Förslag på verksamhetsinriktning för åren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag på verksamhetsinriktning för åren"

Transkript

1 Förslag på verksamhetsinriktning för åren Inledning Regionen är en del av den Europeiska unionen (EU). Beslut i Bryssel påverkar de fyra länen i regionen och lärosätena samt dagordningen i kommuner, landsting och regioner. Enligt SKL:s utredning EU i lokalpolitiken påverkas drygt 60 % av alla beslut på lokal och regional nivå. För att bevaka våra intressen, för att öka omfattningen av EUfinansiering till regionen och för att påverka beslut i Bryssel, som rör regionen, har det gemensamma Brysselkontoret etablerats. Genom att vara en aktiv part på plats i Bryssel och föra fram regionens ståndpunkter, synpunkter och möjligheter på ett tidigt stadium kan beslutsfattare och andra aktörer, t.ex. potentiella samarbetspartners i EU få en ökad förståelse och insikt om villkoren och möjligheterna i vår region. Därmed ökar också möjligheterna för att politiska beslut och finansieringsmöjligheter utformas på ett sätt så att det kan gynna regionens utveckling. Det övergripande syftet med vårt samarbete är att verka för en hållbar utveckling och tillväxt i regionen. Samarbetets övergripande mål är att främja medlemmarnas verksamhet och ekonomiska intresse i EU och att öka samverkan mellan parterna och agera gemensamt i viktiga strategiska frågor. Följande organisationer är idag medlemmar i Brysselkontoret - Regionförbundet i Kalmar län - Region Blekinge - Region Jönköpings Län - Region Kronoberg - Blekinge Tekniska Högskola - Jönköping University - Linnéuniversitetet - Landstinget Blekinge Län - Landstinget Kalmar Län Verksamhetsinriktningen, som ska revideras årligen, sträcker sig över en 4 års period. Verksamhetens organisation och utgångspunkter Verksamhetsinriktning och budget visar färdriktning och prioriteringar för Brysselkontoret de kommande verksamhetsåren. Båda bereds av chefsgruppen och beslutas av styrgruppen. Verksamheten ska präglas av ett proaktivt arbetssätt. Denna ska i huvudsak omfatta, vad som framgår av detta dokument.

2 Brysselkontorets organisation består av styrgrupp, chefsgrupp, kontaktpersoner och medarbetare på plats i Bryssel samt administrativt stöd. Vid behov utses även särskilda arbetsgrupper. Styrgruppen består av tre förtroendevalda från respektive län, varav två representerar regional utveckling och en frågor som rör hälso- och sjukvård, samt rektorn från respektive lärosäte. Styrgruppen består av 15 ledamöter. Ordförande i styrgruppen är den ordförande som företräder den organisation som ansvarar för det administrativa stödet för verksamheten. Styrgruppen träffas minst tre (3) gånger/år, varav ett möte, Brysseldagarna, förläggs till Bryssel veckan efter midsommar. Därutöver förläggs ett strategimöte till hösten samt ett styrgruppsmöte till slutet av året för beslut om budget och verksamhetsinriktning för kommande år. Chefsgruppen består av ansvarig chef (motsvarande) i respektive regionförbund/ regionkommun/landsting, samt en representant, utsedd av rektor, från vartdera lärosätet och kontorschefen på Brysselkontoret. Chefsgruppen bereder styrgruppens ärenden och möten samt ansvarar för de löpande avstämningarna med kontaktpersonerna. Brysselkontoret är beroende av en väl fungerande mottagarorganisation på hemmaplan. Alla parter ska vara delaktiga i arbetet. Varje part har utsett en kontaktperson som ska fungera som länk till Brysselkontoret och chefsgruppen. Kontaktpersonerna har även en viktig funktion som huvudmännens interna spelfördelare och kommunikatörer internt och med sina intressegrupper. För att stärka Brysselkontoret erbjuds två högskolestudenter/termin praktikplats på kontoret. Praktikanterna får mot en liten ekonomisk ersättning arbeta med projektstöd, planering och genomförande av besöksprogram, uppdatering av kontorets webbsida, bevakning av regionens olika intresseområden, redigering av rapporter mm. Förutom allmänna göromål på kontoret deltar praktikanterna även i seminarier, konferenser och möten samt får ett stort ansvar. Förtur ges till studenter från Småland- Blekinge-Öland. Varje kommun rekommenderas även att utse en kontaktperson. Kommunerna och deras kontaktpersoner kommunicerar via respektive regionförbund/regionkommun. Regionförbundet i Kalmar län ansvarar för administration, löneutbetalning etc. Regionförbundet i Kalmar län ansvarar även för administrationen av den gemensamma webben som är registrerad under domänen och Verksamhetens finansiering och budget Styrgruppen beslutar årligen om verksamhetens finansiering och budget på årets sista sammanträde. Medlemsavgiften beräknas enligt en modell med en fast respektive en rörlig del. Den rörliga delen ska utgå ifrån invånarantalet i respektive län. Förändringen träder i kraft från och med verksamhetsåret Bilaga 1.

3 Brysselkontorets arbetsuppgifter Brysselkontoret är idag bemannat med två medarbetare, varav en är tillika kontorschef. Lärosätena ansvarar för sin egen bemanning efter behov. Det är angeläget att lärosätena är närvarande vid kontoret i god utsträckning. Brysselkontoret är regionens representationskontor i Bryssel med ett uttalat uppdrag att samla in och bearbeta information som rör EU samt verka för stöd som kan påverka förutsättningar att nå en hållbar utveckling och tillväxt i regionen. Brysselkontoret spelar därmed en viktig roll i arbetet att utveckla regionen. Arbetet förutsätter en god insikt om EU:s beslutsprocesser, var en fråga behandlas, liksom sakfrågan i sig. Det krävs också goda kunskaper om regionens förutsättningar och arbetsområden. Insatserna ska ta sin utgångspunkt i olika strategiska dokument som OECD:s studie av regionen, regionens RUP/RUSar samt frågor av intresse för medlemmarnas, kommuners och näringslivets utveckling. Brysselkontorets medarbetare ska genom regelbundna besök i regionen hålla sig väl informerad och uppdaterad om arbetet i de fyra länen. Kontoret ska även hålla medlemmarna löpande uppdaterade om det arbetet som görs och det som sker i EU. Kontoret är även en fysisk plattform för regionens närvaro i Bryssel genom specifika event och genom löpande bevakning och påverkan. Möjligheterna att påverka är som störst om regionens aktörer verkar tillsammans. Brysselkontoret och dess samarbetsformer är i stor utsträckning plattformen för dessa processer. Programbevakning handlar bland annat om EU finansiering. Påverkan av programmens innehåll och utformning sker inom ramen för den löpande intressebevakningen. Brysselkontoret ska stödja medlemmarna för att stimulera framgångsrikt nyttjande av EU:s olika program och möjligheter att skapa synergier mellan de olika programmen på lokal och regional nivå. Brysselkontoret har även kompetens och möjligheter att ge vägledning och för att de regionala aktörerna ska kunna dra nytta av programmen i sitt utvecklingsarbete. Grunden för detta är kommunikation via hemsida, allmänna informationstillfällen och genom direktkontakter med kontaktpersoner och nätverk. Brysselkontoret förväntas även kunna hjälpa till och hänvisa till rätt instanser och kontaktpersoner Bryssel och partnersök för projektgenomförande. Förslag på prioriterade insatser och verksamhetsområden 2016 Allmänt Service till medlemmarna genom att Brysselkontorets medarbetare regelbundet besöker regionen, tillhandahålla information via webbsida och nyhetsbrev, tar emot studiebesökare på plats i Bryssel samt i övrigt verka för medlemmarnas intressen.

4 Kontorets medarbetare kan även genomföra kunskapshöjande insatser om EU genom att vara behjälplig som experter vid utbildningsinsatser hos medlemmarna och i regionen. Kontaktskapande verksamhet genom att vid behov förmedla kontakter i Bryssel samt biträda medlemmarna med uppläggning av studiebesök och annan informations- och kontaktservice. Intressebevakning av och för regionen och partnerna prioriterade frågor Bevakning av för parterna relevanta program, finansieringsformer och samverkansplattformar. Marknadsföring och profilering av regionen och medlemmarna på plats i Bryssel. Prioriterade nätverk En stor del av arbetet i Bryssel sker via olika nätverk. Följande nätverk är de viktigaste för Brysselkontoret att vara engagerade i. SWEREG (Svenska regionkontor och SKL). The SWEREG network is a forum for directors of Swedish regional offices and members of the Swedish EU Representation responsible for regional affairs. Through SWEREG, the regions can obtain information about official Swedish positions and exchange information and update each other on their respective regions current activities. ERRIN (European Regions Research and Innovation Network). ERRIN består av fler än 120 regionala organisationer, vilka är representerade av de brysselbaserade regionkontoren. Nätverket ska underlätta kunskapsutbyte, gemensamma åtgärder och partnerskapsprojekt mellan medlemmarna i syfte att stärka regionernas arbete med forskning och innovation. ERRIN:s medlemmar träffas regelbundet i tematiska arbetsgrupper och för att utbyta information och kunskap om EU-finansiering och projektmöjligheter ibsg (Informal Baltic Sea Group). ibsg är ett informellt nätverk i Bryssel med företrädare för cirka 55 regionala aktörer och organisationer runt Östersjön. Huvudmålet med ibsg är att organisera EU-event kring Östersjöfrågor, bygga upp partnerskap i Östersjöregionen och öka intresset för Östersjöregionen. Eriaff är ett informellt nätverk i Bryssel för jord- och skogsbruk samt livsmedelsfrågor. Förslaget är att vi innehar en observationsroll under året för att kunna värdera nätverket inför ett kommande beslut om att ingå i detta. Underlag till verksamhetsinriktningen Förslaget bygger på Brysselkontorets omvärldsbevakning, sammanfattningen av de länsspecifika dokumenten och andra frågor som styrgruppen beslutat om. Omvärldsbevakningen

5 Brysselkontors omvärldsbevakning baseras på EU-frågor med regionens glasögon. Omvärldsbevakningen är indelad i tre kategorier: Strategiska ärenden Bevakningsärenden Informationsärenden I den senaste Omvärldsbevakningen identifieras tre strategiska frågor, transportmöjligheter i sydöstra Sverige och TEN-T finansiering, arbetskraftsförsörjning och ökat deltagande i EU-finansierade program. Se vidare bilaga 2. Länsvisa dokument Varje län skall årligen, enligt tidigare beslut, inkomma med så kallade länsvisa dokument, bilaga 3, 4, 5 och 6. Dokumenten skall innehålla de gemensamma prioriteringarna för huvudmännen inom respektive län (lärosäten, regioner, landsting och regionförbund). Syftet är att synliggöra för kontoret i Bryssel vilka prioriteringar och förväntningar som finns i respektive län och hur dessa förhåller sig till strategier och planer hos huvudmännen. I de Länsspecifika dokumenten lyfts endast områden som är av internationell och/eller EU karaktär. I dokumenten finns även andra intressanta samverkansmöjligheter mellan de fyra länen. Dessa inkluderas varken i sammanställningen av de Länsvisa dokumenten, bilaga 7, eller i respektive dokument. Sammanställningen av dokumenten utgöra ett underlag till Småland Blekinges verksamhetsinriktning och specificerar gemensamma arbetsområden för Småland Blekinge. Två områden är gemensamma för samtliga län Hållbar grön utveckling samt Hälsa. Prioriterade områden Insatserna är såväl av strategisk art som av bevakningskaraktär. 1. TEN T I den senaste Omvärldsbevakningen identifieras tre strategiska frågor. Ett av dessa är TEN T, som är EU:s plan för investeringar i infrastruktur. Planen revideras var sjunde år. Den nuvarande planen gäller fram till år Men det är redan nu som påverkansarbetet bör starta om vi vill finnas med i nästa TEN-T plan. Styrgruppen beslöt den 1 oktober 2014, på förslag från chefsgruppen, att uppdra till den tidigare arbetsgruppen för infrastrukturfrågor att ta fram ett förslag till hur arbetet med påverkan av den europeiska TEN-T-kartan inför 2020 ska läggas upp. Arbetet bör koordineras med de insatser och det arbete som för närvarande pågår i det sydsvenska samarbetet.

6 2. Smart Specialisering EU-kommissionen framförde i förra årets förhandlingar om strukturfonderna starka önskemål om att samtliga svenska regioner, ska arbeta fram Smarta specialiseringsstrategier antingen på läns- eller NUTS nivå. Arbetet bör, enlig chefsgruppen, fokusera på gemensamma starka områden, som Smart Housing och Smart Produktion För att identifiera andra gemensamma starka områden föreslår chefsgruppen att en tillfällig arbetsgrupp tillsätts. 3. Hälsa och välfärdsfrågor Samarbetet kring hälsa, folkhälsa, e-hälsa och äldrefrågor bör förstärkas. Frågorna är av stor vikt för såväl landstingen som regionens kommuner. Dessa berör även lärosätens forskning. Insatserna bör kombineras med ett aktivare deltagande i ERRIN och ha målsättningen att inom 3 år påbörjat ett antal projekt med deltagare i EU. Chefsgruppen föreslår styrgruppen att en tillfällig arbetsgrupp tillsätts inom området. I arbetsgruppen bör företrädare för såväl landsting/regionkommuner som lärosätena ingå. Kalmar län föreslås ansvara för arbetet. 4. Hållbar grön utveckling Cirkulär ekonomi inom EU en prioriterad fråga för regeringen. Med cirkulär ekonomi avses att återanvända, laga och att betrakta avfall som en resurs. En cirkulär ekonomi strävar efter produkter som är allt mer hållbara, allt mer återvinningsbara och där icke förnybara material över tid ersätts med förnybara. Frågan är prioriterad av samtliga län i regionen. EU förväntas presentera ett förslag inom området nästa år. Frågan bör därför bevakas med hög prioritet. Inom området arbetar även Energikontor som finns representerade i alla fyra länen. Småland Blekinge bör etablera ett nära samarbete med dessa under Arbetskraftsförsörjning och kompetensutveckling Demografiska prognoser indikerar en kommande brist på arbetskraft i de flesta europeiska länder. Bristen kommer sannolikt att resultera i en ökad konkurrens om kompetensen mellan städer, regioner och länder. En allt för stor del av arbetskraften har inte den kompetens som matchar behoven på den europeiska arbetsmarknaden, enligt EU-kommissionen. År 2025 antas hälften av arbetstillfällena kräva högkvalificerade färdigheter, medan endast 10 % av arbetstillfällena kommer vara lågkvalificerade. Under 2015 genomfördes en förstudie om insatser kring arbetskraftsförsörjningen i sydöstra Sverige. Slutsatserna av förstudien är, enligt chefsgruppen, att insatserna är av den karaktären att det i första hand bör genomföras i respektive län.

7 Som framgår av den senaste Omvärldsanalysen förväntas EU-kommissionen presentera ett förslag med fokus på arbetskraftens rörlighet och en ökad koordinering av sociala system inom EU i slutet av året. Brysselkontoret bör därför ha frågan under bevakning även fortsättningsvis. 6. Nästa programperiod Diskussioner kring ramarna för programperioden har redan påbörjats i Bryssel. Ska vi kunna påverka inriktningen på den framtida sammanhållningspolitiken och ramprogram bör insatserna påbörjas redan nu såväl i Bryssel som i Stockholm. 7. EU-finansierade program Vi är redan idag duktiga på att nyttja EU-medel, särskilt strukturfonderna. Men det finns även en stor potential i de tematiska EU-finansierade programmen. Det rör sig om program för forskning och innovation, kultur, utbildning och näringslivsutveckling. För att ta del av dessa program krävs emellertid ett annat arbetssätt. För Horisont 2020 behövs till exempel en bredare ansats med flera kompetenser engagerade än i jämförelse med tidigare programperioder. För att kunna medverka i olika EU-program kommer det sannolikt även att krävas regionala strategier inom berörda områden. 8. Europa Forum För att öka kunskapen och skapa en kontinuitet i EU-arbetet föreslår chefsgruppen att vi årligen arrangera ett Europa Forum Småland/Blekinge i regionen. Målgruppen föreslås vara berörda tjänstemän och politiker från regionen Småland/Öland/Blekinge. 9. Uppföljning av OECD-studien OECD:s analys av regionen innehåller en rad rekommendationer. Dessa bör kontinuerligt implementeras i regionens strategier och handlingsprogram. Rekommendationerna bör även följas upp och utvärderas. Chefsgruppen föreslår därför att vi genomför en konferens tillsammans med OECD om dessa frågor under året.

Brysselkontorets verksamhetsplan 2017

Brysselkontorets verksamhetsplan 2017 Brysselkontorets verksamhetsplan 2017 Förslag på prioriterade insatser och verksamhetsområden 2017 Allmänna uppgifter Service till medlemmarna genom att Brysselkontorets medarbetare regelbundet besöker

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Prioriterade insatser och verksamhetsområden 2018 Småland Blekinge Halland South Sweden Rue du Luxembourg 3 1000 Bryssel Belgien www.sbhss.eu Sida 01 Verksamhetsplan 2018 Huvudmän

Läs mer

Förslag till beslut 2015-08-12 8. Samarbetsavtal Småland-Blekinge, Sydsveriges europakontor i Bryssel

Förslag till beslut 2015-08-12 8. Samarbetsavtal Småland-Blekinge, Sydsveriges europakontor i Bryssel Förslag till beslut 2015-08-12 8 REGIONSTYRELSEN 2015-09-02 Dnr 112-238-2015 Anna-Lena Cederström 0455-30 50 01 Samarbetsavtal Småland-Blekinge, Sydsveriges europakontor i Bryssel Regionförbunden i Småland

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2016 Småland Blekinge South Sweden

Verksamhetsberättelse för 2016 Småland Blekinge South Sweden Verksamhetsberättelse för 2016 Småland Blekinge South Sweden Rue du Luxembourg 3 1000 Bryssel Belgien www.sbhss.eu Sida 01 Verksamhetsberättelse 2016 Huvudmän Följande organisationer var med i samarbetet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Plats och tid Ledamöter Övriga Regionförbundet södra Småland, Växjö 1 oktober 2014, kl 13.00-16.00 Lars Blomberg, ordförande

Läs mer

Samarbetsavtal för Sydsveriges Europakontor

Samarbetsavtal för Sydsveriges Europakontor Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-03-18 Landstingsstyrelsen Sida 1(1) Referens Diarienummer 150187 Samarbetsavtal för Sydsveriges Europakontor Blekinge - Småland Förslag

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL

VERKSAMHETSPLAN KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL VERKSAMHETSPLAN 2016-2017 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2016-2017 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2017 Småland Blekinge Halland South Sweden

Verksamhetsberättelse för 2017 Småland Blekinge Halland South Sweden Verksamhetsberättelse för 2017 Småland Blekinge Halland South Sweden Rue du Luxembourg 3 1000 Bryssel Belgien www.sbhss.eu Sida 01 Verksamhetsberättelse 2017 Ägare/medlemmar I och med Region Hallands inträde,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

North Sweden European Office Programförslag Antagen av styrelsen 31 mars 2003 på uppdrag av huvudmännen

North Sweden European Office Programförslag Antagen av styrelsen 31 mars 2003 på uppdrag av huvudmännen North Sweden European Office Programförslag Antagen av styrelsen 31 mars 2003 på uppdrag av huvudmännen Huvudmännen uppdrog åt styrelsen vid ägarmötet 20 februari 2003 Att sondera intresset för samarbete

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Tid: fredag den 26 juni, kl. 8.30-11.30 Deltagare Styrgrupp Ulf Nilsson, Regionförbundet i Kalmar län Harald Hjalmarsson, Regionförbundet i Kalmar

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete 1 Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Gustav Malmqvist Huvudsekreterare 2 Internationell context Trender och tendenser i omvärlden EU som policyskapare

Läs mer

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Ks/2018:372 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-11-22

Läs mer

Nyheter från Bryssel

Nyheter från Bryssel Nyheter från Bryssel Läget i Bryssel just nu! Läget i Bryssel Mycket på gång just nu! Verksamheten börjar att ta form Fokus på projektrådgivning, partnersök, hjälp med kontakter i Bryssel, deltagande i

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Strategi EU-kontor Skåne Nordost

Strategi EU-kontor Skåne Nordost Strategi EU-kontor Skåne Nordost 1 Innehållsförteckning 1. Syfte sid. 3 2.1 Mål/inriktning sid. 3 2.2 EU 2020 sid. 4 3.1 Verksamhetsutveckling sid. 4 3.2 Metod och genomförande sid.5 4.1 Strategisk påverkan/samverkan

Läs mer

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 Antagen av North Swedens ägarråd 19 december 2007 Innehåll Introduktion...3 1. Bakgrund...3 1.1 Historik...3 1.2 Mål...3 1.3 Organisation... 3 2.

Läs mer

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 Sveriges Kommuner och Landsting Är en intresse- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Internationell strategi för Ronneby kommun 2013-2015

Internationell strategi för Ronneby kommun 2013-2015 Internationell strategi för Ronneby kommun 2013-2015 2 Inledning Ronneby kommun är en del av en globaliserad värld där internationella förhållanden i allt större utsträckning spelar en avgörande roll i

Läs mer

Göteborgs Stads strategiska påverkansarbete i Bryssel

Göteborgs Stads strategiska påverkansarbete i Bryssel Göteborgs Stads strategiska påverkansarbete i Bryssel Stadens samlade EU arbete Påverkan Hur gör vi? Representation i Bryssel Verksamhetsutveckling Erfarenhetsutbyte Profilering Prioritering av Kommunstyrelsen

Läs mer

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper Utbildningsförvaltningen Bilaga 14 Ledningsstaben Sida 1 (6) 2013-12-30 Handläggare Monica Söderman Telefon: 08-508 33 889 Till Utbildningsnämnden 2014-01-16 Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

Bryssel: Varken slump eller slentrian. Region Skånes arbete i Bryssel de senaste tre åren

Bryssel: Varken slump eller slentrian. Region Skånes arbete i Bryssel de senaste tre åren Bryssel: Varken slump eller slentrian Region Skånes arbete i Bryssel de senaste tre åren Ingen slump Nya politiker nya ambitioner: Region Skåne drog sig ur det gemensamma Sydsam-kontoret Konsultstudie

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret

Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret 2017-07-07 Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret 2017-06-29 Deltagare styrgrupp: Anna Fransson, Region Kronoberg Robert Olesen, Region Kronoberg Joakim Polman, Region Kronoberg Christina Mattisson,

Läs mer

Internationell strategi för Ronneby kommun

Internationell strategi för Ronneby kommun Internationell strategi för Ronneby kommun 2016-2017 Antagen av KF 2015-12-10 2 Inledning Ronneby kommun är en del av en globaliserad värld där internationella förhållanden i allt större utsträckning spelar

Läs mer

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2014-12-09) Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad - Policy/riktlinjer/regler Gällande from 2014-06-05 Handläggare: Helena Mehner

Läs mer

Praktikrapport. Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel

Praktikrapport. Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel Praktikrapport Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel Praktikperiodens längd och omfång: 1 september 2010 21 december 2010, heltid Handledare: Madelen Charysczak, Avenue Marnix

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Verksamhetsdirektiv 2016

Verksamhetsdirektiv 2016 Verksamhetsdirektiv 2016 Fastställt vid Ägarråd 20160122 Mid Sweden European Office är Jämtland Härjedalens och Västernorrlands gemensamma representation i Bryssel. Kontoret drivs som ett samarbete mellan

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret

Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret 2016-12-07 Tid: Onsdag 7 december Deltagare: Styrgrupp Anna Fransson, Region Kronoberg Robert Olesen, Region Kronoberg Lars Niklasson, Jönköping University

Läs mer

Policyarbete och intressebevakning Projektverksamhet Utbildning och information. Scenario 2. Med fokus på projektutveckling av kommunal kärnkompetens

Policyarbete och intressebevakning Projektverksamhet Utbildning och information. Scenario 2. Med fokus på projektutveckling av kommunal kärnkompetens Scenarion, 20130206 Den efterfrågade verksamheten i West Sweden (WS) kan beskrivas utifrån tre olika huvudområden; Policyarbete och intressebevakning Projektverksamhet Utbildning och information Scenario

Läs mer

Samlade resultat slututvärdering Brysselkontoret

Samlade resultat slututvärdering Brysselkontoret Samlade resultat slututvärdering Brysselkontoret Som ett led i den slututvärdering som görs av projektverksamheten Brysselkontoret har det under 2016 genomförts en utvärdering innehållande följande delar:

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

EU-strategi för sydöstra Skåne

EU-strategi för sydöstra Skåne EU-strategi för sydöstra Skåne 1 Vägledande riktlinjer för vårt agerande kring gemensamma EU-frågor Vad ska denna gemensamma EU-satsning leda till? Vilka effekter vill vi uppnå? Med hjälp av denna strategi

Läs mer

Strategi EU-kontor Skåne Nordost

Strategi EU-kontor Skåne Nordost Strategi EU-kontor Skåne Nordost 1 Innehållsförteckning 1. Syfte sid. 3 2.1 Mål/inriktning sid. 3 2.2 EU 2020 sid. 4 3.1 Verksamhetsutveckling sid. 4 3.2 Metod och genomförande sid.5 4.1 Strategisk påverkan/samverkan

Läs mer

Anne Graf. Kommunikation

Anne Graf. Kommunikation Anne Graf Kommunikation Norrbottens och Västerbottens direktlänk till EU www.northsweden.eu Rådgivning Påverkan Information INTRESSEBEVAKNING PROGRAMBEVAKNING Håll koll på Bryssel Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer

Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation. Lägesrapport, Brysselnätverket 20 september 2013

Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation. Lägesrapport, Brysselnätverket 20 september 2013 Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation Lägesrapport, Brysselnätverket 20 september 2013 Uppstart av kontoret Arbetsplats finns nu i Sweden House Skylt finns nu på väggen utanför min dörr! Ombyggnad

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Riktlinje 2010-06-02 Riktlinje för internationellt arbete Diarienummer: KS 2010/232 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Om riktlinjen Riktlinje för internationellt arbete är en gemensam riktlinje

Läs mer

Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10) 1 (6) Remissyttrande Datum 2016-06-07 Diarienummer RS 1181-2016 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Regeringskansliet per e-post: ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Jönköpings län ska bli en region som präglas av högt IT-användande som gynnar en hållbar utveckling. Regionförbundet, Landstinget och Länsstyrelsen i Jönköpings län

Läs mer

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2015-08-19 Diarienummer KSN-2015-1584 Kommunstyrelsen Deltagande i 2016-2019 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att Uppsala kommun

Läs mer

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2018-08-29 Inledning FN:s konvention om barns rättigheter antogs 1989 och gäller för alla under 18 år

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 1 2019 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Intervjuanalys Brysselkontoret 2016

Intervjuanalys Brysselkontoret 2016 Intervjuanalys Brysselkontoret 2016 Nedan analys är baserad på sju intervjuer som genomfördes under september månad 2016 av Stina Lindgren, praktikant på Kommunförbundet Skånes EU-enhet. Intervjuerna har

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Ca 70% av lagstiftning som påverkar svenska kommuner har sitt ursprung i EU.

Ca 70% av lagstiftning som påverkar svenska kommuner har sitt ursprung i EU. Göteborgs Stads strategiska påverkansarbete i Bryssel GR 29 september 2015 Ca 70% av lagstiftning som påverkar svenska kommuner har sitt ursprung i EU. Vad gör en lobbyist? Hur var det nu då? Europeiska

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Förslag till ny organisation för Stockholmsregionens Europakommitté

Förslag till ny organisation för Stockholmsregionens Europakommitté PROMEMORIA Dnr: 2010/0021 2010-09-28 Kansliet Lennart Dahlberg Styrelsen Sammanträdesdatum: 2010-10-07 Förslag till ny organisation för Stockholmsregionens Europakommitté Bakgrund Under 2010 har SEUs styrelse

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2018 Innehåll Ägare/medlemmar s.3 Mål s.3 Kontoret och dess huvudsakliga uppgifter s.3 Samarbetet mellan ägarna på hemmaplan s.3 Nytt budgetförslag indikerar EU:s framtida inriktning

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret

Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret 2017-12-21 Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret 2017-12-08 Deltagare styrgrupp: Anna Fransson, Region Kronoberg Robert Olesen, Region Kronoberg Christina Mattisson, Region Blekinge Ulf Nilsson,

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi Ny kunskap för ökad konkurrenskraft www.regionostergotland.se www.regionostergotland.se Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 4 1.1 Utgångspunkter... 4 1.1.1 Region Östergötlands strategiska

Läs mer

Externa relationer. Koncernstab Kommunikation och Externa relationer. Presentation vid kommunledningskonferens i Skåne

Externa relationer. Koncernstab Kommunikation och Externa relationer. Presentation vid kommunledningskonferens i Skåne Externa relationer Koncernstab Kommunikation och Externa relationer Presentation vid kommunledningskonferens i Skåne 20150522 Varför arbetar vi med externt påverkansarbete? Över 50% av alla beslut som

Läs mer

Biogas Research Center - för utveckling av resurseffektiva biogaslösningar -

Biogas Research Center - för utveckling av resurseffektiva biogaslösningar - Biogas Research Center - för utveckling av resurseffektiva biogaslösningar - Organisation och kommunikation - Anna Brunzell, forskningskoordinator för BRC and 21 participating organisations Organisation

Läs mer

Arbetsordning för Mälardalsrådet

Arbetsordning för Mälardalsrådet Förslag 161109 Arbetsordning för Mälardalsrådet Godkänd av Mälardalsrådets styrelse (DATUM) 1. Inledning Arbetsordning för Mälardalsrådet utgår från Mälardalsrådets stadgar, version antagen av rådsmötet

Läs mer

Reglabs Forskarforum Mats Helander. Mats Helander

Reglabs Forskarforum Mats Helander. Mats Helander Reglabs Forskarforum 2016 2016-11-29 Mats Helander Mats Helander Angeläget Förhandling Region Östergötland Har potential Region Östergötland Tar vid Samarbete Regionförbundet Östsam Initierar Ej Samsyn

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Kommunikationsplan för ehälsalyftet

Kommunikationsplan för ehälsalyftet Kommunikationsplan för ehälsalyftet Om kommunikationsplanen Kommunikationsplanen gäller för projektet ehälsalyftet. Första versionen av denna plan togs fram i april 2016 och kommer att uppdateras efter

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer

Praktikrapport Praktikplats Praktikperiod Handledare Praktikplatsen

Praktikrapport Praktikplats Praktikperiod Handledare Praktikplatsen Praktikrapport Praktikplats: Central Sweden, Belgien Praktikperiod: 16 augusti - 16 januari, heltid Handledare: Maria Lunander, Director, Central Sweden Rue du Luxembourg 3, BE-1000 Bruxelles, Belgique,

Läs mer

bilaga 1

bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 Regionsamverkan Sydsverige uppdrag för utskott kring regional utveckling bilaga 2 Regionsamverkan Sydsverige syftar till att med medborgarnas bästa för ögonen,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKS KOMMUNS INTERNATIONELLA ARBETE OCH SAMARBETE INOM EU

RIKTLINJER FÖR MARKS KOMMUNS INTERNATIONELLA ARBETE OCH SAMARBETE INOM EU Sida 1(5) RIKTLINJER FÖR MARKS KOMMUNS INTERNATIONELLA ARBETE OCH SAMARBETE INOM EU Bakgrund Marks kommuns riktlinjer för internationellt arbete och samarbete inom EU är grunden för kommunens internationella

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

11 Länsspecifikt dokument för Halland Brysselkontoret RS160363

11 Länsspecifikt dokument för Halland Brysselkontoret RS160363 11 Länsspecifikt dokument för Halland Brysselkontoret RS160363 Ärendet Syftet med Hallands länsspecifika dokument är att fokusera och synliggöra för Brysselkontoret vilka prioriteringar och förväntningar

Läs mer