Arbetsutskottets förslag till beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsutskottets förslag till beslut"

Transkript

1 Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R LSN-HSF Godkännande av Länssjukvårdens månadsrapport för november 2013 Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Länssjukvårdsnämnden godkänner länssjukvårdens månadsrapport för november 2013 och lägger den till handlingarna Beslutsunderlag Länssjukvårdens månadsrapport för november 2013 Protokollsutdrag dokument till Akten Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se ORG NR Y:\Alla\Processer\Administration\Politiskt stöd\lsn\2014\(2) 26 febr\webb\kallelse\ 2 Godkännande av länssjuksjukvårdens månadsrapport\ 2 SID 1(1) Godkännande av Länssjukvårdens månadsrapport för november 2013.doc Utskriftsdatum: :38

2 LSN-HSF Månadsrapport november 2013 Länssjukvårdsnämnden Jörgen Striem Hälso- och sjukvårdschef

3 Produktion Tillgänglighet Hälso- och sjukvård i rimlig tid innebär att ingen patient ska behöva vänta oskälig tid på vårdinsatser, som patienten har behov av. Andelen genomförda och väntande på nybesök och behandling inom både vårdgarantin och kömiljarden har i november förbättrats rejält. Arbetet med att förbättra tillgängligheten som pågår inom hela förvaltningen har nu visat resultat. Efter november visar förvaltningen de högsta utfallen under de senaste tre åren. Vårdgaranti I november hade 94 % av andelen patienter väntat på nybesök 90 dagar eller kortare. Samma period föregående år var siffran 85 %. I november hade 92 % av andelen patienter väntat på behandling 90 dagar eller kortare. Föregående år samma period var siffran 86 %. I värdet för rullande 12 kan vi se att andelen väntande på behandling inom 90 dagar ökar i slutet av mätperioden och ligger på 79 % efter november. Kömiljarden Kömiljardöverenskommelsen 2013 innebär ändrade regler för landstingen för att få ta del av medlen. Förändringen innebär att vi först måste uppnå minst 70 % som väntat 60 dagar eller 2(21)

4 kortare, dessutom måste genomförda nybesök/behandlingar också vara minst 70 % inom 60 dagar. Nedan presenteras dels resultatet för andelen väntande inom 60 dagar där Länssjukvårdens mål för 2013 är satt till 80 % och dels väntande i kombination med antal genomförda där båda parametrarna måste uppnå minst 70 % för att Länssjukvården ska få del av statliga medel. I mätningarna inom kömiljarden efter november hade 83 % väntat på nybesök 60 dagar eller kortare. Föregående år samma period var siffran 68 %. Diagrammet visar att vi i november genomförde 70 % nybesök inom 60 dagar och att vi med 83 % väntande till nybesök uppnådde målet för att få ta del av de statliga medlen för kömiljarden. 3(21)

5 72 % hade efter november väntat på behandling 60 dagar eller kortare. Föregående år samma period var siffran 66 %. Hälso- och sjukvården uppnådde i november 63 % genomförda behandlingar inom 60 dagar och 72 % hade väntat på behandling 60 dagar eller kortare. En klar förbättring mot målet 70 % för båda parametrarna som krävs för att få ta del av medlen från kömiljarden. Om vi hade genomfört ytterligare 103 behandlingar inom 60 dagar hade förvaltningen klarat målet 70 % i november. Kömiljonen Kömiljonen är en särskild tillgänglighetssatsning för barn och unga med psykisk ohälsa. Målet är att minst 90 % av barn och unga med psykisk ohälsa har fått en första bedömning inom 30 dagar och att minst 80 % har påbörjat en fördjupad utredning/behandling inom 30 dagar. Under 2013 har Sörmland inkl. Habiliteringsverksamheten uppnått båda målen alla månader förutom i augusti. I november hade 94 % fått en första bedömning inom 30 dagar och 100 % hade påbörjat en fördjupad utredning/behandling. 4(21)

6 Beläggning Beläggningssiffrorna är hämtade ur Vårdplatslistan och överensstämmer med vad vi från och med september 2012 rapporterar in till Socialstyrelsen. Beläggningen är ställd i relation till disponibla vårdplatser. Siffrorna bygger än så länge på manuell registrering. Beläggningen har varierat mellan 81 % % i länet under I november var beläggningsgraden totalt i länet 95 %. Beläggningen i november låg på samtliga sjukhus i länet på samma nivå i jämförelse som motsvarande månad förgående år. Efter sommarens planerade neddragning av vårdplatser har Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset öppnat sina ordinarie vårdplatser. Nyköpings lasarett har fortsatt svårighet att öppna de 14 vårdplatserna som fortfarande är ofrivilligt stängda, vilket fortfarande beror på bemanningssvårigheter. Under november stängdes ytterligare 2 vårdplatser. Ett arbete för att höja tillgängligheten av vårdplatser och möjliggöra produktion pågår, arbetet omfattar såväl bemanning som rekrytering. 5(21)

7 Öppenvård Besöksvolymen för läkarbesök har t.o.m. november ökat med 2,1 % i jämförelse med samma period förgående år. Övriga besök har för samma period minskat med 1,5 % i jämförelse med 6(21)

8 förgående år. I medelvärdet för rullande 12 har antalet läkarbesök per 1000 invånare legat runt 90 de senaste 24 månaderna medan besök till övriga vård-kategorier har minskat från som mest 135 besök per 1000 invånare till 129 besök i november Slutenvård Avslutat vårdtillfälle är det mått som används för att mäta vårdtillfällen. Under perioden jan-nov har antalet vårdtillfällen minskat med (5,6 %) i jämförelse med samma period förgående år. Medelvårdtiden i november var 5,3 dagar vilket är det högsta uppmätta medelvårdtiden under de senaste 24 månaderna. I jämförelse med samma månad förgående år är medelvårdtiden 0,6 dagar (13,2 %) högre. Efter sommarmånaderna 2012 har medelvårdtiden ökat i princip varje månad vilket innebär att medelvärdet för rullande 12 har ökat till 4,8 dagar efter november. 7(21)

