Kroniskt engagerad. Slutrapport S2014/134/FS LK/ LS-LED13-732

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kroniskt engagerad. Slutrapport S2014/134/FS LK/ LS-LED13-732"

Transkript

1 Kroniskt engagerad ett nationellt designprojekt Slutrapport Hanna Lundstedt Landstinget Sörmland Tomas Edman Landstinget i Värmland, Experio Lab SID 1(10)

2 Innehåll 1. PROJEKTFÖRUTSÄTTNINGAR Sammanfattning Bakgrund MÅLBESKRIVNING Syfte PROJEKTORGANISATION OCH STRUKTUR RESULTAT OCH LÄRDOMAR FORTSATT ARBETE Fortsatta utvecklingsområden REDOVISNING AV MEDEL SID 2(10)

3 1. PROJEKTFÖRUTSÄTTNINGAR Landstinget Sörmland samt Landstinget i Värmland fick beviljat kronor för att bedriva ett länsöverskridande projekt inom ramen för Nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar. Projektet genomfördes i samverkan mellan Landstingen i Sörmland och Värmland och personal och patienter vid vårdcentralerna City Eskilstuna respektive Kronoparken i Karlstad. I uppstartsfasen av projektet antogs projektdevisen Kroniskt engagerad för att beskriva ambitionen att bygga upp ett permanent engagemang och delaktighet Sammanfattning Projektet Kroniskt engagerad har onekligen engagerat. Tillsammans har patienter och personal vid två vårdcentraler arbetat intensivt för att med utgångspunkt från patienternas behov finna lösningar som skapar bättre förutsättningar för patienterna att hantera sin livsituation och kontakterna med vårdcentralen. Resultatet är förutom en rad faktiska förbättringar och lösningar också två arbetsgrupper med ökad förståelse och kunskap om patientens behov samt två patientgrupper som på individnivå känner sig sedda, lyssnade till och som getts unika förutsättningar att bidra till och själva utforma lösningar. Projektet är också unikt ur perspektivet att det är av de första projekt nationellt som använt tjänstedesign som metod för att åstadkomma patientdelaktighet. Projektet har därför också bidragit till att skapa ny kunskap inom detta område. Trots att projektet skapat fungerande lösningar, nöjda patient och personalgrupper, och kunskap kring metoder för patientinvolvering så har projektet på många sätt skapat mer frågor än svar. Kan det vara så att vi som är med och designar vården har glömt de sista metrarna som verkligen gör skillnad för den som tjänsten är till för? Vården och världen möts inte på lika villkor. Genom designmetoden, som har varit central i projektet har vi fått insikter i hur personer med kronisk sjukdom lever sin vardag och vårdens möjlighet att påverka den. Det finns många förbättringsområden som i vissa fall handlar om de sista delarna i tjänsten som vården förmedlar och som med små enkla medel kan göra skillnad både för patient och personal. Projektet har gett oss insikter i att människor blir lämnade ensamma efter diagnosbesked utan varken plan eller uppföljning, psykisk ohälsa kopplat till kroniskt sjukdom är en viktig aspekt som ofta glöms bort, kontinuerlig läkarkontakt är mycket viktig för patienten men svår att tillhandahålla för organisationen. Patienten hittar ofta träning och behandling utanför vårdcentralen trots att kompetensen finns på vårdcentralen, vården har ständig tidspress och har ett eget språk som patienterna har svårt att förstå. SID 3(10)

4 Två vårdcentraler i de bägge landstingen har varit plattformen för kroniskt engagerad. Vårdcentralen Kronoparken i Karlstad valde ut patientgruppen kronisk smärta och vårdcentralen City i Eskilstuna valde ut kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Att de bägge vårdcentralerna valde ut patientgruppen gjorde det möjligt att bjuda in personer med kronisk sjukdom till vårdcentralerna. Patienter och personal är nöjda med arbetssättet i projektet och upplever att de har fått insikter som inte varit möjliga med tidigare arbetsmetoder Bakgrund Regeringen har beslutat om Nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar. Strategin syftar till att utveckla vården för personer med kronisk sjukdom och därmed skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar, effektiv och jämlik hälso- och sjukvård i Sverige. Kroniska sjukdomar står för en stor och ökande del av sjukvårdskostnaderna. För att få en hållbar hälso- och sjukvård måste utvecklingen bromsas. Forskning och erfarenheter visar dels att många av dagens kroniska sjukdomar kan förebyggas, dels att med mer delaktiga patienter och med mer aktivt användande av nationella riktlinjer kan besvären från kroniska sjukdomar minskas. Landstinget Sörmland och Landstinget i Värmland vill utvidga och förstärka patientens och närståendes medskapande och därmed också personcentreringen i vården, med hjälp av design- och tjänsteinnovation. Design och tjänsteinnovation använder sig av förändringsmetoder som tar sin utgångspunkt i patientens perspektiv och livsförutsättningar. Landstinget Sörmland har beslutat att personcentrerad vård ska genomsyra hela landstingets verksamhet. Landstinget i Värmland genom Experio Lab har beslutat att allt förbättrings- och innovationsarbete ska utgå från ett patientperspektiv. Som motor i det värmländska arbetet har man nyligen etablerat den så kallade testbädden och innovationsmiljön Experio Lab, som drivs i samverkan med SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Erfarenheterna från arbetet med personcentrerad vård i landstinget Sörmland påvisar att för att kunna genomföra en satsning på personcentrerad vård måste den genomsyra organisationen på alla nivåer en så kallad personcentrerad organisation. Personcentrerad organisation utgår från sex dimensioner, beslut och mandat, patient och brukarmedverkan, ledarskap, samordning och strategiskt stöd, kompetens och verktyg samt uppföljning och ersättning. SID 4(10)

5 2. MÅLBESKRIVNING Som utgångspunkt för projektet fanns det fyra målområden framtagna, förståelse att leva med kroniskt sjukdom, prototyper, patienter som medskapande, modell för övriga landet. Förståelse att leva med kronisk sjukdom Att minst 10 personer med kronisk sjukdom och utifrån ett tydligt helhetsperspektiv beskrivit hur vården, stödet och omsorgen bör utformas. Detta med syfte att kartlägga medvetna och underliggande behov. Totalt har ca ett 20 tal patienter och anhöriga varit delaktiga i utformningen av projektet (både från patientföreningar och vårdcentralens egna patienter). Med hjälp av processkartläggning har vi kunnat identifiera olika delar som inte fungerar tillfredställande eller är viktigt för patienten. Samtliga intervjuer är dokumenterade och kan ligga till grund för fortsatt arbete. Flera av intervjuerna gjordes i patienternas hem och detta var något som upplevdes positivt både av patienter och personal. Att samtala generellt om hur det är att leva med en kronisk sjukdom är något som sällan utförs. Prototyper Att minst ett konkret verktyg (prototyp) för att initiera och understödja medskapad egenvård utvecklats utifrån det beskrivna helhetsperspektivet. Sammanlagt har fem prototyper tagits fram tillsammans med patienter och personal. Prototyperna underlättar och stärker partnerskapet mellan patient och personal och gör det möjligt att erbjuda en personcentrerad vård med enkla strukturerade verktyg. 1. Besökshjälpen Ett formulär där patienten kan fylla i hur de känner inför besöket på vårdcentralen som följer en särskild struktur. Under besöket använder sedan vårdpersonalen samma formulär och diskuterar tillsammans med patienten hur den fortsatta vården ska se ut. Detta innebär att vårdpersonalen får en påminnelse att verkligen göra en överenskommelse med patienten och sätta upp mål/lägga en plan för behandlingen och patienten får denna med sig hem som stöd för minnet. 2. Behandlingsguiden En folder som sammanfattar information runt den aktuella kroniska sjukdomen baserad på nationella riktlinjer. Visar tydligt hur en förväntad process kan se ut för patienten. De patienter som ingått i arbetsgruppen tycker att foldern är informativ och bra. Tänk vilken hjälp det varit för mig om jag fått den då jag fick beskedet kronisk smärta sa en av patienterna. SID 5(10)

