastigheten Gullregnet, Torggatan 10 i Nossebro. Som information besöker kommunstyrelsens ledamöter idag en visningslägenhet i fastigheten. Planlösningen av lägenheterna är anpassande för seniorer, med tillgång till hiss i fastigheten, vilket innebär att det blir ett attraktivt centralt boende. I området finns även gemensamhetslokaler för boende och lokaler för hemtjänstens verksamhet. Ombyggnaden påbörjades i början av 2008 och lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara vid årsskiftet 2008/2009.

3 Sida 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Au 34 Ks 58 Dnr Ks 109 Ks 206 Ks 213 Avrapportering av arbetet med plan för gång- och cykelvägar i kommunen Au Ks Kommunfullmäktige 130, , biföll en motion om att ta fram en långsiktig plan för gång- och cykelvägar i kommunen. Plan- och byggingenjören fick tillsammans med väg- och va ingenjören i uppdrag att utarbeta ett förslag till plan. En avrapportering skall göras till kommun-styrelsen under mars Tord Hallén och Thomas Hugosson presenterar ett första utkast för hur en plan för gång- och cykelvägar kan utformas i kommunen. Planen beskriver befintliga och planerade gång- och cykelvägar samt befintliga och planerade promenadvägar. Dessutom presenteras en översiktlig stråkplan för främst cykelvägar i kommunen. Arbetsutskottet är positiva till förslaget och en avrapportering av det fortsatta arbetet skall göras vid kommunstyrelsens möte den 17 mars. Tord Hallén presenterar ett första utkast över hur en plan för gång- och cykelvägar i kommunen kan se ut i framtiden. Frågan om möjlighet till bidrag från Vägverket och prioriteringsordning bland föreslagna vägar bör beaktas. Viktigt att planen utarbetas i dialog med partigrupperna. Tidplan för att ta fram en väl genomtänkt plan för gång- och cykelvägar: - Förslag presenteras vid kommunstyrelsens möte den 9 juni. - Förslag lämnas därefter till partigrupperna för yttrande. - Förslag och synpunkter behandlas av kommunstyrelsen den 8 september. - Plan för gång- och cykelvägar fastställs av fullmäktige den 24 november.

4 Sida 4 Kommunstyrelsen beslutar Tord Hallén och Thomas Hugosson arbetar vidare med plan för gång- och cykelvägar och återkommer till kommunstyrelsen den 9 juni. Ks Ks Tord Hallén och Thomas Hugosson presenterar och kommenterar ett underlag till kommande plan för gång- och cykelvägar i kommunen. Materialet skall nu sändas ut till partigrupperna för yttrande. Tidplanen för arbetet revideras, så att kommunstyrelsen behandlar förslag och synpunkter den 13 oktober (i stället för 8 september). Plan för gång- och cykelvägar fastställs av fullmäktige den 24 november. Partigruppernas inlämnade synpunkter och prioriteringslistor för en kommande plan för kommunens gång- och cykelvägar kommenteras av Christer Aronsson, Barbro Gustafsson, Maria Radivoj och Gunilla Hermansson. Konstateras att samma intentioner finns med i partigruppernas yttranden och att trafiksäkerheten sätts i centrum för hela planen. Thomas Hugosson och Tord Hallén har tagit del av förslagen som lagts in på kartskisser och som diskuteras vid dagens möte. Prioriteringslista för genomförande bör sammanställas. Förslag till plan för gång- och cykelvägar presenteras för kommunstyrelsen den 10 november och fastställs av fullmäktige den 24 november. Thomas Hugosson och Tord Hallén kommenterar hur en plan för gång- och cykelvägar skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen diskuterar innehållet i planen och några specifika delsträckor. Man konstaterar att det är ett omfattande arbete att ta fram planen och att tidplanen därför behöver revideras: Förslag för avstämning bör presenteras vid kommunstyrelsens möte den 9 februari Ett färdigt förslag presenteras för kommunstyrelsen den 16 mars och fastställs av fullmäktige den 6 april Antecknas att planen även bör omfatta information om Sverigeledens och Västgötaledens sträckning genom kommunen.

5 Sida 5 Ks 214 Dnr Upphandling av skötsel och drift av återvinningsstationen Krusegården Kommunstyrelsen informerades om att deponi av hushållens grovsopor på Nossebro avfallsstation upphör Sluttäckning av deponin kommer att göras enligt anpassnings-/avslutningsplan för området. Information lämnades om vad som kommer att ske när deponin avslutas vid Krusegården samt hur utbyggnaden och anpassningen av återvinningsstationen kommer att utföras. Bakgrund Avfallsstationen inklusive deponin sköts idag i egen regi med hjälp av underställd entreprenör för maskinarbeten. Då deponidelen stängs kommer behoven av maskinarbeten inte att ha samma omfattning som tidigare. Mer material kommer att transporteras bort från avfallsstationen. Nuvarande avtal med maskinentreprenören har därför sagts upp från årsskiftet. Thomas Hugosson kommenterar att tekniska kontoret har gått ut med en ny upphandling omfattande både skötsel och drift av återvinningsstationen vid Krusegården. Vid anbudstidens utgång har endast ett anbud inkommit, från Ragn-Sells AB. Anbudets pris är kronor, jämfört med den nuvarande kostnaden enligt budget kronor. Tekniska kontoret föreslår att avtal tecknas med Ragn-Sells AB om skötsel och drift av återvinningsstationen vid Krusegården för perioden , med möjlighet till två års förlängning. Kommunstyrelsen beslutar Avtal tecknas med Ragn-Sells AB om skötsel och drift för återvinningsstationen vid Krusegården för perioden , med mjölighet till två års förlängning. Christer Aronsson får i uppdrag att underteckna avtalet.

