2 Fördjupad samverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2 Fördjupad samverkan"

Transkript

1 Regionalt avtal mellan Region Skåne och Lunds universitet om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 Region Skåne och Lunds universitet träffar härmed ett regionalt avtal i enlighet med Avtal mellan svenska staten och vissa landsting som reglerar samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården, bilaga 1. Avtalet omfattar dels ett vidgat och fördjupat samarbete mellan parterna, dels närmare reglering vad avser hanteringen av ALF-medel. 2 Fördjupad samverkan Utbildning, utveckling och forskning bedrivs av parterna integrerat med hälso- och sjukvårdens organisation. Parterna skall fördjupa sin samverkan för att gemensamt stärka den kliniskt inriktade medicinska forskningen och hälso- och sjukvårdens utveckling till gagn för befolkningen. Samverkan skall bygga på ömsesidig öppenhet och insyn. Parterna skall arbeta för att all verksamhet inom forskning, utveckling och utbildning skall tillföras ett tydligt genusperspektiv och att jämställdhetsaspekter skall integreras i alla beslut som fattas. Genom uppföljning och utvärdering av samtliga verksamhetsområden tillser parterna att detta efterlevs. Strävan att uppnå bästa möjliga resultat skall vara av avgörande betydelse vid planering och genomförande av forskning, utveckling, utbildning och hälso- och sjukvård. I det gemensamma strategiska arbetet skall parterna beakta de olika resurser som de båda organisationerna förfogar över. De medel som är avsedda för utbildning, utveckling och forskning, d.v.s. fakultetsanslag, ALF-medel och regionala FoUU-medel, skall riktas genom aktiv prioritering och skall vara tydligt identifierbara. Parterna skall i den egna verksamheten ta hänsyn till de gemensamma mål som sätts upp. Beslut fattas dock inom Region Skåne och Lunds universitet i enlighet med respektive parts beslutsordning. Parterna råder även i fortsättningen över de egna resurserna.

2 3 Samverkan Parterna skall var för sig organisera sin verksamhet för att underlätta en fördjupad och vidgad samverkan. För att underlätta insyn i varandras beslutsprocesser skall parterna ha observatörer med yttranderätt i relevanta beslutsorgan. Parterna skall ha en samverkansorganisation som skall vara utformad i enlighet med bilaga 2. 4 Upplåtna enheter Enheter som avses i 1 andra stycket i det nationella avtalet, är i första hand Universitetssjukhuset i Lund och Universitetssjukhuset MAS. Forskning, utveckling och utbildning får bedrivas vid andra enheter inom Region Skåne efter överenskommelse mellan parterna. Lagen om vissa anställningar som läkare vid upplåtna enheter m m skall tillämpas för universitetssjukhusen samt för enheter inom primärvården vilka fastställs i särskilt beslut. Parterna kan komma överens om att lagen skall tillämpas för ytterligare enheter inom Region Skåne. 5 Kostnader inom hälso- och sjukvårdsorganisationen och universitetet Indirekta och direkta kostnader inom hälso- och sjukvårdsorganisationen till följd av helt eller delvis externfinansierad forskning, utveckling och undervisning skall ersättas i enlighet med överenskommelse, som skall träffas mellan parterna med utgångspunkt i det centrala avtalet. Det åligger den organisation som åsamkas extra kostnader att visa storleken på dessa. Indirekta och direkta kostnader på kliniknivå Den som bedriver utbildning, forskning eller utveckling inom sjukvårdsorganisationen skall tillse att sjukvårdshuvudmannen får full ersättning för de direkta och indirekta kostnader som till följd av verksamheten uppstår på kliniknivå. Indirekta kostnader på sjukhusövergripande nivå a) Verksamhet som helt eller delvis finansieras med ALF-medel De indirekta sjukhusövergripande kostnader som orsakas av utbildning och forskning som bedrivs inom sjukvårdsorganisationen och som tilldelats ALF-medel, skall täckas med de ALF-medel som fördelas till sjukhusövergripande kostnader, infrastruktur och investeringar. b) Verksamhet som helt finansieras med andra medel än ALF-medel De indirekta sjukhusövergripande kostnader som orsakas av att utbildning, forskning eller utveckling som bedrivs inom sjukvårdsorganisationen men som finansieras helt med andra medel än ALF-medel, skall täckas genom att sjukhusen tar ut ersättning från den som bedriver verksamheten. Kostnader inom universitetet I de fall forskning, utveckling eller utbildning som helt eller delvis finansieras med medel som förvaltas av sjukvårdshuvudmannen, förorsakar kostnader för fakulteten, skall fakulteten ersättas för dessa kostnader av den som bedriver verksamheten.

3 ALF-medel ALF-medel utgör ersättning för de kostnader som sjukvårdshuvudmannen har som värd för den kliniskt inriktade medicinska forskningen och grundutbildningen enligt det nationella ALF-avtalets 1. 6 Klinisk forskning ALF-medel skall användas till kliniskt inriktad medicinsk forskning med betoning på den patientnära forskningen. Kliniskt inriktad medicinsk forskning definieras som sjukdomsinriktad eller hälsoorienterad forskning som behandlar ett kliniskt problemområde. Klinisk forskning innefattar patientnära forskning, epidemiologisk forskning och forskning som använder sig av experimentella metoder för att studera sjukdomsprocesser. ALF-medel kan tilldelas endast forskargrupper vars forskning definieras enligt ovan, drivs inom hälso- och sjukvårdsorganisationen och vars projekt innehåller en tydlig plan för hur de nya kunskaperna skall överföras och tillämpas för prevention, diagnostik, behandling och uppföljning av sjukdomar. 7 Fördelningsplan Parterna skall varje år upprätta en plan över ALF-medlens användning där medlen fördelas på följande poster: grundutbildning av läkare övrig grundutbildning, dvs logopeder, sjukgymnaster och sjukhusfysiker forskningsprojekt och forskningsutrymmen innovativa små eller nystartade forskningsprojekt särskilda åtgärder och reserv sjukhusövergripande kostnader, infrastruktur och investeringar gemensam administration. Fördelningen av medlen på de olika posterna skall baseras på faktiska kostnader och behov. 8 Arbetsformer Samverkan bygger på samråd mellan parterna. Övergripande strategiska frågor behandlas i det gemensamma ledningsorganet, se bilaga 2. I den dagliga verksamheten skall verksamhetschefer och projektledare respektive terminsansvariga samråda i frågor om hur forskning och utbildning praktiskt skall få del av resurser, beräkning av kostnader, uppföljning m m. Region Skånes forskningsdirektör och medicinska fakultetens prodekanus för ALF-frågor samråder i löpande frågor av driftskaraktär inom ramen för ALF-samarbetet.

4 9 Tvister Tvister som uppstår med anledning av ALF-samverkan samt tillämpningen av ALF-avtalen och deras praktiska tillämpning, skall behandlas av parterna i ALF-gruppen, se bilaga 2. Om enighet inte uppnås får Region Skånes regiondirektör och Lund universitets rektor avgöra tvisten. Är parterna överens om hur tvisten skall lösas skall detta beslut följas inom parternas organisationer. 10 Kvalitet och konkurrens ALF-medlen skall stimulera god kvalitet och riktas till bestämd forsknings- och utbildningsverksamhet. Genom prioritering bestäms vilken verksamhet som skall få tillgång till ALFmedel. Forskningsverksamheter skall konkurrera för att få del av ALF-medel och fördelning av ALF-medel för utbildningsresurser ske så att de fastställda målen kan uppnås på bästa sätt. 11 Prioritering Medicinska fakulteten prioriterar de ALF-medel som riktas direkt till forskning och utbildning. Samarbetsparterna skall uppnå enighet om prioriteringskommittéernas ledamöter, vilka utses på grundval av vetenskapliga meriter, samt grunderna för hur prioritering skall ske. Region Skåne prioriterar i samråd med medicinska fakulteten ALF-medel som i fördelningsplanen avsatts för sjukhusövergripande kostnader, infrastruktur och investeringar. Slutligt beslut om tilldelning av ALF-medel fattas av Region Skåne. 12 Ansvarsfördelning Det åligger verksamhetschefer att förse forskning och utbildning med resurser i enlighet med fastställd prioritering. Projektledare och terminsansvariga ansvarar för att klinikerna får full ersättning för de kostnader som forskningsprojekt och utbildning orsakar på dessa, se även 5. Avvikelserapportering åläggs de bägge parterna. 13 Kostnader Alla kostnader som uppstår i sjukvården till följd av prioriterad utbildning och kliniskt inriktad medicinsk forskning skall täckas. ALF-medlen skall i sin helhet användas till den prioriterade utbildningen och forskningen. De faktiska kostnaderna skall beräknas och medlen riktas till de sjukvårdsenheter där kostnaderna uppkommer. 14 Rörlighet Användningen av ALF-medlen skall vara rörlig. Medlen skall inte vara bundna till en viss klinik eller till en viss typ av kostnad. När det gäller kostnader för personal och lokaler är flexibiliteten under året dock i viss mån begränsad. Rörlighet i resursanvändning från år till år får inte leda till en långsiktig förändring av sjukvårdens dimensionering. Sjukvårdshuvudmannen har dock ansvar för att anpassa sjukvårdsorganisationen efter ändrade förhållanden för att motverka ökade kostnader.

5 15 Hantering av ALF-medel ALF-medlen skall vara skilda från medel avsedda för hälso- och sjukvård. Medlen finns på ett särskilt konto knutet till Region Skånes FoU-enhet. Efter beslut om fördelning av medel till ett särskilt ändamål, förs medel över till ett konto inom berörd förvaltning avsett enbart för detta ändamål. Projektledare och terminsansvariga skall godkänna de kostnader som belastar respektive konto. 16 Uppföljning och redovisning Ekonomisk uppföljning och redovisning skall ske årligen. Redovisningen skall uppfylla huvudavtalets krav på särredovisning. Verksamhetsinriktad redovisning skall ske på sådant sätt att den kan beaktas vid kommande prioriteringar. 17 Överföring mellan åren ALF-medel som tilldelats för ett kalenderår skall som huvudprincip användas för kostnader under detta år. Det åligger projektledare och terminsansvariga att budgetera och använda medlen enligt denna huvudprincip. Samtidigt åligger det sjukvårdshuvudmannen via berörda verksamhetschefer att anpassa verksamheten så att forskningens och grundutbildningens behov av resurser tillgodoses. Projektledare som tilldelats ALF-medel kan dock ansöka om att få föra över tilldelade medel till nästkommande år om dessa inte kunnat utnyttjas. Ett belopp som motsvarar 1,5 basbelopp får dock alltid föras över till nästkommande år. Övriga återstående ALF-medel förs över till nästkommande år och tillförs potten för särskilda åtgärder för ny prioritering. 18 Praktikplatser för sjukgymnastutbildning samt grundutbildning av sjukhusfysiker och logopeder ALF-medel för forskning kan omfördelas till kostnader för praktikplatser inom sjukgymnastutbildning samt grundutbildning av sjukhusfysiker och logopeder. Omfördelning sker genom fastställande av fördelningsplanen i enlighet med 7. Avtalets giltighet 19 Detta avtal gäller från och med den 1 januari 2004 tills vidare med en uppsägningstid av två år från det kalenderårsskifte som inträffar efter uppsägningen. Tidigare regionalt avtal, daterat den 26 augusti 1998, upphör därmed att gälla.

6 Övergångsbestämmelse Fördelning av ALF-medel avseende 2004 och för fördelning av ALF-medel till projekt även avseende 2005, skall ske i enlighet med regionalt avtal daterat den 26 augusti I övriga frågor tillämpas vid varje tid gällande avtal. För Lunds universitet För Region Skåne Peter Honeth Universitetsdirektör Ingvar Wiberg Forskningsdirektör

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2016 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

Informationsmöte ALF 2019

Informationsmöte ALF 2019 Informationsmöte ALF 2019 Kristina Åkesson, prodekan med ALF-ansvar Hannie Lundgren, Forskningschef Region Skåne Camilla Andersson, Enhetschef ALF-ekonomi Region Skåne Liselott Gelkner, Ekonom ALF-ekonomi

Läs mer

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Informationsmöte ALF maj 2018 Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Vad är ALF? ALF står för Avtal om Läkarutbildning och Forskning Avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning

Läs mer

AVTAL. Avtalet kompletteras av regionala avtal mellan berörda landsting (regioner) och universitet.

AVTAL. Avtalet kompletteras av regionala avtal mellan berörda landsting (regioner) och universitet. AVTAL mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Avtalsparter Detta avtal ingås mellan svenska staten

Läs mer

AVTAL. Avtalsparter. Vad avtalet reglerar. Bakgrund

AVTAL. Avtalsparter. Vad avtalet reglerar. Bakgrund AVTAL mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården Avtalsparter Detta avtal ingås mellan svenska staten

Läs mer

Nya ALF-avtal Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

Nya ALF-avtal Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar Nya ALF-avtal 2015 2015-05-26 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av

Läs mer

UFV 2003/39 CK 2003-0036

UFV 2003/39 CK 2003-0036 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

AVTAL. Bakgrund. Parternas avsiktsförklaring. Bilaga 3

AVTAL. Bakgrund. Parternas avsiktsförklaring. Bilaga 3 Bilaga 3 AVTAL mellan Stockholms läns landsting, SLL, och Karolinska Institutet, KI, om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Mot bakgrund

Läs mer

AVTAL. mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården

AVTAL. mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 AVTAL mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården Avtalsparter Detta avtal ingås mellan svenska staten och

Läs mer

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2017 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

Samarbetsavtal gällande ALF och LFoU

Samarbetsavtal gällande ALF och LFoU 1(7) Samarbetsavtal gällande ALF och LFoU mellan Linköpings Universitet (LiU) och Landstinget i Östergötland (LiÖ). Samarbetsavtalet reglerar bl.a. anpassningar till 1989 års ALF-avtal och berör även Landstingets

Läs mer

^ GÖTALANDSREGIONEN. TCt VÄSTRA

^ GÖTALANDSREGIONEN. TCt VÄSTRA RS 20\9 - I TCt VÄSTRA ^ GÖTALANDSREGIONEN Regionalt avtal mellan Göteborgs universitet och Västra Götaiandsregionen om samarbete kring grundutbildning av läkare, kiinisk forskning och utveckling av häiso-

Läs mer

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning Beslut ALF-kommittén 2015-10-06 Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning 1. Bakgrund Den 1 maj 2015 trädde ett nytt regionalt avtal mellan Umeå universitet och Västerbottens

Läs mer

Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar

Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar Sid 1 (5) Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar i forskning Inledning Under 2010 gjorde Västerbottens läns landsting en strategisk investering i en avancerad PET/CT-scanner, PositronEmissionsTomografi/Computed

Läs mer

AVTAL. Mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Stockholms universitet (SU) om samarbete rörande forskning, utveckling, innovation och utbildning.

AVTAL. Mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Stockholms universitet (SU) om samarbete rörande forskning, utveckling, innovation och utbildning. läns landsting 1 (5) AVTAL Mellan läns landsting (SLL) och (SU) om samarbete rörande forskning, utveckling, innovation och utbildning. Bakgrund SLL och SU träffade den 16 juni 2014 överenskommelse i en

Läs mer

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Klinisk forskning SUS Finansiering Tjänster och anställningar

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen mellan Göteborgs universitet, org. nr 202100-3153, med adress Box 100, 405 30

Läs mer

REGIONALT AVTAL OM LÄKARUTBILDNING OCH FORSKNING (RALF 2015) Ö S T E R G Ö T L A N D

REGIONALT AVTAL OM LÄKARUTBILDNING OCH FORSKNING (RALF 2015) Ö S T E R G Ö T L A N D REGIONALT AVTAL OM LÄKARUTBILDNING OCH FORSKNING (RALF 2015) Ö S T E R G Ö T L A N D 1 Innehåll sid Inledning, bakgrund 3 1 Vad avtalet reglerar 4 2 Avsiktsförklaring 4 3 Samverkan kring universitetssjukvård

Läs mer

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-05 LS 2016-1421 Handläggare: Maria Söderlund Landstingsstyrelsens forskningsberedning

Läs mer

HISTORISKT SAMVERKANSAVTAL. LINKÖPINGs UNIVERSITET Rektorskansliet

HISTORISKT SAMVERKANSAVTAL. LINKÖPINGs UNIVERSITET Rektorskansliet SAMVERKANSAVTAL Mellan Linköpings universitet och dess studentkårer LinTek, StuFF och Consensus har ingåtts följande avtal om samverkan vad gällande arbetsmiljö, hälsa och säkerhet m m. l Bakgrund Linköpings

Läs mer

UFV 2003/39 2004-01-20

UFV 2003/39 2004-01-20 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd SAMVERKANSAVTAL 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Region Västmanland

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel

Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel Medicinska fakultetsstyrelsen tog i mars 2005 beslut om ny fördelningsmodell av fakultetsmedel. Beslutet grundades på en utredning av Per

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015 RIKTLINJE 1 (5) Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Landstinget Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Regionalt samverkansavtal

Regionalt samverkansavtal 2008-12-19 Reviderat 2011-02-21 Regionalt samverkansavtal Regionalt avtal mellan Umeå universitet och Västerbottens läns landsting om samarbete inom området medicin, odontologi och hälsa. Avtalet omfattar

Läs mer

Regelverk GU-ALF för år 2014

Regelverk GU-ALF för år 2014 Regelverk GU-ALF för år 2014 När läkautbildningen utnyttjar sjukvårdens resurser betalar man ersättning med de särskilda medel som universitetet får för detta ändamål, de så kallade GU-ALF-medlen (GU står

Läs mer

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1421 Landstingsstyrelsen Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Läs mer

UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 %

UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 % Datum: 2017-08-21 Dnr: VLL 1683-2017 UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 % FORSKNINGSVERKSAMHET FÖR 2018 1. Inledning ALF-medlen

Läs mer

Tillsättning av ST-tjänster på SUS

Tillsättning av ST-tjänster på SUS 1 Tillsättning av ST-tjänster på SUS Utbildningsbidrag Inom Region Skåne betalar Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) ett utbildningsbidrag till ST-utbildningen som i princip motsvarar 50 % av den genomsnittliga

Läs mer

Avtal mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Karolinska institutet (KI) om att bilda Karolinska folkhälsoakademin (KFA)

Avtal mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Karolinska institutet (KI) om att bilda Karolinska folkhälsoakademin (KFA) 1 2008-05-30 Avtal mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Karolinska institutet (KI) om att bilda Karolinska folkhälsoakademin (KFA) Bakgrund Inledning Landstingstyrelsen respektive Karolinska institutets

Läs mer

Utlysning ALF-projektmedel

Utlysning ALF-projektmedel Utlysning ALF-projektmedel Stödfunktion för klinisk forskning. Underlättar kontakter mellan industri, akademi, hälsooch sjukvård. Projektstöd Utbildningar Kvalitetsstöd Avtalsstöd Kommunikationsstöd Medicinsk

Läs mer

Ledigkungörelse av sex forskningsutrymmen för yngre kliniska forskare 2010

Ledigkungörelse av sex forskningsutrymmen för yngre kliniska forskare 2010 Ledigkungörelse av sex forskningsutrymmen för yngre kliniska forskare 2010 Region Skåne, som arbetar för att öka resurserna till forskning och utveckling, har genom de senaste årens positiva resultat skapat

Läs mer

ska styra fördelningen av ALF-medel

ska styra fördelningen av ALF-medel RAPPORT FRÅN SVENSKA LÄKARESÄLLSKAPETS SEMINARIUM SEPTEMBER 2012 Kvalitet och nytta ska styra fördelningen av ALF-medel Fördela ALF-medlen utifrån kvalitet, klinisk relevans och nytta. Det är ett av förslagen

Läs mer

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Revision KPMG AB Antal sidor: 7 Antal bilagor: 1 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2

Läs mer

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Richard Widén 2016-11-30 Dnr: RS 2016-843 Regionstyrelsen Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet Bakgrund Region Östergötland

Läs mer

SOCIALMEDICIN Profil och verksamhetsfält Samverkan inom och utom hälso- och sjukvårdssystemet Kunskaper, färdigheter och förhållningssätt

SOCIALMEDICIN Profil och verksamhetsfält Samverkan inom och utom hälso- och sjukvårdssystemet Kunskaper, färdigheter och förhållningssätt SOCIALMEDICIN I. Övergripande målbeskrivning Profil och verksamhetsfält Specialiteten socialmedicin omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter i fråga om dels samhälls- och organisationsinriktad förebyggande

Läs mer

LiÖ Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

LiÖ Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL LiÖ 2004-898 Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta

Läs mer

genomga Försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU

genomga Försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU genomga Försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 INNEHÅLL FÖRSÄKRINGSMEDICINSKA UTREDNINGAR I FORM AV TMU OCH SLU 1

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Ändringar enligt RF 171/14 har införts. Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Utöver detta reglemente

Läs mer

FORSKNINGSMEDEL ALF INNOVATIVA PROJEKT

FORSKNINGSMEDEL ALF INNOVATIVA PROJEKT FORSKNINGSMEDEL ALF INNOVATIVA PROJEKT 2014 2016 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell,

Läs mer

Lärarrepresentanter Jan Nilsson professor, dekanus ordförande. professor, prodekanus FoFU. Mef Nilbert professor justeringsman

Lärarrepresentanter Jan Nilsson professor, dekanus ordförande. professor, prodekanus FoFU. Mef Nilbert professor justeringsman PROTOKOLL 1 av 2 Sammanträdesdatum 2005-12-15 Fakultetsstyrelsen Närvarande Lärarrepresentanter Jan Nilsson professor, dekanus ordförande Ingalill Rahm Hallberg professor, prodekanus vårdvetenskap Ingmar

Läs mer

UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 %

UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 % Datum: 2018-08-29 Dnr: VLL 1785-2018 UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 % FORSKNINGSVERKSAMHET FÖR 2019 1. Inledning ALF-medlen

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

Samverkansavtal. Lönenämnd. för gemensam. Mariestad, Töreboda, Gullspång och Karlsborg. ~ kommun. .. Karlsborgs. Kommuner i samarbete

Samverkansavtal. Lönenämnd. för gemensam. Mariestad, Töreboda, Gullspång och Karlsborg. ~ kommun. .. Karlsborgs. Kommuner i samarbete .. Karlsborgs Bilaga 105 KF 193 2016-11-28 MARIESTAD GULLSPlNG; Samverkansavtal för gemensam Lönenämnd Mariestad, Töreboda, Gullspång och Karlsborg Antaget av: Kommunfullmäktige Mariestad 2016-xx-xx Töreboda

Läs mer

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 (9) Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 2 (9) Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 Inledning Detta avtal reglerar samverkan inom hälso- och sjukvården mellan

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Burlöv- Staffanstorp

Förbundsordning för Samordningsförbundet Burlöv- Staffanstorp FÖRFATTNING 1.7 1(5) Antagen av kommunstyrelsen 11/12 Reviderad av kommunfullmäktige 183/14 2014-KS-486 Förbundsordning för Samordningsförbundet Burlöv- Staffanstorp Samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp

Läs mer

ALF FORSKNING OCH UTVECKLING AV PEDAGOGIK 2017

ALF FORSKNING OCH UTVECKLING AV PEDAGOGIK 2017 ALF FORSKNING OCH UTVECKLING AV PEDAGOGIK 2017 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell,

Läs mer

Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi

Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Henning Sand 2014-05-07 LiÖ 2014-580 Landstingsstyrelsen Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi Bakgrund Landstinget i Östergötlands (LiÖ) avtal

Läs mer

Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner

Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Avtal om samverkan i gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner överenskommer om att från och med den 1

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Avtal om gemensam överförmyndarnämnd mellan Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby och Vallentuna kommuner Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner överenskom 2010 att från och med 1 januari 2011 inrätta

Läs mer

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Ingen intressekonflikt. 1 En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Fredrik Scherstén Klinikchef Kliniken för kranskärlssjukdom,

Läs mer

Verksamhetsavtal - primärkommunal samordning och utveckling

Verksamhetsavtal - primärkommunal samordning och utveckling 1(6) Landstingets kansli Avsändare Landstingsstyrelsen Verksamhetsavtal - primärkommunal samordning och utveckling Inledning Länets kommuner har, i samband med regionbildningsarbetet, uttryckt önskemål

Läs mer

Regeringen godkänner överenskommelsen om försäkringsmedicinska. utredningar i form av TMU och SLU 2016.

Regeringen godkänner överenskommelsen om försäkringsmedicinska. utredningar i form av TMU och SLU 2016. Protokoll I:11 vid regeringssammanträde 2015-12-17 S2015/08166/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU 1 bilaga Regeringens beslut

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för forskning och utveckling

Koncernkontoret Enheten för forskning och utveckling Enheten för forskning och utveckling Datum 2012-04-18 1 (5) LEDIGKUNGÖRELSE DOKTORANDANSLAG Regionalt forskningsstöd för år 2013 avseende doktorandanslag Liksom tidigare år kommer, på uppdrag av Södra

Läs mer

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE 2017-2019 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell,

Läs mer

ALF- projektmedel till kliniskt inriktat medicinskt forskningsarbete 2019 samt forskning och utveckling inom nätverkssjukvården

ALF- projektmedel till kliniskt inriktat medicinskt forskningsarbete 2019 samt forskning och utveckling inom nätverkssjukvården 1 (3) Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1341, 2017-1342 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-10-01 SLL Forskning och innovation Maria Schönnings Landstingsstyrelsens forskningsberedning ALF-

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Förbundsordning för samordningsförbundet Finsam Kävlinge-Lomma Dokumenttyp Beslutande organ Förbundsordning Kommunstyrelsen Förvaltningsdel Antagen 2013-06-10, Kf 51/2013 Ansvar

Läs mer

Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola

Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola 1(5) Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola Definitioner Medicinsk bestrålning Med sådan avses bestrålning med joniserande och icke-joniserande strålning av Berättigande a)

Läs mer

FAKULTETSMEDEL 2007 FORSKNING. Sista ansökningsdag: 1 juni Ansökan inges till medicinska fakultetens kansli Adress: se nedan

FAKULTETSMEDEL 2007 FORSKNING. Sista ansökningsdag: 1 juni Ansökan inges till medicinska fakultetens kansli Adress: se nedan FAKULTETSMEDEL 2007 FORSKNING Sista ansökningsdag: 1 juni 2004 2006 Ansökan inges till medicinska fakultetens kansli Adress: se nedan Postadress: Medicinska fakultetens kansli, Box 117, 221 00 Lund Besöksadress:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:111 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:53 av Andres Käärik m fl (fp) om att bättre ta tillvara sjukvårdens behov vid högskoleutbildningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Regional Forskarutbildning vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet

Regional Forskarutbildning vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet Regional Forskarutbildning vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet Sammanfattning En regional forskarutbildning erbjuds vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet. Planen för utbildningen har utarbetats

Läs mer

Förbundsordning för samordningsförbundet i Trelleborgs kommun

Förbundsordning för samordningsförbundet i Trelleborgs kommun Förbundsordning för samordningsförbundet i Trelleborgs kommun Samordningsförbund i Trelleborgs kommun har inrättats med stöd av lagen (SFS nr 2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

ALF 2011 Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare ST-forskningsutrymme

ALF 2011 Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare ST-forskningsutrymme ALF 2011 Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare ST-forskningsutrymme Sista ansökningsdag: 27 maj 2010 Ansökan inges till medicinska fakultetens kansli Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen:

Läs mer

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-04-26 Diarienummer 180383 Landstingsstyrelsen Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Förhandlingsprotokoll 206-04-29 Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

Forskningsutrymme för ST-läkare ALF-ST

Forskningsutrymme för ST-läkare ALF-ST Forskningsutrymme för ST-läkare ALF-ST 2013-2015 Sista ansökningsdag: 31 maj 2012 Anvisningarna är utarbetade av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen:

Läs mer

Förbundsordning för FINSAM Lekeberg och Örebro

Förbundsordning för FINSAM Lekeberg och Örebro för Samordningsförbundet Finsam i Örebro har vid medlemmarnas fastställande av förbundsordning, utökats med Lekebergs kommun och förbundets namn ändrats till (nedan kallat förbundet). Förbundet har inrättats

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTING 1(11)

UMEÅ UNIVERSITET VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTING 1(11) UMEÅ UNIVERSITET VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTING 1(11) Regionalt avtal mellan Västerbottens läns landsting och Umeå universitet om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Svensk författningssamling 2003:1210 Innehåll: Allmänna bestämmelser 1 Finansiell samordning enligt denna lag får inom ett samordningsområde

Läs mer

Avtal mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner om samverkan i gemensam gymnasienämnd

Avtal mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner om samverkan i gemensam gymnasienämnd Avtal mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner om samverkan i gemensam gymnasienämnd INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund och syfte 2. Värdkommun 3. Ändamål och omfattning 4. Organisation 5. Ekonomi 6. Övergripande

Läs mer

1. Skåne läns landsting, Region Skåne, org. nr , med adress Skånehuset, J A Hedlunds väg, Kristianstad (nedan Region Skåne ), och

1. Skåne läns landsting, Region Skåne, org. nr , med adress Skånehuset, J A Hedlunds väg, Kristianstad (nedan Region Skåne ), och UTKAST 2013-08-30 (rev 2013-09-06) Mellan 1. Skåne läns landsting, Region Skåne, org. nr 232100-0255, med adress Skånehuset, J A Hedlunds väg, 291 89 Kristianstad (nedan Region Skåne ), och 2. Ängelholms