6 3. Samtalshjälpen (samtalskortlek) En kortlek som används vid samtal runt sjukdomen. Kortleken innehåller fyra kategorier: Resan genom vården, Roller hos oss, Behandling och Vardagen. Genom att använda kortleken har fokus flyttats från det som vårdpersonalen upplever som viktigt att informera om till det som patienten vill ha information om. Det blir då patienten som styr samtalet. 4. KOL-dagen och smärtdagen För att få möjlighet att träffa andra med kroniska sjukdomar få information om den aktuella kroniska sjukdomen bjöd vårdcentralerna in patienter och anhöriga till en föreläsningsdag. Informationsträffarna gav både patienterna och de anhöriga ökad insikt i sjukdomen, möjlighet att få ställa frågor och att få träffa andra patienter/anhöriga med samma diagnos. Personalen som deltog upplevde också att de fick lära mer om sjukdomen från både patienter och de medverkande. 5. KOL-sköterska, Smärtsköterska Istället för kontinuerlig läkarkontakt erbjuds en fast kontakt hos specialistsköterska. Patienter som medskapande Att all personal som varit delaktiga i projektet känner att deras förutsättningar att använda patienter och deras närstående som en kontinuerlig resurs i vården ökat. (medskapandeperspektivet) Genom att använda tjänstedesign som metod upplever vårdpersonalen att de har fått en annan insikt i hur det är att leva med kronisk sjukdom. Patienterna har ingått som en resurs i förbättringsteamen, något som vårdcentralerna aldrig tidigare har testat men upplever som positivt. De patienter som har varit delaktiga i arbetet ville vara med och de hjälpte teamen att hålla fokus på vad som var viktigt utifrån ett patientperspektiv. Patienter och personal styrde gemensamt projektet och prioriterade bland olika förbättringsförslag. Förbättringsförslagen som tagits fram har utgått från patienternas upplevelser av vården och inte organisationens idéer om förbättring vilket var ett nytt angrepssätt. Vårdcentralerna uppfattar att de har fått lära sig en helt ny metodik för förbättringsarbete som de fortsättningsvis kommer att använda. Att samverka mellan landstingen har gett ytterligare kunskap i hur det är att leva med kroniska sjukdomar och att lära av varandras arbetsätt. Modell för övriga landet Att förbättringsmetodik, lösningar och verktyg som arbetas fram i projektet kan stå modell för övriga landsting och lätt skalas upp. SID 6(10)

7 En viktig del i projektet har varit öppenhet i kommunikationen för att sprida erfarenheterna till andra vårdcentraler inom våra egna landsting såväl som till andra Landsting. I bloggen har man kunnat följa och låta sig inspireras av arbetet i projektet under hela perioden. Projektet producerar flera olika produkter för att underlätta spridning av resultat och effekter efter projektets slut. Exempel på sådana är två filmer. En om projektet i sin helhet och en om de konrekta lösningar som skapats samt hur de kan användas kopplat till personcentrerad vård. Vi producerar också ett öppet bibliotek i en nätbaserad databas där alla som vill kan ladda ner lösningar och anpassa dessa till sin egen verksamhet. Även om projektet administrativt nu avslutas så fortsätter alla inblandade att arbeta vidare. Vi berättar gärna om detta och delar våra erfarenheter på det sätt som den nationella satsningen önskar framåt. Vi deltar även exempelvis i aktiviteter som Dagens medicins primärvårds dag, januari Syfte Att genom tjänsteinnovation med hjälp av designmetodik skapa goda exempel på hur vården av patienter med kroniska sjukdomar kan bedrivas med en högre grad av medskapande för radikalt förbättrad vård, följsamhet till nationella riktlinjer och tidig upptäckt. 3. METOD Patienternas och deras närståendes verkliga behov har varit utgångspunkt för projektet. Genom att anlita design företaget Doberman har projektet haft möjlighet att på djupet förstå patienternas behov. Metoden som har använt i projektet är tjänstedesign som innebär att planera och organisera aktuella komponenter kring en tjänst för att förbättra tjänstens upplevelse och funktion. Design metoden utgår från fem metodsteg som är förbereda, fånga, förstå, förbättra och förnya. Ett tvärprofessionellt team med både patienter och personal inrättades på vårdcentralerna, intervjuer, workshop och film har gjorts. Designprocessens fem metodsteg: SID 7(10)

8 4. PROJEKTORGANISATION OCH STRUKTUR Övergripande ansvar Landstingsdirektör Sörmland Landstingsdirektör Värmland Nationell Projektledare Projektledare Nationell projektgrupp Projektledare Delprojektledare Sörmland Delprojektledare Värmland Experiolab Värmland Testbäddar VC City Eskilstuna VC Kronoparken Karlstad Jan Grönlund Gunilla Andersson Hanna Lundstedt Hanna Lundstedt Linda Lännerström Staffan Flodin Tomas Edman Linda Lännerström Inger Eng SID 8(10)

