xstockholms läns landsting i (G)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "xstockholms läns landsting i (G)"

Transkript

1 Stockholms läns landsting i (G) Handläggare: David Schubert Tillvät- och regionplanenämnden Landsbygd- och skärgårdsstrategi - inriktningsbeslut för fortsatt arbete Ärendebeskrivning Tillvät- och regionplanenämnden har fått i uppdrag av landstingsfullmäktige att ta fram en landsbygds- och skärgårdsstrategi där valda delar ska integreras i den kommande regionala utvecldingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS För att skapa en ram för landsbygds- och skärgårdsstrategins innehåll och mål ska ett inriktningsbeslut tas i Tillvätoch regionplanenämnden. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Landsbygd- och skärgårdsstrategi - inriktningsbeslut för fortsatt arbete, TRN , Förslag tul beslut Tillvät- och regionplanenämnden föreslås besluta att godkänna förslag till upplägg och inriktning av landsbygd- och skärgårdsstrategin Förvaltnmgens förslag och motivering Sammanfattning Stocldiolmsregionen är både Sveriges huvudstadsregion, med Sveriges största stad i en tät urban struktur, och landets tredje största landsbygdslän. Länets långsiktiga utmaningar är gemensamma, men genomförandet av den regionala utvecklingsplanen (RUFS 2050) kan och bör variera för att möta olika regiondelars och frågors specifika förutsättningar. Stärkta livschanser, småföretagarvillkor, digitalisering,

2 JIL Stockholms läns landsting 2 (G) bostadsbyggande, infrastrukturutveckling med mera kan inte adresseras på samma vis i länets centrala delar som på landsbygden. Därför behövs en utvecklad förståelse för landsbygens och skärgårdens förutsättningar. Inriktningsbeslutet sätter ramen för arbetet med att ta fram strategin. Målet är att arbeta fram en landsbygds- och skärgårdsstrategi med bred förankring i länet, som i relevanta delar är integrerad i RUFS 2050 och som ska antas i samband med att nästa regionala utvecklingsplan antas. Strategin ska bäras av flera regionala och lokala aktörer inom offentlig, privat och ideell sektor genom deras vilja att delta i arbetet för en levande landsbygd- och skärgård med goda förutsättningar att leva, bo och verka. Det betyder att bred regional samverkan och dialog i framtagandet av strategin är avgörande för att förankra strategin och ett framgångsrikt genomförande av strategin. Bakgrund Ungefär 100 ooo av länets invånare bor i dag utanför länets tätorter. Det gör Stockholms län till landets tredje största landsbygdslän sett till befolkningen. Stockholmsregionens skärgård utgör en del av landsbygden, med både glesbygd och mindre tätorter med särskilda förutsättningar. Samtidigt har skärgården många mycket speciella förutsättningar, vilket motiverar att skärgården behandlas separat i den kommande strategin. Skärgården består av cirka 30 o o o öar, varav 200 är bebodda. Invånarantalet i hela skärgårdsområdet, inklusive kusten och öar med fast förbindelse, är cirka 13 ooo personer. Ungefär 3000 personer bor på öar utan fast förbindelse. Förutsättningarna för regional utveckling ser olika ut i olika delar av länets landsbygd och skärgård. JVIedan befolkningen ökar på vissa håll står andra delar inför avfolkning och därmed problem med att upprätthålla lokal service. I skärgården skiljer sig eempelvis tillgängligheten till arbete, skola och service markant mellan olika öar. Sedan tidigare finns det inom Landstinget ett skärgårdspolitiskt program från 2010 och en Delregional plan för Stockholms kust och skärgård (2008) som ligger till grund för landstingets arbete med skärgård- och landsbygdsfrågor. De viktigaste, fortfarande relevanta, inslagen och riktlinjerna i de dokumenten kommer att arbetas in i strategin. Detta innebär att den kommande landsbygds- och skärgårdsstrategin kommer att ersätta det skärgårdspolitiska programmet och den delregionala planen för Stockholms kust och skärgård.

3 Stockholms läns landsting 3 (G) Förutsättningar För att förstå landsbygdens och skärgårdens utmaningar och möjligheter bör dessa betraktas som en integrerad del av Stocldiolmsregionen. Närheten till landets största marknad ger unika möjligheter till lokalt företagande, besöksnäring och arbetspendling. Samtidigt innebär befolkningstillväten i länet och bostadsbyggandet att intressekonflikter kan uppstå, eempelvis om värdefull jordbruks- och skogsmark. Landstingets skärgårdspolitiska program 2010 och Delregional plan för Stockholms kust och skärgård (2008) upphör och valda delar kommer att införlivas i strategin. Den delregionala planen för Stockholms kust och skärgård, som är en plan inom ramen för Plan och Bygglagen (PBL), ses över och integreras till stor del i RUFS Enligt PEL kan vid behov ett fördjupat planeringsunderlag tas fram. Strategin kommer att kopplas till den föreslagna fysiska strukturen för landsbygd och skärgård i RUFS Landstinget har inom ramen för sitt regionplaneuppdrag länge arbetat med riktlinjer, stöd och planeringsunderlag för den fysiska planeringen framför allt i länets skärgårdsområden. I arbetet med RUFS 2050 utvecldas också rumsliga förhållningssätt och riktlinjer för fysiska planeringsfrågor för länets landsbygdsdelar, bland annat genom att peka på större och mindre orter som har betydelse för den omgivande landsbygden och som landstinget och kommunerna bedömer har potential för utveckling. Syfte Syftet med strategin är att förstärka landstingets förhållningssätt och arbete med social hållbarhet, ekonomisk tillvät och lokal utveckling på landsbygden och i skärgården. För det krävs ökade kunskaper om trender, möjligheter och utmaningar för både landsbygd och skärgård. De särskilda förutsättningarna av att befinna sig i den absoluta närheten till landets största befolkning och marknad är en bärande fråga i analysen om landsbygdens och skärgårdens utvecldingskraft. Strategins förankring och genomförande bygger på samverkan med regionala och lokala aktörer och den kommer därför att tas fram i en regional dialog med landsbygds- och skärgärdsaktörer; bland annat Länsstyrelsen i Stocldiolm, skärgårds- och landsbygdskommuner, LRF, Företagarna, "Hela Sverige ska leva", SIKO, Skärgårdarnas Riksförbund, Skärgårdsstiftelsen och andra relevanta intresseorganisationer.

4 Stockholms läns landsting 4 (G) Övergripande projektmål M.ed RUFS 2050, andra relevanta regionala styrdokument och en nulägesanalys som grund, ska strategin byggas på gemensamt framtagna: Utmaningar och möjligheter Mål och delmål Prioriterade åtgärder Beskrivning av aktörer och deras ansvar Styrning av arbetet Styrning och förankring av landsbygd- och skärgårdsstrategin sker genom strategisk samverkan inom redan etablerade samverkans- och styrgrupper i syfte att effektivt utnyttja befintliga processer i länet: Styrgruppen för framtagandet av en livsmedelsstrategi (länsstyrelsen) tillika styrgruppen för framtagandet av Landsbygdsoch skärgårdsstrategin. Landstingets interna beredningsgrupp för RUFS Andra relevanta samverkansprocesser så som det regionala skärgårdsrådet och Eekutivkommittén. Strategin ska kunna fungera som länets styrdokument för de regionala och lokala aktörernas utvecklingsarbete med landsbygd och skärgård. I arbetet med landsbygds- och skärgårdsstrategin kommer följande parallella processer att beaktas för att säkerställa ett integrerat utvecldingsplaneringsperspektiv: Framtagandet av RUFS 2050 Framtagandet av klimatfärdplanen Länsstyrelsens arbete med livsmedelsstrategin. Länsstyrelsens arbete med landsbygdsprogrammet Länsstyrelsens arbete med O för O Projektet Stockholm Archipelago KSL:s arbete med den regionala digitala agendan Leader projekt (Jordbruksprogrammet) Andra för landsbygden och skärgårdens relevanta utvecklingsprocesser Beredningen av landsbygds- och skärgårdsstrategin Tillvät- och regionplanenämnden kommer att informeras vid lämpliga tillfällen om det pågående arbetet med framtagandet av strategin. Nämnden kommer sedan att ta beslut om ett första strategiförslag som under 2017 ska släckas ut på remiss.

5 Stockholms läns landsting (6) TRN Arbetet med Landsbygd- och skärgårdsstrategin är i allra högsta grad beroende av de regionala aktörernas medverkan. Nämndens egna resurser och medel bör anpassas utifrån de behov som uppstår. Eterna medel kan underlätta och förstärka projektets utförande, men arbetet med framtagandet av strategin ska inte göras beroende av sådana. Beslutsordning Landsbygd- och skärgårdsstrategin godkänns av TRN för att beslutas i Landstingsfullmäktige. Nämnden och landstingsfullmäktige ska informeras om arbetet med strategin vid lämpliga tillfällen. Tidplan I figuren nedan redovisas den övergripande tidplanen för beredningen av framtagandet av landsbygds- och skärgårdsstrategin ( ). Tid Vad ska göras? Dialog/workshop med intressenter kring samrådsförslaget Omhänderta remissvar kring landsbygd- och skärgård i samrådsförslaget RUF Projektplan godkänd (styrgruppen) kv. 3 kv. 4 ku.l kv. 2 kv. 3 ku. 4 i^ 2018 kv. l kv. 2 TJUTInriktingsförslag TRN beslut inriktningsbeslut Nulägesanalys Involvering regionala aktörer RUFS utställningsforslag RUFS ny plan slutversion Landsbygd - skärgårdsstrategi tas fram Workshop/Dialog om särskilda teman i strategin Remiss (begränsad] RemissbeslutTRH TRN beslut landsbygd- och skargårdsstrategi LF beslut landsbygd- och skärgårdsstrategi Ekonomiska konsekvenser av beslutet Inriktningsbeslutet för arbetet med landsbygd- och skärgårdstrategin medför inte några ekonomiska konsekvenser utöver de av förvaltningen prioriterade resurser för att genomföra uppdraget med landsbygds- och skärgårdsstrategin. Miljökonsekvenser av beslutet Inriktningsbeslutet för arbetet med landsbygd- och skärgårdsstrategin har inte några direkta miljökonsekvenser.

6 Stockholms läns landsting s (G) Hanna Wiik Förvaltningschef Davtä Schubert

FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI för Stockholmsregionen

FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI för Stockholmsregionen Bilaga REMISSHANDLING 27 JUNI 2 OKTOBER 2017 FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI för Stockholmsregionen FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI FÖR STOCKHOLMSREGIONEN 1 FÖRSLAG TILL

Läs mer

Regional godsstrategi för Stockholms län inriktningsbeslut

Regional godsstrategi för Stockholms län inriktningsbeslut 1 (6) Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Regional godsstrategi för Stockholms län inriktningsbeslut Ärendebeskrivning Landstingsfullmäktige har i budget för 2017 gett uppdrag

Läs mer

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707)

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) 1 (4) Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) Ärendebeskrivning I ärendet behandlas svar på remiss från landstingets

Läs mer

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (6) l Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Samråd om samrådsförslag RUFS 2050 Ärendebeskrivnmg Ärendet omfattar samrådsförslag för RUFS 2050, ny regional

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 1 (6) Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, Ärendebeskrivning Ärendet omfattar ett förslag till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,,

Läs mer

JIIL Stockholms läns landsting i (G)

JIIL Stockholms läns landsting i (G) JIIL Stockholms läns landsting i (G) Tillväxt- och reglonplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE TRN 2015-0157 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till inriktning för havsplaneringen

Läs mer

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-05 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss av Landstingsdirektörens Planeringsunderlag inför budget 2018 med plan för åren 2019-2021

Läs mer

Yttrande över samrådsförslaget till Riktlinjer för bostadsförsörjning

Yttrande över samrådsförslaget till Riktlinjer för bostadsförsörjning 1 (2) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Sundbybergs stad Riktlinjer till bostadsförsörjning Östra Madenvägen 4 172 92 Sundbyberg Yttrande över samrådsförslaget till Riktlinjer för bostadsförsörjning i Sundbybergs

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (4)

JIL Stockholms läns landsting i (4) JIL Stockholms läns landsting i (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Grönstrukturplan för Nynäshamns stad Arendebeskrivning

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-04 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss av Landstingsdirektörens

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Tjänsteutlåtande över betänkandet En trygg dricksvattenförsörjning (SOU 2016:32) Ärendebeskrivning 2013 tillsatte

Läs mer

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-28 TRN 2016-0144 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur skärgårdsanslaget

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss 1 (4) Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun 2017 2020, remiss Ärendebeskrivning Nynäshamns kommun har tagit fram ett förslag till Klimat-

Läs mer

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen PM 2017:213 RI (Dnr 111-1133/2017) Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Remiss från Stockholms läns landsting Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplanenämnden PROTOKOLL 7/2017 2017-12-07 21 TRN 2017-0012 138 Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen TRN 2017-0120 Ärendebeskrivning

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(6)

Stockholms läns landsting 1(6) Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Shewen Nysmed Landstingsstyrelsens miljöoch skärgårdsberedning Ansökan om bidrag ur skärgårdsanslaget

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård 1(5) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-18 Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 7 Ärende TN 2017-1452 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om allmän

Läs mer

Yttrande över samrådsförslaget till Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning i Vaxholms stad

Yttrande över samrådsförslaget till Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning i Vaxholms stad 1 (3) Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslaget till Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning i Vaxholms stad 2017 2020 Ärendebeskrivning Stockholms läns

Läs mer

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län 1 (3) Handläggare: Björn Sax Kaijser Tillväxt- och regionplanenämnden Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram - med fokus 2016-2020, samrådshandling

Bostadsförsörjningsprogram - med fokus 2016-2020, samrådshandling Stockholms läns landsting 1 (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-30 TRN 2016-0032 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Bostadsförsörjningsprogram -

Läs mer

kemikalierådgivning riktat till kommuner inom Stockholms län för

kemikalierådgivning riktat till kommuner inom Stockholms län för Tillväxt- och regionplaneförvaltningen JIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-25 TRN 2016-0116 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur

Läs mer

Utkast till landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholms

Utkast till landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholms 1 (5) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-10 TRN 2016-0127 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Utkast till landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholms län Ärendebeskrivning Tillväxt-

Läs mer

JJIL Stockholms läns landsting

JJIL Stockholms läns landsting JJIL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering 2015-02-17 1 (4) TRN 2015-0024 Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Ankom Stockholms

Läs mer

Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan. fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling,

Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan. fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling, 1 (4) Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling Ärendebeskrivning Stockholms läns

Läs mer

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-23 TRN 2017-0105 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040

Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040 1 (4) Handläggare: Olof Evers Tillväxt- och regionplanenämnden Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har getts möjligheten att yttra sig över

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program för Haninge kommun

Klimat- och miljöpolitiskt program för Haninge kommun 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Michael Erman Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljöpolitiskt program för Haninge kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet

Läs mer

Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030

Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030 1 (4) Handläggare: Michael Erman Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

xstockholms läns landsting i (4)

xstockholms läns landsting i (4) xstockholms läns landsting i (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till ny översiktsplan och innerstadsstrategi

Läs mer

Motion 2015:27 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om regional storsatsning på elladdstolpar

Motion 2015:27 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om regional storsatsning på elladdstolpar Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2016-04-13 LS 2015-1233 Handläggare: Anna Prestjan Landstingsstyrelsens miljöberedning Motion 2015:27 av Tomas Eriksson

Läs mer

Regional miljöstrategi för vatten

Regional miljöstrategi för vatten 1 (6) Regional miljöstrategi för vatten Stockholms läns landstings miljöstrategiska arbete med vatten Beslutad av landstingsfullmäktige 17 september 2013 2 (6) Regional miljöstrategi för vatten Stockholms

Läs mer

Yttrande över utställningsförslag Översiktsplan för Österåkers

Yttrande över utställningsförslag Översiktsplan för Österåkers 1 (5) Handläggare: Olof Evers Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över utställningsförslag Översiktsplan för Österåkers kommun 2040 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har getts möjlighet

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

Tillväxt- och regionplanenämndens indikatorer för uppföljning

Tillväxt- och regionplanenämndens indikatorer för uppföljning 1 (6) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-15 TRN 2016-0104 Handläggare: Evert Kroes Tillväxt- och regionplanenämnden Tillväxt- och regionplanenämndens indikatorer för uppföljning Ärendebeskrivning Den 18 april 2017

Läs mer

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Samrådsförslag RUFS 2050 en del i en större planprocess RUFS 2010 Aktualitetsarbetet Program ny

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(8)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(8) STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(8) Handläggare: Mlchael Erman Tillväxt- och regionplanenämnden Regional klimatfärdplan 2050 för Stocldiolms län - inriktningsbeslut för fortsatt arbete Arendebeskrivnmg Efter

Läs mer

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 29 november 2017 44 Paragraf KS-2017/2297.109 Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Läs mer

RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016

RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016 RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016 Samråd 8 apr-30 sep Vad är nytt? Kortare Färre och tydligare mål Mer genomförandeinriktad Starkare fokus på klimat, landsbygd, hållbar utveckling Vision,

Läs mer

Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april 2018

Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april 2018 1 (1) TJÄNSTEUTLÅTANDE -05-25 TRN -0042 Handläggare: Asif Chowdhury Tillväxt- och regionplanenämnden Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april Ärendebeskrivning Ekonomisk tertialrapport

Läs mer

Yttrande över utställningsversionen av RUFS 2050 Regional utvecklings-plan för Stockholmsregionen (TRN )

Yttrande över utställningsversionen av RUFS 2050 Regional utvecklings-plan för Stockholmsregionen (TRN ) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2017-09-18 Diarienummer KSN-2016-0867 Kommunstyrelsen Yttrande över utställningsversionen av RUFS 2050 Regional utvecklings-plan för Stockholmsregionen

Läs mer

TRN Hej, bifogar remissvar samt tjänsteutlåtandet enligt önskemål. Mvh Lotta Nordgren Huvudregistrator Vaxholms stad

TRN Hej, bifogar remissvar samt tjänsteutlåtandet enligt önskemål. Mvh Lotta Nordgren Huvudregistrator Vaxholms stad TRN 2016-0127-93 Från: lotta.nordgren@vaxholm.se Till: TRF Funk Registrator Ärende: Remiss Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen, TRN 2016-0127 Datum: den 4 oktober 2017 12:10:42 Bilagor:

Läs mer

Förslag till Havsplan Östersjön, granskningshandling

Förslag till Havsplan Östersjön, granskningshandling 1 (6) Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till Havsplan Östersjön, granskningshandling Ärendebeskrivning Region Stockholm har beretts möjlighet att yttra sig över förslag

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010. Katarina Fehler, Börje Wredén. Tillväxt, miljö och regionplanering. Reglab 10 november 2011

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010. Katarina Fehler, Börje Wredén. Tillväxt, miljö och regionplanering. Reglab 10 november 2011 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Katarina Fehler, Börje Wredén Tillväxt, miljö och regionplanering Reglab 10 november 2011 RUFS 2 RUFS en skvader? RUFS är i första hand en fysisk

Läs mer

Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås

Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås 1 (4) Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås Ärendebeskrivning Region Stockholm har beretts möjlighet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2018:56 LS 2017-1513 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG 2018-05-22 138 Landsbygds- och skärgårdsstrategi

Läs mer

Utlysningsfokus Hållbarhets- och skärgårdssanslaget 2018

Utlysningsfokus Hållbarhets- och skärgårdssanslaget 2018 1 (5) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-12 TRN 2017-0143 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Utlysningsfokus Hållbarhets- och skärgårdssanslaget 2018 Ärendebeskrivning Tillväxt- och

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över förslag till fördjupning av översiktsplanen

Läs mer

TRN Hej. Verkar som vi har skickat yttrandet till fel adress. Hoppas att det blir rätt denna gång. INGELA PERSSON Kommunsekreterare

TRN Hej. Verkar som vi har skickat yttrandet till fel adress. Hoppas att det blir rätt denna gång. INGELA PERSSON Kommunsekreterare TRN 2017-0052-187 Från: Persson Ingela (nämndsekreterare kommunstyrelsen) Till: TRF Funk Registrator Ärende: VB: diarienummer TRN 2017-0052 Datum: den 14 november 2017 10:58:14 Bilagor: Meddelandehuvud.txt

Läs mer

Yttrande över utställt förslag till Upplands Väsbys översiktsplan Väsby stad 2040

Yttrande över utställt förslag till Upplands Väsbys översiktsplan Väsby stad 2040 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över utställt förslag till Upplands Väsbys översiktsplan Väsby stad 2040 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har fått

Läs mer

Bifogat finns Region Örebro läns yttrande över förslag till godsstrategi för Stockholmsregionen.

Bifogat finns Region Örebro läns yttrande över förslag till godsstrategi för Stockholmsregionen. TRN 2017-0055-105 Från: karin.wallin@regionorebrolan.se Till: TRF Funk Registrator Ärende: TRN 2017-0055 Datum: den 2 mars 2018 08:50:03 Bilagor: 11 SB Svar på remiss om förslag till godsstrategi för Stockholmsregionen.pdf

Läs mer

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (8) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Betänkande: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU20i5:i09) Ärendebeskrivnmg

Läs mer

TRN Riktlinjer

TRN Riktlinjer Riktlinjer för det regionala hållbarhets- och skärgårdsanslaget Antagen av Tillväxt- och regionplanenämnden vid sitt möte den 26 oktober 2017 OCH SKÄRGÅRDSANSLAG 2 (8) Innehållsförteckning Utgångspunkter

Läs mer

Remiss om Förslag till Grön infrastruktur - Regional handlingsplan för Stockholms län

Remiss om Förslag till Grön infrastruktur - Regional handlingsplan för Stockholms län 1 (5) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Förslag till Grön infrastruktur - Regional handlingsplan för Stockholms

Läs mer

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning. Fastställande av internkontrollplan för år 2017 för tillväxt- och regionplaneförvaltningen.

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning. Fastställande av internkontrollplan för år 2017 för tillväxt- och regionplaneförvaltningen. 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-27 TRN 2017-0008 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Fastställande av internkontrollplan för år 2017 för tillväxtoch regionplaneförvaltningen Ärendebeskrivning

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting

JIL Stockholms läns landsting JIL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-19 1(4) TRN 2015-0019 Handläggare: Börje Wredén Tillväxt- och regionplanenämnden

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

för individ och samhälle (SOU 2019:4). Eftersom ärendet inte kan avvakta beslut i nämnden sker yttrandet enligt delegation av nämndordföranden.

för individ och samhälle (SOU 2019:4). Eftersom ärendet inte kan avvakta beslut i nämnden sker yttrandet enligt delegation av nämndordföranden. JIL Region Stockholm 1(5) Regionstyrelsen Remiss: Framtidsval-karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) lämnar utifrån sitt ansvar för regional utveckling ett yttrande enligt delegation över

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2015-0997 Landstingsstyrelsen Regionbildning i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

Regional miljöstrategi för vatten

Regional miljöstrategi för vatten Regional miljöstrategi för vatten FOTO: JEPPE WIKSTRÖM / VISIT STOCKHOLM Varför en regional miljöstrategi för vatten? Trycket ökar på Stockholmsregionen. Befolkningen i länet ökar för närvarande med över

Läs mer

x Stockholms läns landsting i (s)

x Stockholms läns landsting i (s) x Stockholms läns landsting i (s) Tillväxt- och regionplanenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Tillväxt- och regionplaneförvaltningen 2015-03-19 TR 2015-0016 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1404-0476 Landstingsstyrelsen Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

Tillväxt- och regionplanenämndens budgetunderlag inför SLL mål och budget 2019 med plan för åren

Tillväxt- och regionplanenämndens budgetunderlag inför SLL mål och budget 2019 med plan för åren 1 (5) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-03-29 LS 2017 1455 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Tillväxt- och regionplanenämndens budgetunderlag inför SLL mål och budget 2019 med plan för åren

Läs mer

Yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram för Stockholms län

Yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram för Stockholms län JUL Tillväxt- och regionplaneförvaltningen S&r^S STOCKHOLMS LÅNS LANDSTING TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Kim Örtenblad. Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Yttrande Sörmlandsstrategin

Yttrande Sörmlandsstrategin TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:68-032 Strategienheten 2018-02-16 1/2 Handläggare 0152-293 30 Kommunstyrelsen Yttrande Sörmlandsstrategin Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Stockholms läns livsmedelsstrategi

Stockholms läns livsmedelsstrategi Stockholms läns livsmedelsstrategi Nationell livsmedelsstrategi beslutad juni 2017 Riksdagsbeslut med 7 Riksdagspartier bakom Agenda 2030 Övergripande mål Den regionala livsmedelsstrategin för Stockholms

Läs mer

Mars Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting

Mars Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting 1 Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting 2 Enkäten generella slutsatser..är få, deltagarna representerar självklart lite olika intressen

Läs mer

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

Hej, Beslut från landstingsstyrelsens sammanträde den 17 oktober finns bifogat. Hälsningar Emma Gustafsson TRN

Hej, Beslut från landstingsstyrelsens sammanträde den 17 oktober finns bifogat. Hälsningar Emma Gustafsson TRN TRN 2017-0052-189 Från: Gustafsson, Emma Till: Landstinget Funk Ärende: 142/17 LS Remissyttrande - RUFS 2050 - Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen Datum: den 14 november 2017

Läs mer

Remiss logotyp Region Stockholm, LS

Remiss logotyp Region Stockholm, LS 1 (2) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-01-18 TRN 2018-0177 Handläggare: Helena Reinhagen Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss logotyp Region Stockholm, LS 2018 1282 Ärendebeskrivning

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen JIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1) IVIånadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per juli 2016

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen JIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1) IVIånadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per juli 2016 Tillväxt- och regionplaneförvaltningen JIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-08-24 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden IVIånadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10)

Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10) 1 (6) Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning Landstingsdirektörens stab Clara Wahren 2017-12-18 s miljöberedning Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting

JIL Stockholms läns landsting JIL Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2016-04-13 1 (3) LS 2015-1233 Handläggare: Anna Prestjan Landstingsstyrelsens miljöberedning

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för Nynäshamns stad, granskningshandling

Fördjupad översiktsplan för Nynäshamns stad, granskningshandling 1 (6) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-16 TRN TRN 2017-0014 Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Fördjupad översiktsplan för Nynäshamns stad, granskningshandling Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (B)

JIL Stockholms läns landsting i (B) JIL Stockholms läns landsting i (B) Tillväxt- och regionplanenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Tillväxt- och regionplaneförvaltningen 2016-02-09 TRN 2015-0183 Handläggare: Joel Edding Landstingsstyrelsens förvaltning

Läs mer

Befolkningsutveckling och bostadsbyggande i Stockholmsregionen

Befolkningsutveckling och bostadsbyggande i Stockholmsregionen Befolkningsutveckling och bostadsbyggande i Stockholmsregionen Helena Näsström regionplanerare Matilda Rehn regionplanerare Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Stockholms läns landsting 2017-05-09 Agenda

Läs mer

LS I30S'0&1( Rok\ TiL

LS I30S'0&1( Rok\ TiL Stockholms läns landsting 1(5) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Börje Wredén Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens tillväxt- och regionplaneringsutskott

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

2016/322 Yttrande över samrådsförslaget till Regionplan utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2050

2016/322 Yttrande över samrådsförslaget till Regionplan utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2050 Kulturnämnden PROTOKOLL 2016-09-28 63 2016/322 Yttrande över samrådsförslaget till Regionplan utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2050 Kulturförvaltningen föreslog kulturnämnden besluta att till

Läs mer

Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden SS^^C STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden SS^^C STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden SS^^C STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING PROTOKOLLSUTDRAG 10/2013 16 SAMMANTRÄDESDAG 2013-12-11 Justerat Filippa Reinfeldt (M) Dag Larsson (S) Anslagsdatum 2013-12-11 16 Yttrande

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per februari 2016.

Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per februari 2016. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-21 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

RUFS erfarenheter från samverkan i regional fysisk planering

RUFS erfarenheter från samverkan i regional fysisk planering RUFS 2010 - erfarenheter från samverkan i regional fysisk planering Reglab 3 september 2014 Bette Malmros och Ulrika Palm TMR i Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionplanering Dagens presentation

Läs mer

Motion 2017:8 av Aviva Barczewska m.fl. (MP) om att använda SCB:s riktlinjer och uttrycket person med utländsk bakgrund

Motion 2017:8 av Aviva Barczewska m.fl. (MP) om att använda SCB:s riktlinjer och uttrycket person med utländsk bakgrund 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Motion 2017:8 av Aviva Barczewska m.fl. (MP) om att använda SCB:s riktlinjer och uttrycket person med utländsk bakgrund

Läs mer

Yttrande över granskningshandling Fördjupad översiktsplan norra Vallentuna och Lindholmen

Yttrande över granskningshandling Fördjupad översiktsplan norra Vallentuna och Lindholmen 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Olof Evers Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över granskningshandling Fördjupad översiktsplan norra Vallentuna och Lindholmen Ärendebeskrivning Stockholms läns

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

att föreslå landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige att godkänna

att föreslå landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige att godkänna 1 (6) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-01-10 TRN 2016-0127 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Ärendebeskrivning Tillväxt- och

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET Regionplanenämnden förslag till Regional

Läs mer

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-23 LS 2015-1095 Landstingsstyrelsen Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

30 Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen LS

30 Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen LS 30 Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen LS 2017-1513 1 (4) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-05-16 LS 2017-1513 Landstingsstyrelsen Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen

Läs mer