9 DRG-vikt är ett mått som används nationellt på produktionsvolym. Det ger också en bild av hur tung vård som producerats. Ju högre vikten är desto mer och tyngre vård har producerats. I DRGregistreringen ligger ca en månads eftersläpning i förhållande till månadsrapporteringen. Det beror på att alla steg runt en patient ska vara klar innan den kan färdigsigneras. Därför har vi valt att rapportera med en månads eftersläpning. Medelvärdet för rullande 12 månader har minskat med 1,9 % efter oktober i jämförelse med samma månad förgående år, det motsvarer en DRG-vikt som är 108 lägre. Medelvärdet för rullande 12 månader för andel återinskrivna inom 30 dagar ligger efter november på 15,3 %. I november var andelen återinskrivna 15,7 % vilket är högre än förgående månad men lägre än motsvarande månad förgående år. Trenden pekar mot en minskning av andelen återinskrivna även om sommarmånaderna ligger högre än övriga månader under året. Andelen återinskrivna patienter är högst inom onkologi och psykiatri. Totalt under 2013 jan-nov var 9,7 % (518 st) av antal återinskrivna planerade, för onkologen är motsvarande siffra 53 %. 8(21)

10 Personal Antalet anställda (tillsvidareanställda och visstidsanställda) har ökat med 42 personer i jämförelse med november förgående år, vi är nu totalt anställda. Omräknat till antal årsarbetare är ökningen 43 årsarbetare jämfört med november 2012 vilket motsvarar en ökning på 1,0 %. Det är sysselsättningsgraden som har ökat i och med att antal årsarbetare har ökat mer än antal anställda. Det är framförallt inom division kirurgi som antalet årsarbetare har blivit fler vilket är ett led i att förbättra tillgängligheten. Vi har fortfarande vakanta tjänster inom flera områden, det är främst sjuksköterskor men även undersköterskor, läkare och medicinska sekreterare som står för vakanserna. Den totalt arbetade tiden januari t.o.m. november har i jämförelse med samma period förgående år ökat med 0,6 %. Det är främst inhyrd personal som står för ökningen. Övertiden har ökat medan timtid har minskat. 9(21)

11 Sjukfrånvaron ligger efter november fortsatt på 5,4 % vilket motsvarer en ökning med 0,3 procentenheter i jämförelse med samma period förgående år. Det är fortfarande andelen långtidssjuka som står för den största delen av ökningen. Samspelet mellan olika faktorer som påverkar sjukfrånvaron är komplext och varierar mellan olika typer av verksamheter i förvaltningen. Fortsatt fokus på sjukfrånvarons utveckling sker under 2013, där sjukfrånvaron följs upp i ordinarie uppföljningar med respektive verksamheter. 10(21)

12 Ekonomi Resultatet t.o.m. november 2013 slutade på 8,8 mnkr. I resultatet efter november är intäkter för löneöversynen och särskilda satsningar med. Vi saknar intäkter på 15,2 mnkr t.o.m. november för den extra tillgänglighetssatsning som pågår nu under hösten samt 5,7 mnkr i abonnemangskostnader för lab. Föregående år samma period var resultatet 20,2 mnkr. Länssjukvårdens kostnader har ökat med 4,3 % (varav 0,8 % är en effekt av löneöversynen och 0,3 % tillgänglighetssatningen) jämfört med 2012 (LPI 2,5 %) slutade HSFs resultat för Länssjukvården på 7,4 mnkr trots att intäkterna ökade med 8,0 % och att kostnaderna ökade med 2,1 %, vilket är lägre än LPI. En förutsättning för att klara 0- resultat under 2013 är att intäkterna ökar med LPI eller mer samt att kostnadsökningen inte överstiger LPI. Helårsprognosen efter november är förbättrad och beräknas sluta på 0 mnkr till följd av bl.a. ersättning inom patientsäkerhetsområdet. På kostnadssidan är det farmförallt högre personal- och utomlänsvårdskostnader som genererar den negativa avvikelsen mot budget. Diagrammet visar resultatet (kostnader minus intäkter) per månad. Kurvan påverkas av hur såväl kostnader som intäkter periodiseras. Uppdragsersättningens utbetalning per månad är periodiserad enligt en nyckel baserad på länssjukvårdens kostnadsbudget. Om resultatet för 2013 jämförs med resultatet för 2012 och det justerade resultatet för 2011 så ser vi att resultatet 2013 efter elva månader är något bättre än det justerade resultatet för Det justerade resultatet 2011 skulle ha slutat på -19,2 mnkr med en högre uppdragsersättning. Känslighetsanalys 0-resultat för 2013 är ett ambitiöst mål och en stor utmaning. Det förutsättar att Divisionerna klarar sina budgetmål Kostnaderna (förutom landstingets särskilda satsning på löneöversyn) inte ökar mer än LPI samt att intäkterna ökar med minst LPI Tillgänglighetsmålen uppnås utan nämnvärda kostnadsökningar, d v s genom effektivare produktions- och kapacitetsplanering Nya labavtalet får beräknad effekt årets sista månader 11(21)

13 Ytterligare faktorer som kan påverka resultatet är De totala intäkterna för särskilda stimulansbidrag Om de nationella målen inom den s.k. Kömiljarden uppnås kan prestationsersättning på 1 mnkr per mål (nybesök resp. behandling) erhållas och förbättra resultatet. Att utvecklingen av utomlänsvårdskostnaderna hålls på en stabil nivå. Nya dyra utomlänspatienter som vi ännu inte vet om kan få stor påverkan på kostnadsutvecklingen. När förändrad nivå av högkostnadsskyddet nu får effekt förväntas patientintäkterna öka och kostnaden för receptläkemedel att minska. Diagrammet visar dels den underliggande resultatutvecklingen uppräknat till helår, dels budgetmålet och till sist prognosen. Den underliggande resultatutvecklingen är en bedömning utifrån hur resultatutvecklingen ser ut efter elva månader om inte handlingsplaner och åtgärder får förväntad effekt. Kravet är ett 0-resultat i årets budget. Förvaltningens prognos är förbättrad till 0 mnkr och alla verksamheter arbetar hårt för att förvaltningen vid årets slut ska nå -20 mnkr eller bättre. Den underliggande resultatutvecklingen pekar för närvarande mot 0 mnkr 2013 vilket är en förbättring jämfört med de senaste månaderna. Förbättringen beror bl.a. på att hänsyn har tagits på intäktssidan till prestationsbaserade intäkter inom patientsäkerhetsområdet. Fakturering av klinikfärdiga finns med i prognosen men är fortfarande osäkra. Kostnadsläget är fortfarande oförändrat och de åtgärder som har vidtagits har efter november ännu inte visat effekt. Analys resultat Intäkter Intäktsutvecklingen är t.o.m. november 4,0 % högre i jämförelse med samma period förgående år. Intäktsprognosen för 2013 är efter november 3,2 % högre i jämförelse med budget. En stor del av intäktsökningen mellan åren beror på obudgeterade intäkter för bl.a. forskning- och projektanställningar som ska täcka motsvarande obudgeterade personalkostnader samt finansiering av 2013 års löneöversyn och särskilda satsningar. Även intäkter för 12(21)

14 rehabkoordinatorer och ytterligare effekter i och med ökning av högkostnadsskyddet bidrar till intäktsökningen. Kostnader Kostnadsutvecklingen för samtliga kostnadsslag är ackumulerat t.o.m. november 4,3 % (varav 0,8 % avser löneöversynen) i jämförelse med samma period förgående år. Diagrammet visar att kostnaderna per månad samt rullande medelvärde för såväl utfall som budget. Diagrammet visar att utfallskurvan ligger över budget vilket motsvarar en budgetavvikelse på 3,5 % ackumulerat jan-nov. Det är framförallt personal och utomlänskostnader som under året har varit högre än budget vilket resulterar i ett gap mellan utfall och budget. Kostnaden per DRG-vikt i medelvärde för rullande 12 har i jämförelse med oktober förgående år ökat med 4,8 % vilket motsvarar en kostnadsökning på kr per DRG-vikt. Det kan konstateras att kostnaden per DRG-vikt ökar medan DRG-vikten ligger kvar på ungefär samma nivå vilket innebär att kostnaderna ökar mer än DRG-vikten. 13(21)

15 Personalkostnader De totala personalkostnaderna för perioden jan-nov har ökat med 6,5 % (varav 1,7 % avser lönöversynen utöver budget) jämfört med förgående år. Prognosen ligger efter november på mnkr. I den negativa budgetavvikelsen ingår kostnader som finansieras med särskilda intäkter för t.ex. forskning och projektanställningar samt genomförd löneöversyn. Även kostnader för inhyrd personal samt timanställda, övertid och jour beräknas bli högre bl.a. till följd av brist på personal samt den tillgänglighetssatsning som genomförs under slutet av året. Under 2012 ökade kostnaderna för inhyrd personal succesivt med kraftiga toppar i slutet av förra året. De första månaderna 2013 dämpades kostnadsutvecklingen något för att därefter återigen öka. Det är fortfarande vakanta läkar- och sjukskötersketjänster som är en stor del av förklaringen till att inhyrd personal måste anlitas. Kostnaden för inhyrd personal under perioden jan nov innevarande år ligger på 79 mnkr. Samma period föregående år var kostnaden 66 mnkr. Ökningen består av både läkare och sjuksköterskor. 14(21)

16 Utomlänsvård Kostnadsutvecklingen mellan 2012 och 2013 för perioden jan-nov är 4,9 %. Medelvärdet för rullande 12 månader visar på en ökning med 10,9 % efter november. Årsprognosen är efter november justerat till 645 mnkr vilket inkluderar ökade kostnader för tillgänglighetssatsningen. Med start 2013 har ny rutin införts för uppbokning av utomlänsvårdskostnaderna varför jämförelse med förgående år inte är helt jämförbart. Antalet remisser har för perioden jan-nov ökat med (19,0 %) i jämförelse med samma period förgående år. Det är remisstypen inom vårdgarantin som ökar mest medan fritt vårdval minskar. Det är farmförallt division kirurgi som står för ökningen av antalet remisser. Labkostnader Labkostnaderna har under perioden jan-nov ökat med 10,1 mnkr (4,8 %) i jämförelse med förgående år. I resultatet efter november saknas det abonnemangskostnader motsvarande 5,7 mnkr. Kostnaderna omfattar all sjukvårdsverksamhet i Sörmland, även privata vårdcentraler och privata vårdgivare. Ökningen mellan åren beror på volymförändringar och dyrare labprover. Årsprognosen bedöms efter november sluta på 250 mnkr. Det nya avtalet som börjar gälla från oktober har efter två månad inte visat några större effekter i form av lägre kostander vilket innebär att prognosen har justerats. Övriga verksamhetsanknutna tjänster I posten övriga verksamhetsanknutna tjänster ingår bl.a. kostnader för patientkost, tvätt, språktolk och dosdispensering. Kostnaderna för perioden jan-nov har ökat med 1,5 mnkr (1,7 %) i jämförelse med samma period förgående år. Det nya tvättavtalet genererar lägre kostnader under 2013 medan kostnaderna för sjukvård för asylsökande beräknas bli högre. Prognosen ligger efter november på 99 mnkr vilket innebär en prognosförbättring mot budget med 1,4 mnkr. 15(21)

17 Läkemedel Prognosen för läkemedel är efter november 751 mnkr och den positiva budgetavvikelsen är 18 mnkr. Den förbättrade prognosen mot budget beror på effekter av patentutgångar och högre egenavgifter p.g.a. att högkostnadsskyddet för läkemedel inom förmånen höjts från årsskiftet 2011/2012, nytt avtal för läkemedel på rekvisition samt mer läkemedelsrabatt. Kostnadsutvecklingen är positiv mellan åren d.v.s. kostnaderna har minskat med 14,7 mnkr (2,1 %). Det är kostnaderna för receptläkemedel som har minskat medan övriga läkemedelskostnader har ökat jämfört med samma period förgående år. Lokalkostnader I posten lokalkostnaderna ingår bl.a. kostnader för lokalhyror, energi, städning samt kostnader för lokalanpassningar. Jämfört med samma period förgående år har kostnaderna ökat med 1,2 % och i jämförelse mot budget ligger lokalkostnaderna 3,5 % lägre. Hyresökningar till följd av ombyggnationer samt kostnader för lokalanpassningar är kostnader som inte kommer jämnt över året. Prognosen efter november är fortsatt 280 mnkr vilket är en förbättring med 3,5 mnkr i jämförelse med budget. Det är försenade ombyggnationer som är anledningen till prognosförbättringen. Övriga kostnader Under perioden jan-nov har övriga kostnader ökat med 5,9 % i jämförelse med samma period förgående år. Kostnaderna t.o.m. november för medicinskt material har ökat med 2,7 % i jämförelse med samma period förgående år. Det är fortfarande kostnader för proteser/implantat/osteosyntes, stimulatorer och sterilt material som har ökat medan IVA/anestesimaterial, infusions/injektionsmaterial och medicinskt tekniskt material som har minskat. Prognosen för övriga kostnader beräknas efter november sluta på 590 mnkr vilket även inkluderar kostnader för höstens tillgänglighetssatning. Övriga kostnader fördelar sig enligt tabellen nedan. Kostnadsslag Diff Medicinskt material ,7 % Hjälpmedel ,1 % Material och Varor ,4 % IT-Kostnader ,7 % Hyra/leasing av anläggningstillgångar ,0 % 16(21)