9 Respektive landsting har haft enskilda styrgruppen som hanterar landstingscentrala frågor kopplat till projektet. 5. RESULTAT OCH LÄRDOMAR Tillsammans har patienter och personal vid två vårdcentraler arbetat intensivt för att med utgångspunkt från patienternas behov finna lösningar som skapar bättre förutsättningar för patienterna att hantera sin livsituation och kontakten med vårdcentralen. Resultatet är förutom en rad faktiska förbättringar och lösningar också två arbetsgrupper med ökad förståelse och kunskap om patientens behov samt två patientgrupper som på individnivå känner sig sedda, lyssnade till och som getts unika förutsättningar att bidra till och själva utforma lösningar. Projektet är också unikt ur perspektivet att det är av de första projekt nationellt som använt tjänstedesign som metod för att åstadkomma patientdelaktighet. Projektet har därför också bidragit till att skapa ny kunskap inom detta område. Trots att projektet skapat fungerande lösningar, nöjda patient och personalgrupper, och kunskap kring metoder för patientinvolvering så har projektet på många sätt skapat mer frågor än svar. Kan det vara så att vi som är med och designar vården har glömt de sista metrarna som verkligen gör skillnad för den som tjänsten är till för? Vården och världen möts inte på lika villkor. Genom designmetoden, som har varit central i projektet har vi fått insikter i hur personer med kronisk sjukdom lever sin vardag och vårdens möjlighet att påverka den. Det finns många förbättringsområden som i vissa fall handlar om de sista delarna i tjänsten som vården förmedlar och som med små enkla medel kan göra skillnad både för patient och personal. 6. FORTSATT ARBETE Arbetet efter projektet fortsätter på flera olika sätt. På de deltagande vårdcentralerna påbörjas nya förbättringsarbeten i samarbete med patienter. Det gäller de i projektet involverade diagnosgrupperna såväl som nya. Därtill fortsätter arbetet med att vidareutveckla, optimera och ständigt anpassa de lösningar som implementerats. Projektledningen för kroniskt engagerad fortsätter sitt arbeta med att stödja de deltagande vårdcentralerna men också med att sprida erfarenheter och kunskaper från projektet i samarbete med och utifrån önskemål från ledningen för den nationella satsningen. Projektledningen ser också stora möjligheter till att om möjlighet ges arbeta vidare med fler vårdcentraler. Vi vet nu att tjänstedesign som verktyg för användarinvolvering fungerar, det skapar lösningar, engagemang och ett tydligare fokus på en personcentrarad vård. Tjänstedesign är ett mycket bra verktyg för att åstadkomma och utveckla ett sådant förhållningssätt. Tjänstedesign är också ett väl fungerande verktyg för att ge patienterna SID 9(10)

10 själva möjligheten att delta i utformning av vården. Vi önskar nu i ett första steg få möjlighet att fortsätta arbetet med uppstart av projekt på fler vårdcentraler inom våra respektive landsting, för att i nästa steg involvera flera landsting. Vår förhoppning är att vi inom ramen för den nationella satsningen skall ges förtroendet att fortsätta och skapa fler Kroniskt engagerade vårdcentraler, personalgrupper, patienter och närstående Fortsatta utvecklingsområden Projektet har identifierat sex fortsatta utvecklingsområden för kroniskt sjukdom, vissa är mer generella och enkla att utveckla medan andra är mer komplicerade, exempelvis journalsystemets begränsningar i att utföra en personcentrerad vård. 7. REDOVISNING AV MEDEL Projektet har genomförts inom ramen för budget. En särskild ekonomisk redovisning lämnas enligt anvisning. SID 10(10)

Kroniskt engagerad. Nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar /

Kroniskt engagerad. Nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar / Kroniskt engagerad Nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar. 2014 / 2015 Bakgrund Strategin syftar till att utveckla vården för personer med kronisk sjukdom Projektet genomfördes

Läs mer

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Hanna Lundstedt Programsamordnare personcentrerad vård Linda Lännerström Verksamhetsutvecklare, doktorand, division primärvård Sveriges

Läs mer

Kroniskt Engagerad 2.0

Kroniskt Engagerad 2.0 Kroniskt Engagerad 2.0 Ett projekt med syftet att införa framtagna arbetsmetoder för personcentrerad vård för kroniskt sjuka i primärvården i landstinget Sörmland Personcentrerad vård ett luddigt begrepp

Läs mer

Statusrapport Flippen Skiftinge vårdcentral

Statusrapport Flippen Skiftinge vårdcentral Statusrapport Flippen Skiftinge vårdcentral Statusrapportens syfte Genom personcentrerad vård hitta nya samverkansformer med vår befolkning. Syftet är att skapa trygg befolkning, smidig resa genom vården

Läs mer

Tjänstedesign + Finsam Värmland/Dalsland Tjänstedesigner Elina Svensson

Tjänstedesign + Finsam Värmland/Dalsland Tjänstedesigner Elina Svensson Tjänstedesign + Finsam Värmland/Dalsland 2018 Tjänstedesigner Elina Svensson Elina.svensson@liv.se 6 åring om kreativitet Mamma, alla kan rita. Det är de som inte har en penna som inte kan rita Tjänstedesign

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare

Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare 2019-02-12 1 (2) Vård och omsorg Anette Nilsson Till regionernas projektansvariga för införande av Patientkontrakt Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare Nu finns

Läs mer

Patient- och närståendeutbildning

Patient- och närståendeutbildning Patient- och utbildning En uppdatering av PNU-processen med återkopplingsmodell för ömsesidigt lärande mellan patienter, och verksamheten. INTRODUKTION Välkommen och tack för att du tar dig tid att läsa

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med. psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med. psykisk ohälsa Nyhetsbrev Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Det gemensamma projektet mellan Landstinget i Värmland, Försäkringskassan och samordningsförbunden

Läs mer

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver Utveckla er verksamhet utifrån användarens behov. Anmäl er till SKL:s utvecklingsprogram! Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver Idag bygger ofta utveckling på antaganden

Läs mer

Personcentrerad vård/förhållningssätt. Något Nytt? 19 jan 2017 Hälsorådet

Personcentrerad vård/förhållningssätt. Något Nytt? 19 jan 2017 Hälsorådet Personcentrerad vård/förhållningssätt Något Nytt? 19 jan 2017 Hälsorådet Bra bemötande i fokus Film från Region Kalmar https://www.youtube.com/watch?v=aycjkfnzjmq Film från Sörmland Https://www.youtube.com/watch?v=pG1YRcae8tw

Läs mer

Tjänstedesign: en användardriven utvecklingsprocess

Tjänstedesign: en användardriven utvecklingsprocess Introduktion Tjänstedesign Tjänstedesign: en användardriven utvecklingsprocess - metoder & förhållningssätt - 22-05- 19 E n h et en K v a lit et s d riv en v erk s a m h et s u t v eck lin g & I n n o

Läs mer

Personcentrerad processkartläggning

Personcentrerad processkartläggning Personcentrerad processkartläggning Personcentrerad processkartläggning, Qulturum Mari Bergeling Utvecklingsledare, Qulturum mari.bergeling@rjl.se SOSFS 2005:12 GOD VÅRD ska vara: Kunskapsbaserad och

Läs mer

1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen

1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen 1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen 2 (6) 1. Inledning Detta dokument är framtaget i syfte att beskriva och definiera den övergripande strategin för

Läs mer

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver

Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver a er Utvecklt utifrån he verksam behov! s n e r a använd Anmäl er till SKL:s utvecklingsprogram! Lär er utveckla innovativa tjänster som invånarna vill ha och behöver Idag bygger ofta utveckling på antaganden

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017

Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017 Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017 Psykisk hälsa handlar om hela samhället! Kultur Fritid Hälso- och sjukvård Arbete Socialtjänst Förskola skola Familj Vänner-

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0

Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0 Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0 Vårdcentralen Fröslunda Mallversion 1.0 151111 SID 1(10) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Projektorganisation... 3 1.2.1 Teamets medlemmar...

Läs mer

Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård. Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015

Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård. Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015 Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015 Överenskommelse God och jämlik hälsa, vård och omsorg Samspel mellan staten,

Läs mer

Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0

Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0 PROJEKTRAPPORT Projektrapport Kroniskt Engagerad 2.0 Mallversion 1.0 151111 SID 1(36) PROJEKTRAPPORT Innehållsförteckning 1 Sammanfattande slutsatser... 3 2 Grundläggande information... 4 2.1 Bakgrund...

Läs mer

PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar

PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar Diskussionsunderlag för patientorganisationer inför möten med vårdcentraler Mål Att skapa en modell för hur patientorganisationer

Läs mer

Länsgemensam strategi i samverkan för stöd till anhöriga

Länsgemensam strategi i samverkan för stöd till anhöriga Länsgemensam strategi i samverkan för stöd till anhöriga Anhöriga som resurs Stöd till Anhöriga 8 september 2017 Närvård i Sörmland Kommuner Landsting i samverkan Anhöriga en förutsättning för trygg och

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Blandade lärande nätverk Sörmland

Blandade lärande nätverk Sörmland Blandade lärande nätverk Sörmland Om annan, ange vilken kategori av deltagare du representerar Om annan, ange organisation Fantastiskt att alla så givmilt delade med sig av sina erfarenheter både från

Läs mer

Patientmedverkan i riskanalyser

Patientmedverkan i riskanalyser nationell satsning för ökad patientsäkerhet Patientmedverkan i riskanalyser Tips till analysledare, teamledare och uppdragsgivare Patientmedverkan i riskanalyser Tips till analysledare, teamledare och

Läs mer

Patientkontrakt Resultat: Vad ska vi åstadkomma, för vem och till när?

Patientkontrakt Resultat: Vad ska vi åstadkomma, för vem och till när? Dalarna, februari 2019 Patientkontrakt Resultat: Vad ska vi åstadkomma, för vem och till när? Utgångspunkten för arbetet 2018 och fortsatt arbete under 2019 har varit att stödja primärvård för att fortsätta

Läs mer

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG 2018-2025 EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING INLEDNING I Kronobergs län har kommuner och Region Kronoberg kommit

Läs mer

Tillsammans för patientmedverkan

Tillsammans för patientmedverkan Tillsammans för patientmedverkan Patientmedverkan på olika nivåer Rapport från SKLs arbetsgrupp 2013 11 13 Inger Hansen Verksamhetsutvecklare 1 2010 Workshop Patientmedverkan Fr.o.m. 2010 Nationellt (svenskt)

Läs mer

Fem fokusområden fem år framåt

Fem fokusområden fem år framåt REGERINGENS STRATEGI INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA 2016 2020 Fem fokusområden fem år framåt Nationell samordnare inom området psykisk hälsa Fem fokusområden Regeringen har beslutat om en ny strategi för statens

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Innehåll Personcentrerad hälso- och sjukvård vad och varför? Strategier för att göra vården mer personcentrerad

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Styrning för personcentrerad vård och jämlik hälsa

Styrning för personcentrerad vård och jämlik hälsa Styrning för personcentrerad vård och jämlik hälsa Om vi fortsätter att göra som vi alltid har gjort så får vi det resultat som vi alltid har fått Svensk vård behöver ställa om! En stark välfärd där våra

Läs mer

Christin Anderhov Eriksson Leg dietist Med mag folkhälsovetenskap Ordförande temagrupp matvanor, HFS Projektledare dietisters samtal om levnadsvanor

Christin Anderhov Eriksson Leg dietist Med mag folkhälsovetenskap Ordförande temagrupp matvanor, HFS Projektledare dietisters samtal om levnadsvanor Christin Anderhov Eriksson Leg dietist Med mag folkhälsovetenskap Ordförande temagrupp matvanor, HFS Projektledare dietisters samtal om levnadsvanor AGENDA Samtal och råd om matvanor Ohälsosamma matvanor

Läs mer

Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON

Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON Patienter och närstående som medskapare i vården ERFARENHETER FRÅN SKARABORGS SJUKHUS Patientlagen Stärka och främja patientens ställning Främja patientens integritet,

Läs mer

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik 2014-2025 landstinget_14_1okt_a5.indd 1 2014-11-26 14:12 Förord Hälsa Tillsammans för en bättre hälsa Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner är överens.

Läs mer

Patientkontrakt. Projekt maj 2017 januari 2018

Patientkontrakt. Projekt maj 2017 januari 2018 Patientkontrakt Projekt maj 2017 januari 2018 Patienten i fokus blir patientens fokus Jag är frisk men lever med en sjukdom Patientkontrakt - uppdrag Ökad samordning av vård, behandling och förebyggande

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Projekt "En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar"

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Projekt En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar HANDIKAPP FÖRBUNDEN 2014-01-17 Vår kontaktperson: Maryanne Rönnersten Roger Molin Enheten för folkhälsa och sjukvård Socialdepartementet Projekt "En väl fungerande primärvård för personer med kroniska

Läs mer

Lyckas med SIP-mötet. - Samordnad individuell plan. 26/11/2018 Anette Ståhl och Fanny Eklund

Lyckas med SIP-mötet. - Samordnad individuell plan. 26/11/2018 Anette Ståhl och Fanny Eklund Lyckas med SIP-mötet - Samordnad individuell plan Vilka är vi? Anette Ståhl Socionom Kurator Barnsamordnare Handledare Psykiatri Sydväst Stockholms läns landsting Fanny Eklund Socionom SIP-samordnare Kungsholmen

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013 Rehabiliteringsutredning November 2012 April 2013 Bakgrund Behovet av rehabilitering varierar för befolkningen i Gävleborg. Från kortvariga insatser t ex i samband med operation till periodvisa insatser

Läs mer

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen 2017-2020 Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården

Läs mer

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd Lilian Gullberg, projektledare 0413-620 22 110615 VOO IOU Vård- och omsorgsnämnden.5, INVESTOR NPEOPLE Strategiplan anhörigstöd Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Var med och bidra till Personcentrerad vård

Var med och bidra till Personcentrerad vård Dokumentation från konferensen Var med och bidra till Personcentrerad vård Nyköping 22 maj 2014. Arrangör: Landstinget Sörmland 1 Bakgrund Landstinget Sörmland har beslutat om ett övergripande mål att

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Eva Magee Projektnamn: Förbättring och trygghet för patienter på Hematologimottagningen,

Läs mer

Patientlagen och informationsplikten 2014:821

Patientlagen och informationsplikten 2014:821 Patientlagen och informationsplikten 2014:821 141117 Informationsplikten utvidgas och förtydligas Patienten ska få relevant information om sitt hälsotillstånd de metoder som finns för undersökning, vård

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering

Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering Förtroendemannagruppen Rörelseorganens sjukdomar och skador augusti 2005 1 Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering Cathrin Mikaelsson, själv värkmästare och initiativtagare

Läs mer

Stödmaterial för att utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården

Stödmaterial för att utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Stödmaterial för att utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Om materialet Materialet syftar till att vara ett underlag för reflektion och dialog stöd i den förändringsprocess som

Läs mer

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013.

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. TILLÄGGSAVTAL SAMHÄLLSKONTRAKTET Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. 1 Parter 1. Mälardalens högskola, org.nr. 202100-2916 ( MDH ) 2. Västerås

Läs mer

Undrar vad som händer sen? Hur ska jag komma dit? Vårdkedjan. Resvägar. Meddelar du distriktssköterskan? Cytostatika låter farligt!?

Undrar vad som händer sen? Hur ska jag komma dit? Vårdkedjan. Resvägar. Meddelar du distriktssköterskan? Cytostatika låter farligt!? Undrar vad som händer sen? Vårdkedjan Hur ska jag komma dit? Resvägar Cytostatika låter farligt!? Information Meddelar du distriktssköterskan? Kommunikation Mer patientfokuserad och sammanhållen cancervård

Läs mer

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft Visa vägen i vården ledarskap för stärkt utvecklingskraft Innehåll UPPDRAGET OCH VÅRA ARBETSMETODER SLUTSATSER FRÅN FORSKNING OCH INTERVJUER LÄRDOMAR FRÅN ANDRA LÄNDER OCH SEKTORER SLUTSATSER FRÅN NULÄGESANALYSEN

Läs mer

Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter

Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Bildades 2011, cirka 40 medarbetare

Läs mer

Sammanställning 2. Bakgrund

Sammanställning 2. Bakgrund Sammanställning 2 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 8 november 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Sammanfattning Bakgrund Regeringen beslutade den 2 mars 2017 att utse en särskild utredare med uppdrag att utifrån en fördjupad analys av förslag i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) stödja landstingen,

Läs mer

Utveckling av ett Personcentrerat arbetssätt - PCA. För chefer och ledare

Utveckling av ett Personcentrerat arbetssätt - PCA. För chefer och ledare Utveckling av ett Personcentrerat arbetssätt - PCA För chefer och ledare Gemensamt reflekterande samtal! Utgångspunkter våra, era, verksamheternas? Vad är viktigt för dig att få svar på idag? Agenda o

Läs mer

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Landstingsstyrelsen 21 mars 2018 Anette Aronsson & Ragnhild Holmberg Patientmiljarden 2018 Överenskommelsens två utvecklingsområden Förstärkt vårdgaranti

Läs mer

Workshop Personcentrerat förhållningssätt, vad är det? Umeå 2016

Workshop Personcentrerat förhållningssätt, vad är det? Umeå 2016 Workshop Personcentrerat förhållningssätt, vad är det? Umeå 2016 SNSF utbildningsgrupp Pia Johansson Anneli Jönsson Kerstin Lundström Resultat Studier har visat: 1. Patienter känner en ökad känsla av trygghet

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat Dokumentation från regional konferens kroniska sjukdomar (Västervik, Gränsö 13-14 november) Dokumentation har fördelats mellan Kunskapsunderlag, Mätsystem och Stöd till förbättring, men inte på MIKRO (Vårdteam/klinik),

Läs mer

Tjänstedesign. Ulrica Sandzén Elina Svensson Sofia Axelsson

Tjänstedesign. Ulrica Sandzén Elina Svensson Sofia Axelsson Tjänstedesign Ulrica Sandzén Elina Svensson Sofia Axelsson Tjänstedesign Experio Lab Anna - projektet Finsam Värmland/Dalsland Tjänstedesign + Finsam Ett möte mellan vård och design. Designprocessen Anna-projektet

Läs mer

13 kommuner i Jönköpings län i samverkan med Region psykiatrin

13 kommuner i Jönköpings län i samverkan med Region psykiatrin En återhämtningsinriktad psykiatri i Jönköping län Kommunal utveckling 13 kommuner i Jönköpings län i samverkan med Region psykiatrin En återhämtningsinriktad psykiatri Teamet Sara Thil Marie Linder Arpad

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

När primärvården har byggt ut de automatiserade processerna så att en del av det arbete vi gör idag kan lyftas över till patienterna, då kan vi frigöra nog med kraft för att ta hand om de mest sjuka och

Läs mer

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman Att arbeta med våld i nära relationer Ingrid Hjalmarson Eva Norman Utvärderingar om Våld i nära relationer Kommunernas och hälso- och sjukvårdens ansvar för insatser mot våld SoL 5 kap reglerar insatserna

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Projekt Barn som anhöriga 2012-2014

Projekt Barn som anhöriga 2012-2014 Projekt Barn som anhöriga 2012-2014 Nationell satsning sker på utvecklingsarbete som stödjer barn och unga som har föräldrar med olika svårigheter. I hälso- och sjukvårdslagen har lyfts in barns särskilda

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

PERSONCENTRERAD VÅRD En effektivare hälso- och sjukvård med människan i centrum

PERSONCENTRERAD VÅRD En effektivare hälso- och sjukvård med människan i centrum DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING PERSONCENTRERAD VÅRD En effektivare hälso- och sjukvård med människan i centrum DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING EN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I FÖRÄNDRING Förändrad sjukdomsbild

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Patient- och brukarmedverkan POSITIONSPAPPER FÖR ÖKAD KVALITET OCH EFFEKTIVITET I HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH SOCIALTJÄNST

Patient- och brukarmedverkan POSITIONSPAPPER FÖR ÖKAD KVALITET OCH EFFEKTIVITET I HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH SOCIALTJÄNST Patient- och brukarmedverkan POSITIONSPAPPER FÖR ÖKAD KVALITET OCH EFFEKTIVITET I HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH SOCIALTJÄNST Förord I svensk hälso- och sjukvård och socialtjänst finns sedan länge en stark tradition

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar Konferens 2017-09-14 Nationell förstudie sjukfrånvaro 1 I kommunerna motsvarar sjukfrånvaron 54 700 heltidstjänster inom exempelvis skola

Läs mer

Projekt Insikt. Designprojekt 2018 Projektledare Elina Svensson

Projekt Insikt. Designprojekt 2018 Projektledare Elina Svensson Projekt Insikt Designprojekt 2018 Projektledare Elina Svensson Projektidé Projekt Insikt är ett pilotprojekt som syftar till att öka användarinvolveringen och deltagarperspektivet i utvecklingsarbetet

Läs mer

Presentation Personcentrerat Arbetssätt - PCA

Presentation Personcentrerat Arbetssätt - PCA Presentation Personcentrerat Arbetssätt - PCA Beslut om styrprincip Styrprincipen skall vägleda oss i arbetet framöver. Inom ramen för tillgängliga resurser skall vi skapa största möjliga värde för patienterna

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus

Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus Gemensam strategi för framtidens stöd och vård till personer med psykisk funktionsnedsättning 2016-05-25 Maria Andersson

Läs mer

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Seminarium i Göteborg 22 november 2011 FoU i Väst Kjell Broström Bakgrund NSPH Nätverk under Nationell psykiatrisamordning

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Bild 2-7 Övergripande presentation av omställningen + beslutsinformation Bild 8-10 Lägesrapport Nära vård Bild 11-13 Lägesrapport Koncentration Bild 14-16

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Triangelrevision. En lärandestyrd kunskapsutveckling. Nationell workshop 20 november 2017 Agneta Patriksson. Enhet A. reviderar.

Triangelrevision. En lärandestyrd kunskapsutveckling. Nationell workshop 20 november 2017 Agneta Patriksson. Enhet A. reviderar. Enhet C reviderar enhet A Enhet A reviderar enhet B Revisionsteam möter ledning och verksamhetsteam och med ett framtaget kunskapsunderlag sker en utvärdering i dialog, reflektion och lärande Återkoppling

Läs mer

Lärande som förutsättning för förnyelse men vilket slag av lärande?

Lärande som förutsättning för förnyelse men vilket slag av lärande? Lärande som förutsättning för förnyelse men vilket slag av lärande? Synen på implementering bygger traditionellt på en planering-styrningkontroll logik med fokus på likformig införande av förbättringar

Läs mer

Utvidgad nationell tillgänglighetsuppföljning. Lisbeth Isaksson och Johan Assarsson

Utvidgad nationell tillgänglighetsuppföljning. Lisbeth Isaksson och Johan Assarsson Utvidgad nationell tillgänglighetsuppföljning Lisbeth Isaksson och Johan Assarsson Tillgänglig primärvård För ökad kunskap och stöd för verksamhetsutveckling Vad följer vi idag i primärvård 40 miljoner

Läs mer

Samordning för Linnea. Ett samverkansprojekt mellan Landstinget Kronoberg och länets åtta kommuner.

Samordning för Linnea. Ett samverkansprojekt mellan Landstinget Kronoberg och länets åtta kommuner. Samordning för Linnea Ett samverkansprojekt mellan Landstinget Kronoberg och länets åtta kommuner. Bakgrund Nationell satsning Bättre liv för sjuka äldre Stärkta regionala strukturer inom äldreområdet

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer