Svar på skrivelse från (S) angående osäkra förhållanden kring sjötrafikupphandlingen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på skrivelse från (S) angående osäkra förhållanden kring sjötrafikupphandlingen"

Transkript

1 1(5) Waxholms Ångfartygs AB Handläggare Göran Malmsten Trafiknämnden , punkt 11 Svar på skrivelse från (S) angående osäkra förhållanden kring sjötrafikupphandlingen Ärendebeskrivning Socialdemokraterna har i skrivelse ställt ett antal frågor kring sjötrafikupphandlingen. Beslutsunderlag Förvaltningschefens svar den 27 augusti 2013 Skrivelse från (S) angående de osäkra förhållandena kring sjötrafikupphandlingen 21 maj Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att anse skrivelsen besvarad Förvaltningens svar och motivering Fråga 1. Vilket och varför detta basutbud anges i upphandlingens förfrågningsunderlag? Svar på fråga 1. s linjenät i Stockholms skärgård ska på ett säkert, serviceinriktat och effektivt sätt motsvara behovet av transporter hos fastboende, näringsidkare, fritidsboende och utflyktsresenärer. Den kommande trafikplaneringen tar utgångspunkt i vad som sägs om kollektivtrafik i Regional utvecklingsplan för Stockholms-regionen 2010 (RUFS 2010), Delregional utvecklingsplan för Stockholms kust och skärgård (Rapport 15:2008) och Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting (Rapport 4:2010).

2 2(5) I RUFS 2010 anges att en tydligt strukturerad bastrafik behöver utvecklas för skärgården som ska baseras på nio replipunkter och 13 kärnöar. I Delregional utvecklingsplan för Stockholms kust och skärgård anges vilka dessa 13 kärnöar är samt att dessa öar bedömts kunna erbjuda en viss grundläggande samhällsservice och infrastruktur och därmed utvecklingspotential för företag, verksamhet och bebyggelse. Kärnöarna förutses få allmän trafik året runt genom båtförbindelse till replipunkt. Dessa replipunkter ska vara en väl fungerande knutpunkt för resande och godstransporter. Sammantaget ska detta ge förutsättningar för en långsiktig och robust samhällsstruktur och säkra grundläggande villkor för fastboende. I Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting anges att landstingets politik för skärgården ska bidra till uppfyllelsen av visionen i RUFS I programmet framgår minimistandarden för turutbudet till replipunkter och kärnöar samt att trafiken under veckoslut och helger även ska vara inriktad på fritidsboende och utflyktsresenärer. Vidare har trafikplaneringen tagit hänsyn till den RFI som genomfördes, där det framfördes tydliga önskemål om att en årlig bastidtabell ska ligga till grund för trafikutbudet och som även kan kompletteras säsongsvis beroende på område och behov av kapacitet. Fråga 2. Vilket svar får SIKO, Skärgårdsstiftelsen och Skärgårdens Trafikantförening och andra som kritiskt till upphandlingen och den neddragna trafiken? Svar på fråga 2. Utgångspunkterna för planeringen av tidtabellen 2014 är de beslut och inriktningar som anges som svar på fråga 1 vilka ger en tydlig inriktning och prioritering av trafikplaneringen och hur WÅAB ska använda de resurser som erhålls i form av skattemedel och biljettintäkter. I enlighet med anskaffningsbeslutet avseende skärgårdsupphandlingen, där det anges att vi ska hålla oss till den trafikvolym som råder idag, har produktionstimmar flyttats från högsäsong till lågsäsong. Då produktionen under högsäsong koncentreras är s avsikt att fartygen utnyttjas effektivare då kabinfaktorn beräknas öka från dagens 30 % till 50 %. Prioritet 1 är en långsiktig, regelbunden och över tid pålitlig trafik mellan replipunkt och kärnö. Syftet är att understödja den positiva utvecklingspotential som bedömts råda på och kring de utpekade kärnöarna. Trafiken går dagligen enligt minst den omfattning som beskrivs i Skärgårdspolitiskt program. Dessa öar och replipunkter trafikeras av baslinjer.

3 3(5) Prioritet 2 är daglig trafik i områden där insatser krävs beträffande kollektivtrafiken som understödjer skärgårdens utveckling. Sådana områden är till exempel öar med ett förhållandevis betydande antal bofasta men som trots det inte har status som kärnöar. Här bedöms det ändå finnas en god utveckling vad gäller boende, resande eller närings-idkare. Det kan också vara områden där det finns ett livskraftigt näringsliv eller tydliga besöksverksamheter, vilket är en förutsättning för en skärgård som är attraktiv för boende och besökare året om. Prioritet 3 är övriga öar och områden med fritidsboende samt ett litet antal eller inga bofasta. Trafiken i dessa områden sker företrädesvis under veckoslut samt en vardag mitt i veckan för att möjliggöra resor över dagen. Någon daglig arbetspendling riktad till fritidsboende förekommer inte här och WÅAB finner heller inget stöd för den typen av trafik i de ovan nämnda utgångspunkterna som uppdragits till WÅAB i form av politiska beslut och särskilda direktiv. Av tabellen nedan framgår det totala antalet tidtabellstimmar i skärgårdstrafiken under två tidigare år jämfört med den kommande tidtabellen. Notera att ökning för tidtabellen 2014 är 668 timmar. Härigenom kan tillmötesgå de önskemål om en åretrunttrafik för bofasta och näringsidkare i skärgården som därmed ska utgöra en viktig förutsättning för att för att bo och verka i skärgården. Trafikår Tidtabellstimmar Tomturstimmar Total Trafik av total gångtid ,9% ,9% ,2% Fråga 3. Vilka handlingsalternativ finns om upphandlingen avbryts? Svar på fråga 3. För att avbryta en upphandling behövs objektivt godtagbara skäl. Det kan t.ex. röra sig om bristande konkurrens, för höga priser osv. Det faktum att man vill ändra på ett skall-krav kan sannolikt inte anses vara ett objektivt skäl även om ribban i praxis är lågt ställd. Om vi inte har objektiva skäl att avbryta varje enskild upphandling men gör det ändå, har de anbudsgivare som lagt pengar på upphandlingarna (genom framtagande av anbud, resor etc.) rätt att få ersättning för sin skada (dvs. onödiga pengar på anbudet osv).

4 4(5) När var och en av de fyra separata upphandlingarna väl har avbrutits måste arbete påbörjas med nya upphandlingar, vilket tar en relativt lång tid i anspråk - nya beslut och nya förfrågningsunderlag, nya anbud, nya förhandlingar osv. Den nya kollektivtrafiklagens regler blir tillämpliga på upphandlingar där beslut om tilldelning inte fattats senast den 1 oktober Den nya kollektivtrafiklagen innebär krav på trafikförsörjningsprogram och beslut om allmän trafikplikt samt innefattar en annonseringstid om ett år innan upphandling kan påbörjas. Möjligen skulle man i detta scenario medvetet avstå från den ettåriga annonseringstiden i syfte att minimera brott mot upphandlingsregelverket (som är förenat med helt andra påföljder). Tidsperspektivet för alla upphandlingar förskjuts vilket innebär att relativt många och långa direktupphandlingar måste genomföras. Dessa kan ifrågasättas eftersom anledningen till att vi tvingas in i sådana direktupphandlingar inte kan anses som ursäktliga enligt upphandlingsregelverket. Följden av långa och många direktupphandlingar kan också bli att vi tvingas in i ett negativt förhandlingsläge och därmed får höga produktionspriser samt ökad risk för upphandlingsskadeavgifter. Sammantaget innebär ett avbrytande betydande olägenheter för inte minst vad avser möjligheterna att på ett legalt sätt överhuvudtaget fullfölja trafikuppdragen och då till rimliga kostnadsnivåer. Fråga 4. Hur mycket beräknas separata upphandlingar av kompletterande trafik kosta? Svar på fråga 4. De avtal som nu upphandlas ger WÅAB möjligheter till förändringar av trafik i sådan utsträckning att kompletterande, tidsödande och kostsam separat upphandling inte bedöms vara nödvändig. WÅAB har rätt att besluta om ökad eller minskad trafik enligt vad som anges som Frivolym. Därutöver har WÅAB rätt att besluta om förändringar i linjenätet baserat på tvingande krav från SLL eller om förändrade förutsättningar i övrigt medför krav på ändrad linjesträckning. Härigenom bedömer WÅAB att det sammantaget finns tillräckliga möjligheter att inom avtalen göra nödvändiga justeringar eftersom de är konstruerade för att hantera denna typ av förändringar. Fråga 5. Hur bedöms det nya upplägget av trafik påverka biljettintäkterna?

5 5(5) Svar på fråga 5. Antalet tidtabellstimmar kommer att öka med 668 timmar, se tabellen i punkt 2. Denna ökning av tidtabellstimmar ligger i tidperioden september till april och har som syfte att tillmötesgå de önskemål om åretrunttrafik för bofasta och näringsidkare i skärgården. Vidare har ett ökat utbud under hösten efterfrågats i syfte att förlänga säsongen för näringsidkare i skärgården vilket härigenom tillgodoses. Någon nämnbar ökning av biljettintäkterna kan inte påräknas. Fråga 6. Vilka ekonomiska konsekvenser för näringslivet i skärgården beräknas den nya basturlistan innebära? Svar på fråga 6 Genom att publicera årstidtabeller på s och Trafikförvaltningens hemsidor ökar möjligheterna för näringsliv bättre att planera sin verksamhet betydligt säkrare än vad som tidigare var fallet. Genom våra nya produktionsavtal finns en större möjlighet för näringslivet att påverka tidtabellerna. Samråd regleras i avtalen med kommuner och därmed intresseorganisationer och näringsliv allt i avsikt att få en skärgårdstrafik till gagn för så många som möjligt. Anders Lindström Förvaltningschef

6 Stockholms läns landsting SOCIALDEMOKRATERNA SKRIVELSE 1(2) Trafiknärnnden Angående de osäkra förhållandena kring Sjötrafikupphandlingen Vi hade ett antal farhågor när majoriteten i maj 2012 drev igenom beslutet att starta upphandling av skärgårdstrafiken på ett oklart underlag. Beslutsunderlaget var så fullt av hål och otydligheter att det kunde innebära i princip vad som helst. Oron mildrades inte när olika företrädare för landstingsmajoriteten gjorde helt olika tolkningar av beslutet. Nu när upphandlingen är igång ser vi att våra farhågor tyvärr besannas. Olika signaler utgår fortfarande från olika majoritetsföreträdare, men det är också oklart huruvida det finns en politisk majoritet i Trafiknämnden för den pågående upphandlingen och dess konsekvenser. Vi menar att detta måste tas upp för prövning. Trafiknämnden har inte fått ta beslut om en basturlista eller ett rimligt basutbud. Utan särskild prövning har kraven på tillhandahållen trafik blivit lägre än dagens utbud. Skärgårdens trafikantförening och SIKO har tydligt visat att påtagliga nedskärningar är att vänta. Skärgårdsstiftelsens styrelse har också i full enighet tillskrivit med begäran om åtgärder för att trafiken till stiftelsens besöksmål inte ska minska Trafiken från Strömkajen i centrala Stockholm har varit omdebatterad och vi såg ett stort stöd för denna viktiga trafik. För besöksnäringen är det föga attraktivt att hänvisa resenärer att först ta sig till Värmdö eller Vaxholm innan de kan kliva ombord för sin skärgårdsutflykt. Det är inte heller attraktivt för den som vill arbetspendla från hemmet i skärgården till centrala Stockholm. En sådan omställning väcker också frågor om den ombyggnation av Strömkajen som nu skett, samt vilka behov av utökad busstrafik och fler infartsparkeringar som riskerar att uppstå vid replipunkterna utanför innerstaden. Vi ser allvarligt på att möjligheten att ta sig ut i skärgården med Waxholmsbåtarna från Stockholm kan minska. I trafiknämnden har vi inte fått ta del av några konsekvensanalyser av omläggningen av trafiken. Vi riskerar att få en kraftigt försämrad trafik till många öar och sämre tillgänglighet mellan Stockholms inre delar och dess skärgård - till samma eller högre kostnad. Att hänvisa till "att vi vet inte om det blir bättre eller sämre" vilket trafiklandstingsrådet Christer Wennerholm gjorde i fullmäktige den 14 maj är definitivt inte betryggande eller tillräckligt. Sjötrafiken är blodomloppet för en levande skärgård för fastboende, besökare och näringsid-

7 Stockholms läns landsting SOCIALDEMOKRATERNA SÄRSKILT UTTALANDE 2(2) kare. En upphandling som riskerar att åderförkalka eller ge skärgården hjärtinfarkt är helt oacceptabelt. Vi vill mot bakgrund av detta få svar på följande frågor: 1. Vilket - och varför detta - basutbud anges i upphandlingens förfrågningsunderlag? 2. Vilket svar får SIKO, Skärgårdsstiftelsen och Skärgårdens Trafikantförening och andra som kritiska till upphandlingen och den neddragna trafiken? 3. Vilka handlingsalternativ finns om upphandlingen avbryts? 4. Hur mycket beräknas separata upphandlingar av kompletterande trafik att kosta? 5. Hur bedöms det nya upplägget av trafiken påverka biljettintäkterna? 6. Vilka ekonomiska konsekvenser för näringslivet i skärgården beräknas den nya basturlistan innebära?

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård 1(5) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-18 Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 7 Ärende TN 2017-1452 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om allmän

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård 1(5) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-18 Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 7 Ärende Infosäkerhetsklass Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik

Läs mer

Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga upphandlingar av skärgårdstrafik

Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga upphandlingar av skärgårdstrafik 1(1) Juridik och internrevision Handläggare Daniel Angermann TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-17 Version Trafiknämnden 2014-02-11, punkt 14 Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga

Läs mer

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län 1(2) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 7 Diarienummer SL 2014-0819 Infosäk. klass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) angående tilldelningsbeslut i upphandling av kollektiv sjötrafik i Stockholms skärgård (E29)

Svar på skrivelse från (S) angående tilldelningsbeslut i upphandling av kollektiv sjötrafik i Stockholms skärgård (E29) 1(3) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 16 Svar på skrivelse från (S) angående tilldelningsbeslut i upphandling av kollektiv sjötrafik i Stockholms skärgård

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-04-16, punkt 14 Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Läs mer

Mars Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting

Mars Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting 1 Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting 2 Enkäten generella slutsatser..är få, deltagarna representerar självklart lite olika intressen

Läs mer

2013-03-20. Remiss om komplettering av Stockholms läns regionala t rafi kfö rs ö r j n i ngs p rogram

2013-03-20. Remiss om komplettering av Stockholms läns regionala t rafi kfö rs ö r j n i ngs p rogram ÖSTERÅKERS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-20 tn AU 6:9 Dnr. KS 2012/0075 Utdrag: akten, KS Remiss om komplettering av Stockholms läns regionala t rafi kfö rs ö r j

Läs mer

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-28 TRN 2016-0144 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur skärgårdsanslaget

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

Två försök med pendelbåtstrafik relaterat till budget 2019 för Region Stockholm, LS

Två försök med pendelbåtstrafik relaterat till budget 2019 för Region Stockholm, LS 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Sjötrafikutskottet 2019-10-22, ärende 4 Två försök med pendelbåtstrafik relaterat till budget 2019 för Region Stockholm, LS 2017-1455 beskrivning

Läs mer

Skärgårdstrafik

Skärgårdstrafik Kommunstyrelsen 2011 12 05 262 608 Arbets och personalutskottet 2011 11 14 225 483 Dnr 11.641 83 deckf11 Skärgårdstrafik 2012 2014 Ärendebeskrivning Styrande dokument för Luleå skärgård I strategin för

Läs mer

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-14 LS 1311-1437 LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-11- 1 9 0 0 0 4 9 * Landstingsstyrelsen Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt

Läs mer

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-15 Trafiknämnden 2017-10-24, punkt 8 Ärende TN 2017-1165 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Resvaneundersökning 2014 för sjötrafiken

Resvaneundersökning 2014 för sjötrafiken 1(5) Trafikavdelningen Försäljning och kundservice Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-09-08, info punkt 30 Resvaneundersökning 2014 för sjötrafiken Ärendebeskrivning

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Nordisk färjeseminarium

Nordisk färjeseminarium Nordisk färjeseminarium Skärgårdstrafiken 2013-09-23 2013-09-23 Jan Ulinder Trafikavdelningen 2013-09-23 Kollektivtrafik i Stockholm 2013-09-23 Stockholms län 2013-09-23 Några fakta om kollektivtrafiken

Läs mer

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30)

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) 1(6) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 15 Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) Ärendebeskrivning

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(6)

Stockholms läns landsting 1(6) Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Shewen Nysmed Landstingsstyrelsens miljöoch skärgårdsberedning Ansökan om bidrag ur skärgårdsanslaget

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Införande av Ungdomsbiljett 6 månader i Waxholmsbolagets biljettsortiment

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Införande av Ungdomsbiljett 6 månader i Waxholmsbolagets biljettsortiment 1 (2) FÖRSLAG 2013:85 LS 1311-1436 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Införande av Ungdomsbiljett 6 månader i Waxholmsbolagets biljettsortiment Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendebeskrivning

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag;

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag; 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-23 Trafiknämnden 2018-12-04, punkt 9 Ärende TN 2018-1298 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

xstockholms läns landsting i (G)

xstockholms läns landsting i (G) Stockholms läns landsting i (G) Handläggare: David Schubert Tillvät- och regionplanenämnden Landsbygd- och skärgårdsstrategi - inriktningsbeslut för fortsatt arbete Ärendebeskrivning Tillvät- och regionplanenämnden

Läs mer

Stockholms läns landsting kan medfinansiera projekt avsedda att skydda eller förbättra miljön inom Stockholmsregionen genom bidrag ur miljöanslaget.

Stockholms läns landsting kan medfinansiera projekt avsedda att skydda eller förbättra miljön inom Stockholmsregionen genom bidrag ur miljöanslaget. Riktlinjer för landstingets miljöanslag 2015 Stockholms läns landsting kan medfinansiera projekt avsedda att skydda eller förbättra miljön inom Stockholmsregionen genom bidrag ur miljöanslaget. Utgångspunkten

Läs mer

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 5 Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster Ärendebeskrivning

Läs mer

Reviderad plan för buss- och spårtrafikupphandling

Reviderad plan för buss- och spårtrafikupphandling 1 (6) Datum 2011-05-31 Identitet TN 1106-147 Trafiknämnden Reviderad plan för buss- och spårtrafikupphandling 2011-2014 Enligt SL:s styrelses beslut 2004-08-31 skall styrelsen årligen ta ställning till

Läs mer

Svar på skrivelse från Gunilla Roxby Cromvall (V) om upphandling av konsulttjänster

Svar på skrivelse från Gunilla Roxby Cromvall (V) om upphandling av konsulttjänster Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-11 LS 1412-1455 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse från Gunilla Roxby Cromvall (V) om upphandling av konsulttjänster Föredragande

Läs mer

Godkännande av interimistiskt uppdragsavtal till skärgårdstrafiken

Godkännande av interimistiskt uppdragsavtal till skärgårdstrafiken 1(6) Handläggare Daniel Angermann 08-686 16 95 daniel.angermann@sll.se Trafiknämnden 2017-05-10, punkt 6 Godkännande av interimistiskt uppdragsavtal till skärgårdstrafiken beskrivning Beslut om godkännande

Läs mer

Yttrande om samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010

Yttrande om samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Till Regionplane- och trafikkontoret Stockholms läns landsting Stockholm den 28 november 2008 Yttrande om samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 I Samrådsförslaget

Läs mer

Rapport om den nord-sydliga skärgårdslinjen år 2016 samt fortsatt hantering år 2017

Rapport om den nord-sydliga skärgårdslinjen år 2016 samt fortsatt hantering år 2017 1(7) Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 10 Rapport om den nord-sydliga skärgårdslinjen år 2016 samt fortsatt hantering år 2017 beskrivning t innehåller information

Läs mer

RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016

RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016 RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016 Samråd 8 apr-30 sep Vad är nytt? Kortare Färre och tydligare mål Mer genomförandeinriktad Starkare fokus på klimat, landsbygd, hållbar utveckling Vision,

Läs mer

Yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram för Stockholms län

Yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram för Stockholms län JUL Tillväxt- och regionplaneförvaltningen S&r^S STOCKHOLMS LÅNS LANDSTING TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Kim Örtenblad. Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting

Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Antagen av landstingsfullmäktige 2010 RAPPORT 4:2010 Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Antagen av landstingsfullmäktige 2010

Läs mer

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting,

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting, 1 (10) Överenskommelse avseende behörighet för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län Denna överenskommelse avseende

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 13 Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger Ärendebeskrivning Sverigedemokraterna

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

RTN 2008-0248 BILAGA 2. Förslag till skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting

RTN 2008-0248 BILAGA 2. Förslag till skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting RTN 2008-0248 BILAGA 2 Förslag till skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Innehåll Inledning 5 Landstinget tar fortsatt ansvar för skärgården 5 Landstingets insatser är viktiga 5 Landstinget

Läs mer

Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan. fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling,

Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan. fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling, 1 (4) Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling Ärendebeskrivning Stockholms läns

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motionerna 2006:8 av Sten Erson-Wester m fl (kd) om en samordnad informationspolicy för funktionshindrade och personer med begränsad rörlighet i hela kollektivtrafiken

Läs mer

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen 1(2) Handläggare 08-686 1885 lars.ericsson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-16 Trafiknämnden 2018-11-06, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-03-23 Dnr 169/2017 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, Box 22550,

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn 1(5) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-28 Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik

Läs mer

Motion 2017:21 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om egen regi samt revision kring skärgårdsupphandlingarna 22 LS

Motion 2017:21 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om egen regi samt revision kring skärgårdsupphandlingarna 22 LS Motion 2017:21 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om egen regi samt revision kring skärgårdsupphandlingarna 22 LS 2017-0735 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-17 LS 2017-0735 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län 1 (3) Handläggare: Björn Sax Kaijser Tillväxt- och regionplanenämnden Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Svar på skrivelse från (S), (MP) och (V) angående upphandlingsprocessen i trafiknämnden

Svar på skrivelse från (S), (MP) och (V) angående upphandlingsprocessen i trafiknämnden 1(4) Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 15 Svar på skrivelse från (S), (MP) och (V) angående upphandlingsprocessen i trafiknämnden beskrivning Socialdemokraterna,

Läs mer

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av försäkringsprogram 2015-2020

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av försäkringsprogram 2015-2020 1(5) Verksamhetsstyrning och ekonomi Finansiering och kalkylering Handläggare Peter Fransson 08 686 15 98 peter.fransson@sll.se Trafiknämnden 2014-12-02, punkt 5 TN 2014-0642 Anskaffningsbeslut avseende

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Riktlinjer för kommunala tillköp

Riktlinjer för kommunala tillköp Riktlinjer för kommunala tillköp 1 Inledning Enligt 2 kapitlet 1b i lagen (SFS 2010:1065) om kollektivtrafik får en kommun göra tillköp av regional kollektivtrafik om den tillköpta trafiken är av bättre

Läs mer

Bredband Post, gods- och frakt Skärgårdsskolor och skolskjutsar Kommunikationer Strandskydd Besöksnäring

Bredband Post, gods- och frakt Skärgårdsskolor och skolskjutsar Kommunikationer Strandskydd Besöksnäring SIKO organiserar de fastboende - en brokig skara av t ex hantverkare med småbarn, servicepersonal, pendlare och utflyttade pensionärer - och prioriterar följande frågor: Bredband Post, gods- och frakt

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping

Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping Sammanfattning Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har genomfört trafikpliktsutredning gällande skärgårdstrafik Nyköping. Slutsatsen av utredningen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2015:6 LS 1303-0418 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:5 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om förbättrad infrastruktur för kollektivtrafiken i skärgården Landstingsstyrelsen

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration

Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration 1(5) Johan von Schantz 08-686 3877 johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2017-06-20, punkt 14 Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration beskrivning Beslut om genomförande av

Läs mer

Kommunikationer i skärgården

Kommunikationer i skärgården Fritidsnämnden 2006 12 13 91 189 Fritidsnämndens arbetsutskott 2006 11 29 64 135 Kommunikaskär.p12 06.217 83 Kommunikationer i skärgården Bakgrund Frågan om tillgänglighet är en av skärgårdens viktigaste

Läs mer

Motion 2013:5 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om förbättrad infrastruktur för kollektivtrafiken i skärgården

Motion 2013:5 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om förbättrad infrastruktur för kollektivtrafiken i skärgården Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-12-03 LS 1303-0418 Landstingsstyrelsen Motion 2013:5 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om förbättrad infrastruktur för kollektivtrafiken

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (4)

JIL Stockholms läns landsting i (4) JIL Stockholms läns landsting i Trafiknämnden PROTOKOLL Beredningen för Sjötrafik Kl 16.00-17.30 28-38 Sammanträde med beredningen för sjötrafik den 20 augusti 2013 ("STB") Närvarande ledamöter Jan-Olov

Läs mer

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts

Läs mer

Strategisk trafikplanering. Lund Oktober 2010 Björn Sundvall Svensk Kollektivtrafik

Strategisk trafikplanering. Lund Oktober 2010 Björn Sundvall Svensk Kollektivtrafik yy Strategisk trafikplanering Lund Oktober 2010 Björn Sundvall Svensk Kollektivtrafik Läns- och lokaltrafikens branschorganisation Grundat 1905 Medlemmar 21 Länstrafikbolag 7 primärkommunala + 80 Associerade

Läs mer

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg 1(10) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, info punkt 15 Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg Ärendebeskrivning Informationsärende

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-03-23 Dnr 170/2017 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, Box 22550,

Läs mer

REGIONALT SKÄRGÅRDSRÅD 29 MAJ Trafikförvaltningen 1

REGIONALT SKÄRGÅRDSRÅD 29 MAJ Trafikförvaltningen 1 7 1 1 REGIONALT SKÄRGÅRDSRÅD 29 MAJ 2019 2 SL kort permanentas i Waxholmsbolaget under lågsäsong från hösten 2019 3 / Strategisk utveckling Bakgrund I landstingsfullmäktiges beslut om Mål och budget 2018

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord

Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord 1(4) Handläggare Peter Torndal 08-6863627 peter.torndal@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 13 Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord Ärendebeskrivning Miljöpartiet inkom till trafiknämnden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kollektivtrafik; SFS 2010:1065 Utkom från trycket den 27 juli 2010 utfärdad den 15 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707)

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) 1 (4) Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) Ärendebeskrivning I ärendet behandlas svar på remiss från landstingets

Läs mer

Införande av SL- taxa, zon A, i hamntrafiken

Införande av SL- taxa, zon A, i hamntrafiken 1(5) Sjötrafikenheten Handläggare Göran Malmsten 08-686 1772 nämnden 2014-04-29, punkt 14 0244 Införande av SL- taxa, zon A, i hamntrafiken Ärendebeskrivning I ärendet ges förslag till att införa SL- taxa,

Läs mer

Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi

Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-04-19 1 (1) Identitet TN 1204-0100 Handläggare Björn Holmberg 08-686 1588 Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi Trafiknämnden

Läs mer

Svar på skrivelse från (V) om turtäthet på busslinje 74

Svar på skrivelse från (V) om turtäthet på busslinje 74 1(2) Trafikavdelningen Handläggare Sara Catoni 08-678 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-22 Version Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 12 Ärende/Dok. id. TN 2015-0124 Infosäk. klass K1 (Öppen)

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:2 1 (35) LS 0911-0970 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Förslag till nytt Skärgårdspolitiskt program Föredragande landstingsråd: Gustav Andersson Ärendet Regionplanenämnden föreslår

Läs mer

Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr Upphandling inom kollektivtrafiken

Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr Upphandling inom kollektivtrafiken 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 13 Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr 3 2015 Upphandling inom kollektivtrafiken Ärendebeskrivning

Läs mer

Regionalt Skärgårdsråd 15 feb 2018

Regionalt Skärgårdsråd 15 feb 2018 1 Regionalt Skärgårdsråd 15 feb 2018 Åsa Tivelius Jonathan Pertot Mats Ellman 2 Regionalt skärgårdsråd 15 februari Trafik i vår 2018 Nord / Syd E39, Trafikupphandling i mellersta skärgården SL Taxa i WÅAB

Läs mer

Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19)

Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19) TSG 2011-615 N2011-07-13 Remissvar 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19) Transportstyrelsen har anmodats att yttra sig över rubricerat

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern tillitsbaserad styrning

Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern tillitsbaserad styrning 1(8) Dennis Danielsson 08-686 1612 dennis.danielsson@sll.se Trafiknämnden 2017-09-26, punkt 20 Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:21 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om egen regi samt revision kring skärgårdsupphandlingarna

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:21 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om egen regi samt revision kring skärgårdsupphandlingarna FÖRSLAG 2018:21 LS 2017-0735 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:21 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om egen regi samt revision kring skärgårdsupphandlingarna 39 (53) Landstingsstyrelsen

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen

Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen 1(9) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-05-14, punkt 14 TN 2019-0524TN 2019-0524-1 Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen

Läs mer

Yttrande i mål gällande laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande i mål gällande laglighetsprövning enligt kommunallagen 1(2) Björn Holmberg 08-686 1588 bjorn.holmberg@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-21 Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 13 Ärende Infosäkerhetsklass Yttrande i mål gällande laglighetsprövning enligt kommunallagen

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram - med fokus 2016-2020, samrådshandling

Bostadsförsörjningsprogram - med fokus 2016-2020, samrådshandling Stockholms läns landsting 1 (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-30 TRN 2016-0032 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Bostadsförsörjningsprogram -

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

Inriktningsbeslut om upphandling av helhetsansvar för skärgårdstrafiken

Inriktningsbeslut om upphandling av helhetsansvar för skärgårdstrafiken 1(12) Vår referens Ragna Forslund 08-6861959 Styrelsen Inriktningsbeslut om upphandling av helhetsansvar för skärgårdstrafiken Bakgrund I budget för 2011 gav landstingsfullmäktige trafiknämnden i uppdrag

Läs mer

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Beslutsunderlag 2012-09-10 Bengt Nilsson 0451-288510 bengt.nilsson@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Hässleholm-Alvesta-Växjö Hässleholm-Markaryd

Läs mer

Information från Sjötrafiksektionen

Information från Sjötrafiksektionen 1 Information från Sjötrafiksektionen Regionala Skärgårdsrådet Åsa Tivelius Iveta Sandström Anna Mostert 2 Pendelbåtstrafik 2016 3 Linje 80, Nybrokajen- Nacka- Lidingö- Frihamnen Avtal 2013-04-01 t.o.m.

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående sänkta ambitioner för färdtjänsten

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående sänkta ambitioner för färdtjänsten 1(5) Handläggare Amanda Svensson 08-686 19 82 Amanda Svenson@sll.se nämnden 2019-08-21, punkt 9 FTN 2019-0080 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående sänkta ambitioner för

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Konsult: Helene Norberg Konsult & Analys ISSN 1402-134X RTN 2004-0205 2 Förord Regionplane- och trafiknämnden har fått i uppdrag av

Läs mer

SKÄRGÅRDSRÅD 29 NOVEMBER 2018

SKÄRGÅRDSRÅD 29 NOVEMBER 2018 SKÄRGÅRDSRÅD 29 NOVEMBER 2018 7 1 WÅAB/SL Dop av M/S Yxlan 2018-11-08 Foto: Marc Weiman Fotograf: Mathias Blom 2 Upphandling av kollektiv sjötrafik i Stockholms mellanskärgård, avtalsområde B, WÅAB:s fartyg

Läs mer

2011 02 18 Vad innebär den nya kollektivtrafiklagen i praktiken? Mårten Levin vd MÄLAB

2011 02 18 Vad innebär den nya kollektivtrafiklagen i praktiken? Mårten Levin vd MÄLAB 2011 02 18 Vad innebär den nya kollektivtrafiklagen i praktiken? Mårten Levin vd MÄLAB Kollektivtrafiklagen i teorin Lagen gäller fr.o.m 1 jan 2012 Regionala kollektivtrafikmyndigheter inrättas i varje

Läs mer

Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära vägnät används på bästa sätt (TRV 2014/24179)

Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära vägnät används på bästa sätt (TRV 2014/24179) 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-10-13, info punkt 9 Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära

Läs mer