Läs mer

Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN

Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2015-03-24 Regionledningskontoret Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2014-28 Skrivelse Dnr RJL 2015/242 Protokollsutdrag från Nämnden för folkhälsa och sjukvård 2015-02-03 Protokollsutdrag

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE 2018-2020 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell,

Läs mer

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST- LÄKARE

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST- LÄKARE ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST- LÄKARE 2015-2017 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF- enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell,

Läs mer

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning PM 1 (3) 2007-03-27 Diarienummer: M:A 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne Förslag Fakultetsstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2016

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2016 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 15 2015-12-18 Vårt dnr 15/0081 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan

Läs mer

Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning

Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning Magnus Janzon Verksamhetschef, Överläkare, Docent Kardiologiska kliniken Hjärt- och Medicincentrum 181120 Disposition Bakgrund Huvudmannaavtal

Läs mer

Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehåll 1. Överenskommelsens parter... 3 2. Gemensam

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb

Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb 2015-11-13 Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb och gäller fr.o.m. 2015-11-12. Parter i överenskommelsen är Sveriges Kommuner

Läs mer

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN Överenskommelse mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland om samverkan för trygg, säker och effektiv utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Parter: Region Östergötland, Östergötlands

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Lycksele-Malå

Förbundsordning för Samordningsförbundet Lycksele-Malå Förbundsordning för Samordningsförbundet Lycksele-Malå Samordningsförbundet Lycksele-Malå har inrättats med stöd av Lag (SFS nr 2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

REGELVERK FÖR FORSKNINGSKOMMITTÉN Örebro läns landstings Forskningskommittés uppdrag ska vara att fördela inkomna medel som ekonomiskt stöd för forskning till personer anställda inom Örebro läns landsting

Läs mer

Forskningspolitiskt program

Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Fysioterapeutiska insatser är avgörande för en hälso- och sjukvård med hög kvalitet och god patientsäkerhet. Fysioterapeuternas kunskapsområde är

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

Förslag till budget för år 2017 för forskning, utveckling och utbildning (FoUU).

Förslag till budget för år 2017 för forskning, utveckling och utbildning (FoUU). Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation LS 2016-0251 Handläggare: Magnus Hammarberg Landstingsstyrelsens forskningsberedning Ankom.Stockholms läns landsting

Läs mer

Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapp

Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapp Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapport 1 2013.doc TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Örnsköldsvik 222000-2063

Förbundsordning för Samordningsförbundet Örnsköldsvik 222000-2063 1(5) Förbundsordning för Samordningsförbundet Örnsköldsvik 222000-2063 Detta Samordningsförbund har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Verksamhetsgren Grundläggande högskoleutbildning med stödfunktioner

Verksamhetsgren Grundläggande högskoleutbildning med stödfunktioner Bilaga 2: Lunds universitet Riksdagen har beslutat om Lunds universitets verksamhet för budgetåret 2006. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2006 för Lunds universitet och nedan

Läs mer

Kommittédirektiv. Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll. Dir. 2018:9. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018.

Kommittédirektiv. Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll. Dir. 2018:9. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018. Kommittédirektiv Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll Dir. 2018:9 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018. Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att utreda former

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Förbundets namn är Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm.

Förbundets namn är Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm. Förbundsordning för Falköping/Tidaholm Förbundsordning för i kommunerna Falköping/Tidaholm. har inrättats med stöd av lagen (2003:1 210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR

FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR De fyra norrlandstingen ställer årligen ett forskningsanslag till förfogande för klinisk forskning inom hälso- och sjukvården i norra sjukvårdsregionen,

Läs mer

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010.

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010. Bilaga 3 Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

ALF-YF Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare

ALF-YF Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare ALF-YF 2012-2014 Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare Sista ansökningsdag: 27 maj 2011 Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen: Bengt Jeppsson, vicedekanus, ALF-frågor och fakultetsmedel

Läs mer

Regelverk för diagnosgruppernas arbete med kvalitetsfrågor inom hematologi

Regelverk för diagnosgruppernas arbete med kvalitetsfrågor inom hematologi Regelverk för diagnosgruppernas arbete med kvalitetsfrågor inom hematologi Detta dokument är en reviderad version av det dokument med samma namn som antogs av årsmötet för Svensk Förening för Hematologi

Läs mer

Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)

Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Promemoria 2014-10-10 Socialdepartementet Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Författningsförslag Förslag till lag om ändring i lagen (2014:822) om ändring i

Läs mer