Hälso- och sjukvård i Region Skåne. En samlad resurs för ökad tillgänglighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälso- och sjukvård i Region Skåne. En samlad resurs för ökad tillgänglighet"

Transkript

1 Hälso- och sjukvård i Region Skåne En samlad resurs för ökad tillgänglighet

2 Bakgrund aktuell situation Tillgängligheten avseende besök och operation/åtgärd har under de senaste åren försämrats i Region Skåne som helhet och framför allt inom SUS (se figur 1 och 2). Bakgrunden är i första hand brist på personal och vårdplatser. Samma bild framgår av aktuell produktionsdata som visar på en generell nedgång under Situationen har lett till att många patienter samordnas till andra vårdgivare i första hand privata vårdgivare inom Skåne men också till andra delar av landet. Vi ser också ett ökat antal patienter som själva söker vård i annat EUland. Ur medicinsk synpunkt innebär bristande tillgänglighet att patienter som väntar på vård ofta söker akut på grund av försämring eller oro över lång väntetid. Detta skapar missnöje hos patienterna och ett behov av extra vårdkontakter, vilket leder till merarbete och ökade kostnader. Kostnaderna ökar också eftersom patienter som inte erbjuds vård inom vårdgarantins ramar har rätt till vård hos annan vårdgivare. Allvarligast är lång väntetid vid misstanke om livshotande sjukdom som till exempel cancersjukdomar. Idag är utredningstiderna för flertalet cancersjukdomar oacceptabelt långa vilket gäller för hela landet. Ett stort nationellt arbete har inletts för att korta tiden från första symtom till diagnos och behandling vid cancer. Region Skåne har satt upp målet att tiden från misstanke om cancer till start av behandling för de stora cancerformerna bröstcancer, prostatacancer, kolorektal cancer och urinblåsecancer ska understiga 4 veckor för mer än 80 procent av alla patienter. Idag är avståndet till uppsatt målnivå långt särskilt för prostatacancer där tiden för flertalet patienter överstiger veckor. 100,0% 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% SUS Sund Kryh HS Figur 1. Andel patienter som väntat mindre än 60 dagar till besök (målet är att ligga över 70 procent).

3 ,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% SUS Sund Kryh Figur 2. Andel patienter som väntat mindre än 60 dagar till operation/åtgärd (målet är att ligga över 70 procent). Även om problemet är av generell natur är det vissa områden som särskilt utmärker sig. Hit hör ortopedi, allmän kirurgi, urologi, öron-näsa-hals och gynekologi. En viktig del i all utredning, och i vissa fall behandling, är diagnostik. Hit räknas laboratorieutredning, patologisk analys och radiologi (röntgen). Vi ser idag en vikande tillgänglighet inom dessa områden vilket påverkar alla andra områden. I vissa fall beror den bristande tillgängligheten på att modern diagnostik i allt högre grad kräver avancerad utredning med MR (magnetresonanskamera) och CT-PET (datortomografi med isotopinmärkning). För att möta behoven inom dessa områden krävs såväl investeringar som kompetens att utföra undersökningarna. Det ska dock framhållas att det också i hög grad handlar om ett effektivt utnyttja aktuella maskiner. Detta kan utvecklas mer än vad som är fallet idag. Figur 3. Tillgänglighet till MR uttryckt som andel patienter som väntat mindre än 30 dagar (målsättningen är att andelen ska vara mer än 80 procent). Till diagnostik hör även undersökning med så kallad endoskopi, till exempel gastroskopi och koloskopi. Även inom dessa områden är utbudet sedan flera år otillräckligt. Köerna är alltför långa vilket kan få allvarliga konsekvenser för såväl patientsäkerhet som väntetider till

4 behandling. Behovet av endoskopisk utredning ökar och för koloskopi finns långt framskridna planer på ett införande av screening för koloncancer vilket avsevärt skulle öka behovet av resurser inom detta område. På sikt måste även sjuksköterskor utbildas för att kunna utföra olika endoskopiska undersökningar, vilket är ett område som ännu inte tagit fart i Region Skåne. En gemensam nämnare för bristande tillgänglighet är bristen på vårdplatser. I Region Skåne har sedan flera år bristen på vårdplatser dominerat vårddebatten. Antalet vårdplatser har under de senaste fem åren minskat med ca 400 platser (se figur 4). Detta motsvarar mer än totala antalet vårdplatser på Helsingborgs lasarett. Även om vi på sikt kommer att kunna behandla och vårda patienter i allt högre grad utanför sjukhuset i hemsjukvård och med hjälp av mobila insatser så är idag tillgången på vårdplatser alltför låg vilket begränsar tillgänglighet och i sig skapar ineffektivitet. Överbeläggning och utlokalisering av patienter kan också få konsekvenser för patientsäkerheten. I medeltal ligger antalet överbeläggningar totalt i Region Skåne idag på ca (se figur 5). Det innebär att det i varje ögonblick ligger mer än 100 patienter på icke disponibel vårdplats Totalt antal öppna vårdplatser Figur 4. Totalt antal disponibla vårdplatser (för 2014 och 2015 avses antal vårdplatser för september).

5 Figur 5. Överbeläggning och utlokalisering av patienter uttryckt som antal per 100 disponibla vårdplatser. (Målsättningen är att andelen överbeläggning ska ligga under 2,0 och andelen utlokaliserade patienter under 1,0.) Sammanfattning av aktuellt förslag Målsättningen med aktuellt förslag kan sammanfattas enligt följande: Öka tillgängligheten inom alla områden Frigöra resurser på SUS i första hand vårdplatser och operationsresurser Minska överbeläggningarna Uppnå målen för nationella cancerstrategin Förstärka SUS möjligheter att ta emot nya högspecialiserade uppdrag Åtgärderna kan sammanfattas i följande sex punkter: I. Arbetsuppgiftsomflyttningar II. Regionalt remissansvar III. Riktade kösatsningar IV. Cancersatsning standardiserade vårdförlopp V. Frigörande av vårdplatser VI. Incitamentspaket Det är viktigt att betona att vissa åtgärder har ett långsiktigt perspektiv, till exempel I, IV och V, medan andra ger snabbare och kortsiktigare effekter, till exempel II, III och VI. I. Arbetsuppgiftsomflyttningar Nivåstrukturering respektive verksamhetsförflyttning syfte och skillnad Nivåstrukturering är idag ett flitigt använt begrepp och syftar på en beskrivning av vårdutbudet för olika nivåer inom hälso- och sjukvård. Vanligen uttrycks nivåstrukturering i termer av vilka operationer/behandlingar som ska utföras inom ett landsting/region eller på ett visst sjukhus. Detta i sin tur grundas vanligen på att sällsynta ingrepp bör koncentreras för att uppnå hög kvalitet och effektivitet. Nivåstrukturering innebär i regel verksamhetsförflyttning.

6 Verksamhetsförflyttning behöver inte i sig vara en följd av nivåstrukturering utan kan genomföras av flera olika skäl. Dessa är alltifrån kvalitet, effektivitet, kompetens och tillgång till viss utrustning eller av skäl som betonas i denna bilaga att frigöra resurser och därmed möjliggöra totalt sett ökad produktion och effektivare utnyttjande av resurser. Genomförda verksamhetsförflyttningar i Region Skåne Skånsk livskraft vård och hälsa hade som syfte att genom nivåstrukturering och verksamhetsförflyttning skapa god logistik och hög effektivitet utifrån begreppen högspecialiserad vård, specialiserad planerad vård, specialiserad akutsjukvård och närsjukvård. Projektet innebär i många avseenden att sjukvården och inte minst sjukhusen i Region Skåne fick olika profil (akutsjukhus respektive närsjukhus) och att viss verksamhet koncentrerades. En mycket kraftfull verksamhetsförflyttning som genomfördes under 2000-talet var koncentreringen av ledplastikverksamheten till Hässleholm och Trelleborg. Idag görs nästan 90 procent av all primär ledplastikkirurgi på dessa sjukhus. Verksamheten håller hög kvalitet och produktiviteten är hög. Genom rotationstjänstgöring kan blivande ortopeder få god träning på dessa båda sjukhus. Motsvarande koncentrering har även skett inom andra områden såsom operationer för gallsten, ljumskbråck och prostataförstoring (TUR-P) (se tabell 1). Totalt SUS Sund Kryh Ledplastik Ljumskbråck Galla TUR-P Tabell 1. Exempel på genomförd verksamhetsförflyttning i syfte att samla viss typ av operationer på vissa sjukhus för att frigöra utrymme för andra operationer på andra sjukhus. I arbetet med verksamhetsförflyttning kommer utbildnings- och forskningsperspektivet att beaktas. Det är viktigt för att kunna stärka rekrytering och försörjning av personal inom aktuella specialiteter samt för att kunna fortsätta att stärka Region Skåne som forskningsregion. Genomförda nivåstruktureringar i Region Skåne Sedan ett par år pågår ett arbete inom Region Skåne för att genomföra så kallad nivåstrukturering. Hittills har arbetet resulterat i ett antal beslut som verkställts. Dessa områden är: Käkkirurgi Esofaguscancer (matstrupscancer) Hematologi (blodsjukdomar) Tyroideacancer (sköldkörtelcancer) Peniscancer För närvarande tittar gruppen också på benign gynekologi, ortopedi, minnesmottagningar och akutsjukvård.

7 På det nationella planet pågår för närvarande en utredning om nivåstrukturering av högspecialiserad vård 1. En preliminär rapport kommer i november I utredningen diskuteras begreppen nationell nivåstrukturering, som innebär att viss verksamhet ska bedrivas på maximalt 7 ställen i landet, och regional nivåstrukturering som innebär att viss verksamhet ska bedrivas på högst 3 ställen inom en region (för Region Skåne handlar det om Södra sjukvårdsregionen). Utredningen utgår från att verksamhet bör koncentreras så att ett visst sjukhus genomför minst 100 ingrepp/år av en viss typ och varje kirurg genomför minst 30 ingrepp/år. Utredningen kommer sannolikt att få avgörande konsekvenser även för nivåstrukturering och verksamhetsförflyttningar inom Region Skåne där SUS i flera fall blir aktuellt som nationell enhet respektive regional enhet för flera verksamheter. Samtidigt pågår omfattande nivåstruktureringsarbete inom nationella respektive regionala cancerstrategin vilket också kommer att få avgörande betydelse för uppdragen till SUS. För att göra det möjligt för SUS att ta emot regionala och nationella uppdrag måste plats beredas genom förflyttning av annan verksamhet från SUS till Sund och Kryh. Arbetsuppgiftsomflyttningarna förbättrar således SUS möjligheter att ta emot uppdrag av högspecialiserad art. De 10 vanligaste operationerna/åtgärderna i slutenvård på SUS För att få en utgångspunkt för förslag om arbetsuppgiftsomflyttning har de vanligaste operationerna/åtgärderna inom slutenvård på SUS sammanställts. Nedanstående tabell listar de 10 vanligaste åtgärderna (de åtgärder som svarar för flest vårdtillfällen). 1. Operationer på nervsystemet 2. ÖNH-operationer 3. Tjocktarm- och ändtarmsoperationer 4. Bröstcanceroperationer 5. Hjärtoperationer 6. Kärloperationer 7. Lungoperationer 8. Kejsarsnitt 9. Övre mag-tarmoperationer 10. Operationer njurar och urinledare Kommenterad [AÅ1]: Reviderad ordning och texten till figuren. Tabell 2. De 10 vanligaste operationerna i slutenvård på SUS år Förslag till arbetsuppgiftsomflyttningar Utifrån aktuella volymer och särskilt kritiska områden avseende tillgänglighet (se bakgrundsavsnitt) föreslås arbetsuppgiftsomflyttningar inom följande områden: o Endoskopi (gastroskopi och koloskopi) o Kolorektal cancer o Benign gynekologi* o Bröstcancer* * För dessa områden avses även operationer som utförs i dagkirurgi. 1

8 För respektive område föreslås att delar av verksamheten flyttas från SUS och fördelas antingen till både Sund och Kryh eller enbart endera förvaltningen. Modellen kan i viss mån jämföras med den modell som idag gäller för ledplastikverksamheten. Andelen som behålls på SUS varierar mellan de olika områdena och är beroende av om specifik kompetens eller utrustning som enbart finns på SUS krävs. Avseende utbildnings- och forskningsskäl bygger förslaget på att dessa delar ska genomföras utifrån ett Region Skåne-perspektiv, det vill säga att även patienter som opereras utanför SUS ingår i studier och att utbildningsläkare inom respektive område genomför viss del av sin utbildning utanför SUS. Utifrån dessa aspekter föreslås följande volymer (uppgifterna bygger på produktionsvolymer för 2014): Område Totalt antal RS Nuvarande antal SUS Antal som förflyttas Mottagande förvaltning Endoskopi (koloskopi och gastroskopi)* ( ) ( ) ( ) Sund + Kryh Kolorektal cancer Kryh Benign gynekologi* Sund + Kryh Bröstcancer* Sund Tabell 3. Förslag arbetsuppgiftsomflyttningar från SUS till Sund och Kryh. Antalsuppgifter är preliminära. *Endoskopi enbart öppenvård, benign gynekologi både slutenvård och öppenvård. Enligt förslaget flyttas cirka 60 procent av volymen på SUS inom de föreslagna områdena. De exakta volymerna som ska förflyttas måste närmare analyseras i samverkan med företrädare för verksamheterna och förändringarna måste utformas i dialog med företrädare för verksamheterna. Flertalet av de ingrepp som föreslås flyttas är relativt korta ingrepp med korta vårdtider som också i många fall kan göras i dagkirurgi. Effekten av förflyttningarna får inte omedelbart full verkan eftersom det alltid tar viss tid att skapa förutsättningar, inklusive kompetens och rutiner, för en ökad verksamhet på mottagande enheter. Dock kan viss effekt uppnås på betydligt kortare tid. Syftet med arbetsuppgiftsomflyttningarna är att frigöra resurser på SUS för att härigenom skapa bättre förutsättningar för SUS att utföra sitt nuvarande och kommande uppdrag inom den högspecialiserade vården och även bli centrum för nationell och regional nivåstrukturering. För att uppnå maximal effekt av föreslagna förflyttningar är det viktigt att satsningen blir långsiktig så att mottagande enheter kan skapa trygga förutsättningar för verksamheten på lång sikt. Den ekonomiska grundprincipen i förslaget är att ny finansiering tillförs mottagande enheter motsvarande det tillagda uppdraget.sus behåller nuvarande resurser och får nya uppdrag som kräver högspecialiserade resurser som endast finns på SUS. II. Regionalt remissansvar Idag hanterar respektive enhet sina remisser. När enheten inte har kapacitet att handlägga remissen inom vårdgarantin får patienten besked om detta och ärendet anmäls för så kallad samordning, vilket innebär att särskilda tillgänglighetskoordinatorer (finns på varje sjukhus/förvaltning samt regionövergripande) tar vid och försöker hitta annan vårdgivare som kan ta över. Som en följd av bristerna i tillgängligheten har antalet samordningar kraftigt ökat under senare år (se figur 6).

9 Även om samordningsorganisationen i Region Skåne i sig är välfungerande innebär modellen att onödigt många remisser snurrar runt i systemet. Det har ofta framförts att man hade vunnit tid på att remisserna kommer rätt med en gång. I detta sammanhang lyfts ofta önskemål om särskild hemsida där remitterande personal kan inhämta information om vilken vårdgivare som i ett visst ögonblick har bäst tillgänglighet och kortast väntetid. En lösning som också vid flera tillfällen lyfts är att etablera en regional remissmottagande enhet som utifrån aktuell tillgänglighetssituation fördelar remisserna till den enhet som snabbast kan handlägga patienterna. En sådan fördelning av remisser måste göras i samförstånd med den enskilde patienten som ska ha möjlighet att tacka nej till erbjudande om åtgärd på annat sjukhus än hemsjukhuset. Erfarenheterna från ledplastikverksamheten är att patienter i flertalet fall inte har något emot att handläggas på annat sjukhus, särskilt som de aktuella sjukhusen har en välfungerande process med goda resultat. Denna acceptans ökar också i förhållande till hur stor del av verksamheten som koncentreras. Som en del i förslaget om arbetsuppgiftsomflyttningar föreslås därför också att remissansvaret för respektive verksamhet koncentreras till ett (högst två) ställen. Om handläggningen av ett tillstånd koncentreras till en vårdenhet (såsom sjukhus) innebär det också att alla remisser går till den vårdenheten (det sjukhuset). Den aktuella enheten tar då ansvar för att remisserna tas om hand på snabbast möjliga sätt utifrån behovet hos varje patient. I flertalet fall innebär detta att handläggning inklusive utredning och operation också utförs på den aktuella vårdenheten (det aktuella sjukhuset). Endast i vissa fall dirigeras remissen vidare till annan enhet. Med ett sådant system förväntas handläggningen bli snabbare samtidigt som det alltid är helt klart för alla remittenter vart remissen ska skickas för snabbast möjliga handläggning. Motsvarande lösning kan med vissa anpassningar genomföras för fler områden. III. Riktade kösatsningar Genom arbetsuppgiftsomflyttningar och samlat remissansvar för vissa områden kan på sikt ökad effektivitet och ökad tillgänglighet uppnås samtidigt som resurser frigörs på SUS men för att uppnå snabba effekter måste dessa åtgärder kombineras med riktade kösatsningar. Utifrån aktuella data över tillgänglighet har områden med störst antal väntande identifierats. Dessa områden är allmän kirurgi, gynekologi, ortopedi, urologi, öron- näsa- hals (ÖNH),

