Akutsjukhusens ekonomiska situation Slutrapport. Analys & Utveckling Mikael Antonsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Akutsjukhusens ekonomiska situation Slutrapport. Analys & Utveckling Mikael Antonsson"

Transkript

1 Akutsjukhusens ekonomiska situation Slutrapport Analys & Utveckling Mikael Antonsson

2 1 (30) Landstingsstyrelsens förvaltning Analys och utveckling Handläggare Mikael Antonsson Telefon E-post Akutsjukhusens ekonomiska situation Sammanfattning Under 2014 redovisar de tre stora landstingsägda akutsjukhusen Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus stora ekonomiska svårigheter med negativa resultat och framförallt ökade kostnader som inte är acceptabla. Landstingets ekonomi ger inte utrymme för den rådande kostnadsutvecklingen. Orsakerna till kostnadsutvecklingen är delvis olika för sjukhusen. Dock anger sjukhusen gemensamt att den absolut viktigaste orsaken till kostnadsökningen är ökade personalkostnader. Det görs nu mycket arbete på sjukhusen för att komma till rätta med kostnadsökningarna för att på sikt kunna erhålla en ekonomi i balans. En mängd åtgärdsaktiviteter är initierade och arbetas intensivt med. Viktiga arbeten är t ex att åstadkomma ett förbättrat nyttjande av sjukhusens resurser, såväl personal som fasta resurser, där det ingår att använda olika yrkeskategorier på mest effektiva sätt. Andra betydelsefulla åtgärder är att använda vårdplatser mer flexibelt, samverkan mellan vårdavdelningar och att produktions- och ekonomistyrning stramas upp och tydliggörs. En viktig åtgärd är ett sjukhusgemensamt arbete initierat av SLL Personal och utbildning syftande till att utveckla och implementera gemensamma strategier för lönebildning och kompetensförsörjning.

3 2 (30) Vidtagna åtgärder visar sig dock inte räcka för att nå en acceptabel kostnadsutveckling och en ekonomi i balans. För att ha möjlighet att klara utmaningarna är det nödvändigt med ett fortsatt intensivt arbete som framförallt fokuserar på kostnadsbesparingar. Det är också nödvändigt med insatser från ägare och beställare för att ge sjukhusen möjligheter att klara utmaningarna. De tre akutsjukhusen står inför mycket svåra utmaningar i närtid: Att klara nödvändig bemanning för sitt produktionsåtagande utan kostnadsökning som överstiger det utrymme som finns. Vad finns för åtgärdsplaner för att klara detta? Att upprätthålla fullt fokus på kostnadskontroll såväl i sjukhusledning som i verksamheter. Hur planerar sjukhusen att hantera och förbättra sitt arbete med detta? Att upprätthålla aktivt arbete med nytänkande i hur sjukhusets alla resurser nyttjas effektivt och optimalt kan yrkeskategorier nyttjas på annat sätt? kan personal schemaläggas på annat sätt? kan operationssalar nyttjas mer effektivt? kan sjukvårdsarbetet organiseras och planeras på helt annat sätt? Att klara produktionen under dessa förutsättningar och samtidigt klara en hög kvalitet patientsäkert, tillgängligt, med goda medicinska resultat och bra upplevd nytta och kvalitet. Följande rekommendationer till fortsatta arbeten ges: 1. Respektive sjukhus bör fortsätta att arbeta med hur själva sjukvårdsarbetet kan organiseras på nya sätt hur personal kan nyttjas på mer effektivt sätt och hur olika yrkeskategorier kan nyttjas för att stödja en förbättrad effektivitet och minskade kostnader. 2. Sjukhusen bör även arbeta med att nyttja övriga produktionsresurser mer effektivt t ex skulle ett bättre nyttjande av operationssalar och dyrbar utrustning kunna leda till ett minskat behov av investering. Här finns ett behov av snabb dialog med SFI och Locum. 3. Respektive sjukhus bör intensifiera arbete med kostnadskontroll i vardagen ekonomistyrningen bör tydliggöras så att sjukhusledningens möjligheter till styrning och uppföljning kan förbättras.

4 3 (30) 4. Sjukhusen föreslås utarbeta helhetsplaner som visar hur de ska kunna uppnå budget med bibehållen kvalitet och förändrad vård i enlighet med Framtidsplanen. 5. SLL Personal bör tillsammans med sjukhusen fortsätta det påbörjade arbetet med att utveckla och implementera gemensamma strategier för lönebildning och kompetensförsörjning strategi och överenskommelser bör formuleras så att möjligheterna till att nå en acceptabel personalkostnadsutveckling förbättras kraftigt. 6. Sjukhusen och ägare bör tillsammans mötas för diskussion kring och spridning av goda exempel och aktiviteter för kostnadsbesparingar. 7. Landstinget bör som ägare till de tre stora akutsjukhusen och som ansvarig för sjukvården som helhet, klargöra en strategi för hur sjukvården i Stockholm ska utformas i närtid ett ägaransvar bör tas för att tydliggöra akutsjukhusens roll och möjligheter att klara produktion, ekonomi och kvalitet ur ett helhetsperspektiv. 8. Landstingsstyrelsens förvaltning och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen bör gemensamt göra en fördjupad analys av aktuell förändring av vårdproduktion hos akutsjukhusen och andra sjukvårdsproducenter i relation till kostnadsutveckling. I detta arbete bör även ingå att analysera eventuell förändring av behov av slutenvård vid akutsjukhus i relation till planeringen för och organisationen vid akutsjukhusen.

5 4 (30) Innehåll: 1. Bakgrund sid 5 2. Problemformulering/Frågeställning 8 3. Metod 9 4. Orsaker till kostnadsutvecklingen Karolinska Universitetssjukhuset Södersjukhuset Danderyds sjukhus Åtgärder Karolinska Universitetssjukhuset Södersjukhuset Danderyds sjukhus Strategiarbete för gemensamma lönebildningsfrågor Nyckeltal ett verktyg Sjukhusens egna nyckeltal Benchmarkprojektet Nyckeltal för lokaler och verksamhet Analys och rekommendationer Rekommendationer 29

6 5 (30) 1. Bakgrund Under 2014 har konstaterats att de stora landstingsdrivna akutsjukhusen i Stockholm Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus uppvisar stora negativa ekonomiska resultat. Ökade kostnader konstateras vid dessa sjukhus och dessutom en ökande kostnadsökningstakt. Akutsjukhusens ekonomiska situation med svårigheter att klara budget och med negativa ekonomiska resultat har konstaterats och påtalats tidigare under året. När augustiresultatet presenterades tydliggjordes ytterligare den höga kostnadsnivån och kostnadsökningstakten. Karolinska Universitetssjukhuset uppvisade ett ackumulerat resultat på -287 mkr t o m augusti 2014 och en kostnadsutveckling för perioden på 6,8 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Inom verksamhetsområde produktion är kostnadsökningen 5,8 procent jämfört med föregående år. Prognosen för helår 2014 visade ett resultat på -221 mkr vilket är 250 mkr sämre än budget. Kostnaderna prognostiserades till 572 mkr högre än budget och med en kostnadsökning på 5 procent jämfört med Södersjukhuset uppvisade ett ackumulerat resultat på -54 mkr t o m augusti 2014 och en kostnadsutveckling för perioden på 3,6 procent jämfört

7 6 (30) med motsvarande period Prognosen för helår 2014 visade ett resultat på -135 mkr vilket är en avvikelse mot budget på -144 mkr. Kostnaderna prognostiserades till 69 mkr högre än budget och med en kostnadsökning på 3 procent jämfört med Danderyds sjukhus uppvisade ett ackumulerat resultat på -81 mkr t o m augusti 2014 och en kostnadsutveckling för perioden på 3,7 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Prognosen för helår 2014 visade ett resultat på -110 mkr vilket är 117 mkr sämre än budget. Kostnaderna prognostiserades till 53 mkr högre än budget och med en kostnadsökning på drygt 3 procent jämfört med föregående år.

8 7 (30) Samtidigt som denna kostnadsutveckling konstaterades, sågs också en delvis vikande produktion. Ett kanske förenklat och väl hårddraget påstående, men som tydliggörs i ekonomiska rapporter, är att sjukhusen kostar mer men producerar mindre. Mot bakgrund av dessa fakta gav landstingsdirektören ett uppdrag åt Henrik Gaunitz (avdelningschef Hälso- och sjukvårdsförvaltningen), Hans- Erik Malmros (utvecklingsdirektör Landstingsstyrelsens förvaltning) och Gunnel Forsberg (direktör SLL Ekonomi och finans) att utreda orsakerna till utvecklingen och vad som vidtas för åtgärder. Avdelningen Analys och utveckling i Landstingsstyrelsens förvaltning fick uppdraget att driva ett projekt med ovanstående personer som styrgrupp. I projektets arbetsgrupp ingår de tre akutsjukhusens ekonomidirektörer, representanter från HSF, representant från SLL Ekonomi och finans och från Analys och utveckling. Uppdragets formulering: Identifiera de viktigaste orsakerna till kostnadsutvecklingen och identifiera vilka åtgärder som görs på sjukhusen för att komma till rätta med problematiken så att en ekonomi i balans kan nås. Projektet startade 2 oktober En delredovisning gjordes 16 oktober i form av en rapport och presentation för styrgrupp. Slutredovisning för styrgrupp gjordes 3 december. Projektet avslutas i och med denna slutredovisning.

9 8 (30) 2. Problemformulering/Frågeställning Huvudfrågan i arbetet är: Vad görs på kostnadssidan för att få en ekonomi i balans vid de landstingsägda stora akutsjukhusen? För att kunna svara på frågan behöver vi först identifiera de viktigaste orsakerna till kostnadsutvecklingen. Kostnadsdrivande orsaker kan finnas inom: Produktionsfaktorer såsom personal, utrustning, lokaler, läkemedel, material Metoder/vårdutförandet d v s om själva vården medför ökade kostnader avseende t ex teknik, tid, vårdtyngd, kvalitetsbrist Faktorer utanför själva produktionen såsom intern administration, centrala landstingskrav, it Därefter kan viktiga åtgärder identifieras och förväntad effekt kvantifieras. Strukturen för arbetet kan åskådliggöras i nedanstående figur:

10 9 (30) 3. Metod Arbetet bedrivs av en grupp bestående av sjukhusens ekonomidirektörer, representanter från Hälso- och sjukvårdsförvaltningens avdelning för somatisk specialistvård, representant från SLL Ekonomi. Avdelningen Analys och utveckling på Landstingsstyrelsens förvaltning leder arbetet. Arbetet sker dels i grupp genom diskussion och redovisningar från respektive sjukhus. Dels sker arbetet i separata möten med respektive sjukhus. Genomförandet: Sjukhusens ekonomidirektörer redogör för sin respektive syn på problematiken vid sitt sjukhus och vidtagna och planerade åtgärdsaktiviteter Från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redogörs för insamlade data i andra pågående projekt och arbeten som kan vara av värde att använda för kostnadsanalyser Nyckeltal för att följa utvecklingen över tid identifieras Åtgärdsaktiviteter identifieras Arbete med analys och slutsatser utförs av rapportförfattaren

11 10 (30) 4. Orsaker till kostnadsutvecklingen Analyserna vid sjukhusen visar att den absolut viktigaste orsaken till kostnadsökningen generellt är ökade personalkostnader. Dessa i sin tur beror i huvudsak på ökade kostnader för att bemanna med sjuksköterskor. Det handlar om kostnader för höjda löner och övertidsersättningar för att kunna klara sjuksköterskebemanning. Orsaker till ökade kostnader för att bemanna med sjuksköterskor kan t ex vara av ledningskaraktär inom sjukhusen och i andra arbetsvillkorsfrågor som är av betydelse för sjukhusens förmåga att behålla sjuksköterskor. Vidare kan orsaker finnas i hur sjukhusen nyttjar de olika yrkeskategorierna i förhållande till den bemanningsmix som finns. En orsak till kostnadsdrivning beträffande sjuksköterskor kan även vara den marknadssituation som uppstått där det finns en konkurrenssituation mellan sjukhusen och mellan sjukhusen och andra vårdgivaraktörer om en yrkeskategori med begränsat utbud. För att kunna behålla sjuksköterskor vid akutsjukhusens verksamheter och attrahera nya har sjukhusen i konkurrenssituationen tvingats betala mer för denna resurs. Dessutom har brist på vissa sjuksköterskor uppstått vilket sjukhusen delvis löst med inhyrning av sjuksköterskeresurser till högre kostnad. I detta sammanhang kan det vara av intresse att i ett systemperspektiv analysera huruvida den totala mängden vård som produceras har förändrats då en del vård flyttats ut från akutsjukhusen genom vårdval och personalresurser därmed flyttat till vårdvalsaktörer. Det kan även förekomma i vissa fall att vårdproduktion har flyttat ut från sjukhusen men utan motsvarande reduktion av personal. En analys av detta görs av Hälsooch sjukvårdsförvaltningen och resultatet blir föremål för en separat redovisning som ska ses som en bilaga till denna rapport. Problematiken med ökade personalkostnader är gemensam för akutsjukhusen och är i huvudsak av landstingsövergripande karaktär. Det bör således vara av vikt att identifiera gemensamma åtgärder på koncernnivå. Under hösten har faktiskt en sådan aktivitet initierats av SLL Personal och utbildning och ett arbete pågår med just detta syfte. På sjukhusen har även identifierats andra kostnadsökningar förutom personalkostnader, men dessa är totalt sett relativt små och är i princip hänförliga till hur produktionen förändrats. Det ska även påtalas att flera av dessa ökade övriga kostnader är koncerninterna.

12 11 (30) I arbetet har även sjukhusen identifierat problematik på intäktssidan som av sjukhusen framhålls komma till följd av avtalens utformning och dess ersättningar. Ersättningar och produktionsuppföljning bör vara föremål för en separat analys och diskussion och detta sker för närvarande i ett annat projekt (Sjukhusavtal 3.0) som Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ansvarar för. Ytterligare en faktor som förklarar resultatavvikelser 2014 jämfört med åren innan är de tilläggsersättningar som förekommit historiskt i enlighet med särskilda överenskommelser. Sjukhusen har i varierande grad erhållit tillskott från ägaren, vilket inte sker i år trots liknande förhållanden. Problem med negativa rörelseresultat för sjukhusen är alltså inte nya, utan är tämligen konstanta problem de senaste åren. Vid jämförelse av sjukhusens ekonomiska resultat med föregående år bör hänsyn tas till detta. Intäktsproblematiken behandlas inte vidare i denna rapport. Det bör dock observeras att dessa intäktsfrågor är viktiga för att förstå helhetsbilden av sjukhusens kostnadsutveckling och ekonomiska resultat. 4.1 Karolinska Universitetssjukhuset Vid Karolinska konstateras att kostnadsökningen jämfört mot budget i sin helhet är relaterad till ökade kostnader för bemanning, såväl kostnader för egen personal som inhyrd. Sjukhuset har framförallt haft svårighet att behålla och rekrytera specialistsjuksköterskor vilket resulterat i höga kostnader för övertidsersättning och inhyrd personal och i löneökningar för att behålla personalen. Karolinska har haft stort fokus på att klara produktionen men inte lika stort fokus på kostnaderna för att bemanna för denna produktion. Kostnadsökningen jämfört med 2013 för personal är 6 procent inom verksamhetsområde Produktion och drygt 7 procent för hela Karolinska. Under 2014 ses en förskjutning av vården vid Karolinska till mer öppenvård det finns en underproduktion av slutenvård och en överproduktion av öppenvård. Nuvarande vårdavtalskonstruktion avseende kostnadsersättning stöder inte denna utveckling. En ökande öppenvårdsproduktion har också medfört ökade läkemedelskostnader med 5 procent jämfört med föregående år.

13 12 (30) Materialkostnaderna har ökat med 5 procent jämfört med 2013 och kan hänföras till material för Lab divisionens volymökning (9 procents ökning i antal produktionsenheter) och till ökade produktionskostnader t ex för inköp av Cochlea-implantat. Det finns i kvalitetsparametrarnas utfall inget som antyder något om ökade vårdskador eller vårdrelaterade infektioner och det innebär således att detta inte kan anses vara en kostnadsdrivande orsak. Vidare kan konstateras att sjukhuset upplever att beställd produktion inte riktigt hänger ihop med budgeterade medel då upplevelsen är att budget- och beställarprocessen är skilda åt. Detta utgör dock ingen egentlig orsak till kostnadsutvecklingen men är viktig att ha i åtanke i diskussion kring sjukhusets underproduktion mot beställning. 4.2 Södersjukhuset Personalkostnaderna vid sjukhuset har ackumulerat t o m augusti ökat med 5 procent jämfört med föregående år. Kostnadsökningen jämfört med förra året ligger kvar på denna nivå under hösten. Dessa ökade personalkostnader hänförs till kostnader för att bemanna med sjuksköterskor. På Södersjukhuset svarar sjuksköterskor för drygt 40 procent av antalet helårsarbetare vilket utgör den största yrkesgruppen på sjukhuset. Sjukhuset har haft svårt att behålla och rekrytera sjuksköterskor vilket medfört dyra lösningar med övertid och ökade lönekostnader. Övriga kostnader totalt har endast ökat med ca 1 procent vilket är i paritet med en ökad produktion under samma tidsperiod. Vid en uppdelning av dessa övriga kostnader kan dock konstateras att labkostnader ökat med 7 procent, IT-kostnader ökat med 5,3 procent och lokalhyreskostnader ökat med 3,7 procent. En djupare analys av de ökade lab-kostnaderna görs nu på sjukhuset för att se om det finns något i vårdens utförande som bidrar till ökade labkostnader. Av vikt är att konstatera att de ökade IT-kostnaderna liksom lokalhyreskostnaderna och eventuellt även lab-kostnaderna är koncerninterna vilket innebär att de syns som ökade kostnader hos Södersjukhuset men finns som ökade intäkter i andra landstingsverksamheter (exkulderat investeringskostnader). Detta

14 13 (30) faktum måste förstås tas hänsyn till i en totalbild av landstingets ekonomi. En orsak till ökade kostnader är även hänförlig till en förändrad produktionsmix med ökad vårdtyngd. Detta kan konstateras genom att sjukhusets produktion innebär en ökad DRG-poäng per arbetad timme. 4.3 Danderyds sjukhus Vid Danderyds sjukhus har personalkostnaderna ökat med 5,5 procent t o m augusti jämfört med föregående år och ligger fortsatt under hösten på drygt 5 procent mer än förra året. Denna ökning består av ökning av lön och timlön med 4,7 procent, en ökning av kostnader för sjuklön och övrig frånvaro med 7,0 procent, en kraftig ökning av kostnad för övertid och jour med 11,4 procent och en ökad kostnad för inhyrd personal med 4,4 procent. Övriga kostnadsökningar är marginella på 0,4 procent totalt. Vid Danderyds sjukhus konstateras en minskad produktion. Detta är ett intäktsproblem, men med oförändrade fasta kostnader och dyrbara bemanningslösningar för att ens kunna producera vård blir kostnaden uttryckt per produktionsenhet (vårdtillfälle + besök) kraftigt ökad.

15 14 (30) 5. Åtgärder Väldigt mycket arbete görs på sjukhusen med åtgärdsaktiviteter för att reducera kostnader och förbättra ekonomin. Det är stort fokus på detta och arbete sker aktivt både på verksamhetsnivå och på ledningsnivå. Viktiga åtgärdsaktiviteter som utförs är t ex att produktions- och ekonomistyrning stramas upp, att vårdplatser används mer flexibelt och inte minst att personalresurserna nyttjas på nya sätt. Gemensamt för de viktigaste åtgärdsaktiviteterna som nu genomförs på sjukhusen och likaså gemensamt för sjukhusen är att åtgärderna fokuserar på att komma till rätta med problemet med personalkostnaderna och att det finns ett nytänkande i hur verksamheterna organiserar vården utifrån bemanningsmix. Det finns även flera åtgärder som genomförs sjukhusgemensamt och även ur ett koncerngemensamt perspektiv och som leds av SLL Personal och utbildning rörande gemensamma strategier och utgångspunkter för lönebildning. Detta beskrivs lite mer efter en genomgång av några konkreta åtgärder som genomförs på respektive sjukhus. 5.1 Karolinska Universitetssjukhuset Sjukhuset har arbetat intensivt med att identifiera åtgärder för att komma till rätta med kostnadsutvecklingen. Ett massivt åtgärdspaket är utarbetat. De riktigt stora greppen kring att lösa problematiken med kostnader för bemanning kan dock sjukhuset inte lösa själva utan det krävs en samordnad aktivitet på övergripande landstingsnivå. Karolinska har identifierat en rad olika åtgärder där det bland annat finns följande viktiga åtgärder för kostnadsbesparingar: 1. Säkerställande av vårdproduktion med fokus på slutenvård o Organisation och flöde på akutmottagning o Flöde akutvårdsavdelningar o Produktionsstyrning av kapacitet tvärs igenom Karolinska o Flöde utskrivningsklara patienter 2. Hejda kostnadsökning o Ta bort/minska användandet av konsulter o Dispensförfarande vid nyanställning o Minska inhyrning o Allmän återhållsamhet

16 15 (30) 3. Kapa kostnader/optimera användandet av produktionsresurser o Översyn bemanningsstruktur/mix o Strukturella åtgärder o Styrning inköp och användandet av material och läkemedel 4. Intern kontroll och uppföljning Följande är exempel på kostnadsreducerande åtgärder med förväntade effekter: På Karolinska arbetas nu med aktiviteter för att kunna säkra en ökad produktion utan kostnadsökningar. Det handlar naturligtvis om att förbättra produktiviteten där förändrade arbeten i flöden och processförbättringar utgör viktiga delar. Samtidigt med dessa arbeten för produktivitetsförbättringar sker arbete med direkt kostnadsreducerande åtgärder. Handlingsplaner finns utformade där personalkostnadsbesparingar och dess effekter per division tydliggörs. Det här är aktiviteter som är nödvändiga då det tyvärr visar sig att de hittillsvarande åtgärderna inte ger tillräckliga effekter på kostnadssidan. Det finns positiva effekter i att Karolinska har en bra produktion under hösten och att produktionen närmar sig avtalade nivåer. Däremot är kostnaderna ackumulerat oktober fortsatt mycket höga med en kostnadsökning för personalbemanning på 7,3

17 16 (30) procent. Resultatet är fortsatt ökat negativt även om ökningstakten har minskat och är nu ackumulerat oktober mkr. Karolinska har tvingats skriva ned prognosen för helår 2014 kraftigt till -400 mkr. 5.2 Södersjukhuset På sjukhuset arbetas i alla verksamheter med åtgärdsprogram för kostnadsreduceringar på detaljnivå. Totalt för sjukhuset avser åtgärdsprogrammet 100 mkr. Avgörande för att klara bemanningskostnadsproblematiken vilket är den stora kostnadsbesparande möjligheten är att koncerngemensamma åtgärder vidtas. Södersjukhuset har bland annat identifierat följande viktiga åtgärder för kostnadsbesparingar: - Modulinförande på Akuten - Effektivisering av arbetsterapifunktionen - Indragning av tjänster på Anestesin - Inställda planeringsdagar - Kuratorer tar över ssk-jobb - Samordning av stängda vårdplatser - Mottagningsprojekt på öppenvårdsmottagningar - Bemanningsteam på vårdavdelningar - Ny slutenvårds-styrgrupp - Produktionsstyrningsprojekt - Ny uppföljningsstruktur med månadsvisa ekonomiuppföljningsmöten - Flexibla vårdplatser - Förändrad schemaplanering - Nyttjande av andra kompetenser på vårdavdelning - Arbete med kompetensförsörjning och utvecklingsprogram Några exempel av de förväntade effekterna: Åtgärd Förväntad effekt mkr Tidpunkt för effekt 1 Modulinförande på Akuten - minskade ledtider 25 % Mottagningsprojekt på öppenvårdsmottagningar Bemanningsteam på vårdavdelningar Produktionsstyrning, ny ekonomimodell Benchmarking inköp

18 17 (30) På Södersjukhuset finns ett aktivt och stringent arbete med produktions- och ekonomistyrning. Åtgärdsplaner är levande i varje verksamhetsområde och uppföljning av effekter sker noggrant centralt månadsvis. Det finns pågående aktiva arbeten med att använda yrkeskategorier på nya sätt i vårdavdelningsarbetet. Det kan handla om förrådsarbete, mat- /måltidshantering, läkemedelshantering och i omvårdnadsarbetet. Aktuellt just nu (november 2014) är att sjukhuset arbetar med ett åtgärdsprogram för 2015 med kostnadsreducerande åtgärder. Detta då kostnadsökningen visserligen planat ut men ligger fortsatt högt med en kostnadsökning för personal på 5 procent. Resultatet ackumulerat oktober 2014 är fortsatt ökat negativt, -79 mkr, även om trenden är att ökningen minskar. Prognosen för helår 2014 kvarstår på -135 mkr. Positivt för Södersjukhuset under hösten är att produktionen är bra och att kostnadstakten inte fortsatt att öka. 5.3 Danderyds sjukhus Ett stort arbete görs vid sjukhuset med åtgärder för att reducera kostnaderna. Sjukhusets styrelse är engagerad i arbetet. Det konstateras att sjukhusgemensamma åtgärder krävs för att komma till rätta med bemanningskostnaderna. Danderyds sjukhus har identifierat följande viktiga åtgärder för kostnadsbesparingar: - Arbetssätt och processer o Intensifierat arbete med produktionsplanering och produktionsstyrning o Neddragning av vårdplatser på helgerna o Ökad produktion på operation genom kortare bytestider, tidigare start och erfarna kirurger o Genomgång av indikationer och återhållsamhet i nyttjande av olika dyra undersökningar för diagnostik o Översyn och kvalitetssäkring av rätt DRG-registrering o Integrering och stordriftsdelar för sjukhusets materialförsörjning - Personal o Omfattande arbete med att analysera och anpassa bemanningssituationen efter produktionen o Optimera personal/rotera personal mellan avdelningar

19 18 (30) o Sammanslagning av avdelningar (samordningsvinster samt färre chefspositioner) o Vakanshålla tjänster vid t ex föräldraledigheter o Diverse åtgärder för att behålla personal (t ex införande av poängmodell, införande av kompetensstege) o Dispensförfarande vid nyanställningar. När någon slutar ser vi över om man kan arbeta på annat sätt utan att återbesätta tjänsten. - Allmän kostnadsmedvetenhet o Återhållsamhet avseende planeringsdagar, konferenser, resor och utbildningar o Minimera utnyttjande av bemanningsföretag och beviljande av övertid o Generell kostnadsmedvetenhet Danderyds sjukhus har inte kvantifierat så stora effekter av de kostnadsbesparande åtgärderna, men några exempel på förväntade mindre effekter är: Åtgärd Förväntad effekt mkr 1 Flexibel bemanning, roterande pers 1 2 Ej ersätta vakanser läkare 4 3 Minskat lager läkemedel 0,3 4 Minskad omställningskostnad 1,4 5 Läkare till mer öppenvård vid vårdplatsreduktion 0,8 6 Ekonomiuppföljning 0,5 Ovanstående åtgärder är formulerade och arbetas med på verksamhetsnivå. Det finns även ett stort engagemang från sjukhusets styrelse som initierat bland annat följande åtgärder: - Flöde tillsammans med geriatriken - Förbättrad operationsplanering - ST-läkares produktion i jämförelse med kostnad - Översyn av lokalbehov BB - Samordning stängda vårdavdelningar - Översyn av personalbehov i förhållande till vårdplats - Uppstramning av kostnads-ekonomistyrning - Översyn av inköp Totalt har sjukhusets styrelse initierat ett åtgärdsprogram med 25 punkter och med krav på uppföljning. De verksamhetsnära åtgärdsaktiviteterna följs upp centralt. Det här innebär att på sjukhuset

20 19 (30) arbetas aktivt med åtgärder för att komma till rätta med kostnadsutvecklingen och förbättra ekonomin både från verksamhetshåll och från ledningshåll. Positivt under hösten för Danderyds sjukhus är att kostnadsutvecklingstakten fortsatt att sjunka något och att det kan anas en ljusning i möjligheten att bemanna vårdavdelningar. Dock är produktionen fortsatt låg. Det ackumulerade resultatet per oktober 2014 är -117 mkr vilket innebär att det är en fortsatt ökning av det negativa resultatet även om ökningen i sig minskar. Danderyds sjukhus har tvingats skriva ned sin prognos för helår 2014 till -130 mkr. 5.4 Strategiarbete för gemensamma lönebildningsfrågor SLL Personal och utbildning har initierat ett arbete där det tillsammans med sjukhusen tas ett koncernövergripande tag kring att utveckla och implementera gemensamma strategier för lönebildningen. Arbetet tar utgångspunkt i det sjukhusgemensamma problemet med lönebildningen för sjuksköterskor. Problembeskrivningen handlar om: - En upplevelse av spretigt agerande, kortsiktiga åtgärder - En fragmentiserad hantering - En alltför hög kostnadsutveckling - Ett behov av policyskapande åtgärder - En växande omfattning av olika typer av ersättningar som används för att möta bemanningsproblem Det konstateras att för att möta utmaningarna behövs: - Mer samarbete och samverkan - Gemensamma åtgärder för bättre effekter - Ökad tydlighet mot omgivningen, etablera en gemensam problembeskrivning - Ett engagerat ledarskap - Ett utvecklat policyarbete inom lönebildningen Vidare har det identifierats behov ur ett samlat SLL-perspektiv av: - Gemensamma åtgärder - Mer samarbete och samverkan - Tydligare roll- och ansvarsfördelning - Förbättrad uppbackning/koppling från/till ledning i frågor som handlar om kompetensförsörjning, lönebildning, rekrytering och bemanning

21 20 (30) Det har i arbetet diskuterats åtgärder och dessa är nu under bearbetning: - Landstingsgemensam lönepolicy tas fram och fastställs av landstingsfullmäktige - Kartläggning av tillägg och olika typer av ersättningar för alla personalkategorier - Kartläggning av lokala avtal, bland annat avseende jour och beredskap - Samordning av ingångslöner för nyutbildade sjuksköterskor - Samordning av sommarersättning i förekommande fall - Översyn och eventuell begränsning av ersättningar i syfte att stödja en bättre lönebildning Detta gemensamma arbete som sker nu och under 2015 får ses som en mycket viktig åtgärd för att komma till rätta med kostnadsutvecklingen på sjukhusen och därmed för att förbättra sjukhusens möjligheter att nå en ekonomi i balans.

22 21 (30) 6. Nyckeltal ett verktyg En samling av relevanta nyckeltal är ett verktyg för att belysa sjukhusens kostnader i förhållande till produktion och kvalitet och för att kunna följa arbete kring produktivitet och effektivitet vid sjukhusen. Nyckeltalen kan även vara till hjälp i att identifiera förbättringsområden inom sjukhusen och att vid jämförelse av nyckeltal mellan sjukhusen hitta lämpliga områden för kunskapsöverföring best practice. I vårt arbete kring sjukhusens ekonomiska situation är det därför av vikt att identifiera vilka nyckeltal som sjukhusen använder och vilka som håller på att utvecklas och hur de kan användas som hjälpmedel i arbetet med att nå en ekonomi i balans. 6.1 Sjukhusens egna nyckeltal På de tre sjukhusen används vissa nyckeltal för att beskriva produktivitetsutveckling. På Södersjukhuset följs t ex DRG-poäng i förhållande till arbetade timmar där det syns en ökning i år jämfört med föregående år med 3,5 procent. Vidare följs beläggningsgrad där en positiv trend syns vilket bör innebära ett effektivare nyttjande av vårdplatser. På sjukhuset har det också genomförts ett arbete med nyckeltal som beskriver nyttjande av operationssalarna. Att följa detta är av stort intresse för att kunna förbättra nyttjandet av sjukhusets resurser. På Danderyds sjukhus följs förutom beläggningsgrad, snittvikt, vårddygn och inläggningsfrekvens även nyckeltal som beskriver arbetade timmar per vårdkontakt. Här syns en tydlig trend över åren med en ökning av utförd arbetstid per vårdkontakt. Dessutom följs DRG-poäng per 1000 arbetade timmar, arbetade dygn per vårddygn för sjuksköterskor, operationstider och nyttjande av operationssalar. Karolinska använder nyckeltal för att följa sitt arbete med produktivitetsförbättrande åtgärder och ekonomisk utveckling. Ett arbete är nu initierat med att ta fram relevanta data för flera nyckeltal som beskriver kostnad i förhållande till helårsanställda och i förhållande till produktion och produktivitet där det är just verksamhetsområde Produktion som beskrivs. Det ska även tas fram nyckeltal för nyttjande av viss fast resurs som t ex operationssalar.

23 22 (30) 6.2 Benchmarkprojektet Inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen drivs ett projekt: Benchmarking av akutsjukhusens effektivitet. I detta pågående projekt tas en mängd data fram för att skapa material för jämförelse av akutsjukhusens produktion, produktionsförhållanden, levererad och upplevd kvalitet, personalmix och omsättning, produktivitet och effektivitet. Syftet med projektet är att visa upp skillnader och likheter sjukhusen emellan och projektet ska vara klart i slutet av februari I det här arbetet identifieras ett flertal nyckeltal som beskriver sjukhusens produktivitet och effektivitet. Det innebär att när projektet är klart kommer det att ha tydliggjorts ett antal nyckeltal som blir intressanta för såväl sjukhusen själva som för ägare och beställare att använda för att beskriva och följa sjukhusens kostnadsutveckling i förhållande till produktivitet och effektivitet. Exempel på nyckeltal av intresse är: - Snittvikt öppenvård respektive slutenvård beroende av klinikmix - Medelvårdtid - Beläggningsgrad - Kostnad/DRG-poäng - Kostnad/vårddygn - Bemanningsmix - Kostnad/helårsarbetare - DRG-poäng/helårsarbetare - Helårsarbetare/vårdplats - Vårdtillfälle/helårsarbetare - Måluppfyllelse i levererad kvalitet Under 2015 kommer det således att finnas bra verktyg i form av relevanta nyckeltal för att beskriva och följa sjukhusens fortsatta arbete med att reducera kostnader och förbättra produktivitet och effektivitet. Då många av de nu initierade åtgärdsaktiviteterna för att förbättra ekonomin vid sjukhusen ger synbara effekter först på längre sikt under 2015, blir det mycket viktigt och av stort intresse att kunna följa utvecklingen på sjukhusen med hjälp av dessa nyckeltal. 6.3 Nyckeltal för lokaler och verksamhet Inom LSF görs av avdelningen Analys och utveckling ett arbete kring att identifiera relevanta nyckeltal för sjukhusbyggnationer och lokalernas

24 23 (30) verksamhetsanpassning. Det kommer att leda till att ett antal nyckeltal kan användas för att beskriva kostnader dels för olika komponenter i själva byggnationerna, men också för hur lokalerna används verksamhetsmässigt på mest effektiva sätt. På sikt kan dessa nyckeltal få betydelse vid kostnadsjämförelser mellan sjukhusen.

25 24 (30) 7. Analys och rekommendationer Det problematiska ekonomiska läget för sjukhusen har medfört en positiv aktivitet: arbeten med att finna nya sätt att mer effektivt nyttja sjukhusens resurser har tagit mer fart. I vårt arbete kan konstateras att alla tre sjukhusen arbetar aktivt med kostnadsreducerande åtgärder och aktiviteter för att förbättra ekonomin. Likaså kan vi konstatera att det tar lång tid att vända situationen de flesta åtgärdsaktiviteter ger effekt på längre sikt och fullt fokus på ekonomistyrning finns nu under hösten och framåt. I och med detta konstateras att sjukhusen inte klarar sin ekonomi nu 2014 och negativa ekonomiska resultat kommer att levereras från de tre sjukhusen. En utmaning sjukhusen står inför är att bära med sig de negativa resultaten och de höga personalkostnaderna när vi går in i Därtill ska sjukhusen förhålla sig till det entydiga kravet på att kostnadsökningen inte får överstiga 3,5 procent under 2015, vilket framgår i landstingets budget för Det finns en rad försvårande omständigheter som bidrar till att sjukhusen inte klarar sin ekonomiska situation. Det handlar bland annat om avtalens konstruktion och ersättning, underfinansierade budgetar, svårighet att rekrytera och behålla sjuksköterskor och en otydlighet från ägare i styrning. Det fråntar inte sjukhusens eget ansvar att klara kostnadskontroll av sina verksamheter. Vi konstaterar att det trots alla åtgärder som arbetas med, så är det inte tillräckligt för att klara ekonomin vid sjukhusen. Nedan följer några slutsatser kring detta: Det är för få av åtgärdsaktiviteterna som är kraftfullt kostnadsbesparande. Särskilt gäller detta Danderyds sjukhus där flera åtgärder i stället har fokus på ökade intäkter och en del kostnadsbesparande åtgärder verkar ha en väldigt liten förväntad ekonomisk effekt. Även på Karolinska har mycket av åtgärderna fokuserat på ökad produktion och för få åtgärder inriktats på personalkostnadsbesparing. Det saknas uppskattning av effekter och tidssättning för flera åtgärder. För en effektiv uppföljning och styrning krävs tydliga kvantifierade mål och tidssättning för varje åtgärd som vidtas. Sjukhusen bör tydliggöra hur de ser behovet av de olika yrkeskategorierna i förhållande till den produktion som utförs.

26 25 (30) Ekonomistyrningen har inte varit tillräckligt effektiv ända ut i verksamheterna på sjukhusen. Orsaker till detta kan bland annat finnas i organisation, ansvarsdelegation och uppföljning, ledarskap och en kultur av professionsstyrning. Detta väcker ett antal frågor om hur ekonomistyrning kan få större genomslag i organisationen: Kostnadsbesparingar och personalåtgärder verkar inte få tillräckligt fäste i verksamheterna. Finns det behov av ett större engagemang hos verksamhetschefer och andra längre ut i verksamheterna och hur kan i så fall detta stödjas? Går det att lära något från SLSO (Stockholms läns sjukvårdsområde) som har en god ekonomisk situation? Hur arbetas med kostnadskontroll i denna organisation? Bör kostnader följas som en parameter likvärdig med andra uppföljningsparametrar? När kan ekonomiska effekter erhållas av åtgärder med förändrat nyttjande av personalkategorier och förändrad personalmix? Tidsplaner behöver konkretiseras och hur kan detta förändringsarbete snabbas upp? Åtgärdsprogrammen visar på att mycket konstruktivt och kreativt arbete vidtas. Något som kan ge stor effekt på sikt är också att akut ompröva lokalbehov i dialog med SFI (Strategiska fastighetsfrågor och investeringar). Om t ex operationssalar kan användas effektivare kan behovet av nybyggnation minska och SLL får då mer resurser till drift, vilket gynnar sjukhusen, om än inte i 2015 års budget. I ljuset av det nuvarande mycket svåra ekonomiska läget för akutsjukhusen bör en omprövning av planerade investeringar göras. I relation till detta väcks frågorna: Är verkligen behovet av nya lokaler till den beräknade kostnaden så som beskrivs i planen? Är alla dessa investeringar nödvändiga att prioritera just nu? Kan medel i stället föras till akutsjukhusens utvecklingsarbeten för att klara ekonomin och vissa investeringar senareläggas? Kan nya sjukvårdstekniska lösningar med utveckling av it- /telemedicin tillsammans med ett effektivare användande av sjukhuslokaler, utrustning och personal innebära att det inte behöver byggas lika många vårdplatser?

