VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, nr 10 juni 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, nr 10 juni 2013"

Transkript

1 VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, nr 10 juni 2013 Mottagare: Kontaktpersoner/VFU-samordnare i kommunerna Först och främst vill vi tacka för det goda samarbetet under vårterminen och önska er alla en skön sommar! Vidare summerar VFU-sekretariatet vad som framkom under deras utvärderingsmöte med några av er kommunrepresentanter, vi bjuder in till en VFU-konferens i november och sist men inte minst vill vi också välkomna och presentera den nya VFU-sekreteraren Sebastian Mantelstjerna. VFU-konferens den 20 november på Frescati Liksom tidigare terminer, bjuder vi in till en gemensam VFU-konferens på Frescati onsdagen den 20 november klockan Förmiddagen kommer att ägnas åt information och samtal om vår fortsatta samverkan kring kvalitetsfrågor för VFU lite mer generellt. Det kan handla om hur vi gemensamt förbereder och följer upp studenternas VFU, om synen på VFU-handledaruppdraget och vad som är viktigt för att skapa kvalitet i VFU. Det blir också information om arbetet med framtagande av de nya förväntade studieresultaten för VFU-kurser. Sebastian Mantelstjerna, ny VFU-sekreterare, informerar från VFUsekretariatet. Eftermiddagen fokuserar på ULV-studenternas VFU och blir en uppföljning av konferensen som var våren Temat var då Världen i den svenska skolanmöjligheter och utmaningar. Innehållet bestod bland annat av en presentation av projektet samt Aina Bigestans, doktorand vid institutionen för språkdidaktik, som pratade om ULV-studenter som andraspråksanvändare. Denna eftermiddag blir en uppföljning, där vi berättar om ULV-projektet som är ett nationellt regeringsuppdrag, och om en förändrad och utvecklad organisation av projektet. Vi kommer även att presentera utvärderingsresultatet av ULV 1-satsningen. Det är värdefullt för oss att inför konferensen få ta del av era tankar och funderingar för att också kunna anpassa innehållet efter det behov som finns. Vi vill också, genom er, fånga upp och lyfta de frågor som handledare har kring ULV-studenternas VFU. Ni är därför mycket välkomna att e-posta frågor i förväg som ni önskar ta upp under konferensen, gäller det ULV så skicka era önskemål till: maria.granath@su.se och är det mer generella frågor så skicka till: gunilla.oredsson-blomberg@buv.su.se. Vi bjuder på kaffe och lunch. Boka dagen så kommer mer information efter sommaren!

2 Aktuellt från VFU-sekretariatet Utvärderingsmöte om placeringsarbetet V13 VFU-sekretariatet bjöd in representanter från samverkanskommunerna till ett utvärderingsmöte den 23 maj. Bakgrunden till mötet är att vårterminens placeringsomgång upplevts som tyngre och mer utdragen än andra terminer. Syftet var att få större förståelse för vad som har varit problematiskt och utifrån detta undersöka möjligheter att förbättra placeringsarbetet till nästa termin. Ett stort problem har varit att platser som varit tilltänkta nyantagna studenter fyllts upp av interna omplaceringar. Följande problem som har koppling till detta framkom: Återkomst från uppehåll, vilken termin är studenten på vid återkomst? Oklara studiegångar i gamla lärarprogrammen Sena registreringar Byte av kurs/inriktning/program Nya ämneslärarprogrammen: andra (respektive tredje) ämnet Studenter som är färdiga med sin VFU i utbildningen, men som ännu inte tagit ut examen - VFU-sekretariatet behöver informera institutionerna om vikten av att studenterna kontaktar sin placering i god tid när de återupptar sina studier eller i de fall då studenten byter ämne. - Det föreslogs att VFU-sekretariatet skulle rensa bort studenter med examen från skolorna i VFU-portalen. Detta har inte gett den utdelning som förväntats då det idag är kort tid mellan begärd examen till dokumentation i Ladok, vilket innebär att studenten försvinner från placeringslistor automatiskt. Det framkom även att det finns problem mellan kommun och skola som försvårar placeringsarbetet: Gymnasieskolor och program läggs ner Pressad arbetssituation för många lärare VFU:n ligger i maj, då har skolorna svårt att ta emot studenter Följande punkter kom upp som faktorer som skulle underlätta placeringsarbetet: Att placera ämneslärare med inriktning gymnasiet på åk 7-9 Studenternas inställning till restid behöver bearbetas, de behöver förberedas på att VFU är heltidssysselsättning. Sedan utvärderingsmötet har samordningsgruppen för lärarutbildningarna vid Stockholms universitet diskuterat frågan om VFU-placering på åk 7-9 är gångbart för studenter med inriktning gymnasiet. Beslut kommer att fattas 19 juni.

3 Kriterier för placering av grundlärare med inriktning fritidshem Kriterier för placering av grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem är att studenterna ska ha sin VFU-placering vid en skolenhet där det finns utbildade handledare både på fritidshemmet (fritidspedagog/lärare med inriktning mot arbete i fritidshem) och i det valda ämnet bild eller musik. Studenterna genomför VFU inom fritidshem under sin VFU 1a och 1b och det är först under VFU II som infaller termin 4 i studenternas studiegång som behovet av handledning i musik/bild är aktuellt. De kommuner som berörs av behovet av handledning i musik/bild till H13 har kontaktats separat. Ny VFU-sekreterare, Sebastian Mantelstjerna Som ny VFU-sekreterare har Studentavdelningen anställt Sebastian Mantelstjerna från och med 1 augusti. Sebastian har lärarexamen och en bakgrund bland annat som handläggare vid Luleå tekniska universitet och som studie- och karriärvägledare på Studentavdelningen vid Stockholms universitet, där han särskilt har ansvarat för vägledning för studenter inom lärarutbildningen och kompetensutveckling för institutionernas studievägledare. VFU-kursplaneutredning och nya förväntade studieresultat för VFU Samordningsgruppen vid Stockholms universitet har under maj och juni 2013 fattat beslut om nya förväntade studieresultat och examinationsformer för VFU-kurserna inom 2011 års utbildningar, i enligthet med förslag som har framtagits av en övergripande VFU-kursplaneutredning som genomförts under våren Utgångspunkten har varit att de förväntade studieresultaten för VFU-kurserna ska ha en tydlig koppling till de nationella examensmålen, att examinationsformerna ska garantera studenten en rättssäker examination samt att de förväntade studieresultaten ska vara formulerade på ett tydligt och konkret sätt som är begripligt för studenter, VFU-handledare och VFU-kurslärare. Analyser av examensmålen har genomförts utifrån befintliga styrdokument och utifrån professionsutvecklingsmatrisen. Tidigare erfarenheter av synpunkter från VFU-handledare och studenter när det gäller nuvarande förväntade studieresultat har också vägts in i utredningen. De nya förväntade studieresultaten innebär inte någon principiell förändring vad gäller VFU-handledarnas uppgifter, även om målen för VFU-kurserna nu är formulerade på ett mer detaljerat sätt än tidigare och i enlighet med de nationella examensmålen. Den konkreta och praktiska planeringen av studentens VFU-period sker liksom tidigare på VFU-skolan av VFU-handledaren och lärarstudenten, med hänsyn till skolans och handledarens förutsättningar. Om ni önskar mer information om utredningen, kontakta gärna pernilla.rosell-steuer@isd.su.se.

4 Handledarutbildningar Under 2013 erbjuder Stockholms universitet ett utbud av kurser speciellt framtagna för VFU-handledare inom lärarutbildningarna. Kurserna syftar till att kursdeltagarna ska utveckla förmågan att handleda, men också möjlighet att fördjupa sina kunskaper i hur man kan stödja studenternas didaktiska utveckling samt hur yrkeskunnande bedöms. För ansökningsdatum och mer information se: lararutbildningar/vfu/vfu-handledare/handledarutbildning-och-mentorsutbildning Höstens introduktioner i VFU-bedömningsmodellen Den 1/9 är sista anmälningsdag för höstens seminarier i VFU-bedömningsmodellen. För alla datum och mer information se: Kommande VFU-nyhetsbrev Nästa VFU-nyhetsbrev kommer i september. Trevlig sommar och tack för gott samarbete under vårterminen!

5 VFU-ansvariga för respektive program Förskollärarprogrammet Gunilla Oredsson Blomberg, Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen E-post: Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem Rosie Jacobsson, Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen E-post: rosie.jacobsson@buv.su.se Grundlärarprogrammet med inriktning mot förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 Pernilla Rosell-Steuer, Institutionen för språkdidaktik E-post: pernilla.rosell-steuer@isd.su.se Grundlärarprogrammet med inriktning mot 4-6 Mats Hansson och Heléne Fröborg, Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik E-post: mats.hansson@mnd.su.se och helene.froborg@mnd.su.se Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen Anders Nordström, utbildningsledare för kombinationsprogrammet E-post: anders.nordstrom@natgeo.su.se Ämneslärarprogrammet med inriktning mot naturvetenskap och matematik Mats Hansson och Heléne Fröborg, Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik E-post: mats.hansson@mnd.su.se och e-post: helene.froborg@mnd.su.se Ämneslärarprogrammet med inriktning mot historia och religon Cecilia Netje, Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik (CeHum) E-post: cecilia.netje@cehum.su.se Ämneslärarprogrammet med inriktning mot samhällskunskap och geografi Kerstin Grenö, Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (CeSam) E-post: kerstin.greno@cesam.su.se Ämneslärarprogrammet med inriktning mot språk Pernilla Rosell-Steuer, Institutionen för språkdidaktik E-post: pernilla.rosell-steuer@isd.su.se

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, nr 11 september 2013

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, nr 11 september 2013 VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, nr 11 september 2013 Mottagare: Kontaktpersoner/VFU-samordnare i kommunerna I det första av tre VFU-nyhetsbrev som utkommer under HT13 bjuder vi bland annat

Läs mer

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, nr 13 december 2013

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, nr 13 december 2013 VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, nr 13 december 2013 Mottagare: Kontaktpersoner/VFU-samordnare i kommuner och stadsdelar I vårt sista nyhetsbrev för i år vill vi först och främst tacka för vårt

Läs mer

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 8 februari 2013

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 8 februari 2013 VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 8 februari 2013 Mottagare: Kontaktpersoner/VFU-samordnare i kommunerna I vårterminens första VFU-nyhetsbrev berättar vi, bland annat, att det gått ut ett

Läs mer

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 4 juni 2012

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 4 juni 2012 VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 4 juni 2012 I vårens sista VFU-nyhetsbrev vill vi från Stockholms universitets VFU-organisation börja med att tacka för samarbetet under det gångna läsåret!

Läs mer

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs.

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs. Inför din första VFU-kurs Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs. Verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är en mycket

Läs mer

Nyhetsbrev från VFU-ansvariga vid Stockholms universitet, Nr 3 april 2012

Nyhetsbrev från VFU-ansvariga vid Stockholms universitet, Nr 3 april 2012 Nyhetsbrev från VFU-ansvariga vid Stockholms universitet, Nr 3 april 2012 I det tredje nyhetsbrevet kring VFU-frågor inom lärarutbildningarna vid Stockholms universitet, summeras vad vi talade om på VFU-konferensen

Läs mer

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Inför din första VFU-kurs Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk och viktig

Läs mer

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs.

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs. Inför din första VFU-kurs Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs. Verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk och

Läs mer

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar Anna-Karin Björling, Planeringsavdelningen, Stockholms universitet Samverkanskonferensen 2013-10-10 Syfte Likvärdighet vad gäller förväntade studieresultat

Läs mer

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Inför din första VFU-kurs Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk och viktig

Läs mer

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 8 februari 2013

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 8 februari 2013 VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 8 februari 2013 Mottagare: VFU-handledare I vårterminens första VFU-nyhetsbrev vill vi flagga för att du som VFUhandledare fortfarande kan anmäla dig till

Läs mer

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Inför din första VFU-kurs Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk och viktig

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna

Välkommen. till lärarutbildningarna Välkommen till lärarutbildningarna Till dig som börjar studera höstterminen 2015 Välkommen till lärarutbildningarna! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012 VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012 Mottagare: VFU-handledare Med årets sista VFU-nyhetsbrev vill vi först och främst önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och

Läs mer

Välkommen till lärarutbildningarna

Välkommen till lärarutbildningarna Välkommen till lärarutbildningarna 2 Välkommen till lärarutbildningarna! Clas Hätterstrand, prorektor med med övergripande ansvar för lärarutbildningarna Vi är glada att du har valt Stockholms universitet

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna 2013

Välkommen. till lärarutbildningarna 2013 Välkommen till lärarutbildningarna 2013 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet! Vi är glada att du har valt oss och hoppas att du kommer att bli nöjd med din studietid vid Stockholms

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Ämneslärarprogrammet HT 2018 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Innehållsförteckning Inriktningar och innehåll... 3 Programansvariga institutioner... 4 Antagning och behörighet...

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Välkommen till lärarutbildningarna. Till dig som börjar studera höstterminen 2016

Välkommen till lärarutbildningarna. Till dig som börjar studera höstterminen 2016 Välkommen till lärarutbildningarna Till dig som börjar studera höstterminen 2016 Välkommen till lärarutbildningarna! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Välkommen till lärarutbildningarna

Välkommen till lärarutbildningarna Välkommen till lärarutbildningarna Till dig som börjar studera VT 2018 2 Välkommen till lärarutbildningarna! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din studietid

Läs mer

Uppdaterad januari VFU-handbok. För lärarstudenter, VFU-handledare och VFU-kurslärare

Uppdaterad januari VFU-handbok. För lärarstudenter, VFU-handledare och VFU-kurslärare 1 Uppdaterad januari 2019 VFU-handbok För lärarstudenter, VFU-handledare och VFU-kurslärare 2 Till lärarstudenter, VFU-handledare och VFU-kurslärare Den här handboken för verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna vårterminen 2014

Välkommen. till lärarutbildningarna vårterminen 2014 Välkommen till lärarutbildningarna vårterminen 2014 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Uppdaterad december2017. VFU-handbok. För lärarstudenter, VFU-handledare och VFU-kurslärare

Uppdaterad december2017. VFU-handbok. För lärarstudenter, VFU-handledare och VFU-kurslärare 1 Uppdaterad december2017 VFU-handbok För lärarstudenter, VFU-handledare och VFU-kurslärare 2 Till lärarstudenter, VFU-handledare och VFU-kurslärare Den här handboken för verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna VT2013

Välkommen. till lärarutbildningarna VT2013 Välkommen till lärarutbildningarna VT2013 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet Vi är glada att du har valt oss och hoppas att du kommer att bli nöjd med din studietid här. Den

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna vårterminen 2015

Välkommen. till lärarutbildningarna vårterminen 2015 Välkommen till lärarutbildningarna vårterminen 2015 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Välkommen till lärarutbildningarna

Välkommen till lärarutbildningarna Välkommen till lärarutbildningarna Till dig som börjar studera HT 2018 2 Välkommen till lärarutbildningarna! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din studietid

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

VFU Verksamhets Förlagd Utbildning en del av utbildningarna vid Barn- och ungdomsvetenskapliga Institutionen, BUV

VFU Verksamhets Förlagd Utbildning en del av utbildningarna vid Barn- och ungdomsvetenskapliga Institutionen, BUV VFU Verksamhets Förlagd Utbildning en del av utbildningarna vid Barn- och ungdomsvetenskapliga Institutionen, BUV Studierektor VFU-frågor, BUV Ulrika Munck Sundman Studierektor VFU ulrika.munck.sundman@buv.su.se

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna höstterminen 2013

Välkommen. till lärarutbildningarna höstterminen 2013 Välkommen till lärarutbildningarna höstterminen 2013 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet! Vi är glada att du har valt oss och hoppas att du blir nöjd med din studietid. Som lärarstudent

