Tre kvällar om tillgänglighet - Metodbeskrivning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tre kvällar om tillgänglighet - Metodbeskrivning"

Transkript

1 Tre kvällar om tillgänglighet - Metodbeskrivning Vår referens Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se Datum Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, Stockholm kontakt@funkanu.se

2 Bakgrund Funka Nu och RSMH har beslutat att genomföra aktiviteter som syftar till att kartlägga i vilken utsträckning medlemmar inom RSMH upplever problem i sin vardag som skulle kunna förklaras i termer av bristande tillgänglighet. Traditionellt har brister i tillgängligheten främst förknippats med problem som berör personer med flera olika typer av funktionsnedsättning. Historiskt har svårigheter relaterade till syn, hörsel och motorik hanterats som tillgänglighetsfrågor. De senaste åren har också problem inom det kognitiva området börjat beskriva i termer av bristande tillgänglighet. De svårigheter och problem personer med psykiska funktionsnedsättningar upplever har däremot inte setts som exempel på bristande tillgänglighet. Men tänk om det är så? Tänk om det på samma sätt som en rullstolsburen kan uppleva en tröskel som ett oöverstigligt hinder kan finnas olika typer av hinder som drabbar personer med psykiska problem? Och kan i så fall dessa problem identifieras, beskrivas och hanteras inom ramen för ett systematiskt tillgänglighetsarbete? Metodbeskrivning Den metod som beskrivs nedan ska användas för att: Identifiera de problem personer med psykiska funktionsnedsättningar upplever i olika situationer. Diskutera dessa problem ur ett tillgänglighetsperspektiv. Prioritera vilka problem som upplevs skapa de största tillgänglighetsproblemen. Diskutera hur de största problemen skulle kunna lösas genom förändringar i övergripande samhällsstrukturer, ändrade stödsystem eller ändrade synsätt. I grunden tillämpar vi traditionell studiecirkelmetodik. Det är en metod som använts inom svensk folkbildning under en mycket lång tid. Kännetecknande är den demokratiska arbetsformen och fokus på att alla medlemmar i gruppen respekteras och får komma till tals. I detta finns en underliggande insikt i att alla kan bidra med något som leder fram till ett resultat. Och att detta resultat blir bättre om alla får en möjlighet att delta i processen. För att det ska fungera krävs att man träffas flera gånger och att det finns en chans till reflektion mellan de gånger gruppen träffas. Vi kallar aktiviteten 3 kvällar om tillgänglighet men är medvetna om att det i vissa fall kommer att krävas fler träffar för att gå i mål. Aktiviteten leds av en cirkelledare men till skillnad från vanliga studiecirklar kommer det också att finnas med ledare som dokumenterar diskussionerna. I forskarsamhället skulle kanske det närmast beskrivas som en fokusgrupp men en viktig skillnad är i cirkelmetodiken prioriterar gruppen tillsammans. Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, Stockholm kontakt@funkanu.se 2 (7)

3 Kompletterande sätt att samla in information I planeringen av arbetet har vi och RSMH diskuterat om det är en kvalitativ skillnad mellan att träffas flera gånger jämfört med att försöka genomföra diskussionen vid ett enda tillfälle. Vi kommer därför att genomföra två eller tre endagsaktiviteter för att se vilka eventuella för- och nackdelar det kan finnas. En nackdel med att samlas vid flera tillfällen för just den här gruppen är att det troligen kan vara så att flera av deltagarna inte kommer att dyka upp vid de olika mötestillfällena. Det får då vägas mot fördelen att flera träffar ger möjlighet till mellanliggande reflektion. Vi kommer också att testa att använda RSMHs webbplats och e- postlistor för att skicka ut en länk till en traditionell enkät, vilket ger möjligt för personer som bor i hela landet att delta. Det är dock känt att i denna målgrupp finns en utbredd skepsis mot enkäter Tematiska diskussioner Det är gruppen själv som prioriterar vilka områden som ska diskuteras men tanken är att under kvällarna åtminstone belysa 3-5 olika områden. Dessa kan tas upp till förnyad diskussion vid kommande träff eller läggas till handlingarna beroende på om deltagarna tycker att frågan är färdigdiskuterad. Inför den första träffen kommer deltagarna att få ett brev där det finns en beskrivning av vilka områden som skulle kunna vara relevanta att diskutera. Vid den första träffen görs en prioritering där deltagarna tillsammans bestämmer vilka områden som ska diskuteras. Det går då att föreslå områden som inte finns med i det utskickade underlaget. Denna prioritering kan ändras under arbetets gång. Vid varje träff diskuteras om prioriteringen ska gälla eller om något hänt som ger anledning till en ändring. Introduktion av begreppet tillgänglighet Eftersom det är troligt att deltagarna inte tidigare relaterat de svårigheter de kan uppleva till bristande tillgänglighet så behövs en introduktion. Cirkelledaren eller en expert inom tillgänglighetsområdet kommer under den första träffen att göra en introduktion och ge ett antal exempel på vad som traditionellt ansetts vara både god och dålig tillgänglighet. Deltagarna kommer också att få fördjupningsmaterial som de kan ta hem och läsa ifall de vill veta mer. Dokumentation Arbetet dokumenteras och inför varje ny träff skickas en sammanfattning ut som beskriver vad som diskuterades vid föregående möte. Dokumentationens huvudsakliga syfte är att: Identifiera sådant som kan beskrivas som bristande tillgänglighet för en person med psykisk funktionsnedsättning. Identifiera sådant som kan beskrivas som god tillgänglighet för en person med psykisk funktionsnedsättning. Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, Stockholm kontakt@funkanu.se 3 (7)

4 Beskriva de identifierade problemen och tänkbara lösningar. I den slutliga dokumentationen kommer materialet att struktureras så att varje område som diskuterats redovisas för sig med det som kommit fram under samtliga träffar. Avslutande prioritering Vid den sista träffen kommer deltagarna att diskutera den dokumentation som finns och arbetet avslutas med att gruppen tillsammans rangordnar de problem som de anser är viktigast att försöka lösa. Personliga reflektioner Deltagare som så önskar kommer att kunna bidra med personliga reflektioner. Den som vill göra det kan helt enkelt skriva ner sina egna reflektioner och synpunkter och lämna in dem efter den avslutande träffen. För den som vill kommer det att finnas ett underlag som skapar en viss struktur men det går lika bra att bara skriva ner det man vill ha sagt. Här kan man också anmäla en avvikande mening. Om en person inte håller med om den avslutande prioriteringen så går det att göra en personlig prioritering. Analys av det totala materialet I takt med att flera grupper genomför aktiviteten kommer det att finnas behov av en övergripande analys. Vilka goda exempel finns det? Och vilka problem pekar deltagarna ut och inom vilka områden finns dessa problem? Vilka problem är enligt deltagarna själva mest angelägna att lösa och kan dessa lösas inom ramen för ett systematiskt tillgänglighetsarbete? En intressant fråga är om de problem som framkommer redan är kända som problem för personer med andra typer av funktionsnedsättningar? En hypotes är att vissa problem som är kända när det gäller kognitiva funktionsnedsättningar också kan vara problem om man har en psykisk funktionsnedsättning. Planerade aktiviteter Aktiviteter är planerade till följande orter: Uppsala (workshop) Göteborg (studiecirkel) Malmö (studiecirkel) Lund (studiecirkel) Umeå (workshop) Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, Stockholm kontakt@funkanu.se 4 (7)

5 Backe i Jämtland (workshop) Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, Stockholm kontakt@funkanu.se 5 (7)

6 Bilaga 1 Informationsbrev till deltagare Tanken är att den person som får inbjudan redan ska veta om att en inbjudan ska komma. Förhandskontakt vi telefon, e- post eller möte ska alltså ha skett innan vi skickar ut brevet. Inbjudan Tre kvällar om tillgänglighet Hej [Förnamn]! Här kommer inbjudan till träffarna där vi ska diskutera tillgänglighet. Träffarna kommer att genomföras vid följande tillfällen: 1 oktober, klockan Döbelnsgatan 21 i Stockholm. Portkod: 15 oktober, klockan Döbelnsgatan 21 i Stockholm. Portkod: 29 oktober, klockan Döbelnsgatan 21 i Stockholm. Portkod: Ifall vi behöver fortsätta diskutera har vi också reserverat 12 november och 26 november, samma tid och plats. Vi bjuder på mat och inleder kvällen med en gemensam måltid och sedan är tanken att vi ska diskutera hur samhället kan göras mer tillgänglighet för personer som har psykiska funktionsnedsättningar. Exakt vilka områden som ska diskuteras kommer vi att bestämma tillsammans i gruppen men det kan till exempel handla om: Samhällets stödsystem och viktiga samhällstjänster Arbetsliv, utbildning, boende Användningar av datorer, telefoner, bredband och liknande Banker, bankomater, betalningar Resor, biljetter och liknande Vård och omsorg Bemötande Det vi tar upp kan vara både stort och smått. Men det ska vara sådant som antingen skapar hinder och svårigheter i din vardag eller sådant som gör livet enklare. Vi kommer alltså att diskutera både bra och dåliga exempel. Vad menas med tillgänglighet? När något är tillgängligt så kan det användas av alla, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. För rörelsehindrade och synskadade har man arbetat med dessa frågor under mycket lång tid. Ett resultat är att man försöker ta bort trösklar och hinder som gör att man inte ska fastna med sin rullstol eller inte snubbla om man ser dåligt. Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, Stockholm kontakt@funkanu.se 6 (7)

7 Men finns det bristande tillgänglighet om man har en psykisk funktionsnedsättning? Och finns det exempel på att man löst sådana problem på bra sätt? Det ska vi diskutera under dessa kvällar Varför då? Vi genomför dessa kvällar för att få bättre kunskap. Det vi kommer fram till kommer att dokumenteras och vi kommer tillsammans att prioritera vilka problem som är viktigast att lösa. Då blir det lättare att ställa krav på förändring eller att peka på områden där det kanske behövs mer forskning. Aktiviteten genomförs i ett samarbete mellan RSMH och Funka Nu. Vårt arbete finansieras av myndigheten Post- och Telestyrelsen och Av KTH, Kungliga Tekniska Högskolan. Vill du veta mer kan du kontakta: Stefan Johansson, stefan.johansson@funkanu.se, telefon Tommy Hagström, Tommy.hagstrom@funkanu.se, telefon xxxx RSMH Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, Stockholm kontakt@funkanu.se 7 (7)

Varför syns vi inte i statisken?

Varför syns vi inte i statisken? Varför syns vi inte i statisken? personer med funktionsnedsättningar blir osynliga i många undersökningar Vår referens Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se 08 555 770 78 Datum 2014-03- 16 Funka

Läs mer

Det ligger i den psykiska sjukdomens natur

Det ligger i den psykiska sjukdomens natur Det ligger i den psykiska sjukdomens natur samhällssystemens oförmåga att hantera effekterna av psykiska och kognitiva funktionsnedsättningar Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se 08 555 770 78

Läs mer

Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar

Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar Processtöd Tillgänglighet Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar Hur kan vi i vårt projekt få hjälp av utvärderaren att uppmärksamma, belysa, analysera och reflektera kring

Läs mer

Utvärdering med fokusgrupper

Utvärdering med fokusgrupper Hämtat från www.kunskapsabonnemanget.se Utvärdering med fokusgrupper Monica Hane Med metod menar vi hur det empiriska materialet insamlas och bearbetas för att på bästa sätt belysa det som studien skall

Läs mer

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset Hej alla medlemmar, Trots en tidig vår med mycket sol som vill locka ut oss i naturen har föreningen också viktiga aktiviteter på gång som vi hoppas ni vill delta i även om det vackra vädret fortsätter

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv STUDIEHANDLEDNING Kvalitet ur ett brukarperspektiv Studiehandledning: Kvalitet ur+ ett brukarperspektiv 1. Starta en studiecirkel Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en grupp människor som träffas

Läs mer

Science and everyday life cannot and should not be separated.

Science and everyday life cannot and should not be separated. Mobilitet Science and everyday life cannot and should not be separated. Rosalind Franklin Mobilitet 81 Helene Svahn Många människor tar rörlighet för givet men för andra är det ingen självklarhet utan

Läs mer

Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG foto: frida lenholm Inledning ABFs viktigaste uppgift är att medverka till att ge människor ökad insikt och kunskap

Läs mer

Den 4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar. Konferensbidrag välkomnas!

Den 4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar. Konferensbidrag välkomnas! Den 4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar Tekniska högskolan vid Umeå universitet 27 november - 28 november 2013 Konferensbidrag välkomnas! Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar

Läs mer

ValiAnte Validering inom folkbildning

ValiAnte Validering inom folkbildning ValiAnte ValiAnte Validering inom folkbildning 10 år av utveckling har gett ValiAnte. Den fackliga rörelsen såg ett behov hos sina medlemmar att synliggöra den informella kunskap som individen fått igenom

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

PEACE EDUCATION PROGRAM. Att komma igång

PEACE EDUCATION PROGRAM. Att komma igång PEACE EDUCATION PROGRAM Att komma igång PEACE EDUCATION PROGRAM Att komma igång "Av allt vi kan göra för att må bra i livet så får inre frid oss att må som bäst". - Prem Rawat PEACE EDUCATION PROGRAM Att

Läs mer

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017-12-01 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Skolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja hinder

Läs mer

Att tolka smärta hos personer med kognitiva funktionsnedsättningar

Att tolka smärta hos personer med kognitiva funktionsnedsättningar 2014-12-01 15/24 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Socialnämnden (motsv) Landstinget Att tolka smärta hos personer med kognitiva funktionsnedsättningar BAKGRUND

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning och elektronisk kommunikation

Psykisk funktionsnedsättning och elektronisk kommunikation Psykisk funktionsnedsättning och elektronisk kommunikation Vår referens Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se 08 555 770 78 Datum 2014-03-16 Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, 111 40 Stockholm 08-555

Läs mer

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem!

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem! LÄRARHANDLEDNING INLEDNING Hej! Vi på Fria Teatern är mycket glada att över att vi får spela Svårast är det med dom värdelösa för dig och din elevgrupp. Föreställningen är ca timme lång med ett kort uppföljande

Läs mer

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET?

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? VAD ÄR BARNKONVENTIONEN? VISSA BASFAKTA Barnkonventionen har funnits i över 20 år, sedan 1989. Alla länder utom USA och Somalia har ratificerat den. Vi är

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Tillgänglig arbetsmiljö

Tillgänglig arbetsmiljö Tillgänglig arbetsmiljö En av de viktigaste faktorerna för delaktighet i samhället är arbete eller annan meningsfull sysselsättning. I den här broschyren ger vi några exempel på hur du som arbetsgivare

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet på Dina villkor

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet på Dina villkor STUDIEHANDLEDNING Kvalitet på Dina villkor Studiehandledning: Kvalitet på Dina villkor 1. Starta en studiecirkel Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en grupp människor som träffas regelbundet och

Läs mer

Tillgänglig arbetsmiljö

Tillgänglig arbetsmiljö Tillgänglig arbetsmiljö En av de viktigaste faktorerna för delaktighet i samhället är arbete eller annan meningsfull sysselsättning. I den här broschyren ger vi några exempel på hur du som arbetsgivare

Läs mer

Sunnanängs förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014

Sunnanängs förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014 Sunnanängs förskola Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014 Innehållsförteckning 1. Vision... 3 2. Sunnanängs långsiktiga mål... 3 3. Definitioner och begrepp... 3 4. Grunduppgifter...

Läs mer

Uppföljning av mentorskap vid universitet och högskola 2010

Uppföljning av mentorskap vid universitet och högskola 2010 Uppföljning av mentorskap vid universitet och högskola 2010 Joakim Grausne 2011-03-03 ALL 2011/11 Innehållsförteckning Inledning... 2 Genomförande... 2 Frågor och urval... 2 Insamling... 3 Resultat...

Läs mer

FOKUSGRUPPER METOD FÖR KVALITATIV DATAINSAMLING ETT SÄTT ATT SAMLA IN KUNSKAP

FOKUSGRUPPER METOD FÖR KVALITATIV DATAINSAMLING ETT SÄTT ATT SAMLA IN KUNSKAP FOKUSGRUPPER METOD FÖR KVALITATIV DATAINSAMLING ETT SÄTT ATT SAMLA IN KUNSKAP Karina Kight FOKUSGRUPP Ett strukturerat samtal kring några centrala teman eller frågeområden Gruppdynamiken bidrar till att

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0

Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0 Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0 I detta dokument beskrivs aktiviteter där vi ska kunna följa processer med arbetet med de horisontella skallkraven från ESF inom Plug

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- och diskussionsmaterial till webbutbildningen i BPSD-registret Materialet kan användas som underlag för gruppdiskussioner vid till exempel arbetsplatsträffar

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Villekulla. Avdelning/Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Villekulla. Avdelning/Masken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Villekulla Avdelning/Masken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden sidan

Läs mer

ISEMOA:s tillgänglighetsrevision så går den till

ISEMOA:s tillgänglighetsrevision så går den till ISEMOA:s så går den till www.isemoa.eu ISEMOA pågår från maj 2010 till maj 2013. ISEMOA finansieras av EU inom programmet IEE 2009 STEER. Utgivare: Austrian Mobility Research FGM-AMOR (Projektkoordinator).

Läs mer

Att åldras med utvecklingsstörning

Att åldras med utvecklingsstörning 2015-02-20 15/25 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Socialnämnden (motsv) Landstinget Att åldras med utvecklingsstörning BAKGRUND Personer med utvecklingsstörning

Läs mer

Motion av Stig Rådahl (M) om att möjliggöra för äldre döva, blinda och dövblinda att få bo på samma äldreboende i Uppsala KSN

Motion av Stig Rådahl (M) om att möjliggöra för äldre döva, blinda och dövblinda att få bo på samma äldreboende i Uppsala KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-08 97 Motion av Stig Rådahl (M) om att möjliggöra för äldre döva, blinda och dövblinda att få bo på samma äldreboende i Uppsala KSN-2017-4252

Läs mer

En handbok för företaget

En handbok för företaget En handbok för företaget Inledning Den här handboken vänder sig till er på företaget som är inblandade i PRAO-verksamheten. Det kommer nästan dagligen rapporter om den brist på arbetskraft som näringslivet

Läs mer

Utvärdering några grundbegrepp

Utvärdering några grundbegrepp Utvärdering några grundbegrepp Fredrik Björk, Projektledning, Malmö högskola 2005-11-07 Inledning: varför skall man utvärdera? Varför skall man utvärdera en verksamhet? Svaret på den frågan är inte så

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan De nationella utvärderingarna av förskolan Ökad decentralisering med kommunal styrning och kontroll En likvärdig förskola? Ökad bedömning av enskilda barns utveckling Ett snävare

Läs mer

Checklista workshopledning best practice Mongara AB

Checklista workshopledning best practice Mongara AB Checklista workshopledning best practice Mongara AB Detta dokument ska ses som ett underlag för vilka frågeställningar vi jobbar med inom ramen för workshopledning. I dokumentet har vi valt att se processen

Läs mer

Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register

Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register Detta material kan användas som underlag till diskussioner i grupp, till exempel vid arbetsplatsträffar eller internutbildningar. Det kan även

Läs mer

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Innehåll Vad är en bra uppsats? Söka, använda och refera till litteratur Insamling

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

INSIKT. 8 av 10. företag. en SERVICEmätning av kommunens företagskontakter

INSIKT. 8 av 10. företag. en SERVICEmätning av kommunens företagskontakter Inbjudan att delta i en undersökning om företagens upplevelse av din kommuns service 8 av 10 företag har någon gång kontakt med kommunen. INSIKT en SERVICEmätning av kommunens företagskontakter En undersökning

Läs mer

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Bristande tillgänglighet: Nedanstående brister i tillgängligheten beträffande den fysiska miljön

Läs mer

PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför?

PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför? PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2012-03-21 PTS-ER-2012:18 1(6) Konsumentmarknadsavdelningen Teresia Widigs Ahlin teresia.widigs-ahlin@pts.se Bilaga 3 PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför?

Läs mer

Tillgänglighetsplan hösten 2012 hösten 2013 Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare

Tillgänglighetsplan hösten 2012 hösten 2013 Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Tillgänglighetsplan hösten 2012 hösten 2013 Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Bakgrund Hälso- och sjukvården har under ett antal år använt elektroniska journalsystem men den senaste tidens utveckling

Läs mer

Mångfald för ökad konkurrenskraft. Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden

Mångfald för ökad konkurrenskraft. Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden Mångfald för ökad konkurrenskraft Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden Vår framtid Skåne har väldigt bra förutsättningar att bli en av Europas mest konkurrenskraftiga

Läs mer

Många av dessa butiker är svåra att komma in i med rullstol. Det är ibland även svårt att komma fram i butiken med en rullstol.

Många av dessa butiker är svåra att komma in i med rullstol. Det är ibland även svårt att komma fram i butiken med en rullstol. Menyer och skyltar talar sällan ett tydligt språk, man vet inte vad exempelvis en kaka eller maträtt innehåller. Man måste ofta fråga, vilket gör att jag drar mig för att gå dit. Kvinna 32 år I specialbutikerna

Läs mer

Att söka tillstånd. 2. Samråd

Att söka tillstånd. 2. Samråd Bilaga 1 Att söka tillstånd Arbete pågår inom MPD-nätverket med att ta fram en länsstyrelsegemensam informationsbroschyr Att söka tillstånd. Miljösamverkan Sveriges projekt Samråd enligt 6 kap. miljöbalken

Läs mer

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD Arbetsmarknads - och socialförvaltningen Vuxenavdelningen 2018-07-02 Arbetsmarknads- och socialnämnden ser civilsamhället (frivilliga organisationer,

Läs mer

Röster om folkbildning och demokrati

Röster om folkbildning och demokrati F olkbildningsrådet utvärderar No 3 2001 Röster om folkbildning och demokrati En rapport från projektet Folkbildingen och de demokratiska utmaningarna Röster om folkbildning och demokrati En rapport från

Läs mer

Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se

Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se Funka Nu Experter på tillgänglighet och på användare med stora problem att kommunicera och hantera information. Analyser och utvärderingar, framställning av

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

ABF Skellefteå Anders Svedjevik

ABF Skellefteå Anders Svedjevik Validering via webb ABF Skellefteå 2012-12-10 Anders Svedjevik anders.svedjevik@folkbildning.net 070-6678576 2. Projektets syfte Göra det möjligt för personer med lång erfarenhet av arbete i ideella organisationer

Läs mer

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet?

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? Säkra vägar Sidan Innehåll 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? 6-7 Dämpa farten Ju högre hastighet desto svårare skador. Ibland bygger vi om för att försöka sänka

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Kvalitetsenkät ht 2017

Kvalitetsenkät ht 2017 Kvalitetsenkät ht 207 Med denna enkät vill vi mäta vad du tycker om dina studier vid folkhögskolan. Den ing i en gemensam utvärdering för flera folkhögskolor. Du kan svara på enkäten mellan 3 november

Läs mer

som taggar om funktionshinder

som taggar om funktionshinder ORD som taggar om funktionshinder Hur funkar ord som funktionsnedsättning, tillgänglighet, CP, mongo etc? Här finns en lista med ord man kan fundera över nästa gång det är dags att skriva en artikel eller

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Westanders Stora valenkät 2014

Westanders Stora valenkät 2014 Westanders Stora valenkät 1 Urvalet av 5 riksdagskandidater baseras på opinionsläget (Ekots sammanvägning av alla opinionsmätningar) under våren för att identifiera de dryga 5 riksdagskandidater med störst

Läs mer

Björkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2011-12 Vi vill genom denna plan förebygga och motverka alla former av kränkande behandling. Planen innehåller en översikt över

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som berörs i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om värden som skolan ska se

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2011

Cirkelledarutbildningar hösten 2011 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2011 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst! Temadagarna Skrattet i studiecirkeln motivation och lust att lära Hur hänger

Läs mer

Ensamkommande barn Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Läns- och regionförbundsträff 18 mars 2014

Ensamkommande barn Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Läns- och regionförbundsträff 18 mars 2014 Ensamkommande barn Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Läns- och regionförbundsträff 18 mars 2014 Projektets uppdrag Stödja lokalt och regionalt utvecklingsarbete Sprida exempel på regionalt arbete/samverkan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2013

Facklig utbildning. Kursprogram 2013 Facklig utbildning Kursprogram 2013 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Instruktion för registrering

Instruktion för registrering Instruktion för registrering Introduktion Den här instruktionen visar steg för steg hur registrering går till. Här hittar du också vanliga problem som kan uppstå, de visas i en blå ruta. Vi använder ett

Läs mer

Studiecirkelmaterial. YRKESKRAV. Att använda Yrkeskraven på jobbet Lärande och vardagsutveckling i praktiken

Studiecirkelmaterial. YRKESKRAV. Att använda Yrkeskraven på jobbet Lärande och vardagsutveckling i praktiken Studiecirkelmaterial. YRKESKRAV Att använda Yrkeskraven på jobbet Lärande och vardagsutveckling i praktiken 2 INLEDNING Detta material har arbetats fram efter ett initiativ från Yrkeskravsankare som såg

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se TÄNK HUND 2014 studieframjandet.se Studiefrämjandet hundorganisationernas självklara studieförbund! Studiefrämjandet har även 2014 valt att satsa extra på samarbetet med Sveriges stora hundorganisationer:

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Fälggatan 6, 222 35 Lund Lunds kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 2012 Energideklarations-ID: 672395

ENERGIDEKLARATION. Fälggatan 6, 222 35 Lund Lunds kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 2012 Energideklarations-ID: 672395 Fälggatan 6, 222 35 Lund Kung Oskars Väg 25A, 222 35 Lund Kung Oskars Väg 25B, 222 35 Lund Kung Oskars Väg 27, 222 35 Lund Kung Oskars Väg 29, 222 35 Lund Kung Oskars Väg 31, 222 35 Lund Kung Oskars Väg

Läs mer

Metodavsnitt kvalitativ del

Metodavsnitt kvalitativ del Metodavsnitt kvalitativ del Urval Gäldenärer Undersökningen riktar sig till gäldenärer som någon gång ansökt om skuldsanering på kronofogdemyndigheten. Inför djupintervjuerna gjordes först och främst en

Läs mer

Äldreprojektet. finansierat av Arvsfonden Birgitta Björndahl Maria Granholm

Äldreprojektet. finansierat av Arvsfonden Birgitta Björndahl Maria Granholm Äldreprojektet finansierat av Arvsfonden 2016-2019 Birgitta Björndahl Maria Granholm 2018-02-20 Äldreprojektet Syfte med projektet Förbättra livskvalitén för äldre personer som lever med hiv i Sverige

Läs mer

Ämnesordsmöte 2014-07-15 Närvarande: Ingrid Berg, Viktoria Lundborg. Nya ord:

Ämnesordsmöte 2014-07-15 Närvarande: Ingrid Berg, Viktoria Lundborg. Nya ord: Ämnesordsmöte 2014-07-15 Närvarande: Ingrid Berg, Viktoria Lundborg Nya ord: Funktionsnedsättningar Underordnad term: Hörselskador Underordnad term: Inlärningssvårigheter Underordnad term: Synskador Underordnad

Läs mer

Välkommen till höstterminen med Attentions cafékvällar!

Välkommen till höstterminen med Attentions cafékvällar! Uppsala Augusti 2012 Innehåll Kalendarium... sid 1 Höstens cafékvällar... sid 1 Inbjudan till kurs om brukarrevision... sid 2 Inbjudan till föräldrautbildning via VITS... sid 4 Kurser i NPHS:regi... sid

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Välkomna till samråd och workshop!

Välkomna till samråd och workshop! Välkomna till samråd och workshop! Hålltider Vi börjar den 29 augusti, kl 12.00 med lunch. Workshopen startar kl 13.00 med inledning. Eftermiddagen avslutas kl 17.00. Dagen efter börjar vi kl kollas???

Läs mer

Omvärldsanalys i praktiken

Omvärldsanalys i praktiken Studieplan till Omvärldsanalys i praktiken av Linda Genf och Johanna Laurent Författare: Carina Sommarström, 2013 Studieplan Omvärldsanalys i praktiken av Linda Genf och Johanna Laurent Vi möts dagligen

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2012

Facklig utbildning. Kursprogram 2012 Facklig utbildning Kursprogram 2012 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201 Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Skolan förebygger 2 101201 Program för dagen Bakgrund till Tematiska föräldramöten Vikten av bra relationer skola hem Dialogspelet Självvärdering kvalitetssäkring

Läs mer

Med funktionsnedsättning på kth

Med funktionsnedsättning på kth Med funktionsnedsättning på kth 2 Välkommen till kth! Den här broschyren vänder sig till dig som har en funktionsnedsättning och ska börja studera på kth. kth arbetar aktivt för att göra studierna tillgängliga

Läs mer

Återhämtning och Delat beslutsfattande

Återhämtning och Delat beslutsfattande Återhämtning och Delat beslutsfattande Patrik Dahlqvist Jönsson, psykiatrisjuksköterska, klinisk lektor och tf enhetschef Utbildning, FoUU Halland och Högskolan i Halmstad http://www.youtube.com/watch?v=e2ksblaohqo

Läs mer

Informationsbrev. Plats Yxtaholms slott i Flens kommun (yxtaholmsslott.se)

Informationsbrev. Plats Yxtaholms slott i Flens kommun (yxtaholmsslott.se) Till Ordförande i landstingsstyrelsen och kommunstyrelser Landstingsdirektören samt kommudirektörer som beslutat delta i utbildningssatsningen Att investera i framtiden. Informationsbrev Välkommen till

Läs mer

HANKENS TILLGÄNGLIGHETSPLAN godkänd av styrelsen 8.3.2007

HANKENS TILLGÄNGLIGHETSPLAN godkänd av styrelsen 8.3.2007 HANKENS TILLGÄNGLIGHETSPLAN godkänd av styrelsen 8.3.2007 Innehållsförteckning 1. Bakgrund och målsättningar... 3 2. Lägesbeskrivning... 3 2.1. Riskkartläggning... 3 2.2. Samlad service... 3 2.3. Vasa

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 201511232

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Besök oss på www.sbu.se Följ oss på Twitter @SBU_se Rådet för styrning med kunskap är: Samordnad Vi uppfattas & uppträder samordnat Rådet Huvudmannagruppen

Läs mer

Edda & Ragna förskolor LIKABEHANDLINGSPLAN

Edda & Ragna förskolor LIKABEHANDLINGSPLAN Edda & Ragna förskolor LIKABEHANDLINGSPLAN Årlig plan 2014-2015 Vad är diskriminering? Att diskriminera innebär att man missgynnar någon utifrån de olika diskrimineringsgrunderna kön, könsidentitet eller

Läs mer

Plan för Hökåsens förskolor

Plan för Hökåsens förskolor Plan för Hökåsens förskolor I enheten Hökåsens förskolor ingår: Hökåsens förskola, Isbjörnens förskola samt Arkens förskola. Barn och medarbetare har rätt till en trygg arbetsmiljö och att ej bli utsatta

Läs mer

Ds 2017:39 Legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer

Ds 2017:39 Legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer Remiss 2017-08-30 S2017/04697/FS Socialdepartementet Ds 2017:39 Legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer Remissinstanser 1 Justitiekanslern (JK) 2 Förvaltningsrätten i Stockholm 3 Domstolsverket

Läs mer

Hoppas ni får en underbar sommar!

Hoppas ni får en underbar sommar! juni 2015 Till alla Klippan-sektioner Hej alla vänner i Klippan-sektionerna! brev Bild från Almedalen Foto: Mikael Svedberg Nu kanske ni inte träffas så ofta när sommaren är här? Då kan du ta med nyhetsbrevet

Läs mer

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för avvikelser inom HSL, SoL och LSS utgår från Socialstyrelsens föreskrifters krav på säkerställandet av rutiner kring avvikelsehantering

Läs mer

6 Yttrande över remiss av förslag till Program om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck AMN

6 Yttrande över remiss av förslag till Program om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck AMN Sida 6 (19) 6 Yttrande över remiss av förslag till Program om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck 2017-2020 AMN 2016-0269-01.06 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

PROJEKTMATERIAL. Besök i Internetgalleriet. NBV Dalarna

PROJEKTMATERIAL. Besök i Internetgalleriet. NBV Dalarna PROJEKTMATERIAL NBV Dalarna s Pedagogiska resurser www.folkbildning.net Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm, 08-412 48 00 1 Innehållsförteckning KKS/Folkbildningsrådets projekt... 3 Projektnamn:...

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Verksamhetsplan Pedagogisk omsorg. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019

Verksamhetsplan Pedagogisk omsorg. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Verksamhetsplan Pedagogisk omsorg Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Inledning 3. Förutsättningar 4. Organisation 5. Förskolechefens ledningsdeklaration och

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

TRÄFF FÖR BFL-PILOTER 19/9. Piloternas roll Återkoppling Att leda lärande samtal Handlingsplan

TRÄFF FÖR BFL-PILOTER 19/9. Piloternas roll Återkoppling Att leda lärande samtal Handlingsplan TRÄFF FÖR BFL-PILOTER 19/9 Piloternas roll Återkoppling Att leda lärande samtal Handlingsplan PILOTERNAS ROLL-HUR GÅ SNACKET Några funderingar och tankar från den egna skolan, 15 min TÄNKBARA ROLLER Samtalsledare

Läs mer