Tid: Torsdagen den 26 september kl Rådhuset i Säter Förslag till justeringspersoner Fredrik Michaelsson och Malin Hedlund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tid: Torsdagen den 26 september kl. 18.00. Rådhuset i Säter Förslag till justeringspersoner Fredrik Michaelsson och Malin Hedlund"

Transkript

1 Kommunfullmäktige kallas till sammanträde Tid: Torsdagen den 26 september kl Plats: Rådhuset i Säter Förslag till justeringspersoner Fredrik Michaelsson och Malin Hedlund Kl Gruppmöten Ärenden 1. Månadens blombukett Anmälan av medborgarförslag Nytt medborgarförslag om upprustning av fotbollsmål Nytt medborgarförslag om försköning av infarten till Skönvik Nytt medborgarförslag om skötsel av Ljusterån och dess omgivningar Nytt medborgarförslag om att anordna en utställning Nytt medborgarförslag om ideellt arbete Nytt medborgarförslag om röjning av sly vid Falkgränd Nya motioner Begäran om utökad kommunal borgen Förslag till revidering av reglemente för intern kontroll Bekräftelse av beslut om borgen, Kommuninvest Val om miljömärkt el Årsredovisning 2012 Region Dalarna Årsredovisning 2012, Räddningstjänsten Dala Mitt Rapportering av ej verkställda beslut Interpellationer/frågor Information från revisionen Rapporter Valärenden Delgivningar Säter Sixten Carlsson Ordförande /Stina Stenberg Kanslichef Kallelsen utsändes till ersättarna för kännedom.

2 - 2 - Kommunfullmäktige Kf Dnr KA Månadens blombukett Ärendebeskrivning

3 - 3 - Kommunfullmäktige Kf Anmälan av medborgarförslag

4 - 4 - Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/180 Nytt medborgarförslag om upprustning av fotbollsmål Ärendebeskrivning Ett medborgarförslag om upprustning av fotbollsmål lämnas in till kommunfullmäktiges sammanträde av Elias Berglund, Gustafs. Medborgarnas förslag: Jag skulle jätte gärna att ni skulle fixa nät nere vid enbacka vitsippsvägen. Längst nere vid vägen finns en fotbollsplan. Där är det inget nät bara ett par trästolpar. Jag skulle jättegärna vilja att ni fixar det. för när man skjuter bollen i mål så flyger den bort för det finns inget som kan ta emot bollen. Jag har gått på fotboll i sex år tror jag och jag tycker det är jätte kul med fotboll, men det är inte så kul om man måste hämta bollen varige gång man skjuter. Det skulle även vara bra om ni kunde fixa sjumanna mål. med aluminium stolpar som dom har på slättgärdet. Det är många barn som brukar spela på kvällarna och på dan. Det skulle vara jätte bra om ni kunde hjälpa oss med det.

5 - 5 -

6 - 6 - Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/201 Nytt medborgarförslag om försköning av infarten till Skönvik Ärendebeskrivning Ett medborgarförslag om försköning av infarten till Skönvik lämnas in till kommunfullmäktiges sammanträde av Bruno Hamp, Säter. Medborgarnas förslag: Vägen mellan staden och infarten till Skönvik förskönas radikalt så att staden och Skönvik blir en enhet.

7 - 7 -

8 -8-

9 -9-

10 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/203 Nytt medborgarförslag om skötsel av Ljusterån och dess omgivningar Ärendebeskrivning Ett medborgarförslag om skötsel av Ljusterån och dess omgivningar lämnas in till kommunfullmäktiges sammanträde av Monica Hessling, Säter. Medborgarnas förslag: Att man sköter om ån och dess omgivningar bättre

11 - 11 -

12 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/207 Nytt medborgarförslag om att anordna en utställning Ärendebeskrivning Ett medborgarförslag om att anordna en utställning lämnas in till kommunfullmäktiges sammanträde av Britt-Marie Sälgström-Sharma, Gustafs. Medborgarnas förslag: Att Säter Kulturnämnd anordnar en utställning som exempel i Kulturhörnan. Utställningen ska ha temat frihet, jämlikhet och självbestämmande i teori och praktik - inom Säters kommuns handikapp- och äldreomsorg. Endast brukare inom Säters kommuns äldre- och handikappomsorg ska få bidra med alster.

13 - 13 -

14 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/208 Nytt medborgarförslag om ideellt arbete Ärendebeskrivning Ett medborgarförslag om ideellt arbete lämnas in till kommunfullmäktiges sammanträde av Britt-Marie Sälgström-Sharma, Gustafs. Medborgarnas förslag: Alla politiker inom socialnämnden både ordinarie och suppleanter måste förbinda sig att arbeta ideellt sammanlagt 100 timmar per år med att stödja och hjälpa brukare inom handikapp- och äldreomsorgen, barnomsorg, barn placerade i familjehem, anhörigvårdare, försörjningmottagare med saker som de inte får hjälp med i övrigt.

15 - 15 -

16 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/226 Nytt medborgarförslag om röjning av sly vid Falkgränd Ärendebeskrivning Ett medborgarförslag om röjning av sly vid Falkgränd lämnas in till kommunfullmäktiges sammanträde av Uddo Edman, Säter. Medborgarnas förslag: Vi vill ha tillbaka den utsikt som vi hade för tre år sedan, när det blev röjt undan allt sly som idag helt står som en vägg mellan Prästgärdet och oss som bor på nedre plan (Falkgränd).

17 - 17 -

18 Kommunfullmäktige Kf Nya motioner

19 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/173 Begäran om utökad kommunal borgen Ärendebeskrivning: Säterbostäder AB begär en utökning av den kommunala borgen med 55 Mkr. I dag uppgår det kommunala borgensåtagandet till 88 Mkr. Säterbostäder går en intressant och expansiv period till mötes. Ett flertal relativt stora investeringar planeras för perioden som kan komma att ha stor betydelse för kommunens utveckling. Ambitionsnivån för hela planperioden omfattar en investeringsvolym i storleksordningen 155 Mkr. Upplåningsbehovet för hela perioden beräknas uppgå till ca 120 Mkr, vilket utgör ca 75 % av totala investeringsvolymen. I första hand gäller i detta beslut att säkerställa finansieringen av 2013 och 2014 års investeringar. Dessa beräknas uppgå till 77 Mkr och bedömningen är att bolaget behöver låna upp 55 Mkr för ändamålet. I detta fall täcker man då in Storhagaprojektet och Borgmästarvägen. I ett senare skede kommer ytterligare borgensåtagande från kommunen att krävas för att kunna fullfölja investeringsplanen. Ärendets handläggning: Kommunstyrelsen beslutade vid sammanträde att återremittera begäran om utökad borgen för ytterligare redovisning av presenterade kalkyler för ny- och ombyggnationer samt att Säterbostäder AB lämnar en redovisning av bolagets långsiktiga ekonomiska ställning och investeringsvolym. Beslutsunderlag Redovisning den 4 september 2013 från Säterbostäder av presenterade kalkyler, ekonomiska ställning och investeringsvolym. VD för Säterbostäder AB Lennart Eriksson lämnar en redovisning av investeringsvolym samt ny- och ombyggnationer enligt följande: Nybyggnation av 24 lägenheter i Storhaga med byggstart januari-mars Ombyggnad av fastigheten vid Borgmästarvägen 4 som förväntas ge ett tillskott på ca 10 lägenheter. Stambyten, berör 170 lägenheter under planperioden Ny panncentral Enbackagården. Ombyggnad av Fågelsången. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Bevilja en utökning av den kommunala borgen med 55 Mkr till Säterbostäder för nybyggnation av lägenheter i Storhaga, ombyggnad av fastigheten vid Borgmästarvägen, stambyten och ny panncentral Enbackagården. forts

20 Kommunfullmäktige Kf forts Jäv Mats Nilsson (S), Lars-Evert Dahlberg (KD) och Göran Johansson (V) anmäler jäv och deltar inte i handläggningen och beslut i ärendet.

21 - 21 -

22 - 22 -

23 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/108 Förslag till revidering av reglemente för internkontroll Ärendebeskrivning Samhällsbyggnadsnämnden har föreslagit att reglementet för internkontroll revideras så att nämnderna får längre tid på sig att återrapportera utförd internkontroll. I nuvarande reglemente anges 31 januari som sista datum. SBN föreslår att tidpunkten ändras till 31 mars. Reglementet har setts över. Utöver förändrat datum föreslås ett förtydligande av nämndernas rapportskyldighet i 9. En del ord som uppfattas som ålderdomliga har bytts ut mot ett mer modernt språkbruk. Vid arbetsutskottets sammanträde justeras reglementet med förändringen att företag benämns kommunens helägda bolag. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta: Kommunfullmäktige beslutar anta förslag till reviderat reglemente för internkontroll. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Anta förslag till reviderat reglemente för internkontroll.

24 SÄTERS KOMMUN EKONOMIENHETEN Kommunstyrelsen Dnr 2013: Förslag till revidering av reglemente för internkontroll Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta anta förslag reviderat reglemente för internkontroll Ärendebeskrivning Samhällsbyggnadsnämnden har föreslagit att reglementet för internkontroll revideras så att nämnderna får längre tid på sig att återrapportera utförd internkontroll. I nuvarande reglemente anges 31 januari som sista datum. SBN föreslår att tidpunkten ändras till31 mars. Reglementet har setts över. Utöver förändrat datum föreslås ett förtydligande av nämndernas rapportskyldighet i 9. En del ord som uppfattas som ålderdomliga har bytts ut mot ett mer modernt språkbruk. Bilagor: Förslag till nytt reglemente för internkontroll, samt gällande reglemente. Ekonomienheten i Säters kommun Bert Stabforsmo Ekonomichef Postadress: Ekonomienheten, Rådhuset, Säter Besöksadress: Rådhuset, Säter Tfn: vx Fax: E - post: ekonomi@sater.se Hemsida:

25 Förslag till reviderat Reglemente för intern kontroll Organisation av intern kontroll 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen har ansvar för att övergripande reglemente, regler och anvisningar upprättas. Kommunstyrelsen har även ansvar för att det finns en god intern kontroll hos kommunens nämnder, förvaltningar och kommunens helägda bolag. Kommunen skall med utgångspunkt från nämndernas uppföljningsrapporter utvärdera kommunens samlade system för intern kontroll och i de fall det behövs besluta om förbättringar. 2 Nämnderna Nämnderna har ansvar för att kommunövergripande reglemente, regler och anvisningar följs inom varje verksamhetsområde d.v.s. nämnderna har det yttersta ansvaret för den interna kontrollen inom respektive verksamhetsområde. Nämnderna skall i syfte att åstadkomma god intern kontroll upprätta regler och anvisningar som kan behövas för den nämndsspecifika verksamheten utifrån den övergripande intern kontrollen fullmäktige beslutat om. Dessa regler och anvisningar skall dokumenteras och antagas i respektive nämnd. 3 Förvaltningschef Inom en nämnds verksamhetsområde är det förvaltningschefen som ansvarar för att regler och anvisningar utformas så god intern kontroll kan upprätthållas. Dessa regler skall antas av nämnden. Förvaltningschefen har en skyldighet att rapportera till nämnden om hur arbetet med utformning och förändring av den interna kontrollen samt hur den fungerar. 4 Verksamhetsansvarig Verksamhetsansvarig chef på olika nivåer i organisationen är skyldig att följa antagna reglementen, regler och anvisningar samt informera övriga anställda om anvisningarnas innebörd. Vidare skall de verka för att de arbetsmetoder som används bidrar till god intern kontroll. Fel eller brister i den interna kontrollen skall omedelbart rapporteras till närmast överordnad. Syftet är att man omgående skall kunna vidta åtgärder för att komma tillrätta med de fel eller brister som uppmärksammats. 5 Övriga anställda Övriga anställda ansvarar för att intern kontrollreglementet, regler och anvisningar efterföljs i sin arbetsutövning. De har en skyldighet att känna till innehållet i intern kontrollreglementet, regler och anvisningar. Fel eller brister skall omedelbart rapporteras till närmast överordnad. Uppföljning av intern kontroll 6 Nämnds skyldighet Varje nämnd har skyldighet att löpande följa upp den interna kontrollen inom nämnds verksamhet. 7 Intern kontrollplan Nämnd skall senast mars månad varje år anta en särskild plan för innevarande års granskning/uppföljning av den interna kontrollen med utgångspunkt från en väsentlighets- och riskbedömning. I planen skall ingå: - vad som skall granskas under året, - vilka regler och anvisningar som berörs, - vem som är ansvarig för granskningen och - när granskningen skall rapporteras till nämnd. V:\Internkontroll\Reglemente under omarbetning.doc

26 Planen skall överlämnas till kommunstyrelsen senast den 31 mars 8 Nämndens rapportskyldighet Varje nämnd skall senast i samband med kommunens årsredovisning rapportera resultat från uppföljning av den interna kontrollen inom nämndens verksamhetsområde till kommunstyrelsen. I årsredovisningen ges en översiktlig information om nämndens arbete med internkontroll. En mer utförlig rapport tillställs kommunstyrelsen samt kommunens revisorer senast 31 mars. Av rapporten skall framgå vilka kontroller som genomförts, resultatet av dessa, samt om nämndens interkontrollarbete eller rutiner i övrigt behöver uppdateras. 9 Styrelsens skyldighet Styrelsen skall med utgångspunkt från nämnds uppföljnings rapport utvärdera kommunens samlade system för intern kontroll och i de fall det behövs skall åtgärder vidtas. Styrelsen skall även informera sig om hur den interna kontrollen fungerar i de kommunens helägda bolag. V:\Internkontroll\Reglemente under omarbetning.doc

27 Reglemente för intern kontroll Organisation av intern kontroll 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen har ansvar för att övergripande reglemente, regler och anvisningar upprättas. Kommunstyrelsen har även ansvar för att det finns en god intern kontroll hos kommunens nämnder, förvaltningar och kommunägda företag. Kommunen skall med utgångspunkt från nämndernas uppföljningsrapporter utvärdera kommunens samlade system för intern kontroll och i de fall det behövs besluta om förbättringar. 2 Nämnderna Nämnderna har ansvar för att kommunövergripande reglemente, regler och anvisningar följs inom varje verksamhetsområde dvs nämnderna har det yttersta ansvaret för den interna kontrollen inom respektive verksamhetsområde. Nämnderna skall i syfte att åstadkomma god intern kontroll upprätta regler och anvisningar som kan behövas för den nämndsspecifika verksamheten utifrån den övergripande intern kontrollen fullmäktige beslutat om. Dessa regler och anvisningar skall dokumenteras och antagas i respektive nämnd. 3 Förvaltningschef Inom en nämnds verksamhetsområde är det förvaltningschefen som ansvarar för att regler och anvisningar utformas så god intern kontroll kan upprätthållas. Dessa regler skall antagas av nämnden. Förvaltningschefen har en skyldighet att rapportera till nämnden om hur arbetet med utformning och förändring av den interna kontrollen samt hur den fungerar. 4 Verksamhetsansvarig Verksamhetsansvarig chef på olika nivåer i organisationen är skyldig att följa antagna reglementen, regler och anvisningar samt informera övriga anställda om anvisningarnas innebörd. Vidare skall de verka för att de arbetsmetoder som används bidrar till god intern kontroll. Fel eller brister i den interna kontrollen skall omedelbart rapporteras till närmast överordnad. Syftet är att man omgående skall kunna vidtaga åtgärder för att komma tillrätta med de fel eller brister som uppmärksammats. 5 Övriga anställda Övriga anställda ansvarar för att intern kontroll reglementet, regler och anvisningar efterföljs i sin arbetsutövning. De har en skyldighet att känna till innehållet i intern kontroll reglementet, regler och anvisningar. Fel eller brister skall omedelbart rapporteras till närmast överordnad. Uppföljning av intern kontroll 6 Nämnds skyldighet Varje nämnd har skyldighet att löpande följa upp den interna kontrollen inom nämnds verksamhet. 7 Intern kontrollplan Nämnd skall senast januari månad varje år antaga en särskild plan för innevarande års granskning/uppföljning av den interna kontrollen med utgångspunkt från en väsentlighets- och riskbedömning. I planen skall ingå: - vad som skall granskas under året, - vilka regler och anvisningar som berörs, - vem som är ansvarig för granskningen och - när granskningen skall rapporteras till nämnd. Planen skall överlämnas till kommunstyrelsen senast den 31 januari V:\Kommunala styrdokument\reglementen\internkontroll.doc

28 Nämndens rapportskyldighet Varje nämnd skall löpande, eller senast i samband med att årsredovisning rapportera resultat från uppföljning av den interna kontrollen inom nämndens verksamhetsområde till kommunstyrelsen. Rapport skall samtidigt ske till kommunrevisorer. Rapporteringen bör ske skriftligt. 9 Styrelsens skyldighet Styrelsen skall med utgångspunkt från nämnds uppföljnings rapport utvärdera kommunens samlade system för intern kontroll och i de fall det behövs skall åtgärder vidtagas. Styrelsen skall även informera sig om hur den interna kontrollen fungerar i de kommunala företagen. V:\Kommunala styrdokument\reglementen\internkontroll.doc

29 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/192 Bekräftelse av beslut om borgen, Kommuninvest Ärendebeskrivning Säters kommun blev 2003 medlemmar i Kommuninvest ekonomiska förening. Föreningen har ett helägt dotterbolag, Kommuninvest i Sverige AB som bedriver upplånings- och utlåningsverksamhet. För att Kommuninvest i sin upplåning skall få bästa möjliga kreditvillkor har samtliga medlemmar tecknat en solidarisk borgen att som för egen skuld ansvara för Kommuninvests samtliga förpliktelser. Till den solidariska borgen är kopplat ett regressavtal. Regressavtalet beskriver medlemmarnas inbördes ansvar och hur proceduren ser ut om krav på betalning framförs. Säters kommuns borgensåtagande tecknades 19 maj Då det gått 10 år sedan den tecknades är det enligt stadgarna i Kommuninvest ekonomiska förening, dags att bekräfta att den alltjämt gäller. För att uppnå en enhetlighet i kommunernas åtagande har Kommuninvest tagit fram en skrivning för det beslut som Kommunfullmäktige skall ta. Utöver beslutsprotokoll skall även ett särskilt formulär undertecknas av två bemyndigade företrädare för kommunen. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta: Kommunfullmäktige beslutar 1. Säters kommun bekräftar att ingången borgensförbindelse av den 19 maj 2003 ( Borgensförbindelsen ), vari Säters kommun åtagit sig solidariskt borgensansvar såsom för egen skuld för Kommuninvest i Sverige AB:s (publ) ( Kommuninvest ) förpliktelser, alltjämt gäller samt att Kommuninvest äger företräda Säters kommun genom att företa samtliga nödvändiga åtgärder för ingående och vidmakthållande av borgen enligt Borgensförbindelsen i förhållande till Kommuninvest borgenärer och blivande borgenärer. 2. Bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Abbe Ronsten och ekonomichef Bert Stabforsmo att underteckna bekräftelsen till Kommuninvest. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: 1. Säters kommun bekräftar att ingången borgensförbindelse av den 19 maj 2003 ( Borgensförbindelsen ), vari Säters kommun åtagit sig solidariskt borgensansvar såsom för egen skuld för Kommuninvest i Sverige AB:s (publ) ( Kommuninvest ) förpliktelser, alltjämt gäller samt att Kommuninvest äger företräda Säters kommun genom att företa samtliga nödvändiga åtgärder för ingående och vidmakthållande av borgen enligt Borgensförbindelsen i förhållande till Kommuninvest borgenärer och blivande borgenärer. forts

30 Kommunfullmäktige Kf forts 2. Bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Abbe Ronsten och ekonomichef Bert Stabforsmo att underteckna bekräftelsen till Kommuninvest.

31 (2) SÄTERS KOMMUN EKONOMIENHETEN Bert Stabforsmo Kommunstyrelsen Dnr Bekräftelse av beslut om borgen Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar 1. att Säters kommun bekräftar att ingången borgensförbindelse av den 19 maj 2003 ( Borgensförbindelsen ), vari Säters kommun åtagit sig solidariskt borgensansvar såsom för egen skuld för Kommuninvest i Sverige AB:s (publ) ( Kommuninvest ) förpliktelser, alltjämt gäller samt att Kommuninvest äger företräda Säters kommun genom att företa samtliga nödvändiga åtgärder för ingående och vidmakthållande av borgen enligt Borgensförbindelsen i förhållande till Kommuninvest borgenärer och blivande borgenärer. 2. att bemyndiga ks ordförande Abbe Ronsten och ekonomichef Bert Stabforsmo att underteckna bekräftelsen till Kommuninvest. Ärendebeskrivning Säters kommun blev 2003 medlemmar i Kommuninvest ekonomiska förening. Föreningen har ett helägt dotterbolag, Kommuninvest i Sverige AB som bedriver upplånings- och utlåningsverksamhet. För att Kommuninvest i sin upplåning skall få bästa möjliga kreditvillkor har samtliga medlemmar tecknat en solidarisk borgen att som för egen skuld ansvara för Kommuninvests samtliga förpliktelser. Till den solidariska borgen är kopplat ett regressavtal. Regressavtalet beskriver medlemmarnas inbördes ansvar och hur proceduren ser ut om krav på betalning framförs. Säters kommuns borgensåtagande tecknades 19 maj Då det gått 10 år sedan den tecknades är det enligt stadgarna i Kommuninvest ekonomiska förening, dags att bekräfta att den alltjämt gäller. För att uppnå en enhetlighet i kommunernas åtagande har Kommuninvest tagit fram en skrivning för det beslut som Kommunfullmäktige skall ta. Utöver beslutsprotokoll skall även ett särskilt formulär undertecknas av två bemyndigade företrädare för kommunen. Postadress: Ekonomienheten Rådhuset, Säter Besöksadress: Åsgränd 2, Säter Tfn: Fax: E - post: ekonomi@sater.se Hemsida:

32 (2) Ekonomienheten i Säters kommun Bert Stabforsmo ekonomichef Postadress: Ekonomienheten Rådhuset, Säter Besöksadress: Åsgränd 2, Säter Tfn: Fax: E - post: ekonomi@sater.se Hemsida:

33 Svenska kommuner och landsting i samverkan Säters kommun Kommunstyrelsens ordförande Angående borgensförbindelse Vi skriver till Dig som kommunstyrelsens ordförande i Säters kommun som är medlem i Kommuninvest ekonomisk förening ( Föreningen ). Föreningens upplånings- och utlåningsverksamhet bedrivs i det av Föreningen helägda dotterbolaget Kommuninvest i Sverige AB (publ) ( Kommuninvest ). För att Kommuninvest i sin upplåning skall få bästa möjliga kreditvillkor på lånemarknaden återfinns i Föreningens stadgar som villkor för medlemskap, att samtliga medlemmar enligt separat tecknad borgensförbindelse skall ansvara solidariskt såsom för egen skuld för Kommuninvests samtliga förpliktelser. Samtliga medlemmar har tecknat borgensförbindelse. Säters kommun utfärdade sin borgensförbindelse den 19 maj Samtliga kommunala borgensförbindelser förvaras hos Kommuninvest. Vid Kommuninvests upptagande av lån på lånemarknaden presenteras borgensförbindelserna för långivaren. Som ett led i upptagande av sagda lån upprättas också i vissa fall rättsutlåtanden, s.k. legal opinions, från advokatbyrå som bekräftar förekomsten av borgen. I den praktiska hanteringen vid företeende av borgensförbindelser i samband med Kommuninvests upplåning företräder således Kommuninvest medlemmarna gentemot långivarna. Säters kommun borde senast den 19 maj 2013 ha bekräftat att ingången borgensförbindelse alltjämt gäller samt att Kommuninvest äger företräda Säters kommun genom att företa samtliga nödvändiga åtgärder för ingående och vidmakthållande av borgen. Med hänsyn till att borgensförbindelsen utgör ett av villkoren för medlemskap i Kommuninvest och då någon bekräftelse på att borgensförbindelsen fortfarande är gällande inte har beslutats inom rätt tid är det av mycket stor vikt att Säters kommun snarast möjligt fattar ett beslut i kommunfullmäktige, på det sätt som nedan anges, som bekräftar att borgensförbindelsen alltjämt är gällande. En punktlista har upprättats över åtgärder som respektive medlem skall vidta vid tecknandet av Bekräftelsen. För att enhetlighet skall uppnås är det viktigt att samtliga medlemmar följer punktlistan. Kommuninvest i Sverige AB (publ). Org nr: Styrelsens säte: Örebro Kommuninvest Ekonomisk förening. Org nr: Styrelsens säte: Örebro Kommuninvest Fastighets AB. Org nr: Styrelsens säte: Örebro Postadress: Box 124, Örebro Besöksadress: Fenixhuset, Drottninggatan 2 Tel: Fax: E-post: förnamn.efternamn@kommuninvest.se Internet:

34 Svenska kommuner och landsting i samverkan Säters kommun skall fatta och verkställa beslut enligt följande. 1. Kommunfullmäktige skall fatta ett beslut med lydelse identisk med följande förslag: Att Säters kommun bekräftar att ingången borgensförbindelse av den 19 maj 2003 ( Borgensförbindelsen ), vari Säters kommun åtagit sig solidariskt borgensansvar såsom för egen skuld för Kommuninvest i Sverige AB:s (publ) ( Kommuninvest ) förpliktelser, alltjämt gäller samt att Kommuninvest äger företräda Säters kommun genom att företa samtliga nödvändiga åtgärder för ingående och vidmakthållande av borgen enligt Borgensförbindelsen i förhållande till Kommuninvests borgenärer och blivande borgenärer. 2. Bekräftelsen skall undertecknas av två företrädare för Säters kommun. Nämnda företrädare skall antingen av kommunfullmäktige vara särskilt bemyndigade att underteckna Bekräftelsen eller på annat sätt ha behörighet att underteckna Bekräftelsen. 3. Säters kommun skall till Kommuninvest översända följande: A) Lagakraftvunnet protokoll Kopia av lagakraftvunnet protokoll med fullmäktiges beslut enligt punkten 1 ovan skall översändas (inklusive anslagsbevis och laga kraftbevis). Observera att vad gäller anslagsbevis måste justeringen av protokollet ha anslagits tre veckor från uppsättandet, dvs. 3 veckor + 1 dag räknat med dagen då det sattes upp. B) Bekräftelsen i original, och C) Dokumentation som utvisar att behörighet föreligger för de personer som undertecknat Bekräftelsen. Kommuninvest önskar erhålla undertecknad Bekräftelse i retur senast den 31 oktober Vänligen kontakta mig vid frågor på mail johanna.sollerman@kommuninvest.se alternativt telefon Med vänlig hälsning Johanna Sollerman KOMMUNINVEST I SVERIGE AB (PUBL) v4

35 Svenska kommuner och landsting i samverkan Bekräftelse av borgensförbindelse och fullmakt att kommunicera borgensförbindelse Härmed bekräftas att ingången borgensförbindelse av den 19 maj 2003 ( Borgensförbindelsen ), vari Säters kommun åtagit sig solidariskt borgensansvar såsom för egen skuld för Kommuninvest i Sverige AB:s (publ) ( Kommuninvest ) förpliktelser, alltjämt gäller. Härmed bekräftas att Kommuninvest äger företräda Säters kommun genom att företa samtliga nödvändiga åtgärder för ingående och vidmakthållande av borgen enligt Borgensförbindelsen i förhållande till Kommuninvests borgenärer och blivande borgenärer. / Ort Datum För Säters kommun Kommunstyrelsens ordförande Namnförtydligande Företrädare för kommunen Namnförtydligande v4

36 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA12/504 Val om miljömärkt el Ärendebeskrivning: Miljöberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta att inköpt el skall vara grön el t.ex. Naturvårdsverkets Bra Miljöval eller likvärdigt. Detta ska även gälla för kommunens bolag. Enligt Energi-och klimatstrategin ska Säters kommun minska sina koldioxidutsläpp med 25 %. För att uppnå föreslagna mål bör följande åtgärd genomföras: Inköpt el skall vara t.ex. Naturvårdsverkets Bra Miljöval eller likvärdigt. Möjlighet till detta finns i kommunens nuvarande elavtal, detta är en åtgärd som har den enskilt största påverkan för CO 2 utsläppen. Enligt Dala elkraft är utsläppsvärdena för deras Bra miljöval 0 g/kwh, att jämföra med Nordisk mix (läget idag) som kan sättas till 90 g/kwh. Som enskild åtgärd reducerar denna åtgärd CO 2 belastningen från kommunens fastigeter med 45 %. Kostnad tillkommer med 1,3 öre/kwh vilket motsvarar ca 80 tkr/år. Elproduktionen i Säter är att betrakta som grön eftersom den produceras i våra vattenkraftverk. När elen väl distribueras kan vi inte med säkerhet veta att det är just den elen som vi får i våra ledningar, men det ger en klar och tydlig signal till elproducenterna att vi värnar om och värdesätter el med lägre miljöpåverkan. För att driva på utvecklingen mot förnybara energikällor inom företagande används skatten som styrmedel för så kallade el-certifikat, vilka har samma effekt som att privatpersoner köper miljömärkt el. Säters kommun har idag inte gjort någon specifik upphandling för att få tillgång till den lokalt producerade och gröna elen. Beredning: Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att remittera förslag om miljömärkt el till samhällsbyggnadsnämnden och Säterbostäder AB för yttrande. Vidare att respektive förvaltning/bolag ska beskriva konsekvenserna av beslut enligt förslaget. Beslutsunderlag Yttrande från Samhällsbyggnadsnämnden, , 127 Yttrande från Säterbostäder AB, forts

37 Kommunfullmäktige Kf forts Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen: Kommunfullmäktige beslutar: I enlighet med miljöberedningens förslag att inköpt el skall vara grön el t.ex. Naturvårdsverkets Bra Miljöval eller likvärdigt. Detta ska även gälla för kommunens bolag. Yrkande: Tommy Andersson (M) yrkar avslag till förslaget. Proposition: Ordförande ställer proposition på Tommy Anderssons yrkande och arbetsutskottets förslag varvid han finner att kommunstyrelsen beslutat i enligt arbetsutskottets förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: I enlighet med miljöberedningens förslag att inköpt el skall vara grön el t.ex. Naturvårdsverkets Bra Miljöval eller likvärdigt. Detta ska även gälla för kommunens bolag.

38 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/204 Årsredovisning 2012 Region Dalarna Ärendebeskrivning: Kommunalförbundet medlemmar har enligt kommunallagen att i sina fullmäktige behandla årsredovisningen och besluta om ansvarsfrihet eller inte för direktionen i dess helhet. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta: Kommunfullmäktige beslutar godkänna årsredovisning 2012 för Region Dalarna. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Godkänna årsredovisning 2012 för Region Dalarna.

39 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/218 Årsredovisning 2012, Räddningstjänsten Dala Mitt Ärendebeskrivning: Kvalitetsredovisningsplan Q-red 2012 med verksamhetsplan, driftbudget, investeringsbudget samt årsredovisning med bokslut för verksamhetsåret för Räddningstjänstförbundet DalaMitt. Arbetsutskottets föreslår kommunstyrelsen besluta: Kommunfullmäktige beslutar godkänna 2012:års årsredovisning för Räddningstjänsten Dala Mitt Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Godkänna årsredovisning 2012 för Räddningstjänsten Dala Mitt.

40 Kommunfullmäktige Kf Dnr KA13/149 Rapportering av ej verkställda beslut Ärendebeskrivning Från den 1 juli 2006 ska biståndsbeslut som inte verkställts inom 3 månader rapporteras till Socialstyrelsen, kommunrevisionen och kommunfullmäktige. Det gäller beslut enligt 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453) (SoL) socialtjänstlagen. För perioden , kan konstateras att tio (10) beslut enligt SoL och ett (1) beslut enligt LSS inte har blivit verkställda inom 3-månadersgränsen. Enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453 ) SoL Tio beslut avseende permanent bostad enl. 5 kap. 5 paragrafen eller 5 kap. 7 paragrafen SoL Kommunen saknar ledig plats att erbjuda inom föreskriven tid. Nio av personerna har fått sitt behov tillgodosett genom vistelse på kommunens korttidsboende. En person är skriven i och vistas i Borlänge kommun. Enligt 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS. Ett beslut avseende Ledsagarservice enl. 9 3 punkten LSS. Ovanstående är rapporterat till Socialstyrelsen. Ärendets handläggning: Socialnämnden har vid sammanträde , 123, beslutat att man tagit del av informationen och översänder den till kommunfullmäktige och kommunrevisionen för kännedom. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen besluta: Kommunfullmäktige beslutar godkänna rapporten. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Godkänna rapporten.

41 - 41 -

42 Kommunfullmäktige Kf Interpellationer/frågor Ärendebeskrivning

43 Kommunfullmäktige Kf Information från revisionen

44 Kommunfullmäktige Kf Rapporter

45 Kommunfullmäktige Kf Valärenden 1. Fyllnadsval efter Marie Richaud (M) 2. Fyllnadsval efter Hans Richaud (M) 3. Fyllnadsval efter Christian Richaud (M) 4. Fyllnadsval efter Caroline Willfox (M) 5. Avsägelse/fyllnadsval efter Malin Hedlund (M)

46 Kommunfullmäktige Kf Delgivningar 1. Protokoll från sammanträde med kommunstyrelsen och Årsredovisning 2012, AB Dalatrafik. 3. Budgetuppföljning per 31 augusti 2013.

Kommunfullmäktige2013-09-26

Kommunfullmäktige2013-09-26 Kommunfullmäktige2013-09-26 Kf 73 Månadens blomma... 2 Kf 74 Uppvaktning... 3 Kf 75 Nytt medborgarförslag om upprustning av fotbollsmål... 4 Kf 76 Nytt medborgarförslag om försköning av infarten till Skönvik...

Läs mer

Borgensförbindelse, regressavtal och avtal om medlemmarnas ansvar för Kommuninvests motpartsexponeringar avseende derivat till Kommuninvest

Borgensförbindelse, regressavtal och avtal om medlemmarnas ansvar för Kommuninvests motpartsexponeringar avseende derivat till Kommuninvest SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-08 10 (31) Ks 337 Borgensförbindelse, regressavtal och avtal om medlemmarnas ansvar för Kommuninvests motpartsexponeringar avseende derivat till Kommuninvest

Läs mer

DNR: KS2018/396/ (2) Kommunstyrelsen

DNR: KS2018/396/ (2) Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2018/396/03 Sida 2018-06-11 1 (2) Kommunstyrelsen Borgensförbindelse, regressavtal och avtal om medlemmarnas ansvar för Kommuninvests motpartsexponering avseende derivat KS2018/396/03

Läs mer

Bekräftelse av borgensförbindelse av den 15 november 2004 - Kommuninvest

Bekräftelse av borgensförbindelse av den 15 november 2004 - Kommuninvest KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 24 mars 2014 10 Paragraf Diarienummer KS-2013/1642.185 Bekräftelse av borgensförbindelse av den 15 november 2004 - Kommuninvest Kommunstyrelsens

Läs mer

KF Ärende 6 Kommuninvest i Sverige AB 2018

KF Ärende 6 Kommuninvest i Sverige AB 2018 KF Ärende 6 Kommuninvest i Sverige AB 2018 Tjänsteskrivelse 1 (4) 2018-07-09 KS 2018-00088 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Angående borgensförbindelse, regressavtal och avtal

Läs mer

Kommunstyrelsen 2013-09-10

Kommunstyrelsen 2013-09-10 Kommunstyrelsen 2013-09-10 Ks 134 Detaljplan Skönvik 1:10... 2 Ks 135 Detaljplan Storhaga 7:4... 3 Ks 136 Besök från Räddningstjänsten Dala Mitt... 4 Ks 137 Begäran om utökad kommunal borgen... 6 Ks 138

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-01-07. 1 Information till kommunstyrelsen KS 13/6. 2 Riktlinjer för investeringar KS 13/372

Sammanträdesdatum 2014-01-07. 1 Information till kommunstyrelsen KS 13/6. 2 Riktlinjer för investeringar KS 13/372 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-01-07 PLATS OCH TID Nedre Fryken, tisdag 7 januari 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Information till kommunstyrelsen KS 13/6 2 Riktlinjer

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-11-27

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-11-27 Kf 144 Ks 208 Dnr 2007-269 269 Medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening Ärendebeskrivning Åtvidabergs kommuns intresseanmälan om medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening har behandlats av föreningens

Läs mer

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 1 Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 Innehållsförteckning - Syfte med reglemente. 1 Syfte... Sid 3 - Organisation av intern kontroll 2 Kommunstyrelsen... Sid 3 3 Nämnderna... Sid 3 4 Förvaltningschef...

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 (5) Reglemente för intern kontroll Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen

Läs mer

att utse kommunstyrelsens ordförande och kommundirektör att för kommunens räkning underteckna alla handlingar med anledning av detta beslut.

att utse kommunstyrelsens ordförande och kommundirektör att för kommunens räkning underteckna alla handlingar med anledning av detta beslut. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-10-10 168 Förnyelse av avtal med Kommuninvest KS-2016/584 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att Knivsta

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-01-15

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-01-15 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-01-15 13 (18) 11 REGLEMENTE SAMT ANVISNINGAR FÖR INTERN KONTROLL Dnr: LKS 2014-04-042 Ekonomienheten har utarbetat förslag för ett gemensamt arbetsförfarande

Läs mer

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-03-25, 16 Gäller från och med 2013-04-19 Innehåll Syfte... 3 Omfattning... 3 Kommunstyrelsen... 3 Nämnderna... 4 Förvaltningschef

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll REGLEMENTE 1(5) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Reglemente för Dokumenttyp Reglemente Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar för beslut Beslutsinstans Kommunfullmäktige

Läs mer

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera Ändrad 2005-08-18 Sida 1 (6) Senast reviderad: 2007-10-02 Senast reviderad av: Fredrik Bordahl Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Läs mer

Kommunstyrelsen 2013-08-27

Kommunstyrelsen 2013-08-27 Kommunstyrelsen 2013-08-27 Ks 122 Begäran om utökad kommunal borgen... 2 Ks 123 Reviderade ramar 2013 kommunstyrelsens förvaltningar... 4 Ks 124 Översiktlig inventering av stipendier... 6 Ks 125 Överenskommelse

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll 1 Handläggare Carina Brofeldt Datum 2015-11-02 Diarienummer Reglemente för internkontroll Syftet med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) 1(15) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Övriga närvarande

Läs mer

Regler. Fö r intern köntröll. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r intern köntröll. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r intern köntröll Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Syfte... 3 2. Ansvarsfördelning... 3 2.1 Kommunstyrelsen... 3 2.2 Nämnderna...

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Datum 2014-03-04 6 Antal sidor Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet Angela Birnstein ekonomichef Ekonomiavdelningen 0560-160 28 direkt 070-697 94 54 mobil angela.birnsein@torsby.se Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119.

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119. Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-06-22, 119. Detta reglemente fastställer ansvaret för den interna kontrollen, med utgångspunkt i kommunallagen och den

Läs mer

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske.

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske. KOMMUNKONTORET 2004-01-20 1 Sundbybergs stads policy för intern kontroll Inledning Denna policy avser inte att reglera vad som är god intern kontroll. Varje nämnd ska utforma och utföra den egna kontrollen

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Reglemente för intern kontroll Fastställd Fullmäktige 2012-02-13 13 Reviderad - Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2011/301 003 Dokument Winess, KS Reglemente för intern kontroll

Läs mer

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Morgan Persson,0550-88024 morgan.persson@kristinehamn.se Datum 2013-12-04 Ks/2013:187 041 Budget Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Sammanfattning

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (10) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 21 november 2018, kl. 18:30 Plats: Stora scenen Ordförande: Anders Åkerlind (M) Sekreterare: Karin Haglund Ledamot och ersättare som inte kan

Läs mer

Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf

Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-08-28 1 Plats och tid Sammanträdesrum A2, klockan 8-11.35. Paus 9.45-10. ande Övriga deltagare Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande Jana Nilsson (S), vice ordförande

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll SID 1(5) Reglemente för intern kontroll Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(5) Innehållsförteckning 1 Organisation av intern

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2006 6:1 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Syftet Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av kommunfullmäktige 2005-04-25 53 VIMMERBY KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 2005-04-25, 53. Syfte

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 Kf 6/2017 Dnr Ks 2016/319 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 6 februari 2017, Kf 6. Gäller från datum: 1 mars 2017. Dokumentansvarig

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 28 att gälla fr o m

Antaget av kommunfullmäktige , 28 att gälla fr o m REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-15, 28 att gälla fr o m 2011-01-01 Kommunens organisation I kommunen finns kommunstyrelse och fyra nämnder, nämligen bygg- och räddningsnämnd,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Bilaga 2, LS 167 /02 Ekonomienheten DATUM DIARIENR 2006-01-10 LKD 02558 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Allmänt Detta reglemente avser inte att reglera vad som är god intern kontroll. Varje

Läs mer

Kommunstyrelsen har en särställning bland de kommunala nämnderna och skall ha en uppsikt över övriga nämnders verksamhet ( kommunallagen 6:1 ).

Kommunstyrelsen har en särställning bland de kommunala nämnderna och skall ha en uppsikt över övriga nämnders verksamhet ( kommunallagen 6:1 ). INTERN KONTROLL Inledning I kommunallagen fördelas ansvaret för uppföljning och kontroll av kommunens verksamhet på revisorerna, kommunstyrelsen och nämnderna. Revisorerna granskar i den omfattning som

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Bilden på omslaget är en vy över Trossö och Borgmästarkajen. Foto: Matz Arnström Innehållsförteckning 1. Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Läs mer

Kommunfullmäktige Sixten Carlsson (s)

Kommunfullmäktige Sixten Carlsson (s) Kommunfullmäktige 2009-05-28 1 Plats och tid Uflshyttans Herrgård, Ulfshyttan kl. 19.00 20.50. Beslutande Sixten Carlsson (s) Lars-Evert Dahlberg (kd) Abbe Ronsten (s) Sven Frejd ( c) Ulla Högberg (s)

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN Reglemente för intern kontroll 1 Syfte Reglementet syftar till att säkerställa att styrelsen, nämnden och de kommunala bolagen upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Ulrika Jansson Ärendenr. RS 2013/224 Handlingstyp Riktlinje 1 (7) Datum 2013-06-26 Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av regionstyrelsen 2013-08-29, 240 Riktlinjer för intern

Läs mer

Kommunkansliet, Säter

Kommunkansliet, Säter Kommunfullmäktige 2007-05-31 1 Plats och tid Folkets Hus i Säter, kl. 19.00 21.30 Beslutande Sixten Carlsson (s) Sven-Erik Emanuelsson (fp) Lars-Evert Dahlberg (kd) Abbe Ronsten (s) Lars-Erik Larsson (

Läs mer

KALLELSE Datum Sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund - max 30 minuter.

KALLELSE Datum Sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund - max 30 minuter. Kommunfullmäktige KALLELSE Datum 2018-08-24 1(2) SUNNE KOMMUN Sammanträde med kommunfullmäktige För kännedom till ersättare och övriga Tid: 3 september 2018, kl 19:00 Plats: Frykensalen, biblioteket Sammanträdet

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL POLICY 1 (5) Datum Bertil Wiman 2006-05-29 0589-87020, 073-7657020 bertil.wiman@arboga.se REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av Kommunfullmäktige 2006-08-31, 81 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 6.24

Laholms kommuns författningssamling 6.24 Laholms kommuns författningssamling 6.24 Reglemente för intern kontroll; antaget av kommunfullmäktige den 18 december 2003, 134 1 med ändring den 26 maj 2015, 86 2. Syfte med reglementet 1 Mål och syfte

Läs mer

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun Reglemente för intern kontroll Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige, dnr Ks 14/344. Datum: 9 dec -14 Författare: Sara Anselmby Innehåll 1 Syfte... 7 2 Organisation av intern kontroll... 8

Läs mer

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde Kommunfullmäktige inleder med utbildning i EU-kunskap med början kl Sammanträdet börjar kl

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde Kommunfullmäktige inleder med utbildning i EU-kunskap med början kl Sammanträdet börjar kl 2019-03-21 Kommunfullmäktige kallas till sammanträde Kommunfullmäktige inleder med utbildning i EU-kunskap med början kl. 17.30. Sammanträdet börjar kl. 19.45. Tid: Torsdagen den 21 mars kl. 17.30 Plats:

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-01-23. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-01-23. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-01-23 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 23 januari 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av

Läs mer

Svedala Kommuns 4:18 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 4:18 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Reglemente för intern kontroll antaget av kommunfullmäktige 2014-12-08, 160 Gäller från 2015-01-01 1 Syftet med intern kontroll Detta reglemente syftar till att säkerställa att

Läs mer

Kommunstyrelsen kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 23 maj kl. 08:30 i Gemaket

Kommunstyrelsen kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 23 maj kl. 08:30 i Gemaket KALLELSE 1 (8) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 30 maj 2018, kl. 14:00 Plats: Gemaket Ordförande: Camilla Janson (S) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid sammanträdet

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun Reglemente för intern kontroll Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige, dnr KS 17/261. Datum: 6 december 2017 Författare: Åke Wilhelmsson Innehåll 1 Syfte... 7 2 Organisation av intern kontroll...

Läs mer

Ändringar i revisorernas reglemente

Ändringar i revisorernas reglemente TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2017-09-21 KS 2017/0824 50044 Rev 2017-10-25 Kommunfullmäktige Ändringar i revisorernas reglemente Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar,

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2017/92 KS 2016/616 Intern kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, Kommunstyrelsen Diarienummer KS 2017/92,

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-03-21

Kommunfullmäktige 2013-03-21 Kommunfullmäktige 2013-03-21 Kf 22 Månadens blombukett... 2 Kf 23 Verksamhetsinformation från Näringslivs- och arbetsmarknadsenheten... 3 Kf 24 Ny motion om informationspolicy... 4 Kf 25 Ansökan om kommunal

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll. Antagen av Kf 77/2017

Riktlinjer för intern kontroll. Antagen av Kf 77/2017 Riktlinjer för intern kontroll Antagen av Kf 77/2017 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-10-26, 77 Diarienummer: 2017/351 00 För revidering ansvarar: Staben För eventuell uppföljning ansvarar:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-04-25 1 (10) Plats och tid Bruksgymnasiet, Gimo, kl. 15.30-16.45 Beslutande Enligt särskild närvarolista Övriga deltagande Peter Nyberg, kommundirektör Curt Nilsson, 74 Fredrik Borgelin, 76 Annila

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer för internkontroll

RIKTLINJE. Riktlinjer för internkontroll RIKTLINJE Riktlinjer för internkontroll Typ av styrdokument Riktlinje Beslutsinstans Kommunstyrelsen Fastställd 2016-11-30 227 Diarienummer KS 2016/467 Giltighetstid Fr.o.m. 2017-01-01 och tills vidare

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Antagen av: Kommunfullmäktige 2016-04-20, 30 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Kommunstyrelsen Kommunkontoret Margareta Smith Ekonomichef 0156-52092

Läs mer

2011-04-05. Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade LSS. (AU 83) Dnr KS 2010-167

2011-04-05. Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade LSS. (AU 83) Dnr KS 2010-167 FALKENBERG Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg / I 2011-04-05 102 Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande REGLEMENTE FÖR Intern kontroll Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-12-10 176 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-11-07, kl. 08:00-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (11) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Jerry Ahlström (M) Christian Idström (M) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 27 Den 2010-12-20 Kommunfullmäktige 2010-12-20 7 Kommunstyrelsen 2010-12-20 3 Kf 27 Ks 193 Dnr 2010.279 003 Reglementen familj- och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-08-29 1 (16) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, klockan 09:30-12:00 ande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Cecilia V. Burenby (S),ordförande

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Fastställs av regionfullmäktige 2015-06-17 Reglemente intern styrning och kontroll med Sida 1 av 6 Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Region

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet Klockan 8.30-12, paus 9.25-10 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 20 / 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I LIDINGÖ STAD

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 20 / 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I LIDINGÖ STAD LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 20 / 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I LIDINGÖ STAD antaget av kommunfullmäktige den 19 juni 2017 och gällande fr.o.m. den 1 juli 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 4. Ekonomirapport med uppföljning av nämndernas prognoser. 5. Fördelning investeringsbudget 2012, IT-plattform.

Kommunkontoret i Bergsjö. 4. Ekonomirapport med uppföljning av nämndernas prognoser. 5. Fördelning investeringsbudget 2012, IT-plattform. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 29 november 2012 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

RÄL ARBOGA KOMMUN. Rapport - ej verkställda gynnande biståndsbeslut, kvartal 2 år 2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen.

RÄL ARBOGA KOMMUN. Rapport - ej verkställda gynnande biståndsbeslut, kvartal 2 år 2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammantrådesdatum 2014-10-07 Blad 7 Ks 142 Au 120 Dnr 157/2014-754 Rapport - ej verkställda gynnande biståndsbeslut, kvartal 2 år 2014 Från socialnämndens sammanträde

Läs mer

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil KALLELSE FÖREDRAGNINGSLISTA EXTRA KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats: Ordförande: Sekreterare 2018-12-13 kl. 16.30 Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Jan-Olof Johansson Mari-Louise Dunert Ärende Öppet sammanträde,

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Mellan Kommuninvest i Sverige AB, Kommuninvest ekonomisk förening och medlemmarna i Kommuninvest ekonomisk förening har träffats följande

Mellan Kommuninvest i Sverige AB, Kommuninvest ekonomisk förening och medlemmarna i Kommuninvest ekonomisk förening har träffats följande Mellan Kommuninvest i Sverige AB, Kommuninvest ekonomisk förening och medlemmarna i Kommuninvest ekonomisk förening har träffats följande AVTAL OM REGRESS M.M 1. Bakgrund Kommuninvest i Sverige AB ( Kommuninvest

Läs mer

Intern styrning och kontroll Policy

Intern styrning och kontroll Policy Intern styrning och kontroll Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-09-03 85 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad:

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun Örebro kommun 2014-09-12 KS114/2012 orebro.se 2 RIKLTLINJER FÖR INTERN KONTROLL I ÖREBRO KOMMUN PROGRAM Uttrycker

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling Beslut: Dnr: 2002/119

HÖRBY KOMMUN Författningssamling Beslut: Dnr: 2002/119 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelse och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern kontroll, dvs de skall

Läs mer

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 70 Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-04-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 april 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid

Läs mer

REGLER FÖR INTERN KONTROLL

REGLER FÖR INTERN KONTROLL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument REGLER FÖR INTERN KONTROLL ANTAGET AV: KOMMUNFULLMÄKTIGE DATUM: 2015-05-28 ANSVAR UPPFÖLJNING: KOMMUNCHEF GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra styrdokument

Läs mer

Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige 2001-01-31, x.

Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige 2001-01-31, x. KUNGÄLVS KOMMUN eller hur vi klarlägger att uttalade och outtalade regler efterlevs, dvs att den interna kontrollen fungerar som det var tänkt. Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

ÖVERKALIX KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

ÖVERKALIX KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2013-02-25 22 Tid och plats Måndagen den 25 februari 2013 kl. 10.00-11.00 sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen i Överkalix Beslutande Birgitta Persson (s) Anne Jakobsson(s) Gunnar Liljebäck

Läs mer

Socialnämnden i Kristinehamns kommun

Socialnämnden i Kristinehamns kommun Socialnämnden REGLEMENTE Datum 2010-11-30 Referens Sida 1(6) Reviderat juni 2013 enligt KF 86 Reglemente för Socialnämnden i Kristinehamns kommun Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-16 139 Antaget av

Läs mer

Ärende 8. Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB

Ärende 8. Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB Ärende 8 Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB Tjänsteskrivelse 2013-05-16 KS 2013.0157 Handläggare: Patrik Haasma Breddning av ägandet i Karlskoga Biogas AB Sammanfattning Karlskoga Energi och Miljö

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 119-136 Tid: 2016-09-20 kl. 13:00-16:10 Plats: Regionens hus, sal A 125 Reglemente för intern styrning och kontroll Diarienummer: RJL 2016/2847 Vid protokollet Beslut Regionfullmäktige

Läs mer

Margareta Jakobsson, nämndsekr Stina Stenberg, administrativ chef Christer Malmstedt, kommunchef Klas Jansson, inköpschef Bengt Östblom, gatuchef

Margareta Jakobsson, nämndsekr Stina Stenberg, administrativ chef Christer Malmstedt, kommunchef Klas Jansson, inköpschef Bengt Östblom, gatuchef Kommunstyrelsen 2009-08-25 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 13.00 13.35 Beslutande Abbe Ronsten, ordförande (s) Lotta Bergstrand, vice ordförande (fp) Mats Nilsson ersättare för Jan-Erik Steen (s)

Läs mer

Arboga Energi AB:s VD redovisar 2013 års budget och hur den förhåller sig till prognosen.

Arboga Energi AB:s VD redovisar 2013 års budget och hur den förhåller sig till prognosen. Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-03-05 `0 Blad 2 Ks 23 Dnr 53/2012-107 Kapitaltäckningsgaranti Arboga Energi AB Arboga Energi AB:s VD redovisar 2013 års budget och hur den förhåller

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2006-06-20 2 Plats och tid Folkets Hus i Säter, kl 17.30 18.00 Beslutande Sven-Gunnar Håkansson, ordförande (c) Tommy Alvik (s) Ulla Högberg (s) Sixten Carlsson (s) Jan-Erik Steen (s) Rodrigo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-02-14. KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-02-14. KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Sammanträdesdatum 2013-02-14 KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet Förslag till beslut beslutar I enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Gemensamma Taxe- och Avgiftsnämnden för Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2006-04-19 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdag den 19 april, 2006 klockan 19.00 19.45 Beslutande Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 12 oktober 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-14:34 Sekreterare

Läs mer