Information om avtalskonflikten i september 2009 med Hammarö Energi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om avtalskonflikten i september 2009 med Hammarö Energi"

Transkript

1 Sida 1 av 6 Villaägarna i Hammarö Dokumentet i sin helhet är uppdaterat och modifierat den 26 september 2009 Information om avtalskonflikten i september 2009 med Hammarö Energi Konflikten med Hammarö Energi om deras olagliga nya avtal och om den från 1 juli i år införda avtalsstridiga administrationsavgiften i gamla avtalet är inte löst. Fallet kommer senare i höst att tas upp av bl.a. Energimarknadsinspektionen och Fjärrvärmenämnden. Med medveten misstolkning av gällande avtal och avtalslagstiftning samt efterkonstruktioner försöker bolaget rättfärdiga sitt handlande att man i strid med de gamla 10-årsavtalen och dolt för kunderna lade på 25 % på energiavgiften för administration. När detta avslöjades av en av våra medlemmar i mars i år tvingades bolaget att betala tillbaka dessa dolda avgifter. Hammarö Energis styrelse fick panik och i stället för att be om ursäkt och erkänna att man gjort fel visade styrelsen att man öppet står bakom VD:s försök att kringgå gällande 10-årsavtal. I en kungörelse bl.a. i NWT och VF den 28 april 2009, offentliggjorde bolagets styrelse sitt beslut från den 24 april att alla kunder, som vill behålla sitt gamla 10-års avtal, kommer att fr.o.m. den 1 juli 2009 debiteras 15 öre/kwh extra för administration. Detta är ett kraftigt avtalsbrott. Enligt jurister och avtalsexperter som medlemmar konsulterat, har Hammarö Energi inga möjligheter att domstolsvägen få igenom administrationsavgiften. Detta kan vara orsaken till de rykten som gått i sommar att bolaget i höst kommer att säga upp de gamla avtalen för kunder som vägrar byta till nya avtal. Hammarö Energis styrelse har i ett brev till en av våra medlemmar som känt sig lurad och krävt att få sitt gamla avtal tillbaka skrivit: Avtal som tecknats före , kommer att sägas upp och utgå ur Hammarö Energis AB:s avtalsutbud under hösten Om så skulle ske är detta ett kraftigt avtalsbrott och kommer bl.a. att medföra skadeståndsansvar för bolaget. I en interpellationsdebatt i kommunfullmäktige den 8 september 2009 fick Hammarö Energis styrelseordförande frågor om sin styrelses brev och om avtalen, som det stod i brevet, skulle sägas upp. Styrelseordföranden kände inte till brevets existens men kunde ändå försäkra att några sådana beslut inte är tagna inom Hammarö Energi. Villaägarna i Hammarö känner dock till att frågan om att säga upp avtalen har diskuterats inom styrelsen. I september hade fortfarande cirka 240 villakunder vägrat skriva på det nya avtalet.

2 Sida 2 av 6 Kungörelse införd i NWT och VF den 23 maj 2009 Villaägarna i Hammarö VIKTIG INFORMATION TILL HAMMARÖ ENERGI AB:s VILLAKUNDER Hammarö Energi AB har sedan november 2008 på ett otillbörligt och vilseledande sätt försökt att få så många som möjligt av sina cirka 900 villakunder med gamla 10-årsavtal att i förtid byta till ett nytt avtal. Det nya avtalet strider mot Fjärrvärmelagen bl.a. beträffande prisinformationen och har en radikalt annorlunda taxekonstruktion vilken strider mot Hammarö kommuns nu gällande ägardirektiv till bolaget. Det nya avtalet innebär att alla villakunder med en årsförbrukning på mer än KWh/år får en högre kostnad jämfört med det gamla avtalet. Bolaget har nyligen tvingats inse att gamla avtalet inte medger att ta ut en extra kostnad för rökgas/pannförluster som inte existerar. Att sedan dolt utan att informera kunderna, lägga på ytterligare 25 % för administration är ett kraftigt brott mot avtalet. Villaägarna i Hammarö rekommenderar därför villakunder med gamla 10-årsavtal att noggrant överväga konsekvenserna av att byta till nya avtalet. För kunder som vill återgå till gamla avtalet och för utförlig information hänvisas till vår hemsida. Kommentar 26/9 2009: Det har senare visat sig att den nya taxekonstruktionen, som beslutades av bolagets styrelse den 26/ även stred mot bolagets då gällande bolagsordning, vilken ändrats nio månader i efterskott den 16/ för att så inte längre skulle vara fallet. I beslutet i kommunfullmäktige Kf 62 gavs ingen motivering till ändringen. Det enda som står är: Revideringarna är av redaktionell art. 4 ändrades i bolagsordningen genom att stryka att verksamheten skall bedrivas med iakttagande av den kommunala likställighetsprincipen, något som den nya taxan kraftigt strider mot. Att ta bort principen som innebär att alla villakunder ska behandlas likvärdigt och beteckna detta som en revidering av redaktionell art är synnerligen anmärkningsvärt. Hammarö Energis agerande för att förmå villakunderna att överge sina förmånliga 10-årsavtal Villaägarna i Hammarö har sedan november 2008 genom förhandlingar och korrespondens försökt få Hammarö Energi AB (HEAB) att inse att ingångna avtal är till för att följas. Bolaget utnyttjar sin monopolställning och svårigheten för en fjärrvärmekund att välja någon annan uppvärmningsform eller leverantör av fjärrvärme. De flesta villakunder har i samband med anslutningen till fjärrvärmenätet gjort sig av med sin gamla utrustning. Detta medför att kunden befinner sig i en mycket utsatt position.

3 Sida 3 av 6 Det nya avtalet innebär att alla villakunder med en årsförbrukning på mer än KWh/år får en högre kostnad jämfört med det gamla avtalet. Redan vid en årsförbrukning på KWh/år är det gamla avtalet 910 kr/år billigare, (se tabellen nedan). Den dolda administrativa avgiften och pålägg för pannförluster som inte existerar Bolaget har nyligen tvingats inse att gamla avtalet inte medger att man till energiavgiften, som kunden enligt avtalstexten skall betala och som idag preliminärt är 29 öre/kwh, lägger en kostnad för rökgas/pannförluster som inte existerar. På denna summa har bolaget åtminstone sedan den 1/1 2009, även det i strid med avtalet och dolt utan att informera kunderna, lagt till ytterligare 25 % för administration. Denna dolda avgift har idag bolaget fått betala tillbaka med efterhandskonstruktionen att den felaktigt lades på enligt 10 Myndighetsregler i gamla avtalet som lyder: Om oförutsedd kostnad uppkommer för leverantören med anledning av införande eller höjning av för leverantören gällande skatt, avgift eller pålaga beslutad av riksdagen, regeringen, kommunen eller annan myndighet, skall kunden erlägga ersättning till leverantören för på kunden belöpande andel av kostnadsökningen. Det är verkligen inte trovärdigt att bolagets VD (som tidigare fram till 1 februari 2008 var chef för Hammarö kommuns Miljö- och byggförvaltning) och dess styrelseordförande (som samtidigt är kommunalråd i Hammarö kommun och ordförande i kommunstyrelsen) inte skulle ha känt till skillnaden mellan kommunens roll som myndighet och dess roll som ägare i ett helägt kommunalt bolag. Det är för övrigt heller inte möjligt, även om 10 varit tillämplig, att ta ut kostnader för administration som är proportionella mot årsförbrukningen eftersom det står i 10 att kunden ska erlägga ersättning till leverantören för på kunden belöpande andel av kostnadsökningen som naturligtvis är lika för alla villakunder. Hammarö Energis avtalsbrott, avtalslagen 36 och lagen om avtalsvillkor i konsumentförhållanden För att minska risken för att tidigare lurade kunder med nya avtal skall kräva att få gå tillbaka till gamla avtalet och för att få fler av de då kvarvarande 371 kunderna att gå över till nya avtalet beslöt styrelsen den 16 april 2009 att införa en administrationsavgift fr.o.m. 1 juli 2009 på 15 öre/kwh inkl. moms med en hänvisning till ändrade förhållanden i 36 avtalslagen. Det är för det första en domstol som skall göra en sådan prövning och inte Hammarö Energi ensidigt. Vår bedömning är med stöd av juridisk expertis att bolaget vid en rättslig prövning av denna åtgärd inte har några utsikter till framgång. För det andra är de ändrade förhållanden som bolaget refererar till förorsakade till 100 % av bolaget självt. I den avtalslagstiftning som finns har fjärrvärmekonsumenten en mycket stark ställning i de fall kunden inte har kunnat påverka vad som står i avtalet. I lagen (1994:1512) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden står i 10 :

4 Sida 4 av 6 Om innebörden av ett avtalsvillkor som inte har varit föremål för individuell förhandling är oklar, skall vid en tvist mellan en näringsidkare och en konsument villkoret tolkas till konsumentens förmån. Även i 36 avtalslagen (1915:218) har konsumenten ett starkt skydd. Där står: Vid prövning enligt första stycket skall särskild hänsyn tagas till behovet av skydd för den som i egenskap av konsument eller eljest intager en underlägsen ställning i avtalsförhållandet. Villaägarna i Hammarö rekommenderar villakunder med gamla 10-årsavtal att noggrant överväga konsekvenserna av att byta till nya avtalet. Hammarö Energi har tyvärr i sin iver att få så många som möjligt att gå över till nya avtalet gått för långt i detta avseende. I ett informationsbrev daterat 4 nov 2008 varnade HEAB för stora prishöjningar av energiavgiften för dem som väljer att behålla de gamla avtalen. HEAB tog fram dokument till kunderna för att ge intrycket av att alla kunder skulle tjäna på (eller i alla fall inte förlora på) att gå över till det nya avtalet. Denna effekt uppnådde HEAB genom att vid jämförelsen ta bort årsförbrukningar som är större än KWh och överdriva den framtida prisutvecklingen för energin beräknad enligt HEABs dåvarande tolkning av gamla avtalet, 52 öre/kwh + moms. Dessa 52 öre/kwh inkluderade kostnader i strid mot gamla avtalet för pann- och rökgasförluster som numera inte existerar och, som det senare skulle visa sig, den dolda administrationsavgiften på 25 %. I ovan nämnda informationsbrev skrev HEAB: Dock bör abonnenterna vara medvetna om att prisutvecklingen på briketter under perioden varit 46 %, det beror på att det är ett förädlat träbränsle till skillnad från skogsavfall samt förbränning av hushållsavfall. Förädlat träbränsle är en konkurrensvara då utbyggnad av fjärrvärmeverk går med rasande fart och tillgången kommer att påverka prisbilden. Enligt en skriftlig uppgift till Villaägarna i Hammarö från Energimyndigheten och SCB har höjningen under tidsperioden ovan varit 13 % och inte 46 % som HEAB påstår i citatet ovan. Enligt material som Villaägarna i Hammarö senare fått tillgång till visar det sig att HEAB under hela år 2007 fram till det att panncentralen avställdes i början av år 2009 inte haft någon prishöjning alls dvs. 0 %. Med ovanstående felaktiga och vilseledande information fick Hammarö Energi cirka hälften av villakunderna att skriva på nya avtal i början av året.

5 Vad man vinner eller förlorar på att byta till nya avtalet Jämförelse mellan gamla och nya avtalet vid 2009 års taxor Årsförbrukning av fjärrvärme i KWh/år Vad kunden förlorar i kr/år på nya avtalet jamfört med gamla avtalet vid olika årsförbrukningar. Totala kostnader i kr/år för abonnemang, administration och kapital i nya avtalet dvs. alla kostnader förutom den för energin i sig. I gamla avtalet är dessa kostnader lika för alla och är 9528 kr/år. Ökade kostnader i % i nya avtalet för abonnemang, administration och kapital jämfört med gamla avtalet ,5 % ,8 % ,6 % ,3 % ,2 % ,0 % Sida 5 av 6 Tabellen ovan visar vad man förlorar eller vinner på nya avtalet jämfört med att behålla det gamla vid olika årsförbrukningar. Den andra spalten visar vad man förlorar totalt på nya avtalet vid olika årsförbrukningar jämfört med att ha behållit det gamla vid det energipris på 29 öre/kwh som man skall betala enligt avtalstexten i gamla avtalet. Den tredje spalten visar de totala kostnaderna i kr/år för abonnemang, administration och kapital i nya avtalet dvs. alla kostnader förutom den för energin i sig. I gamla avtalet är dessa kostnader lika för alla och är 9528 kr/år. Den fjärde spalten visar hur mycket kostnaden ökar i procent i nya avtalet jämfört med det gamla vid olika årsförbrukningar för abonnemang, administration och kapital. Hammarö Energi publicerade i november 2008 en bedräglig prognos för den rörliga energiavgiften gällande kunder med de gamla 10-årsavtalen. Bolaget spådde att den för år 2009 skulle bli 52 öre/kwh + moms. Det låg i bolagets intresse att prognostisera en hög avgift för att locka så många som möjligt över till nya avtalet. Det är lätt att räkna ut att vid denna höga energiavgift tjänar alla kunder med en årsförbrukning under KWh på att gå över till nya avtalet dvs. majoriteten av villakunderna (cirka 85 %). Bolaget dolde som sagt vad utfallet

6 Sida 6 av 6 skulle bli för kunder med större förbrukning än KWh/år. Det låg inte i bolagets intresse att visa detta. Det fick dessa kunder själva räkna ut. Från och med januari 2010 kommer energiavgiften i nya avtalet att öka från 85 öre/kwh till 89,5 öre/kwh dvs. en höjning med 5,3 %. Denna energiavgift är redan innan höjningen enligt den årligen utkommande Nils Holgersson-rapporten bland de tre högsta avgifterna för fjärrvärme i Sverige år Länk till Nils Holgersson-rapporten (se sid 25): Att kräva tillbaka gamla avtalet och bestrida fakturor Den som redan skrivit på nytt avtal och nu anser sig blivit vilseledd bör skriva till Hammarö Energi och dess styrelse och kräva att få gå tillbaka till gamla avtalet och orsaken till varför. Skicka en kopia av skrivelsen till Rådrummet i Karlstad. Man kan i detta sammanhang också hänvisa till 30 Avtalslagen ( ) som bl.a. säger: att det inte är tillåtet att framkalla ett avtal (dvs. att få någon att skriva på ett avtal) genom att svikligen förleda (dvs. lura) sin motpart. Sveket kan bestå i att en part medvetet lämnar falska uppgifter till sin motpart angående någon viktig omständighet som rör avtalet eller att en part förtiger viktiga upplysningar. Sådana avtal är enligt avtalslagens 30 ogiltiga. Ett annat sätt att försöka få ut sin rätt är att bestrida (att motsätta sig) fakturan och skicka den tillbaka med en noggrann motivering enligt ovan varför man bestrider och be om en ny faktura med fakturering efter gamla avtalet men naturligtvis utan kostnader för pann- och rökgasförluster och administrationsavgift. Skicka för säkerhets skull även en kopia till Hammarö Energis styrelse och Rådrummet. Kontakta gärna Rådrummet på för råd och upplysningar om hur man gör när man bestrider en faktura som man anser är felaktig. Informera andra villaägare med fjärrvärme Villaägarna i Hammarö rekommenderar den som är villakund hos Hammarö Energi att då och då besöka vår hemsida på för att hålla sig uppdaterad på vad som händer i denna fråga. Sprid gärna informationen till berörda grannar och vänner som kanske inte har dator eller anslutning till Internet. Villaägarna i Hammarö Styrelsen

FÅR ETT KOMMUNALT FJÄRRVÄRMEBOLAG MED

FÅR ETT KOMMUNALT FJÄRRVÄRMEBOLAG MED Sida 1 av 7 FÅR ETT KOMMUNALT FJÄRRVÄRMEBOLAG MED MONOPOL BETE SIG SOM DE VILL MOT SINA KUNDER? Orsaken till att Villaägarna i Hammarö engagerat sig i fjärrvärmefrågan är att ett flertal medlemmar kontaktat

Läs mer

VAD HAMMARÖ ENERGI OCH DESS STYRELSE INTE VILL ATT DU SKA VETA FÖR MYCKET OM

VAD HAMMARÖ ENERGI OCH DESS STYRELSE INTE VILL ATT DU SKA VETA FÖR MYCKET OM Sida 1 av 6 VAD HAMMARÖ ENERGI OCH DESS STYRELSE INTE VILL ATT DU SKA VETA FÖR MYCKET OM Så här gick det till när HEAB försökte vilseleda alla sina villakunder att i förtid överge sitt gamla förmånliga

Läs mer

INFORMATION OM FJÄRRVÄRMEKONFLIKTEN MED HAMMARÖ ENERGI OCH ENERGIMYNDIGHETENS TILLSYNSBESLUT FRÅN DEN 9/2 2010

INFORMATION OM FJÄRRVÄRMEKONFLIKTEN MED HAMMARÖ ENERGI OCH ENERGIMYNDIGHETENS TILLSYNSBESLUT FRÅN DEN 9/2 2010 Sida 1 av 5 INFORMATION OM FJÄRRVÄRMEKONFLIKTEN MED HAMMARÖ ENERGI OCH ENERGIMYNDIGHETENS TILLSYNSBESLUT FRÅN DEN 9/2 2010 Sammanfattning: Hammarö Energi uppfyllde inte kraven i fjärrvärmelagen vad beträffar

Läs mer

Hammarö Energis ordförande Siw Gidlöf svarar på frågor i en interpellation från Margareta Ivarsson (C)

Hammarö Energis ordförande Siw Gidlöf svarar på frågor i en interpellation från Margareta Ivarsson (C) Här finns information i kronologisk ordning som Villaägarna i Hammarö löpande informerat om på hemsida beträffande konflikten med Hammarö Energi (HEAB). Konflikten började i november 2008 och var inte

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR FRÅN DE POLITISKA PARTIERNA I HAMMARÖ KOMMUN OM HAMMARÖ ENERGI

FRÅGOR OCH SVAR FRÅN DE POLITISKA PARTIERNA I HAMMARÖ KOMMUN OM HAMMARÖ ENERGI Sida 1 av 7 FRÅGOR OCH SVAR FRÅN DE POLITISKA PARTIERNA I HAMMARÖ KOMMUN OM HAMMARÖ ENERGI BAKGRUND Hammarö kommun har enligt en i juni 2010 publicerad rapport från Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen

Läs mer

HAMMARÖ ENERGI - ett bolag som vägrar göra rätt för sig

HAMMARÖ ENERGI - ett bolag som vägrar göra rätt för sig Sida 1 av 6 HAMMARÖ ENERGI - ett bolag som vägrar göra rätt för sig Villaägarna i Hammarö har legat lågt med information sedan april förra året för att inte störa de förhandlingar som trots allt av och

Läs mer

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa PM Datum 2015-04-16 2014/1165 Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa Bakgrund Som en del av arbetet i Bredbandsforums Villagrupp har Konsumentverket under början av 2015 genomfört

Läs mer

2 Gruppens avgränsning och tvisteföremålet

2 Gruppens avgränsning och tvisteföremålet KONSUMENTOMBUDSMANNEN ANMÄLAN OM GRUPPTALAN Byråchefen Pär Magnusson 2010-06-10 Dnr 2009/1623 Allmänna reklamationsnämnden ANMÄLARE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 KARLSTAD MOTPART Hammarö Energi Aktiebolag,

Läs mer

DOM Meddelad i Uppsala

DOM Meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT DOM Meddelad i Uppsala Mål nr Sid 1 (6) PARTER Kärande Yellow Register On line AB, 556447-0119 Box 1272 501 12 Borås Ombud: Jur.kand. Sofia Wockatz Law & Solution Sweden AB Box 111 04

Läs mer

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:13 2008: Datum 2009-06-04 Dnr B 8/08 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MOTPART Bank2 Bankaktiebolag, Box 7824, 103 97 STOCKHOLM Ombud: advokaten P-E.

Läs mer

Karlstads kommuns avtal med Karlstads Energi

Karlstads kommuns avtal med Karlstads Energi KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Konkurrensverket 103 85 Stockholm Karlstad 2013-01-14 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Er ref 603/2012 Karlstads kommuns avtal med Karlstads

Läs mer

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2012 Tidaholms Energi AB

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2012 Tidaholms Energi AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2012 Tidaholms Energi AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2011 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Låt oss berätta om vår verksamhet... 3 Vår verksamhet i korthet... 4 Vår

Läs mer

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt Värm poolen! Vi erbjuder en produkt för dig som förbrukar mycket värme på sommaren under månaderna maj-sept. t. ex. för dig som har pool. Kontakta oss så berättar vi mer! Nya kunder Vi erbjuder anslutning

Läs mer

3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv

3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv 3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv 3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv Avtalsvillkoren ur ett juridiskt perspektiv Utformningen av avtalsvillkoren Vad man särskilt

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument DEL 1 Relevant lagstiftning A. INLEDNING 1. Ange tydlig avsändare Enligt 3 kap. 23

Läs mer

Konsumenterna och rätten

Konsumenterna och rätten Lena Olsen Juridik och förvaltningspolitik i socialt arbete Konsumenterna och rätten 1. Varför konsumentskydd? Läs NJA 1968 s. 303 2. Framväxten av konsumentskyddsregleringen Sverige 1995 EU - förordningar,

Läs mer

Undersökning av elavtals särskilda villkor

Undersökning av elavtals särskilda villkor Undersökning av elavtals särskilda villkor Bakgrund har under många år fått ett stort antal klagomål på elleverantörer. Klagomålens karaktär har varierat och olika typer av problem på marknaden har dominerat

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Del 1 Relevant lagstiftning A. Inledning Med uppsökande försäljning av el

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar Datum Diarienr 2014-02-12 1176-2013 SEVAB Strängnäs Energi AB Box 32 645 21 Strängnäs Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar Datainspektionens beslut

Läs mer

Avtal. Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören.

Avtal. Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören. Bilaga 8 1. Parter Avtal Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden

Läs mer

Välkommen till VB Energi

Välkommen till VB Energi Välkommen till VB Energi Agenda för Reko-kundträff Presentation av VB Energi Vad är Reko och vad innebär det för kunden? Elprisområden Lennart Gustavsson Vårt Miljöarbete Vår prispolicy Fjärrvärmepriser

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 november 2005 T 1421-03 KLAGANDE Länsförsäkringar Västernorrland, 588000-3842 Box 164 871 24 Härnösand Ombud: Försäkringsjurist UL MOTPART

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fastighetsbildningslagen (1970:988); SFS 2004:393 Utkom från trycket den 8 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Leverantör: Telecom3 Sverige AB ( T3 ), Org.nr: 556642-1763, Västra Esplanaden 2, 903 26 Umeå. Tel: 0770-350 330

Leverantör: Telecom3 Sverige AB ( T3 ), Org.nr: 556642-1763, Västra Esplanaden 2, 903 26 Umeå. Tel: 0770-350 330 Detta Kundavtal ("Avtalet") mellan Telecom3 Sverige AB ("T3") och den fysiska person som anges under punkten 1 nedan ("Kunden") gäller för de tjänster och den utrustning som T3 tillhandahåller Kunden från

Läs mer

meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm

meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm REGERINGSRÄTTENS DOM 1(5) meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud Advokaten Markus Lauri Legare Advokatbyrå AB Box 19080 104 32 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme Prislista småhus Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig. Den ger en säker och bekväm uppvärmning.

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-06-01 Dnr: 17-816 Fast Communication Sweden AB 559021-6296 Att: Henrik Willquist Advokatfirman Glimstedt henrik.willquist@glimstedt.se Underrättelse

Läs mer

Fasta avgifter i elhandelsavtal efter 1 juni 2014 juridisk vägledning i ljuset av Energieffektiviseringsdirektivets genomförande i svensk rätt

Fasta avgifter i elhandelsavtal efter 1 juni 2014 juridisk vägledning i ljuset av Energieffektiviseringsdirektivets genomförande i svensk rätt SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI Produktion Henrik Wingfors + 46 8 677 26 73, + 46 766-23 63 55 henrik.wingfors@svenskenergi.se PROMEMORIA 1 (6) Datum 2014-04-28 Medlemskretsen för internt bruk Fasta

Läs mer

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2014 MARK KRAFTVÄRME AB

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2014 MARK KRAFTVÄRME AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2014 MARK KRAFTVÄRME AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2014 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Låt oss berätta om vår verksamhet... 3 Vår verksamhet i korthet... 4 Vår

Läs mer

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren.

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden XXXX-XX-XX till XXXX-XX-XX med möjlighet

Läs mer

1. Inledning och bakgrund

1. Inledning och bakgrund Datum 2014-06-27 Rättsenhet 2 Camilla Tellås PM- granskning av dolda-fel försäkringar 1. Inledning och bakgrund Konsumentverket har blivit uppmärksammat på att det har förekommit brister avseende försäkringstypen

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2019.

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2019. Prislista 2019 Gäller privatkunder från 1 januari 2019. fev.se/priser2019 Elhandel För att du ska hitta ett elhandelsav tal som passar just dig har vi tre olika av talsformer: Fast pris, Rörligt pris och

Läs mer

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2018.

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2018. Prislista 2018 Gäller privatkunder från 1 januari 2018. fev.se/priser2018 Elhandel För att du ska hitta ett elhandelsav tal som passar just dig har vi tre olika av talsformer: Fast pris, Rörligt pris och

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Våra tjänster

ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Våra tjänster ALLMÄNNA VILLKOR Följande villkor gäller för alla uppdrag och tjänster som utförs av Creo Advokater AB, org. nr.556725-0344, (Creo) för våra klienter, om inte annat följer av lag eller särskild skriftlig

Läs mer

God fastighetsmäklarsed 2007-06-12. Uppsägning av uppdragsavtalet

God fastighetsmäklarsed 2007-06-12. Uppsägning av uppdragsavtalet God fastighetsmäklarsed 2007-06-12 Uppsägning av uppdragsavtalet 1. Innehåll 1. Innehåll... 2 2. Förord... 3 3. Allmänna förutsättningar... 4 3.1 Mäklarens rätt till provision... 4 3.2 Prövningen av mäklarens

Läs mer

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Aros Bostad Förvaltning AB INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Fastställd av styrelsen för Aros Bostad Förvaltning AB vid styrelsemöte den 7 november 2017 1(7) 1 ALLMÄNT

Läs mer

Angående vilseledande marknadsföring

Angående vilseledande marknadsföring 2014-11-07 Dnr 2014/1059 Enhet Rättsenhet 2 Camilla Tellås Dir. tel. 054/19 40 50 Moderna Försäkringar Att: Karin Stenlund Box 7830 103 98 Stockholm Angående vilseledande marknadsföring Konsumentverket

Läs mer

TAXA FÖR RENHÅLLNING. Gäller från

TAXA FÖR RENHÅLLNING. Gäller från TAXA FÖR RENHÅLLNING Gäller från 2017-02-01 WWW.KIL.SE/KAHAB TAXA Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 Dnr KS 16/335 Taxan gäller from 2017-02-01 Avfallshanteringen i kommunen regleras i Lokala föreskrifter

Läs mer

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Inledande bestämmelser 1 Detta kapitel gäller överföring och leverans av

Läs mer

Informationsplikt till konsument

Informationsplikt till konsument Informationsplikt till konsument Informationsskyldighet för elhandelföretag Informationsskyldighet vid upphörande av avtal 8 kap. 5 En elleverantör som levererar el till en elanvändare i en viss uttagspunkt

Läs mer

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2011 Oxelö Energi AB

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2011 Oxelö Energi AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2011 Oxelö Energi AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2011 2 (8) Innehållsförteckning Inledning Låt oss berätta om vår verksamhet 3 Vår verksamhet i korthet 4 Vår ekonomi 4

Läs mer

avseende planläggning och exploatering av fastigheten Älta 37:19 i Nacka kommun.

avseende planläggning och exploatering av fastigheten Älta 37:19 i Nacka kommun. 1 (5) Mellan Nacka kommun, org nr 212000-0167, nedan kallad Kommunen, och Nisseshus nr 1 HB, org nr 916587-3424, helägt dotterbolag till Vasakronan AB, nedan kallad Bolaget har träffats följande RAMAVTAL

Läs mer

Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet

Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet Utförd av: Statistiska Centralbyrån Martin Kullendorff Marcus Widén Oktober 2004 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) BRA MILJÖVAL

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 15 NOVEMBER 2018 DNR 60/18 SIDA 1 AV 7 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Saken Skadestånd på grund av avtalsbrott BESLUT Nämnden förklarar att NN och YY inte har ådragit sig ersättningsskyldighet

Läs mer

Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01

Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01 Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01 Luleå Energi Elnät AB Luleå Energi Elnät AB s huvudsakliga uppdrag är drift, underhåll och nybyggnad av elnätet samt mätning och rapportering av elanvändningen i

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 12 mars 2018 KLAGANDE Migrationsverket Ombud: Advokat Toralf Hällen och jur.kand. Gustav Nittby Flood Herslow Holme Advokatbyrå AB Box 7615

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa Va 410/12 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa Va 410/12 Stockholm Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 22 2013-04-02 Va 410/12 Stockholm SÖKANDE A M MOTPART Svalövs kommun Ombud: Samhällsbyggnadschefen T S och T.f. samhällsbyggnadschef J W Adress som ovan SAKEN

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr Sida 1 (16) KLAGANDE Se klagandeförteckning, bilaga 1 MOTPART Partille kommun ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktige i Partille kommuns beslut 2019-03-26, dnr KS/2019:102,

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Vår verksamhet Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2015

Vår verksamhet Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2015 Vår verksamhet 2015 Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2015 Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2015 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Låt oss berätta om vår verksamhet... 3 Vår verksamhet i korthet... 4 Vår

Läs mer

Regler för BOENDEPARKERING/ NYTTOPARKERING

Regler för BOENDEPARKERING/ NYTTOPARKERING 1 (6) Godkänd av tekniska nämnden TN 101, 2003-09-17 Fastställd av kommunfullmäktige KF 239, 2003-10-20 Regler för BOENDEPARKERING/ NYTTOPARKERING i Strängnäs och Mariefreds centrum Enligt MFN 2007-03-13

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige 1998-12-14 23/98:2 Justerad av kommunfullmäktige 2002-12-16 23/02:2 Reviderad av kommunfullmäktige 2003-10-20 54 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Nordea Bank AB (publ.), ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätts beslut i mål Ö

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Nordea Bank AB (publ.), ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätts beslut i mål Ö Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 juni 2017 Ö 1209-16 KLAGANDE Justitiekanslern MOTPART Nordea Bank AB (publ.), 516406-0120 Ombud: Advokaterna PD, UI och EM SAKEN Allmän

Läs mer

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal)

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) 1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) Nedanstående avtal har tecknats mellan följande parter Kommunen Drottninggatan 32 651 84 Karlstad Org.nr 212000-1850 Leverantören Företagsnamn Adress

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 juli 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Stefan Lindh Advokatfirman Delphi Box 465 581 05 Linköping ÖVERKLAGAT

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:35 2008: Datum 2009-11-17 Dnr B 10/08 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MOTPART Bahnhof AB (publ), Box 6220, 102 34 STOCKHOLM Ombud: advokaten W. D.,

Läs mer

Prislista 2017 priser2017

Prislista 2017 priser2017 Prislista 2017 Gäller från 1 januari 2017 fev.se/priser2017 Elhandel För att du ska hitta ett elhandelsav tal som passar just dig har vi fyra olika av talsformer: Fast pris, Rörligt pris, Falupriset och

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklaren har åsidosatt god fastighetsmäklarsed genom att i objektsbeskrivningen

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datum Diarienr 2010-11-23 1288-2010 PayEx Finance AB 621 88 Visby Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Ärende 24 Finansiering Örebroregionens Science Park år 2015

Ärende 24 Finansiering Örebroregionens Science Park år 2015 Ärende 24 Finansiering Örebroregionens Science Park år 2015 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-07-06 KS 2014.0399 Handläggare Christian Westas Till Kommunfullmäktige Överlåtelse av aktier i Örebroregionens Science

Läs mer

Aktieägaravtal mellan Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun avseende Visit Roslagen AB

Aktieägaravtal mellan Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun avseende Visit Roslagen AB Tjänsteutlåtande 0 Österåker Näringslivs- och utvecklingsenheten Till Kommunfullmäktige Datum 2016-01-18 Dnr KS 2016/0025 Aktieägaravtal mellan Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun

Läs mer

Vatten och avloppstaxa för Grästorps kommun

Vatten och avloppstaxa för Grästorps kommun Teknisk verksamhet Vatten- och avloppstaxa Dnr 279/2015 Vatten och avloppstaxa för Grästorps kommun Fastställd av Kommunfullmäktige1994-12-15, 95 Ändrad senast av Kommunfullmäktige 2015-10-27, 71 Uppdateras

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA FÖR GRÄSTORPS KOMMUN. 1.1 Fastigheterna indelas i bostadsfastighet och annan fastighet.

VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA FÖR GRÄSTORPS KOMMUN. 1.1 Fastigheterna indelas i bostadsfastighet och annan fastighet. Grästorps kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Avsnitt nr 18 Avsnitt 2.3 VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA FÖR GRÄSTORPS KOMMUN 2015-01-01 Dnr 206/2014 Antagen av kommunfullmäktige 1994-12-15 95, att gälla fr o m 1995-01-01.

Läs mer

Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens

Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Webtjänst 1 Allmänt 1.1 Definitioner Begreppen nedan har följande betydelse i dessa Allmänna villkor. Allmänna villkor: Användare: Avtalet:

Läs mer

Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Team och tjänster. 2. Arvoden och kostnader 1(6)

Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Team och tjänster. 2. Arvoden och kostnader 1(6) Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR Dessa villkor gäller för alla tjänster som Bergh & Co Advokatbyrå AB ( Advokatbyrån eller vi ) tillhandahåller till sina klienter. Sveriges Advokatsamfunds vägledande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2008-09-23 1 Innehållsförteckning Sammanträdesdagar 2009...3 Ny taxa för elnät...4 Felparkeringsavgifter inom Skövde kommun...6 Anmälan av delegationsbeslut och arbetsutskottens protokoll...7

Läs mer

HETT FORUM INFORMATIONSMÖTE Den 22 oktober, 2013

HETT FORUM INFORMATIONSMÖTE Den 22 oktober, 2013 G HETT FORUM INFORMATIONSMÖTE Den 22 oktober, 2013 Kvällens program Den 22 oktober - Ängelholm Plats: Ängelholms Stadsbibliotek 17:30 Enklare förtärning och mingel utanför lokalen Hett Forum i åhörarsalen

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24). R-2010/0926 Stockholm den 6 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/5531/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2011 Växjö Energi AB

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2011 Växjö Energi AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2011 Växjö Energi AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2011 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Låt oss berätta om vår verksamhet... 3 Vår verksamhet i korthet... 4 Vår ekonomi...

Läs mer

Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem

Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem 1 Parter Mellan nedanstående parter, kommunen och leverantören har följande avtal träffats. Kommunen: Stenungsunds kommun Strandvägen

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Carl Josefsson och Göran Söderström, referent och protokollförare, samt tf. hovrättsassessorn Filippa Exelin

RÄTTEN Hovrättsråden Carl Josefsson och Göran Söderström, referent och protokollförare, samt tf. hovrättsassessorn Filippa Exelin 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 11 Patent- och 2016-10-26 Mål nr PMÖ 8051-16 marknadsöverdomstolen Föredragning i Rotel 020109 Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Carl Josefsson och Göran Söderström, referent

Läs mer

KUNDAVTAL AVSEENDE STAMÅSEN- EL

KUNDAVTAL AVSEENDE STAMÅSEN- EL KUNDAVTAL AVSEENDE STAMÅSEN- EL 1 Parter 11 Statkraft SCA Vind AB, orgnr 556706-3507, med adress c/o Statkraft Sverige AB, Hitech Building 92, 101 52 Stockholm (nedan Vindkraftsparksinnehavaren ); 12 Dalakraft

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig.

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

Utredningen om snabbare betalningar (SOU 2012:11) Remiss från Justitiedepartementet

Utredningen om snabbare betalningar (SOU 2012:11) Remiss från Justitiedepartementet PM 2012:84 RI (Dnr 001-723/2012) Utredningen om snabbare betalningar (SOU 2012:11) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen

Läs mer

PROTOKOLL 2014-07-15 Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81. Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund

PROTOKOLL 2014-07-15 Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81. Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81 MARKNADSDOMSTOLEN Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund PROTOKOLLFÖRARE OCH FÖREDRAGANDE Föredraganden Caroline

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

Trelleborgs Energiförsäljning AB

Trelleborgs Energiförsäljning AB Trelleborgs Energiförsäljning AB Rapport till lekmannarevisorerna Granskning av ändamålsenlighet 15 december 2010 Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Sammanfattning och kommentarer Bolagets övergripande målsättning

Läs mer

Protokoll Datum. Konsumentverket och Energiföretagen Sverige har träffat följande överenskommelse:

Protokoll Datum. Konsumentverket och Energiföretagen Sverige har träffat följande överenskommelse: Protokoll Datum Dnr 2017-11-16 2015/641 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Energiföretagen Sverige och Konsumentverket angående överenskommelse om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till

Läs mer

Yrkanden: Kommunen yrkade förpliktande för GB att till kommunen betala 4 290 kr 75 öre.

Yrkanden: Kommunen yrkade förpliktande för GB att till kommunen betala 4 290 kr 75 öre. Ett av en kommun utfärdat s.k. avstängningsmeddelande har, eftersom det inneburit krav på abonnenten att utöver va-avgifter betala avfallshämtningsavgifter för att undgå vattenavstängning, ansetts inte

Läs mer

nyheter arbetsrätt När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol?

nyheter arbetsrätt När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol? nyheter arbetsrätt juni 2012. När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol? Erfarenheten visar att förr eller senare uppstår det en allvarlig situation med en medarbetare och där företaget

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

Riktlinje för direktupphandling

Riktlinje för direktupphandling Diarienr 2014/995-KS nternati Riktlinje för direktupphandling Beslutad av kommunstyrelsen 19 november 2014 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för direktupphandling program policy handlingsplan

Läs mer

Göteborgs universitets övertagande av verksamheten i Handelshögskolan kompetens AB

Göteborgs universitets övertagande av verksamheten i Handelshögskolan kompetens AB R5 REVISIONSRAPPORT Ert datum Er beteckning 1 (5) Göteborgs universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Göteborgs universitets övertagande av verksamheten i Handelshögskolan kompetens AB Riksrevisionsverket (RRV)

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Konserthus AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-06-22 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Anvisade elavtal Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt!

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! På vår webbplats goteborgenergi.se kan du läsa mer om hur fjärrvärme fungerar! Göteborg Energi AB Box 53 401 20 Göteborg Telefon 020-62 62 62 www.goteborgenergi.se

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 september 2003 Ö 2970-03 K. D. Offentlig försvarare: advokaten B. H. Australiens Justitiedepartement har i en framställning den 12

Läs mer

PRISÄNDRINGSMODELL. Partille Energi

PRISÄNDRINGSMODELL. Partille Energi PRISÄNDRINGSMODELL Partille Energi 2018-09-13 Innehåll Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prissättningsprincip... 3 Resultatkrav... 3 Prisutvecklingsmål... 3 Anslutning av nya kunder... 3 Prisdialogen... 3

Läs mer

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015 Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning The Capital of Scandinavia Väsentliga regelverk EU-rätten Regeringsformen

Läs mer

Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Webtjänst

Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Webtjänst Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Webtjänst Allmänt 1.1 Definitioner Begreppen nedan har följande betydelse i dessa Allmänna villkor. Allmänna villkor: Användare: Avgift: Avtalet:

Läs mer

TAXA FÖR LEVERANS AV FJÄRRVÄRME FÖR ANNAT ÄN ENSKILT BRUK

TAXA FÖR LEVERANS AV FJÄRRVÄRME FÖR ANNAT ÄN ENSKILT BRUK OLOFSTRÖMS KRAFT AB TAXA FÖR LEVERANS AV FJÄRRVÄRME FÖR ANNAT ÄN ENSKILT BRUK 1 INLEDNING Denna taxa reglerar tillsammans med Allmänna Avtalsvillkor för leverans av fjärrvärme för annat än enskilt bruk

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Saken. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Saken. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (9) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (1995:400), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin rådgivning- och upplysningsskyldighet

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS. 1 Konsulttjänstens genomförande

ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS. 1 Konsulttjänstens genomförande Allmänna villkor Konsulttjänster - Resurs 1 (10) ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS Dessa allmänna villkor gäller vid utförande av konsulttjänst där leverantören ställer viss resurs till kundens förfogande.

Läs mer

Svar på skrivelse från Gunilla Roxby Cromvall (V) om upphandling av konsulttjänster

Svar på skrivelse från Gunilla Roxby Cromvall (V) om upphandling av konsulttjänster Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-11 LS 1412-1455 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse från Gunilla Roxby Cromvall (V) om upphandling av konsulttjänster Föredragande

Läs mer