6 Sida 6 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens arbetsutskott Ks 132 Dnr Au 193 Ks 215 Vattenanläggning i Karstorp Ks Bakgrund År 1939 ingicks ett avtal mellan dåvarande ägarna Mejeriet (Berget 1:39) och ägarna till Karstorps grustag, (samfällighet) om rätt att ta vatten i nämnda grustäkt för att överföra vatten till Mejeriet vid fastighet Berget 1:39 (nuvarande fastighet Essunga-Berget 1:108). Eftersom grannarna kunde bli lidande av vattenuttaget så anlades ett vattensystem för boende runt vatten/grustäkten med försörjning från ovannämnda fastighet köpte Stiftelsen Essunga Industrier fastigheten Essunga-Berget 1:108. I köpet ingick det gamla avtalet om vattentäkten. Stiftelsen lät därefter driften av vattenanläggningen skötas av kommunens va-enhet försålde Stiftelsen fastigheten Essunga-Berget 1:108. Stiftelsen garanterade att inga avtal, servitut eller förmåner förutom de som framgår av fastighetsregistret skulle belasta fastigheten. Va-enheten har fortsatt att sköta anläggningen utan kostnad för någon part. Antecknas att servitutsavtal om vattenuttag och vattenledning dödades av kommunen Thomas Hugosson kommenterar nuvarande förhållande och att klarläggande behöver göras med fastighetsägarna i området. Möjligheten att föreslå bildandet av en vattenförening diskuteras. Kommunstyrelsen beslutar Bo Cerdier och Thomas Hugosson får i uppdrag att tillskriva berörda fastighetsägare för att diskutera vattenanläggningen i Karstorp. Au Thomas Hugosson kommenterar att berörda fastighetsägare i brev daterat tillskrivits i ärendet och att kommunen avser att fullt ut överlåta vattenanläggningen till de fastigheter som idag tar sitt vatten från Karstorp.

7 Sida 7 Fastighetsägarna föreslås bilda en förening eller samfällighet som tar över ansvaret för anläggningen. En bekräftelse eller synpunkter på brevet önskades senast under september månad. Ingen av de tillskrivna har besvarat brevet. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Bo Cerdier och Thomas Hugosson får i uppdrag att på nytt tillskriva berörda fastighetsägare och meddela att kommunen från kommande årsskifte överlåter ansvaret för vattenanläggningen på Karstorp. Kommunstyrelsen informeras om att berörda fastighetsägare i brev daterat har tillskrivits i ärendet. Kommunstyrelsen beslutar Enligt arbetsutskottets förslag.

8 Sida 8 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 196 Dnr Ks 216 Regresskrav för vattenskadad fastighet Au Thomas Hugosson informerar om vattenskada på fastigheten Stationsvägen 13, Essunga kommun. Antecknas att tekniska kontoret har undersökt orsaken och försökt vidta åtgärder mot skadan men tyvärr inte lyckats. Efter ett flertal kontakter har nu ett regresskrav inkommit mot Essunga kommun på uppkomna vattenskador på fastigheten på :00 kronor från Dina Försäkringar Grästorp. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen :00 kronor i regresskrav utbetalas för uppkommen vattenskada på fastigheten. Thomas Hugosson kommenterar föreliggande förslag om regresskrav för uppkommen vattenskada. Ytterligare ett par fastigheter med andra försäkringsgivare förväntas inkomma med sina regresskrav. Positivt är att tekniska kontoret nu tror sig ha spårat orsaken till inflödet av vatten. Kommunstyrelsen beslutar Enligt arbetsutskottets förslag. Antecknas att kostnaden skall belasta kommunens VA-verksamhet.

9 Sida 9 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Au 32 Ks 56 Dnr Au 92 Au 170 Ks 197 Kf 114 Ks 217 Kapitaltillskott till Essunga Bostäder AB Au Bertil Arfvidsson redogör för det ekonomiska läget i bostadsbolaget. Formen för hur kapitaltillskott skall ske diskuteras. Arbetsutskottets beslut Bertil Arfvidsson och Bo Cerdier får i uppdrag att se över kapitalbehovet i bostadsbolaget och formen för kapitaltillskott. Ks Au Bertil Arfvidsson och Bo Cerdier informerar om att formerna för kapitaltillskott undersöks och att man med hjälp av bostadsbolagets revisorer utreder frågan. Informationen föranleder inget beslut vid dagens möte. Bertil Arfvidsson och Bo Cerdier informerar om att de varit i kontakt med såväl bostadsbolagets som kommunens auktoriserade revisorer för att följa upp skattesituationen. Innan årets utgång blir det troligen aktuellt med kapitaltillskott i form av en nyemission. Storleken på denna får man återkomma med.

10 Sida 10 Au Bo Cerdier informerar om bostadsbolagets ekonomiska läge med anledning av byggnationen på Gullregnet. En del av ombyggnadskostnaderna är att betrakta som underhållsarbeten och går inte att aktivera utan måste bokföras som driftkostnader. Avsikten är att hela denna kostnad skall tas i årets bokslut, vilket medför att bostadsbolaget kommer att uppvisa en förlust på ca 8 miljoner kronor. För att förbättra bostadsbolagets soliditet och möjlighet att lösa in befintliga lån och därigenom minska bolagets skuldbörda diskuteras någon form av kapitaltillskott. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar Essunga kommun tecknar under 2008 aktier för nominellt 1 mkr i Essunga Bostäder AB, och betalar för dessa 8 mkr (överkurs 7 mkr). Antecknas att det förutsätts att beloppet i sin helhet används till byggnationen på Gullregnet. Ks Bo Cerdier kommenterar den ekonomiska situationen i bostadsbolaget och att revisionens synpunkter i ärendet har efterhörts. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar Enligt arbetsutskottets förslag. Antecknas att revisorernas synpunkter skall redovisas innan fullmäktige behandlar ärendet. Kf Christer Aronsson yrkar att ärendet återremitteras till kommunstyrelsen för vidare beredning. Kommunfullmäktige bifaller Christer Aronssons yrkande. Kommunfullmäktige beslutar Ärendet återremitteras till kommunstyrelsen. Bo Cerdier kommenterar att han haft en grundlig genomgång med kommunens revisorer om hanteringen av ärendet. Man har där i första hand sett på upplägget ur kommunens synvinkel.

11 Sida 11 Det verkar i dagsläget vara klokast att avvakta med kapitaltillskott i någon form tills underskottet i bokslutet för Essunga Bostäder AB har konstaterats. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar Essunga kommun har gett bostadsbolaget uppdraget att bygga om fastigheten Gullregnet. Kommunen står fast vid ambitionen att, på ekonomiskt förmånligaste sätt, täcka uppkommet underskott i bostadsbolagets räkenskaper. Kommunen ställer en tillfällig kredit på upp till 8 miljoner kronor till Essunga Bostäders förfogande, om det skulle uppstå likviditetsbrist innan beslut har fattats om kapitaltillskott.

12 Sida 12 Ks 218 Dnr Projekt Kommunens kvalitet i korthet Pia Jacobsson kommenterar vad projektet innebär. Bakgrund Essunga kommun har sedan en tid en ny styrmodell med fastställd vision och kommunfullmäktigemål. Under det senaste året har denna modell implementerats i förvaltningar och nämnder. Ett av fullmäktigemålen (samhällsservice) innebär att kommunen under mandatperioden skall inventera vilka brukarenkäter och andra metoder för att mäta nöjdheten hos allmänheten som finns. Denna inventering har skett, och man kan konstatera att mätningar görs, mer eller mindre sporadiskt, inom olika områden och med olika regelbundenhet. Sverige Kommuner och Landsting (SKL) driver sedan ett år tillbaka projektet Kommunens kvalitet i korthet. Syftet med projektet är att ge kommunerna ett verktyg att mäta kommunens kvalitet ur ett medborgarperspektiv. Genom att ta fram nyckeltal/mått inom cirka 35 områden kan de cirka 75 nu deltagande kommunerna få en uppfattning om hur man ligger till inom olika verksamheter. Måttet tas fram på olika sätt: genom att använda sig av redan befintlig statistik, genom att man själv inom kommunen plockar fram siffror samt genom undersökningar gjorda av en extern part. De sistnämnda undersökningarna avser i första hand hur kommunens information/hemsidan uppfattas samt möjligheten att få snabba svar via brev, e-post och telefon från kommunen. Yttrande Essunga kommun föreslås gå med i detta projekt. Detta är en naturlig fortsättning i den utveckling av kommunens styrmodell som gjorts under senare tid. De resultat denna undersökning leder till kan sedan användas som verktyg i samband med politiska prioriteringar. Genom att publicera resultaten offentligt kommer de också med stor säkerhet att utgöra drivkraft för hela organisationen att förbättra sig inom de områden där det behövs. Kommunstyrelsen beslutar - Essunga kommun ansöker om att delta i projektet Kommunens kvalitet i korthet.

13 Sida 13 - Pia Jacobsson utses till projektledare. Bo Cerdier och Christer Aronsson utses att ingå i projektgruppen kronor avsätts för de undersökningar som görs av en extern part. Medel disponeras från kommunstyrelsens konto för oförutsett, ansvar 10, verksamhet Efter att nyckeltalen/måtten tagits fram skall rapportering av resultatet göras till kommunstyrelsen.

14 Sida 14 Ks 219 Dnr Avsteg från inköpspolicy Pia Jacobsson kommenterar förslaget om att anskaffa en strategisk konsultresurs för IT-samverkan. Bakgrund Kommunstyrelsen 150, , beslutade att Essunga kommun skall ansöka om att ingå i kommunalförbundet GöLiSka-IT. Dessutom beslutades att kommunen skall anlita en konsult som bland annat kan arbeta med samverkansfrågor inom IT. Kostnaden för konsulten är budgeterad enligt den antagna ITplanen för Lagen om offentlig upphandling (LOU) styr att vi, då värdet av upphandlingen övergår cirka 1,9 miljoner kronor måste en så kallad Öppen upphandling göras. I övrigt säger lagen att då det handlar om låga värden eller synnerliga skäl föreligger, får direktupphandling tillämpas. Det är upp till kommunen att i sin inköpspolicy ange vad som är att beakta som låga värden. I Essunga kommun anger inköpspolicyn att gränsen för direktupphandling går vid 3 basbelopp (cirka kronor). En direktupphandling innebär bland annat att man inte behöver publicera någon upphandlingsannons, eller att man måste låta anbudstiden passera innan man kan ta beslut. Öppen upphandling ställer betydligt högre krav på formalia. Yttrande Essunga kommuns nuvarande IT-chef fyller 67 år i april 2009 och kommer därmed att avsluta sin tjänst i kommunen. Kommunen måste därför inom en snar framtid anlita en extern resurs, vars uppgifter blir ansvar för samverkanskontakterna med GöLiSka-IT, men även att leda IT-enheten in i denna organisation. Det är av stor vikt att de personliga egenskaperna hos konsulten passar dessa ändamål. Det är rimligt att tro att kostnaden för konsulten under 2009 skulle uppgå till cirka kronor, vilket överstiger kommunens gräns för direktupphandling. I detta fall vore det önskvärt att kommunen kan göra ett avsteg från inköpspolicyn, och direktupphandla konsulten. Detta skulle medföra att vi får ökad möjlighet att styra valet av konsultresurs till en för uppdraget

15 Sida 15 kompetent person. I och med att kraven på formalia minskar, kan upphandlingen också bli klar snabbare. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar Vid upphandling av IT-strategisk konsult frångås riktlinjer i kommunens inköpspolicy och direktupphandling genomförs.

16 Sida 16 Ks 220 Dnr Information Stallaholmsprojektet Bo Cerdier kommenterar senaste informationen kring Stallaholmprojektet. Scengruppen har vid möte beslutat att hyra av scenen är kostnadsfri för föreningar, (företag) och organisationer i Essunga kommun. Även kommunen har fri hyra enligt tidigare avtal. Dessa arrangemang skall vara publika och kommunen får annonsera genom sina kanaler. När någon anordnar ett arrangemang där man tar inträde tillkommer kostnad för hyra av själva scenen på kronor. Därutöver tillkommer exempelvis ljud, vaktmästare med mera. Möjligheten att anordna en konsert lördagen den 22 augusti 2009 undersöks. Eventuellt kan samarrangemang ske med evenemang i Alingsås när det gäller ett barnprogram för juli marknad. Sponsor/ekonomi- och bolagsgruppen: Sponsorbroschyr har tryckts och delas ut på sammanträdet. Förslag till sponsorsupplägg är också framtaget. Investerings- och driftkalkyl är under framtagande. Övrigt - Information har hållits för Nossans Allmänna Konstförening. - Föreningen Framtid Nossebro rekommenderar: bygg allt i en etapp, döp anläggningen till Nossebro Park. Antecknas att en extern analys av kalkyler för projektet samt dess konsekvenser för kommunen är önskvärd. Frågan om den fortsatta handläggningen med tidplan med mera bör diskuteras.

17 Sida 17 Ks 221 Dnr Annonsering av kommunfullmäktiges sammanträden 2009 Enligt 5 kap 10 kommunallagen skall kommunfullmäktige besluta om i vilka tidningar som kungörelse av 2009 års sammanträden skall införas. På grund av att det endast är Nya Lidköpingstidningen som har stor täckningsgrad i kommunen och kan betecknas som ortstidning, föreslås att annonsering enbart skall ske i denna tidning. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar 1. Kommunfullmäktiges sammanträden 2009 skall kungöras i Nya Lidköpingstidningen. 2. Annonsen skall även omfatta ett urval av de ärenden som skall behandlas vid sammanträdet. 3. Annonsering av de politiska partiernas gruppmöten skall ske samtidigt som annonsering av fullmäktiges sammanträden. 4. Ärendelistan skall även finnas på kommunens hemsida. 5. Uppgifter om gruppmöten skall vara med i kallelsen till fullmäktiges sammanträden.

18 Sida 18 Ks 222 Dnr Remissvar Utjämning av kommunernas LSS-kostnader Bakgrund LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade infördes Den ger personer med omfattande funktionshinder rätt till stöd och service för att de ska kunna ha ett bra liv och delta i samhället som andra. En av tio insatser inom ramen för LSS är personlig assistans. År 2004 fick en parlamentarisk kommitté uppdrag att utvärdera och se över personlig assistans enligt LSS och LASS, lagen om assistentersättning. Två år senare breddades uppdraget att gälla en översyn av hela LSS. Den 29 augusti 2008 lade LSS-kommittén fram sitt slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77). Innan regeringen lägger fram sin proposition under 2009 ska hundra remissinstanser tycka till om förslaget senast den 31 januari Den nya lagstiftningen ska sedan börja gälla den 1 januari Kommunen har möjlighet att lämna remissvar i ärendet. Kommunstyrelsen beslutar Essunga kommun avser att besvara remissen. Betänkandet överlämnas till socialnämnden som får uppdraget att utarbeta förslag till yttrande.

19 Sida 19 Ks 223 Rapporter Arbetsmarknadsläget: Maria Radivoj och Bo Cerdier rapporterar från information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalandsregionen. Kända varsel i regionen och den egna kommunen presenterades. Sammanfattning: - Dramatisk ökning av antalet varsel. - Efterfrågan på arbetskraft minskar. - Låg arbetslöshet men stora nedskärningar att vänta. - Stora regionala skillnader. Essunga skola, (dnr ) Barbro Gustafsson och Bo Cerdier har träffat företrädare för Essunga Bygdegårdsförening för en fortsatt dialog om fastigheten och den verksamhet som man hoppas kunna arbeta vidare med. Man uttrycker att samverkan mellan kommunen och bygdegårdsförening är av stor betydelse, men att verksamheten är viktigare än vem som äger fastigheten. Som tidigare meddelats har en ansökan om förstudiemedel från Leader Västra Skaraborg godkänts. Information om räddningstjänstsamverkan, (dnr ) Bo Cerdier kommenterar att ansökan om att delta i räddningstjänstsamverkan har skickats till Räddningstjänsten Västra Skaraborg, och att man avvaktar svar på denna ansökan. Finansiella profiler för Essunga kommun, (dnr ) Bo Cerdier presenterar finansiell profil för Essunga kommun Syftet med analysen är att redovisa var Essunga kommun befinner sig finansiellt och hur kommunen har utvecklats i förhållande till övriga kommuner i Västra Götalands län. Utgångspunkterna är kapacitet på lång sikt, risk, beredskap på kort sikt och kontroll. Helhetsintrycket av jämförelsen är positiv för Essunga kommun, men att kommunen 2007 har tappat marginellt i förhållande till övriga.

20 Sida 20 Ks 224 Dnr Ekonomisk uppföljning Bo Cerdier kommenterar prognos till och med , innebärande prognos på hela årets siffror. Bilaga.

21 Sida 21 Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen Au 117 Dnr Bb 2 Ks 225 Skrivelse om biograffastigheten Au Från Marita Lindahl, Göran Smith och Kent Larsson har följande skrivelse daterad inkommit: Undertecknade, ansvariga för de verksamheter som bedrivs i Biograffastigheten, vill härmed göra kommunstyrelsen uppmärksam på behovet av att fastigheten exteriört ges en uppsnyggning. Vårt önskemål är en ommålning av fasaden samt smärre förbättringar av den yttre entrén. Vi hoppas att våra önskemål kan uppfyllas och att vi till kommande höstsäsong kan hälsa våra besökande välkomna till en vackrare och mer inbjudande mötesplats. Arbetsutskottets beslut Önskemålet om exteriör uppsnyggning av biograffastigheten överlämnas till budgetberedningen. Skylt som hänvisar till fastighetens verksamheter bör omgående beställas och sättas upp. Medel till detta disponeras från kommunutvecklarens konto. Bb Budgetberedningens förslag till kommunstyrelsen Skrivelsen överlämnas till utbildningsnämnden för klargörande om vilka framtidsplaner som finns för fastigheten. Kommunstyrelsen beslutar Enligt budgetberedningens förslag.

22 Sida 22 Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen Au 114 Dnr Bb 3 Ks 226 Diskussion om konstinköp Au Frågan om hur konstinköp i kommunen skall hanteras aktualiserades vid redovisning av ombudgeteringar från 2007 till 2008, (Ks 94/08) Kommunstyrelsen beslutade då att utbildningsnämnden förfogar över de medel som anslås till inköp av konst. Av utbildningsnämndens delegationsordning framgår att biblioteks- och kulturchefen har delegation på inköp av konst, (tillsammans med i först hand ordföranden i kulturutskottet i andra hand vice ordföranden). Det är viktigt att kommunens konst speglar olika konstarter och tekniker. I framtiden kan det under enstaka år behöva köpas in konstverk som kostar mer än de kronor som årligen har budgeterats för konstinköp. Arbetsutskottets beslut En dialog och helhetsbedömning av kommande behov och önskemål av konstinköp bör ske i samband med budgetarbetet. Bb Budgetberedningens förslag till kommunstyrelsen Frågan överlämnas till utbildningsnämnden för uppföljning vid kommande konstinköp. Kommunstyrelsen beslutar Enligt budgetberedningens förslag.

23 Sida 23 Budgetberedningen Bb 1 Dnr Ks 227 Förslag till budget 2009 Bb Kommunfullmäktige fastställde i 61, , budgetramar för driftbudget Ny prognos för skatter och statsbidrag som påverkar budgetarbetet presenterades för kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 192, beslutade därför att revidera budgetramarna enligt följande: Kommunstyrelsens budgetram justeras till kkr, innebärande en besparing på ytterligare 150 kkr. Socialnämndens budgetram justeras till kkr, innebärande en besparing på ytterligare 600 kkr. Utbildningsnämndens budgetram justeras till kkr, innebärande en besparing på ytterligare 750 kkr. Företrädare för socialnämnden, utbildningsnämnden, miljönämnden och byggoch räddningsnämnden har inbjudits att redovisa och diskutera sina respektive förslag till budget, såväl vad avser drift som investeringar. Socialnämnden kommenterar att utifrån nya förutsättningar känns det att det är en svag budget som presenteras. Utbildningsnämnden uttrycker sitt beroende av beslut som kommer från staten. Förslag om vårdnadsbidrag skjuts upp tills vidare. Det ytterligare besparingskravet kan innebära en minskning av bland annat elevassistenter. Bygg- och räddningsnämnden har flera detaljplaner på gång, revidering av översiktsplan samt policy för utbyggnad av vindkraft i kommunen. Samverkan inom räddningstjänsten med närliggande kommuner undersöks. Miljönämnden kommenterar att djurskyddet försvinner från kommunernas ansvarsområde och flyttas över till Länsstyrelsen, vilket innebär att den tjänst som idag köps från Vårgårda kommun upphör. Miljötillsyn inom lantbruk behöver köpas in. Åtgärdsprogram för enskilda avlopp finns redan idag men man avvaktar tydligare föreskrifter innan en systematisk uppföljning genomförs.

24 Sida 24 Framtida organisationstillhörighet för de allt viktigare miljöstrategiska frågorna, och samverkan kring dessa diskuterades. Nämnden får merkostnader för medlemskap i Luftvårdsförbundet för västra Sverige Luft i Väst samt ombildande av Lidan-Nossans vattenvårdsförbund till ett vattenråd. Bertil Arfvidsson och Thomas Hugosson redovisar tekniska kontorets förslag till driftbudget samt föreslagna investeringar. Konsekvenserna av förvaltningarnas budgetäskande diskuteras. Dessutom görs en prioritering bland föreslagna investeringar. Beredningens förslag bedöms ligga inom fullmäktiges mål när det gäller självfinansieringsutrymme, men ombudgeteringar kan medföra att målet överskrids. Budgetberedningens förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar Kommunstyrelsen ram justeras till , innebärande en ökning med 535 kkr, jämfört med beslut Ks 192, Utbildningsnämndens ram föreslås oförändrad kkr, jämfört med beslut Ks 192, Socialnämndens ram justeras till kkr, innebärande en ökning med 150 kkr, jämfört med beslut Ks 192, Miljönämndens ram justeras till 637 kkr, innebärande en besparing med 20 kkr, jämfört med beslut Ks 192, Bygg- och räddningsnämndens ram justeras till kkr, innebärande en ökning med 300 kkr, jämfört med beslut Ks 192, Bilaga Föreliggande förslag till budget 2009 samt plan för med ett resultat av kkr år 2009 fastställs. Investeringsbudget för år 2009 på netto kkr, samt plan år 2010, netto kkr och år 2011, kkr fastställs. Antecknas att det är fullmäktiges presidium som skall föreslå kostnadsramen för revisionen. Anslagsbindningen är på nämndsnivå. Där medel anvisats för särskilt namngivna objekt gäller dock att bindningen är på kontonivå.

25 Sida 25 Anne Wramdemark och Bo Cerdier kommenterar föreliggande förslag till budget. En genomgång görs av varje nämnds budgetförslag, varvid förslag till redaktionell ändring görs i texten till bygg- och räddningsnämndens förslag. Förslaget till investeringsbudget gås igenom och bifalls. Utdebitering för år 2009 föreslås vara oförändrad 21:50 kronor. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar Kommunstyrelsen ram justeras till , innebärande en ökning med 535 kkr, jämfört med beslut Ks 192, Utbildningsnämndens ram justeras till kkr, innebärande en ökning med 85 kkr, jämfört med beslut Ks 192, Socialnämndens ram justeras till kkr, innebärande en ökning med 215 kkr, jämfört med beslut Ks 192, Miljönämndens ram justeras till 637 kkr, innebärande en besparing med 20 kkr, jämfört med beslut Ks 192, Bygg- och räddningsnämndens ram justeras till kkr, innebärande en ökning med 500 kkr, jämfört med beslut Ks 192, Bilaga Föreliggande förslag till budget 2009 samt plan för med ett resultat av kkr år 2009 fastställs. Investeringsbudget för år 2009 på netto kkr, samt plan år 2010, netto kkr och år 2011, kkr fastställs. Utdebitering för år 2009 skall vara oförändrad 21:50 kronor. Anslagsbindningen är på nämndsnivå. Där medel anvisats för särskilt namngivna objekt gäller dock att bindningen är på kontonivå.

26 Sida 26 Ks 228 Dnr Rätt att teckna och kvittera handlingar Kommunstyrelsen beslutar Nedan angivna personer ges rätt att teckna alternativt kvittera handlingar: Rätt att ändra i behörighet i Internetbank: Bo Cerdier och Anne Wramdemark, var för sig. Kommunens bank- och postgiro samt kommunens samtliga bankkonton: Pia Jacobsson, Anne Wramdemark, Solveig Gustafsson, Anette Lindstrand och Ingalill Gustavsson, var för sig. Upprätta och underteckna skattedeklarationer och skattekontot: Bo Cerdier och Anne Wramdemark, var för sig. Rekommenderade postförsändelser och dylikt från posten: Christine Jansson, Lisbeth Johansson, Emelie Widarson, Anita Ottersten, Birgitta Pettersson, Evy Lysell, Susanne Lindgren, Lilian Siesing-Svensson, Carina Svantesson och Agnes Granath Storm, var för sig.

27 Sida 27 Ks 229 Delgivningar Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om vissa ersättningar inom folkhälsoområdet för år 2009 Sveriges Kommun och Landsting. Organiserad vidareflyttning av nyanlända -- Sveriges Kommuner och Landsting. Arbetsgivarnas rehabiliteringsansvar, ur ett arbetsrättsligt perspektiv Sveriges Kommuner och Landsting. FSF:s skadeförebyggande arbete, minnesanteckningar Förenade Småkommuners Försäkrings Aktiebolag. Minnesanteckningar från möte Ägarrådet Skaraborg. Inledande förhandlingar om personalreduceringar Componenta Främmestad. Bygg- och räddningsnämnden, 78, , Plantillstånd, del av Bäreberg 3:13. Bygg- och räddningsnämnden, 83, , Revidering och uppdatering av kommunens översiktsplan.

28 Sida 28 Ks 230 Delegationsbeslut Beslut fattade enligt delegation: Område: Protokoll, Protokoll, Protokoll, Förköp nr 38-39/08. Bostadsanpassning Protokoll, Delegat: Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen Styrgruppens möte i Grästorp Christer Aronsson Christer Aronsson Fritidsutskottet

Bo Cerdier, kommunchef Janet Wohlfarth, Samordningsförbundet Västra Skaraborg, 123 Birgitta Nielsen (v), ej tjänstgörande ersättare

Bo Cerdier, kommunchef Janet Wohlfarth, Samordningsförbundet Västra Skaraborg, 123 Birgitta Nielsen (v), ej tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-11-24 Plats och tid Nossebro skolas aula, kl. 18.30 19.50 Beslutande Se separat närvarolista Övriga Bo Cerdier, kommunchef Janet Wohlfarth, Samordningsförbundet Västra Skaraborg,

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28. Innehållsförteckning. 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl.

Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28. Innehållsförteckning. 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl. Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28 Innehållsförteckning 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl. 54 Natur- och kulturvårdsinsatser längs Nossan i Nossebro. 55 Finansiering konstgräsplan i Nossebro.

Läs mer

Bengt Viktorsson. Justeringstid Kommunkontoret, 2008-12-03, kl. 17.00 Paragrafer 231-256. Agnes Granath Storm, Sekreterare

Bengt Viktorsson. Justeringstid Kommunkontoret, 2008-12-03, kl. 17.00 Paragrafer 231-256. Agnes Granath Storm, Sekreterare Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-12-01 Plats och tid Kommunkontoret kl. 08.30-12.00, 13.00-15.00 Beslutande Christer Aronsson (c), ordförande Barbro Gustafsson (m) Maria Radivoj (s) Gunilla Hermansson (kd)

Läs mer

Yvonne Dahlqvist. Justeringstid Socialkontoret 2008-12-11 kl. 11.00 Paragrafer 104-117. Bosse Svensson, Sekreterare. Eva Aronsson, Ordförande

Yvonne Dahlqvist. Justeringstid Socialkontoret 2008-12-11 kl. 11.00 Paragrafer 104-117. Bosse Svensson, Sekreterare. Eva Aronsson, Ordförande Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-12-03 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 8.00 10.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Pia Fahlgren (c) Erik Mali (s) Kerstin Karlberg (s) Lena Brolin (m) Yvonne

Läs mer

Daniel Andersson (M), tjänstgörande ersättare Gunnar Hermansson (C), tjänstgörande ersättare Anita Persson (S), ej tjänstgörande ersättare

Daniel Andersson (M), tjänstgörande ersättare Gunnar Hermansson (C), tjänstgörande ersättare Anita Persson (S), ej tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2009-02-09 Plats och tid Kommunkontoret kl. 08.30-12.15 Beslutande Barbro Gustafsson (M), ordförande Maria Radivoj (S) Gunilla Hermansson (KD) Bengt Lundsgård (C), tjänstgörande

Läs mer

3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden

3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden Protokoll Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Tid för kommunstyrelsens sammanträden. 3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden

Läs mer

Innehållsförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige

Innehållsförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2013-04-08 12 Information om Patientnämndens verksamhet. 13 Essunga Ryttarförening ansöker om ändring

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Sida 1 Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Bengt-Göran Henningsson (S) Pia Fahlgren (C) Gunilla Ekblad

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll. Datum: 2012-10-15 Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2012-10-15

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll. Datum: 2012-10-15 Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2012-10-15 Sida 1 Sammanträdesdatum 2012-10-15 Plats och tid Kommunkontoret kl. 08.30 12.30 Beslutande Bengt Viktorsson (M), ordförande Maria Radivoj (S) Anita Carlsson (C), tjänstgörande ersättare Barbro Gustafsson

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Protokoll Utbildningsnämnden Innehållsförteckning. 19 Utbildning. 20 Bokslut

Protokoll Utbildningsnämnden Innehållsförteckning. 19 Utbildning. 20 Bokslut Protokoll Innehållsförteckning 19 Utbildning 20 Bokslut 21 Omdisponering av anslag i investeringsbudgeten från 2010 till 2011 22 Beslut fattade enligt delegation 23 Delgivningar 24 Information 25 Extra

Läs mer

Sammanträdesdatum Plats och tid Nossebro skolas konferensrum kl

Sammanträdesdatum Plats och tid Nossebro skolas konferensrum kl Sida 1 Sammanträdesdatum 2009-06-17 Plats och tid Nossebro skolas konferensrum kl. 15.00 16.50 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Pia Fahlgren (C) Erik Mali (S) Stefan Algebäck (M), tjänstgörande

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-02-27 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Erik Mali (s) Lena Brolin (m) Stefan Algebäck (m), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-03-24 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 17.55 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Pia Fahlgren

Läs mer

Övriga Elisabeth Eriksson 40 Bosse Svensson, social- och utbildningschef. Justeringstid Socialkontoret 2009-04-30 kl. 07.30 Paragrafer 37-48

Övriga Elisabeth Eriksson 40 Bosse Svensson, social- och utbildningschef. Justeringstid Socialkontoret 2009-04-30 kl. 07.30 Paragrafer 37-48 Sida 1 Sammanträdesdatum 2009-04-22 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Pia Fahlgren (C) Erik Mali (S) Kerstin Karlberg (S) Lena Brolin (M) Stefan

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 2012-06-04 Innehållsförteckning

Protokoll Kommunstyrelsen 2012-06-04 Innehållsförteckning Protokoll Innehållsförteckning 80 Strategiarbete i kommunen 81 Förfrågan från Nossans Golfklubb om ekonomiskt bidrag. 82 Framtid Nossebro ansökan om förlusttäckningsgaranti. 83 Kommunutveckling genom byte

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Ola Olin (V) Agneta Åhs-Sivertsen (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 16.30

Sammanträdesdatum Socialnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 16.30 Sida 1 Sammanträdesdatum Socialnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 16.30 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Erik Mali (S) Kerstin Karlberg (S) Lena Brolin (M) Jörgen Dimenäs (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl

Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl Sida 1 Sammanträdesdatum 2011-04-20 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 18.10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Lena Brolin (M) Jörgen Dimenäs (M) Pia Fahlgren (C) Bengt Axelsson

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober (3)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober (3) PFILIPSTADS KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober 2015 1 (3) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-12.30 Ajournering kl. 10.28-10.47, 12.00-12.05 Beslutande: Observatörer:

Läs mer

Byggnation/projektering av inomhusbad i Nossebro

Byggnation/projektering av inomhusbad i Nossebro Sida 5 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-03-04 Kommunstyrelsen 2013-03-18 Kommunfullmäktige 2013-04-08 Au 38 2013.0052 Ks 28 Kf 14 Byggnation/projektering av inomhusbad i Nossebro Au 130304 Ärendebeskrivning

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens budgetutskott 2012-09-18 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-10.15. Beslutande Christin Löfstrand (V) ordförande Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Hans-Petter Paulsen (FP)

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-09-30 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-09-30 1 Kommunstyrelsen 2014-09-30 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Carina Albertsson (S) Sofia Söderström (S) Bengt Nilsson

Läs mer

PROTOKOLL. Tekniska nämnden

PROTOKOLL. Tekniska nämnden PROTOKOLL Tekniska nämnden 23 28 Tekniska nämnden Sida 2 Tekniska nämnden sammanträde den 21 maj 2013 Informationer och överläggningar 23 Tertialuppföljning 2013, ekonomi, åtaganden m m tekniska förvaltningen

Läs mer

IP Malung-Sälens kommun

IP Malung-Sälens kommun IP Malung-Sälens kommun ID 1 Plats och tid Beslutande Orrskogen, Malung, kl. 16:00-16:30 Kurt Podgorski (S), ordförande Christin Löfstrand (V) Lars-Erik Bech (V) Pär Kindlund (C) Bitte Lindberg-Ås (S)

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 11.20 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran

Läs mer

Justeringstid Kommunkontoret, 2008-06-02, kl.16.00 Paragrafer 52-64. Bo Cerdier, Sekreterare. Lars-Erik Högemark, Ordförande

Justeringstid Kommunkontoret, 2008-06-02, kl.16.00 Paragrafer 52-64. Bo Cerdier, Sekreterare. Lars-Erik Högemark, Ordförande Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-05-26 Plats och tid Nossebro skolas aula, kl. 18.30 19.10 Beslutande Se separat närvarolista Övriga Bo Cerdier, kommunchef Justerande Niclas Johansson och Anita Persson Justeringstid

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Yvonne Dahlqvist. Pia Fahlgren (C) Stefan Algebäck (M), tjänstgörande ersättare Kerstin Karlberg (S)

Yvonne Dahlqvist. Pia Fahlgren (C) Stefan Algebäck (M), tjänstgörande ersättare Kerstin Karlberg (S) Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-04-21 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 17.00 18.00 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Erik Mali (S) Jörgen Dimenäs (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Pia Fahlgren (C)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2008-09-24 76 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 19.00 Beslutande Övriga delt Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Annelie

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 17-22 kl. 14:00-15:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Maria

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgith Åhs. Ordförande Eva Bertilsson-Styvén (s) Justerande. Bo Bertelsen (ka) BEVIS

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgith Åhs. Ordförande Eva Bertilsson-Styvén (s) Justerande. Bo Bertelsen (ka) BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-11-24 1. Plats och tid Stora Tjörnsalen, 14.00 17.30 Blad Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s), ordf Reidun Lorentzon (kd) vice ordf Benny Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30 17.35 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg S Christopher Thorsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2009-01-28 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 17.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Pia Fahlgren (c) Erik Mali (s) Kerstin Karlberg (s) Lena Brolin (m) Yvonne

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Sammanträdesdatum s. 1 (11) KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 2017-05-29 Plats Sammanträdesrum Fjelie, Kommunhuset i Lomma Tid Måndagen den 29 maj 2017 kl. 17.01 18.35 Beslutande Carin Hansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-02 1 () Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.30 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Elisabeth Björk (S) Olle Jansson

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Sida s arbetsutskott 2009-11-20 1(7) Plats och tid Åsele Centralskola, kl 08 30 09 00 Beslutande Maria Hakamäki (S) ordförande Brage Sundberg (Kd) vice ordförande Urban Lindström (S)

Läs mer

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 15-16.10, Ajournering kl 15.40-15.55 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Kent

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 21. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 21. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21) Nr 21 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 11 oktober 2005, klockan 08.30-12.15, 13.00 16.45 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-04-29 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Hans Unander (S) 29-33 Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Kommunhuset, Stora sessionsalen. Karin Caesar Socialförvaltningen,

Kommunhuset, Stora sessionsalen. Karin Caesar Socialförvaltningen, Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset, Stora sessionsalen Tid Tisdagen den 4 oktober 2011, kl. 18.30-19.45 Beslutande Se nästa sida. Se nästa sida. Övriga deltagande Se nästa sida. Se nästa sida.

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Politikerrummet, kommunhuset, 2018-09-13, kl. 13.00 14.30 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Christian Björkqvist, kanslichef, sekreterare Justerade paragrafer 36-41

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 13. Kommunstyrelsens arbetsutskott (12)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 13. Kommunstyrelsens arbetsutskott (12) Nr 13 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-05-30 1(12) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 30 maj 2006, klockan 08.30-12.10, 13.00-16.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s)

Läs mer

Gun-Maid Håkansson (S) Susanna Hansson (M), 16-19, Kommunkontoret, Heby, 27 mars 2013, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Gun-Maid Håkansson (S) Susanna Hansson (M), 16-19, Kommunkontoret, Heby, 27 mars 2013, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-11.30 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) Maipato

Läs mer

Ing-Britt Andersson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Ing-Britt Andersson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2013-06-24 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa, sammanträdesrum Sjön 2013-06-24 klockan 14.00-17.10 Beslutande: Pia Tingvall (C), ordförande Pär-Anders Olovsson (C) Pontus Wessman

Läs mer

Kommunkontoret kl. 14.00 17.30

Kommunkontoret kl. 14.00 17.30 1 Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00 17.30 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (S) ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Boel Rosdahl, (S) ledamot Catharina Tann, (S) ledamot Leif Andersson, (V)

Läs mer

Rådhuset, 11 juni 2015, kl 09.00-11.45

Rådhuset, 11 juni 2015, kl 09.00-11.45 1 1 Plats och tid Rådhuset, 11 juni 2015, kl 09.00-11.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2018-04-25 1 Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Malung, kl.13:00-16:00 Lars-Göran Gustafsson (S), ordförande Hans Lind (M) Bertil Helmersson (V) Mikael Östling

Läs mer

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering 1(11) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-11.20, ajournering 11.10-11.15 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Stefan Svalö (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott

Tekniska nämndens arbetsutskott 2011-12-06 1 Beslutande organ Plats och tid Hemön, Stadshuset, Mariestad, kl. 14.00 16.15 Beslutande Ulf Andersson (s) ordförande Staffan Starringer (s) 1:e vice ordförande Evert Eklind (map) 2:e vice

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

ÅMÅLS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2009-11-23 1-12 Plats och tid Konferensrum, Norrtull kl 15.30-17.00 Beslutande Thomas Olson (FP), ordf Leif Larsson (C) Barbro Gustafsson (M) i st f Jan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Anmälan av delegationsbeslut... 4 3 Anmälan av utskottsprotokoll... 5 4 Delgivningar... 6 5 Statusrapport över pågående ärenden i socialnämnden... 8 6 Sammanträdesdagar

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Plats och tid PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2007-01-17 1 (11) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 15.04 17.10 samt 17.15 17.54. Beslutande Ulrika Thulin,

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (16) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.15 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Lars Rundgren

Läs mer

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S)

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S) Protokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen kl. 15.30 15.50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Torbjörn Karlsson (S), Ordförande Jan Isaksson (M) Bertil Larsson (SÖS), Vice ordförande

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 12 Plats och tid Kommunalrådets rum, Grästorp, kl 13.00 16.15 Beslutande Ordinarie Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Per Götell (FP) Kent Hansson (M) Maria Toll (C) Svante Classon (C) Jens

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 9:00: - 11:00 Plats Kommunhuset, Skeppet Ledamöter Sofia Westergren (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer

Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande

Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl 09.00-11.20 1 (14) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Sammanträdesdag Sida

Sammanträdesdag Sida 2014-01-29 Innehåll SN AU 1 Tillkommande ärenden... 2 SN AU 2 Revisionsrapport gällande granskning av samverkan mellan kommun och landsting avseende psykisk ohälsa bland barn och unga... 3 SN AU 3 Föregående

Läs mer

Bengt-Göran Henningsson (S) Anita Carlsson (C), tjänstgörande ersättare. Justeringstid Socialkontoret 2013-12-17 kl. 16.30 Paragrafer 73-80

Bengt-Göran Henningsson (S) Anita Carlsson (C), tjänstgörande ersättare. Justeringstid Socialkontoret 2013-12-17 kl. 16.30 Paragrafer 73-80 Sida 1 Sammanträdesdatum 2013-12-11 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 15.00 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Bengt-Göran Henningsson (S) Anita Carlsson (C), tjänstgörande

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

Ånge kommunkontor, måndag den 25 juni 2007. Ulf Stecksen. Sten-Ove Danielsson. Kommunstyrelsen. Ånge kommunkontor

Ånge kommunkontor, måndag den 25 juni 2007. Ulf Stecksen. Sten-Ove Danielsson. Kommunstyrelsen. Ånge kommunkontor 1 (6) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, måndag den 25 juni 2007, kl. 11.30 12.30. Sten-Ove Danielsson, s, ordförande Stiven Wiklund, s, vice ordförande Åke

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats 2018-09-12 - Kommunhuset klockan 13.30-16.05 (ajournering 15.00-15.50) Beslutande Övriga deltagande Carina Zachau (M) - ordförande Gunnar Edvardsson (KD) - förste vice ordförande Christer

Läs mer

Sida 1(9) Kommunstyrelsens allmänna utskott. Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30

Sida 1(9) Kommunstyrelsens allmänna utskott. Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30 1(9) Plats och tid Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30 Beslutande Ledamöter Lars Molin (M), Ordförande Sören Görgård (C), 1:e vice ordförande Harald Noréus (L) Peter Engdahl (S), ersättare

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Håkan Andersson Gunilla Eriksson, 88 Birgitta Harsbo Roger Lindgren, 88 Inger Karlsson Annika Bäckman, 88

ANSLAG/BEVIS. Håkan Andersson Gunilla Eriksson, 88 Birgitta Harsbo Roger Lindgren, 88 Inger Karlsson Annika Bäckman, 88 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-10-18 Plats och tid Kommunhuset, Hallsberg, kl 13.30-15.35 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström(s), 93 Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Conny Larsson

Läs mer

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C)

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-02 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kl. 08:30-11:40. Ajournering 09:05-09:45 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Ronny Löfquist

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson Plats och tid Arvika Näringslivscentrum, klockan 15.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 30 Godkännande av ärendelista... 41 31 Budget 2017... 42 32 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 43 33 Ansökan om bidrag för Miljö & Naturboken... 44 34 Hur blir

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2015-01-21 10.15-12.30 Beslutande Kerstin Gadde, (S) ordf Lars Larsson, (C) Kristina Svensson (MP) Ingrid Cassel (M) Veronica Almroth (FP) Övriga deltagande

Läs mer