27 26 (30) Finns det ett behov av att arbeta mer strukturerat och samordnat med nyttjande av avancerad medicinteknisk utrustning och operationssalar? Det ekonomiska läget nödvändiggör ett nytänkande i hur arbetet organiseras och hur personalresurserna nyttjas mest effektivt. Kan resurser användas på annat sätt så bör det kunna innebära ett effektivare hushållande med de skattemedel som står till sjukhusens förfogande. En förändrad bemanningsmix utifrån ett förändrat nyttjande av olika yrkeskategoriers kompetens i vården kan bidra till minskade kostnader. Ett mer resurseffektivt nyttjande av personal inklusive läkare under årets alla dagar kan kanske skapa bättre utrymme för t ex sjuksköterskors löner. Genom att använda sjukhusets resurser på annat sätt så kanske det inte behöver användas lika mycket av landstingets skattemedel till byggande av vårdplatser, vilket kan medföra att mer pengar kan användas direkt i vården investering i personal i större grad än i byggnation. Dessa arbeten behöver intensifieras ännu mer för att på så sätt både medföra akuta kostnadsbesparingar och framförallt frigöra resurser. Nya behandlingsmetoder och ny medicinsk teknologi är delvis en lösning, men också en ytterligare kostnad. Sjukvården behöver ställa om och arbeta efter en ny produktionslogik. Arbetet på sjukhusen behöver därför intensifieras och stödjas av ägare och beställare och följande frågor väcks i relation till detta: Finns det utrymme för och möjlighet till helt nytänkande kring personal och sjukhusvårdens organisation och att testa olika pilotprojekt? Kan influenser och externa idéer tas tillvara? Kan ägaren bistå med kartläggning av bra exempel av arbetssätt? Finns behov av annat än framtagning av nyckeltal för jämförelser? Kan ägaren bistå med annat i arbetet gällande specifikt sjukhusens kostnader? Kan arbete kring förändrat nyttjande av olika personalkategorier ske mer konstruktivt i samarbete med fackliga organisationer? Ägarstöd kan t ex ske genom dialogforum där goda exempel kan spridas och idéer testas eller genom att klargöra att medel avsatta för investering i byggnation kan omfördelas till vården i ett effektivare nyttjande av resurser. Incitament för sjukhusen att arbeta mer intensivt med förändringsarbete bör finnas. Vidare kan övervägas om ägaren ska ta en aktiv roll i att koordinera breddinförande av särskilt väl fungerande lösningar. Likaså bör en översyn göras av en effektivare organisation för bedömning av hur

28 27 (30) möjligheterna som nya arbetssätt kan ge på bedömning av vårdbehov vårdbehoven beräknas till stor del på historiska data utan effekter av nytänkande i hur vårdproduktionen organiseras. Ett vägval för att klara akutsjukhusens ekonomi genom att låta sjukhusen själva arbeta fram och implementera åtgärdsaktiviteter har visat sig ta för lång tid och inte vara tillräckligt effektivt. Ett annat vägval kan vara att ägaren tar en aktiv roll och utarbetar tillsammans med sjukhusens ledningar ett antal åtgärder baserade på goda exempel. En nackdel med detta arbetssätt kan vara svårigheter med implementation och med att få personalen med sig i arbetet. Gemensamma strategier för lönebildning och kompetensförsörjning i enlighet med det av SLL Personal och utbildning initierade arbetet är av avgörande karaktär för att kunna nå en ekonomi i balans. I arbetet genomförs bland annat workshops för idéspridning. Gemensamma verktyg kan skapas i arbetet tillsammans med sjukhusen så att sjukhusens möjligheter att klara personalkostnadsutveckling och personalförsörjning förbättras. Bland dessa verktyg bör finnas gemensamma överenskommelser om reglering av personalinhyrning, rekrytering från varandra och ingångslön för nytutbildade. För att nå framgång i detta arbete krävs att det får fäste i sjukhusens ledningar. Ett annat område som bör belysas är kvalitetsarbetet. Genom ett aktivt arbete med att nå en hög kvalitet i det medicinska och omvårdnadsmässiga utfallet kan sjukhusen göra stora kostnadsbesparingar i bland annat minskade återinläggningar, minskade vårdrelaterade infektioner, minskat antal reoperationer och kortare vårdtider. Det finns några tydliga utmaningar för Karolinska, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus att hantera i närtid under 2015: Att klara nödvändig bemanning för sitt produktionsåtagande utan kostnadsökning som överstiger det utrymme som finns. Vad finns för åtgärdsplaner för att klara detta? Att upprätthålla fullt fokus på kostnadskontroll såväl i sjukhusledning som i verksamheter. Hur planerar sjukhusen att hantera och förbättra sitt arbete med detta? Att upprätthålla aktivt arbete med nytänkande i hur sjukhusets alla resurser nyttjas effektivt och optimalt kan yrkeskategorier nyttjas på annat sätt? kan personal schemaläggas på annat sätt? kan

29 28 (30) operationssalar nyttjas mer effektivt? kan sjukvårdsarbetet organiseras och planeras på helt annat sätt? Att klara produktionen under dessa förutsättningar och samtidigt klara en hög kvalitet patientsäkert, tillgängligt, med goda medicinska resultat och bra upplevd nytta och kvalitet. Ytterligare en svårighet är hur arbetet med att lösa personalfrågorna ska kunna ske framåtsyftande samtidigt som det hela tiden gäller att lösa dagliga problem i nuet. Det finns även på längre sikt en svår utmaning i att klara av det här arbetet samtidigt med det förändringsarbete som sjukhusen är en del av i Framtidsplanen. Framtidsplanen innebär förändringar av sjukvårdens struktur i Stockholm och akutsjukhusen måste möta kraven på kostnadssänkningar tillsammans med övriga vårdaktörer i den nätverkssjukvård som beskrivs i Framtidsplanen. Att klara nödvändiga kostnadsbesparande åtgärder i detta stora förändringsarbete är minst sagt utmanande. Det kräver ytterligare stora insatser från sjukhusens ledningar och medarbetare, men det kräver även att ägare och beställare deltar aktivt och bidrar till att sjukhusen ges möjligheter att klara detta. Eftersom de tre stora akutsjukhusen står för en stor del av sjukvårdsproduktionen och ekonomin i landstinget innebär det att problemen och utmaningarna blir aktuella för sjukvården och ekonomin som helhet i Stockholms Läns Landsting. Utrymmet för kostnadsökning under 2015 är 3,5 procent och vi har ackumulerat till och med september 2014 en kostnadsökning jämfört med samma period förra året på 6,8 procent för Karolinska, 4,1 procent för Södersjukhuset och 3,5 procent för Danderyds sjukhus. För vårdvalsproduktion har landstinget en kostnadsökning på 7 procent. Frågan uppstår hur utrymmet för kostnadsökning ska fördelas i sjukvårdssystemet som helhet. Det finns behov av risk- och konsekvensanalys kring vad som sker om sjukhusen inte kan möta budget- och produktionskrav. Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus måste naturligtvis ta ansvar för att arbeta med egna kostnadsbesparande åtgärder med stort fokus och kraft. Det är dock även nödvändigt att se till sjukvården i Stockholm som helhet och vilken roll dessa tre akutsjukhus ska ha i denna helhet. Med oförändrat skatteuttag eller utan ändring i fördelning av skattemedel kan inte sjukvården i Stockholm som helhet fortsätta med denna kostnadsnivå. Det här nödvändiggör att ett strategiskt arbete görs kring hur den landstingsägda sjukvårdsproduktionen ska se ut,

30 29 (30) hur sjukvården som helhet ska beställas och produktion och därtill hörande ekonomiska medel ska fördelas relevant. Framtidsplanen är en strategi för sjukvården i Stockholm och enligt denna utgås från att akutsjukhusen (med undantag för Nya Karolinska Solna) ska utöka sin produktion. När vi nu står i en mycket svår ekonomisk situation för framförallt de tre stora akutsjukhusen räcker inte denna strategi för att klara sjukvårdsproduktion och ekonomi i närtid. Det finns en uppenbar risk för att dessa sjukhus behöver reducera personal för att klara kostnadsutrymmet vilket också innebär en minskad produktion. Det behöver klargöras i ett strategiskt arbete om detta är önskvärt sett ur ett helhetsperspektiv för hur sjukvården i Stockholm ska utformas i närtid och samspela med Framtidsplanen. 7.1 Rekommendationer Avslutningsvis sammanfattas här denna rapport i följande rekommendationer för fortsatta arbeten: 1. Respektive sjukhus bör fortsätta att arbeta med hur själva sjukvårdsarbetet kan organiseras på nya sätt hur personal kan nyttjas på mer effektivt sätt och hur olika yrkeskategorier kan nyttjas för att stödja en förbättrad effektivitet och minskade kostnader. 2. Sjukhusen bör även arbeta med att nyttja övriga produktionsresurser mer effektivt t ex skulle ett bättre nyttjande av operationssalar och dyrbar utrustning kunna leda till ett minskat behov av investering. Här finns ett behov av snabb dialog med SFI och Locum. 3. Respektive sjukhus bör intensifiera arbete med kostnadskontroll i vardagen ekonomistyrningen bör tydliggöras så att sjukhusledningens möjligheter till styrning och uppföljning kan förbättras. 4. Sjukhusen föreslås utarbeta helhetsplaner som visar hur de ska kunna uppnå budget med bibehållen kvalitet och förändrad vård i enlighet med Framtidsplanen. 5. SLL Personal bör tillsammans med sjukhusen fortsätta det påbörjade arbetet med att utveckla och implementera gemensamma strategier för lönebildning och kompetensförsörjning strategi och överenskommelser bör formuleras så att möjligheterna till att nå en acceptabel personalkostnadsutveckling förbättras kraftigt. 6. Sjukhusen och ägare bör tillsammans mötas för diskussion kring och spridning av goda exempel och aktiviteter för kostnadsbesparingar.

31 30 (30) 7. Landstinget bör som ägare till de tre stora akutsjukhusen och som ansvarig för sjukvården som helhet, klargöra en strategi för hur sjukvården i Stockholm ska utformas i närtid ett ägaransvar bör tas för att tydliggöra akutsjukhusens roll och möjligheter att klara produktion, ekonomi och kvalitet ur ett helhetsperspektiv. 8. Landstingsstyrelsens förvaltning och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen bör gemensamt göra en fördjupad analys av aktuell förändring av vårdproduktion hos akutsjukhusen och andra sjukvårdsproducenter i relation till kostnadsutveckling. I detta arbete bör även ingå att analysera eventuell förändring av behov av slutenvård vid akutsjukhus i relation till planeringen för och organisationen vid akutsjukhusen.

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-29 SLL Ekonomi Jonas Parkeman 1 (3) Landstingsstyrelsens arbetsutskott per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Ärendebeskrivning Godkännande av månadsrapport

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

Svar på interpellation 2016:1544 av Håkan Jörnehed (V) angående det hårda patienttrycket och arbetsbelastningen på Södersjukhusets akutmottagning

Svar på interpellation 2016:1544 av Håkan Jörnehed (V) angående det hårda patienttrycket och arbetsbelastningen på Södersjukhusets akutmottagning Sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött (M) INTERPELLATIONSSVAR 2017-02-09 1 (5) LS 2016-1544 Svar på interpellation 2016:1544 av Håkan Jörnehed (V) angående det hårda patienttrycket och arbetsbelastningen

Läs mer

Foto: Danish Saroee och Johnér. Verksamhetsrapport. Oktober 2017 LS

Foto: Danish Saroee och Johnér. Verksamhetsrapport. Oktober 2017 LS Foto: Danish Saroee och Johnér Verksamhetsrapport LS 17 9 17-11-17 Innehållsförteckning Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Stockholms läns sjukvårdsområde Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport November 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2016-01-12 Stockholms läns landsting Månadsrapport per november 2015

Läs mer

Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen

Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen Doc ID Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen Januari 215 Bakgrund och sammanfattning Under 214 redovisar de landstingsägda akutsjukhusen negativa

Läs mer

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Maria Samuelsson Almén TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 5 1 (2) HSN 1402-0216 Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS 2017-0342 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0342 Landstingsstyrelsen Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed

Läs mer

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-06-07 Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och

Läs mer

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475. Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om personalbemanning.

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475. Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om personalbemanning. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 14*03-0 4 0 0 0 1 2 * Skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om personalbemanning

Läs mer

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016 Ärende 4 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-19 Diarienummer Al 6-2016, AL 18-2016 Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson Fredrikson Telefon: 0709-36 92 50 E-post: maria.gabrielsson-fredrikson@vgregion.se

Läs mer

Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns landsting och bolag

Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns landsting och bolag Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE LS 1111-1512 2011-12-07 9 Landstingsstyrelsen [ LANDSTINGSSTYRELSEN i! 1 H2-2Q * 007 U, _ Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport Oktober 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2016-01-26 Stockholms läns landsting Månadsrapport per oktober 2015

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Februari För beslut i landstingsstyrelsen -05-05 2 (8) Perioden januari februari i korthet Resultatet för perioden uppgår till 407 miljoner

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om vården under jul och nyårshelgerna

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om vården under jul och nyårshelgerna Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Britt Arrelöv TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 1 (4) HSN 2017-1963 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om vården under

Läs mer

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10 Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Sida 2 (10) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Verksamhetens intäkter... 3 Verksamhetens kostnader... 4 Personalkostnader...

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Mars 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2015-06-02 2 (8) Perioden januari mars i korthet Resultatet för perioden uppgår till

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 18 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Torsten Ibring Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-01-13 LS 2015-0776 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per november 2015 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-09-24 81 Dnr PS 2013-0001 Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet Förslag till beslut

Läs mer

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag. Regiondirektören Alf Jönsson +46 44 309 31 21 alf.jönsson@skane.se Datum 2016-04-20 Dnr 1600180 1 (5) Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport September 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2015-12-01 Stockholms läns landsting Månadsrapport per september

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1333 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-04-06 SLL Budget Johan Stjernfält 1 (3) Landstingsstyrelsens personalutskott Skrivelse av Jens Sjöström (S), Susanne

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport Maj 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2015-09-01 Stockholms läns landsting Månadsrapport per maj 2015 Dokumenttyp

Läs mer

Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013

Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013 MÅNADSRAPPORT 1(8) Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Datum 2013-10-10 Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013 Sammanfattning Den viktigaste avvikelsen under månaden var ökade

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Månadsuppföljning september 2007

Månadsuppföljning september 2007 Primärvården Skåne Sydost Gina Klint, ekonom Tel 040-62 393 09 gina.klint@skane.se Datum 2007-11-07 Dnr Månadsuppföljning september 2007 1 Sammanfattning Verksamhetsresultatet för Primärvården Skåne Sydost

Läs mer

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING Landstingsstyrelsens förvaltning Textkommentar Mars månad LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING (EXKL VÅRDKÖP) MÅNADSBOKSLUT 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING AV MÅNADSBOKSLUT...3 2. UTFALL FÖR PERIODEN

Läs mer

Ledningsrapport september 2017

Ledningsrapport september 2017 Periodens resultat är + 283 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 55 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 2,0 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 32 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting

Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting Resultat Resultatet per november uppgår till 1 005 mkr vilket är 1 539 mkr lägre

Läs mer

FÖRSLAG 2017:113 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om kortare arbetstid i vården

FÖRSLAG 2017:113 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om kortare arbetstid i vården FÖRSLAG 2017:113 LS 2017-0342 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om kortare arbetstid i vården Stockholms läns landsting 40 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Ledningsrapport januari 2018

Ledningsrapport januari 2018 Periodens resultat är + 32 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 8 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 5,3% jämfört med samma period föregående år. Periodens nettokostnaderna är 16 mkr lägre än budget.

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Ärendet specificerar det totala medelsbehovet för objektet i sin helhet, vilken är inarbetad i landstingets investeringsbudget 2016.

Ärendet specificerar det totala medelsbehovet för objektet i sin helhet, vilken är inarbetad i landstingets investeringsbudget 2016. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-07-03 1 (3) HSN 1310-1200 Handläggare: Thomas Österberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-08-20, p 4 Yttrande över förslag till genomförandebeslut

Läs mer

Månadsrapport OKTOBER

Månadsrapport OKTOBER Månadsrapport OKTOBER Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr Utvecklingsavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-4461 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz SKRIVELSE 1 (5) 2006-10-11 LS 0605-1066 Landstingsstyrelsen Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för 2006. Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz ÄRENDET Landstingsdirektören har överlämnat

Läs mer

Månadsrapport SEPTEMBER

Månadsrapport SEPTEMBER Månadsrapport SEPTEMBER Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets

Läs mer

Månadssammanställning Januari - April 2017

Månadssammanställning Januari - April 2017 Månadssammanställning Januari - April 2017 38 Hälsostaden i Ängelholm Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Produktion Kvalite Ekonomi Resultatutveckling (mkr) Resultatet för perioden -12,5

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017

Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017 Linköping den 24 maj 2017 Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017 Bakgrund Sedan en lång tid finns det problem med vårdplatser

Läs mer

JL Stockholms läns landsting

JL Stockholms läns landsting JL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning 2014-05-21 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 1(5) LS 1405-0663 Ankom Stockholms läns landsting 2014-05- 2 1 Utredningsbeslut om Nybyggnation

Läs mer

Verksamhetsplan HSF 2014

Verksamhetsplan HSF 2014 Verksamhetsplan HSF 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2013-10-21 Diarienummer: Innehållsförteckning HSF Verksamhetsplan 2014... 3 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Målbild för framtidens

Läs mer

Ledningsrapport augusti 2017

Ledningsrapport augusti 2017 Periodens resultat är + 294 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 100 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,6 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 78 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Kompetensförsörjning för framtidens hälso- och sjukvård

Kompetensförsörjning för framtidens hälso- och sjukvård 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal 2011-03-16 Handläggare: Kristina Pesula Kompetensförsörjning för framtidens hälso- och sjukvård Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har ansvaret

Läs mer

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Mars. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Mars. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017 2017 Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee Månadsrapport Mars Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017 Stockholms läns landsting Månadsrapport per mars 2017 2 (9) Perioden januari-mars i korthet

Läs mer

Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013

Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 20130426 35 Dnr PS 20124 Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013 Förslag till

Läs mer

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län:

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län: Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2013-07-02 Dnr 8.5-28479/2013-1 1(6) Regionala tillsynsavdelningen Öst Astrid Hessling astrid.hessling@ivo.se Danderyds Sjukhus AB Chefläkaren 182 88 Stockholm Den 1 juni 2013 tog

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

Yttrande över motion 2016:37 av Tomas Eriksson med flera (MP) om ny upphandlingsorganisation i SLL

Yttrande över motion 2016:37 av Tomas Eriksson med flera (MP) om ny upphandlingsorganisation i SLL Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Ölund TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-08-29 1 (2) HSN 2016-4867 Yttrande över motion 2016:37 av Tomas Eriksson med flera

Läs mer

Förslag till ny ledningsstruktur inom HSF

Förslag till ny ledningsstruktur inom HSF Hälso- och sjukvårdsledningen Handläggare Telefon E-post Diarienr Datum 2010-04-29 1 (5) Förslag till ny ledningsstruktur inom HSF Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förändras med målet att bli en processinriktad

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport 2016 Beslutas i landstingsstyrelsen 2016 Stockholms läns landsting Månadsrapport per juli 2016 2 (10) Perioden januari juli i korthet

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Beskrivning av inriktning för vården och förslag till investeringar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholm. Beslutas i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Förslag till yttrande över motion 2016:30 av Jens Sjöström m.fl. (S) om behovet av att öka antalet rekryteringsbostäder

Förslag till yttrande över motion 2016:30 av Jens Sjöström m.fl. (S) om behovet av att öka antalet rekryteringsbostäder 1 OC u m. VÄRDEN FÖR VÄRDEN 2016-10-27 12016-11-24 - ÄRENDE 08 BESLUT 1(1) Diarienummer LOC 1610-1121 Affårsutvecklingsdirektör Marie Boestad Informationssäkerhetsklass Öppen Styrelsen för Locum AB Förslag

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V) om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar 20 LS

Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V) om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar 20 LS Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V) om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar 20 LS 2017-0923 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0923 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Reviderat: Svar på skrivelse av Håkan Jörnehed (V) om inställda operationer

Reviderat: Svar på skrivelse av Håkan Jörnehed (V) om inställda operationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-20 1 (7) HSN 2016-4774 Handläggare: Mikaela Lingvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Reviderat: Svar på skrivelse av Håkan Jörnehed (V)

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

Time Care Hälso- och sjukvårds Suite

Time Care Hälso- och sjukvårds Suite Time Care Hälso- och sjukvårds Suite En intelligent och beprövad lösning för bemanningsplanering som balanserar organisationens, patientens och medarbetarens behov Time Care Hälso- och sjukvårds Suite

Läs mer

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB. Org.nr Styrelsen.

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB. Org.nr Styrelsen. Stockholms läns landsting Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr 556477-9378 SKRIVELSE 2018-05-30 LISAB 2018-0009 Styrelsen Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB Ärendebeskrivning Tertialrapport

Läs mer

Ledningsrapport mars 2017

Ledningsrapport mars 2017 Periodens resultat är + 54 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 14mkr. Nettokostnaderna är 2,2 % högre än samma period föregående år men ca 1,4 % lägre än budget (27 mkr). Divisionerna redovisar ett

Läs mer

VERKSAMHETSÅRET 2010

VERKSAMHETSÅRET 2010 1 VERKSAMHETSÅRET 2010 Produktionsutskottet 22 februari 2011 SLL Ekonomi och finans 2 Highlights Vårdproducenternas resultat var 586 mkr vilket är 400 mkr högre än budget, vilken var 186 mkr. Den positiva

Läs mer

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr Hälso- och sjukvård Bilaga 1 DATUM DIARIENR 2010-09-06 HN-HOS10-311 Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans I enlighet med uppdraget från HS-nämnden den 2 september presenteras nedan åtgärder för

Läs mer

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 1 (3) HSN 2017-0887 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel,

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår till 555 tkr.

Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår till 555 tkr. MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 Nämnd: DN ADH (Hälsa och funktionsstöd) Period: Jan-maj 2015 Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår

Läs mer

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta LANDSTINGSSTYRELSEN Miljöpartiet de gröna FÖRSLAG TILL BESLUT/TILLÄGG 2014-11-25 LS 1409-1068 Ärende 6 Framtidsplanen - Tredje steget i genomförandet Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2 (11) Perioden januari februari i korthet Resultatet per sista februari uppgår till 791 miljoner kronor före omställningskostnader, vilket är 972 miljoner

Läs mer

Anmälan av budget år 2005

Anmälan av budget år 2005 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Landstingsstyrelsens förvaltning Ekonomi- och Verksamhetsstyrning Landstingsstyrelsen Anmälan av budget år Ärendet Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år. Förslag

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-16 LS 2015-0772 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per juli 2015 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för psykiatrisk vård vid S:t Görans sjukhus

Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för psykiatrisk vård vid S:t Görans sjukhus Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-05-22 1 (2) LS 1405-0663 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN H-05-2 7 0 00 1 5 ' Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för

Läs mer

Månadsrapport per juli 2016 för Stockholms läns landsting

Månadsrapport per juli 2016 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-09-07 LS 2016-0311.. Landstingsstyrelsen Månadsrapport per juli 2016 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Fastställande av vårdvolymer och ersättning för år 2015 med akutsjukhus inom Stockholms läns landsting

Fastställande av vårdvolymer och ersättning för år 2015 med akutsjukhus inom Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-26 1 (6) HSN 1301-0038 Handläggare: Stefan Strandfeldt Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 3 Fastställande av vårdvolymer och ersättning

Läs mer

Månadsrapport division Länssjukvård

Månadsrapport division Länssjukvård Redovisande dokument Rapport Sida 1 (14) Månadsrapport division Länssjukvård 201803 Sida 2 (14) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhet... 3 Produktion... 3 Tillgänglighet... 4 Andel som fått

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi.

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-14 1 (6) HSN 2016-0778 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p [xx] Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval

Läs mer

Granskning av åtgärder för en ekonomi i balans

Granskning av åtgärder för en ekonomi i balans Granskning av åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Mars 2011 Bengt Andersson Hanna Franck Innehållsförteckning Sammanfattande revisionell bedömning...3 1 Inledning...5

Läs mer

Ledningsrapport december 2016

Ledningsrapport december 2016 Årets resultat är + 198 mkr, vilket är 438 mkr bättre än föregående år men avviker negativt mot budgeten med 124 mkr. Resultatförbättringen beror på att skatteintäkterna ökat med 852 mkr, där höjningen

Läs mer

Framtidens vårdbyggnader - ur perspektivet SOU 2016:2 Effektiv vård

Framtidens vårdbyggnader - ur perspektivet SOU 2016:2 Effektiv vård Framtidens vårdbyggnader - ur perspektivet SOU 2016:2 Effektiv vård Anna Ingmanson Regeringskansliet 20160404 Disposition Kort om uppdraget Vår analys (i urval!) Våra förslag (i urval) Frågor och diskussion

Läs mer

Förenklad månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning maj 2014

Förenklad månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning maj 2014 Stockholms läns landsting i (i) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE SLL Ekonomi och Finans 2014-06-24 LS 1406-0745 Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-08-15

Läs mer

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning oktober 2012

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning oktober 2012 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-11-21 Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2012-11- 2 6 Månadsrapport

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning RAPPORT Datum 2013-12-10 1 (10) Till Regiondirektör Jonas Rastad Genomlysning av förlossningsvården i Under sommaren 2013 var förlossningsvården i ansträngd.

Läs mer