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU Verksamhetsförlagd utbildning, VFU Cecilia Netje, 2018 VFU-ansvarig, VFU-gruppen SU Regionansvarig Projektledare övningsskolor 2018-03-08 VFU där teori och praktik möts Personlig VFU-handledning och coaching,

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna vt 2012

Välkommen. till lärarutbildningarna vt 2012 Välkommen till lärarutbildningarna vt 2012 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet Vi är glada att du har valt oss och hoppas att du kommer att bli nöjd med din studietid här. Den

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna ht 2012

Välkommen. till lärarutbildningarna ht 2012 Välkommen till lärarutbildningarna ht 2012 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet Vi är glada att du har valt oss och hoppas att du kommer att bli nöjd med din studietid här. Den

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOR

Förskollärarprogrammet LGFOR Förskollärarprogrammet LGFOR Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startar ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

Kursbeskrivning HT14

Kursbeskrivning HT14 Version 2014-08-12 Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursbeskrivning HT14 Verksamhetsförlagd utbildning I Grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurs4-6 kurskod:

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning Diarienummer: GIH 2016/207 Författare: Annika Semb Granhed Beslutad: 2016 Reviderad: 2019-09-18 Verksamhetsförlagd utbildning för studenter på Ämneslärarprogrammet, KPU och Grundlärarutbildningen Gymnastik-

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1813-18 Sandra Persson Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna höstterminen 2014

Välkommen. till lärarutbildningarna höstterminen 2014 Välkommen till lärarutbildningarna höstterminen 2014 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (6) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE189 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-09-17 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-11-20 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14 Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM Tillägg: antagning HT13-VT14 UTAN LÄRARE - INGEN FRAMTID Var med och påverka Sverige år 2100! Cancerforskare, bilmekaniker, barnmorskor, musiker eller brandmän vilka skulle

Läs mer

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Högskolan i Gävle Akademin för utbildning och ekonomi Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Programstrukturer och kurser Innehåll FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET (campus och distans)... 1 GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3,

Läs mer

Ledamöter i programråd för lärarutbildningarna

Ledamöter i programråd för lärarutbildningarna 1 (11) Beslut 2016-06-29 Dnr SU FV-1.1.9-1710-16 Martin Bergqvist Utbildningsledare Kristina Öberg Utbildningssamordnare Ledamöter i programråd för lärarutbildningarna De båda områdesnämnderna vid Stockholms

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II

Verksamhetsförlagd utbildning II 1 (12) 2013-12-11 Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Mats Hansson Kursbeskrivning för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II Grundlärarprogrammet med inriktning mot

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Parter. och xxx org.nr:.. Bakgrund. sätt. kommunalförbund. G 2017/691. Sida 1 av 8. lärarutbildning 30 Göteborg

Parter. och xxx org.nr:.. Bakgrund. sätt. kommunalförbund. G 2017/691. Sida 1 av 8. lärarutbildning 30 Göteborg Överenskommelse 2018-01-24 D.nr. G 2017/691 ENHETEN FÖR UTREDNING OCH LÄRARUTBILDNING Överenskommelse avseendee verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen vid Göteborgs Universitet Parter Överenskommelsen

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Heléne Fröborg 08-563 085 27 helene.froborg@uka.se Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarnas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen

Läs mer

Förväntade studieresultat och examinationsformer för verksamhetsförlagd utbildning inom 2011 års lärarutbildningar

Förväntade studieresultat och examinationsformer för verksamhetsförlagd utbildning inom 2011 års lärarutbildningar 1 (71) Anna-Karin Björling, Planeringsavdelningen Pernilla Rosell Steuer, Institutionen för språkdidaktik Anna Wallgren, Stockholms universitets studentkår Lotta Jons, Institutionen för matematikämnets

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Övningsskoleprojektet Försöksverksamhet

Övningsskoleprojektet Försöksverksamhet Övningsskoleprojektet Försöksverksamhet 2014-2019 Grundlärarprogrammets studenter på campus ingår i en försöksverksamhet med övningsskolor för verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Projektet pågår from

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Gäller f.o.m vt-2017 Kurskod: HV428F Kursens övergripande syfte, innehåll och förväntade studieresultat Kursens

Läs mer

Lärarutbildningar vid Stockholms universitet

Lärarutbildningar vid Stockholms universitet Lärarutbildningar vid Stockholms universitet Tryck: US-AB 2012 Grafisk form: Cecilia Österholm, Stockholms universitet Producerat av och för lärarutbildningarna vid Stockholms universitet Lärare är ett

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startade ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Ht-16 Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ÄMNES- OCH ÄMNESDIDAKTISKA STUDIER Kurs: Grundläggande engelska för grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, I,

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (10) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN039 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Ht-16 Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ÄMNES- OCH ÄMNESDIDAKTISKA STUDIER Kurs: Engelska för grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3,

Läs mer

Samhällsorienterande ämnen för grundlärarprogrammet inriktning årskurs 4-6, 30 hp

Samhällsorienterande ämnen för grundlärarprogrammet inriktning årskurs 4-6, 30 hp Kursbeskrivning Samhällsorienterande ämnen för grundlärarprogrammet inriktning årskurs 4-6, 30 hp 21/1-7/6 2013 Kurskod CHSO46 samt CEPSO0 Välkommen till kursen samhällsorienterande ämnen, 30 hp! I denna

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Kursbeskrivning. Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp

Kursbeskrivning. Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursbeskrivning Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp Ht 2018 Innehållsförteckning Kursinformation

Läs mer

Annika Kjellsson Lind, kanslichef vid Lärarhögskolans kansli (från 1 juli), UmU. Projektplan för

Annika Kjellsson Lind, kanslichef vid Lärarhögskolans kansli (från 1 juli), UmU. Projektplan för 1 2012-06-05 Anna-Karin Björling, utredare, planeringsenheten, SU Annika Kjellsson Lind, kanslichef vid Lärarhögskolans kansli (från 1 juli), UmU Projektplan för Kvalitetsutveckling av lärarutbildningarna

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning Namn: (Textat) Förskollärarprogrammet Grundlärarprogrammet f-3 Grundlärarprogrammet åk 4-6 Ämneslärarprogrammet

Läs mer

Välkommen till lärarutbildningarna

Välkommen till lärarutbildningarna Välkommen till lärarutbildningarna Höstterminen 2011 Hjärtligt välkommen till Stockholms universitet! Det glädjer oss att du har valt ett av våra lärarprogram. Du kommer att studera vid landets största

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) BESLUT 2016-06-02 Dnr SU FV-3.1.1-1620-16 Monireh Shirani Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (8) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN040 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg Studentavdelningen Lokal examensordning för lärarexamen på Södertörns högskola, för antagna från höstterminen 2011 och senare Södertörns högskolas lokala examensordning för lärarexamen grundar sig på Högskoleförordningen

Läs mer

Partnerskola: 2 Ansvarsområden för fördjupad samverkan i kvalitetssäkring/kvalitetsutveckling av VFU

Partnerskola: 2 Ansvarsområden för fördjupad samverkan i kvalitetssäkring/kvalitetsutveckling av VFU 1 (av 5) Dnr: Malmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle 2019-04-12 Tilläggsavtal Partnerskola version 2019-04-12 Utöver avtalet Ramavtal för verksamhetsförlagd utbildning i Lärarutbildningarna

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen. Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU

Kursbeskrivning för kursen. Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursbeskrivning för kursen Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU HT12

Läs mer

Sammanställning utvärdering termin 5

Sammanställning utvärdering termin 5 Sammanställning utvärdering termin 5 Sofia Kvist Lindholm, tf Utbildningsledare UV med hjälp av programansvariga utbildningsledare Förskollärarprogrammet, Grundlärarprogrammet och Ämneslärarprogrammet

Läs mer

Bilaga 1. Studiegång för Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9

Bilaga 1. Studiegång för Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 Bilaga 1. Studiegång för Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 År 1 (60 hp) 2 (120 hp) 3 (180 hp) 4 (240 hp) 5 (270 hp) termin 1 termin 2 termin 3 termin 4 termin 5

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 18 hp Kurs: UVK 3 för grundlärare 4-6: Didaktik och bedömning Kursplan: UV4015 VT 2019 VFU-period: v. 14-15 Maria Godolakis

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER

TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER 2016-2019 ÖVNINGSSKOLOR Regeringen (utbildningsdepartementet) genomför en försöksverksamhet i Sverige under en femårsperiod (1 januari 2014 31 december 2018)

Läs mer

VFU VERKSAMHETSFÖRLAGD DEL AV UTBILDNINGEN

VFU VERKSAMHETSFÖRLAGD DEL AV UTBILDNINGEN VFU VERKSAMHETSFÖRLAGD DEL AV UTBILDNINGEN VFU-ansvariga Ämneslärarprogrammet 7-9 och gymnasiet Kristina Lindahl; kristina.lindahl@gu.se tel. 031-786 60 Liv Nilsen; liv.nilsen@gu.se tel. 031-786 5572 VFU-terminologi

Läs mer

Beställning av nya kurser inom Ämneslärarprogrammet

Beställning av nya kurser inom Ämneslärarprogrammet PROTOKOLL Delegationsbeslut SUVp del 2018-11 1(3) Styrelsen för utbildningsvetenskap Delegationsbeslut Närvarande: Jörgen Nissen Caroline Kelly Helena Köhler dekanus, ordförande koordinator, sekreterare

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande

Att handleda och utveckla yrkeskunnande Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. KURSBESKRIVNING för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen Kurskod HV426F Uppdaterad 2019-02-28

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer Hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer Hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4,5 ÅR, 270 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED Observera att godkänt färdighetsprov i krävs. BIOLOGI

Läs mer

VFU 1 (kurskod CHVFU1)

VFU 1 (kurskod CHVFU1) CeHum (Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik) ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT HISTORIA STUDIEHANDLEDNING för kursen VFU 1 (kurskod CHVFU1) Ämneslärarprogrammet inriktning HISTORIA för gymnasiet,

Läs mer

Lärarnas VFU kan bli bättre utbildningens praktiklänk ännu svag

Lärarnas VFU kan bli bättre utbildningens praktiklänk ännu svag Lärarnas VFU kan bli bättre utbildningens praktiklänk ännu svag Rapport från Lärarförbundet Student 2014-07-03 Sverige står inför en nationell lärarkris. Den måste mötas på många plan, bland annat genom

Läs mer

Förväntade studieresultat och examinationsformer för verksamhetsförlagd utbildning

Förväntade studieresultat och examinationsformer för verksamhetsförlagd utbildning 1 Anna-Karin Björling, Planeringsavdelningen Pernilla Rosell Steuer, Institutionen för språkdidaktik Förväntade studieresultat och examinationsformer för verksamhetsförlagd utbildning - VFU-kurser inom

Läs mer

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 1 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan. 1 (5) VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING MED ÄMNESDIDAKTIK I, INRIKTNING GYMNASIET, 15 HÖGSKOLEPOÄNG TEACHING PRACTICE WITH DIDACTICS I, IN UPPER SECONDARY SCHOOL, 15 CREDITS Basdata Kursen ingår i verksamhetsförlagd

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning III

Verksamhetsförlagd utbildning III Institutionen för matematikämnetsoch naturvetenskapsämnenas didaktik STUDIEHANDLEDNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning III Grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurserna 4-6. Kurskod UM5002

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen 2016 Kurskod: HV428F Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Läs mer

Välkommen till termin 2 av KPU (KOMBI) Informationsträff

Välkommen till termin 2 av KPU (KOMBI) Informationsträff Välkommen till termin 2 av KPU (KOMBI) Informationsträff 2014-12-12 KPU 90hp (KOMBI lärarprofessionen75hp) Termin 1: - Ämnesdidaktik, 10hp -Teorier om lärande och individens utveckling, DIG11K, 5hp -VFU

Läs mer