18 Övriga Materialkostnader ,4 % Reperation och underhåll ,4 % Rese- och transportkostnader ,1 % Övriga Kostnader ,7 % Summa ,9 % Kostnadsslag Medicinskt material Hjälpmedel Material och Varor IT-Kostnader Hyra/leasing av anläggningstillgångar Övriga Materialkostnader Reperation och underhåll Rese- och transportkostnader Övriga Kostnader Förklaring Proteser, implantat, inkontinensartiklar, IVA/Anestesi, sterilt material, förbandsartiklar, sjukvårdsmaterial Ortopedtekniska hjälpmedel, hörapparater, övriga hjälpmedel Livsmedel, preliminärt konterade fakturor PC-hyra, nyttjanderättsavgifter, underhållskostnader, IT-material Hyra hjälpmedel, medicinsk utrustning Möbler, kontorsmaterial, kemtekniska/hygienmaterial, papper, förbrukningsmaterial Reparationer, underhåll, serviceavtal medicinteknisk utrustning Bilhyra, drivmedel, reparation, varutransporter, resekostnader, hotell och logikostnader Telefoni, porto, applikationsdrift, konsultkostnader, konferenslokaler, prenumerationer, övriga tjänster (Medhelp) 17(21)

19 Divisionsresultat Basenhet Ack utfall Ack budget Diff KIRURGI MEDICIN PSYKIATRI MEDICINSK SERVICE Gemensamt Hälso- och Sjukvård Gemensamt Hälso- och Sjukvårdsledning RESULTAT A Resultatet på -12,0 mnkr inom HoS gemensamt avser i huvudsak kostnader för den ofinansierade delen i lönesatsningen. Inom Hälso- och sjukvårdsledningen gemensamt har vi ett positivt resultat på 22,0 mnkr pga vakanta tjänster och ännu outnyttjade medel för utvecklingsarbete som en följd av försenade konsultupphandlingar. Division Kirurgi Ack utfall Ack utfall Ack utfall Ack utfall Produktion Medarbetare Antal besök öppenvård Antal årsarbetare Antal avslutade vårdtillfällen Antal arbetade timmar Medelvårdtid 4,4 4,0 Arbetad tid per DRG-vikt DRG-vikt totalt Andel sjukfrånvaro 5,5% 5,3% Antal remisser utomlän Antal operationer Månads- Månads- Ack utfall Ack utfall Tillgänglighet utfall 2013 utfall 2012 Ekonomi (Mnkr) Vårdgaranti nybesök 92,3% 83,9% Budgetdifferens Vårdgaranti behandling 91,5% 86,2% Kostnadsutveckling Kömiljard väntande nybesök 79,3% 66,9% Helår 2013 Kömiljard väntande behandling 71,6% 65,6% Prognos -27,7 - Kömiljard genomförda nybesök 67,5% - Kömiljard genomförda behandling 63,1% - Tillgängligheten till både nybesök och behandling ökar successivt, och ökningstakten har stigit ytterligare jämfört med i oktober. Höstens kraftansträngning för att förbättra tillgängligheten har fortsatt. Alla kliniker har fått i uppdrag att ha ett utfall på att minst 80 % av patienterna ska ha väntat kortare tid än 60 dagar till nybesök och till behandling. Tillgängligheten för väntande till nybesök nådde målet så när som med 0,7 %, d.v.s. 79,3 % av de som väntade på nybesök hade väntat kortare än 60 dagar. När det gällde väntande till behandling blev resultatet 71,6 %. Det totala antalet genomförda nybesök och behandlingar under månaden är det högsta månadsutfallet under I satsningen för bättre tillgänglighet så görs de flesta nybesök genom extramottagningar med egen personal, med timanställda pensionärer och med hyrläkare. Många av behandlingarna skickas till annan vårdgivare men det sker även lördagsoperationer och operationer med inhyrd personal i Sörmland. Antalet externa vårdgivare som kan ta emot remitterade patienter har minskat under månaden. Antal årsarbetare är oförändrat jämfört med samma period förgående år. Rekryteringsarbete pågår kontinuerligt på kliniker med vakanser och svårast är det att rekrytera specialistläkare och 18(21)

20 sjuksköterskor. Sjukfrånvaron är oförändad jämfört med tidigare under hösten, men är högre än målet, 5,5 jämfört med 4,5. Flera klinikledningar tillsammans med PA-konsulter analyserar och försöker åtgärda detta. Det externa resultatet efter november slutade på -38,4 mnkr. Kostnadsökningen är 7,9 % (LPI 2,5 %) jämfört med samma period förgående år. I månadens resultat ingår medvetna satsningar på 13,7 mnkr för förbättrad tillgänglighet. Det är fortsatt personal och utomlänsvårdkostnaderna som bidrar till underskottet. Helårsprognosen beräknas sluta på 27,7 mnkr. Division Medicin Ack utfall Ack utfall Ack utfall Ack utfall Produktion Medarbetare Antal besök öppenvård Antal årsarbetare Antal avslutade vårdtillfällen Antal arbetade timmar Medelvårdtid 5,4 5,2 Arbetad tid per DRG-vikt DRG-vikt totalt Andel sjukfrånvaro 4,3% 3,8% Antal remisser utomlän Månads- Månads- Ack utfall Ack utfall Tillgänglighet utfall 2013 utfall 2012 Ekonomi (Mnkr) Vårdgaranti nybesök 98,4% 84,9% Budgetdifferens,9-3,5 Kömiljard väntande nybesök 92,0% 67,5% Kostnadsutveckling Kömiljard genomförda nybesök 74,2% - Helår 2013 Prognos -3,5 - Tillgängligheten har ökat under hösten. Sex av sju verksamheter når målen för väntande och två verksamhet når målen för genomförda nybesök. Detta beror på att de besök som genomförs är de patienter som väntat länge, klinikerna betar av kö. Medelvårdtiden ligger något högre än förgående år, medan vårdtillfällena är färre än förgående år. Minskningen på den arbetade tiden är större än minskningen på antalet årsarbetare. Det kan vara en konsekvens av ökad frånvaro. Kostnaden har inte minskat i samma utsträckning pga högre kostnader för kontanta jourersättningar, sjuklönekostnader och i vissa fall kostnader för inhyrd personal. Sjukfrånvaron är fortfarande under målet och trenden är att den fortsätter att öka. Det externa resultatet efter november slutade på 0,9 mnkr. Personalkostnaderna genererar det största underskottet. Antalet remisser har minskat jmf med fg år. Kostnadsutvecklingen på divisionen är -1,6 % mindre än LPI (2,5 %). Divisionens årprognos är -3,5 mnkr. Det är främst arbetet med utomlänsvård, intäkter av ökad tillgänglighet och minskande av inhyrd personal/bemanning som kommer att minska underskottet. 19(21)

21 Division Psykiatri Ack utfall Ack utfall Ack utfall Ack utfall Produktion Medarbetare Antal besök öppenvård Antal årsarbetare Antal avslutade vårdtillfällen Antal arbetade timmar Medelvårdtid 14,9 18,7 Arbetad tid per DRG-vikt DRG-vikt totalt Andel sjukfrånvaro 5,5% 5,1% Antal remisser utomlän Månads- Månads- Ack utfall Ack utfall Tillgänglighet utfall 2013 utfall 2012 Ekonomi (Mnkr) Vårdgaranti nybesök 99,6% 97,0% Budgetdifferens 9,4 1,9 Kömiljard väntande nybesök 94,9% 88,9% Kostnadsutveckling Kömiljard genomförda nybesök 95,2% - Helår 2013 Kömiljonen nybesök 94,5% 98,1% Prognos 4,0 - Kömiljonen behandling 100,0% 98,3% Produktionen i slutenvården visar en ökning i antalet vårdtillfällen som fått som konsekvens att medelvårdtiderna minskat. Produktionen i öppenvården visar på en minskning som till viss del hör samman med vakanser i strategiskt viktiga yrkesgrupper såsom läkare och psykologer. Tillgängligheten inom BUP Sörmland är fortsatt god. Under hösten har ett trendbrott skett inom vuxenpsykiatrin som nu ligger gott och väl inom ramen för kömiljarden. Under 2013 har BUP uppnått båda målen för kömiljonen alla månader förutom i augusti då andel väntande på nybesök var strax under målet. Antal årsarbetare har ökat med 15,5 tjänster jämfört med samma period föregående år. Ökningen består nästan helt av tillsvidareanställd personal. Den arbetade tiden ökar, ökningen består i huvudsak av arbetad tid för inhyrd personal. Sjukfrånvaron är fortsatt hög inom divisionen. Det pågår analys och försök till åtgärder för att kunna minska frånvaron mot målet. Det externa resultatet efter november för Division Psykiatri slutade på 0,2 mnkr. Den totala kostnadsökningen är 5,7 % (LPI 2,5 %) efter november jämfört med samma period förgående år. Kostnadsökningarna är dock till stor del finansierade via ökade projektrelaterade intäkter. Till detta har divisionen även tillsatt tidigare vakanta och budgeterade tjänster. Helårsprognosen beräknas efter november sluta på 4,0 mnkr. Division Medicinsk Service Månads- Månads- Ack utfall Ack utfall Produktion utfall 2013 utfall 2012 Medarbetare Beläggningsgrad MSE 95% 95% Antal årsarbetare Beläggningsgrad KSK 94% 93% Antal arbetade timmar Beläggningsgrad NLN 96% 96% Andel sjukfrånvaro 5,8% 5,4% Ack utfall Ack utfall Ekonomi (Mnkr) Budgetdifferens 13,8 Kostnadsutveckling Helår 2013 Prognos 7,0-20(21)

22 Beläggningen har varit hög på vårdplatsenheterna och varierat mellan 81 % % i länet hittills under Det hårda trycket har främst märkts på MSE och NLN. Uppföljning sker kontinuerligt genom att följa utvald statistik. Den rådande bristen på sjuksköterskor gör att avdelning 9 (NLN) från och med vecka 47 reducerar antalet vårdplatser med ytterligare 2 på vardagar samtidigt som man under helgen håller 6 elektiva platser öppna. Trots denna reducering ökar den elektiva vården då det möjliggör att fler patienter kan opereras varje vecka Divisionen fortsäter att arbeta intensivt med bemanning och rekrytering av sjuksköterskor. Kommunikationsenheten har hjälpt till att ta fram andra annonser än de som vanligtvis brukar synas i press och på arbetsförmedlingen. Det har fortsatt varit sjuksköterskor från bemanningsföretag inne i verksamheten. Sjukfrånvaron ligger på 5,8 % för divisionen, vilket är högre än måltalet på 4,5 %. Det är i hög grad infektionsrelaterad korttidssjukfrånvaro som rapporteras från klinikerna. Det externa resultatet efter november för Division Medicinsk Service slutade på 19,5 mnkr men då saknas abonnemangskostnaden för lab på 5,7 mnkr. Totalkostnadsökningen är 4,8 % (LPI är 2,5%) efter november jämfört med samma period föregående år. Helårsprognosen beräknas sluta på 7,0 mnkr vilket är försämring jämfört med tidigare prognoser pga högre labkostnader än beräknat. Eventuella extrakostnader från Medhelp för ambulansdirigering tillkommer. 21(21)

23 Chvks10 R apportering 2013 Förvaltning: H älso- och sjukvården S pec resultaträkning Period: Jan-N ov (tkr) Verksamhetens intäkter Tom period Helår Utfall Utfall Budget Prognos Bokslut Uppdragsersättning/Landstingsbidrag Patientavgifter och andra avgifter Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Personalkostnader Köpt verksamhet varav Köp utomlänsvård varav Lab kostnader varav Övriga verksamhetsanknutna tj Läkemedel Lokalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar Summa verksamhetens kostnader Resultat före finansiella intäkter och kostnader Finansiella intäkter Finansiella kostnader Resultat

Månadsrapport september Länssjukvårdsnämnden

Månadsrapport september Länssjukvårdsnämnden Månadsrapport september 2012 Länssjukvårdsnämnden Inledning September månads resultat 2012 är 31 mnkr. Föregående år samma period var resultatet -196 mnkr. 2012 har Hälso- och sjukvårdsförvaltning fått

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10 Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Sida 2 (10) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Verksamhetens intäkter... 3 Verksamhetens kostnader... 4 Personalkostnader...

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Ledningsrapport september 2017

Ledningsrapport september 2017 Periodens resultat är + 283 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 55 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 2,0 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 32 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

Ledningsrapport augusti 2017

Ledningsrapport augusti 2017 Periodens resultat är + 294 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 100 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,6 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 78 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Ledningsrapport mars 2017

Ledningsrapport mars 2017 Periodens resultat är + 54 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 14mkr. Nettokostnaderna är 2,2 % högre än samma period föregående år men ca 1,4 % lägre än budget (27 mkr). Divisionerna redovisar ett

Läs mer

Månadsfakta oktober 2016

Månadsfakta oktober 2016 Ekonomi Resultaträkning Kostnadsutveckling 2016-2015 Resultaträkning (Mkr) 201610 201510 2010610-201510 Avvikelse mot budget 2016 Verksamhetens intäkter 1 039 976 6,5% 164 Verksamhetens kostnader -7 291-6

Läs mer

Månadsfakta september 2016

Månadsfakta september 2016 Ekonomi Resultaträkning Kostnadsutveckling 2016-2015 Resultaträkning (Mkr) 201609 201509 2010609-201509 Avvikelse mot budget 2016 Verksamhetens intäkter 936 873 7,2% 149 Verksamhetens kostnader -6 544-6

Läs mer

Ledningsrapport januari 2018

Ledningsrapport januari 2018 Periodens resultat är + 32 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 8 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 5,3% jämfört med samma period föregående år. Periodens nettokostnaderna är 16 mkr lägre än budget.

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Kvalitet enligt kvartalen (resultat senaste kvartal) Sjuk-frånvaro (ack)

Kvalitet enligt kvartalen (resultat senaste kvartal) Sjuk-frånvaro (ack) Skaraborgs Sjukhus September 214 Verksamhet i balans Skaraborgs Sjukhus September 213 Ekonomi Beläggning Tillgänglighet inom 6 dagar Vårdgaranti 9 dagar Garanti för besök vid välgrundad misstanke om cancersjukdom

Läs mer

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-09-24 81 Dnr PS 2013-0001 Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet Förslag till beslut

Läs mer

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2014 Styrelse/Nämnd: Psykiatrin Halland Driftnämnden Psykiatri Uppdragsgrupp: HSS Period: jan-feb Månad 1-2 2014 : -8,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Månadsrapport Region Norrbotten

Månadsrapport Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (17 Månadsrapport Region Norrbotten 201803 Sida 2 (17) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhet... 4 Produktion... 4 Tillgänglighet... 4 Specialiserad vård...

Läs mer

Ledningsrapport december 2016

Ledningsrapport december 2016 Årets resultat är + 198 mkr, vilket är 438 mkr bättre än föregående år men avviker negativt mot budgeten med 124 mkr. Resultatförbättringen beror på att skatteintäkterna ökat med 852 mkr, där höjningen

Läs mer

Ledningsrapport januari 2019

Ledningsrapport januari 2019 Verksamhetens resultat är +5 mnkr vilket är i nivå med budget och 31mnkr sämre än föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 6,8 procent jämfört med samma period föregående år medan skatter och statsbidrag

Läs mer

Bokslutskommuniké 2015

Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommuniké 2015 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Hallands Sjukhus: januari - juli 2012

Hallands Sjukhus: januari - juli 2012 MÅNADSRAPPORT 1(8) Datum 2012-08-13 Kontaktperson Micael Nilsson Telefonnummer 073-6254480 micael.nilsson@regionhalland.se Hallands Sjukhus: januari - juli 2012 Resultatet för Hallands sjukhus (HS) efter

Läs mer

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016 Ärende 4 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-19 Diarienummer Al 6-2016, AL 18-2016 Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson Fredrikson Telefon: 0709-36 92 50 E-post: maria.gabrielsson-fredrikson@vgregion.se

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli

Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli 2014 1 Landstinget Blekinge Maria Gotthardsson 2014-08-14 Dnr 2013/0100 Till landstingsstyrelsens arbetsutskott Månadsbokslut juli 2014 Sammanfattning Ackumulerat

Läs mer

Månadssammanställning Januari - April 2017

Månadssammanställning Januari - April 2017 Månadssammanställning Januari - April 2017 38 Hälsostaden i Ängelholm Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Produktion Kvalite Ekonomi Resultatutveckling (mkr) Resultatet för perioden -12,5

Läs mer

Månadsrapport. Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466

Månadsrapport. Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466 Månadsrapport Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2016-11-14 Ärendenr 2016/01466 Dokumentnr 2016/01466-1 Landstingsstyrelsen Månadsrapport oktober

Läs mer

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr Hälso- och sjukvård Bilaga 1 DATUM DIARIENR 2010-09-06 HN-HOS10-311 Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans I enlighet med uppdraget från HS-nämnden den 2 september presenteras nedan åtgärder för

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Landstinget styrs av kommunallagen. Uppgifterna inom hälso- och sjukvården regleras av hälso- och sjukvårdslagen och

Landstinget styrs av kommunallagen. Uppgifterna inom hälso- och sjukvården regleras av hälso- och sjukvårdslagen och Månadsrapport Januari 2014 Månadsrapport Juli 2014 Månadsrapport Februari 2014 Månadsrapport Augusti 2014 Månadsrapport Mars 2014 Månadsrapport September 2014 Månadsrapport April 2014 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge September

Månadsbokslut Landstinget Blekinge September Månadsbokslut Landstinget Blekinge September 1 Landstinget Blekinge David Larsson -10-24 Dnr 2013/0100 Till landstingsstyrelsen Månadsbokslut september Sammanfattning Ackumulerat resultat per september

Läs mer

Månadsrapport division Länssjukvård

Månadsrapport division Länssjukvård Redovisande dokument Rapport Sida 1 (14) Månadsrapport division Länssjukvård 201803 Sida 2 (14) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhet... 3 Produktion... 3 Tillgänglighet... 4 Andel som fått

Läs mer

Rapport angående produktion, tillgänglighet, personal och ekonomi, februari 2015

Rapport angående produktion, tillgänglighet, personal och ekonomi, februari 2015 Ärende 1 Ärende 1 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 215-3-23 Diarienummer NU /ledningskansliet Handläggare: Sven Florström Telefon: 7-28 91 8 E-post: sven.florstrom@vgregion.se Till Styrelsen för Rapport angående

Läs mer

Månadsrapport september 2014

Månadsrapport september 2014 Månadsrapport september Ekonomiskt resultat -09-30 215,4 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med september uppgår till 215,4 mkr. I resultatet ingår jämförelsestörande

Läs mer

Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013

Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013 MÅNADSRAPPORT 1(8) Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Datum 2013-10-10 Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013 Sammanfattning Den viktigaste avvikelsen under månaden var ökade

Läs mer

Månadsrapport November 2010

Månadsrapport November 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari-november Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-november visar ett överskott på 174 mkr före finansiella poster, vilket är 93 mkr bättre

Läs mer

Prognosen för 2014 är beräknad till ett underskott på 700 tkr.

Prognosen för 2014 är beräknad till ett underskott på 700 tkr. MÅNADSRAPPORT Driftnämnden Öppen specialiserad vård Hälsa och funktionsstöd November 2014 UPPDRAG FRÅN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSSTYRELSEN Produktion Sammanfattning och analys Produktionen ligger, totalt sett,

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus januari 2014

Månadsrapport Hallands sjukhus januari 2014 MÅNADSRAPPORT 1(8) Datum 2014-02-10 vers 2 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Hallands sjukhus januari 2014 Sammanfattning Verksamhet Tillgänglighet Beläggningen på

Läs mer

Månadsrapport mars 2014

Månadsrapport mars 2014 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 38,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 38,1 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet 67,1

Läs mer

Hallands Sjukhus: januari - oktober 2012

Hallands Sjukhus: januari - oktober 2012 MÅNADSRAPPORT 1(9) Datum 2012-11-13 Kontaktperson Micael Nilsson Telefonnummer 073-6254480 micael.nilsson@regionhalland.se Hallands Sjukhus: januari - oktober 2012 Resultatet för Hallands sjukhus (HS)

Läs mer

Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår till 555 tkr.

Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår till 555 tkr. MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 Nämnd: DN ADH (Hälsa och funktionsstöd) Period: Jan-maj 2015 Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår

Läs mer

Månadsrapport Maj 2010

Månadsrapport Maj 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari maj Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-maj visar ett underskott på 2 mkr före finansiella poster, vilket är 89 mkr bättre än samma

Läs mer

Läsanvisning till månadsfakta

Läsanvisning till månadsfakta Läsanvisning till månadsfakta Tabell/diagram Datakälla: Förklaring Resultat per verksamhet (tabell) Resultaträkningen redovisar periodens ackumulerade resultatvärden (intäkter minus kostnader) för utfall

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 2018-05 16 Skånes universitetssjukhus Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Resultatet försämras jämfört med föregående år pga operiodiserade läkemedelsrabatter maj 2017.

Läs mer

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI LANDSTINGET SÖRMLAND Ank.den 2017-05- 16 moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Dnr Interpellation om vårdplatser och arbetsbelastning - del 3 Landstingsstyrelsens ordfdrande Monica Johansson Mångaanställdapå

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2014 Månadsrapport Juli 2014 Månadsrapport Februari 2014 Månadsrapport Augusti 2014 Månadsrapport Mars 2014 Månadsrapport September 2014 Månadsrapport April 2014 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2015 1 Psykiatri och habilitering 2015-06-11 Dnr 2015/ Landstingsdirektörens stab Sammanfattning Det kommer bli tufft men förvaltningen räknar med att hålla

Läs mer

Månadsrapport juli 2014

Månadsrapport juli 2014 Månadsrapport juli Ekonomiskt resultat -07-31 184,5 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med juli uppgår till 184,5 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Månadsrapport november 2013

Månadsrapport november 2013 Månadsrapport november Ekonomiskt resultat -11-30 140,5 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet uppgår till 140,5 mkr. I resultatet ingår följande jämförelsestörande poster förändrad

Läs mer

Skolförvaltningen - Uppföljning

Skolförvaltningen - Uppföljning 1(4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2012-05-02 RS120097 Anders Hallberg, ekonomichef 0730-377955 Regionstyrelsen Skolförvaltningen - Uppföljning 1 2012 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Månadsrapport januari februari

Månadsrapport januari februari Månadsrapport januari februari Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-februari visar ett överskott på 21 mkr, vilket är 25 mkr bättre än budget. Grafen

Läs mer

Månadsrapport februari 2018

Månadsrapport februari 2018 Månadsrapport februari Ekonomiskt utfall t o m februari 85,6 mkr Helårsprognos Budgeterat resultat 166 mkr 166 mkr Periodens resultat Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med februari uppgår

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Granskning av delårsbokslut och prognos 2003

Granskning av delårsbokslut och prognos 2003 Granskning av delårsbokslut 2003-03-31 och prognos 2003 Sjukhuset i Varberg 2003-05-13 Leif Johansson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt: 035 15 17

Läs mer

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Blekingesjukhuset Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-26 2 Vårdproduktion Jan-Maj 2012-2014 2012 2013 2014 Diff - Antal Diff - Procent Vårdtillfällen 9873 10250 10192-58 -0,6% Vårddagar 59016 61380 60407-973

Läs mer

HSS. Period: -12,5 mkr. ±0 mkr. Köp LRV-vård. bemanning. Effekterna

HSS. Period: -12,5 mkr. ±0 mkr. Köp LRV-vård. bemanning. Effekterna Diarienummer: DN PS1411 KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT Styrelse/Nämnd: Uppdragsgrupp: Period: Prognos: SEPTEMBER 214 Driftnämnden Psykiatri HSS Månad 1-9, 214-12,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

Månadsrapport mars 2016 Region Jämtland Härjedalen

Månadsrapport mars 2016 Region Jämtland Härjedalen 1(8) Månadsrapport mars 2016 Region Jämtland Härjedalen Sammanfattning Region Jämtland Härjedalens verksamhet per mars 2016 Månadsrapport mars är den första av de förenklade månadsrapporter som enligt

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2012 1 (6) e Ekonomiavdelningen, LLK -08-22 Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2 (6) Ekonomi Trots förvärrad skuldkris i Sydeuropa och tecken på en försvagad konjunktur på flera andra håll i världen

Läs mer

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-DAM16-0082-2 47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Diarienummer: KN-DAM16-0082

Läs mer

Preliminär Månadsrapport - Februari 2018

Preliminär Månadsrapport - Februari 2018 Datum -03-13 Kontaktperson: Micael Nilsson micael.nilsson@regionhalland.se Preliminär Månadsrapport - Februari Ambulans, diagnostik och hälsa Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av

Läs mer

Månadsrapport för tillväxt- och regionplanenämnden per oktober 2018

Månadsrapport för tillväxt- och regionplanenämnden per oktober 2018 1 (1) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-11-22 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Månadsrapport för tillväxt- och regionplanenämnden per oktober 2018 Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 2018-11-30 15 Medicinsk service Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Prognosen är att budgeten följs med ett resultat där intäkter täcker kostnader och uppgår till +/-0. De anställda

Läs mer

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se 1 (4) 2010-05-17 Tjänsteskrivelse Dnr ÄON 11/23 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Äldreomsorgsnämndens delårsbokslut

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

MÅNADSRAPPORT JULI 2013

MÅNADSRAPPORT JULI 2013 MÅNADSRAPPORT JULI 2013 Månadsrapport januari juli Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-juli visar ett överskott på 118 mkr, vilket är 33 mkr bättre

Läs mer

Psykiatri och habilitering Maj 2014

Psykiatri och habilitering Maj 2014 Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2014 Psykiatri och habilitering 2014-06-12 Landstingsledningen Månadsbokslut 2014-05-31 Ekonomiska utfallet för maj månad är 172,5 mkr vilket är 7,3 mkr högre

Läs mer

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2014 l Resultat januari september 281 mnkr (-72 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,9 % (3,0 %) l Skatter och statsbidrag 6,0 % (2,2 %) l Helårsprognos 250 mnkr (-178

Läs mer

Månadsrapport för Södra Älvsborgs Sjukhus juli 2017

Månadsrapport för Södra Älvsborgs Sjukhus juli 2017 1 (17) Rapport Datum 2017-08-16 Diarienummer SÄS 2017-00122 Klinik/Enhet/Stab Handläggare: Olof Johansson Telefon: 033-616 47 01 E-post: olof.johansson@vgregion.se Månadsrapport för Södra Älvsborgs Sjukhus

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus

Månadsrapport Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(14) Datum 161209 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Hallands sjukhus Period: januari - november Sammanfattning Under perioden går produktionen i stort

Läs mer

Hallands Sjukhus: januari - september 2012

Hallands Sjukhus: januari - september 2012 MÅNADSRAPPORT 1(9) Datum 2012-10-15 Kontaktperson Micael Nilsson Telefonnummer 073-6254480 micael.nilsson@regionhalland.se Hallands Sjukhus: januari - september 2012 Resultatet för Hallands sjukhus (HS)

Läs mer

MÅNADSRAPPORT 2013 MAJ

MÅNADSRAPPORT 2013 MAJ MÅNADSRAPPORT Månadsrapport januari maj Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-maj visar ett överskott på 6 mkr, vilket är 49 mkr bättre än budget.

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus

Månadsrapport Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(14) Datum 160321 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Hallands sjukhus Period: januari - februari Sammanfattning Produktion Tillgänglighet Personal Ekonomi

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Månadsrapport maj 2016

Månadsrapport maj 2016 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 58 miljoner kronor Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i bokslutet för januari maj uppgår till 58 miljoner kronor. Resultatet motsvarande period föregående

Läs mer

Månadsrapport november 2016

Månadsrapport november 2016 Månadsrapport november 2016 Ekonomiskt resultat 2016-11-30 192 miljoner kronor Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i bokslutet för januari november uppgår till 192 miljoner kronor. Resultatet för

Läs mer

Månadsrapport september 2016

Månadsrapport september 2016 Månadsrapport september 2016 Ekonomiskt resultat 2016-09-30 196 miljoner kronor Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i bokslutet för januari september uppgår till 196 miljoner kronor. Resultatet motsvarande

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Uppföljning jan-maj Jämförelser

Uppföljning jan-maj Jämförelser Uppföljning jan-maj 2019 Jämförelser Tillgänglighet besök andel väntande inom 90 dgr antal väntande mer än 90 dagar Mål: andel väntande inom 90 dagar >95 % 2 Tillgänglighet operation/åtgärd andel väntande

Läs mer

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare ÖNH-kliniken Till Länssjukvårdsnämnden Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare Bakgrund: Landstingsstyrelsen beslutade 2010-06-01 att Öron-, näs- och halskliniken skulle få disponera

Läs mer

Resultaträkning inklusive interna intäkter och kostnader (tkr)

Resultaträkning inklusive interna intäkter och kostnader (tkr) SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Bergmark, Magnus Datum -05-19 Diarienummer Socialnämnden Resultat maj Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att lägga informationen till handlingarna Analys

Läs mer

Periodrapport Region Örebro län Februari 2018

Periodrapport Region Örebro län Februari 2018 Periodrapport Region Örebro län Februari 2018 Ekonomi Resultat januari februari -28 mnkr (-2 mnkr) Nettokostnadsökning 4,1 % (5,1 %) Skatter och statsbidrag 2,4 % (5,2 %) Omvärldsanalys Svensk ekonomi

Läs mer

Bokslutskommuniké 2011

Bokslutskommuniké 2011 Bokslutskommuniké 2011 Bokslut 2011, preliminärt (Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar det slutgiltiga bokslutet i mars/april) Ekonomi Större budgetavvikelser Landstinget Sörmland redovisar

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS Datum 2009-10-19 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS SAMMANFATTNING Prognosen för helåret visar på ett överskott med 59,4 mnkr gentemot balanskravet. Det är en förbättring

Läs mer

Ordförandes förslag till beslut. Länssjukvårdsnämnden; 2 Förklarar paragrafen omedelbart justerad.

Ordförandes förslag till beslut. Länssjukvårdsnämnden; 2 Förklarar paragrafen omedelbart justerad. Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2013-12-04 LSN-HSF13-323 74 Begäran från justitieombudsmannen, JO, om yttrande Ordförandes förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden; 1 Godkänner yttrandet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI AN 1"SÖRN1 1.AND Ank.der, 2016-05- 3 ont/j---( /( moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Interpellation om den akuta sjukvården i Sörmland Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson Den akuta

Läs mer

Psykiatri och habilitering Oktober 2014

Psykiatri och habilitering Oktober 2014 Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Oktober 2014 Psykiatri och habilitering 2014-11-13 Landstingsledningen MånMånadsbokslut 2014-10-31 Ekonomiska utfallet för oktober månad är 331,9 mkr vilket är

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Primärvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2013-04-18 PVN-HSF13-029 4 Budget- och planeringsunderlag 2014 2016 för Primärvården Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Primärvårdsnämnden godkänner

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 14 Skånevård Sund Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Produktion Månadstema Ekonomi Resultatutveckling (mkr) Oförändrad prognos, hög kostnadsutveckling i november. Anställningsvolym

Läs mer