( version 1) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "( version 1) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers)"

Transkript

1 ( version 1) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers) Målsättningar och innehåll Målet är att göra de studerande medvetna om de två språkens strukturella olikheter och att ge dem de grundläggande verktygen så att de kan producera facktexter på svenska. Under kursen repeteras svensk grammatik med fokus på de största skillnaderna mellan svensk och finsk meningskonstruktion: ordföljd, bestämdhet, prepositionsfraser, översättning av finskans genitivuttryck och av andra för finskan typiska konstruktioner. I språkriktighetsfrågor fokuseras bland annat subjektsregeln, syftning och jämvikt. - på ett fördjupat plan kunna urskilja och reflektera över olika grammatiska moment som brukar vålla problem för inlärare av svenska - kunna visa att de utvecklat sin skriftliga och muntliga repertoar så att de behärskar svensk syntax i olika kontexter - kunna använda idiomatiska uttryck i tal och skrift - kunna skriva texter som är fria från påverkan från andra språk. Kursen utgör första delmomentet i den obligatoriska svenskundervisningen för studerande med finska som skolutbildningsspråk, och den rekommenderas första studieåret Annat kursmaterial Kursmaterial ges på kursen. Som stödlitteratur används Svenska skrivregler utgivna av Svenska språknämnden. Tidpunkt Period 1 Gruppundervisning (28.00h), Övrigt arbete (CSK) (26.00h)

2 ( version 2) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers) Målsättningar och innehåll Målet är att göra de studerande medvetna om de två språkens strukturella olikheter och att ge dem de grundläggande verktygen så att de kan producera facktexter på svenska. Under kursen repeteras svensk grammatik med fokus på de största skillnaderna mellan svensk och finsk meningskonstruktion: ordföljd, bestämdhet, prepositionsfraser, översättning av finskans genitivuttryck och av andra för finskan typiska konstruktioner. I språkriktighetsfrågor fokuseras bland annat subjektsregeln, syftning och jämvikt. - på ett fördjupat plan kunna urskilja och reflektera över olika grammatiska moment som brukar vålla problem för inlärare av svenska - kunna visa att de utvecklat sin skriftliga och muntliga repertoar så att de behärskar svensk syntax i olika kontexter - kunna använda idiomatiska uttryck i tal och skrift - kunna skriva texter som är fria från påverkan från andra språk. Kursen utgör första delmomentet i den obligatoriska svenskundervisningen för studerande med finska som skolutbildningsspråk, och den rekommenderas första studieåret Annat kursmaterial Kursmaterial ges på kursen. Som stödlitteratur används Svenska skrivregler utgivna av Svenska språknämnden. Tidpunkt Period 1 Gruppundervisning (28.00h), Övrigt arbete (CSK) (26.00h)

3 ( version 3) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers) Målsättningar och innehåll Målet är att göra de studerande medvetna om de två språkens strukturella olikheter och att ge dem de grundläggande verktygen så att de kan producera facktexter på svenska. Under kursen repeteras svensk grammatik med fokus på de största skillnaderna mellan svensk och finsk meningskonstruktion: ordföljd, bestämdhet, prepositionsfraser, översättning av finskans genitivuttryck och av andra för finskan typiska konstruktioner. I språkriktighetsfrågor fokuseras bland annat subjektsregeln, syftning och jämvikt. - på ett fördjupat plan kunna urskilja och reflektera över olika grammatiska moment som brukar vålla problem för inlärare av svenska - kunna visa att de utvecklat sin skriftliga och muntliga repertoar så att de behärskar svensk syntax i olika kontexter - kunna använda idiomatiska uttryck i tal och skrift - kunna skriva texter som är fria från påverkan från andra språk. Kursen utgör första delmomentet i den obligatoriska svenskundervisningen för studerande med finska som skolutbildningsspråk, och den rekommenderas första studieåret. Övriga anmärkningar Kursen ordnas av Öppna universitetet i samarbete med Turun kristillinen opisto. Obligatorisk förhandsanmälan till: ew&id=31&itemid=196 Sista anmälningsdag: Anmälda kursdeltagare får mer information om kursen inför kursstart. För mer information, kontakta utbildningsplanerare Katarina Humina, e-post: katarina.humina@abo.fi Annat kursmaterial Kursmaterial ges på kursen. Som stödlitteratur används Svenska skrivregler utgivna av Svenska språknämnden. Anordnande enhet ÖPPNA UNIVERSITETET I ÅBO Tidpunkt ÖPU-vår

4 Tentamensrätt uppnås Gruppundervisning (28.00h), Övrigt arbete (CSK) (26.00h) Aktivt deltagande, minst 75 % närvaro, godkända inlämningsuppgifter ( version 1) Muntlig och skriftlig kommunikation (skolutb.språk finska) (3 sp) Swedish Communication (Finnish Speakers) Målsättningar och innehåll På kursen fokuseras vetenskaplig språkstil i såväl skrift som tal. Målet är att ge de studerande medel att uttrycka sig korrekt och effektivt i olika kommunikationssituationer och att göra dem medvetna om skillnader i språkgenrer. I kursen ingår relativt krävande skriftliga övningar, såsom uppsatser och referat, en ämnesinriktad muntlig presentation, som utgör muntlig tentamen, och diskussioner kring aktuella ämnen med anknytning till respektive studieinriktning. - obesvärat kunna följa med föreläsningar, diskussioner och debatter inom det - kunna förstå och tillägna sig information i specialiserade texter inom det - kunna skriva många slags texter som hänför sig till det egna området och behandla ämnet klart, ledigt och detaljerat - i sina texter kunna göra skillnad mellan formellt och informellt språkbruk - kunna uttrycka sig ledigt i tal inom det egna ämnesområdet för sociala, akademiska och yrkesmässiga ändamål - kunna hålla ett vetenskapligt föredrag inom det egna ämnesområdet. Kursen utgör andra delmomentet i den obligatoriska svenskundervisningen för studerande med finska som skolutbildningsspråk, och den ska avläggas direkt efter kursen Grammatik och språkriktighet under första studieåret. Beskrivning av andra Avklarat kursen Svenska, grammatik och språkriktighet. förkunskaper

5 Annat kursmaterial Artiklar, webbmaterial och annat som ges på kursen Tidpunkt Period 2 Gruppundervisning (28.00h), Övrigt arbete (CSK) (52.00h) ( version 2) Muntlig och skriftlig kommunikation (skolutb.språk finska) (3 sp) Swedish Communication (Finnish Speakers) Målsättningar och innehåll På kursen fokuseras vetenskaplig språkstil i såväl skrift som tal. Målet är att ge de studerande medel att uttrycka sig korrekt och effektivt i olika kommunikationssituationer och att göra dem medvetna om skillnader i språkgenrer. I kursen ingår relativt krävande skriftliga övningar, såsom uppsatser och referat, en ämnesinriktad muntlig presentation, som utgör muntlig tentamen, och diskussioner kring aktuella ämnen med anknytning till respektive studieinriktning. - obesvärat kunna följa med föreläsningar, diskussioner och debatter inom det - kunna förstå och tillägna sig information i specialiserade texter inom det - kunna skriva många slags texter som hänför sig till det egna området och behandla ämnet klart, ledigt och detaljerat - i sina texter kunna göra skillnad mellan formellt och informellt språkbruk - kunna uttrycka sig ledigt i tal inom det egna ämnesområdet för sociala, akademiska och yrkesmässiga ändamål - kunna hålla ett vetenskapligt föredrag inom det egna ämnesområdet. Kursen utgör andra delmomentet i den obligatoriska svenskundervisningen för studerande med finska som skolutbildningsspråk, och den ska avläggas direkt efter kursen Grammatik och språkriktighet under första studieåret. Beskrivning av andra Avklarat kursen Svenska, grammatik och språkriktighet. förkunskaper

6 Annat kursmaterial Artiklar, webbmaterial och annat som ges på kursen Tidpunkt Period 2 Gruppundervisning (28.00h), Övrigt arbete (CSK) (52.00h) ( version 3) Muntlig och skriftlig kommunikation (skolutb.språk finska) (3 sp) Swedish Communication (Finnish Speakers) Målsättningar och innehåll På kursen fokuseras vetenskaplig språkstil i såväl skrift som tal. Målet är att ge de studerande medel att uttrycka sig korrekt och effektivt i olika kommunikationssituationer och att göra dem medvetna om skillnader i språkgenrer. I kursen ingår relativt krävande skriftliga övningar, såsom uppsatser och referat, en ämnesinriktad muntlig presentation, som utgör muntlig tentamen, och diskussioner kring aktuella ämnen med anknytning till respektive studieinriktning. - obesvärat kunna följa med föreläsningar, diskussioner och debatter inom det - kunna förstå och tillägna sig information i specialiserade texter inom det - kunna skriva många slags texter som hänför sig till det egna området och behandla ämnet klart, ledigt och detaljerat - i sina texter kunna göra skillnad mellan formellt och informellt språkbruk - kunna uttrycka sig ledigt i tal inom det egna ämnesområdet för sociala, akademiska och yrkesmässiga ändamål - kunna hålla ett vetenskapligt föredrag inom det egna ämnesområdet. Kursen utgör andra delmomentet i den obligatoriska svenskundervisningen för studerande med finska som skolutbildningsspråk, och den ska avläggas direkt efter kursen Grammatik och språkriktighet under första studieåret. Beskrivning av andra Avklarat kursen Svenska, grammatik och språkriktighet.

7 förkunskaper Övriga anmärkningar Studerande som avlägger det ersättande provet i svenska med godkänt resultat Annat kursmaterial Artiklar, webbmaterial och annat som ges på kursen Tidpunkt Period 2 Gruppundervisning (28.00h), Övrigt arbete (CSK) (52.00h)

Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers)

Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers) 902501.0 (2011-2012 version 1) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Swedish, Grammar and Proficiency (Finnish Speakers) Målsättningar och innehåll Målet är att göra de studerande

Läs mer

SVENSKA ( Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp)

SVENSKA ( Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) SVENSKA version 1) 902501.0 (2009-2010 version 4) Svenska, grammatik och språkriktighet (skolutb.språk finska) (2 sp) Övriga anmärkningar Förfrågningar och anmälningar kan riktas direkt till lokalarrangören:

Läs mer

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION ( Kommunikationsfärdigheter I (3 sp)

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION ( Kommunikationsfärdigheter I (3 sp) SPRÅK OCH KOMMUNIKATION 582000.0 (2013-2014 Kommunikationsfärdigheter I (3 sp) Communication Skills I Målsättningar och innehåll Målet är att den studerande tillägnar sig grundläggande färdigheter att

Läs mer

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION ( Kommunikationsfärdigheter I (3 sp)

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION ( Kommunikationsfärdigheter I (3 sp) SPRÅK OCH KOMMUNIKATION 582000.0 (2013-2014 Kommunikationsfärdigheter I (3 sp) Communication Skills I Målsättningar och innehåll Målet är att den studerande tillägnar sig grundläggande färdigheter att

Läs mer

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION

SPRÅK OCH KOMMUNIKATION 1 SPRÅK OCH KOMMUNIKATION 901020.0 Kommunikationsfärdigheter II/TF (2 sp) Communication skills II: Faculty of Theology På kursen synliggörs olika kommunikationsprocesser för att göra studerandena mera

Läs mer

Latin 1 (5 sp) Latin 1. Latin 1 (5 sp) Latin ( version 1) Målsättningar och innehåll. Lärandemål

Latin 1 (5 sp) Latin 1. Latin 1 (5 sp) Latin ( version 1) Målsättningar och innehåll. Lärandemål 907910.0 (2011-2012 version 1) (5 sp) västerländska språk. Efter avslutad kurs har den studerande en kännedom om Kontaktundervisning och hemarbete. På kursen behandlas latinets formlära och syntaxens elementa.

Läs mer

Oral Finnish/Fac. of Arts, Theology, Psychology and Logopedics

Oral Finnish/Fac. of Arts, Theology, Psychology and Logopedics 912730.1 (2011-2012 Muntlig förmåga i finska/hf, TF, psykologi och logopedi (2 sp) version 1) Oral Finnish/Fac. of Arts, Theology, Psychology and Logopedics Målsättningar och innehåll Studerande vars skolutbildningsspråk

Läs mer

FINSKA ( version 1) Finska för HF, TF (5 sp)

FINSKA ( version 1) Finska för HF, TF (5 sp) FINSKA 902730.0 (2007-2008 Finska för HF, TF (5 sp) Finnish: Faculties of Arts and Theology Studerande vars skolutbildningsspråk är svenska skall visa att de förvärvat sådana kunskaper i finska 1. som

Läs mer

5 Språkkurser för ekonomutbildningen

5 Språkkurser för ekonomutbildningen 5 Språkkurser för ekonomutbildningen 5.1 Svenska För information om tider och platser, se http://www.abo.fi/csk/web/studieinfo/csk-undervisning06-07.htm 904550.0 Kommunikation för ekonomutbildningen (

Läs mer

Kursbeskrivning med litteraturlista HT-13

Kursbeskrivning med litteraturlista HT-13 Kursbeskrivning med litteraturlista HT-13 Skriftlig språkfärdighet, 7,5 hp Delkurs inom Italienska I, 30 hp. Består av: I. Italiensk grammatik med inlämningsuppgifter, 6 hp, och II. Skriftlig produktion,

Läs mer

Samtliga studieperioder är obligatoriska för dem som studerar journalistik som huvudämne.

Samtliga studieperioder är obligatoriska för dem som studerar journalistik som huvudämne. MEDIESPRÅK Samtliga studieperioder är obligatoriska för dem som studerar journalistik som huvudämne. Beskrivning av ämnet I det journalistiska arbetet är språket ett väsentligt arbetsredskap. Journalisterna

Läs mer

Studieorientering för nya studerande TkK-examen

Studieorientering för nya studerande TkK-examen Studieorientering för nya studerande TkK-examen Centret för språk och kommunikation Direktör Jan Jylhä 29.8.2013 29.8.2013 Centret för språk och kommunikation - Fabriksgatan 2, Arken 1 Centret för språk

Läs mer

( version 1) Latin 1

( version 1) Latin 1 1) Målsättningar och innehåll Studierna i latin ger studerandena större förståelse av vår kultur och många modersmålet. Kontaktundervisning och hemarbete. På kursen behandlas latinets formlära och syntaxens

Läs mer

Att lära sig självständigt analysera och översätta nytestamentliga texter från grekiska till svenska. Målgrupp

Att lära sig självständigt analysera och översätta nytestamentliga texter från grekiska till svenska. Målgrupp 583100.0 (2013-2014 Grundkurs i nytestamentlig grekiska (10 sp) Introductory Course in New Testament Greek Målsättningar och innehåll Analys och översättning av nytestamentliga texter från grekiska till

Läs mer

Gemensamma och språkstudier -

Gemensamma och språkstudier - Innehållsförteckning 1 Språkkrav i examen... 2 2 Gemensamma och språkstudier för kandidatexamen... 2 1 1 Språkkrav i examen Alla finländska studerande skall för en lägre eller högre högskoleexamen visa

Läs mer

Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola

Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola 31.8.2018 http://www.abo.fi/csk Centret för språk och kommunikation (CSK, Språkcentret) Språkcentret

Läs mer

Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kurskod: NS0333 Vårterminen 2018 1 Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30 högskolepoäng...

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1231 Danska, fortsättningskurs 2, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course 2, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Engelska (1-27,5 hp) Programkurs 27,5 hp English (1-27,5 cr) 92EN11 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum.

Engelska (1-27,5 hp) Programkurs 27,5 hp English (1-27,5 cr) 92EN11 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. DNR LIU 2012-00260 1(5) Engelska (1-27,5 hp) Programkurs 27,5 hp English (1-27,5 cr) 92EN11 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-10-15 Revideringsdatum

Läs mer

Studieorientering för nya studerande: NatVet, BioVet, farmaci

Studieorientering för nya studerande: NatVet, BioVet, farmaci Studieorientering för nya studerande: NatVet, BioVet, farmaci Centret för språk och kommunikation utbildningschef Jan Jylhä tf. avdelningsföreståndare Marjaana Laaksonen 27.8.2015 Informationen kan läsas

Läs mer

Gemensamma och språkstudier -

Gemensamma och språkstudier - Innehållsförteckning 1 Språkkrav i examen... 2 2 Gemensamma och språkstudier för kandidatexamen... 2 3 Gemensamma och språkstudier för magisterexamen... 6 1 1 Språkkrav i examen Alla finländska studerande

Läs mer

Centret för språk och kommunikation (CSK/Språkcentret)

Centret för språk och kommunikation (CSK/Språkcentret) Centret för språk och kommunikation (CSK/Språkcentret) Information för nya studerande i barnpedagogik Kristina Granstedt-Ketola 4.9.2017 Jakobstad www.abo.fi/csk Åbo Akademi Strandgatan 2 65101 Vasa 5.9.2017

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1230 Danska, fortsättningskurs, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

FINSKA. 902730.1 (2009-2010 version 1) Muntlig förmåga i finska/hf, TF

FINSKA. 902730.1 (2009-2010 version 1) Muntlig förmåga i finska/hf, TF FINSKA 902730.1 (2009-2010 version 1) Muntlig förmåga i finska/hf, TF (2 sp) Oral Finnish/Fac. of Arts & Theol. Studerande vars skolutbildningsspråk är svenska skall visa att de förvärvat sådana kunskaper

Läs mer

Svenska språket. Första året

Svenska språket. Första året Svenska språket Första året 2016-2017 Studieschema för kandidatexamen Studierna vid fakulteten är planerade så, att kandidatexamen avläggs på tre år och magisterexamen på ytterligare två. Den studerande

Läs mer

ALLMÄNNA STUDIER. Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) 9102 Kommunikationsfärdigheter II (1 sv) ALLMÄNNA STUDIER 1

ALLMÄNNA STUDIER. Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) 9102 Kommunikationsfärdigheter II (1 sv) ALLMÄNNA STUDIER 1 ALLMÄNNA STUDIER 1 ALLMÄNNA STUDIER E826 Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) Att studeranden skall tillägna sig grundläggande färdigheter att på ett framgångsrikt sätt studera vid fakulteten och tillägna

Läs mer

Studieorientering för nya studerande vid HF och IPL

Studieorientering för nya studerande vid HF och IPL Studieorientering för nya studerande vid HF och IPL Centret för språk och kommunikation Direktör Jan Jylhä 29.8.2013 29.8.2013 Centret för språk och kommunikation - Fabriksgatan 2, Arken 1 Centret för

Läs mer

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av utbildningsledaren

Läs mer

PM: PLANERINGSMÖTE CSK-FSE

PM: PLANERINGSMÖTE CSK-FSE Centret för språk och kommunikation PM: PLANERINGSMÖTE CSK-FSE 8.2.2016 Närvarande: Joanna Anckar, Tom Björkfors, Tua Henriksson, Malin Johansson, Icca Krook, Minna Lostedt, Sonja Vidjeskog Allmänna riktlinjer

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1118 Svenska med språkvetenskaplig inriktning A, 30 högskolepoäng Swedish Linguistics A, Introductory Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska

Läs mer

ÄSPD02, Spanska II, 30 högskolepoäng Spanish II, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSPD02, Spanska II, 30 högskolepoäng Spanish II, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSPD02, Spanska II, 30 högskolepoäng Spanish II, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Anmälan till EY1B13 Kontrastiv engelska för lärare (Contrastive English for Teachers) 7,5 hp vårterminen 2011.

Anmälan till EY1B13 Kontrastiv engelska för lärare (Contrastive English for Teachers) 7,5 hp vårterminen 2011. Institutionen för Språk och litteraturer Anmälan till EY1B13 Kontrastiv engelska för lärare (Contrastive English for Teachers) 7,5 hp vårterminen 2011. Personnummer Efternamn Förnamn Adress Postnummer

Läs mer

LSP110 Spanska för lärare 1, 30 högskolepoäng

LSP110 Spanska för lärare 1, 30 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. vt 09 LSP110 Spanska för lärare 1, 30 högskolepoäng Spanish for Teacher Education and Training I, Introductory course, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Spanska för lärare åk 7-9, 45 hp (1-45 hp). Ingår i Lärarlyftet II.

Spanska för lärare åk 7-9, 45 hp (1-45 hp). Ingår i Lärarlyftet II. Lärosätets namn Stockholms universitet Kursens namn Spanska för lärare åk 7-9, 45 hp (1-45 hp). Ingår i Lärarlyftet II. Antal högskolepoäng 45 hp Målgrupp Du som har behörighetsgivande lärarexamen och

Läs mer

LEARNING ACTIVITIES AND TEACHING METHODS RECOMMENDED OR REQUIRED READING

LEARNING ACTIVITIES AND TEACHING METHODS RECOMMENDED OR REQUIRED READING OPETUSSUUNNITELMA 2015 Syventävät opinnot/fördjupade studier KOODI 693669Y HOPS henkilökohtainen opintosuunnitelma 3 0 p. Endast huvudämnesstuderande Personal Study Plan 3 (Master s degree) PREREQUISITES

Läs mer

SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

Engelska B Eller: Engelska 6 (Områdesbehörighet 2/A2 med ett eller flera undantag)

Engelska B Eller: Engelska 6 (Områdesbehörighet 2/A2 med ett eller flera undantag) 1EN000 Engelska A, Allmän inriktning 30.0 hp 1EN000 English A, General Course 30.0 credits Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska Betygsskala* För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G

Läs mer

LEARNING ACTIVITIES AND TEACHING METHODS RECOMMENDED OR REQUIRED READING

LEARNING ACTIVITIES AND TEACHING METHODS RECOMMENDED OR REQUIRED READING OPETUSSUUNNITELMA 2015 Aineopinnot/Ämnesstudier KOODI 693666Y HOPS henkilökohtainen opintosuunnitelma 2 0 p. Endast huvudämnesstuderande Personal Study Plan 2 (Candidate s degree) PREREQUISITES AND COREQUISITES

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN SAU118, Praktisk svenska för studenter med finska som modersmål, grundkurs, 7,5 högskolepoäng Swedish as a Foreign Language for Students from Finland, 7.5 higher education

Läs mer

Vetenskapsteori i GT exegetik (5 sp) Theory of science in OT exegesis

Vetenskapsteori i GT exegetik (5 sp) Theory of science in OT exegesis 526100.0 (2012-2013 version Vetenskapsteori i GT exegetik (5 sp) Theory of science in OT exegesis Målsättningar och innehåll Att förstå bibelforskningens övergripande metodproblem. Föreläsningar med instuderingsmaterial

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN31, Socialt arbete som forskningsområde och kunskapsfält, 15 högskolepoäng Perspectives on Social Work Research and Field of Knowledge, 15 credits Avancerad nivå /

Läs mer

LEARNING ACTIVITIES AND TEACHING METHODS RECOMMENDED OR REQUIRED READING

LEARNING ACTIVITIES AND TEACHING METHODS RECOMMENDED OR REQUIRED READING OPETUSSUUNNITELMA 2015 Perusopinnot/Grundstudier KOODI 693663Y HOPS henkilökohtainen opintosuunnitelma 1 0 p. Endast huvudämnesstuderande Personal Study Plan 1 (Candidate s degree) PREREQUISITES AND COREQUISITES

Läs mer

Undervisning och bedömning av språkfärdighet inför högre studier

Undervisning och bedömning av språkfärdighet inför högre studier Undervisning och bedömning av språkfärdighet inför högre studier Föredrag och workshop på Augustikonferensen SUF & Skolverket 2018-08-09 Vendela Blomström vendela.blomstrom@su.se Mårten Michanek marten.michanek@su.se

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Tyska I German I 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: TYS101 Gäller från: HT 2018 Fastställd: 2018-02-07 Institution Institutionen för slaviska och baltiska språk

Läs mer

ENGK01: Engelska kandidatkurs, 30 högskolepoäng Studiebeskrivning

ENGK01: Engelska kandidatkurs, 30 högskolepoäng Studiebeskrivning ENGK01: Engelska kandidatkurs, 30 högskolepoäng Studiebeskrivning Kursen består av följande delkurser vilka beskrivs nedan: Engelsk litteraturvetenskap, 6 högskolepoäng eller Engelsk språkvetenskap, 6

Läs mer

ÄFRD02, Franska 2 med utbildningsvetenskaplig inriktning, 30 högskolepoäng French for Secondary Education, Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD02, Franska 2 med utbildningsvetenskaplig inriktning, 30 högskolepoäng French for Secondary Education, Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD02, Franska 2 med utbildningsvetenskaplig inriktning, 30 högskolepoäng French for Secondary Education, Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

EXAMENSSTADGAN [ES] Undervisnings- och examinationsspråket 13.4.2015 Monica Nerdrum

EXAMENSSTADGAN [ES] Undervisnings- och examinationsspråket 13.4.2015 Monica Nerdrum EXAMENSSTADGAN [ES] Undervisnings- och examinationsspråket 13.4.2015 Monica Nerdrum [ES] 6 OCH 7 KAPITLENA 6 kap: Undervisnings- och examinationsspråket Sammanfattas i ES bilaga 2 Behandlas av styrelsen

Läs mer

Centret för språk och kommunikation/åbo

Centret för språk och kommunikation/åbo Centret för språk och kommunikation/åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), 20500 Åbo, tfn 215 4365. Kanslitid: må to 9 12, www.abo.fi/csk, csk-direktor@abo.fi, csk-kansli@abo.fi Utbildningschef: Jylhä, Jan,

Läs mer

FÖRSVARSHÖGSKOLAN KURSBESKRIVNING

FÖRSVARSHÖGSKOLAN KURSBESKRIVNING FÖRSVARSHÖGSKOLAN SPRÅKUTBILDNING VID STABSUTBILDNINGEN (SU 15-16) 2015-06-28 Fastställs: Håkan Jönsson Programchef SU Samråd Annette Nolan C Språksektion MVI/KVA 2015-07-03 Sida 2 (4) 1 Allmänt Syftet

Läs mer

RY1101, Ryska, grundkurs, del 1, 15,0 högskolepoäng Russian, Introductory Course, Part 1, 15.0 higher education credits

RY1101, Ryska, grundkurs, del 1, 15,0 högskolepoäng Russian, Introductory Course, Part 1, 15.0 higher education credits HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN RY1101, Ryska, grundkurs, del 1, 15,0 högskolepoäng Russian, Introductory Course, Part 1, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är

Läs mer

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1170 Skriva, grundkurs, 30 högskolepoäng Writing, Introductory Course, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska

Läs mer

TYS B11: Tyska nybörjarkurs, 30 högskolepoäng Studiebeskrivning

TYS B11: Tyska nybörjarkurs, 30 högskolepoäng Studiebeskrivning TYS B11: Tyska nybörjarkurs, 30 högskolepoäng Studiebeskrivning Kursen består av följande delkurser, vilka beskrivs nedan: - Grundläggande grammatik och textförståelse, basdel, 7,5 högskolepoäng - Skriftlig

Läs mer

LTY110, Tyska, grundkurs för blivande lärare, 30 högskolepoäng

LTY110, Tyska, grundkurs för blivande lärare, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LTY110, Tyska, grundkurs för blivande lärare, 30 högskolepoäng German for Teacher Education and Training, Introductory Course, 30 Higher Education Credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Portugisiska III Portuguese III 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: PO3300 Gäller från: HT 2015 Fastställd: 2012-03-21 Ändrad: 2015-03-04 Institution Romanska och

Läs mer

Svenska 1 Centralt innehåll och Kunskapskrav

Svenska 1 Centralt innehåll och Kunskapskrav Svenska 1 Centralt innehåll och Kunskapskrav Varför svenska? Vi använder språket för att kommunicera, reflektera och utveckla kunskap uttrycka vår personlighet lära känna våra medmänniskor och vår omvärld

Läs mer

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post:

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Kansli: Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 324 7394 http://www.abo.fi/stodenhet/csk e-post: csk-vasa@abo.fi Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn 324 7118, rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi

Läs mer

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara ett eget projekt samt kunna granska och opponera på annan students projekt. Studenten ska även kunna

Läs mer

ÄSVC52, Svenska IV, GY, 30 högskolepoäng Swedish IV, for Upper Secondary School Teaching, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSVC52, Svenska IV, GY, 30 högskolepoäng Swedish IV, for Upper Secondary School Teaching, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSVC52, Svenska IV, GY, 30 högskolepoäng Swedish IV, for Upper Secondary School Teaching, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Finska som främmande språk II, GN, 30 hp

Finska som främmande språk II, GN, 30 hp inska som främmande språk II, N, 30 hp fter genomgången kurs har studenten visat sin förmåga att: inhämta fördjupade kunskaper i finsk formlära, ordbildning och syntax, utveckla den skriftliga färdigheten

Läs mer

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Revideringsdatum

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Revideringsdatum DNR LIU 2012-00260 1(5) Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-05-16 Revideringsdatum 2018-05-22

Läs mer

Kursinformation Svenska som andraspråk 3, ht 2015

Kursinformation Svenska som andraspråk 3, ht 2015 Kursinformation Svenska som andraspråk 3, ht 2015 Kurskoder: 9SAA11, 93SA51, 910G03 Här ges information om examinationsuppgifterna, beskrivning av hur en essä kan utformas, betygskriterier och litteraturlistor.

Läs mer

BETYGSKRITERIER OCH BETYGSÄTTNING

BETYGSKRITERIER OCH BETYGSÄTTNING STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska Avdelningen för baltiska språk BETYGSKRITERIER OCH BETYGSÄTTNING, kunskapsformer och betygsskalor Varje

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LGEN40 Engelska 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng English 4 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för språk

Läs mer

ÄENA23, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENA23, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENA23, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

RY1201, Ryska, fortsättningskurs, del 1, 15,0 högskolepoäng Russian, Intermediate Course, Part 1, 15.0 higher education credits

RY1201, Ryska, fortsättningskurs, del 1, 15,0 högskolepoäng Russian, Intermediate Course, Part 1, 15.0 higher education credits HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN RY1201, Ryska, fortsättningskurs, del 1, 15,0 högskolepoäng Russian, Intermediate Course, Part 1, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Nederländska I A 15 högskolepoäng. Välkommen till Nederländska I A, 15 högskolepoäng

Nederländska I A 15 högskolepoäng. Välkommen till Nederländska I A, 15 högskolepoäng STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska Nederländska avdelningen Höstterminen 2018 Kursinformation med litteraturförteckning Nederländska I

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LGFR40 Franska 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng French 4 in Teacher Education for upper secondary school, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny kunskap, klara vidare

Läs mer

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan Dnr: FL 2011/12 Lärarutbildningsnämnden Svenska språket Kursplan Beslut om inrättande av kursen Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden, 2011-10-27 och gäller från höstterminen 2011 vid Karlstads

Läs mer

Kursplan SP1046. Spanska I med didaktisk inriktning 30 högskolepoäng, Grundnivå 1

Kursplan SP1046. Spanska I med didaktisk inriktning 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sida 1(9) Kursplan Spanska I med didaktisk inriktning 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Spanish I for Teacher Students 30 Credits*, First Cycle Level 1 Lärandemål Kursens övergripande mål är att de studerande

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA A

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA A SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA A Följande färdigheter ska du uppvisa under prövningen för att få ett godkänt betyg på kursen: SKRIVANDE: Du ska kunna producera olika typer av texter som är anpassade till

Läs mer

Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kurskod: NS0333 Vårterminen 2017 1 Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30 högskolepoäng...

Läs mer

SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Religiös fostran med övningar (2 sp) Practices for Education in Church

Religiös fostran med övningar (2 sp) Practices for Education in Church 580200.0 (2012-2013 version Religiös fostran med övningar (2 sp) Practices for Education in Church - beredskap att i praktiken omsätta kyrkans plan för konfirmandundervisning - beredskap att didaktiskt

Läs mer

Kursguide till. RY1200 Fortsättningskurs i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER VT16

Kursguide till. RY1200 Fortsättningskurs i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER VT16 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Kursguide till RY1200 Fortsättningskurs i ryska, 30 hp VT16 Institutionen för språk och litteraturer 1 (7) Renströmsgatan 6, Box 200, 405 30 Göteborg 031 786 00

Läs mer

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00260 1(5) Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-05-16 2(5) Huvudområde Engelska

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B Följande färdigheter ska du uppvisa under prövningen för att få ett godkänt betyg på kursen: SKRIVANDE: Du ska kunna producera olika typer av texter som är anpassade till

Läs mer

Betygskriterier NS1066 Svenska för studenter med utländsk förutbildning, 30 hp

Betygskriterier NS1066 Svenska för studenter med utländsk förutbildning, 30 hp Betygskriterier NS1066 Svenska för studenter med utländsk förutbildning, 30 hp astställda av institutionsstyrelsen 2012-05-09. Gäller fr.o.m. ht 12. elkurs 1: et talade språket, 7,5 hp örväntade studieresultat

Läs mer

Engelska. Programkurs 30 hp English 973G06 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Engelska. Programkurs 30 hp English 973G06 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00259 1(6) Engelska Programkurs 30 hp English 973G06 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-05-16 2(6) Huvudområde Inget huvudområde Utbildningsnivå

Läs mer

Vetenskapsteori i GT exegetik. Theory of science in OT exegesis

Vetenskapsteori i GT exegetik. Theory of science in OT exegesis 526100.0 (2011-2012 Vetenskapsteori i GT exegetik Theory of science in OT exegesis (5 sp) Målsättningar och innehåll Att förstå bibelforskningens övergripande metodproblem. Att förstå bibelforskningens

Läs mer

DHGI!J*%$2(44!@!F-&&>$*6&6<1%(&5$,!5!KC4%.(4. A-C Ernehall, Fässbergsgymnasiet, Mölndal www.lektion.se

DHGI!J*%$2(44!@!F-&&>$*6&6<1%(&5$,!5!KC4%.(4. A-C Ernehall, Fässbergsgymnasiet, Mölndal www.lektion.se Svenska "#$%&'(&)*+'$,-*$,,*$.&'()/&0123-4)$*.56*$74$',$*(/'0118%59$*(0928,#$9'4('8%&'():;$%01.5,,&)*+''(%.88,,*

Läs mer

Terminens syfte Terminen syftar till att ge kursdeltagarna grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om och i svenska teckenspråket

Terminens syfte Terminen syftar till att ge kursdeltagarna grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om och i svenska teckenspråket Kursplan för teckenspråks- och dövblindtolkutbildning, 1 4 år Termin 1 Teckenspråks- och dövblindtolkutbildningen är en fyraårig, eftergymnasial utbildning med flexibel in- och utgång, beroende på vilka

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LAT110 Latin, grundkurs, 30 högskolepoäng Latin, Introductory Course, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs. Den kan inte ingå i en examen vid Lunds universitet för den som redan har behörighet i svenska för högskolestudier.

Kursen ges som fristående kurs. Den kan inte ingå i en examen vid Lunds universitet för den som redan har behörighet i svenska för högskolestudier. Humanistiska och teologiska fakulteterna SFSH20, Study abroad: Svenska som främmande språk - nivå 1-8, 60 högskolepoäng Study Abroad: Swedish as a Foreign Language - Levels 1-8, 60 credits Grundnivå /

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

Logopedins examensstruktur för Logo16

Logopedins examensstruktur för Logo16 Logopedins examensstruktur för Logo16 Yasmin Nyqvist, studierådgivare yasmin.nyqvist@abo.fi Professor i logopedi, Pirkko Rautakoski pirkko.rautakoski@abo.fi Annette Nylund, egenlärare för Logo16 annette.nylund@abo.fi

Läs mer

Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken

Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken 2017-2018 Utbildningslinjens gemensamma studier och allmän information Ämnespresentation Examensstruktur Studieschema för kandidatexamen Studiehelheter 2017-2018

Läs mer

TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar

Läs mer

Bilaga 18: Ämnesplan svenska för döva Skolverkets förslag till förändringar - Nationella it-strategier (U2015/04666/S) Dnr 6.1.

Bilaga 18: Ämnesplan svenska för döva Skolverkets förslag till förändringar - Nationella it-strategier (U2015/04666/S) Dnr 6.1. Svenska för döva SVN Svenska för döva Kärnan i ämnet svenska för döva är tvåspråkighet, svenska språket och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling.

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Kurser i svenska för internationella studenter och forskare

Kurser i svenska för internationella studenter och forskare Kurser i svenska för internationella studenter och forskare Kursföreståndare: Peter Lundkvist 1 4,5 hp Kursen är en introduktion till det svenska språket för dig som är internationell student eller forskare

Läs mer

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna Fastställande ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer