Yttrande över revisionsrapporten Styckevis och delt om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över revisionsrapporten Styckevis och delt om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet"

Transkript

1 Landstingsstyrelsens förvaltning Beställare Vård HSU p 33 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (8) LS Handläggare: Gun Ivergår Michael Högberg Ingela Gundmark Göthe Yttrande över revisionsrapporten Styckevis och delt om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet Ärendet Landstingsstyrelsen ska yttra sig över revisionsrapporten och har överlämnat rapporten till hälso- och sjukvårdsutskottet för beredning. Medicinsk programberedning 1 har tagit del av ärendet vid sammanträde Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutar att föreslå landstingsstyrelsen att yttra sig enligt förvaltningens synpunkter i detta tjänsteutlåtande samt att omedelbart justera beslutet. Revisionsrapportens sammanfattning - Vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet fungerar i många avseenden dåligt, trots kunskap om problemen. - Bilden från tidigare granskning består. Det saknas en strukturerad samverkan i alla faser av vård- och omsorgsprocessen. - Multisjuka äldres sammansatta behov kan inte mötas med generella lösningar. - Läkemedelsrelaterade problem finns hos alla de äldre i studien. Ingen läkare tar ett samlat ansvar för den äldres medicinering. - De intervjuade tycker inte att husläkarna är tillgängliga, därför söker de sig istället till sjukhusens akutmottagningar. - Prioriteringar inom äldreomsorgen har pressats ned i organisationen. Biståndshandläggarna ställs ofta inför omöjliga avvägningar. Biståndsbesluten motsvarar sällan de äldres behov och önskemål. - Hemtjänstens och hemsjukvårdens kompetens och arbetsformer behöver utvecklas för att möta de äldre multisjukas omfattande behov. Bilaga 1 Landstingsrevisorernas rapport (bilagorna till rapporten finns tillgängliga på internetadressen Bilaga 2 Protokollsutdrag från medicinsk programberedning 1 (delas ut senare).

2 2 (8) Förvaltningens synpunkter Äldre multisjukas behov av vård och omsorg är stora. Fallstudien med 29 äldre multisjuka visar detta med stor tydlighet. Beställare Vård ser revisionsrapporten som ett värdefullt bidrag i arbetet med att förbättra vården för äldre multisjuka. Med utgångspunkt från revisionsrapportens sammanfattning kommenterar Beställare Vård vad som gjorts sedan tidigare granskning 1999 Tänk om någon såg helheten. Ur revisionsrapporten - Vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet fungerar i många avseenden dåligt - trots kunskap om problemen. Kunskapen om äldre multisjukas behov är god Trygghet, tillgänglighet, personkontinuitet, samordnade insatser, bra bemötande och delaktighet är viktiga kvalitetsfrågor för äldre multisjuka. I en behovsanalys 2001 gavs en helhetsbild inte bara av vård och omsorg som en grupp äldre multisjuka faktiskt fått, vad de äldre multisjuka och deras anhöriga tyckt om insatserna utan också en analys av vad insatserna från kommun och landsting kostat. I ett seminarium 2002 om trygghet och värdig vård för äldre multisjuka formulerades en beställarstrategi och åtgärdsförslag redovisades, bl a Fyren i Upplands Väsby, äldreläkare i fem nordöstra kommuner, äldreteam i Stockholms norra innerstad och i Nynäshamn. Allt fler äldre multisjuka bor kvar i eget hem Utvecklingen går mot kortare vårdtider i landstingets slutenvård, minskat antal platser i kommunernas särskilda boenden och fler äldre med komplexa vårdbehov som bor kvar i eget boende. Utvecklingen ställer stora och delvis andra krav på vård och omsorg. Landstingsfullmäktige har i budgetdirektiven för 2006 givit hälso- och sjukvårdsutskottet och Beställare Vård i uppdrag ang - kartläggning och analys av hur landstingets hälso- och sjukvård påve r- kas av kommunernas pågående omstrukturering av servicehus/särskilda boenden till eget boende - förslag till handlingsplan för bättre omhändertagande av äldre multisjuka ska tas fram i samverkan med Forum för kunskap och utveckling och vårdgivarna. Äldre multisjuka är svåra att identifiera i praktiken Äldrecentrums definition av äldre multisjuk 1 lämpar sig väl för studier - men är inte praktiskt användbar. Med fler äldre som bor kvar i eget boende blir det allt viktigare att landsting och kommun lokalt finner former för - hur äldre multisjuka kan identifieras i praktiken 1 Äldre som under en tolvmånadersperiod har vårdats tre eller fler gånger inom sluten sjukhusvård och haft diagnoser från tre eller fler olika sjukdomsgrupper.

3 3 (8) - redovisning av hur många äldre multisjuka som identifierats i praktiken av förväntat antal i området - rutiner för vem/vilka som identifierar äldre multisjuka - rutiner för hur detta görs i praktiken. I Stockholms län finns uppskattningsvis äldre multisjuka samtidigt som det finns ca 170 vårdcentraler och 900 husläkare. För gruppen äldre multisjuka har landstinget ett huvudansvar för identifiering. Från behovsanalys till uppdragsbeskrivning, avtal och nya lösningar Revisionsrapporten ger samma mörka bild av vå rden och omsorgen för äldre multisjuka som Beställare Vård delar inte denna bild och anser inte att fallstudien är generaliserbar. Det är nödvändigt att flytta fokus till nästa steg, dvs att finna former för att omsätta behovsanalys till uppdragsbeskrivning och vårdavtal. Detta arbete har bl a resulterat i utveckling av äldrevårdscentraler som Hökarängens närvårdscentral, Söderberga vårdcentral med äldreprofil, Solna äldrevårdscentral. Norra länet har upphandlat en ny vårdtjänst med dygnetruntansvar för äldre med särskilda behov i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Södra länet har satsat på fler äldreteam. Förutom nuvarande äldreteam i Nynäshamn och i Haninge/Tyresö kommer äldreteam startas i Nacka/Värmdö samt Huddinge. Pågående utvecklingsarbete i Enskede-Årsta, Huddinge, Norrtälje Hösten 2004 hölls en närvårdskonferens för kommun- och landstingsverksamheter i östra söderort med temat att vara med och påverka framtidens närvård. Konferensen resulterade bl a i Uppdrag Äldre, vars rapport om samordning av arbetet mellan hemtjänst och hemsjukvård utifrån ett patientoch brukarperspektiv väntas bli färdig i maj. Under hösten 2005 genomfördes ett samverkansmöte med stadsdelar, geriatriska kliniker och vårdcentraler för att diskutera frågan om utskrivningsklara patienter. Därefter har ett möte hållits med Södersjukhuset ang rutiner vid utskrivning, samarbete med stadsdelar och primärvård, hur Web-Care fungerar m m. Motsvarande möte med Huddinge sjukhus är planerat. I Huddinge pågår en tät dialog med kommunen och SLSO ang äldreteam och avlastningsplatser för äldre multisjuka. Ett samverkansprojekt finns mellan landstinget, Segeltorps VC, Huddinge kommun och KC- Kompetenscentrum inom äldreomsorg och äldrevård. Syftet är dels att kartlägga vård och omsorgsbehov hos gruppen 75 år och äldre i Segeltorp, dels att utvärdera en modell för uppsökande verksamhet för äldre i landstingets regi. Utvärdering planeras. På Stuvsta vårdcentral pågår från årsskiftet försök med att en läkare har allt ansvar för basal hemsjukvård. En utbyggnad av den s k vårdlotsen i Huddinge har gjorts efter fallstudiens genomförande, från ca 10 anslutna till idag ca 130 anslutna personer.

4 4 (8) För Norrtäljes del finns en rapport om vårdinsatser för resurskrävande patienter, äldre multisjuka m fl (BV Norra länet, december 2004). En kartläggning har gjorts av antalet multisjuka och multisviktande, konsumtionsstatistik från kommun och landsting, översikt av det samlade utbudet. I en problembeskrivning kommenteras frågan på vilket sätt multisjuka resp multisviktande är kända. Bland mål och strategier nämns ett telefonnummer, fåtal personer runt individen, planerade och akuta hembesök, vårdplanering, tillgång till vårdplats vid svikt, koordinator, konsultstöd. Särskilt utsatta grupper lyfts fram som dementa, psykiskt sjuka, sköra personer nyss utskrivna från sjukhuset, period innan plats i särskilt boende samt ensamstående. I rapporten ingår också en ekonomisk värdering av kostnader som kan tillkomma och hypotes om kostnadsbesparingar. Ur revisionsrapporten - Bilden från tidigare granskning består. Det saknas en strukturerad samverkan i alla faser av vård och omsorgsprocessen. Beställare Vård delar inte revisionsrapportens uppfattning att bilden från tidigare granskning består och att en struk turerad samverkan saknas. Beställare Vård kommenterar ej de enskilda fallen i Enskede-Årsta, Huddinge och Botkyrka utan redovisar hur samverkan utvecklats sedan tidigare granskning. Samverkan i närsjukvården Landstingsfullmäktige beslutade i maj 2005 om en ny sjukvårdsstruktur i länet. Beställare Vård har i ett ärende till hälso- och sjukvårdsutskottet (februari 2006) redovisat närsjukvårdens utveckling under 2004 och Där beskrivs såväl landstingets samlade utbud som kommunens utbud i vart och ett av de 14 närsjukvårdsområdena. Typen och omfattningen av samverkan, samarbete, samordning, integrering etc varierar mellan de nya lösningar som tidigare nämnts. Hökarängens nä r- vårdscentral (start maj 2004) är ett tvåårigt, samfinansierat projekt med Farsta stadsdel. Där samarbetar hemsjukvårds- och hemtjänstpersonal i gemensam lokal och med gemensam chef. Söderberga vårdcentral vid Bromma sjukhus (start april 2005) är en vanlig vårdcentral med äldreprofil, högre läkartäthet, geriatrisk kompetens och nära samarbete med hemtjänsten. Solna äldrevårdscentral (start februari 2006) drivs i samarbete med Solna stad och där har landstingets verksamhet lokaliserats och samordnats till kommunal vård-och omsorgsverksamhet. I ett projekt i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna visades att genomstrukturerad samverkan i närsjukvården kunde en stor del som kallat på ambulans tas om hand i närsjukvården istället för att åka till akutmottagningen. Ett samverkansprojekt i Järfälla görs inom ramen för befintliga verksamheter och berör äldre i eget boende, inskrivna vid Jakobsbergs vårdcentral och med insatser från he m- sjukvård och hemtjänst. I projektet medverkar förutom vårdcentral och kommunen även geriatrik, primärvårdsrehab, dietist, ASIH och närakut.

5 5 (8) Samverkansöverenskommelser och vårdavtal Sedan tidigare granskning har övergripande samverkansöverenskommelser kring äldre tecknats mellan Beställare Vård och resp. kommun. För Stockholms stad finns en gemensam samverkansöverenskommelse kring äldre för alla 18 stadsdelar sedan Samverkan har reglerats i vårdavtal för att säkerställa att resp. vårdgivare samverkar med andra vårdgivare och samarbetspartners. De nya uppdragsbeskrivningar och uppföljningsplaner som successivt införs, möjliggör på lång sikt en enhetlig uppföljning både lokalt och för hela länet. Samverkan ingår i landstingets uppföljningsmodell under avsnittet effektiv vård. I norra länets upphandlade dygnetrunt-vårdtjänst ställs bl a krav på dokumenterade rutiner för samverkan med husläkarmottagning, kommunala verksamheter, ambulansverksamhet, geriatrik, hemsjukvård, vårdguiden, specialistvård och övriga vårdgrannar. Lokala samverkansavtal tecknas mellan landstingets och kommunens vårdgivare för att klargöra lokala rutiner och kontaktvägar. Samverkan i vårdplanering, informationsöverföring, dokumentation Vårdplanering och informationsöverföring fortsätter att utvecklas genom det datorbaserade stödet Web-Care som successivt införts i hela länet. Problem finns fortfarande, framför allt i primärvården. Beställare Vård avvaktar ställningstagande från en länsgemensam grupp med företrädare från landsting och kommun mot bakgrund av att socialstyrelsen nyligen givit ut föreskriften om samverkan vid in- och utskrivning av patienter i slutenvård (SOSFS 2005:27). Uppföljning, analys och tidsjämförelser av antalet utskrivningsklara patienter vid landstingets sjukhus och geriatriska kliniker har gjorts av Centrum för Gerontologi och Hälsoekonomi. Redovisning finns per kommun och stadsdelar. En granskning har gjorts utav landstingets och Stockholms stads jurister ang sekretess- och dokumentationsfrågor i det nära samarbetet vid Hökarängens närvårdscentral. Granskningen har rapporterats i PM, kort sammanfattning och särskild medgivandeblankett. Ur revisionsrapporten Multisjuka äldres sammansatta behov kan inte mötas med generella lösningar Beställare Vård menar att äldre multisjukas behov av vård och omsorg behöver mötas både med generella lösningar och särskilda lösningar. Syfte, målgrupp, krav på innehåll, samverkan, tillgänglighet m m Oavsett typ av lösning behöver äldre multisjukas behov tydliggöras i kravspecifikationer, uppdrag och avtal. En genomgång visar att syfte uttrycks förhållandevis likartat och med inriktning att tillgodose äldre multisjukas behov av kontinuitet, tillgänglighet, trygghet och minska behovet av täta

6 6 (8) besök vid sjukhusens akutmottagningar. Skillnader finns i målgruppens avgränsning av t ex åldersgräns och sjukdomstillstånd. Vårdtjänsten riktas ofta både till äldre multisjuka och multisviktande, ibland även till andra målgrupper. För äldre multisjuka anges inskrivningskriterier och remissförfarande. Krav på vårdens innehåll fokuserar på akuta och planerade insatser i he m- met, tillgänglighet, dygnetruntansvar, medicinska korttidsplatser, kompetens etc. Erfarenheter från tidigare projekt Generellt sett finns stora svårigheter i att klara övergång från projekt till ordinarie verksamhet. Det gäller för några av de tidigaste projekten som inte längre finns. Flera utvärderingar visar att rekryteringen av patienter gått i lägre takt än beställning men att inskrivna patienter varit nöjda, känt sig trygga och att antalet vårddagar i slutenvård minskat. Skälen till lägre inskrivning än väntat kan vara bristande information och kommunikation med vårdgrannar men också att den äldre multisjuka ej accepterat erbjudandet utan föredragit andra lösningar. En lägre inskrivning än beräknat leder till ökade kostnader per inskriven. Ur revisionsrapporten - Läkemedelsrelaterade problem finns hos alla de äldre i studien. Ingen läkare tar ett samlat ansvar för den äldres medicinering. Revisionsrapporten lyfter fram en rad områden i äldres läkemedelsanvändning som uppmärksammats under senare år, både nationellt och i Stockholms län. Beställare Vård delar i stort revisionsrapportens problembeskrivning och välkomnar den snabba kunskapsutveckling som nu sker kring olika frågor om äldres läkemedelsanvändning. Det är av största vikt att finna former för att sprida och implementera ny kunskap och snabbt komma igång med prioriterade frågor. Organisationen har ändrats och läkemedelsfrågor samlats under det nybildade Centrum för vårdutveckling, Forum för kunskap och utveckling. Medicinska programa r- betet har under 2005 publicerat två fokusrapporter (Äldres läkemedel, Läkemedelsbiverkningar som orsak till inläggning på sjukhus). Beställare Vård har bl a mot bakgrund av den sistnämnda rapporten angivit att biverkningsrapporter ska inkluderas i framtida kvalitetsbokslut. Beställare Vård och läkemedelskommittéerna har under 2005 fördjupat samarbetet kring äldre och läkemedel i ett äldreutskott Läkemedelsgenomgångar för äldre i särskilt boende har utvecklats successivt och genomförts på olika sätt, bl a med stöd av läkemedelskommittéer och Apoteket. Som ett samverkansuppdrag från Beställare Vård ska Forum pröva en modell för läkemedelsgenomgångar och systematiserad resultatuppföljning. Arbetssättet är länsgemensamt och startade november 2005 och

7 7 (8) gäller för äldre i eget boende, inskrivna i hemsjukvård, särkilt boende och geriatrisk klinik. Även inom slutenvården har olika system för bättre läkemedelshantering utvecklats. Det gäller inte bara vid geriatriska kliniker utan också specialistkliniker som ortopedi, där många patienter har en hög medelålder. Försök pågår mellan sjukhus och primärvård för att hantera in- och utskrivningsproblematik kring läkemedel på bättre sätt. Med stöd av medel från Stockholms stads kompetensfond har en läkemedelsutbildning genomförts för kommunal vård och hemtjänstpersonal. Ur revisionsrapporten - De intervjuade tycker inte att husläkarna är tillgängliga, därför söker de sig istället till sjukhusens akutmottagningar. Husläkarmottagningarnas/vårdcentralernas tillgänglighet har varit en huvudfråga under Antalet husläkare och husläkarteam har utökats. Beställare Vårds mätningar av telefontillgänglighet har återförts till resp. mottagning. Åtgärdsplaner har tagits fram av mottagningar som ej uppnått fastställda mål. Resultatet vid senaste mätning var bättre än föregående. Landstingsfullmäktiges beslut (maj 2005) om ny sjukvårdsstruktur i länet utgår från ett baskoncept i närsjukvården med vårdguide, husläkarmottagningar/vårdcentraler, närakuter, närsjukvårdscentrum inkl närsjukhus. Närakuterna syftar till att stärka och underlätta akut omhändertagande i närsjukvården. De har öppet alla dagar mellan kl och Under 2005 har flera närakuter inrättats och ytterligare planeras för Genom närakuterna ges husläkarmottagningar/vårdcentraler möjlighet att avlastas vissa besök och får mer utrymme för hembesök och patienter i behov av kontinuitet, som t ex äldre multisjuka. Inom närsjukvården har flera avlastningsplatser för primärvården inrättats. Informationen till befolkningen om vart man vänder sig har förbättrats genom vårdguiden, kampanjer, annonsering etc. Ur revisionsrapporten Prioriteringar inom äldreomsorgen har pressats ned i organisationen. Biståndshandläggarna ställs ofta inför omöjliga avvägningar. Biståndsbesluten motsvarar sällan de äldres behov och önskemål. Beställare Vård avstår från att kommentera denna del som i första hand berör kommunen. Ur revisionsrapporten - Hemtjänstens och hemsjukvårdens kompetens och arbetsformer behöver utvecklas för att möta de äldre multisjukas omfattande behov. Beställare Vård delar denna uppfattning och understryker vikten av gemensam kompetensutveckling.

8 8 (8) Avslutande kommentar Äldre multisjukas behov av vård och omsorg är stora, vilket redovisats med stor tydlighet i aktuell fallstudie. Beställare Vård har pekat på vad som gjorts sedan tidigare granskning för att förbättra vård och omsorg för äldre multisjuka. Exempel på nya lösningar har redovisats. Arbetet har påbörjats med att omforma tidigare behovsanalyser, utvärderingar etc i uppdragsbeskrivningar och avtal som tillgodoser äldre multisjukas behov. Utvecklingen med kortare vårdtider i landstingets slutenvård, minskat antal platser i kommunernas särskilda boenden och fler äldre med komplexa vårdbehov som bor kvar i eget boende ställer stora och delvis andra krav på framtida vård och omsorg. Landstingsfullmäktige har i budgetdirektiven för 2006 givit hälso- och sjukvårdsutskottet och Beställare Vård i uppdrag att kartlägga och analysera konsekvenserna av kommunernas omstrukturering av servicehus/särskilda boenden till eget boende. Direktiv har också givits att ta fram förslag till handlingsplan för bättre omhändertagande av äldre multisjuka i samverkan med Forum för kunskap och utveckling och vårdgivarna. Former för hur äldre multisjuka kan identifieras i praktiken behöver utvecklas liksom rutinerna för av vem/vilka detta görs och på vilket sätt. Kommun och landsting behöver påbörja ett nära samarbete kring gemensam och långsiktig uppföljning av vård och omsorg för äldre multisjuka utifrån verksamhet, kvalitet och ekonomi. I Stockholms län finns uppskattningsvis äldre multisjuka, äldre multisviktande och som är 65 år och äldre. Gränsdragningen mellan dessa gruppers behov av vård och omsorg behöver tydliggöras. Anna-Stina Nordmark-Nilsson Sören Olofsson

Styckevis och delt - om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i egna hemmet. Svar på remiss av revisionsrapport dnr 420/22-06.

Styckevis och delt - om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i egna hemmet. Svar på remiss av revisionsrapport dnr 420/22-06. Äldreomsorg Östermalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Anna-Karin Sandén Tfn: 08-508 10 017 Tjänsteutlåtande Sid 1 (8) 06-05-02 Till Östermalms stadsdelsnämnd Styckevis och delt - om vården och omsorgen

Läs mer

Styckevis och delt - Om vård och omsorg till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet

Styckevis och delt - Om vård och omsorg till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet Äldre och funktionsnedsatta hìåöëüçäãéåë ëí~çëçéäëñ êî~äíåáåö Handläggare: Kerstin Ohlsson Tfn: 08 508 08 031 qà åëíéìíä í~åçé páçnesfommsjmqjnn aåênmqjnmpjms Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 06

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn 508 05 411 Dnr - - 2006 Sammanträde 25 april 2006 Tjänsteutlåtande 7 april 2006 1 (4) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Styckevis och delt- Om vården och omsorgen till multisjuka som bor kvar i egna hemmet Remissyttrande över revisionsrapport

Styckevis och delt- Om vården och omsorgen till multisjuka som bor kvar i egna hemmet Remissyttrande över revisionsrapport Beställaravdelning äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (7) 2006-04-12 Dnr 105-2006-504 SDN 2006-04-27 Handläggare: Eva Lindström Tfn: 508 06 321 Bromma stadsdelsnämnd Styckevis

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län 2017-09-18 Närsjukvård Former för samverkan kring äldre i Stockholms län Primärvårdskonferens 2017 Gunilla Benner-Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen /SLL 2017-09-18 Närsjukvård Innehåll i dagens

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:27 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:28 av Birgitta Rydberg och Jan Liliemark (fp) om en fullvärdig äldrevårdscentral vid Seniorstaden Hallen i Solna Föredragande

Läs mer

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 11 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Catharina Johansson Marite Sandström Förslag att upphandla basgeriatrisk vård Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Ett nationellt perspektiv Jan Olov Strandell Mål för hälso- och sjukvården 2 Hälso- och sjukvårdslagen Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa

Läs mer

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS 2017-0730 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0730 Landstingsstyrelsen Motion 2017:16

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:75 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:1 av Dag Larsson m fl (s) om införande av trygghetskvitto inom psykiatrin Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet

Läs mer

Motion 2016:43 av Tuva Lund (S) om att starta upp hemgångsteam för en trygg och säker hemgång, tillsammans med kommunerna i Stockholms läns landsting

Motion 2016:43 av Tuva Lund (S) om att starta upp hemgångsteam för en trygg och säker hemgång, tillsammans med kommunerna i Stockholms läns landsting Motion 2016:43 av Tuva Lund (S) om att starta upp hemgångsteam för en trygg och säker hemgång, tillsammans med kommunerna i Stockholms läns landsting 29 LS 2016-1572 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE

Läs mer

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-10-05 LS 2016-0266 Landstingsstyrelsen Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Föredragande

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Telefon: Fax: E-post:

Telefon: Fax: E-post: 1 (6) Verksamhetsstyrning och stöd Kansli Minnesanteckningar med samverkansmöte med de kommunala pensionärsråden Datum Tid 09.30-12.00 Plats Landstingssalen, Hantverkargatan 45 1 Inledning Marie Ljungberg

Läs mer

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0370 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin och geriatrik Camilla Westin 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Upphandling av geriatrisk

Läs mer

Vård för äldre i Stockholms län. Gunilla Benner Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Vård för äldre i Stockholms län. Gunilla Benner Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Vård för äldre i Stockholms län Gunilla Benner Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2016-11-28 Antal äldre i Stockholms län -2015 65 år och äldre 346 617 personer 15, 7 % av befolkningen 80 år och

Läs mer

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre HSN 2010-11-16 p 5 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Elisabeth Höglund Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre Ärendebeskrivning

Läs mer

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS 2017-0731 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsen Motion 2017:17

Läs mer

Styckevis och delt. Om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet

Styckevis och delt. Om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet Projektrapport nr 19/2005 Styckevis och delt Om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet Vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet fungerar

Läs mer

Sunne kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 5

Sunne kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 5 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 5 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler Ärende 24 Primärvårdsledningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-01-10 Diarienummer 170627 Sida 1 (2) Landstingsfullmäktige Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 2016-1788 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-05-06 Allmänmedicin och geriatrik Elisabeth Höglund

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45. Thorbjörn Larsson (KD) Caroline Wallensten. Ola Hägg (S)

Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45. Thorbjörn Larsson (KD) Caroline Wallensten. Ola Hägg (S) 1 (5) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 15.35 Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) (C) (MP) Thorbjörn Larsson Caroline Wallensten

Läs mer

En modern sjukvård för alla inte bara några

En modern sjukvård för alla inte bara några En modern sjukvård för alla inte bara några Sjukvårdspolitisk plattform för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2(7) Sjukvårdspolitisk plattform VI SOCIALDEMOKRATER GÅR i bräschen för förnyelse och

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten

Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten ÄRENDE 8 LF februari Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Äldre med sammansatta vårdbehov i grän s- snittet mellan landsting och kommun

Äldre med sammansatta vårdbehov i grän s- snittet mellan landsting och kommun ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRA TEGI- OCH PLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-04-01 Handläggare: Ulla Fredriksson Telefon: 08-508 36 216 Till Äldrenämnden den 12 april 2011 Äldre med sammansatta

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:4 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 1998:5 av Andres Käärik m fl (fp) om gemensam forsknings- och utvecklingssatsning inom äldrevården Föredragande landstingsråd: Ralph

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Behovsanalys Ungdom och missbruk med rekommendationer och förslag

Behovsanalys Ungdom och missbruk med rekommendationer och förslag Landstingsstyrelsens förvaltning Beställarkontor Vård HSU 2003-10-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) 2003-09-25 LS 0307-2161 Handläggare: Eva Huslid Behovsanalys Ungdom och missbruk med rekommendationer och

Läs mer

STOCKHOLM 2010-09-08 Tio steg mot en äldresjukvård i världsklass

STOCKHOLM 2010-09-08 Tio steg mot en äldresjukvård i världsklass SOCIALDEMOKRATERNA I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING STOCKHOLM 2010-09-08 Tio steg mot en äldresjukvård i världsklass 2 (10) TIO STEG MOT EN ÄLDRESJUKVÅRD I VÄRLDSKLASS Befolkningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Dirigent saknas så vem samordnar

Dirigent saknas så vem samordnar Dirigent saknas så vem samordnar Sköra äldres vård, omsorg & systemhinder Folkhälsoseminarium III/Åldrande befolkning Ulla Gurner 076-762 50 39 ulla.gurner@telia.com Ronneby Brunn 15 nov 2013 Inte fel

Läs mer

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation 1(5) Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation Bil. 2 b till Handbok för läkemedelshantering. Denna anvisning är framtagen av en arbetsgrupp från Läkemedelskommittén,

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anki Eriksson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2014-03-04 P 9 1 (5) HSN 1312-1443 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom

Läs mer

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sofia Clarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1307 Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING Sida 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:11 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:25 av Stig Nyman m. fl. (kd) om handlingsplan för ökad kvalitet i vården av personer med demenssjukdom Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Framtidsplan för hälso- och sjukvården mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Catarina Andersson Forsman, Hälso- och sjukvårdsdirektör, NKS-konferensen 25 april 2014 Sidan 2 Stockholms län växer vårdbehovet

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

YTTRANDE LJ2012/140

YTTRANDE LJ2012/140 YTTRANDE 2012-10-23 LJ2012/140 Avsändare Landstingsstyrelsen Yttrande över motion: Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Anders Gustafsson

Läs mer

Handlingsplan/riktlinjer för uppbyggnad av lokala äldreteam för målgruppen multisjuka /multisviktande vid hälsocentralerna i Gävle kommun

Handlingsplan/riktlinjer för uppbyggnad av lokala äldreteam för målgruppen multisjuka /multisviktande vid hälsocentralerna i Gävle kommun Handlingsplan/riktlinjer för uppbyggnad av lokala äldreteam för målgruppen multisjuka /multisviktande vid hälsocentralerna i Gävle kommun Samarbete i Vården för multisjuka äldre med Empati och Ansvar Gävle

Läs mer

Samverkansmöte 27/9. Agenda

Samverkansmöte 27/9. Agenda Agenda Samverkansmöte 27/9 Nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård from 1/1-18. Kristina Jungmar, chef avdelningen för myndighetsutövning Information från Maria Kittel, verksamhetschef

Läs mer

Vård i livets slut, uppföljning

Vård i livets slut, uppföljning Revisionsrapport* Vård i livets slut, uppföljning Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor Sammanfattning *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...2

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre Smaka på den rubriken. Vem av oss vill inte att sjuka äldre ska få ett så gott liv som möjligt? Ändå är det så svårt att uppnå när våra

Läs mer

Styckevis och delt, om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet - svar på remiss från revisionskontoret.

Styckevis och delt, om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet - svar på remiss från revisionskontoret. Vård- och omsorgsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Runling Tfn: 508 09 527 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-03-03 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Styckevis och delt, om vården

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017 Socialförvaltningen Avdelningen för statsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-17 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 437 27 Till Socialnämnden 2017-04-18 Yttrande över revisionsrapport

Läs mer

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Regelbok för Vårdval primärvård 2019 Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Förslag till förändringar Målgrupp Ordet basal tas bort. Hälso-och sjukvård

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

Inrättande av kompetenscentrum för prehospital vård vid Södersjukhuset

Inrättande av kompetenscentrum för prehospital vård vid Södersjukhuset Landstingsstyrelsens förvaltning Ägarstyrning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-03-09 LS 0603-0496 1 (5) Handläggare: Bo Brismar Inrättande av kompetenscentrum för prehospital vård vid Södersjukhuset Ärendet En väl

Läs mer

Samordning för Linnea. Ett samverkansprojekt mellan Landstinget Kronoberg och länets åtta kommuner.

Samordning för Linnea. Ett samverkansprojekt mellan Landstinget Kronoberg och länets åtta kommuner. Samordning för Linnea Ett samverkansprojekt mellan Landstinget Kronoberg och länets åtta kommuner. Bakgrund Nationell satsning Bättre liv för sjuka äldre Stärkta regionala strukturer inom äldreområdet

Läs mer

Område Rehabilitering

Område Rehabilitering Redovisning av avslutade projekt och aktiviteter finansierade av statliga stimulansbidrag för utveckling av vården och omsorgen om äldre personer. Område Rehabilitering KomSam projektet Äldreenheten, Nacka

Läs mer

15. Högt pris för bristande samverkan. Välkomna!

15. Högt pris för bristande samverkan. Välkomna! 15. Högt pris för bristande samverkan Välkomna! 14.30 15.30 Ställ gärna frågor I webbläsaren - gå in på kommek.se Klicka på ikonen högst upp till höger Välj program Välj sedan seminarium 15. Högt pris

Läs mer

ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG 2008-10-01

ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG 2008-10-01 ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG 2008-10-01 Från Norrtäljeprojektet till TioHundra TioHundra Den gemensamma organisationen för hälso-,

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

LIVET I KVARBO. När dirigent saknas för vårdens och omsorgens storkonsumenter

LIVET I KVARBO. När dirigent saknas för vårdens och omsorgens storkonsumenter LIVET I KVARBO När dirigent saknas för vårdens och omsorgens storkonsumenter, utredare, Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum Tel: 08-690 58 01 Fax: 08-33 52 75 e-mail: Fax: 08 33 52 75 1 Senaste 10-talet

Läs mer

Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län. 56 000 invånare. Under sommaren ca 180 000 inv

Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län. 56 000 invånare. Under sommaren ca 180 000 inv Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län 56 000 invånare Under sommaren ca 180 000 inv Orter: Norrtälje stad Rimbo uppländsk jordbruksbygd Älmsta vid väddö kanal Hallstavik - huvudort i norra delen

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr Utvecklingsavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-4461 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna

Läs mer

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län Äldre och läkemedel Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022 Innehåll Äldre och läkemedel... 0 Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022... 0 Innehåll... 1 Bakgrund... 2 Målgrupp...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre FÖRSLAG 2017:119 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre Stockholms läns landsting 56 (86) Landstingsstyrelsen

Läs mer

FAQ Samverkan vid utskrivning

FAQ Samverkan vid utskrivning 1 FAQ Samverkan vid utskrivning 2017-12-22 Generella frågor Behövs en säker uppkoppling för Skype? Skype for business räknas som säker uppkoppling Gäller tilläggsrutinerna framöver? Tilläggsrutiner som

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:37 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:17 av Andres Käärik och Maria Wallhager (fp) om försök med utökad förskrivningsrätt för distriktssköterskor Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 1312-1544 Landstingsstyrelsen Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Förbättrad hemsjukvård för Primärvårdens mest sjuka äldre

Förbättrad hemsjukvård för Primärvårdens mest sjuka äldre Förbättrad hemsjukvård för Primärvårdens mest sjuka äldre Kristina Lundgren, familjeläkare, hc Ankaret, Örnsköldsvik Maria Meidell, geriatriker, hc Ankaret, Örnsköldsvik, Ingela Danielsson, FOU-handledare,

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVDELNING ÄLDREOMSORG SID 1 (6) 2007-04-23 SDN 2007-05-14 Handläggare: Eva Lindström Telefon: 508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd Uppdraget som biståndshandläggare

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r Avancerad sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r ASIH Tullinge - Botkyrka och Huddinge ASIH Handen ASIH Nynäshamn ASIH Tyresö ASIH Södertälje att välja avancerad sjukvård

Läs mer

Samordnad va rdplanering - rutin

Samordnad va rdplanering - rutin 1 Samordnad va rdplanering - rutin Trygghet och delaktighet Processen för samordnad vårdplanering gäller för personer i alla åldrar, som efter utskrivning från den slutna vården har behov av insatser från

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:9 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:4 av Anita Hagelbeck m.fl. (fp) om att starta fler familjecentraler i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet

Läs mer

Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård

Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård Bakgrund Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) samt ändringsförfattning SOSF

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Geriatrik från golvet/sip i praktiken

Geriatrik från golvet/sip i praktiken Geriatrik från golvet/sip i praktiken Lina Hjärpe Skoglund spec Internmedicin/Geriatrik. VC Medicinkliniken Ängelholm, stolt läkare i Mobilt vårdteam Röd korridorsplats 3, Helsingborgs akutmottagning.

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer