Ge dig själv bättre odds. Diagnos före symptom

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ge dig själv bättre odds. Diagnos före symptom"

Transkript

1 Ge dig själv bättre odds Diagnos före symptom

2 En livförsäkring i praktiken, inte bara i teorin Executive Health erbjuder marknadens mest avancerade hälsoundersökning med screening av kroppens olika organ för att hitta allvarliga sjukdomar redan före de ger några symptom. Vi undersöker framför allt för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Sedan starten 2008 har vi årligen undersökt flera hundra personer. Även om en del har känt en viss oro inför undersökningen har de blivit nöjda efteråt. På vår hemsida kan du läsa vad våra kunder tycker. Early Detection Screening handlar om att upptäcka sjukdomar i tid Ju tidigare man ingriper i ett sjukdomsförlopp, desto större är möjligheterna till en framgångsrik behandling. En stor andel av dem som dör i cancer skulle ha överlevt om man upptäckt sjukdomen tidigare. Detsamma gäller för många som dör i hjärtinfarkt där ungefär hälften aldrig haft några symptom innan. Vår uppgift är därför att identifiera riskfaktorer för hjärtoch kärlsjukdomar och se till att riskerna minimeras. Det handlar om din överlevnad Överlevnadsstatistik beroende på cancerns spridning* Med tidig upptäckt avses upptäckt av lokal tumör. Vid sen upptäckt har tumören spridit sig. Cancertyp Tidig upptäckt Sen upptäckt Tjocktarm 91 % 11 % Lungor 49 % 3 % Urinblåsa 92 % 6 % Njure 90 % 10 % Prostata 99 % 32 % Bröst 98 % 27 % Källa: National Cancer Institute. Surveillance Epidemiology and End Results Program (online) cited Jan (http://seer.cancer.gov) * 5 års överlevnad

3 Ohälsans detektiver Executive Healths läkarteam och sköterskor ser till att du blir personligt bemött och får ett förstklassigt omhändertagande, från konsultation till undersökningar och återbesök. Alla våra läkare är välkända inom sina specialområden, har forskarbakgrund och minst 25 års klinisk erfarenhet från akutsjukvården och nu även flera års erfarenhet av screening. En del av rönen från våra undersökningar kommer forskningen till nytta, bland annat genom forskningsprojekt med Karolinska Institutet som också stärker vår spetskompetens. Vår ambition är att fortsätta att vara den ledande kliniken inom screening. Våra läkare har varit verksamma som klinikchefer på stora sjukhus. Två av dessa ser du här till höger. Ulf Lillkrona Verksamhetschef och Docent. Tidigare klinikchef på Danderyds sjukhus Lars Erik Strandberg Klinikchef och Specialist i invärtesmedicin och kardiologi. Tidigare klinikchef på Norrtälje sjukhus. Vår biomedicinska analytiker gör utförliga analyser och mätningar av din hjärt- och kärlfunktion som sedan tolkas av vår kliniska fysiolog. Vi screenar för bl.a. dessa sjukdomar: Cancer tjocktarmscancer, njurcancer, lungcancer, hudcancer, bukspottkörtelcancer, prostatacancer, levercancer, livmodercancer och hjärntumör. Hjärtinfarkt (kärlförändringar i hjärtats kranskärl) Stroke (kärlförändringar i artärer till hjärnan) Övriga sjukdomar aneurysm på stora kroppspulsådern,kol, benskörhet, diabetes, sköldkörtelstörningar, leversjukdomar och blodfettsrubbningar.

4 Magnetkameran, hjärtat i undersökningen Vår moderna magnetkamera (MR) skapar detaljerade bilder av kroppens inre organ med hjälp av ett kraftigt magnetfält vilket skickar in radiovågor som studsar tillbaka på olika sätt beroende på vilken struktur de möter i kroppen. Signalerna fångas upp och sammanställs till bilder som kan visa sjukliga förändringar i olika organ. Metoden är helt ofarlig till skillnad från röntgen och datortomografi (CT). Tekniken belönades med 2003 års Nobelpris i Fysiologi och Medicin. En unik egenskap hos kameran är att man kan upptäcka många av de vanligaste cancerformerna tidigt innan de börjat växa och sprida sig, det vill säga innan de blivit så stora att de börjat ge symptom. Vår två timmar långa magnetkameraundersökning är uppdelad i olika delar. Undersökningen utförs av rutinerade MR-sköterskor. Bilderna tolkas sedan av våra erfarna röntgenläkare. Vi kan se ditt dagstillstånd men inte hur det ser ut om 5 eller 10 år. Om du lever ett stressigt liv, röker eller har andra riskfaktorer bör du undersökas minst vart femte år, efter 60 år rekommenderar vi vart tredje år. Tätare undersökningsintervall ska vara medicinskt motiverat.

5 I ditt rum återhämtar du krafterna mellan undersökningarna. Där finns dator, klädskåp med värdeförvaring samt motionskläder och morgonrock. En arbetsdag för dig och för oss Välkommen till vår klinik på Blasieholmen i Stockholm nära Grand Hotel och Nationalmuseum. Under den sex timmar långa undersökningen kommer vi att granska dig från topp till tå för att upptäcka eventuella tecken på sjukdomar. Före besöket får du fylla i en femsidig hälsodeklaration som skickas in till oss några dagar innan undersökningen. I den får du svara på frågor om livsstil, tidigare sjukdomar och om sjukdomar i släkten. Mat & Dryck Fasta är vad som gäller fram till magnetkameraundersökningen, efteråt väntar en god frukost. Till lunch serveras omsorgsfullt tillagad mat från någon av Blasieholmens restauranger. Alla måltider serveras på ditt rum. Ett eget rum står till ditt förfogande under dagen. Där kan du byta om före blodproverna som tas på fastande mage. Se därför till att inte äta eller dricka efter midnatt före undersökningen. Efter blod- och urinprov väntar magnetkamera undersökningar, ett ingående läkarsamtal med grundlig läkarundersökning, vilo-ekg, arbetsprov, ultraljudsundersökning av hjärta, hals- och ljumskpulsådror, benmineralmätning samt en lungfunktionsundersökning. Du kommer att få en utförlig bild av din hälsa och råd om hur du förebygger sjukdomar för att förbli frisk och aktiv.

6 Psst! Ta vara på hela livet.

7 Detta kan ingå i din screening Magnetkameraundersökningar Ultraljudsundersökningar Vilo-EKG och Arbets-EKG Spirometri Blod- och urinprov Vi använder oss av vetenskapligt utvärderade cancermarkörer i blodet. Bentäthetsmätning Grundlig läkarundersökning med ingående läkarsamtal som bygger på det ifyllda frågeformulär som du lämnat inför besöket. Uppföljningsmöte inom en till ett par veckor när resultat och utvärderingar av alla prover och tester är klara. Du får en skriftlig sammanfattning av ditt hälsotillstånd med alla resultaten av undersökningarna. Undersökningen kan utvidgas med DNA-analyser och fler magnetkameraundersökningar enligt önskemål. Vanliga frågor som brukar uppkomma Varför ska man göra en undersökning? För att minska risken för förtidig död. Vem ska göra undersökningen? Alla, men framförallt de som har ärftlig belastning för allvarliga sjukdomar som cancer, stroke eller hjärtattack, de som närmar sig 50 år och vet med sig att de har ett stressigt arbete, röker eller har andra riskfaktorer. Hur ofta ska man göra undersökningen? Det beror på ålder och riskfaktorer, om du är över 50 år rekommenderar vi vart 4:e år. Rådfråga gärna våra läkare om vilket tidsintervall som är lämpligast för just dig. Vill jag verkligen veta? Vi letar bara efter sjukdomar som man har goda chanser att bota vid tidig upptäckt. Många ser undersökningen som ett naturligt sätt att öka möjligheten till ett långt och friskt liv. Jag har en privat sjukvårdsförsäkring, behöver man en Executive Health undersökning då? En sjukvårdsförsäkring är bra att ha när du blir sjuk. Executive Healths undersökning upptäcker sjukdomarna redan innan du fått symptom. Har ni haft läkare som kunder? Ja, vi har flera läkare som kunder, även cancerläkare. Din hälsa är din största tillgång Obekväma fakta, men viktiga att känna till 1 av 4 dör i cancer 2 av 5 dör i hjärtinfarkt eller stroke 30 % överlever inte sin första hjärtinfarkt Nära 50 % får permanenta skador efter en stroke Åderförkalkning kan leda till blodpropp och andra hjärt- och kärlsjukdomar Av dem som får sen diagnos av njurcancer dör 90 % inom 5 år Av dem som får en sen diagnos av tjocktarmscancer dör 89 % inom 5 år Av dem som får en sen diagnos av lungcancer dör 97 % inom 5 år Tiotusentals svenskar har diabetes eller högt blodtryck utan att veta om det Vänta inte på symptom! Fem sjukdomar orsakar 3/4 av alla dödsfall i Sverige idag hjärtinfarkt, cancer, stroke, KOL och diabetes. Att upptäcka dessa sjukdomar innan de ger några symptom är livsviktigt för att kunna bli helt frisk. Den möjligheten får du med Executive Healths kunskap och avancerade teknologi.

8 Creative Republic Diagnos före symptom En dag hos oss kan ge dig många dagar i retur Utgången vid cancer i colon är starkt beroende av vilket tumörstadium patienten har vid diagnostillfället. Dessutom finns ett förstadium som kan utvecklas till cancer, polyper. De är möjliga att diagnostisera och även möjliga att behandla innan de övergår till cancer (Lars Påhlman, professor i kirurgi, Uppsala AS) Diagnos före symptom - framtidens sjukvård (Ledare i Läkartidningen 2007) Vår erfarenhet är att 2 % av dem som genomgått vår screening har en allvarlig potentiellt livshotande sjukdom som cancer eller svår hjärtsjukdom. Då kan det kännas tryggt att vi har väletablerade remissvägar till olika sjukhus och kliniker. Omkring 25 % får reda på att de har en tidigare okänd sjukdom som bör behandlas för att inte leda till livshotande sjukdom. Det kan röra sig om en tidig och behandlingsbar hjärtsjukdom, högt blodtryck, blodfettsjukdom, kronisk lungsjukdom, benskörhet eller njursjukdom. I dessa fall skräddarsyr vi ett förebyggande åtgärdsprogram som kan omfatta medicinering, kostomläggning eller livsstilsförändringar i preventivt syfte. Executive Health kommer inte att upptäcka alla sjukdomar. Vissa sjukdomar går inte att testa för och andra sjukdomar kan sprida sig väldigt fort. Vårt undersökningsprogram innehåller dock de mest avancerade screening metoderna som finns i dag och vi följer kontinuerligt utvecklingen inom early detection. Vår ambition är att fortsätta att vara den ledande screeningkliniken. The earlier a cancer is detected, the better a patient s chance of survival. The cancer screening programmes already save thousands of lives each year and the new extensions to the breast and bowel cancer screening programmes will save more lives and drive up survival rates in this country. (Professor Mike Richards, National Cancer Director, UK) For approximately 50 % of people who have compromised Health in the form of Coronary Heart Disease, their first symptom will be Death! (Coronary-Heart-Health.com) Executive Health Sweden AB Blasieholmsgatan 4A Stockholm Tel Vårdkvalitet och patientsäkerhet är grundpelare i Executive Healths verksamhet och vi arbetar strikt enligt Socialstyrelsens anvisningar. Diagnos före symptom

hälsoundersökning som sker på patientens initiativ utan symtom som orsak bedömning av livsstil 1. Vad skiljer en Hälsoundersökning

hälsoundersökning som sker på patientens initiativ utan symtom som orsak bedömning av livsstil 1. Vad skiljer en Hälsoundersökning 23 mars 2011 Hälsoundersökning på vårdcentral Enligt uppdrag från HSA har sektorsrådet i allmänmedicin under 2008-2010 tagit fram en specifikation av hälsoundersökning. I denna finns med en screening för

Läs mer

Hela denna bilaga är en annons från Vårdförbundet. Dagens tema från: Vårdförbundet

Hela denna bilaga är en annons från Vårdförbundet. Dagens tema från: Vårdförbundet ANNONS Dagens tema från: Vårdförbundet NR 4/6 Samtal för seniorhälsa 2012 ALMEDALSVECKAN 1 8 juli. Sveriges största politiska mötes- och debattplats. Hälsosamtal förstärker det friska I GÖTEBORG välkomnar

Läs mer

Att leva med förmaksfl immer INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN HJÄRT- OCH LUNGSJUKAS RIKSFÖRBUND

Att leva med förmaksfl immer INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN HJÄRT- OCH LUNGSJUKAS RIKSFÖRBUND Att leva med förmaksfl immer INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN HJÄRT- OCH LUNGSJUKAS RIKSFÖRBUND Bengt, 59 år Det är 5 år sedan min företagsläkare upptäckte mitt fl immer vid en vanlig rutinundersökning.

Läs mer

en rapport om kol Den bortglömda folksjukdomen

en rapport om kol Den bortglömda folksjukdomen en rapport om kol Den bortglömda folksjukdomen En rapport om KOL Den bortglömda folksjukdomen Innehåll Förord 3 KOL ett nationellt hot 4 KOL i världen 6 KOL drabbar hela kroppen 8 Kvinnor drabbas hårdast

Läs mer

Din rätt att må bra vid diabetes

Din rätt att må bra vid diabetes Din rätt att må bra vid diabetes Svenska Diabetesförbundet om Din rätt att må bra Vi tycker att du har rätt att må bra! För att du ska må bra måste du få rätt förutsättningar att sköta din egenvård. Grunden

Läs mer

RUTINMÄSSIGT UNDER GRAVIDITET FRÅGOR OCH SVAR SBU STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING

RUTINMÄSSIGT UNDER GRAVIDITET FRÅGOR OCH SVAR SBU STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING RUTINMÄSSIGT ULTRALJUD UNDER GRAVIDITET FRÅGOR OCH SVAR SBU STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING DENNA BROSCHYR ÄR UTGIVEN AV SBU FÖRFATTARE: GUN LEANDER FORM: TYPOFORM FOTON: THINKSTOCK SID 1,

Läs mer

Stroke många drabbas men allt fler överlever

Stroke många drabbas men allt fler överlever Stroke många drabbas men allt fler överlever Birgitta Stegmayr Docent i medicin Stroke är en vanlig sjukdom. Här i Sverige drabbas troligen 30 000 35 000 personer per år av ett slaganfall, som också är

Läs mer

Vändpunkt SCAPIS Kärlhälsa Magnus Hedqvist fick svår hjärtsvikt Lång väg till fjällets topp DESSUTOM:

Vändpunkt SCAPIS Kärlhälsa Magnus Hedqvist fick svår hjärtsvikt Lång väg till fjällets topp DESSUTOM: Forskning för hälsa Stöd forskningen om diabetes INSAMLING PÅGÅR Vändpunkt Goda vanor vid typ 2-diabetes SCAPIS Gunn är deltagare Kärlhälsa Hopp om nya behandlingar Magnus Hedqvist fick svår hjärtsvikt

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Till dig som fått pankreascancer

Till dig som fått pankreascancer Till dig som fått pankreascancer 3 Att få beskedet Du har cancer är skrämmande, inte bara för den som själv drabbas utan även för närstående och vänner. Det är naturligt att känna sig chockad och rädd

Läs mer

ATT GE EN DEL AV SIN LEVER

ATT GE EN DEL AV SIN LEVER ATT GE EN DEL AV SIN LEVER Patienthandbok Producerad med finansiellt stöd av Astellas Pharma AB ATT GE EN DEL AV SIN LEVER Patienthandbok Producerad med finansiellt stöd av Astellas Pharma AB Författare:

Läs mer

Jag är mer än bara cancer.

Jag är mer än bara cancer. Jag är mer än bara cancer. Arbetsmaterial för verksamheter som vill bli bättre på att möta cancerberörda. Det här materialet riktar sig till dig som möter personer med cancer och närstående i ditt yrke.

Läs mer

jämförelser mellan Sverige och 10 andra länder

jämförelser mellan Sverige och 10 andra länder Rapport 2014:11 Vården ur patienternas perspektiv jämförelser mellan Sverige och 10 andra länder Resultat från The Commonwealth Fund 2014 International Health Policy Survey Citera gärna ur Vårdanalys rapporter,

Läs mer

ATT FÖREBYGGA KRONISKA SJUKDOMAR GENOM GODA LEVNADSVANOR

ATT FÖREBYGGA KRONISKA SJUKDOMAR GENOM GODA LEVNADSVANOR ATT FÖREBYGGA KRONISKA SJUKDOMAR GENOM GODA LEVNADSVANOR ett sätt att optimera hälso- och sjukvårdens insatser HFS Den här skriften är framtagen av Nätverket Hälso främjande hälso- och sjukvård i samarbete

Läs mer

Varför får man stroke?

Varför får man stroke? Varför får man stroke? Kjell Asplund, professor i medicin, MONICA-projektet, Socialstyrelsen Jag ska tala om orsakerna till stroke och då ur två aspekter: Vad är det som händer i kroppen när man får en

Läs mer

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation Att ge en njure en informationsbroschyr om njurdonation Utarbetad av Annette Lennerling, med dr, patientkoordinator i samråd med Gunnela Nordén, docent, överläkare, Ulla-Maj Andersson leg sjuksköterska,

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

Överlevnad efter hjärtstopp

Överlevnad efter hjärtstopp Överlevnad efter hjärtstopp avsedd för vårdpersonal Förord Kunskap och information om överlevnad Svenska rådet för Hjärt-lungräddning och dess arbetsgrupper för Hjärtstopp inom sjukvården och Vård efter

Läs mer

Bra sjukvård kan bli bättre

Bra sjukvård kan bli bättre Bra sjukvård kan bli bättre 1 En sammanfattning baserad på Närsjukvårdsutredningens rapport Framtidens hälso- och sjukvård i Norrbotten hot, möjligheter och vägval inför år 2020 2 Att möta framtiden Du

Läs mer

Sjukdomar som ger glömska

Sjukdomar som ger glömska Sjukdomar som ger glömska Minnet är som bäst när vi mest behöver det. Alltså under den tid då vi växer upp och lär oss det mesta av det vi kommer att ha nytta och glädje av under resten av livet. Ofta

Läs mer

PKU, fenylketonuri, vuxenperspektivet Informationsskrift 270

PKU, fenylketonuri, vuxenperspektivet Informationsskrift 270 PKU, fenylketonuri, vuxenperspektivet Informationsskrift 270 På Ågrenska arrangeras vuxenvistelser där vuxna med funktionshinder bor, umgås och utbyter erfarenheter. Under en och samma vecka träffas ett

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Om att delta i en klinisk prövning

Om att delta i en klinisk prövning Om att delta i en klinisk prövning 1 Innehållsförteckning Vad är en klinisk prövning och hur utförs den? 5 Varför görs kliniska prövningar? 7 Varför gör min läkare kliniska prövingar? 7 Hur utförs en klinisk

Läs mer

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER HJÄLP ATT SLUTA RÖKA HÄLSOVINSTER BEHANDLINGAR Kalender Aktiviteter börja leva fullt ut HÄLSOVINSTER MED ATT SLUTA Rökning är mer än bara en dålig vana För varje cigarett du tar riskerar du din hälsa.

Läs mer

ALLA HAR RÄTT TILL VÅRD! En guide om mänskliga rättigheter i vårdens vardag

ALLA HAR RÄTT TILL VÅRD! En guide om mänskliga rättigheter i vårdens vardag ALLA HAR RÄTT TILL VÅRD! En guide om mänskliga rättigheter i vårdens vardag Reviderad 2014 Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Text Sara Bergqvist Månsson Grafisk form Losita Design

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

Fosterdiagnostik - information till gravida

Fosterdiagnostik - information till gravida Fosterdiagnostik - information till gravida I detta häfte hittar du det man behöver veta för att kunna ta ställning till om du vill nyttja vårt erbjudande om fosterdiagnostik eller inte. Fosterdiagnostik

Läs mer