10 psykiatri samt neuropsykiatrisk utredning (vid misstanke om till exempel ADHD eller autismspektrumtillstånd), dyslexi samt MR/CT. För några av dessa områden anges aktuellt antal väntande (mer än 60 dagar) i tabellerna nedan. Op/åtgärd SUS Sund Kryh Total Gynekologi Kirurgi Ortopedi Urologi ÖNH Total Tabell 4. Antal som har väntat mer än 60 dagar till operation och åtgärd per förvaltning den 31/ Besök SUS Sund Kryh Total Gynekologi Kirurgi Ortopedi Urologi ÖNH Allmän psykiatri Total Tabell 5. Antal som har väntat mer än 60 dagar till besök per förvaltning den 31/ Sammantaget visar tabellerna att för redovisade områden uppgår antalet väntande patienter till besök till cirka 5000 och antalet väntande till operation till cirka 8800 patienter. Till dessa siffror kommer antalet väntande till neuropsykiatrisk utredning, dyslexi samt MR och CT. Den föreslagna kösatsningen innebär att kostnaden för besök respektive operation/åtgärd (inklusive tillhörande besök) beräknas och att medel tilldelas den förvaltning som genomför besök respektive operation. I första hand avser även kösatsningen att lyfta köer från SUS till Sund och Kryh, men modellen innebär också att SUS kan erhålla medel för att handlägga sin egen kö. Konkret innebär kösatsningar att extramottagningar bedrivs kvällstid och helgtid samt att extra operationsresurser tillskapas antingen inom eller utom kontorstid. Utifrån dessa lösningar är det rimligt att anta att kostnad per ingrepp måste ökas ytterligare då det i flertalet fall kommer att handla om arbete på obekväm arbetstid och utanför ordinarie arbetstidsram. I detta sammanhang är det viktigt att alla lösningar stäms av med gällande arbetstidslagar. IV. Cancersatsning standardiserade vårdförlopp Inom ramen för den nationella cancersatsningen pågår ett arbete för att ta fram så kallade standardiserade vårdförlopp (SVF) för vissa cancerformer. Under 2015 pågår arbete med följande cancerformer: o Prostata o Urinblåsa o AML (akut blodcancer) o Huvud- och halscancer o Esofagus/ventrikel (matstrupe/magsäck)

11 Under 2016 kommer ytterligare 13 cancerformer att kartläggas och beskrivas. Målsättningen är att tiden från misstanke om cancer till start av behandling avsevärt ska förkortas så att patienterna kommer till behandling inom 4 veckor. Idag ligger tiderna i flertalet fall långt från målet. Staten har genom statsbidrag avsatt 500 mkr under Under förutsättning att Region Skåne lever upp till de nationella kraven uppgår Region Skåne andel till 55 mkr/år. Åtgärderna för att uppnå målen varierar mellan olika cancerformer men ett antal gemensamma angreppssätt finns enligt följande: o Inrättande av diagnostiska centra (finns sedan något år på Kryh och utvecklas nu inom SUS och Sund). Syftet är att få bättre samordning av utredning vid vissa alarmsymtom, det vill säga symtom som kan tyda på allvarlig sjukdom inklusive cancer. o Logistik/processutveckling. Satsningar pågår på samtliga förvaltningar för att utveckla enskilda patientflöden så att samordning och fördröjning undviks. Detta kräver utbildningsinsatser och kartläggning ner på detaljnivå i samverkan mellan specialistkliniker och primärvården. o Kontaktsjuksköterskor. Studier har visat att kontaktsjuksköterskor är av stor betydelse för såväl den enskilde patienten som för processen o Koordinatorer. Anställning av koordinatorer, vanligen medicinska sekreterare, har också visat sig vara av stor betydelse för att samordna utredningar och flöden. o Satsningar inom diagnostik (patologi, CT, MR). Diagnostik har vid kartläggning visat sig vara tidstjuvar i det totala utredningsskedet och stora satsningar måste göras inom såväl patologi som röntgendiagnostik. Detta kräver såväl investeringar som utbildning. o Kösatsningar. Med hänsyn till idag oacceptabla väntetider inom vissa områden till exempel prostatacancer måste i vissa fall särskilda kösatsningar genomföras enligt nedan Utöver detta görs satsningar på ST-läkare inom vissa bristområden såsom patologi samt satsningar inom cancerrehabilitering. Till cancerstrategin hör även utveckling inom cancerläkemedel som redan under 2016 kommer att öka kostnaderna med cirka 60 mkr. CT-PET är en diagnostisk metod som spelar allt större roll inom framför allt cancervården men även inom andra områden. I framtagandet av de första standardiserade vårdförloppen pekas tillgången till tekniken ut som särskilt viktig och det innebär att en betydande kapacitetsökning behöver göras. En behovsinventering är genomförd och en plan har tagits fram för att öka kapaciteten under åren genom en kombination av fler utrustningar och ett utökat utnyttjande. Den direkta driftkostnaden kopplat till utbyggnaden skattas till cirka 70 Mkr för åren Ekonomiska resurser för satsningar inom cancerområdet kan till viss del hämtas från den nationella satsningen men för att kunna leva upp till kostnadsökningar för läkemedel, fortsatt satsning på tidig rehabilitering och utökad ST-satsning måste regionen tillföra egna medel. Totalt kräver dessa satsningar (inklusive läkemedel) cirka 120 mkr (utöver den nationella satsningen).

12 V. Frigörande av vårdplatser Brist på vårdplatser leder till överbeläggning och utlokalisering av patienter till avdelningar som inte har rätt kompetens. Även om det på lång sikt kan förväntas att behovet av vårdplatser minskar som en följd av utökad hemsjukvård och medicinteknisk utveckling så har minskningen av vårdplatser under de senaste åren gått för fort. Detta får nu konsekvenser för tillgängligheten och leder också till att akuta patienter som läggs in via akutmottagningarna måste stanna kvar på akutmottagningarna under lång tid. Uppskattningsvis är mer än 200 vårdplatser i nuläget stängda på grund av personalbrist i första hand brist på sjuksköterskor. Det finns ett flertal olika sätt att frigöra vårdplatser i ett läge där det numerära antalet vårdplatser inte kan utökas. I en utredning från lyftes nio punkter för att frigöra och öka utnyttjandet av befintliga vårdplatser. Dessa nio punkter är: 1. Ökad satsning på patientsäkerhet för att minska antalet vårdskador 2. Omfördelning av vårdplatser från specialiteter med låg beläggning till specialiteter med hög beläggning 3. Utbyggnad av avancerad sjukvård i hemmet 4. Ökad andel dagkirurgi/dagvård 5. Förbättrat samarbete med kommun och primärvård för snabbare övertag av utskrivningsklara patienter 6. Ökad kompetens på akutmottagningarna 7. Förändrat arbetssätt så att fler patienter kan skrivas ut på förmiddagar och under helger 8. Ökad följsamhet till vårdprogram/riktlinjer 9. Möjlighet att vid specifika tillfällen utöka antalet vårdplatser Åtgärdsförslagen är fortfarande i flertalet fall giltiga och som ett led i aktuellt tillgänglighetspaket bör punkterna åter aktualiseras och åtgärder genomföras. 2 Överbeläggning och utlokaliserade patienter i Region Skåne med fokus på patientsäkerhet (febr 2011)

13 Utifrån dagens situation kan effekterna av några av åtgärderna i vunna vårdplatser beskrivas enligt följande tabell: Åtgärd Åtgärdens omfattning Vårdplatseffekt för hela Region Skåne Tidigare hemtagning av utskrivningsklara patienter till hemsjukvård Hemtagning av alla patienter senast efter 5 dagar Minst 30 vårdplatser Kortare medelvårdtid Minskning med 0,2 vårddagar Minst 100 vårdplatser Omfördelning av vårdplatser från enheter med få överbeläggningar till enheter med stort antal överbeläggningar Svårt att beräkna effekten som ser olika ut för olika sjukhus/förvaltningar Minst 60 vårdplatser Färre vårdskador Ökad andel dagkirurgi Enligt nationella beräkningar står vårdskador för ca 250 av Region Skånes nuvarande vårdplatser. En minskning med % förefaller rimligt. Idag utförs ca % av alla operationer som dagkirurgi. Ökning med cirka 0,5 procent förefaller rimligt även om detta varierar för olika områden Minst 50 vårdplatser Minst 20 vårdplatser Utbyggd hemsjukvård Olika internationella Minst 100 vårdplatser inklusive ASiH beräkningar uppskattar att behovet av vårdplatser kan minska med upp till % 3 Summering Minst 360 vårdplatser Tabell 7. Sammanställning av olika åtgärder och deras effekt på vårdplatstillgången. Kostnaden för åtgärder enligt niopunktlistankan endast approximativt uppskattas. I flera fall handlar det om förbättringsarbete och utbildning i samverkan med riktade investeringar i nya arbetssätt. Åtgärderna ser olika ut för olika förvaltningar/sjukhus. Redovisade åtgärder ska utgöra en viktig del i den handlingsplan för förbättringsarbete som är under framtagande. VI. Incitamentspaket År 2010 inrättade dåvarande regering den så kallade kömiljarden som nu efter 5 år avvecklas. Syftet var att genom ekonomisk belöning till landsting/regioner med goda tillgänglighetsresultat stimulera en positiv utveckling för hela landet. Effekten på såväl nationell som på Region Skåne-nivå blev att antalet väntande minskade. Region Skåne uppvisar under senaste året en produktionsminskning vars orsaker är mångfacetterade men i hög grad en följd av personalbrist och reducerade operationsresurser och vårdplatser. Region Skåne måste nu öka produktionen och effektiviteten i vårdprocesserna för att uppnå god tillgänglighet. Även om detta i huvudsak bör ske genom 3 The potential cost savings of greater use of home- and hospicebased end of life care in England Evi Hatziandreu, Fragiskos Archontakis, Andrew Daly

14 riktade satsningar i enlighet med tidigare punkter i detta paket finns det också skäl att anta att riktade incitament också kan förstärka utvecklingen inom vissa områden. En Skånemodell kring incitament föreslås bestå av två delar enligt följande: o Stimulansmedel till vårdgivare som tar fram konkreta och realistiska handlingsplaner (utöver vad som omfattas av punkten om riktad kösatsning punkt II) o Stimulansmedel/belöning till vårdgivare som uppvisar hög tillgänglighet/produktion inom specifikt område se tabell nedan Stimulansmedel/incitament bör i första hand riktas mot insatser som ökar tillgänglighet och ökar vårdplatstillgång (minskar överbeläggning). Följande områden och tillhörande indikatorer föreslås utgöra grunden i ett incitamentsprogram: Område Tillgänglighet Patientsäkerhet Vårdplatser Arbetsmiljöförbättrande insatser Indikatorer (underlag för incitament) Antal väntande (besök, operation/åtgärd och MR) Andel patienter med vårdskador (VRI, trycksår, fall) Andel dagkirurgi Överbeläggning Andel sjukskrivningar Kommentar Tabell 6. Områden och indikatorer som kan utgöra grunden i ett incitamentsprogram. Minskade vårdskador leder till kortare vårdtider och frigjorda vårdplatser Ökad dagkirurgi leder till mindre överbeläggning Minskad sjukskrivning kan kopplas till arbetsmiljö och arbetstrivsel vilket är en förutsättning för låg personalomsättning Ett incitamentsprogram bör fokusera på ett fåtal områden med mätbara indikatorer av stor betydelse för tillgänglighet och vårdplatser. Det ekonomiska incitamentet måste vara tillräckligt stor för att stimulera till den önskade insatsen och det önskade resultatet. Sammantaget innebär detta att minst 120 mkr bör avsättas i en incitamentsmodell och att dessa medel fördelas efter resultat på cirka 5 till 6 indikatorer.

15 Ekonomisk summering Nedan tabell beskriver en summering av tillgänglighetspaketet uppdelat på olika områden. Fördelningen mellan de angivna områdena ska ses som riktvärden. Hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att återkomma med en slutlig fördelning av medlen mellan områdena. Hälso- och sjukvårdsnämnden får vidare i uppdrag att senast november 2015 fördela satsningen till berörda nämnder och förvaltningar. Tillgänglighetspaket (mkr) TOTAL Arbetsuppgiftsomfördelning (AUOF) 93 Regionalt remissansvar 10 Riktade kösatsningar 307 Cancersatsningar (utöver statlig 120 finansiering) Incitamentspaket 120 Frigörande av vårdplatser 100 TOTALT 750 Tabell 8. Uppskattad summering av tillgänglighetspaket

Hälso- och sjukvård i Region Skåne

Hälso- och sjukvård i Region Skåne Tillgänglighetspaket 2016 (reviderat efter HSN-beslut 2015-12-02) Hälso- och sjukvård i Region Skåne - en samlad resurs för ökad tillgänglighet 2015-11-17 (rev 2016-01-08) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Sammanfattning...

Läs mer

Hälso- och sjukvården i Skåne

Hälso- och sjukvården i Skåne Ekonomisk modell och tidplan för genomförande av Tillgänglighetspaketet 2016 Hälso- och sjukvården i Skåne - en samlad resurs för ökad tillgänglighet Tillgänglighetspaket 2016 2016-01-08 1 Innehåll 1.

Läs mer

Hälso- och sjukvården i Skåne

Hälso- och sjukvården i Skåne Bilaga: Inriktning ekonomisk modell och tidplan Hälso- och sjukvården i Skåne - en samlad resurs för ökad tillgänglighet Tillgänglighetspaket 2016 1. Riktade kö-satsningar 2. Arbetsuppgiftsomflyttningar

Läs mer

Hälso- och sjukvård i Region Skåne en samlad resurs för ökad tillgänglighet

Hälso- och sjukvård i Region Skåne en samlad resurs för ökad tillgänglighet Häls- ch sjukvård i Regin Skåne en samlad resurs för ökad tillgänglighet 2015-09-28 Bakgrund aktuell situatin Tillgängligheten avseende besök ch peratin/åtgärd har under de senaste åren försämrats i Regin

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-14 Dnr 1500340 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

28 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017 RS160019

28 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017 RS160019 28 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017 RS160019 Ärendet Regeringen och SKL har gjort en överenskommelse om att under 2015-2018 genomföra en nationell satsning på att korta väntetider

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 180413 Version 4 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 160129 Version 2 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160711 Version 1 (7) Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016 Förändring Förändring Tillgänglighet 60d maj-16 jun-15 Väntande totalt maj-16 jun-15 Besök 64,4% -1,2% 1,3%

Läs mer

21 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 RS160019

21 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 RS160019 21 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 RS160019 Ärendet Regeringen och SKL har gjort en överenskommelse om att under 2015-2018 genomföra en nationell satsning på att korta väntetider

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1602797 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Tillägg till

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160610 Version 1 (8) Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016 Förändring Förändring mot Tillgänglighet 60d apr-16 maj-15 Väntande totalt apr-16 maj-15 Besök 65,6% 1,3% 1,3%

Läs mer

Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016

Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 161013 Version 1 (8) Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016 Inflöde vårdbegäran Inflödet av remisser till SUS har för januari-september ökat med 5 %, eller drygt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av resterande

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-29 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS april 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS april 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160511 Version 1 (7) Uppföljning tillgänglighet SUS april 2016 Inflöde vårdbegäran Tillgänglighet 60d Förändring Förändring mot mar-16 apr-15 Väntande totalt mar-16 apr-15

Läs mer

Nulägesbeskrivningar Cancerprocesser inför SVF. Johan Ivarsson

Nulägesbeskrivningar Cancerprocesser inför SVF. Johan Ivarsson Nulägesbeskrivningar Cancerprocesser inför SVF Johan Ivarsson Nulägesbeskrivningarnas syfte Nuläge (?) Önskat läge (SVF) SVF 2015 SVF 2015 Nulägesbeskrivningarnas syfte Att lyfta fram en gemensam bild

Läs mer

20 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016, fördelning stimulansmedel RS160019

20 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016, fördelning stimulansmedel RS160019 20 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016, fördelning stimulansmedel RS160019 Ärendet Regeringen och SKL har gjort en överenskommelse om att under 2015-2018 genomföra en nationell

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1600425 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende till Hälso- och

Läs mer

Koncernkontoret Avd för hälso och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avd för hälso och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avd för hälso och sjukvårdsstyrning Christina Ståhl Enhetschef 040 67 53 134 PM Datum 20170331 Dnr 1 (17) Uppföljning av tillgänglighetspaketet Postadress: 291 89 Kristianstad Organisationsnummer:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-09 Dnr 1702867 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Åtgärder efter att den

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1603256 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys 1 Efter LS 19/10 - Fortsatt analys Analysera behovet av förstärkningar inom akutsjukvården i Karlskrona och Kristianstad Analysera behovet av förstärkningar inom ambulanssjukvård och sekundärtransport

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Satsning på cancervården

Satsning på cancervården Satsning på cancervården Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna Skapa en mer jämlik vård med ökad kvalitet och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702495 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Korta

Läs mer

Sjukvårdsnämnd SUS Aktuella väntetider inom cancervården. Björn Ekmehag

Sjukvårdsnämnd SUS Aktuella väntetider inom cancervården. Björn Ekmehag Sjukvårdsnämnd SUS 2017-10-20 Aktuella väntetider inom cancervården Björn Ekmehag Misstanke Beskrivning av standardiserat vårdförlopp Välgrundad misstanke Vad som ligger till grund för välgrundad misstanke

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015 Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet Pensionärsråd 20 februari 2015 Bakgrund Utveckla vården med fokus på hög kvalitet och patientsäkerhet, för patientens bästa

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702434 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Outnyttjad

Läs mer

Resultat Standardiserade vårdförlopp i Skåne

Resultat Standardiserade vårdförlopp i Skåne Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044/3091812 Johan.Cosmo@skane.se Datum 2018-02-20 1 (6) Resultat Standardiserade vårdförlopp i Skåne 2015

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr Utvecklingsavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-4461 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-09-28 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: Plats: 2016-09-28 kl.09.00-16.00 (ca.) Styrbord/Babord, Dockplatsen

Läs mer

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet Denna information redogör kortfattat för beslut i de ärenden som behandlades vid vårdproduktionsberedningens sammanträde den 27 april 2009. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se under

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr ) Sjukvårdsnämnd Sund Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se YTTRANDE Datum 2017-03-02 Dnr 1600283 1 (6) Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr 12-2016) Rapporten

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

SKL:s Dnr 14/6942. Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården.

SKL:s Dnr 14/6942. Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården. SKL:s Dnr 14/6942 Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården September 2015 Redovisningarna ska vara Socialdepartementet tillhanda

Läs mer

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Per Fessé Cancersamordnare Omkring 60 000 personer i Sverige

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvdsstyrning Joanna Linde Hälso- och sjukvdsstrateg 040-675 32 23 Joanna.linde@skane.se Datum 2016-02-18 Dnr 1202080 1 (5) Behovsanalys vid förlängning av

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 14 Skånevård Sund Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Produktion Månadstema Ekonomi Resultatutveckling (mkr) Oförändrad prognos, hög kostnadsutveckling i november. Anställningsvolym

Läs mer

Lärandekonferens 1/12

Lärandekonferens 1/12 Lärandekonferens 1/12 13.00 Välkomna! Presentation av dagen - Lenita Lundin Standardiserade vårdförlopp - Lisa Jelf Eneqvist SVF-flödet med b.la. - Lollo Viita Hallberg och Bodil Sandh Vad har vi åstadkommit

Läs mer

Välkommen till Cancerdag för allmänläkare

Välkommen till Cancerdag för allmänläkare Välkommen till Cancerdag för allmänläkare Program förmiddagen 08:30-09:15 Inledning 09:15-09:25 Bensträckare 09:25-10:15 Tidig upptäckt 10:15-10:25 Bensträckare 10:25-11:30 Standardiserade vårdförlopp

Läs mer

Specialiserade överviktsmottagningar

Specialiserade överviktsmottagningar Underlag Specialiserade överviktsmottagningar Bakgrund Fetma utgör ett stort hot för folkhälsan. Med fetma följer en ökad risk för psykisk ohälsa, ökad sjuklighet och för tidig död. Övervikt/fetma brukar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-28 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa S 2014:11 utredningen om högspecialiserad vård Sammanfattning av regeringens utredning: Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa Utredningen om högspecialiserad vård har i uppdrag

Läs mer

Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för patologi/cytologi i Stockholms läns landsting Region Gotland (RKC)

Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för patologi/cytologi i Stockholms läns landsting Region Gotland (RKC) 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2015-05-04 HSN 1411-1527 HSN Handläggare: Gunnel Blomgren Jan Forslid Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, p 10 Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för

Läs mer

Uppföljning jan-maj Jämförelser

Uppföljning jan-maj Jämförelser Uppföljning jan-maj 2019 Jämförelser Tillgänglighet besök andel väntande inom 90 dgr antal väntande mer än 90 dagar Mål: andel väntande inom 90 dagar >95 % 2 Tillgänglighet operation/åtgärd andel väntande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-20 Dnr 1500885 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Icke-kirurgisk behandling

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Information till moderata seniorer i Trelleborg

Information till moderata seniorer i Trelleborg Information till moderata seniorer i Trelleborg REGION SKÅNE Carl Johan Sonesson regionråd i opposition Region Skåne Följ oss på 149 mandat i regionfullmäktige 51 11 23 8 56 35 5 9 7 M 35 (-13) KD 5 (0)

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Hallands sjukhus. från delar till helhet

Hallands sjukhus. från delar till helhet Hallands sjukhus från delar till helhet Tre sjukhus en ledning Hallands sjukhus - fakta Cirka 4000 medarbetare. Utbudspunkter i samtliga kommuner i Halland. En omsättning på cirka 3,4 miljarder kronor.

Läs mer

Analys av kostnader för cancervård

Analys av kostnader för cancervård Redovisande dokument [rapport] Sida 1 (33) Analys av kostnader för cancervård 213-215 [Region Norrbotten] [1.] Sida 2 (33) Innehåll Analys av kostnader för cancervård 213-215... 1 Inledning... 4 Metod

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum Beskrivning

Läs mer

Nationell databas. Mäta ledtider inom : Kortare väntetider i cancervården

Nationell databas. Mäta ledtider inom : Kortare väntetider i cancervården Nationell databas Mäta ledtider inom : Kortare väntetider i cancervården Landstingen ska mäta och redovisa vårdförloppen Ledtider som ej följs upp nationellt i denna satsning Mätning och redovisning av

Läs mer

Nivåstrukturering, standardiserade vårdförlopp m.m. Förbundsdirektionen Beatrice Melin, Anna-Lena Sunesson

Nivåstrukturering, standardiserade vårdförlopp m.m. Förbundsdirektionen Beatrice Melin, Anna-Lena Sunesson Nivåstrukturering, standardiserade vårdförlopp m.m. Förbundsdirektionen 2016-05-31 Beatrice Melin, Anna-Lena Sunesson Nationell nivåstrukturering Arbetsmodell Nya sakkunniggrupper Äggstockscancer Njurcancer

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

Mall för redovisning av införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016

Mall för redovisning av införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 Mall för redovisning av införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 Redovisningarna ska vara Socialdepartementet tillhanda senast den 1 november 2016 Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

Skador i vården 2013 första halvåret 2017

Skador i vården 2013 första halvåret 2017 MARKÖRBASERAD JOURNALGRANSKNING NATIONELL NIVÅ 1 Förord Denna redovisning av skador och vårdskador (undvikbara skador) på nationell nivå bygger på granskning av 70 5 vårdtillfällen på akutsjukhus under

Läs mer

Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården xx-xx

Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården xx-xx Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017-xx-xx 2018-03-22 Överenskommelse för väntetidssatsningen 2017 Landsting/regioner ska införa samtliga

Läs mer

Isolerad hyperterm perfusion

Isolerad hyperterm perfusion 2015-10-30 SVN 2015-19 Gunilla Gunnarsson, ordf. RCC i Samverkan Sveriges kommuner och landsting 118 82 Stockholm Sydöstra sjukvårdsregionens remissvar avseende nationell nivåstrukturering av sju åtgärder

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-02 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Centrala rekommendationer och konsekvenser. Tjock- och ändtarmscancer

Centrala rekommendationer och konsekvenser. Tjock- och ändtarmscancer Centrala rekommendationer och konsekvenser Tjock- och ändtarmscancer Tjock- och ändtarmscancer Områden Diagnostik, Lars Påhlman Kirurgi, Gudrun Lindmark Strålbehandling, Bengt Glimelius Läkemedelsbehandling,

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Motion: Kompensera patienter som får ligga i korridoren

Motion: Kompensera patienter som får ligga i korridoren 2015-09-22 Regionledningskontoret Motion: Kompensera patienter som får ligga i korridoren Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde 2015-08-18 Tjänsteskrivelse 2015-06-04 Motion PROTOKOLL UTDRAG

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

Cancer i urinblåsa och övre urinvägar

Cancer i urinblåsa och övre urinvägar Ett samarbete i Västra sjukvårdsregionen Cancer i urinblåsa och övre urinvägar Regional nulägesbeskrivning Standardiserat vårdförlopp Processägare Viveka Ströck September 2015 2 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

TELEFONLISTA FUNKTION KOORDINATORER STANDARDISERADE VÅRDFÖRLOPP (SVF) SÖDRA SJUKVÅRDSREGIONEN

TELEFONLISTA FUNKTION KOORDINATORER STANDARDISERADE VÅRDFÖRLOPP (SVF) SÖDRA SJUKVÅRDSREGIONEN Faktaägare Reviderad: 2016-08-15 Anna Unné Tidigare version: 2016-01-25 RCC Syd 2016-07-11 anna.unne@skane.se TELEFONLISTA FUNKTION KOORDINATORER STANDARDISERADE VÅRDFÖRLOPP (SVF) SÖDRA SJUKVÅRDSREGIONEN

Läs mer

Kolorektalcancerscreening, PET-CT, palliativ vård av barn, SVF-läget. Förbundsdirektionen Beatrice Melin, Anna-Lena Sunesson

Kolorektalcancerscreening, PET-CT, palliativ vård av barn, SVF-läget. Förbundsdirektionen Beatrice Melin, Anna-Lena Sunesson Kolorektalcancerscreening, PET-CT, palliativ vård av barn, SVF-läget Förbundsdirektionen 2017-09-26 Beatrice Melin, Anna-Lena Sunesson 2017-10-04 Screening för kolorektal cancer Nu är det dags! 2017-10-04

Läs mer

Nationell överenskommelse Kortare väntetider i cancervården

Nationell överenskommelse Kortare väntetider i cancervården Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (5) Nationell överenskommelse 2018 - Kortare väntetider i cancervården Sida 2 (5) Bakgrund Regeringen avsätter 447,5 mnkr år 2018 för att skapa en mer jämlik

Läs mer

Svensk studie avseende screening av tarmcancer erbjudande om deltagande

Svensk studie avseende screening av tarmcancer erbjudande om deltagande BESLUTSUNDERLAG 1(5) Landstingsstyrelsen Svensk studie avseende screening av tarmcancer erbjudande om deltagande Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tillsammans med cheferna för de sex regionala

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se YTTRANDE Datum 2017-01-20 Dnr 1600283 1 (7) Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr 12-2016)

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp

Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp Introduktionsutbildning 6 oktober 2016 Anna-Lena Sunesson Utbildningens innehåll Regiongemensam del 6 oktober Introduktion om SVF samt uppföljning av

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Datum 2014-10-15 1 (5) Behovsbedömning Öron-Näs och Halsmottagning (ÖNH) i Skåne Hälso- och sjukvårdsnämndens samlade uppdrag 2014 Hälso- och sjukvårdsnämndens

Läs mer

Cancer Vårdkontakter i ett producentperspektiv Kolorektalcancer Lungcancer Bröstcancer Cancer i kvinnliga könsorgan Prostatacancer Urinblåsecancer

Cancer Vårdkontakter i ett producentperspektiv Kolorektalcancer Lungcancer Bröstcancer Cancer i kvinnliga könsorgan Prostatacancer Urinblåsecancer Cancer Vårdkontakter i ett producentperspektiv Kolorektalcancer Lungcancer Bröstcancer Cancer i kvinnliga könsorgan Prostatacancer Urinblåsecancer Thor Lithman Dennis Noreen Håkan Olsson Henrik Weibull

Läs mer

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin?

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Budgetavstämning oktober 2005 Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Stopp 2005 Ingen inhyrd personal i primärvården Inköpsstopp Allt överprövas

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-22 Dnr 1600962 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Utredning om den samlade

Läs mer

Den nationella cancerstrategin

Den nationella cancerstrategin 10.00 Välkommen! Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare SKL 10.10 Statens syn på Kortare väntetider i cancervården och primärvårdens roll Sara S Johansson, projektledare Socialdepartementet 10.25 Överenskommelsen

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 1 Information Länspensionärsrådet 6 december 2017 Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 2 Sommarsjukvården 259 vårdplatser under två veckor, 262 under åtta veckor. (269 förra året, normalläge

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Målbild 2015-10-14 2 Aktuella uppdrag till LD Utreda dagakuten i Karlshamn Beskriva en arbetsfördelning mellan Karlshamn och Karlskrona Ta fram en 10-årig investeringsplan

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 2018-05 16 Skånes universitetssjukhus Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Resultatet försämras jämfört med föregående år pga operiodiserade läkemedelsrabatter maj 2017.

Läs mer

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Kommittédirektiv Betalningsansvarslagen Dir. 2014:27 Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av lagen (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar

Läs mer

Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning

Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning Landstinget Blekinge Oktober 2015 Inledning Landstinget Blekinge redovisar i detta dokument en sammanställning av aktiviteter och åtgärder som är

Läs mer

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Omkring 60 000 personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10 Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Sida 2 (10) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Verksamhetens intäkter... 3 Verksamhetens kostnader... 4 Personalkostnader...

Läs mer