Ett medicinskt universitet. Testamentesgåvor till Karolinska Institutet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett medicinskt universitet. Testamentesgåvor till Karolinska Institutet"

Transkript

1 Ett medicinskt universitet Testamentesgåvor till Karolinska Institutet

2 Karolinska Institutet är Sveriges enda renodlade medicinska universitet och landets största centrum för medicinsk utbildning och forskning. Ökad kunskap inom medicin och hälsa räddar människors liv och bidrar till ökad livskvalitet. Att skriva in Karolinska Institutet i sitt testamente är ett fint sätt att vara med och bidra till att förbättra människors hälsa världen över. Här kan du läsa mer om vilken skillnad en testamentesgåva till Karolinska Institutets verksamhet kan göra.

3 Karolinska Institutet står för över 40 procent av all medicinsk forskning vid universitet och högskolor i Sverige och har Sveriges bredaste utbud av medicinska utbildningar.

4 Vad är ett testamente? Ett testamente är en handling där du talar om vad som ska hända med dina ägodelar när du dör. Du kan testamentera dina tillgångar till vem du vill. Dina bröstarvingar, det vill säga barn och barnbarn i rakt nedstigande led, har dock alltid rätt till hälften av arvet. Ett testamente ska vara skriftligt, undertecknat och bevittnat av två personer. För att testamentet ska vara giltigt är det viktigt att detta görs på rätt sätt. Därför bör du ta hjälp av en jurist om du vill upprätta ett testamente. Om du inte har ett testamente ärver din partner alla dina tillgångar om du är gift eller har ingått registrerat partnerskap. Om ni har gemensamma barn ärver de sedan tillgångarna efter din partners död. Har du barn med någon annan än din nuvarande partner har dessa barn rätt att få ut sitt arv även om din partner är i livet. Om du inte är gift och inte har barn går dina tillgångar i turordning till dina föräldrar, dina syskon, dina syskons barn, dina mor- och farföräldrar eller deras barn. Har du inte några arvingar alls går arvet till Allmänna Arvsfonden. Sambor ärver inte varandra. Du bör upprätta ett testamente om: Du är sambo och vill att din sambo ska ärva dig. Du har foster- eller bonusbarn som du vill ska ärva dig. Du saknar arvingar men inte vill att dina tillgångar ska hamna hos Allmänna arvsfonden. Du har speciella önskemål när det gäller hur möbler, prydnadsföremål, minnessaker och värdepapper ska fördelas när du dör. Du vill att någon som inte automatiskt har rätt att ärva dig enligt lagen ska få del av arvet, till exempel en vän eller en avlägsen släkting. Du vill att någon organisation eller verksamhet vars arbete du vill stödja ska få ärva dig.

5

6 Hur gör jag om jag vill testamentera till Karolinska Institutet? Du kan ange Karolinska Institutet som testamentstagare i ditt testamente. Det är då viktigt att du skriver ut hela namnet, Karolinska Institutet. För att din testamentesgåva ska komma till bästa användning i framtiden rekommenderar vi att du överlåter åt Karolinska Institutet att använda pengarna till det forskningsområde som är mest angeläget. Det är nämligen svårt att redan idag avgöra vad som kommer att vara prioriterade forskningsområden i framtiden. Vill du ändå gärna specificera ett ändamål för din gåva, finns vi tillgängliga och kan guida dig inom de medicinska områden du är intresserad av. Kontaktuppgifter finner du på baksidan av denna broschyr. Du kan också välja att styra din testamentesgåva till exempelvis Karolinska Institutets utbildningsverksamhet.

7 Kan jag ge redan idag? Om du redan nu vill ge en gåva till Karolinska Institutet tar vi tacksamt emot ditt bidrag. Kontakta gärna Karolinska Institutet Development Office för mer information och ett samtal kring möjligheter för donationer och gåvor till Karolinska Institutet. Hur använder Karolinska Institutet pengarna? Ditt bidrag används där det gör mest nytta, i enlighet med dina önskemål. Pengarna gör det möjligt för Karolinska Institutet att uppfylla vårt uppdrag: att genom forskning och utbildning bidra till att förbättra människors hälsa. Nära 60 procent av Karolinska Institutets forskningsmedel kommer från externa källor såsom stiftelser, insamlingsorganisationer, företag och privatpersoner. Med din gåva kan vi fortsätta vårt uppdrag att forska och utbilda för framtidens medicinska genombrott och bidra till att förbättra människors hälsa världen över. Vad kan jag testamentera? Du kan bestämma att antingen hela din kvarlåtenskap eller delar därav ska tillfalla Karolinska Institutet. Bröstarvingar har dock alltid rätt till halva arvet. Hjälper Karolinska Institutet till med upprättande av testamente? Med hänsyn till risken för jäv och intressekonflikter, så har Karolinska Institutet dessvärre inte möjlighet att hjälpa till med upprättandet av testamenten. Vi svarar dock gärna på frågor och ger råd om tänkbara ändamål för en gåva till Karolinska Institutets verksamhet genom ett testamente, ett gåvobrev eller en donation. För mer information om ändamål för testamentesgåvor är du välkommen att kontakta: KI Fond- och stiftelseförvaltning Tove Älvemark Tel: E-post: tove.alvemark@ki.se För övriga frågor rörande gåvor och donationer till Karolinska Institutet är du välkommen att kontakta: Development Office Christina Bäckman Tel: E-post: christina.backman@ki.se

8 Om Karolinska Institutet Utbildning Karolinska Institutet har Sveriges bredaste utbud av medicinska utbildningar. Vid universitetet läser cirka studenter varje år. Här ges 14 nybörjarprogram som leder till examen, bland annat våra välkända program för sjuksköterskor, läkare, psykologer och sjukgymnaster. Populära är också våra program för tandläkare och logoped. Lärarna vid Karolinska Institutet forskar ofta parallellt med sin undervisning, vilket gör att studenterna får ta del av det senaste inom hela det medicinska området. Studenter, lärare och forskare skapar tillsammans en intressant och stimulerande miljö. Karolinska Institutet erbjuder också ett flertal fortsättningsprogram, magister- och masterprogram samt fristående kurser. Många av dessa ges även på engelska. Vi har också ett stort internationellt utbyte som ger studenterna möjlighet att studera utomlands en tid. En examen från Karolinska Institutet öppnar dörrar över hela världen. Utbildning och forskning inom medicin räddar människors liv och bidrar till ökad livskvalitet. Vi strävar efter att nå genombrott för framtidens medicinska utmaningar. Vi vill fortsätta att bygga och stärka Karolinska Institutets position som ett av världens främsta medicinska universitet. Därför gör vi satsningar som gagnar utbildningsverksamheten i sin helhet, till exempel genom projekt för framtidens lärande, utveckling av pedagogik och investeringar i infrastruktur. Forskning Karolinska Institutet står för över 40 procent av all medicinsk forskning vid universitet och högskolor i Sverige. Många världsledande forskare arbetar hos oss och fem av Sveriges åtta Nobelpristagare i fysiologi eller medicin är, eller har varit, verksamma här. Forskningen spänner över ett brett fält, från grundläggande, experimentell forskning till patientnära klinisk forskning. Några av de forskningsområden där Karolinska Institutet är framstående internationellt är bland annat cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, infektion, inflammation/immunologi, ämnesomsättning, folkhälsa, vårdvetenskap och neurovetenskap. Under sin tvåhundraåriga historia har Karolinska Institutet framgångsrikt arbetat med att förebygga och bota sjukdomar vilket lett till flera avgörande medicinska upptäckter. Några exempel är pacemakern, gammakniven, renframställning av insulin och betydelsen av fluor för våra tänder. Att genom avgörande forskningsgenombrott förebygga och bota fler sjukdomar är vår drivkraft. Vi arbetar framgångsrikt för att förbättra människors hälsa och livskvalitet i Sverige och i övriga världen.

9 Under sin tvåhundraåriga historia har Karolinska Institutet framgångsrikt arbetat med att förebygga och bota sjukdomar vilket har lett till flera avgörande medicinska upptäckter.

10 Visste du att... Karolinska Institutet grundades 1810 av kung Karl XIII som ett Institut för danande av skickelige fältläkare och är idag ett av världens mest framstående medicinska universitet. Karolinska Institutet är Sveriges enda universitet specialiserat på medicin. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet årligen utser Nobelpristagaren i fysiologi eller medicin. Karolinska Institutet står för mer än 40 procent av Sveriges akademiska forskning inom medicin. Varje år presenteras nästan 400 avhandlingar och fler än internationella vetenskapliga publikationer. Genom Karolinska Institutets unika innovationssystem bildas mellan 5 10 nya forskningsbaserade företag varje år. Karolinska Institutet har nära helårsanställda, fler än 300 professorer, drygt doktorander och cirka studenter. Karolinska Institutet har en årlig omsättning på drygt fem miljarder kronor.

11 Tack vare testamentesgåvor får forskarna vid Karolinska Institutet möjlighet att tänka längre och modigare. Denna typ av medel är av stor betydelse för att vi ska kunna nå de riktigt stora vetenskapliga genombrotten. Harriet Wallberg-Henriksson Rektor Karolinska Institutet Foto: Lasse Skog En generös testamentesgåva har möjliggjort mitt forskningsprojekt om hur man med hjälp av navelsträngsblod kan rädda livet på många människor. Cecilia Götherström Forskare Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik Karolinska Institutet

12 För mer information om ändamål för testamentesgåvor är du välkommen att kontakta: KI Fond- och stiftelseförvaltning Tove Älvemark Tel: E-post: För övriga frågor rörande gåvor och donationer till Karolinska Institutet är du välkommen att kontakta: Development Office Christina Bäckman Tel: E-post: ki.se/donationer

Om arv och testamente, framtiden och djuren.

Om arv och testamente, framtiden och djuren. Om arv och testamente, framtiden och djuren. Vad händer om du inte har skrivit ett testamente? Finns det inget testamente vid din bortgång kommer dina tillgångar att fördelas enligt lagen och följa den

Läs mer

Det finns ett sätt att ge, även efter livets slut.

Det finns ett sätt att ge, även efter livets slut. Det finns ett sätt att ge, även efter livets slut. Om att testamentera till Barncancerfonden. Tre av fyra barn överlever cancer. Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer. Forskning har gjort

Läs mer

Korta fakta

Korta fakta Korta fakta 2012-2013 Karolinska Institutet e Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska

Läs mer

Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden

Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden Varför skriva testamente? Du vill säkert själv bestämma hur dina tillgångar ska användas när du gått bort. Det gör du genom att skriva ditt testamente.

Läs mer

Mitt testamente till de äldre

Mitt testamente till de äldre Mitt testamente till de äldre Blomsterfondens testamentshjälp BLOMSTER FONDEN Blomsterfonden är min familj. Genom en gåva kan jag hjälpa andra människor att komma in i samma trygga gemenskap. Willem Schaper

Läs mer

Ett dokument för livet. Vad händer om inget testamente finns? Ske din vilja. Hur skriver man ett testamente? Hur ändrar man ett testamente?

Ett dokument för livet. Vad händer om inget testamente finns? Ske din vilja. Hur skriver man ett testamente? Hur ändrar man ett testamente? Ske Din vilja! t v å t r e f e m s e x s j u å t t a n i o e l v a Ett dokument för livet Vad händer om inget testamente finns? Ske din vilja Hur skriver man ett testamente? Hur ändrar man ett testamente?

Läs mer

Ditt arv kan rädda liv i generationer.

Ditt arv kan rädda liv i generationer. Länge leve livet. Ditt arv kan rädda liv i generationer. Foto: Anna Kern, Johnér En vacker givartradition. Varje år tar vi emot gåvor från människor som skrivit in Röda Korset i sina testamenten. Det är

Läs mer

Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin. Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente

Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin. Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente På många håll i världen riskerar människor livet för att kunna uttrycka sin vilja I många länder

Läs mer

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna DITT AVTRYCK I VÄRLDEN Om att testamentera till Hoppets Stjärna Ditt avtryck i världen Det vi gör i våra liv lämnar ett avtryck. För de flesta av oss handlar det kanske inte om historiska saker som nobelpris

Läs mer

Att ge vidare. Information om att skriva testamente

Att ge vidare. Information om att skriva testamente Att ge vidare Information om att skriva testamente FOTO: BÖRJE ALMQVIST Den sista viljan Rubriken är dubbeltydlig. Att tvingas utstå krig, flykt och svält är det sista många människor vill vara med om.

Läs mer

Arv. kortfattad information om ärvdabalken

Arv. kortfattad information om ärvdabalken Arv kortfattad information om ärvdabalken Ärvdabalken innehåller regler om bland annat bouppteckning, arv och testamente. Hela ärvdabalken hittar du i Svensk författningssamling SFS 1958:637. Den finns

Läs mer

En handledning om att skriva testamente Med tanke på framtiden

En handledning om att skriva testamente Med tanke på framtiden En handledning om att skriva testamente Med tanke på framtiden Förord Kära IOGT-NTO-vän Det här är en handledning om att skriva testamente. Vår förhoppning är att du finner information som du har nytta

Läs mer

Gör ditt testamente. till en gåva för livet. Om Cancerfonden

Gör ditt testamente. till en gåva för livet. Om Cancerfonden Gör ditt testamente Om Cancerfonden till en gåva för livet Cancerfonden bildades 1951. Under 60 år har Cancerfonden samlat in 7,2 miljarder kronor och avsatt 7 miljarder kronor till svensk cancerforskning.

Läs mer

LIVETS STIG BÄR FRAMÅT Broschyr om testamenten

LIVETS STIG BÄR FRAMÅT Broschyr om testamenten LIVETS STIG BÄR FRAMÅT Broschyr om testamenten Varför forskar man om diabetes? Typ 1 -diabetes (juvenil diabetes) är vanligare i Finland än i något annat land i världen. Varje år får omkring 600 barn i

Läs mer

Arv Kortfattat om lagstiftningen

Arv Kortfattat om lagstiftningen Arv Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Justitiedepartementet, tryck: Elanders, 2015 Bouppteckning När en person dör måste en förteckning över den avlidnes tillgångar

Läs mer

Ett testamente kan rädda liv

Ett testamente kan rädda liv Ett testamente kan rädda liv Visa omsorg din i ett testamente Genom att skriva ett testamente visar du hur du vill att din kvarlåtenskap ska fördelas. Ett testamente är en trygghet för dina anhöriga det

Läs mer

Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin. Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente

Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin. Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente På många håll i världen riskerar människor livet för att kunna uttrycka sin vilja I många länder

Läs mer

Foto: Sofia Denzler. Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen

Foto: Sofia Denzler. Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen Foto: Sofia Denzler Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen Foto: Åsa Dahlgren Ett barns dröm är dyrbar Ett barns dröm är vacker En längtan till något nytt, något mer Ett barns

Läs mer

FOTO: AMANDA LINDSTRÖM. Testamente En gåva för livet

FOTO: AMANDA LINDSTRÖM. Testamente En gåva för livet FOTO: AMANDA LINDSTRÖM Testamente En gåva för livet 3 goda skäl......att testamentera till Erikshjälpen: Din gåva ger hjälp till barn som lever i utsatthet. Erikshjälpen kan på ett varsamt sätt ta hand

Läs mer

Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet.

Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. S jöräddningssällskapet är en ideell förening som är helt beroende av medlemsavgifter, gåvor och donationer. Vår uppgift är att

Läs mer

Blomsterfondens testamentshjälp

Blomsterfondens testamentshjälp Blomsterfondens testamentshjälp Mitt testamente till hem och vår åt äldre Jag vill att min gåva ska komma till nytta för nästa generation boende på Blomsterfonden. Eivor Lundmark Eriksson gifte sig som

Läs mer

Ditt testamente. - gör skillnad. från missbruk till nytt liv! www.lp-verksamheten.se

Ditt testamente. - gör skillnad. från missbruk till nytt liv! www.lp-verksamheten.se Ditt testamente - gör skillnad från missbruk till nytt liv! www.lp-verksamheten.se Det här är LP! LP-verksamhetens Ideella Riksförening tidigare LP-stiftelsen har sedan 1959, bedrivit ett arbete på de

Läs mer

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF/Estey LIVET är en GÅVA som du kan ge vidare Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn. En värld där alla barn i alla

Läs mer

En liten information till dig som funderar på att skriva testamente. Och som kanske vill ge en gåva till Läkarmissionen.

En liten information till dig som funderar på att skriva testamente. Och som kanske vill ge en gåva till Läkarmissionen. En liten information till dig som funderar på att skriva testamente. Och som kanske vill ge en gåva till Läkarmissionen. Läkarmissionen, Siktgatan 8, 162 88 Vällingby. Gåvopostgiro: 90 17 18-7 E-post:

Läs mer

Testamentesguiden. En guide för dig om hur man kan skriva testamente.

Testamentesguiden. En guide för dig om hur man kan skriva testamente. Testamentesguiden En guide för dig om hur man kan skriva testamente. Vid upprättande av ett testamente kommer det ofta upp frågor, både mer allmänna, men också om hur man förordnar CancerRehabFonden som

Läs mer

Råd om upprättande av testamente

Råd om upprättande av testamente Råd om upprättande av testamente 1 Allmänt om arv Arv regleras i lag genom Ärvdabalken. Om du inte har skrivit något testamente tillfaller dina tillgångar dina närmast anhöriga. Dit räknas make, maka,

Läs mer

Tankar om testamenten

Tankar om testamenten Tankar om testamenten den goda eftersmaken Det mesta vi människor gör och upplever i livet får en eftersmak. Perioden vi bodde eller arbetade på en speciell plats. Pratstunden med grannen. Många minnen

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

Ditt arv förändrar liv. Testamentera en gåva till ActionAid

Ditt arv förändrar liv. Testamentera en gåva till ActionAid Ditt arv förändrar liv Testamentera en gåva till ActionAid Med stöd från ActionAid har en förskola upprättats i Terhathum, Nepal vilket underlättar för kvinnorna i byn att arbeta. Nu slipper de ha med

Läs mer

Bidra till framtiden. genom gåva eller donation

Bidra till framtiden. genom gåva eller donation Bidra till framtiden genom gåva eller donation GÖTEBORGS VIKTIGASTE HUS FYLLER 100 ÅR MED DIN HJÄLP BLIR NÄSTA 100 ÅR ÄNNU VIKTIGARE Göteborgs universitet är idag ett av landets största lärosäten med över

Läs mer

Låt ditt livsverk fortsätta. En broschyr om att skriva

Låt ditt livsverk fortsätta. En broschyr om att skriva Låt ditt livsverk fortsätta En broschyr om att skriva T E STA M E N T E VARFÖR ska jag skriva testamente? Ett testamente är ett bra sätt att berätta vad du vill ska hända med dina pengar och dina ägodlar

Läs mer

Foto: Preda Visan. Testamente en gåva för livet

Foto: Preda Visan. Testamente en gåva för livet Foto: Preda Visan Testamente en gåva för livet 3 goda skäl......att testamentera till Erikshjälpen - Din gåva ger hjälp till barn som lever i utsatthet. - Erikshjälpen kan på ett varsamt sätt ta hand om

Läs mer

8. Att åldras i Sverige

8. Att åldras i Sverige Foto: Colourbox 8. Att åldras i Sverige Innehåll Åldrande Pensioner Äldreomsorg Begravning Arvsrätt Göteborgs Stad och Länsstyrelsen Västra Götalands län Om Sverige 167 Åldrande Människor lever länge i

Läs mer

FÖRORD. Ulf Holmberg ulf.holmberg@wwf.se Testamentsansvarig Världsnaturfonden WWF

FÖRORD. Ulf Holmberg ulf.holmberg@wwf.se Testamentsansvarig Världsnaturfonden WWF FÖRORD Ibland får vi frågor om hur man upprättar ett testamente. Frågorna gäller både testamenten rent allmänt och hur man utformar en lydelse med Världsnaturfonden WWF som förmånstagare. Det är oftast

Läs mer

Vilken mall passar dig bäst? Här nedan kan du läsa förklaringar till de bifogade testamentsalternativen

Vilken mall passar dig bäst? Här nedan kan du läsa förklaringar till de bifogade testamentsalternativen Vilken mall passar dig bäst? Här nedan kan du läsa förklaringar till de bifogade testamentsalternativen Så här använder du de bifogade testamentsmallarna: Exempelmall A Exempelmall B Exempelmall C Exempelmall

Läs mer

Testamente en gåva till kommande generationer

Testamente en gåva till kommande generationer Testamente en gåva till kommande generationer CANCERSTIFTELSENS MÅL ÄR ATT ÖVERVINNA CANCER TESTAMENTSDONATION FÖR DET ARBETE SOM UTFÖRS FÖR ATT BEKÄMPA CANCER Vi kan i mångt och mycket tacka Cancerstiftelsens

Läs mer

Varför ska man skriva ett testamente?

Varför ska man skriva ett testamente? Varför ska man skriva ett testamente? 1 Innehållsförteckning Förord..................................................5 Varför bör jag skriva ett testamente?..........................6 Vem kan jag testamentera

Läs mer

Låt naturen gå i arv. - skriv testamente

Låt naturen gå i arv. - skriv testamente i Låt naturen gå i arv - skriv testamente Innehåll Förord 1 Varför är det viktigt att skriva sitt testamente 2 Så här skriver du ditt testamente 4 Dödsbon och arvskifte 5 Du kan bidra till en ren miljö

Läs mer

Får mor göra vad hon vill med fars arv?

Får mor göra vad hon vill med fars arv? Arvsrätt - svara på tidningsfrågor. Fråga 1. I min frus och mitt ömsesidiga testamente stadgas att den efterlevande skall ärva den först bortgångna med äganderätt. Innebär detta att den efterlevande har

Läs mer

önskar att min kvarlåtenskap skall fördelas enligt följande då jag avlider: Egendom eller belopp ( b ) Ändamålsbestämmelse ( c )

önskar att min kvarlåtenskap skall fördelas enligt följande då jag avlider: Egendom eller belopp ( b ) Ändamålsbestämmelse ( c ) Testamente Jag 1 Fullständigt namn önskar att min kvarlåtenskap skall fördelas enligt följande då jag avlider: Testamentstagare 2 I II Testators signatur 3 Sida 1/4 III IIII V Testators signatur Sida 2/4

Läs mer

En gåva för livet. Att testamentera till Erikshjälpen

En gåva för livet. Att testamentera till Erikshjälpen En gåva för livet Att testamentera till Erikshjälpen Tre goda skäl......att testamentera till Erikshjälpen - Gåvan kommer fram. Erikshjälpen är en sparsam, småländsk organisation med låga omkostnader.

Läs mer

Arvsrättsliga regler i Sverige

Arvsrättsliga regler i Sverige 1 Arvsrättsliga regler i Sverige Advokat Thorulf Arwidson September 2017 Denna text är avsedd att ge en överblick över de nuvarande svenska reglerna om arv. Den är skriven för den som tidigare inte har

Läs mer

Livet är underbart. Testamentera till Barncancerfonden och ge fler cancersjuka barn chansen att uppleva hela livet.

Livet är underbart. Testamentera till Barncancerfonden och ge fler cancersjuka barn chansen att uppleva hela livet. Livet är underbart Testamentera till Barncancerfonden och ge fler cancersjuka barn chansen att uppleva hela livet. de n f ö r s ta k y s se n. Att stanna uppe hela natten. Att sova hela dagen. Att sjunga

Läs mer

hjälp oss nå öppna hjärtan i slutna länder TESTAMENTERA EN GÅVA

hjälp oss nå öppna hjärtan i slutna länder TESTAMENTERA EN GÅVA hjälp oss nå öppna hjärtan i slutna länder TESTAMENTERA EN GÅVA VI DRÖMMER OM EN VÄRLD SOM FÖLJER JESUS! VÅR VISION Vi vill se förvandlade individer och samhällen genom att erbjuda budskapet om Jesus Kristus

Läs mer

Vårt uppdrag är att genom forskning och utbildning bidra till att förbättra människors hälsa.

Vårt uppdrag är att genom forskning och utbildning bidra till att förbättra människors hälsa. Vårt uppdrag är att genom forskning och utbildning bidra till att förbättra människors hälsa. KAROLINSKA INSTITUTET ETT MEDICINSKT UNIVERSITET Karolinska Institutet (KI) är ett av världens ledande medicinska

Läs mer

Karolinska Institutets uppdrag är att bedriva forskning och utbildning och att samverka med det omgivande samhället.

Karolinska Institutets uppdrag är att bedriva forskning och utbildning och att samverka med det omgivande samhället. 2014 2015 Karolinska Institutets uppdrag är att bedriva forskning och utbildning och att samverka med det omgivande samhället. KAROLINSKA INSTITUTET ETT MEDICINSKT UNIVERSITET Karolinska Institutet är

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Stockholm: Universitetshuvudstaden

Stockholm: Universitetshuvudstaden Stockholm: Universitetshuvudstaden Utbildning, forskning och utveckling med Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet i samverkan. Stockholm: Universitetshuvudstaden

Läs mer

HSB INFORMERAR. Vem äger bostadsrätten? OM LAGAR OCH FÖRORDNINGAR

HSB INFORMERAR. Vem äger bostadsrätten? OM LAGAR OCH FÖRORDNINGAR HSB INFORMERAR Vem äger bostadsrätten? OM LAGAR OCH FÖRORDNINGAR Makar och sammanboende Om Du och Din make eller sambo tillsammans förvärvar en bostadsrätt, äger Ni den gemensamt. Din andel i bostadsrätten

Läs mer

Arvsrättsliga regler i Sverige

Arvsrättsliga regler i Sverige 1 Arvsrättsliga regler i Sverige Advokat Thorulf Arwidson (januari 2018) Denna text är endast avsedd att ge en överblick över de nuvarande svenska reglerna om arv. Den är skriven för den som tidigare inte

Läs mer

Ett testamente. kan ge framtidstro, hopp och glädje!

Ett testamente. kan ge framtidstro, hopp och glädje! Ett testamente kan ge framtidstro, hopp och glädje! Kära vän! Ingen av oss vill väl tänka på att livet på den här jorden en dag tar slut, livet är alltför värdefullt och kärt för det. Av den anledningen

Läs mer

Rapport. Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden. Enheten för statistik om utbildning och arbete

Rapport. Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden. Enheten för statistik om utbildning och arbete Enheten för statistik om utbildning och arbete Rapport Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden Postadress Besöksadress Telefon Fax Box 24 300, 104 51 STOCKHOLM Karlavägen 100 08-506

Läs mer

VARFÖR SKRIVA ETT TESTAMENTE?

VARFÖR SKRIVA ETT TESTAMENTE? VARFÖR SKRIVA ETT TESTAMENTE? Keren Kajemet Sverige (KKL) besvarar frågor om när och hur du bör skriva testamente samt hur du gör för att testamentera till Keren Kajemet Sverige. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad

Läs mer

Ditt arv kan rädda och förändra liv

Ditt arv kan rädda och förändra liv Ditt arv kan rädda och förändra liv Foto: IFRC RADIOHJÄLPEN VERKAR DÄR DET BEHÖVS SOM MEST Foto: Jesper Anhede Radiohjälpens första insamling skedde 1939. Vi har har sedan dess, tillsammans med allmänheten,

Läs mer

ARV OCH DONATIONER. Du kan bidra till en bättre framtid.

ARV OCH DONATIONER. Du kan bidra till en bättre framtid. ARV OCH DONATIONER Du kan bidra till en bättre framtid. Låt inte utsattheten gå i arv Stockholm är en fantastisk stad. Men det är också en hård och skoningslös plats om man hamnar i marginalen. Det kan

Läs mer

ATT TESTAMENTERA En gåva som gör skillnad

ATT TESTAMENTERA En gåva som gör skillnad ATT TESTAMENTERA En gåva som gör skillnad GÅVOR OCH TESTAMENTEN har stor betydelse för vårt långsiktiga arbete. När du lämnar en testamentsgåva till Autism- och Aspergerförbundet bidrar du till att skapa

Läs mer

Testamentera. till förmån för djuren

Testamentera. till förmån för djuren Testamentera till förmån för djuren 3 En insats för kommande djur Testamenterade gåvor utgör en viktig del av alla de gåvor som Djurskyddet Sverige har förmånen att ta emot. Att ge en testamentsgåva till

Läs mer

Att skänka liv. En liten men viktig trycksak om testamenten

Att skänka liv. En liten men viktig trycksak om testamenten Att skänka liv En liten men viktig trycksak om testamenten Dina medmänniskor är framtiden Det arbete vi gör har som mål att hjälpa människor till ett menings fullt liv och en framtid. Varje dag möter vi

Läs mer

www.djurensratt.se 08-555 914 00 Testamente för en djurvänligare värld Foto: Anders Johansson

www.djurensratt.se 08-555 914 00 Testamente för en djurvänligare värld Foto: Anders Johansson www.djurensratt.se 08-555 914 00 Testamente för en djurvänligare värld Din hjälp är viktig För oss i Djurens Rätt är det självklart att djur ska ha det bra. Verkligheten ser tyvärr ofta annorlunda ut.

Läs mer

Frågor om bank och juridik

Frågor om bank och juridik Frågor om bank och juridik Jessica Gropgård Leksands Sparbank ENDA BANKEN I HELA VÄRLDEN MED HUVUDKONTORET VID SILJAN. VI TROR PÅ BYGDENS FRAMTID. VÅRA VINSTER ÅTERINVESTERAS I BYGDEN. VI ÄR NÄMLIGEN

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

ARVSRÄTT. Daniel Nordström

ARVSRÄTT. Daniel Nordström ARVSRÄTT Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Juridiska begrepp Ärvdabalken Arvsordningen Bodelning vid avliden make/maka Bodelning vid samboförhållande Testamente Bouppteckning Arvsskifte Länkar

Läs mer

Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar

Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar Din bostadsrätt En bostadsrättslägenhet övergår till ny bostadsrättshavare på flera olika sätt. Det vanligaste är genom köp. Andra exempel är gåva, bodelning

Läs mer

I slutet av 80-talet genomfördes stora förändringar av familjerättslagstiftningen.

I slutet av 80-talet genomfördes stora förändringar av familjerättslagstiftningen. 1 I slutet av 80-talet genomfördes stora förändringar av familjerättslagstiftningen. Då fick makar med gemensamma barn arvsrätt efter varandra och begreppet särkullbarn infördes. Att man behövde en särskild

Läs mer

TESTAMENTSHANDBOK. Testamente

TESTAMENTSHANDBOK. Testamente TESTAMENTSHANDBOK Testamente Vi på Kyrkans Utlandshjälp är glada att du överväger att göra en testamentsdonation till vårt arbete. Också just nu svälter hundratals miljoner människor och var sjätte människa

Läs mer

Gift, sambo eller särbo?

Gift, sambo eller särbo? Familjens juridik Gift, sambo eller särbo? Gift ett helt paket av regler; giftorätt, underhållsskyldighet, ofta arvsrätt. Sambo giftorätt i gemensam bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk, ingen

Läs mer

Vem äger bostadsrätten?

Vem äger bostadsrätten? Vem äger bostadsrätten? Makar och sammanboende Om du och din make eller sambo tillsammans förvärvar en bostadsrätt, äger ni den gemensamt. Din andel i bostadsrätten motsvarar den kvotdel av köpeskillingen

Läs mer

SVENSKA SÄLLSKAPET FÖR MEDICINSK FORSKNING (SSMF) Vill du att nästa generation ska få bättre vård och mediciner än vad som finns i dag?

SVENSKA SÄLLSKAPET FÖR MEDICINSK FORSKNING (SSMF) Vill du att nästa generation ska få bättre vård och mediciner än vad som finns i dag? SVENSKA SÄLLSKAPET FÖR MEDICINSK FORSKNING (SSMF) Vill du att nästa generation ska få bättre vård och mediciner än vad som finns i dag? Läs hur du kan hjälpa till att öka den medicinska forskningen! Niklas

Läs mer

SVENSKA SÄLLSKAPET FÖR MEDICINSK FORSKNING (SSMF) Vill du att nästa generation ska få bättre vård och mediciner än vad som finns i dag?

SVENSKA SÄLLSKAPET FÖR MEDICINSK FORSKNING (SSMF) Vill du att nästa generation ska få bättre vård och mediciner än vad som finns i dag? SVENSKA SÄLLSKAPET FÖR MEDICINSK FORSKNING (SSMF) Vill du att nästa generation ska få bättre vård och mediciner än vad som finns i dag? Läs hur du kan hjälpa till att öka den medicinska forskningen! Niklas

Läs mer

Konfidentiellt frågeformulär 2014

Konfidentiellt frågeformulär 2014 Konfidentiellt frågeformulär 2014 Hej! Du har fått detta formulär för du är intresserad av att gå i terapi hos mig. Inför det första besöket är det bra om du har hunnit fylla i formuläret och även returnerat

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016 Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016 60 / 75 HP UPPSALA DISTANS 50%, CAMPUS 100%, CAMPUS 50% Specialistsjuksköterskeprogrammet är för dig som vill fördjupa dina kunskaper och självständigt ansvara

Läs mer

Sambor och deras gemensamma hem

Sambor och deras gemensamma hem Sambor och deras gemensamma hem kortfattad information om sambolagen Sambolagen Sambolagen innehåller bestämmelser om delning av gemensam bostad och bohag när ett samboförhållande upphör. Lagen definierar

Läs mer

Sandra Rosén, jurist, Kontorschef

Sandra Rosén, jurist, Kontorschef Sandra Rosén, jurist, Kontorschef Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik Experter inom familjejuridik 350 anställda Helägt dotterbolag av Fonus Del av kooperationen Fonus ägs av ett flertal medlemsorganisationer

Läs mer

du kan förändra världen även I

du kan förändra världen även I du kan förändra världen även I framtiden det är Bättre Att tända ett ljus än Att förbanna mörkret. En gåva för En mänskligare framtid Rätten till liv och rent vatten är mänskliga rättigheter precis som

Läs mer

TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD

TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD UTBILDNINGSPROGRAM 2015 ETT INDIVIDUELLT ANPASSAT LÄRANDE GER ALLA CHANSEN ATT LYCKAS Det är inte alla gymnasium som gör det vi gör. Här på Snitz är vi specialiserade

Läs mer

Lättläst om hemutrustningslån

Lättläst om hemutrustningslån Lättläst om hemutrustningslån 2015 1 2 Innehållsförteckning Vill du veta mer om hemutrustningslån?... 5 Vad är hemutrustningslån...6 Vem får låna och till vad får du låna?... 6 När kan jag låna?...7 Hur

Läs mer

Låt naturen gå i arv. - skriv testamente

Låt naturen gå i arv. - skriv testamente i Låt naturen gå i arv - skriv testamente Innehåll Förord 1 Varför är det viktigt att skriva sitt testamente 2 Så här skriver du ditt testamente 4 Dödsbon och arvskifte 5 Du kan bidra till en ren miljö

Läs mer

Förord. oerhört stor betydelse i vårt långsiktiga arbete mot fattigdom för våra barn och barnbarn.

Förord. oerhört stor betydelse i vårt långsiktiga arbete mot fattigdom för våra barn och barnbarn. Förord För många känns kanske tanken på att skriva sitt testamente avlägsen. Vi har fullt upp med vardagen. Varför bekymra sig för vad som händer den dag man dör? Det kan vara en anledning till att majoriteten

Läs mer

På väg mot framtiden OM DIAKONIA, ARV OCH TESTAMENTE

På väg mot framtiden OM DIAKONIA, ARV OCH TESTAMENTE På väg mot framtiden OM DIAKONIA, ARV OCH TESTAMENTE Barn som hjälptes av Diakonia efter översvämningskatastrofen i Maputo; Mocambique år 2000. Foto: Robban Andersson Kära läsare, frågor kring hur ett

Läs mer

Forskningspolitiskt program

Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Fysioterapeutiska insatser är avgörande för en hälso- och sjukvård med hög kvalitet och god patientsäkerhet. Fysioterapeuternas kunskapsområde är

Läs mer

DITT TESTAMENTE Hur du kan förändra världen med oss.

DITT TESTAMENTE Hur du kan förändra världen med oss. FOTO: ActionAid DITT TESTAMENTE Hur du kan förändra världen med oss. Nya läromedel i San Carlos Alzatate, Guatemala. Du kan ge fler flickor en framtid Majoriteten av världens fattiga är kvinnor eller flickor.

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Utformning av förebyggande rättsvård i Sverige

Utformning av förebyggande rättsvård i Sverige Bilaga till frågeformuläret om förebyggande rättsvård i Europa Utformning av förebyggande rättsvård i Sverige Viktiga hänvisningar: 1. Tabellen tar upp speciella livssituationer / frågor som rör förebyggande

Läs mer

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Ett spännande yrkesliv Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Grattis till dig som har utbildat dig till sjuksköterska! specialistutbildning för sjuksköterskor

Läs mer

Utvärdering av forskningshandledning av högskolestuderande

Utvärdering av forskningshandledning av högskolestuderande Utvärdering av forskningshandledning av högskolestuderande Xinxin Guo Forskar-AT 2010-08-30 1 Bakgrund Forskning är grunden för medicinsk utveckling. Det är därför viktigt att rekrytera forskare, särskilt

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Sakkunnig i forskningsfrågor: Elisabeth Strandberg Grafisk form Losita Design AB, www.lositadesign.se

Läs mer

Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker, SEB

Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker, SEB Familjejuridik 1 Gilla Din Ekonomi är ett landsomfattande nätverk som startats av myndig heter, orga nisationer och finansiella företag för att samarbeta om folkbildning i ekonomiska och finansiella frågor.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Höjdpunkter 2014 Uppdaterad grafisk profil Den nya moderna loggan visar även vår samhörighet med Svenska Diabetesförbundet. Armband för forskningen I vårt fortsatta samarbete

Läs mer

Gertrud Sandqvist EN KONSTHÖGSKOLAS TVÅ HUVUDUPPGIFTER

Gertrud Sandqvist EN KONSTHÖGSKOLAS TVÅ HUVUDUPPGIFTER Gertrud Sandqvist EN KONSTHÖGSKOLAS TVÅ HUVUDUPPGIFTER Alla texter i essäserien Dialogen har global paginering, vilket innebär att sidnumren är unika för var essä och desamma som i kommande tryckta upplaga.

Läs mer

Tillsammans för bättre hälsa

Tillsammans för bättre hälsa Tillsammans för bättre hälsa Vår vision är ett samhälle där alla får leva ett så friskt liv som möjligt.vi jobbar långsiktigt och brett för att kunna hjälpa forskare i deras strävan efter bättre hälsa

Läs mer

Gymnastik- och idrottshögskolans policy för mottagande av donationer

Gymnastik- och idrottshögskolans policy för mottagande av donationer Diarienummer: 20-199/12 Beslutat av: Högskolestyrelsen Datum: 2012-02-17 Gymnastik- och idrottshögskolans policy för mottagande av donationer Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114

Läs mer

2 Fördjupad samverkan

2 Fördjupad samverkan Regionalt avtal mellan Region Skåne och Lunds universitet om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 Region Skåne och Lunds universitet träffar

Läs mer

Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8

Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8 nytt_original_0914 06-09-14 11.30 Sida 3 Innehåll Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8 Mitt liv min barndom 10 min ungdom 22 mitt vuxenliv

Läs mer

SVENSKA SÄLLSKAPET FÖR MEDICINSK FORSKNING (SSMF) Vill du att nästa generation ska få bättre vård och mediciner än vad som finns i dag?

SVENSKA SÄLLSKAPET FÖR MEDICINSK FORSKNING (SSMF) Vill du att nästa generation ska få bättre vård och mediciner än vad som finns i dag? SVENSKA SÄLLSKAPET FÖR MEDICINSK FORSKNING (SSMF) Vill du att nästa generation ska få bättre vård och mediciner än vad som finns i dag? LÄS hur du kan hjälpa till att öka den medicinska forskningen! Niklas

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Nu startar Sveriges första masterprogram i socialt arbete med inriktning mot det civila samhället. Utbildningen

Läs mer

KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT Varumärke som konst

KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT Varumärke som konst KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT Varumärke som konst Håkan Eriksson och Jan Lindsten Karolinska sjukhusets logotyp 1940-2006 Den idealiska logotypen är den som på ett tydligt sätt visar

Läs mer

Stockholm. Sveriges huvudstad Ungefär invånare (tätort) Ligger vid Östersjön 14 öar och 53 broar 30% av stadens yta är vatten

Stockholm. Sveriges huvudstad Ungefär invånare (tätort) Ligger vid Östersjön 14 öar och 53 broar 30% av stadens yta är vatten Stockholm Sveriges huvudstad Ungefär 1 500 000 invånare (tätort) Ligger vid Östersjön 14 öar och 53 broar 30% av stadens yta är vatten Skansen Världens äldsta friluftsmuseum Visar hur man levde i Sverige

Läs mer

Världen väntar! Stipendier för studier och forskning utomlands www.si.se

Världen väntar! Stipendier för studier och forskning utomlands www.si.se Världen väntar! Stipendier för studier och forskning utomlands www.si.se Svenska institutet (SI) har ett antal stipendieprogram som ger kvalificerade studenter möjlighet att studera och forska runt om

Läs mer